P. 1
Buku Skrap tahun 4

Buku Skrap tahun 4

|Views: 232|Likes:
Published by W'naKuklinski
homework buku skarap tahun 4 untuk pendidikan moral
homework buku skarap tahun 4 untuk pendidikan moral

More info:

Published by: W'naKuklinski on Nov 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2015

pdf

text

original

NURFATINI ZAHIRAH BINTI MAZLAN

Mengandungi resepi-resepi pelbagai kek coklat yang sangat sedap dan telah dicuba oleh individu-individu tertentu.

4 AL-FARABI

RESEPI PELBAGAI KEK COKLAT

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

Kek Coklat “Death By”

Bahan-bahan ( loyang 9" )
               

2 cwn gula (kisar) 2 cwn tepung (ayak) 3 biji telur grade A 1 cwn koko powder 1 cwn susu cair 1 cwn minyak(sy gune butter cair) 1 cwn air panas didih 1 tsp soda bikarbonat 1 tsp baking powder 1 tsp esen vanila **utk ganache** 2 cwn non dairy whipping cream 500g cooking chocolate 1/8 cwn golden syrup ##utk whipped cream 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara
1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama 2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila 3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati 4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik 5. last skali masukkan air panas..kacau sebati 6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam 7. **utk ganache** 8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream 9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati 10. tambahkan golden syrup 11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk 12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati 13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit 14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

Resepi Kek Coklat Moist

Bahan-bahan ( 21 x 21 cm )
         

2 cawan tepung gandum 2 sudu kecil baking powder 2 cawan gula halus 4 biji telur gred A 250 gm buttercup 2 sudu kecil esen vanilla *1 cawan serbuk koko *1/2 cawan gula halus *1 cawan air panas *1/2 cawan susu cair

Cara-cara
1. Masukan bahan yang bertanda * serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan *susu cair kacau rata dan ketepikan. 2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata, 3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah. 4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja. 5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.

Kek Coklat “Molten”

Bahan-bahan ( 6 biji (bekas bulat berdiameter 3") )
     

400g coklat masakan 10 sudu makan butter 1 cawan gula icing 3 biji telur (whole eggs) 3 biji telur kuning 1/2 cawan tepung gandum

Cara-cara
1. cairkan butter dan coklat, kacau rata 2. masukkan gula tepung, kacau rata 3. masukkan kesemua telur, kacau rata hingga bancuhan menjadi likat & licin

4. tuang bancuhan ke dalam acuan yang telah di sapu butter hingga memenuhi +/- 80% bekas 5. bakar pada suhu 170celcius selama 10 minit 6. kek sepatutnya menjadi keras di bahagian tepi/luar tetapi cair di dalam 7. selepas dikeluarkan dari oven, berhati2 terbalikkan kek ke dalam piring layan dan hiaskan mengikut citarasa atau cedok sesenduk aiskrim vanilla ke atas kek 8. * hidangkan semasa ia masih panas 9. nota : bancuhan boleh disediakan lebih awal dan disimpan di dalam peti sejuk, supaya boleh dibakar just in time utk dihidangkan panas2 ;-)

Kek Coklat Amerika
Bahan-bahan ( 10 - 15 orang )
              

230 g mentega (pada suhu bilik) 300 g gula aising, diayak 2 camca teh esen vanilla 3 biji telur Gred A 1/2 cawan serbuk koko 1 cawan susu segar 1 camca besar serbuk penaik* 235 g tepung halus (tpg gandum pun ok)*(*digaul rata dan diayak) 1/2 cawan walnut, cincang kasar (jika suka) UNTUK GANACHE:250 g coklat masakan 50 g mentega 150 g krim segar (dairy whipping cream) UNTUK HIASAN:2 camca besar kepingan badam, dipanggang hingga kuning keemasan.

Cara-cara

1. Panaskan susu segar hingga suam, masukkan serbuk koko dan gaul hingga sebati. biarkan sejuk.

2. Pukul mentega dgn gula aising hingga putih.

3. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga adunan kembang dan gebu.

4. Menggunakan speed perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dgn bancuhan koko tadi hingga habis. Gaul rata.

5. Dengan menggunakan spatula gaulkan kacang walnut ke dalam adunan kek hingga rata.

6. Lenserkan acuan kek ( 11 x 4 ) inci dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Ketuk keluar lebihan tepung. Jika menggunakan tin kek ( 8 x 8 x 3) inci, alas dasar tin dgn kertas minyak.

7. Tuang adunan kek ke dalam acuan dan ratakan. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C dan bakar selama 40 - 45 minit. Kepanasan bergantung pada oven masing2. Uji dgn cara mencucuk lidi sate di bahagian tengah adunan dan jika lidi tersebut keluarnya bersih itu menandakan kek telah masak. Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan. Hias dgn ganache dan boleh lah ditaburkan kepingan badam panggang jika suka 8. Untuk ganache:- Cairkan coklat secara double boiler (dgn cara meletakkan coklat di dalam mangkuk tahan panas dan mangkuk itu di tenggekkan atas air mendidih) hingga coklat cair.

Masukkan krim segar dan gaul rata. Matikan api dan angkat bekas coklat tadi, masukkan mentega dan gaul hingga sebati dan berkilat. Biarkan suam dan tuang di atas kek.

Kek Coklat Kukus Lapis Cheese

Bahan-bahan ( 10 x 10 )
                  

Bahan A 150gm butter 100gm coklat masakan Bahan B 10 biji kuning telur - Gred A 5 biji putih telur 225gm gula castor 1 sudu besar ovalette (bumbun) Bahan C 125gm tepung gandum/superfine 25gm tepung jagung 1 tsp baking powder 30gm serbuk koko 1 sudu besar coklat emulco Bahan untuk lapisan cheese 250gm cream cheese 100gm coklat masakan putih 2 biji telur gred A 30gm tepung gandum/superfine

Cara-cara
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Cairkan bahan A dan sejukkan. Campurkan semua bahan B dan pukul sehingga gebu dan bertanduk. Masukkan bahan C dan gaul sebati. Gaul mengunakan spatula. Kemudian masukkan bahan A yang telah sejuk sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Untuk lapisan cheese. Masukkan semua bahan dan pukul sehingga gebu. Sediakan acuan. Sapukan acuan dengan butter dan alas dasar dengan kertas. Bahagikan adunan coklat kepada 2. Masukkan bahagian 1 kedalam acuan dan tutup dengan aluminium foil. Kukus kek selama 20 minit. 8. Selepas 20 minit. Periksa kek. Sentuh atas kek dan jika kek tidak basah bermakna kek telah sedia untuk lapisan kedua. Lapisan kedua - masukkan adunan cheese. Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit. Lapisan cheese dah masak, bolehlah masukkan bahagian ke 2 kek dan kukus lagi selama 20 minit. Jangan lupa untuk tutup kek dengan aluminium foil sebelum mengukus. Tips : Pastikan dan periksa kek telah masak sebelum tuang lapisan ke 2 dan seterusnya kerana kek sangat lembut dan bimbang2 jika kek tidak masak adunan akan mendap.

Kek coklat “Devil Food Cake”

Bahan-bahan ( Sebuku kek untuk 10-12 orang )
                    

2 cwn tepung serbaguna 1 cawan serbuk koko (untuk hidangan family sy suka menggunakan serbuk koko Cadbury,Delfi,Hershe atau Van Houten kerana rasanya yang lazat) 11/2 sdt baking soda 1/2 sdt garam 1/2 cwn butter (115 gm) dilembutkan pada suhu bilik. 1 cawan gula perang 1 cawan gula kastor 3 biji telur saiz besar 11/2 sdt esen vanilla 1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu sejat/full cream/segar + 2 sdb jus lemon) 1 cwn air panas Bahan-bahan untuk membuat frosting krim keju: 250 gm keju - dibiarkan pada suhu bilik 125 gm butter - dilembutkan pada suhu bilik 1 cwn gula aising 1 sdt esen vanilla sedikit jus lemon BAHAN UNTUK COKLAT GANACHE: 200ml double cream/whipping cream (lebih kurang sekotak yg kecil) 250gm chocolate cooking,dipotong dadu (sy suka brand van houten/colatta atau beryls) secubit garam

Cara-cara
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Panaskan oven pada suhu 350'F/180'c Sapukan butter pada kertas pembakar dalam loyang kek (saya gunakan loyang bulat 9 x 13 inchi) Ayak tepung bersama-sama baking soda,serbuk koko dan garam.Ketepikan. Menggunakan mixer high speed,putar butter dan gula hingga sebati dan kembang.Kemudian masukkan telur satu persatu, putar lagi hingga semua bahan sebati. Turunkan mixer pada level rendah, masukkan bahan-bahan kering berselang-seli dgn bahan cecair, kacau hingga sebati dan tiada ketulan. Bakar selama 45-60 minit. Kek yg telah dimasak disejukkan terlebih dahulu sebelum di belah dua dan disapukan dengan krim keju.Jika mempunyai loyang yg lebih kecil bole di bakar dlm 2 loyang jadi tidak perlu dibelah dua.Kemudian cantum semula kek tersebut dan curahkan coklat ganache agar menutupi seluruh permukaan kek. Hias pula dgn coklat curl atau hiasan yang anda gemari. CARA MEMBUAT KRIM KEJU: 1-Putar krim keju dan butter sehingga sebati,kemudian letakkan gula aising,esen vanilla dan jus lemon. Teruskan memutar hingga gebu. CARA MEMBUAT COKLAT GANACHE:

8. 9. 10.

11. 1-Menggunakan kaedah double boiler, panaskan double/whipping cream hingga hampir mendidih. 12. 2-Kemudian masukkan coklat masakan, dan garam. Kacau rata hingga sebati. Hiaskan kek dengan coklat ganache apabila coklat telah disejukkan.

Kek coklat moist puding karamel

Bahan-bahan ( loyang 9in )
                  

bhn A: untuk karamel 2sb gula castor bhn B: untuk puding 1tin susu cair 3 biji kuning telur+ 2biji telur 70gm gula castor beberapa titik esen vanilla bhn C: 1cup tepung gandum* 3/4cup serbuk koko* 1sk baking powder* 1cup minyak jagung 1/2cup susu pekat manis 1cup susu coklat 4biji kuning telur bhn D: 1/2cup gula castor 4biji putih telur 1sb cream of tar tar

Cara-cara
1. BHN A: masukan gula dlm loyang,msk atas api biar sampai perang(jgn sampai hangus nanti pahit pulak)bila gula dah perang dan cair tutup api...lengang2kan loyang untuk meratakan karamel tadi(jgn guna sudu atau senduk kerana karamel akan cpt mengeras terlekat pulak sudu tu nanti)ketepikan 2. BHN B: satukan semua bhn diatas dlm bekas,gaul sebati(jangan sampai ber buih nanti puding x cantik)ct gaul dgn hujunn jari je(sampul dulu jari tu)ketepikan 3. BHN C: ayak bhn bertanda* satukan semua bhn dalam bekas,pukul sebati(sampai betul2 licin)ketepikan 4. BHN D: pukul telur sampai berbuih,masukan gula dan cream tar tar(guna high speed)pukul lg sampai kaku/bertanduk/terbalikan mangkuk adunan x jatuh.. 5. masukan 1/2 BHN D ke BHN C gaul rata(kaup balikkan)masukan sampai habis bahagian BHN D ke BHN C..gaul sebati(hati jangan kuat sangat nanti kek tak naik) 6. tapiskan BHN B ke dalam loyang BHN A..masukan pula BHN C + BHN D yg telah digaul rata td ke dalam loyang yang sama(jangan bimbang adunan tak akan bercampur) 7. bakar 50 minit(atau hingga masak)suhu ikut jenis oven masing2 (bakar dengan cara water bath)..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->