Topik 10 Pergerakan

Kreatif
HASIL PEMBELAJARAN
Setelah anda mengikuti topik ini, anda akan dapat: 1. 2. 3. menyatakan dan mencirikan pergerakan kreatif; mengkategori jenis tema dalam pergerakan kreatif; dan menyatakan nilai, tujuan dalam pergerakan kreatif;

PENGENALAN
Pergerakan kreatif bermaksud pergerakan yang dilakukan secara simbolik. Pergerakan Kreatif dihasilkan daripada idea, perasaan serta tanggapan deria untuk menterjemahkan sesuatu situasi atau rangsangan yang diberi. Sebagai contoh, pokok pisang yang ditiup angin boleh ditunjukkan secara simbolik dengan mengangkat kedua-dua belah tangan sambil digoyang ke kiri dan ke kanan secara lemah lembut. Pengalaman dalam melakukan pergerakan kreatif akan memberi peluang memperkembangkan kesedaran dan kefahaman tentang konsep pergerakan.

10.1 PERGERAKAN KREATIF
Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan, irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi. Dengan kata lain pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea, perasaan atau tanggapan deria yang dapat dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan. Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian, berpasangan atau berkumpulan. Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan, pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna. Penyelesaian masalah dalam pergerakan kreatif bukan berunsurkan pertandingan. Setiap pergerakan yang ditonjolkan adalah mengikut interpretasi dan penilaian kendiri.

232

TOPIK 10

PERGERAKAN KREATIF

Terdapat empat unsur utama dalam pergerakan kreatif Kesemua unsur yang dinyatakan ini akan dapat membantu pelakunya untuk berkomunikasi. Empat unsur tersebut itu ialah: Tubuh badan Ruang Masa dan Daya

10.2 TUJUAN
Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma, kreativiti, kebebasan dan pengucapan. Pergerakan kreatif memberi fokus kepada penggunaan pancaindera. untuk mencipta sesuatu pergerakan secara berterusan. Melalui pergerakan kreatif pelajar akan berasa seronok dan riang ketika belajar. Dengan kata lain tujuan utama pergerakan kreatif adalah untuk berkomunikasi melalui pergerakan. Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran, idea atau perasaan.

Gambarajah 10.1: Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma, kreativiti, kebebasan dan pengucapan

TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 233 10.3 NILAI YANG BOLEH DITANAMKAN DALAM PERGERAKAN KREATIF Dalam pergerakan kreatif. Keseronokan dan kepuasan. ialah: Keyakinan diri dalam melakukan pergerakan. Antara nilai-nilai yang perlu diperhati dan ditegaskan. . idea dan emosi. baik hati berhemah tinggi kasih saying kebebasan kejujuran rasional berkerjasama berdikari keadilan keberanian kebersihan fizikal dan mental kerajinan kesedehanaan semangat bermasyarakat. Menghormati orang lain. banyak nilai-nilai positif yang boleh diterapkan agar boleh diaplikasi dalam kehidupan seharian. Kesyukuran Kebebasan mencurahkan perasaan. Menyedari keperluan orang lain Semangat cintakan keindahan alam sekitar Bekerjasama.

234 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 10. peningkatan tahap kecergasan. Pergerakan kreatif membina kesedaran serta apresiasi terhadap bentuk yang indah dan seni dalam geraktari. pembentukan hubungan baru dengan diri sendiri dan orang lain.4 FAEDAH PERGERAKAN KREATIF Antara faedah yang kita peroleh daripada pergerakan kreatif ialah: Pergerakan kreatif mempertajamkan imaginasi dan sensitiviti. peningkatan kemahiran pergerakan. perkembangan kemahiran pembelajaran kognitif dan afektif. koordinasi. berkongsi dan bekerja sama-sama dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang diberikan. perkembangan pelbagai bentuk pergerakan. Pergerakan kreatif menolong memberi makna kepada pelbagai aspek pergerakan melalui pengalaman dalam mengaplikasikan prinsipnya. perkembangan kesedaran badan dan konsep kendiri yang positif. Pergerakan kreatif menggalakkan perkembangan kebolehan untuk bekerja dengan memuaskan dan mahir di dalam sesuatu kelompok. kepastian dan kepuasan dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berhubung dengan prinsip-prinsip asas mengenai corak pergerakan. ketangkasan. Pergerakan kreatif membantu membina corak tingkah laku yang utuh. untuk membina alatan-alatan yang boleh diguna dan membantu dalam mencipta pergerakan geraktari yang signifikan dan asli serta menarik dengan nilai-nilai estetika. daya tahan dan kekuatan. Pergerakan kreatif membentuk sifat-sifat Jay a diri dan inisiatif. Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi. Pergerakan kreatif menolong membina keyakinan diri. Pergerakan kreatif menolong membentuk kebolehan mengkomunikasikan idea-idea dengan menggunakan tubuh badan sebagai wadah ekspresi. . Pergerakan kreatif memperdalamkan pemahaman tentang manusia. penyelesaian masalah pergerakan dengan cara tersendiri.

2 : Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi. Kesedaran Tubuh Badan Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan di beri kepada pergerakan bahagian-bahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 235 Gambarajah 10. pergerakan berjalan dan buka-tutup boleh dilakukan secara bebas atau terkawal. (a) Keseluruhan Tubuh Badan Dalam pergerakan ini gerakan dilakukan menggunakan keseluruhan tubuh badan dan gerakan akan berhenti daripada bergerak secara bebas atau terkawal. misalnya muzik. Pergerakan boleh berubah-ubah iaitu bergerak atau berhenti mengikut rangsangan yang diberi. Misalnya. Pergerakan ini mengawal aliran pergerakan lokomotor atau bukan lokomotor tubuh badan. .5 TEMA DALAM PERGERAKAN KREATIF 1. 10.

siku. memindah dan menerima berat badan. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan .2: Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. tapak tangan dan lutut. bagi pergerakan merangkak seperti kucing berjalan. bahagian tubuh badan yang dikenal pasti ialah tangan. siku. kaki dan pinggul. Kesedaran Rintangan kepada Beban dan Masa Tema ini akab member! tumpuan kepada bagaimana cara tubuh badan bergerak dan membantu individu mengawal pergerakan mereka untuk melahirkan perasaan melalui pergerakan. misalnya beban. 2. Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong. (a) Beban Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. Tapak tangan dan lutut menjadi sokongan kepada berat badan. pergelangan tangan.1: Pergerakan berjalan dan buka tutup melibatkan lokomotor dan bukan loko motor (b) Bahagian Tubuh Badan Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. Rajah 10. pergelangan tangan. Bahagian tubuh badan yang digunakan perlu dikenal pasti sebelum melakukan sebarang pergerakan mengikut rangsangan yang diberi. Misalnya.236 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Rajah 10. kaki dan pinggul.

Namun adalah mudah untuk berdiri jika pergerakan adalah halus dan ringan contohnya menyelam. Rajah 10.3: Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan beratkuat kepada pergerakan yang dilakukan (b) Masa Kesedaran rintanganterhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat. . Sementara pergerakan kawal lambat ialah membayangkan cara burung terbang tinggi. seseorang yang sedang mencangkung akan sukar untuk berdiri jika pergerakannya adalah berat-kuat iaitu seolah-olah dia memikul bende berat. Misalnya. Contohnya pergerakan secara serta merta ialah sewaktu sebagai seorang peninju menggerakkan tangan dengan pantas untuk menumbuk.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 237 yang dilakukan.

ke atas dan ke bawah. Pergerakan yang melibatkan penggunaan kawasan dan arah dengan teratur boleh dilakukan dengan menggunakan peta (b) . Contohnya dalam melakukan aktiviti pergerakan melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat akan melibatkan juga arah pergerakan tersebut. Arah Arah pergerakan iailah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. Selain daripada melibatkan penggunaan kawasan pergerakan ini juga melibatkan penggunaan arah. perasaan gembira dilahirkan apabila tubuh badan digunakan untuk meneroka ruang dengan cara melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat. ke belakang.4: Kesedaran rintanganterhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat. 3. (a) Kawasan Kawasan yang digunakan dalam pergerakan ini memberi tumpuan kepada ruang diri dan ruang am. Kesedaran Ruang Tema ini memberi tumpuan kepada ruang dalam menimbulkan perasaan.238 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Rajah 10. Sebagai contoh. Kesedaran ruang ini akan melibatkan penggunaan kawasan dan arah udalam mentontonkan sesuatu pergerakan. ke sisi.

TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 239 Rajah 10. Aliran Beban Badan dalam Ruang dan Masa Tema ini berdasarkan kepada kelancaran urutan pergerakan tubuh badan dengan menggunakan ruang dan masa (a) Aliran Aliran mengutamakan kelancaran pergerakan menggunakan ruang dan masa dalam melakukan gerakan. ke atas dan ke bawah. Aliran terikat Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang . 4. Terdapat dua jenis aliran dalam tema ini iaitu Aliran bebas Pergerakan melompat adalah aliran bebas kerana keseluruhan tubuh badan berada di udara dan sukar diberhentikan. ke sisi.5: Arah pergerakan iailah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. ke belakang.

Daya cipta kreatif dapat dihasilkan dan di oertontonkan apabila individu itu dapat menunjukkan cara menggunakan ruang terus dan ruang tidak terus. Kawasan aktiviti dalam lingkungan yang lebih luas berbanding ruang terus. contoh berjalan menggunakan pergerakan lurus.4: Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang (b) Ruang Salah satu kemahiran dalam pergerakan kreatif ialah memberi tumpuan kepada kesedaran tentang cara menggunakan ruang untuk melakukan pelbagai pergerakan.240 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Gambar 10. Contoh aktiviti dalam kemahiran ini ialah: . melengkung dan zig-zag. Penyesuaian terhadap Rakan Penyesuaian terhadap Rakan adalah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergerakan. Ruang tidak terus ialah kawasan atau ruang yang di gunakan secara tidak langsung di gunakan dalam gerakan pelbagai aras. Ruang terus ialah ruang yang di gunakan secara langsung dengan berada dalam lingkungan kawasan yang tidak luas aktiviti yang dilakukan pada aras yang rendah. 5.

Meniru selari Meniru bertentangan Rajah 10.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 241 Gambar 10. Gunakan tamborin atau tepukan tangan semasa melaksanakan tugasan sebagai ritma.6: Contoh pergerakan meniru . Aktiviti 1 Kerja Berpasangan Kerja berpasangan membolehkan hubungan dengan rakan dapat dilakukan bersama-sama berdasarkan peralihan tempat meniru sama ada selari atau pergerakan meniru bertentangan. Daya kreatif dapat dipupuk dan di pertontonkan secara unik Arahan tugasan Anda dan rakan anda telah ditugaskan untuk membersihkan kelas Lakukan tiga tugasan aksi pergerakan meniru selari dan tiga pergerakan meniru bertentangan.6: Penyesuaian terhadap Rakan adalah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergerakan.

242 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Contoh Aktiviti Kerja Berkumpulan Dalam kerja berkumpulan penyesuaian terhadap rakan secara berkumpulan perlu dilakukan oleh pelaku. (a) Lompatan Asas Terdapat lima lompatan asas tetapi pilihan corak kedudukan kaki untuk membuat lompatan tidak ditetapkan. lurus (seperti panah). Pengalaman lompatan ini berguna untuk membolehkan murid menyedari bahawa cara lompatan berbeza akan memberi kesan yang berbeza. Bentuk Tubuh Badan Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang. Tumpuan diberikan kepada keadaan seimbang sebagai satu pergerakan dan perkaitan antara bahagian tubuh badan yang melibatkan regangan otot. pergerakan meniru atau bertentangan dengan rakan ialah cara-cara penyesuaian terhadap rakan yang boleh diteroka. Ahli-ahli kumpulan menyedari kedudukan rakan dari kedudukan dirinya dan juga kedudukan bahagian tubuh badan dengan bahagian yang lain. bulat (seperti bola) dan pulas (seperti skru) (b) . 6. Pertukaran tempat. Penggunaan Tubuh Badan sebagai Alat Tema ini memberi peluang kepada murid untuk menjelajah ruang dengan menggunakan tubuh badan sebagai alat persembahan secara spontan dan bebas. Hubungan yang berlaku dengan rakan boleh dilaksanakan seperti yang berikut: Ketua dengan pengikut. Kumpulan bekerjasama Ahli kumpulan bertentangan dengan rakan-rakan. Empat bentuk badan asas ialah lebar (seperti tembok).

.7: Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang (c) Gaya Isyarat Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. Contohnya kedua tangan melambaikan sedangkan berat badan di sokong oleh kedua belah kaki.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 243 Gambar 10.

Peralihan antara dua pergerakan.244 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. Terdapat pelbagai bentuk-bentuk pergerakan seperti garisan lurus. perkhidmatan atau perindustrian mempunyai ritma tertentu. Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan.Alat gendang dan alat muzik lain seperti tamborin boleh di gunakan untuk menimbulkan suasana pergerakan. 7. Antara ciri untuk mengenal pasti lakuan pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut: Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat. Bentuk pergerakan di lantai boleh dilakukan dengan pergerakan kaki secara melompat atau merangkak. Ritma Berkaitan dengan Pekerjaan Salah satu ritma yang agak terkenal dalam pergerakan kreatif ialah rithma yang berkaitan dengan perkerjaan. lengkung dan bulatan. . Ritma ini boleh digunakan sebagai rangsangan pergerakan. Bentuk pergerakan ini boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan. Kesedaran Bentuk-bentuk Pergerakan Dalam kemahiran ini bentuk-bentuk pergerakan dibina daripada pergerakan tubuh badan dalam sesuatu ruang. Bentuk-bentuk ini boleh dihasilkan atau di lihat sama ada di lantai atau di awangan. Pergerakan tangan seperti melambai-lambai atau ayunan tangan ketika berkawad menghasilkan bentuk di awangan. Setiap pelbagai bidang pekerjaan sama ada dalam industri pertanian. Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan.

PENAIKAN DARI LANTAI Dalam melakukan penaikan dari lantai perlaku perlu mengerakan tubuh badan dari lantai beransur-ansur hingga keseluruhannya lepas ke udara. Perbincang lebih mengutamakan arah bahagian tubuh badan yang boleh digerakkan dan perkaitannya dengan beberapa arah yang lain. Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. Orientasi ruang ini dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu dimensi ruang. ruangan umum dan persekitaran. orientasi berpasangan dan berkumpulan serta susunan dan urutan.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 245 Gambar 10.7: Bentuk-bentuk ini boleh dihasilkan atau di lihat sama ada di lantai atau di awangan Orientasi Ruang Ruang boleh dibahagikan kepada ruang diri. Kemahiran ini melambangkan perasaan kebebasan. Dalam membincangkan tema orientasi ruang. iaitu: Penaikan dari lantai Lepas dari lantai ke ruang udara Membina pelbagai bentuk di ruang Melakukan pelbagai lakuan daya asas di ruang Kesedaran Kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. . l Kemahiran penaikan dari lantai dibahagikan kepada beberapa peringkat.

9: Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama . Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. Gambar 10. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing.246 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut.

kreativiti. perasaan atau tanggapan deria yang dapat dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan . Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi. Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan. Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian. banyak nilai-nilai positif yang boleh diterapkan agar boleh diaplikasi dalam kehidupan seharian. berpasangan atau berkumpulan. Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi menyampaikan pemikiran.1 Berikan tafsiran pergerakan kraetif Nyakan kepentingan pergerakan kreatif untuk golongan pelajar Huraikan nilai-nilai yang boleh di terapka dalam pendidikan Huraikan secara terperinci tema-tema dalam pergerakan kreatif Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 247 SEMAK KENDIRI 10. Pergerakan kreatif membantu membina corak tingkah laku yang utuh. kebebasan dan pengucapan. irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea. Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. Pergerakan kreatif mempertajamkan imaginasi dan sensitiviti. pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna. Pergerakan kreatif menolong membentuk kebolehan mengkomunikasikan idea-idea dengan menggunakan tubuh badan sebagai wadah ekspresi. Pergerakan kreatif membentuk sifat-sifat Jay a diri dan inisiatif. . diri yang unik untuk Dalam pergerakan kreatif. idea atau perasaan. Pergerakan kreatif memperdalamkan pemahaman tentang manusia.

misalnya beban. pergelangan tangan. peningkatan tahap kecergasan. pembentukan hubungan baru dengan diri sendiri dan orang lain. kaki dan pinggul. memindah dan menerima berat badan. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. perkembangan kesedaran badan dan konsep kendiri yang positif. Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. siku. penyelesaian masalah pergerakan dengan cara tersendiri.248 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Pergerakan kreatif menolong membina keyakinan diri. koordinasi. Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong. . Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. berkongsi dan bekerja sama-sama dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang diberikan. Pergerakan kreatif menolong memberi makna kepada pelbagai aspek pergerakan melalui pengalaman dalam mengaplikasikan prinsipnya. Pergerakan kreatif menggalakkan perkembangan kebolehan untuk bekerja dengan memuaskan dan mahir di dalam sesuatu kelompok. dan untuk membina alatan-alatan yang boleh diguna dan membantu dalam mencipta pergerakan geraktari yang signifikan dan asli serta menarik dengan nilai-nilai estetika perkembangan pelbagai bentuk pergerakan. daya tahan dan kekuatan. kepastian dan kepuasan dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berhubung dengan prinsip-prinsip asas mengenai corak pergerakan. Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan di beri kepada pergerakan bahagian-bahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan. ketangkasan. Pergerakan kreatif membina kesedaran serta apresiasi terhadap bentuk yang indah dan seni dalam geraktari. peningkatan kemahiran pergerakan. perkembangan kemahiran pembelajaran kognitif dan afektif.

Kementerian Pendidikan Malaysia (1998). Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. (1996).J. IL: Human Kinetics. IL: Brown & Benchmark. Teaching Children Movement Concepts and Skills. G.L. Teaching For Outcomes In Elementary Physical Education: A Guide For Curriculum And Assessment. Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum.A.). (1994). Champaign. P. (1995). Sports and Recreation. IL: Human Kinetics. Jersey: Prentice Hall. Hopple. Tubuh badan. C. Dalam melakukan penaikan dari lantai perlaku perlu mengerakan tubuh badan dari lantai beransur-ansur hingga keseluruhannya lepas ke udara Salah satu ritma yang agak terkenal dalam pergerakan kreatif ialah rithma yang berkaitan dengan perkerjaan. D. Masa dan Daya. K. N. & French. Graham. (1994). Developmental Physical Education For TodayÊs Children (3rd ed. Champaign. Jasma. Ruang. (1992). Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani. Halus ringan Berat kuat Buschner. Dubuque.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 249 Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. Special Physical Education: Physical Activity. Teaching Physical Education : Becoming A Master Teacher. C. Gallahue. . Champaign. IL : Human Kinetic. R.

Teaching Physical Education. Handbook For Physical Salmah Ayub.Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum.Lumpur: DBP. Macmillan. (1994).E. K.P. Randall (1992). L. Buku Panduan Pendidikan Pergerakan : Gimnastik Artistik. R. V. Pangrazi.250 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF _____________________________ (1997). Kuala Lumpur: Flo Enterprise. The Student TeacherÊs Education. & Dauer.Y. A.London Sydney: Charles E. Kurikulum Kebangsaan Prasekolah K. Mosston.(1981). Merill Pub. Gimnastik.P. N. Pergerakan Kreatif dan Pendidikan. Howell.Champaign IL: Human Kinetics. (1992). Dynamic Physical Education For Elementary School Children (10th ed. (1992). Shah Alam: Fajar Bakti. . _____________________________ (2001). Co. Bell.). Yusof Ismail.M.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful