P. 1
Pergerakan Kreatif

Pergerakan Kreatif

|Views: 48|Likes:
Published by Zuraiedah Ad

More info:

Published by: Zuraiedah Ad on Nov 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/28/2013

pdf

text

original

Topik 10 Pergerakan

Kreatif
HASIL PEMBELAJARAN
Setelah anda mengikuti topik ini, anda akan dapat: 1. 2. 3. menyatakan dan mencirikan pergerakan kreatif; mengkategori jenis tema dalam pergerakan kreatif; dan menyatakan nilai, tujuan dalam pergerakan kreatif;

PENGENALAN
Pergerakan kreatif bermaksud pergerakan yang dilakukan secara simbolik. Pergerakan Kreatif dihasilkan daripada idea, perasaan serta tanggapan deria untuk menterjemahkan sesuatu situasi atau rangsangan yang diberi. Sebagai contoh, pokok pisang yang ditiup angin boleh ditunjukkan secara simbolik dengan mengangkat kedua-dua belah tangan sambil digoyang ke kiri dan ke kanan secara lemah lembut. Pengalaman dalam melakukan pergerakan kreatif akan memberi peluang memperkembangkan kesedaran dan kefahaman tentang konsep pergerakan.

10.1 PERGERAKAN KREATIF
Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan, irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi. Dengan kata lain pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea, perasaan atau tanggapan deria yang dapat dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan. Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian, berpasangan atau berkumpulan. Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan, pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna. Penyelesaian masalah dalam pergerakan kreatif bukan berunsurkan pertandingan. Setiap pergerakan yang ditonjolkan adalah mengikut interpretasi dan penilaian kendiri.

232

TOPIK 10

PERGERAKAN KREATIF

Terdapat empat unsur utama dalam pergerakan kreatif Kesemua unsur yang dinyatakan ini akan dapat membantu pelakunya untuk berkomunikasi. Empat unsur tersebut itu ialah: Tubuh badan Ruang Masa dan Daya

10.2 TUJUAN
Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma, kreativiti, kebebasan dan pengucapan. Pergerakan kreatif memberi fokus kepada penggunaan pancaindera. untuk mencipta sesuatu pergerakan secara berterusan. Melalui pergerakan kreatif pelajar akan berasa seronok dan riang ketika belajar. Dengan kata lain tujuan utama pergerakan kreatif adalah untuk berkomunikasi melalui pergerakan. Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran, idea atau perasaan.

Gambarajah 10.1: Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma, kreativiti, kebebasan dan pengucapan

Menyedari keperluan orang lain Semangat cintakan keindahan alam sekitar Bekerjasama. Antara nilai-nilai yang perlu diperhati dan ditegaskan. banyak nilai-nilai positif yang boleh diterapkan agar boleh diaplikasi dalam kehidupan seharian.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 233 10. Kesyukuran Kebebasan mencurahkan perasaan.3 NILAI YANG BOLEH DITANAMKAN DALAM PERGERAKAN KREATIF Dalam pergerakan kreatif. . baik hati berhemah tinggi kasih saying kebebasan kejujuran rasional berkerjasama berdikari keadilan keberanian kebersihan fizikal dan mental kerajinan kesedehanaan semangat bermasyarakat. Menghormati orang lain. idea dan emosi. Keseronokan dan kepuasan. ialah: Keyakinan diri dalam melakukan pergerakan.

Pergerakan kreatif menolong memberi makna kepada pelbagai aspek pergerakan melalui pengalaman dalam mengaplikasikan prinsipnya. Pergerakan kreatif menolong membina keyakinan diri. koordinasi. Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi. Pergerakan kreatif membina kesedaran serta apresiasi terhadap bentuk yang indah dan seni dalam geraktari. penyelesaian masalah pergerakan dengan cara tersendiri. berkongsi dan bekerja sama-sama dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang diberikan. Pergerakan kreatif menolong membentuk kebolehan mengkomunikasikan idea-idea dengan menggunakan tubuh badan sebagai wadah ekspresi. Pergerakan kreatif menggalakkan perkembangan kebolehan untuk bekerja dengan memuaskan dan mahir di dalam sesuatu kelompok. ketangkasan. perkembangan pelbagai bentuk pergerakan. kepastian dan kepuasan dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berhubung dengan prinsip-prinsip asas mengenai corak pergerakan. daya tahan dan kekuatan. perkembangan kesedaran badan dan konsep kendiri yang positif.4 FAEDAH PERGERAKAN KREATIF Antara faedah yang kita peroleh daripada pergerakan kreatif ialah: Pergerakan kreatif mempertajamkan imaginasi dan sensitiviti. peningkatan tahap kecergasan.234 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 10. Pergerakan kreatif membentuk sifat-sifat Jay a diri dan inisiatif. . Pergerakan kreatif membantu membina corak tingkah laku yang utuh. untuk membina alatan-alatan yang boleh diguna dan membantu dalam mencipta pergerakan geraktari yang signifikan dan asli serta menarik dengan nilai-nilai estetika. Pergerakan kreatif memperdalamkan pemahaman tentang manusia. peningkatan kemahiran pergerakan. pembentukan hubungan baru dengan diri sendiri dan orang lain. perkembangan kemahiran pembelajaran kognitif dan afektif.

Pergerakan boleh berubah-ubah iaitu bergerak atau berhenti mengikut rangsangan yang diberi. . pergerakan berjalan dan buka-tutup boleh dilakukan secara bebas atau terkawal. Misalnya.5 TEMA DALAM PERGERAKAN KREATIF 1.2 : Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi. (a) Keseluruhan Tubuh Badan Dalam pergerakan ini gerakan dilakukan menggunakan keseluruhan tubuh badan dan gerakan akan berhenti daripada bergerak secara bebas atau terkawal.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 235 Gambarajah 10. Pergerakan ini mengawal aliran pergerakan lokomotor atau bukan lokomotor tubuh badan. 10. Kesedaran Tubuh Badan Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan di beri kepada pergerakan bahagian-bahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan. misalnya muzik.

kaki dan pinggul.2: Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. kaki dan pinggul. Kesedaran Rintangan kepada Beban dan Masa Tema ini akab member! tumpuan kepada bagaimana cara tubuh badan bergerak dan membantu individu mengawal pergerakan mereka untuk melahirkan perasaan melalui pergerakan. misalnya beban. (a) Beban Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. Misalnya. bagi pergerakan merangkak seperti kucing berjalan.236 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Rajah 10. Bahagian tubuh badan yang digunakan perlu dikenal pasti sebelum melakukan sebarang pergerakan mengikut rangsangan yang diberi. Tapak tangan dan lutut menjadi sokongan kepada berat badan. pergelangan tangan. siku. bahagian tubuh badan yang dikenal pasti ialah tangan.1: Pergerakan berjalan dan buka tutup melibatkan lokomotor dan bukan loko motor (b) Bahagian Tubuh Badan Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. siku. Rajah 10. 2. Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan . pergelangan tangan. memindah dan menerima berat badan. tapak tangan dan lutut.

Namun adalah mudah untuk berdiri jika pergerakan adalah halus dan ringan contohnya menyelam. seseorang yang sedang mencangkung akan sukar untuk berdiri jika pergerakannya adalah berat-kuat iaitu seolah-olah dia memikul bende berat. Misalnya.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 237 yang dilakukan. Contohnya pergerakan secara serta merta ialah sewaktu sebagai seorang peninju menggerakkan tangan dengan pantas untuk menumbuk. . Rajah 10.3: Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan beratkuat kepada pergerakan yang dilakukan (b) Masa Kesedaran rintanganterhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat. Sementara pergerakan kawal lambat ialah membayangkan cara burung terbang tinggi.

Contohnya dalam melakukan aktiviti pergerakan melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat akan melibatkan juga arah pergerakan tersebut. Arah Arah pergerakan iailah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. Kesedaran Ruang Tema ini memberi tumpuan kepada ruang dalam menimbulkan perasaan. ke sisi. perasaan gembira dilahirkan apabila tubuh badan digunakan untuk meneroka ruang dengan cara melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat. Pergerakan yang melibatkan penggunaan kawasan dan arah dengan teratur boleh dilakukan dengan menggunakan peta (b) . (a) Kawasan Kawasan yang digunakan dalam pergerakan ini memberi tumpuan kepada ruang diri dan ruang am. Kesedaran ruang ini akan melibatkan penggunaan kawasan dan arah udalam mentontonkan sesuatu pergerakan.4: Kesedaran rintanganterhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat. ke belakang.238 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Rajah 10. ke atas dan ke bawah. 3. Selain daripada melibatkan penggunaan kawasan pergerakan ini juga melibatkan penggunaan arah. Sebagai contoh.

ke belakang. Aliran terikat Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang . Terdapat dua jenis aliran dalam tema ini iaitu Aliran bebas Pergerakan melompat adalah aliran bebas kerana keseluruhan tubuh badan berada di udara dan sukar diberhentikan.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 239 Rajah 10. Aliran Beban Badan dalam Ruang dan Masa Tema ini berdasarkan kepada kelancaran urutan pergerakan tubuh badan dengan menggunakan ruang dan masa (a) Aliran Aliran mengutamakan kelancaran pergerakan menggunakan ruang dan masa dalam melakukan gerakan.5: Arah pergerakan iailah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. 4. ke atas dan ke bawah. ke sisi.

contoh berjalan menggunakan pergerakan lurus.240 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Gambar 10. Penyesuaian terhadap Rakan Penyesuaian terhadap Rakan adalah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergerakan. Ruang tidak terus ialah kawasan atau ruang yang di gunakan secara tidak langsung di gunakan dalam gerakan pelbagai aras. Contoh aktiviti dalam kemahiran ini ialah: . 5.4: Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang (b) Ruang Salah satu kemahiran dalam pergerakan kreatif ialah memberi tumpuan kepada kesedaran tentang cara menggunakan ruang untuk melakukan pelbagai pergerakan. Daya cipta kreatif dapat dihasilkan dan di oertontonkan apabila individu itu dapat menunjukkan cara menggunakan ruang terus dan ruang tidak terus. melengkung dan zig-zag. Ruang terus ialah ruang yang di gunakan secara langsung dengan berada dalam lingkungan kawasan yang tidak luas aktiviti yang dilakukan pada aras yang rendah. Kawasan aktiviti dalam lingkungan yang lebih luas berbanding ruang terus.

Daya kreatif dapat dipupuk dan di pertontonkan secara unik Arahan tugasan Anda dan rakan anda telah ditugaskan untuk membersihkan kelas Lakukan tiga tugasan aksi pergerakan meniru selari dan tiga pergerakan meniru bertentangan.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 241 Gambar 10. Meniru selari Meniru bertentangan Rajah 10.6: Contoh pergerakan meniru . Gunakan tamborin atau tepukan tangan semasa melaksanakan tugasan sebagai ritma. Aktiviti 1 Kerja Berpasangan Kerja berpasangan membolehkan hubungan dengan rakan dapat dilakukan bersama-sama berdasarkan peralihan tempat meniru sama ada selari atau pergerakan meniru bertentangan.6: Penyesuaian terhadap Rakan adalah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergerakan.

Penggunaan Tubuh Badan sebagai Alat Tema ini memberi peluang kepada murid untuk menjelajah ruang dengan menggunakan tubuh badan sebagai alat persembahan secara spontan dan bebas. pergerakan meniru atau bertentangan dengan rakan ialah cara-cara penyesuaian terhadap rakan yang boleh diteroka. 6. (a) Lompatan Asas Terdapat lima lompatan asas tetapi pilihan corak kedudukan kaki untuk membuat lompatan tidak ditetapkan. Kumpulan bekerjasama Ahli kumpulan bertentangan dengan rakan-rakan. Ahli-ahli kumpulan menyedari kedudukan rakan dari kedudukan dirinya dan juga kedudukan bahagian tubuh badan dengan bahagian yang lain. Pengalaman lompatan ini berguna untuk membolehkan murid menyedari bahawa cara lompatan berbeza akan memberi kesan yang berbeza. Pertukaran tempat. Tumpuan diberikan kepada keadaan seimbang sebagai satu pergerakan dan perkaitan antara bahagian tubuh badan yang melibatkan regangan otot. Bentuk Tubuh Badan Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang.242 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Contoh Aktiviti Kerja Berkumpulan Dalam kerja berkumpulan penyesuaian terhadap rakan secara berkumpulan perlu dilakukan oleh pelaku. bulat (seperti bola) dan pulas (seperti skru) (b) . Hubungan yang berlaku dengan rakan boleh dilaksanakan seperti yang berikut: Ketua dengan pengikut. lurus (seperti panah). Empat bentuk badan asas ialah lebar (seperti tembok).

.7: Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang (c) Gaya Isyarat Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 243 Gambar 10. Contohnya kedua tangan melambaikan sedangkan berat badan di sokong oleh kedua belah kaki.

Ritma Berkaitan dengan Pekerjaan Salah satu ritma yang agak terkenal dalam pergerakan kreatif ialah rithma yang berkaitan dengan perkerjaan. Bentuk-bentuk ini boleh dihasilkan atau di lihat sama ada di lantai atau di awangan. Bentuk pergerakan ini boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan. Ritma ini boleh digunakan sebagai rangsangan pergerakan. Kesedaran Bentuk-bentuk Pergerakan Dalam kemahiran ini bentuk-bentuk pergerakan dibina daripada pergerakan tubuh badan dalam sesuatu ruang. Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan. Antara ciri untuk mengenal pasti lakuan pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut: Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat. lengkung dan bulatan.Alat gendang dan alat muzik lain seperti tamborin boleh di gunakan untuk menimbulkan suasana pergerakan. Pergerakan tangan seperti melambai-lambai atau ayunan tangan ketika berkawad menghasilkan bentuk di awangan. Terdapat pelbagai bentuk-bentuk pergerakan seperti garisan lurus. 7. perkhidmatan atau perindustrian mempunyai ritma tertentu. Peralihan antara dua pergerakan. Setiap pelbagai bidang pekerjaan sama ada dalam industri pertanian. . Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan.244 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. Bentuk pergerakan di lantai boleh dilakukan dengan pergerakan kaki secara melompat atau merangkak.

Dalam membincangkan tema orientasi ruang. orientasi berpasangan dan berkumpulan serta susunan dan urutan. Kemahiran ini melambangkan perasaan kebebasan. iaitu: Penaikan dari lantai Lepas dari lantai ke ruang udara Membina pelbagai bentuk di ruang Melakukan pelbagai lakuan daya asas di ruang Kesedaran Kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. Perbincang lebih mengutamakan arah bahagian tubuh badan yang boleh digerakkan dan perkaitannya dengan beberapa arah yang lain. PENAIKAN DARI LANTAI Dalam melakukan penaikan dari lantai perlaku perlu mengerakan tubuh badan dari lantai beransur-ansur hingga keseluruhannya lepas ke udara. Orientasi ruang ini dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu dimensi ruang. ruangan umum dan persekitaran. Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. l Kemahiran penaikan dari lantai dibahagikan kepada beberapa peringkat. .TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 245 Gambar 10.7: Bentuk-bentuk ini boleh dihasilkan atau di lihat sama ada di lantai atau di awangan Orientasi Ruang Ruang boleh dibahagikan kepada ruang diri.

Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua.9: Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama .246 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. Gambar 10.

kebebasan dan pengucapan. perasaan atau tanggapan deria yang dapat dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan . Pergerakan kreatif mempertajamkan imaginasi dan sensitiviti. Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi. Pergerakan kreatif menolong membentuk kebolehan mengkomunikasikan idea-idea dengan menggunakan tubuh badan sebagai wadah ekspresi. Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian. Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan. banyak nilai-nilai positif yang boleh diterapkan agar boleh diaplikasi dalam kehidupan seharian. berpasangan atau berkumpulan. pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna. idea atau perasaan. Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi menyampaikan pemikiran. . kreativiti. Pergerakan kreatif membentuk sifat-sifat Jay a diri dan inisiatif.1 Berikan tafsiran pergerakan kraetif Nyakan kepentingan pergerakan kreatif untuk golongan pelajar Huraikan nilai-nilai yang boleh di terapka dalam pendidikan Huraikan secara terperinci tema-tema dalam pergerakan kreatif Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan. irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea.TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 247 SEMAK KENDIRI 10. diri yang unik untuk Dalam pergerakan kreatif. Pergerakan kreatif membantu membina corak tingkah laku yang utuh. Pergerakan kreatif memperdalamkan pemahaman tentang manusia.

Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong. Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. Pergerakan kreatif menggalakkan perkembangan kebolehan untuk bekerja dengan memuaskan dan mahir di dalam sesuatu kelompok. peningkatan kemahiran pergerakan. Pergerakan kreatif membina kesedaran serta apresiasi terhadap bentuk yang indah dan seni dalam geraktari. siku. perkembangan kesedaran badan dan konsep kendiri yang positif. ketangkasan. perkembangan kemahiran pembelajaran kognitif dan afektif. kepastian dan kepuasan dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berhubung dengan prinsip-prinsip asas mengenai corak pergerakan. misalnya beban. pembentukan hubungan baru dengan diri sendiri dan orang lain.248 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF Pergerakan kreatif menolong membina keyakinan diri. penyelesaian masalah pergerakan dengan cara tersendiri. berkongsi dan bekerja sama-sama dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang diberikan. Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. peningkatan tahap kecergasan. dan untuk membina alatan-alatan yang boleh diguna dan membantu dalam mencipta pergerakan geraktari yang signifikan dan asli serta menarik dengan nilai-nilai estetika perkembangan pelbagai bentuk pergerakan. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan di beri kepada pergerakan bahagian-bahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan. memindah dan menerima berat badan. daya tahan dan kekuatan. Pergerakan kreatif menolong memberi makna kepada pelbagai aspek pergerakan melalui pengalaman dalam mengaplikasikan prinsipnya. koordinasi. kaki dan pinggul. pergelangan tangan. .

(1994). C. Dalam melakukan penaikan dari lantai perlaku perlu mengerakan tubuh badan dari lantai beransur-ansur hingga keseluruhannya lepas ke udara Salah satu ritma yang agak terkenal dalam pergerakan kreatif ialah rithma yang berkaitan dengan perkerjaan. Tubuh badan.L. N. & French. . Champaign. Jasma. Dubuque. (1995). Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum. P. Sports and Recreation. (1992). Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. (1994).TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF 249 Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. IL: Human Kinetics. IL: Brown & Benchmark. Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani. K. Champaign.J. Teaching For Outcomes In Elementary Physical Education: A Guide For Curriculum And Assessment. G. Teaching Physical Education : Becoming A Master Teacher. Gallahue. (1996).). Hopple. R. IL: Human Kinetics.A. IL : Human Kinetic. Teaching Children Movement Concepts and Skills. Halus ringan Berat kuat Buschner. Kementerian Pendidikan Malaysia (1998). C. Jersey: Prentice Hall. D. Developmental Physical Education For TodayÊs Children (3rd ed. Champaign. Masa dan Daya. Special Physical Education: Physical Activity. Ruang. Graham.

The Student TeacherÊs Education. _____________________________ (2001).Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum.P.M. Merill Pub. A. Handbook For Physical Salmah Ayub.Y. Shah Alam: Fajar Bakti.250 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF _____________________________ (1997). Pangrazi. R. & Dauer. Teaching Physical Education. Co.). Kuala Lumpur: Flo Enterprise. Kurikulum Kebangsaan Prasekolah K. N.E.P. Randall (1992). V. Yusof Ismail. K.London Sydney: Charles E.(1981). Mosston. Howell. L. . (1992). Buku Panduan Pendidikan Pergerakan : Gimnastik Artistik. Macmillan. Pergerakan Kreatif dan Pendidikan. Dynamic Physical Education For Elementary School Children (10th ed. Gimnastik.Champaign IL: Human Kinetics.Lumpur: DBP. (1994). (1992). Bell.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->