P. 1
PSK 3101 Tema 4 Kenali Budaya Malaysia

PSK 3101 Tema 4 Kenali Budaya Malaysia

|Views: 173|Likes:
Published by Grace Kho

More info:

Published by: Grace Kho on Nov 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/20/2013

pdf

text

original

Pendidikan Sivik & Kewarganegaraan 3101

Tema 3: Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat

• Tema ini menghuraikan aspek interaksi dan komunikasi dalam komuni sekolah, semangat kejiranan, tanggungjawab individu terhadap alam sekitar dan peranan agensi tempatan dalam memastikan kesejahteraa hidup bermasyarakat.

Topik dalam tema ini ialah: · Interaksi dan komunikasi dengan komuniti sekolah · Semangat kejiranan · Aktiviti kejiranan · Tanggungjawab terhadap kawasan persekitaran · Kebersihan dan keceriaan persekitaran · Peranan agensi tempatan .

Murid dengan rakan.Topik Tema Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat Tahun 4 a. Interaksi dengan komuniti sekolah . kakitangan sekolah. guru. . ahli jawatan kuasa Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG). pekerja kantin dan pelawat sekolah.

Menerima dan menghormati perbezaan kebolehan dan pendapat di kalangan komuniti sekolah . Berperanan sebagai warga sekolah yang bertanggungjawab iii. Menjelaskan kepentingan berinteraksi secara sopan dengan komuniti sekolah ii. Memberi sumbangan dalam membina sekolah penyayang iv.Hasil Pembelajaran Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat Tahun 4 i.

Cadangan Aktiviti Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat Tahun 4 i. Menghasilkan peraturan kelas iii. Membincangkan kepentingan mematuhi peraturan sekolah ii. Menemu bual guru/pekerja sekolah untuk mendapatkan maklumat tentang tugas dan tanggungjawab mereka v. Melakonkan cara berinteraksi dengan pelawat sekolah . Menulis karangan tentang kepentingan persahabatan iv.

Mengenali keluarga jiran .Hidup berharmoni dengan jiran .Memahami cara hidup jiran .Menghormati agama dan budaya jiran . Aktiviti kejiranan .Menganggap jiran seperti keluarga sendiri b.Sukaneka . Semangat kejiranan .Rumah terbuka .Gotong royong .Riadah .Topik Tema Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat Tahun 5 a.

Menghuraikan faedah aktiviti kejiranan pada masyarakat dan negara iii. Peka terhadap isu dan masalah yang boleh menjejaskan kesejahteraan masyarakat . Menjelaskan kepentingan semangat kejiranan dipupuk di kalangan anggota masyarakat ii. Menghormati jiran tetangga vi. Mengamalkan sikap yang baik untuk menjaga imej masyarakat v.Hasil Pembelajaran Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat Tahun 5 i. Menyertai aktiviti masyarakat setempat iv.

Menghasilkan pelan kawasan tempat tinggal . Menyenaraikan langkah untuk mendapatkan bantuan ketika berlaku kecemasan di kawasan tempat tinggal ii. rekreasi dan kawasan tempat tinggal iii. Mencadangkan aktiviti hari keluarga di kawasan tempat tinggal iv.Cadangan Aktiviti Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat Tahun 5 i. Melibatkan diri dalam projek gotong-royong di tempat ibadat.

Rukun Tetangga .Majlis Daerah .Kawasan persekitaran c.Kawasan sekolah . Peranan agensi tempatan .Harta benda sekolah .Bomba dan Penyelamat . Pemeliharaan kebersihan dan keceriaan persekitaran .Kemudahan awam b.Topik Tema Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat Tahun 6 a. Tanggungjawab terhadapkawasan persekitaran .

Menghargai peranan agensi tempatan. Menghuraikan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran. viii.Hasil Pembelajaran Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat Tahun 6 i. Berbangga dengan kebersihan dan keceriaan persekitaran. vii. v. iii. iv. Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan. ix. ii. Menjelaskan kepentingan kemudahan awam kepada masyarakat. Menjaga kemudahan awam dan persekitaran. Menjelaskan peranan agensi tempatan. Melibatkan diri dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran. vi. . Menghargai harta benda sekolah dan kemudahan awam.

iii. Mendemonstrasikan cara mengguna dan menjaga kemudahan awam di sekolah. . v. Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh membantu komuniti setempat. Menjalankan projek kebersihan dan keceriaan persekitaran: . . Menemu bual anggota Bomba dan Penyelamat atau Majlis Daerah atau Rukun Tetangga tentang peranan mereka dan menyediakan laporan.sekolah. ii. iv.Cadangan Aktiviti Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat Tahun 6 i.kawasan tempat tinggal murid. Membuat kajian tentang keperluan kemudahan awam di kawasan setempat.

Pendidikan Sivik & Kewarganegaraan 3101 TEMA 4: KENALI BUDAYA MALAYSIA .

• Tema ini menghuraikan kepelbagaian warisan budaya masyarakat dan tanggungjawab individu untuk mengekalkan dan menghargai warisan budaya negara .

Topik dalam tema ini ialah: • Kenali dan apresiasi kekayaan pelbagai warisan budaya Malaysia • Kenali adab sosial warisan budaya Malaysia • Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .

• Topik Tema ‘kenali budaya Malaysia' dalam tahun 4 sekolah rendah merangkumi: a.Pakaian .Makanan . Kenali dan apresiasi kekayaan pelbagai warisan budaya Malaysia .

Adab berinteraksi .Adab makan .b. Kenali dan apresiasi adab sosial warisan budaya Malaysia .

Menerima dan menghormati amalan budaya kaum lain . Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia ii. Berbangga dengan kekayaan warisan budaya Malaysia vi.Hasil pembelajaran untuk tahun 4: i. Menghuraikan adab sosial budaya Malaysia dan kepentingannya iii. Mengapresiasi warisan budaya sendiri v. Hidup bersama-sama dalam masyarakat berbilang kaum iv.

Mereka ‘pakaian nasional’ yang menggabungkan ciri-ciri pakaian pelbagai budaya Malaysia iv.Cadangan aktiviti: i. Mempamerkan pakaian dan makanan pelbagai budaya di Malaysia ii. Mendemonstrasikan adab makan masyarakat Malaysia v. Berkongsi resepi makanan tradisional pelbagai kaum iii. Menyenarai dan melafazkan kata-kata hormat dalam bahasa ibunda pelbagai kaum .

Seni tari dan muzik .Adab menziarah .Adab berpakaian . Kenali dan apresiasi adab sosial warisan budaya Malaysia .Bahasa dan dialek b. Kenali dan apresiasi kekayaan pelbagai warisan budaya Malaysia .• Topik Tema kenali budaya Malaysia dalam tahun 5 sekolah rendah merangkumi: a.

Mengapresiasi dan berbangga dengan kekayaan warisan budaya Malaysia vi. Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum v. Mengamalkan adab sosial warisan budaya iv. Menjelaskan adab-adab sosial warisan budaya dan kepentingannya iii. Mengenal pasti pelbagai warisan budaya masyarakat ii.Hasil pembelajaran untuk tahun 5: i. Menerima dan menghormati amalan budaya kaum lain .

Melakonkan adab sosial pelbagai kaum . Mempelajari dan mengadakan persembahan tarian pelbagai kaum iii. Memainkan lagu dengan menggunakan alat muzik pelbagai kaum iv. Menghasilkan peta asal usul seni tari dan alat muzik mengikut negeri ii.Cadangan aktiviti: i.

Kenali dan apresiasi kekayaan budaya Malaysia .Adat resam .Diri .Sekolah .Agama dan kepercayaan .• Topik Tema kenali budaya Malaysia dalam tahun 6 sekolah rendah merangkumi: a.Perayaan b.Keluarga . Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia .

Melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia.• Hasil pembelajaran untuk tahun 6: i. Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. iv. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum. ii. iii. .

vii. vi. Menghargai kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. viii. Menghormati kepelbagaian warisan budaya Malaysia.v. Menghormati amalan budaya kaum lain. .

Mengunjungi rumah guru. . iv. v. Membuat lawatan ke muzium atau tempat yang bersesuaian untuk mendapatkan maklumat tentang kebudayaan pelbagai kaum di Malaysia. iii. Menganjur dan meraikan sambutan hari perayaan sesuatu kaum di kelas.Cadangan aktiviti: i. Membantu rakan atau jiran tetangga berlainan kaum dalam membuat persiapan menyambut perayaan. Membincangkan kepentingan perayaan yang disambut oleh rakyat Malaysia. ii. rakan dan jiran tetangga pelbagai kaum dan menghasilkan catatan ringkas tentang budaya yang diamalkan.

SEKIAN. TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->