P. 1
Pembentangan Kajian Tindakan Muzik

Pembentangan Kajian Tindakan Muzik

|Views: 92|Likes:
Published by Idrus Dahlih

More info:

Published by: Idrus Dahlih on Nov 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/15/2012

pdf

text

original

Institut Pendidikan Guru Kampus Gaya

Seminar Penyelidikan Tindakan Tahun 2012 PGSR MUZIK 2008-2012

disebabkan tidak memahami pengajaran yang disampaikan oleh guru .Pernyataan Maslah Murid tidak dapat mengenalpasti not-not dalam ruang dan atas garisan baluk Murid tidak dapat memainkan lagu berdasarkan notasi Murid berasa bosan semasa P&P.

OBJEKTIF KAJIAN 1 Mengenal pasti pola-pola kelemahan murid dalam mengecam not-not muzik dalam ruang dan atas garisan baluk. 2 Mengenal pasti keberkesanan penggunaan teknik “Akrotik” (ayat mudah) dalam meningkatkan kefahaman konsep asas susunan not di atas garisan dan dalam ruang garisan baluk dalam klef treble. .

.

c) Sangat lemah dalam menguasai kemahiran asas teori muzik Melalui pemerhatian semasa P&P dan ujian diagnostik .11 Orang pelajar Tahun Empat di sebuah Sekolah Kebangsaan dalam daerah Beaufort terdiri daripada : 5 orang Murid Lelaki 6 orang Murid Perempuan Kesemua responden dalam kajian ini dipilih berdasarkan kriteria seperti berikut: a) Tidak dapat mengecam kedudukan not di dalam baluk . b) Keliru dengan kedudukan not dalam ruang dan atas garisan baluk.

Metodologi Kajian Reka bentuk kajian Reka bentuk kajian ini berdsarkan model kajian Susman (1983). Menspesikasikan Pembelajaran Menganalpasti dapatan umum Mengambil Tindakan Penilaian Kualitatif . Diagnostik Mengenal pasti masalah Merancang Tindakan Model Kajian oleh Susman (1983).

INSTRUMEN KAJIAN Analisis Dokumen Senarai Semak Ujian Penilaian .

Ayat “ Ezam Gembira Berkawan Dengan Fatimah” disusun di atas garisan baluk dari bawah ke atas. seperti dalam rajah di bawah. Murid menghafal ayat tersebut secara berulang-ulang sehingga dapat menghafal kedudukan not-not tersebut Fatimah Dengan Berkawan Gembira Ezam .KAEDAH MENGECAM KEDUDUKAN NOT DI ATAS GARISAN BALUK 1. 2.

2. Emas Cincin Ada Faridah . walaubagaimanapun ayat yang digunakan adalah berbeza seperti yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah 1.KAEDAH MENGECAM KEDUDUKAN NOT DALAM RUANG GARISAN BALUK Aktiviti pertama diulang semula . Ayat “ Faridah Ada Cincin Emas” diletakkan di dalam ruang garisan baluk mengikut susunan dari bawah ke atas seperti gambar rajah di bawah. Pelajar menghafal ayat tersebut secara berulang-ulang sehingga dapat menghafal kedudukan not-not di dalam ruang garisan baluk.

Berdasarkan analisis dokumen yang di lakukan terdapat kesilapan-kesilapan yang dilakukan oleh sampel dalam meletakkan kedudukan not didalam ruang dan garisan baluk Hal ini dapat dilihat daripada contoh-contah jawapan daripada sampel kajian sperti berikut: .DAPATAN KAJIAN Dapatan Objektif 1: Mengenal pasti kelemahan murid dalam mengecam not-not muzik dalam ruang dan atas garisan baluk.

CONTOH KESILAPAN Kedudukan not B RESPNDEN MELETAKKAN KEDUDUKAN NOT KATEGORI kedudukan not G yang sepatutnya yang salah ATAS GARISAN BALUK Kedudukan not B yang salah Kedudukan not G yang sepatutnya Kod: SK1/UD/R5/22/06/2012 Rajah 4. iaitu not F .2 : Salah kedudukan not I Kedudukan not D yang salah Kedudukan not G yang sepatutnya Kod: SK2/UD/R3/22/06/2012 Rajah 4.2 : Salah kedudukan not II Hanya satu not yang berjaya diletakkan dengan tepat oleh responden.

Kod: SK3/UD/R5/22/06/2012 Rajah 4.4 : Salah kedudukan not IV Kedudukan not A yang sepatutnya .not di dalam ruang garisan baluk.3 : Salah kedudukan not III Meletakkan kedudukan not A di tempat yang salah Kod: SK4/UD/R3/22/06/2012 Rajah 4. sepatutnya .Meletakkan kedudukan not adalah pola kesilapan responden Contoh seterusnya pula F di tempat yang salah Kedudukan not F yang meletakkan not.

Kesilapan-kesilapan sampel secara keseluruhannya dapat dilihat dariapada keputusan ujian dan senarai semak seperti dalam jadual berikut: KEPUTUSAN UJIAN DIAGNOSTIK SENARAI SEMAK Responden (R) R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 Dapatan Markah ( /9) 1/9 1/9 1/9 1/ 9 1/9 0/9 0/9 Jenis Kesalahan / Kategori / Not Dalam Ruang F x x √ x x x x A x x x x x x x C √ x x x √ x x E x √ x √ x x x Atas Garisan E x x x x x x x G x x x x x x x B x x x x x x x D x x x x x x x F x x x x x x x R8 R9 R10 R11 2/9 0/9 0/9 1/9 x x x x x x x x √ x x x x x x x √ x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jadual 4.7 : Keputusan Dan Senarai Semak Uijan Diagnostik .

Hal ini dibuktikan melalui contoh-contoh jawpan responden melalui ujian penilaian berikut Dalam ujian ini responden hanya melakukan 2 kesilapan Kod:R3/UP1/12/07/2012 Rajah 4.Dapatan Kajian Menguji keberkesanan penggunaan teknik “Akrotik”( Ayat Mudah) dalam membantu murid mengingat dan mengecam kedudukan not di dalam ruang dan atas garisan baluk  Ujian Pra Berdasarkan analisi s dokumen menunjukkan peningkatan prestasi yang amat baik dikalangan responden .11 : Kertas Ujian Pra Responden 3 .

Satu lagi contoh responden yang berjaya menjawab semua soalan dengan baik Dalam ujian ini responden hanya melakukan 5 kesilapan daripada 25 soalan yang diberi Kod:R5/UP1/12/07/2012 Rajah 4.10 : Kertas Ujian Pra Responden 5 .

UJIAN AKHIR Ujian ini diadakan bagi melihat perkembangan penguasaan pelajar terhadap kemahiran mengecam kedudukan not-not dalam baluk menggunakan kaedah yang diperkenalkan CONTOH-CONTOH JAWAPAN SAMPEL contoh responden menjawab Satu contoh responden kesemua soalan dengansoalan menjawab kesemua betul dengan betul .

pra dan pos Responden Ujian Diagnostik ( ___/ 9) 1 3 1 2 1 2 0 2 3 0 1 Ujian Penilaian1 ( ___/ 25) 11 10 20 22 23 20 22 24 25 20 22 Ujian Penilaian2 ( ___/ 25) 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Jadual 4.Dapatan markah menunjukkan kelemahan responden mengecam kedudukan not Dapatan markah menunjukkan peningkatan responden dari segi kefahaman mengecam kedudukan not dalam baluk Perbandingan keputusan antara ujian diagnostik.19: perbandingan keputusan keseluruhan 3 ujian yang dijalankan Dapatan markah menunjukkan peningkatan responden dari segi kefahaman mengecam kedudukan not dalam baluk .

dan seterusnya berupaya menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pelajar-pelajar ini dalam menguasai kemahiran berkenaan .KESIMPULAN Kesemua responden berjaya menjawab soalan-soalan yang diberikan dengan baik pada ujian akhir . Keputusan ujian ini membuktikan bahawa kaedah “AKROTTIK “ (Ayat Mudah) yang digunakan dapat membantu pelajar menguasai kemahiran mengecam kedudukan not-not di dalam baluk.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->