P. 1
Soalan Soalan Interview

Soalan Soalan Interview

|Views: 65|Likes:
Published by Ariffin Mutalib

More info:

Published by: Ariffin Mutalib on Nov 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/17/2012

pdf

text

original

1.

Takde sesi kenal² intro ke ape ke terus Dato’ pengerusi tanya “Saya tertarik dengan kenyataan awak dalam karangan ni yang bla bla bla…” beliau bacakan sket ape aku tulis karangan masa dalam borang apply Inspektor dulu. Untuk pengetahuan, masa apply dulu kene buat karangan tentang diri kalau aku tak silap smpai berapa ratus perkataan ntah aku lupa.. PANDUAN-sila ingat balik ape korg tulis masa buat karangan dlu! sambung pasal temuduga tadi.. soalan : KENAPA NAK JADI POLIS SANGAT NI? 2. VISI dan MISI PDRM Visi Agensi Peneraju dalam menjadikan Malaysia negara yang Selamat, Aman dan Sejahtera Misi Menyediakan perkhidmatan professional dan berkualiti dalam melindungi negara dan menjamin persekitaran yang selamat bagi masyarakat 3. SEKSYEN 3 (3) Akta Polis 1967 Seksyen 3(3) Akta Polis 1967, di mana peranan polis adalah untuk menjaga keselamatan, ketenteraman dan sebagai penguatkuasa undang-undang. 4. 4P YDH Tan Sri IGP Konsep 4P Merujuk kembali ungkapan pertama YDH IGP Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar, Ketua Polis Negara semasa mengambil alih jawatan Ketua Polis Negara pada 13 September 2010, beliau berjanji akan bekerja berasaskan kepada 3 elemen,iaitu pertama; berpaksikan kepada bidangkuasa yang diperuntukan oleh undangundang, kedua; memastikan PDRM terus memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat dan ketiga; menentukan kesejahteraan rakyat dan negara. Sebagai mengulas mengenai elemen ketiga-tiga ungkapan tersebut dalam memberi perkhidmatan terbaik, YDH IGP Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar pada 30 September 2010 telah melancarkan 4P iaitu satu hala tuju PDRM di bawah kepimpinan beliau sebagai kesinambungan kepada misi dan visi PDRM. YDH IGP Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar juga menyeru agar semua lapisan warga Polis Diraja Malaysia menjiwai serta melaksanakan Konsep 4P iaitu: 1. 2. 3. 4. Protective Performance and outcome oriented Proactive People oriented

Protective Seorang pegawai polis hendaklah bersikap protective dan pelindung kepada semua lapisan masyarakat. Semangat (spirit) ini sebenarnya tersirat di dalam peruntukan Seksyen 3(3) Akta Polis 1967, di mana peranan polis adalah untuk menjaga keselamatan, ketenteraman dan sebagai penguatkuasa undang-undang. Sebagai pelindung, PDRM seharusnya mampu menanam keyakinan kepada orang

6. 5. Ia juga boleh merujuk kepada kualiti untuk menjadi seorang yang jujur.ramai dan seterusnya berupaya untuk mendapatkan penghormatan. employee. Performance and Outcome Oriented Bakti seorang pegawai polis hendaklah berteraskan kepada keupayaan untuk melaksanakan tugas yang terbaik dan berprestasi tinggi. People Oriented Sejajar dengan konsep Gagasan 1 Malaysia.maka segala urusan dan tugas adalah semata-mata untuk kesejahteraan rakyat. Keberhasilanberkualiti (Quality results) Proactive Menyedari cabaran semasa yang sentiasa berubah-ubah dari sudut senario politik. maka PDRM perlu bersifat proaktif. Demikian itu. Pencapaian berperingkat yang boleh diukur (Milestone) d. INTEGRITI tu ape? Integriti menjurus kepada maksud kejujuran. Penetapan sasaran (Target setting) b. KONSEP 1 Malaysia. ekonomi dan sebagainya. Dalam 4P tu mana paling sesuai dengan INTEGRITI? 7. Adalah menjadi hasrat YDH Ketua Polis Negara agar mesej ini dijadikan agenda utama dalam semua forum di peringkat kontinjen. Petunjuk IndeksPrestasi (KPIs) c. organisasi berupaya untuk menjana hasil yang bermutu berasaskan kepada: a. jujur saya cakap saya dah cuba refresh ingatan saya tapi saya TIDAK TAHU Dato’!) beliau bgtau Employer. Pencapaian Diutamakanヤ. lagi satu ape ntah aku lupa… 9. di mana モRakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan tu ape sebenarnya? 8. keadaan sempurna dan utuh. suruh nyatakan tripple E in ethics? 3 E dalam Etika ape? (hahaha time ni aku pikir punya panjang. Adil dan Berhemah. Sukan suka main ape? . KAT UNIVERSITI AWAK MINOR MANAGEMENT YE? NYATAKAN SUBJEK² MANAGEMENT AWAK AMBIL? bila aku cakap je subjek ecthics beliau potong cakap aku. sosial. formasi dan daerah. Rakyat Didahulukan. dengan mata terkebil² dan lastly.kreatif dan inovatif dalam perlaksanaan semua bentuk tugas kepolisan. sanjungan dan dihargai oleh masyarakat. Menjadikan integriti sebagai amalan dan berpegang kepada motoTegas.

Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) 3.wikipedia. Mereka akan berbeza bergantung pada organisasi. Jenis² Akta yang diketahui 14. Sebuah perniagaan mungkin sebagai salah satu Key Performance Indicators peratusan daripada pendapatan yang berasal daripada pelanggan kembali. Keluarga dan Masyarakat) 5. haha) 16.Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Pembangunan Wanita.Datuk Seri Ong Tee Keat (Menteri Pengangkutan) http://ms.Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (Menteri Dalam Negeri) 2. yang mencerminkan faktor-faktor penentu keberhasilan sebuah organisasi. bersetuju untuk sebelumnya.org/wiki/NKRA 11. KPI Apakah yang dimaksudkan Key Performance Indicators (KPI)? Key Performance Indikator adalah pengukuran kuantitatif. selari dengan syarikat secara keseluruhan KPI. Memerangi rasuah .10. berapa jabatan² dalam PDRM 1. Jenis² dadah yang dikenali 13.Datuk Seri Shafie Apdal (Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah) 6. dan bukan calon lain? Apa kelebihan anda?? . Memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman .Tan Sri Muhyiddin Yassin (Timbalan Perdana Menteri. Sebuah Jabatan Perkhidmatan Pelanggan mungkin sebagai salah satu Key Performance Indicators. dalam hukum fizik. Mengurangkan jenayah . kaitkan bagaikan “aur dengan tebing” dengan pasukan PDRM 17. Menambah baik pengangkutan awam bandar . peratusan menjawab panggilan pelanggan dalam minit pertama. Meningkatkan taraf hidup isi rumah berpendapatan rendah . Sila perkenalkan diri anda? 2. Menteri Pelajaran) 4.. A Key Performance Indicator untuk organisasi perkhidmatan sosial mungkin jumlah pelanggan dibantu sepanjang tahun. 12. Apa amanat penting KPN yang baru? 19. Apa yang anda tahu tentang Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)? Apakah peranan yang dimainkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)? 3. nyanyikan lagu Ayah dan Ibu (yang ni paling tak boleh blah!) 15. berapa kelajuan bas yang eksiden kat Melaka bulan lepas? (bagi budak² ada Ijazah Fizik) 18. Kenapa anda yang harus kami pilih. lakonkan cara bermain bowling dengan betul (ni pon same. Meluaskan akses kepada pendidikan bermutu dan termampu . Sebuah sekolah boleh memfokuskan Key Performance Indicators di tingkat kelulusan para pelajar. NKRA Bidang Keberhasilan Utama Negara (NATIONAL KEY RESULT AREAS) Enam bidang tumpuan NKRA ialah : 1.

Selain daripada KPI. apa yang anda lakukan? Minta ceritakan… 7. apakah tugas tugas yang bakal dipikul oleh anda jika nanti? Peranan Jabatan & Kementerian ini? (bergantung kepada jawatan yang anda pohon ketika itu) 6. adakah anda sanggup? 14. apa lagi langkah langkah atau mekanisme yang membolehkan sesebuah majikan mengukur kemampuan seseorang pekerja? 16. Pada pendapat anda.4. Apakah matlamat dan perancangan anda untuk jangka masa pendek dan panjang? 10. Apa yang menarik minat kami untuk anda diambil bekerja dengan kerajaan? Mengapakah kami patut mengambil anda bekerja dengan kerajaan? 5.? 13. negara jiran kita masih diselubungi dengan konflik penentangan Baju Merah terhadap kerajaan? Bolehkah anda terangkan apa sebenarnya yang berlaku di Thailand sekarang ini dan punca terjadi krisis tersebut? . Semasa projek akhir disemester anda. Nyatakan satu contoh di mana anda telah menonjolkan bakat kepemimpinan semulajadi dalam melaksanakan sesuatu aktivit atau program yang besar dan berjaya. mengapakah diangkat menjadi Presiden Amerika Syarikat? Barrack Obama berjaya 8. selain daripada kepakaran teknikal. apa lagi kemahiran lain yang perlu ada pada diri anda untuk membina sebuah kerjaya yang cemerlang dan membolehkan anda menjadi seorang jurutera yang serba boleh? Apa inisiatif yang anda ingin lakukan? 11. Setakat yang anda tahu. Kenapa memohon bekerja sebagai kakitangan kerajaan. Jika anda diarahkan ditempatkan di Sabah Sarawak. Boleh anda ulas sedikit tentang ini? 15. Sekarang. Apakah kelemahan anda yang harus kami ketahui? Adakah anda melakukan sebarang perkara yang akan membantu anda mengatasi kelemahan tersebut?? 9. Kenapa tidak swasta? Apa kelebihan dan kekurangan bekerja dengan kerajaan berbanding dalam sektor swasta?? 12. Sebagai seorang jurutera. Kerajaan memperkenalkan konsep KPI (Key Performance Indicator) untuk mengukur kecekapan dan keberkesanan menteri menteri yang dilantik di dalam kabinet.

Terangkan respons anda terhadap komitmen sebegini. Siapakah Perdana Menteri Britain? Boleh terangkan kepada secara ringkas bagaimana terbentuknya kerajaan Britain hari ini sekaj keputusan pilihanraya Britain diumumkan tempoh hari?? 19. Apakah yang anda faham dengan konsep 1Malaysia? Apa pendapat anda dengan konsep dibawa Perdana Menteri Malaysia? 20. Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan. bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta? 28.17. dilakukan oleh Malaysia untuk menyuarakan kerisauan antarabangsa dan dalam masa yang sama mengekalkan hubungan diplomatik kedua dua hala?? 27. Siapakah Siapakah Ketua/ Menteri Besar anda? 25. Bagaimana anda akan menyelesaikan segala cabaran yang muncul dalam proses perpindahan ini? . Bagaimana pendekatan yang anda gunakan bagi menyelesaikan konflik atau perselisihan pendapat dengan rakan sekerja anda? 23. Sila ambil tahu senarai nama menteri Malaysia dan juga timbalannya 24. Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan. bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta?? 18. Sila dapatkan maklumat setiap Perdana menteri Malaysia dan sumbangan mereka kepada Negara 26. Sebagai sebuah negara yang berada di kerantauan sama. Aung San Suu yang Kyi adalah apa pejuang yang demokrasi boleh yang dinafikan hak hak kemanusiaan oleh negaranya Myanmar. Siapakah Perdana Menteri Britain? Boleh terangkan kepada secara ringkas bagaimana terbentuknya kerajaan Britain hari ini selepas keputusan pilihanraya Britain diumumkan tempoh hari? 22. Seorang pegawai kerajaan akan sentiasa menghadapi kemungkinan untuk dipindah lokasi dan tempat bekerja. Apa yang anda faham dengan Rancangan Malaysia Kesembilan? 21.

Kenapa berpindah? 32. sila ceritakan bidang pekerjaan sebelum ini. Adakah anda bekerja sebelum ini? Jika ya. Wajarkah kerajaan menghapuskan memotong subsidi kerajaan. Mengapa? . Nyatakan satu contoh di mana anda telah menonjolkan bakat kepemimpinan semulajadi dalam melaksanakan sesuatu aktivit atau program yang besar dan berjaya. Senarai dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia? 31. 30.29.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->