P. 1
Lompat Jauh

Lompat Jauh

|Views: 30|Likes:
Published by Fira Rafi

More info:

Published by: Fira Rafi on Nov 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MIKRO PENDIDIKAN SAINS SUKAN

Tarikh Hari Masa Tingkatan Bilangan Murid : 8 Ogos 2001 : Rabu : 7 .30-11.00 pagi : 4 : 12

Butiran Khas :
Tunjang Pembelajaran : Kemahiran Tajuk Pembelajaran Fokus Pembelajaran : Olahraga : Fasa-fasa dalam lompat jauh gaya layar i. ii. iii. iv. Larian Lompatan Layangan Daratan

Melakukan gaya layangan dengan betul.Pengetahuan awal pelajar : 1. -.Dapat menentukan cara dan teknik lompatan yang betul. -. 3.Melakukan pendaratan dengan baik.Dapat menyatakan tiga gaya lompatan dalam acara lompat jauh. .Dapat menyatakan hukum newton yang terlibat. Afektif : -. Kognitif : -.Melakukan 3 daripada 5 lompatan dan lonjakan dengan betul. 1. Psikomotor : -. 3. -.Pelajar-pelajar dapat berkejasama dalam kumpulan dan mematuhi arahan guru. Pelajar pernah melakukan aktiviti lompat jauh di sekolah. -. Pelajar telah mempelajari gaya-gaya lompatan yang disyorkan. 2. Pelajar pernah menonton aksi dan gaya ynag lebih jelas di kaca television. -. Objektif : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran ini pelajar-pelajar dapat .Dapat menentukan jarak atau luas tapak pendaratan. 2.

Gelung rotan 6. Carta 2. Skittel 3. Wisel 4. Bola takraw 5. Hurdle .Pelajar menunjukkan rasa seronok kerana dapat mengaplikasikan fasa-fasa yng terlibat dalam lompat jauh. Persedian Pelajar : 1. Alat tulis Persedian guru : 1. Tali 7.-. Berpakaian sukan yang lengkap 2.

Fasa Lonjakan Fasa ini ialah untuk mencapai X : Pelajar lompatan yang tinggi.Fasa-fasa dalam Lompat Jauh. Tapak G : Guru kaki yang digunakan untuk melonjak mana mestilah memijak tidak yang papan lonjak dengan tepat di hujung kaki menyentuh kawasan di dan antara terkawal. . setiap Bilangan langkah larian ini G X X X X X X X X X X X X Pelajar dibahagikan kepada kumpulan.FASA MASA PERMULAAN . Panduan: 2. Fasa Larian Fasa ini memerlukan peserta berlari dengan kepantasan yang optimum berbeza individu. tiga terletak di hadapan papan. 1.Pengenalan (10 minit ) AKTIVITI BUTIRAN PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN Penjelasan kepada tajuk: .

Tujuan utama ialah supaya pelompat dapat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. Fasa Pendaratan Dalam fasa ini. Fasa Layangan Gaya badan dan pergerakan pelompat di fasa ini bergantung kepada gaya yang hendak digunakan. 4.3. untuk dihayun perhatian badan jarak. ke kepada dan Kaki tempat kesan Badan hadapan dihulurkan ke hadapan dan dilenturkan tekanan pendaratan dan tangan dicondongkan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. pelompat mesti memberi imbangan pencapaian sewaktu mendarat. mencecah lutut mengurangkan ke atas. .

Aktiviti meningkatkan suhu badan. High Knee Skip 4. Aktiviti dilakukan diketuai regangan dengan oleh seorang pelajar. 1. Kepala – Fleksi kiri dan kanan serta ekstensi depan belakang. High Knee 3. Bahu – Retraksi Protraksi Evelasi Upward rotasi 3. Bounding b) Pelajar melakukan aktiviti regangan. Hiperekstensi pinggang 4. 2. Fleksi dan ekstensi sendi pinggul 5. 1. . Fleksi dan ekstensi sendi lutut. Butt Kick 2. X : Skitel : Arah Larian : Pelajar Panduan: X X X X X X X X X X X X X X Guru kelas mengawal secara keseluruhan. .Meningkatkan kadar nadi a) Pelajar berlari mengikut skitel yang telah ditetapkan.Memanaskan Badan .

dan eversi pada sendi pergelangan kaki PERKEMBANGAN ( 20 minit ) . lain. Pelajar terus membuat Guru mendemonstrasikan aktiviti dahulu pelajar melakukannya.Langkah 2 ( Ansur Maju 2 ) ( 5 Minit ) Melompat melepasi halangan.Langkah 3 ( Ansur Maju 3 ) ( 5 Minit ) Menanduk bola yang digantung. inversi. Pelajar berlari anak secara lain dengan jarak yang tertentu.6. Plantar. . Pelajar akan cuba menanduk bola yang digantung dengan melayangkan badan ke udara .Langkah 1 ( Ansur Maju 1 ) ( 5 Minit ) Membuat langkah panjang dari satu Pelajar dikehendaki Striding X gelung rotan ke gelung rotan yang (Striding) dari satu gelung ke gelung yang Striding sehingga ke tempat pendaratan . Bounding terus untuk melompat ke tempat terlebih sebelum halangan yang disediakan dan melonjak mendarat. dorsi fleksi.

lima kali lompatan untuk X Guru sebagai dilakukan. .setinggi Kemudian sempurna. dengan X1 X2 Membuat Tiga Bounding Striding Pelajar dikehendaki membuat dan membuat pendaratan sambil tiga langkah Bounding dan X melutut.Langkah 4 ( Ansur Maju 4 ) ( 5 Minit ) yang mendarat mungkin. seterusnya membuat Panduan: X : Pelajar : Gelung Rotan : Bola : Skitel : Papan Landasan pendaratan secara melutut. Bagi pelajar yang . KEMUNCAK ( 5 Minit ) Pertandingan Lompat Jauh antara Pelajar diberi peluang sebanyak pelajar.

pemerhati pencatat. dan G Panduan: X G : Pelajar : Guru : : Papan Lonjak Tempat Mendarat PENUTUP ( 10 Minit ) Menyejukkan Badan ( Cooling Down ) Pelajar Cooling aktiviti melakukan Down regangan aktiviti X X X X dan X X X X X X Aktiviti Cooling sepertimana Down diketuai oleh seorang pelajar.membuat lompatan yang paling jauh. kelonggaran tetapi dalam tahap . dikira sebagai pemenang.

Menyatakan faedah-faedah yang diperolehi daripada aktiviti lompat jauh apabila melakukannya mengikut setiap ansur maju. kandungan pelajaran yang telah dipelajari. 3.intensiti yang rendah. Mengulang kembali isi pelajar. Guru memberi penilaian terhadap tahap prestasi setiap pelajar. X X X X Rumusan atau Ulasan guru bersama 1. Panduan: X : Pelajar . 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->