P. 1
Lompat Jauh

Lompat Jauh

|Views: 30|Likes:
Published by Fira Rafi

More info:

Published by: Fira Rafi on Nov 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MIKRO PENDIDIKAN SAINS SUKAN

Tarikh Hari Masa Tingkatan Bilangan Murid : 8 Ogos 2001 : Rabu : 7 .30-11.00 pagi : 4 : 12

Butiran Khas :
Tunjang Pembelajaran : Kemahiran Tajuk Pembelajaran Fokus Pembelajaran : Olahraga : Fasa-fasa dalam lompat jauh gaya layar i. ii. iii. iv. Larian Lompatan Layangan Daratan

.Melakukan pendaratan dengan baik. 2. -. -. Pelajar telah mempelajari gaya-gaya lompatan yang disyorkan.Dapat menyatakan hukum newton yang terlibat. Pelajar pernah melakukan aktiviti lompat jauh di sekolah. 2.Pengetahuan awal pelajar : 1. 3.Melakukan gaya layangan dengan betul. Afektif : -. Pelajar pernah menonton aksi dan gaya ynag lebih jelas di kaca television.Dapat menyatakan tiga gaya lompatan dalam acara lompat jauh. -. Kognitif : -.Dapat menentukan jarak atau luas tapak pendaratan. 1. -.Melakukan 3 daripada 5 lompatan dan lonjakan dengan betul. 3. Psikomotor : -.Pelajar-pelajar dapat berkejasama dalam kumpulan dan mematuhi arahan guru.Dapat menentukan cara dan teknik lompatan yang betul. -. Objektif : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran ini pelajar-pelajar dapat .

Berpakaian sukan yang lengkap 2. Skittel 3. Persedian Pelajar : 1. Tali 7. Gelung rotan 6. Carta 2.-. Bola takraw 5. Hurdle . Alat tulis Persedian guru : 1.Pelajar menunjukkan rasa seronok kerana dapat mengaplikasikan fasa-fasa yng terlibat dalam lompat jauh. Wisel 4.

. Fasa Lonjakan Fasa ini ialah untuk mencapai X : Pelajar lompatan yang tinggi. Fasa Larian Fasa ini memerlukan peserta berlari dengan kepantasan yang optimum berbeza individu.FASA MASA PERMULAAN .Pengenalan (10 minit ) AKTIVITI BUTIRAN PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN Penjelasan kepada tajuk: . 1. Panduan: 2.Fasa-fasa dalam Lompat Jauh. Tapak G : Guru kaki yang digunakan untuk melonjak mana mestilah memijak tidak yang papan lonjak dengan tepat di hujung kaki menyentuh kawasan di dan antara terkawal. tiga terletak di hadapan papan. setiap Bilangan langkah larian ini G X X X X X X X X X X X X Pelajar dibahagikan kepada kumpulan.

ke kepada dan Kaki tempat kesan Badan hadapan dihulurkan ke hadapan dan dilenturkan tekanan pendaratan dan tangan dicondongkan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. mencecah lutut mengurangkan ke atas. Fasa Pendaratan Dalam fasa ini. pelompat mesti memberi imbangan pencapaian sewaktu mendarat.3. . Tujuan utama ialah supaya pelompat dapat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. Fasa Layangan Gaya badan dan pergerakan pelompat di fasa ini bergantung kepada gaya yang hendak digunakan. 4. untuk dihayun perhatian badan jarak.

High Knee Skip 4.Aktiviti meningkatkan suhu badan. . Bahu – Retraksi Protraksi Evelasi Upward rotasi 3. Bounding b) Pelajar melakukan aktiviti regangan. 1. Fleksi dan ekstensi sendi pinggul 5. . 2. Hiperekstensi pinggang 4. Kepala – Fleksi kiri dan kanan serta ekstensi depan belakang. Aktiviti dilakukan diketuai regangan dengan oleh seorang pelajar. High Knee 3. X : Skitel : Arah Larian : Pelajar Panduan: X X X X X X X X X X X X X X Guru kelas mengawal secara keseluruhan. Fleksi dan ekstensi sendi lutut. Butt Kick 2.Memanaskan Badan .Meningkatkan kadar nadi a) Pelajar berlari mengikut skitel yang telah ditetapkan. 1.

inversi. . Bounding terus untuk melompat ke tempat terlebih sebelum halangan yang disediakan dan melonjak mendarat.Langkah 1 ( Ansur Maju 1 ) ( 5 Minit ) Membuat langkah panjang dari satu Pelajar dikehendaki Striding X gelung rotan ke gelung rotan yang (Striding) dari satu gelung ke gelung yang Striding sehingga ke tempat pendaratan . lain. Pelajar berlari anak secara lain dengan jarak yang tertentu.6.Langkah 3 ( Ansur Maju 3 ) ( 5 Minit ) Menanduk bola yang digantung. Plantar.Langkah 2 ( Ansur Maju 2 ) ( 5 Minit ) Melompat melepasi halangan. dan eversi pada sendi pergelangan kaki PERKEMBANGAN ( 20 minit ) . Pelajar terus membuat Guru mendemonstrasikan aktiviti dahulu pelajar melakukannya. dorsi fleksi. Pelajar akan cuba menanduk bola yang digantung dengan melayangkan badan ke udara .

seterusnya membuat Panduan: X : Pelajar : Gelung Rotan : Bola : Skitel : Papan Landasan pendaratan secara melutut. dengan X1 X2 Membuat Tiga Bounding Striding Pelajar dikehendaki membuat dan membuat pendaratan sambil tiga langkah Bounding dan X melutut.setinggi Kemudian sempurna. lima kali lompatan untuk X Guru sebagai dilakukan. . Bagi pelajar yang . KEMUNCAK ( 5 Minit ) Pertandingan Lompat Jauh antara Pelajar diberi peluang sebanyak pelajar.Langkah 4 ( Ansur Maju 4 ) ( 5 Minit ) yang mendarat mungkin.

pemerhati pencatat.membuat lompatan yang paling jauh. dan G Panduan: X G : Pelajar : Guru : : Papan Lonjak Tempat Mendarat PENUTUP ( 10 Minit ) Menyejukkan Badan ( Cooling Down ) Pelajar Cooling aktiviti melakukan Down regangan aktiviti X X X X dan X X X X X X Aktiviti Cooling sepertimana Down diketuai oleh seorang pelajar. dikira sebagai pemenang. kelonggaran tetapi dalam tahap .

Panduan: X : Pelajar . kandungan pelajaran yang telah dipelajari. 3. Menyatakan faedah-faedah yang diperolehi daripada aktiviti lompat jauh apabila melakukannya mengikut setiap ansur maju. Guru memberi penilaian terhadap tahap prestasi setiap pelajar.intensiti yang rendah. 2. X X X X Rumusan atau Ulasan guru bersama 1. Mengulang kembali isi pelajar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->