P. 1
Pbs 2012 Sains (Chapter 4)

Pbs 2012 Sains (Chapter 4)

|Views: 170|Likes:

More info:

Published by: Puteri Qistina Azizan on Nov 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/27/2015

pdf

text

original

20 Subtopik: Kepentingan KepelbagaianHasil P&P: Maksud dan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar Amalan guna semula

dan kitar semula bahanHasil pentaksiran:B6D4: Memerihalkan tentang pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitarB6D4E1: Membuat perb entangan dalam pelbagai bentuk mengenai: maksud dan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan amalan guna semula dan kitar semula bahanAktiviti:1. Secara berkumpulan, cari maklumat di Pusat Sumber sekolah, perpustakaan awamatau laman web tentang maksud dan cara-cara memelihara dan memulihara sumber dibumi.2. Bincangkan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan sumber di bumi dalamkumpulan masingmasing.3. Bincangkan juga cara-cara memelihara dan memulihara sumber bumi seperti kitarsemula kertas untuk mengurangkan penebangan pokok, memulihara air bersih bagimengelakkan kekurangan air dan sebagainya.4.

. Secara berkumpulan.org/ 2.angkasa. cari maklumat di Pusat Sumber sekolah. Bincangkan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan sumber di bumi dalamkumpulan masing-masing.kidsbegreen.php?p=jan016-2008 b.21 Subtopik: Kepentingan KepelbagaianHasil P&P: Maksud dan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar Amalan guna semula dan kitar semula bahanHasil pentaksiran:B6D4: Memerihalkan tentang pemeliharaan dan pemuliha raan alam sekitarB6D4E1: Membuat perbentangan dalam pelbagai be ntuk mengenai: maksud dan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan amalan guna semula dan kitar semula bahanAktiviti:1. perpustakaan awamatau laman web tentang maksud dan cara-cara memelihara dan memulihara sumber dibumi.Laman web yang dicadangkan ialah a.coop/pelancar/index. http://www.3. http://www.

Kepentingan Pemeliharaan dan Pemuliharaan Tumbuh-tumbuhan Semula Jadi dan Hidupan Liar . pembelaan. bincang dan bentangkan cara-cara memelihara danmemulihara sumber bumi seperti menjalankan projek guna semula dan kitar semulabahan. kekal.Berdasarkan rajah di bawah. manakala pemuliharaan adalah perihal proses. sudah tentu kedua-dua perkataan tersebut berkaitan dengan perbuatan atau proses pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar. perawatan. berkualiti dan seimbang. tetap). usaha. Dalam konteks alam sekitar. Soalan 7b (aras sederhana ) Pemeliharaan bermaksud perbuatan memelihara. Pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar melalui amalan kitar semula merupakan satu perkara yang patut diamalkan dalam usaha kita untuk mencapai pembangunan yang lestari ( tidak berubahubah. perbuatan memulihara sesuatu.

ubat-ubatan .2. hasil tangkapan ikan .1 Makanan : Manusia bergantung pada tumbuhan dan haiwan untuk makanannya . penggunaan kertashenda klah dilakukan dengan bijak agar sumber kayu balak dapatdikurangkan. damar .Masih banyak spesies tumbuhan dan haiwan yang belum diterokai tetapi berpotensi untuk membekalkan makanan kepada populasi manusia dunia yang semakin meningkat .c. wang. dan tenaga.b.bahan yang boleh digunakan semula tidak perlu dibuang seperti tinminuman dapat dikitar semula dan menjimatkan pembaziran sumber timah Penghutanan Semula 1. Contohnya. kayu balak . Contohnya. Merancang penggunaan sumber. Mengelakkan pembaziran bahan. Antara cara menggunakan sumber secara positif ialah dengan cara: . Secara umumnya. PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN 1. . 2 Ubat-ubatan : 3 Sumber bahan mentah 4 Keseimbangan alam sekita 5 Sumber air 6 Rekreasi : 7 Ekonomi : hasil keluaran tumbuhan dan haiwan seperti hasil tanaman . Manusia bertanggangjawab memelihara sumber dengan bijak supayab ekalan sumber terus wujud hingga ke generasi akan datang Penggunaan Sumber Secara Positif 1. penggunaan sumber secara positif bermaksud sumber perlu digunakan secara bijak tanpa berlaku pembaziran. kulit dan sebagainya memberikan pendapatan kepada negara . Penghutanan semula bermaksud usaha menanam semula pokok hutanyang telah ditebang akibat kegiatan pembalakan. 2. Pengeluaran dan penggunaan sumber perlu diuruskan dengan bijaksanau ntuk menjamin bekalaan yang berterusan .

e. c. Kehabisan sumber perhutanan 3. dan pembangunan hutan 4. Penebangan pokok hutan secara berleluasa tanpa kawalan akan menyebabkan: a. Bekas lombong b. dan mengawal sumber hutan. b. pengurusan.pemeliharaan. Mewujudkan taman negara untuk melindungi flora dan fauna. Tebus guna tanah merupakan satu cara menjadikan tanah yang tidakmempun yai nilai atau terbiar berguna kepada manusia dan mengelakkan daripada pembaziran sumber atau kawasan. Pengurangan Penggunaan 1.2. c. Institut Penyelidakan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan JabatanPerlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) ditugaskanuntuk memelihara. Menanam semula kawasan hutan yang telah diterangkan. Kekurangan sumber air. . Tanah paya c . Mengharamkan kegiatan pemburuan dan pembalakan di kawasanhutan simpan dan taman Negara C. pinggir laut D. memulihara. Pengurangan penggunaan merujuk kepada penggunaan sumber s ecaraoptimum tanpa berlaku pembaziran terutamanya bagi sumber yang tidakboleh diperbaharui. b. Dasar Perhutanan Negara telah diwujudkan untuk menyelaraskanundang-undang yang berkaitan dengan pentadbiran. yang boleh ditebus guna ialah: a. Menubuhkan kawasan hutan simpan d. Antara cara pemeliharaan dan pemuliharaan hutan ialah: a. Kepupusan hidupan liar.Tebus Guna Tanah 1. 5. Mengehadkan pengeluaran lesen pembalakan dan menjalankanpeneba ngan terpilih.

.(b) Pembalakan -mengehadkan pengeluaran lesen. Pengurangan penggunaan boleh dilakukan dengan pelbagai caraseperti: (a) Perlombongan -mengehadkan pengeluaran lesen.2.-mengenakan denda terhadap syarikat yang menjalankan pembalakansecara haram.-menggunakan kayu secara optimum.-mewartakan hutan sebagai hutan simpan dan Taman Negara.-mengawal kadar hasil pengeluaran.-mempelbagaikan penggunaan agar tidak bergantung kepada sejenisbahan sahaja.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->