Nama Pelajar

: NORZALINA BT MOHD YUNUS ROSLINA HANIM BT. ARIFFIN SEETHALETCHUMY A/P D.POONIAH

Tajuk Tugasan

: PERMAINAN TRADISONAL LAYANG-LAYANG

Kumpulan / Unit

: KDPM- KDC ( JPNIN AMBILAN NOV 2011 )

Nama Pensyarah

: ENCIK LEE SEE SENG

pada awal abad ke-21 yang memberikan kesan orang bermain layang-layang menimbulkan spekulasi mengenai tradisi yang berumur lebih dari itu di kawasan Nusantara itu sendiri. Dijangkakan berlaku perkembangan yang saling berkaitan antara tradisi di China dan di Nusantara kerana di Nusantara juga banyak ditemui bentukbentuk primitif layang-layang yang dibuat dari daun-daunan. Penemuan sebuah lukisan gua di Pulau Muna . permainan layang-layang tersebar ke Barat hingga kemudian popular di Eropah . Sulawesi Tenggara .SEJARAH LAYANG-LAYANG Catatan pertama yang menyebutkan permainan layang-layang adalah dokumen dari China sekitar 2500 Sebelum Masihi. . Di kawasan Nusantara sendiri catatan pertama mengenai layang-layang adalah dari Sejarah Melayu (Sulalatus Salatin) (abad ke-17) yang menceritakan suatu festival layang-layang yang diikuti oleh seorang pembesar kerajaan. Dari China.

PERALATAN MEMBUAT LAYANG-LAYANG Bahan-bahan :  1 potong bambu tipis dengan lebar 1 cm dan panjang 90 cm.  1 potong buluh tipis dengan lebar 1 cm dan panjang 50 cm  Kertas warna atau kertas minyak dengan ukuran sesuai dengan ukuran buluh.  Gam  Pita gulung agak tebal  Tali atau benang  Gunting  Kertas "tracing" .

CARA-CARA MEMBUAT LAYANG-LAYANG 1. lalu lekatkan pada rangka dengan menggunakan gam. Letakkan kedua bambu secara menyilang dengan titik pertemuan pada 1/3 dari bambu yang paling panjang Lekatkan kedua bambu tersebut dengan menggunakan tali atau benang 2. Lipat bagian kertas kearah belakang. tambahkan ekor dari tali atau benang sepanjang sekitar 1 meter. Ikat dan hubungkan ke empat hujung buluh dengan tali atau benang hingga membentuk wajik. 3. ikatkan pada bahagian bawah layang-layang. tambahkan guntingan kertas untuk perhiasan. Langkah seterusnya.5 cm untuk garis potongan.Gunting kertas tersebut mengikuti garis potongan. Sekarang rangka layang-layang selesai. Tambahkan ekstra 2. 4. 5. Untuk keseimbangan. lalu letakkan rangka layang-layang tersebut diatas kertas. Buatlah lubang di tengah-tengah layangan (dekat dengan tempat penyilangan bambu rangka) masukkan tali atau benang layangan ke lubang dan ikatkan ke titik persilangan. Tanda kertas tersebut sehingga mengikuti bentuk rangka layangan. lalu ikatkan hujung yang lain ke hujung bawah rangka layangan ( panjang tali sekitar 90cm) .

Gambarajah membuat layang-layang .

Itulah terapi semula jadi yang dirasai semua pelayang ketika menerbangkan layang-layang masing-masing. perkara itu diakui pakar perubatan kerana setiap langkah untuk menerbangkan layang-layang turut memerlukan kekuatan fizikal. Permainan layang-layang diadakan sebagai hiburan untuk pelbagai peringkat umur serta dijadikan pertandingan. Ianya dimainkan di kawasan lapang dan berangin. terutama untuk menghilangkan tekanan selepas bertungkus lumus di tempat kerja. terutama ketika menarik tali dan mengendalikannya ketika ia terbang tinggi di udara . Siapa sangka menerbangkan layang-layang sebenarnya boleh memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Dimainkan secara individu tetapi beramai-ramai. Malah.CARA BERMAIN Di Malaysia lazimnya permainan layang-layang dilakukan selepas musim menuai padi atau pada masa nelayan tidak dapat pergi ke laut menangkap ikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful