P. 1
Sejarah Layang-layang

Sejarah Layang-layang

|Views: 25|Likes:
Published by Zaza Contessa
Asal usul layang-layang
Asal usul layang-layang

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Zaza Contessa on Dec 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/18/2013

pdf

text

original

Nama Pelajar

: NORZALINA BT MOHD YUNUS ROSLINA HANIM BT. ARIFFIN SEETHALETCHUMY A/P D.POONIAH

Tajuk Tugasan

: PERMAINAN TRADISONAL LAYANG-LAYANG

Kumpulan / Unit

: KDPM- KDC ( JPNIN AMBILAN NOV 2011 )

Nama Pensyarah

: ENCIK LEE SEE SENG

. Dari China. Dijangkakan berlaku perkembangan yang saling berkaitan antara tradisi di China dan di Nusantara kerana di Nusantara juga banyak ditemui bentukbentuk primitif layang-layang yang dibuat dari daun-daunan. Di kawasan Nusantara sendiri catatan pertama mengenai layang-layang adalah dari Sejarah Melayu (Sulalatus Salatin) (abad ke-17) yang menceritakan suatu festival layang-layang yang diikuti oleh seorang pembesar kerajaan. Penemuan sebuah lukisan gua di Pulau Muna . pada awal abad ke-21 yang memberikan kesan orang bermain layang-layang menimbulkan spekulasi mengenai tradisi yang berumur lebih dari itu di kawasan Nusantara itu sendiri. permainan layang-layang tersebar ke Barat hingga kemudian popular di Eropah . Sulawesi Tenggara .SEJARAH LAYANG-LAYANG Catatan pertama yang menyebutkan permainan layang-layang adalah dokumen dari China sekitar 2500 Sebelum Masihi.

 Gam  Pita gulung agak tebal  Tali atau benang  Gunting  Kertas "tracing" .PERALATAN MEMBUAT LAYANG-LAYANG Bahan-bahan :  1 potong bambu tipis dengan lebar 1 cm dan panjang 90 cm.  1 potong buluh tipis dengan lebar 1 cm dan panjang 50 cm  Kertas warna atau kertas minyak dengan ukuran sesuai dengan ukuran buluh.

Gunting kertas tersebut mengikuti garis potongan. Tanda kertas tersebut sehingga mengikuti bentuk rangka layangan.5 cm untuk garis potongan. ikatkan pada bahagian bawah layang-layang. Langkah seterusnya. lalu lekatkan pada rangka dengan menggunakan gam. Buatlah lubang di tengah-tengah layangan (dekat dengan tempat penyilangan bambu rangka) masukkan tali atau benang layangan ke lubang dan ikatkan ke titik persilangan. Untuk keseimbangan. Lipat bagian kertas kearah belakang. 5. tambahkan guntingan kertas untuk perhiasan.CARA-CARA MEMBUAT LAYANG-LAYANG 1. 3. Tambahkan ekstra 2. 4. Ikat dan hubungkan ke empat hujung buluh dengan tali atau benang hingga membentuk wajik. tambahkan ekor dari tali atau benang sepanjang sekitar 1 meter. Letakkan kedua bambu secara menyilang dengan titik pertemuan pada 1/3 dari bambu yang paling panjang Lekatkan kedua bambu tersebut dengan menggunakan tali atau benang 2. lalu letakkan rangka layang-layang tersebut diatas kertas. lalu ikatkan hujung yang lain ke hujung bawah rangka layangan ( panjang tali sekitar 90cm) . Sekarang rangka layang-layang selesai.

Gambarajah membuat layang-layang .

perkara itu diakui pakar perubatan kerana setiap langkah untuk menerbangkan layang-layang turut memerlukan kekuatan fizikal. terutama untuk menghilangkan tekanan selepas bertungkus lumus di tempat kerja. Itulah terapi semula jadi yang dirasai semua pelayang ketika menerbangkan layang-layang masing-masing. Ianya dimainkan di kawasan lapang dan berangin. Dimainkan secara individu tetapi beramai-ramai. Siapa sangka menerbangkan layang-layang sebenarnya boleh memberi banyak kebaikan kepada kesihatan.CARA BERMAIN Di Malaysia lazimnya permainan layang-layang dilakukan selepas musim menuai padi atau pada masa nelayan tidak dapat pergi ke laut menangkap ikan. Permainan layang-layang diadakan sebagai hiburan untuk pelbagai peringkat umur serta dijadikan pertandingan. Malah. terutama ketika menarik tali dan mengendalikannya ketika ia terbang tinggi di udara .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->