Nama Pelajar

: NORZALINA BT MOHD YUNUS ROSLINA HANIM BT. ARIFFIN SEETHALETCHUMY A/P D.POONIAH

Tajuk Tugasan

: PERMAINAN TRADISONAL LAYANG-LAYANG

Kumpulan / Unit

: KDPM- KDC ( JPNIN AMBILAN NOV 2011 )

Nama Pensyarah

: ENCIK LEE SEE SENG

.SEJARAH LAYANG-LAYANG Catatan pertama yang menyebutkan permainan layang-layang adalah dokumen dari China sekitar 2500 Sebelum Masihi. Penemuan sebuah lukisan gua di Pulau Muna . permainan layang-layang tersebar ke Barat hingga kemudian popular di Eropah . Dijangkakan berlaku perkembangan yang saling berkaitan antara tradisi di China dan di Nusantara kerana di Nusantara juga banyak ditemui bentukbentuk primitif layang-layang yang dibuat dari daun-daunan. Sulawesi Tenggara . Di kawasan Nusantara sendiri catatan pertama mengenai layang-layang adalah dari Sejarah Melayu (Sulalatus Salatin) (abad ke-17) yang menceritakan suatu festival layang-layang yang diikuti oleh seorang pembesar kerajaan. Dari China. pada awal abad ke-21 yang memberikan kesan orang bermain layang-layang menimbulkan spekulasi mengenai tradisi yang berumur lebih dari itu di kawasan Nusantara itu sendiri.

 Gam  Pita gulung agak tebal  Tali atau benang  Gunting  Kertas "tracing" .  1 potong buluh tipis dengan lebar 1 cm dan panjang 50 cm  Kertas warna atau kertas minyak dengan ukuran sesuai dengan ukuran buluh.PERALATAN MEMBUAT LAYANG-LAYANG Bahan-bahan :  1 potong bambu tipis dengan lebar 1 cm dan panjang 90 cm.

tambahkan guntingan kertas untuk perhiasan. 4. Tambahkan ekstra 2. Letakkan kedua bambu secara menyilang dengan titik pertemuan pada 1/3 dari bambu yang paling panjang Lekatkan kedua bambu tersebut dengan menggunakan tali atau benang 2. ikatkan pada bahagian bawah layang-layang. 5.5 cm untuk garis potongan. lalu letakkan rangka layang-layang tersebut diatas kertas. lalu lekatkan pada rangka dengan menggunakan gam.CARA-CARA MEMBUAT LAYANG-LAYANG 1.Gunting kertas tersebut mengikuti garis potongan. tambahkan ekor dari tali atau benang sepanjang sekitar 1 meter. Langkah seterusnya. 3. Buatlah lubang di tengah-tengah layangan (dekat dengan tempat penyilangan bambu rangka) masukkan tali atau benang layangan ke lubang dan ikatkan ke titik persilangan. Lipat bagian kertas kearah belakang. lalu ikatkan hujung yang lain ke hujung bawah rangka layangan ( panjang tali sekitar 90cm) . Sekarang rangka layang-layang selesai. Ikat dan hubungkan ke empat hujung buluh dengan tali atau benang hingga membentuk wajik. Tanda kertas tersebut sehingga mengikuti bentuk rangka layangan. Untuk keseimbangan.

Gambarajah membuat layang-layang .

Malah. perkara itu diakui pakar perubatan kerana setiap langkah untuk menerbangkan layang-layang turut memerlukan kekuatan fizikal. Siapa sangka menerbangkan layang-layang sebenarnya boleh memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Permainan layang-layang diadakan sebagai hiburan untuk pelbagai peringkat umur serta dijadikan pertandingan. Itulah terapi semula jadi yang dirasai semua pelayang ketika menerbangkan layang-layang masing-masing. terutama untuk menghilangkan tekanan selepas bertungkus lumus di tempat kerja. Dimainkan secara individu tetapi beramai-ramai.CARA BERMAIN Di Malaysia lazimnya permainan layang-layang dilakukan selepas musim menuai padi atau pada masa nelayan tidak dapat pergi ke laut menangkap ikan. terutama ketika menarik tali dan mengendalikannya ketika ia terbang tinggi di udara . Ianya dimainkan di kawasan lapang dan berangin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful