P. 1
3 Akauntabiliti Guru

3 Akauntabiliti Guru

|Views: 9|Likes:
Published by ibualeya

More info:

Published by: ibualeya on Dec 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/22/2013

pdf

text

original

AKAUNTABILITI GURU ( Dalam Bidang Tugas

)

. terhadap tindakan. keputusan & bersedia beri penjelasan & justifikasi. pengajaran dan pencapaian pelajar. Berfokus kpd kualiti guru. Berkait dgn disiplin & keperluan beri justifikasi & terima kebertanggungjawaban terhadap sesuatiu keputusan & tindakan yg diambil.Bertanggungjawab kepada seseorang. Dalam Konteks Keguruan Akauntabiliti :Bertanggungjawab terhadap profesionalisme keguruan.

.

seseorang guru itu haruslah memahami kurikulum sekolah secara mendalam . Guru harus bertanggungjawab terhadap pekerjaannya ataupun perkara yang ditugaskan kepadanya. dan ilmu yang berkaitan dengan dengan mata pelajaran yang diajar.  Bagi melaksanakan tugas dengan sempurna dan tanpa melakukan sebarang kesilapan.  Guru haruslah memahami selengkap lengkapnya dengan isi.

. Pengajaran mengikut kurikulum yang ditugaskan kepada seseorang guru itu adalah salah satu akauntabiliti guru terhadap bidang pekerjaannya  Guru juga haruslah merancang dan melaksanakan sepenuhnya strategi dalam aktiviti pengajaran supaya dapat mencapai objektif pengajaran yang maksimum.  Fakta yang betul dan tepat haruslah di ajarkan kepada murid murid supaya murid murid dapat belajar dengan tepat dan menerima ilmu yang betul.

 Tempat seseorang guru bertugas adalah di sekolah  Segala tugas yang diamanahkan oleh pentadbiran sekolah kepada seseorang guru haruslah diterima dan ditanggung oleh guru itu sendiri  Sebagai seorang ahli dalam sebuah sekolah.guru mempunyai akauntabiliti terhadap perkembangan dan kemajuan sekolah .

Setiusaha peperiksaan.Tugas guru bukan sekadar mengajar sahaja. kadangkala guru juga bertanggungjawab dalam aspek aspek keceriaan sekolah seperti berkebun di sekolah ataupun melukis mural di dinding-dinding sekolah.Kaunselor dan lain lain lagi. Berat kan tugas guru?? .tetapi guru juga memikul tugas tugas lain seperti GuruDisiplin. Malahan.

 Seperti contoh guru haruslah berpakaian kemas.sentiasa menepati masa. bersopan santun.berbudi bahasa.rajin dan mempunyai sikap positif terhadap tugas-tugas yang diamanahkan. berkelakuan baik.  Oleh itu. Contoh teladan kepada murid murid adalah tingkah laku guru itu sendiri. .guru haruslah mempunyai sifat sifat yang terpuji yang boleh dijadikan tauladan kepada murid murid untuk di contohi.

guru haruslah berkelakuan seperti seorang guru. berpakaian seperti guru.bertindak seperti guru dan bertutur seperti guru. Penglibatan guru di dalam aktiviti yang bermanfaat dan berfaedah amat perlu kerana ia dapat mencerminkan perilaku guru yang baik dandapat di contohi pelajarnya  Guru juga haruslah pandai mengawal emosinya supaya dapat membawa ketenangan dan ketenteraman jiwa. kawal kewangan secara bijak.  Lengkapkan diri dgn ilmu.  Kesimpulannya. .  Jaga kesihatan. peka dgn peristiwa semasa.

Terdapat peribahasa yang berbunyi: .

bermoral tinggi.  Ini adalah supaya murid-murid menjadi insan yang berilmu pengetahuan. .  Ia juga meliputi berbagai bagai aspek perkembangan potensi dari segi intelek.emosi dan jasmani. harmonis dan seimbang. Tugas dan tanggungjawab seorang guru tidak terhad kepada penyampaian ilmu pengetahuan dalam bilik darjah sahaja tetapi juga meliputi pembentukan sahsiah muridmurid.rohani.

kemajuan serta kelakuan murid murid yang diajarnya. keturunan ataupun agama setiap pelajarnya  Kesimpulannya guru juga mempunyai akauntabiliti terhadap taraf pencapaian. . Guru juga perlulah lebih peka dan mengutamakan hal hal yang berkaitan kebajikan dan keselamatan murid muridnya.emosi.ekonomi. Bimbing tanpa minta hadiah atau bayaran.  Bersikap adil terhadap setiap orang pelajar tanpa mengira faktor faktor jasmani.sosial.mental.

.

 Profesion perguruan menuntut supaya guru lebih peka terhadap keadaan sekelilingnya terutama yang berkaitan hal ehwal semasa kerana guru menjadi tempat rujukan muridnya . Contohnya.guru pula mempunyai akauntabiliti terhadap profesionnya.seperti mengajar murid dengan cekap dan dedikasi supaya setiap murid yang di ajarnya akan berjaya mencapai keputusan akademik seperti yang di harapkannya.  Guru bertanggungjawab meningkatkan imej profesion keguruan dengan memberi perkhidmatan yang bermutu tinggi. Sebagai seorang yang profesional.

guru haruslah berazam menambahkan ilmu pengetahuan dan kemahirannya terutama sekali di dalam bidang pendidikan .Ini termasuklah membaca buku ilmiah selain daripada buku teks. Guru juga haruslah melengkapkan dirinya dengan ilmu pengetahuan melalui pembacaan yang luas.  Untuk menjalankan tugas mengajar dengan cekap dan sempurna.

Tema Hari Guru pada tahun ini adalah: .

murid dan profesion perguruan.Guru haruslah menjalankan tugas dan tanggungjawab mereka mengikut cita dan matlamat sekolah. masyarakat dan negara.ibu bapa.sekolah. guru perlulah menjalankan tugas mereka dengan penuh dedikasi supaya mutu perkhidmatan mereka selaras dengan akauntabiliti mereka terhadap bidang.tingkah laku. .murid. Selain itu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->