JAHITAN JELUJUR

JAHITAN SEMENTARA

 Dibuat untuk sementara sahaja dan dibuka setelah mata jahitan kekal dijahit. .  Boleh dijahit pada sebelah luar atau sebelah dalam kain dari kanan ke kiri.  Biasanya dijahit dengan satu lembar benang kecuali jelujur tanda.  Guna benang warna muda supaya: o Ia senang kelihatan.  Guna benang yang halus yang senang diputuskan. o Tidak meninggalkan kesan di atas kain selepas ianya dibuka.  Jahitan sementara terdiri daripada:  Jelujur tanda  Jelujur kasar atau tak sama  Jelujur tak sama  Jelujur panjang pendek  Jelujur tegak atau serong.

kocek dan kelim sebelum dijahit kekal. b) Untuk menetapkan bahagian kain yang melengkung atau berkedut yang akan teregang semasa memadankan pakaian. Akhirkan dengan jahitan kia. Ia senang dicabut. iii. mulakan dengan jahit kia dari kanan ke kiri.JELUJUR TANDA  Digunakan untuk memindahkan tanda-tanda atau garisan pola daripada pola ke atas kain. . Mata jahitan di bawah dan di atas adalah sama panjang iaitu 1¼cm. JELUJUR KASAR ATAU TAK SAMA Cara Menjahit i.  Lebih bersih menggunakan jelujur tanda daripada memindahkan garisan pola pada dengan kapur tukang atau kertas karbon dan roda surih. Kegunaan jelujur kasar a) Untuk menetapkan kedudukan kelepet. Dengan satu lembar benang. ii.

iii. JELUJUR PANJANG PENDEK Cara menjahit i. b) Untuk menandakan garis-garis tengah belakang dan hadapan serta tepi yang lurus. Mulakan dengan jahit kia dari kanan ke kiri. Kegunaan jelujur panjang pendek a) Untuk menetapkan kelepet. Akhirkan jahitan dengan jahit kia. Tidak begitu kukuh dan senang dicabut. ii. Ia terdiri daripada mata jahitan yang panjang 1¼ cm dan pendek ½ cm dan jaraknya ½ cm. Akhirkan jahitan dengan jahit kia. kocek sebagainya sebelum jahitan kekal dibuat. Kegunaan jelujur tak sama a) Untuk menetapkan kedudukan kelepet.JELUJUR TAK SAMA Cara menjahit i. Mata jahitan pada sebelah luar adalah 1¼ cm panjang dan jaraknya ½ cm. kelim dan sebagainya sebelum dijahit kekal. mulakan dengan jahitan kia dari kanan ke kiri. ii. b) Untuk menandakan kedudukan sesuatu bahagian dan garis tengah hadapan dan belakang. . iii. Dengan satu lembar benang.

ii. Akhirkan jahitan dengan jahit kia. Mula dengan jahit kia dari kanan ke kiri dan dari atas ke bawah. JELUJUR TEGAK ATAU SERONG Cara Menjahit i. KEGUNAAN JELUJUR TEGAK ATAU SERONG a) Untuk menetapkan kedudukan dua atau lebih lapisan kain supaya tidak tergelincir misalnya lapik dalam pada kolar. lembut dan yang mudah tergelincir dan agak susah dicabut. iii. Jarum patut melintang dan mata jahitan di sebelah belakang adalah melintang. Teguh dan susah dicabut.Lebih teguh dan sesuai terutama untuk kain-kain yang tebal. . b) Untuk melekatkan tepi yang rata di atas tepi yang gelembung sebelum jahit kekal dibuat misalnya pada bahu mendatang. mansit atau ikatan pinggang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful