JAHITAN JELUJUR

JAHITAN SEMENTARA

 Jahitan sementara terdiri daripada:  Jelujur tanda  Jelujur kasar atau tak sama  Jelujur tak sama  Jelujur panjang pendek  Jelujur tegak atau serong. Dibuat untuk sementara sahaja dan dibuka setelah mata jahitan kekal dijahit.  Guna benang yang halus yang senang diputuskan.  Guna benang warna muda supaya: o Ia senang kelihatan.  Boleh dijahit pada sebelah luar atau sebelah dalam kain dari kanan ke kiri.  Biasanya dijahit dengan satu lembar benang kecuali jelujur tanda. o Tidak meninggalkan kesan di atas kain selepas ianya dibuka. .

Akhirkan dengan jahitan kia. JELUJUR KASAR ATAU TAK SAMA Cara Menjahit i. b) Untuk menetapkan bahagian kain yang melengkung atau berkedut yang akan teregang semasa memadankan pakaian. Ia senang dicabut.JELUJUR TANDA  Digunakan untuk memindahkan tanda-tanda atau garisan pola daripada pola ke atas kain. mulakan dengan jahit kia dari kanan ke kiri. Dengan satu lembar benang.  Lebih bersih menggunakan jelujur tanda daripada memindahkan garisan pola pada dengan kapur tukang atau kertas karbon dan roda surih. iii. Mata jahitan di bawah dan di atas adalah sama panjang iaitu 1¼cm. kocek dan kelim sebelum dijahit kekal. Kegunaan jelujur kasar a) Untuk menetapkan kedudukan kelepet. . ii.

iii. Mulakan dengan jahit kia dari kanan ke kiri. b) Untuk menandakan garis-garis tengah belakang dan hadapan serta tepi yang lurus. Dengan satu lembar benang. b) Untuk menandakan kedudukan sesuatu bahagian dan garis tengah hadapan dan belakang. Tidak begitu kukuh dan senang dicabut. Akhirkan jahitan dengan jahit kia. Mata jahitan pada sebelah luar adalah 1¼ cm panjang dan jaraknya ½ cm. kocek sebagainya sebelum jahitan kekal dibuat. kelim dan sebagainya sebelum dijahit kekal. Kegunaan jelujur tak sama a) Untuk menetapkan kedudukan kelepet. . Kegunaan jelujur panjang pendek a) Untuk menetapkan kelepet. ii. JELUJUR PANJANG PENDEK Cara menjahit i. ii. Akhirkan jahitan dengan jahit kia. Ia terdiri daripada mata jahitan yang panjang 1¼ cm dan pendek ½ cm dan jaraknya ½ cm.JELUJUR TAK SAMA Cara menjahit i. iii. mulakan dengan jahitan kia dari kanan ke kiri.

mansit atau ikatan pinggang. b) Untuk melekatkan tepi yang rata di atas tepi yang gelembung sebelum jahit kekal dibuat misalnya pada bahu mendatang. Mula dengan jahit kia dari kanan ke kiri dan dari atas ke bawah. Akhirkan jahitan dengan jahit kia. lembut dan yang mudah tergelincir dan agak susah dicabut. Jarum patut melintang dan mata jahitan di sebelah belakang adalah melintang.Lebih teguh dan sesuai terutama untuk kain-kain yang tebal. . JELUJUR TEGAK ATAU SERONG Cara Menjahit i. iii. KEGUNAAN JELUJUR TEGAK ATAU SERONG a) Untuk menetapkan kedudukan dua atau lebih lapisan kain supaya tidak tergelincir misalnya lapik dalam pada kolar. ii. Teguh dan susah dicabut.