JAHITAN JELUJUR

JAHITAN SEMENTARA

 Dibuat untuk sementara sahaja dan dibuka setelah mata jahitan kekal dijahit.  Jahitan sementara terdiri daripada:  Jelujur tanda  Jelujur kasar atau tak sama  Jelujur tak sama  Jelujur panjang pendek  Jelujur tegak atau serong.  Guna benang warna muda supaya: o Ia senang kelihatan.  Biasanya dijahit dengan satu lembar benang kecuali jelujur tanda.  Boleh dijahit pada sebelah luar atau sebelah dalam kain dari kanan ke kiri.  Guna benang yang halus yang senang diputuskan. . o Tidak meninggalkan kesan di atas kain selepas ianya dibuka.

Mata jahitan di bawah dan di atas adalah sama panjang iaitu 1¼cm. iii. ii. mulakan dengan jahit kia dari kanan ke kiri. JELUJUR KASAR ATAU TAK SAMA Cara Menjahit i. b) Untuk menetapkan bahagian kain yang melengkung atau berkedut yang akan teregang semasa memadankan pakaian. Kegunaan jelujur kasar a) Untuk menetapkan kedudukan kelepet.JELUJUR TANDA  Digunakan untuk memindahkan tanda-tanda atau garisan pola daripada pola ke atas kain. Akhirkan dengan jahitan kia. . Ia senang dicabut. Dengan satu lembar benang.  Lebih bersih menggunakan jelujur tanda daripada memindahkan garisan pola pada dengan kapur tukang atau kertas karbon dan roda surih. kocek dan kelim sebelum dijahit kekal.

JELUJUR TAK SAMA Cara menjahit i. ii. iii. Ia terdiri daripada mata jahitan yang panjang 1¼ cm dan pendek ½ cm dan jaraknya ½ cm. ii. kocek sebagainya sebelum jahitan kekal dibuat. Akhirkan jahitan dengan jahit kia. JELUJUR PANJANG PENDEK Cara menjahit i. . iii. Kegunaan jelujur panjang pendek a) Untuk menetapkan kelepet. Kegunaan jelujur tak sama a) Untuk menetapkan kedudukan kelepet. Dengan satu lembar benang. Mata jahitan pada sebelah luar adalah 1¼ cm panjang dan jaraknya ½ cm. mulakan dengan jahitan kia dari kanan ke kiri. b) Untuk menandakan garis-garis tengah belakang dan hadapan serta tepi yang lurus. Akhirkan jahitan dengan jahit kia. b) Untuk menandakan kedudukan sesuatu bahagian dan garis tengah hadapan dan belakang. kelim dan sebagainya sebelum dijahit kekal. Tidak begitu kukuh dan senang dicabut. Mulakan dengan jahit kia dari kanan ke kiri.

ii. iii. . b) Untuk melekatkan tepi yang rata di atas tepi yang gelembung sebelum jahit kekal dibuat misalnya pada bahu mendatang. Akhirkan jahitan dengan jahit kia.Lebih teguh dan sesuai terutama untuk kain-kain yang tebal. Teguh dan susah dicabut. KEGUNAAN JELUJUR TEGAK ATAU SERONG a) Untuk menetapkan kedudukan dua atau lebih lapisan kain supaya tidak tergelincir misalnya lapik dalam pada kolar. Mula dengan jahit kia dari kanan ke kiri dan dari atas ke bawah. JELUJUR TEGAK ATAU SERONG Cara Menjahit i. mansit atau ikatan pinggang. lembut dan yang mudah tergelincir dan agak susah dicabut. Jarum patut melintang dan mata jahitan di sebelah belakang adalah melintang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful