JAHITAN JELUJUR

JAHITAN SEMENTARA

 Dibuat untuk sementara sahaja dan dibuka setelah mata jahitan kekal dijahit.  Guna benang yang halus yang senang diputuskan.  Biasanya dijahit dengan satu lembar benang kecuali jelujur tanda.  Boleh dijahit pada sebelah luar atau sebelah dalam kain dari kanan ke kiri. o Tidak meninggalkan kesan di atas kain selepas ianya dibuka.  Jahitan sementara terdiri daripada:  Jelujur tanda  Jelujur kasar atau tak sama  Jelujur tak sama  Jelujur panjang pendek  Jelujur tegak atau serong.  Guna benang warna muda supaya: o Ia senang kelihatan. .

ii. kocek dan kelim sebelum dijahit kekal. Dengan satu lembar benang. Akhirkan dengan jahitan kia. . b) Untuk menetapkan bahagian kain yang melengkung atau berkedut yang akan teregang semasa memadankan pakaian. mulakan dengan jahit kia dari kanan ke kiri. iii. Ia senang dicabut.  Lebih bersih menggunakan jelujur tanda daripada memindahkan garisan pola pada dengan kapur tukang atau kertas karbon dan roda surih. Kegunaan jelujur kasar a) Untuk menetapkan kedudukan kelepet.JELUJUR TANDA  Digunakan untuk memindahkan tanda-tanda atau garisan pola daripada pola ke atas kain. JELUJUR KASAR ATAU TAK SAMA Cara Menjahit i. Mata jahitan di bawah dan di atas adalah sama panjang iaitu 1¼cm.

Kegunaan jelujur panjang pendek a) Untuk menetapkan kelepet. ii. iii. b) Untuk menandakan garis-garis tengah belakang dan hadapan serta tepi yang lurus. Mata jahitan pada sebelah luar adalah 1¼ cm panjang dan jaraknya ½ cm. Mulakan dengan jahit kia dari kanan ke kiri. Ia terdiri daripada mata jahitan yang panjang 1¼ cm dan pendek ½ cm dan jaraknya ½ cm. Dengan satu lembar benang. Kegunaan jelujur tak sama a) Untuk menetapkan kedudukan kelepet. kelim dan sebagainya sebelum dijahit kekal. mulakan dengan jahitan kia dari kanan ke kiri.JELUJUR TAK SAMA Cara menjahit i. Tidak begitu kukuh dan senang dicabut. JELUJUR PANJANG PENDEK Cara menjahit i. kocek sebagainya sebelum jahitan kekal dibuat. iii. Akhirkan jahitan dengan jahit kia. ii. b) Untuk menandakan kedudukan sesuatu bahagian dan garis tengah hadapan dan belakang. . Akhirkan jahitan dengan jahit kia.

Lebih teguh dan sesuai terutama untuk kain-kain yang tebal. . Jarum patut melintang dan mata jahitan di sebelah belakang adalah melintang. b) Untuk melekatkan tepi yang rata di atas tepi yang gelembung sebelum jahit kekal dibuat misalnya pada bahu mendatang. Mula dengan jahit kia dari kanan ke kiri dan dari atas ke bawah. lembut dan yang mudah tergelincir dan agak susah dicabut. mansit atau ikatan pinggang. Teguh dan susah dicabut. JELUJUR TEGAK ATAU SERONG Cara Menjahit i. ii. iii. Akhirkan jahitan dengan jahit kia. KEGUNAAN JELUJUR TEGAK ATAU SERONG a) Untuk menetapkan kedudukan dua atau lebih lapisan kain supaya tidak tergelincir misalnya lapik dalam pada kolar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful