P. 1
Pembiasan Cahaya

Pembiasan Cahaya

|Views: 204|Likes:
Published by رزالي زكري
kanta cembung
kanta cembung

More info:

Categories:Types, Research
Published by: رزالي زكري on Dec 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/10/2015

$0.99

USD

pdf

text

original

Razalizakaria 800102016261

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA SEMESTER SEPTEMBER 2012
HBSC4403

TEACHING SCIENCE FOR UPPER SECONDARY III SEPTEMBER 2012

NAMA

:

RAZALI BIN ZAKARIA

NO . MATIKULASI

:

800102016261002

NO. KAD PENGENALAN

:

800102-01-6261 017 – 6659170

NO. TELEFON

:

E-MAIL

:

razali.oum@gmail.com

NAMA PENSYARAH

:

SIVARAO A/L SUBRAMONIAN

PUSAT PEMBELAJARAN

:

OUM MELAKA CENTRE

Razalizakaria 800102016261 Pendahuluan Pembiasan cahaya merupakan cahaya tergolong dalam suatu gelombang namun cahaya tidak tergolong dalam gelombang mekanik.. Cahaya juga merupakan gelombang transversal. (Ibn Al-Haitham. Contohnya cahaya matahari dapat sampai ke bumi.Kelengkungan kanta cembung yang seperti itu menyebabkan cahaya yang keluar dari kanta akan selalu mendekati objek. Pembiasan yang terjadi pada kanta mengikuti hukum pembiasan. dan tumbuhan. kecuali hanya satu sinar dari setiap titik yang masuk ke mata secara lurus yang dapat dilihat. yang menampilkan sebuah citra terbalik. interferensi cahaya. Dia juga mengembangkan teori Ptolemy tentang pembiasan cahaya namun usaha Alhazen tidak dikenal di Eropah sampai pada akhir abad 16. pemantulan. Cahaya melalui kanta cembung tertumpu pada satu titik. Kanta cembung bersifat mengumpulkan cahaya. maka cahaya juga memiliki difraksi. . Ilmuan A. Sering kali digelar kanta penumpu.( 965– 1040). seperti gelombang air atau gelombang tali. Kanta terbahagi kepada dua iaitu kanta cembung dan kanta cekung. Dia menggunakan kamera lubang jarum sebagai contoh. Cahaya bergerak lurus seperti yang dapat kita lihat pada cahaya yang keluar dari sebuah lampu pawagam di ruangan yang gelap atau laser yang menujah asap atau debu. Titik ini dikenali sebagai titik tumpuan. Kanta cembung mampu menghasilkan imej sebenar atau maya. H. Cahaya lain yang mengenai mata tidak secara lurus tidak dapat dilihat. Terdapat sebuah teori yang menyatakan bahawa setiap titik pada tempat yang terdapat cahaya. Kerana cahaya tergolong dalam gelombang. A. Kanta cembung adalah kanta yang tirus diluar (cembung) iaitu tirus di bahagian tepi dan tengahnya lebar. mengeluarkan sinar cahaya ke semua tempat.Cahaya sangat diperlukan oleh manusia. Alhazen menganggap bahawa sinar cahaya adalah kumpulan zarah kecil yang bergerak pada waktu tertentu. haiwan. Jadi selain dipancarkan cahaya juga dapat dipantulkan. dan pembiasan. Oleh kerana cahaya yang dipantulkan dapat digambarkan sebagai garis lurus yang disebut sinar cahaya.

Jumlah lenturan bergantung kepada indeks pembiasan dua media dan digambarkan kuantitatif oleh Hukum Snell. Sekiranya perubahan kelajuan cahaya pada muka berlaku. Cahaya terbias apabila ia melintasi muka dari udara ke dalam kaca di mana ia bergerak lebih perlahan.1 Pembiasan Pembiasan adalah lenturan gelombang apabila ia memasuki medium di mana kelajuan ia adalah berbeza. Pada gelombang depan di kaca seterusnya. atau d tiba di muka. Gelombang berkurangan sebagai cahaya memasuki medium dan arah perubahan gelombang cahaya. 1975. Pembiasan cahaya apabila ia berlalu dari medium yang cepat untuk selekoh perlahan sederhana sinar cahaya ke arah normal kepada sempadan antara kedua-dua media. lepas sempadan dari satu medium ke lain medium di mana terdapat perubahan dalam halaju cahaya. 2nd edition.) Rajah 1 . 1998. Gelombang "a" pas antara muka udara / kaca dan melambatkan sebelum b. perlahan dan berubah arah. semua empat gelombang kini berjalan dengan halaju yang sama dan panjang gelombang λ. 3rd edition.Razalizakaria 800102016261 1. (John David Jackson. Classical electrodynamics. John Wiley & Sons. insiden pada sudut dari biasa. terlalu pantas. panjang gelombang cahaya mesti berubah. Perpecahan di hadapan gelombang menyilangkan antara muka berlaku apabila gelombang "a" dan "b" telah memasuki kaca. Sebagai cahaya memasuki kaca gelombang perubahan kepada nilai λ yang kecil '. Konsep ini boleh digambarkan dalam Rajah 1 dengan mewakili cahaya insiden sebagai gelombang selari dengan panjang gelombang λ seragam. Pembiasan adalah kesan yang berlaku apabila gelombang cahaya. c.

1. Rajah 3 . Pembiasan ke arah garis normal. Pembiasan menjauhi garis normal Pembiasan menjauhi garis normal berlaku apabila cahaya bergerak dari medium yang lebih tumpat seperti air atau blok kaca ke medium yang kurang tumpat seperti udara. Gambar di bawah menunjukkan pembiasan cahaya berlaku antara medium kurang tumpat ke medium lebih tumpat.2 Jenis-jenis pembiasan. Gambar di bawah dapat menunjukkan bagaimana ini berlaku. Berlaku apabila cahaya bergerak daripada medium yang kurang tumpat seperti udara ke medium yang lebih tumpat seperti kaca dan air. Rajah 2 2.Razalizakaria 800102016261 1.

Nilai indeks pembiasan (n) menunjukkan kadar pembiasan yang yang berlaku. Sudut di antara garis normal dan sinar pembiasan dinamakan sudutpembiasan (r). Takrifan Indeks Pembiasan Indeks Pembiasan sesuatu medium (n) ditakrifkan sebagai nisbah halaju cahaya di dalam udara atau vakum (c) terhadap halaju cahaya dalam sesuatu medium (v). Contohnya: Indeks pembiasan air(n) = Halaju cahaya dalam udara Halaju cahaya dalam air Indeks Pembiasan ditakrifkan sebagai nisbah sinus sudut tuju terhadap sinus sudut pembiasan. Rajah 4 Sudut di antara garis normal dan sinar tuju dinamakan sudut tuju (i).3 Halaju dan Index Pembiasan. Indeks pembiasan (n) = sin (i) sin (r) . Cahaya bergerak dengan kelajuan yang berbeza di dalam medium yang berlainan ketumpatan.Razalizakaria 800102016261 1.

Pemalar (n) = sin i sin r Nisbah ini juga dikenali sebagai Hukum Snell.00 1. manufacturers. Bahan Udara Ais Air Perspek Kaca Biasa Intan Indeks Pembiasan 1. search =Refraction+of+Light+Physics>) . Nilai pemalarnya (n) adalah indeks pembiasan bagi sesuatu medium bahan . adalah pemalar.33 1. A. sinar pembiasan dan garis normal pula kesemuanya berada pada satah yang sama.50 2.Nisbah sinus sudut tuju kepada sinus sudut pembiasan. refrection of light < www.31 1.Razalizakaria 800102016261 Sinar tuju (i) dan sinar pembiasan (r) berada pada sisi yang berlawanan garis normal.Nilai ini tetap walau pada sudut tuju berlainan. Sinar tuju. Woollam Co.49 1.40 Jadual 1 Jadual 1 menunjukkan indeks pembiasan bagi beberapa jenis bahan. ( J.

Keadaan di C adalah apabila pensil digerakkan lebih jauh ketepi gelas. .Razalizakaria 800102016261 1. Jadi kelihatan seperti penyedut air bengkok walhal ia berkeadaan lurus. Pensil ataupun straw kelihatan bengkok di bawah air. Fenomena diatas berlaku akibat kesan pembiasan cahaya yang dilhat daripada hadapan gelas yang berada separas dengan pandangan mata. Kelihatan pensil pada gelas B dan gelas C seakan bengkok disebabkan berlakunya pembiasan. A B Rajah 5 C Rajah-rajah ini menunjukkan keadaan sebatang pensil yang kelihatan seolah terpesong atau tidak lurus. Kedudukan pensil di A adalah ketika pensil berada ditengah gelas berisi air. Rajah 6 Rajah 6 menunjukkan straw atau penyedut air kelihatan bengkok apabila dimasukkan ke dalam air di dalam gelas. Keadaan B adalah apabila pensil digerakkan ke kiri sedikit.4 Contoh-contoh pembiasan dalam kehidupan seharian 1. Hal ini berlaku kerana pembiasan cahaya yang berlaku antara dua medium ketumpatan yang berbeza.

Sama juga seperti dasar sungai. kita akan melihat ikan di kedudukan garisan putus hitam. Pembiasan ikan dan dasar sungai di dalam sungai atau pun kolam Rajah 7 Garis merah merupakan kedudukan sebenar ikan di dalam kolam atau sungai. Kita melihat sungai itu cetek walhal ia dalam kerana pembiasan cahaya berlaku. Namun akibat perbezaan ketumpatan medium.com> .howstuffworks. "How Telescope Work". kaca ataupun air. Cahaya akan bergerak lebih laju melalui udara ataupun air. Physical Science <http://www. Craig Freudenrich. Cahaya yang bergerak lurus melalui medium yang berbeza tidak akan dibiaskan. cahaya bergerak secara serong dan dipesongkan apabila melalui dua medium yang berbeza.2008.Razalizakaria 800102016261 2. Pembiasan adalah pertukaran arah suatu gelombang cahaya disebabkan oleh pertukaran kelajuannya. Oleh sebab itu. Cahaya dibelokkan apabila bergerak secara serong melalui medium yang berbeza seperti melalui udara.

Kanta cembung mampu menghasilkan imej sebenar atau maya. Cahaya melalui kanta cembung tertumpu pada satu titik. Kanta cembung adalah kanta yang tirus diluar (cembung) tirus di bahagian tepi dan mempunyai tengah yang lebar. Ini adalah untuk mengkaji keadaan yang boleh dipraktikkan bagi meningkatkan kuasa pembesaran sesebuah teleskop dan mikroskop. biasanya dibentuk dari sepotong gelas yang dibentuk.Bob. Oleh yang demikian Teleskop banyak membantu dalam kehidupan terutamanya untuk melihat objek pada kedudukan yang sangat jauh seperti melihat bulan atau bintang di langit. (Foster . Sering kali digelar kanta penumpu. Teleskop yang dibina terdiri daripada dua jenis kanta cembung iaitu kanta objek dan kanta mata. Kanta cembung yang telah digunakan mempunyai panjang fokus yang pelbagai. Titik ini dikenali sebagai titik tumpuan.Razalizakaria 800102016261 2.1 Cahaya dibiaskan dalam kanta cembung Perbincangan Kanta atau sering disebut lensa adalah sebuah alat untuk mengumpulkan atau menyebarkan cahaya. Terpadu fisika SMA semester 2) Rajah 8 .. 2004. Terdapat dua jenis kanta iaitu kanta cembung dan kanta cengkung.

Imej yang terhasil mempunyai cirri seperti nyata dan terbalik. Sinar datang yang melalui titik pusat lensa ( 0 ) tidak mengalami pembiasan Rajah 10 3. . Sinar datang sejajar sumbu utama dibiaskan menuju titik fokus Rajah 9 2. Sinar datang melalui titik fokus akan dibiaskan sejajar sumbu utama Rajah 11 Kanta objek yang digunakan dalam pembinaan teleskop dipanggil kanta objek kerana kedudukan kanta ini berada paling hampir dengan sesebuah objek.2 Sinar-sinar istimewa pada lensa cembung : 1.Razalizakaria 800102016261 2. Kanta objek yang digunakan dalam pembinaan set teleskop astronomi ini mempunyai panjang fokus yang lebih panjang dan diameter bukaan yang lebih besar untuk membolehkan jumlah cahaya yang lebih banyak memasuki kanta dan ini boleh menghasilkan imej yang lebih terang dan jelas dari sesebuah objek yang jauh.

Craig Freudenrich. jadi imej akan terbentuk berhampiran bahagian belakang tiub.2008.com>. Panjang fokal (focal length) ialah jarak daripada kanta ini ke imej.howstuffworks. Semakin rendah panjang fokus mata semakin besar pembesaran objek yang terhasil. Physical Science <http://www. Wisconsin. Sila jelaskan kegunaan (a) dan (b). Merujuk kepada rajah di bawah.4 inci) untuk beginner kepada yang terbesar pernah dibina.3 Contoh alat yang menggunakan gabungan dua kanta cembung. dalam aktiviti kami turut menggunakan kanta mata. Galileo Galilei (1564-1642) yang pertama menghalakan teleskop ke angkasa pada 1609. "How Telescope Work". Kanta objek yang mempunyai panjang fokus 20 cm dan kanta mata yang mempunyai panjang fokus 5 cm menghasilkan pembesaran yang terbesar iaitu sebanyak 4. lembapan dan cahaya dari tersebar keluar. Kanta mata memiliki panjang fokus yang pendek menghasilkan pembesaran imej yang lagi tinggi. Setelah menjalankan ekperimen ini saya dapati bahawa fungsi sebenar kanta mata adalah untuk memastikan keseluruhan cahaya boleh memasuki ke dalam tabung teleskop. Peralatan terbesar yang telah dibuat beliau lebih kecil daripada 50mm (2 inci). Teleskop Pembias.0 cm. Tiub berfungsi untuk mengelakkan debu.Razalizakaria 800102016261 Selain itu. Ahli astronomi Itali. . teleskop 1-m (40-inci) di Balaicerap Yerkes di Teluk Willian. Semakin pendek atau panjang kanta mata semakin tinggi tahap pembesaran. Kanta ini dipanggil kanta mata kerana kanta tersebut berada pada kedudukan yang paling hampir dengan mata. (b) kanta mata (eyepiece) dan (c) panjang fokal (focal length) kanta objektif. Kesimpulannya semakin panjang kanta objek semakin tinggi tahap pembesaran yang boleh berlaku tetapi bagi kanta mata pula sebaliknya. Teleskop pembias mempunyai kanta objektif iaitu komponen utama yang dipasang di hadapan tiub. Amerika Syarikat yang siap pada tahin 1897. kenal pasti teleskop pembias (a) kanta objektif (objective lens). cahaya akan masuk menerusi lensa ini dan dibiaskan atau dibengkokkan. Anda boleh melihat imej yang terbentuk menerusi kanta pembesar yang boleh ditukar-tukar dipanggil ocular atau kanta mata (eye-piece). Teleskop pemantul hari ini boleh didapati dalam pelabgai saiz daripada 60-mm (2. 2.

Faedah pembiasan Faedah pembiasan cahaya adalah dalam pembentukan pelangi ini terjadi apabila cahaya putih dibiaskan menjadi gelombang-gelombang cahaya yang dapat dilihat dengan mata kasar. hijau. Ini merupakan satu spectrum warna yang berlaku disebabkan oleh pembiasan cahaya matahari.Razalizakaria 800102016261 Rajah 12 Teleskop terdiri daripada 2 kanta iaitu kanta objektif dan kanta mata. dan unggu. kuning. Gelombang warna pelangi akan kelihatan seperti warna merah. songsang dan mengecil di titik fokus kanta mata manakala kanta mata membesarkan imej kanta objektif itu. jingga. . Kanta objektif menumpukan sinar cahaya yang jauh lalu membentuk imej yang nyata. biru.

dengan pembiasan cahaya matahari terhadap wap air akan membentuk warna yang berbagai dikenali sebagai pelangi. Ketika itulah kita dapat melihat warna yang terhasil berbagai warna dari titisan lain ke titisan lain. Kedudukan kita juga bergantung kepada arah biasan cahaya matahari bagi menampakkan warna pelangi seperti yang dipaparkan pada rajah di bawah. ia akan membias seperti melalui prisma kaca. Bagi memberi kefahaman yang lebih kepada murid kita boleh melakukannya di dalam kelas dengan menggunakan titisan air yang disemburkan ke udara di bawah terik matahari nescaya akan kelihatan ton-ton warna pelangi.Razalizakaria 800102016261 Rajah 13 Rajah di atas menjelaskan bagaimana fenomena pelangi berlaku. Rajah 14 . Ketika cahaya matahari melewati titisan air.

Oleh itu. Jika sebaliknya. Jika ia melengkung keluar. biasanya diperbuat daripada kaca. ia digelar kanta cekung.Razalizakaria 800102016261 Penutup. Cara paling mudah untuk menjelaskan fenomena ini kepada kanak-kanak sekolah muda adalah dengan meletakkan jerami plastik ke dalam segelas air kosong yang telus. Kedua-dua permukaan ini boleh dibayangkan dibentuk daripada sebahagian sfera dengan jejari-jejari. jerami adalah jelas bengkok dari permukaan air walaupun jerami sebenarnya lurus. J1 dan J2. Kanta merupakan suatu alat sama ada untuk menumpukan atau untuk menyerakkan cahaya. iaitu permukaan depan dan permukaan belakang. Terdapat dua jenis kanta yang mengaplikasikan prinsip pembiasan cahaya yang kanta cembung dan cekung. Kanta dikelaskan mengikut kelengkungan permukaannya. pembiasan boleh dijelaskan oleh perubahan arah gelombang disebabkan untuk menukar medium seperti dari ketumpatan sederhana rendah (udara) yang tinggi (air) sejak cahaya bergerak dalam arah yang lurus. Kanta cembung menumpukan cahaya kepada titik fokus manakala kanta cekung merebak keluar sinar cahaya yang pergi melalui. pembiasan cahaya adalah sangat penting dalam kehidupan seharian kita kerana kita boleh mendapat banyak hasil produk dan bermanfaat daripadanya. Dari sumber bacaan. Ini kanta adalah sangat bermanfaat kepada kita kerana terdapat banyak aplikasi berguna dan penting yang memerlukan bantuan kanta. yang juga dinamakan "jejari kelengkungan" permukaan itu. ia dipanggil kanta cembung. . Dari pemerhatian. Struktur kanta yang paling biasa ialah kanta sfera yang dibentuk oleh dua kelengkungan.

John David Jackson. search =Refraction+of+Light+Physics> 6. 1998 . Woollam Co. Foster . Terpadu fisika SMA “pengertian pemantulan sempurna”. http://www. manufacturers. J. John Wiley & Sons. 1975. 2nd edition. < http://www.com>. A.howstuffworks. Physical Science <http://www.2008.Razalizakaria 800102016261 Rujukan. 2006.cfm> 4. H. "How Telescope Work". (Ibn Al-Haitham. refrection of light < www. 1. Classical electrodynamics.file-edu. 2. Craig Freudenrich. 5.T. Henderson. 3rd edition. Ilmuan A.( 965– 1040). A. "The Physics Classroom".physicsclassroom/class/refrn/u14l5b.Bob. 2004.html?m=0 3. Mind of Physics.com/2011/04/pengertian-pemantulan-sempurna.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->