P. 1
Pembiasan Cahaya

Pembiasan Cahaya

|Views: 205|Likes:
Published by رزالي زكري
kanta cembung
kanta cembung

More info:

Categories:Types, Research
Published by: رزالي زكري on Dec 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/10/2015

$0.99

USD

pdf

text

original

Razalizakaria 800102016261

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA SEMESTER SEPTEMBER 2012
HBSC4403

TEACHING SCIENCE FOR UPPER SECONDARY III SEPTEMBER 2012

NAMA

:

RAZALI BIN ZAKARIA

NO . MATIKULASI

:

800102016261002

NO. KAD PENGENALAN

:

800102-01-6261 017 – 6659170

NO. TELEFON

:

E-MAIL

:

razali.oum@gmail.com

NAMA PENSYARAH

:

SIVARAO A/L SUBRAMONIAN

PUSAT PEMBELAJARAN

:

OUM MELAKA CENTRE

Razalizakaria 800102016261 Pendahuluan Pembiasan cahaya merupakan cahaya tergolong dalam suatu gelombang namun cahaya tidak tergolong dalam gelombang mekanik. Kanta terbahagi kepada dua iaitu kanta cembung dan kanta cekung. yang menampilkan sebuah citra terbalik.Cahaya sangat diperlukan oleh manusia. Jadi selain dipancarkan cahaya juga dapat dipantulkan. Cahaya lain yang mengenai mata tidak secara lurus tidak dapat dilihat. Sering kali digelar kanta penumpu. seperti gelombang air atau gelombang tali. Cahaya bergerak lurus seperti yang dapat kita lihat pada cahaya yang keluar dari sebuah lampu pawagam di ruangan yang gelap atau laser yang menujah asap atau debu. Terdapat sebuah teori yang menyatakan bahawa setiap titik pada tempat yang terdapat cahaya. mengeluarkan sinar cahaya ke semua tempat. (Ibn Al-Haitham. Dia menggunakan kamera lubang jarum sebagai contoh. Cahaya juga merupakan gelombang transversal. Kanta cembung mampu menghasilkan imej sebenar atau maya. interferensi cahaya. Titik ini dikenali sebagai titik tumpuan. A.. pemantulan. Oleh kerana cahaya yang dipantulkan dapat digambarkan sebagai garis lurus yang disebut sinar cahaya. dan pembiasan. haiwan. Ilmuan A. Alhazen menganggap bahawa sinar cahaya adalah kumpulan zarah kecil yang bergerak pada waktu tertentu.( 965– 1040). Dia juga mengembangkan teori Ptolemy tentang pembiasan cahaya namun usaha Alhazen tidak dikenal di Eropah sampai pada akhir abad 16. kecuali hanya satu sinar dari setiap titik yang masuk ke mata secara lurus yang dapat dilihat. dan tumbuhan. Kanta cembung adalah kanta yang tirus diluar (cembung) iaitu tirus di bahagian tepi dan tengahnya lebar. . Contohnya cahaya matahari dapat sampai ke bumi.Kelengkungan kanta cembung yang seperti itu menyebabkan cahaya yang keluar dari kanta akan selalu mendekati objek. H. Kanta cembung bersifat mengumpulkan cahaya. Kerana cahaya tergolong dalam gelombang. Cahaya melalui kanta cembung tertumpu pada satu titik. Pembiasan yang terjadi pada kanta mengikuti hukum pembiasan. maka cahaya juga memiliki difraksi.

Gelombang berkurangan sebagai cahaya memasuki medium dan arah perubahan gelombang cahaya.Razalizakaria 800102016261 1. Perpecahan di hadapan gelombang menyilangkan antara muka berlaku apabila gelombang "a" dan "b" telah memasuki kaca. 3rd edition. (John David Jackson. atau d tiba di muka. Pada gelombang depan di kaca seterusnya. terlalu pantas. Sekiranya perubahan kelajuan cahaya pada muka berlaku. Cahaya terbias apabila ia melintasi muka dari udara ke dalam kaca di mana ia bergerak lebih perlahan. Jumlah lenturan bergantung kepada indeks pembiasan dua media dan digambarkan kuantitatif oleh Hukum Snell. semua empat gelombang kini berjalan dengan halaju yang sama dan panjang gelombang λ. perlahan dan berubah arah. panjang gelombang cahaya mesti berubah. 2nd edition. Sebagai cahaya memasuki kaca gelombang perubahan kepada nilai λ yang kecil '. lepas sempadan dari satu medium ke lain medium di mana terdapat perubahan dalam halaju cahaya.1 Pembiasan Pembiasan adalah lenturan gelombang apabila ia memasuki medium di mana kelajuan ia adalah berbeza. Konsep ini boleh digambarkan dalam Rajah 1 dengan mewakili cahaya insiden sebagai gelombang selari dengan panjang gelombang λ seragam. John Wiley & Sons. 1975.) Rajah 1 . Pembiasan adalah kesan yang berlaku apabila gelombang cahaya. Classical electrodynamics. Pembiasan cahaya apabila ia berlalu dari medium yang cepat untuk selekoh perlahan sederhana sinar cahaya ke arah normal kepada sempadan antara kedua-dua media. Gelombang "a" pas antara muka udara / kaca dan melambatkan sebelum b. insiden pada sudut dari biasa. c. 1998.

2 Jenis-jenis pembiasan. Gambar di bawah dapat menunjukkan bagaimana ini berlaku. Rajah 2 2. Rajah 3 . Gambar di bawah menunjukkan pembiasan cahaya berlaku antara medium kurang tumpat ke medium lebih tumpat. Berlaku apabila cahaya bergerak daripada medium yang kurang tumpat seperti udara ke medium yang lebih tumpat seperti kaca dan air. Pembiasan menjauhi garis normal Pembiasan menjauhi garis normal berlaku apabila cahaya bergerak dari medium yang lebih tumpat seperti air atau blok kaca ke medium yang kurang tumpat seperti udara. 1.Razalizakaria 800102016261 1. Pembiasan ke arah garis normal.

Razalizakaria 800102016261 1. Indeks pembiasan (n) = sin (i) sin (r) . Sudut di antara garis normal dan sinar pembiasan dinamakan sudutpembiasan (r).3 Halaju dan Index Pembiasan. Nilai indeks pembiasan (n) menunjukkan kadar pembiasan yang yang berlaku. Cahaya bergerak dengan kelajuan yang berbeza di dalam medium yang berlainan ketumpatan. Takrifan Indeks Pembiasan Indeks Pembiasan sesuatu medium (n) ditakrifkan sebagai nisbah halaju cahaya di dalam udara atau vakum (c) terhadap halaju cahaya dalam sesuatu medium (v). Rajah 4 Sudut di antara garis normal dan sinar tuju dinamakan sudut tuju (i). Contohnya: Indeks pembiasan air(n) = Halaju cahaya dalam udara Halaju cahaya dalam air Indeks Pembiasan ditakrifkan sebagai nisbah sinus sudut tuju terhadap sinus sudut pembiasan.

Nisbah sinus sudut tuju kepada sinus sudut pembiasan.Nilai ini tetap walau pada sudut tuju berlainan. adalah pemalar.31 1. Woollam Co.00 1. refrection of light < www. ( J.49 1.50 2. Bahan Udara Ais Air Perspek Kaca Biasa Intan Indeks Pembiasan 1. sinar pembiasan dan garis normal pula kesemuanya berada pada satah yang sama.40 Jadual 1 Jadual 1 menunjukkan indeks pembiasan bagi beberapa jenis bahan.33 1. manufacturers. A. Sinar tuju.Razalizakaria 800102016261 Sinar tuju (i) dan sinar pembiasan (r) berada pada sisi yang berlawanan garis normal. Nilai pemalarnya (n) adalah indeks pembiasan bagi sesuatu medium bahan . search =Refraction+of+Light+Physics>) . Pemalar (n) = sin i sin r Nisbah ini juga dikenali sebagai Hukum Snell.

Kelihatan pensil pada gelas B dan gelas C seakan bengkok disebabkan berlakunya pembiasan. Rajah 6 Rajah 6 menunjukkan straw atau penyedut air kelihatan bengkok apabila dimasukkan ke dalam air di dalam gelas.4 Contoh-contoh pembiasan dalam kehidupan seharian 1.Razalizakaria 800102016261 1. Jadi kelihatan seperti penyedut air bengkok walhal ia berkeadaan lurus. Hal ini berlaku kerana pembiasan cahaya yang berlaku antara dua medium ketumpatan yang berbeza. Kedudukan pensil di A adalah ketika pensil berada ditengah gelas berisi air. . Pensil ataupun straw kelihatan bengkok di bawah air. Keadaan B adalah apabila pensil digerakkan ke kiri sedikit. Fenomena diatas berlaku akibat kesan pembiasan cahaya yang dilhat daripada hadapan gelas yang berada separas dengan pandangan mata. Keadaan di C adalah apabila pensil digerakkan lebih jauh ketepi gelas. A B Rajah 5 C Rajah-rajah ini menunjukkan keadaan sebatang pensil yang kelihatan seolah terpesong atau tidak lurus.

Kita melihat sungai itu cetek walhal ia dalam kerana pembiasan cahaya berlaku. Physical Science <http://www. Craig Freudenrich. Pembiasan ikan dan dasar sungai di dalam sungai atau pun kolam Rajah 7 Garis merah merupakan kedudukan sebenar ikan di dalam kolam atau sungai.2008. kita akan melihat ikan di kedudukan garisan putus hitam. Sama juga seperti dasar sungai. cahaya bergerak secara serong dan dipesongkan apabila melalui dua medium yang berbeza. "How Telescope Work". Oleh sebab itu.com> .howstuffworks. Pembiasan adalah pertukaran arah suatu gelombang cahaya disebabkan oleh pertukaran kelajuannya. Cahaya akan bergerak lebih laju melalui udara ataupun air.Razalizakaria 800102016261 2. Namun akibat perbezaan ketumpatan medium. Cahaya yang bergerak lurus melalui medium yang berbeza tidak akan dibiaskan. kaca ataupun air. Cahaya dibelokkan apabila bergerak secara serong melalui medium yang berbeza seperti melalui udara.

Ini adalah untuk mengkaji keadaan yang boleh dipraktikkan bagi meningkatkan kuasa pembesaran sesebuah teleskop dan mikroskop.1 Cahaya dibiaskan dalam kanta cembung Perbincangan Kanta atau sering disebut lensa adalah sebuah alat untuk mengumpulkan atau menyebarkan cahaya. Kanta cembung mampu menghasilkan imej sebenar atau maya. Terdapat dua jenis kanta iaitu kanta cembung dan kanta cengkung. Kanta cembung yang telah digunakan mempunyai panjang fokus yang pelbagai.Bob. Cahaya melalui kanta cembung tertumpu pada satu titik. Sering kali digelar kanta penumpu. biasanya dibentuk dari sepotong gelas yang dibentuk. (Foster . Oleh yang demikian Teleskop banyak membantu dalam kehidupan terutamanya untuk melihat objek pada kedudukan yang sangat jauh seperti melihat bulan atau bintang di langit. Titik ini dikenali sebagai titik tumpuan.. Kanta cembung adalah kanta yang tirus diluar (cembung) tirus di bahagian tepi dan mempunyai tengah yang lebar. 2004. Teleskop yang dibina terdiri daripada dua jenis kanta cembung iaitu kanta objek dan kanta mata. Terpadu fisika SMA semester 2) Rajah 8 .Razalizakaria 800102016261 2.

Kanta objek yang digunakan dalam pembinaan set teleskop astronomi ini mempunyai panjang fokus yang lebih panjang dan diameter bukaan yang lebih besar untuk membolehkan jumlah cahaya yang lebih banyak memasuki kanta dan ini boleh menghasilkan imej yang lebih terang dan jelas dari sesebuah objek yang jauh. Sinar datang sejajar sumbu utama dibiaskan menuju titik fokus Rajah 9 2. Sinar datang yang melalui titik pusat lensa ( 0 ) tidak mengalami pembiasan Rajah 10 3.2 Sinar-sinar istimewa pada lensa cembung : 1.Razalizakaria 800102016261 2. . Imej yang terhasil mempunyai cirri seperti nyata dan terbalik. Sinar datang melalui titik fokus akan dibiaskan sejajar sumbu utama Rajah 11 Kanta objek yang digunakan dalam pembinaan teleskop dipanggil kanta objek kerana kedudukan kanta ini berada paling hampir dengan sesebuah objek.

Peralatan terbesar yang telah dibuat beliau lebih kecil daripada 50mm (2 inci). Galileo Galilei (1564-1642) yang pertama menghalakan teleskop ke angkasa pada 1609.2008. Kanta mata memiliki panjang fokus yang pendek menghasilkan pembesaran imej yang lagi tinggi. teleskop 1-m (40-inci) di Balaicerap Yerkes di Teluk Willian. Setelah menjalankan ekperimen ini saya dapati bahawa fungsi sebenar kanta mata adalah untuk memastikan keseluruhan cahaya boleh memasuki ke dalam tabung teleskop. Sila jelaskan kegunaan (a) dan (b).Razalizakaria 800102016261 Selain itu. "How Telescope Work". Ahli astronomi Itali.howstuffworks. Wisconsin. Amerika Syarikat yang siap pada tahin 1897. jadi imej akan terbentuk berhampiran bahagian belakang tiub.4 inci) untuk beginner kepada yang terbesar pernah dibina. Semakin pendek atau panjang kanta mata semakin tinggi tahap pembesaran. kenal pasti teleskop pembias (a) kanta objektif (objective lens). Teleskop pembias mempunyai kanta objektif iaitu komponen utama yang dipasang di hadapan tiub. Anda boleh melihat imej yang terbentuk menerusi kanta pembesar yang boleh ditukar-tukar dipanggil ocular atau kanta mata (eye-piece). dalam aktiviti kami turut menggunakan kanta mata.0 cm. Panjang fokal (focal length) ialah jarak daripada kanta ini ke imej. 2. . lembapan dan cahaya dari tersebar keluar.com>. Tiub berfungsi untuk mengelakkan debu.3 Contoh alat yang menggunakan gabungan dua kanta cembung. (b) kanta mata (eyepiece) dan (c) panjang fokal (focal length) kanta objektif. Physical Science <http://www. Merujuk kepada rajah di bawah. Kesimpulannya semakin panjang kanta objek semakin tinggi tahap pembesaran yang boleh berlaku tetapi bagi kanta mata pula sebaliknya. cahaya akan masuk menerusi lensa ini dan dibiaskan atau dibengkokkan. Teleskop Pembias. Teleskop pemantul hari ini boleh didapati dalam pelabgai saiz daripada 60-mm (2. Kanta objek yang mempunyai panjang fokus 20 cm dan kanta mata yang mempunyai panjang fokus 5 cm menghasilkan pembesaran yang terbesar iaitu sebanyak 4. Kanta ini dipanggil kanta mata kerana kanta tersebut berada pada kedudukan yang paling hampir dengan mata. Semakin rendah panjang fokus mata semakin besar pembesaran objek yang terhasil. Craig Freudenrich.

Razalizakaria 800102016261 Rajah 12 Teleskop terdiri daripada 2 kanta iaitu kanta objektif dan kanta mata. Faedah pembiasan Faedah pembiasan cahaya adalah dalam pembentukan pelangi ini terjadi apabila cahaya putih dibiaskan menjadi gelombang-gelombang cahaya yang dapat dilihat dengan mata kasar. dan unggu. hijau. jingga. . kuning. biru. Kanta objektif menumpukan sinar cahaya yang jauh lalu membentuk imej yang nyata. songsang dan mengecil di titik fokus kanta mata manakala kanta mata membesarkan imej kanta objektif itu. Gelombang warna pelangi akan kelihatan seperti warna merah. Ini merupakan satu spectrum warna yang berlaku disebabkan oleh pembiasan cahaya matahari.

Bagi memberi kefahaman yang lebih kepada murid kita boleh melakukannya di dalam kelas dengan menggunakan titisan air yang disemburkan ke udara di bawah terik matahari nescaya akan kelihatan ton-ton warna pelangi. Rajah 14 . Ketika itulah kita dapat melihat warna yang terhasil berbagai warna dari titisan lain ke titisan lain. dengan pembiasan cahaya matahari terhadap wap air akan membentuk warna yang berbagai dikenali sebagai pelangi. Kedudukan kita juga bergantung kepada arah biasan cahaya matahari bagi menampakkan warna pelangi seperti yang dipaparkan pada rajah di bawah.Razalizakaria 800102016261 Rajah 13 Rajah di atas menjelaskan bagaimana fenomena pelangi berlaku. ia akan membias seperti melalui prisma kaca. Ketika cahaya matahari melewati titisan air.

J1 dan J2. Oleh itu. Kanta dikelaskan mengikut kelengkungan permukaannya. Cara paling mudah untuk menjelaskan fenomena ini kepada kanak-kanak sekolah muda adalah dengan meletakkan jerami plastik ke dalam segelas air kosong yang telus.Razalizakaria 800102016261 Penutup. ia dipanggil kanta cembung. pembiasan cahaya adalah sangat penting dalam kehidupan seharian kita kerana kita boleh mendapat banyak hasil produk dan bermanfaat daripadanya. Jika sebaliknya. Dari sumber bacaan. Kanta merupakan suatu alat sama ada untuk menumpukan atau untuk menyerakkan cahaya. yang juga dinamakan "jejari kelengkungan" permukaan itu. Dari pemerhatian. Ini kanta adalah sangat bermanfaat kepada kita kerana terdapat banyak aplikasi berguna dan penting yang memerlukan bantuan kanta. Terdapat dua jenis kanta yang mengaplikasikan prinsip pembiasan cahaya yang kanta cembung dan cekung. ia digelar kanta cekung. jerami adalah jelas bengkok dari permukaan air walaupun jerami sebenarnya lurus. . Jika ia melengkung keluar. biasanya diperbuat daripada kaca. iaitu permukaan depan dan permukaan belakang. Kanta cembung menumpukan cahaya kepada titik fokus manakala kanta cekung merebak keluar sinar cahaya yang pergi melalui. pembiasan boleh dijelaskan oleh perubahan arah gelombang disebabkan untuk menukar medium seperti dari ketumpatan sederhana rendah (udara) yang tinggi (air) sejak cahaya bergerak dalam arah yang lurus. Kedua-dua permukaan ini boleh dibayangkan dibentuk daripada sebahagian sfera dengan jejari-jejari. Struktur kanta yang paling biasa ialah kanta sfera yang dibentuk oleh dua kelengkungan.

Razalizakaria 800102016261 Rujukan. 3rd edition. search =Refraction+of+Light+Physics> 6.T. < http://www. http://www. Henderson. refrection of light < www.howstuffworks. Mind of Physics. 5. Craig Freudenrich. John Wiley & Sons. "The Physics Classroom". (Ibn Al-Haitham. Woollam Co. John David Jackson.file-edu. A. H.( 965– 1040). manufacturers. Physical Science <http://www. A.html?m=0 3. 1975.physicsclassroom/class/refrn/u14l5b.com/2011/04/pengertian-pemantulan-sempurna. 2006. Foster . 2004.2008.Bob. 2. J.cfm> 4. 1.com>. 2nd edition. Classical electrodynamics. Terpadu fisika SMA “pengertian pemantulan sempurna”. "How Telescope Work". Ilmuan A. 1998 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->