P. 1
Badminton Gerko

Badminton Gerko

4.58

|Views: 1,682|Likes:

More info:

Published by: mohd hakimee bin md nasir on Feb 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $5.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

11/07/2012

$5.00

USD

INSTITUT PERGURUAN SULTAN MIZAN, BESUT, TERENGGANU.

TUGASAN PERMAINAN SEMESTER SATU CADANGAN KERTAS KERJA PERTANDINGAN PING PONG PIALA DATO’ SERI MOHD HAKIMEE PERINGKAT IPGM, IPSMB 2008

NAMA

: MOHD HAKIMEE BIN MD NASIR : 891228-03-5595 : HAMZAH BIN MAT HASSAN : 890829-03--5625

UNIT PENSYARAH

: PPISMP RBT1 : EN. ZAID BIN MAMAT

TARIKH HANTAR : 12 OKTOBER 2008

ISI KANDUNGAN

HALAMAN PENGAKUAN ISI KANDUNGAN PENGHARGAAN PENGENALAN OBJEKTIF KEJOHANAN TARIKH DAN MASA KEJOHANAN TEMPAT SASARAN PESERTA SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN KATEGORI PERTANDINGAN SENARAI AHLI JAWATANKUASA KEWANGAN HADIAH JADUAL PERTANDINGAN

i ii 1 2 5 6 6 6 6 7 7 9 10 11

syukur kehadrat Ilahi kerana dengan limpah dan kurniaNya dapatlah kami berdua menyiapkan tugasan kerja kursus Gerak Kerja Kokurikulum ( GERKO ) permainan bagi Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan ( PPISMP ) semester 1 ini dalam jangkamasa yang telah ditetapkan.MAJLIS PENUTUP PENUTUP REFLEKSI 12 13 14 PENGHARGAAN Alhamdulillah. kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah kokurikulum kami iaitu Encik Mohd Zaid Bin Mamat kerana telah banyak memberi tunjuk ajar dan telah menjelaskan kepada kami mengenai cara untuk menyiapkan kerja kursus ini. Melalui input-input yang telah diberikan. kami akhirnya berjaya melengkapkan tugasan ini mengikut arahan yang telah diberikan. Di kesempatan ini juga. Tidak lupa juga kepada teman-teman seperjuangan yang telah banyak menghulurkan sumbangan idea dan buah fikiran yang berupa maklumat tambahan .

PENGENALAN SEJARAH DAN PERKEMBANGAN PERMAINAN PING PONG Pada mulanya permainan ping-pong merupakan satu kegiatan masa lapang yang digemari oleh penuntut-penuntut universiti di Britain.Tindakan itu membawa kejayaan kepada pengilang seperti Gossima. terima kasih.Edward Shires telah memperkenalkan permainan ini kepada orang-orang Vienna dan Budapest.istilah ping-pong dicipta. Idea-idea daripada mereka telah banyak membantu menyempurnakan lagi tugasan kami ini. Sekian.Flim Flam dan Table Tennis.Tidak lama kemudian seorang penjual berbangsa British.untuk tugasan ini. Jasa dan sumbangan kalian kami hargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.seorang profesor pelawat Jepun telah membawa balik permainan ini ke Jepun dan memperkenalkannya kepada pelajar-pelajar universiti di sana. Corak atau bentuk pertama permainan ini telah didaftarkan pada tahun 1891 oleh Charles Barter dari Gloucestershire dan lebih kurang pada masa yang sama James Gibb-salah seorang pelopor Persatuan Olahraga Amatur Britain-membawa balik bola mainan seluloid dari Amerika yang diperkenalkan sebagai alternatif kepada bola getah atau gabus yang digunakan pada masa itu. Kejohanan Sedunia yang pertama telah diadakan di London pada tahun . terima kasih sekali lagi kami ucapkan kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu kami menyempurnakan tugasan ini sama ada yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung. Apabila raket yang disaluti velum diperkenalkan . Pada tahun1902.Whiff Wall.Dengan ini benih perkembangan sukan ini telah tersemai dan menarik minat orang ramai. Akhir kata.ia diambil daripada bunyi 'ping' yang dihasilkan apabila bertembung bet dengan bola dan 'pong' yang terhasil apabila ia melantun di atas meja.

Pada tahun 1970-an pemain-pemain Eropah menunjukkan kebolehan mereka bertarung dengan pemain-pemain dari Asia. .tetapi pada taun1990.Pemenangnya ialah seorang berbangsa Hungary iaitu Dr.Mereka menguasai dunia ping-pong menerusi penggunaan corak permainan laju dan dekat kepada meja.5 gram.Peralatannya tidak banyak.Semua getah bet di peringkat antarabangsa menpunyai logo ITTF.getah yang digunakan ialah getah terbalik'reverse'yang licin dan rata dengan lapisan bintik-bintik terbalik di bawah(inverted pimples) dan diikuti oleh satu lapisan span.85m dengan tinggi jaring daripada permukaan meja 1. Ciri-ciri bola ping-pong-bola berdiameter 30mm.tinggi meja dari lantai ialah 76cm.-satu garisan putih yang tebal 2cm di setiap sisi meja.berwarna kuning atau putih.stoking dan kasut.1927.Asian Table Tennis Union.sebiji bola .Pakaian untu wanita ialah baju lengan pendek/panjang. Ciri-ciri meja ping-pong.Pada tahun 1950-an.Warna baju dan seluar adalah bebas.seluar pendek.Persekutuan tersebut ialah:-)African Table Tennis Federation.permukaan meja boleh diperbuat daripada apa sahaja tetapi mesti memberikan 'bum' bola lebih kurang 23cm tinggi apabila bola dijatuhkan pada ketinggian 30 cm. Ciri-ciri pakaian-pakaian untuk lelaki-baju lengan pendek.Pada masa itu pukulan 'spin' telah masyhur di kalangan para pemain.525m Ciri-ciri bet-tebal keselurahan getah dan span tidak melebihi 4mm.Untuk mengawal permainan 2 orang pengadil diperlukan. Pada tahun 1980-an pemain-pemain Eropah dianggap lebih handal daripada pemain-pemain Asia.permukaan meja berwarna hijau atau biru pudar.Diperbuat daripada kayu yang lembut dan tidak melebihi 5 lapisan kayu.dan meja berebentuk segiempat tepat.Pasukan lelaki Jepun telah menjadi johan dari tahun 1954 hingga 1959.European Table Tennis Union dan South American Table Tennis Confederation.ITTF mempunyai 145 persatuan di bawahnya.pemain Jepun telah menguasai dunia ping-pong dengan corak permainan dan cara cekak pen (pen holder) yang mementingkan corak menyerang dan gerak kaki yang pantas.Disamping itu ada pula 4 persekutuan peringkat dunia .Recognized Continental Federation di bawah naungan ITTF.Pada sekitar tahun 30-an pasukan Hungary telah menguasai kejohanan dunia.diperbuat daripada baha seluloid dan berat bola 2.Dalam tahun 1960-an negeri China muncul sebagai sebuah negara ping-pong yang handal.stoking dan kasut. Jacobi.bet ping-pong dan 2 orang pemain(4 untuk bergu). PERALATAN YANG DIGUNAKAN Ping-pong boleh dimainkan di dalam dewan atau lura dewan.Ianya memerlukan sebuah meja.Pada tahun1927 Persekutuan Ping-pong Antarabangsa (ITTF) hanya mempunyai 9 ahli sahaja. Ciri-ciri jaring-Panjang jaring ialah 1.

CARA PERMAINAN Biasanya pungutan mata ialah sebanyak 21 mata ( lelaki & perempuan ). f) pemain yang membuat servis perlu meastikan bahawa tindakannya dapat dilihat sepenuhnya oleh pengadil. h) jika bola tersentuh jaring semas melepasinya .terbuka dengan jari tertutup dan ibu jari bebas.Dalam permaian bergu . g) servis tidak boleh terlalu jauh dari bahagian badan kecuali lengan. b) tangan bebas yang membawa bola mesti sentiasa berada di atas permukaan meja dan di belakang garisan meja. Terdapat beberapa peraturan untuk membuat servis iaitu:a) servis akan bermula dengan bola mesti sentias berada di dalam tapak tangan bebas yang pegun.ia melantun di kawasan pembuat servis dan kemudian di kawasan penerima.bet mesti berada di atas permukaan meja dan memukul di garisan belakang meja. e) bola mesti dipukul semasa ia menurun supaya -dalam permainan perseorangan.ia melantun di kawasan kanan pembuat servis dan kemudian di kanan penerima. c) semasa membuat servis . d) bola mesti dilempar tegak sekurang-kurangnya 16 cm ke atas oleh tapak tangan tanpa menjanakan sebarang putaran.kepala atau kaki apabila diukur dari jaring.satu penggilan'net' akan disebut dan servis terpaksan dilakukan semula .

OBJEKTIF • Mengaplikasikan kemahiran asas dalam permainan ping pong dengan betul dan selamat. . • Memahami dan mengamalkan sikap positif dalam bidang sukan yang diceburi.

. • Mencari bakat baru dan secara tidak langsung dapat mewujudkan persekitaran sihat di kalangan pemain. • Melahirkan atlit yang berpotensi dan berkemahiran tinggi bagi mewakili sekolah. daerah dan kebangsaan. • Mengetahui dan memahami keburukan dadah dalam sukan dan berinteraksi serta berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menggembirakan.• Mematuhi arahan serta peraturan semasa melakukan aktiviti bagi menjaga keselamatan.

00 pagi hingga 4.TARIKH DAN MASA 1 hingga 4 november 2008 8.00 petang TEMPAT Dewan Dato’ Bandaraya Institut Perguruan Sultan Mizan. SASARAN PESERTA Terbahagi kepada 4 peringkat pengajian iaitu : i) ii) iii) KPLI PISMK – OUM PPPRET dan PISMP .

Keputusan pengadil adalah muktamad. Pertandingan ini dijalankan mengikut format kalah-mati. • • • KATEGORI PERTANDINGAN Pertandingan ini terbahagi kepada 2 kategori : i) Perseorangan lelaki/perempuan. . Pihak penganjur berhak menukar hadiah dengan barangan yang sama nilainya tanpa notis pemberitahuan.iv) PPISMP SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN • • • Pertandingan terbuka kepada semua penuntut IPSMB. Peserta diwajibkan hadir 5 minit sebelum pertandingan bermula dan peserta yang gagal menghadirkan diri selepas 5 minit pertandingan dijalankan dianggap kalah. Seorang peserta hanya layak bertanding dalam satu kategori sahaja.

JAWATANKUASA INDUK DAN KECIL JAWATANKUASA INDUK PERTANDINGAN. . Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari : Encik Zaid Bin Mamat : Hamzah bin Mat Hassan : Intan Zuliyati Binti Bahari : Mohd Hakimee Bin Md Nasir : Mohd Safwan Bin Baharom JAWATANKUASA KECIL PERTANDINGAN.ii) Beregu lelaki/perempuan.

AJK Makanan & Minuman AJK Peralatan AJK Pertandingan AJK Hadiah & Cenderamata AJK Keselamatan AJK Penerbitan AJK Tugas Khas AJK Urusetia AJK Pengadilan : Muhammad Faiz Bin Ismail : Ahmad Farris Bin Ya : Nurshafiqah Binti Jusoh : Nurul Hajariah Binti Mohd Mokhtaridi : Mohd Izhar Iqmal Bin Ishak : Nurul Nazirah Binti Ahmad Mazlan : Shazwana Binti Salahuddin : Nursyamira Binti Hasanuddin : Mohd Ariff Zakwan Bin Zambre .

Hadiah dan Cenderamata 3.00 • • BIL.00 RM 70. Makanan dan Minuman 2.00 RM 2000.00 RM 2970. 6.00 dikenakan kepada setiap peserta yang menyertai pertandingan ini. Buku Program Ubatan-ubatan Alatan JUMLAH JUMLAH RM 500. 5.00 RM 100. PERKARA 1.00 Sumbangan daripada JAMADA SPORTS – RM 1000.KEWANGAN • Yuran penyertaan sebanyak RM 5. Sumbangan daripada pihak institut dan JPP – RM 2000. Kain Rentang 4.00 RM 100.00 .00 RM 200.

Piala Pusingan kepada johan pertandingan bagi setiap kategori yang dipertandingkan. hamper dan pingat Naib Johan –Wang RM 250. hamper dan pingat . Hamper dan wang bagi setiap pemenang kategori yang dipertandingkan adalah : • • Johan – Wang RM 300.HADIAH 1. 2.

• Ketiga -Wang RM 100. Cenderamata diberikan kepada juri pertandingan. . hamper dan pingat 3. Sijil penyertaan dan hamper diberikan kepada pemain yang terlibat dengan pertandingan. 4.

A JOHAN B JADUAL C PERINGKAT KALAH-MATI SUKU AKHIR D SEPARUH AKHIR PERTANDINGAN E F AKHIR G H 0100090000030202000002008a01000000008a01000026060f000a03574d4643010000 000000010027940000000001000000e802000000000000e8020000010000006c000000 00000000000000002b000000700000000000000000000000134000007226000020454d 4600000100e80200000e00000002000000000000000000000000000000ec130000c819 0000d8000000170100000000000000000000000000005c4b030068430400160000000c 000000180000000a0000001000000000000000000000000900000010000000210f0000 12090000250000000c0000000e000080120000000c0000000100000052000000700100 00010000009cffffff0000000000000000000000009001000000000000074000125400690 06d006500730020004e0065007700200052006f006d0061006e0000000000000000000 0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 .

15 pagi – Ketibaan para jemputan dan dif kehormat. . 8.ATURCARA MAJLIS PENUTUP 8.00 pagi – Hadirin mengambil tempat.

8.00 pagi – Persembahan koir institut. Selamat Sultan dan lagu rasmi institut.30 pagi – Jamuan ringan. .00 pagi – Bersurai. 9. 9. Maznah Binti Abd Samad. Dato’ Seri Mohd Hakimee.45 pagi – Nyanyian lagu negaraku. 8. Dr.30 pagi – Perasmian penutup oleh Datuk Bandar Besut.30 pagi – Ketibaan Datuk Bandar Besut.00 pagi – Ucapan pengerusi majlis. 10.15 pagi – Majlis penyampaian hadiah kepada pemenang.15 pagi – Ucapan alu-aluan oleh Pengarah IPSMB. 9. 10. Dato’ Seri Mohd Hakimee. 10. 11.

IPSMB 2008 ini. para peserta juga dapat mengeratkan silturrahim. IPSMB 2008 ini dapat dilaksanakan dengan jayanya. . kami berharap dengan adanya kertas kerja ini. para penuntut institut ini juga dapat mengisi masa lapang dan mengelakkan diri dari melakukan aktiviti yang tidak berfaedah. dengan adanya pertandingan seperti ini. tujuan kertas kerja ini dilaksanakan adalah bagi melengkapkan lagi perancangan pertandingan tersebut dan bagi mengelakkan sebarang masalah yang bakal timbul nanti. Dengan adanya kertas kerja ini. Akhir kata. Seterusnya. Selain itu. tentatif program pertandingan tersebut dapat diperjelaskan dengan lebih terperinci lagi bagi memastikan kelancaran program ini. Selain itu juga.PENUTUP Bagi melaksanakan pertandingan ping pong piala Dato’ Seri Mohd Hakimee peringkat IPGM. rancangan untuk mengadakan pertandingan ping pong piala Dato’ Seri Mohd Hakimee peringkat IPGM. Kami juga berharap kertas kerja ini dapat diberikan kelulusan oleh pihak pengurusan institut agar objektif pertandingan ini dapat direalisasikan. satu kertas kerja telah kami sempurnakan agar pertandingan tersebut dapat direalisasikan dengan jayanya. melalui pertandingan ini. kami berharap pertandingan ini mendapat sokongan daripada semua pihak dan seterusnya program seperti ini akan dapat dilaksanakan lagi pada masa-masa yang akan datang. Antara objektif pertandingan ini adalah untuk mengasah bakat para peserta serta melatih mereka untuk bermain dengan lebih baik dan seterusnya dapat mewakili institut ke peringkat yang lebih tinggi. bermesra dengan rakan-rakan dalam suasana yang lebih meriah. Selain itu.

REFLEKSI Alhamdulillah. Tidak dinafikan. sepanjang dalam proses menyempurnakan tugasan ini. . Encik Yazid dan tidak lupa juga kepada pensyarah kokurikulum unit RBT1. kami akhirnya dapat menyempurnakan tugasan ini dengan jayanya dan diharapkan agar tugasan ini akan dapat membantu kami mendapat keputusan yang cemerlang nanti. Alhamdulillah. Encik Zaid Bin Mamat yang tidak jemu-jemu membimbing kami bagi menyiapkan kertas kerja ini. kami amat bersyukur kerana dapat menyempurnakan tugasan Gerak Kerja Kokurikulum (GERKO) ini dengan sempurna dalam tempoh yang telah ditetapkan. kami menghadapi masalah untuk membahagikan masa kerana kami juga dikehendaki untuk menyiapkan tugasan-tugasan subjek yang lain. berkat semangat kerja berpasukan. Terima kasih diucapkan kepada penasihat kokurikulum. Kami juga telah mempelajari serba sedikit berkaitan permainan ping pong di dalam kelas dan sedikit-sebanyak ini telah membantu kami melengkapkan tugasan ini.

kami berpuas hati kerana tugasan ini dapat dihantar pada tarikh yang telah ditetapkan.Walaupun penat dan kesuntukan masa. Sekian. terima kasih. Selain itu juga. Akhir kata. HALAMAN PENGAKUAN . kami dapat menimba ilmu tentang permainan ping pong dengan lebih mendalam lagi. kami berharap tugasan ini mendapat reaksi yang baik daripada pensyarah kokurikulum kami dan seterusnya dapat dijadikan sumber rujukan untuk diaplikasikan pada masa-masa hadapan.

....” Tandatangan : ................................... Nama Penulis : MOHD HAKIMEE BIN MD NASIR Tarikh : 6 0KTOBER 2008 ............................................ HAMZAH BIN MAT HASSAN 6 OKTOBER 2008 .................“Kami akui karya ini adalah hasil kerja kami sendiri kecuali nukilan dan ringkasan yang tiap-taip satunya telah saya jelaskan sumbernya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->