teori personaliti carl jung

TEORI PERKEMBANGAN KENDIRI-PERSONALITI

TEORI CARL JUNG

(1875 - 1961)

LATAR BELAKANG
-Nama sebenar-Carl Gustav Jung -dilahirkan pada tanggal 26 Julai 1875 di Kesswyl (Switzerland) -Meninggal dunia pada 6 Jun 1961 di Kusnacht (Switzerland) -lulusan dari fakulti kedoktoran di Universiti of Basel dlm bdg psikiatri pd thn 1900 -di masa zaman kanak-kanak beliau mudah terkesan dengan mimpi,visi supernatural dan fantasi.

-sering berfantasi bahawa dirinya merupakan dua orang yg berbeza.-meyakini bahawa dirinya memiliki informasi rahsia tentang masa depan. -mula tertarik tentang kehidupan pesakit schizophrenic (penyakit otak) setelah bekerja sbg assistant di rumah sakit jiwa Zurich -pernah t’pilih sbg presiden pertama International Psychoanalytic Association pd tahun 1910 .

Alam tak sadar (ketidaksadaran ) yang berfungsi mengadakan penyesuaian terhadap dunia dalam iaitu dunia batin sendiri . .Carl Gustav Jung menjelaskan keperibadian manusia berdasarkan tujuannya dalam kehidupan yang dipengaruhi oleh masa lalu dan masa depan manusia. 2. Alam sadar (kesadaran ) yang berfungsi mengadakan penyesuaian terhadap dunia luar dan. Menurut Jung Kepribadian itu terdiri dari 2 alam 1.

Sikap jiwa: arah energi psikis umum/libido yang menjelma dalam orientasi manusia terhadap dunianya B. Ketidak Sedaran Peribadi : berisikan hal-hal yang diperoleh oleh individu selama hidupnya 2. Ketidaksedaran Kolektif: mengandung isi-isi yang diperoleh selama pertumbuhan jiwa seluruhnya. Kesadaran 1. Ketidaksadaran 1. melalui generasi terdahulu.STRUKTUR KEPERIBADIAN A. Fungsi jiwa: suatu aktiviti kejiwaan yang secara teori tidak berubah walaupun dalam lingkungan yang berbeza 2. Iaitu pertumbuhan jiwa seluruh jenis manusia. .

Tipologi keperibadian manusia 3.Psyche 2.Jung menjelaskan struktur keperibadian manusia sbg: 1.Tahap perkembangan keperibadiannya .0 .0 .0 .

Ego-merupakan jiwa sedar yg t’diri dari persepsi. 1. perasaan dan tingkah laku baik yang disedari mahupun tidak disedari yg saling b’interaksi antara satu sama lainnya. pemikiran dan perasaan-perasaan sedar.0-PSYCHE merupakan kesatuan yg di dlmnya t’dpt semua pemikiran.1. ingatan. Ego seseorang adalah gugusan tingkah laku yg umumnya dimiliki dan ditampilkan secara sedar oleh seseorang individu dlm suatu masyarakat.1.1. Ego membuat individu itu sedar pada dirinya. .1 Struktur ini terdiri dari: 1.

Kompleks adalah kelompok yang hadir dari perasaan. Personal Unconscious Terdiri dari pengalaman-pengalaman yg pernah disedari tetapi dilupakan dan diabaikan dgn cara repression (penindasan) Pengalaman-pengalaman yg kesannya lemah juga disimpan kedalam personal unconscious. .1.1.2. Setiap kompleks memiliki inti yang menarik atau mengumpulkan pelbagai pengalaman yang memiliki kesamaan tematik. perasaan dan persepsi yg dikandung oleh kompleks itu. Keperibadian dgn kompleks tertentu akn didominasi oleh idea. pemikiran dan ingatan-ingatan yang ada dalam personal unconscious.

1. Arkataip ini merupakan pengalaman pengalaman mengenai bangsa dan keturunan yang diwarisi zaman berzaman. Collective Unconscious Merupakan gudang bekas ingatan yg diwariskan dari masa lampau seseorang yang tidak hanya meliputi sejarah ras manusia sbg sebuah spesies t’sendiri tetapi juga pramanusiawi atau nenek moyang keturunananya.1. Collective unconscious terdiri dari beberapa Archetype. .3. yang merupakan ingatan ras akn suatu bentuk fikiran universal yang diturunkan dari generasi ke generasi. Beberapa archetype yg dominan seakan t’pisah dari kumpulan archetype lainnya dan membentuk satu sistem sendiri.

Empat archetype t’sebut adlh:     Persona yang merupakan topeng yg dipakai manusia sbg respon t’hadap tuntutan-tuntutan kebiasaan dan tradisi masyarakat Anima & Animus merupakan elemen keperibadian yg secara psikologis b’pengaruh t’hadap sifat bisexual manusia. Self. yg secara b’tahap m’jadi titik pusat dari keperibadian yg secara psikologis dimana semua elemen keperibadian m’yerlah disekitarnya. sedangkan Animus adlh archetype sifat kelelakian/maskulin pd perempuan. merupakan tujuan hidup yang terus-menerus diperjuangkan manusia tetapi jarang t’capai. Shadow adlh archetype yg t’diri dari naluri binatang yg diwarisi manusia dlm evolusinya dari bentuk-bentuk kehidupan yg lebih rendah kebentuk yg lebih tinggi. Anima adlh archetype sifat kewanitaan/feminine pada lelaki. . Self m’bimbing manusia kearah selfactualization.

The Spiritual father Ia melihat kepada sifat sifat rohani bapa The Hero  Wira rakyat akan menakluki dan memenangi pertempuran yang besar .Arkataip lain The great Mother  Ia mencerminkan pengalaman nenek moyang yang dibangkitkan oleh ibu.

iaitu : .2.0-TIPOLOGI KEPERIBADIAN MANUSIA Menurut teori psikoanalisa dari Jung. sensing dan intuiting. Fungsi terdiri dari thinking. ada dua aspek penting dalam keperibadian iaitu sikap dan fungsi. feeling. Sikap terdiri dari introvert dan ekstrovert. Dari gabungan hal ini maka terbentuklah tipologi Jung.

Mereka lebih mengejar dan m’perhatikan pemikirannya tanpa memperdulikan apakah idea mereka diterima oleh orang lain atau tidak. Mereka biasanya keras kepala.Introversion-Thinking  Individu dgn sikap yg introvert dan fungsi thinking yang dominan biasanya tidak memiliki emosi dan tidak ramah serta kurang bergaul. Hal ini t’jadi kerana mereka memiliki kecenderungan utk m’perhatikan nilai abstrak dibandingkan dgn individu lain dan sekitarnya. . sombong dan berpendirian.

Extraversion-Thinking  Contoh individu dgn sikap extrovert dan fungsi thinking yg dominan adlh ilmuwan dan peneliti. Kenyataan yg objektif merupakan aturan utk mereka dan mereka menginginkan orang lain juga b’fikir hal yang sama. dingin dan sombong. Mereka memiliki kecenderungan untuk hidup seorang diri. .

Mereka mungkin menampilkan keselarasan didlm dirinya. tapi mereka menutupinya. namun perasaan mereka dapat meledak dgn tiba-tiba. . dimana mereka mengekspresikan perasaannya hanya dalam bentuk seni. Contoh Individu dgn sikap introvert dan fungsi feeling yg dominan adalah seniman dan penulis.Introversion-Feeling  Individu dgn introversion-feeling b’pengalaman dlm emosi yang kuat.

Introversion-Sensation  Individu ini cenderung tenggelam dlm khayalan mereka dan utk mencari hal yg tidak menarik dari dunia sbg p’bandingan. Mereka cenderung utk emosional dan moody. Biasanya mereka adalah individu yg tenang. Kebanyakan dari mereka adalah aktor.Extraversion-Feeling  Individu dgn sikap extraversion dan fungsi feeling yg dominan dapat berubah perasaan dlm pelbagai situasi. . tapi mereka juga membosankan dan kurang bijak berkomunikasi. selfcontrolled.

Mereka menikmati apa dapat mereka kecapi dari dunia ini. dan bekerja keras. praktis. . menikmati cinta dan mencari keghairahan. Mereka biasanya realistik. Mereka mudah dipengaruhi oleh peraturan dan mudah ketagihan pd pelbagai hal.Extraversion-Sensation  Individu jenis ini biasanya adlh businessman.

Introversion-Intiuting  Pemimipi. . Mereka b’fikir dlm gambaran-gambaran yg ertinya tidak selalu mereka ketahui namun selalu muncul dlm fikiran mereka. dan orang pelik biasanya adalah orang dgn sikap introvert dan fungsi intuitif yg dominan. Mereka memiliki kesulitan dlm b’komunikasi dgn orang lain. tidak praktis namun memiliki pemikiran yang sangat tajam dibandingkan orang lain. peramal.

pekerjaan mahupun lingkungan kerana sesuatu yang baru merupakan tujuan hidup mereka. mereka adalah individu yg selalu mencari sesuatu yang baru.Extraversion-Intuiting  Penemu dan pengusaha biasanya memiliki sikap extravert dan fungsi intuitif yg dominan. . Mereka sgt baik dlm mempromosikan hal-hal yg baru. Namun mereka tidak dapat bertahan pada satu idea.

terdiri dari 4 tahap iaitu:  childhood youth dan young adulthood. .3.)  old age. (menekankan  terhadap kehidupan sosial dan ekonomi) middle age (t’dapat proses yang penting di mana individu mula b’ubah terhadap material kpd spiritual.0.TAHAP PERKEMBANGAN KEPERIBADIAN.

. khayalan dan fantasi juga merupakan manifestasi dari ketidaksadaran. .MIMPI Mimpi muncul diakibatkan oleh kompleks. Mimpi juga merupakan manifestasi dari ketidaksadaran kolektif. Selain mimpi. Khayalan dan fantasi muncul saat taraf kesadaran rendah. dalam mimpi hukum sebab-akibat. Mimpi mempunyai hukum dan bahasa sendiri. ruang dan waktu tidak berlaku. Jung menganggap mimpi sebagai kompensasi dari ketidakseimbangan konflik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful