P. 1
Manual Guru Sppbs

Manual Guru Sppbs

|Views: 2|Likes:
Published by Amar Arif

More info:

Published by: Amar Arif on Jan 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2014

pdf

text

original

SISTEM PENGURUSAN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (SPPBS) MANUAL PENGGUNA BAGI GURU MATA PELAJARAN

versi 1.0

1

LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA SENARAI KANDUNGAN
BIL 1 2 3 4 Pengenalan Keperluan Sistem Keterangan Umum SPPBS Penggunaan Sistem Secara Menyeluruh 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 Laman Utama SPPBS Login Kemaskini Profil Laman Utama Guru Mata Pelajaran Daftar Murid Dengan MP 4.5.1 4.5.2 4.6 4.7 Daftar Murid Batal Mata Pelajaran Murid ISI KANDUNGAN MUKA SURAT 3 3 3,4 5 5 5,6 7,8 8 9 9,10,11 12,13,14 15,16,17 18 18,19 19,20 21 22 Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif). Kemaskini Profil 23 24 25 25 26 26 26 26

Kemasukan Prestasi Laporan 4.7.1 4.7.2 4.7.3 Senarai Murid Senarai Murid Tiada Markah Laporan prestasi Murid

4.8

Cetakan 4.8.1 4.8.2

4.9 4.10

Pengguna 4.9.1 Bantuan 4.10.1 Pegawai Yang Boleh Dihubungi 4.10.2 Manual Pengguna

4.11

Keluar

2

Keperluan perisian untuk mencapai sistem SPPBS adalah : i. Internet Explorer versi 7.gov. Sistem ini dibangunkan secara atas talian. 3 . Pelayan web contoh a.my/sppbs. b. KETERANGAN UMUM SPPBS Secara umumnya. berikut adalah gambarajah proses kerja utama keseluruhan SPPBS untuk guru matapelajaran.1. PENGENALAN Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) dibangunkan bagi kemasukan prestasi urid berlandaskan pelaksanaan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR).0 ke atas Mozilla Firefox Adobe Acrobat Reader (PDF Reader) 3. ii.moe. KEPERLUAN SISTEM SPPBS boleh dicapai menerusi http://apps. 2.

i. Kemaskini profil Pegawai Yang Boleh Dihubungi h. Cetakan i. Laporan i. Manual Pengguna Keluar 4 . Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) ii. Skrin-skrin tersebut dapat dicapai melalui menu yang boleh dipilih sebelah kiri skrin. Pengguna i. g. Batal Mata Pelajaran Murid d. Kemasukan Prestasi e. Laporan prestasi Murid f. i. Senarai menu tersebut ialah : a. Daftar Murid ii. Senarai Murid ii. Bantuan ii.SPPBS menyediakan skrin-skrin bagi melakukan proses-proses kerja yang diperlukan oleh Guru Mata Pelajaran. Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif). Laman Utama c. Daftar Murid Dengan MP i. Login b. Senarai Murid Tiada Markah iii.

4. 5 . PENGGUNAAN SISTEM SECARA MENYELURUH 4.1 LAMAN UTAMA SISTEM Klik untuk ke laman Guru Mata Pelajaran Skrin ini akan dipaparkan pada permulaan sistem apabila memasuki laman web Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS). Untuk memasuki sistem ini. Pengguna Guru Mata Pelajaran hanya perlu klik pada menu Guru untuk ke laman seterusnya.

2 LOGIN Guru Mata Pelajaran perlu memasukkan Nama Login dan Kata Laluan yang telah diberikan. skrin dan paparan mesej seperti di bawah akan dipaparkan. skrin pengemaskinian maklumat pengguna Guru Mata Pelajaran akan dilakukan sendiri oleh pengguna Guru Mata Pelajaran. Skrin Nama Login dan Kata laluan yang tidak sepadan Sekiranya Nama Login dan Kata Laluan tidak sepadan atau salah. Sekiranya pengesahan berjaya.4. 1. Guru Mata Pelajaran perlu memasukkan semula Nama Login dan Kata Laluan bagi tujuan pengesahan sekali lagi. Klik butang masuk 6 . Masukkan nama login dan Kata laluan 2. Setelah itu. butang <Masuk> perlu diklik bagi tujuan pengesahan pengguna sistem.

Menu sistem yang dipaparkan pada bahagian kiri atas pada skrin di atas ialah <Laman Utama> dan <Keluar> sahaja. Sekiranya kata laluan tidak sepadan seperti yang diberikan. 7 . pengguna Guru Mata Pelajaran perlu memasukkan kata laluan yang baru. Ini adalah bagi tujuan keselamatan sistem serta melindungi data dalam sistem. Kata laluan baru dan Ulangan kata laluan yang dimasukkan juga perlu sepadan.4.3 KEMASKINI PROFIL Bagi pengguna yang pertama kali login. Tekan butang kemaskini Skrin jika kata laluan tidak sepadan untuk kemaskini profil. maka skrin seperti dibawah akan dipaparkan. 1. Guru Mata Pelajaran perlu mengulangi langkah memasukkan kata laluan lama. Masukkan kata laluan 2. kata laluan baru dan Ulangan kata laluan.

4.4 LAMAN UTAMA GURU MATA PELAJARAN Skrin Laman Utama Guru Mata Pelajaran akan memaparkan maklumat mengenai pengguna Guru Mata Pelajaran yang telah didaftarkan.Jika proses kemaskini ini berjaya. 8 . Di sebelah kiri skrin pula memaparkan Menu Sistem yang boleh dicapai oleh Pengguna Guru Mata Pelajaran. pengguna akan dapat melihat mesej pengesahan penerimaan kemaskini kata laluan seperti skrin di bawah.

Kemudian. Kemudian skrin seperti di bawah akan dipaparkan. Klik butang cari 9 .kelas dan mata pelajaran 2. tekan butang <Cari>. 1. Guru buat pilihan darjah.4. Guru Mata Pelajaran perlu memilih darjah.1 DAFTAR MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Murid> dan kemudian klik pada submenu <Daftar Murid>.5.5 DAFTAR MURID DENGAN MATA PELAJARAN 4. kelas dan mata pelajaran yang ingin didaftarkan keatas muridnya.

1. Guru perlu memilih murid yang diajarnya dari senarai murid tersebut dengan tanda √. klik butang daftar 10 .Senarai murid yang berdaftar dalam darjah dan kelas yang dipilih akan dipaparkan seperti skrin dibawah. Guru pilih murid yang hendak didaftarkan 2. tekan butang <Daftar>. Setelah pilihan murid dilakukan. Setelah selesai membuat Pilihan.

Tanda '√ ' yang berwarna HIJAU akan bertukar kepada warna HITAM yang bermaksud murid telah didaftarkan. 1. Tanda '√ ' berwarna hitam bermaksud murid telah didaftarkan 2.Mesej seperti di bawah akan dipaparkan dan murid telah didaftarkan dengan mata pelajaran yang diajar oleh guru. Mesej pengesahan 11 .

Setelah selesai. 2. Klik butang Cari 1.2 BATAL MATA PELAJARAN MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Murid>. kelas dan Mata Pelajaran. Pilih butiran yang dikehendaki 12 . klik pada butang <cari>.5. Skrin seperti dibawah akan dipaparkan dan Guru Mata Pelajaran perlu melengkapkan terlebih dahulu butiran tahun.4. kemudian klik pada submenu <Batal M/P Murid>.

Guru hanya perlu pilih murid yang hendak dihapuskan dengan klik gambar .Skrin seperti dibawah akan dipaparkan. Klik ikon pada ruangan batal Satu mesej pengesahan akan dipaparkan dimana Guru Mata Pelajaran diminta untuk membuat pengesahan akhir untuk proses penghapusan maklumat murid. Tekan <OK> jika ya 13 . Ia mengandungi senarai murid didalam kelas yang didaftarkan. Tekan <OK> jika ya.

14 . Contoh skrin adalah seperti dibawah. iii – Salah daftar kelas / sekolah. satu mesej akan tertera di bahagian bawah skrin menandakan murid yang dipilih tadi telah berjaya dihapuskan.Setelah proses berjaya. tujuan proses batal / hapus disediakan adalah sekiranya berlaku beberapa sebab antaranya seperti berikut :i – Kematian. ii – Murid berpindah kelas / sekolah. Mesej pengesahan Rekod telah dihapuskan * Untuk makluman.

2. Guru Mata Pelajaran perlu melengkapkan terlebih dahulu butiran tahun. klik pada butang <cari>. darjah kelas dan mata pelajaran 15 . bulan. Guru memilih tahun..bulan. guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Kemasukan Prestasi>.6 KEMASUKAN PRESTASI 1.darjah.4. Untuk proses ini. Setelah selesai. kelas dan Mata Pelajaran. kemudian skrin seperti dibawah akan dipaparkan. Klik butang Cari 1.

3. Seterusnya skrin seperti berikut akan dipaparkan. 1. Klik butang simpan 16 . tekan butang Simpan. Ianya mengandungi butiran maklumat pelajar beserta kod band atau prestasi bagi setiap Mata Pelajaran yang diambil murid.2. Tandakan √ pada prestasi yang telah dicapai oleh murid. 2. Tandakan '√ ' pada petak yang dipilih. Setelah tandaan √ dilakukan.

no mykid/no. Prestasi pada bulan yang dipilih Prestasi murid akan Dipaparkan disini 17 . kod evidens serta prestasi yang diperolehi. Murid. kod deskriptor. Prestasi murid pada bulan yang dipilih akan dipaparkan seperti skrin di bawah. Maklumat yang tertera di skrin ini ialah nama murid. Seterusnya. bulan. kod band.4.

1 SENARAI MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Laporan>. Pilih tahun.7. kelas dan matapelajaran yang dikehendaki dan klik butang <Cari>. darjah.4. bulan. kemudian klik pada sub menu <Senarai Murid>.7 LAPORAN 4. Klik butang cari 18 . skrin di bawah akan dipaparkan.

7.Senarai semua murid akan dipaparkan seperti di bawah. klik pada gambar . Sekiranya prestasi murid ingin dikemaskini.2 SENARAI MURID TIADA MARKAH 19 . Klik untuk kemaskini prestasi murid 4.

Pilih tahun. kemudian klik butang <cari>. darjah. kemudian klik pada sub menu <Senarai Murid Tiada Markah> . Guru pilih tahun. Klik butang cari Senarai semua murid yang tiada markah mengikut pilihan yang telah dimasukkan akan dipaparkan seperti di bawah.Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Laporan>. kelas dan mata pelajaran yang dikehendaki. Sekiranya Guru Mata Pelajaran ingin membuat kemaskini prestasi murid. klik pada gambar . Klik ikon untuk kemaskini prestasi murid 20 . skrin di bawah akan dipaparkan. darjah Kelas dan mata pelajaran 2. bulan. 1. bulan.

Pilih tahun. 2. Klik butang cari 21 . darjah.3 LAPORAN PRESTASI MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Laporan>. 1. kelas dan mata pelajaran yang dikehendaki dan klik butang <Cari>.7. skrin di bawah akan dipaparkan. Pilih butiran Yang dikehendaki Dibawah ialah contoh skrin yang akan memaparkan maklumat prestasi murid. kemudian klik pada sub menu <Laporan Prestasi Murid>.4.

Klik untuk pilihan cetakan 22 .8 CETAKAN Apabila menu <Cetakan> diklik. Pilih sama ada cetak Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) atau Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif). skrin di bawah akan dipaparkan.4.

Guru Mata Pelajaran perlu memilih tahun. Guru juga boleh memilih sama ada ingin melihat paparan prestasi semua murid atau secara perseorangan melalui kemasukan no. Kemudian. bulan. darjah.pdf seperti dibawah. tekan butang <Semak>. 23 .4.1 Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) Sekiranya cetakan Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) dipilih. kelas dan mata pelajaran yang ingin dimasukkan prestasinya. Pilih butiran Yang dikehendaki Klik butang semak Contoh cetakan akan dipaparkan dalam bentuk file . Laporan ini adalah berkenaan prestasi murid pada bulan berkenaan. MyKid murid.8. skrin seperti dibawah akan dipaparkan.

tekan butang <Semak>.8. MyKid murid. kelas dan mata pelajaran yang ingin dimasukkan prestasinya.2 Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif) Sekiranya cetakan Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif). skrin dibawah akan dipaparkan. Kemudian. darjah. Guru Mata Pelajaran perlu memilih tahun. Pilih butiran Yang dikehendaki Klik butang semak Cetakan akan dipaparkan dalam bentuk file .4. Laporan ini adalah berkenaan prestasi keseluruhan seseorang murid pada tahun berkenaan. bulan. 24 .pdf seperti dibawah. Guru juga boleh memilih sama ada ingin melihat paparan prestasi semua murid atau secara perseorangan melalui kemasukan no.

9 PENGGUNA 4.4. Masukkan kata laluan 2.9. Apabila sub menu <Kemaskini Profil> diklik. Pada menu ini terdapat sub menu <Kemaskini Profil> dimana pengguna Guru Mata Pelajaran boleh membuat kemaskini kata laluan. Klik butang kemaskini 25 . 1. Pengguna Guru Mata Pelajaran boleh memilih untuk membuat kemaskini kata laluan sekiranya perlu. Skrin di bawah akan dipaparkan. 2.1 KEMASKINI PROFIL 1.

Guru Mata Pelajaran tidak dapat mencapai segala proses yang boleh dilakukan di dalam sistem. maka paparan berkenaan pegawai yang boleh dihubungi oleh Guru Mata Pelajaran akan dipaparkan. 26 . 4.4.10.10 BANTUAN 4. maka manual pengguna Guru Mata Pelajaran akan dipaparkan.11 KELUAR Apabila menu <Keluar> diklik. 4.1 PEGAWAI YANG BOLEH DIHUBUNGI Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Bantuan>.2 MANUAL PENGGUNA Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu . Guru Mata Pelajaran perlu memulakan semula proses dengan memasukkan nama login dan kata laluan sekiranya hendak memasuki sistem. kemudian klik pada sub menu <Pegawai Yang Boleh Dihubungi>. kemudian klik pada submenu <Manual Pengguna>.10.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->