P. 1
Manual Guru Sppbs

Manual Guru Sppbs

|Views: 2|Likes:
Published by Amar Arif

More info:

Published by: Amar Arif on Jan 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2014

pdf

text

original

SISTEM PENGURUSAN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (SPPBS) MANUAL PENGGUNA BAGI GURU MATA PELAJARAN

versi 1.0

1

LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA SENARAI KANDUNGAN
BIL 1 2 3 4 Pengenalan Keperluan Sistem Keterangan Umum SPPBS Penggunaan Sistem Secara Menyeluruh 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 Laman Utama SPPBS Login Kemaskini Profil Laman Utama Guru Mata Pelajaran Daftar Murid Dengan MP 4.5.1 4.5.2 4.6 4.7 Daftar Murid Batal Mata Pelajaran Murid ISI KANDUNGAN MUKA SURAT 3 3 3,4 5 5 5,6 7,8 8 9 9,10,11 12,13,14 15,16,17 18 18,19 19,20 21 22 Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif). Kemaskini Profil 23 24 25 25 26 26 26 26

Kemasukan Prestasi Laporan 4.7.1 4.7.2 4.7.3 Senarai Murid Senarai Murid Tiada Markah Laporan prestasi Murid

4.8

Cetakan 4.8.1 4.8.2

4.9 4.10

Pengguna 4.9.1 Bantuan 4.10.1 Pegawai Yang Boleh Dihubungi 4.10.2 Manual Pengguna

4.11

Keluar

2

my/sppbs. Sistem ini dibangunkan secara atas talian.moe. PENGENALAN Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) dibangunkan bagi kemasukan prestasi urid berlandaskan pelaksanaan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR). berikut adalah gambarajah proses kerja utama keseluruhan SPPBS untuk guru matapelajaran. KEPERLUAN SISTEM SPPBS boleh dicapai menerusi http://apps. Keperluan perisian untuk mencapai sistem SPPBS adalah : i.gov. ii. 2. 3 . Pelayan web contoh a.1. Internet Explorer versi 7. KETERANGAN UMUM SPPBS Secara umumnya.0 ke atas Mozilla Firefox Adobe Acrobat Reader (PDF Reader) 3. b.

Cetakan i. Senarai Murid Tiada Markah iii. Pengguna i. Batal Mata Pelajaran Murid d. Senarai menu tersebut ialah : a. Daftar Murid Dengan MP i. Manual Pengguna Keluar 4 . Senarai Murid ii. Daftar Murid ii. i. i. Bantuan ii. Kemasukan Prestasi e. Login b. Laman Utama c. Laporan prestasi Murid f.SPPBS menyediakan skrin-skrin bagi melakukan proses-proses kerja yang diperlukan oleh Guru Mata Pelajaran. Laporan i. Skrin-skrin tersebut dapat dicapai melalui menu yang boleh dipilih sebelah kiri skrin. g. Kemaskini profil Pegawai Yang Boleh Dihubungi h. Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) ii. Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif).

4. Pengguna Guru Mata Pelajaran hanya perlu klik pada menu Guru untuk ke laman seterusnya.1 LAMAN UTAMA SISTEM Klik untuk ke laman Guru Mata Pelajaran Skrin ini akan dipaparkan pada permulaan sistem apabila memasuki laman web Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS). Untuk memasuki sistem ini. PENGGUNAAN SISTEM SECARA MENYELURUH 4. 5 .

4. butang <Masuk> perlu diklik bagi tujuan pengesahan pengguna sistem. Skrin Nama Login dan Kata laluan yang tidak sepadan Sekiranya Nama Login dan Kata Laluan tidak sepadan atau salah. Klik butang masuk 6 . Setelah itu. 1. skrin pengemaskinian maklumat pengguna Guru Mata Pelajaran akan dilakukan sendiri oleh pengguna Guru Mata Pelajaran.2 LOGIN Guru Mata Pelajaran perlu memasukkan Nama Login dan Kata Laluan yang telah diberikan. Sekiranya pengesahan berjaya. Guru Mata Pelajaran perlu memasukkan semula Nama Login dan Kata Laluan bagi tujuan pengesahan sekali lagi. Masukkan nama login dan Kata laluan 2. skrin dan paparan mesej seperti di bawah akan dipaparkan.

kata laluan baru dan Ulangan kata laluan.4. 7 . pengguna Guru Mata Pelajaran perlu memasukkan kata laluan yang baru. maka skrin seperti dibawah akan dipaparkan. Masukkan kata laluan 2. Ini adalah bagi tujuan keselamatan sistem serta melindungi data dalam sistem. Kata laluan baru dan Ulangan kata laluan yang dimasukkan juga perlu sepadan. Tekan butang kemaskini Skrin jika kata laluan tidak sepadan untuk kemaskini profil.3 KEMASKINI PROFIL Bagi pengguna yang pertama kali login. Guru Mata Pelajaran perlu mengulangi langkah memasukkan kata laluan lama. 1. Menu sistem yang dipaparkan pada bahagian kiri atas pada skrin di atas ialah <Laman Utama> dan <Keluar> sahaja. Sekiranya kata laluan tidak sepadan seperti yang diberikan.

Di sebelah kiri skrin pula memaparkan Menu Sistem yang boleh dicapai oleh Pengguna Guru Mata Pelajaran. pengguna akan dapat melihat mesej pengesahan penerimaan kemaskini kata laluan seperti skrin di bawah. 4.4 LAMAN UTAMA GURU MATA PELAJARAN Skrin Laman Utama Guru Mata Pelajaran akan memaparkan maklumat mengenai pengguna Guru Mata Pelajaran yang telah didaftarkan.Jika proses kemaskini ini berjaya. 8 .

5 DAFTAR MURID DENGAN MATA PELAJARAN 4. kelas dan mata pelajaran yang ingin didaftarkan keatas muridnya.kelas dan mata pelajaran 2. Klik butang cari 9 . Kemudian skrin seperti di bawah akan dipaparkan.4. Kemudian. Guru Mata Pelajaran perlu memilih darjah. Guru buat pilihan darjah.5. 1. tekan butang <Cari>.1 DAFTAR MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Murid> dan kemudian klik pada submenu <Daftar Murid>.

tekan butang <Daftar>. klik butang daftar 10 . Setelah pilihan murid dilakukan. 1. Guru pilih murid yang hendak didaftarkan 2.Senarai murid yang berdaftar dalam darjah dan kelas yang dipilih akan dipaparkan seperti skrin dibawah. Setelah selesai membuat Pilihan. Guru perlu memilih murid yang diajarnya dari senarai murid tersebut dengan tanda √.

Mesej seperti di bawah akan dipaparkan dan murid telah didaftarkan dengan mata pelajaran yang diajar oleh guru. Mesej pengesahan 11 . 1. Tanda '√ ' yang berwarna HIJAU akan bertukar kepada warna HITAM yang bermaksud murid telah didaftarkan. Tanda '√ ' berwarna hitam bermaksud murid telah didaftarkan 2.

5. 2. Klik butang Cari 1. kelas dan Mata Pelajaran.4.2 BATAL MATA PELAJARAN MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Murid>. klik pada butang <cari>. Pilih butiran yang dikehendaki 12 . Skrin seperti dibawah akan dipaparkan dan Guru Mata Pelajaran perlu melengkapkan terlebih dahulu butiran tahun. Setelah selesai. kemudian klik pada submenu <Batal M/P Murid>.

Skrin seperti dibawah akan dipaparkan. Tekan <OK> jika ya. Guru hanya perlu pilih murid yang hendak dihapuskan dengan klik gambar . Klik ikon pada ruangan batal Satu mesej pengesahan akan dipaparkan dimana Guru Mata Pelajaran diminta untuk membuat pengesahan akhir untuk proses penghapusan maklumat murid. Ia mengandungi senarai murid didalam kelas yang didaftarkan. Tekan <OK> jika ya 13 .

iii – Salah daftar kelas / sekolah. Mesej pengesahan Rekod telah dihapuskan * Untuk makluman. 14 . ii – Murid berpindah kelas / sekolah. Contoh skrin adalah seperti dibawah. tujuan proses batal / hapus disediakan adalah sekiranya berlaku beberapa sebab antaranya seperti berikut :i – Kematian.Setelah proses berjaya. satu mesej akan tertera di bahagian bawah skrin menandakan murid yang dipilih tadi telah berjaya dihapuskan.

2. klik pada butang <cari>..darjah. Klik butang Cari 1. kemudian skrin seperti dibawah akan dipaparkan. kelas dan Mata Pelajaran. guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Kemasukan Prestasi>. Guru Mata Pelajaran perlu melengkapkan terlebih dahulu butiran tahun.4. Setelah selesai.6 KEMASUKAN PRESTASI 1.bulan. darjah kelas dan mata pelajaran 15 . Guru memilih tahun. Untuk proses ini. bulan.

1. Ianya mengandungi butiran maklumat pelajar beserta kod band atau prestasi bagi setiap Mata Pelajaran yang diambil murid. Setelah tandaan √ dilakukan. tekan butang Simpan. Klik butang simpan 16 . Tandakan '√ ' pada petak yang dipilih. 2. 3. Seterusnya skrin seperti berikut akan dipaparkan.2. Tandakan √ pada prestasi yang telah dicapai oleh murid.

bulan. kod band. Murid. kod evidens serta prestasi yang diperolehi. Seterusnya. no mykid/no. Prestasi pada bulan yang dipilih Prestasi murid akan Dipaparkan disini 17 .4. Prestasi murid pada bulan yang dipilih akan dipaparkan seperti skrin di bawah. kod deskriptor. Maklumat yang tertera di skrin ini ialah nama murid.

4. darjah.1 SENARAI MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Laporan>. skrin di bawah akan dipaparkan. kelas dan matapelajaran yang dikehendaki dan klik butang <Cari>. Klik butang cari 18 .7. kemudian klik pada sub menu <Senarai Murid>.7 LAPORAN 4. Pilih tahun. bulan.

7.2 SENARAI MURID TIADA MARKAH 19 . Klik untuk kemaskini prestasi murid 4. Sekiranya prestasi murid ingin dikemaskini. klik pada gambar .Senarai semua murid akan dipaparkan seperti di bawah.

1. Klik butang cari Senarai semua murid yang tiada markah mengikut pilihan yang telah dimasukkan akan dipaparkan seperti di bawah. kelas dan mata pelajaran yang dikehendaki. kemudian klik butang <cari>. bulan. darjah. Pilih tahun. Klik ikon untuk kemaskini prestasi murid 20 . klik pada gambar . Guru pilih tahun. Sekiranya Guru Mata Pelajaran ingin membuat kemaskini prestasi murid. bulan. kemudian klik pada sub menu <Senarai Murid Tiada Markah> .Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Laporan>. darjah Kelas dan mata pelajaran 2. skrin di bawah akan dipaparkan.

2. skrin di bawah akan dipaparkan. 1. Pilih tahun. kelas dan mata pelajaran yang dikehendaki dan klik butang <Cari>. Klik butang cari 21 . Pilih butiran Yang dikehendaki Dibawah ialah contoh skrin yang akan memaparkan maklumat prestasi murid.3 LAPORAN PRESTASI MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Laporan>.7.4. kemudian klik pada sub menu <Laporan Prestasi Murid>. darjah.

8 CETAKAN Apabila menu <Cetakan> diklik. skrin di bawah akan dipaparkan.4. Pilih sama ada cetak Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) atau Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif). Klik untuk pilihan cetakan 22 .

1 Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) Sekiranya cetakan Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) dipilih. skrin seperti dibawah akan dipaparkan. Laporan ini adalah berkenaan prestasi murid pada bulan berkenaan. 23 . Kemudian. MyKid murid. bulan.4.pdf seperti dibawah. darjah. Pilih butiran Yang dikehendaki Klik butang semak Contoh cetakan akan dipaparkan dalam bentuk file . kelas dan mata pelajaran yang ingin dimasukkan prestasinya. Guru juga boleh memilih sama ada ingin melihat paparan prestasi semua murid atau secara perseorangan melalui kemasukan no.8. tekan butang <Semak>. Guru Mata Pelajaran perlu memilih tahun.

4.8. 24 . Laporan ini adalah berkenaan prestasi keseluruhan seseorang murid pada tahun berkenaan. MyKid murid. Pilih butiran Yang dikehendaki Klik butang semak Cetakan akan dipaparkan dalam bentuk file . skrin dibawah akan dipaparkan. darjah. Guru Mata Pelajaran perlu memilih tahun.pdf seperti dibawah. kelas dan mata pelajaran yang ingin dimasukkan prestasinya. Guru juga boleh memilih sama ada ingin melihat paparan prestasi semua murid atau secara perseorangan melalui kemasukan no.2 Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif) Sekiranya cetakan Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif). Kemudian. bulan. tekan butang <Semak>.

1.9. Apabila sub menu <Kemaskini Profil> diklik. Skrin di bawah akan dipaparkan. Pada menu ini terdapat sub menu <Kemaskini Profil> dimana pengguna Guru Mata Pelajaran boleh membuat kemaskini kata laluan. Pengguna Guru Mata Pelajaran boleh memilih untuk membuat kemaskini kata laluan sekiranya perlu. Masukkan kata laluan 2. 2.1 KEMASKINI PROFIL 1.9 PENGGUNA 4. Klik butang kemaskini 25 .4.

26 .11 KELUAR Apabila menu <Keluar> diklik.10. maka manual pengguna Guru Mata Pelajaran akan dipaparkan.10 BANTUAN 4.10.4. maka paparan berkenaan pegawai yang boleh dihubungi oleh Guru Mata Pelajaran akan dipaparkan. 4.1 PEGAWAI YANG BOLEH DIHUBUNGI Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Bantuan>. Guru Mata Pelajaran tidak dapat mencapai segala proses yang boleh dilakukan di dalam sistem. kemudian klik pada submenu <Manual Pengguna>. 4. kemudian klik pada sub menu <Pegawai Yang Boleh Dihubungi>.2 MANUAL PENGGUNA Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu . Guru Mata Pelajaran perlu memulakan semula proses dengan memasukkan nama login dan kata laluan sekiranya hendak memasuki sistem.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->