P. 1
Sokongan Dan Pergerakan

Sokongan Dan Pergerakan

1.0

|Views: 305|Likes:
Published by Karmila Binti Abu

More info:

Published by: Karmila Binti Abu on Jan 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2015

pdf

text

original

Support and movement

Haiwan vertebrat darat Rangka dalam Haiwan vertebrat akuatik Manusia . Sistem sokongan pada haiwan vertebrat dan manusia adalah rangka dalam.

 Berat badan manusia disokong oleh terutamanya lengkungan pelvis yang merupakan tulang paling besar dan paling kuat. Manusia disokong oleh rangka dalam. .  Sistem ini terdiri daripada 206 ketul tulang. Turus tulang belakang terdiri daripada 33 tulang kecil (vertebra).

 Menyokong berat badan.  Menghasilkan sel-sel darah. .  Melindungi organ lembut  Asas bagi pautan otot.  Memberi dan mengekalkan bentuk badan.

Fungsi :  Memberi bentuk kepada vertebrat. Berat badan vertebrat daratan disokong terutamanya oleh lengkungan pektoral(bahu dan lengkungan pelvis (punggung).  Melindungi tisu dan organ lembut.  Menyokong berat badan vertebrat. .

.  Lengkungan pektoral dan dan lengkungan pelvisnya sangat kecil dan lemah.  Vertebrat akuatik seperti ikan paus boleh membesar sehingga saiz sangat besar. Berat badan disokong oleh daya apungan air. Ini kerana vertebrat akuatik tidak perlu menyokong beratnya.

Persamaan Haiwan vertebrat daratan (gajah) Mempunyai rangka dalam Haiwan vertebrat akuatik Perbezaaan Sistem rangka dalam Disokong oleh Saiz lengkungan pektoral Dan lengkungan pelvis Kekuatan lengkungan Pektoral dan lengkungan pelvis Daya apungan air Besar Sangat kecil Sangat kuat Sangat lemah .

Sistem sokongan pada haiwan invertebrat daratan Akuatik •Rangka luar. •Rangka hidrostatik .

• Rangka luar yang keras •Rangka hidrostatik. b)B) menyokong badan. c)Melindungi organ dalaman.(bendalir dalam badan) Struktur luar (rangka luar) yang keras berfungsi untuk : a)Mengekalkan bentuk badan. d)Membantu dalam pergerakan .

.•Rangka luar terdiri daripada kitin (bahan tegar) dan dikenali sebgai kutikel. Ianya diselaputi oleh lapisan lilin yang menjadikannya berkilat. •Pengecutan dan pengeduran pasangan otot pada permukaan dalaman rangka luar membolehkan pergerakan dilakukan.

 Invertebrat yang berbadan lembut mempunyai bendalir badan yang memberi bentuk dan sokongan padanya. badan mengenakan tekanan pada badannnya untuk membentuk rangka hidrostatik.  Bendalir .

 Memberi sokongan.  Membntu pergerakan. .  mengekalkan bentuk badan.

hidrila lembayung dan kiambang.  Air memberi sokongan pada tumbuhan akuatik. Contoh : pokok teratai. Keadaan ini menjadikannya ringan dan mudah terapung atau terampai di dalam air. .  Tumbuhan akuatik mempunyai banyak ruang udara dalam daun dan batang.

 Orang tempang terpaksa menggunakan tongkat untuk membantunya bergerak. Semua hidupan mempunyai sistem sokongan yang tersendiri untuk mendapatkan sokongan.  Contoh-contohnya :  Ikan paus yang terkandas di pantai tidak berupaya bergerak balik ke laut kerana kehilangan sokongan daripada air. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->