P. 1
Sokongan Dan Pergerakan

Sokongan Dan Pergerakan

1.0

|Views: 303|Likes:
Published by Karmila Binti Abu

More info:

Published by: Karmila Binti Abu on Jan 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/14/2014

pdf

text

original

Support and movement

Haiwan vertebrat darat Rangka dalam Haiwan vertebrat akuatik Manusia . Sistem sokongan pada haiwan vertebrat dan manusia adalah rangka dalam.

 Manusia disokong oleh rangka dalam. Turus tulang belakang terdiri daripada 33 tulang kecil (vertebra).  Berat badan manusia disokong oleh terutamanya lengkungan pelvis yang merupakan tulang paling besar dan paling kuat. .  Sistem ini terdiri daripada 206 ketul tulang.

 Menghasilkan sel-sel darah.  Melindungi organ lembut  Asas bagi pautan otot. Menyokong berat badan.  Memberi dan mengekalkan bentuk badan. .

Berat badan vertebrat daratan disokong terutamanya oleh lengkungan pektoral(bahu dan lengkungan pelvis (punggung).  Menyokong berat badan vertebrat. .  Melindungi tisu dan organ lembut.Fungsi :  Memberi bentuk kepada vertebrat.

Ini kerana vertebrat akuatik tidak perlu menyokong beratnya. Berat badan disokong oleh daya apungan air. .  Lengkungan pektoral dan dan lengkungan pelvisnya sangat kecil dan lemah.  Vertebrat akuatik seperti ikan paus boleh membesar sehingga saiz sangat besar.

Persamaan Haiwan vertebrat daratan (gajah) Mempunyai rangka dalam Haiwan vertebrat akuatik Perbezaaan Sistem rangka dalam Disokong oleh Saiz lengkungan pektoral Dan lengkungan pelvis Kekuatan lengkungan Pektoral dan lengkungan pelvis Daya apungan air Besar Sangat kecil Sangat kuat Sangat lemah .

Sistem sokongan pada haiwan invertebrat daratan Akuatik •Rangka luar. •Rangka hidrostatik .

b)B) menyokong badan.• Rangka luar yang keras •Rangka hidrostatik. c)Melindungi organ dalaman.(bendalir dalam badan) Struktur luar (rangka luar) yang keras berfungsi untuk : a)Mengekalkan bentuk badan. d)Membantu dalam pergerakan .

•Pengecutan dan pengeduran pasangan otot pada permukaan dalaman rangka luar membolehkan pergerakan dilakukan. Ianya diselaputi oleh lapisan lilin yang menjadikannya berkilat. .•Rangka luar terdiri daripada kitin (bahan tegar) dan dikenali sebgai kutikel.

 Bendalir . badan mengenakan tekanan pada badannnya untuk membentuk rangka hidrostatik. Invertebrat yang berbadan lembut mempunyai bendalir badan yang memberi bentuk dan sokongan padanya.

. Memberi sokongan.  Membntu pergerakan.  mengekalkan bentuk badan.

hidrila lembayung dan kiambang.  Tumbuhan akuatik mempunyai banyak ruang udara dalam daun dan batang.  Air memberi sokongan pada tumbuhan akuatik. Keadaan ini menjadikannya ringan dan mudah terapung atau terampai di dalam air. . Contoh : pokok teratai.

 Semua hidupan mempunyai sistem sokongan yang tersendiri untuk mendapatkan sokongan.  Orang tempang terpaksa menggunakan tongkat untuk membantunya bergerak.  Contoh-contohnya :  Ikan paus yang terkandas di pantai tidak berupaya bergerak balik ke laut kerana kehilangan sokongan daripada air. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->