P. 1
Pelan Integriti Organisasi (PIO) JPNPP

Pelan Integriti Organisasi (PIO) JPNPP

|Views: 36|Likes:
Published by Mustaffa Bin Hashim

More info:

Published by: Mustaffa Bin Hashim on Jan 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/15/2013

pdf

text

original

PEJABAT PELAJARAN DAERAH BARAT DAYA

 Ia bertitik tolak daripada Kajian Persepsi Awam Terhadap Rasuah di Malaysia yang telah dijalankan pada tahun 2002.PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG Sejarah Penggubalan Pelan Integriti Nasional (PIN) dan Penubuhan Institut Integriti Malaysia (IIM)  Usaha gerakan pemantapan integriti secara holistik telah bermula pada tahun 2004 dengan penggubalan Pelan Integriti Nasional (PIN) dan penubuhan Institut Integriti Malaysia (IIM). .

 Pada 23 April 2004 PIN dilancarkan dan IIM ditubuhkan.PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG  Dapatan daripada kajian tersebut telah dibentangkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet pada 31 Mac 2003 mengenai Keutuhan Pengurusan Kerajaan (JKKMKPK) yang dipengerusikan oleh YAB Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi.  Berdasarkan perakuan yang telah dibuat. . YAB Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada 5 November 2003 telah mengisytiharkan bahawa kerajaan akan menggubalkan dan melancarkan PIN dan menubuhkan IIM. Timbalan Perdana Menteri pada masa itu.

tanggal 5 November setiap diisytiharkan sebagai Hari Integriti Nasional.PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG Selain itu. (i) Mengurangkan gejala rasuah. tahun telah Program Gerakan Pemantapan PIN peringkat KPM • Program memantapan integriti peringkat KPM berdasarkan kepada Sasaran Keutamaan-Tekad 2008 iaitu. (ii) Meningkatkan kecekapan dalam sistem penyampaian perkhidmatan awam dan mengatasi kerenah birokrasi. . penyelewengan dan salah guna kuasa secara berkesan.

(iv) Memantapkan institusi kekeluargaan dan komuniti.PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG (iii) Meningkatkan tadbir urus korporat dan etika perniagaan. . dan (v) Meningkatkan kualiti hidup dan kesejahteraan masyarakat.

Pada tahun 2007 program integriti telah dilaksanakan melalui Seminar Integriti Warga Pendidik (SIWP) peringkat JPN dengan kerjasama IIM. Program ini juga telah diteruskan pada tahun 2008 dan diperluaskan pada tahun 2009 yang melibatkan Institusi Pendidikan seperti IPGM dan Kolej Matrikulasi.PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG Unit PIN di KPM telah ditubuhkan bagi menjalankan program gerakan pemantapan integriti di peringkat Kementerian khususnya kepada warga pendidik. .

(2) Meningkatkan komitmen warga pendidik tentang peranan mereka mengukuhkan integriti keluarga. (3) Memupuk amalan membudayakan integriti dalam pekerjaan dan kehidupan seharian. (1) Meningkatkan tahap kesedaran serta kefahaman warga pendidik tentang PIN. . masyarakat dan komuniti.PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG Objektif SIWP ini ialah.

.PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG Pada tahun 2008 program SIWP telah diperluaskan ke peringkat PPD. 28 IPGM dan 3 Kolej Matrikulasi serta 2 Kolej MARA) akan dilaksanakan pada tahun 2010. Pelbagai program telah dilaksanakan oleh Unit PIN seperti Bengkel Bina Insan. Program “Masih Ada yang Sayang” dan Ceramah Nilai-Nilai Islam serta Executive Talk. Berdasarkan kejayaan pelaksanaan program ini SIWP telah diteruskan pada tahun 2009 sebanyak 59 SIWP yang meliputi 69 Institusi (36 PPD. IPGM. Pembiayaan sepenuhnya oleh pihak IIM. Disamping itu Unit PIN juga turut melaksanakan program Islam Hadhari yang dirangka oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

(4) Meningkatkan kesejahteraan dan kualiti hidup warga Kementerian.Sasaran Keutamaan PIO KPM PIO Kementerian telah disusun berdasarkan 4 keutamaan yang dikenali sebagai TEKAD Integriti KPM iaitu..PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG Pelan Integriti Organisasi (PIO) KPM • • • Keperluan Penggubalan PIO TEKAD Integriti KPM . . (3) Memerangi gejala rasuah. JPN dan sekolah. (1) Memupuk ketrampilan dan keperibadian mulia murid. (2) Melahirkan warga pendidik yang berintegriti dan berupaya mendidik anak bangsa. PPD. penyelewengan dan salah guna kuasa secara berkesan disemua peringkat iaitu di KPM.

PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG Memantapkan kokurikulum Meningkatkan keupayaan dan penguasaan ilmu pengetahuan SASARAN 1: MEMUPUK KETERAMPILAN DAN KEPERIBADIAN MULIA MURID Melatih murid supaya menguasai kemahiran. ketrampilan dan peribadi mulia Memantapkan program kokurikulum dan sukan Memperkukuhkan disiplin murid Memantapkan sistem aduan masalah disiplin murid .

PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG SASARAN 2: MELAHIRKAN WARGA PENDIDIK YANG BERINTEGRITI DAN BERUPAYA MENDIDIK ANAK BANGSA 1. Bagi Melahirkan Warga Pendidik Yang Berintegriti Dan Berupaya Mendidik Anak Bangsa . Strategi Pelaksanaan Pelan Tindakan. Pengiktirafan Warga Pendidik Sebagai Duta Integriti 3. Warga Pendidik Sebagai Profesion Yang Paling Di Percayai 2.

5. Malaysia Definisi dan Peruntukan UndangUndang Yang Berkaitan Sistem Penyampaian Dan Tadbir Urus Yang Terbaik Dalam Sektor Awam Bagi Tujuan Membenteras Rasuah. 3. Salah Guna Kuasa Strategi Pelaksanaan Pelan Tindakan. PPD dan Sekolah . PEJABAT PELAJARAN DAERAH DAN SEKOLAH Gejala Rasuah Di 2.PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG 1. JABATAN PELAJARAN NEGERI. Gerakan Pemantapan Integriti Yang Dilaksanakan Di Peringkat Kementerian Berhubung Gejala Rasuah. Penyelewengan Dan Salah Guna Kuasa Secara Berkesan Di Semua Peringkat Kementerian. Persepsi SASARAN 3: MEMERANGI GEJALA RASUAH. Bagi Memerangi Gejala Rasuah. JPN. PENYELEWENGAN DAN SALAH GUNA KUASA SECARA BERKESAN DI SEMUA PERINGKAT KEMENTERIAN. 4.

3.PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG SASARAN 4: MENINGKATKAN KUALITI HIDUP DAN KESEJAHTERAAN WARGA KEMENTERIAN/ JABATAN 1. Bagi Meningkatkan Kesejahteraan Dan Kualiti Hidup Warga Kementerian/Jabatan. Takrif Kesejahteraan dan Kualiti Hidup Masyarakat. Strategi Pelaksanaan Pelan Tindakan. 2. . Usaha-usaha Gerakan Pemantapan Kualiti Hidup Dan Kesejahteraan Masyarakat yang Telah Dilaksanakan Di Peringkat Kementerian/Jabatan.

PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG .

PELAN INTEGRITI ORGANISASI JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG Sekian Terima Kasih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->