P. 1
RPT T2 2013

RPT T2 2013

|Views: 139|Likes:
Published by fiezah_1401

More info:

Published by: fiezah_1401 on Jan 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/09/2014

pdf

text

original

TEMA: PENYENGGARAAN DAN KESINAMBUNGAN HIDUP

BIDANG PEMBELAJARAN: 1. DUNIA MELALUI DERIA KITA
TARIKH MINGGU 1 ( 2 JAN- 4 JAN) OBJEKTIF 1.1 Memahami organ deria dan fungsinya. CADANGAN AKTIVITI Menjalankan aktiviti untuk menghubungkait lima deria, organ deria dan rangsangan. Membincangkan apa yang berlaku dalam badan kita apabila rangsangan dikesan. HASIL PEMBELAJARAN 1.1.1 Mengenal pasti dan mengaitkan organ deria dengan rangsangannya. 1.1.2 Menyatakan laluan daripada rangsangan kepada gerak balas: Rangsangan Organ deria Saraf Otak Saraf Gerak balas. 1.2.1 Mengenal pasti struktur kulit manusia yang terlibat dalam pengesanan rangsangan. 1.2.2 Menyatakan fungsi reseptor yang berbeza-beza tekanan, haba, sakit. 1.2.3 Membuat kesimpulan tentang kepekaan kulit pada bahagian badan yang berlainan terhadap rangsangan. EVIDENS PENTAKSIRAN B4D1E1

Menghubungkait lima deria, organ deria dan rangsanganya melalui aktiviti
B3D1E1

MINGGU 2 (7 JAN-11 JAN)

1.2 Memahami deria sentuhan.

Menjalankan aktiviti untuk mengkaji yang berikut: a)struktur kulit manusia yang terlibat dalam pengesanan rangsangan. b) kepekaan kulit pada bahagian badan yang berlainan terhadap rangsangan. Membincangkan kepekaan kulit berhubung situasi berikut: a) menerima suntikan. b) menggunakan Braille.

B4D2E1 Menghubungkait kepekaan kulit terhadap rangsangan melalui aktiviti B3D1E1 Melabel struktur kulit , menerangkan fungsi reseptor, menyusun laluan daripada rangsangan kepada gerak balas serta menjelaskan kepekaan kulit ketika menerima suntikan dan menggunakan Braille

MINGGU 3 (14 JAN-18 JAN)

1.3 Memahami deria bau.

Membincangkan struktur hidung dan kedudukan sel-sel deria bau menggunakan model, carta, perisian komputer dan bahan bantu mengajar yang lain.

1.3.1 Mengenal pasti struktur hidung. 1.3.2 Mengenal pasti kedudukan sel deria bau dalam pengesanan bau.

B4D3E1

TARIKH MINGGU 4 (21 JAN-25 JAN)

OBJEKTIF 1.4 Memahami deria rasa.

CADANGAN AKTIVITI Menjalankan aktiviti untuk mengesan kawasan berbeza pada lidah yang bergerak balas terhadap rasa yang berbeza Menjalankan aktiviti untuk menghubungkaitkan deria rasa dengan deria bau.

HASIL PEMBELAJARAN 1.4.1 Mengenal pasti kawasan berbeza pada lidah yang bergerak balas terhadap rangsangan yang berbeza. 1.4.2 Menghubungkaitkan deria rasa dengan deria bau.

EVIDENS PENTAKSIRAN

B4D3E1 Melabel struktur hidung, menentukan kedudukan sel deria bau,menentukan kawasan berbeza pada lidah yang bergerak balas terhadap rasa yang berbeza dan menghubungkait deria rasa dengan deria bau melalui aktiviti

MINGGU 5 (29 JAN-31 JAN)

1.5 Memahami deria pendengaran.

Memerhati dan mengenal pasti struktur telinga manusia. Membincangkan fungsi setiap bahagian pada struktur telinga manusia. Membincangkan mekanisme pendengaran.

1.5.1 Mengenal pasti struktur telinga manusia. 1.5.2 Menyatakan fungsi bahagian berbeza pada telinga manusia. 1.5.3 Memerihalkan bagaimana kita mendengar.

B3D2E1 Melabel struktur telinga manusia, menerangkan fungsi struktur dan menjelaskan mekanisme pendengaran

MINGGU 6 (1 FEB-8 FEB)

1.6 Memahami deria penglihatan

Memeriksa mata lembu atau model mata manusia. Mengumpul maklumat tentang struktur dan fungsi setiap bahagian mata. Membincangkan bagaimana kita melihat.

1.6.1 Mengenal pasti struktur mata manusia. 1.6.2 Menerangkan fungsi bahagian yang berbeza pada mata. 1.6.3 Memerihalkan bagaimana kita melihat.

B3D3E1 Melabel struktur mata manusia, menerangkan fungsi struktur dan menjelaskan bagaimana manusia boleh melihat

7 Memahami cahaya dan penglihatan. Membincangkan maksud astigmatisme dan cara membetulkannya. 1. CADANGAN AKTIVITI Menjalankan aktiviti untuk mengkaji: a) pantulan cahaya.5 Mengaitkan penglihatan stereoskopik dan monokular dengan kemandirian haiwan.7.7. Membincangkan hubungan antara penglihatan stereoskopik dan monokular dengan kemandirian haiwan. HASIL PEMBELAJARAN 1.cara membetulkannya dan mengenalpasti ilusi optik dan titik buta melalui aktiviti 1. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan rabun jauh dan rabun dekat serta cara membetulkanannya. b) pembiasan cahaya di antara dua medium yang berbeza ketumpatan. 1. Mengumpul maklumat tentang jenis kecacatan penglihatan dan sumbangan/penggunaan teknologi untuk membetulkannya. B3D4E1 Menjelaskan penglihatan stereoskopik dan monokular serta mengaitkan dengan kemandirian haiwan TAHUN BARU CINA ( 10 FEB – 11 FEB 2013 ) .4 Menyatakan dan memberi contoh had deria penglihatan. Mengumpul maklumat tentang alat untuk mengatasi had deria penglihatan. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji: a) ilusi optik.6 Mengenal pasti alat-alat yang sesuai untuk mengatasi had deria penglihatan.2 Menyatakan pelbagai jenis kecacatan penglihatan. rabun dekat . EVIDENS PENTAKSIRAN B4D4E1 Menentukan pantulan dan pembiasan cahaya di antara dua medium yang berbeza ketumpatan melalui aktiviti B1D1E1 Menamakan pelbagai jenis kecacatan penglihatan B4D5E1 Menunjukkan rabun jauh.7.TARIKH MINGGU 7 (1 FEB-8 FEB) OBJEKTIF 1. 1.7.3 Menerangkan cara pembetulan kecacatan penglihatan.1 Memerihalkan sifat-sifat cahaya (iaitu: pantulan dan pembiasan). 1. b) titik buta.7.7.

9.8.3 Menghubungkait gerak balas tumbuhan dengan kemandiriannya.6 Menyatakan alat yang digunakan untuk mengatasi had pendengaran 1. 1.8. pantulan dan penyerapan bunyi melalui aktiviti B3D5E1 Menjelaskan kecacatan pendengaran dan cara pembetulannya B6D1E1 Pembentangan hasil buku skrap mengenai alat teknologi yang sesuai untuk mengatasi masalah had deria penglihatan dan pendengaran B4D6E2 Menghubungkait pendengaran stereofonik yang diperlukan dengan arah bunyi melalui aktiviti B5D1E1 Menjelaskan rangsangan dengan gerak balas tumbuhan melalui eksperimen Membincangkan had pendengaran dan cara meningkatkan keupayaan pendengaran. c) pantulan dan penyerapan bunyi. MINGGU 9 (18 FEB-22 FEB) 1.9. B3D6E1 Membincangkan bagaimana gerak balas terhadap ransangan penting untuk kemandirian tumbuhan.8. 1.8.8. HASIL PEMBELAJARAN 1.8 Memahami bunyi dan pendengaran CADANGAN AKTIVITI Menjalankan aktiviti untuk mengkaji: a) penghasilan bunyi. 1.9 Memahami rangsangan dan gerak balas tumbuhan Menjalankan eksperimen untuk mengkaji dan mengenal pasti: a) rangsangan-rangsangan yang dikesan oleh tumbuhan.TARIKH MINGGU 8 (12 FEB-15 FEB) OBJEKTIF 1. Mengumpulkan maklumat tentang: a) kecacatan pendengaran. b) cara pembetulan kecacatan pendengaran.1 Memerihalkan sifat bunyi 1. Menjalankan aktiviti untuk mengkaji pendengaran stereofonik yang diperlukan bagi menentukan arah bunyi.4 Menerangkan cara pembetulan kecacatan pendengaran 1. Menghubungkait gerak balas tumbuhan dengan kemandiriannya . b) bahagian-bahagian tumbuhan yang peka terhadap rangsangan yang tertentu.8.2 Mengenal pasti bahagian tumbuhan yang peka terhadap rangsangan tertentu.3 Menerangkan kecacatan pendengaran 1.8.2 Menerangkan pantulan dan penyerapan bunyi 1.7 Menerangkan pendengaran stereofonik EVIDENS PENTAKSIRAN B4D6E1 Menghubungkait penghasilan . b) keperluan medium untuk pemindahan bunyi.9.5 Menyatakan had pendengaran 1.1 Menyatakan rangsangan yang menyebabkan gerak balas tumbuhan. keperluan medium untuk pemindahan.

2 Menyatakan fungsi setiap kelas makanan. 2. 2.2.1 Menyatakan maksud gizi seimbang. 2. protein (bahan uji Millon) dan lemak (ujian alkohol-emulsi).2. saiz. protein dan lemak. protein dan lemak. glukosa (larutan Benedict).2 Menilai kepentingan gizi seimbang. makan tengahari dan makan malam). jantina. glukosa. 2. 2.3 Menguji kanji.2 Menyatakan faktor yang mesti dipertimbangkan apabila merancang gizi seimbang.2.1 Menerangkan melalui contoh kelas makanan. Merancang gizi seimbang untuk satu hari (sarapan. protein dan lemak melalui aktiviti B2D1E1 Memberi maksud gizi seimbang B3D7E3 Menjelaskan faktor-faktor yang menentukan gizi seimbang dan bagaimana faktor ini memberi kesan kepada gizi seimbang MINGGU 10 (25 FEB-28 FEB) 2.TEMA: PENYENGGARAAN DAN KESINAMBUNGAN HIDUP BIDANG PEMBELAJARAN: 2. lemak. protein. pelawas dan air serta menyatakan fungsinya. b) faktor yang menentukan gizi seimbang seseorang: umur. Membincangkan: a) apa maksud diet seimbang. CADANGAN AKTIVITI Membincangkan kelas makanan iaitu karbohidrat.4 Menyatakan kuantiti tenaga dalam setiap gram karbohidrat. vitamin. pekerjaan. HASIL PEMBELAJARAN 2. keadaan kesihatan. 2.2.1.1.2.2. Menjalankan aktiviti untuk menguji kanji (larutan iodin). iklim. B3D7E2 Menyatakan kuantiti tenaga dalam setiap gram karbohidrat. glukosa.6 Merancang satu gizi seimbang. Mengumpul pembungkus makanan yang menunjukkan nilai kalori makanan dan membuat senarai untuk menunjukkan nilai kalori bagi setiap jenis makanan. 2.5 Menganggar kalori makanan yang diambil dalam setiap hidangan. Membincangkan untuk menganggar nilai kalori makanan dalam satu hidangan. 2. protein dan lemak pada pembungkus makanan dan membuat anggaran jumlah kalori bagi setiap hidangan B6D2E1 . mineral.1.1 Menganalisa kelas-kelas makanan. EVIDENS PENTAKSIRAN B3D7E1 Menjelaskan fungsi 7 kelas makanan B4D7E1 Menentukan kehadiran kanji. NUTRISI TARIKH MINGGU 9 (18 FEB-22 FEB) OBJEKTIF 2.3 Menerangkan bagaimana faktor berkenaan memberi kesan kepada gizi seimbang.

3. alirannya dalam sistem pencernaan dan menyenaraikan hasil pencernaan bagi karbohidrat.4 Menyatakan fungsi organ dalam sistem pencernaan. 2.3 Memahami sistem pencernaan manusia.1 Menerangkan proses penyerapan hasil pencernaan. 2.4 Memahami proses penyerapan makanan tercerna. B5D2E1 Menunjukkan penyerapan glukosa melalui tiub visking melalui eksperimen .4.4. 2.3. 2. 2. 2.3 Memerihalkan aliran makanan melalui salur pencernaan.5 Memerihalkan proses pencernaan dalam salur pencernaan.2 Membuat inferens tentang penyerapan glukosa melalui tiub Visking. EVIDENS PENTAKSIRAN B2D2E1 Memberi maksud pencernaan B3D8E1 B3D8E2 B3D8E1 Melabel dan menerangkan fungsi organ dalam sistem pencernaan B3D8E2 Menerangkan proses penguraian molekul makanan. Membincangkan proses penyerapan hasil pencernaan dalam usus kecil.4. Menjalankan eksperimen untuk Menunjukkan penyerapan glukosa melalui tiub Visking.3. Mengenal pasti bahagian sistem pencernaan dan aliran makanan melalui salur pencernaan dengan menggunakan model/ carta/CD ROM HASIL PEMBELAJARAN 2.4.TARIKH MINGGU 11 (1 MAC-8 MAC) OBJEKTIF 2. protein dan lemak.6 Menyenaraikan hasil pencernaan karbohidrat.2 Mengenal pasti bahagian sistem pencernaan.1 Menerangkan maksud pencernaan. 2. CADANGAN AKTIVITI Membincangkan pencernaan sebagai penguraian molekul makanan yang besar kepada molekul yang lebih kecil yang boleh larut dan sedia diserapoleh badan.3. protein dan lemak MINGGU 12 (1 MAC-8 MAC) 2.

2.1 Mewajarkan kepentingan makan makanan berkhasiat.1 Menyatakan bagaimana air diserap semula dalam usus besar. .5. 2. 2. B6D2E1 Pembentangan hasil penulisan ”makanan dan amalan pemakanan” dalam pelbagai bentuk persembahan berkaitan: • kepentingan makan makanan berkhasiat • mempraktikkan amalan pemakanan yang betul • merancang satu gizi seimbang • mewajarkan pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik/ memerlukan • mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 23 MAC – 31 MAC 2013 .6. b) pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik/memerlukan.3 Mewajarkan pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik/memerlukan.6. EVIDENS PENTAKSIRAN B3D8E3 Menjelaskan proses penyerapan hasil pencernaan. Merancang dan melaksanakan amalan pemakanan yang sihat. HASIL PEMBELAJARAN 2.6 Mempraktikkan amalan pemakanan yang sihat.5.TARIKH MINGGU 13 (11 MAC-15 MAC) OBJEKTIF 2. 2. c) membudayakan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama 2. Membincangkan topik berikut: a) mempraktikkan amalan pemakanan sihat (contoh: makan makanan seimbang dan makan secara sederhana). 2. proses penyerapan semula air dan penyahtinjaan serta mengaitkan amalan pemakanan dengan masalah penyahtinjaan MINGGU 14 (18 MAC-21 MAC) 2.6.4 Mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama.2 Mempraktikkan amalan pemakanan yang betul.5.5 Memahami penyerapan semula air dan penyahtinjaan CADANGAN AKTIVITI Membincangkan penyerapan semula air oleh usus besar dan proses penyahtinjaan.6. Membincangkan kepentingan amalan pemakanan yang baik untuk mengelakkan sembelit.3 Mengaitkan masalah penyahtinjaan dengan amalan pemakanan.2 Menerangkan penyahtinjaan.

1. amfibia. vertebrata. burung.2 Mengelaskan kepelbagaian haiwan berdasarkan ciri sepunya.Membina peta konsep tentang organisma hidup berdasarkan pengelasan di atas.Haiwan: Invertebrata. 3.4 Menerangkan kepentingan kepelbagaian kepada persekitaran.1.1. dikotiledon.1. mamalia. EVIDENS PENTAKSIRAN B3D9E1 Mengelaskan kepelbagaian haiwan dan tumbuhan serta menjelaskan kepentingan kepelbagaian organisma kepada persekitaran . . .1 Memahami kepelbagaian organism hidup dan pengelasannya CADANGAN AKTIVITI Membincangkan kepelbagaian ciri umum organisma hidup Mengumpul dan mengelaskan pelbagai tumbuhan dan haiwan berdasarkan ciri sepunya. 3.TEMA: MANUSIA DAN KEPELBAGAIAN BENDA HIDUP BIDANG PEMBELAJARAN: 3.3 Mengelaskan kepelbagaian tumbuhan berdasarkan ciri sepunya. 3. ikan. tumbuhan tidak berbunga. . BIODIVERSITI TARIKH MINGGU 15 (1 APR-5 APR) OBJEKTIF 3. reptilia. HASIL PEMBELAJARAN 3. monokotiledon.Tumbuhan: Tumbuhan berbunga.1 Menerangkan kepelbagaian organisma hidup dalam satu habitat.

4.2 Menerangkan dengan contoh interaksi antara organism hidup. populasi. 4.2. Mengumpul dan mentafsir data tentang jenis interaksi antara organisma hidup seperti berikut: a) mangsa-pemangsa.2 Menilai interaksi antara organisma hidup. 4.1 Menyatakan maksud spesis. membina siratan makanan dan aliran tenaga dalam siratan makanan B4D8E1 Menghubungkait spesis.1 Menyenaraikan jenis interaksi antara organisma hidup. 4.4 Menerangkan melalui contoh kebaikan dan keburukan kawalan biologi dalam mengawal bilangan .1. cacing pita dan manusia).3 Mewajarkan kepentingan interaksi antara organisma hidup dan persekitaran. mutualisme. Menjalankan perbincangan tentang saling bersandaran antara organisma hidup dan persekitaran untuk mewujudkan ekosistem yang seimbang. komuniti. parasitisme (contoh: ikan remora dan jerung.4 Menerangkan melalui contoh saling bersandaran organisma hidup dan persekitaran untuk mewujudkan ekosistem yang seimbang.1. 4. alga dan kulat.3 Mengenal pasti pelbagai habitat dalam satu ekosistem.2 Menyatakan maksud habitat dan ekosistem. b) simbiosis: komensalisme. habitat.1 Menganalisa Saling bersandaran antara organisma hidup CADANGAN AKTIVITI Menjalankan kajian lapangan untuk mengkaji spesis. EVIDEN PENTAKSIRAN B2D3E1 Memberi maksud spesies. komuniti dalam suatu ekosistem. populasi. habitat.2. b) persaingan. SALING BERSANDARAN ANTARA ORGANISMA HIDUP DAN PERSEKITARAN TARIKH MINGGU 16 (8 APR-12 APR) OBJEKTIF 4.1. komuniti dengan saling bersandaran antara organisma hidup dan persekitaran dalam mewujudkan ekosistem yang seimbang melalui kajian lapangan B6D3E1 4. habitat dan ekosistem B4D8E1 B3D10E1 Menjelaskan pelbagai interaksi di antara organisma hidup .2.TEMA: MANUSIA DAN KEPELBAGAIAN BENDA HIDUP BIDANG PEMBELAJARAN: 4. populasi. HASIL PEMBELAJARAN 4. populasi dan komuniti. 4. MINGGU 17 (15 APR-19 APR) 4. Menjalankan satu aktiviti untuk menunjukkan kepentingan interaksi antara organisma dan persekitaran.2.1.

TARIKH MINGGU 18 (22 APR-26 APR) OBJEKTIF 4.4 Menganalisa fotosintesis Menjalankan perbincangan tentang fotosintesis. CADANGAN AKTIVITI Mengumpul dan mentafsir data tentang pengeluar. cahaya dan klorofil). pengguna dan pengurai dalam siratan makanan B3D10E1 Menjelaskan pelbagai interaksi di antara organisma hidup .2 Menggabungkan beberapa rantai makanan untuk membina siratan makanan. Menjalankan eksperimen menentukan faktor yang diperlukan untuk fotosintesis (contoh: karbon dioksida. 4.3 Mensintesis siratan makanan.3.6 Meramal akibat sekiranya satu komponen organisma hidup dalam satu ekosistem tiada.4 Membina piramid nombor daripada rantai makanan. 4. membina siratan makanan dan aliran tenaga dalam siratan makanan B3D10E2 Mengaitkan piramid nombor yang dibina dengan aliran tenaga serta meramalkan apa yang akan berlaku jika ketiadaan satu komponen MINGGU 19 (29 APR-3 MEI) 4. EVIDENS PENTAKSIRAN B2D4E1 Memberi maksud pengeluar.3. 4. pengurai dan piramid nombor. air. B5D3E1 Menerangkan maksud fotosintesis dan menentukan faktor-faktor yang diperlukan untuk fotosintesis melalui eksperimen .3. pengguna dan pengurai dalam siratan makanan. Membincangkan aliran tenaga dalam siratan makanan yang dibina. musuh tanaman di kawasan tertentu HASIL PEMBELAJARAN 4. pengguna.3.4. Mengendalikan satu permainan untuk menunjukkan kesan penambahan atau pengurangan bilangan organisma dalam piramid nombor. pengguna dan pengurai.1 Menyatakan maksud fotosintesis. pengguna dan pengurai.3 Mengenal pasti pengeluar.2 Menyatakan faktor yang diperlukan untuk fotosintesis. 4.1 Menerangkan maksud pengeluar.3. 4.4. Membina siratan makanan daripada beberapa rantai makanan dan mengenal pasti pengeluar.5 Mengaitkan siratan makanan dan piramid nompor dengan aliran tenaga.3. 4. Membincangkan akibat sekiranya satu komponen organisma hidup dalam satu ekosistem tiada. 4.

5 Menerangkan peranan fotosintesis dalam mengekalkan ekosistem yang seimbang. HASIL PEMBELAJARAN 4. 4. EVIDENS PENTAKSIRAN B5D3E1 Menerangkan maksud fotosintesis dan menentukan faktor-faktor yang diperlukan untuk fotosintesis melalui eksperimen B3D11E1 Menjelaskan peranan fotosintesis.4 Mengawal pembolehubah yang diperlukan untuk fotosintesis.4.TARIKH MINGGU 19 (29 APR-3 MEI) OBJEKTIF CADANGAN AKTIVITI Membincangkan kepentingan fotosintesis dalam mengekalkan ekosistem yang seimbang. Membincangkan kitar karbon dan kitar oksigen. 4. kitar karbon dan kitar oksigen dalam mengekalkan ekosistem yang seimbang B6D3E1 Menjalankan satu forum dari bahan penulisan berkaitan: • Kepentingan interaksi antara organisma hidup dan persekitaran • Menjelaskan kebaikan dan keburukan kawalan biologi dalam pertanian • Menghuraikan kepentingan fotosintesis dalam mengekalkan ekosistem seimbang .4.3 Menyatakan hasil fotosintesis.4.

.

1 Menerangkan kesan aktiviti manusia terhadap keseimbangan semulajadi.3 Μewajarkan bahawa manusia memerlukan ekosistem yang stabil.5.6. Menjalankan perbincangan untuk mewajarkan bahawa manusia memerlukan ekosistem yang stabil dan produktif untuk memastikan kehidupan yang harmoni 4. Menjalankan satu kempen yang menekankan kepentingan pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup / menjalankan ‘main peranan’ yang melibatkan pihak yang berkenaan dalam penyelesaian masalah yang berhubungkait dengan pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup. 4. produktif dan seimbang.6. Menjalankan perbincangan tentang bagaimana kemajuan dalam sains dan teknologi membantu pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup.2 Memerihalkan cara manusia menyelesaikan masalah yang berhubungkait dengan persekitaran. 4. B6D3E1 .3 Mewajarkan kepentingan pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup.4 Menyokong aktiviti yang dianjurkan oleh pelbagai pihak memelihara dan memulihara organisma hidup. EVIDENS PENTAKSIRAN B3D12E1 Menjelaskan maksud pemuliharaan dan pemeliharaan serta menyatakan langkahlangkah untuk memulihara dan memelihara organisma hidup B6D3E1 MINGGU 20 (6 MEI-10 MEI) 4.6 Menilai peranan manusia dalam mengekalkan keseimbangan semulajadi. 4. hutan tanah tinggi atau hutan hujan tropika) atau santuari haiwan untuk mengkaji pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup. HASIL PEMBELAJARAN 4. 4. Menjalankan kajian lapangan di hutan simpan semulajadi (tanah lembap. CADANGAN AKTIVITI Mengumpul dan mentafsir data tentang memulihara dan memelihara organisma hidup.1 Menerangkan maksud pemuliharaan dan pemeliharaan organisma hidup. Menjalankan sesi sumbangsaran untuk membincangkan isu persekitaran yang memberi kesan kepada keseimbangan semulajadi dan cara menyelesaikannya.5.2 Menerangkan langkah yang diambil untuk memelihara dan memulihara organisma hidup.5 Menilai kepentingan pemuliharaan dan pemeliharaan organism hidup. 4.TARIKH MINGGU 20 (6 MEI-10 MEI) OBJEKTIF 4.5.6.5.

AIR DAN LARUTAN .TEMA: JIRIM DALAM ALAM BIDANG PEMBELAJARAN: 5.

2 Menyatakan maksud takat didih air.2. 5.3 Menganalisa proses penyejatan air. B2D5E1 Memberi maksud penyejatan CUTI PERTENGAHAN TAHUN ( 25 MEI – 9 JUN 2013 ) TARIKH MINGGU 23 (10 JUN-14 JUN) OBJEKTIF CADANGAN AKTIVITI Membincangkan faktor yang mempengaruhi kadar penyejatan dan kaitannya dengan Teori Kinetik.2. CADANGAN AKTIVITI Menjalankan aktiviti untuk menentukan yang berikut:  takat beku air. 5. Menjalankan aktiviti untuk memerhatikan kesan bendasing ke atas ciri fizikal air.TARIKH MINGGU 21 (13 MEI-17 MEI) OBJEKTIF 5. Menjalankan eksperimen untuk mengkaji faktor mempengaruhi penyejatan air iaitu kelembapan.1.3.1 Menganalisa ciri fizikal air. Menjalankan elektrolisis untuk menentukan nisbah hidrogen kepada oksigen dalam satu molekul air. 5. Membincangkan persamaan dan HASIL PEMBELAJARAN 5.3 Memerihalkan ciri fizikal air. luas permukaan dan pergerakan udara mempengaruhi penyejatan melalui eksperimen . 5.1 Menentukan komposisi air. 5.2 Menguji kehadiran hidrogen dan oksigen.4 Menerangkan melalui contoh kesan bendasing ke atas ciri fizikal air. suhu persekitaran.  takat didih air.1.3 EVIDENS PENTAKSIRAN B5D4E1 Membuktikan kelembapan. luas permukaan dan pergerakan udara.3.2 Menganalisa komposisi air.2 Menerangkan melalui contoh faktor yang mempengaruhi kadar penyejatan air dengan merujuk Teori Kinetik. 5. HASIL PEMBELAJARAN 5. EVIDENS PENTAKSIRAN B4D9E1 Menentukan takat beku dan takat didih air berdasarkan Teori Kinetik serta menentukan kesan bendasing melalui aktiviti MINGGU 21 (13 MEI-17 MEI) 5. B4D10E1 Menentukan komposisi air melalui elektrolisis serta menguji kehadiran hidrogen dan oksigen melalui aktiviti MINGGU 22 (20 MEI-23 MEI) 5.3.1. suhu persekitaran.1. 5.1 Menyatakan maksud takat beku air.1 Menerangkan maksud penyejatan.

1.TEMA: JIRIM DALAM ALAM BIDANG PEMBELAJARAN: 6.1 Memahami tekanan udara. HASIL PEMBELAJARAN 6. MINGGU 28 (15 JUL-19 JUL) 6. sifon. Mengumpul maklumat dan membincangkan aplikasi tekanan udara dalam picagari.2.1 Menerangkan kewujudan tekanan udara dengan merujuk kepada Teori Kinetik. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan udara mengenakan tekanan.1. EVIDENS PENTAKSIRAN B4D14E1 Menghubungkait pergerakan zarah udara dengan Teori Kinetik gas. 6. 6. menunjukkan udara mengenakan tekanan dan menerangkan faktor yang mempengaruhi tekanan udara seperti isipadu atau suhu melalui aktiviti B3D17E1 Menyatakan prinsip aplikasi tekanan udara dalam picagari. Mengumpul dan mentafsir data pada alatan yang menggunakan prinsip tekanan udara.2 Menjana idea untuk menyelesaikan masalah dengan menggunakan prinsip tekanan udara. pam penyembur dan penyedut minuman. sifon.1 Menerangkan dengan contoh alatan yang menggunakan prinsip tekanan udara. pam penyembur dan penyedut minuman serta menerangkan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil apabila menggunakan gas di bawah tekanan tinggi 6. TEKANAN UDARA TARIKH MINGGU 28 (15 JUL-19 JUL) OBJEKTIF 6.2.2 Menerangkan faktor yang mempengaruhi tekanan udara.3 Menghubungkaitkan langkah keselamatan yang perlu diambil apabila menggunakan . Membincangkan cara menggunakan prinsip tekanan udara untuk menyelesaikan masalah harian seperti sinki tersumbat dan menuang susu pekat daripada tin. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan faktor yang mempengaruhi tekanan udara iaitu isipadu dan suhu. 6.2.2 Mengaplikasi prinsip tekanan udara dalam kehidupan harian. CADANGAN AKTIVITI Menjalankan aktiviti untuk membincangkan teori kinetik gas.

1 Menyatakan unit untuk daya. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan pelbagai jenis daya (daya geseran.2. CADANGAN AKTIVITI Membincangkan langkah keselamatan yang perlu diambil Menjalankan aktiviti untuk apabila menggunakandan tarikan menunjukkan tolakan gas di bawah tekanan tinggi.2.2 Memahami pengukuran daya.1. kelajuan dan arah. kedudukan. adalah daya. Menjalankan aktiviti untuk mengenal pasti arah bagi daya geseran dan mengukur magnitud bagi daya tersebut. 7. 7. 7. daya graviti. HASIL PEMBELAJARAN 7. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan kesan daya (perubahan bentuk.2 Menerangkan kesan daya.2.TARIKH MINGGU 29 (22 JUL-26 JUL) OBJEKTIF 7. daya elektrostatik dan daya magnetik). kesan daya dan pelbagai jenis daya melalui aktiviti MINGGU 29 (22 JUL-26 JUL) 7.1 Memahami daya. DINAMIK .3 menerangkan pelbagai jenis daya EVIDENS PENTAKSIRAN B4D15E1 Menunjukkan tolakan dan tarikan adalah daya. B1D3E1 Menamakan unit daya ??? MINGGU 29 (22 JUL-26 JUL) 7.2 Menerangkan bagaimana neraca spring berfungsi.3. 7. B5D6E1 TEMA: DAYA DAN GERAKAN BIDANG PEMBELAJARAN: 7.1 Menyatakan daya adalah tolakan atau tarikan.3.3 Mengaplikasi daya geseran. Menjalankan aktiviti untuk mengukur magnitud daya 7. Membincangkan unit daya dan prinsip neraca spring.1 Menerangkan dengan contoh kewujudan daya geseran.1. Mengumpul maklumat bagaimana tangki gas di bawah tekanan tinggi berfungsi. 7. Membincangkan dengan contoh untuk menunjukkan kewujudan daya geseran.2 Menyatakan arah bagi daya geseran dan magnitud bagi daya tersebut.1. 7.3 Mengukur magnitud daya. gas di bawah tekanan tinggi.

3. Menjalankan aktiviti untuk menentukan kerja dilakukan dengan menggunakan rumus berikut: Kerja (J) = Daya (N) X Jarak (m) 7.3 Menentukan kerja yang dilakukan.3 Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan bagaimana permukaan yang berbeza mempengaruhi daya geseran. 7. 7. B3D19E1 Menerangkan bagaimana kerja dilakukan melalui contoh B4D16E1 .7 Menerangkan dengan contoh aplikasi geseran dalam kehidupan harian.2 Menyatakan unit untuk kerja.4. 7. 7. kerja dilakukan apabila objek digerakkan oleh daya.1 Menerangkan dengan contoh bagaimana kerja dilakukan.3.6 Menerangkan cara mengurangkan geseran.4 MINGGU 30 (29 JUL2 OGOS) Membincangkan dengan contoh.3.TARIKH MINGGU 30 (29 JUL2 OGS) OBJEKTIF 7. Menjalankan aktiviti cara: a) meningkatkan geseran. 7.4 Menerangkan kebaikan dan keburukan geseran. EVIDENS PENTAKSIRAN B5D6E1 Membuktikan permukaan yang berbeza mempengaruhi magnitud daya geseran melalui eksperimen B3D18E1 Menjelaskan kebaikan dan keburukan serta aplikasi meningkatkan dan mengurangkan daya geseran dalam kehidupan harian 7.4.3. Membincangkan aplikasi meningkatkan dan mengurangkan geseran dalam kehidupan harian.3. HASIL PEMBELAJARAN 7. CADANGAN AKTIVITI Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan bagaimana permukaan yang berbeza mempengaruhi magnitud daya geseran. 7.4 Mengaplikasi kerja.4.5 Menerangkan cara meningkatkan geseran. b) mengurangkan geseran. Mengumpulkan maklumat dan membincangkan kebaikan dan keburukan geseran.

5. melakonkan sketsa atau lakonan untuk menunjukkan bagaimana kehidupan sekiranya tiada daya. 7.1 Menyatakan maksud kuasa. EVIDENS PENTAKSIRAN B4D16E1 Menentukan kerja dilakukan dan kuasa dengan menggunakan rumus melalui aktiviti MINGGU 31 (5 OGOS6 OGOS) 7.2 Menyatakan unit untuk kuasa. B4D15E1 Menunjukkan tolakan dan tarikan adalah daya. 7.3 Menentukan kuasa ke atas kerja yang dilakukan. 7.5.TARIKH MINGGU 31 (5 OGOS6 OGOS) OBJEKTIF 7.6 Menganalisa kepentingan daya dalam kehidupan Mereka satu aktiviti contoh melukis poster.6.1 Memerihalkan bagaimana kehidupan jika daya tidak wujud. kesan daya dan pelbagai jenis daya melalui aktiviti CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 ( 7 OGOS – 18 OGOS ) .5 Mengaplikasi kuasa CADANGAN AKTIVITI Menjalankan aktiviti untuk menentukan kuasa dengan menggunakan rumus berikut: Kuasa (W) = Kerja (J) Masa (s) HASIL PEMBELAJARAN 7.5.

Menjalankan aktiviti untuk mengelaskan tumbuhan berdasarkan sistem sokongannya B4D17E1 Menerangkan pelbagai sistem sokongan tumbuhan dan membuat pengelasan melalui kerja lapangan . membanding beza sistem sokongan haiwan vertebrata darat dan akuatik serta sistem sokongan haiwan invertebrata darat dan akuatik MINGGU 33 (26 OGOS30 OGOS) Menjalankan kajian lapangan untuk mengkaji pelbagai sistem sokongan bagi tumbuhan.1 Menerangkan pelbagai sistem sokongan bagi tumbuhan berkayu dan tidak berkayu. b) haiwan invertebrata darat dan akuatik. Menjalankan perbincangan tentang yang berikut: a) persamaan dan perbezaan antara sistem sokongan haiwan vertebrata darat dan akuatik. 8.2 Membanding dan membezakan haiwan vertebrata dan pelbagai sistem sokongan haiwan invertebrata 8. CADANGAN AKTIVITI Mengumpul maklumat dan membincangkan pelbagai sistem sokongan bagi: a) haiwan vertebrata darat dan akuatik.1. 8.3 Membanding dan membezakan sistem sokongan antara haiwan invertebrata darat dan akuatik.1 Memahami sistem sokongan dalam haiwan.1. 8.1 Menerangkan sistem sokongan haiwan vertebrata dan pelbagai sistem sokongan haiwan invertebrata.2 Mengelaskan tumbuhan berdasarkan sistem sokongannya. EVIDENS PENTAKSIRAN B3D20E1 Menjelaskan pelbagai sistem sokongan haiwan .TEMA: DAYA DAN GERAKAN BIDANG PEMBELAJARAN: 8.2.1. b) persamaan dan perbezaan antara sistem sokongan haiwan invertebrata darat dan akuatik 8. SOKONGAN DAN GERAKAN TARIKH MINGGU 32 (19 OGOS23 OGOS) OBJEKTIF 8.2.2 Memahami sistem sokongan dalam tumbuhan. HASIL PEMBELAJARAN 8.

Membincangkan hubungan antara pusat graviti dan kestabilan. 9.2 Menghargai kepentingan kestabilan.3 Menghubungkait pusat graviti dengan kestabilan objek.1. Menjalankan aktiviti seperti membuat projek atau permainan untuk membina model yang mengaplikasi konsep kestabilan. CADANGAN AKTIVITI Menjalankan aktiviti untuk mencari titik keseimbangan bagi bentuk sekata dan tidak sekata.2 Menghubungkait titik keseimbangan sebagai pusat graviti objek. 9.1.1 Mencadangkan cara meningkatkan kestabilan objek di sekeliling mereka. 9. Menjalankan aktiviti untuk menyiasat bagaimana pusat graviti mempengaruhi kestabilan objek dengan memanipulasikan: a) tinggi.1. HASIL PEMBELAJARAN 9.1 Menentukan titik keseimbangan bagi bentuk sekata dan tidak sekata. STABILITI TARIKH MINGGU 34 (2 SEPT6 SEPT) OBJEKTIF 9. EVIDENS PENTAKSIRAN B4D18E1 Menentukan titik keseimbangan bagi bentuk sekata dan tidak sekata serta menunjukkan bagaimana pusat graviti mempengaruhi kestabilan objek melalui aktiviti B3D21E1 Menyatakan hubungan antara pusat graviti dengan kestabilan objek B6D5E1 Membuat projek atau permainan yang mengaplikasikan konsep kestabilan .TEMA: PERKEMBANGAN TEKNOLOGI DAN INDUSTRI DALAM MASYARAKAT BIDANG PEMBELAJARAN: 9. 9.2. b) luas tapak.1 Memahami bahawa pusat graviti mempengaruhi kestabilan.2 Menerangkan dengan contoh aplikasi kestabilan dalam kehidupan. Mengadakan sesi sumbangsaran tentang cara meningkatkan kestabilan. MINGGU 34 (2 SEPT6 SEPT) 9.2.

Membuat pemerhatian tentang alat yang menggunakan prinsip tuas. daya dan fulkrum. 10.5 Menerangkan maksud momen daya.TEMA: PERKEMBANGAN TEKNOLOGI DAN INDUSTRI DALAM MASYARAKAT BIDANG PEMBELAJARAN: 10. Membincangkan bagaimana manusia mengaplikasi prinsip tuas untuk mengatasi beban yang berat. HASIL PEMBELAJARAN 10. daya dan fulkrum dalam tuas. Menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan tuas dengan menggunakan rumus berikut: Beban (N) X jarak beban dari fulkrum (m) = Daya (N) X jarak daya dari fulkrum (m) 10. 10. dan seterusnya mengelaskan sistem kepada tuas kelas pertama. kedua dan ketiga.2 Menyatakan apa yang boleh dilakukan oleh tuas.3 Mengenal pasti beban. 10.1. MESIN RINGKAS TARIKH MINGGU 35 (9 SEPT13 SEPT) OBJEKTIF 10.1. Mengenal pasti beban.1.1 Menyenaraikan objek di sekeliling mereka yang menggunakan prinsip tuas.1 Menganalisa tuas. menentukan kedudukan beban.6 Menyelesaikan masalah berkaitan tuas. Menjalankan aktiviti untuk menunjukkan hubungan momen daya dan hasil darab daya dan jarak. 10.1.4 Mengelaskan tuas.1. membuat pengelasan tuas dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan tuas . CADANGAN AKTIVITI Membincangkan bagaiamana daya yang kecil mampu mengangkat beban yang berat dengan menggunakan tuas. daya dan fulkrum. Membincangkan momen daya = daya X jarak tegak dari pangsi ke daya.1. EVIDENS PENTAKSIRAN B1D4E1 Menamakan objek yang menggunakan prinsip tuas B3D22E1 MINGGU 36 (17 SEPT20 SEPT) B4D19E1 Menghubungkait momen daya dengan daya dan jarak melalui aktiviti B3D22E1 Menjelaskan peranan tuas.

2. CADANGAN AKTIVITI Menjalankan projek untuk membina alat menggunakan prinsip tuas.1 Mereka bentuk atau mengubahsuai alat yang menggunakan prinsip tuas EVIDENS PENTAKSIRAN B6D6E1 Membina model yang menggunakan prinsip tuas .2 Menghargai usaha inovatif dalam mereka bentuk mesin untuk memudahkan kerja.TARIKH MINGGU 37 (23 SEPT27 SEPT) OBJEKTIF 10. HASIL PEMBELAJARAN 10.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->