P. 1
Latihan Kata Adjektif

Latihan Kata Adjektif

|Views: 3|Likes:
Published by Norhayaty Nek Jon

More info:

Published by: Norhayaty Nek Jon on Jan 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as XLS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2014

pdf

text

original

Latihan Tatabahasa Pilih kata adjektif yang sesuai untuk ayat-ayat berikut. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Adik tidak suka makan ubat yang __________________ itu.[pahit/manis/pedas.] Kami memerlukan galah yang lebih ____________ untuk mengait buah rambutan itu.[lembut/panjang/usang] Dinding rumah kedai yang lama itu telah ________ .[hancur/retak/pecah] Pokok-pokok yang ____________ di sepenajang jalan itu mestilah ditebang dengan segera.[condong/bongkok/jatuh] Gulai ikan yang dimasak oleh ibunya semalam telah _____________________.[tengik/busuk/basi] Ikan yang disiang-siang oleh tukang masak itu berbau ___________________. [garing/hangus/hanyir] Kedua-dua tangan saya hampir ____________ kerana cuaca terlalu sejuk.[keras/kaku/beku] Ubi keledek yang ____________ ini memang sesuai untuk dijadikan hidangan jamuan ringan.[empuk/lemau/lembik] Biskut di dalam tin ini cepat ______________ jika tidak ditutup dengan ketat.[retas/rangup/lemau] Jalan yang menuju ke ladang itu agak _______________.[regang/sempit/longgar] Nordin sentiasa _____________ belajar kerana dia berazam cemerlang dalam peperiksaan.[tekun/malas/benci] Janganlah kita bersikap ____________ walaupun kita sudah kaya-raya.[ramah/angkuh/kejam] Malam ini ____________ benar.[rajin/pesar/gelap] Buah pokok durian itu ______________sekali.[lebat/banyak/garau] Pelajar yang _____________________ akan berjaya dalam hidupnya.[pandai/malas/bingung] Pekerja itu menyiapkan tugasnya dengan ________________________[hening/gopoh/hijau] Tindak-tanduk pemain itu terhadap lawannya amat ______________________[kasar/pelik/bodoh] Baju ___________________________ itu kepunyaanku.[merah/redup/cerah] Warna ________________________- tidak digemari oleh ramai orang.[hangit/perang/renek] Pahlawan itu sentiasa berkeris ____________ ke mana-mana saja dia pergi.[panjang/singkat/labuh]

(kurus/kempis/bulat) Pemuda itu mudah dicam kerana berdagu ……………(lekuk/hitam/rending/parau) Kami tidak akan pergi kerana waktu amat …………………. 22. 32... 30. 39.(sangsi/kecur/khusyuk) Pisang muda rasanya ………………….(kerdil/kelam/bundar) Perut Si Abu …………….(renek/gopoh/lampai/rending) Dia selalu …………….(sendat/tebal/kempis) Pokok itu ____________ kerana kekurangan baja.itu untuk ayah. 37.. 36.terhadap kejujuran pembantunya. 23. 33.(hanyir/lunak/comel/licin) Penyanyi bersuara …………… itu baru berusia 5 tahun.sangat akan gadis pingitan itu. 41.( Dia masih …………………. (lonjong/dalam/dangkal/perak) Kotak hadiah itu berbentuk empat segi _____________ (merdu/bujur/gelap) Gasing ___________ kesayangannya telah pecah. 40.( payau/leper/cetek/panjang) Matanya ____________ seperti buah badam.lambat/segera) Pemain …………………itu berasal dari utara.setengah jam. 27. Ayam jantan itu berbulu ___________________________.(lama/silam/baharu/sejarah) Mereka segera pulang kerana hari sudah ……………………(segera/lampau/lewat/cepat) Jam dinding itu …………………….21. 49. 38. 45. 31.(daif/gopoh/bakhil/berat) Gadis itu terlalu ……………………untuk bertanya. 26. (leper/buncit/bundar) Tayar …………………itu segera ditukarnya. 34.peperiksaan. 28. 44. 29.(tawar/manis/kelat/lemak) Ubat ……………….(berahi/nyaris)renek) Pemuda itu ………………….(lincah/alpa/payau/empuk) Di pulau itu ada tasik air ………………….(suntuk.(tampan/cantik/manis/kelu) Penyanyi itu mempunyai suara yang ……………….(lama/singkat/cemburu/tajam) Tiada kenderaan berenjin pada zaman ……………………(lampau/kini/sekarang) Usah dikenang waktu yang …………………….(pahit/lazat/gopoh) Air perigi di rumah saya sangat ………………….(renik/pendek/buncit) Kemerdekaan Negara itu tercapai hasil satu perundingan meja ______________ .(bulat/hijau/tebal) Bola ragbi berbentuk ____________.. 35.(payau/mersik/manis/kelu) .kerana kekurangan santan.(segan/pekak/berahi) Anak raja itu ……………… akan Puteri Bongsu. 46. 43. 42. 25. 47.(lemak/masin/pahit/kelat) Kakaknya akan berkahwin dengan pemuda ……………………. 48. 24.(tawar/kasih/ragu/gembur) Gulai itu tidak …………………. 50.[kerdil/hitam/parau] Orang Eskimo sentiasa berbaju _____________ kerana iklim negeri itu sejuk.itu.

Bila masak. [ ] 27. buah durian itu akan gugur.Ibu yang tenun kain sutera itu.[ ] 20.Budak itu ke kedai membeli buku.[ ] 18.Dari semasa ke semasa dia mengulang kaji pelajarannya.Encik Braulio memperisterikan anak sulungnya.Jangan dituruti hatimu yang marah itu.[ ] 8.Kakak membuatkan Maria Clara secawan kopi.Tandakan ( B ) pada ayat-ayat yang betul.[ 3.Kak Tini mendudukkan anaknya pada kerusi itu.Apakah yang dimakan oleh budak itu?[ ] 24.[ ] 7.Rumah itu dibena oleh ayah saya.Barbara bertutur mengikut telor Kelantan.Selain daripada buluh.[ ] 6.[ ] 12.Mereka bertepuk tangan apabila Amir habis bercerita.[ ] 19.Dia menerima tawaran bertugas di kawasan pendalaman dengan senang hati.[ ] 17.Di waktu senja dia masih bekerja di tengah sawah.[ ] 2.[ ] 10.[ ] 4.[ ] 23.Pak Kudin Menghahdiahi anaknya sebuah kereta mainan.[ ] 5.Ayahnya orang itulah.[ ] 28.[ ] ] .Kapal itu berlabuh di situ sejak daripada semalam. rotan juga boleh dibuat perabot.[ ] 9.[ ] 13.[ ] 22.[ ] 16.Dia bina tak bina dengan nasihat kami. 1.Dia membengkokkan besi itu hingga melengkung.Kakak membeli sepuluh biji telur asin.[ ] 14. [ ] 11.[ ] 21.Altagracia terambil buku Elina.[ ] 26.Adakah Lisandro akan berjumpa denganku sekarang?[ ] 25.Sungai Pahang mengalir dengan tenang.Kakak ke sekolah dan emak ke pejabat.Suara penyanyi itu amat merdu sekali.[ ] 15.Cikgu Marina berasal daripada Kedah.Dia membeli hadiah bag ibunya sempena Hari Ibu.

Raju membantu ayahnya berniaga di kedai runcit itu.Rumahnya terletak di pinggir bandar itu.Rahmah belum jahit kain itu.Saya akan menjalani kursus itu.Bagi setiap orang murid mesti membeli buku itu. [ ] 31.[ 47.Selepas pulang dari sekolah.[ ] 38.Para pelawat itu memang gemarkan buah manggis. jangan masuk ke bilik itu![ ] 39.Dia hendak ke manakah?[ ] 35.[ ] 50. [ ] 32.Karangan itu tidak boleh ditiru oleh kami.[ ] ] .Oleh sebab kita perlu bersenam setiap hari.menangiskah budak kecil itu.[ ] 30.Majllis kenduri abang saya.Untuk membuatnya memerlukan masa.29.Jemputlah ke majlis hari jadi saya.[ ] 37.[ ] 36.[ ] 44.[ ] 46.Projek itu patut kita jalankan.Buku itu saya akan balut.Yang manakah yang benar?[ ] 45.Hei.[ ] 43.[ ] 40.Semua barang ini saya akan simpan.[ ] 41. [ ] 33.[ ] 34.[ ] 49. Carlos Raul menurut segala suruhan ibunya.Tolong ambilkan paku itu.[ ] 48.Rumah yang baru siap dibina itu belum bercat.Dia berfikir sama ada hendak bermalam di rumah kawannya ataupun di hotel.[ ] 42.

ongkok/jatuh] mau/lembik] .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->