P. 1
Latihan Kata Adjektif

Latihan Kata Adjektif

|Views: 3|Likes:
Published by Norhayaty Nek Jon

More info:

Published by: Norhayaty Nek Jon on Jan 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as XLS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2014

pdf

text

original

Latihan Tatabahasa Pilih kata adjektif yang sesuai untuk ayat-ayat berikut. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Adik tidak suka makan ubat yang __________________ itu.[pahit/manis/pedas.] Kami memerlukan galah yang lebih ____________ untuk mengait buah rambutan itu.[lembut/panjang/usang] Dinding rumah kedai yang lama itu telah ________ .[hancur/retak/pecah] Pokok-pokok yang ____________ di sepenajang jalan itu mestilah ditebang dengan segera.[condong/bongkok/jatuh] Gulai ikan yang dimasak oleh ibunya semalam telah _____________________.[tengik/busuk/basi] Ikan yang disiang-siang oleh tukang masak itu berbau ___________________. [garing/hangus/hanyir] Kedua-dua tangan saya hampir ____________ kerana cuaca terlalu sejuk.[keras/kaku/beku] Ubi keledek yang ____________ ini memang sesuai untuk dijadikan hidangan jamuan ringan.[empuk/lemau/lembik] Biskut di dalam tin ini cepat ______________ jika tidak ditutup dengan ketat.[retas/rangup/lemau] Jalan yang menuju ke ladang itu agak _______________.[regang/sempit/longgar] Nordin sentiasa _____________ belajar kerana dia berazam cemerlang dalam peperiksaan.[tekun/malas/benci] Janganlah kita bersikap ____________ walaupun kita sudah kaya-raya.[ramah/angkuh/kejam] Malam ini ____________ benar.[rajin/pesar/gelap] Buah pokok durian itu ______________sekali.[lebat/banyak/garau] Pelajar yang _____________________ akan berjaya dalam hidupnya.[pandai/malas/bingung] Pekerja itu menyiapkan tugasnya dengan ________________________[hening/gopoh/hijau] Tindak-tanduk pemain itu terhadap lawannya amat ______________________[kasar/pelik/bodoh] Baju ___________________________ itu kepunyaanku.[merah/redup/cerah] Warna ________________________- tidak digemari oleh ramai orang.[hangit/perang/renek] Pahlawan itu sentiasa berkeris ____________ ke mana-mana saja dia pergi.[panjang/singkat/labuh]

24.(lama/silam/baharu/sejarah) Mereka segera pulang kerana hari sudah ……………………(segera/lampau/lewat/cepat) Jam dinding itu ……………………. 23.kerana kekurangan santan..(bulat/hijau/tebal) Bola ragbi berbentuk ____________.terhadap kejujuran pembantunya.[kerdil/hitam/parau] Orang Eskimo sentiasa berbaju _____________ kerana iklim negeri itu sejuk.(daif/gopoh/bakhil/berat) Gadis itu terlalu ……………………untuk bertanya. 37. 32.(sangsi/kecur/khusyuk) Pisang muda rasanya ………………….(lincah/alpa/payau/empuk) Di pulau itu ada tasik air ………………….(sendat/tebal/kempis) Pokok itu ____________ kerana kekurangan baja. 34. Ayam jantan itu berbulu ___________________________. 50.(payau/mersik/manis/kelu) .itu untuk ayah. 26.(suntuk. 47.(tawar/kasih/ragu/gembur) Gulai itu tidak …………………. 33. 46.(renek/gopoh/lampai/rending) Dia selalu …………….(pahit/lazat/gopoh) Air perigi di rumah saya sangat …………………. 44.(hanyir/lunak/comel/licin) Penyanyi bersuara …………… itu baru berusia 5 tahun. 45. 25. 41.setengah jam.sangat akan gadis pingitan itu. 31.(segan/pekak/berahi) Anak raja itu ……………… akan Puteri Bongsu. 29.(tawar/manis/kelat/lemak) Ubat ………………. 42.21.(berahi/nyaris)renek) Pemuda itu …………………. 27.( payau/leper/cetek/panjang) Matanya ____________ seperti buah badam.itu.(lemak/masin/pahit/kelat) Kakaknya akan berkahwin dengan pemuda …………………….. 36. (lonjong/dalam/dangkal/perak) Kotak hadiah itu berbentuk empat segi _____________ (merdu/bujur/gelap) Gasing ___________ kesayangannya telah pecah. (leper/buncit/bundar) Tayar …………………itu segera ditukarnya. 22.(lama/singkat/cemburu/tajam) Tiada kenderaan berenjin pada zaman ……………………(lampau/kini/sekarang) Usah dikenang waktu yang ……………………. 35.(kerdil/kelam/bundar) Perut Si Abu ……………. 40..peperiksaan. 48. 43. 39..( Dia masih ………………….lambat/segera) Pemain …………………itu berasal dari utara. 30.(renik/pendek/buncit) Kemerdekaan Negara itu tercapai hasil satu perundingan meja ______________ .(kurus/kempis/bulat) Pemuda itu mudah dicam kerana berdagu ……………(lekuk/hitam/rending/parau) Kami tidak akan pergi kerana waktu amat …………………. 49.(tampan/cantik/manis/kelu) Penyanyi itu mempunyai suara yang ………………. 38. 28.

[ ] 6.Budak itu ke kedai membeli buku.[ ] 18.[ ] 2.Jangan dituruti hatimu yang marah itu.Kapal itu berlabuh di situ sejak daripada semalam.Mereka bertepuk tangan apabila Amir habis bercerita.[ ] 26.Suara penyanyi itu amat merdu sekali.Dia menerima tawaran bertugas di kawasan pendalaman dengan senang hati.[ ] 15. 1.[ ] 17.Barbara bertutur mengikut telor Kelantan.Ayahnya orang itulah.Dia membengkokkan besi itu hingga melengkung.[ ] 9.[ ] 23.Dari semasa ke semasa dia mengulang kaji pelajarannya.[ ] 20.[ ] 22.[ ] ] .Cikgu Marina berasal daripada Kedah.Adakah Lisandro akan berjumpa denganku sekarang?[ ] 25. buah durian itu akan gugur.Sungai Pahang mengalir dengan tenang.Kak Tini mendudukkan anaknya pada kerusi itu.[ ] 10.Di waktu senja dia masih bekerja di tengah sawah. rotan juga boleh dibuat perabot.[ ] 21.[ 3.Tandakan ( B ) pada ayat-ayat yang betul.Dia bina tak bina dengan nasihat kami.Apakah yang dimakan oleh budak itu?[ ] 24.[ ] 4.[ ] 14.Bila masak.Kakak membeli sepuluh biji telur asin.Rumah itu dibena oleh ayah saya.[ ] 12.[ ] 13.[ ] 19. [ ] 27.[ ] 28.[ ] 5. [ ] 11.Pak Kudin Menghahdiahi anaknya sebuah kereta mainan.Dia membeli hadiah bag ibunya sempena Hari Ibu.[ ] 8.[ ] 16.[ ] 7.Kakak membuatkan Maria Clara secawan kopi.Ibu yang tenun kain sutera itu.Kakak ke sekolah dan emak ke pejabat.Altagracia terambil buku Elina.Selain daripada buluh.Encik Braulio memperisterikan anak sulungnya.

Untuk membuatnya memerlukan masa. jangan masuk ke bilik itu![ ] 39.[ ] 43.[ ] 30.Para pelawat itu memang gemarkan buah manggis. [ ] 33. Raju membantu ayahnya berniaga di kedai runcit itu.Tolong ambilkan paku itu.[ ] 37.Karangan itu tidak boleh ditiru oleh kami.[ ] 41.[ ] 38.[ ] 44.Saya akan menjalani kursus itu.Majllis kenduri abang saya.[ ] 34.[ ] 46.29.Projek itu patut kita jalankan.Oleh sebab kita perlu bersenam setiap hari. [ ] 32.Rumahnya terletak di pinggir bandar itu.Semua barang ini saya akan simpan.Yang manakah yang benar?[ ] 45.Dia berfikir sama ada hendak bermalam di rumah kawannya ataupun di hotel.Hei. Carlos Raul menurut segala suruhan ibunya.Dia hendak ke manakah?[ ] 35.Rumah yang baru siap dibina itu belum bercat.[ ] 49.[ ] 40.Selepas pulang dari sekolah.[ ] 50.[ 47.Rahmah belum jahit kain itu. [ ] 31.Bagi setiap orang murid mesti membeli buku itu.[ ] ] .menangiskah budak kecil itu.Jemputlah ke majlis hari jadi saya.[ ] 42.[ ] 36.Buku itu saya akan balut.[ ] 48.

ongkok/jatuh] mau/lembik] .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->