P. 1
Nota-Rbt-3118-Jenis-jenis-Bahan-Pgsr

Nota-Rbt-3118-Jenis-jenis-Bahan-Pgsr

|Views: 181|Likes:

More info:

Published by: Zu'l Zeddicus Zorander on Jan 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2013

pdf

text

original

JENIS BAHAN MENTAH

JENIS-JENIS BAHAN MENTAH
KAYU  LOGAM  PLASTIK  KACA  GENTIAN KACA  KOMPOSIT  KERTAS  GETAH

cecair dan pepejal -getah -polimer -seramik JENIS-JENIS BAHAN LOGAM / BUKAN LOGAM KEGUNAAN -palam pencucuh -kain nilon 3 .PERBANDINGAN BAHAN LOGAM DENGAN BAHAN BUKAN LOGAM PERKARA TAKRIFAN BAHAN LOGAM -mempunyai ketumpatan yang tinggi -pengalir elektrik yang baik -pengalir haba yang baik -aluminium -kuprum -timah -keluli -besi tuang -pembuatan enjin kereta -alatan memasak BAHAN BUKAN LOGAM -membentuk melekul besar dan banyak unit -terdapat dalam bentuk gas.

. Merupakan sejenis bahan binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika.KAYU Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti. Di Malaysia terdapat lebih 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis yang digunakan secara kormesial.

Pembinaan berat. Pembinaan berat. pemegang alat. tiang. lantai . lantai. jambatan . Kerja hisaan.rangka pintu/tingkap. kapal. gelegar. cerucuk. perket dan perabot. venire dan pemegang alat. rangka pintu/tingkap. perket. parket dan panel. rangka. lantai dan perabot.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CHENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal.perabot. ukiran Jambatan. MERBAU RESAK TEMBUSU . cerucuk.lantai. rasuk. Rasuk.

jambatan dan gerabak lori. rasuk.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN SEDERHANA BERAT. cerucuk dan pemegang alat.gerobok. landasan. lantai.tiang. panel. Kekuda. rasuk. tiang Tiang. NAMA KEMPAS KEGUNAAN Pembinaan berat. Pembinaan umum. parket. perabot KERUING KAPUR TUALANG . jambatan . tiang gelegar.

lantai. Pembinaan.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN RINGAN NAMA NYATUH MERANTI KEGUNAAN Pintu. tiang. rasuk. tingkap dan panel. pelapisan pintu.perabot. Hiasan perabot. binding dalam dan panel Gerobok. panel dan perabot Perabot. susur tangga dan perket RAMIN SEPETIR KAYU GETAH . tingkap. perbot. lantai. papan lapis.panel.

LOGAM BAHAN LOGAM LOGAM FERUS LOGAM BUKAN FERUS Timah Aluminium Kuprum BESI TEMPAWAN ALOI Loyang Gangsa KELULI BESI TUANG •Kelabu Putih Aloi BERKARBON •Rendah •Sederhana •Tinggi ALOI •Kromium •Vanadium •Krom-Nikel •Molibdenum •Keluli Tahan Lasak .

PERBANDINGAN LOGAM FERUS DENGAN LOGAM BUKAN FERUS PERKARA LOGAM BUKANFERUS LOGAM FERUS TAKRIFAN -logam yang tidak -logam yang mempunyai unsur ferus mempunyai unsur besi -aluminium -kuprum -timah -membuat dawai elektrik -paip penukar haba -membuat piuter -keluli -besi tuang JENIS LOGAM FERUS/BUKAN FERUS KEGUNAAN -blok enjin kenderaan -gear -gergaji 9 .

. besi tuang dan besi tempawan adalah merupakan logam ferus yang biasa digunakan dalam kejuruteraan.bar dan kepingan.LOGAM FERUS •Bahan yang mengandungi unsur-unsur besi (ferum). •Ianya boleh didapati dalam bentuk plat. •Keluli . •Keluli dan besi tuang adalah merupakan logam ferus yang utama.

Kandungan karbon antara 0.30% .  Keluli Berkarbon Sederhana. Mempuanyai sifat kekuatan yang lebih tinggi berbanding keluli karbon rendah. Keluli boleh dikelaskan kepada dua jenis iaitu keluli karbon dan keluli aloi. Penggunaanya bergantung pada peratus kandungan karbon iaitu antara 0.15% . Kandungan karbon 0. Mempunyai gabungan sifat mekanik seperti kekerasan dan keteguhan.1. Sifat yang ada padanya ialah boleh dibentuk dan di kimpal tetapi kurang sifat kebolehkerasan.80%.  Keluli Berkarbon Rendah.  Keluli Berkarbon Tinggi.0.15% hingga 1.30%.KELULI Keluli dihasilkan daripada campuran besi dan karbon.5 % .5%. Kandungan karbon 0. .8% .0.

Ianya mempunyai sifat mekanik seperti kekuatan dan kemuluran Keluli ini amat sesuai bagi sesuatu produk yang direka bentuk untuk menerima hentaman. .bebanan dan tegasan yang tinggi.KELULI ALOI Merupakan gabungan keluli dengan logam lain. Sifatnya berbeza dari sifat logam asal. keluli kromium dan keluli krom-nikel. Contoh keluli aloi ialah keluli nikel.

BESI TUANG Besi Tuang merupakan leburan logam cair yang dituang kedalam acuan yang disediakan. Besi ini boleh didapati dalam pelbagai jenis dan gred. besi tuang putih untuk membuat roda kereta api dan besi tuang aloi untuk membuat blok acuan. Mempunyai sifat dan mutu yang berlainan antara satu lain kerana kandungan karbon yg berbeza. . Besi tuang tidak semulur keluli tetapi sifat kebolehmesinannya amat baik. Antara jenis besi tuang yang biasa digunakan ialah besi tuang kelabu yang digunakan untuk membuat blok enjin.

himpitan dan gelekan untuk mendapat bentuk seperti bar.BESI TEMPAWAN  Merupakan besi tulen. .plat dan kepingan. Sifat makenik besi tempawan ialah kemuluran.Besi ini diproses dengan menggunakan relau pengedap(puddling).  Antara kegunaan dalam bidang kejuruteraan ialah untuk membuat takal.  Besi yang dikeluarkan akan mengalami proses seperti ketukan. andas dan pencangkuk kren.

kuprum dan timah.LOGAM BUKAN FERUS  Logam bukan ferus ialah sejenis logam yang tidak mengandungi besi dan mempunyai sifat fizikal tersendiri seperti boleh mengalirkan haba dan tahan karat.  Terdapat berbagai jenis bahan logam bukan ferus yang digunakan dalam kejuruteraan . . Antaranya termasuklah aluminium.

Juga digunakan sebagai aloi pematerian dan gangsa piuter. TIMAH Digunakan untuk menyalut keluli bagi membuat bekas makanan .ALUMINIUM Bahan pengalir haba yang baik dan mudah dibentuk kerana lembut. Sifat mekanik: kemuluran yang tinggi dan merintangi kakisan. suhu lebur yang rendah. keberaliran elektrik dan haba yang baik serta tidak beracun. Sifat mekanik: lembut dan mulur oleh itu ianya mudah dibentuk. Digunakan dalam industri kapalterbang. KUPRUM Digunakan dengan meluas dalam industri elektrik terutama dalam pembuatan alat penyaman udara. . alatan memasak dan bekas makanan. Sifat mekanik: kemuluran dan ketempaan. dimesin. Sifat fizikal: mudah dituang. Sifat fizikal: keberaliran elektrik dan haba yang tinggi.

sesendal. GANGSA Aloi kuprum hasil campuran kuprum.nikel. dibentuk dan dituang dan keberaliran haba yang baik. Digunakan untuk mambuat penggalas. Sifat fizikal: pengalir elaktrik yang baik.ALOI Merupakan campuran dua atau lebih bahan logam bagi menghasilkan logam baru(aloi). zink dan timah. Loyang mudah dimesin. LOYANG Hasil campuran kuprum dan zink. komponen pam dan alatan perhiasan. Sifat mekanik: kekerasan. . Mempunyai sifat mekanik kemuluran yang tinggi.mangan dan fosforus. aluminium. Mempunyai sifat yang lebih baik dari logam tulen. Kegunaan: membuat galas bebola dan gear. Campuran tambahan ialah silikon. Antara contoh aloi ialah Loyang dan Gangsa.

BAHAN BUKAN LOGAM Bahan yang tidak mengandungi unsur logam didalamnya. Secara amnya ia merupakan penebat haba yang baik. Ianya wujud dalam bentuk gas cecair ataupun pepejal. .

19 . Contohnya batu bata yang diperbuat dari lumpur dan diperkuatkan dengan jerami sebagai satu bahan komposit.BAHAN KOMPOSIT PENGENALAN : Komposit adalah suatu bahan hasil gabungan dua atau lebih bahan logam dan/bahan bukan logam. Bahan komposit merupakan bahan yang baik dari segi ketahanan seperti sifat kekerasan dan tahan calar. Bahan binaan yang biasa digunakan seperti konkrit juga merupakan bahan komposit.

ketahanan dan kepejalan sesuatu produk dalam proses pembuatan dan rekabentuk. Terdapat alat pemotong yang yang menggunakan bahan komposit contohnya roda canai dan mata alat pemotong yang mengunakan kobalt dan nikel.BAHAN KOMPOSIT Penggunaan bahan komposit telah memperbaiki kekuatan. contohnya plastik dan kaca gentian. 20 . Bahan komposit boleh didapati dalam pelbagai jenis .

damar tiruan seperti arang batu. Plastik dihasilkan daripada selulosa kayu. petroleum dan protein dalam susu. Plastik terbahagi kepada dua iaitu plastik haba (thermoplastic) dan plastik termoset. Merupakan bahan organik yang diperoleh hasil daripada pemprosesan arangbatu.PLASTIK Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik.damar tulen seperti minyak aspal. getah. . Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). kaca dan seramik selain dari plastik. Polimer terdiri daripada kayu. kapas atau tumbuhan lain. petroleum atau tumbuhan yang menghasilkan sifat plastik setelah dipanaskan.

JENIS-JENIS KEGUNAAN Asetal Akrilik Polivinl Klorida(PVC) Membuat komponen mekanikal dalam jangka panjang contohnya seseddal. Flurokarbon. Membuat lensa(kanta).Poliester. Digunakan dalam industri pembinaan seperti membuat paip dan pembuluh (conduit) Jenis yang lain iaitu: ABS (Acrylonitrile Butadine Styrene). pintu berkaca dan peralatan makmal. .Poliamida.Polisulfona.Polietilena.Polipropilena.Polistren a. Sellulosik.PLASTIK HABA Plastik ini boleh dikitar semula melalui proses pemanasan tanpa mengalami sebarang perubahan kimia. paip dan injap.Polikarbonat.

kerusi. gasket. Menghasikan pemutus litar dan pemegang. Membuat komponen pemegang. . Menghasilkan komponen ellektrik yang memerlukan kekuatan terhadap suhu tinggi.PLASTIK TERMOSET Plastik jenis ini boleh dibentuk dengan dikenakan haba dan tekanan.panel berlamina dan telefon. tombol.pengedap haba . JENIS-JENIS Alkid Amino( Urea dan Melamina) Epoksi Fenolik Poliester Silikon KEGUNAAN Membuat komponen elektrik dan elektronik. Membuat komponen elektrik. badan automotif dan hiasan. Membuat beg.Pepejal plastik tidak boleh dikitar semula.

Kaca gentian terhasil dengan kaedah memutar kaca sehingga menjadi gentian halus.KACA GENTIAN Merupakan sejenis bahan komposit.Contoh kaca gentian ialah Polieter yang digunakan untuk mambuat badan kereta. . topi kaledar dan tong sampah. Selain itu ianya digunakan untuk membuat Siling Plaster. badan bot laju. Pembentukan produk kaca gentian boleh digunakan dengan kaedah tuangan .

Kertas dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi palpa. .KERTAS Bahan nipis rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu(kayu lembut) seperti spruce. linen dan hem. bahan gentian sayuran lain spt kapas.

GETAH Getah adalah sejenis bahan yang mempunyai keupayaan untuk berubah bentuk dengan cepat. Bahan yang terkandung dalam getah tidak mempunyai bentuk yang skata dan ianya tahan pada daya yang dikenakan tanpa pecah. . Antara kegunaan getah adalah untuk membuat tayar. tapak kasut dan sesendal getah. Sifat elastik nya membolehkan ianya berubah panjang dari bentuk asalnya tanpa putus.

kuat. yang boleh dibentuk menjadi permukaan yang tahan dan licin. . Kaca merupakan bahan pejal sekata. dan secara biologi merupakan bahan yang tidak aktif. Silika wujud secara semulajadi dalam pasir. lengai. dengan itu tidak memberikan cukup masa untuk jaringan kekisi kristal biasa terbentuk. Silika ialah galian yang mengandungi silikon dioksida.KACA Kaca merupakan bahan lutsinar. Ciri-ciri ini menjadikan kaca sebagai bahan yang sangat berguna. Komponen utama kaca ialah silika. tahan hakis. biasanya terbentuk apabila bahan cair tidak berkristal disejukkan dengan cepat.

pasir.KACA Kaca biasa biasanya terdiri daripada silikon dioksida (SiO2). yang merupakan sebatian kimia yang serupa dengan kuarza. CaO) merupakan bahan ketiga. atau potasy. yang menurunkan tahap lebur kepada sekitar 1000 Selsius. jadi dua bahan lain sering dicampurkan kepada pasir dalam pembuatan kaca. . Bagaimanapun. Satu daripadanya adalah soda (sodium karbonat Na2CO3). setara dengan sebatian kalium karbonat. bahan soda menjadikan kaca larut. jadi kapur (kalsium oksida. atau dalam bentuk polihabluran. ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. Silika tulen mempunyai tahap lebur sekitar 2000 Selsius.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->