JENIS BAHAN MENTAH

JENIS-JENIS BAHAN MENTAH
KAYU  LOGAM  PLASTIK  KACA  GENTIAN KACA  KOMPOSIT  KERTAS  GETAH

cecair dan pepejal -getah -polimer -seramik JENIS-JENIS BAHAN LOGAM / BUKAN LOGAM KEGUNAAN -palam pencucuh -kain nilon 3 .PERBANDINGAN BAHAN LOGAM DENGAN BAHAN BUKAN LOGAM PERKARA TAKRIFAN BAHAN LOGAM -mempunyai ketumpatan yang tinggi -pengalir elektrik yang baik -pengalir haba yang baik -aluminium -kuprum -timah -keluli -besi tuang -pembuatan enjin kereta -alatan memasak BAHAN BUKAN LOGAM -membentuk melekul besar dan banyak unit -terdapat dalam bentuk gas.

.KAYU Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti. Di Malaysia terdapat lebih 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis yang digunakan secara kormesial. Merupakan sejenis bahan binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika.

perket. jambatan .KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CHENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal. ukiran Jambatan. lantai. rangka. lantai .lantai.rangka pintu/tingkap.perabot. MERBAU RESAK TEMBUSU . tiang. cerucuk. Pembinaan berat. cerucuk. lantai dan perabot. rangka pintu/tingkap. Rasuk. Pembinaan berat. perket dan perabot. venire dan pemegang alat. kapal. rasuk. parket dan panel. gelegar. pemegang alat. Kerja hisaan.

lantai. landasan. panel. rasuk. cerucuk dan pemegang alat. jambatan . NAMA KEMPAS KEGUNAAN Pembinaan berat. Pembinaan umum.tiang.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN SEDERHANA BERAT. Kekuda. rasuk. tiang gelegar. tiang Tiang.jambatan dan gerabak lori. perabot KERUING KAPUR TUALANG . parket.gerobok.

tingkap. panel dan perabot Perabot. papan lapis.perabot. pelapisan pintu. susur tangga dan perket RAMIN SEPETIR KAYU GETAH . rasuk.panel. tingkap dan panel. tiang. lantai. Pembinaan. binding dalam dan panel Gerobok. lantai.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN RINGAN NAMA NYATUH MERANTI KEGUNAAN Pintu. perbot. Hiasan perabot.

LOGAM BAHAN LOGAM LOGAM FERUS LOGAM BUKAN FERUS Timah Aluminium Kuprum BESI TEMPAWAN ALOI Loyang Gangsa KELULI BESI TUANG •Kelabu Putih Aloi BERKARBON •Rendah •Sederhana •Tinggi ALOI •Kromium •Vanadium •Krom-Nikel •Molibdenum •Keluli Tahan Lasak .

PERBANDINGAN LOGAM FERUS DENGAN LOGAM BUKAN FERUS PERKARA LOGAM BUKANFERUS LOGAM FERUS TAKRIFAN -logam yang tidak -logam yang mempunyai unsur ferus mempunyai unsur besi -aluminium -kuprum -timah -membuat dawai elektrik -paip penukar haba -membuat piuter -keluli -besi tuang JENIS LOGAM FERUS/BUKAN FERUS KEGUNAAN -blok enjin kenderaan -gear -gergaji 9 .

•Ianya boleh didapati dalam bentuk plat.LOGAM FERUS •Bahan yang mengandungi unsur-unsur besi (ferum).bar dan kepingan. . besi tuang dan besi tempawan adalah merupakan logam ferus yang biasa digunakan dalam kejuruteraan. •Keluli dan besi tuang adalah merupakan logam ferus yang utama. •Keluli .

30% . . Kandungan karbon 0.8% .15% hingga 1.5%.KELULI Keluli dihasilkan daripada campuran besi dan karbon. Mempunyai gabungan sifat mekanik seperti kekerasan dan keteguhan.  Keluli Berkarbon Rendah.1.  Keluli Berkarbon Sederhana.5 % . Kandungan karbon antara 0.0. Kandungan karbon 0.0. Keluli boleh dikelaskan kepada dua jenis iaitu keluli karbon dan keluli aloi. Sifat yang ada padanya ialah boleh dibentuk dan di kimpal tetapi kurang sifat kebolehkerasan. Penggunaanya bergantung pada peratus kandungan karbon iaitu antara 0.30%.80%.15% . Mempuanyai sifat kekuatan yang lebih tinggi berbanding keluli karbon rendah.  Keluli Berkarbon Tinggi.

bebanan dan tegasan yang tinggi. . Sifatnya berbeza dari sifat logam asal. Ianya mempunyai sifat mekanik seperti kekuatan dan kemuluran Keluli ini amat sesuai bagi sesuatu produk yang direka bentuk untuk menerima hentaman.KELULI ALOI Merupakan gabungan keluli dengan logam lain. keluli kromium dan keluli krom-nikel. Contoh keluli aloi ialah keluli nikel.

Antara jenis besi tuang yang biasa digunakan ialah besi tuang kelabu yang digunakan untuk membuat blok enjin.BESI TUANG Besi Tuang merupakan leburan logam cair yang dituang kedalam acuan yang disediakan. . Besi ini boleh didapati dalam pelbagai jenis dan gred. Mempunyai sifat dan mutu yang berlainan antara satu lain kerana kandungan karbon yg berbeza. Besi tuang tidak semulur keluli tetapi sifat kebolehmesinannya amat baik. besi tuang putih untuk membuat roda kereta api dan besi tuang aloi untuk membuat blok acuan.

 Antara kegunaan dalam bidang kejuruteraan ialah untuk membuat takal. himpitan dan gelekan untuk mendapat bentuk seperti bar.Besi ini diproses dengan menggunakan relau pengedap(puddling).  Besi yang dikeluarkan akan mengalami proses seperti ketukan.plat dan kepingan. Sifat makenik besi tempawan ialah kemuluran.BESI TEMPAWAN  Merupakan besi tulen. . andas dan pencangkuk kren.

. Antaranya termasuklah aluminium.  Terdapat berbagai jenis bahan logam bukan ferus yang digunakan dalam kejuruteraan .kuprum dan timah.LOGAM BUKAN FERUS  Logam bukan ferus ialah sejenis logam yang tidak mengandungi besi dan mempunyai sifat fizikal tersendiri seperti boleh mengalirkan haba dan tahan karat.

TIMAH Digunakan untuk menyalut keluli bagi membuat bekas makanan .Juga digunakan sebagai aloi pematerian dan gangsa piuter. alatan memasak dan bekas makanan. keberaliran elektrik dan haba yang baik serta tidak beracun. KUPRUM Digunakan dengan meluas dalam industri elektrik terutama dalam pembuatan alat penyaman udara. Sifat fizikal: keberaliran elektrik dan haba yang tinggi. Sifat mekanik: lembut dan mulur oleh itu ianya mudah dibentuk. Digunakan dalam industri kapalterbang. dimesin. Sifat mekanik: kemuluran yang tinggi dan merintangi kakisan. . suhu lebur yang rendah. Sifat mekanik: kemuluran dan ketempaan.ALUMINIUM Bahan pengalir haba yang baik dan mudah dibentuk kerana lembut. Sifat fizikal: mudah dituang.

. Sifat mekanik: kekerasan. Mempunyai sifat yang lebih baik dari logam tulen.nikel. GANGSA Aloi kuprum hasil campuran kuprum. Sifat fizikal: pengalir elaktrik yang baik. Kegunaan: membuat galas bebola dan gear. Digunakan untuk mambuat penggalas. aluminium. LOYANG Hasil campuran kuprum dan zink. Loyang mudah dimesin. komponen pam dan alatan perhiasan.ALOI Merupakan campuran dua atau lebih bahan logam bagi menghasilkan logam baru(aloi).mangan dan fosforus. zink dan timah. Campuran tambahan ialah silikon. Antara contoh aloi ialah Loyang dan Gangsa. Mempunyai sifat mekanik kemuluran yang tinggi. dibentuk dan dituang dan keberaliran haba yang baik. sesendal.

.BAHAN BUKAN LOGAM Bahan yang tidak mengandungi unsur logam didalamnya. Secara amnya ia merupakan penebat haba yang baik. Ianya wujud dalam bentuk gas cecair ataupun pepejal.

BAHAN KOMPOSIT PENGENALAN : Komposit adalah suatu bahan hasil gabungan dua atau lebih bahan logam dan/bahan bukan logam. Contohnya batu bata yang diperbuat dari lumpur dan diperkuatkan dengan jerami sebagai satu bahan komposit. Bahan komposit merupakan bahan yang baik dari segi ketahanan seperti sifat kekerasan dan tahan calar. 19 . Bahan binaan yang biasa digunakan seperti konkrit juga merupakan bahan komposit.

Bahan komposit boleh didapati dalam pelbagai jenis . ketahanan dan kepejalan sesuatu produk dalam proses pembuatan dan rekabentuk. 20 .BAHAN KOMPOSIT Penggunaan bahan komposit telah memperbaiki kekuatan. Terdapat alat pemotong yang yang menggunakan bahan komposit contohnya roda canai dan mata alat pemotong yang mengunakan kobalt dan nikel. contohnya plastik dan kaca gentian.

Plastik dihasilkan daripada selulosa kayu. Polimer terdiri daripada kayu. getah. kaca dan seramik selain dari plastik.PLASTIK Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. petroleum atau tumbuhan yang menghasilkan sifat plastik setelah dipanaskan. damar tiruan seperti arang batu. Merupakan bahan organik yang diperoleh hasil daripada pemprosesan arangbatu. kapas atau tumbuhan lain. . petroleum dan protein dalam susu.damar tulen seperti minyak aspal. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). Plastik terbahagi kepada dua iaitu plastik haba (thermoplastic) dan plastik termoset.

JENIS-JENIS KEGUNAAN Asetal Akrilik Polivinl Klorida(PVC) Membuat komponen mekanikal dalam jangka panjang contohnya seseddal.Polisulfona. pintu berkaca dan peralatan makmal.PLASTIK HABA Plastik ini boleh dikitar semula melalui proses pemanasan tanpa mengalami sebarang perubahan kimia.Polietilena.Polistren a.Poliamida.Poliester. Membuat lensa(kanta). . Sellulosik. paip dan injap. Digunakan dalam industri pembinaan seperti membuat paip dan pembuluh (conduit) Jenis yang lain iaitu: ABS (Acrylonitrile Butadine Styrene).Polipropilena.Polikarbonat. Flurokarbon.

Pepejal plastik tidak boleh dikitar semula. tombol. kerusi.pengedap haba .PLASTIK TERMOSET Plastik jenis ini boleh dibentuk dengan dikenakan haba dan tekanan. Membuat komponen elektrik. Menghasikan pemutus litar dan pemegang. badan automotif dan hiasan.panel berlamina dan telefon. Membuat beg. Membuat komponen pemegang. . Menghasilkan komponen ellektrik yang memerlukan kekuatan terhadap suhu tinggi. gasket. JENIS-JENIS Alkid Amino( Urea dan Melamina) Epoksi Fenolik Poliester Silikon KEGUNAAN Membuat komponen elektrik dan elektronik.

KACA GENTIAN Merupakan sejenis bahan komposit. . Selain itu ianya digunakan untuk membuat Siling Plaster. badan bot laju. Kaca gentian terhasil dengan kaedah memutar kaca sehingga menjadi gentian halus. topi kaledar dan tong sampah.Contoh kaca gentian ialah Polieter yang digunakan untuk mambuat badan kereta. Pembentukan produk kaca gentian boleh digunakan dengan kaedah tuangan .

Kertas dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi palpa. linen dan hem.KERTAS Bahan nipis rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. . bahan gentian sayuran lain spt kapas. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu(kayu lembut) seperti spruce. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa.

Antara kegunaan getah adalah untuk membuat tayar. .GETAH Getah adalah sejenis bahan yang mempunyai keupayaan untuk berubah bentuk dengan cepat. Bahan yang terkandung dalam getah tidak mempunyai bentuk yang skata dan ianya tahan pada daya yang dikenakan tanpa pecah. tapak kasut dan sesendal getah. Sifat elastik nya membolehkan ianya berubah panjang dari bentuk asalnya tanpa putus.

KACA Kaca merupakan bahan lutsinar. tahan hakis. Silika ialah galian yang mengandungi silikon dioksida. dengan itu tidak memberikan cukup masa untuk jaringan kekisi kristal biasa terbentuk. yang boleh dibentuk menjadi permukaan yang tahan dan licin. Komponen utama kaca ialah silika. Ciri-ciri ini menjadikan kaca sebagai bahan yang sangat berguna. biasanya terbentuk apabila bahan cair tidak berkristal disejukkan dengan cepat. Kaca merupakan bahan pejal sekata. Silika wujud secara semulajadi dalam pasir. lengai. . kuat. dan secara biologi merupakan bahan yang tidak aktif.

Satu daripadanya adalah soda (sodium karbonat Na2CO3). CaO) merupakan bahan ketiga. .KACA Kaca biasa biasanya terdiri daripada silikon dioksida (SiO2). atau potasy. ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. Bagaimanapun. jadi kapur (kalsium oksida. atau dalam bentuk polihabluran. jadi dua bahan lain sering dicampurkan kepada pasir dalam pembuatan kaca. pasir. bahan soda menjadikan kaca larut. Silika tulen mempunyai tahap lebur sekitar 2000 Selsius. setara dengan sebatian kalium karbonat. yang menurunkan tahap lebur kepada sekitar 1000 Selsius. yang merupakan sebatian kimia yang serupa dengan kuarza.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful