JENIS BAHAN MENTAH

JENIS-JENIS BAHAN MENTAH
KAYU  LOGAM  PLASTIK  KACA  GENTIAN KACA  KOMPOSIT  KERTAS  GETAH

cecair dan pepejal -getah -polimer -seramik JENIS-JENIS BAHAN LOGAM / BUKAN LOGAM KEGUNAAN -palam pencucuh -kain nilon 3 .PERBANDINGAN BAHAN LOGAM DENGAN BAHAN BUKAN LOGAM PERKARA TAKRIFAN BAHAN LOGAM -mempunyai ketumpatan yang tinggi -pengalir elektrik yang baik -pengalir haba yang baik -aluminium -kuprum -timah -keluli -besi tuang -pembuatan enjin kereta -alatan memasak BAHAN BUKAN LOGAM -membentuk melekul besar dan banyak unit -terdapat dalam bentuk gas.

.KAYU Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti. Di Malaysia terdapat lebih 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis yang digunakan secara kormesial. Merupakan sejenis bahan binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika.

tiang. rasuk. rangka pintu/tingkap. Pembinaan berat. rangka. cerucuk. venire dan pemegang alat.lantai. MERBAU RESAK TEMBUSU . gelegar. perket. pemegang alat. Kerja hisaan. lantai .KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CHENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal. lantai dan perabot. jambatan . Rasuk. Pembinaan berat. parket dan panel. ukiran Jambatan.rangka pintu/tingkap.perabot. perket dan perabot. lantai. kapal. cerucuk.

gerobok. cerucuk dan pemegang alat. NAMA KEMPAS KEGUNAAN Pembinaan berat. landasan. tiang gelegar.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN SEDERHANA BERAT.tiang. rasuk. perabot KERUING KAPUR TUALANG . lantai. parket. tiang Tiang.jambatan dan gerabak lori. rasuk. jambatan . panel. Pembinaan umum. Kekuda.

KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN RINGAN NAMA NYATUH MERANTI KEGUNAAN Pintu. tiang. papan lapis. perbot.panel. tingkap dan panel.perabot. Pembinaan. Hiasan perabot. tingkap. binding dalam dan panel Gerobok. lantai. lantai. rasuk. panel dan perabot Perabot. susur tangga dan perket RAMIN SEPETIR KAYU GETAH . pelapisan pintu.

LOGAM BAHAN LOGAM LOGAM FERUS LOGAM BUKAN FERUS Timah Aluminium Kuprum BESI TEMPAWAN ALOI Loyang Gangsa KELULI BESI TUANG •Kelabu Putih Aloi BERKARBON •Rendah •Sederhana •Tinggi ALOI •Kromium •Vanadium •Krom-Nikel •Molibdenum •Keluli Tahan Lasak .

PERBANDINGAN LOGAM FERUS DENGAN LOGAM BUKAN FERUS PERKARA LOGAM BUKANFERUS LOGAM FERUS TAKRIFAN -logam yang tidak -logam yang mempunyai unsur ferus mempunyai unsur besi -aluminium -kuprum -timah -membuat dawai elektrik -paip penukar haba -membuat piuter -keluli -besi tuang JENIS LOGAM FERUS/BUKAN FERUS KEGUNAAN -blok enjin kenderaan -gear -gergaji 9 .

•Keluli . •Keluli dan besi tuang adalah merupakan logam ferus yang utama. •Ianya boleh didapati dalam bentuk plat. besi tuang dan besi tempawan adalah merupakan logam ferus yang biasa digunakan dalam kejuruteraan. .bar dan kepingan.LOGAM FERUS •Bahan yang mengandungi unsur-unsur besi (ferum).

0.0. Mempuanyai sifat kekuatan yang lebih tinggi berbanding keluli karbon rendah. .1.15% hingga 1. Kandungan karbon antara 0.30% .5 % .5%.30%.15% . Kandungan karbon 0. Sifat yang ada padanya ialah boleh dibentuk dan di kimpal tetapi kurang sifat kebolehkerasan.8% .  Keluli Berkarbon Tinggi.  Keluli Berkarbon Rendah. Mempunyai gabungan sifat mekanik seperti kekerasan dan keteguhan. Keluli boleh dikelaskan kepada dua jenis iaitu keluli karbon dan keluli aloi.80%.  Keluli Berkarbon Sederhana.KELULI Keluli dihasilkan daripada campuran besi dan karbon. Penggunaanya bergantung pada peratus kandungan karbon iaitu antara 0. Kandungan karbon 0.

Sifatnya berbeza dari sifat logam asal. . Ianya mempunyai sifat mekanik seperti kekuatan dan kemuluran Keluli ini amat sesuai bagi sesuatu produk yang direka bentuk untuk menerima hentaman. keluli kromium dan keluli krom-nikel.KELULI ALOI Merupakan gabungan keluli dengan logam lain.bebanan dan tegasan yang tinggi. Contoh keluli aloi ialah keluli nikel.

. Antara jenis besi tuang yang biasa digunakan ialah besi tuang kelabu yang digunakan untuk membuat blok enjin. besi tuang putih untuk membuat roda kereta api dan besi tuang aloi untuk membuat blok acuan. Besi tuang tidak semulur keluli tetapi sifat kebolehmesinannya amat baik. Besi ini boleh didapati dalam pelbagai jenis dan gred. Mempunyai sifat dan mutu yang berlainan antara satu lain kerana kandungan karbon yg berbeza.BESI TUANG Besi Tuang merupakan leburan logam cair yang dituang kedalam acuan yang disediakan.

Sifat makenik besi tempawan ialah kemuluran.BESI TEMPAWAN  Merupakan besi tulen. himpitan dan gelekan untuk mendapat bentuk seperti bar. andas dan pencangkuk kren.plat dan kepingan.Besi ini diproses dengan menggunakan relau pengedap(puddling).  Antara kegunaan dalam bidang kejuruteraan ialah untuk membuat takal. .  Besi yang dikeluarkan akan mengalami proses seperti ketukan.

LOGAM BUKAN FERUS  Logam bukan ferus ialah sejenis logam yang tidak mengandungi besi dan mempunyai sifat fizikal tersendiri seperti boleh mengalirkan haba dan tahan karat. . Antaranya termasuklah aluminium.kuprum dan timah.  Terdapat berbagai jenis bahan logam bukan ferus yang digunakan dalam kejuruteraan .

Sifat mekanik: kemuluran dan ketempaan. Sifat fizikal: keberaliran elektrik dan haba yang tinggi. Sifat mekanik: lembut dan mulur oleh itu ianya mudah dibentuk. KUPRUM Digunakan dengan meluas dalam industri elektrik terutama dalam pembuatan alat penyaman udara. alatan memasak dan bekas makanan. dimesin. Sifat mekanik: kemuluran yang tinggi dan merintangi kakisan. Digunakan dalam industri kapalterbang. keberaliran elektrik dan haba yang baik serta tidak beracun.Juga digunakan sebagai aloi pematerian dan gangsa piuter. suhu lebur yang rendah. . Sifat fizikal: mudah dituang. TIMAH Digunakan untuk menyalut keluli bagi membuat bekas makanan .ALUMINIUM Bahan pengalir haba yang baik dan mudah dibentuk kerana lembut.

LOYANG Hasil campuran kuprum dan zink. zink dan timah. komponen pam dan alatan perhiasan. Antara contoh aloi ialah Loyang dan Gangsa.ALOI Merupakan campuran dua atau lebih bahan logam bagi menghasilkan logam baru(aloi). Digunakan untuk mambuat penggalas. Mempunyai sifat mekanik kemuluran yang tinggi.mangan dan fosforus. Mempunyai sifat yang lebih baik dari logam tulen. Campuran tambahan ialah silikon.nikel. Sifat mekanik: kekerasan. aluminium. dibentuk dan dituang dan keberaliran haba yang baik. . Loyang mudah dimesin. GANGSA Aloi kuprum hasil campuran kuprum. Kegunaan: membuat galas bebola dan gear. sesendal. Sifat fizikal: pengalir elaktrik yang baik.

Ianya wujud dalam bentuk gas cecair ataupun pepejal.BAHAN BUKAN LOGAM Bahan yang tidak mengandungi unsur logam didalamnya. . Secara amnya ia merupakan penebat haba yang baik.

19 . Contohnya batu bata yang diperbuat dari lumpur dan diperkuatkan dengan jerami sebagai satu bahan komposit.BAHAN KOMPOSIT PENGENALAN : Komposit adalah suatu bahan hasil gabungan dua atau lebih bahan logam dan/bahan bukan logam. Bahan binaan yang biasa digunakan seperti konkrit juga merupakan bahan komposit. Bahan komposit merupakan bahan yang baik dari segi ketahanan seperti sifat kekerasan dan tahan calar.

20 . Bahan komposit boleh didapati dalam pelbagai jenis .BAHAN KOMPOSIT Penggunaan bahan komposit telah memperbaiki kekuatan. contohnya plastik dan kaca gentian. Terdapat alat pemotong yang yang menggunakan bahan komposit contohnya roda canai dan mata alat pemotong yang mengunakan kobalt dan nikel. ketahanan dan kepejalan sesuatu produk dalam proses pembuatan dan rekabentuk.

Merupakan bahan organik yang diperoleh hasil daripada pemprosesan arangbatu. petroleum atau tumbuhan yang menghasilkan sifat plastik setelah dipanaskan. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid).damar tulen seperti minyak aspal. Plastik terbahagi kepada dua iaitu plastik haba (thermoplastic) dan plastik termoset.PLASTIK Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. . Polimer terdiri daripada kayu. kapas atau tumbuhan lain. getah. Plastik dihasilkan daripada selulosa kayu. petroleum dan protein dalam susu. damar tiruan seperti arang batu. kaca dan seramik selain dari plastik.

Polipropilena. . Sellulosik.PLASTIK HABA Plastik ini boleh dikitar semula melalui proses pemanasan tanpa mengalami sebarang perubahan kimia. Digunakan dalam industri pembinaan seperti membuat paip dan pembuluh (conduit) Jenis yang lain iaitu: ABS (Acrylonitrile Butadine Styrene). pintu berkaca dan peralatan makmal. Flurokarbon.Polietilena. JENIS-JENIS KEGUNAAN Asetal Akrilik Polivinl Klorida(PVC) Membuat komponen mekanikal dalam jangka panjang contohnya seseddal. Membuat lensa(kanta).Polistren a.Poliester.Polisulfona.Polikarbonat. paip dan injap.Poliamida.

Membuat komponen pemegang. Membuat beg. Menghasikan pemutus litar dan pemegang. gasket.panel berlamina dan telefon.Pepejal plastik tidak boleh dikitar semula. badan automotif dan hiasan. Membuat komponen elektrik. JENIS-JENIS Alkid Amino( Urea dan Melamina) Epoksi Fenolik Poliester Silikon KEGUNAAN Membuat komponen elektrik dan elektronik. tombol.PLASTIK TERMOSET Plastik jenis ini boleh dibentuk dengan dikenakan haba dan tekanan.pengedap haba . . Menghasilkan komponen ellektrik yang memerlukan kekuatan terhadap suhu tinggi. kerusi.

Pembentukan produk kaca gentian boleh digunakan dengan kaedah tuangan . .KACA GENTIAN Merupakan sejenis bahan komposit. Selain itu ianya digunakan untuk membuat Siling Plaster. badan bot laju. topi kaledar dan tong sampah. Kaca gentian terhasil dengan kaedah memutar kaca sehingga menjadi gentian halus.Contoh kaca gentian ialah Polieter yang digunakan untuk mambuat badan kereta.

KERTAS Bahan nipis rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. . Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. linen dan hem. bahan gentian sayuran lain spt kapas. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu(kayu lembut) seperti spruce. Kertas dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi palpa.

tapak kasut dan sesendal getah. Bahan yang terkandung dalam getah tidak mempunyai bentuk yang skata dan ianya tahan pada daya yang dikenakan tanpa pecah. Sifat elastik nya membolehkan ianya berubah panjang dari bentuk asalnya tanpa putus.GETAH Getah adalah sejenis bahan yang mempunyai keupayaan untuk berubah bentuk dengan cepat. . Antara kegunaan getah adalah untuk membuat tayar.

yang boleh dibentuk menjadi permukaan yang tahan dan licin. Komponen utama kaca ialah silika. Silika ialah galian yang mengandungi silikon dioksida. Silika wujud secara semulajadi dalam pasir. dengan itu tidak memberikan cukup masa untuk jaringan kekisi kristal biasa terbentuk. Kaca merupakan bahan pejal sekata. lengai. tahan hakis. kuat. .KACA Kaca merupakan bahan lutsinar. Ciri-ciri ini menjadikan kaca sebagai bahan yang sangat berguna. biasanya terbentuk apabila bahan cair tidak berkristal disejukkan dengan cepat. dan secara biologi merupakan bahan yang tidak aktif.

jadi kapur (kalsium oksida. . ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. bahan soda menjadikan kaca larut. atau potasy.KACA Kaca biasa biasanya terdiri daripada silikon dioksida (SiO2). pasir. Bagaimanapun. yang menurunkan tahap lebur kepada sekitar 1000 Selsius. atau dalam bentuk polihabluran. Satu daripadanya adalah soda (sodium karbonat Na2CO3). yang merupakan sebatian kimia yang serupa dengan kuarza. setara dengan sebatian kalium karbonat. CaO) merupakan bahan ketiga. Silika tulen mempunyai tahap lebur sekitar 2000 Selsius. jadi dua bahan lain sering dicampurkan kepada pasir dalam pembuatan kaca.