JENIS BAHAN MENTAH

JENIS-JENIS BAHAN MENTAH
KAYU  LOGAM  PLASTIK  KACA  GENTIAN KACA  KOMPOSIT  KERTAS  GETAH

PERBANDINGAN BAHAN LOGAM DENGAN BAHAN BUKAN LOGAM PERKARA TAKRIFAN BAHAN LOGAM -mempunyai ketumpatan yang tinggi -pengalir elektrik yang baik -pengalir haba yang baik -aluminium -kuprum -timah -keluli -besi tuang -pembuatan enjin kereta -alatan memasak BAHAN BUKAN LOGAM -membentuk melekul besar dan banyak unit -terdapat dalam bentuk gas.cecair dan pepejal -getah -polimer -seramik JENIS-JENIS BAHAN LOGAM / BUKAN LOGAM KEGUNAAN -palam pencucuh -kain nilon 3 .

Di Malaysia terdapat lebih 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis yang digunakan secara kormesial. Merupakan sejenis bahan binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika.KAYU Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti. .

lantai. cerucuk. cerucuk. venire dan pemegang alat. parket dan panel. rangka pintu/tingkap.rangka pintu/tingkap. MERBAU RESAK TEMBUSU . lantai dan perabot.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CHENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal. perket dan perabot. Rasuk. pemegang alat. gelegar. tiang. Pembinaan berat. rangka. Kerja hisaan. Pembinaan berat. rasuk. ukiran Jambatan.perabot. jambatan . perket. lantai .lantai. kapal.

gerobok.tiang.jambatan dan gerabak lori. lantai. tiang gelegar. jambatan . landasan. cerucuk dan pemegang alat. tiang Tiang. rasuk. rasuk. NAMA KEMPAS KEGUNAAN Pembinaan berat. perabot KERUING KAPUR TUALANG . Pembinaan umum. parket.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN SEDERHANA BERAT. Kekuda. panel.

susur tangga dan perket RAMIN SEPETIR KAYU GETAH . lantai. tingkap dan panel.perabot.panel. pelapisan pintu.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN RINGAN NAMA NYATUH MERANTI KEGUNAAN Pintu. rasuk. tingkap. papan lapis. lantai. Pembinaan. perbot. Hiasan perabot. tiang. binding dalam dan panel Gerobok. panel dan perabot Perabot.

LOGAM BAHAN LOGAM LOGAM FERUS LOGAM BUKAN FERUS Timah Aluminium Kuprum BESI TEMPAWAN ALOI Loyang Gangsa KELULI BESI TUANG •Kelabu Putih Aloi BERKARBON •Rendah •Sederhana •Tinggi ALOI •Kromium •Vanadium •Krom-Nikel •Molibdenum •Keluli Tahan Lasak .

PERBANDINGAN LOGAM FERUS DENGAN LOGAM BUKAN FERUS PERKARA LOGAM BUKANFERUS LOGAM FERUS TAKRIFAN -logam yang tidak -logam yang mempunyai unsur ferus mempunyai unsur besi -aluminium -kuprum -timah -membuat dawai elektrik -paip penukar haba -membuat piuter -keluli -besi tuang JENIS LOGAM FERUS/BUKAN FERUS KEGUNAAN -blok enjin kenderaan -gear -gergaji 9 .

bar dan kepingan. •Keluli dan besi tuang adalah merupakan logam ferus yang utama.LOGAM FERUS •Bahan yang mengandungi unsur-unsur besi (ferum). •Ianya boleh didapati dalam bentuk plat. . besi tuang dan besi tempawan adalah merupakan logam ferus yang biasa digunakan dalam kejuruteraan. •Keluli .

 Keluli Berkarbon Rendah.8% .15% hingga 1.0.KELULI Keluli dihasilkan daripada campuran besi dan karbon.  Keluli Berkarbon Sederhana.15% .30% . Penggunaanya bergantung pada peratus kandungan karbon iaitu antara 0. Mempuanyai sifat kekuatan yang lebih tinggi berbanding keluli karbon rendah.  Keluli Berkarbon Tinggi. Kandungan karbon antara 0.1. Mempunyai gabungan sifat mekanik seperti kekerasan dan keteguhan.0. . Sifat yang ada padanya ialah boleh dibentuk dan di kimpal tetapi kurang sifat kebolehkerasan. Kandungan karbon 0. Kandungan karbon 0. Keluli boleh dikelaskan kepada dua jenis iaitu keluli karbon dan keluli aloi.80%.30%.5 % .5%.

bebanan dan tegasan yang tinggi. Contoh keluli aloi ialah keluli nikel. .KELULI ALOI Merupakan gabungan keluli dengan logam lain. Sifatnya berbeza dari sifat logam asal. Ianya mempunyai sifat mekanik seperti kekuatan dan kemuluran Keluli ini amat sesuai bagi sesuatu produk yang direka bentuk untuk menerima hentaman. keluli kromium dan keluli krom-nikel.

Besi tuang tidak semulur keluli tetapi sifat kebolehmesinannya amat baik. Mempunyai sifat dan mutu yang berlainan antara satu lain kerana kandungan karbon yg berbeza.BESI TUANG Besi Tuang merupakan leburan logam cair yang dituang kedalam acuan yang disediakan. Besi ini boleh didapati dalam pelbagai jenis dan gred. besi tuang putih untuk membuat roda kereta api dan besi tuang aloi untuk membuat blok acuan. Antara jenis besi tuang yang biasa digunakan ialah besi tuang kelabu yang digunakan untuk membuat blok enjin. .

plat dan kepingan. himpitan dan gelekan untuk mendapat bentuk seperti bar.Besi ini diproses dengan menggunakan relau pengedap(puddling).  Besi yang dikeluarkan akan mengalami proses seperti ketukan. Sifat makenik besi tempawan ialah kemuluran. andas dan pencangkuk kren.  Antara kegunaan dalam bidang kejuruteraan ialah untuk membuat takal. .BESI TEMPAWAN  Merupakan besi tulen.

 Terdapat berbagai jenis bahan logam bukan ferus yang digunakan dalam kejuruteraan . . Antaranya termasuklah aluminium.kuprum dan timah.LOGAM BUKAN FERUS  Logam bukan ferus ialah sejenis logam yang tidak mengandungi besi dan mempunyai sifat fizikal tersendiri seperti boleh mengalirkan haba dan tahan karat.

. Sifat fizikal: keberaliran elektrik dan haba yang tinggi. Sifat mekanik: lembut dan mulur oleh itu ianya mudah dibentuk. Sifat fizikal: mudah dituang. Sifat mekanik: kemuluran dan ketempaan. alatan memasak dan bekas makanan. Sifat mekanik: kemuluran yang tinggi dan merintangi kakisan. TIMAH Digunakan untuk menyalut keluli bagi membuat bekas makanan . suhu lebur yang rendah.Juga digunakan sebagai aloi pematerian dan gangsa piuter. dimesin.ALUMINIUM Bahan pengalir haba yang baik dan mudah dibentuk kerana lembut. keberaliran elektrik dan haba yang baik serta tidak beracun. Digunakan dalam industri kapalterbang. KUPRUM Digunakan dengan meluas dalam industri elektrik terutama dalam pembuatan alat penyaman udara.

dibentuk dan dituang dan keberaliran haba yang baik. Mempunyai sifat yang lebih baik dari logam tulen. sesendal. Sifat mekanik: kekerasan.ALOI Merupakan campuran dua atau lebih bahan logam bagi menghasilkan logam baru(aloi). komponen pam dan alatan perhiasan. Kegunaan: membuat galas bebola dan gear. Antara contoh aloi ialah Loyang dan Gangsa. zink dan timah. Mempunyai sifat mekanik kemuluran yang tinggi. aluminium. Campuran tambahan ialah silikon. LOYANG Hasil campuran kuprum dan zink. Sifat fizikal: pengalir elaktrik yang baik.mangan dan fosforus. Digunakan untuk mambuat penggalas. . GANGSA Aloi kuprum hasil campuran kuprum.nikel. Loyang mudah dimesin.

. Secara amnya ia merupakan penebat haba yang baik.BAHAN BUKAN LOGAM Bahan yang tidak mengandungi unsur logam didalamnya. Ianya wujud dalam bentuk gas cecair ataupun pepejal.

Bahan komposit merupakan bahan yang baik dari segi ketahanan seperti sifat kekerasan dan tahan calar.BAHAN KOMPOSIT PENGENALAN : Komposit adalah suatu bahan hasil gabungan dua atau lebih bahan logam dan/bahan bukan logam. Contohnya batu bata yang diperbuat dari lumpur dan diperkuatkan dengan jerami sebagai satu bahan komposit. 19 . Bahan binaan yang biasa digunakan seperti konkrit juga merupakan bahan komposit.

contohnya plastik dan kaca gentian. ketahanan dan kepejalan sesuatu produk dalam proses pembuatan dan rekabentuk.BAHAN KOMPOSIT Penggunaan bahan komposit telah memperbaiki kekuatan. Terdapat alat pemotong yang yang menggunakan bahan komposit contohnya roda canai dan mata alat pemotong yang mengunakan kobalt dan nikel. 20 . Bahan komposit boleh didapati dalam pelbagai jenis .

Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). Merupakan bahan organik yang diperoleh hasil daripada pemprosesan arangbatu.PLASTIK Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. kaca dan seramik selain dari plastik. Plastik terbahagi kepada dua iaitu plastik haba (thermoplastic) dan plastik termoset. kapas atau tumbuhan lain.damar tulen seperti minyak aspal. damar tiruan seperti arang batu. Plastik dihasilkan daripada selulosa kayu. getah. petroleum dan protein dalam susu. petroleum atau tumbuhan yang menghasilkan sifat plastik setelah dipanaskan. Polimer terdiri daripada kayu. .

Digunakan dalam industri pembinaan seperti membuat paip dan pembuluh (conduit) Jenis yang lain iaitu: ABS (Acrylonitrile Butadine Styrene). paip dan injap.Poliester.Polietilena.Polipropilena.Poliamida.Polistren a. JENIS-JENIS KEGUNAAN Asetal Akrilik Polivinl Klorida(PVC) Membuat komponen mekanikal dalam jangka panjang contohnya seseddal. Flurokarbon. pintu berkaca dan peralatan makmal.PLASTIK HABA Plastik ini boleh dikitar semula melalui proses pemanasan tanpa mengalami sebarang perubahan kimia. Membuat lensa(kanta). .Polikarbonat. Sellulosik.Polisulfona.

kerusi. . Membuat komponen pemegang. tombol. Membuat beg. badan automotif dan hiasan. Membuat komponen elektrik.panel berlamina dan telefon.PLASTIK TERMOSET Plastik jenis ini boleh dibentuk dengan dikenakan haba dan tekanan. JENIS-JENIS Alkid Amino( Urea dan Melamina) Epoksi Fenolik Poliester Silikon KEGUNAAN Membuat komponen elektrik dan elektronik. Menghasikan pemutus litar dan pemegang. Menghasilkan komponen ellektrik yang memerlukan kekuatan terhadap suhu tinggi. gasket.Pepejal plastik tidak boleh dikitar semula.pengedap haba .

KACA GENTIAN Merupakan sejenis bahan komposit. . topi kaledar dan tong sampah. Pembentukan produk kaca gentian boleh digunakan dengan kaedah tuangan . badan bot laju. Selain itu ianya digunakan untuk membuat Siling Plaster. Kaca gentian terhasil dengan kaedah memutar kaca sehingga menjadi gentian halus.Contoh kaca gentian ialah Polieter yang digunakan untuk mambuat badan kereta.

.KERTAS Bahan nipis rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. bahan gentian sayuran lain spt kapas. Kertas dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi palpa. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu(kayu lembut) seperti spruce. linen dan hem.

Antara kegunaan getah adalah untuk membuat tayar. .GETAH Getah adalah sejenis bahan yang mempunyai keupayaan untuk berubah bentuk dengan cepat. Sifat elastik nya membolehkan ianya berubah panjang dari bentuk asalnya tanpa putus. Bahan yang terkandung dalam getah tidak mempunyai bentuk yang skata dan ianya tahan pada daya yang dikenakan tanpa pecah. tapak kasut dan sesendal getah.

dan secara biologi merupakan bahan yang tidak aktif. Silika wujud secara semulajadi dalam pasir. kuat. yang boleh dibentuk menjadi permukaan yang tahan dan licin. Kaca merupakan bahan pejal sekata. Komponen utama kaca ialah silika. . Ciri-ciri ini menjadikan kaca sebagai bahan yang sangat berguna. biasanya terbentuk apabila bahan cair tidak berkristal disejukkan dengan cepat. Silika ialah galian yang mengandungi silikon dioksida. dengan itu tidak memberikan cukup masa untuk jaringan kekisi kristal biasa terbentuk.KACA Kaca merupakan bahan lutsinar. lengai. tahan hakis.

. pasir. yang merupakan sebatian kimia yang serupa dengan kuarza. ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. yang menurunkan tahap lebur kepada sekitar 1000 Selsius. CaO) merupakan bahan ketiga. jadi kapur (kalsium oksida. Satu daripadanya adalah soda (sodium karbonat Na2CO3). atau dalam bentuk polihabluran. Silika tulen mempunyai tahap lebur sekitar 2000 Selsius. bahan soda menjadikan kaca larut.KACA Kaca biasa biasanya terdiri daripada silikon dioksida (SiO2). Bagaimanapun. atau potasy. setara dengan sebatian kalium karbonat. jadi dua bahan lain sering dicampurkan kepada pasir dalam pembuatan kaca.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful