JENIS BAHAN MENTAH

JENIS-JENIS BAHAN MENTAH
KAYU  LOGAM  PLASTIK  KACA  GENTIAN KACA  KOMPOSIT  KERTAS  GETAH

cecair dan pepejal -getah -polimer -seramik JENIS-JENIS BAHAN LOGAM / BUKAN LOGAM KEGUNAAN -palam pencucuh -kain nilon 3 .PERBANDINGAN BAHAN LOGAM DENGAN BAHAN BUKAN LOGAM PERKARA TAKRIFAN BAHAN LOGAM -mempunyai ketumpatan yang tinggi -pengalir elektrik yang baik -pengalir haba yang baik -aluminium -kuprum -timah -keluli -besi tuang -pembuatan enjin kereta -alatan memasak BAHAN BUKAN LOGAM -membentuk melekul besar dan banyak unit -terdapat dalam bentuk gas.

. Merupakan sejenis bahan binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika. Di Malaysia terdapat lebih 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis yang digunakan secara kormesial.KAYU Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti.

KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CHENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal.lantai. Kerja hisaan. lantai dan perabot. kapal. lantai . rangka pintu/tingkap. parket dan panel. rasuk. MERBAU RESAK TEMBUSU . tiang. Pembinaan berat. perket. ukiran Jambatan. jambatan . cerucuk. pemegang alat. Pembinaan berat. cerucuk. lantai.perabot. gelegar. venire dan pemegang alat. rangka.rangka pintu/tingkap. perket dan perabot. Rasuk.

KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN SEDERHANA BERAT. cerucuk dan pemegang alat. rasuk. perabot KERUING KAPUR TUALANG . Kekuda. rasuk. panel.gerobok.tiang. jambatan .jambatan dan gerabak lori. Pembinaan umum. parket. tiang gelegar. tiang Tiang. NAMA KEMPAS KEGUNAAN Pembinaan berat. landasan. lantai.

tingkap. pelapisan pintu. lantai.perabot. panel dan perabot Perabot. susur tangga dan perket RAMIN SEPETIR KAYU GETAH . lantai. papan lapis. tiang. binding dalam dan panel Gerobok. rasuk. Pembinaan. Hiasan perabot. tingkap dan panel.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN RINGAN NAMA NYATUH MERANTI KEGUNAAN Pintu.panel. perbot.

LOGAM BAHAN LOGAM LOGAM FERUS LOGAM BUKAN FERUS Timah Aluminium Kuprum BESI TEMPAWAN ALOI Loyang Gangsa KELULI BESI TUANG •Kelabu Putih Aloi BERKARBON •Rendah •Sederhana •Tinggi ALOI •Kromium •Vanadium •Krom-Nikel •Molibdenum •Keluli Tahan Lasak .

PERBANDINGAN LOGAM FERUS DENGAN LOGAM BUKAN FERUS PERKARA LOGAM BUKANFERUS LOGAM FERUS TAKRIFAN -logam yang tidak -logam yang mempunyai unsur ferus mempunyai unsur besi -aluminium -kuprum -timah -membuat dawai elektrik -paip penukar haba -membuat piuter -keluli -besi tuang JENIS LOGAM FERUS/BUKAN FERUS KEGUNAAN -blok enjin kenderaan -gear -gergaji 9 .

besi tuang dan besi tempawan adalah merupakan logam ferus yang biasa digunakan dalam kejuruteraan. •Ianya boleh didapati dalam bentuk plat.bar dan kepingan.LOGAM FERUS •Bahan yang mengandungi unsur-unsur besi (ferum). •Keluli . . •Keluli dan besi tuang adalah merupakan logam ferus yang utama.

15% hingga 1. Keluli boleh dikelaskan kepada dua jenis iaitu keluli karbon dan keluli aloi.0. Kandungan karbon antara 0.1.  Keluli Berkarbon Sederhana.  Keluli Berkarbon Rendah.0. .30%.15% .30% .80%. Kandungan karbon 0.5 % . Mempunyai gabungan sifat mekanik seperti kekerasan dan keteguhan. Mempuanyai sifat kekuatan yang lebih tinggi berbanding keluli karbon rendah. Sifat yang ada padanya ialah boleh dibentuk dan di kimpal tetapi kurang sifat kebolehkerasan.  Keluli Berkarbon Tinggi. Kandungan karbon 0. Penggunaanya bergantung pada peratus kandungan karbon iaitu antara 0.8% .5%.KELULI Keluli dihasilkan daripada campuran besi dan karbon.

.KELULI ALOI Merupakan gabungan keluli dengan logam lain. Ianya mempunyai sifat mekanik seperti kekuatan dan kemuluran Keluli ini amat sesuai bagi sesuatu produk yang direka bentuk untuk menerima hentaman.bebanan dan tegasan yang tinggi. Contoh keluli aloi ialah keluli nikel. Sifatnya berbeza dari sifat logam asal. keluli kromium dan keluli krom-nikel.

Antara jenis besi tuang yang biasa digunakan ialah besi tuang kelabu yang digunakan untuk membuat blok enjin. . Mempunyai sifat dan mutu yang berlainan antara satu lain kerana kandungan karbon yg berbeza. Besi tuang tidak semulur keluli tetapi sifat kebolehmesinannya amat baik.BESI TUANG Besi Tuang merupakan leburan logam cair yang dituang kedalam acuan yang disediakan. besi tuang putih untuk membuat roda kereta api dan besi tuang aloi untuk membuat blok acuan. Besi ini boleh didapati dalam pelbagai jenis dan gred.

Sifat makenik besi tempawan ialah kemuluran.BESI TEMPAWAN  Merupakan besi tulen. .Besi ini diproses dengan menggunakan relau pengedap(puddling). himpitan dan gelekan untuk mendapat bentuk seperti bar.plat dan kepingan.  Besi yang dikeluarkan akan mengalami proses seperti ketukan.  Antara kegunaan dalam bidang kejuruteraan ialah untuk membuat takal. andas dan pencangkuk kren.

LOGAM BUKAN FERUS  Logam bukan ferus ialah sejenis logam yang tidak mengandungi besi dan mempunyai sifat fizikal tersendiri seperti boleh mengalirkan haba dan tahan karat.kuprum dan timah. . Antaranya termasuklah aluminium.  Terdapat berbagai jenis bahan logam bukan ferus yang digunakan dalam kejuruteraan .

.Juga digunakan sebagai aloi pematerian dan gangsa piuter. TIMAH Digunakan untuk menyalut keluli bagi membuat bekas makanan . Sifat mekanik: lembut dan mulur oleh itu ianya mudah dibentuk. alatan memasak dan bekas makanan. dimesin. Sifat mekanik: kemuluran dan ketempaan. Sifat fizikal: mudah dituang. suhu lebur yang rendah. Digunakan dalam industri kapalterbang. Sifat fizikal: keberaliran elektrik dan haba yang tinggi.ALUMINIUM Bahan pengalir haba yang baik dan mudah dibentuk kerana lembut. Sifat mekanik: kemuluran yang tinggi dan merintangi kakisan. KUPRUM Digunakan dengan meluas dalam industri elektrik terutama dalam pembuatan alat penyaman udara. keberaliran elektrik dan haba yang baik serta tidak beracun.

Antara contoh aloi ialah Loyang dan Gangsa. Mempunyai sifat mekanik kemuluran yang tinggi.mangan dan fosforus. LOYANG Hasil campuran kuprum dan zink. GANGSA Aloi kuprum hasil campuran kuprum. Loyang mudah dimesin.nikel. Campuran tambahan ialah silikon. Sifat mekanik: kekerasan. dibentuk dan dituang dan keberaliran haba yang baik. Sifat fizikal: pengalir elaktrik yang baik.ALOI Merupakan campuran dua atau lebih bahan logam bagi menghasilkan logam baru(aloi). zink dan timah. komponen pam dan alatan perhiasan. Mempunyai sifat yang lebih baik dari logam tulen. sesendal. aluminium. Digunakan untuk mambuat penggalas. . Kegunaan: membuat galas bebola dan gear.

Ianya wujud dalam bentuk gas cecair ataupun pepejal. .BAHAN BUKAN LOGAM Bahan yang tidak mengandungi unsur logam didalamnya. Secara amnya ia merupakan penebat haba yang baik.

19 .BAHAN KOMPOSIT PENGENALAN : Komposit adalah suatu bahan hasil gabungan dua atau lebih bahan logam dan/bahan bukan logam. Bahan binaan yang biasa digunakan seperti konkrit juga merupakan bahan komposit. Contohnya batu bata yang diperbuat dari lumpur dan diperkuatkan dengan jerami sebagai satu bahan komposit. Bahan komposit merupakan bahan yang baik dari segi ketahanan seperti sifat kekerasan dan tahan calar.

Terdapat alat pemotong yang yang menggunakan bahan komposit contohnya roda canai dan mata alat pemotong yang mengunakan kobalt dan nikel.BAHAN KOMPOSIT Penggunaan bahan komposit telah memperbaiki kekuatan. contohnya plastik dan kaca gentian. 20 . Bahan komposit boleh didapati dalam pelbagai jenis . ketahanan dan kepejalan sesuatu produk dalam proses pembuatan dan rekabentuk.

petroleum dan protein dalam susu. petroleum atau tumbuhan yang menghasilkan sifat plastik setelah dipanaskan. damar tiruan seperti arang batu. kapas atau tumbuhan lain.PLASTIK Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. Polimer terdiri daripada kayu. Plastik terbahagi kepada dua iaitu plastik haba (thermoplastic) dan plastik termoset. . Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). Merupakan bahan organik yang diperoleh hasil daripada pemprosesan arangbatu. kaca dan seramik selain dari plastik. Plastik dihasilkan daripada selulosa kayu.damar tulen seperti minyak aspal. getah.

PLASTIK HABA Plastik ini boleh dikitar semula melalui proses pemanasan tanpa mengalami sebarang perubahan kimia.Poliamida. pintu berkaca dan peralatan makmal. . JENIS-JENIS KEGUNAAN Asetal Akrilik Polivinl Klorida(PVC) Membuat komponen mekanikal dalam jangka panjang contohnya seseddal. Digunakan dalam industri pembinaan seperti membuat paip dan pembuluh (conduit) Jenis yang lain iaitu: ABS (Acrylonitrile Butadine Styrene). Flurokarbon. Sellulosik.Polipropilena. Membuat lensa(kanta).Polikarbonat.Polisulfona. paip dan injap.Polietilena.Poliester.Polistren a.

gasket.Pepejal plastik tidak boleh dikitar semula. JENIS-JENIS Alkid Amino( Urea dan Melamina) Epoksi Fenolik Poliester Silikon KEGUNAAN Membuat komponen elektrik dan elektronik. Membuat beg. . Menghasilkan komponen ellektrik yang memerlukan kekuatan terhadap suhu tinggi. tombol.panel berlamina dan telefon.pengedap haba .PLASTIK TERMOSET Plastik jenis ini boleh dibentuk dengan dikenakan haba dan tekanan. Membuat komponen pemegang. kerusi. badan automotif dan hiasan. Menghasikan pemutus litar dan pemegang. Membuat komponen elektrik.

badan bot laju. topi kaledar dan tong sampah. Kaca gentian terhasil dengan kaedah memutar kaca sehingga menjadi gentian halus. Selain itu ianya digunakan untuk membuat Siling Plaster. .KACA GENTIAN Merupakan sejenis bahan komposit.Contoh kaca gentian ialah Polieter yang digunakan untuk mambuat badan kereta. Pembentukan produk kaca gentian boleh digunakan dengan kaedah tuangan .

linen dan hem. bahan gentian sayuran lain spt kapas. . Kertas dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi palpa. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu(kayu lembut) seperti spruce. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa.KERTAS Bahan nipis rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian.

tapak kasut dan sesendal getah. Bahan yang terkandung dalam getah tidak mempunyai bentuk yang skata dan ianya tahan pada daya yang dikenakan tanpa pecah. Antara kegunaan getah adalah untuk membuat tayar.GETAH Getah adalah sejenis bahan yang mempunyai keupayaan untuk berubah bentuk dengan cepat. . Sifat elastik nya membolehkan ianya berubah panjang dari bentuk asalnya tanpa putus.

lengai. biasanya terbentuk apabila bahan cair tidak berkristal disejukkan dengan cepat. kuat. Kaca merupakan bahan pejal sekata. Komponen utama kaca ialah silika. tahan hakis. Silika ialah galian yang mengandungi silikon dioksida. Silika wujud secara semulajadi dalam pasir. dengan itu tidak memberikan cukup masa untuk jaringan kekisi kristal biasa terbentuk.KACA Kaca merupakan bahan lutsinar. Ciri-ciri ini menjadikan kaca sebagai bahan yang sangat berguna. dan secara biologi merupakan bahan yang tidak aktif. yang boleh dibentuk menjadi permukaan yang tahan dan licin. .

setara dengan sebatian kalium karbonat. Silika tulen mempunyai tahap lebur sekitar 2000 Selsius. atau dalam bentuk polihabluran. Bagaimanapun. yang merupakan sebatian kimia yang serupa dengan kuarza. yang menurunkan tahap lebur kepada sekitar 1000 Selsius. ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut.KACA Kaca biasa biasanya terdiri daripada silikon dioksida (SiO2). jadi kapur (kalsium oksida. pasir. Satu daripadanya adalah soda (sodium karbonat Na2CO3). . jadi dua bahan lain sering dicampurkan kepada pasir dalam pembuatan kaca. atau potasy. bahan soda menjadikan kaca larut. CaO) merupakan bahan ketiga.