P. 1
Nota-Rbt-3118-Jenis-jenis-Bahan-Pgsr

Nota-Rbt-3118-Jenis-jenis-Bahan-Pgsr

|Views: 181|Likes:

More info:

Published by: Zu'l Zeddicus Zorander on Jan 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2013

pdf

text

original

JENIS BAHAN MENTAH

JENIS-JENIS BAHAN MENTAH
KAYU  LOGAM  PLASTIK  KACA  GENTIAN KACA  KOMPOSIT  KERTAS  GETAH

cecair dan pepejal -getah -polimer -seramik JENIS-JENIS BAHAN LOGAM / BUKAN LOGAM KEGUNAAN -palam pencucuh -kain nilon 3 .PERBANDINGAN BAHAN LOGAM DENGAN BAHAN BUKAN LOGAM PERKARA TAKRIFAN BAHAN LOGAM -mempunyai ketumpatan yang tinggi -pengalir elektrik yang baik -pengalir haba yang baik -aluminium -kuprum -timah -keluli -besi tuang -pembuatan enjin kereta -alatan memasak BAHAN BUKAN LOGAM -membentuk melekul besar dan banyak unit -terdapat dalam bentuk gas.

KAYU Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti. Di Malaysia terdapat lebih 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis yang digunakan secara kormesial. Merupakan sejenis bahan binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika. .

ukiran Jambatan. Kerja hisaan. perket. pemegang alat. jambatan . perket dan perabot. MERBAU RESAK TEMBUSU . lantai .KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CHENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal.lantai. rangka. cerucuk.rangka pintu/tingkap. gelegar. Rasuk. tiang. Pembinaan berat. lantai dan perabot.perabot. venire dan pemegang alat. parket dan panel. Pembinaan berat. rangka pintu/tingkap. cerucuk. kapal. rasuk. lantai.

rasuk.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN SEDERHANA BERAT. lantai. Kekuda.tiang. NAMA KEMPAS KEGUNAAN Pembinaan berat. cerucuk dan pemegang alat. parket. rasuk. jambatan . landasan. tiang Tiang.gerobok. perabot KERUING KAPUR TUALANG . tiang gelegar. panel.jambatan dan gerabak lori. Pembinaan umum.

tingkap. pelapisan pintu. susur tangga dan perket RAMIN SEPETIR KAYU GETAH .perabot. perbot. papan lapis. binding dalam dan panel Gerobok. rasuk. tingkap dan panel. panel dan perabot Perabot.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN RINGAN NAMA NYATUH MERANTI KEGUNAAN Pintu.panel. Hiasan perabot. lantai. lantai. tiang. Pembinaan.

LOGAM BAHAN LOGAM LOGAM FERUS LOGAM BUKAN FERUS Timah Aluminium Kuprum BESI TEMPAWAN ALOI Loyang Gangsa KELULI BESI TUANG •Kelabu Putih Aloi BERKARBON •Rendah •Sederhana •Tinggi ALOI •Kromium •Vanadium •Krom-Nikel •Molibdenum •Keluli Tahan Lasak .

PERBANDINGAN LOGAM FERUS DENGAN LOGAM BUKAN FERUS PERKARA LOGAM BUKANFERUS LOGAM FERUS TAKRIFAN -logam yang tidak -logam yang mempunyai unsur ferus mempunyai unsur besi -aluminium -kuprum -timah -membuat dawai elektrik -paip penukar haba -membuat piuter -keluli -besi tuang JENIS LOGAM FERUS/BUKAN FERUS KEGUNAAN -blok enjin kenderaan -gear -gergaji 9 .

•Keluli .LOGAM FERUS •Bahan yang mengandungi unsur-unsur besi (ferum). besi tuang dan besi tempawan adalah merupakan logam ferus yang biasa digunakan dalam kejuruteraan. . •Keluli dan besi tuang adalah merupakan logam ferus yang utama.bar dan kepingan. •Ianya boleh didapati dalam bentuk plat.

.15% . Penggunaanya bergantung pada peratus kandungan karbon iaitu antara 0.KELULI Keluli dihasilkan daripada campuran besi dan karbon.  Keluli Berkarbon Rendah.5%.8% .1.  Keluli Berkarbon Tinggi.  Keluli Berkarbon Sederhana.0.5 % . Keluli boleh dikelaskan kepada dua jenis iaitu keluli karbon dan keluli aloi. Kandungan karbon 0. Sifat yang ada padanya ialah boleh dibentuk dan di kimpal tetapi kurang sifat kebolehkerasan. Kandungan karbon 0. Mempuanyai sifat kekuatan yang lebih tinggi berbanding keluli karbon rendah. Mempunyai gabungan sifat mekanik seperti kekerasan dan keteguhan.80%.30% .30%.0.15% hingga 1. Kandungan karbon antara 0.

keluli kromium dan keluli krom-nikel. Sifatnya berbeza dari sifat logam asal.bebanan dan tegasan yang tinggi. .KELULI ALOI Merupakan gabungan keluli dengan logam lain. Contoh keluli aloi ialah keluli nikel. Ianya mempunyai sifat mekanik seperti kekuatan dan kemuluran Keluli ini amat sesuai bagi sesuatu produk yang direka bentuk untuk menerima hentaman.

besi tuang putih untuk membuat roda kereta api dan besi tuang aloi untuk membuat blok acuan. Mempunyai sifat dan mutu yang berlainan antara satu lain kerana kandungan karbon yg berbeza. Antara jenis besi tuang yang biasa digunakan ialah besi tuang kelabu yang digunakan untuk membuat blok enjin. . Besi tuang tidak semulur keluli tetapi sifat kebolehmesinannya amat baik. Besi ini boleh didapati dalam pelbagai jenis dan gred.BESI TUANG Besi Tuang merupakan leburan logam cair yang dituang kedalam acuan yang disediakan.

.BESI TEMPAWAN  Merupakan besi tulen. andas dan pencangkuk kren.plat dan kepingan. Sifat makenik besi tempawan ialah kemuluran. himpitan dan gelekan untuk mendapat bentuk seperti bar.Besi ini diproses dengan menggunakan relau pengedap(puddling).  Antara kegunaan dalam bidang kejuruteraan ialah untuk membuat takal.  Besi yang dikeluarkan akan mengalami proses seperti ketukan.

LOGAM BUKAN FERUS  Logam bukan ferus ialah sejenis logam yang tidak mengandungi besi dan mempunyai sifat fizikal tersendiri seperti boleh mengalirkan haba dan tahan karat.kuprum dan timah. .  Terdapat berbagai jenis bahan logam bukan ferus yang digunakan dalam kejuruteraan . Antaranya termasuklah aluminium.

Sifat mekanik: kemuluran yang tinggi dan merintangi kakisan. . Digunakan dalam industri kapalterbang. KUPRUM Digunakan dengan meluas dalam industri elektrik terutama dalam pembuatan alat penyaman udara.Juga digunakan sebagai aloi pematerian dan gangsa piuter. Sifat fizikal: mudah dituang.ALUMINIUM Bahan pengalir haba yang baik dan mudah dibentuk kerana lembut. alatan memasak dan bekas makanan. dimesin. TIMAH Digunakan untuk menyalut keluli bagi membuat bekas makanan . suhu lebur yang rendah. Sifat mekanik: kemuluran dan ketempaan. keberaliran elektrik dan haba yang baik serta tidak beracun. Sifat fizikal: keberaliran elektrik dan haba yang tinggi. Sifat mekanik: lembut dan mulur oleh itu ianya mudah dibentuk.

Campuran tambahan ialah silikon. LOYANG Hasil campuran kuprum dan zink.mangan dan fosforus. Loyang mudah dimesin. aluminium. Mempunyai sifat yang lebih baik dari logam tulen. . Digunakan untuk mambuat penggalas. komponen pam dan alatan perhiasan.ALOI Merupakan campuran dua atau lebih bahan logam bagi menghasilkan logam baru(aloi). GANGSA Aloi kuprum hasil campuran kuprum. sesendal. Sifat fizikal: pengalir elaktrik yang baik. Sifat mekanik: kekerasan. dibentuk dan dituang dan keberaliran haba yang baik. zink dan timah.nikel. Antara contoh aloi ialah Loyang dan Gangsa. Mempunyai sifat mekanik kemuluran yang tinggi. Kegunaan: membuat galas bebola dan gear.

Secara amnya ia merupakan penebat haba yang baik. .BAHAN BUKAN LOGAM Bahan yang tidak mengandungi unsur logam didalamnya. Ianya wujud dalam bentuk gas cecair ataupun pepejal.

Bahan binaan yang biasa digunakan seperti konkrit juga merupakan bahan komposit. 19 . Contohnya batu bata yang diperbuat dari lumpur dan diperkuatkan dengan jerami sebagai satu bahan komposit.BAHAN KOMPOSIT PENGENALAN : Komposit adalah suatu bahan hasil gabungan dua atau lebih bahan logam dan/bahan bukan logam. Bahan komposit merupakan bahan yang baik dari segi ketahanan seperti sifat kekerasan dan tahan calar.

contohnya plastik dan kaca gentian. ketahanan dan kepejalan sesuatu produk dalam proses pembuatan dan rekabentuk. 20 .BAHAN KOMPOSIT Penggunaan bahan komposit telah memperbaiki kekuatan. Bahan komposit boleh didapati dalam pelbagai jenis . Terdapat alat pemotong yang yang menggunakan bahan komposit contohnya roda canai dan mata alat pemotong yang mengunakan kobalt dan nikel.

petroleum dan protein dalam susu. Plastik dihasilkan daripada selulosa kayu. petroleum atau tumbuhan yang menghasilkan sifat plastik setelah dipanaskan. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). Plastik terbahagi kepada dua iaitu plastik haba (thermoplastic) dan plastik termoset. Merupakan bahan organik yang diperoleh hasil daripada pemprosesan arangbatu.damar tulen seperti minyak aspal. getah. kaca dan seramik selain dari plastik.PLASTIK Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. . kapas atau tumbuhan lain. damar tiruan seperti arang batu. Polimer terdiri daripada kayu.

Digunakan dalam industri pembinaan seperti membuat paip dan pembuluh (conduit) Jenis yang lain iaitu: ABS (Acrylonitrile Butadine Styrene). paip dan injap.Poliamida.Poliester.Polikarbonat. . Sellulosik. pintu berkaca dan peralatan makmal. Membuat lensa(kanta). JENIS-JENIS KEGUNAAN Asetal Akrilik Polivinl Klorida(PVC) Membuat komponen mekanikal dalam jangka panjang contohnya seseddal.PLASTIK HABA Plastik ini boleh dikitar semula melalui proses pemanasan tanpa mengalami sebarang perubahan kimia.Polipropilena.Polisulfona. Flurokarbon.Polistren a.Polietilena.

Pepejal plastik tidak boleh dikitar semula. Membuat komponen elektrik. .panel berlamina dan telefon. Membuat komponen pemegang. JENIS-JENIS Alkid Amino( Urea dan Melamina) Epoksi Fenolik Poliester Silikon KEGUNAAN Membuat komponen elektrik dan elektronik. badan automotif dan hiasan.PLASTIK TERMOSET Plastik jenis ini boleh dibentuk dengan dikenakan haba dan tekanan. Menghasikan pemutus litar dan pemegang. gasket. Membuat beg. kerusi. Menghasilkan komponen ellektrik yang memerlukan kekuatan terhadap suhu tinggi.pengedap haba . tombol.

Kaca gentian terhasil dengan kaedah memutar kaca sehingga menjadi gentian halus. . Pembentukan produk kaca gentian boleh digunakan dengan kaedah tuangan .KACA GENTIAN Merupakan sejenis bahan komposit. badan bot laju.Contoh kaca gentian ialah Polieter yang digunakan untuk mambuat badan kereta. Selain itu ianya digunakan untuk membuat Siling Plaster. topi kaledar dan tong sampah.

Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu(kayu lembut) seperti spruce. . linen dan hem. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. bahan gentian sayuran lain spt kapas.KERTAS Bahan nipis rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. Kertas dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi palpa.

Bahan yang terkandung dalam getah tidak mempunyai bentuk yang skata dan ianya tahan pada daya yang dikenakan tanpa pecah. Sifat elastik nya membolehkan ianya berubah panjang dari bentuk asalnya tanpa putus. Antara kegunaan getah adalah untuk membuat tayar. . tapak kasut dan sesendal getah.GETAH Getah adalah sejenis bahan yang mempunyai keupayaan untuk berubah bentuk dengan cepat.

lengai. dan secara biologi merupakan bahan yang tidak aktif. Komponen utama kaca ialah silika. Silika ialah galian yang mengandungi silikon dioksida. Silika wujud secara semulajadi dalam pasir. biasanya terbentuk apabila bahan cair tidak berkristal disejukkan dengan cepat. . tahan hakis. kuat.KACA Kaca merupakan bahan lutsinar. dengan itu tidak memberikan cukup masa untuk jaringan kekisi kristal biasa terbentuk. Kaca merupakan bahan pejal sekata. yang boleh dibentuk menjadi permukaan yang tahan dan licin. Ciri-ciri ini menjadikan kaca sebagai bahan yang sangat berguna.

atau dalam bentuk polihabluran. CaO) merupakan bahan ketiga. Satu daripadanya adalah soda (sodium karbonat Na2CO3). Silika tulen mempunyai tahap lebur sekitar 2000 Selsius. yang merupakan sebatian kimia yang serupa dengan kuarza.KACA Kaca biasa biasanya terdiri daripada silikon dioksida (SiO2). atau potasy. jadi dua bahan lain sering dicampurkan kepada pasir dalam pembuatan kaca. jadi kapur (kalsium oksida. pasir. ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. bahan soda menjadikan kaca larut. yang menurunkan tahap lebur kepada sekitar 1000 Selsius. Bagaimanapun. . setara dengan sebatian kalium karbonat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->