JENIS BAHAN MENTAH

JENIS-JENIS BAHAN MENTAH
KAYU  LOGAM  PLASTIK  KACA  GENTIAN KACA  KOMPOSIT  KERTAS  GETAH

cecair dan pepejal -getah -polimer -seramik JENIS-JENIS BAHAN LOGAM / BUKAN LOGAM KEGUNAAN -palam pencucuh -kain nilon 3 .PERBANDINGAN BAHAN LOGAM DENGAN BAHAN BUKAN LOGAM PERKARA TAKRIFAN BAHAN LOGAM -mempunyai ketumpatan yang tinggi -pengalir elektrik yang baik -pengalir haba yang baik -aluminium -kuprum -timah -keluli -besi tuang -pembuatan enjin kereta -alatan memasak BAHAN BUKAN LOGAM -membentuk melekul besar dan banyak unit -terdapat dalam bentuk gas.

Di Malaysia terdapat lebih 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis yang digunakan secara kormesial. Merupakan sejenis bahan binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika. .KAYU Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti.

jambatan . venire dan pemegang alat.rangka pintu/tingkap.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CHENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal. perket. MERBAU RESAK TEMBUSU . perket dan perabot. Pembinaan berat. gelegar. Pembinaan berat. lantai . cerucuk. ukiran Jambatan. kapal. lantai.lantai. rangka. parket dan panel. cerucuk. lantai dan perabot. Kerja hisaan. tiang. pemegang alat. rasuk. rangka pintu/tingkap.perabot. Rasuk.

tiang gelegar. Kekuda. perabot KERUING KAPUR TUALANG . panel. tiang Tiang. rasuk.tiang. cerucuk dan pemegang alat. parket.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN SEDERHANA BERAT. rasuk. NAMA KEMPAS KEGUNAAN Pembinaan berat. landasan.jambatan dan gerabak lori. Pembinaan umum. lantai.gerobok. jambatan .

papan lapis. lantai. tingkap. lantai.panel. perbot. Hiasan perabot. tiang. binding dalam dan panel Gerobok. pelapisan pintu.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN RINGAN NAMA NYATUH MERANTI KEGUNAAN Pintu. Pembinaan.perabot. susur tangga dan perket RAMIN SEPETIR KAYU GETAH . rasuk. panel dan perabot Perabot. tingkap dan panel.

LOGAM BAHAN LOGAM LOGAM FERUS LOGAM BUKAN FERUS Timah Aluminium Kuprum BESI TEMPAWAN ALOI Loyang Gangsa KELULI BESI TUANG •Kelabu Putih Aloi BERKARBON •Rendah •Sederhana •Tinggi ALOI •Kromium •Vanadium •Krom-Nikel •Molibdenum •Keluli Tahan Lasak .

PERBANDINGAN LOGAM FERUS DENGAN LOGAM BUKAN FERUS PERKARA LOGAM BUKANFERUS LOGAM FERUS TAKRIFAN -logam yang tidak -logam yang mempunyai unsur ferus mempunyai unsur besi -aluminium -kuprum -timah -membuat dawai elektrik -paip penukar haba -membuat piuter -keluli -besi tuang JENIS LOGAM FERUS/BUKAN FERUS KEGUNAAN -blok enjin kenderaan -gear -gergaji 9 .

•Keluli . besi tuang dan besi tempawan adalah merupakan logam ferus yang biasa digunakan dalam kejuruteraan.LOGAM FERUS •Bahan yang mengandungi unsur-unsur besi (ferum). .bar dan kepingan. •Ianya boleh didapati dalam bentuk plat. •Keluli dan besi tuang adalah merupakan logam ferus yang utama.

Kandungan karbon 0. Mempunyai gabungan sifat mekanik seperti kekerasan dan keteguhan.5%.0. Kandungan karbon antara 0.  Keluli Berkarbon Tinggi.30% . Sifat yang ada padanya ialah boleh dibentuk dan di kimpal tetapi kurang sifat kebolehkerasan. Kandungan karbon 0.30%.1. Keluli boleh dikelaskan kepada dua jenis iaitu keluli karbon dan keluli aloi.15% . .KELULI Keluli dihasilkan daripada campuran besi dan karbon.8% .  Keluli Berkarbon Sederhana. Mempuanyai sifat kekuatan yang lebih tinggi berbanding keluli karbon rendah.80%.0.5 % .  Keluli Berkarbon Rendah. Penggunaanya bergantung pada peratus kandungan karbon iaitu antara 0.15% hingga 1.

KELULI ALOI Merupakan gabungan keluli dengan logam lain. Sifatnya berbeza dari sifat logam asal. Contoh keluli aloi ialah keluli nikel. Ianya mempunyai sifat mekanik seperti kekuatan dan kemuluran Keluli ini amat sesuai bagi sesuatu produk yang direka bentuk untuk menerima hentaman. keluli kromium dan keluli krom-nikel.bebanan dan tegasan yang tinggi. .

Besi ini boleh didapati dalam pelbagai jenis dan gred. .BESI TUANG Besi Tuang merupakan leburan logam cair yang dituang kedalam acuan yang disediakan. besi tuang putih untuk membuat roda kereta api dan besi tuang aloi untuk membuat blok acuan. Mempunyai sifat dan mutu yang berlainan antara satu lain kerana kandungan karbon yg berbeza. Antara jenis besi tuang yang biasa digunakan ialah besi tuang kelabu yang digunakan untuk membuat blok enjin. Besi tuang tidak semulur keluli tetapi sifat kebolehmesinannya amat baik.

 Antara kegunaan dalam bidang kejuruteraan ialah untuk membuat takal. Sifat makenik besi tempawan ialah kemuluran.Besi ini diproses dengan menggunakan relau pengedap(puddling). .BESI TEMPAWAN  Merupakan besi tulen.  Besi yang dikeluarkan akan mengalami proses seperti ketukan. himpitan dan gelekan untuk mendapat bentuk seperti bar.plat dan kepingan. andas dan pencangkuk kren.

Antaranya termasuklah aluminium.  Terdapat berbagai jenis bahan logam bukan ferus yang digunakan dalam kejuruteraan .LOGAM BUKAN FERUS  Logam bukan ferus ialah sejenis logam yang tidak mengandungi besi dan mempunyai sifat fizikal tersendiri seperti boleh mengalirkan haba dan tahan karat. .kuprum dan timah.

TIMAH Digunakan untuk menyalut keluli bagi membuat bekas makanan . Sifat mekanik: kemuluran dan ketempaan. . Digunakan dalam industri kapalterbang. Sifat mekanik: lembut dan mulur oleh itu ianya mudah dibentuk. KUPRUM Digunakan dengan meluas dalam industri elektrik terutama dalam pembuatan alat penyaman udara. dimesin. suhu lebur yang rendah. Sifat fizikal: keberaliran elektrik dan haba yang tinggi. alatan memasak dan bekas makanan. Sifat mekanik: kemuluran yang tinggi dan merintangi kakisan.Juga digunakan sebagai aloi pematerian dan gangsa piuter. Sifat fizikal: mudah dituang. keberaliran elektrik dan haba yang baik serta tidak beracun.ALUMINIUM Bahan pengalir haba yang baik dan mudah dibentuk kerana lembut.

sesendal. Kegunaan: membuat galas bebola dan gear. GANGSA Aloi kuprum hasil campuran kuprum. dibentuk dan dituang dan keberaliran haba yang baik.mangan dan fosforus. Loyang mudah dimesin. Sifat mekanik: kekerasan.ALOI Merupakan campuran dua atau lebih bahan logam bagi menghasilkan logam baru(aloi). Sifat fizikal: pengalir elaktrik yang baik. Digunakan untuk mambuat penggalas. LOYANG Hasil campuran kuprum dan zink. Antara contoh aloi ialah Loyang dan Gangsa. zink dan timah. komponen pam dan alatan perhiasan. aluminium.nikel. . Campuran tambahan ialah silikon. Mempunyai sifat yang lebih baik dari logam tulen. Mempunyai sifat mekanik kemuluran yang tinggi.

. Secara amnya ia merupakan penebat haba yang baik. Ianya wujud dalam bentuk gas cecair ataupun pepejal.BAHAN BUKAN LOGAM Bahan yang tidak mengandungi unsur logam didalamnya.

BAHAN KOMPOSIT PENGENALAN : Komposit adalah suatu bahan hasil gabungan dua atau lebih bahan logam dan/bahan bukan logam. Bahan komposit merupakan bahan yang baik dari segi ketahanan seperti sifat kekerasan dan tahan calar. Bahan binaan yang biasa digunakan seperti konkrit juga merupakan bahan komposit. 19 . Contohnya batu bata yang diperbuat dari lumpur dan diperkuatkan dengan jerami sebagai satu bahan komposit.

Terdapat alat pemotong yang yang menggunakan bahan komposit contohnya roda canai dan mata alat pemotong yang mengunakan kobalt dan nikel. contohnya plastik dan kaca gentian.BAHAN KOMPOSIT Penggunaan bahan komposit telah memperbaiki kekuatan. ketahanan dan kepejalan sesuatu produk dalam proses pembuatan dan rekabentuk. 20 . Bahan komposit boleh didapati dalam pelbagai jenis .

Merupakan bahan organik yang diperoleh hasil daripada pemprosesan arangbatu. getah. Plastik terbahagi kepada dua iaitu plastik haba (thermoplastic) dan plastik termoset. kaca dan seramik selain dari plastik.PLASTIK Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. kapas atau tumbuhan lain. damar tiruan seperti arang batu. petroleum atau tumbuhan yang menghasilkan sifat plastik setelah dipanaskan. petroleum dan protein dalam susu. Plastik dihasilkan daripada selulosa kayu. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). Polimer terdiri daripada kayu.damar tulen seperti minyak aspal. .

JENIS-JENIS KEGUNAAN Asetal Akrilik Polivinl Klorida(PVC) Membuat komponen mekanikal dalam jangka panjang contohnya seseddal. Flurokarbon.Poliamida. .PLASTIK HABA Plastik ini boleh dikitar semula melalui proses pemanasan tanpa mengalami sebarang perubahan kimia. Digunakan dalam industri pembinaan seperti membuat paip dan pembuluh (conduit) Jenis yang lain iaitu: ABS (Acrylonitrile Butadine Styrene).Polipropilena.Polistren a. paip dan injap.Poliester. Sellulosik.Polietilena. Membuat lensa(kanta).Polikarbonat.Polisulfona. pintu berkaca dan peralatan makmal.

tombol. Menghasikan pemutus litar dan pemegang. kerusi.PLASTIK TERMOSET Plastik jenis ini boleh dibentuk dengan dikenakan haba dan tekanan.pengedap haba . Membuat beg. badan automotif dan hiasan. Menghasilkan komponen ellektrik yang memerlukan kekuatan terhadap suhu tinggi. Membuat komponen elektrik. Membuat komponen pemegang. gasket.Pepejal plastik tidak boleh dikitar semula. . JENIS-JENIS Alkid Amino( Urea dan Melamina) Epoksi Fenolik Poliester Silikon KEGUNAAN Membuat komponen elektrik dan elektronik.panel berlamina dan telefon.

badan bot laju. . topi kaledar dan tong sampah. Kaca gentian terhasil dengan kaedah memutar kaca sehingga menjadi gentian halus. Pembentukan produk kaca gentian boleh digunakan dengan kaedah tuangan .Contoh kaca gentian ialah Polieter yang digunakan untuk mambuat badan kereta. Selain itu ianya digunakan untuk membuat Siling Plaster.KACA GENTIAN Merupakan sejenis bahan komposit.

. linen dan hem. bahan gentian sayuran lain spt kapas. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu(kayu lembut) seperti spruce. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. Kertas dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi palpa.KERTAS Bahan nipis rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian.

Bahan yang terkandung dalam getah tidak mempunyai bentuk yang skata dan ianya tahan pada daya yang dikenakan tanpa pecah. .GETAH Getah adalah sejenis bahan yang mempunyai keupayaan untuk berubah bentuk dengan cepat. Sifat elastik nya membolehkan ianya berubah panjang dari bentuk asalnya tanpa putus. tapak kasut dan sesendal getah. Antara kegunaan getah adalah untuk membuat tayar.

lengai. biasanya terbentuk apabila bahan cair tidak berkristal disejukkan dengan cepat. Silika wujud secara semulajadi dalam pasir. Kaca merupakan bahan pejal sekata. yang boleh dibentuk menjadi permukaan yang tahan dan licin. tahan hakis. dengan itu tidak memberikan cukup masa untuk jaringan kekisi kristal biasa terbentuk. Silika ialah galian yang mengandungi silikon dioksida. . Komponen utama kaca ialah silika. Ciri-ciri ini menjadikan kaca sebagai bahan yang sangat berguna.KACA Kaca merupakan bahan lutsinar. dan secara biologi merupakan bahan yang tidak aktif. kuat.

KACA Kaca biasa biasanya terdiri daripada silikon dioksida (SiO2). atau dalam bentuk polihabluran. jadi kapur (kalsium oksida. jadi dua bahan lain sering dicampurkan kepada pasir dalam pembuatan kaca. Silika tulen mempunyai tahap lebur sekitar 2000 Selsius. Bagaimanapun. Satu daripadanya adalah soda (sodium karbonat Na2CO3). yang menurunkan tahap lebur kepada sekitar 1000 Selsius. setara dengan sebatian kalium karbonat. ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut. yang merupakan sebatian kimia yang serupa dengan kuarza. bahan soda menjadikan kaca larut. atau potasy. . CaO) merupakan bahan ketiga. pasir.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful