JENIS BAHAN MENTAH

JENIS-JENIS BAHAN MENTAH
KAYU  LOGAM  PLASTIK  KACA  GENTIAN KACA  KOMPOSIT  KERTAS  GETAH

cecair dan pepejal -getah -polimer -seramik JENIS-JENIS BAHAN LOGAM / BUKAN LOGAM KEGUNAAN -palam pencucuh -kain nilon 3 .PERBANDINGAN BAHAN LOGAM DENGAN BAHAN BUKAN LOGAM PERKARA TAKRIFAN BAHAN LOGAM -mempunyai ketumpatan yang tinggi -pengalir elektrik yang baik -pengalir haba yang baik -aluminium -kuprum -timah -keluli -besi tuang -pembuatan enjin kereta -alatan memasak BAHAN BUKAN LOGAM -membentuk melekul besar dan banyak unit -terdapat dalam bentuk gas.

.KAYU Kayu adalah sejenis bahan mentah yang terdapat secara semulajadi dan sumber yang boleh diganti. Merupakan sejenis bahan binaan yang paling meluas digunakan dalam pembinaan di kawasan beriklim tropika. Di Malaysia terdapat lebih 1000 spesis kayu tetapi hanya 80 spesis yang digunakan secara kormesial.

KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN BERAT NAMA CHENGAL BALAU KEKATUNG KEGUNAAN Kapal. Kerja hisaan. jambatan . tiang. MERBAU RESAK TEMBUSU . perket. Rasuk. cerucuk.perabot. kapal. pemegang alat. parket dan panel. cerucuk. perket dan perabot. rangka. lantai.rangka pintu/tingkap. lantai dan perabot. ukiran Jambatan. lantai . Pembinaan berat. Pembinaan berat. gelegar.lantai. venire dan pemegang alat. rangka pintu/tingkap. rasuk.

tiang gelegar. tiang Tiang.tiang. panel.jambatan dan gerabak lori.KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN SEDERHANA BERAT. lantai. rasuk. cerucuk dan pemegang alat. parket.gerobok. landasan. NAMA KEMPAS KEGUNAAN Pembinaan berat. rasuk. Kekuda. perabot KERUING KAPUR TUALANG . Pembinaan umum. jambatan .

KEGUNAAN KAYU KUMPULAN KERAS DAN RINGAN NAMA NYATUH MERANTI KEGUNAAN Pintu. panel dan perabot Perabot. rasuk. papan lapis. lantai. susur tangga dan perket RAMIN SEPETIR KAYU GETAH .panel.perabot. binding dalam dan panel Gerobok. lantai. pelapisan pintu. tingkap. tingkap dan panel. perbot. Pembinaan. Hiasan perabot. tiang.

LOGAM BAHAN LOGAM LOGAM FERUS LOGAM BUKAN FERUS Timah Aluminium Kuprum BESI TEMPAWAN ALOI Loyang Gangsa KELULI BESI TUANG •Kelabu Putih Aloi BERKARBON •Rendah •Sederhana •Tinggi ALOI •Kromium •Vanadium •Krom-Nikel •Molibdenum •Keluli Tahan Lasak .

PERBANDINGAN LOGAM FERUS DENGAN LOGAM BUKAN FERUS PERKARA LOGAM BUKANFERUS LOGAM FERUS TAKRIFAN -logam yang tidak -logam yang mempunyai unsur ferus mempunyai unsur besi -aluminium -kuprum -timah -membuat dawai elektrik -paip penukar haba -membuat piuter -keluli -besi tuang JENIS LOGAM FERUS/BUKAN FERUS KEGUNAAN -blok enjin kenderaan -gear -gergaji 9 .

•Ianya boleh didapati dalam bentuk plat. . •Keluli .LOGAM FERUS •Bahan yang mengandungi unsur-unsur besi (ferum). •Keluli dan besi tuang adalah merupakan logam ferus yang utama.bar dan kepingan. besi tuang dan besi tempawan adalah merupakan logam ferus yang biasa digunakan dalam kejuruteraan.

Mempunyai gabungan sifat mekanik seperti kekerasan dan keteguhan.30% . .  Keluli Berkarbon Sederhana.30%.15% hingga 1.15% . Keluli boleh dikelaskan kepada dua jenis iaitu keluli karbon dan keluli aloi.  Keluli Berkarbon Tinggi. Kandungan karbon antara 0.1.5 % .KELULI Keluli dihasilkan daripada campuran besi dan karbon. Penggunaanya bergantung pada peratus kandungan karbon iaitu antara 0. Kandungan karbon 0.  Keluli Berkarbon Rendah.0.0.80%.8% .5%. Sifat yang ada padanya ialah boleh dibentuk dan di kimpal tetapi kurang sifat kebolehkerasan. Mempuanyai sifat kekuatan yang lebih tinggi berbanding keluli karbon rendah. Kandungan karbon 0.

Contoh keluli aloi ialah keluli nikel. . keluli kromium dan keluli krom-nikel.bebanan dan tegasan yang tinggi. Sifatnya berbeza dari sifat logam asal.KELULI ALOI Merupakan gabungan keluli dengan logam lain. Ianya mempunyai sifat mekanik seperti kekuatan dan kemuluran Keluli ini amat sesuai bagi sesuatu produk yang direka bentuk untuk menerima hentaman.

BESI TUANG Besi Tuang merupakan leburan logam cair yang dituang kedalam acuan yang disediakan. Mempunyai sifat dan mutu yang berlainan antara satu lain kerana kandungan karbon yg berbeza. Besi ini boleh didapati dalam pelbagai jenis dan gred. Antara jenis besi tuang yang biasa digunakan ialah besi tuang kelabu yang digunakan untuk membuat blok enjin. . Besi tuang tidak semulur keluli tetapi sifat kebolehmesinannya amat baik. besi tuang putih untuk membuat roda kereta api dan besi tuang aloi untuk membuat blok acuan.

andas dan pencangkuk kren.  Besi yang dikeluarkan akan mengalami proses seperti ketukan.plat dan kepingan.Besi ini diproses dengan menggunakan relau pengedap(puddling). Sifat makenik besi tempawan ialah kemuluran. .BESI TEMPAWAN  Merupakan besi tulen. himpitan dan gelekan untuk mendapat bentuk seperti bar.  Antara kegunaan dalam bidang kejuruteraan ialah untuk membuat takal.

.kuprum dan timah. Antaranya termasuklah aluminium.  Terdapat berbagai jenis bahan logam bukan ferus yang digunakan dalam kejuruteraan .LOGAM BUKAN FERUS  Logam bukan ferus ialah sejenis logam yang tidak mengandungi besi dan mempunyai sifat fizikal tersendiri seperti boleh mengalirkan haba dan tahan karat.

Juga digunakan sebagai aloi pematerian dan gangsa piuter. Digunakan dalam industri kapalterbang. Sifat fizikal: keberaliran elektrik dan haba yang tinggi. Sifat mekanik: kemuluran yang tinggi dan merintangi kakisan. . TIMAH Digunakan untuk menyalut keluli bagi membuat bekas makanan . keberaliran elektrik dan haba yang baik serta tidak beracun. Sifat mekanik: kemuluran dan ketempaan. KUPRUM Digunakan dengan meluas dalam industri elektrik terutama dalam pembuatan alat penyaman udara. Sifat fizikal: mudah dituang. dimesin. suhu lebur yang rendah. alatan memasak dan bekas makanan.ALUMINIUM Bahan pengalir haba yang baik dan mudah dibentuk kerana lembut. Sifat mekanik: lembut dan mulur oleh itu ianya mudah dibentuk.

Campuran tambahan ialah silikon. aluminium.ALOI Merupakan campuran dua atau lebih bahan logam bagi menghasilkan logam baru(aloi). Antara contoh aloi ialah Loyang dan Gangsa. Sifat mekanik: kekerasan. Mempunyai sifat mekanik kemuluran yang tinggi. dibentuk dan dituang dan keberaliran haba yang baik. Loyang mudah dimesin. . Kegunaan: membuat galas bebola dan gear. sesendal. komponen pam dan alatan perhiasan.mangan dan fosforus. LOYANG Hasil campuran kuprum dan zink. Mempunyai sifat yang lebih baik dari logam tulen. Digunakan untuk mambuat penggalas. GANGSA Aloi kuprum hasil campuran kuprum.nikel. Sifat fizikal: pengalir elaktrik yang baik. zink dan timah.

BAHAN BUKAN LOGAM Bahan yang tidak mengandungi unsur logam didalamnya. Ianya wujud dalam bentuk gas cecair ataupun pepejal. Secara amnya ia merupakan penebat haba yang baik. .

Bahan komposit merupakan bahan yang baik dari segi ketahanan seperti sifat kekerasan dan tahan calar.BAHAN KOMPOSIT PENGENALAN : Komposit adalah suatu bahan hasil gabungan dua atau lebih bahan logam dan/bahan bukan logam. 19 . Bahan binaan yang biasa digunakan seperti konkrit juga merupakan bahan komposit. Contohnya batu bata yang diperbuat dari lumpur dan diperkuatkan dengan jerami sebagai satu bahan komposit.

Terdapat alat pemotong yang yang menggunakan bahan komposit contohnya roda canai dan mata alat pemotong yang mengunakan kobalt dan nikel. 20 . contohnya plastik dan kaca gentian. Bahan komposit boleh didapati dalam pelbagai jenis .BAHAN KOMPOSIT Penggunaan bahan komposit telah memperbaiki kekuatan. ketahanan dan kepejalan sesuatu produk dalam proses pembuatan dan rekabentuk.

getah. petroleum dan protein dalam susu. Merupakan bahan organik yang diperoleh hasil daripada pemprosesan arangbatu. damar tiruan seperti arang batu.PLASTIK Plastik adalah polimer tetapi polimer tidak semestinya plastik. Bahan plastik ialah bahan polimer yang bersifat tegar atau separa tegar (semirigid). kaca dan seramik selain dari plastik. Plastik terbahagi kepada dua iaitu plastik haba (thermoplastic) dan plastik termoset. Polimer terdiri daripada kayu. . petroleum atau tumbuhan yang menghasilkan sifat plastik setelah dipanaskan. Plastik dihasilkan daripada selulosa kayu.damar tulen seperti minyak aspal. kapas atau tumbuhan lain.

Membuat lensa(kanta).Poliamida.PLASTIK HABA Plastik ini boleh dikitar semula melalui proses pemanasan tanpa mengalami sebarang perubahan kimia. pintu berkaca dan peralatan makmal. .Polikarbonat.Polistren a. Sellulosik. paip dan injap.Polietilena. JENIS-JENIS KEGUNAAN Asetal Akrilik Polivinl Klorida(PVC) Membuat komponen mekanikal dalam jangka panjang contohnya seseddal. Digunakan dalam industri pembinaan seperti membuat paip dan pembuluh (conduit) Jenis yang lain iaitu: ABS (Acrylonitrile Butadine Styrene).Polipropilena. Flurokarbon.Poliester.Polisulfona.

PLASTIK TERMOSET Plastik jenis ini boleh dibentuk dengan dikenakan haba dan tekanan.panel berlamina dan telefon. Membuat komponen elektrik. gasket. Menghasikan pemutus litar dan pemegang. Membuat komponen pemegang. tombol. Membuat beg. kerusi.pengedap haba .Pepejal plastik tidak boleh dikitar semula. Menghasilkan komponen ellektrik yang memerlukan kekuatan terhadap suhu tinggi. badan automotif dan hiasan. JENIS-JENIS Alkid Amino( Urea dan Melamina) Epoksi Fenolik Poliester Silikon KEGUNAAN Membuat komponen elektrik dan elektronik. .

. badan bot laju.Contoh kaca gentian ialah Polieter yang digunakan untuk mambuat badan kereta.KACA GENTIAN Merupakan sejenis bahan komposit. Selain itu ianya digunakan untuk membuat Siling Plaster. topi kaledar dan tong sampah. Pembentukan produk kaca gentian boleh digunakan dengan kaedah tuangan . Kaca gentian terhasil dengan kaedah memutar kaca sehingga menjadi gentian halus.

KERTAS Bahan nipis rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. Kertas dihasilkan dengan memotong dan mengisar pokok sehingga menjadi palpa. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. bahan gentian sayuran lain spt kapas. . linen dan hem. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu(kayu lembut) seperti spruce.

tapak kasut dan sesendal getah. . Bahan yang terkandung dalam getah tidak mempunyai bentuk yang skata dan ianya tahan pada daya yang dikenakan tanpa pecah. Antara kegunaan getah adalah untuk membuat tayar.GETAH Getah adalah sejenis bahan yang mempunyai keupayaan untuk berubah bentuk dengan cepat. Sifat elastik nya membolehkan ianya berubah panjang dari bentuk asalnya tanpa putus.

kuat. dengan itu tidak memberikan cukup masa untuk jaringan kekisi kristal biasa terbentuk. dan secara biologi merupakan bahan yang tidak aktif. Ciri-ciri ini menjadikan kaca sebagai bahan yang sangat berguna. Komponen utama kaca ialah silika. . yang boleh dibentuk menjadi permukaan yang tahan dan licin. biasanya terbentuk apabila bahan cair tidak berkristal disejukkan dengan cepat.KACA Kaca merupakan bahan lutsinar. lengai. Silika wujud secara semulajadi dalam pasir. Silika ialah galian yang mengandungi silikon dioksida. tahan hakis. Kaca merupakan bahan pejal sekata.

yang merupakan sebatian kimia yang serupa dengan kuarza. CaO) merupakan bahan ketiga. atau potasy. bahan soda menjadikan kaca larut. Satu daripadanya adalah soda (sodium karbonat Na2CO3). Silika tulen mempunyai tahap lebur sekitar 2000 Selsius. yang menurunkan tahap lebur kepada sekitar 1000 Selsius.KACA Kaca biasa biasanya terdiri daripada silikon dioksida (SiO2). . atau dalam bentuk polihabluran. Bagaimanapun. pasir. setara dengan sebatian kalium karbonat. jadi kapur (kalsium oksida. jadi dua bahan lain sering dicampurkan kepada pasir dalam pembuatan kaca. ditambah untuk menjadikan kaca tidak larut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful