P. 1
Folio Sejarah

Folio Sejarah

|Views: 1,090|Likes:
Published by Danny Danial

More info:

Published by: Danny Danial on Jan 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/21/2013

pdf

text

original

Kerja Kursus Sejarah, Produk Tempatan di Negara Kita

,

Nasi Lemak
Nama Kelas No. Kad Pengenalan Tajuk Guru Penilai : : : : : Muhammad Danial Bin Mansor 3 Bestari 971122 – 56 – 5117 Produk Tempatan di Negara Kita Kokilan a/l Thrumurthy

1

NASI LEMAK 2 .Kerja Kursus Sejarah.

Lokasi : : : Abdullah Hadi Bin Mohamed Deli 72 Restoran Mimi Corner.ELEMEN 1 : 1] Buku Ilmiah .Ulang Cetak .Umur .Nama .Gambar orang sumber semasa proses pertanyaan soalan 3 . Gombak 53100 Selangor : .Penulis .Terbitan Pertama .Penerbit .Halaman : : : : : Noraini Sidek Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd 2004 2005 372 2] Orang Sumber . Plaza Idaman.

wikipedia.htm 5] Sumber Lain .Alamat Lokasi : : Abdullah Hadi Bin Mohamed Deli Restoran Mimi Corner.myresipi. Plaza Idaman.mesra.org/wiki/Nasi_lemak 4 .Nama Pemilik Kedai . Gombak 53100 Selangor : .nl/recipe5.shtml http://www.malaysiasite.aneka-kuihraya.blogspot.Gambar pekerja semasa proses pembungkusan nasi lemak 4] Internet .com/top/detail/851 http://resepi.3] Melawat Tempat Kajian .Cara-cara & Pembuatan Nasi Lemak http://www.com/2011/01/cara-membuat-nasi-lemak-sedapresepi.Ensiklopedia http://ms.net/Detailed/5337.html http://www.

Nasi Lemak 5 .ELEMEN 2 : TAJUK KAJIAN Produk Tempatan di Negara Kita.

Hasil Kajian .Rumusan .Lampiran .Senarai Kandungan Bil 1 2 3 Elemen 1 Elemen 2 .15 16 Tajuk Muka hadapan & tajuk kajian M/s 1-2 3-4 6 .11 12 13 .18 19 6 7 8 9 10 .Esei 5 Surat Akuan Pelajar 17 .Objektif Kajian .Rujukan 4 Elemen 3 .Penghargaan .Senarai Kandungan .Kaedah Kajian .

Mohd Zaffran Bin Saberi. Rozailifah Abdul Wahid dan Mansor Kiyai Abas yang telah memberi bantuan daripada segi kewangan hinggalah ke sokongan moral dan sentiasa mendoakan kejayaan saya. Ucapan terima kasih daripada saya terutamanya ditujukan kepada ibu bapa saya. Encik Kokilan a/l Thrumurthy yang telah banyak memberi bimbingan dan membantu saya untuk menyiapkan kerja kursus ini.Penghargaan Saya bersyukur ke hadrat Illahi dengan berkat limpahkurnia-Nya akhirnya saya dapat juga menyiapkan kerja kursus sejarah ini dalam tempoh masa yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah saya. ucapan pengharagaan juga kepada rakan-rakan saya. Akhir sekali. Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada guru Sejarah saya. Puan Hajah Halimahton binti Mohd Salleh yang telah membenarkan kami menjalan kajian ini hingga selesai. 7 . Harvind Lingam dan Ong Jing Hang juga rakan sekelas saya kerana telah banyak memberi bantuan kepada saya untuk menyiapkan kerja kursus ini. Saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pengetua sekolah saya.

iaitu daripada proses memasak sehingga ke proses pembungkusan. Akhir sekali. Di samping itu. kajian ini juga memberi pengalaman langsung kepada saya untuk melihat sendiri proses menghasilkan nasi lemak. kajian ini juga diharapkan dapat memberi pendedahan awal serta menjadi dorongan kepada saya untuk memulakan perniagaan satu hari nanti. 8 .Objektif Kajian Objektif kajian ini dilaksanakan supaya dapat mengetahui dengan lebih mendalam tentang cara penghasilan nasi lemak.

c)Majalah Saya telah membeli sebuah majalah tentang cara pembuatan nasi lemak bagi menambah lagi pengetahuan saya tentang nasi lemak. d)Melawat tempat kajian dan temubual Saya telah melawat tempat kajian iaitu sebuah restoran yang menjual nasi lemak dan menemubual pemiliknya untuk pengetahuan lebih lanjut tentang nasi lemak.Kaedah Kajian Kaedah-kaedah yang saya gunakan adalah seperti : a)Pemerhatian Saya telah memperoleh pengajaran dan penerangan yang diberikan oleh guru Sejarah. e)Analisis dokumen Saya membuat rujukan berdasarkan buku-buku ilmiah dan dengan melayari laman web. saya menganalisis dan mengambil maklumat yang berkaitan dengan kajian saya 9 . Dengan maklumat yang diperoleh. b)Internet Saya telah melayari internet dan mencari maklumat yang berkaitan dengan nasi lemak untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara pembuatannya.

Nama Pengusaha : . Asam. Santan. Nasi. Selepas itu.Nama Produk . Beliau menggunakan resepi tersendiri yang diperoleh melalui bantuan isterinya.Lokasi : 2] Latar Belakang . Kacang Tanah. beliau melakukan proses penyimpanan bagi membawa ke restoran beliau untuk dihidangkan. Bawang. Halia. Dia mendapat resipi pembuatan nasi lemak daripada isterinya.Kategori : : Nasi Lemak Makanan Abdullah Hadi Bin Mohamed Deli Gombak. kemudian beliau memulakan proses memasak sambal.Proses penghasilan : 10 .Hasil Kajian 1] Maklumat Asas Produk Tempatan .Tujuan Produk . .Keistimewaan : : 3] Kaedah/Cara Penghasilan .Sejarah Kewujudan : Encik Abdullah memulakan perniagaan pertamanya pada tahun 1995. periuk nasi dan peralatan asas yang lain. Encik Abdullah memulakan perniagaanya dengan modal sebanyak RM 1200 Encik Abdullah berniaga nasi lemak bagi menjana pendapatan Keistimewaan nasi lemak Encik Abdullah terletak pada sambalnya yang menambahkan keenakan nasi lemak kepunyaanya.Jumlah Modal : .Tenaga Kerja : Encik Abdullah Hadi telah mengupah 2 orang pekerja bagi membantu dalam perniagaan beliau. Encik Abdullah melakukan proses memasak nasi terlebih dahulu. kuali. . Selangor .Senarai Bahan : . Ikan Bilis. Peralatan yang digunakan Encik Abdullah Hadi dalam pembuatan nasi lemak adalah seperti alat memasak nasi.Senarai Peralatan : . Air.

Encik Abdullah menyatakan bahawa sejak kebelakangan ini. . kehadiran pelanggan yang mengunjungi restorannya semakin bertambah dan memberi sambutan yang baik. pekerja seperti pekerja yang tidak amanah dan kenaikan harga barangan.Rangkaian Pemasaran : Buat masa ini. kerenah pelanggan seperti meninggalkan kedai tanpa membayar. Encik Abdullah bercadang untuk berpindah ke kedai yang lebih besar bagi meningkatkan lagi perniagaan beliau.Sambutan Dari Pengguna : . Encik Abdullah hanya memiliki satu buah restoran. Beliau juga bercadang untuk membuka rangkaian yang lebih besar pada masa hadapan.4] Perkembangan Produk . Cabaran yang dihadapi Encik Abdullah dalam perniagaanya adalah seperti saingan daripada peniaga-peniaga lain seperti menu yang dihidangkan kedai lain lebih banyak berbanding kedainya.Perancangan masa hadapan : 11 .Cabaran Yang Dihadapi : .

Seterusnya. kajian ini juga dapat memberi maklumat baharu serta pendedahan awal kepada saya untuk memulakan perniagaan satu hari nanti. 12 . saya telah dapat mengetahui dengan lebih mendalam tentang cara untuk membuat nasi lemak. kajian ini juga dapat memberi pengalaman secara langsung kepada saya untuk melihat sendiri proses menghasilkan nasi lemak iaitu daripada proses menghasilkan nasi lemak sehingga proses pembungkusan.Rumusan Pada akhir kajian ini. Akhir sekali. Di samping itu. Kajian Kerja Kursus Sejarah ini telah menyedarkan saya tentang pentingnya sifat sentiasa berusaha dan tidak mudah putus asa pada setiap masa sesuai dengan proses pembuatannya yang menuntut kesabaran dan kegigihan.

Lampiran a] Kedai nasi lemak yang dijadikan rujukan b] Pemilik kedai 13 .

c] Tempat penghidangan nasi lemak d] Proses pembungkusan nasi lemak 14 .

e] Nasi lemak yang dihasilkan f] - Peta Lokasi Salinan IC pemilik kedai & Orang sumber Salinan Buku Ilmiah Hasil cetakan rujukan Internet Hasil cetakan ensiklopedia 15 .

com/top/detail/851 http://resepi.malaysiasite.Terbitan Pertama .mesra.blogspot.com/2011/01/cara-membuat-nasi-lemak-sedapresepi. Plaza Idaman.Umur .Ensiklopedia http://ms. Gombak 53100 Selangor 4] Internet .Penerbit .aneka-kuihraya.Nama Tempat .Rujukan 1] Buku Ilmiah .Cara-cara pembuatan & resipi Nasi Lemak http://www.Halaman : : : : : Noraini Sidek Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd 2004 2005 372 2] Orang Sumber .myresipi.org/wiki/Nasi_lemak 16 .Alamat Lokasi : : : Abdullah Hadi Bin Mohamed Deli Restoran mimi Corner Restoran mimi Corner.Penulis .Nama Pemilik Kedai .htm 5] Sumber Lain .nl/recipe5.Nama . Plaza Idaman.wikipedia.html http://www.Ulang Cetak . Gombak 53100 Selangor 3] Melawat Tempat Kajian .net/Detailed/5337.shtml http://www.Lokasi : : : Abdullah Hadi Bin Mohamed Deli 72 Restoran mimi Corner.

keperluan rumah dan perhiasan. Sebagai negara membangun. Daripada barangan elektronik. Slogan tersebut dapat menyuburkan semangat patriostisme dalam kalangan rakyat di Malaysia melalui pelbagai cara. Kempen yang sering diadakan oleh kerajaan merupakan tindakan yang wajar bagi melahirkan semangat cinta akan barangan Negara kepada rakyat Malaysia. Lantas ia mampu melahirkan suatu rupa bentuk masyarakat yang bersatu padu. barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya. Dalam nada yang sama semangat cinta akan negara mampu menjadi benteng utuh dalam menggerakkan minda rakyat di negara ini bagi kepentingan bersama . barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya. ia perlu dibuang jauh dari sudut pemikiran kita dan sebaliknya membina semangat “Malaysia Boleh” dari serba-serbi. 17 . Mungkin sudah tiba masanya bagi rakyat kita tidak lagi mengagungkan barangan luar dan cuba untuk membuktikan semangat kesetiaan kepada negara.ELEMEN 3 : Esei "Belilah Barangan Buatan Malaysia". Dalam menghadapi cabaran globalisasi. Dalam nada yang sama kita sebagai rakyat negara ini wajar berganding bahu membangunkan negara di samping menyahut inspirasi dan halatuju kempen ini hingga mencapai matlamat yang diharapkan. slogan tersebut banyak digunakan oleh kerajaan Malaysia dalam kempen bagi menyedarkan masyarakat Malaysia untuk membeli barangan tempatan. malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi. bertolak ansur dan hormat menghormati. Demikian juga sikap prejudis memandang rendah barangan tempatan. Sebagai negara membangun. Kita juga dapat menjaga dan mempertahankan maruah bangsa dan Negara kita apabila kita menyokong dengan membeli barang buatan tempatan. Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri. Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri. malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi. Rakyat negara ini mempunyai banyak pilihan produk tempatan. Sebabnya. termasuk soal kualiti dan standard barangan sendiri. Sebabnya. kita perlu mengikis sikap ego yang sememangnya pun tidak menguntungkan. sehinggalah kepada barangan keperluan harian seperti makanan. harmoni. Pendek kata negara ini sudah mampu berdikari dalam usaha memenuhi keperluan dan kehendak masyarakatnyaMungkin sudah tiba masanya bagi rakyat kita tidak lagi mengagungkan barangan luar.

Yang penting sebenarnya ialah perubahan dari segi mentaliti dan sikap orang kita sendiri. malahan kenderaan keluaran negara kita telah banyak yang menembusi pasaran luar negara. kita seharusnya berasa bangga dan bersyukur untuk menjadi rakyat negara ini. pelbagai jenis produk telah dihasilkan oleh pengusaha untuk menandingi produk luar negara. Syarikat tempatan berusaha dengan rajin dan gigih bagi meningkatkan teknologi dan kualiti barangan Negara. Tuntasnya rakyat negara ini wajar berada pada pihak peka kepada masalah dan isu yang berkaitan dengan negara. 18 . Oleh itu. penghawa dingin dan kipas juga semakin banyak jenama buatan Malaysia membanjiri pasaran.Sebut sahaja jenis produk. Ini tidak termasuk barangan berasaskan kain seperti pakaian. maka selagi itulah kita tidak dapat mengembangkan produk tempatan negara ini. kita telah merintis lebih awal industri automotif. Malaysia mempunyai segala-galanya. Selagi sikap dan mentaliti tidak diubah dan kita terus mengagungkan barangan luar. untuk beralih kepada barangan tempatan. peti sejuk. Barangan elektronik seperti televisyen. Misalnya kereta.

19 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->