SENI DALAM PENDIDIKAN

CORAK & REKAAN .

Reka corak terancang dan tidak terancang mewujudkan kesan tampak yang berbeza tetapi memerlukan kemahiran.Reka corak didefinisikan sebagai suatu bentuk kreativiti artistik yang dapat memenuhi keperluan domain kognitif. landskap. kesedaran dan pengetahuan seni untuk menghasilkannya. hiasan dalaman. psikomotor dan afektif. Mencipta reka corak melibatkan proses latihan berfikir yang berhubung dengan asas rekaan dan prinsip rekaan. kraf dan sebagainya. . Reka corak terdapat dalam seni bina.

Corak dan rekaan boleh juga dipadankan kepada mana-mana hasil daripada bidang kegiatan lain seperti binaan. Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara. Antaranya melalui kegiatan seperti: >Corak tidak terancang >Corak terancang . kraf dan sebagainya.

.

Pualaman .

Tiupan .

Titisan .

Ikatan dan celupan .

.

Catan .

CETAKAN .

LIPATAN DAN GUNTINGAN .

Resis .

Capan .

Kolaj .

Bahagian ini menegaskan kegiatan mengenal motif dan olahannya untuk menghasilkan rekaan corak tertentu. Kegiatan ini memberi peluang kepada murid membuat rekaan corak tidak terancang. peragaan dan lakonan. . corak terancang dan juga corak tradisional dengan teknik tertentu. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pergerakan.KESIMPULAN Bidang ini membolehkan murid mengenali dan mengkaji pelbagai corak dalam alam dan kehidupan seharian.

SEKIAN TERIMA KASIH .