SENI DALAM PENDIDIKAN

CORAK & REKAAN .

landskap. Reka corak terdapat dalam seni bina. Mencipta reka corak melibatkan proses latihan berfikir yang berhubung dengan asas rekaan dan prinsip rekaan.Reka corak didefinisikan sebagai suatu bentuk kreativiti artistik yang dapat memenuhi keperluan domain kognitif. hiasan dalaman. kraf dan sebagainya. Reka corak terancang dan tidak terancang mewujudkan kesan tampak yang berbeza tetapi memerlukan kemahiran. psikomotor dan afektif. kesedaran dan pengetahuan seni untuk menghasilkannya. .

Antaranya melalui kegiatan seperti: >Corak tidak terancang >Corak terancang . Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara. kraf dan sebagainya.Corak dan rekaan boleh juga dipadankan kepada mana-mana hasil daripada bidang kegiatan lain seperti binaan.

.

Pualaman .

Tiupan .

Titisan .

Ikatan dan celupan .

.

Catan .

CETAKAN .

LIPATAN DAN GUNTINGAN .

Resis .

Capan .

Kolaj .

peragaan dan lakonan. Kegiatan ini memberi peluang kepada murid membuat rekaan corak tidak terancang. Bahagian ini menegaskan kegiatan mengenal motif dan olahannya untuk menghasilkan rekaan corak tertentu. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pergerakan.KESIMPULAN Bidang ini membolehkan murid mengenali dan mengkaji pelbagai corak dalam alam dan kehidupan seharian. . corak terancang dan juga corak tradisional dengan teknik tertentu.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful