SENI DALAM PENDIDIKAN

CORAK & REKAAN .

psikomotor dan afektif. Reka corak terdapat dalam seni bina. hiasan dalaman. . kesedaran dan pengetahuan seni untuk menghasilkannya. Reka corak terancang dan tidak terancang mewujudkan kesan tampak yang berbeza tetapi memerlukan kemahiran. kraf dan sebagainya. Mencipta reka corak melibatkan proses latihan berfikir yang berhubung dengan asas rekaan dan prinsip rekaan. landskap.Reka corak didefinisikan sebagai suatu bentuk kreativiti artistik yang dapat memenuhi keperluan domain kognitif.

Corak dan rekaan boleh juga dipadankan kepada mana-mana hasil daripada bidang kegiatan lain seperti binaan. Antaranya melalui kegiatan seperti: >Corak tidak terancang >Corak terancang . Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara. kraf dan sebagainya.

.

Pualaman .

Tiupan .

Titisan .

Ikatan dan celupan .

.

Catan .

CETAKAN .

LIPATAN DAN GUNTINGAN .

Resis .

Capan .

Kolaj .

Kegiatan ini memberi peluang kepada murid membuat rekaan corak tidak terancang. corak terancang dan juga corak tradisional dengan teknik tertentu. peragaan dan lakonan.KESIMPULAN Bidang ini membolehkan murid mengenali dan mengkaji pelbagai corak dalam alam dan kehidupan seharian. Bahagian ini menegaskan kegiatan mengenal motif dan olahannya untuk menghasilkan rekaan corak tertentu. . Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pergerakan.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful