SENI DALAM PENDIDIKAN

CORAK & REKAAN .

Reka corak terdapat dalam seni bina. Mencipta reka corak melibatkan proses latihan berfikir yang berhubung dengan asas rekaan dan prinsip rekaan. . kraf dan sebagainya.Reka corak didefinisikan sebagai suatu bentuk kreativiti artistik yang dapat memenuhi keperluan domain kognitif. Reka corak terancang dan tidak terancang mewujudkan kesan tampak yang berbeza tetapi memerlukan kemahiran. psikomotor dan afektif. hiasan dalaman. landskap. kesedaran dan pengetahuan seni untuk menghasilkannya.

kraf dan sebagainya.Corak dan rekaan boleh juga dipadankan kepada mana-mana hasil daripada bidang kegiatan lain seperti binaan. Antaranya melalui kegiatan seperti: >Corak tidak terancang >Corak terancang . Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara.

.

Pualaman .

Tiupan .

Titisan .

Ikatan dan celupan .

.

Catan .

CETAKAN .

LIPATAN DAN GUNTINGAN .

Resis .

Capan .

Kolaj .

Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pergerakan. corak terancang dan juga corak tradisional dengan teknik tertentu. peragaan dan lakonan. Kegiatan ini memberi peluang kepada murid membuat rekaan corak tidak terancang. Bahagian ini menegaskan kegiatan mengenal motif dan olahannya untuk menghasilkan rekaan corak tertentu.KESIMPULAN Bidang ini membolehkan murid mengenali dan mengkaji pelbagai corak dalam alam dan kehidupan seharian. .

SEKIAN TERIMA KASIH .