P. 1
Sunnah sunnah ketika makan

Sunnah sunnah ketika makan

|Views: 3|Likes:
Makan
Makan

More info:

Published by: Muhammad Hafidz Mohd Fadzli on Jan 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/13/2014

pdf

text

original

Dengan Nama c(_l_) l Yang Maha Pengasih Dan Maha Penyayang. Assalamualikum wbt...

(Petikan daripada Kuliah Dhuha/Zohor ustaz Abdullah Mahmud di Ibu Pejabat BIMB berdasarkan hadishadis nabi riwayat Al Baihaqi, Termizi & Ibn Hibban) Kita diwajibkan menjaga kesihatan tubuh badan agar sentiasa sihat kerana ia adalah amanah daripada ALLAH S.W.T..... Makanan yang tidak boleh dicampur dalam satu hidangan:1. Susu dengan ikan 2. Cuka dengan susu 3. Buah-buahan dengan susu 4. Daun salad dengan ikan 5. Bawang putih dengan bawang merah (jika dicampur boleh menyebabkan lumpuh, bawang besar jika dimakan selama 40 hari berturut-turut boleh menyebabkan bintik hitam di muka) 6. Daging segar dengan daging kering 7. Benda masam dengan benda berasid seperti cuka 8. Cuka dengan nasi 9. Buah delima dengan serunding 10. Telur dengan ikan.

**Semua ini jika diamalkan boleh menyebabkan penyakit Lumpuh dan stroke. **Tidur seketika (10-15min) sebelum zohor boleh mengembalikan tenaga!! Perkara yang perlu dielakkan untuk menjaga kesihatan tubuh badan. 1. Jangan mandi air suam selepas makan kenyang.(paling bahaya daripada cara pemakanan diatas) 2. Senaman sebelum makan. 3. Jangan senaman atau berjalan selepas makan tengahari (lebih kurang ?jam)

6. Makan buah sebelum makan (1/2 jam sebelum makan nasi) 7. Makan sedikit waktu malam (awet muda. Jangan tidur selepas makan akan menyebabkan sembelit. Jangan makan buah selepas makan. Meninggalkan makan malam akan mempercepatkan tua sebelum tua. 5. Makan buah selepas makan akan mengambil masa 8 jam untuk menghadam makanan.4. **kalau tak makan malam. Jangan tinggal makan malam walaupun sebiji kurma 8. 11. 10. sunnah nabi) 9. Selepas makan malam kena bergerak atau berjalan sekurang-kurangnya 100 langkah. .. enzim akan memproses lemak dalam perut dan lemak akan menjadi bertambah lemak atau kolestrol bertambah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->