1.

1 Sinopsis
SULALATUS SALATIN SEJARAH MELAYU
PERISTIWA DALAM BAB 1

Raja Iskandar Zul-Karnain dari Makaduniah berperang dengan Raja Kida Hindi.Raja Kida Hindi tewas dan diislamkan oleh Raja Iskandar Zul-Karnain. Raja Iskandar Zul-Karnain berkahwin dengan Puteri Syahrul-Bariyah, anak Raja Kida Hindi dan mendapat seorang anak bernama Raja Aristun Syah. Raja Suran, iaitu keturunan Raja Iskandar Zul-Karnain memerintah negeri Amdan Negara dan baginda ingin menyerang China untuk meluaskan jajahan takluk.

Raja Suran sampai ke Gangga Negara dalam perjalanannya ke China. Bagindamenewaskan Raja Gangga Syah Johan dan baginda berkahwin dengan Puteri Dara Segangga. Raja Suran sampai di negeri Langgiu kemudiannya mengahwini Puteri Onang Kiu. dan menewaskan Raja Chulan. Raja Suran

Apabila Raja Suran berada di Temasik, orang China membuat muslihat dengan menghantar orang-orang tua tiada gigi, pokok yang sudah berbuah, dan jarum berkarat dengan sebuah kapal sehingga Raja Suran membatalkan niatnya untuk menyerang China. Raja Suran turun ke laut dan sampai di bumi Dika dan baginda berkahwin dengan Puteri Mahtabu'lBahri, anak Raja Aktabu'l-Ard. Raja Suran mendapat tiga orang anak dengan Puteri Mahtabu'l-Bahri danmewasiatkan supaya Raja Aktabu'l-Ard menghantar anak-anaknya ke dunia apabila dewasa. Raja Suran kembali ke dunia dengan kuda semberani jantan.
PERISTIWA DALAM BAB 2

Anak-anak Raja Suran yang dipelihara oleh Raja Aktabu'l-Ard, iaitu Nila Pahlawan, NilaUtama, dan Krisyna Pandita sudah dewasa dan dihantar ke duniamenaiki lembu putih. Anak-anak Raja Suran muncul di Bukit Si Guntang pada waktu malam dan padi Wan Empuk dan Wan Malini berbuahkan emas, daunnya menjadi perak, dan batangnya menjadi suasa. Terjadi perkenalan antara Wan Empuk dan Wan Malini dengan anak-anak Raja Suran. Lembu putih kenaikan anak-anak Raja Suran memuntahkan buih lalu keluar dari buih itu seorang lelaki, yang diberi nama Batala.

Pahlawan menjadi raja di Minangkabau dan Krisyna Pandita pula menjadi raja di Tanjung Pura. Nila Utama ditabalkan menjadi raja di Palembang. Nila Utama (Seri Teri Buana) ingin mengahwini Raden Ratna Cendera Puri tetapi Demang Lebar Daun mahu berwaad dengan Seri Teri Buana. Waad itu akhirnya dimeterai untuk menjaga perhubungan raja dengan rakyat. Seri Teri Buana dan Raden Ratna Cendera Puri berkahwin. Raden Ratna Cendera Puri didapati tidak kedal. Seri Teri Buana keluar mencari negeri dan sampai di Bintan dan diambil oleh Wan Seri Beni sebagai anak angkat. Seri Teri Buana kemudian berburu di Bengkilau dengan pembesar-pembesar Seri: Teri Buana teriihat satu tempat, iaitu Temasek dan ingin ke tempat itu. Kenaikan Seri Teri Buana dipukul ribut dalam setelah baginda meletakkan mahkotanya di air. perjalanan ke Temasek. Ribut itu Bintan. reda

Seri Teri Buana membuka negeri di Temasek dan diberi nama Singapura berdasarkan nama singa. Seri Teri Buana ditabalkan sebagai raja Singapura yang pertama oleh Wan Seri Beni.

PERISTIWA DALAM BAB 3

Seri Teri Buana menghantar rombongan peminangan ke benua Keling untukmeminang Puteri Nila Pancadi untuk anakanda baginda, Raja Kecil Besar. Seri Teri Buana mangkat dan diganti oleh Raja Kecil Besar bergelar Paduka Seri Pikrama Wira. Paduka Seri Pikrama Wira melantik beberapa jawatan penting seperti Bendahara, Perdana Menteri, Penghulu Bendahari, dan hulubalang. Betara Majapahit telah menghantar utusan ke Singapura dengan bingkisan "Sekeping tatal tujuh depa panjangnya, ditarah tiada putus, nipisnya seperti kertas, dan bergulung seperti subang". Paduka Seri Pikrama Wira tersalah anggap dan bertindak membalas utusan itu dengan mencukur kepaia seorang budak dan beliungnya dihantar ke Majapahit. Terjadi peperangan antara Singapura dengan Majapahit tetapi Singapura tidak kalah. Kemangkatan Paduka Seri Pikrama Wira. Raja Muda dilantik menjadi raja Singapura dengan gelaran Rakna Wikrama. Badang menahan lukah tetapi ikannya dimakan hantu. Badang dapat menangkap hantu itu tetapi hantu meminta Badang melepaskannya dan permintaan Badang akan ditunaikan. Badang meminta kekuatan dan Badang terpaksa makan muntahhantu itu. Badang menjadi kuat dan dapat menebas hutan dalam masa yang singkat sehingga dimerdekakan oleh tuannya.

Badang mengalahkan pahlawan dari benua Keling bernama Nadi Bija Niakra. Badang hampir-hampir beriawan dengan Benderang, iaitu pahlawan dari Perlak tetapi pihak Benderang membatalkan perlawanan itu dengan alasan tidak mahu terjadi permusuhan pada kemudian hari. Seri Rakna Wikrama mangkat dan digantikan oleh anak baginda dengan gelaran Paduka Seri Maharaja. Merah Silu menahan lukah dan selalu mendapat cacing geiang-gelang. Apabila direbus, cacing geianggelang itu bertukar menjadi emas. Merah Caga ingin membunuh Merah Silu dan Merah Silu melarikan diri ke Rimba Jurun. Merah Silu menjumpai sebuah tempat dan menamakan tempat tersebut Semundra berdasarkan semut besar yang dilihatnya. Rasulullah s.a.w. menyuruh sahabat baginda mengislamkan rakyat Semundra. Tugas itu dilaksanakan oleh Sheikh Ismail dan fakir Muhammad yang datang ke Semundra. Fakir Muhammad mengislamkan penduduk-penduduk di Fansuri, Haru, Lamiri, dan Perlak. Fakir Muhammad berjumpa Merah Silu di pantai danmengislamkan beliau dan menukarkan namanya kepada Sultan Maliku's-Salleh. Sultan Maliku's-Salleh mendapat dua orang putera iaitu Sultan Maliku't-Tahir dan Sultan Maliku'l-Mansur. Sultan Maliku't-Tahir dirajakan di Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din menjadi Mangkubuminya. Sultan Maliku's-Salleh gering dan mewasiatkan kepada anak-anak baginda supaya berbaik-baik dan Semundra diperintah oleh Sultan Maliku'l-Mansur. Raja Syahru'n-Nuwi menitahkan Awi Dicu menangkap raja Pasai dan Awi Dicu melaksanakan tugas itu setelah membuat muslihat dengan hulubalang yang gagah di dalam empat buah peti . Raja Pasai dijadikan gembala ayam oleh raja Syahru'n-Nuwi. Sidi Ali Ghiathu'd-Din bermuafakat dengan menteri untukmembebaskan raja Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din berusaha untuk menyelamatkan rajanya dengan membuat tipu muslihat. Beliau telah memberikan hadiah berharga kepada raja Syahru'n-Nuwi sehingga raja Syahru'n-Nuwi berjanji akan memberi apa sahaja yang diminta oleh Sidi Ali Ghiatu'd-Din sebagai balasan. SidiAli Ghiathu'd-Din memohon raja Pasai daripada raja Syahru'n-Nuwi dan diizinkan oleh baginda. Raja Pasai dibawa pulang. Sultan Maliku'l-Mansur pergi ke Pasai untuk melawat Sultan Maliku't-Tahir walaupun ditegah oleh Sidi Asma Yaumi'd-Din. Sultan Maliku'l-Mansur mengambil dayang Sultan Maliku't-Tahir dan dibawa pulang ke Semundra. Saltan Maliku't-Tahir berdendam dengan Sultan Maliku'l-Mansur dan berusaha untuk menangkapnya. Sultan Maliku't-Tahir yang menggunakan tipu muslihat berjaya menangkap Sultan Maliku'l-Mansur. Sidi Asma Yaumi'd-Din dipenggal lehernya dan kepalanya dibuang ke laut manakala Sultan' Mlaliku'lMansur dibawa berperahu ke Manjung. Sultan Maliku'l-Mansur berjumpa dengan kepala Sidi Asma Yaumi'd-Din dan baginda meminta badan Sidi Asma Yaumi'd-Din untuk dicantumkan dengan kepalanya kemudian dikebumikan di Padang Maya. Sultan Maliku't-Tahir menjemput Sultan Maliku'l-Mansur pulang kerana bagindamenyesal bermusuhmusuhan dengan saudara sendiri.

Raja Muda mangkat dan digantikan oleh Raden Tengah yang akhirnya digantikan pula oleh Raja Kecil Besar seiepas kemangkatan Raden Tengah. Sultan Muharnmad Syah berkahwin dengan Tun Ratna Wati dan mendapat seorang anakiaitu Raja Kassim. Selepas kemangkatan Sultan Muhammad Syah. . Apabila lalu berhampiran istana raja. manakala Sang Rajuna Tapa dan isteri menjadi batu. SultanMuhammad Syah juga berkahwin dengan anak raja Rekan.Sultan Maliku'l-Mansur mangkat di sisi kubur Sidi Asma Yaumi'd-Din. beliau menilik batang pinang sehingga terbelah dua. Raja Iskandar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Todak menyerang Singapura dan ramai rakyat mati. tu dikurniakan dua orang anak. iaitu Tun Ali dan Tun Ratna Wati. Peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Pembesar-pembesar istana juga dikenakan peraturan-peraturan tertentu supaya dapat mengukuhkan lagi pentadbiran Melaka. Raja Iskandar Syah menemui beberapa tempat. PERISTIWA DALAM BAB 4 Tuan Jana Khatib dari Pasai datang ke Singapura. Mani Purindan ke Melaka dari benua Keling dan berkahwin dengan Tun Ratna Sandari. mendapat seorang anak iaitu Raja Ibrahim. Seorang budakmencadangkan agar digunakan batang pisang sebagai penahan serangan todak dan menghasilkan kejayaan. Anak Sang Rajuna Tapa difitnah berbuat jahat dengan lelaki lain dan dihukum sula oleh Raja Iskandar Syah di hujung pasar. Budak itu dibunuh kerana disangkakan akan melebihi kepandaian raja suatu ketika nanti. Raja Iskandar Syah membuka Melaka berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan. Tuan Jana Khatib dibunuh dan badannya ghaib ke Lengkawi. Paduka Seri Maharaja murkakan Tuan Jana Khatib dan menganggap Tuan Jana Khatib sengaja menunjukkan kepandaian di depan isteri baginda. Raja Muda. Sultan Muhammad Syah menetapkan adat kepada rakyat untuk membezakan raja dengan rakyat. Singapura dapat dikalahkan oleh Majapahit dan Raja Iskandar Syah melarikan diri ke hulu Muar. Raja Ibrahim menjadi sultandengan gelaran Sultan Abu Syahid sementara itu Raja Kassim diusir dari istana. seperti Biawak Busuk dan Kota Buruk. Sang Rajuna Tapa marah akan tindakan Raja Iskandar Syah dan menyuruh Majapahit menyerang Singapura dan beliau sedia membantu Majapahit. Paduka Seri Maharaja mangkat dan digantikan oleh Raja Iskandar Syah. Syed Abdul Aziz datang ke Melaka dan mengislamkan penduduk Melaka.

Sultan Mansur Syah berkeinginan bersahabat dengan Siam dan Menteri Jana Putera serta Tun Telanai dititahkan ke Siam. iaitu anak Seri Wak Raja menjadi penghulu di Kelang. Perebutan takhta berlaku sehingga Raja Rekan dan Sultan Abu Syahid terbunuh. satu berpihak kepada Seri Nara Diraja dan satu lagi berpihak kepada Tun Perak dan ini membimbangkan Sultan Muzaffar Syah. Cau Panden yang hendak menyerang Melaka mati di Siam.Raja Kassim menyamar sebagai nelayan dan bermuafakat dengan Maulana Jalalu'd-Din untuk merebut takhta kerajaan Melaka. Sultan Mansur Syah Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara dan pembesar-pembesar Melakamenyerang Indera Pura. Tun Perak. Rakyat Melaka berpecah belah. Siam menyerang Melaka buat kali kedua di bawah pimpinan Awi Dicu. Tun Perak meletakkan puntungpuntung api pada pokok-pokok di tepi pantai. Tun Perak mula mendapat kedudukan di Melaka sehingga diiantik menjadi menteri. Hal ini bertujuan mendamaikan Melaka. Raja Kassim ditabal menjadi raja bergelar Sultan Muzaffar Syah. Bendahara Seri Wak Raja membunuh diri setelah menganggap Sultan Muzaffar Syah tidak menyukainya. Seri Nara Diraja Tun Ali dilantik menjadi Bendahara manakala. Orang tua dari Melaka berjaya menunjukkan kebolehannya sehingga mengagumkan raja Siam Tun Telanai dan Menteri Jana Putera juga berjaya membuat tipu helah sehingga berjaya mengelakkan daripada menentang musuh Siam yang kuat di sebelah matahari mati. Tun Perak membawa angkatan dari Keiang bersama anak isteri mereka sekali. Raja Indera Pura. puteri baginda. PERISTIWA DALAM BAB 6 . Tuan Saidi Arab memanah Cau Panden dari Melaka . PERISTIWA PENTING DALAM BAB 5 Sultan Muzaffar Syah mengumpulkan rakyat menghadapi serangan Siam. Sultan Muzaffar Syah menceraikan isterinya Tun Kudu dan diserahkan kepada Seri Nara Diraja. Sultan Muzaffar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Awi Dicu membatalkan serangan lalu pulang ke Siam. memegang jawatan Penghulu Bendahari. Awi Cakri menyerang Melaka tetapi tidak dapat menewaskan Melaka. iaitu Maharaja Dewa Sura ditangkap manakala. Tun Perak menjadi Bendahara dengan gelaran Bendahara Paduka Raja manakaia Tun Ali menjadi Seri Nara Diraja. iaitu Onang Sari dibawa ke Melaka dan dikahwini oleh Sultan Mansur Syah.

Patih Aria Gajah Mada mencadangkan agar Puteri Raden Galoh Awi Kesumamemilih suami supaya dapat menjadi Betara Majapahit. Tun Telanai dan Menteri Jana Putera terpesong ke Brunei dan dapat menipu raja Brunei dengan mengatakan Sultan Mansur Syah tidak menyembah China. dan menggertak anjing yang ditambat berhampiran utusan Melaka. menari "sapu-sapu rengit". PERISTIWA DALAM BAB 7 Hang Jebat mengamuk di istana Melaka kerana membalas dendam atas kematian Hang Tuah. iaitu Patih Adi Kara dan diberikan kepada penyadap. Sultan Mansur Syah ingin meminang Puteri Raden Galuh Cendera Kirana. Satu jawatan baru yang setaraf dengan Patih Aria Gajah Mada diwujudkan. Kuda Sultan jatuh ke dalam telaga tahi dan diselamatkan oleh Hang Tuah. dan penyadap Pada hari pemilihan calon suami. Seri Nara Diraja menyembunyikan Hang Tuah di sebuah dusun.Seorang penyadap menjumpai seorang budak hanyut dan diberi nama Ki Mas Jaya. Orang-orang Melaka yang diketuai oleh Tun Perpatih Putih dapat melihat wajahraja China setelah makan kangkung yang dibelah tetapi tidak dikerat. Tun Bija Sura dapat menyelamatkan keris. anak Sang Aji Jaya Ningrat dengan Puteri Raden Galoh Awi Kesuma. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Telanai dan Menteri Jana Putera menghantar sembah baginda kepada raja China. Raja China mendapat sakit kedal setelah disembah oleh Sultan Mansur Syah dan ubatnya ialah air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Hang Tuah difitnah bermukah dengan dayang raja sehingga Sultan menitahkan Hang Tuah dibunuh. Penyadap membayangkan Ki Mas Jaya akan menjadi Betara Majapahit. mencuri keris Betara Majapahit. Sultan Mansur Syah berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Rombongan Melaka sampai ke Majapahit dan dapat menunjukkan kepandaian. Penyadap menagih janjinya dengan Sang Aji Jaya Ningrat tetapi Sang Aji Jaya Ningrat keberatan melantik penyadap sebagai Patih Aria Gajah Mada. Sultan Mansur Syah mengenang-ngenang akan Hang Tuah memandangkan tidak ada sesiapa yang berjaya menewaskan Hang Jebat. Puteri Hang Liu berkahwin dengan Sultan Mansur Syah. mahu beliau dilantik sebagai Patih Aria Gajah Mada sekiranya perkara itu terjadi. Puteri Raden Galoh Awi Kesuma memilih Ki Mas Jaya sebagai suami. Raja China sembuh daripada penyakitnya setelah menyantap dan membasuh muka dengan air basuh kaki raja Melaka. .

Anak-anak buah Bendahara Paduka Raja ingin membalas dendam tetapi ditegah oleh Bendahara. Setelah raja Cempa mangkat. anak Maharaja Parameswara ditawan. Melaka menyerang Kampar dan Maharaja Jaya dapat dibunuh oleh Seri Nara Diraja manakala. Sultan Mansur Syah dan ramai pembesar Melaka berguru dengan Maulana Abu Bakar. Bendahara Paduka Raja terlihat suatu Cahaya dari langit turun ke kepala Tun Mutahir. Tun Tahir dijadikan Seri Nara Diraja. Cucu Pau Gelang berkahwln dengan . Mauiana Abu Bakar membawa kitab Duri'l-mazlum ke Melaka. Hang Tuah diberikan gelaran Laksamana oleh Sultan Mansur Syah. Semerluki jatuh hati kepada ibu saudaranya dan dihalang oleh ayahnya Keraeng Majiko. Raja Mahadewi dengan Megat Kudu kemudian Megat Kudu dirajakan di Siak dengan gelaran Sultan Ibrahim. Tun Mutahir menjadi Temenggung bergelar Seri Maharaja. Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara agar dibuat istana baru dan istana itu disiapkan dengan kerjasama rakyat. Sultan Mansur Syah mengahwinkan anak baginda. Orang-orang Melaka berperang dengan tentera Semerluki dan ramai orang Melaka mati. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Bija Wangsa ke Pasai merujuk masalah agamadan masalah itu diselesaikan oleh Makhdum Mua. PERISTIWA DALAM BAB 8 Raja Cempa menjumpai seorang budak di dalam mayang pinang dan diberi nama Pau Gelang.Seri Nara Diraja menjelaskan bahawa Hang Tuah masih hidup dan Hang Tuah dibawa pulang. Sultan Mansur Syah merajakan Raja Muhammad di Pahang memandangkan tidak ada yang menyembah Raja Muhammad di Melaka. Sultan Mansur Syah berpindah istana tetapi istana yang baru dibina itu terbakar dan banyak harta tidak dapat diselamatkan. Khoja Baba dapat membunuh Tun Demang. Pau Gelang dilantik sebagai raja Cempa. Seri Nara Diraja sakit dan mewasiatkan agar Bendahara Paduka Raja menjaga anak-anaknya. Sebelum itu kitab itu dirujuk dan diterjemahkan di Pasai. Semerluki merosakkan jajahan Melaka dan diketahui oleh Sultan Mansur Syah lalu menyuruh Laksamana menghalang Semerluki. Laksamana berjaya menewaskan Semerluki. mangkubumi Kampar. anak Bendahara Paduka Raja kerana bola sepak raga yang disepak oleh Tun Besar jatuh menimpa destar Raja Muhammad. Keraeng Majiko menyuruh Semerluki merompak mencari perempuan di Ujung Tanah. Megat Kudu. Maharaja Parameswara dibunuh oleh Akhtiar Muluk manakala. Tun Muhammad membunuh Tun Besar. Melaka menyerang Siak dan Siak dapat dikalahkan. Hang Tuah bertikam dengan Hang Jebat dan beliau berjaya membunuh Hang Jebat. iaitu Penghuiu Bendahari manakala.

. Raja Maluku dan Telanai Terengganu datang ke Melaka. Sultan Muhammad. Sultan Mansur Syah gering dan memberi wasiat kepada anakanda baginda sebelum mangkat. Bendaharamemuji-muji Laksamana ketika di Pasai dan apabila Laksamana mengetahui pujian Bendahara itu. Laksamana telah dititahkan ke Pahang untuk menyelesaikan masalah itu. Raden Kelang dibunuh oleh orang mengamuk di Melaka. Laksamana pula memburuk-burukkan Bendahara ketika di Pasai. Sultan Zainal Abidin enggan menyembah Sultan Mansur Syah dan Bendahara Paduka Raja. Sultan Zainal Abidin dari Pasai melarikan diri ke Melaka selepas adindanya merampas takhta. Ramai orang Pasai mati. Laksamana Hang Tuah ke Pahang dan menyuruh orangnya membunuh salah seorang keluarga Seri Akar Raja. pahlawan Melaka Melaka menghalang orang-orang dengan orang-orang Haru. Raja Pahlawan dari Haru mengamuk di Pasai setelah surat yang bertulis 'salam' disebut 'sembah'.puteri Majapahit. Melaka diancam pencuri sehingga Sultan Alau'd-Din Riayat Syah bertindak menyamar diri untuk membanteras pencuri-pencuri.Pau Kubah tewas berperangdengan raja Kuci. Bendahara tidak membenarkan keinginan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah untuk menyerang Pahang. iaitu anak raja Cempa lari ke Melaka. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah menyuruh Haru. di simpang empat di tengah negeri dibuat sebuah balai untuk diletakkan harta kecurian yang dijumpai. Apabila ditanya tentang pembunuhan ke atas Telanai Terengganu. Pertempuran berlaku antara orang-orang Berlaku perdamaian antara Melaka dengan Haru. Orangorang Melaka membantu Sultan Zainal Abidin sehingga Sultan Zainal Abidin berjaya menaiki takhta semula. pulang ke Melaka dengan rasa kecewa. Laksamana mengajak Bendahara merajakan semula Sultan Zainal Abidin tetapi Bendahara enggan. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah membuat undang-undang mencuri dikudungkan tangan manakala. Temenggung Seri Maharaja bertindak keras dengan mengetatkan undang-undang setelah beliau disindir oleh Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah mendapat tahu perkara itu dan menitahkanpahlawanpahlawannya menyerang Pahang kerana Sultan Muhammad membunuh Telanai Terengganu tanpa pengetahuan Melaka dan Raja Muhammad juga ingin menyerang Melaka. Raden Galuh Ajeng dan beranak raja-raja Cempa sehinggalah Pau Kubah. iaitu Raja Pahang menitahkan Seri Akar Raja membunuh Telanai Terengganu kerana pergi ke Melaka tanpa memberitahu baginda. Selepas Telanai Terengganu pulang. Syah Indera Berma. Sultan Mansur Syah mangkat dan digantikan oleh Raja Hussain dengan gelaran Sultan Alau'd Din Riayat Syah. Laksamana serba salah dan pergi berjumpa Bendahara untuk meminta maaf. Sultan Muhammad berdalih dengan mengatakan Telanai Terengganu berlaku biadap. Sultan Mansur Syah murkakan Bendahara manakala.

Seri Bija Diraja dibunuh oleh Sultan Mahmud kerana lambat datang pada hari raya. Tun Isap pulang ke Melaka dan dibunuh oleh Seri Wak Raja. anak Seri Nara Diraja. Apabila sembuh.PERISTIWA DALAM BAB 9 Tun Jana Pakibul membunuh orang di Siak atas suruhan Sultan Ibrahim dan tidak memberitahu ke Melaka. Laksamana Hang Tuah dihantar ke Siak dan di sana beliau mencerca Tun Jana Pakibul kerana membunuh orang tanpa memberitahu ke Melaka. Tun Mamad. Setelah kemangkatan permaisurinya. PERISTIWA DALAM BAB 10 pembesar- Bendahara Putih mati dan digantikan oleh Bendahara Seri Maharaja atau Tun Mutahir. Bendahara Paduka Raja mati dan digantikan oleh Bendahara Tun Perpatih Putih. Laksamana. Bonda Sultan Mahmud yang memilih beliau menjadi Bendahara. Sultan Mahmud Syah mengganggu isteri Tun Biajid dan baginda hampir-hampir dibunuh oleh Tun Biajid. Tun Mamad berjumpa Dang Raya Rani lalu Tun Mamad memberitahu tujuannya ke Gunung Ledang itu. Sultan Mahmud menitahkan Paduka Tuan menyerang Manjong manakala. Sultan Mahmud menitahkan agar dipinangPuteri Gunung Ledang. beliau menasihatkan agar jangan ikut nafsu dan jangan mendengar fitnah. . Patih Adam menuntut janji daripada Seri Nara Diraja yang dikatakan mahu menjodohkan Patih Adam dengan Tun Minda tetapi Seri Nara Diraja menafikannya. Sultan Alaud'Din Riayat Syah gering dan baginda memberi wasiat kepada pembesar supaya merajakan Raja Mamad dan menasihati beliau kerana beliau masih kecil. Bendahara Paduka Raja sakit dan memberi wasiat kepada anak cucunya. Seri Maharaja menyerang Kelantan. Bendahara dan Laksamana dlanugerahkan usungan tetapi Bendahara tidak menggunakannya. Seri Wak Raja ingin membunuh Tun Isap tetapi Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap melarikan diri. Kepada Sultan Mahmud Syah. Kedua-dua serangan itu berhasil. Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap membunuh Tun Ali Sandang. Raja Mamad dilantik sebagai Sultan Melaka setelah Sultan Alaud'-Din Riayat Syah mangkat. Kedatangan Patih Adam dari Surabaya akhirnya telah menimbulkan krisis di Melaka kerana ingin berkahwin dengan Tun Minda. Sultan Mahmud gering dan dijaga oleh Bendahara Paduka Raja dan Laksamana Hang Tuah. Sultan Mahmud Syah juga mengganggu Tun Dewi tetapi oleh sebab Tun Ali Sandang berada di sana. Seorang perempuan tua berjumpa dengan Tun Mamad dan menjelaskan syarat yang dikenakan untuk meminang Puteri Gunung Ledang. dan Sang Setia ke Gunung Ledang.

Setelah Seri Wak Raja pulang dan memberitahu kecantikan Tun Teja. Baginda digantikan oleh anakanda baginda. Sultan Abdul Jamal begitu marah dan turun dari takhta. Sultan Mahmud mahu supaya Raja Zainal dibunuh sahaja dan tugas ini disempurnakan oleh Hang Berkat. Kepandaian Hang Nadim melukis sendiri corak kain dikagumi. Hang Nadim pulang ke Melaka tetapi kapal yang dinaikinya tenggelam kerana kapal Hang Isap disumpah oleh seorang wali. Hang Nadim diarahkan ke benua Keling untuk membeli kain serasah. Hang Nadim ke Pahang untuk membawa pulang Tun Teja ke Melaka. Sutan Nara Singa pulang ke Inderagiri. Sultan Mahmud menitahkan agar Sang Guna tidak boleh keluar rumah. Hang Tuah meninggal dunia dan digantikan oleh Laksamana Khoja Hassan. Hang Nadim berjaya mengalahkan serangan Pahang di laut. Sultan Mahmud berasa sedih dan menitahkan Seri Wak Raja ke Pahang untuk menobatkan Sultan Abdul Jamal Syah. Sultan Abdul Jamal ingin menyerang Melaka dengan gajah Ai Kening. Raja Zainal. Sang Sura ingin membunuh Sang Guna tetapi ditegah oleh Sultan Mahmud. Sultan Mahmud membatalkan niatbaginda meminang Puteri Gunung Ledang. : Orang-orang Melaka menjadikan orang Inderagiri di Melaka sebagai hamba sehingga mereka ingin pulang ke negeri mereka. Sultan Mahmud murka kepada Hang Nadim kerana tidak banyak membawa balik kain yang diingini baginda. PERISTIWA DALAM BAB 11 Sultan Abdul Jamal menyuruh Seri Wangsa Diraja ke Melaka untuk memberitahu kemangkatan ayahanda baginda. Sultan Mahmud inginkan Tun Teja walaupun Tun Teja sudah bertunang dengan Sultan Abdul Jamal.Apabila diberitahu kepada Sultan Mahmud. dan sebelum itu Laksamana Khoja Hassan dapat menewaskan angkatan Pahang yang menyerangnya di laut. PERISTIWA DALAM BAB 12 . iaitu adinda kepada Sultan Mahmud mengambil kesempatan atas ketampanannya untuk merosakkan gadis dan perempuan di Melaka. Sultan Mansur Syah. Hang Nadim berjaya melarikan Tun Teja setelah berbaik-baik dengan perempuan tua tukang urut. Setelah Hang Berkat digelar Sang Sura. isteri Sang Sura bermukah dengan Sang Guna. Laksamana Khoja Hassan ke Pahang dan melarikan gajah Ai Kening. Baginda tidak sanggup menumpahkandarah anakanda baginda. Akhirnya.

Cau Seri Bangsa memohonkan nobat di Melaka. PERISTIWA DALAM BAB 13 Bendahara Seri Maharaja hendak mengahwinkan anaknya Tun Fatimah dengan Tun Ali. Bendahara mengahwinkan anaknya dengan Tun Ali. Cau Seri Bangsa menjumpai Petani dan menjadi raja di sana. Raja Dibaruh menasihatkan agar Bendahara menunjukkan Tun Fatimah kepada Sultan Mahmud terlebih dahulu tetapi Bendahara enggan kerana darjat keluarganya rendah jika dibandingkan dengan Sultan Mahmud. Bendahara Seri Maharaja dititahkan ke Pahang untuk membantu Pahang. Cau Seri Bangsa memeluk Islam setelah berjaya menewaskan Raja Sulaiman Syah di Kota Mahligai. Peringgi menyerang Melaka di bawah pimpinan Gonsalo Periera tetapi gagal menewaskan Melaka. Orang-orang Melaka menyiapkan kubu pertahanan di Pahang. Ali Manu Nayan ingin memberi rasuah kepada Tun Hassan Temenggung tetapi ditolak oleh beliau. Kedatangan Peringgi ke Melaka dan bentuk fizikal mereka menghairankan orang-orang Melaka. Sultan Mahmud berdendam dengan Bendahara setelah melihat kecantikan Tun Fatimah. Sultan Mahmud berguru dengan maulana itu. Si Kitul memberitahu Raja Mendaliar bahawa Nina Bendahara supaya Bendahara membunuh Raja Mendaliar. . Maulana Sadar Jahan datang ke Melaka. Terjadi peperangan antara orang Legor dengan Pahang tetapi Pahang tidak dapat ditewaskan. Nina Sura Dewana memberi hadiah kepada Bendahara Seri Maharaja dan perkara ini dilihat oleh Si Kitul. Sultan Mahmud menitahkan Orang Kaya Tun Muhammad ke Pasai merujuk soal agama dan masalah itu diselesaikan oleh Tun Hassan. Sura Dewana memberi emaskepada Raja Mendeliar memberi hadiah kepada Laksamana Khoja Hassan dan memberitahu bahawa Bendagara Seri Maharaja ingin menderhaka.Raja Legor ingin menyerang Pahang atas suruhan raja Siam. Tun Mai Ulat Bulu berguru dengan Maulana Sadar Jahan tetapi Maulana Sadar Jahan memarahi beliau yang susah menyebut perkataan bahasa Arab. Raja Kedah juga datang ke Melaka dan memohonkan nobat. Nina Sura Dewana dan Raja Mendaliar bertelagah dan meminta Bendahara menyelesaikannya tetapi disuruh pulang terlebih dahulu kerana hari sudah petang. Tun Perpatih Hitam dan Tun Hussain dibunuh kerana bersikap biadap di hadapan Bendahara. Anak-anak buah Tun Hassan Temenggung selalu meminta rasuah daripada saudagar-saudagar kaya di Melaka.

iaitu Tun Ali dan diberi gelaran Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah.Laksamana Khoja Hassan memberitahu Sultan Mahmud dan Sultan Mahmud bercadang untuk membunuh Bendahara kerana selama ini baginda memangberdendam dengan Bendahara kerana Tun Fatimah. iaitu cucu Sultan Mansur Syah di Pahang berkahwin dengan Raja Fatimah. pimpinan Alfonso d'Albuquerque tetapiserangan kali Orang-orang Melaka membaca Hikayat Muhammad Hanafiah untuk menaikkan semangat kerana Peringgi akan menyerang lagi. anak Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Raja Omar. Paduka Tuan dilantik menjadi Bendahara walaupun sudah tua dan uzur. Sultan Muzzafar Syah menggantikan Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah yang mangkat dan baginda membuka sebuah negeri bernama Seluyut. PERISTIWA DALAM BAB 15 Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah ditabalkan menjadi raja selepas kemangkatan Sultan Mahmud Syah dan baginda meninggalkan Kampar menuju ke Pahang danberkahwin dengan Raja Kesuma Dewi. . Sultan Ahmad dan Sultan Mahmud meiarikan diri hingga ke Pahang. Bendahara Seri Maharaja. dan Tun Alidibunuh oleh Sultan Mahmud. malah menggugurkan kandungan selepas berkahwin dengan Sultan Mahmud. Berlaku pertempuran hebat antara tentera Peringgi dengan orang-orang Melaka sehingga orang Melaka tidak dapat bertahan. Sultan Mahmud turun dari takhta dan digantikan dengan Sultan Ahmad Syah dan Sultan Ahmad pula merupakan seorang sultan yang mengamalkan sikap pilih kasih. Tun Hassan Temenggung. Seri Nara Diraja. Sultan Ahmad dibunuh atas arahan ayahandanya kerana baginda tidak menghormati pembesarpembesar dan digantikan oleh Raja Muzaffar. Tun Fatimah tidak pernah senyum. Peringgi menyerang Bintan dan Sultan Mahmud terpaksa berundur hingga ke Kampar. anak Sultan Mansur Syah. Tun Fatimah melahirkan seorang anak lelaki. PERISTIWA DALAM BAB 14 Peringgi menyerang Melaka di bawah pertama Peringgi ke atas Melaka gagal. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah membuka sebuah negeri di Kuala Johor.

Kemangkatan Sultan Muzaffar dan digantikan oleh Sultan Abdul Jalil Syahkemudian digantikan pula oleh Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah membuka negeri di Batu Sawar dan kemudiannya ke negeri Makam Tauhid. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. b. manakala Sultan Muzaffar Syah jatuh hati dan berkahwin dengan bonda Raja Mansur. PENGENALAN a. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil mangkat dan digantikan oleh Raja Martgsur dengan gelaran Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Disusun semula pada tahun 1612. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. e. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah kemudiannya memindahkan pusat pentadbiran negeri dari Makam Tauhid ke negeri di Pasir Raja.Raja Omar menceraikan isteri pertamanya setelah Raja Fatimah hamil. . c. d. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja.

Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. takut mudarat ke atas nyawa. sungguh di dalam dilawani. India. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Hang Lekiu. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. berpenyakit untut di kaki. dan China . mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. hlm 108) Di Siam. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Seorang Suir tua. Ketika di Majapahit. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik.baik dengan Siam. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. bermain lembing. Hang Tuah bersama Hang Jebat. dilambung-lambung. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. mereka dapat mematahkan serangan. Majapahit. Dengan kebijaksanaan itu. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Tun Bijaya Sura. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera." (Sulalatus Salatin. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Hang Kasturi. Tun . Hang Ali. Hang Lekir. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Soal keselamatan dapat diatasi. Hang Iskandar. Ketika mengadap Betara Majapahit. Kain disingsing ke lutut. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Hang Hassan dan Hang Hussin.

pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Setelah menguji kekuatan Melaka. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. . Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Ketika makan. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. juga hubungan keluarga. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Sewaktu menghadap. Ketika belayar ke China. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. dan orang China jugagemar makan kangkung. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei .Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Di China. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Sebagai menghargai raja Melaka. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji.

sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Hang Nadim dimurkai raja Melaka.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Terengganu. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu.. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Untuk pulang ke Malaka. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. dapatlah melihat wajah raja China. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Berikutan hal itu. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Ketika mendongak. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Diceritakan kisah Raja Pasai. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Temenggung dan Laksamana. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Tidak ketinggalan.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain.0 Hubungan a/bangsa 5. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun . Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan.Setiap helai mempunyai 40 perkara. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam.

Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.w. kerana tidak mahu menderhaka. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Rasulullah s.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Rasulullah s. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka.a. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. 2011 4.Besar kerana tidak mahu menderhaka. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY.a. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Ketika Bendahara sampai.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah.a. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. FEBRUARY 7. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.w melalui mimpi. "Mengapa orang itu . Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Rasulullah s. Muhammad-ar-rasulullah. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. walaupun beliau tidak bersalah. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. hal 73). Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Keesokan harinya pada hari siang. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka." (Sulalatus Salatin. Pada waktu Asar. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang.. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti.a. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Tun Mutahir pula . Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.a. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam.

Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair.186-187). Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. (Sulalatus Salatin. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. dan Maulana Sadar Jahan. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Maulana Abu Bakar. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. hlm. . banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. hlm. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin.tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. hlm. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Raja dan pembesar diislamkan. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Melalui wasiat. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Kadi Yusuf. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka.

Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil." . Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Contohnya. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. .Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Ulama-ulama. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. (Sulalatus Salatin." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. 2011 3. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. bahari. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu.. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Pada tiaptiap akhir cetera.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. makin bertambah dendam juga. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil..Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. JANUARY 25. adanya. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. alam. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini.

Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang.pedagang. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. membentang tikar. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina . Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Contohnya. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang.Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. menggantung tabir dan langitiangit.

Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Raja memiliki "daulat". Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Raja orang yang sangat.atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. DBP. Dist. "( Kamus Dewan. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat." (Zainul Abidin Safuwan. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. "aturan dan susunan negara. . Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . misalnya. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Kamus Bahasa Melayu Utusan. Utusan Pub. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3.

Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri." (Harun Daud. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar.Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Fungsi undang.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. malah semua negeri atau jajahan takluknya." (Harun Daud. Pembesar negeri dilantik oleh raja. . Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. pedang. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Temenggung. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. curik dan lembing serta cap kempa. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. hlm. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah.

Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.

Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan, pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Melaka juga menakluki Inderagiri, Jambi, Siantan, Kampar dan Siak, Haru, Manjong dan Beruas, Kelantan dan Terengganu. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud, amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Misalnya pengikut- pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan- tujuan tertentu. Selain itu amalan fitnah memfitnah, hasad dengki dan dendam berluasa. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.
Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan

2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN
1. Tujuan Penulisan:

   

Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka

2. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah, dan peristiwa fantasi, dongeng, mitos/bukan fakta sejarah.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog.

3. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain, Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat, berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil, gagah, perkasa, berani dan berdaulat. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan- larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja, adat mengarak sejadah, adat pertabalan dan sebagainya.  larangan memakai kain berwarna kuning, larangan memakai emas, keris tertentu dan sebagainya.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo, kehebatan dan keistimewaan raja.

Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China, Melaka- Pasai dan lain-Iain . 4. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.Pertabalan raja, kelahiran, kemangkatan, hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. Jika ada tarikh pun, tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah,Sultan Mansur Syah, Sultan Alau'd-Din Riayat Syah, dan Sultan Mahmud Syah. 5. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib,dongeng, mitos, legenda dan fantasi.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.

 Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya, hubungan diplomatik Melaka dengan Siam, China,dan Pasai.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai

6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri, bangsawan, rakyat jelata, hamba, golongan Arab, India-Muslim dan lain- lain.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih, semut besar, pelanduk putih, anjing perburuan, cacing gelang-gelang; orang-orang halus seperti hantu,dan Puteri Gunung Ledang. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri, bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja- raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos, legenda, dongeng dan fantasi. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.  Menonjolkan kebesaran, kejayaan, kehebatan pemerintahan.  Peranan negara kota dari segi politik, kebudayaan,perdagangan, pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat, luas jajahan takluk meliputi Kelantan, Pahang dan Terengganu. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar.

 Fitnah, amalan rasuah, pilih kasih,ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh.

Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri, dan kepuasan seks. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat, melakukan ketidakadilan, terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir, serta

Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang.. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya.pertahanan negara kota yang lemah. "Daulat tuanku. kepada hari Khamis. tiada hamba Melayu itu dapat . Ada cincin berisi bunga. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. puisi. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. Bunga berladung air mata. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Hendak menyerang ke Melaka. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya.. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. diingatkannya oleh mereka itu. Oleh itu. buku. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair.. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. kepada tahun Dal. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. waktu 'alduha. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa.

amat baik parasnya. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. Tuan Jana Khatib. seperti mengangkat martabat raja. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. . Oleh itu. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. Jikalau dengan ikhlas paman. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. mahupun hikayat-hikayat.menyalahi kehendak tuannya. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. dan akibat. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. Tun Omar. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. Tuan Jana Khatib umpamanya. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. iaitu tentang pembukaan-pembukaan." Maka titah baginda. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Tun Bija Sura.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. initah yang hamba pohonkan". peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. Seri Bija Diraja. bangsa. Raja China misalnya. novel. sebab. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. dan sebagainya. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. Tuan Saidi Arab umpamanya.

UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Sultan Mansur Syah. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. .

kejatuhan Melaka. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. rakyat dan hamba abdi. pembesar. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. dan China. Majapahit. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. dan Nina Sura Dewana. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Dalam aspek politik.danlemah. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Ali Manu Nayan. dan beberapa lagi manakala. dan Siam. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Pasai. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Pada saat kemerosotan Melaka. Kadi Maulana Abu Bakar. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. penyebaran Islam di Melaka. . benua Keling. Haru. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah.

membentang tikar. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di . Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing.3. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. menggantung tabir dan langitiangit. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah.

Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Raja memiliki "daulat". Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. DBP. Raja orang yang sangat. Utusan Pub. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. . Dist. "( Kamus Dewan.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah.Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana.pedagang. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Contohnya. misalnya. Kamus Bahasa Melayu Utusan. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin." (Zainul Abidin Safuwan. "aturan dan susunan negara.

Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh.Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. pedang. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. . KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. malah semua negeri atau jajahan takluknya. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. hlm. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat." (Harun Daud. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. curik dan lembing serta cap kempa. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak." (Harun Daud. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Fungsi undang.

Pembesar negeri dilantik oleh raja.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. . Manjong dan Beruas. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Melaka juga menakluki Inderagiri. Temenggung. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Haru.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Jambi. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Siantan. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Kampar dan Siak. Kelantan dan Terengganu. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara.

adat mengarak sejadah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. gagah. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China.  larangan memakai kain berwarna kuning. perkasa. Melaka. Misalnya pengikut. adat pertabalan dan sebagainya. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. kehebatan dan keistimewaan raja.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil. Selain itu amalan fitnah memfitnah. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat.Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. hasad dengki dan dendam berluasa.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. 3. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. dongeng. berani dan berdaulat. dan peristiwa fantasi. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.Pasai dan lain-Iain . Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. mitos/bukan fakta sejarah. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan.tujuan tertentu. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. larangan memakai emas. keris tertentu dan sebagainya.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain. . Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah.

hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. 5. Pahang dan Terengganu. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. kebudayaan. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.Sultan Mansur Syah. Jika ada tarikh pun. kehebatan pemerintahan.dongeng. legenda dan fantasi. kejayaan. dongeng dan fantasi. India-Muslim dan lain.dan Pasai. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. anjing perburuan.  Menonjolkan kebesaran. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.4. kemangkatan. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. pelanduk putih.dan Puteri Gunung Ledang. China. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. . cacing gelang-gelang. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. legenda. semut besar. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.perdagangan. rakyat jelata.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib. dan Sultan Mahmud Syah. bangsawan.Pertabalan raja.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. hamba. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. mitos.raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. kelahiran.  Peranan negara kota dari segi politik.lain. golongan Arab. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri. orang-orang halus seperti hantu. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.

segala bentuk karangan sama ada hikayat. kepada tahun Dal.... buku. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. puisi. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. melakukan ketidakadilan. pilih kasih. serta pertahanan negara kota yang lemah. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. diingatkannya oleh mereka itu. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. waktu 'alduha.  Fitnah. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. dan kepuasan seks. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali. .ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. amalan rasuah.Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. kepada hari Khamis. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. Oleh itu.

seperti mengangkat martabat raja. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Ada cincin berisi bunga. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. bangsa. "Daulat tuanku. Oleh itu. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. amat baik parasnya. initah yang hamba pohonkan". Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera." Maka titah baginda. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Bunga berladung air mata. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Jikalau dengan ikhlas paman. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi kehendak tuannya. Tuan Saidi Arab umpamanya. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. Tun Omar.Hendak menyerang ke Melaka. dan . Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Seri Bija Diraja. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Tuan Jana Khatib. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Raja China misalnya.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Tun Bija Sura. dan sebagainya. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus.

. sebab. Tuan Jana Khatib umpamanya. Sultan Mansur Syah.beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. mahupun hikayat-hikayat. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. novel. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. dan akibat. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala.

Contohnya penaklukan Melaka ke atas Siak. Sultan Mahmud Syah dan lain-lain. benua Keling. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Sultan Mansur Syah. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Haru. dan China. Pada saat kemerosotan Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:09 AM Labels: 2 Sastera-Sejarah 1. Ali Manu Nayan. Benua Keling. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. rakyat dan hamba abdi. Kadi Maulana Abu Bakar. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Contohnya peristiwa-peristiwa yang berlaku pada zaman pemerinthan Sultan Muzaffar Syah. . pembesar. penyebaran Islam di Melaka. Pasai. Pasai. Pahang dan lain-lain. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Benua China. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. dan beberapa lagi manakala. serta kedatangan Peringgi dan penguasaannya ke atas Melaka. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Turut dimuatkan ialah kisah perhubungan luar Melaka dengan negara-negara jiran dan negara-negara luar seperti hubungan Melaka dengan Negeri Siam. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. dan Siam. dan Nina Sura Dewana. Majapahit.danlemah. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. kejatuhan Melaka. Pahang dan lainlain. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Kampar.4 ISI KANDUNGAN SULALATUS SALATIN Isi Kandungan Sulalatus Salatin Sulalatus Salatin mengandung peristiwa yang berasaskan fakta-fakta sejarah seperti kisah raja-raja memerintah Melaka. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Dalam aspek politik. Sulalatus Salatin juga memaparkan kisah-kisah peperangan dan penaklukan.

Sulalatus Salatin juga dikenalai sebagai Sejarah Melayu. Setelah dibawa ke Johor. Contohnya seperti kisah Raja Suran turun ke negeri bawah laut yang bernama Dika. naskhah ini disusun semula pada tahun 1612 oleh Tun Muhammad. Hang Tuah. Sulalatus Salatin juga dihasilkan untuk kegunaan istana (istana centric) dan kegunaan orang-orang bangsawan Melayu sebagai rujukan pada masa akan datang. Selain itu pengarang amat berminatt membaca naskhah sastera dan sejarah tertua seperti Hikayat Iskandar Zulkarnain. dan mitos peminangan Puteri Gunung Ledang. Sebagai contoh pengarang dapat menggarap secara terperinci unsur-unsur sastera Hindu ketika mengisahkan pengembaraan Raja Suran ke negeri bawah laut dankisah di Bukit Si Guntang Mahamiru. Contoh-contoh dari hasil sastera Jawa dapat dilihat melalui gambaran peristiwa utusan Melaka pergi ke Majapahit seterusnya peristiwa peminangan Puteri Galuh Cendera Kirana. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:52 AM Labels: 1. dan Singapura selain Melaka.Selain itu pengarang Sulalatus Salatin turut berminat membaca berbagai-bagai hikayat daripada kesusasteraan asing yang diterap dari kesusasteraan Hindu. Naskhah Hikayat Melayu dibawa ke Johor dari Goa. Singapura dan Melaka. Selain itu untuk memperlihatkan kepada bangsa lain akan kebesaran bangsa Melayu itu sendiri.3 Tujuan Penulisan 1. ketinggian dan kegemilangan sesebuah negara kota atau kerajaan Melayu seperti kerajaan Pasai.Selain itu Sulalatus Salatin turut mengaitkan peristiwa-peristiwa yang bersifat fiksyen dan mitos. dan Hikayat Raja-Raja Pasai. Sulalatus Salatin juga dijadikan satu wadah merakamkan kebesaran. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:01 AM Labels: 1. seperti pembukaan Pasai. Pengarang turut terpengaruh dengan kesusasteraan Jawa seperti cerita Panji dan Cerita Damar Wulan. .menampakkan pengarangnya sebagai seorang intelek Melayu yang berminat kepada sejarah dan suasana pergolakan politik di Melaka waktu itu. dan juga kisah-kisah di Bukit Si Guntang. Johor. Nama timang-timangan Tun Muhammad ialah Tun Seri Lanang. Pengarang juga turut mengaitkan binatang Suci Hindu iaitu lembu putih.4 Kandungn 1. Dalam peristiwa peminangan Puteri Gunung Ledang.3 TUJUAN PENULISAN Sulalatus Salatin Sejarah Melayu ditulis dengan tujuan untuk mengangkat kedudukan dan sejarah silam raja-raja Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan memuatkan kisah tokoh-tokoh yang dianggap legenda seperti Badang. Tujuan seterusnya ialah untuk menggambarkan kebesaran sebuah dinasti raja-raja Melayu yang bermula dari zaman Raja Iskandar Syah di awal abad ke-15 hinggalah zaman pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah III di awal abad ke-17. Selain itu terdapat juga kisah-kisah mitos seperti mitos pembukaan tempat dan negeri. Dipercayai penulisan Hikayat Melayu berakhir pada sebelum tahun 1536 Masihi. Berdasarkan isi kandungan Sulalatus Salatin. Selain itu ia dihasilkan untuk mengangungkan kebesaran dan kecemerlangan raja-raja dan kerajaan Melaka. mitos kemasukan Islam di Melaka. dikaitkan pula dengan permintaan mas kahwin yang luar biasa. Bendahara Johor seawktu pemerintahan Sultan Ala'ud-Din Riayat Syah III yang memerintahan di Pekan Tua.2 KEPENGARANGAN SULALATUS SALATIN KEPENGARANGAN Nama asal Sulalatus Salatin ialah Hikayat Melayu. Tun Perak dan lain-lain. Batu Sawar.

Contohnya ketika menggambarkan watak Tun Mai Ulat Bulu. menyayat hati. Pengarang Sulalatus Salatin merupakan seorang yang kreatif dan artistik kerana dapat menampilkan teks tersebut dalam bentuk yang sangat menarik dan indah dari segi persembahannya.Pengarang begitu mahir menggarap corak penulisan kesusasteraan Parsi dan Arab. Seri Wak Raja. Jika dikaji lebih mendalam terdapat juga struktur penulisany ang mirip gaya khutbah. syair dan bidalan Arab yang menimbulkan kesan keindahan dan menarik ketika membaca teks tersebut. menyelitkan pantun. contohnya: "Dipertidaknya lelaki kita oleh Betara Majapahit itu.2 Kepengarangan .Selain itu pengarang berjaya menerapkan gaya bahasa indah. Kebolehan pengarang seterusnya ialah berkebolehan menceritakan sesuatu peristiwa dengan penghayatan mendalam. Perasaan marah yang tidak terkawal dapat dibayangkan dengan kata-kata yang diucapkan. lucu. meriah dan riang gembira." Pengarang juga berjaya memberikan pembaca gambaran yang berkesan dalam menceritakan kebesaran kerajaan China. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:44 AM Labels: 1. contohnya menggambarkan peristiwa tragedi pembunuhan Tun Besar dan tragedi pembunuhan Bendahara Seri Maharaja Pengarang turut berupaya melukis watak dengan lebih hidup. Contohnya peristiwa peperangan digambarkan dengan penuh suasana ngeri dan ganas. Selain itu dimasukkan petikan syair dan bidalan Arab juga termasuklah menyelitkan ayat-ayat al-Quran. di samping penggunaan kalimah-kalimah Arab yang ketara. kita dikirimNya subang. MiaRuzul dengan kambing randuk dan lain-lain. Terdapat juga pembahagian bab-bab pada cetera yang disampaikan. Pengarang berupaya melukis segala kisah atau gambaran masyarakat Melayu dengan hidup dan indah. Seri Bija Diraja. di samping menggunakan pelbagai teknik bercerita seperti teknik dialog. istimewa dan bercampur dengan unsur lucu. Beliau juga dapat menceritakan sesuatu episod dengan nyata dan jelas sehingga berjaya mengusik perasaan sama ada sedih. Hal ini jelas dilihat dari sudut pendahuluan teksyang ada gaya masnawi. monolog dan monolog dalaman. menarik dan bermutu tinggi.

Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. e. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular.PENGENALAN a. d. . c. b. Disusun semula pada tahun 1612. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab).

Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Diceritakan kisah Raja Pasai. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Ketika mendongak. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Temenggung dan Laksamana.. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Tun Mutahir pula . kerana tidak mahu menderhaka. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka.5. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. walaupun beliau tidak bersalah. . Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Tidak ketinggalan. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. dapatlah melihat wajah raja China.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Terengganu. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah.

beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. . Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa.Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.

Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s.a.a.a. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Pada waktu Asar. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Ketika Bendahara sampai. Raja dan pembesar diislamkan. Muhammad-ar-rasulullah. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.w. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Rasulullah s.4. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka.. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz.a.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Rasulullah s.w melalui mimpi. . sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Rasulullah s. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. hal 73). Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Keesokan harinya pada hari siang. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang.a." (Sulalatus Salatin.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar.

Kadi Yusuf. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka.186-187). Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. hlm. hlm. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1).4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Melalui wasiat. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. (Sulalatus Salatin. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Maulana Abu Bakar. dan Maulana Sadar Jahan. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. hlm. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam . Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin.

Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. (Sulalatus Salatin.. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. alam. adanya. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab.. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu.penulisan karya agung itu." . yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. makin bertambah dendam juga. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Ulama-ulama. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Pada tiaptiap akhir cetera. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Contohnya. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. sahibul hikayat dan Iain-Iain.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. bahari. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. .

takut mudarat ke atas nyawa. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Hang Ali. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Hang Tuah bersama Hang Jebat. India. Seorang Suir tua.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Soal keselamatan dapat diatasi. . Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". berpenyakit untut di kaki. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Majapahit. sungguh di dalam dilawani. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Tun Bijaya Sura. Hang Iskandar. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Hang Lekir. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Hang Lekiu. dilambung-lambung. Dengan kebijaksanaan itu. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. hlm 108) Di Siam. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. bermain lembing. Hang Kasturi. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah.baik dengan Siam." (Sulalatus Salatin." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. dan China . Hang Hassan dan Hang Hussin. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam.

Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Sebagai menghargai raja Melaka. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka.Ketika di Majapahit. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Setelah menguji kekuatan Melaka. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Ketika belayar ke China. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Di China. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Kain disingsing ke lutut. juga hubungan keluarga. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Sewaktu menghadap. . Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Ketika makan. Ketika mengadap Betara Majapahit. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. dan orang China jugagemar makan kangkung. mereka dapat mematahkan serangan. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa.

Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Terengganu. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang.0 Hubungan a/bangsa 5. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit.. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Ketika mendongak. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman . Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. dapatlah melihat wajah raja China. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Berikutan hal itu. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Untuk pulang ke Malaka. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Tidak ketinggalan.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Diceritakan kisah Raja Pasai. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka.

Rasulullah s.a. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. . baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara.w melalui mimpi. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah.a. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti.w.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. kerana tidak mahu menderhaka. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. walaupun beliau tidak bersalah.a. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah.sembah daripada Sultan Melaka.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Rasulullah s. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Temenggung dan Laksamana. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Keesokan harinya pada hari siang. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Rasulullah s. FEBRUARY 7. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. 2011 4. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Ketika Bendahara sampai. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Tun Mutahir pula . Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa.a.a. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY.

Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. dan Maulana Sadar Jahan. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Kadi Yusuf. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya . Pada waktu Asar. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). hal 73). "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. hlm. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Maulana Abu Bakar. Melalui wasiat. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin." (Sulalatus Salatin. hlm. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Raja dan pembesar diislamkan. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis.Muhammad-ar-rasulullah. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang.186-187). Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka.

Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Contohnya. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. makin bertambah dendam juga. adanya.Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. bahari. hlm. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Ulama-ulama. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim.. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. . yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. (Sulalatus Salatin. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. alam. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Pada tiaptiap akhir cetera. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. (Sulalatus Salatin." . Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam..

Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah"." (Sulalatus Salatin. Hang Lekir. dilambung-lambung." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Seorang Suir tua. India.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. dan China . Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. takut mudarat ke atas nyawa. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. berpenyakit untut di kaki. sungguh di dalam dilawani. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali . Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Hang Kasturi. Hang Iskandar. Dengan kebijaksanaan itu. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. bermain lembing. hlm 108) Di Siam. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Hang Tuah bersama Hang Jebat. Soal keselamatan dapat diatasi. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Tun Bijaya Sura. Majapahit.baik dengan Siam. Hang Hassan dan Hang Hussin." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Hang Ali. Ketika di Majapahit. Hang Lekiu. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi.

Kain disingsing ke lutut. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Sewaktu menghadap. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Setelah menguji kekuatan Melaka. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Ketika mengadap Betara Majapahit. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Ketika makan. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. . juga hubungan keluarga. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Di China. Sebagai menghargai raja Melaka. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China.tambatan lalulari ke hutan. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. dan orang China jugagemar makan kangkung. mereka dapat mematahkan serangan. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Ketika belayar ke China. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka.

Setiap helai mempunyai 40 perkara. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan..0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Diceritakan kisah Raja Pasai. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan.Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Berikutan hal itu. Terengganu. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu.0 Hubungan a/bangsa 5. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Raja . Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Untuk pulang ke Malaka. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang.

walaupun beliau tidak bersalah. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. FEBRUARY 7. Ketika mendongak. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. dapatlah melihat wajah raja China. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Tidak ketinggalan. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta.Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. 2011 . Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Tun Mutahir pula . kerana tidak mahu menderhaka. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Temenggung dan Laksamana. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.

Muhammad-ar-rasulullah. Rasulullah s. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Rasulullah s. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. .1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Ketika Bendahara sampai. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.a.w. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi.a.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum.w melalui mimpi. Pada waktu Asar.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka.a. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.a.. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu.4. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Rasulullah s. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. hal 73). Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku.a. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata." (Sulalatus Salatin. Raja dan pembesar diislamkan. Keesokan harinya pada hari siang.

makin bertambah dendam juga. hlm. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. . Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi.Antaranya Iskandar Zul-Karnian. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Kadi Yusuf. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu.186-187). Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. adanya. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. hlm. Melalui wasiat. (Sulalatus Salatin. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Maulana Abu Bakar. hlm. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. (Sulalatus Salatin. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. dan Maulana Sadar Jahan. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia.

Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Pada tiaptiap akhir cetera. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. JANUARY 25. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. alam. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya." . . guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. 2011 3.Ulama-ulama. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka.. bahari. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Contohnya. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah.. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab.

menggantung tabir dan langitiangit.Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya.pedagang. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. membentang tikar. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. .undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Contohnya. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja.

misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA . hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Utusan Pub. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Kamus Bahasa Melayu Utusan. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. "( Kamus Dewan. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. "aturan dan susunan negara. misalnya. Raja orang yang sangat. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Dist. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara." (Zainul Abidin Safuwan. Raja memiliki "daulat". mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain .Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin.Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. DBP.

KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. malah semua negeri atau jajahan takluknya." (Harun Daud. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. curik dan lembing serta cap kempa.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat.Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. hlm.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Fungsi undang. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya." (Harun Daud. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. pedang. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. .

Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Manjong dan Beruas. Siantan.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Temenggung. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Jambi. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. . Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kampar dan Siak. Melaka juga menakluki Inderagiri. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Kelantan dan Terengganu. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Haru. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah.

 Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. dan peristiwa fantasi.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain. mitos/bukan fakta sejarah. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. dongeng. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.tujuan tertentu. hasad dengki dan dendam berluasa.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. Misalnya pengikut. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri.Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Selain itu amalan fitnah memfitnah. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. 3. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. .

 Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib.raja   kisah pembukaan negara kota kemasukan Islam . 4. Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil.dan Pasai. kemangkatan. berani dan berdaulat. India-Muslim dan lain. golongan Arab.  larangan memakai kain berwarna kuning.lain.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. mitos. bangsawan. semut besar. larangan memakai emas. gagah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. rakyat jelata. Melaka.Pertabalan raja.Pasai dan lain-Iain . adat pertabalan dan sebagainya.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. orang-orang halus seperti hantu.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. cacing gelang-gelang.Sultan Mansur Syah. kehebatan dan keistimewaan raja. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. perkasa.dongeng. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. Jika ada tarikh pun. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. pelanduk putih. legenda dan fantasi. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. dan Sultan Mahmud Syah.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. China. keris tertentu dan sebagainya. anjing perburuan.dan Puteri Gunung Ledang. 5. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar. kelahiran. hamba. adat mengarak sejadah.

Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.  Fitnah. amalan rasuah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. pusat penyebaran Islam dan lain-lain.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. kejayaan. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. Pahang dan Terengganu. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. dongeng dan fantasi. Oleh itu. buku.  Peranan negara kota dari segi politik. melakukan ketidakadilan. serta pertahanan negara kota yang lemah. legenda. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. kehebatan pemerintahan. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. pilih kasih.  Menonjolkan kebesaran.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. puisi. . Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat.perdagangan. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. dan kepuasan seks.Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. kebudayaan. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timangtimangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. segala bentuk karangan sama ada hikayat.

pada dua belas hari bulan Rabiulawal. Hendak menyerang ke Melaka. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. "Daulat tuanku. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. kepada hari Khamis.. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi . Bunga berladung air mata. waktu 'alduha.Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan raja-raja Melayu dengan istiadatnya sekali. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya... Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. diingatkannya oleh mereka itu. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. kepada tahun Dal. Ada cincin berisi bunga.

mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Tuan Saidi Arab umpamanya. amat baik parasnya. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Seri Bija Diraja. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Tuan Jana Khatib. Raja China misalnya. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Oleh itu. .kehendak tuannya. Jikalau dengan ikhlas paman. bangsa. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. seperti mengangkat martabat raja. Tuan Jana Khatib umpamanya. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama." Maka titah baginda. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Tun Omar. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. initah yang hamba pohonkan". dan sebagainya. Tun Bija Sura. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri.

mahupun hikayat-hikayat. iaitu tentang pembukaanpembukaan. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. sebab. . dan akibat. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. novel. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah.Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Sultan Mansur Syah.

.danlemah. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. pembesar. pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. dan beberapa lagi manakala. Haru. Pada saat kemerosotan Melaka. dan Siam. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. rakyat dan hamba abdi. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. benua Keling. Pasai. Ali Manu Nayan. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Majapahit. dan Nina Sura Dewana. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Kadi Maulana Abu Bakar. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. penyebaran Islam di Melaka. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikh-tarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. dan China. Antara saudagar-saudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. kejatuhan Melaka. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Dalam aspek politik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful