1.

1 Sinopsis
SULALATUS SALATIN SEJARAH MELAYU
PERISTIWA DALAM BAB 1

Raja Iskandar Zul-Karnain dari Makaduniah berperang dengan Raja Kida Hindi.Raja Kida Hindi tewas dan diislamkan oleh Raja Iskandar Zul-Karnain. Raja Iskandar Zul-Karnain berkahwin dengan Puteri Syahrul-Bariyah, anak Raja Kida Hindi dan mendapat seorang anak bernama Raja Aristun Syah. Raja Suran, iaitu keturunan Raja Iskandar Zul-Karnain memerintah negeri Amdan Negara dan baginda ingin menyerang China untuk meluaskan jajahan takluk.

Raja Suran sampai ke Gangga Negara dalam perjalanannya ke China. Bagindamenewaskan Raja Gangga Syah Johan dan baginda berkahwin dengan Puteri Dara Segangga. Raja Suran sampai di negeri Langgiu kemudiannya mengahwini Puteri Onang Kiu. dan menewaskan Raja Chulan. Raja Suran

Apabila Raja Suran berada di Temasik, orang China membuat muslihat dengan menghantar orang-orang tua tiada gigi, pokok yang sudah berbuah, dan jarum berkarat dengan sebuah kapal sehingga Raja Suran membatalkan niatnya untuk menyerang China. Raja Suran turun ke laut dan sampai di bumi Dika dan baginda berkahwin dengan Puteri Mahtabu'lBahri, anak Raja Aktabu'l-Ard. Raja Suran mendapat tiga orang anak dengan Puteri Mahtabu'l-Bahri danmewasiatkan supaya Raja Aktabu'l-Ard menghantar anak-anaknya ke dunia apabila dewasa. Raja Suran kembali ke dunia dengan kuda semberani jantan.
PERISTIWA DALAM BAB 2

Anak-anak Raja Suran yang dipelihara oleh Raja Aktabu'l-Ard, iaitu Nila Pahlawan, NilaUtama, dan Krisyna Pandita sudah dewasa dan dihantar ke duniamenaiki lembu putih. Anak-anak Raja Suran muncul di Bukit Si Guntang pada waktu malam dan padi Wan Empuk dan Wan Malini berbuahkan emas, daunnya menjadi perak, dan batangnya menjadi suasa. Terjadi perkenalan antara Wan Empuk dan Wan Malini dengan anak-anak Raja Suran. Lembu putih kenaikan anak-anak Raja Suran memuntahkan buih lalu keluar dari buih itu seorang lelaki, yang diberi nama Batala.

Pahlawan menjadi raja di Minangkabau dan Krisyna Pandita pula menjadi raja di Tanjung Pura. Nila Utama ditabalkan menjadi raja di Palembang. Nila Utama (Seri Teri Buana) ingin mengahwini Raden Ratna Cendera Puri tetapi Demang Lebar Daun mahu berwaad dengan Seri Teri Buana. Waad itu akhirnya dimeterai untuk menjaga perhubungan raja dengan rakyat. Seri Teri Buana dan Raden Ratna Cendera Puri berkahwin. Raden Ratna Cendera Puri didapati tidak kedal. Seri Teri Buana keluar mencari negeri dan sampai di Bintan dan diambil oleh Wan Seri Beni sebagai anak angkat. Seri Teri Buana kemudian berburu di Bengkilau dengan pembesar-pembesar Seri: Teri Buana teriihat satu tempat, iaitu Temasek dan ingin ke tempat itu. Kenaikan Seri Teri Buana dipukul ribut dalam setelah baginda meletakkan mahkotanya di air. perjalanan ke Temasek. Ribut itu Bintan. reda

Seri Teri Buana membuka negeri di Temasek dan diberi nama Singapura berdasarkan nama singa. Seri Teri Buana ditabalkan sebagai raja Singapura yang pertama oleh Wan Seri Beni.

PERISTIWA DALAM BAB 3

Seri Teri Buana menghantar rombongan peminangan ke benua Keling untukmeminang Puteri Nila Pancadi untuk anakanda baginda, Raja Kecil Besar. Seri Teri Buana mangkat dan diganti oleh Raja Kecil Besar bergelar Paduka Seri Pikrama Wira. Paduka Seri Pikrama Wira melantik beberapa jawatan penting seperti Bendahara, Perdana Menteri, Penghulu Bendahari, dan hulubalang. Betara Majapahit telah menghantar utusan ke Singapura dengan bingkisan "Sekeping tatal tujuh depa panjangnya, ditarah tiada putus, nipisnya seperti kertas, dan bergulung seperti subang". Paduka Seri Pikrama Wira tersalah anggap dan bertindak membalas utusan itu dengan mencukur kepaia seorang budak dan beliungnya dihantar ke Majapahit. Terjadi peperangan antara Singapura dengan Majapahit tetapi Singapura tidak kalah. Kemangkatan Paduka Seri Pikrama Wira. Raja Muda dilantik menjadi raja Singapura dengan gelaran Rakna Wikrama. Badang menahan lukah tetapi ikannya dimakan hantu. Badang dapat menangkap hantu itu tetapi hantu meminta Badang melepaskannya dan permintaan Badang akan ditunaikan. Badang meminta kekuatan dan Badang terpaksa makan muntahhantu itu. Badang menjadi kuat dan dapat menebas hutan dalam masa yang singkat sehingga dimerdekakan oleh tuannya.

Badang mengalahkan pahlawan dari benua Keling bernama Nadi Bija Niakra. Badang hampir-hampir beriawan dengan Benderang, iaitu pahlawan dari Perlak tetapi pihak Benderang membatalkan perlawanan itu dengan alasan tidak mahu terjadi permusuhan pada kemudian hari. Seri Rakna Wikrama mangkat dan digantikan oleh anak baginda dengan gelaran Paduka Seri Maharaja. Merah Silu menahan lukah dan selalu mendapat cacing geiang-gelang. Apabila direbus, cacing geianggelang itu bertukar menjadi emas. Merah Caga ingin membunuh Merah Silu dan Merah Silu melarikan diri ke Rimba Jurun. Merah Silu menjumpai sebuah tempat dan menamakan tempat tersebut Semundra berdasarkan semut besar yang dilihatnya. Rasulullah s.a.w. menyuruh sahabat baginda mengislamkan rakyat Semundra. Tugas itu dilaksanakan oleh Sheikh Ismail dan fakir Muhammad yang datang ke Semundra. Fakir Muhammad mengislamkan penduduk-penduduk di Fansuri, Haru, Lamiri, dan Perlak. Fakir Muhammad berjumpa Merah Silu di pantai danmengislamkan beliau dan menukarkan namanya kepada Sultan Maliku's-Salleh. Sultan Maliku's-Salleh mendapat dua orang putera iaitu Sultan Maliku't-Tahir dan Sultan Maliku'l-Mansur. Sultan Maliku't-Tahir dirajakan di Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din menjadi Mangkubuminya. Sultan Maliku's-Salleh gering dan mewasiatkan kepada anak-anak baginda supaya berbaik-baik dan Semundra diperintah oleh Sultan Maliku'l-Mansur. Raja Syahru'n-Nuwi menitahkan Awi Dicu menangkap raja Pasai dan Awi Dicu melaksanakan tugas itu setelah membuat muslihat dengan hulubalang yang gagah di dalam empat buah peti . Raja Pasai dijadikan gembala ayam oleh raja Syahru'n-Nuwi. Sidi Ali Ghiathu'd-Din bermuafakat dengan menteri untukmembebaskan raja Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din berusaha untuk menyelamatkan rajanya dengan membuat tipu muslihat. Beliau telah memberikan hadiah berharga kepada raja Syahru'n-Nuwi sehingga raja Syahru'n-Nuwi berjanji akan memberi apa sahaja yang diminta oleh Sidi Ali Ghiatu'd-Din sebagai balasan. SidiAli Ghiathu'd-Din memohon raja Pasai daripada raja Syahru'n-Nuwi dan diizinkan oleh baginda. Raja Pasai dibawa pulang. Sultan Maliku'l-Mansur pergi ke Pasai untuk melawat Sultan Maliku't-Tahir walaupun ditegah oleh Sidi Asma Yaumi'd-Din. Sultan Maliku'l-Mansur mengambil dayang Sultan Maliku't-Tahir dan dibawa pulang ke Semundra. Saltan Maliku't-Tahir berdendam dengan Sultan Maliku'l-Mansur dan berusaha untuk menangkapnya. Sultan Maliku't-Tahir yang menggunakan tipu muslihat berjaya menangkap Sultan Maliku'l-Mansur. Sidi Asma Yaumi'd-Din dipenggal lehernya dan kepalanya dibuang ke laut manakala Sultan' Mlaliku'lMansur dibawa berperahu ke Manjung. Sultan Maliku'l-Mansur berjumpa dengan kepala Sidi Asma Yaumi'd-Din dan baginda meminta badan Sidi Asma Yaumi'd-Din untuk dicantumkan dengan kepalanya kemudian dikebumikan di Padang Maya. Sultan Maliku't-Tahir menjemput Sultan Maliku'l-Mansur pulang kerana bagindamenyesal bermusuhmusuhan dengan saudara sendiri.

Paduka Seri Maharaja mangkat dan digantikan oleh Raja Iskandar Syah. Raja Iskandar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Mani Purindan ke Melaka dari benua Keling dan berkahwin dengan Tun Ratna Sandari. Selepas kemangkatan Sultan Muhammad Syah. beliau menilik batang pinang sehingga terbelah dua. SultanMuhammad Syah juga berkahwin dengan anak raja Rekan. Budak itu dibunuh kerana disangkakan akan melebihi kepandaian raja suatu ketika nanti. . Raja Muda. Raja Iskandar Syah menemui beberapa tempat. seperti Biawak Busuk dan Kota Buruk. Sultan Muhammad Syah menetapkan adat kepada rakyat untuk membezakan raja dengan rakyat. Syed Abdul Aziz datang ke Melaka dan mengislamkan penduduk Melaka. tu dikurniakan dua orang anak. Peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Pembesar-pembesar istana juga dikenakan peraturan-peraturan tertentu supaya dapat mengukuhkan lagi pentadbiran Melaka. Anak Sang Rajuna Tapa difitnah berbuat jahat dengan lelaki lain dan dihukum sula oleh Raja Iskandar Syah di hujung pasar. Raja Ibrahim menjadi sultandengan gelaran Sultan Abu Syahid sementara itu Raja Kassim diusir dari istana. Singapura dapat dikalahkan oleh Majapahit dan Raja Iskandar Syah melarikan diri ke hulu Muar. mendapat seorang anak iaitu Raja Ibrahim. Raja Muda mangkat dan digantikan oleh Raden Tengah yang akhirnya digantikan pula oleh Raja Kecil Besar seiepas kemangkatan Raden Tengah. manakala Sang Rajuna Tapa dan isteri menjadi batu. Sultan Muharnmad Syah berkahwin dengan Tun Ratna Wati dan mendapat seorang anakiaitu Raja Kassim. iaitu Tun Ali dan Tun Ratna Wati. Seorang budakmencadangkan agar digunakan batang pisang sebagai penahan serangan todak dan menghasilkan kejayaan. Tuan Jana Khatib dibunuh dan badannya ghaib ke Lengkawi. Sang Rajuna Tapa marah akan tindakan Raja Iskandar Syah dan menyuruh Majapahit menyerang Singapura dan beliau sedia membantu Majapahit. PERISTIWA DALAM BAB 4 Tuan Jana Khatib dari Pasai datang ke Singapura. Raja Iskandar Syah membuka Melaka berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan. Apabila lalu berhampiran istana raja.Sultan Maliku'l-Mansur mangkat di sisi kubur Sidi Asma Yaumi'd-Din. Paduka Seri Maharaja murkakan Tuan Jana Khatib dan menganggap Tuan Jana Khatib sengaja menunjukkan kepandaian di depan isteri baginda. Todak menyerang Singapura dan ramai rakyat mati.

Awi Dicu membatalkan serangan lalu pulang ke Siam. memegang jawatan Penghulu Bendahari. Tuan Saidi Arab memanah Cau Panden dari Melaka . iaitu anak Seri Wak Raja menjadi penghulu di Kelang. Siam menyerang Melaka buat kali kedua di bawah pimpinan Awi Dicu. Tun Perak menjadi Bendahara dengan gelaran Bendahara Paduka Raja manakaia Tun Ali menjadi Seri Nara Diraja. Sultan Muzaffar Syah menceraikan isterinya Tun Kudu dan diserahkan kepada Seri Nara Diraja. Sultan Mansur Syah berkeinginan bersahabat dengan Siam dan Menteri Jana Putera serta Tun Telanai dititahkan ke Siam. Hal ini bertujuan mendamaikan Melaka. iaitu Onang Sari dibawa ke Melaka dan dikahwini oleh Sultan Mansur Syah. satu berpihak kepada Seri Nara Diraja dan satu lagi berpihak kepada Tun Perak dan ini membimbangkan Sultan Muzaffar Syah. PERISTIWA PENTING DALAM BAB 5 Sultan Muzaffar Syah mengumpulkan rakyat menghadapi serangan Siam. Sultan Muzaffar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Bendahara Seri Wak Raja membunuh diri setelah menganggap Sultan Muzaffar Syah tidak menyukainya. Tun Perak membawa angkatan dari Keiang bersama anak isteri mereka sekali. Raja Kassim ditabal menjadi raja bergelar Sultan Muzaffar Syah. Cau Panden yang hendak menyerang Melaka mati di Siam. Awi Cakri menyerang Melaka tetapi tidak dapat menewaskan Melaka. Tun Perak. Rakyat Melaka berpecah belah.Raja Kassim menyamar sebagai nelayan dan bermuafakat dengan Maulana Jalalu'd-Din untuk merebut takhta kerajaan Melaka. puteri baginda. iaitu Maharaja Dewa Sura ditangkap manakala. Perebutan takhta berlaku sehingga Raja Rekan dan Sultan Abu Syahid terbunuh. Tun Perak mula mendapat kedudukan di Melaka sehingga diiantik menjadi menteri. Seri Nara Diraja Tun Ali dilantik menjadi Bendahara manakala. Raja Indera Pura. PERISTIWA DALAM BAB 6 . Tun Perak meletakkan puntungpuntung api pada pokok-pokok di tepi pantai. Sultan Mansur Syah Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara dan pembesar-pembesar Melakamenyerang Indera Pura. Orang tua dari Melaka berjaya menunjukkan kebolehannya sehingga mengagumkan raja Siam Tun Telanai dan Menteri Jana Putera juga berjaya membuat tipu helah sehingga berjaya mengelakkan daripada menentang musuh Siam yang kuat di sebelah matahari mati.

. Patih Aria Gajah Mada mencadangkan agar Puteri Raden Galoh Awi Kesumamemilih suami supaya dapat menjadi Betara Majapahit. Hang Tuah difitnah bermukah dengan dayang raja sehingga Sultan menitahkan Hang Tuah dibunuh. mahu beliau dilantik sebagai Patih Aria Gajah Mada sekiranya perkara itu terjadi.Seorang penyadap menjumpai seorang budak hanyut dan diberi nama Ki Mas Jaya. Orang-orang Melaka yang diketuai oleh Tun Perpatih Putih dapat melihat wajahraja China setelah makan kangkung yang dibelah tetapi tidak dikerat. dan menggertak anjing yang ditambat berhampiran utusan Melaka. Kuda Sultan jatuh ke dalam telaga tahi dan diselamatkan oleh Hang Tuah. menari "sapu-sapu rengit". Puteri Hang Liu berkahwin dengan Sultan Mansur Syah. Penyadap membayangkan Ki Mas Jaya akan menjadi Betara Majapahit. Sultan Mansur Syah berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Sultan Mansur Syah ingin meminang Puteri Raden Galuh Cendera Kirana. mencuri keris Betara Majapahit. Sultan Mansur Syah mengenang-ngenang akan Hang Tuah memandangkan tidak ada sesiapa yang berjaya menewaskan Hang Jebat. Tun Telanai dan Menteri Jana Putera terpesong ke Brunei dan dapat menipu raja Brunei dengan mengatakan Sultan Mansur Syah tidak menyembah China. PERISTIWA DALAM BAB 7 Hang Jebat mengamuk di istana Melaka kerana membalas dendam atas kematian Hang Tuah. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Telanai dan Menteri Jana Putera menghantar sembah baginda kepada raja China. Rombongan Melaka sampai ke Majapahit dan dapat menunjukkan kepandaian. Penyadap menagih janjinya dengan Sang Aji Jaya Ningrat tetapi Sang Aji Jaya Ningrat keberatan melantik penyadap sebagai Patih Aria Gajah Mada. anak Sang Aji Jaya Ningrat dengan Puteri Raden Galoh Awi Kesuma. Seri Nara Diraja menyembunyikan Hang Tuah di sebuah dusun. Satu jawatan baru yang setaraf dengan Patih Aria Gajah Mada diwujudkan. iaitu Patih Adi Kara dan diberikan kepada penyadap. dan penyadap Pada hari pemilihan calon suami. Raja China sembuh daripada penyakitnya setelah menyantap dan membasuh muka dengan air basuh kaki raja Melaka. Tun Bija Sura dapat menyelamatkan keris. Raja China mendapat sakit kedal setelah disembah oleh Sultan Mansur Syah dan ubatnya ialah air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Puteri Raden Galoh Awi Kesuma memilih Ki Mas Jaya sebagai suami.

Sultan Mansur Syah berpindah istana tetapi istana yang baru dibina itu terbakar dan banyak harta tidak dapat diselamatkan. Hang Tuah diberikan gelaran Laksamana oleh Sultan Mansur Syah. Mauiana Abu Bakar membawa kitab Duri'l-mazlum ke Melaka. Khoja Baba dapat membunuh Tun Demang. Melaka menyerang Kampar dan Maharaja Jaya dapat dibunuh oleh Seri Nara Diraja manakala. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Bija Wangsa ke Pasai merujuk masalah agamadan masalah itu diselesaikan oleh Makhdum Mua.Seri Nara Diraja menjelaskan bahawa Hang Tuah masih hidup dan Hang Tuah dibawa pulang. Laksamana berjaya menewaskan Semerluki. Semerluki merosakkan jajahan Melaka dan diketahui oleh Sultan Mansur Syah lalu menyuruh Laksamana menghalang Semerluki. anak Bendahara Paduka Raja kerana bola sepak raga yang disepak oleh Tun Besar jatuh menimpa destar Raja Muhammad. Setelah raja Cempa mangkat. Tun Tahir dijadikan Seri Nara Diraja. PERISTIWA DALAM BAB 8 Raja Cempa menjumpai seorang budak di dalam mayang pinang dan diberi nama Pau Gelang. mangkubumi Kampar. Maharaja Parameswara dibunuh oleh Akhtiar Muluk manakala. Tun Mutahir menjadi Temenggung bergelar Seri Maharaja. Tun Muhammad membunuh Tun Besar. Megat Kudu. Semerluki jatuh hati kepada ibu saudaranya dan dihalang oleh ayahnya Keraeng Majiko. anak Maharaja Parameswara ditawan. Sultan Mansur Syah dan ramai pembesar Melaka berguru dengan Maulana Abu Bakar. Sultan Mansur Syah merajakan Raja Muhammad di Pahang memandangkan tidak ada yang menyembah Raja Muhammad di Melaka. Pau Gelang dilantik sebagai raja Cempa. iaitu Penghuiu Bendahari manakala. Anak-anak buah Bendahara Paduka Raja ingin membalas dendam tetapi ditegah oleh Bendahara. Melaka menyerang Siak dan Siak dapat dikalahkan. Seri Nara Diraja sakit dan mewasiatkan agar Bendahara Paduka Raja menjaga anak-anaknya. Hang Tuah bertikam dengan Hang Jebat dan beliau berjaya membunuh Hang Jebat. Cucu Pau Gelang berkahwln dengan . Bendahara Paduka Raja terlihat suatu Cahaya dari langit turun ke kepala Tun Mutahir. Keraeng Majiko menyuruh Semerluki merompak mencari perempuan di Ujung Tanah. Orang-orang Melaka berperang dengan tentera Semerluki dan ramai orang Melaka mati. Sultan Mansur Syah mengahwinkan anak baginda. Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara agar dibuat istana baru dan istana itu disiapkan dengan kerjasama rakyat. Sebelum itu kitab itu dirujuk dan diterjemahkan di Pasai. Raja Mahadewi dengan Megat Kudu kemudian Megat Kudu dirajakan di Siak dengan gelaran Sultan Ibrahim.

Syah Indera Berma. Apabila ditanya tentang pembunuhan ke atas Telanai Terengganu. Raja Pahlawan dari Haru mengamuk di Pasai setelah surat yang bertulis 'salam' disebut 'sembah'. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah mendapat tahu perkara itu dan menitahkanpahlawanpahlawannya menyerang Pahang kerana Sultan Muhammad membunuh Telanai Terengganu tanpa pengetahuan Melaka dan Raja Muhammad juga ingin menyerang Melaka. Sultan Zainal Abidin dari Pasai melarikan diri ke Melaka selepas adindanya merampas takhta. Laksamana mengajak Bendahara merajakan semula Sultan Zainal Abidin tetapi Bendahara enggan.Pau Kubah tewas berperangdengan raja Kuci. Raden Kelang dibunuh oleh orang mengamuk di Melaka. Sultan Mansur Syah gering dan memberi wasiat kepada anakanda baginda sebelum mangkat. Sultan Muhammad. Sultan Zainal Abidin enggan menyembah Sultan Mansur Syah dan Bendahara Paduka Raja. Raden Galuh Ajeng dan beranak raja-raja Cempa sehinggalah Pau Kubah. Ramai orang Pasai mati. Laksamana telah dititahkan ke Pahang untuk menyelesaikan masalah itu. iaitu anak raja Cempa lari ke Melaka. iaitu Raja Pahang menitahkan Seri Akar Raja membunuh Telanai Terengganu kerana pergi ke Melaka tanpa memberitahu baginda. pahlawan Melaka Melaka menghalang orang-orang dengan orang-orang Haru. Sultan Mansur Syah mangkat dan digantikan oleh Raja Hussain dengan gelaran Sultan Alau'd Din Riayat Syah. Raja Maluku dan Telanai Terengganu datang ke Melaka. Temenggung Seri Maharaja bertindak keras dengan mengetatkan undang-undang setelah beliau disindir oleh Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. pulang ke Melaka dengan rasa kecewa. Pertempuran berlaku antara orang-orang Berlaku perdamaian antara Melaka dengan Haru. Laksamana Hang Tuah ke Pahang dan menyuruh orangnya membunuh salah seorang keluarga Seri Akar Raja. Bendaharamemuji-muji Laksamana ketika di Pasai dan apabila Laksamana mengetahui pujian Bendahara itu. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah menyuruh Haru. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah membuat undang-undang mencuri dikudungkan tangan manakala. Sultan Mansur Syah murkakan Bendahara manakala. Melaka diancam pencuri sehingga Sultan Alau'd-Din Riayat Syah bertindak menyamar diri untuk membanteras pencuri-pencuri. Sultan Muhammad berdalih dengan mengatakan Telanai Terengganu berlaku biadap. di simpang empat di tengah negeri dibuat sebuah balai untuk diletakkan harta kecurian yang dijumpai. Selepas Telanai Terengganu pulang.puteri Majapahit. Bendahara tidak membenarkan keinginan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah untuk menyerang Pahang. . Laksamana pula memburuk-burukkan Bendahara ketika di Pasai. Laksamana serba salah dan pergi berjumpa Bendahara untuk meminta maaf. Orangorang Melaka membantu Sultan Zainal Abidin sehingga Sultan Zainal Abidin berjaya menaiki takhta semula.

Tun Mamad. beliau menasihatkan agar jangan ikut nafsu dan jangan mendengar fitnah. Tun Mamad berjumpa Dang Raya Rani lalu Tun Mamad memberitahu tujuannya ke Gunung Ledang itu. Tun Isap pulang ke Melaka dan dibunuh oleh Seri Wak Raja.PERISTIWA DALAM BAB 9 Tun Jana Pakibul membunuh orang di Siak atas suruhan Sultan Ibrahim dan tidak memberitahu ke Melaka. anak Seri Nara Diraja. Seri Bija Diraja dibunuh oleh Sultan Mahmud kerana lambat datang pada hari raya. Raja Mamad dilantik sebagai Sultan Melaka setelah Sultan Alaud'-Din Riayat Syah mangkat. Laksamana Hang Tuah dihantar ke Siak dan di sana beliau mencerca Tun Jana Pakibul kerana membunuh orang tanpa memberitahu ke Melaka. Setelah kemangkatan permaisurinya. Apabila sembuh. Bendahara Paduka Raja sakit dan memberi wasiat kepada anak cucunya. Kepada Sultan Mahmud Syah. Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap membunuh Tun Ali Sandang. Sultan Mahmud Syah mengganggu isteri Tun Biajid dan baginda hampir-hampir dibunuh oleh Tun Biajid. dan Sang Setia ke Gunung Ledang. Kedua-dua serangan itu berhasil. Seri Maharaja menyerang Kelantan. Patih Adam menuntut janji daripada Seri Nara Diraja yang dikatakan mahu menjodohkan Patih Adam dengan Tun Minda tetapi Seri Nara Diraja menafikannya. Sultan Mahmud Syah juga mengganggu Tun Dewi tetapi oleh sebab Tun Ali Sandang berada di sana. Seri Wak Raja ingin membunuh Tun Isap tetapi Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap melarikan diri. Bendahara Paduka Raja mati dan digantikan oleh Bendahara Tun Perpatih Putih. . Laksamana. Sultan Alaud'Din Riayat Syah gering dan baginda memberi wasiat kepada pembesar supaya merajakan Raja Mamad dan menasihati beliau kerana beliau masih kecil. Bendahara dan Laksamana dlanugerahkan usungan tetapi Bendahara tidak menggunakannya. Kedatangan Patih Adam dari Surabaya akhirnya telah menimbulkan krisis di Melaka kerana ingin berkahwin dengan Tun Minda. Sultan Mahmud gering dan dijaga oleh Bendahara Paduka Raja dan Laksamana Hang Tuah. Sultan Mahmud menitahkan Paduka Tuan menyerang Manjong manakala. PERISTIWA DALAM BAB 10 pembesar- Bendahara Putih mati dan digantikan oleh Bendahara Seri Maharaja atau Tun Mutahir. Sultan Mahmud menitahkan agar dipinangPuteri Gunung Ledang. Seorang perempuan tua berjumpa dengan Tun Mamad dan menjelaskan syarat yang dikenakan untuk meminang Puteri Gunung Ledang. Bonda Sultan Mahmud yang memilih beliau menjadi Bendahara.

Hang Nadim ke Pahang untuk membawa pulang Tun Teja ke Melaka. Laksamana Khoja Hassan ke Pahang dan melarikan gajah Ai Kening. Sultan Mahmud mahu supaya Raja Zainal dibunuh sahaja dan tugas ini disempurnakan oleh Hang Berkat. Akhirnya. Sultan Abdul Jamal begitu marah dan turun dari takhta. iaitu adinda kepada Sultan Mahmud mengambil kesempatan atas ketampanannya untuk merosakkan gadis dan perempuan di Melaka. isteri Sang Sura bermukah dengan Sang Guna. Kepandaian Hang Nadim melukis sendiri corak kain dikagumi. PERISTIWA DALAM BAB 11 Sultan Abdul Jamal menyuruh Seri Wangsa Diraja ke Melaka untuk memberitahu kemangkatan ayahanda baginda. Hang Nadim berjaya mengalahkan serangan Pahang di laut. Sultan Mahmud membatalkan niatbaginda meminang Puteri Gunung Ledang. Sang Sura ingin membunuh Sang Guna tetapi ditegah oleh Sultan Mahmud. Baginda tidak sanggup menumpahkandarah anakanda baginda. Sultan Mahmud menitahkan agar Sang Guna tidak boleh keluar rumah. Sultan Mahmud inginkan Tun Teja walaupun Tun Teja sudah bertunang dengan Sultan Abdul Jamal. Hang Tuah meninggal dunia dan digantikan oleh Laksamana Khoja Hassan.Apabila diberitahu kepada Sultan Mahmud. Baginda digantikan oleh anakanda baginda. dan sebelum itu Laksamana Khoja Hassan dapat menewaskan angkatan Pahang yang menyerangnya di laut. Sultan Mansur Syah. Setelah Hang Berkat digelar Sang Sura. Sultan Mahmud berasa sedih dan menitahkan Seri Wak Raja ke Pahang untuk menobatkan Sultan Abdul Jamal Syah. Hang Nadim diarahkan ke benua Keling untuk membeli kain serasah. Sutan Nara Singa pulang ke Inderagiri. : Orang-orang Melaka menjadikan orang Inderagiri di Melaka sebagai hamba sehingga mereka ingin pulang ke negeri mereka. Sultan Abdul Jamal ingin menyerang Melaka dengan gajah Ai Kening. Setelah Seri Wak Raja pulang dan memberitahu kecantikan Tun Teja. Raja Zainal. PERISTIWA DALAM BAB 12 . Sultan Mahmud murka kepada Hang Nadim kerana tidak banyak membawa balik kain yang diingini baginda. Hang Nadim berjaya melarikan Tun Teja setelah berbaik-baik dengan perempuan tua tukang urut. Hang Nadim pulang ke Melaka tetapi kapal yang dinaikinya tenggelam kerana kapal Hang Isap disumpah oleh seorang wali.

Terjadi peperangan antara orang Legor dengan Pahang tetapi Pahang tidak dapat ditewaskan. Sultan Mahmud berguru dengan maulana itu. Peringgi menyerang Melaka di bawah pimpinan Gonsalo Periera tetapi gagal menewaskan Melaka. . Cau Seri Bangsa memohonkan nobat di Melaka. Nina Sura Dewana dan Raja Mendaliar bertelagah dan meminta Bendahara menyelesaikannya tetapi disuruh pulang terlebih dahulu kerana hari sudah petang. Tun Mai Ulat Bulu berguru dengan Maulana Sadar Jahan tetapi Maulana Sadar Jahan memarahi beliau yang susah menyebut perkataan bahasa Arab. Anak-anak buah Tun Hassan Temenggung selalu meminta rasuah daripada saudagar-saudagar kaya di Melaka. Sura Dewana memberi emaskepada Raja Mendeliar memberi hadiah kepada Laksamana Khoja Hassan dan memberitahu bahawa Bendagara Seri Maharaja ingin menderhaka. Ali Manu Nayan ingin memberi rasuah kepada Tun Hassan Temenggung tetapi ditolak oleh beliau. Bendahara mengahwinkan anaknya dengan Tun Ali. Orang-orang Melaka menyiapkan kubu pertahanan di Pahang. Maulana Sadar Jahan datang ke Melaka. Sultan Mahmud berdendam dengan Bendahara setelah melihat kecantikan Tun Fatimah. Cau Seri Bangsa menjumpai Petani dan menjadi raja di sana. Nina Sura Dewana memberi hadiah kepada Bendahara Seri Maharaja dan perkara ini dilihat oleh Si Kitul. Si Kitul memberitahu Raja Mendaliar bahawa Nina Bendahara supaya Bendahara membunuh Raja Mendaliar. Cau Seri Bangsa memeluk Islam setelah berjaya menewaskan Raja Sulaiman Syah di Kota Mahligai. Bendahara Seri Maharaja dititahkan ke Pahang untuk membantu Pahang. Sultan Mahmud menitahkan Orang Kaya Tun Muhammad ke Pasai merujuk soal agama dan masalah itu diselesaikan oleh Tun Hassan. Tun Perpatih Hitam dan Tun Hussain dibunuh kerana bersikap biadap di hadapan Bendahara.Raja Legor ingin menyerang Pahang atas suruhan raja Siam. Kedatangan Peringgi ke Melaka dan bentuk fizikal mereka menghairankan orang-orang Melaka. PERISTIWA DALAM BAB 13 Bendahara Seri Maharaja hendak mengahwinkan anaknya Tun Fatimah dengan Tun Ali. Raja Kedah juga datang ke Melaka dan memohonkan nobat. Raja Dibaruh menasihatkan agar Bendahara menunjukkan Tun Fatimah kepada Sultan Mahmud terlebih dahulu tetapi Bendahara enggan kerana darjat keluarganya rendah jika dibandingkan dengan Sultan Mahmud.

anak Sultan Mansur Syah. Raja Omar. Sultan Ahmad dan Sultan Mahmud meiarikan diri hingga ke Pahang. dan Tun Alidibunuh oleh Sultan Mahmud. malah menggugurkan kandungan selepas berkahwin dengan Sultan Mahmud. Sultan Muzzafar Syah menggantikan Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah yang mangkat dan baginda membuka sebuah negeri bernama Seluyut. Peringgi menyerang Bintan dan Sultan Mahmud terpaksa berundur hingga ke Kampar. PERISTIWA DALAM BAB 14 Peringgi menyerang Melaka di bawah pertama Peringgi ke atas Melaka gagal. iaitu Tun Ali dan diberi gelaran Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. . Sultan Mahmud turun dari takhta dan digantikan dengan Sultan Ahmad Syah dan Sultan Ahmad pula merupakan seorang sultan yang mengamalkan sikap pilih kasih. Tun Fatimah tidak pernah senyum. Sultan Ahmad dibunuh atas arahan ayahandanya kerana baginda tidak menghormati pembesarpembesar dan digantikan oleh Raja Muzaffar. Tun Fatimah melahirkan seorang anak lelaki. Tun Hassan Temenggung. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah membuka sebuah negeri di Kuala Johor. Seri Nara Diraja. PERISTIWA DALAM BAB 15 Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah ditabalkan menjadi raja selepas kemangkatan Sultan Mahmud Syah dan baginda meninggalkan Kampar menuju ke Pahang danberkahwin dengan Raja Kesuma Dewi. anak Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Paduka Tuan dilantik menjadi Bendahara walaupun sudah tua dan uzur. Berlaku pertempuran hebat antara tentera Peringgi dengan orang-orang Melaka sehingga orang Melaka tidak dapat bertahan. iaitu cucu Sultan Mansur Syah di Pahang berkahwin dengan Raja Fatimah.Laksamana Khoja Hassan memberitahu Sultan Mahmud dan Sultan Mahmud bercadang untuk membunuh Bendahara kerana selama ini baginda memangberdendam dengan Bendahara kerana Tun Fatimah. Bendahara Seri Maharaja. pimpinan Alfonso d'Albuquerque tetapiserangan kali Orang-orang Melaka membaca Hikayat Muhammad Hanafiah untuk menaikkan semangat kerana Peringgi akan menyerang lagi.

e. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. d. PENGENALAN a. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil mangkat dan digantikan oleh Raja Martgsur dengan gelaran Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah membuka negeri di Batu Sawar dan kemudiannya ke negeri Makam Tauhid.Raja Omar menceraikan isteri pertamanya setelah Raja Fatimah hamil. Disusun semula pada tahun 1612. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah kemudiannya memindahkan pusat pentadbiran negeri dari Makam Tauhid ke negeri di Pasir Raja. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. b. manakala Sultan Muzaffar Syah jatuh hati dan berkahwin dengan bonda Raja Mansur. Kemangkatan Sultan Muzaffar dan digantikan oleh Sultan Abdul Jalil Syahkemudian digantikan pula oleh Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah. c. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). .

utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Hang Kasturi. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". berpenyakit untut di kaki. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. dilambung-lambung. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. mereka dapat mematahkan serangan. Ketika mengadap Betara Majapahit. Hang Tuah bersama Hang Jebat. sungguh di dalam dilawani. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. India. Hang Ali. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Tun Bijaya Sura.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Hang Iskandar. bermain lembing. takut mudarat ke atas nyawa. terlalu takut akan Paduka Bubunya. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Dengan kebijaksanaan itu. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan." (Sulalatus Salatin. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Majapahit. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Hang Lekiu.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Tun . Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Seorang Suir tua. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Hang Lekir. Kain disingsing ke lutut. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. hlm 108) Di Siam. Ketika di Majapahit. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah.baik dengan Siam. Soal keselamatan dapat diatasi. Hang Hassan dan Hang Hussin. dan China . Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan.

Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Ketika makan. Setelah menguji kekuatan Melaka. Sewaktu menghadap. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Sebagai menghargai raja Melaka. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau.Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Ketika belayar ke China. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. dan orang China jugagemar makan kangkung. juga hubungan keluarga. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Di China. . Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka.

Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Diceritakan kisah Raja Pasai. Terengganu.0 Hubungan a/bangsa 5. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. dapatlah melihat wajah raja China. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Ketika mendongak.Setiap helai mempunyai 40 perkara. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Tidak ketinggalan. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam.. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Temenggung dan Laksamana.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun . Berikutan hal itu. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Untuk pulang ke Malaka.

Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka.. walaupun beliau tidak bersalah. FEBRUARY 7.a. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Rasulullah s. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Tun Mutahir pula . Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti.a. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Keesokan harinya pada hari siang. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. "Mengapa orang itu . baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Rasulullah s.w. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi." (Sulalatus Salatin. Muhammad-ar-rasulullah.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. kerana tidak mahu menderhaka. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang.a. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. hal 73).Besar kerana tidak mahu menderhaka. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Rasulullah s. Ketika Bendahara sampai. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Pada waktu Asar. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s.a. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. 2011 4. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti.a. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka.w melalui mimpi. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz.

Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. (Sulalatus Salatin.tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. hlm. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. hlm. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Melalui wasiat. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Kadi Yusuf. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Raja dan pembesar diislamkan. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. hlm. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. dan Maulana Sadar Jahan.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Maulana Abu Bakar.186-187). banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. . Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir.

Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. JANUARY 25. alam. makin bertambah dendam juga...Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. ." . Contohnya. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Ulama-ulama. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Pada tiaptiap akhir cetera. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. adanya. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. (Sulalatus Salatin." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. sahibul hikayat dan Iain-Iain.Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. bahari. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. 2011 3. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam.

Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Contohnya. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang.Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. membentang tikar. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina . Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.pedagang. menggantung tabir dan langitiangit. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai.

keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. DBP.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. Utusan Pub. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Raja orang yang sangat. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . "( Kamus Dewan." (Zainul Abidin Safuwan. Kamus Bahasa Melayu Utusan. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Dist. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Raja memiliki "daulat". Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. "aturan dan susunan negara. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. misalnya.atau berlaku biadap terhadap Bendahara. . Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu.

Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak.pembesar negeri melaksanakan perintah raja.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Temenggung." (Harun Daud. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. . misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. hlm.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah." (Harun Daud.Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. malah semua negeri atau jajahan takluknya. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Fungsi undang.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. pedang. curik dan lembing serta cap kempa.

Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.

Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan, pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Melaka juga menakluki Inderagiri, Jambi, Siantan, Kampar dan Siak, Haru, Manjong dan Beruas, Kelantan dan Terengganu. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud, amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Misalnya pengikut- pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan- tujuan tertentu. Selain itu amalan fitnah memfitnah, hasad dengki dan dendam berluasa. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.
Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan

2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN
1. Tujuan Penulisan:

   

Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka

2. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah, dan peristiwa fantasi, dongeng, mitos/bukan fakta sejarah.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog.

3. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain, Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat, berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil, gagah, perkasa, berani dan berdaulat. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan- larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja, adat mengarak sejadah, adat pertabalan dan sebagainya.  larangan memakai kain berwarna kuning, larangan memakai emas, keris tertentu dan sebagainya.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo, kehebatan dan keistimewaan raja.

Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China, Melaka- Pasai dan lain-Iain . 4. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.Pertabalan raja, kelahiran, kemangkatan, hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. Jika ada tarikh pun, tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah,Sultan Mansur Syah, Sultan Alau'd-Din Riayat Syah, dan Sultan Mahmud Syah. 5. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib,dongeng, mitos, legenda dan fantasi.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.

 Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya, hubungan diplomatik Melaka dengan Siam, China,dan Pasai.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai

6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri, bangsawan, rakyat jelata, hamba, golongan Arab, India-Muslim dan lain- lain.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih, semut besar, pelanduk putih, anjing perburuan, cacing gelang-gelang; orang-orang halus seperti hantu,dan Puteri Gunung Ledang. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri, bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja- raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos, legenda, dongeng dan fantasi. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.  Menonjolkan kebesaran, kejayaan, kehebatan pemerintahan.  Peranan negara kota dari segi politik, kebudayaan,perdagangan, pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat, luas jajahan takluk meliputi Kelantan, Pahang dan Terengganu. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar.

 Fitnah, amalan rasuah, pilih kasih,ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh.

Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri, dan kepuasan seks. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat, melakukan ketidakadilan, terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir, serta

Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. kepada hari Khamis. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa.pertahanan negara kota yang lemah. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. Bunga berladung air mata. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. Hendak menyerang ke Melaka. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri.. Oleh itu. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka.. buku." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. puisi. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun.. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. "Daulat tuanku. diingatkannya oleh mereka itu. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. kepada tahun Dal. waktu 'alduha. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Ada cincin berisi bunga. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. tiada hamba Melayu itu dapat .

dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Tun Omar. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. dan akibat.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Jikalau dengan ikhlas paman. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Tuan Saidi Arab umpamanya. Tuan Jana Khatib. seperti mengangkat martabat raja. bangsa. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. . dan kerana binatang itu kelihatan tangkas." Maka titah baginda. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri.menyalahi kehendak tuannya. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. sebab. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. mahupun hikayat-hikayat. Oleh itu. Tun Bija Sura. dan sebagainya. amat baik parasnya. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Raja China misalnya. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. initah yang hamba pohonkan". Tuan Jana Khatib umpamanya. Seri Bija Diraja. novel. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat.

UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Sultan Mansur Syah.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. .

benua Keling. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Pada saat kemerosotan Melaka. Kadi Maulana Abu Bakar. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Dalam aspek politik. penyebaran Islam di Melaka. . Majapahit. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. dan Nina Sura Dewana. pembesar. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Ali Manu Nayan. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. dan China. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Haru. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. dan beberapa lagi manakala. kejatuhan Melaka. dan Siam. Pasai. rakyat dan hamba abdi. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah.danlemah.

Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di . misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. menggantung tabir dan langitiangit. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja.3. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. membentang tikar. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan.

"( Kamus Dewan. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Contohnya. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. . Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Utusan Pub. DBP.Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. misalnya. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Kamus Bahasa Melayu Utusan. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Dist. Raja orang yang sangat. "aturan dan susunan negara. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana." (Zainul Abidin Safuwan. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan.pedagang. Raja memiliki "daulat". Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain .Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin.

SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan." (Harun Daud.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. pedang. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. hlm. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Fungsi undang.Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan.alat kebesaran dan peraturan-peraturan.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. curik dan lembing serta cap kempa. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. malah semua negeri atau jajahan takluknya.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. . 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya." (Harun Daud. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah.

pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Haru. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Temenggung. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Manjong dan Beruas. Kampar dan Siak. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Kelantan dan Terengganu. Jambi.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. . Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Siantan.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Melaka juga menakluki Inderagiri. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat.

 Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. dongeng. perkasa. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. hasad dengki dan dendam berluasa. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. larangan memakai emas.Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat. 3. berani dan berdaulat.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. mitos/bukan fakta sejarah. Misalnya pengikut. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud.  larangan memakai kain berwarna kuning.tujuan tertentu. gagah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. dan peristiwa fantasi. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan. Melaka. Selain itu amalan fitnah memfitnah. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. adat mengarak sejadah. kehebatan dan keistimewaan raja.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain. keris tertentu dan sebagainya. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan. . amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. adat pertabalan dan sebagainya.Pasai dan lain-Iain .

 Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. kejayaan. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri. hamba. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. kelahiran.lain. mitos. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. kehebatan pemerintahan. Jika ada tarikh pun. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. kemangkatan. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. Pahang dan Terengganu.Pertabalan raja. India-Muslim dan lain. 5.raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos.dan Pasai.dan Puteri Gunung Ledang. pelanduk putih. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. orang-orang halus seperti hantu. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. . golongan Arab. legenda dan fantasi.4.Sultan Mansur Syah.perdagangan. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar. semut besar. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. bangsawan. kebudayaan. rakyat jelata.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. dan Sultan Mahmud Syah. China. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. anjing perburuan. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.  Menonjolkan kebesaran. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah.dongeng. dongeng dan fantasi.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah.  Peranan negara kota dari segi politik. cacing gelang-gelang. legenda.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib.

terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. kepada tahun Dal. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya.. kepada hari Khamis. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. waktu 'alduha. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka.Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini.  Fitnah.. pilih kasih. puisi. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. buku. dan kepuasan seks. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. diingatkannya oleh mereka itu. Oleh itu. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir.. amalan rasuah. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. melakukan ketidakadilan. . Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. serta pertahanan negara kota yang lemah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. segala bentuk karangan sama ada hikayat." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun.

Tun Omar. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Seri Bija Diraja. dan sebagainya. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. Raja China misalnya. Tuan Jana Khatib. seperti mengangkat martabat raja. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Oleh itu. bangsa. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa.Hendak menyerang ke Melaka. dan . Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. Tun Bija Sura. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Jikalau dengan ikhlas paman. Bunga berladung air mata. "Daulat tuanku. Tuan Saidi Arab umpamanya. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. amat baik parasnya. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi kehendak tuannya." Maka titah baginda. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. Ada cincin berisi bunga. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. initah yang hamba pohonkan".

Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka.beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. . iaitu tentang pembukaan-pembukaan. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Tuan Jana Khatib umpamanya. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. sebab. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. Sultan Mansur Syah. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. dan akibat. mahupun hikayat-hikayat. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. novel. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot.

danlemah. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Contohnya peristiwa-peristiwa yang berlaku pada zaman pemerinthan Sultan Muzaffar Syah. Benua Keling. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:09 AM Labels: 2 Sastera-Sejarah 1. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Sultan Mahmud Syah dan lain-lain. dan Nina Sura Dewana. Pahang dan lainlain. serta kedatangan Peringgi dan penguasaannya ke atas Melaka. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. dan China. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. kejatuhan Melaka. pembesar. benua Keling. Dalam aspek politik. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Majapahit.4 ISI KANDUNGAN SULALATUS SALATIN Isi Kandungan Sulalatus Salatin Sulalatus Salatin mengandung peristiwa yang berasaskan fakta-fakta sejarah seperti kisah raja-raja memerintah Melaka. . Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Pasai. Sultan Mansur Syah. Sulalatus Salatin juga memaparkan kisah-kisah peperangan dan penaklukan. Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. dan beberapa lagi manakala. penyebaran Islam di Melaka. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Turut dimuatkan ialah kisah perhubungan luar Melaka dengan negara-negara jiran dan negara-negara luar seperti hubungan Melaka dengan Negeri Siam. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Pasai. Benua China. Kadi Maulana Abu Bakar. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Haru. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. dan Siam. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. Pada saat kemerosotan Melaka. rakyat dan hamba abdi. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Pahang dan lain-lain. Ali Manu Nayan. Kampar. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja.Contohnya penaklukan Melaka ke atas Siak.

Sulalatus Salatin juga dikenalai sebagai Sejarah Melayu. ketinggian dan kegemilangan sesebuah negara kota atau kerajaan Melayu seperti kerajaan Pasai. Selain itu terdapat juga kisah-kisah mitos seperti mitos pembukaan tempat dan negeri. Johor. dikaitkan pula dengan permintaan mas kahwin yang luar biasa.Selain itu Sulalatus Salatin turut mengaitkan peristiwa-peristiwa yang bersifat fiksyen dan mitos. Contohnya seperti kisah Raja Suran turun ke negeri bawah laut yang bernama Dika. Tun Perak dan lain-lain. Batu Sawar. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan memuatkan kisah tokoh-tokoh yang dianggap legenda seperti Badang.Selain itu pengarang Sulalatus Salatin turut berminat membaca berbagai-bagai hikayat daripada kesusasteraan asing yang diterap dari kesusasteraan Hindu. Selain itu untuk memperlihatkan kepada bangsa lain akan kebesaran bangsa Melayu itu sendiri. Sulalatus Salatin juga dijadikan satu wadah merakamkan kebesaran. Selain itu ia dihasilkan untuk mengangungkan kebesaran dan kecemerlangan raja-raja dan kerajaan Melaka. Dipercayai penulisan Hikayat Melayu berakhir pada sebelum tahun 1536 Masihi. mitos kemasukan Islam di Melaka. dan mitos peminangan Puteri Gunung Ledang.3 Tujuan Penulisan 1. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:52 AM Labels: 1.3 TUJUAN PENULISAN Sulalatus Salatin Sejarah Melayu ditulis dengan tujuan untuk mengangkat kedudukan dan sejarah silam raja-raja Melaka. Berdasarkan isi kandungan Sulalatus Salatin. Contoh-contoh dari hasil sastera Jawa dapat dilihat melalui gambaran peristiwa utusan Melaka pergi ke Majapahit seterusnya peristiwa peminangan Puteri Galuh Cendera Kirana. Pengarang turut terpengaruh dengan kesusasteraan Jawa seperti cerita Panji dan Cerita Damar Wulan. Naskhah Hikayat Melayu dibawa ke Johor dari Goa. Selain itu pengarang amat berminatt membaca naskhah sastera dan sejarah tertua seperti Hikayat Iskandar Zulkarnain.4 Kandungn 1.menampakkan pengarangnya sebagai seorang intelek Melayu yang berminat kepada sejarah dan suasana pergolakan politik di Melaka waktu itu. dan Singapura selain Melaka.2 KEPENGARANGAN SULALATUS SALATIN KEPENGARANGAN Nama asal Sulalatus Salatin ialah Hikayat Melayu. Nama timang-timangan Tun Muhammad ialah Tun Seri Lanang. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:01 AM Labels: 1. Sulalatus Salatin juga dihasilkan untuk kegunaan istana (istana centric) dan kegunaan orang-orang bangsawan Melayu sebagai rujukan pada masa akan datang. . Pengarang juga turut mengaitkan binatang Suci Hindu iaitu lembu putih. dan Hikayat Raja-Raja Pasai. Dalam peristiwa peminangan Puteri Gunung Ledang. dan juga kisah-kisah di Bukit Si Guntang. naskhah ini disusun semula pada tahun 1612 oleh Tun Muhammad. Tujuan seterusnya ialah untuk menggambarkan kebesaran sebuah dinasti raja-raja Melayu yang bermula dari zaman Raja Iskandar Syah di awal abad ke-15 hinggalah zaman pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah III di awal abad ke-17. Hang Tuah. Setelah dibawa ke Johor. Bendahara Johor seawktu pemerintahan Sultan Ala'ud-Din Riayat Syah III yang memerintahan di Pekan Tua. Singapura dan Melaka. seperti pembukaan Pasai. Sebagai contoh pengarang dapat menggarap secara terperinci unsur-unsur sastera Hindu ketika mengisahkan pengembaraan Raja Suran ke negeri bawah laut dankisah di Bukit Si Guntang Mahamiru.

syair dan bidalan Arab yang menimbulkan kesan keindahan dan menarik ketika membaca teks tersebut. istimewa dan bercampur dengan unsur lucu. Jika dikaji lebih mendalam terdapat juga struktur penulisany ang mirip gaya khutbah." Pengarang juga berjaya memberikan pembaca gambaran yang berkesan dalam menceritakan kebesaran kerajaan China. contohnya menggambarkan peristiwa tragedi pembunuhan Tun Besar dan tragedi pembunuhan Bendahara Seri Maharaja Pengarang turut berupaya melukis watak dengan lebih hidup. Seri Bija Diraja. menyelitkan pantun. Kebolehan pengarang seterusnya ialah berkebolehan menceritakan sesuatu peristiwa dengan penghayatan mendalam. di samping penggunaan kalimah-kalimah Arab yang ketara. lucu. menarik dan bermutu tinggi. Terdapat juga pembahagian bab-bab pada cetera yang disampaikan. Perasaan marah yang tidak terkawal dapat dibayangkan dengan kata-kata yang diucapkan.2 Kepengarangan .Selain itu pengarang berjaya menerapkan gaya bahasa indah. Hal ini jelas dilihat dari sudut pendahuluan teksyang ada gaya masnawi.Pengarang begitu mahir menggarap corak penulisan kesusasteraan Parsi dan Arab. MiaRuzul dengan kambing randuk dan lain-lain. Selain itu dimasukkan petikan syair dan bidalan Arab juga termasuklah menyelitkan ayat-ayat al-Quran. Contohnya peristiwa peperangan digambarkan dengan penuh suasana ngeri dan ganas. kita dikirimNya subang. di samping menggunakan pelbagai teknik bercerita seperti teknik dialog. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:44 AM Labels: 1. Pengarang Sulalatus Salatin merupakan seorang yang kreatif dan artistik kerana dapat menampilkan teks tersebut dalam bentuk yang sangat menarik dan indah dari segi persembahannya. Pengarang berupaya melukis segala kisah atau gambaran masyarakat Melayu dengan hidup dan indah. contohnya: "Dipertidaknya lelaki kita oleh Betara Majapahit itu. meriah dan riang gembira. monolog dan monolog dalaman. menyayat hati. Beliau juga dapat menceritakan sesuatu episod dengan nyata dan jelas sehingga berjaya mengusik perasaan sama ada sedih. Contohnya ketika menggambarkan watak Tun Mai Ulat Bulu. Seri Wak Raja.

Disusun semula pada tahun 1612. b. .PENGENALAN a. e. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. c. d.

Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Ketika mendongak. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Tun Mutahir pula . Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. kerana tidak mahu menderhaka. Temenggung dan Laksamana. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. . dapatlah melihat wajah raja China. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Tidak ketinggalan. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. walaupun beliau tidak bersalah. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Terengganu.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Diceritakan kisah Raja Pasai. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Siak dan Inderagiri di Sumatera.5. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong .. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat.

Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa.Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. . Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri.

Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Pada waktu Asar.a. Keesokan harinya pada hari siang. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz.a. Rasulullah s. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah.. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. hal 73). ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang.a. Rasulullah s. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Raja dan pembesar diislamkan. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s.w. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah." (Sulalatus Salatin.4. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Rasulullah s. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti.a. Ketika Bendahara sampai. Muhammad-ar-rasulullah.w melalui mimpi.a. .

Antaranya Iskandar Zul-Karnian.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Melalui wasiat. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin.186-187). Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan.4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. hlm. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Maulana Abu Bakar. (Sulalatus Salatin. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam . Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Kadi Yusuf. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. dan Maulana Sadar Jahan. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. hlm. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. hlm. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia.

bahari. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. adanya. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Ulama-ulama. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie." . Contohnya. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka.penulisan karya agung itu. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. (Sulalatus Salatin. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. . Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam.. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. sahibul hikayat dan Iain-Iain. makin bertambah dendam juga. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. alam. Pada tiaptiap akhir cetera.. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu.

Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Hang Tuah bersama Hang Jebat. hlm 108) Di Siam. Dengan kebijaksanaan itu. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. . Mereka menaiki 500 buah perahu besar. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Tun Bijaya Sura. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. berpenyakit untut di kaki." (Sulalatus Salatin. dan China . Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. India. Soal keselamatan dapat diatasi. Hang Hassan dan Hang Hussin. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Majapahit. Hang Kasturi." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan.baik dengan Siam. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. dilambung-lambung. Hang Lekiu. Hang Lekir. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. bermain lembing. Seorang Suir tua. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. sungguh di dalam dilawani. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Hang Ali. takut mudarat ke atas nyawa. Hang Iskandar.

juga hubungan keluarga. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. mereka dapat mematahkan serangan. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Sewaktu menghadap. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. dan orang China jugagemar makan kangkung. Di China. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Ketika makan. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Ketika belayar ke China. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Setelah menguji kekuatan Melaka. Sebagai menghargai raja Melaka. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Ketika mengadap Betara Majapahit. Kain disingsing ke lutut. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai.Ketika di Majapahit. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. .

Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman . umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Untuk pulang ke Malaka. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Ketika mendongak. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Diceritakan kisah Raja Pasai. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan.. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Tidak ketinggalan. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. dapatlah melihat wajah raja China. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Terengganu. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Berikutan hal itu. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak.0 Hubungan a/bangsa 5. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain.Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai.

Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Keesokan harinya pada hari siang. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Rasulullah s. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. walaupun beliau tidak bersalah. Rasulullah s. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.a. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Ketika Bendahara sampai.a. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. . Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara.a. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah.sembah daripada Sultan Melaka. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Tun Mutahir pula . Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu.a. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar.w. FEBRUARY 7. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos.a.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.w melalui mimpi. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Rasulullah s. Temenggung dan Laksamana. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. 2011 4. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. kerana tidak mahu menderhaka..

hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. hal 73). Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. hlm. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Melalui wasiat. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. hlm. Raja dan pembesar diislamkan. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz.Muhammad-ar-rasulullah. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis.186-187). Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Pada waktu Asar. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya . Maulana Abu Bakar. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Kadi Yusuf. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka." (Sulalatus Salatin. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. dan Maulana Sadar Jahan. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah.

guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana.. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. (Sulalatus Salatin. hingga berkelip kepadanya kelopak mata.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. . Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab.. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Contohnya. Pada tiaptiap akhir cetera. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. bahari. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. adanya. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. (Sulalatus Salatin. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama." .Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. hlm. Ulama-ulama. alam. makin bertambah dendam juga.

Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. dilambung-lambung. Hang Ali. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Hang Kasturi. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. bermain lembing. Hang Lekir. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali . Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Ketika di Majapahit. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Hang Tuah bersama Hang Jebat. Hang Hassan dan Hang Hussin. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Dengan kebijaksanaan itu. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". hlm 108) Di Siam. India. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Seorang Suir tua. Hang Iskandar. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. berpenyakit untut di kaki. Soal keselamatan dapat diatasi. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Majapahit. dan China . sungguh di dalam dilawani. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. takut mudarat ke atas nyawa. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Hang Lekiu. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam.baik dengan Siam. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia." (Sulalatus Salatin. Tun Bijaya Sura.

Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. mereka dapat mematahkan serangan. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. . Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Ketika makan. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Di China. Ketika mengadap Betara Majapahit. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Sewaktu menghadap. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Kain disingsing ke lutut.tambatan lalulari ke hutan. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Sebagai menghargai raja Melaka. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Ketika belayar ke China. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. dan orang China jugagemar makan kangkung. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. juga hubungan keluarga. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Setelah menguji kekuatan Melaka. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut.

Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang.. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Raja . Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Diceritakan kisah Raja Pasai. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Untuk pulang ke Malaka. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Terengganu. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Berikutan hal itu. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan.0 Hubungan a/bangsa 5. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling.Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu.

Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. dapatlah melihat wajah raja China. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. 2011 . Tidak ketinggalan. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Ketika mendongak. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Tun Mutahir pula . berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Temenggung dan Laksamana. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. kerana tidak mahu menderhaka. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah.Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. FEBRUARY 7. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. walaupun beliau tidak bersalah. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara.

1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Rasulullah s. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.a. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Keesokan harinya pada hari siang. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum.4. .w melalui mimpi. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s.a. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya.w. Rasulullah s. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Raja dan pembesar diislamkan. hal 73). Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh.a. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Rasulullah s. Pada waktu Asar. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan.a. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Muhammad-ar-rasulullah. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah..a. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah." (Sulalatus Salatin. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. Ketika Bendahara sampai. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.

Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. adanya. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin.Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Kadi Yusuf. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Melalui wasiat. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka.186-187). hlm. hlm. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. . dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. makin bertambah dendam juga. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. (Sulalatus Salatin. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. hlm. (Sulalatus Salatin. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. dan Maulana Sadar Jahan. Maulana Abu Bakar.

Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana." . Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. 2011 3. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka.. JANUARY 25.. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. . guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana.Ulama-ulama. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Pada tiaptiap akhir cetera. alam. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Contohnya. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. bahari.

menggantung tabir dan langitiangit. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. . Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Contohnya. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja.Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. membentang tikar. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri.pedagang. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat.

Raja orang yang sangat. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Raja memiliki "daulat". Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. "( Kamus Dewan. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA . Dist. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang.Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. Kamus Bahasa Melayu Utusan. misalnya. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. DBP. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. "aturan dan susunan negara. Utusan Pub.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka." (Zainul Abidin Safuwan. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia.

KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh." (Harun Daud. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan.Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak." (Harun Daud. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Fungsi undang.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. curik dan lembing serta cap kempa. pedang. hlm. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. .Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. malah semua negeri atau jajahan takluknya.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah.

Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Kelantan dan Terengganu. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Manjong dan Beruas. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Siantan. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Temenggung. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Penghulu Bendahari dan Syahbandar.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. . Jambi. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Kampar dan Siak.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Haru. Melaka juga menakluki Inderagiri. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati.

Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. . Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Selain itu amalan fitnah memfitnah.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. dan peristiwa fantasi. 3. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat. hasad dengki dan dendam berluasa. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Misalnya pengikut. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan. mitos/bukan fakta sejarah. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. dongeng.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan.tujuan tertentu.Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.

4. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. adat mengarak sejadah. 5.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib. Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. kehebatan dan keistimewaan raja. adat pertabalan dan sebagainya. pelanduk putih. semut besar. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. golongan Arab. keris tertentu dan sebagainya. berani dan berdaulat. orang-orang halus seperti hantu.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. rakyat jelata.Sultan Mansur Syah.dan Puteri Gunung Ledang. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri.Pertabalan raja. kelahiran. cacing gelang-gelang.Pasai dan lain-Iain . larangan memakai emas. hamba.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. legenda dan fantasi.dongeng. China. dan Sultan Mahmud Syah. perkasa.lain. anjing perburuan. mitos. India-Muslim dan lain.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah.raja   kisah pembukaan negara kota kemasukan Islam .  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo.dan Pasai.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. bangsawan.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya.  larangan memakai kain berwarna kuning. Melaka. kemangkatan. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. gagah. Jika ada tarikh pun. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.

Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah.perdagangan. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. dan kepuasan seks. serta pertahanan negara kota yang lemah.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. kebudayaan. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. puisi. buku. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. . melakukan ketidakadilan. kehebatan pemerintahan. pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir.  Menonjolkan kebesaran. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. Oleh itu. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri.Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. dongeng dan fantasi. amalan rasuah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timangtimangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. segala bentuk karangan sama ada hikayat.  Fitnah. legenda. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Pahang dan Terengganu.  Peranan negara kota dari segi politik. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. kejayaan. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri.

diingatkannya oleh mereka itu.. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Bunga berladung air mata. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya.. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. kepada tahun Dal.. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi . syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Hendak menyerang ke Melaka. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. "Daulat tuanku." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. Ada cincin berisi bunga. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. kepada hari Khamis.Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan raja-raja Melayu dengan istiadatnya sekali. waktu 'alduha.

berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. dan sebagainya. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Tuan Saidi Arab umpamanya. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin.kehendak tuannya." Maka titah baginda. Oleh itu. . seperti mengangkat martabat raja. amat baik parasnya. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Seri Bija Diraja. Tuan Jana Khatib. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. Tuan Jana Khatib umpamanya. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Raja China misalnya. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Jikalau dengan ikhlas paman. initah yang hamba pohonkan". berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Tun Bija Sura. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. bangsa. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Tun Omar. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda.

Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. iaitu tentang pembukaanpembukaan. .dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. dan akibat. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. sebab. Sultan Mansur Syah. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. mahupun hikayat-hikayat. novel. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum.Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita.

Pasai. Haru.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Pada saat kemerosotan Melaka. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Dalam aspek politik. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikh-tarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Antara saudagar-saudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. penyebaran Islam di Melaka. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. dan beberapa lagi manakala. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. Kadi Maulana Abu Bakar. pembesar.danlemah. Majapahit. Ali Manu Nayan. benua Keling. dan Nina Sura Dewana. dan China. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. . dan Siam. kejatuhan Melaka. rakyat dan hamba abdi. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful