1.

1 Sinopsis
SULALATUS SALATIN SEJARAH MELAYU
PERISTIWA DALAM BAB 1

Raja Iskandar Zul-Karnain dari Makaduniah berperang dengan Raja Kida Hindi.Raja Kida Hindi tewas dan diislamkan oleh Raja Iskandar Zul-Karnain. Raja Iskandar Zul-Karnain berkahwin dengan Puteri Syahrul-Bariyah, anak Raja Kida Hindi dan mendapat seorang anak bernama Raja Aristun Syah. Raja Suran, iaitu keturunan Raja Iskandar Zul-Karnain memerintah negeri Amdan Negara dan baginda ingin menyerang China untuk meluaskan jajahan takluk.

Raja Suran sampai ke Gangga Negara dalam perjalanannya ke China. Bagindamenewaskan Raja Gangga Syah Johan dan baginda berkahwin dengan Puteri Dara Segangga. Raja Suran sampai di negeri Langgiu kemudiannya mengahwini Puteri Onang Kiu. dan menewaskan Raja Chulan. Raja Suran

Apabila Raja Suran berada di Temasik, orang China membuat muslihat dengan menghantar orang-orang tua tiada gigi, pokok yang sudah berbuah, dan jarum berkarat dengan sebuah kapal sehingga Raja Suran membatalkan niatnya untuk menyerang China. Raja Suran turun ke laut dan sampai di bumi Dika dan baginda berkahwin dengan Puteri Mahtabu'lBahri, anak Raja Aktabu'l-Ard. Raja Suran mendapat tiga orang anak dengan Puteri Mahtabu'l-Bahri danmewasiatkan supaya Raja Aktabu'l-Ard menghantar anak-anaknya ke dunia apabila dewasa. Raja Suran kembali ke dunia dengan kuda semberani jantan.
PERISTIWA DALAM BAB 2

Anak-anak Raja Suran yang dipelihara oleh Raja Aktabu'l-Ard, iaitu Nila Pahlawan, NilaUtama, dan Krisyna Pandita sudah dewasa dan dihantar ke duniamenaiki lembu putih. Anak-anak Raja Suran muncul di Bukit Si Guntang pada waktu malam dan padi Wan Empuk dan Wan Malini berbuahkan emas, daunnya menjadi perak, dan batangnya menjadi suasa. Terjadi perkenalan antara Wan Empuk dan Wan Malini dengan anak-anak Raja Suran. Lembu putih kenaikan anak-anak Raja Suran memuntahkan buih lalu keluar dari buih itu seorang lelaki, yang diberi nama Batala.

Pahlawan menjadi raja di Minangkabau dan Krisyna Pandita pula menjadi raja di Tanjung Pura. Nila Utama ditabalkan menjadi raja di Palembang. Nila Utama (Seri Teri Buana) ingin mengahwini Raden Ratna Cendera Puri tetapi Demang Lebar Daun mahu berwaad dengan Seri Teri Buana. Waad itu akhirnya dimeterai untuk menjaga perhubungan raja dengan rakyat. Seri Teri Buana dan Raden Ratna Cendera Puri berkahwin. Raden Ratna Cendera Puri didapati tidak kedal. Seri Teri Buana keluar mencari negeri dan sampai di Bintan dan diambil oleh Wan Seri Beni sebagai anak angkat. Seri Teri Buana kemudian berburu di Bengkilau dengan pembesar-pembesar Seri: Teri Buana teriihat satu tempat, iaitu Temasek dan ingin ke tempat itu. Kenaikan Seri Teri Buana dipukul ribut dalam setelah baginda meletakkan mahkotanya di air. perjalanan ke Temasek. Ribut itu Bintan. reda

Seri Teri Buana membuka negeri di Temasek dan diberi nama Singapura berdasarkan nama singa. Seri Teri Buana ditabalkan sebagai raja Singapura yang pertama oleh Wan Seri Beni.

PERISTIWA DALAM BAB 3

Seri Teri Buana menghantar rombongan peminangan ke benua Keling untukmeminang Puteri Nila Pancadi untuk anakanda baginda, Raja Kecil Besar. Seri Teri Buana mangkat dan diganti oleh Raja Kecil Besar bergelar Paduka Seri Pikrama Wira. Paduka Seri Pikrama Wira melantik beberapa jawatan penting seperti Bendahara, Perdana Menteri, Penghulu Bendahari, dan hulubalang. Betara Majapahit telah menghantar utusan ke Singapura dengan bingkisan "Sekeping tatal tujuh depa panjangnya, ditarah tiada putus, nipisnya seperti kertas, dan bergulung seperti subang". Paduka Seri Pikrama Wira tersalah anggap dan bertindak membalas utusan itu dengan mencukur kepaia seorang budak dan beliungnya dihantar ke Majapahit. Terjadi peperangan antara Singapura dengan Majapahit tetapi Singapura tidak kalah. Kemangkatan Paduka Seri Pikrama Wira. Raja Muda dilantik menjadi raja Singapura dengan gelaran Rakna Wikrama. Badang menahan lukah tetapi ikannya dimakan hantu. Badang dapat menangkap hantu itu tetapi hantu meminta Badang melepaskannya dan permintaan Badang akan ditunaikan. Badang meminta kekuatan dan Badang terpaksa makan muntahhantu itu. Badang menjadi kuat dan dapat menebas hutan dalam masa yang singkat sehingga dimerdekakan oleh tuannya.

Badang mengalahkan pahlawan dari benua Keling bernama Nadi Bija Niakra. Badang hampir-hampir beriawan dengan Benderang, iaitu pahlawan dari Perlak tetapi pihak Benderang membatalkan perlawanan itu dengan alasan tidak mahu terjadi permusuhan pada kemudian hari. Seri Rakna Wikrama mangkat dan digantikan oleh anak baginda dengan gelaran Paduka Seri Maharaja. Merah Silu menahan lukah dan selalu mendapat cacing geiang-gelang. Apabila direbus, cacing geianggelang itu bertukar menjadi emas. Merah Caga ingin membunuh Merah Silu dan Merah Silu melarikan diri ke Rimba Jurun. Merah Silu menjumpai sebuah tempat dan menamakan tempat tersebut Semundra berdasarkan semut besar yang dilihatnya. Rasulullah s.a.w. menyuruh sahabat baginda mengislamkan rakyat Semundra. Tugas itu dilaksanakan oleh Sheikh Ismail dan fakir Muhammad yang datang ke Semundra. Fakir Muhammad mengislamkan penduduk-penduduk di Fansuri, Haru, Lamiri, dan Perlak. Fakir Muhammad berjumpa Merah Silu di pantai danmengislamkan beliau dan menukarkan namanya kepada Sultan Maliku's-Salleh. Sultan Maliku's-Salleh mendapat dua orang putera iaitu Sultan Maliku't-Tahir dan Sultan Maliku'l-Mansur. Sultan Maliku't-Tahir dirajakan di Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din menjadi Mangkubuminya. Sultan Maliku's-Salleh gering dan mewasiatkan kepada anak-anak baginda supaya berbaik-baik dan Semundra diperintah oleh Sultan Maliku'l-Mansur. Raja Syahru'n-Nuwi menitahkan Awi Dicu menangkap raja Pasai dan Awi Dicu melaksanakan tugas itu setelah membuat muslihat dengan hulubalang yang gagah di dalam empat buah peti . Raja Pasai dijadikan gembala ayam oleh raja Syahru'n-Nuwi. Sidi Ali Ghiathu'd-Din bermuafakat dengan menteri untukmembebaskan raja Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din berusaha untuk menyelamatkan rajanya dengan membuat tipu muslihat. Beliau telah memberikan hadiah berharga kepada raja Syahru'n-Nuwi sehingga raja Syahru'n-Nuwi berjanji akan memberi apa sahaja yang diminta oleh Sidi Ali Ghiatu'd-Din sebagai balasan. SidiAli Ghiathu'd-Din memohon raja Pasai daripada raja Syahru'n-Nuwi dan diizinkan oleh baginda. Raja Pasai dibawa pulang. Sultan Maliku'l-Mansur pergi ke Pasai untuk melawat Sultan Maliku't-Tahir walaupun ditegah oleh Sidi Asma Yaumi'd-Din. Sultan Maliku'l-Mansur mengambil dayang Sultan Maliku't-Tahir dan dibawa pulang ke Semundra. Saltan Maliku't-Tahir berdendam dengan Sultan Maliku'l-Mansur dan berusaha untuk menangkapnya. Sultan Maliku't-Tahir yang menggunakan tipu muslihat berjaya menangkap Sultan Maliku'l-Mansur. Sidi Asma Yaumi'd-Din dipenggal lehernya dan kepalanya dibuang ke laut manakala Sultan' Mlaliku'lMansur dibawa berperahu ke Manjung. Sultan Maliku'l-Mansur berjumpa dengan kepala Sidi Asma Yaumi'd-Din dan baginda meminta badan Sidi Asma Yaumi'd-Din untuk dicantumkan dengan kepalanya kemudian dikebumikan di Padang Maya. Sultan Maliku't-Tahir menjemput Sultan Maliku'l-Mansur pulang kerana bagindamenyesal bermusuhmusuhan dengan saudara sendiri.

Raja Iskandar Syah membuka Melaka berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan. Pembesar-pembesar istana juga dikenakan peraturan-peraturan tertentu supaya dapat mengukuhkan lagi pentadbiran Melaka. Apabila lalu berhampiran istana raja. manakala Sang Rajuna Tapa dan isteri menjadi batu. . Selepas kemangkatan Sultan Muhammad Syah. iaitu Tun Ali dan Tun Ratna Wati. seperti Biawak Busuk dan Kota Buruk. Raja Iskandar Syah menemui beberapa tempat. Tuan Jana Khatib dibunuh dan badannya ghaib ke Lengkawi. Paduka Seri Maharaja murkakan Tuan Jana Khatib dan menganggap Tuan Jana Khatib sengaja menunjukkan kepandaian di depan isteri baginda. Mani Purindan ke Melaka dari benua Keling dan berkahwin dengan Tun Ratna Sandari. tu dikurniakan dua orang anak. Raja Muda. mendapat seorang anak iaitu Raja Ibrahim. SultanMuhammad Syah juga berkahwin dengan anak raja Rekan. Seorang budakmencadangkan agar digunakan batang pisang sebagai penahan serangan todak dan menghasilkan kejayaan. Raja Ibrahim menjadi sultandengan gelaran Sultan Abu Syahid sementara itu Raja Kassim diusir dari istana. Sultan Muhammad Syah menetapkan adat kepada rakyat untuk membezakan raja dengan rakyat. Raja Muda mangkat dan digantikan oleh Raden Tengah yang akhirnya digantikan pula oleh Raja Kecil Besar seiepas kemangkatan Raden Tengah. beliau menilik batang pinang sehingga terbelah dua. Todak menyerang Singapura dan ramai rakyat mati. Budak itu dibunuh kerana disangkakan akan melebihi kepandaian raja suatu ketika nanti.Sultan Maliku'l-Mansur mangkat di sisi kubur Sidi Asma Yaumi'd-Din. Sang Rajuna Tapa marah akan tindakan Raja Iskandar Syah dan menyuruh Majapahit menyerang Singapura dan beliau sedia membantu Majapahit. PERISTIWA DALAM BAB 4 Tuan Jana Khatib dari Pasai datang ke Singapura. Raja Iskandar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Singapura dapat dikalahkan oleh Majapahit dan Raja Iskandar Syah melarikan diri ke hulu Muar. Paduka Seri Maharaja mangkat dan digantikan oleh Raja Iskandar Syah. Syed Abdul Aziz datang ke Melaka dan mengislamkan penduduk Melaka. Anak Sang Rajuna Tapa difitnah berbuat jahat dengan lelaki lain dan dihukum sula oleh Raja Iskandar Syah di hujung pasar. Peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Sultan Muharnmad Syah berkahwin dengan Tun Ratna Wati dan mendapat seorang anakiaitu Raja Kassim.

Bendahara Seri Wak Raja membunuh diri setelah menganggap Sultan Muzaffar Syah tidak menyukainya. Awi Dicu membatalkan serangan lalu pulang ke Siam. Raja Indera Pura. Rakyat Melaka berpecah belah. Tun Perak. Tun Perak mula mendapat kedudukan di Melaka sehingga diiantik menjadi menteri. Sultan Mansur Syah Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara dan pembesar-pembesar Melakamenyerang Indera Pura. Perebutan takhta berlaku sehingga Raja Rekan dan Sultan Abu Syahid terbunuh. Sultan Mansur Syah berkeinginan bersahabat dengan Siam dan Menteri Jana Putera serta Tun Telanai dititahkan ke Siam. Tuan Saidi Arab memanah Cau Panden dari Melaka . iaitu Maharaja Dewa Sura ditangkap manakala. PERISTIWA PENTING DALAM BAB 5 Sultan Muzaffar Syah mengumpulkan rakyat menghadapi serangan Siam. Sultan Muzaffar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Seri Nara Diraja Tun Ali dilantik menjadi Bendahara manakala. PERISTIWA DALAM BAB 6 . satu berpihak kepada Seri Nara Diraja dan satu lagi berpihak kepada Tun Perak dan ini membimbangkan Sultan Muzaffar Syah. memegang jawatan Penghulu Bendahari. Tun Perak membawa angkatan dari Keiang bersama anak isteri mereka sekali. Cau Panden yang hendak menyerang Melaka mati di Siam.Raja Kassim menyamar sebagai nelayan dan bermuafakat dengan Maulana Jalalu'd-Din untuk merebut takhta kerajaan Melaka. iaitu anak Seri Wak Raja menjadi penghulu di Kelang. Orang tua dari Melaka berjaya menunjukkan kebolehannya sehingga mengagumkan raja Siam Tun Telanai dan Menteri Jana Putera juga berjaya membuat tipu helah sehingga berjaya mengelakkan daripada menentang musuh Siam yang kuat di sebelah matahari mati. puteri baginda. Hal ini bertujuan mendamaikan Melaka. Tun Perak menjadi Bendahara dengan gelaran Bendahara Paduka Raja manakaia Tun Ali menjadi Seri Nara Diraja. Tun Perak meletakkan puntungpuntung api pada pokok-pokok di tepi pantai. iaitu Onang Sari dibawa ke Melaka dan dikahwini oleh Sultan Mansur Syah. Awi Cakri menyerang Melaka tetapi tidak dapat menewaskan Melaka. Raja Kassim ditabal menjadi raja bergelar Sultan Muzaffar Syah. Siam menyerang Melaka buat kali kedua di bawah pimpinan Awi Dicu. Sultan Muzaffar Syah menceraikan isterinya Tun Kudu dan diserahkan kepada Seri Nara Diraja.

Raja China sembuh daripada penyakitnya setelah menyantap dan membasuh muka dengan air basuh kaki raja Melaka. PERISTIWA DALAM BAB 7 Hang Jebat mengamuk di istana Melaka kerana membalas dendam atas kematian Hang Tuah. Penyadap membayangkan Ki Mas Jaya akan menjadi Betara Majapahit. menari "sapu-sapu rengit". iaitu Patih Adi Kara dan diberikan kepada penyadap. Tun Bija Sura dapat menyelamatkan keris. Orang-orang Melaka yang diketuai oleh Tun Perpatih Putih dapat melihat wajahraja China setelah makan kangkung yang dibelah tetapi tidak dikerat. Patih Aria Gajah Mada mencadangkan agar Puteri Raden Galoh Awi Kesumamemilih suami supaya dapat menjadi Betara Majapahit. Rombongan Melaka sampai ke Majapahit dan dapat menunjukkan kepandaian. dan penyadap Pada hari pemilihan calon suami. Penyadap menagih janjinya dengan Sang Aji Jaya Ningrat tetapi Sang Aji Jaya Ningrat keberatan melantik penyadap sebagai Patih Aria Gajah Mada. Raja China mendapat sakit kedal setelah disembah oleh Sultan Mansur Syah dan ubatnya ialah air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Sultan Mansur Syah mengenang-ngenang akan Hang Tuah memandangkan tidak ada sesiapa yang berjaya menewaskan Hang Jebat. anak Sang Aji Jaya Ningrat dengan Puteri Raden Galoh Awi Kesuma. mencuri keris Betara Majapahit.Seorang penyadap menjumpai seorang budak hanyut dan diberi nama Ki Mas Jaya. Puteri Raden Galoh Awi Kesuma memilih Ki Mas Jaya sebagai suami. Kuda Sultan jatuh ke dalam telaga tahi dan diselamatkan oleh Hang Tuah. Hang Tuah difitnah bermukah dengan dayang raja sehingga Sultan menitahkan Hang Tuah dibunuh. Tun Telanai dan Menteri Jana Putera terpesong ke Brunei dan dapat menipu raja Brunei dengan mengatakan Sultan Mansur Syah tidak menyembah China. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Telanai dan Menteri Jana Putera menghantar sembah baginda kepada raja China. dan menggertak anjing yang ditambat berhampiran utusan Melaka. Sultan Mansur Syah berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. mahu beliau dilantik sebagai Patih Aria Gajah Mada sekiranya perkara itu terjadi. Satu jawatan baru yang setaraf dengan Patih Aria Gajah Mada diwujudkan. Puteri Hang Liu berkahwin dengan Sultan Mansur Syah. . Seri Nara Diraja menyembunyikan Hang Tuah di sebuah dusun. Sultan Mansur Syah ingin meminang Puteri Raden Galuh Cendera Kirana.

Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Bija Wangsa ke Pasai merujuk masalah agamadan masalah itu diselesaikan oleh Makhdum Mua. Cucu Pau Gelang berkahwln dengan . Hang Tuah diberikan gelaran Laksamana oleh Sultan Mansur Syah. mangkubumi Kampar. anak Bendahara Paduka Raja kerana bola sepak raga yang disepak oleh Tun Besar jatuh menimpa destar Raja Muhammad. Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara agar dibuat istana baru dan istana itu disiapkan dengan kerjasama rakyat. Melaka menyerang Siak dan Siak dapat dikalahkan. Maharaja Parameswara dibunuh oleh Akhtiar Muluk manakala. Setelah raja Cempa mangkat. Sultan Mansur Syah berpindah istana tetapi istana yang baru dibina itu terbakar dan banyak harta tidak dapat diselamatkan. Semerluki jatuh hati kepada ibu saudaranya dan dihalang oleh ayahnya Keraeng Majiko. Sultan Mansur Syah dan ramai pembesar Melaka berguru dengan Maulana Abu Bakar. Sultan Mansur Syah mengahwinkan anak baginda. anak Maharaja Parameswara ditawan. Tun Mutahir menjadi Temenggung bergelar Seri Maharaja. Laksamana berjaya menewaskan Semerluki. Seri Nara Diraja sakit dan mewasiatkan agar Bendahara Paduka Raja menjaga anak-anaknya. Mauiana Abu Bakar membawa kitab Duri'l-mazlum ke Melaka. Tun Muhammad membunuh Tun Besar. Semerluki merosakkan jajahan Melaka dan diketahui oleh Sultan Mansur Syah lalu menyuruh Laksamana menghalang Semerluki. Melaka menyerang Kampar dan Maharaja Jaya dapat dibunuh oleh Seri Nara Diraja manakala. Bendahara Paduka Raja terlihat suatu Cahaya dari langit turun ke kepala Tun Mutahir. Raja Mahadewi dengan Megat Kudu kemudian Megat Kudu dirajakan di Siak dengan gelaran Sultan Ibrahim. PERISTIWA DALAM BAB 8 Raja Cempa menjumpai seorang budak di dalam mayang pinang dan diberi nama Pau Gelang. Tun Tahir dijadikan Seri Nara Diraja. Keraeng Majiko menyuruh Semerluki merompak mencari perempuan di Ujung Tanah. Orang-orang Melaka berperang dengan tentera Semerluki dan ramai orang Melaka mati. iaitu Penghuiu Bendahari manakala. Sebelum itu kitab itu dirujuk dan diterjemahkan di Pasai. Pau Gelang dilantik sebagai raja Cempa. Anak-anak buah Bendahara Paduka Raja ingin membalas dendam tetapi ditegah oleh Bendahara.Seri Nara Diraja menjelaskan bahawa Hang Tuah masih hidup dan Hang Tuah dibawa pulang. Megat Kudu. Sultan Mansur Syah merajakan Raja Muhammad di Pahang memandangkan tidak ada yang menyembah Raja Muhammad di Melaka. Hang Tuah bertikam dengan Hang Jebat dan beliau berjaya membunuh Hang Jebat. Khoja Baba dapat membunuh Tun Demang.

Syah Indera Berma. Bendahara tidak membenarkan keinginan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah untuk menyerang Pahang. Sultan Muhammad. Raja Pahlawan dari Haru mengamuk di Pasai setelah surat yang bertulis 'salam' disebut 'sembah'. Pertempuran berlaku antara orang-orang Berlaku perdamaian antara Melaka dengan Haru. Raden Galuh Ajeng dan beranak raja-raja Cempa sehinggalah Pau Kubah.Pau Kubah tewas berperangdengan raja Kuci. Raja Maluku dan Telanai Terengganu datang ke Melaka.puteri Majapahit. Sultan Zainal Abidin enggan menyembah Sultan Mansur Syah dan Bendahara Paduka Raja. iaitu Raja Pahang menitahkan Seri Akar Raja membunuh Telanai Terengganu kerana pergi ke Melaka tanpa memberitahu baginda. Melaka diancam pencuri sehingga Sultan Alau'd-Din Riayat Syah bertindak menyamar diri untuk membanteras pencuri-pencuri. Sultan Mansur Syah mangkat dan digantikan oleh Raja Hussain dengan gelaran Sultan Alau'd Din Riayat Syah. di simpang empat di tengah negeri dibuat sebuah balai untuk diletakkan harta kecurian yang dijumpai. . Ramai orang Pasai mati. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah mendapat tahu perkara itu dan menitahkanpahlawanpahlawannya menyerang Pahang kerana Sultan Muhammad membunuh Telanai Terengganu tanpa pengetahuan Melaka dan Raja Muhammad juga ingin menyerang Melaka. Sultan Zainal Abidin dari Pasai melarikan diri ke Melaka selepas adindanya merampas takhta. pulang ke Melaka dengan rasa kecewa. Apabila ditanya tentang pembunuhan ke atas Telanai Terengganu. pahlawan Melaka Melaka menghalang orang-orang dengan orang-orang Haru. Laksamana Hang Tuah ke Pahang dan menyuruh orangnya membunuh salah seorang keluarga Seri Akar Raja. Sultan Mansur Syah gering dan memberi wasiat kepada anakanda baginda sebelum mangkat. Laksamana serba salah dan pergi berjumpa Bendahara untuk meminta maaf. iaitu anak raja Cempa lari ke Melaka. Laksamana mengajak Bendahara merajakan semula Sultan Zainal Abidin tetapi Bendahara enggan. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah membuat undang-undang mencuri dikudungkan tangan manakala. Laksamana pula memburuk-burukkan Bendahara ketika di Pasai. Selepas Telanai Terengganu pulang. Sultan Muhammad berdalih dengan mengatakan Telanai Terengganu berlaku biadap. Orangorang Melaka membantu Sultan Zainal Abidin sehingga Sultan Zainal Abidin berjaya menaiki takhta semula. Bendaharamemuji-muji Laksamana ketika di Pasai dan apabila Laksamana mengetahui pujian Bendahara itu. Raden Kelang dibunuh oleh orang mengamuk di Melaka. Laksamana telah dititahkan ke Pahang untuk menyelesaikan masalah itu. Sultan Mansur Syah murkakan Bendahara manakala. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah menyuruh Haru. Temenggung Seri Maharaja bertindak keras dengan mengetatkan undang-undang setelah beliau disindir oleh Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.

Raja Mamad dilantik sebagai Sultan Melaka setelah Sultan Alaud'-Din Riayat Syah mangkat. Seri Wak Raja ingin membunuh Tun Isap tetapi Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap melarikan diri. Setelah kemangkatan permaisurinya. Bendahara Paduka Raja sakit dan memberi wasiat kepada anak cucunya. Seorang perempuan tua berjumpa dengan Tun Mamad dan menjelaskan syarat yang dikenakan untuk meminang Puteri Gunung Ledang. Bonda Sultan Mahmud yang memilih beliau menjadi Bendahara. beliau menasihatkan agar jangan ikut nafsu dan jangan mendengar fitnah. Sultan Alaud'Din Riayat Syah gering dan baginda memberi wasiat kepada pembesar supaya merajakan Raja Mamad dan menasihati beliau kerana beliau masih kecil. Sultan Mahmud menitahkan agar dipinangPuteri Gunung Ledang. dan Sang Setia ke Gunung Ledang. Seri Maharaja menyerang Kelantan.PERISTIWA DALAM BAB 9 Tun Jana Pakibul membunuh orang di Siak atas suruhan Sultan Ibrahim dan tidak memberitahu ke Melaka. Patih Adam menuntut janji daripada Seri Nara Diraja yang dikatakan mahu menjodohkan Patih Adam dengan Tun Minda tetapi Seri Nara Diraja menafikannya. Bendahara dan Laksamana dlanugerahkan usungan tetapi Bendahara tidak menggunakannya. Kedua-dua serangan itu berhasil. Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap membunuh Tun Ali Sandang. Bendahara Paduka Raja mati dan digantikan oleh Bendahara Tun Perpatih Putih. Laksamana. Laksamana Hang Tuah dihantar ke Siak dan di sana beliau mencerca Tun Jana Pakibul kerana membunuh orang tanpa memberitahu ke Melaka. Sultan Mahmud menitahkan Paduka Tuan menyerang Manjong manakala. Sultan Mahmud Syah mengganggu isteri Tun Biajid dan baginda hampir-hampir dibunuh oleh Tun Biajid. Tun Isap pulang ke Melaka dan dibunuh oleh Seri Wak Raja. Tun Mamad berjumpa Dang Raya Rani lalu Tun Mamad memberitahu tujuannya ke Gunung Ledang itu. anak Seri Nara Diraja. . Seri Bija Diraja dibunuh oleh Sultan Mahmud kerana lambat datang pada hari raya. Tun Mamad. Sultan Mahmud Syah juga mengganggu Tun Dewi tetapi oleh sebab Tun Ali Sandang berada di sana. Kedatangan Patih Adam dari Surabaya akhirnya telah menimbulkan krisis di Melaka kerana ingin berkahwin dengan Tun Minda. PERISTIWA DALAM BAB 10 pembesar- Bendahara Putih mati dan digantikan oleh Bendahara Seri Maharaja atau Tun Mutahir. Apabila sembuh. Kepada Sultan Mahmud Syah. Sultan Mahmud gering dan dijaga oleh Bendahara Paduka Raja dan Laksamana Hang Tuah.

Hang Nadim diarahkan ke benua Keling untuk membeli kain serasah. : Orang-orang Melaka menjadikan orang Inderagiri di Melaka sebagai hamba sehingga mereka ingin pulang ke negeri mereka. Kepandaian Hang Nadim melukis sendiri corak kain dikagumi. Setelah Seri Wak Raja pulang dan memberitahu kecantikan Tun Teja. Sultan Mahmud berasa sedih dan menitahkan Seri Wak Raja ke Pahang untuk menobatkan Sultan Abdul Jamal Syah. PERISTIWA DALAM BAB 12 . Hang Nadim pulang ke Melaka tetapi kapal yang dinaikinya tenggelam kerana kapal Hang Isap disumpah oleh seorang wali. Hang Nadim berjaya mengalahkan serangan Pahang di laut. Laksamana Khoja Hassan ke Pahang dan melarikan gajah Ai Kening. Baginda digantikan oleh anakanda baginda. Raja Zainal. Setelah Hang Berkat digelar Sang Sura. Hang Nadim ke Pahang untuk membawa pulang Tun Teja ke Melaka. Sultan Mansur Syah. dan sebelum itu Laksamana Khoja Hassan dapat menewaskan angkatan Pahang yang menyerangnya di laut. Sultan Abdul Jamal ingin menyerang Melaka dengan gajah Ai Kening. Sultan Abdul Jamal begitu marah dan turun dari takhta. Sultan Mahmud membatalkan niatbaginda meminang Puteri Gunung Ledang. Sultan Mahmud menitahkan agar Sang Guna tidak boleh keluar rumah.Apabila diberitahu kepada Sultan Mahmud. Sultan Mahmud murka kepada Hang Nadim kerana tidak banyak membawa balik kain yang diingini baginda. Sutan Nara Singa pulang ke Inderagiri. isteri Sang Sura bermukah dengan Sang Guna. PERISTIWA DALAM BAB 11 Sultan Abdul Jamal menyuruh Seri Wangsa Diraja ke Melaka untuk memberitahu kemangkatan ayahanda baginda. Hang Tuah meninggal dunia dan digantikan oleh Laksamana Khoja Hassan. iaitu adinda kepada Sultan Mahmud mengambil kesempatan atas ketampanannya untuk merosakkan gadis dan perempuan di Melaka. Akhirnya. Hang Nadim berjaya melarikan Tun Teja setelah berbaik-baik dengan perempuan tua tukang urut. Sang Sura ingin membunuh Sang Guna tetapi ditegah oleh Sultan Mahmud. Baginda tidak sanggup menumpahkandarah anakanda baginda. Sultan Mahmud mahu supaya Raja Zainal dibunuh sahaja dan tugas ini disempurnakan oleh Hang Berkat. Sultan Mahmud inginkan Tun Teja walaupun Tun Teja sudah bertunang dengan Sultan Abdul Jamal.

Anak-anak buah Tun Hassan Temenggung selalu meminta rasuah daripada saudagar-saudagar kaya di Melaka. Ali Manu Nayan ingin memberi rasuah kepada Tun Hassan Temenggung tetapi ditolak oleh beliau. Kedatangan Peringgi ke Melaka dan bentuk fizikal mereka menghairankan orang-orang Melaka. Sultan Mahmud berguru dengan maulana itu. Sultan Mahmud menitahkan Orang Kaya Tun Muhammad ke Pasai merujuk soal agama dan masalah itu diselesaikan oleh Tun Hassan. Tun Perpatih Hitam dan Tun Hussain dibunuh kerana bersikap biadap di hadapan Bendahara. Bendahara Seri Maharaja dititahkan ke Pahang untuk membantu Pahang. Cau Seri Bangsa memeluk Islam setelah berjaya menewaskan Raja Sulaiman Syah di Kota Mahligai.Raja Legor ingin menyerang Pahang atas suruhan raja Siam. Orang-orang Melaka menyiapkan kubu pertahanan di Pahang. Si Kitul memberitahu Raja Mendaliar bahawa Nina Bendahara supaya Bendahara membunuh Raja Mendaliar. Cau Seri Bangsa menjumpai Petani dan menjadi raja di sana. Sura Dewana memberi emaskepada Raja Mendeliar memberi hadiah kepada Laksamana Khoja Hassan dan memberitahu bahawa Bendagara Seri Maharaja ingin menderhaka. Peringgi menyerang Melaka di bawah pimpinan Gonsalo Periera tetapi gagal menewaskan Melaka. Sultan Mahmud berdendam dengan Bendahara setelah melihat kecantikan Tun Fatimah. Bendahara mengahwinkan anaknya dengan Tun Ali. Terjadi peperangan antara orang Legor dengan Pahang tetapi Pahang tidak dapat ditewaskan. . Maulana Sadar Jahan datang ke Melaka. Cau Seri Bangsa memohonkan nobat di Melaka. Nina Sura Dewana dan Raja Mendaliar bertelagah dan meminta Bendahara menyelesaikannya tetapi disuruh pulang terlebih dahulu kerana hari sudah petang. PERISTIWA DALAM BAB 13 Bendahara Seri Maharaja hendak mengahwinkan anaknya Tun Fatimah dengan Tun Ali. Nina Sura Dewana memberi hadiah kepada Bendahara Seri Maharaja dan perkara ini dilihat oleh Si Kitul. Tun Mai Ulat Bulu berguru dengan Maulana Sadar Jahan tetapi Maulana Sadar Jahan memarahi beliau yang susah menyebut perkataan bahasa Arab. Raja Dibaruh menasihatkan agar Bendahara menunjukkan Tun Fatimah kepada Sultan Mahmud terlebih dahulu tetapi Bendahara enggan kerana darjat keluarganya rendah jika dibandingkan dengan Sultan Mahmud. Raja Kedah juga datang ke Melaka dan memohonkan nobat.

anak Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Sultan Muzzafar Syah menggantikan Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah yang mangkat dan baginda membuka sebuah negeri bernama Seluyut. Sultan Ahmad dibunuh atas arahan ayahandanya kerana baginda tidak menghormati pembesarpembesar dan digantikan oleh Raja Muzaffar. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah membuka sebuah negeri di Kuala Johor. Berlaku pertempuran hebat antara tentera Peringgi dengan orang-orang Melaka sehingga orang Melaka tidak dapat bertahan. iaitu Tun Ali dan diberi gelaran Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. Sultan Mahmud turun dari takhta dan digantikan dengan Sultan Ahmad Syah dan Sultan Ahmad pula merupakan seorang sultan yang mengamalkan sikap pilih kasih. Tun Fatimah melahirkan seorang anak lelaki. Sultan Ahmad dan Sultan Mahmud meiarikan diri hingga ke Pahang.Laksamana Khoja Hassan memberitahu Sultan Mahmud dan Sultan Mahmud bercadang untuk membunuh Bendahara kerana selama ini baginda memangberdendam dengan Bendahara kerana Tun Fatimah. pimpinan Alfonso d'Albuquerque tetapiserangan kali Orang-orang Melaka membaca Hikayat Muhammad Hanafiah untuk menaikkan semangat kerana Peringgi akan menyerang lagi. PERISTIWA DALAM BAB 14 Peringgi menyerang Melaka di bawah pertama Peringgi ke atas Melaka gagal. Paduka Tuan dilantik menjadi Bendahara walaupun sudah tua dan uzur. Bendahara Seri Maharaja. Raja Omar. . dan Tun Alidibunuh oleh Sultan Mahmud. Peringgi menyerang Bintan dan Sultan Mahmud terpaksa berundur hingga ke Kampar. malah menggugurkan kandungan selepas berkahwin dengan Sultan Mahmud. Seri Nara Diraja. PERISTIWA DALAM BAB 15 Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah ditabalkan menjadi raja selepas kemangkatan Sultan Mahmud Syah dan baginda meninggalkan Kampar menuju ke Pahang danberkahwin dengan Raja Kesuma Dewi. Tun Hassan Temenggung. Tun Fatimah tidak pernah senyum. anak Sultan Mansur Syah. iaitu cucu Sultan Mansur Syah di Pahang berkahwin dengan Raja Fatimah.

Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. e. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah membuka negeri di Batu Sawar dan kemudiannya ke negeri Makam Tauhid. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah kemudiannya memindahkan pusat pentadbiran negeri dari Makam Tauhid ke negeri di Pasir Raja. b. . "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab).Raja Omar menceraikan isteri pertamanya setelah Raja Fatimah hamil. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil mangkat dan digantikan oleh Raja Martgsur dengan gelaran Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. c. Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. Kemangkatan Sultan Muzaffar dan digantikan oleh Sultan Abdul Jalil Syahkemudian digantikan pula oleh Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah. manakala Sultan Muzaffar Syah jatuh hati dan berkahwin dengan bonda Raja Mansur. PENGENALAN a. Disusun semula pada tahun 1612. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. d.

India. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. takut mudarat ke atas nyawa. mereka dapat mematahkan serangan. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Hang Iskandar. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Hang Lekir. hlm 108) Di Siam. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Tun . Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Tun Bijaya Sura. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. dilambung-lambung. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Kain disingsing ke lutut. Ketika mengadap Betara Majapahit. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. bermain lembing. Hang Hassan dan Hang Hussin. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Hang Ali. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. berpenyakit untut di kaki. sungguh di dalam dilawani. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Ketika di Majapahit. Hang Lekiu. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah".baik dengan Siam. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Majapahit. Soal keselamatan dapat diatasi. Hang Tuah bersama Hang Jebat. dan China ." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan." (Sulalatus Salatin. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Dengan kebijaksanaan itu. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Seorang Suir tua. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Hang Kasturi. terlalu takut akan Paduka Bubunya.Ketika itulah kerisnya dicuri orang.

Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Setelah menguji kekuatan Melaka. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Ketika belayar ke China. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. dan orang China jugagemar makan kangkung.Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Di China. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Sebagai menghargai raja Melaka. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. juga hubungan keluarga. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Sewaktu menghadap. Ketika makan. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. . Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu.

Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang.Setiap helai mempunyai 40 perkara. Untuk pulang ke Malaka. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Diceritakan kisah Raja Pasai. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Tidak ketinggalan. Terengganu. Berikutan hal itu. Siak dan Inderagiri di Sumatera.0 Hubungan a/bangsa 5. dapatlah melihat wajah raja China. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat.. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun . Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Ketika mendongak. Temenggung dan Laksamana. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka.

Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. kerana tidak mahu menderhaka. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. FEBRUARY 7. Ketika Bendahara sampai. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz.a. Rasulullah s. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Muhammad-ar-rasulullah. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos.w. Rasulullah s. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi.a. Rasulullah s. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri.. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang.a. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu.a. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. walaupun beliau tidak bersalah. Keesokan harinya pada hari siang. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura.a. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Tun Mutahir pula . Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY.w melalui mimpi.Besar kerana tidak mahu menderhaka.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat." (Sulalatus Salatin. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Pada waktu Asar. "Mengapa orang itu . 2011 4. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. hal 73).

Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam.186-187).Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. hlm. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. . Maulana Abu Bakar. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir.tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. hlm. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). dan Maulana Sadar Jahan. Raja dan pembesar diislamkan. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Kadi Yusuf. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. hlm. (Sulalatus Salatin. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Melalui wasiat. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban.

Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. JANUARY 25. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. makin bertambah dendam juga. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Maulana Yusuf mengajar tasawuf.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. adanya. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. bahari. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. (Sulalatus Salatin. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil.. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. 2011 3. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana." . . alam. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Contohnya. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Ulama-ulama. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu..Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Pada tiaptiap akhir cetera. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie.

Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina . Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. menggantung tabir dan langitiangit. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka.pedagang.Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. membentang tikar. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Contohnya. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya.

hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja.atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. "aturan dan susunan negara. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. . Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud." (Zainul Abidin Safuwan. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. misalnya. "( Kamus Dewan. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Dist. Raja memiliki "daulat". Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. DBP. Utusan Pub. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Raja orang yang sangat. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Kamus Bahasa Melayu Utusan. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan.

Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. hlm. malah semua negeri atau jajahan takluknya. Temenggung. pedang.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Pembesar negeri dilantik oleh raja.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. .pembesar negeri melaksanakan perintah raja. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. curik dan lembing serta cap kempa. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah." (Harun Daud. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Fungsi undang. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti." (Harun Daud. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah.Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan.

Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.

Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan, pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Melaka juga menakluki Inderagiri, Jambi, Siantan, Kampar dan Siak, Haru, Manjong dan Beruas, Kelantan dan Terengganu. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud, amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Misalnya pengikut- pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan- tujuan tertentu. Selain itu amalan fitnah memfitnah, hasad dengki dan dendam berluasa. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.
Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan

2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN
1. Tujuan Penulisan:

   

Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka

2. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah, dan peristiwa fantasi, dongeng, mitos/bukan fakta sejarah.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog.

3. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain, Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat, berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil, gagah, perkasa, berani dan berdaulat. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan- larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja, adat mengarak sejadah, adat pertabalan dan sebagainya.  larangan memakai kain berwarna kuning, larangan memakai emas, keris tertentu dan sebagainya.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo, kehebatan dan keistimewaan raja.

Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China, Melaka- Pasai dan lain-Iain . 4. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.Pertabalan raja, kelahiran, kemangkatan, hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. Jika ada tarikh pun, tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah,Sultan Mansur Syah, Sultan Alau'd-Din Riayat Syah, dan Sultan Mahmud Syah. 5. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib,dongeng, mitos, legenda dan fantasi.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.

 Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya, hubungan diplomatik Melaka dengan Siam, China,dan Pasai.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai

6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri, bangsawan, rakyat jelata, hamba, golongan Arab, India-Muslim dan lain- lain.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih, semut besar, pelanduk putih, anjing perburuan, cacing gelang-gelang; orang-orang halus seperti hantu,dan Puteri Gunung Ledang. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri, bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja- raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos, legenda, dongeng dan fantasi. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.  Menonjolkan kebesaran, kejayaan, kehebatan pemerintahan.  Peranan negara kota dari segi politik, kebudayaan,perdagangan, pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat, luas jajahan takluk meliputi Kelantan, Pahang dan Terengganu. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar.

 Fitnah, amalan rasuah, pilih kasih,ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh.

Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri, dan kepuasan seks. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat, melakukan ketidakadilan, terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir, serta

Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Hendak menyerang ke Melaka.pertahanan negara kota yang lemah. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. tiada hamba Melayu itu dapat . kepada hari Khamis.. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. waktu 'alduha.. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. Bunga berladung air mata.. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. puisi. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. Ada cincin berisi bunga. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. buku. "Daulat tuanku. kepada tahun Dal. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Oleh itu. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. diingatkannya oleh mereka itu. pada dua belas hari bulan Rabiulawal.

" Maka titah baginda. Tun Omar. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. mahupun hikayat-hikayat. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Tun Bija Sura. Seri Bija Diraja. Tuan Saidi Arab umpamanya. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. novel. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. Jikalau dengan ikhlas paman. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. dan akibat. dan sebagainya. Tuan Jana Khatib umpamanya. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. . sebab. bangsa. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Oleh itu. seperti mengangkat martabat raja. initah yang hamba pohonkan".menyalahi kehendak tuannya. Raja China misalnya. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. amat baik parasnya. Tuan Jana Khatib.

dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. . Sultan Mansur Syah.UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan.

Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Majapahit. Ali Manu Nayan. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. . Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Dalam aspek politik. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Pasai. dan China. Kadi Maulana Abu Bakar. Pada saat kemerosotan Melaka. benua Keling. Haru. kejatuhan Melaka. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. dan Siam. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. dan beberapa lagi manakala. dan Nina Sura Dewana. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. rakyat dan hamba abdi. pembesar. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah.danlemah. penyebaran Islam di Melaka. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka.

Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di . Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. membentang tikar. menggantung tabir dan langitiangit.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil.3. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan.

mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Raja memiliki "daulat". Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. misalnya. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. Contohnya. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. "( Kamus Dewan. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Dist. . Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi.pedagang." (Zainul Abidin Safuwan. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. DBP. Kamus Bahasa Melayu Utusan. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Utusan Pub. "aturan dan susunan negara. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3.Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Raja orang yang sangat. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos.

alat kebesaran dan peraturan-peraturan.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. Fungsi undang. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. curik dan lembing serta cap kempa. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya." (Harun Daud." (Harun Daud. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. hlm. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. malah semua negeri atau jajahan takluknya. . Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. pedang. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah.Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya.

Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. . Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kelantan dan Terengganu. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Siantan. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Temenggung. Kampar dan Siak. Penghulu Bendahari dan Syahbandar.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Haru. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Melaka juga menakluki Inderagiri. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Jambi. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Manjong dan Beruas. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara.pembesar negeri melaksanakan perintah raja.

dan peristiwa fantasi. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. perkasa. adat mengarak sejadah. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog.  larangan memakai kain berwarna kuning. hasad dengki dan dendam berluasa. Melaka. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. Misalnya pengikut.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan. keris tertentu dan sebagainya. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. Selain itu amalan fitnah memfitnah. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan. . 3. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil. kehebatan dan keistimewaan raja. mitos/bukan fakta sejarah. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud. adat pertabalan dan sebagainya. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. berani dan berdaulat.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri.Pasai dan lain-Iain .tujuan tertentu. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. larangan memakai emas. gagah. dongeng.

 Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam.  Peranan negara kota dari segi politik. kemangkatan. semut besar. kejayaan. mitos.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. kebudayaan. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib. kehebatan pemerintahan. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan.dan Puteri Gunung Ledang.4.Pertabalan raja. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri. orang-orang halus seperti hantu.lain. golongan Arab. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. India-Muslim dan lain.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. bangsawan. dongeng dan fantasi.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. kelahiran.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah.dan Pasai. Pahang dan Terengganu. hamba.Sultan Mansur Syah. China. rakyat jelata. legenda dan fantasi. pelanduk putih. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. 5. cacing gelang-gelang.  Menonjolkan kebesaran.raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. Jika ada tarikh pun. dan Sultan Mahmud Syah.perdagangan. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. . legenda. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. luas jajahan takluk meliputi Kelantan.dongeng. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar. anjing perburuan.

amalan rasuah. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah... buku. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612.Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. dan kepuasan seks. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. kepada hari Khamis. serta pertahanan negara kota yang lemah. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. ." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. waktu 'alduha.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. melakukan ketidakadilan. kepada tahun Dal. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan.  Fitnah. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. puisi. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali. diingatkannya oleh mereka itu. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Oleh itu..

dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Tuan Saidi Arab umpamanya. Bunga berladung air mata. initah yang hamba pohonkan". "Daulat tuanku. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. bangsa. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi kehendak tuannya. seperti mengangkat martabat raja. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. Raja China misalnya. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Jikalau dengan ikhlas paman. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu." Maka titah baginda. Oleh itu. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara.Hendak menyerang ke Melaka. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. amat baik parasnya. Tun Bija Sura. Ada cincin berisi bunga. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Tun Omar. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. dan sebagainya. dan . Tuan Jana Khatib. Seri Bija Diraja.

Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. mahupun hikayat-hikayat. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot.beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. dan akibat. sebab. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Sultan Mansur Syah. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. novel. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. Tuan Jana Khatib umpamanya. .

Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. dan beberapa lagi manakala. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Benua Keling. dan Nina Sura Dewana. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:09 AM Labels: 2 Sastera-Sejarah 1. Turut dimuatkan ialah kisah perhubungan luar Melaka dengan negara-negara jiran dan negara-negara luar seperti hubungan Melaka dengan Negeri Siam. benua Keling. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. pembesar. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Haru. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China.Contohnya penaklukan Melaka ke atas Siak. Dalam aspek politik. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Sultan Mansur Syah. Pahang dan lain-lain.danlemah. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. penyebaran Islam di Melaka. Kampar. dan Siam. . Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. Ali Manu Nayan. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. serta kedatangan Peringgi dan penguasaannya ke atas Melaka. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Pasai. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar.4 ISI KANDUNGAN SULALATUS SALATIN Isi Kandungan Sulalatus Salatin Sulalatus Salatin mengandung peristiwa yang berasaskan fakta-fakta sejarah seperti kisah raja-raja memerintah Melaka. Kadi Maulana Abu Bakar. Pahang dan lainlain. Contohnya peristiwa-peristiwa yang berlaku pada zaman pemerinthan Sultan Muzaffar Syah. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. rakyat dan hamba abdi. Majapahit. kejatuhan Melaka. Pasai. dan China. Sulalatus Salatin juga memaparkan kisah-kisah peperangan dan penaklukan. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Sultan Mahmud Syah dan lain-lain. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Pada saat kemerosotan Melaka. Benua China.

ketinggian dan kegemilangan sesebuah negara kota atau kerajaan Melayu seperti kerajaan Pasai. dan Singapura selain Melaka.Selain itu Sulalatus Salatin turut mengaitkan peristiwa-peristiwa yang bersifat fiksyen dan mitos. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:01 AM Labels: 1.Selain itu pengarang Sulalatus Salatin turut berminat membaca berbagai-bagai hikayat daripada kesusasteraan asing yang diterap dari kesusasteraan Hindu. Berdasarkan isi kandungan Sulalatus Salatin. Bendahara Johor seawktu pemerintahan Sultan Ala'ud-Din Riayat Syah III yang memerintahan di Pekan Tua. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:52 AM Labels: 1. Pengarang juga turut mengaitkan binatang Suci Hindu iaitu lembu putih. seperti pembukaan Pasai. Tujuan seterusnya ialah untuk menggambarkan kebesaran sebuah dinasti raja-raja Melayu yang bermula dari zaman Raja Iskandar Syah di awal abad ke-15 hinggalah zaman pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah III di awal abad ke-17. Tun Perak dan lain-lain. Pengarang turut terpengaruh dengan kesusasteraan Jawa seperti cerita Panji dan Cerita Damar Wulan.4 Kandungn 1. Dipercayai penulisan Hikayat Melayu berakhir pada sebelum tahun 1536 Masihi. .3 Tujuan Penulisan 1. dan Hikayat Raja-Raja Pasai. Selain itu untuk memperlihatkan kepada bangsa lain akan kebesaran bangsa Melayu itu sendiri. Contohnya seperti kisah Raja Suran turun ke negeri bawah laut yang bernama Dika.3 TUJUAN PENULISAN Sulalatus Salatin Sejarah Melayu ditulis dengan tujuan untuk mengangkat kedudukan dan sejarah silam raja-raja Melaka. Sulalatus Salatin juga dikenalai sebagai Sejarah Melayu. Selain itu pengarang amat berminatt membaca naskhah sastera dan sejarah tertua seperti Hikayat Iskandar Zulkarnain. Sulalatus Salatin juga dijadikan satu wadah merakamkan kebesaran. Sebagai contoh pengarang dapat menggarap secara terperinci unsur-unsur sastera Hindu ketika mengisahkan pengembaraan Raja Suran ke negeri bawah laut dankisah di Bukit Si Guntang Mahamiru. dan mitos peminangan Puteri Gunung Ledang. Nama timang-timangan Tun Muhammad ialah Tun Seri Lanang. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan memuatkan kisah tokoh-tokoh yang dianggap legenda seperti Badang. Batu Sawar. Johor. Contoh-contoh dari hasil sastera Jawa dapat dilihat melalui gambaran peristiwa utusan Melaka pergi ke Majapahit seterusnya peristiwa peminangan Puteri Galuh Cendera Kirana. dikaitkan pula dengan permintaan mas kahwin yang luar biasa. Selain itu ia dihasilkan untuk mengangungkan kebesaran dan kecemerlangan raja-raja dan kerajaan Melaka. Singapura dan Melaka. dan juga kisah-kisah di Bukit Si Guntang. mitos kemasukan Islam di Melaka.2 KEPENGARANGAN SULALATUS SALATIN KEPENGARANGAN Nama asal Sulalatus Salatin ialah Hikayat Melayu. Naskhah Hikayat Melayu dibawa ke Johor dari Goa. Dalam peristiwa peminangan Puteri Gunung Ledang.menampakkan pengarangnya sebagai seorang intelek Melayu yang berminat kepada sejarah dan suasana pergolakan politik di Melaka waktu itu. Setelah dibawa ke Johor. Hang Tuah. naskhah ini disusun semula pada tahun 1612 oleh Tun Muhammad. Selain itu terdapat juga kisah-kisah mitos seperti mitos pembukaan tempat dan negeri. Sulalatus Salatin juga dihasilkan untuk kegunaan istana (istana centric) dan kegunaan orang-orang bangsawan Melayu sebagai rujukan pada masa akan datang.

menarik dan bermutu tinggi. di samping menggunakan pelbagai teknik bercerita seperti teknik dialog. syair dan bidalan Arab yang menimbulkan kesan keindahan dan menarik ketika membaca teks tersebut. Beliau juga dapat menceritakan sesuatu episod dengan nyata dan jelas sehingga berjaya mengusik perasaan sama ada sedih. Pengarang berupaya melukis segala kisah atau gambaran masyarakat Melayu dengan hidup dan indah. menyelitkan pantun. MiaRuzul dengan kambing randuk dan lain-lain. Pengarang Sulalatus Salatin merupakan seorang yang kreatif dan artistik kerana dapat menampilkan teks tersebut dalam bentuk yang sangat menarik dan indah dari segi persembahannya. Seri Wak Raja. Jika dikaji lebih mendalam terdapat juga struktur penulisany ang mirip gaya khutbah. Terdapat juga pembahagian bab-bab pada cetera yang disampaikan. monolog dan monolog dalaman.Pengarang begitu mahir menggarap corak penulisan kesusasteraan Parsi dan Arab. di samping penggunaan kalimah-kalimah Arab yang ketara. lucu. Seri Bija Diraja. Contohnya ketika menggambarkan watak Tun Mai Ulat Bulu. Perasaan marah yang tidak terkawal dapat dibayangkan dengan kata-kata yang diucapkan." Pengarang juga berjaya memberikan pembaca gambaran yang berkesan dalam menceritakan kebesaran kerajaan China.2 Kepengarangan . Selain itu dimasukkan petikan syair dan bidalan Arab juga termasuklah menyelitkan ayat-ayat al-Quran.Selain itu pengarang berjaya menerapkan gaya bahasa indah. contohnya: "Dipertidaknya lelaki kita oleh Betara Majapahit itu. contohnya menggambarkan peristiwa tragedi pembunuhan Tun Besar dan tragedi pembunuhan Bendahara Seri Maharaja Pengarang turut berupaya melukis watak dengan lebih hidup. meriah dan riang gembira. Contohnya peristiwa peperangan digambarkan dengan penuh suasana ngeri dan ganas. menyayat hati. istimewa dan bercampur dengan unsur lucu. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:44 AM Labels: 1. kita dikirimNya subang. Kebolehan pengarang seterusnya ialah berkebolehan menceritakan sesuatu peristiwa dengan penghayatan mendalam. Hal ini jelas dilihat dari sudut pendahuluan teksyang ada gaya masnawi.

Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. d. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular.PENGENALAN a. e. c. Disusun semula pada tahun 1612. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. b. .

Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang.. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Diceritakan kisah Raja Pasai. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. . Temenggung dan Laksamana. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. kerana tidak mahu menderhaka. walaupun beliau tidak bersalah. Tun Mutahir pula . Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Ketika mendongak. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Siak dan Inderagiri di Sumatera. dapatlah melihat wajah raja China. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka.5. Tidak ketinggalan. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Terengganu. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut.

Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa.Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. . berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam.

w melalui mimpi. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Ketika Bendahara sampai. Muhammad-ar-rasulullah." (Sulalatus Salatin. Keesokan harinya pada hari siang.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat.. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. . Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti.a. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Rasulullah s. Rasulullah s. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. hal 73). Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu.a.4.a.a. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin.a. Pada waktu Asar.w. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Raja dan pembesar diislamkan. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Rasulullah s. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar.

Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Kadi Yusuf.4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam .Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Maulana Abu Bakar. hlm. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata.186-187). hlm. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. dan Maulana Sadar Jahan. Melalui wasiat. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. (Sulalatus Salatin. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. hlm. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka.

. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu." ..penulisan karya agung itu. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. makin bertambah dendam juga. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. (Sulalatus Salatin. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. alam. Pada tiaptiap akhir cetera. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman.. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Ulama-ulama. bahari. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. adanya. Contohnya.

Tun Bijaya Sura. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. sungguh di dalam dilawani. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. takut mudarat ke atas nyawa. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Hang Lekiu. Hang Iskandar. berpenyakit untut di kaki. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. India. terlalu takut akan Paduka Bubunya. dan China . hlm 108) Di Siam. Hang Ali.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Hang Tuah bersama Hang Jebat. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Dengan kebijaksanaan itu. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. . utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Seorang Suir tua." (Sulalatus Salatin. dilambung-lambung. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Hang Kasturi. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. bermain lembing.baik dengan Siam. Soal keselamatan dapat diatasi. Hang Hassan dan Hang Hussin. Majapahit. Hang Lekir. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Mereka menaiki 500 buah perahu besar.

Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Ketika mengadap Betara Majapahit. Ketika makan. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Kain disingsing ke lutut. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. dan orang China jugagemar makan kangkung. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. juga hubungan keluarga. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. . Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Setelah menguji kekuatan Melaka. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Majapahit mengakui keutuhan Melaka.Ketika di Majapahit. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Sebagai menghargai raja Melaka. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Di China. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Sewaktu menghadap. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Ketika belayar ke China. mereka dapat mematahkan serangan. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa.

Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang.. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman . Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat.0 Hubungan a/bangsa 5. Tidak ketinggalan. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Ketika mendongak. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Terengganu. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain.Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Berikutan hal itu. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Diceritakan kisah Raja Pasai.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Untuk pulang ke Malaka. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. dapatlah melihat wajah raja China. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut.

FEBRUARY 7. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja.a. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara.w melalui mimpi. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Tun Mutahir pula . Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Keesokan harinya pada hari siang. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. kerana tidak mahu menderhaka..a. Rasulullah s. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.a. Rasulullah s. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. 2011 4.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka.a. Ketika Bendahara sampai. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Rasulullah s. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka.w. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. .sembah daripada Sultan Melaka. walaupun beliau tidak bersalah. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Temenggung dan Laksamana. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Untuk mengubati penyakit kedal itu. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.a. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.

"Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Melalui wasiat. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Raja dan pembesar diislamkan. dan Maulana Sadar Jahan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Kadi Yusuf. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. hlm. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. hal 73). ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya .186-187). Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Maulana Abu Bakar." (Sulalatus Salatin.Muhammad-ar-rasulullah. Pada waktu Asar. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. hlm.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka.

makin bertambah dendam juga. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. adanya. alam. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. hlm. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Pada tiaptiap akhir cetera. hingga berkelip kepadanya kelopak mata.Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Contohnya. Ulama-ulama.. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia.." ." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. (Sulalatus Salatin. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. (Sulalatus Salatin. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. . Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. bahari. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini.

dan China . India. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. berpenyakit untut di kaki. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. sungguh di dalam dilawani. bermain lembing. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Hang Tuah bersama Hang Jebat. Dengan kebijaksanaan itu. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali .baik dengan Siam. Soal keselamatan dapat diatasi. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Hang Lekiu. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Majapahit." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Hang Lekir. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Ketika di Majapahit. Hang Ali. Hang Kasturi." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Hang Iskandar. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit." (Sulalatus Salatin. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Seorang Suir tua. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Hang Hassan dan Hang Hussin. takut mudarat ke atas nyawa. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. hlm 108) Di Siam. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Tun Bijaya Sura. dilambung-lambung. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam.

. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Kain disingsing ke lutut. Sewaktu menghadap. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. juga hubungan keluarga.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. dan orang China jugagemar makan kangkung. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Ketika belayar ke China. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Sebagai menghargai raja Melaka. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. mereka dapat mematahkan serangan. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Di China. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca.tambatan lalulari ke hutan. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Ketika makan. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Setelah menguji kekuatan Melaka. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Ketika mengadap Betara Majapahit. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji.

0 Hubungan a/bangsa 5. Terengganu. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Untuk pulang ke Malaka. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka.Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Diceritakan kisah Raja Pasai. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain.. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Raja .0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Berikutan hal itu.

raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. FEBRUARY 7. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Temenggung dan Laksamana. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. walaupun beliau tidak bersalah. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. kerana tidak mahu menderhaka. dapatlah melihat wajah raja China. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Tun Mutahir pula . 2011 . Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Tidak ketinggalan. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa.Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Ketika mendongak. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam.

ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Rasulullah s. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti.a. Pada waktu Asar.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Keesokan harinya pada hari siang. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan." (Sulalatus Salatin.a. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu.a. Ketika Bendahara sampai.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara.a.a. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah.4. Raja dan pembesar diislamkan.. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin.w. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Muhammad-ar-rasulullah. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos.w melalui mimpi. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Rasulullah s. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. hal 73). bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Rasulullah s. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. .

Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. makin bertambah dendam juga. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. (Sulalatus Salatin. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. (Sulalatus Salatin. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. hlm. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. adanya. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir.Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Kadi Yusuf. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1).186-187). Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. . dan Maulana Sadar Jahan. Melalui wasiat. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. hlm. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. hlm. Maulana Abu Bakar.

Ulama-ulama." . Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka.. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Contohnya. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. . bahari. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam.. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. JANUARY 25. 2011 3. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. alam. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Pada tiaptiap akhir cetera.

Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Contohnya. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah.pedagang. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi.Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. menggantung tabir dan langitiangit. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. membentang tikar. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. .

hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan." (Zainul Abidin Safuwan. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Dist. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA . misalnya. Raja orang yang sangat. DBP. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Utusan Pub. Raja memiliki "daulat". "( Kamus Dewan. "aturan dan susunan negara. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Kamus Bahasa Melayu Utusan. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin.Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin.

malah semua negeri atau jajahan takluknya.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. hlm." (Harun Daud. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. ." (Harun Daud. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. Fungsi undang. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. pedang. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat.Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. curik dan lembing serta cap kempa. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah.

Haru. Melaka juga menakluki Inderagiri. Temenggung.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. . Siantan. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Kelantan dan Terengganu. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Jambi. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Kampar dan Siak. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Manjong dan Beruas. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah.

hasad dengki dan dendam berluasa. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. . Selain itu amalan fitnah memfitnah. dongeng. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.tujuan tertentu. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. 3. dan peristiwa fantasi.Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Misalnya pengikut.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. mitos/bukan fakta sejarah.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.

 Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. bangsawan.dan Puteri Gunung Ledang. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. golongan Arab. adat mengarak sejadah. kemangkatan. adat pertabalan dan sebagainya. kelahiran.  larangan memakai kain berwarna kuning. gagah. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. keris tertentu dan sebagainya. dan Sultan Mahmud Syah. rakyat jelata. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. Melaka. kehebatan dan keistimewaan raja. Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil. mitos.Sultan Mansur Syah.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. India-Muslim dan lain. cacing gelang-gelang. hamba.dan Pasai. orang-orang halus seperti hantu. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. pelanduk putih. 4.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. China.lain. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. perkasa. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.dongeng. 5.raja   kisah pembukaan negara kota kemasukan Islam .  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. legenda dan fantasi. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. anjing perburuan. berani dan berdaulat. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. Jika ada tarikh pun. semut besar.Pasai dan lain-Iain .Pertabalan raja.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. larangan memakai emas.

Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. kejayaan. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. melakukan ketidakadilan. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. puisi. amalan rasuah. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini.  Peranan negara kota dari segi politik. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri.  Fitnah. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. legenda. kehebatan pemerintahan. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. . pusat penyebaran Islam dan lain-lain.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.perdagangan. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timangtimangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja.Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. serta pertahanan negara kota yang lemah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. Oleh itu. Pahang dan Terengganu. dan kepuasan seks.  Menonjolkan kebesaran. kebudayaan. dongeng dan fantasi. buku. pilih kasih. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib.

Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan raja-raja Melayu dengan istiadatnya sekali. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. waktu 'alduha. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. kepada hari Khamis.. Bunga berladung air mata.. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. kepada tahun Dal. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Hendak menyerang ke Melaka. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi . Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. diingatkannya oleh mereka itu. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. "Daulat tuanku. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus.. Ada cincin berisi bunga. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair.

kehendak tuannya. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Tuan Jana Khatib. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Jikalau dengan ikhlas paman. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Tun Bija Sura. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. dan sebagainya. Oleh itu. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. . Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Raja China misalnya. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Tun Omar. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. bangsa." Maka titah baginda. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. Seri Bija Diraja. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. seperti mengangkat martabat raja. Tuan Saidi Arab umpamanya. initah yang hamba pohonkan". amat baik parasnya. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. Tuan Jana Khatib umpamanya.

Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. dan akibat.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. sebab. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. iaitu tentang pembukaanpembukaan. novel. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. . bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Sultan Mansur Syah. mahupun hikayat-hikayat.Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin.

rakyat dan hamba abdi. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Haru. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. penyebaran Islam di Melaka. kejatuhan Melaka. Antara saudagar-saudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. dan Siam. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Kadi Maulana Abu Bakar. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. dan China. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikh-tarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. . Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Pada saat kemerosotan Melaka.danlemah. pembesar. Dalam aspek politik. benua Keling. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Majapahit. dan beberapa lagi manakala. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Pasai. dan Nina Sura Dewana. Ali Manu Nayan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful