1.

1 Sinopsis
SULALATUS SALATIN SEJARAH MELAYU
PERISTIWA DALAM BAB 1

Raja Iskandar Zul-Karnain dari Makaduniah berperang dengan Raja Kida Hindi.Raja Kida Hindi tewas dan diislamkan oleh Raja Iskandar Zul-Karnain. Raja Iskandar Zul-Karnain berkahwin dengan Puteri Syahrul-Bariyah, anak Raja Kida Hindi dan mendapat seorang anak bernama Raja Aristun Syah. Raja Suran, iaitu keturunan Raja Iskandar Zul-Karnain memerintah negeri Amdan Negara dan baginda ingin menyerang China untuk meluaskan jajahan takluk.

Raja Suran sampai ke Gangga Negara dalam perjalanannya ke China. Bagindamenewaskan Raja Gangga Syah Johan dan baginda berkahwin dengan Puteri Dara Segangga. Raja Suran sampai di negeri Langgiu kemudiannya mengahwini Puteri Onang Kiu. dan menewaskan Raja Chulan. Raja Suran

Apabila Raja Suran berada di Temasik, orang China membuat muslihat dengan menghantar orang-orang tua tiada gigi, pokok yang sudah berbuah, dan jarum berkarat dengan sebuah kapal sehingga Raja Suran membatalkan niatnya untuk menyerang China. Raja Suran turun ke laut dan sampai di bumi Dika dan baginda berkahwin dengan Puteri Mahtabu'lBahri, anak Raja Aktabu'l-Ard. Raja Suran mendapat tiga orang anak dengan Puteri Mahtabu'l-Bahri danmewasiatkan supaya Raja Aktabu'l-Ard menghantar anak-anaknya ke dunia apabila dewasa. Raja Suran kembali ke dunia dengan kuda semberani jantan.
PERISTIWA DALAM BAB 2

Anak-anak Raja Suran yang dipelihara oleh Raja Aktabu'l-Ard, iaitu Nila Pahlawan, NilaUtama, dan Krisyna Pandita sudah dewasa dan dihantar ke duniamenaiki lembu putih. Anak-anak Raja Suran muncul di Bukit Si Guntang pada waktu malam dan padi Wan Empuk dan Wan Malini berbuahkan emas, daunnya menjadi perak, dan batangnya menjadi suasa. Terjadi perkenalan antara Wan Empuk dan Wan Malini dengan anak-anak Raja Suran. Lembu putih kenaikan anak-anak Raja Suran memuntahkan buih lalu keluar dari buih itu seorang lelaki, yang diberi nama Batala.

Pahlawan menjadi raja di Minangkabau dan Krisyna Pandita pula menjadi raja di Tanjung Pura. Nila Utama ditabalkan menjadi raja di Palembang. Nila Utama (Seri Teri Buana) ingin mengahwini Raden Ratna Cendera Puri tetapi Demang Lebar Daun mahu berwaad dengan Seri Teri Buana. Waad itu akhirnya dimeterai untuk menjaga perhubungan raja dengan rakyat. Seri Teri Buana dan Raden Ratna Cendera Puri berkahwin. Raden Ratna Cendera Puri didapati tidak kedal. Seri Teri Buana keluar mencari negeri dan sampai di Bintan dan diambil oleh Wan Seri Beni sebagai anak angkat. Seri Teri Buana kemudian berburu di Bengkilau dengan pembesar-pembesar Seri: Teri Buana teriihat satu tempat, iaitu Temasek dan ingin ke tempat itu. Kenaikan Seri Teri Buana dipukul ribut dalam setelah baginda meletakkan mahkotanya di air. perjalanan ke Temasek. Ribut itu Bintan. reda

Seri Teri Buana membuka negeri di Temasek dan diberi nama Singapura berdasarkan nama singa. Seri Teri Buana ditabalkan sebagai raja Singapura yang pertama oleh Wan Seri Beni.

PERISTIWA DALAM BAB 3

Seri Teri Buana menghantar rombongan peminangan ke benua Keling untukmeminang Puteri Nila Pancadi untuk anakanda baginda, Raja Kecil Besar. Seri Teri Buana mangkat dan diganti oleh Raja Kecil Besar bergelar Paduka Seri Pikrama Wira. Paduka Seri Pikrama Wira melantik beberapa jawatan penting seperti Bendahara, Perdana Menteri, Penghulu Bendahari, dan hulubalang. Betara Majapahit telah menghantar utusan ke Singapura dengan bingkisan "Sekeping tatal tujuh depa panjangnya, ditarah tiada putus, nipisnya seperti kertas, dan bergulung seperti subang". Paduka Seri Pikrama Wira tersalah anggap dan bertindak membalas utusan itu dengan mencukur kepaia seorang budak dan beliungnya dihantar ke Majapahit. Terjadi peperangan antara Singapura dengan Majapahit tetapi Singapura tidak kalah. Kemangkatan Paduka Seri Pikrama Wira. Raja Muda dilantik menjadi raja Singapura dengan gelaran Rakna Wikrama. Badang menahan lukah tetapi ikannya dimakan hantu. Badang dapat menangkap hantu itu tetapi hantu meminta Badang melepaskannya dan permintaan Badang akan ditunaikan. Badang meminta kekuatan dan Badang terpaksa makan muntahhantu itu. Badang menjadi kuat dan dapat menebas hutan dalam masa yang singkat sehingga dimerdekakan oleh tuannya.

Badang mengalahkan pahlawan dari benua Keling bernama Nadi Bija Niakra. Badang hampir-hampir beriawan dengan Benderang, iaitu pahlawan dari Perlak tetapi pihak Benderang membatalkan perlawanan itu dengan alasan tidak mahu terjadi permusuhan pada kemudian hari. Seri Rakna Wikrama mangkat dan digantikan oleh anak baginda dengan gelaran Paduka Seri Maharaja. Merah Silu menahan lukah dan selalu mendapat cacing geiang-gelang. Apabila direbus, cacing geianggelang itu bertukar menjadi emas. Merah Caga ingin membunuh Merah Silu dan Merah Silu melarikan diri ke Rimba Jurun. Merah Silu menjumpai sebuah tempat dan menamakan tempat tersebut Semundra berdasarkan semut besar yang dilihatnya. Rasulullah s.a.w. menyuruh sahabat baginda mengislamkan rakyat Semundra. Tugas itu dilaksanakan oleh Sheikh Ismail dan fakir Muhammad yang datang ke Semundra. Fakir Muhammad mengislamkan penduduk-penduduk di Fansuri, Haru, Lamiri, dan Perlak. Fakir Muhammad berjumpa Merah Silu di pantai danmengislamkan beliau dan menukarkan namanya kepada Sultan Maliku's-Salleh. Sultan Maliku's-Salleh mendapat dua orang putera iaitu Sultan Maliku't-Tahir dan Sultan Maliku'l-Mansur. Sultan Maliku't-Tahir dirajakan di Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din menjadi Mangkubuminya. Sultan Maliku's-Salleh gering dan mewasiatkan kepada anak-anak baginda supaya berbaik-baik dan Semundra diperintah oleh Sultan Maliku'l-Mansur. Raja Syahru'n-Nuwi menitahkan Awi Dicu menangkap raja Pasai dan Awi Dicu melaksanakan tugas itu setelah membuat muslihat dengan hulubalang yang gagah di dalam empat buah peti . Raja Pasai dijadikan gembala ayam oleh raja Syahru'n-Nuwi. Sidi Ali Ghiathu'd-Din bermuafakat dengan menteri untukmembebaskan raja Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din berusaha untuk menyelamatkan rajanya dengan membuat tipu muslihat. Beliau telah memberikan hadiah berharga kepada raja Syahru'n-Nuwi sehingga raja Syahru'n-Nuwi berjanji akan memberi apa sahaja yang diminta oleh Sidi Ali Ghiatu'd-Din sebagai balasan. SidiAli Ghiathu'd-Din memohon raja Pasai daripada raja Syahru'n-Nuwi dan diizinkan oleh baginda. Raja Pasai dibawa pulang. Sultan Maliku'l-Mansur pergi ke Pasai untuk melawat Sultan Maliku't-Tahir walaupun ditegah oleh Sidi Asma Yaumi'd-Din. Sultan Maliku'l-Mansur mengambil dayang Sultan Maliku't-Tahir dan dibawa pulang ke Semundra. Saltan Maliku't-Tahir berdendam dengan Sultan Maliku'l-Mansur dan berusaha untuk menangkapnya. Sultan Maliku't-Tahir yang menggunakan tipu muslihat berjaya menangkap Sultan Maliku'l-Mansur. Sidi Asma Yaumi'd-Din dipenggal lehernya dan kepalanya dibuang ke laut manakala Sultan' Mlaliku'lMansur dibawa berperahu ke Manjung. Sultan Maliku'l-Mansur berjumpa dengan kepala Sidi Asma Yaumi'd-Din dan baginda meminta badan Sidi Asma Yaumi'd-Din untuk dicantumkan dengan kepalanya kemudian dikebumikan di Padang Maya. Sultan Maliku't-Tahir menjemput Sultan Maliku'l-Mansur pulang kerana bagindamenyesal bermusuhmusuhan dengan saudara sendiri.

iaitu Tun Ali dan Tun Ratna Wati. Todak menyerang Singapura dan ramai rakyat mati. PERISTIWA DALAM BAB 4 Tuan Jana Khatib dari Pasai datang ke Singapura. Raja Ibrahim menjadi sultandengan gelaran Sultan Abu Syahid sementara itu Raja Kassim diusir dari istana. beliau menilik batang pinang sehingga terbelah dua. Mani Purindan ke Melaka dari benua Keling dan berkahwin dengan Tun Ratna Sandari. SultanMuhammad Syah juga berkahwin dengan anak raja Rekan. . Singapura dapat dikalahkan oleh Majapahit dan Raja Iskandar Syah melarikan diri ke hulu Muar. Anak Sang Rajuna Tapa difitnah berbuat jahat dengan lelaki lain dan dihukum sula oleh Raja Iskandar Syah di hujung pasar. seperti Biawak Busuk dan Kota Buruk. Sultan Muhammad Syah menetapkan adat kepada rakyat untuk membezakan raja dengan rakyat. Sultan Muharnmad Syah berkahwin dengan Tun Ratna Wati dan mendapat seorang anakiaitu Raja Kassim. Paduka Seri Maharaja murkakan Tuan Jana Khatib dan menganggap Tuan Jana Khatib sengaja menunjukkan kepandaian di depan isteri baginda. Syed Abdul Aziz datang ke Melaka dan mengislamkan penduduk Melaka. Apabila lalu berhampiran istana raja. Paduka Seri Maharaja mangkat dan digantikan oleh Raja Iskandar Syah. Raja Muda. Sang Rajuna Tapa marah akan tindakan Raja Iskandar Syah dan menyuruh Majapahit menyerang Singapura dan beliau sedia membantu Majapahit. Selepas kemangkatan Sultan Muhammad Syah. Tuan Jana Khatib dibunuh dan badannya ghaib ke Lengkawi.Sultan Maliku'l-Mansur mangkat di sisi kubur Sidi Asma Yaumi'd-Din. Seorang budakmencadangkan agar digunakan batang pisang sebagai penahan serangan todak dan menghasilkan kejayaan. Pembesar-pembesar istana juga dikenakan peraturan-peraturan tertentu supaya dapat mengukuhkan lagi pentadbiran Melaka. Raja Iskandar Syah membuka Melaka berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan. Raja Iskandar Syah menemui beberapa tempat. Raja Iskandar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Budak itu dibunuh kerana disangkakan akan melebihi kepandaian raja suatu ketika nanti. manakala Sang Rajuna Tapa dan isteri menjadi batu. mendapat seorang anak iaitu Raja Ibrahim. Peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. tu dikurniakan dua orang anak. Raja Muda mangkat dan digantikan oleh Raden Tengah yang akhirnya digantikan pula oleh Raja Kecil Besar seiepas kemangkatan Raden Tengah.

Tun Perak meletakkan puntungpuntung api pada pokok-pokok di tepi pantai. Seri Nara Diraja Tun Ali dilantik menjadi Bendahara manakala. Orang tua dari Melaka berjaya menunjukkan kebolehannya sehingga mengagumkan raja Siam Tun Telanai dan Menteri Jana Putera juga berjaya membuat tipu helah sehingga berjaya mengelakkan daripada menentang musuh Siam yang kuat di sebelah matahari mati. Awi Cakri menyerang Melaka tetapi tidak dapat menewaskan Melaka. Tun Perak membawa angkatan dari Keiang bersama anak isteri mereka sekali. Sultan Mansur Syah Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara dan pembesar-pembesar Melakamenyerang Indera Pura. Tun Perak mula mendapat kedudukan di Melaka sehingga diiantik menjadi menteri. PERISTIWA PENTING DALAM BAB 5 Sultan Muzaffar Syah mengumpulkan rakyat menghadapi serangan Siam. Raja Indera Pura. puteri baginda.Raja Kassim menyamar sebagai nelayan dan bermuafakat dengan Maulana Jalalu'd-Din untuk merebut takhta kerajaan Melaka. Tuan Saidi Arab memanah Cau Panden dari Melaka . Perebutan takhta berlaku sehingga Raja Rekan dan Sultan Abu Syahid terbunuh. Cau Panden yang hendak menyerang Melaka mati di Siam. iaitu Maharaja Dewa Sura ditangkap manakala. Bendahara Seri Wak Raja membunuh diri setelah menganggap Sultan Muzaffar Syah tidak menyukainya. Tun Perak. memegang jawatan Penghulu Bendahari. PERISTIWA DALAM BAB 6 . Raja Kassim ditabal menjadi raja bergelar Sultan Muzaffar Syah. Sultan Muzaffar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Hal ini bertujuan mendamaikan Melaka. Rakyat Melaka berpecah belah. satu berpihak kepada Seri Nara Diraja dan satu lagi berpihak kepada Tun Perak dan ini membimbangkan Sultan Muzaffar Syah. Siam menyerang Melaka buat kali kedua di bawah pimpinan Awi Dicu. iaitu Onang Sari dibawa ke Melaka dan dikahwini oleh Sultan Mansur Syah. Tun Perak menjadi Bendahara dengan gelaran Bendahara Paduka Raja manakaia Tun Ali menjadi Seri Nara Diraja. Sultan Muzaffar Syah menceraikan isterinya Tun Kudu dan diserahkan kepada Seri Nara Diraja. iaitu anak Seri Wak Raja menjadi penghulu di Kelang. Awi Dicu membatalkan serangan lalu pulang ke Siam. Sultan Mansur Syah berkeinginan bersahabat dengan Siam dan Menteri Jana Putera serta Tun Telanai dititahkan ke Siam.

Tun Telanai dan Menteri Jana Putera terpesong ke Brunei dan dapat menipu raja Brunei dengan mengatakan Sultan Mansur Syah tidak menyembah China. Kuda Sultan jatuh ke dalam telaga tahi dan diselamatkan oleh Hang Tuah. dan menggertak anjing yang ditambat berhampiran utusan Melaka. dan penyadap Pada hari pemilihan calon suami. Sultan Mansur Syah mengenang-ngenang akan Hang Tuah memandangkan tidak ada sesiapa yang berjaya menewaskan Hang Jebat. Puteri Hang Liu berkahwin dengan Sultan Mansur Syah. Puteri Raden Galoh Awi Kesuma memilih Ki Mas Jaya sebagai suami. Satu jawatan baru yang setaraf dengan Patih Aria Gajah Mada diwujudkan. mencuri keris Betara Majapahit. Tun Bija Sura dapat menyelamatkan keris. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Telanai dan Menteri Jana Putera menghantar sembah baginda kepada raja China. Penyadap membayangkan Ki Mas Jaya akan menjadi Betara Majapahit. Penyadap menagih janjinya dengan Sang Aji Jaya Ningrat tetapi Sang Aji Jaya Ningrat keberatan melantik penyadap sebagai Patih Aria Gajah Mada. Raja China sembuh daripada penyakitnya setelah menyantap dan membasuh muka dengan air basuh kaki raja Melaka.Seorang penyadap menjumpai seorang budak hanyut dan diberi nama Ki Mas Jaya. Seri Nara Diraja menyembunyikan Hang Tuah di sebuah dusun. PERISTIWA DALAM BAB 7 Hang Jebat mengamuk di istana Melaka kerana membalas dendam atas kematian Hang Tuah. . Raja China mendapat sakit kedal setelah disembah oleh Sultan Mansur Syah dan ubatnya ialah air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Orang-orang Melaka yang diketuai oleh Tun Perpatih Putih dapat melihat wajahraja China setelah makan kangkung yang dibelah tetapi tidak dikerat. mahu beliau dilantik sebagai Patih Aria Gajah Mada sekiranya perkara itu terjadi. Hang Tuah difitnah bermukah dengan dayang raja sehingga Sultan menitahkan Hang Tuah dibunuh. Patih Aria Gajah Mada mencadangkan agar Puteri Raden Galoh Awi Kesumamemilih suami supaya dapat menjadi Betara Majapahit. menari "sapu-sapu rengit". Sultan Mansur Syah ingin meminang Puteri Raden Galuh Cendera Kirana. iaitu Patih Adi Kara dan diberikan kepada penyadap. anak Sang Aji Jaya Ningrat dengan Puteri Raden Galoh Awi Kesuma. Rombongan Melaka sampai ke Majapahit dan dapat menunjukkan kepandaian. Sultan Mansur Syah berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana.

Cucu Pau Gelang berkahwln dengan . Sultan Mansur Syah dan ramai pembesar Melaka berguru dengan Maulana Abu Bakar. Maharaja Parameswara dibunuh oleh Akhtiar Muluk manakala. Tun Mutahir menjadi Temenggung bergelar Seri Maharaja. Sebelum itu kitab itu dirujuk dan diterjemahkan di Pasai. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Bija Wangsa ke Pasai merujuk masalah agamadan masalah itu diselesaikan oleh Makhdum Mua. mangkubumi Kampar. Raja Mahadewi dengan Megat Kudu kemudian Megat Kudu dirajakan di Siak dengan gelaran Sultan Ibrahim. Semerluki jatuh hati kepada ibu saudaranya dan dihalang oleh ayahnya Keraeng Majiko. anak Maharaja Parameswara ditawan. Sultan Mansur Syah merajakan Raja Muhammad di Pahang memandangkan tidak ada yang menyembah Raja Muhammad di Melaka. PERISTIWA DALAM BAB 8 Raja Cempa menjumpai seorang budak di dalam mayang pinang dan diberi nama Pau Gelang. Bendahara Paduka Raja terlihat suatu Cahaya dari langit turun ke kepala Tun Mutahir. Tun Tahir dijadikan Seri Nara Diraja. Setelah raja Cempa mangkat. Sultan Mansur Syah berpindah istana tetapi istana yang baru dibina itu terbakar dan banyak harta tidak dapat diselamatkan.Seri Nara Diraja menjelaskan bahawa Hang Tuah masih hidup dan Hang Tuah dibawa pulang. Tun Muhammad membunuh Tun Besar. iaitu Penghuiu Bendahari manakala. Hang Tuah bertikam dengan Hang Jebat dan beliau berjaya membunuh Hang Jebat. Hang Tuah diberikan gelaran Laksamana oleh Sultan Mansur Syah. Mauiana Abu Bakar membawa kitab Duri'l-mazlum ke Melaka. anak Bendahara Paduka Raja kerana bola sepak raga yang disepak oleh Tun Besar jatuh menimpa destar Raja Muhammad. Keraeng Majiko menyuruh Semerluki merompak mencari perempuan di Ujung Tanah. Melaka menyerang Siak dan Siak dapat dikalahkan. Semerluki merosakkan jajahan Melaka dan diketahui oleh Sultan Mansur Syah lalu menyuruh Laksamana menghalang Semerluki. Seri Nara Diraja sakit dan mewasiatkan agar Bendahara Paduka Raja menjaga anak-anaknya. Melaka menyerang Kampar dan Maharaja Jaya dapat dibunuh oleh Seri Nara Diraja manakala. Pau Gelang dilantik sebagai raja Cempa. Khoja Baba dapat membunuh Tun Demang. Megat Kudu. Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara agar dibuat istana baru dan istana itu disiapkan dengan kerjasama rakyat. Orang-orang Melaka berperang dengan tentera Semerluki dan ramai orang Melaka mati. Sultan Mansur Syah mengahwinkan anak baginda. Anak-anak buah Bendahara Paduka Raja ingin membalas dendam tetapi ditegah oleh Bendahara. Laksamana berjaya menewaskan Semerluki.

Sultan Alau'd-Din Riayat Syah membuat undang-undang mencuri dikudungkan tangan manakala.puteri Majapahit. Sultan Mansur Syah murkakan Bendahara manakala. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah mendapat tahu perkara itu dan menitahkanpahlawanpahlawannya menyerang Pahang kerana Sultan Muhammad membunuh Telanai Terengganu tanpa pengetahuan Melaka dan Raja Muhammad juga ingin menyerang Melaka. pahlawan Melaka Melaka menghalang orang-orang dengan orang-orang Haru. Raja Pahlawan dari Haru mengamuk di Pasai setelah surat yang bertulis 'salam' disebut 'sembah'. Sultan Muhammad berdalih dengan mengatakan Telanai Terengganu berlaku biadap. Laksamana mengajak Bendahara merajakan semula Sultan Zainal Abidin tetapi Bendahara enggan. Sultan Mansur Syah gering dan memberi wasiat kepada anakanda baginda sebelum mangkat. pulang ke Melaka dengan rasa kecewa. Syah Indera Berma. Laksamana serba salah dan pergi berjumpa Bendahara untuk meminta maaf. Laksamana pula memburuk-burukkan Bendahara ketika di Pasai. iaitu Raja Pahang menitahkan Seri Akar Raja membunuh Telanai Terengganu kerana pergi ke Melaka tanpa memberitahu baginda. Sultan Zainal Abidin enggan menyembah Sultan Mansur Syah dan Bendahara Paduka Raja. Apabila ditanya tentang pembunuhan ke atas Telanai Terengganu. Bendaharamemuji-muji Laksamana ketika di Pasai dan apabila Laksamana mengetahui pujian Bendahara itu. Raden Galuh Ajeng dan beranak raja-raja Cempa sehinggalah Pau Kubah. Sultan Zainal Abidin dari Pasai melarikan diri ke Melaka selepas adindanya merampas takhta. Temenggung Seri Maharaja bertindak keras dengan mengetatkan undang-undang setelah beliau disindir oleh Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Sultan Muhammad. Ramai orang Pasai mati. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah menyuruh Haru. Sultan Mansur Syah mangkat dan digantikan oleh Raja Hussain dengan gelaran Sultan Alau'd Din Riayat Syah. di simpang empat di tengah negeri dibuat sebuah balai untuk diletakkan harta kecurian yang dijumpai. Raja Maluku dan Telanai Terengganu datang ke Melaka. Laksamana Hang Tuah ke Pahang dan menyuruh orangnya membunuh salah seorang keluarga Seri Akar Raja.Pau Kubah tewas berperangdengan raja Kuci. Raden Kelang dibunuh oleh orang mengamuk di Melaka. Selepas Telanai Terengganu pulang. Orangorang Melaka membantu Sultan Zainal Abidin sehingga Sultan Zainal Abidin berjaya menaiki takhta semula. iaitu anak raja Cempa lari ke Melaka. Pertempuran berlaku antara orang-orang Berlaku perdamaian antara Melaka dengan Haru. . Laksamana telah dititahkan ke Pahang untuk menyelesaikan masalah itu. Bendahara tidak membenarkan keinginan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah untuk menyerang Pahang. Melaka diancam pencuri sehingga Sultan Alau'd-Din Riayat Syah bertindak menyamar diri untuk membanteras pencuri-pencuri.

Apabila sembuh. Sultan Mahmud menitahkan agar dipinangPuteri Gunung Ledang.PERISTIWA DALAM BAB 9 Tun Jana Pakibul membunuh orang di Siak atas suruhan Sultan Ibrahim dan tidak memberitahu ke Melaka. Seri Wak Raja ingin membunuh Tun Isap tetapi Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap melarikan diri. Sultan Mahmud Syah mengganggu isteri Tun Biajid dan baginda hampir-hampir dibunuh oleh Tun Biajid. Seri Maharaja menyerang Kelantan. Laksamana Hang Tuah dihantar ke Siak dan di sana beliau mencerca Tun Jana Pakibul kerana membunuh orang tanpa memberitahu ke Melaka. Seorang perempuan tua berjumpa dengan Tun Mamad dan menjelaskan syarat yang dikenakan untuk meminang Puteri Gunung Ledang. Kedatangan Patih Adam dari Surabaya akhirnya telah menimbulkan krisis di Melaka kerana ingin berkahwin dengan Tun Minda. dan Sang Setia ke Gunung Ledang. Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap membunuh Tun Ali Sandang. Tun Isap pulang ke Melaka dan dibunuh oleh Seri Wak Raja. Laksamana. Tun Mamad. Kepada Sultan Mahmud Syah. . Bonda Sultan Mahmud yang memilih beliau menjadi Bendahara. Bendahara Paduka Raja mati dan digantikan oleh Bendahara Tun Perpatih Putih. Seri Bija Diraja dibunuh oleh Sultan Mahmud kerana lambat datang pada hari raya. Tun Mamad berjumpa Dang Raya Rani lalu Tun Mamad memberitahu tujuannya ke Gunung Ledang itu. Bendahara Paduka Raja sakit dan memberi wasiat kepada anak cucunya. Sultan Mahmud menitahkan Paduka Tuan menyerang Manjong manakala. Sultan Alaud'Din Riayat Syah gering dan baginda memberi wasiat kepada pembesar supaya merajakan Raja Mamad dan menasihati beliau kerana beliau masih kecil. Bendahara dan Laksamana dlanugerahkan usungan tetapi Bendahara tidak menggunakannya. Sultan Mahmud Syah juga mengganggu Tun Dewi tetapi oleh sebab Tun Ali Sandang berada di sana. beliau menasihatkan agar jangan ikut nafsu dan jangan mendengar fitnah. Raja Mamad dilantik sebagai Sultan Melaka setelah Sultan Alaud'-Din Riayat Syah mangkat. Sultan Mahmud gering dan dijaga oleh Bendahara Paduka Raja dan Laksamana Hang Tuah. anak Seri Nara Diraja. PERISTIWA DALAM BAB 10 pembesar- Bendahara Putih mati dan digantikan oleh Bendahara Seri Maharaja atau Tun Mutahir. Patih Adam menuntut janji daripada Seri Nara Diraja yang dikatakan mahu menjodohkan Patih Adam dengan Tun Minda tetapi Seri Nara Diraja menafikannya. Kedua-dua serangan itu berhasil. Setelah kemangkatan permaisurinya.

Hang Nadim berjaya melarikan Tun Teja setelah berbaik-baik dengan perempuan tua tukang urut. Baginda digantikan oleh anakanda baginda.Apabila diberitahu kepada Sultan Mahmud. Hang Tuah meninggal dunia dan digantikan oleh Laksamana Khoja Hassan. Sultan Mansur Syah. dan sebelum itu Laksamana Khoja Hassan dapat menewaskan angkatan Pahang yang menyerangnya di laut. iaitu adinda kepada Sultan Mahmud mengambil kesempatan atas ketampanannya untuk merosakkan gadis dan perempuan di Melaka. Sultan Mahmud menitahkan agar Sang Guna tidak boleh keluar rumah. PERISTIWA DALAM BAB 11 Sultan Abdul Jamal menyuruh Seri Wangsa Diraja ke Melaka untuk memberitahu kemangkatan ayahanda baginda. Sultan Mahmud murka kepada Hang Nadim kerana tidak banyak membawa balik kain yang diingini baginda. Hang Nadim diarahkan ke benua Keling untuk membeli kain serasah. PERISTIWA DALAM BAB 12 . Sang Sura ingin membunuh Sang Guna tetapi ditegah oleh Sultan Mahmud. Sultan Abdul Jamal ingin menyerang Melaka dengan gajah Ai Kening. Sutan Nara Singa pulang ke Inderagiri. isteri Sang Sura bermukah dengan Sang Guna. Laksamana Khoja Hassan ke Pahang dan melarikan gajah Ai Kening. Hang Nadim berjaya mengalahkan serangan Pahang di laut. Kepandaian Hang Nadim melukis sendiri corak kain dikagumi. Hang Nadim ke Pahang untuk membawa pulang Tun Teja ke Melaka. Baginda tidak sanggup menumpahkandarah anakanda baginda. Sultan Mahmud membatalkan niatbaginda meminang Puteri Gunung Ledang. Setelah Seri Wak Raja pulang dan memberitahu kecantikan Tun Teja. Hang Nadim pulang ke Melaka tetapi kapal yang dinaikinya tenggelam kerana kapal Hang Isap disumpah oleh seorang wali. : Orang-orang Melaka menjadikan orang Inderagiri di Melaka sebagai hamba sehingga mereka ingin pulang ke negeri mereka. Setelah Hang Berkat digelar Sang Sura. Sultan Mahmud inginkan Tun Teja walaupun Tun Teja sudah bertunang dengan Sultan Abdul Jamal. Sultan Abdul Jamal begitu marah dan turun dari takhta. Sultan Mahmud mahu supaya Raja Zainal dibunuh sahaja dan tugas ini disempurnakan oleh Hang Berkat. Raja Zainal. Sultan Mahmud berasa sedih dan menitahkan Seri Wak Raja ke Pahang untuk menobatkan Sultan Abdul Jamal Syah. Akhirnya.

Cau Seri Bangsa memeluk Islam setelah berjaya menewaskan Raja Sulaiman Syah di Kota Mahligai. PERISTIWA DALAM BAB 13 Bendahara Seri Maharaja hendak mengahwinkan anaknya Tun Fatimah dengan Tun Ali. Sultan Mahmud berdendam dengan Bendahara setelah melihat kecantikan Tun Fatimah. Sura Dewana memberi emaskepada Raja Mendeliar memberi hadiah kepada Laksamana Khoja Hassan dan memberitahu bahawa Bendagara Seri Maharaja ingin menderhaka. Maulana Sadar Jahan datang ke Melaka. Tun Mai Ulat Bulu berguru dengan Maulana Sadar Jahan tetapi Maulana Sadar Jahan memarahi beliau yang susah menyebut perkataan bahasa Arab. Bendahara mengahwinkan anaknya dengan Tun Ali. Kedatangan Peringgi ke Melaka dan bentuk fizikal mereka menghairankan orang-orang Melaka. Anak-anak buah Tun Hassan Temenggung selalu meminta rasuah daripada saudagar-saudagar kaya di Melaka. Terjadi peperangan antara orang Legor dengan Pahang tetapi Pahang tidak dapat ditewaskan. Nina Sura Dewana memberi hadiah kepada Bendahara Seri Maharaja dan perkara ini dilihat oleh Si Kitul. Tun Perpatih Hitam dan Tun Hussain dibunuh kerana bersikap biadap di hadapan Bendahara. Sultan Mahmud menitahkan Orang Kaya Tun Muhammad ke Pasai merujuk soal agama dan masalah itu diselesaikan oleh Tun Hassan. Peringgi menyerang Melaka di bawah pimpinan Gonsalo Periera tetapi gagal menewaskan Melaka. .Raja Legor ingin menyerang Pahang atas suruhan raja Siam. Nina Sura Dewana dan Raja Mendaliar bertelagah dan meminta Bendahara menyelesaikannya tetapi disuruh pulang terlebih dahulu kerana hari sudah petang. Raja Dibaruh menasihatkan agar Bendahara menunjukkan Tun Fatimah kepada Sultan Mahmud terlebih dahulu tetapi Bendahara enggan kerana darjat keluarganya rendah jika dibandingkan dengan Sultan Mahmud. Si Kitul memberitahu Raja Mendaliar bahawa Nina Bendahara supaya Bendahara membunuh Raja Mendaliar. Bendahara Seri Maharaja dititahkan ke Pahang untuk membantu Pahang. Cau Seri Bangsa memohonkan nobat di Melaka. Raja Kedah juga datang ke Melaka dan memohonkan nobat. Ali Manu Nayan ingin memberi rasuah kepada Tun Hassan Temenggung tetapi ditolak oleh beliau. Cau Seri Bangsa menjumpai Petani dan menjadi raja di sana. Orang-orang Melaka menyiapkan kubu pertahanan di Pahang. Sultan Mahmud berguru dengan maulana itu.

Tun Hassan Temenggung. Tun Fatimah tidak pernah senyum. Seri Nara Diraja. anak Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Paduka Tuan dilantik menjadi Bendahara walaupun sudah tua dan uzur. PERISTIWA DALAM BAB 14 Peringgi menyerang Melaka di bawah pertama Peringgi ke atas Melaka gagal. Raja Omar. dan Tun Alidibunuh oleh Sultan Mahmud. iaitu Tun Ali dan diberi gelaran Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah.Laksamana Khoja Hassan memberitahu Sultan Mahmud dan Sultan Mahmud bercadang untuk membunuh Bendahara kerana selama ini baginda memangberdendam dengan Bendahara kerana Tun Fatimah. Tun Fatimah melahirkan seorang anak lelaki. malah menggugurkan kandungan selepas berkahwin dengan Sultan Mahmud. Peringgi menyerang Bintan dan Sultan Mahmud terpaksa berundur hingga ke Kampar. PERISTIWA DALAM BAB 15 Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah ditabalkan menjadi raja selepas kemangkatan Sultan Mahmud Syah dan baginda meninggalkan Kampar menuju ke Pahang danberkahwin dengan Raja Kesuma Dewi. pimpinan Alfonso d'Albuquerque tetapiserangan kali Orang-orang Melaka membaca Hikayat Muhammad Hanafiah untuk menaikkan semangat kerana Peringgi akan menyerang lagi. Sultan Ahmad dibunuh atas arahan ayahandanya kerana baginda tidak menghormati pembesarpembesar dan digantikan oleh Raja Muzaffar. Bendahara Seri Maharaja. . Berlaku pertempuran hebat antara tentera Peringgi dengan orang-orang Melaka sehingga orang Melaka tidak dapat bertahan. Sultan Muzzafar Syah menggantikan Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah yang mangkat dan baginda membuka sebuah negeri bernama Seluyut. Sultan Ahmad dan Sultan Mahmud meiarikan diri hingga ke Pahang. Sultan Mahmud turun dari takhta dan digantikan dengan Sultan Ahmad Syah dan Sultan Ahmad pula merupakan seorang sultan yang mengamalkan sikap pilih kasih. anak Sultan Mansur Syah. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah membuka sebuah negeri di Kuala Johor. iaitu cucu Sultan Mansur Syah di Pahang berkahwin dengan Raja Fatimah.

manakala Sultan Muzaffar Syah jatuh hati dan berkahwin dengan bonda Raja Mansur. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah membuka negeri di Batu Sawar dan kemudiannya ke negeri Makam Tauhid. Disusun semula pada tahun 1612. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. PENGENALAN a. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil mangkat dan digantikan oleh Raja Martgsur dengan gelaran Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. b. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah kemudiannya memindahkan pusat pentadbiran negeri dari Makam Tauhid ke negeri di Pasir Raja. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular.Raja Omar menceraikan isteri pertamanya setelah Raja Fatimah hamil. c. . Kemangkatan Sultan Muzaffar dan digantikan oleh Sultan Abdul Jalil Syahkemudian digantikan pula oleh Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. d. e.

Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing.baik dengan Siam. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Kain disingsing ke lutut. Seorang Suir tua. terlalu takut akan Paduka Bubunya. bermain lembing. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. takut mudarat ke atas nyawa. Ketika di Majapahit. hlm 108) Di Siam. dilambung-lambung. Hang Hassan dan Hang Hussin. Tun . Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Ketika mengadap Betara Majapahit. dan China . Majapahit. India. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Dengan kebijaksanaan itu. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan." (Sulalatus Salatin. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. mereka dapat mematahkan serangan. sungguh di dalam dilawani. Hang Lekiu. berpenyakit untut di kaki. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Hang Lekir. Tun Bijaya Sura. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Soal keselamatan dapat diatasi. Hang Iskandar. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah".Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Hang Kasturi. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Hang Ali. Hang Tuah bersama Hang Jebat.

Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Sewaktu menghadap. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Setelah menguji kekuatan Melaka. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. juga hubungan keluarga. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. dan orang China jugagemar makan kangkung. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Ketika makan. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Di China. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Ketika belayar ke China. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. . Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka.Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Sebagai menghargai raja Melaka. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka.

Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Temenggung dan Laksamana. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong .0 Hubungan a/bangsa 5. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Diceritakan kisah Raja Pasai..Setiap helai mempunyai 40 perkara. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Terengganu. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Tidak ketinggalan. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun . dapatlah melihat wajah raja China. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Untuk pulang ke Malaka. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Ketika mendongak. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Berikutan hal itu. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang.

"Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. walaupun beliau tidak bersalah. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang.a. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang.Besar kerana tidak mahu menderhaka. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Rasulullah s.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah.w melalui mimpi. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. kerana tidak mahu menderhaka..a. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. "Mengapa orang itu ." (Sulalatus Salatin. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.a.a. Tun Mutahir pula . Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.w. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Ketika Bendahara sampai. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Rasulullah s.a. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Keesokan harinya pada hari siang. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Muhammad-ar-rasulullah. FEBRUARY 7. Rasulullah s. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. hal 73). Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Pada waktu Asar. 2011 4.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka.

dan Maulana Sadar Jahan. hlm. (Sulalatus Salatin. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. hlm. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Maulana Abu Bakar. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin.186-187). Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. . Melalui wasiat. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Kadi Yusuf. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka.tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. hlm. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Raja dan pembesar diislamkan.

alam. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. makin bertambah dendam juga. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil.. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Ulama-ulama.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman.. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. (Sulalatus Salatin." . Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. 2011 3. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. adanya. bahari. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. . Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab.Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. Contohnya. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Pada tiaptiap akhir cetera. JANUARY 25. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan.

Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. membentang tikar.Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Contohnya.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja.pedagang. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. menggantung tabir dan langitiangit. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina . Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya.

Dist. . "aturan dan susunan negara. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. misalnya. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. "( Kamus Dewan.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Raja orang yang sangat. Kamus Bahasa Melayu Utusan. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana." (Zainul Abidin Safuwan. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Utusan Pub. Raja memiliki "daulat". Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. DBP. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun.atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya.

Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan.pembesar negeri melaksanakan perintah raja.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah.Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya." (Harun Daud. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Pembesar negeri dilantik oleh raja.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. pedang. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. curik dan lembing serta cap kempa. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. hlm. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. malah semua negeri atau jajahan takluknya. ." (Harun Daud. Temenggung. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Fungsi undang. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah.

Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.

Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan, pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Melaka juga menakluki Inderagiri, Jambi, Siantan, Kampar dan Siak, Haru, Manjong dan Beruas, Kelantan dan Terengganu. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud, amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Misalnya pengikut- pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan- tujuan tertentu. Selain itu amalan fitnah memfitnah, hasad dengki dan dendam berluasa. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.
Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan

2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN
1. Tujuan Penulisan:

   

Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka

2. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah, dan peristiwa fantasi, dongeng, mitos/bukan fakta sejarah.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog.

3. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain, Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat, berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil, gagah, perkasa, berani dan berdaulat. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan- larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja, adat mengarak sejadah, adat pertabalan dan sebagainya.  larangan memakai kain berwarna kuning, larangan memakai emas, keris tertentu dan sebagainya.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo, kehebatan dan keistimewaan raja.

Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China, Melaka- Pasai dan lain-Iain . 4. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.Pertabalan raja, kelahiran, kemangkatan, hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. Jika ada tarikh pun, tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah,Sultan Mansur Syah, Sultan Alau'd-Din Riayat Syah, dan Sultan Mahmud Syah. 5. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib,dongeng, mitos, legenda dan fantasi.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.

 Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya, hubungan diplomatik Melaka dengan Siam, China,dan Pasai.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai

6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri, bangsawan, rakyat jelata, hamba, golongan Arab, India-Muslim dan lain- lain.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih, semut besar, pelanduk putih, anjing perburuan, cacing gelang-gelang; orang-orang halus seperti hantu,dan Puteri Gunung Ledang. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri, bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja- raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos, legenda, dongeng dan fantasi. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.  Menonjolkan kebesaran, kejayaan, kehebatan pemerintahan.  Peranan negara kota dari segi politik, kebudayaan,perdagangan, pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat, luas jajahan takluk meliputi Kelantan, Pahang dan Terengganu. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar.

 Fitnah, amalan rasuah, pilih kasih,ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh.

Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri, dan kepuasan seks. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat, melakukan ketidakadilan, terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir, serta

(Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. diingatkannya oleh mereka itu. kepada tahun Dal. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. waktu 'alduha.. puisi. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. buku. Ada cincin berisi bunga. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. Hendak menyerang ke Melaka.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Bunga berladung air mata. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. "Daulat tuanku.. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. kepada hari Khamis. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya.." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun.pertahanan negara kota yang lemah. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Oleh itu. tiada hamba Melayu itu dapat .

Tuan Jana Khatib umpamanya. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. bangsa. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Raja China misalnya. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. Oleh itu. novel. Jikalau dengan ikhlas paman. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. amat baik parasnya. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri." Maka titah baginda.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. dan akibat. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. dan sebagainya. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Tuan Saidi Arab umpamanya. mahupun hikayat-hikayat. Tun Omar.menyalahi kehendak tuannya. sebab. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Tuan Jana Khatib. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. seperti mengangkat martabat raja. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. Tun Bija Sura. initah yang hamba pohonkan". dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. . mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Seri Bija Diraja. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri.

dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir.UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. . Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Sultan Mansur Syah.

rakyat dan hamba abdi. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. kejatuhan Melaka. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. benua Keling. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. . hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. dan Siam. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Dalam aspek politik. Haru. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Ali Manu Nayan. pembesar. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. penyebaran Islam di Melaka.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. dan Nina Sura Dewana. Pasai. dan beberapa lagi manakala.danlemah. Pada saat kemerosotan Melaka. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. dan China. Kadi Maulana Abu Bakar. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Majapahit.

membentang tikar. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di .3. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. menggantung tabir dan langitiangit.

hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Raja memiliki "daulat". "( Kamus Dewan. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Dist. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. . Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Raja orang yang sangat. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . misalnya.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Contohnya. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. DBP. Kamus Bahasa Melayu Utusan. "aturan dan susunan negara. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang." (Zainul Abidin Safuwan.Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Utusan Pub.pedagang.

Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. malah semua negeri atau jajahan takluknya.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. hlm. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. pedang. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu." (Harun Daud. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat." (Harun Daud. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun.Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. Fungsi undang. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. . curik dan lembing serta cap kempa. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya.

Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Siantan. Melaka juga menakluki Inderagiri. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Manjong dan Beruas. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Jambi. Temenggung. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Haru. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. . Kelantan dan Terengganu. Kampar dan Siak. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara.

Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain. hasad dengki dan dendam berluasa. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. adat mengarak sejadah. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. Melaka.Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. dan peristiwa fantasi.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. larangan memakai emas. perkasa.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. adat pertabalan dan sebagainya. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. gagah. Selain itu amalan fitnah memfitnah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. kehebatan dan keistimewaan raja.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan.Pasai dan lain-Iain . Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. keris tertentu dan sebagainya. dongeng.tujuan tertentu. .  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud. 3. Misalnya pengikut. mitos/bukan fakta sejarah.  larangan memakai kain berwarna kuning. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. berani dan berdaulat.

Pertabalan raja. China. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. semut besar. dan Sultan Mahmud Syah. luas jajahan takluk meliputi Kelantan.dongeng. kelahiran. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri.lain. kejayaan.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. .raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. legenda dan fantasi. legenda. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah.dan Pasai. anjing perburuan.Sultan Mansur Syah. rakyat jelata. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.  Peranan negara kota dari segi politik. hamba. mitos.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. Jika ada tarikh pun.perdagangan. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.  Menonjolkan kebesaran. orang-orang halus seperti hantu. Pahang dan Terengganu.4.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. India-Muslim dan lain. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. pelanduk putih. cacing gelang-gelang.dan Puteri Gunung Ledang. dongeng dan fantasi. bangsawan. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar. kebudayaan. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri. kehebatan pemerintahan.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. golongan Arab. kemangkatan. 5.

. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya.Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. buku. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. kepada hari Khamis. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. segala bentuk karangan sama ada hikayat. amalan rasuah. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali.. . UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. waktu 'alduha. serta pertahanan negara kota yang lemah. dan kepuasan seks. kepada tahun Dal. pilih kasih. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. puisi.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh.  Fitnah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. melakukan ketidakadilan. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun.. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. diingatkannya oleh mereka itu. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. Oleh itu.

dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Tuan Saidi Arab umpamanya. Tun Bija Sura. Raja China misalnya. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. initah yang hamba pohonkan". dan sebagainya. Tun Omar." Maka titah baginda. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. dan .Hendak menyerang ke Melaka. Bunga berladung air mata. Seri Bija Diraja. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Jikalau dengan ikhlas paman. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi kehendak tuannya. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Tuan Jana Khatib. seperti mengangkat martabat raja. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. "Daulat tuanku. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. bangsa. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Ada cincin berisi bunga. Oleh itu. amat baik parasnya. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa.

Dijelaskan tentang bahagian awal cerita.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. sebab. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Sultan Mansur Syah. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. . novel. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum.beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. mahupun hikayat-hikayat. Tuan Jana Khatib umpamanya. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. dan akibat. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri.

Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Pahang dan lain-lain. Benua Keling. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Turut dimuatkan ialah kisah perhubungan luar Melaka dengan negara-negara jiran dan negara-negara luar seperti hubungan Melaka dengan Negeri Siam. Benua China.danlemah. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:09 AM Labels: 2 Sastera-Sejarah 1. dan beberapa lagi manakala. Kampar. benua Keling. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Sulalatus Salatin juga memaparkan kisah-kisah peperangan dan penaklukan. Pasai. Kadi Maulana Abu Bakar. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Haru. Contohnya peristiwa-peristiwa yang berlaku pada zaman pemerinthan Sultan Muzaffar Syah. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Dalam aspek politik. Sultan Mahmud Syah dan lain-lain. Majapahit. rakyat dan hamba abdi. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. dan Siam. Pada saat kemerosotan Melaka. dan China. serta kedatangan Peringgi dan penguasaannya ke atas Melaka.4 ISI KANDUNGAN SULALATUS SALATIN Isi Kandungan Sulalatus Salatin Sulalatus Salatin mengandung peristiwa yang berasaskan fakta-fakta sejarah seperti kisah raja-raja memerintah Melaka. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas.Contohnya penaklukan Melaka ke atas Siak. Pahang dan lainlain. Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. Ali Manu Nayan. Sultan Mansur Syah. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. penyebaran Islam di Melaka. . jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. dan Nina Sura Dewana. Pasai. kejatuhan Melaka. pembesar.

Pengarang juga turut mengaitkan binatang Suci Hindu iaitu lembu putih. dan Hikayat Raja-Raja Pasai. Batu Sawar.menampakkan pengarangnya sebagai seorang intelek Melayu yang berminat kepada sejarah dan suasana pergolakan politik di Melaka waktu itu.3 TUJUAN PENULISAN Sulalatus Salatin Sejarah Melayu ditulis dengan tujuan untuk mengangkat kedudukan dan sejarah silam raja-raja Melaka. Dalam peristiwa peminangan Puteri Gunung Ledang. dikaitkan pula dengan permintaan mas kahwin yang luar biasa. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:52 AM Labels: 1. Sulalatus Salatin juga dijadikan satu wadah merakamkan kebesaran.2 KEPENGARANGAN SULALATUS SALATIN KEPENGARANGAN Nama asal Sulalatus Salatin ialah Hikayat Melayu.Selain itu pengarang Sulalatus Salatin turut berminat membaca berbagai-bagai hikayat daripada kesusasteraan asing yang diterap dari kesusasteraan Hindu. naskhah ini disusun semula pada tahun 1612 oleh Tun Muhammad. dan mitos peminangan Puteri Gunung Ledang. seperti pembukaan Pasai. Dipercayai penulisan Hikayat Melayu berakhir pada sebelum tahun 1536 Masihi. Sulalatus Salatin juga dikenalai sebagai Sejarah Melayu. Contohnya seperti kisah Raja Suran turun ke negeri bawah laut yang bernama Dika. Sebagai contoh pengarang dapat menggarap secara terperinci unsur-unsur sastera Hindu ketika mengisahkan pengembaraan Raja Suran ke negeri bawah laut dankisah di Bukit Si Guntang Mahamiru. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:01 AM Labels: 1. mitos kemasukan Islam di Melaka. Pengarang turut terpengaruh dengan kesusasteraan Jawa seperti cerita Panji dan Cerita Damar Wulan.3 Tujuan Penulisan 1. Tun Perak dan lain-lain. Naskhah Hikayat Melayu dibawa ke Johor dari Goa. Sulalatus Salatin juga dihasilkan untuk kegunaan istana (istana centric) dan kegunaan orang-orang bangsawan Melayu sebagai rujukan pada masa akan datang. Nama timang-timangan Tun Muhammad ialah Tun Seri Lanang. dan juga kisah-kisah di Bukit Si Guntang. dan Singapura selain Melaka. Singapura dan Melaka. . Tujuan seterusnya ialah untuk menggambarkan kebesaran sebuah dinasti raja-raja Melayu yang bermula dari zaman Raja Iskandar Syah di awal abad ke-15 hinggalah zaman pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah III di awal abad ke-17.4 Kandungn 1. Johor. Contoh-contoh dari hasil sastera Jawa dapat dilihat melalui gambaran peristiwa utusan Melaka pergi ke Majapahit seterusnya peristiwa peminangan Puteri Galuh Cendera Kirana. Setelah dibawa ke Johor. Berdasarkan isi kandungan Sulalatus Salatin. Selain itu untuk memperlihatkan kepada bangsa lain akan kebesaran bangsa Melayu itu sendiri. Hang Tuah. Bendahara Johor seawktu pemerintahan Sultan Ala'ud-Din Riayat Syah III yang memerintahan di Pekan Tua. Selain itu terdapat juga kisah-kisah mitos seperti mitos pembukaan tempat dan negeri. ketinggian dan kegemilangan sesebuah negara kota atau kerajaan Melayu seperti kerajaan Pasai. Selain itu ia dihasilkan untuk mengangungkan kebesaran dan kecemerlangan raja-raja dan kerajaan Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan memuatkan kisah tokoh-tokoh yang dianggap legenda seperti Badang.Selain itu Sulalatus Salatin turut mengaitkan peristiwa-peristiwa yang bersifat fiksyen dan mitos. Selain itu pengarang amat berminatt membaca naskhah sastera dan sejarah tertua seperti Hikayat Iskandar Zulkarnain.

MiaRuzul dengan kambing randuk dan lain-lain. Hal ini jelas dilihat dari sudut pendahuluan teksyang ada gaya masnawi. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:44 AM Labels: 1. menarik dan bermutu tinggi. Pengarang Sulalatus Salatin merupakan seorang yang kreatif dan artistik kerana dapat menampilkan teks tersebut dalam bentuk yang sangat menarik dan indah dari segi persembahannya. istimewa dan bercampur dengan unsur lucu. menyelitkan pantun." Pengarang juga berjaya memberikan pembaca gambaran yang berkesan dalam menceritakan kebesaran kerajaan China. Contohnya ketika menggambarkan watak Tun Mai Ulat Bulu. Pengarang berupaya melukis segala kisah atau gambaran masyarakat Melayu dengan hidup dan indah. menyayat hati. di samping menggunakan pelbagai teknik bercerita seperti teknik dialog. Contohnya peristiwa peperangan digambarkan dengan penuh suasana ngeri dan ganas. lucu. Beliau juga dapat menceritakan sesuatu episod dengan nyata dan jelas sehingga berjaya mengusik perasaan sama ada sedih. contohnya menggambarkan peristiwa tragedi pembunuhan Tun Besar dan tragedi pembunuhan Bendahara Seri Maharaja Pengarang turut berupaya melukis watak dengan lebih hidup. Terdapat juga pembahagian bab-bab pada cetera yang disampaikan. di samping penggunaan kalimah-kalimah Arab yang ketara. meriah dan riang gembira. monolog dan monolog dalaman.Pengarang begitu mahir menggarap corak penulisan kesusasteraan Parsi dan Arab.Selain itu pengarang berjaya menerapkan gaya bahasa indah.2 Kepengarangan . Kebolehan pengarang seterusnya ialah berkebolehan menceritakan sesuatu peristiwa dengan penghayatan mendalam. syair dan bidalan Arab yang menimbulkan kesan keindahan dan menarik ketika membaca teks tersebut. Selain itu dimasukkan petikan syair dan bidalan Arab juga termasuklah menyelitkan ayat-ayat al-Quran. Jika dikaji lebih mendalam terdapat juga struktur penulisany ang mirip gaya khutbah. Perasaan marah yang tidak terkawal dapat dibayangkan dengan kata-kata yang diucapkan. contohnya: "Dipertidaknya lelaki kita oleh Betara Majapahit itu. kita dikirimNya subang. Seri Wak Raja. Seri Bija Diraja.

Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). . c. d. b. Disusun semula pada tahun 1612.PENGENALAN a. e. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536.

Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Diceritakan kisah Raja Pasai. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Untuk mengubati penyakit kedal itu. kerana tidak mahu menderhaka.5. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Tidak ketinggalan. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. . Temenggung dan Laksamana. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Terengganu. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. walaupun beliau tidak bersalah. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Tun Mutahir pula .0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya.. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Ketika mendongak. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. dapatlah melihat wajah raja China. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah.

. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura.

hal 73). Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah.w melalui mimpi. Rasulullah s. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Ketika Bendahara sampai. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Keesokan harinya pada hari siang.w.a. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Muhammad-ar-rasulullah. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos.a.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Rasulullah s. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. Raja dan pembesar diislamkan. Rasulullah s. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku.." (Sulalatus Salatin. .1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Pada waktu Asar. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah.a. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s.a. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang.4.a. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana.

Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. hlm. hlm. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota.186-187). Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Melalui wasiat. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Maulana Abu Bakar. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam . Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). dan Maulana Sadar Jahan. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Kadi Yusuf. (Sulalatus Salatin. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. hlm. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin.4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan.

. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Ulama-ulama. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. Contohnya. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. (Sulalatus Salatin. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. hingga berkelip kepadanya kelopak mata." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. makin bertambah dendam juga.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. alam. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu." . Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Pada tiaptiap akhir cetera. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. sahibul hikayat dan Iain-Iain. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab.. bahari. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. adanya. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya.penulisan karya agung itu. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. . Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab.

Soal keselamatan dapat diatasi. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. takut mudarat ke atas nyawa. Seorang Suir tua. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Hang Hassan dan Hang Hussin. Hang Kasturi. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Dengan kebijaksanaan itu. Hang Iskandar. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. India. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. terlalu takut akan Paduka Bubunya. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". . Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. dilambung-lambung. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Hang Tuah bersama Hang Jebat. Hang Ali. berpenyakit untut di kaki. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. bermain lembing. Majapahit. dan China . sungguh di dalam dilawani. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. hlm 108) Di Siam. Hang Lekir. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Hang Lekiu. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera." (Sulalatus Salatin. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu.baik dengan Siam. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Tun Bijaya Sura. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik.

Sebagai menghargai raja Melaka. Setelah menguji kekuatan Melaka. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Sewaktu menghadap. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Ketika makan. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. . Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. juga hubungan keluarga. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan.Ketika di Majapahit. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. mereka dapat mematahkan serangan. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Di China. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Kain disingsing ke lutut. Ketika mengadap Betara Majapahit. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Ketika belayar ke China. dan orang China jugagemar makan kangkung. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih.

dapatlah melihat wajah raja China. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Tidak ketinggalan. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang.0 Hubungan a/bangsa 5.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Terengganu. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Diceritakan kisah Raja Pasai. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta.. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Berikutan hal itu.Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Ketika mendongak. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman . Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Untuk pulang ke Malaka. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China.

Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. kerana tidak mahu menderhaka.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Keesokan harinya pada hari siang. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan.a. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. walaupun beliau tidak bersalah. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa.. FEBRUARY 7. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.w melalui mimpi. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos.a. Ketika Bendahara sampai. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. . 2011 4. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Rasulullah s. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura.a. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri.a. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka.w. Rasulullah s.sembah daripada Sultan Melaka.a. Rasulullah s. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Temenggung dan Laksamana. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Tun Mutahir pula .

Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Maulana Abu Bakar. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku.Muhammad-ar-rasulullah. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. hlm. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. dan Maulana Sadar Jahan. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Melalui wasiat. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Raja dan pembesar diislamkan. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Pada waktu Asar.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. hal 73). Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1)." (Sulalatus Salatin. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. hlm. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Kadi Yusuf. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota.186-187). Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya .

Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. sahibul hikayat dan Iain-Iain. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini.. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. makin bertambah dendam juga. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. (Sulalatus Salatin. Contohnya." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah.Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah.. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. adanya. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. . Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Pada tiaptiap akhir cetera. hlm. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. (Sulalatus Salatin. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi." . alam. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. bahari. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Ulama-ulama. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab.

Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Hang Lekir. Tun Bijaya Sura.baik dengan Siam. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Soal keselamatan dapat diatasi. Hang Kasturi. takut mudarat ke atas nyawa. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Majapahit. dilambung-lambung. hlm 108) Di Siam. Seorang Suir tua. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali .HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. terlalu takut akan Paduka Bubunya. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. bermain lembing. dan China . Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Hang Hassan dan Hang Hussin. Hang Iskandar. Hang Lekiu. Hang Tuah bersama Hang Jebat. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera." (Sulalatus Salatin. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. India. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. sungguh di dalam dilawani. Hang Ali. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Dengan kebijaksanaan itu. berpenyakit untut di kaki. Ketika di Majapahit. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik.

Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Di China. Kain disingsing ke lutut. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Ketika mengadap Betara Majapahit. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Setelah menguji kekuatan Melaka. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. . Sewaktu menghadap.tambatan lalulari ke hutan. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. mereka dapat mematahkan serangan. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Ketika makan. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. juga hubungan keluarga. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Ketika belayar ke China. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. dan orang China jugagemar makan kangkung. Sebagai menghargai raja Melaka. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai.

Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6.. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Diceritakan kisah Raja Pasai. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak.0 Hubungan a/bangsa 5. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Untuk pulang ke Malaka. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Terengganu. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Raja .Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Berikutan hal itu. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan.

Tidak ketinggalan. Temenggung dan Laksamana. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Ketika mendongak. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Untuk mengubati penyakit kedal itu. walaupun beliau tidak bersalah. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. 2011 . Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. dapatlah melihat wajah raja China. FEBRUARY 7. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah.Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. kerana tidak mahu menderhaka. Tun Mutahir pula . raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara.

4. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.a. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.w melalui mimpi.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Keesokan harinya pada hari siang. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya." (Sulalatus Salatin. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Rasulullah s. hal 73). Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka.a. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah.. . Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Pada waktu Asar.w. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Muhammad-ar-rasulullah. Ketika Bendahara sampai.a.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Raja dan pembesar diislamkan. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s.a. Rasulullah s. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam.a. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Rasulullah s.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum.

Antaranya Iskandar Zul-Karnian. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). hlm. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir.186-187). hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. hlm. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. (Sulalatus Salatin. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. hlm. (Sulalatus Salatin. Melalui wasiat. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Maulana Abu Bakar. adanya. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. . Kadi Yusuf. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. makin bertambah dendam juga. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. dan Maulana Sadar Jahan.

Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Contohnya. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. JANUARY 25." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. 2011 3. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. bahari.Ulama-ulama. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab.. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY.. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. alam. Pada tiaptiap akhir cetera. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. . guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim." .

Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Contohnya. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. membentang tikar. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. menggantung tabir dan langitiangit. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat.pedagang. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah.Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. . misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang.

"( Kamus Dewan. Dist. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Raja memiliki "daulat". KONSEP DAULAT DAN DERHAKA . mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Kamus Bahasa Melayu Utusan. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Utusan Pub. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. "aturan dan susunan negara. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Raja orang yang sangat. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. misalnya. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . DBP.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud.Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3." (Zainul Abidin Safuwan. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu.

KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. curik dan lembing serta cap kempa. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan.Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan." (Harun Daud. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. pedang. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. Fungsi undang. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. malah semua negeri atau jajahan takluknya. hlm. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. ." (Harun Daud.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat.

. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Siantan.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Melaka juga menakluki Inderagiri. Kelantan dan Terengganu. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Temenggung. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembesar negeri dilantik oleh raja. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Haru. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Kampar dan Siak. Jambi. Manjong dan Beruas. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu.

 Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. mitos/bukan fakta sejarah. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan.Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. . Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Selain itu amalan fitnah memfitnah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. Misalnya pengikut. 3. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain.tujuan tertentu. dan peristiwa fantasi. hasad dengki dan dendam berluasa.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. dongeng. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan.

larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. orang-orang halus seperti hantu. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. larangan memakai emas.raja   kisah pembukaan negara kota kemasukan Islam . semut besar. Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. anjing perburuan.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. legenda dan fantasi.dan Pasai. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.dongeng. Jika ada tarikh pun. 5. mitos. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. 4. rakyat jelata. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. kemangkatan. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. keris tertentu dan sebagainya.Pasai dan lain-Iain .  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib. pelanduk putih. adat pertabalan dan sebagainya.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. hamba.dan Puteri Gunung Ledang. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. cacing gelang-gelang. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. adat mengarak sejadah. perkasa.Pertabalan raja. India-Muslim dan lain. golongan Arab.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya.lain. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. China.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. dan Sultan Mahmud Syah.Sultan Mansur Syah. berani dan berdaulat. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri. Melaka. bangsawan.  larangan memakai kain berwarna kuning. kehebatan dan keistimewaan raja.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. kelahiran. gagah.

legenda. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar.perdagangan.Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. kehebatan pemerintahan. buku. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka.  Peranan negara kota dari segi politik. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. pilih kasih. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. serta pertahanan negara kota yang lemah. segala bentuk karangan sama ada hikayat. dongeng dan fantasi. amalan rasuah. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. Pahang dan Terengganu. kebudayaan. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timangtimangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja.  Fitnah. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. melakukan ketidakadilan. Oleh itu. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. . puisi. kejayaan. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini.  Menonjolkan kebesaran. dan kepuasan seks. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah.

tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi . Bunga berladung air mata. waktu 'alduha. Ada cincin berisi bunga.. Hendak menyerang ke Melaka. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung.. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya.Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan raja-raja Melayu dengan istiadatnya sekali. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. kepada tahun Dal. kepada hari Khamis. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. "Daulat tuanku. pada dua belas hari bulan Rabiulawal.." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. diingatkannya oleh mereka itu. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita.

Tuan Jana Khatib.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. seperti mengangkat martabat raja. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. bangsa. Raja China misalnya. Tuan Saidi Arab umpamanya. Tuan Jana Khatib umpamanya." Maka titah baginda. Oleh itu. . Jikalau dengan ikhlas paman. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Seri Bija Diraja. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara.kehendak tuannya. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. amat baik parasnya. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. initah yang hamba pohonkan". Tun Omar. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Tun Bija Sura. dan sebagainya. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat.

Dijelaskan tentang bahagian awal cerita.Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. mahupun hikayat-hikayat. novel. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. iaitu tentang pembukaanpembukaan. dan akibat.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Sultan Mansur Syah. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. . bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. sebab.

Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. . Kadi Maulana Abu Bakar. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. penyebaran Islam di Melaka. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. pembesar. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Ali Manu Nayan. dan Nina Sura Dewana. Antara saudagar-saudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. rakyat dan hamba abdi. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. dan Siam. Haru. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikh-tarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. dan beberapa lagi manakala.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Pasai.danlemah. benua Keling. Majapahit. dan China. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Dalam aspek politik. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. kejatuhan Melaka. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Pada saat kemerosotan Melaka. pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir.