P. 1
sulalatus salatin

sulalatus salatin

|Views: 3,565|Likes:
Published by fazirajane
enjoy saja lah ya students sumenya
enjoy saja lah ya students sumenya

More info:

Published by: fazirajane on Jan 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2014

pdf

text

original

1.

1 Sinopsis
SULALATUS SALATIN SEJARAH MELAYU
PERISTIWA DALAM BAB 1

Raja Iskandar Zul-Karnain dari Makaduniah berperang dengan Raja Kida Hindi.Raja Kida Hindi tewas dan diislamkan oleh Raja Iskandar Zul-Karnain. Raja Iskandar Zul-Karnain berkahwin dengan Puteri Syahrul-Bariyah, anak Raja Kida Hindi dan mendapat seorang anak bernama Raja Aristun Syah. Raja Suran, iaitu keturunan Raja Iskandar Zul-Karnain memerintah negeri Amdan Negara dan baginda ingin menyerang China untuk meluaskan jajahan takluk.

Raja Suran sampai ke Gangga Negara dalam perjalanannya ke China. Bagindamenewaskan Raja Gangga Syah Johan dan baginda berkahwin dengan Puteri Dara Segangga. Raja Suran sampai di negeri Langgiu kemudiannya mengahwini Puteri Onang Kiu. dan menewaskan Raja Chulan. Raja Suran

Apabila Raja Suran berada di Temasik, orang China membuat muslihat dengan menghantar orang-orang tua tiada gigi, pokok yang sudah berbuah, dan jarum berkarat dengan sebuah kapal sehingga Raja Suran membatalkan niatnya untuk menyerang China. Raja Suran turun ke laut dan sampai di bumi Dika dan baginda berkahwin dengan Puteri Mahtabu'lBahri, anak Raja Aktabu'l-Ard. Raja Suran mendapat tiga orang anak dengan Puteri Mahtabu'l-Bahri danmewasiatkan supaya Raja Aktabu'l-Ard menghantar anak-anaknya ke dunia apabila dewasa. Raja Suran kembali ke dunia dengan kuda semberani jantan.
PERISTIWA DALAM BAB 2

Anak-anak Raja Suran yang dipelihara oleh Raja Aktabu'l-Ard, iaitu Nila Pahlawan, NilaUtama, dan Krisyna Pandita sudah dewasa dan dihantar ke duniamenaiki lembu putih. Anak-anak Raja Suran muncul di Bukit Si Guntang pada waktu malam dan padi Wan Empuk dan Wan Malini berbuahkan emas, daunnya menjadi perak, dan batangnya menjadi suasa. Terjadi perkenalan antara Wan Empuk dan Wan Malini dengan anak-anak Raja Suran. Lembu putih kenaikan anak-anak Raja Suran memuntahkan buih lalu keluar dari buih itu seorang lelaki, yang diberi nama Batala.

Pahlawan menjadi raja di Minangkabau dan Krisyna Pandita pula menjadi raja di Tanjung Pura. Nila Utama ditabalkan menjadi raja di Palembang. Nila Utama (Seri Teri Buana) ingin mengahwini Raden Ratna Cendera Puri tetapi Demang Lebar Daun mahu berwaad dengan Seri Teri Buana. Waad itu akhirnya dimeterai untuk menjaga perhubungan raja dengan rakyat. Seri Teri Buana dan Raden Ratna Cendera Puri berkahwin. Raden Ratna Cendera Puri didapati tidak kedal. Seri Teri Buana keluar mencari negeri dan sampai di Bintan dan diambil oleh Wan Seri Beni sebagai anak angkat. Seri Teri Buana kemudian berburu di Bengkilau dengan pembesar-pembesar Seri: Teri Buana teriihat satu tempat, iaitu Temasek dan ingin ke tempat itu. Kenaikan Seri Teri Buana dipukul ribut dalam setelah baginda meletakkan mahkotanya di air. perjalanan ke Temasek. Ribut itu Bintan. reda

Seri Teri Buana membuka negeri di Temasek dan diberi nama Singapura berdasarkan nama singa. Seri Teri Buana ditabalkan sebagai raja Singapura yang pertama oleh Wan Seri Beni.

PERISTIWA DALAM BAB 3

Seri Teri Buana menghantar rombongan peminangan ke benua Keling untukmeminang Puteri Nila Pancadi untuk anakanda baginda, Raja Kecil Besar. Seri Teri Buana mangkat dan diganti oleh Raja Kecil Besar bergelar Paduka Seri Pikrama Wira. Paduka Seri Pikrama Wira melantik beberapa jawatan penting seperti Bendahara, Perdana Menteri, Penghulu Bendahari, dan hulubalang. Betara Majapahit telah menghantar utusan ke Singapura dengan bingkisan "Sekeping tatal tujuh depa panjangnya, ditarah tiada putus, nipisnya seperti kertas, dan bergulung seperti subang". Paduka Seri Pikrama Wira tersalah anggap dan bertindak membalas utusan itu dengan mencukur kepaia seorang budak dan beliungnya dihantar ke Majapahit. Terjadi peperangan antara Singapura dengan Majapahit tetapi Singapura tidak kalah. Kemangkatan Paduka Seri Pikrama Wira. Raja Muda dilantik menjadi raja Singapura dengan gelaran Rakna Wikrama. Badang menahan lukah tetapi ikannya dimakan hantu. Badang dapat menangkap hantu itu tetapi hantu meminta Badang melepaskannya dan permintaan Badang akan ditunaikan. Badang meminta kekuatan dan Badang terpaksa makan muntahhantu itu. Badang menjadi kuat dan dapat menebas hutan dalam masa yang singkat sehingga dimerdekakan oleh tuannya.

Badang mengalahkan pahlawan dari benua Keling bernama Nadi Bija Niakra. Badang hampir-hampir beriawan dengan Benderang, iaitu pahlawan dari Perlak tetapi pihak Benderang membatalkan perlawanan itu dengan alasan tidak mahu terjadi permusuhan pada kemudian hari. Seri Rakna Wikrama mangkat dan digantikan oleh anak baginda dengan gelaran Paduka Seri Maharaja. Merah Silu menahan lukah dan selalu mendapat cacing geiang-gelang. Apabila direbus, cacing geianggelang itu bertukar menjadi emas. Merah Caga ingin membunuh Merah Silu dan Merah Silu melarikan diri ke Rimba Jurun. Merah Silu menjumpai sebuah tempat dan menamakan tempat tersebut Semundra berdasarkan semut besar yang dilihatnya. Rasulullah s.a.w. menyuruh sahabat baginda mengislamkan rakyat Semundra. Tugas itu dilaksanakan oleh Sheikh Ismail dan fakir Muhammad yang datang ke Semundra. Fakir Muhammad mengislamkan penduduk-penduduk di Fansuri, Haru, Lamiri, dan Perlak. Fakir Muhammad berjumpa Merah Silu di pantai danmengislamkan beliau dan menukarkan namanya kepada Sultan Maliku's-Salleh. Sultan Maliku's-Salleh mendapat dua orang putera iaitu Sultan Maliku't-Tahir dan Sultan Maliku'l-Mansur. Sultan Maliku't-Tahir dirajakan di Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din menjadi Mangkubuminya. Sultan Maliku's-Salleh gering dan mewasiatkan kepada anak-anak baginda supaya berbaik-baik dan Semundra diperintah oleh Sultan Maliku'l-Mansur. Raja Syahru'n-Nuwi menitahkan Awi Dicu menangkap raja Pasai dan Awi Dicu melaksanakan tugas itu setelah membuat muslihat dengan hulubalang yang gagah di dalam empat buah peti . Raja Pasai dijadikan gembala ayam oleh raja Syahru'n-Nuwi. Sidi Ali Ghiathu'd-Din bermuafakat dengan menteri untukmembebaskan raja Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din berusaha untuk menyelamatkan rajanya dengan membuat tipu muslihat. Beliau telah memberikan hadiah berharga kepada raja Syahru'n-Nuwi sehingga raja Syahru'n-Nuwi berjanji akan memberi apa sahaja yang diminta oleh Sidi Ali Ghiatu'd-Din sebagai balasan. SidiAli Ghiathu'd-Din memohon raja Pasai daripada raja Syahru'n-Nuwi dan diizinkan oleh baginda. Raja Pasai dibawa pulang. Sultan Maliku'l-Mansur pergi ke Pasai untuk melawat Sultan Maliku't-Tahir walaupun ditegah oleh Sidi Asma Yaumi'd-Din. Sultan Maliku'l-Mansur mengambil dayang Sultan Maliku't-Tahir dan dibawa pulang ke Semundra. Saltan Maliku't-Tahir berdendam dengan Sultan Maliku'l-Mansur dan berusaha untuk menangkapnya. Sultan Maliku't-Tahir yang menggunakan tipu muslihat berjaya menangkap Sultan Maliku'l-Mansur. Sidi Asma Yaumi'd-Din dipenggal lehernya dan kepalanya dibuang ke laut manakala Sultan' Mlaliku'lMansur dibawa berperahu ke Manjung. Sultan Maliku'l-Mansur berjumpa dengan kepala Sidi Asma Yaumi'd-Din dan baginda meminta badan Sidi Asma Yaumi'd-Din untuk dicantumkan dengan kepalanya kemudian dikebumikan di Padang Maya. Sultan Maliku't-Tahir menjemput Sultan Maliku'l-Mansur pulang kerana bagindamenyesal bermusuhmusuhan dengan saudara sendiri.

Todak menyerang Singapura dan ramai rakyat mati. Apabila lalu berhampiran istana raja. Singapura dapat dikalahkan oleh Majapahit dan Raja Iskandar Syah melarikan diri ke hulu Muar. Paduka Seri Maharaja murkakan Tuan Jana Khatib dan menganggap Tuan Jana Khatib sengaja menunjukkan kepandaian di depan isteri baginda. Syed Abdul Aziz datang ke Melaka dan mengislamkan penduduk Melaka. Seorang budakmencadangkan agar digunakan batang pisang sebagai penahan serangan todak dan menghasilkan kejayaan. Pembesar-pembesar istana juga dikenakan peraturan-peraturan tertentu supaya dapat mengukuhkan lagi pentadbiran Melaka. Paduka Seri Maharaja mangkat dan digantikan oleh Raja Iskandar Syah. iaitu Tun Ali dan Tun Ratna Wati. Sultan Muhammad Syah menetapkan adat kepada rakyat untuk membezakan raja dengan rakyat. Raja Ibrahim menjadi sultandengan gelaran Sultan Abu Syahid sementara itu Raja Kassim diusir dari istana. Anak Sang Rajuna Tapa difitnah berbuat jahat dengan lelaki lain dan dihukum sula oleh Raja Iskandar Syah di hujung pasar. Raja Iskandar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. PERISTIWA DALAM BAB 4 Tuan Jana Khatib dari Pasai datang ke Singapura. mendapat seorang anak iaitu Raja Ibrahim. Mani Purindan ke Melaka dari benua Keling dan berkahwin dengan Tun Ratna Sandari. Raja Iskandar Syah membuka Melaka berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan. tu dikurniakan dua orang anak. beliau menilik batang pinang sehingga terbelah dua. Sultan Muharnmad Syah berkahwin dengan Tun Ratna Wati dan mendapat seorang anakiaitu Raja Kassim. Tuan Jana Khatib dibunuh dan badannya ghaib ke Lengkawi. manakala Sang Rajuna Tapa dan isteri menjadi batu. Raja Iskandar Syah menemui beberapa tempat. Budak itu dibunuh kerana disangkakan akan melebihi kepandaian raja suatu ketika nanti. Selepas kemangkatan Sultan Muhammad Syah. Peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Sang Rajuna Tapa marah akan tindakan Raja Iskandar Syah dan menyuruh Majapahit menyerang Singapura dan beliau sedia membantu Majapahit. Raja Muda.Sultan Maliku'l-Mansur mangkat di sisi kubur Sidi Asma Yaumi'd-Din. seperti Biawak Busuk dan Kota Buruk. Raja Muda mangkat dan digantikan oleh Raden Tengah yang akhirnya digantikan pula oleh Raja Kecil Besar seiepas kemangkatan Raden Tengah. SultanMuhammad Syah juga berkahwin dengan anak raja Rekan. .

Awi Cakri menyerang Melaka tetapi tidak dapat menewaskan Melaka. Tun Perak membawa angkatan dari Keiang bersama anak isteri mereka sekali. Cau Panden yang hendak menyerang Melaka mati di Siam. Awi Dicu membatalkan serangan lalu pulang ke Siam. Tun Perak menjadi Bendahara dengan gelaran Bendahara Paduka Raja manakaia Tun Ali menjadi Seri Nara Diraja. PERISTIWA PENTING DALAM BAB 5 Sultan Muzaffar Syah mengumpulkan rakyat menghadapi serangan Siam. Siam menyerang Melaka buat kali kedua di bawah pimpinan Awi Dicu. Tuan Saidi Arab memanah Cau Panden dari Melaka . memegang jawatan Penghulu Bendahari. Rakyat Melaka berpecah belah. Perebutan takhta berlaku sehingga Raja Rekan dan Sultan Abu Syahid terbunuh. Sultan Muzaffar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Tun Perak mula mendapat kedudukan di Melaka sehingga diiantik menjadi menteri.Raja Kassim menyamar sebagai nelayan dan bermuafakat dengan Maulana Jalalu'd-Din untuk merebut takhta kerajaan Melaka. Raja Kassim ditabal menjadi raja bergelar Sultan Muzaffar Syah. satu berpihak kepada Seri Nara Diraja dan satu lagi berpihak kepada Tun Perak dan ini membimbangkan Sultan Muzaffar Syah. Seri Nara Diraja Tun Ali dilantik menjadi Bendahara manakala. iaitu anak Seri Wak Raja menjadi penghulu di Kelang. iaitu Onang Sari dibawa ke Melaka dan dikahwini oleh Sultan Mansur Syah. Raja Indera Pura. Sultan Muzaffar Syah menceraikan isterinya Tun Kudu dan diserahkan kepada Seri Nara Diraja. Tun Perak meletakkan puntungpuntung api pada pokok-pokok di tepi pantai. Sultan Mansur Syah Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara dan pembesar-pembesar Melakamenyerang Indera Pura. Tun Perak. puteri baginda. Bendahara Seri Wak Raja membunuh diri setelah menganggap Sultan Muzaffar Syah tidak menyukainya. Hal ini bertujuan mendamaikan Melaka. iaitu Maharaja Dewa Sura ditangkap manakala. Sultan Mansur Syah berkeinginan bersahabat dengan Siam dan Menteri Jana Putera serta Tun Telanai dititahkan ke Siam. Orang tua dari Melaka berjaya menunjukkan kebolehannya sehingga mengagumkan raja Siam Tun Telanai dan Menteri Jana Putera juga berjaya membuat tipu helah sehingga berjaya mengelakkan daripada menentang musuh Siam yang kuat di sebelah matahari mati. PERISTIWA DALAM BAB 6 .

Puteri Raden Galoh Awi Kesuma memilih Ki Mas Jaya sebagai suami. Rombongan Melaka sampai ke Majapahit dan dapat menunjukkan kepandaian. Raja China mendapat sakit kedal setelah disembah oleh Sultan Mansur Syah dan ubatnya ialah air basuh kaki Sultan Mansur Syah. . dan penyadap Pada hari pemilihan calon suami. menari "sapu-sapu rengit". Hang Tuah difitnah bermukah dengan dayang raja sehingga Sultan menitahkan Hang Tuah dibunuh. Patih Aria Gajah Mada mencadangkan agar Puteri Raden Galoh Awi Kesumamemilih suami supaya dapat menjadi Betara Majapahit. Tun Telanai dan Menteri Jana Putera terpesong ke Brunei dan dapat menipu raja Brunei dengan mengatakan Sultan Mansur Syah tidak menyembah China. Raja China sembuh daripada penyakitnya setelah menyantap dan membasuh muka dengan air basuh kaki raja Melaka. Sultan Mansur Syah mengenang-ngenang akan Hang Tuah memandangkan tidak ada sesiapa yang berjaya menewaskan Hang Jebat. Tun Bija Sura dapat menyelamatkan keris. Penyadap membayangkan Ki Mas Jaya akan menjadi Betara Majapahit. Sultan Mansur Syah ingin meminang Puteri Raden Galuh Cendera Kirana. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Telanai dan Menteri Jana Putera menghantar sembah baginda kepada raja China. iaitu Patih Adi Kara dan diberikan kepada penyadap. anak Sang Aji Jaya Ningrat dengan Puteri Raden Galoh Awi Kesuma. Penyadap menagih janjinya dengan Sang Aji Jaya Ningrat tetapi Sang Aji Jaya Ningrat keberatan melantik penyadap sebagai Patih Aria Gajah Mada. mencuri keris Betara Majapahit. Puteri Hang Liu berkahwin dengan Sultan Mansur Syah. Sultan Mansur Syah berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Orang-orang Melaka yang diketuai oleh Tun Perpatih Putih dapat melihat wajahraja China setelah makan kangkung yang dibelah tetapi tidak dikerat. Satu jawatan baru yang setaraf dengan Patih Aria Gajah Mada diwujudkan. Seri Nara Diraja menyembunyikan Hang Tuah di sebuah dusun. PERISTIWA DALAM BAB 7 Hang Jebat mengamuk di istana Melaka kerana membalas dendam atas kematian Hang Tuah. dan menggertak anjing yang ditambat berhampiran utusan Melaka. Kuda Sultan jatuh ke dalam telaga tahi dan diselamatkan oleh Hang Tuah. mahu beliau dilantik sebagai Patih Aria Gajah Mada sekiranya perkara itu terjadi.Seorang penyadap menjumpai seorang budak hanyut dan diberi nama Ki Mas Jaya.

Setelah raja Cempa mangkat. iaitu Penghuiu Bendahari manakala. Tun Tahir dijadikan Seri Nara Diraja. Semerluki jatuh hati kepada ibu saudaranya dan dihalang oleh ayahnya Keraeng Majiko. Megat Kudu. Melaka menyerang Kampar dan Maharaja Jaya dapat dibunuh oleh Seri Nara Diraja manakala. Cucu Pau Gelang berkahwln dengan . Semerluki merosakkan jajahan Melaka dan diketahui oleh Sultan Mansur Syah lalu menyuruh Laksamana menghalang Semerluki. Sebelum itu kitab itu dirujuk dan diterjemahkan di Pasai. Hang Tuah diberikan gelaran Laksamana oleh Sultan Mansur Syah. Orang-orang Melaka berperang dengan tentera Semerluki dan ramai orang Melaka mati. Maharaja Parameswara dibunuh oleh Akhtiar Muluk manakala. Melaka menyerang Siak dan Siak dapat dikalahkan. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Bija Wangsa ke Pasai merujuk masalah agamadan masalah itu diselesaikan oleh Makhdum Mua. Tun Mutahir menjadi Temenggung bergelar Seri Maharaja. Seri Nara Diraja sakit dan mewasiatkan agar Bendahara Paduka Raja menjaga anak-anaknya. Sultan Mansur Syah mengahwinkan anak baginda. Anak-anak buah Bendahara Paduka Raja ingin membalas dendam tetapi ditegah oleh Bendahara. Tun Muhammad membunuh Tun Besar. anak Bendahara Paduka Raja kerana bola sepak raga yang disepak oleh Tun Besar jatuh menimpa destar Raja Muhammad. Hang Tuah bertikam dengan Hang Jebat dan beliau berjaya membunuh Hang Jebat. Mauiana Abu Bakar membawa kitab Duri'l-mazlum ke Melaka. mangkubumi Kampar. Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara agar dibuat istana baru dan istana itu disiapkan dengan kerjasama rakyat. Bendahara Paduka Raja terlihat suatu Cahaya dari langit turun ke kepala Tun Mutahir. Keraeng Majiko menyuruh Semerluki merompak mencari perempuan di Ujung Tanah. Pau Gelang dilantik sebagai raja Cempa. anak Maharaja Parameswara ditawan. Sultan Mansur Syah dan ramai pembesar Melaka berguru dengan Maulana Abu Bakar. PERISTIWA DALAM BAB 8 Raja Cempa menjumpai seorang budak di dalam mayang pinang dan diberi nama Pau Gelang.Seri Nara Diraja menjelaskan bahawa Hang Tuah masih hidup dan Hang Tuah dibawa pulang. Raja Mahadewi dengan Megat Kudu kemudian Megat Kudu dirajakan di Siak dengan gelaran Sultan Ibrahim. Khoja Baba dapat membunuh Tun Demang. Sultan Mansur Syah merajakan Raja Muhammad di Pahang memandangkan tidak ada yang menyembah Raja Muhammad di Melaka. Sultan Mansur Syah berpindah istana tetapi istana yang baru dibina itu terbakar dan banyak harta tidak dapat diselamatkan. Laksamana berjaya menewaskan Semerluki.

Apabila ditanya tentang pembunuhan ke atas Telanai Terengganu. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah menyuruh Haru. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah membuat undang-undang mencuri dikudungkan tangan manakala. iaitu anak raja Cempa lari ke Melaka. Syah Indera Berma. Laksamana mengajak Bendahara merajakan semula Sultan Zainal Abidin tetapi Bendahara enggan. Pertempuran berlaku antara orang-orang Berlaku perdamaian antara Melaka dengan Haru. Raden Kelang dibunuh oleh orang mengamuk di Melaka. Raja Pahlawan dari Haru mengamuk di Pasai setelah surat yang bertulis 'salam' disebut 'sembah'. . Sultan Zainal Abidin enggan menyembah Sultan Mansur Syah dan Bendahara Paduka Raja. Sultan Muhammad. Selepas Telanai Terengganu pulang. Sultan Mansur Syah gering dan memberi wasiat kepada anakanda baginda sebelum mangkat. Laksamana telah dititahkan ke Pahang untuk menyelesaikan masalah itu. Orangorang Melaka membantu Sultan Zainal Abidin sehingga Sultan Zainal Abidin berjaya menaiki takhta semula. Laksamana Hang Tuah ke Pahang dan menyuruh orangnya membunuh salah seorang keluarga Seri Akar Raja. Temenggung Seri Maharaja bertindak keras dengan mengetatkan undang-undang setelah beliau disindir oleh Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.puteri Majapahit. Ramai orang Pasai mati. di simpang empat di tengah negeri dibuat sebuah balai untuk diletakkan harta kecurian yang dijumpai. iaitu Raja Pahang menitahkan Seri Akar Raja membunuh Telanai Terengganu kerana pergi ke Melaka tanpa memberitahu baginda. pahlawan Melaka Melaka menghalang orang-orang dengan orang-orang Haru. Sultan Mansur Syah murkakan Bendahara manakala. Laksamana pula memburuk-burukkan Bendahara ketika di Pasai. Sultan Muhammad berdalih dengan mengatakan Telanai Terengganu berlaku biadap. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah mendapat tahu perkara itu dan menitahkanpahlawanpahlawannya menyerang Pahang kerana Sultan Muhammad membunuh Telanai Terengganu tanpa pengetahuan Melaka dan Raja Muhammad juga ingin menyerang Melaka. Raden Galuh Ajeng dan beranak raja-raja Cempa sehinggalah Pau Kubah. Bendahara tidak membenarkan keinginan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah untuk menyerang Pahang. Sultan Zainal Abidin dari Pasai melarikan diri ke Melaka selepas adindanya merampas takhta. Melaka diancam pencuri sehingga Sultan Alau'd-Din Riayat Syah bertindak menyamar diri untuk membanteras pencuri-pencuri. Bendaharamemuji-muji Laksamana ketika di Pasai dan apabila Laksamana mengetahui pujian Bendahara itu.Pau Kubah tewas berperangdengan raja Kuci. Laksamana serba salah dan pergi berjumpa Bendahara untuk meminta maaf. Sultan Mansur Syah mangkat dan digantikan oleh Raja Hussain dengan gelaran Sultan Alau'd Din Riayat Syah. Raja Maluku dan Telanai Terengganu datang ke Melaka. pulang ke Melaka dengan rasa kecewa.

Sultan Mahmud menitahkan Paduka Tuan menyerang Manjong manakala. Seorang perempuan tua berjumpa dengan Tun Mamad dan menjelaskan syarat yang dikenakan untuk meminang Puteri Gunung Ledang. Sultan Mahmud Syah mengganggu isteri Tun Biajid dan baginda hampir-hampir dibunuh oleh Tun Biajid. Patih Adam menuntut janji daripada Seri Nara Diraja yang dikatakan mahu menjodohkan Patih Adam dengan Tun Minda tetapi Seri Nara Diraja menafikannya. Sultan Mahmud Syah juga mengganggu Tun Dewi tetapi oleh sebab Tun Ali Sandang berada di sana. Seri Bija Diraja dibunuh oleh Sultan Mahmud kerana lambat datang pada hari raya. Laksamana Hang Tuah dihantar ke Siak dan di sana beliau mencerca Tun Jana Pakibul kerana membunuh orang tanpa memberitahu ke Melaka. Sultan Mahmud gering dan dijaga oleh Bendahara Paduka Raja dan Laksamana Hang Tuah. Sultan Alaud'Din Riayat Syah gering dan baginda memberi wasiat kepada pembesar supaya merajakan Raja Mamad dan menasihati beliau kerana beliau masih kecil. Raja Mamad dilantik sebagai Sultan Melaka setelah Sultan Alaud'-Din Riayat Syah mangkat. Seri Wak Raja ingin membunuh Tun Isap tetapi Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap melarikan diri. Tun Mamad berjumpa Dang Raya Rani lalu Tun Mamad memberitahu tujuannya ke Gunung Ledang itu. anak Seri Nara Diraja. Bendahara Paduka Raja mati dan digantikan oleh Bendahara Tun Perpatih Putih. Setelah kemangkatan permaisurinya. Kedua-dua serangan itu berhasil. PERISTIWA DALAM BAB 10 pembesar- Bendahara Putih mati dan digantikan oleh Bendahara Seri Maharaja atau Tun Mutahir. Bonda Sultan Mahmud yang memilih beliau menjadi Bendahara. Apabila sembuh.PERISTIWA DALAM BAB 9 Tun Jana Pakibul membunuh orang di Siak atas suruhan Sultan Ibrahim dan tidak memberitahu ke Melaka. Tun Mamad. Kepada Sultan Mahmud Syah. Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap membunuh Tun Ali Sandang. Kedatangan Patih Adam dari Surabaya akhirnya telah menimbulkan krisis di Melaka kerana ingin berkahwin dengan Tun Minda. dan Sang Setia ke Gunung Ledang. . Laksamana. Sultan Mahmud menitahkan agar dipinangPuteri Gunung Ledang. Seri Maharaja menyerang Kelantan. Bendahara Paduka Raja sakit dan memberi wasiat kepada anak cucunya. beliau menasihatkan agar jangan ikut nafsu dan jangan mendengar fitnah. Tun Isap pulang ke Melaka dan dibunuh oleh Seri Wak Raja. Bendahara dan Laksamana dlanugerahkan usungan tetapi Bendahara tidak menggunakannya.

Kepandaian Hang Nadim melukis sendiri corak kain dikagumi. Laksamana Khoja Hassan ke Pahang dan melarikan gajah Ai Kening. Akhirnya. Setelah Hang Berkat digelar Sang Sura. Sultan Mansur Syah. Sultan Mahmud membatalkan niatbaginda meminang Puteri Gunung Ledang. Setelah Seri Wak Raja pulang dan memberitahu kecantikan Tun Teja. PERISTIWA DALAM BAB 11 Sultan Abdul Jamal menyuruh Seri Wangsa Diraja ke Melaka untuk memberitahu kemangkatan ayahanda baginda. Sultan Mahmud inginkan Tun Teja walaupun Tun Teja sudah bertunang dengan Sultan Abdul Jamal.Apabila diberitahu kepada Sultan Mahmud. Sultan Abdul Jamal ingin menyerang Melaka dengan gajah Ai Kening. PERISTIWA DALAM BAB 12 . Hang Nadim diarahkan ke benua Keling untuk membeli kain serasah. Hang Nadim berjaya mengalahkan serangan Pahang di laut. Baginda tidak sanggup menumpahkandarah anakanda baginda. Hang Nadim berjaya melarikan Tun Teja setelah berbaik-baik dengan perempuan tua tukang urut. : Orang-orang Melaka menjadikan orang Inderagiri di Melaka sebagai hamba sehingga mereka ingin pulang ke negeri mereka. Hang Nadim ke Pahang untuk membawa pulang Tun Teja ke Melaka. Sutan Nara Singa pulang ke Inderagiri. Hang Tuah meninggal dunia dan digantikan oleh Laksamana Khoja Hassan. Hang Nadim pulang ke Melaka tetapi kapal yang dinaikinya tenggelam kerana kapal Hang Isap disumpah oleh seorang wali. Baginda digantikan oleh anakanda baginda. isteri Sang Sura bermukah dengan Sang Guna. Sultan Mahmud berasa sedih dan menitahkan Seri Wak Raja ke Pahang untuk menobatkan Sultan Abdul Jamal Syah. Sultan Abdul Jamal begitu marah dan turun dari takhta. Sultan Mahmud menitahkan agar Sang Guna tidak boleh keluar rumah. Sultan Mahmud mahu supaya Raja Zainal dibunuh sahaja dan tugas ini disempurnakan oleh Hang Berkat. Sang Sura ingin membunuh Sang Guna tetapi ditegah oleh Sultan Mahmud. iaitu adinda kepada Sultan Mahmud mengambil kesempatan atas ketampanannya untuk merosakkan gadis dan perempuan di Melaka. Sultan Mahmud murka kepada Hang Nadim kerana tidak banyak membawa balik kain yang diingini baginda. dan sebelum itu Laksamana Khoja Hassan dapat menewaskan angkatan Pahang yang menyerangnya di laut. Raja Zainal.

Sura Dewana memberi emaskepada Raja Mendeliar memberi hadiah kepada Laksamana Khoja Hassan dan memberitahu bahawa Bendagara Seri Maharaja ingin menderhaka. Orang-orang Melaka menyiapkan kubu pertahanan di Pahang.Raja Legor ingin menyerang Pahang atas suruhan raja Siam. Ali Manu Nayan ingin memberi rasuah kepada Tun Hassan Temenggung tetapi ditolak oleh beliau. Nina Sura Dewana memberi hadiah kepada Bendahara Seri Maharaja dan perkara ini dilihat oleh Si Kitul. Anak-anak buah Tun Hassan Temenggung selalu meminta rasuah daripada saudagar-saudagar kaya di Melaka. Si Kitul memberitahu Raja Mendaliar bahawa Nina Bendahara supaya Bendahara membunuh Raja Mendaliar. Terjadi peperangan antara orang Legor dengan Pahang tetapi Pahang tidak dapat ditewaskan. Maulana Sadar Jahan datang ke Melaka. Sultan Mahmud berguru dengan maulana itu. Cau Seri Bangsa menjumpai Petani dan menjadi raja di sana. Tun Mai Ulat Bulu berguru dengan Maulana Sadar Jahan tetapi Maulana Sadar Jahan memarahi beliau yang susah menyebut perkataan bahasa Arab. Cau Seri Bangsa memeluk Islam setelah berjaya menewaskan Raja Sulaiman Syah di Kota Mahligai. Cau Seri Bangsa memohonkan nobat di Melaka. Bendahara mengahwinkan anaknya dengan Tun Ali. Raja Kedah juga datang ke Melaka dan memohonkan nobat. Nina Sura Dewana dan Raja Mendaliar bertelagah dan meminta Bendahara menyelesaikannya tetapi disuruh pulang terlebih dahulu kerana hari sudah petang. . Sultan Mahmud berdendam dengan Bendahara setelah melihat kecantikan Tun Fatimah. Kedatangan Peringgi ke Melaka dan bentuk fizikal mereka menghairankan orang-orang Melaka. Bendahara Seri Maharaja dititahkan ke Pahang untuk membantu Pahang. PERISTIWA DALAM BAB 13 Bendahara Seri Maharaja hendak mengahwinkan anaknya Tun Fatimah dengan Tun Ali. Raja Dibaruh menasihatkan agar Bendahara menunjukkan Tun Fatimah kepada Sultan Mahmud terlebih dahulu tetapi Bendahara enggan kerana darjat keluarganya rendah jika dibandingkan dengan Sultan Mahmud. Peringgi menyerang Melaka di bawah pimpinan Gonsalo Periera tetapi gagal menewaskan Melaka. Tun Perpatih Hitam dan Tun Hussain dibunuh kerana bersikap biadap di hadapan Bendahara. Sultan Mahmud menitahkan Orang Kaya Tun Muhammad ke Pasai merujuk soal agama dan masalah itu diselesaikan oleh Tun Hassan.

malah menggugurkan kandungan selepas berkahwin dengan Sultan Mahmud. pimpinan Alfonso d'Albuquerque tetapiserangan kali Orang-orang Melaka membaca Hikayat Muhammad Hanafiah untuk menaikkan semangat kerana Peringgi akan menyerang lagi. Seri Nara Diraja. Tun Fatimah tidak pernah senyum. Sultan Muzzafar Syah menggantikan Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah yang mangkat dan baginda membuka sebuah negeri bernama Seluyut. Berlaku pertempuran hebat antara tentera Peringgi dengan orang-orang Melaka sehingga orang Melaka tidak dapat bertahan. anak Sultan Mansur Syah. anak Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah membuka sebuah negeri di Kuala Johor. Tun Hassan Temenggung. PERISTIWA DALAM BAB 15 Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah ditabalkan menjadi raja selepas kemangkatan Sultan Mahmud Syah dan baginda meninggalkan Kampar menuju ke Pahang danberkahwin dengan Raja Kesuma Dewi. Peringgi menyerang Bintan dan Sultan Mahmud terpaksa berundur hingga ke Kampar. Paduka Tuan dilantik menjadi Bendahara walaupun sudah tua dan uzur. PERISTIWA DALAM BAB 14 Peringgi menyerang Melaka di bawah pertama Peringgi ke atas Melaka gagal. . Raja Omar. Sultan Ahmad dibunuh atas arahan ayahandanya kerana baginda tidak menghormati pembesarpembesar dan digantikan oleh Raja Muzaffar. iaitu cucu Sultan Mansur Syah di Pahang berkahwin dengan Raja Fatimah. dan Tun Alidibunuh oleh Sultan Mahmud. Tun Fatimah melahirkan seorang anak lelaki. Bendahara Seri Maharaja. Sultan Mahmud turun dari takhta dan digantikan dengan Sultan Ahmad Syah dan Sultan Ahmad pula merupakan seorang sultan yang mengamalkan sikap pilih kasih. Sultan Ahmad dan Sultan Mahmud meiarikan diri hingga ke Pahang.Laksamana Khoja Hassan memberitahu Sultan Mahmud dan Sultan Mahmud bercadang untuk membunuh Bendahara kerana selama ini baginda memangberdendam dengan Bendahara kerana Tun Fatimah. iaitu Tun Ali dan diberi gelaran Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah.

Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah kemudiannya memindahkan pusat pentadbiran negeri dari Makam Tauhid ke negeri di Pasir Raja. Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. manakala Sultan Muzaffar Syah jatuh hati dan berkahwin dengan bonda Raja Mansur. . b. PENGENALAN a. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. Disusun semula pada tahun 1612. e.Raja Omar menceraikan isteri pertamanya setelah Raja Fatimah hamil. Kemangkatan Sultan Muzaffar dan digantikan oleh Sultan Abdul Jalil Syahkemudian digantikan pula oleh Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). d. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. c. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah membuka negeri di Batu Sawar dan kemudiannya ke negeri Makam Tauhid. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil mangkat dan digantikan oleh Raja Martgsur dengan gelaran Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah.

Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. dilambung-lambung. Soal keselamatan dapat diatasi. bermain lembing. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Dengan kebijaksanaan itu." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Ketika mengadap Betara Majapahit. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Kain disingsing ke lutut. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Tun Bijaya Sura. Hang Iskandar. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Hang Tuah bersama Hang Jebat." (Sulalatus Salatin. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Hang Hassan dan Hang Hussin. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. India. Hang Kasturi. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Hang Lekiu. Tun . Hang Lekir. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Majapahit. takut mudarat ke atas nyawa. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. berpenyakit untut di kaki. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. mereka dapat mematahkan serangan. hlm 108) Di Siam. Hang Ali. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Ketika di Majapahit. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. sungguh di dalam dilawani.Ketika itulah kerisnya dicuri orang.baik dengan Siam. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Seorang Suir tua. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. dan China .

Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Sewaktu menghadap. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. dan orang China jugagemar makan kangkung. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Setelah menguji kekuatan Melaka. Sebagai menghargai raja Melaka. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. . Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah.Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. juga hubungan keluarga. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Ketika belayar ke China. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Ketika makan. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Di China. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka.

Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Berikutan hal itu. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta.0 Hubungan a/bangsa 5. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. dapatlah melihat wajah raja China. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Ketika mendongak. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut.. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Temenggung dan Laksamana. Tidak ketinggalan. Terengganu.Setiap helai mempunyai 40 perkara. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun . Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Diceritakan kisah Raja Pasai. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Untuk pulang ke Malaka. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar.

Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. hal 73). walaupun beliau tidak bersalah. Keesokan harinya pada hari siang.a. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar..w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. FEBRUARY 7. kerana tidak mahu menderhaka. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam." (Sulalatus Salatin.a. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. "Mengapa orang itu . Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Rasulullah s. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Tun Mutahir pula . baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.a. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Ketika Bendahara sampai.w melalui mimpi. Rasulullah s.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat.a. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Muhammad-ar-rasulullah. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti.Besar kerana tidak mahu menderhaka. 2011 4.a. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang.w. Rasulullah s.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Pada waktu Asar.

banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka.186-187). Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. dan Maulana Sadar Jahan. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Melalui wasiat. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. . Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Maulana Abu Bakar. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. hlm. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. hlm. Kadi Yusuf. (Sulalatus Salatin. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. hlm. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka.tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Raja dan pembesar diislamkan.

. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah." . wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. adanya. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. alam. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Maulana Yusuf mengajar tasawuf.Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. . Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. (Sulalatus Salatin. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Contohnya. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana.. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Pada tiaptiap akhir cetera. Ulama-ulama. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. makin bertambah dendam juga. 2011 3. bahari. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. JANUARY 25.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi.

Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja.Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Contohnya. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. membentang tikar. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi.pedagang. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina . Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. menggantung tabir dan langitiangit. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat.

. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. "aturan dan susunan negara. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah.atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . "( Kamus Dewan. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Raja memiliki "daulat". keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Raja orang yang sangat. Dist." (Zainul Abidin Safuwan. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. Kamus Bahasa Melayu Utusan. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. Utusan Pub. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. misalnya. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. DBP.

Raja Besar Muda dan Raja Tengah . hlm." (Harun Daud.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Fungsi undang. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah.alat kebesaran dan peraturan-peraturan." (Harun Daud. . Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu.Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Temenggung. Pembesar negeri dilantik oleh raja. curik dan lembing serta cap kempa. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. pedang.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. malah semua negeri atau jajahan takluknya. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing.

Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.

Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan, pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Melaka juga menakluki Inderagiri, Jambi, Siantan, Kampar dan Siak, Haru, Manjong dan Beruas, Kelantan dan Terengganu. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud, amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Misalnya pengikut- pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan- tujuan tertentu. Selain itu amalan fitnah memfitnah, hasad dengki dan dendam berluasa. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.
Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan

2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN
1. Tujuan Penulisan:

   

Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka

2. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah, dan peristiwa fantasi, dongeng, mitos/bukan fakta sejarah.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog.

3. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain, Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat, berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil, gagah, perkasa, berani dan berdaulat. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan- larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja, adat mengarak sejadah, adat pertabalan dan sebagainya.  larangan memakai kain berwarna kuning, larangan memakai emas, keris tertentu dan sebagainya.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo, kehebatan dan keistimewaan raja.

Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China, Melaka- Pasai dan lain-Iain . 4. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.Pertabalan raja, kelahiran, kemangkatan, hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. Jika ada tarikh pun, tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah,Sultan Mansur Syah, Sultan Alau'd-Din Riayat Syah, dan Sultan Mahmud Syah. 5. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib,dongeng, mitos, legenda dan fantasi.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.

 Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya, hubungan diplomatik Melaka dengan Siam, China,dan Pasai.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai

6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri, bangsawan, rakyat jelata, hamba, golongan Arab, India-Muslim dan lain- lain.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih, semut besar, pelanduk putih, anjing perburuan, cacing gelang-gelang; orang-orang halus seperti hantu,dan Puteri Gunung Ledang. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri, bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja- raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos, legenda, dongeng dan fantasi. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.  Menonjolkan kebesaran, kejayaan, kehebatan pemerintahan.  Peranan negara kota dari segi politik, kebudayaan,perdagangan, pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat, luas jajahan takluk meliputi Kelantan, Pahang dan Terengganu. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar.

 Fitnah, amalan rasuah, pilih kasih,ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh.

Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri, dan kepuasan seks. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat, melakukan ketidakadilan, terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir, serta

. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. Bunga berladung air mata. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. buku. puisi. segala bentuk karangan sama ada hikayat. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. tiada hamba Melayu itu dapat . Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita.. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. waktu 'alduha. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. "Daulat tuanku. diingatkannya oleh mereka itu. kepada hari Khamis.pertahanan negara kota yang lemah. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali. Oleh itu.. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. Hendak menyerang ke Melaka. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. kepada tahun Dal. Ada cincin berisi bunga. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka.

bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. initah yang hamba pohonkan". peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. Tuan Jana Khatib umpamanya. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. bangsa. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. mahupun hikayat-hikayat. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. amat baik parasnya.menyalahi kehendak tuannya. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. dan akibat. Oleh itu. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. novel. Jikalau dengan ikhlas paman. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. Tuan Jana Khatib. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. Tuan Saidi Arab umpamanya. . dan sebagainya. sebab.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan." Maka titah baginda. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. Tun Omar. Seri Bija Diraja. seperti mengangkat martabat raja. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Raja China misalnya. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. Tun Bija Sura. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri.

Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Sultan Mansur Syah.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. .UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan.

kejatuhan Melaka. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. penyebaran Islam di Melaka. dan Siam. Pasai. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. pembesar. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. . dan Nina Sura Dewana. Majapahit. Dalam aspek politik. Haru. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. benua Keling. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah.danlemah. rakyat dan hamba abdi. Pada saat kemerosotan Melaka. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. dan China. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Ali Manu Nayan. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Kadi Maulana Abu Bakar. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. dan beberapa lagi manakala. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar.

Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di . Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. menggantung tabir dan langitiangit.3. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. membentang tikar. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman.

"aturan dan susunan negara. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. .Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Raja memiliki "daulat". Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Raja orang yang sangat. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. Utusan Pub. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. "( Kamus Dewan. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Contohnya. Kamus Bahasa Melayu Utusan. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi." (Zainul Abidin Safuwan. DBP. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana.Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. misalnya. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang.pedagang. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Dist.

Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. hlm.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. curik dan lembing serta cap kempa. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. pedang.Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. malah semua negeri atau jajahan takluknya." (Harun Daud.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. Fungsi undang. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. . KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan." (Harun Daud.

misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Manjong dan Beruas. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Temenggung. Haru. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Siantan. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Melaka juga menakluki Inderagiri. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Raja Besar Muda dan Raja Tengah .Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Kelantan dan Terengganu. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. . Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Jambi. Kampar dan Siak. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah.

 Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. perkasa.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. Selain itu amalan fitnah memfitnah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. 3.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. Misalnya pengikut. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. dongeng. .Pasai dan lain-Iain . adat pertabalan dan sebagainya. kehebatan dan keistimewaan raja. dan peristiwa fantasi. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda.  larangan memakai kain berwarna kuning.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri.tujuan tertentu.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. larangan memakai emas. adat mengarak sejadah. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. mitos/bukan fakta sejarah. gagah. berani dan berdaulat. keris tertentu dan sebagainya. hasad dengki dan dendam berluasa.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. Melaka. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat.

raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. kebudayaan. 5.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. legenda dan fantasi. kehebatan pemerintahan. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. China.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. kemangkatan. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri.dan Puteri Gunung Ledang.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. kelahiran. pelanduk putih.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib. dongeng dan fantasi.4. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.Sultan Mansur Syah. legenda. hamba. India-Muslim dan lain.Pertabalan raja. rakyat jelata. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah.perdagangan. cacing gelang-gelang.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. bangsawan. Jika ada tarikh pun.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. mitos. semut besar. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.lain. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri.  Peranan negara kota dari segi politik. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. golongan Arab. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.dan Pasai. anjing perburuan.dongeng.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. Pahang dan Terengganu. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. kejayaan. orang-orang halus seperti hantu.  Menonjolkan kebesaran. dan Sultan Mahmud Syah. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. . Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah.

" (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. segala bentuk karangan sama ada hikayat. puisi. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. waktu 'alduha.Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. kepada hari Khamis. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. pilih kasih.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. buku. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. . UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi.. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. dan kepuasan seks. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. serta pertahanan negara kota yang lemah. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. kepada tahun Dal. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. melakukan ketidakadilan. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. diingatkannya oleh mereka itu.. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. Oleh itu. amalan rasuah. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka..  Fitnah.

Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Tuan Saidi Arab umpamanya. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. Bunga berladung air mata. "Daulat tuanku. Ada cincin berisi bunga. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Jikalau dengan ikhlas paman. Raja China misalnya. amat baik parasnya. Tuan Jana Khatib. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. Tun Bija Sura. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah." Maka titah baginda. seperti mengangkat martabat raja.Hendak menyerang ke Melaka. Tun Omar. Seri Bija Diraja. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi kehendak tuannya. dan . bangsa. initah yang hamba pohonkan". dan sebagainya. Oleh itu.

Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Sultan Mansur Syah. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. . sebab. dan akibat.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen.beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. mahupun hikayat-hikayat. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. novel. Tuan Jana Khatib umpamanya. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya.

Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. penyebaran Islam di Melaka. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Haru. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah.danlemah. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Dalam aspek politik. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Kadi Maulana Abu Bakar. rakyat dan hamba abdi. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. serta kedatangan Peringgi dan penguasaannya ke atas Melaka. dan beberapa lagi manakala. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:09 AM Labels: 2 Sastera-Sejarah 1. kejatuhan Melaka. pembesar. . Turut dimuatkan ialah kisah perhubungan luar Melaka dengan negara-negara jiran dan negara-negara luar seperti hubungan Melaka dengan Negeri Siam.Contohnya penaklukan Melaka ke atas Siak. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Pahang dan lainlain. Pasai. Contohnya peristiwa-peristiwa yang berlaku pada zaman pemerinthan Sultan Muzaffar Syah. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Sulalatus Salatin juga memaparkan kisah-kisah peperangan dan penaklukan. benua Keling. Majapahit. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Ali Manu Nayan. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. dan Siam. Pahang dan lain-lain. dan Nina Sura Dewana.4 ISI KANDUNGAN SULALATUS SALATIN Isi Kandungan Sulalatus Salatin Sulalatus Salatin mengandung peristiwa yang berasaskan fakta-fakta sejarah seperti kisah raja-raja memerintah Melaka.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Kampar. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. Pasai. Sultan Mahmud Syah dan lain-lain. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Sultan Mansur Syah. Benua Keling. Benua China. dan China. Pada saat kemerosotan Melaka.

Pengarang juga turut mengaitkan binatang Suci Hindu iaitu lembu putih. Selain itu terdapat juga kisah-kisah mitos seperti mitos pembukaan tempat dan negeri.2 KEPENGARANGAN SULALATUS SALATIN KEPENGARANGAN Nama asal Sulalatus Salatin ialah Hikayat Melayu. Dalam peristiwa peminangan Puteri Gunung Ledang.3 Tujuan Penulisan 1. Tun Perak dan lain-lain. Contohnya seperti kisah Raja Suran turun ke negeri bawah laut yang bernama Dika.3 TUJUAN PENULISAN Sulalatus Salatin Sejarah Melayu ditulis dengan tujuan untuk mengangkat kedudukan dan sejarah silam raja-raja Melaka. Batu Sawar. Johor. dan mitos peminangan Puteri Gunung Ledang. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:52 AM Labels: 1. Hang Tuah. Nama timang-timangan Tun Muhammad ialah Tun Seri Lanang. Selain itu untuk memperlihatkan kepada bangsa lain akan kebesaran bangsa Melayu itu sendiri. Setelah dibawa ke Johor. dan juga kisah-kisah di Bukit Si Guntang.menampakkan pengarangnya sebagai seorang intelek Melayu yang berminat kepada sejarah dan suasana pergolakan politik di Melaka waktu itu. Sulalatus Salatin juga dihasilkan untuk kegunaan istana (istana centric) dan kegunaan orang-orang bangsawan Melayu sebagai rujukan pada masa akan datang. Tujuan seterusnya ialah untuk menggambarkan kebesaran sebuah dinasti raja-raja Melayu yang bermula dari zaman Raja Iskandar Syah di awal abad ke-15 hinggalah zaman pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah III di awal abad ke-17. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:01 AM Labels: 1. Bendahara Johor seawktu pemerintahan Sultan Ala'ud-Din Riayat Syah III yang memerintahan di Pekan Tua. mitos kemasukan Islam di Melaka. Sebagai contoh pengarang dapat menggarap secara terperinci unsur-unsur sastera Hindu ketika mengisahkan pengembaraan Raja Suran ke negeri bawah laut dankisah di Bukit Si Guntang Mahamiru. Berdasarkan isi kandungan Sulalatus Salatin. Dipercayai penulisan Hikayat Melayu berakhir pada sebelum tahun 1536 Masihi. . Sulalatus Salatin juga dijadikan satu wadah merakamkan kebesaran. ketinggian dan kegemilangan sesebuah negara kota atau kerajaan Melayu seperti kerajaan Pasai.4 Kandungn 1. Contoh-contoh dari hasil sastera Jawa dapat dilihat melalui gambaran peristiwa utusan Melaka pergi ke Majapahit seterusnya peristiwa peminangan Puteri Galuh Cendera Kirana. Naskhah Hikayat Melayu dibawa ke Johor dari Goa. Selain itu pengarang amat berminatt membaca naskhah sastera dan sejarah tertua seperti Hikayat Iskandar Zulkarnain. Singapura dan Melaka. naskhah ini disusun semula pada tahun 1612 oleh Tun Muhammad. dan Hikayat Raja-Raja Pasai. Sulalatus Salatin juga dikenalai sebagai Sejarah Melayu. seperti pembukaan Pasai. dan Singapura selain Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan memuatkan kisah tokoh-tokoh yang dianggap legenda seperti Badang. Selain itu ia dihasilkan untuk mengangungkan kebesaran dan kecemerlangan raja-raja dan kerajaan Melaka. dikaitkan pula dengan permintaan mas kahwin yang luar biasa.Selain itu pengarang Sulalatus Salatin turut berminat membaca berbagai-bagai hikayat daripada kesusasteraan asing yang diterap dari kesusasteraan Hindu. Pengarang turut terpengaruh dengan kesusasteraan Jawa seperti cerita Panji dan Cerita Damar Wulan.Selain itu Sulalatus Salatin turut mengaitkan peristiwa-peristiwa yang bersifat fiksyen dan mitos.

Seri Bija Diraja. Kebolehan pengarang seterusnya ialah berkebolehan menceritakan sesuatu peristiwa dengan penghayatan mendalam. Contohnya peristiwa peperangan digambarkan dengan penuh suasana ngeri dan ganas. Hal ini jelas dilihat dari sudut pendahuluan teksyang ada gaya masnawi. Beliau juga dapat menceritakan sesuatu episod dengan nyata dan jelas sehingga berjaya mengusik perasaan sama ada sedih. istimewa dan bercampur dengan unsur lucu.2 Kepengarangan . Pengarang berupaya melukis segala kisah atau gambaran masyarakat Melayu dengan hidup dan indah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:44 AM Labels: 1. Perasaan marah yang tidak terkawal dapat dibayangkan dengan kata-kata yang diucapkan. di samping penggunaan kalimah-kalimah Arab yang ketara. kita dikirimNya subang. di samping menggunakan pelbagai teknik bercerita seperti teknik dialog. Contohnya ketika menggambarkan watak Tun Mai Ulat Bulu. meriah dan riang gembira.Selain itu pengarang berjaya menerapkan gaya bahasa indah." Pengarang juga berjaya memberikan pembaca gambaran yang berkesan dalam menceritakan kebesaran kerajaan China. Seri Wak Raja. Jika dikaji lebih mendalam terdapat juga struktur penulisany ang mirip gaya khutbah. contohnya menggambarkan peristiwa tragedi pembunuhan Tun Besar dan tragedi pembunuhan Bendahara Seri Maharaja Pengarang turut berupaya melukis watak dengan lebih hidup. contohnya: "Dipertidaknya lelaki kita oleh Betara Majapahit itu. syair dan bidalan Arab yang menimbulkan kesan keindahan dan menarik ketika membaca teks tersebut.Pengarang begitu mahir menggarap corak penulisan kesusasteraan Parsi dan Arab. Terdapat juga pembahagian bab-bab pada cetera yang disampaikan. Selain itu dimasukkan petikan syair dan bidalan Arab juga termasuklah menyelitkan ayat-ayat al-Quran. monolog dan monolog dalaman. MiaRuzul dengan kambing randuk dan lain-lain. Pengarang Sulalatus Salatin merupakan seorang yang kreatif dan artistik kerana dapat menampilkan teks tersebut dalam bentuk yang sangat menarik dan indah dari segi persembahannya. menarik dan bermutu tinggi. lucu. menyayat hati. menyelitkan pantun.

d. b. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. c. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. Disusun semula pada tahun 1612.PENGENALAN a. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). . e.

menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Temenggung dan Laksamana.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Tun Mutahir pula . . Terengganu. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara.5. Ketika mendongak. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. dapatlah melihat wajah raja China. Tidak ketinggalan. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. kerana tidak mahu menderhaka. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Diceritakan kisah Raja Pasai. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat.. walaupun beliau tidak bersalah. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka.

berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. . beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama.Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.

a. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. hal 73). Rasulullah s. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka.. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s.a.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Pada waktu Asar.4. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Rasulullah s. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. . Ketika Bendahara sampai.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat.w. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya.a. Raja dan pembesar diislamkan. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah." (Sulalatus Salatin. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Muhammad-ar-rasulullah. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Keesokan harinya pada hari siang.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Rasulullah s. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu.w melalui mimpi. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.a. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.a. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah.

Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Melalui wasiat. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka.186-187). Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Maulana Abu Bakar. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam . la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. (Sulalatus Salatin. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah.4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. hlm. Kadi Yusuf. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. hlm. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. hlm. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. dan Maulana Sadar Jahan.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka.

(Sulalatus Salatin. Pada tiaptiap akhir cetera.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Ulama-ulama. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. makin bertambah dendam juga.. alam. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. adanya." .. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Contohnya. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. bahari. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. . Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman.penulisan karya agung itu. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. Maulana Yusuf mengajar tasawuf." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah.

mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. hlm 108) Di Siam. terlalu takut akan Paduka Bubunya. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Majapahit. Hang Lekiu. Hang Ali. dilambung-lambung. takut mudarat ke atas nyawa.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Seorang Suir tua. Dengan kebijaksanaan itu. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. . Hang Tuah bersama Hang Jebat." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Hang Iskandar. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya." (Sulalatus Salatin. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. India. Hang Kasturi. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Hang Hassan dan Hang Hussin. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Hang Lekir. sungguh di dalam dilawani. bermain lembing." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Soal keselamatan dapat diatasi. dan China . Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka.baik dengan Siam. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. berpenyakit untut di kaki. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Tun Bijaya Sura.

Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Ketika makan. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Di China. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas.Ketika di Majapahit. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Ketika belayar ke China. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. mereka dapat mematahkan serangan. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Ketika mengadap Betara Majapahit. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. juga hubungan keluarga. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. dan orang China jugagemar makan kangkung. Kain disingsing ke lutut. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Sebagai menghargai raja Melaka. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Sewaktu menghadap. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. . Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Setelah menguji kekuatan Melaka. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih.

Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Untuk pulang ke Malaka.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak.Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. dapatlah melihat wajah raja China. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Berikutan hal itu.. Diceritakan kisah Raja Pasai. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Tidak ketinggalan. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman . Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Terengganu. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Ketika mendongak. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu.0 Hubungan a/bangsa 5. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan.

a.w melalui mimpi. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Rasulullah s.sembah daripada Sultan Melaka. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Keesokan harinya pada hari siang. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Tun Mutahir pula .a. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Temenggung dan Laksamana.. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah.w.a. walaupun beliau tidak bersalah. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Rasulullah s. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai.a. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. FEBRUARY 7. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. 2011 4.a. Rasulullah s. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. kerana tidak mahu menderhaka. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. . menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Ketika Bendahara sampai. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.

banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Melalui wasiat. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. hlm.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. hlm. Pada waktu Asar. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya . Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum." (Sulalatus Salatin. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Kadi Yusuf. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. dan Maulana Sadar Jahan.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka.186-187). Maulana Abu Bakar. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya.Muhammad-ar-rasulullah. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. hal 73). Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Raja dan pembesar diislamkan. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka.

268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. bahari. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. Pada tiaptiap akhir cetera. Ulama-ulama. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini.. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. . Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut.. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. (Sulalatus Salatin. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. sahibul hikayat dan Iain-Iain. hlm. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. makin bertambah dendam juga.Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Contohnya. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. alam. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. adanya." . hingga berkelip kepadanya kelopak mata. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. (Sulalatus Salatin. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab.

mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. hlm 108) Di Siam. dan China . Hang Tuah bersama Hang Jebat. Hang Kasturi. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Tun Bijaya Sura. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. takut mudarat ke atas nyawa. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali . Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah.baik dengan Siam. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. berpenyakit untut di kaki. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. “tidak berkelahi dan tidak berdamai." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. India. Hang Hassan dan Hang Hussin. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme." (Sulalatus Salatin. Dengan kebijaksanaan itu. Hang Iskandar. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Ketika di Majapahit. Hang Ali. dilambung-lambung. Soal keselamatan dapat diatasi. bermain lembing. Hang Lekiu. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Majapahit. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Hang Lekir. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Seorang Suir tua. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. sungguh di dalam dilawani.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik.

Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Di China. Ketika belayar ke China. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Ketika makan. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Sewaktu menghadap. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Ketika mengadap Betara Majapahit. Sebagai menghargai raja Melaka. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Kain disingsing ke lutut. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. dan orang China jugagemar makan kangkung. Setelah menguji kekuatan Melaka. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. juga hubungan keluarga. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. mereka dapat mematahkan serangan.tambatan lalulari ke hutan. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. . Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan.

Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Diceritakan kisah Raja Pasai.Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Terengganu. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka.. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Raja . China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China.0 Hubungan a/bangsa 5. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Untuk pulang ke Malaka. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Berikutan hal itu.

Tidak ketinggalan. walaupun beliau tidak bersalah. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. kerana tidak mahu menderhaka. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. FEBRUARY 7. Temenggung dan Laksamana. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. dapatlah melihat wajah raja China. Tun Mutahir pula . raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut.Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Untuk mengubati penyakit kedal itu. 2011 . Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Ketika mendongak. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit.

Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana.a. Rasulullah s. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum.a. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Raja dan pembesar diislamkan.4. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah." (Sulalatus Salatin. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. hal 73). Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Keesokan harinya pada hari siang. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh.w melalui mimpi. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan.. Muhammad-ar-rasulullah. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Ketika Bendahara sampai. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Rasulullah s. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar.a. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar.a. .a. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka.w.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Pada waktu Asar. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Rasulullah s. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka.

Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Kadi Yusuf. hlm. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut.Antaranya Iskandar Zul-Karnian.186-187). hlm. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Maulana Abu Bakar.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. (Sulalatus Salatin. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. hlm. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. dan Maulana Sadar Jahan. makin bertambah dendam juga. adanya. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. (Sulalatus Salatin. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Melalui wasiat. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. . tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Tokoh-tokoh pendakwah Islam.

guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. bahari. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu..1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. alam. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. 2011 3. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam.. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. . Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. JANUARY 25. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Pada tiaptiap akhir cetera. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Contohnya. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan.Ulama-ulama." .

undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan.pedagang. membentang tikar. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. menggantung tabir dan langitiangit. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri.Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. . Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Contohnya. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang.

misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Raja memiliki "daulat". Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. DBP. "aturan dan susunan negara. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. "( Kamus Dewan. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. misalnya. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. Kamus Bahasa Melayu Utusan. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA . Dist. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin." (Zainul Abidin Safuwan.Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Utusan Pub. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Raja orang yang sangat.

Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Fungsi undang. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. curik dan lembing serta cap kempa. pedang." (Harun Daud." (Harun Daud. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun.Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. . SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. malah semua negeri atau jajahan takluknya.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. hlm. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan.

Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. . KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Haru. Siantan. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Manjong dan Beruas. Kampar dan Siak. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Jambi. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Penghulu Bendahari dan Syahbandar.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Melaka juga menakluki Inderagiri. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Temenggung. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Kelantan dan Terengganu. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu.

Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Selain itu amalan fitnah memfitnah. Misalnya pengikut.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah. dan peristiwa fantasi. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. mitos/bukan fakta sejarah. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan. dongeng. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. hasad dengki dan dendam berluasa. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. . Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah.tujuan tertentu. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. 3. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri.

perkasa.Pertabalan raja.lain. rakyat jelata. hamba. bangsawan. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. legenda dan fantasi. kemangkatan. adat pertabalan dan sebagainya. Melaka. Jika ada tarikh pun. orang-orang halus seperti hantu. kehebatan dan keistimewaan raja. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam.Pasai dan lain-Iain . 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri. China. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. mitos.dan Puteri Gunung Ledang.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo.  larangan memakai kain berwarna kuning. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah.Sultan Mansur Syah. anjing perburuan. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. golongan Arab.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri.raja   kisah pembukaan negara kota kemasukan Islam . cacing gelang-gelang. dan Sultan Mahmud Syah.dan Pasai. pelanduk putih. keris tertentu dan sebagainya. 5. adat mengarak sejadah. larangan memakai emas. India-Muslim dan lain. kelahiran.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. berani dan berdaulat.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.dongeng.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. gagah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. 4.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. semut besar.

Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. dan kepuasan seks. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. melakukan ketidakadilan.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. amalan rasuah. . pilih kasih. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih.  Menonjolkan kebesaran. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. legenda. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. Oleh itu. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timangtimangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja.perdagangan.  Fitnah. puisi. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. dongeng dan fantasi. buku.Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos.  Peranan negara kota dari segi politik. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. kehebatan pemerintahan. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. kejayaan. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. serta pertahanan negara kota yang lemah. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. kebudayaan. Pahang dan Terengganu.

Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. kepada tahun Dal. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. diingatkannya oleh mereka itu. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. "Daulat tuanku. Bunga berladung air mata. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. pada dua belas hari bulan Rabiulawal.Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan raja-raja Melayu dengan istiadatnya sekali. waktu 'alduha.. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi .. Hendak menyerang ke Melaka. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. kepada hari Khamis. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. Ada cincin berisi bunga.." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun.

initah yang hamba pohonkan". mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Tuan Saidi Arab umpamanya. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. Jikalau dengan ikhlas paman. Oleh itu." Maka titah baginda. . peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. Tun Omar. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Tuan Jana Khatib. dan sebagainya. bangsa.kehendak tuannya. Tun Bija Sura. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. Raja China misalnya. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. Seri Bija Diraja. seperti mengangkat martabat raja.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. amat baik parasnya. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Tuan Jana Khatib umpamanya.

Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. novel. . mahupun hikayat-hikayat. Sultan Mansur Syah. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah.Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. sebab. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. iaitu tentang pembukaanpembukaan. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. dan akibat. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin.

Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Majapahit. dan Siam. pembesar. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. Dalam aspek politik. dan beberapa lagi manakala. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. . Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. penyebaran Islam di Melaka. Ali Manu Nayan. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. dan China. dan Nina Sura Dewana. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Haru. Kadi Maulana Abu Bakar. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikh-tarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Pasai. benua Keling. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. kejatuhan Melaka. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Antara saudagar-saudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Pada saat kemerosotan Melaka. rakyat dan hamba abdi.danlemah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->