1.

1 Sinopsis
SULALATUS SALATIN SEJARAH MELAYU
PERISTIWA DALAM BAB 1

Raja Iskandar Zul-Karnain dari Makaduniah berperang dengan Raja Kida Hindi.Raja Kida Hindi tewas dan diislamkan oleh Raja Iskandar Zul-Karnain. Raja Iskandar Zul-Karnain berkahwin dengan Puteri Syahrul-Bariyah, anak Raja Kida Hindi dan mendapat seorang anak bernama Raja Aristun Syah. Raja Suran, iaitu keturunan Raja Iskandar Zul-Karnain memerintah negeri Amdan Negara dan baginda ingin menyerang China untuk meluaskan jajahan takluk.

Raja Suran sampai ke Gangga Negara dalam perjalanannya ke China. Bagindamenewaskan Raja Gangga Syah Johan dan baginda berkahwin dengan Puteri Dara Segangga. Raja Suran sampai di negeri Langgiu kemudiannya mengahwini Puteri Onang Kiu. dan menewaskan Raja Chulan. Raja Suran

Apabila Raja Suran berada di Temasik, orang China membuat muslihat dengan menghantar orang-orang tua tiada gigi, pokok yang sudah berbuah, dan jarum berkarat dengan sebuah kapal sehingga Raja Suran membatalkan niatnya untuk menyerang China. Raja Suran turun ke laut dan sampai di bumi Dika dan baginda berkahwin dengan Puteri Mahtabu'lBahri, anak Raja Aktabu'l-Ard. Raja Suran mendapat tiga orang anak dengan Puteri Mahtabu'l-Bahri danmewasiatkan supaya Raja Aktabu'l-Ard menghantar anak-anaknya ke dunia apabila dewasa. Raja Suran kembali ke dunia dengan kuda semberani jantan.
PERISTIWA DALAM BAB 2

Anak-anak Raja Suran yang dipelihara oleh Raja Aktabu'l-Ard, iaitu Nila Pahlawan, NilaUtama, dan Krisyna Pandita sudah dewasa dan dihantar ke duniamenaiki lembu putih. Anak-anak Raja Suran muncul di Bukit Si Guntang pada waktu malam dan padi Wan Empuk dan Wan Malini berbuahkan emas, daunnya menjadi perak, dan batangnya menjadi suasa. Terjadi perkenalan antara Wan Empuk dan Wan Malini dengan anak-anak Raja Suran. Lembu putih kenaikan anak-anak Raja Suran memuntahkan buih lalu keluar dari buih itu seorang lelaki, yang diberi nama Batala.

Pahlawan menjadi raja di Minangkabau dan Krisyna Pandita pula menjadi raja di Tanjung Pura. Nila Utama ditabalkan menjadi raja di Palembang. Nila Utama (Seri Teri Buana) ingin mengahwini Raden Ratna Cendera Puri tetapi Demang Lebar Daun mahu berwaad dengan Seri Teri Buana. Waad itu akhirnya dimeterai untuk menjaga perhubungan raja dengan rakyat. Seri Teri Buana dan Raden Ratna Cendera Puri berkahwin. Raden Ratna Cendera Puri didapati tidak kedal. Seri Teri Buana keluar mencari negeri dan sampai di Bintan dan diambil oleh Wan Seri Beni sebagai anak angkat. Seri Teri Buana kemudian berburu di Bengkilau dengan pembesar-pembesar Seri: Teri Buana teriihat satu tempat, iaitu Temasek dan ingin ke tempat itu. Kenaikan Seri Teri Buana dipukul ribut dalam setelah baginda meletakkan mahkotanya di air. perjalanan ke Temasek. Ribut itu Bintan. reda

Seri Teri Buana membuka negeri di Temasek dan diberi nama Singapura berdasarkan nama singa. Seri Teri Buana ditabalkan sebagai raja Singapura yang pertama oleh Wan Seri Beni.

PERISTIWA DALAM BAB 3

Seri Teri Buana menghantar rombongan peminangan ke benua Keling untukmeminang Puteri Nila Pancadi untuk anakanda baginda, Raja Kecil Besar. Seri Teri Buana mangkat dan diganti oleh Raja Kecil Besar bergelar Paduka Seri Pikrama Wira. Paduka Seri Pikrama Wira melantik beberapa jawatan penting seperti Bendahara, Perdana Menteri, Penghulu Bendahari, dan hulubalang. Betara Majapahit telah menghantar utusan ke Singapura dengan bingkisan "Sekeping tatal tujuh depa panjangnya, ditarah tiada putus, nipisnya seperti kertas, dan bergulung seperti subang". Paduka Seri Pikrama Wira tersalah anggap dan bertindak membalas utusan itu dengan mencukur kepaia seorang budak dan beliungnya dihantar ke Majapahit. Terjadi peperangan antara Singapura dengan Majapahit tetapi Singapura tidak kalah. Kemangkatan Paduka Seri Pikrama Wira. Raja Muda dilantik menjadi raja Singapura dengan gelaran Rakna Wikrama. Badang menahan lukah tetapi ikannya dimakan hantu. Badang dapat menangkap hantu itu tetapi hantu meminta Badang melepaskannya dan permintaan Badang akan ditunaikan. Badang meminta kekuatan dan Badang terpaksa makan muntahhantu itu. Badang menjadi kuat dan dapat menebas hutan dalam masa yang singkat sehingga dimerdekakan oleh tuannya.

Badang mengalahkan pahlawan dari benua Keling bernama Nadi Bija Niakra. Badang hampir-hampir beriawan dengan Benderang, iaitu pahlawan dari Perlak tetapi pihak Benderang membatalkan perlawanan itu dengan alasan tidak mahu terjadi permusuhan pada kemudian hari. Seri Rakna Wikrama mangkat dan digantikan oleh anak baginda dengan gelaran Paduka Seri Maharaja. Merah Silu menahan lukah dan selalu mendapat cacing geiang-gelang. Apabila direbus, cacing geianggelang itu bertukar menjadi emas. Merah Caga ingin membunuh Merah Silu dan Merah Silu melarikan diri ke Rimba Jurun. Merah Silu menjumpai sebuah tempat dan menamakan tempat tersebut Semundra berdasarkan semut besar yang dilihatnya. Rasulullah s.a.w. menyuruh sahabat baginda mengislamkan rakyat Semundra. Tugas itu dilaksanakan oleh Sheikh Ismail dan fakir Muhammad yang datang ke Semundra. Fakir Muhammad mengislamkan penduduk-penduduk di Fansuri, Haru, Lamiri, dan Perlak. Fakir Muhammad berjumpa Merah Silu di pantai danmengislamkan beliau dan menukarkan namanya kepada Sultan Maliku's-Salleh. Sultan Maliku's-Salleh mendapat dua orang putera iaitu Sultan Maliku't-Tahir dan Sultan Maliku'l-Mansur. Sultan Maliku't-Tahir dirajakan di Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din menjadi Mangkubuminya. Sultan Maliku's-Salleh gering dan mewasiatkan kepada anak-anak baginda supaya berbaik-baik dan Semundra diperintah oleh Sultan Maliku'l-Mansur. Raja Syahru'n-Nuwi menitahkan Awi Dicu menangkap raja Pasai dan Awi Dicu melaksanakan tugas itu setelah membuat muslihat dengan hulubalang yang gagah di dalam empat buah peti . Raja Pasai dijadikan gembala ayam oleh raja Syahru'n-Nuwi. Sidi Ali Ghiathu'd-Din bermuafakat dengan menteri untukmembebaskan raja Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din berusaha untuk menyelamatkan rajanya dengan membuat tipu muslihat. Beliau telah memberikan hadiah berharga kepada raja Syahru'n-Nuwi sehingga raja Syahru'n-Nuwi berjanji akan memberi apa sahaja yang diminta oleh Sidi Ali Ghiatu'd-Din sebagai balasan. SidiAli Ghiathu'd-Din memohon raja Pasai daripada raja Syahru'n-Nuwi dan diizinkan oleh baginda. Raja Pasai dibawa pulang. Sultan Maliku'l-Mansur pergi ke Pasai untuk melawat Sultan Maliku't-Tahir walaupun ditegah oleh Sidi Asma Yaumi'd-Din. Sultan Maliku'l-Mansur mengambil dayang Sultan Maliku't-Tahir dan dibawa pulang ke Semundra. Saltan Maliku't-Tahir berdendam dengan Sultan Maliku'l-Mansur dan berusaha untuk menangkapnya. Sultan Maliku't-Tahir yang menggunakan tipu muslihat berjaya menangkap Sultan Maliku'l-Mansur. Sidi Asma Yaumi'd-Din dipenggal lehernya dan kepalanya dibuang ke laut manakala Sultan' Mlaliku'lMansur dibawa berperahu ke Manjung. Sultan Maliku'l-Mansur berjumpa dengan kepala Sidi Asma Yaumi'd-Din dan baginda meminta badan Sidi Asma Yaumi'd-Din untuk dicantumkan dengan kepalanya kemudian dikebumikan di Padang Maya. Sultan Maliku't-Tahir menjemput Sultan Maliku'l-Mansur pulang kerana bagindamenyesal bermusuhmusuhan dengan saudara sendiri.

Sultan Muharnmad Syah berkahwin dengan Tun Ratna Wati dan mendapat seorang anakiaitu Raja Kassim. seperti Biawak Busuk dan Kota Buruk. beliau menilik batang pinang sehingga terbelah dua. Singapura dapat dikalahkan oleh Majapahit dan Raja Iskandar Syah melarikan diri ke hulu Muar. Todak menyerang Singapura dan ramai rakyat mati. Peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Tuan Jana Khatib dibunuh dan badannya ghaib ke Lengkawi. manakala Sang Rajuna Tapa dan isteri menjadi batu. PERISTIWA DALAM BAB 4 Tuan Jana Khatib dari Pasai datang ke Singapura. SultanMuhammad Syah juga berkahwin dengan anak raja Rekan. Raja Iskandar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Sang Rajuna Tapa marah akan tindakan Raja Iskandar Syah dan menyuruh Majapahit menyerang Singapura dan beliau sedia membantu Majapahit. . Apabila lalu berhampiran istana raja. Budak itu dibunuh kerana disangkakan akan melebihi kepandaian raja suatu ketika nanti. Seorang budakmencadangkan agar digunakan batang pisang sebagai penahan serangan todak dan menghasilkan kejayaan. iaitu Tun Ali dan Tun Ratna Wati. Raja Iskandar Syah menemui beberapa tempat. Raja Muda mangkat dan digantikan oleh Raden Tengah yang akhirnya digantikan pula oleh Raja Kecil Besar seiepas kemangkatan Raden Tengah. Raja Ibrahim menjadi sultandengan gelaran Sultan Abu Syahid sementara itu Raja Kassim diusir dari istana.Sultan Maliku'l-Mansur mangkat di sisi kubur Sidi Asma Yaumi'd-Din. tu dikurniakan dua orang anak. Mani Purindan ke Melaka dari benua Keling dan berkahwin dengan Tun Ratna Sandari. Anak Sang Rajuna Tapa difitnah berbuat jahat dengan lelaki lain dan dihukum sula oleh Raja Iskandar Syah di hujung pasar. Paduka Seri Maharaja mangkat dan digantikan oleh Raja Iskandar Syah. Raja Muda. Sultan Muhammad Syah menetapkan adat kepada rakyat untuk membezakan raja dengan rakyat. mendapat seorang anak iaitu Raja Ibrahim. Syed Abdul Aziz datang ke Melaka dan mengislamkan penduduk Melaka. Selepas kemangkatan Sultan Muhammad Syah. Pembesar-pembesar istana juga dikenakan peraturan-peraturan tertentu supaya dapat mengukuhkan lagi pentadbiran Melaka. Paduka Seri Maharaja murkakan Tuan Jana Khatib dan menganggap Tuan Jana Khatib sengaja menunjukkan kepandaian di depan isteri baginda. Raja Iskandar Syah membuka Melaka berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan.

iaitu Onang Sari dibawa ke Melaka dan dikahwini oleh Sultan Mansur Syah. PERISTIWA PENTING DALAM BAB 5 Sultan Muzaffar Syah mengumpulkan rakyat menghadapi serangan Siam. Sultan Muzaffar Syah menceraikan isterinya Tun Kudu dan diserahkan kepada Seri Nara Diraja. Rakyat Melaka berpecah belah. iaitu anak Seri Wak Raja menjadi penghulu di Kelang. Seri Nara Diraja Tun Ali dilantik menjadi Bendahara manakala. Orang tua dari Melaka berjaya menunjukkan kebolehannya sehingga mengagumkan raja Siam Tun Telanai dan Menteri Jana Putera juga berjaya membuat tipu helah sehingga berjaya mengelakkan daripada menentang musuh Siam yang kuat di sebelah matahari mati. Hal ini bertujuan mendamaikan Melaka. Sultan Mansur Syah Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara dan pembesar-pembesar Melakamenyerang Indera Pura. Sultan Muzaffar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. PERISTIWA DALAM BAB 6 . puteri baginda. Awi Cakri menyerang Melaka tetapi tidak dapat menewaskan Melaka. Tun Perak. Siam menyerang Melaka buat kali kedua di bawah pimpinan Awi Dicu.Raja Kassim menyamar sebagai nelayan dan bermuafakat dengan Maulana Jalalu'd-Din untuk merebut takhta kerajaan Melaka. Cau Panden yang hendak menyerang Melaka mati di Siam. Tuan Saidi Arab memanah Cau Panden dari Melaka . Awi Dicu membatalkan serangan lalu pulang ke Siam. Raja Indera Pura. Sultan Mansur Syah berkeinginan bersahabat dengan Siam dan Menteri Jana Putera serta Tun Telanai dititahkan ke Siam. Tun Perak membawa angkatan dari Keiang bersama anak isteri mereka sekali. Tun Perak meletakkan puntungpuntung api pada pokok-pokok di tepi pantai. Tun Perak menjadi Bendahara dengan gelaran Bendahara Paduka Raja manakaia Tun Ali menjadi Seri Nara Diraja. satu berpihak kepada Seri Nara Diraja dan satu lagi berpihak kepada Tun Perak dan ini membimbangkan Sultan Muzaffar Syah. Bendahara Seri Wak Raja membunuh diri setelah menganggap Sultan Muzaffar Syah tidak menyukainya. iaitu Maharaja Dewa Sura ditangkap manakala. Raja Kassim ditabal menjadi raja bergelar Sultan Muzaffar Syah. Perebutan takhta berlaku sehingga Raja Rekan dan Sultan Abu Syahid terbunuh. Tun Perak mula mendapat kedudukan di Melaka sehingga diiantik menjadi menteri. memegang jawatan Penghulu Bendahari.

Patih Aria Gajah Mada mencadangkan agar Puteri Raden Galoh Awi Kesumamemilih suami supaya dapat menjadi Betara Majapahit. menari "sapu-sapu rengit". Sultan Mansur Syah mengenang-ngenang akan Hang Tuah memandangkan tidak ada sesiapa yang berjaya menewaskan Hang Jebat. Penyadap membayangkan Ki Mas Jaya akan menjadi Betara Majapahit. Rombongan Melaka sampai ke Majapahit dan dapat menunjukkan kepandaian. Raja China mendapat sakit kedal setelah disembah oleh Sultan Mansur Syah dan ubatnya ialah air basuh kaki Sultan Mansur Syah. dan menggertak anjing yang ditambat berhampiran utusan Melaka. Tun Telanai dan Menteri Jana Putera terpesong ke Brunei dan dapat menipu raja Brunei dengan mengatakan Sultan Mansur Syah tidak menyembah China. anak Sang Aji Jaya Ningrat dengan Puteri Raden Galoh Awi Kesuma. Hang Tuah difitnah bermukah dengan dayang raja sehingga Sultan menitahkan Hang Tuah dibunuh.Seorang penyadap menjumpai seorang budak hanyut dan diberi nama Ki Mas Jaya. mahu beliau dilantik sebagai Patih Aria Gajah Mada sekiranya perkara itu terjadi. . Puteri Hang Liu berkahwin dengan Sultan Mansur Syah. Satu jawatan baru yang setaraf dengan Patih Aria Gajah Mada diwujudkan. Sultan Mansur Syah ingin meminang Puteri Raden Galuh Cendera Kirana. Sultan Mansur Syah berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Telanai dan Menteri Jana Putera menghantar sembah baginda kepada raja China. Raja China sembuh daripada penyakitnya setelah menyantap dan membasuh muka dengan air basuh kaki raja Melaka. Kuda Sultan jatuh ke dalam telaga tahi dan diselamatkan oleh Hang Tuah. Penyadap menagih janjinya dengan Sang Aji Jaya Ningrat tetapi Sang Aji Jaya Ningrat keberatan melantik penyadap sebagai Patih Aria Gajah Mada. PERISTIWA DALAM BAB 7 Hang Jebat mengamuk di istana Melaka kerana membalas dendam atas kematian Hang Tuah. mencuri keris Betara Majapahit. dan penyadap Pada hari pemilihan calon suami. Tun Bija Sura dapat menyelamatkan keris. Orang-orang Melaka yang diketuai oleh Tun Perpatih Putih dapat melihat wajahraja China setelah makan kangkung yang dibelah tetapi tidak dikerat. Puteri Raden Galoh Awi Kesuma memilih Ki Mas Jaya sebagai suami. Seri Nara Diraja menyembunyikan Hang Tuah di sebuah dusun. iaitu Patih Adi Kara dan diberikan kepada penyadap.

Tun Muhammad membunuh Tun Besar. Maharaja Parameswara dibunuh oleh Akhtiar Muluk manakala. Tun Mutahir menjadi Temenggung bergelar Seri Maharaja. anak Bendahara Paduka Raja kerana bola sepak raga yang disepak oleh Tun Besar jatuh menimpa destar Raja Muhammad. Sultan Mansur Syah mengahwinkan anak baginda. Hang Tuah diberikan gelaran Laksamana oleh Sultan Mansur Syah. Khoja Baba dapat membunuh Tun Demang. Pau Gelang dilantik sebagai raja Cempa. Melaka menyerang Kampar dan Maharaja Jaya dapat dibunuh oleh Seri Nara Diraja manakala. Hang Tuah bertikam dengan Hang Jebat dan beliau berjaya membunuh Hang Jebat. Semerluki jatuh hati kepada ibu saudaranya dan dihalang oleh ayahnya Keraeng Majiko. Semerluki merosakkan jajahan Melaka dan diketahui oleh Sultan Mansur Syah lalu menyuruh Laksamana menghalang Semerluki. anak Maharaja Parameswara ditawan. Mauiana Abu Bakar membawa kitab Duri'l-mazlum ke Melaka. Raja Mahadewi dengan Megat Kudu kemudian Megat Kudu dirajakan di Siak dengan gelaran Sultan Ibrahim. Tun Tahir dijadikan Seri Nara Diraja. Sultan Mansur Syah berpindah istana tetapi istana yang baru dibina itu terbakar dan banyak harta tidak dapat diselamatkan.Seri Nara Diraja menjelaskan bahawa Hang Tuah masih hidup dan Hang Tuah dibawa pulang. Setelah raja Cempa mangkat. iaitu Penghuiu Bendahari manakala. Bendahara Paduka Raja terlihat suatu Cahaya dari langit turun ke kepala Tun Mutahir. Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara agar dibuat istana baru dan istana itu disiapkan dengan kerjasama rakyat. mangkubumi Kampar. Sebelum itu kitab itu dirujuk dan diterjemahkan di Pasai. Melaka menyerang Siak dan Siak dapat dikalahkan. Keraeng Majiko menyuruh Semerluki merompak mencari perempuan di Ujung Tanah. Orang-orang Melaka berperang dengan tentera Semerluki dan ramai orang Melaka mati. Megat Kudu. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Bija Wangsa ke Pasai merujuk masalah agamadan masalah itu diselesaikan oleh Makhdum Mua. Laksamana berjaya menewaskan Semerluki. PERISTIWA DALAM BAB 8 Raja Cempa menjumpai seorang budak di dalam mayang pinang dan diberi nama Pau Gelang. Sultan Mansur Syah dan ramai pembesar Melaka berguru dengan Maulana Abu Bakar. Seri Nara Diraja sakit dan mewasiatkan agar Bendahara Paduka Raja menjaga anak-anaknya. Cucu Pau Gelang berkahwln dengan . Sultan Mansur Syah merajakan Raja Muhammad di Pahang memandangkan tidak ada yang menyembah Raja Muhammad di Melaka. Anak-anak buah Bendahara Paduka Raja ingin membalas dendam tetapi ditegah oleh Bendahara.

Apabila ditanya tentang pembunuhan ke atas Telanai Terengganu. Sultan Zainal Abidin enggan menyembah Sultan Mansur Syah dan Bendahara Paduka Raja. Orangorang Melaka membantu Sultan Zainal Abidin sehingga Sultan Zainal Abidin berjaya menaiki takhta semula. Laksamana mengajak Bendahara merajakan semula Sultan Zainal Abidin tetapi Bendahara enggan. Pertempuran berlaku antara orang-orang Berlaku perdamaian antara Melaka dengan Haru. Sultan Muhammad berdalih dengan mengatakan Telanai Terengganu berlaku biadap. Syah Indera Berma. Sultan Mansur Syah murkakan Bendahara manakala. Laksamana pula memburuk-burukkan Bendahara ketika di Pasai. Sultan Zainal Abidin dari Pasai melarikan diri ke Melaka selepas adindanya merampas takhta. Raden Kelang dibunuh oleh orang mengamuk di Melaka. iaitu Raja Pahang menitahkan Seri Akar Raja membunuh Telanai Terengganu kerana pergi ke Melaka tanpa memberitahu baginda. Raja Maluku dan Telanai Terengganu datang ke Melaka.Pau Kubah tewas berperangdengan raja Kuci. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah membuat undang-undang mencuri dikudungkan tangan manakala. Melaka diancam pencuri sehingga Sultan Alau'd-Din Riayat Syah bertindak menyamar diri untuk membanteras pencuri-pencuri.puteri Majapahit. pahlawan Melaka Melaka menghalang orang-orang dengan orang-orang Haru. Selepas Telanai Terengganu pulang. Raden Galuh Ajeng dan beranak raja-raja Cempa sehinggalah Pau Kubah. iaitu anak raja Cempa lari ke Melaka. pulang ke Melaka dengan rasa kecewa. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah menyuruh Haru. Laksamana serba salah dan pergi berjumpa Bendahara untuk meminta maaf. Bendahara tidak membenarkan keinginan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah untuk menyerang Pahang. Sultan Muhammad. Ramai orang Pasai mati. Sultan Mansur Syah gering dan memberi wasiat kepada anakanda baginda sebelum mangkat. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah mendapat tahu perkara itu dan menitahkanpahlawanpahlawannya menyerang Pahang kerana Sultan Muhammad membunuh Telanai Terengganu tanpa pengetahuan Melaka dan Raja Muhammad juga ingin menyerang Melaka. Laksamana Hang Tuah ke Pahang dan menyuruh orangnya membunuh salah seorang keluarga Seri Akar Raja. Bendaharamemuji-muji Laksamana ketika di Pasai dan apabila Laksamana mengetahui pujian Bendahara itu. Temenggung Seri Maharaja bertindak keras dengan mengetatkan undang-undang setelah beliau disindir oleh Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. di simpang empat di tengah negeri dibuat sebuah balai untuk diletakkan harta kecurian yang dijumpai. Laksamana telah dititahkan ke Pahang untuk menyelesaikan masalah itu. Sultan Mansur Syah mangkat dan digantikan oleh Raja Hussain dengan gelaran Sultan Alau'd Din Riayat Syah. Raja Pahlawan dari Haru mengamuk di Pasai setelah surat yang bertulis 'salam' disebut 'sembah'. .

Sultan Mahmud menitahkan agar dipinangPuteri Gunung Ledang.PERISTIWA DALAM BAB 9 Tun Jana Pakibul membunuh orang di Siak atas suruhan Sultan Ibrahim dan tidak memberitahu ke Melaka. PERISTIWA DALAM BAB 10 pembesar- Bendahara Putih mati dan digantikan oleh Bendahara Seri Maharaja atau Tun Mutahir. Kedua-dua serangan itu berhasil. Bendahara Paduka Raja mati dan digantikan oleh Bendahara Tun Perpatih Putih. Sultan Alaud'Din Riayat Syah gering dan baginda memberi wasiat kepada pembesar supaya merajakan Raja Mamad dan menasihati beliau kerana beliau masih kecil. anak Seri Nara Diraja. Tun Mamad. Sultan Mahmud Syah mengganggu isteri Tun Biajid dan baginda hampir-hampir dibunuh oleh Tun Biajid. beliau menasihatkan agar jangan ikut nafsu dan jangan mendengar fitnah. Laksamana. Tun Isap pulang ke Melaka dan dibunuh oleh Seri Wak Raja. Laksamana Hang Tuah dihantar ke Siak dan di sana beliau mencerca Tun Jana Pakibul kerana membunuh orang tanpa memberitahu ke Melaka. . Patih Adam menuntut janji daripada Seri Nara Diraja yang dikatakan mahu menjodohkan Patih Adam dengan Tun Minda tetapi Seri Nara Diraja menafikannya. Kepada Sultan Mahmud Syah. Setelah kemangkatan permaisurinya. Sultan Mahmud gering dan dijaga oleh Bendahara Paduka Raja dan Laksamana Hang Tuah. Seri Bija Diraja dibunuh oleh Sultan Mahmud kerana lambat datang pada hari raya. Seri Wak Raja ingin membunuh Tun Isap tetapi Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap melarikan diri. Seri Maharaja menyerang Kelantan. Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap membunuh Tun Ali Sandang. Raja Mamad dilantik sebagai Sultan Melaka setelah Sultan Alaud'-Din Riayat Syah mangkat. Tun Mamad berjumpa Dang Raya Rani lalu Tun Mamad memberitahu tujuannya ke Gunung Ledang itu. Bendahara dan Laksamana dlanugerahkan usungan tetapi Bendahara tidak menggunakannya. Seorang perempuan tua berjumpa dengan Tun Mamad dan menjelaskan syarat yang dikenakan untuk meminang Puteri Gunung Ledang. dan Sang Setia ke Gunung Ledang. Kedatangan Patih Adam dari Surabaya akhirnya telah menimbulkan krisis di Melaka kerana ingin berkahwin dengan Tun Minda. Bendahara Paduka Raja sakit dan memberi wasiat kepada anak cucunya. Apabila sembuh. Bonda Sultan Mahmud yang memilih beliau menjadi Bendahara. Sultan Mahmud menitahkan Paduka Tuan menyerang Manjong manakala. Sultan Mahmud Syah juga mengganggu Tun Dewi tetapi oleh sebab Tun Ali Sandang berada di sana.

dan sebelum itu Laksamana Khoja Hassan dapat menewaskan angkatan Pahang yang menyerangnya di laut. Baginda digantikan oleh anakanda baginda. Sultan Mansur Syah. Sultan Mahmud mahu supaya Raja Zainal dibunuh sahaja dan tugas ini disempurnakan oleh Hang Berkat. Sutan Nara Singa pulang ke Inderagiri. Sang Sura ingin membunuh Sang Guna tetapi ditegah oleh Sultan Mahmud. Hang Nadim pulang ke Melaka tetapi kapal yang dinaikinya tenggelam kerana kapal Hang Isap disumpah oleh seorang wali. Hang Tuah meninggal dunia dan digantikan oleh Laksamana Khoja Hassan. Sultan Abdul Jamal ingin menyerang Melaka dengan gajah Ai Kening. Akhirnya. iaitu adinda kepada Sultan Mahmud mengambil kesempatan atas ketampanannya untuk merosakkan gadis dan perempuan di Melaka. Sultan Mahmud menitahkan agar Sang Guna tidak boleh keluar rumah.Apabila diberitahu kepada Sultan Mahmud. Sultan Mahmud membatalkan niatbaginda meminang Puteri Gunung Ledang. Setelah Hang Berkat digelar Sang Sura. Baginda tidak sanggup menumpahkandarah anakanda baginda. Sultan Mahmud inginkan Tun Teja walaupun Tun Teja sudah bertunang dengan Sultan Abdul Jamal. PERISTIWA DALAM BAB 11 Sultan Abdul Jamal menyuruh Seri Wangsa Diraja ke Melaka untuk memberitahu kemangkatan ayahanda baginda. Setelah Seri Wak Raja pulang dan memberitahu kecantikan Tun Teja. Hang Nadim berjaya mengalahkan serangan Pahang di laut. Hang Nadim ke Pahang untuk membawa pulang Tun Teja ke Melaka. Sultan Mahmud berasa sedih dan menitahkan Seri Wak Raja ke Pahang untuk menobatkan Sultan Abdul Jamal Syah. Laksamana Khoja Hassan ke Pahang dan melarikan gajah Ai Kening. Sultan Mahmud murka kepada Hang Nadim kerana tidak banyak membawa balik kain yang diingini baginda. Sultan Abdul Jamal begitu marah dan turun dari takhta. Hang Nadim diarahkan ke benua Keling untuk membeli kain serasah. Raja Zainal. Kepandaian Hang Nadim melukis sendiri corak kain dikagumi. PERISTIWA DALAM BAB 12 . Hang Nadim berjaya melarikan Tun Teja setelah berbaik-baik dengan perempuan tua tukang urut. isteri Sang Sura bermukah dengan Sang Guna. : Orang-orang Melaka menjadikan orang Inderagiri di Melaka sebagai hamba sehingga mereka ingin pulang ke negeri mereka.

Maulana Sadar Jahan datang ke Melaka. Tun Perpatih Hitam dan Tun Hussain dibunuh kerana bersikap biadap di hadapan Bendahara. Raja Dibaruh menasihatkan agar Bendahara menunjukkan Tun Fatimah kepada Sultan Mahmud terlebih dahulu tetapi Bendahara enggan kerana darjat keluarganya rendah jika dibandingkan dengan Sultan Mahmud. PERISTIWA DALAM BAB 13 Bendahara Seri Maharaja hendak mengahwinkan anaknya Tun Fatimah dengan Tun Ali. Nina Sura Dewana memberi hadiah kepada Bendahara Seri Maharaja dan perkara ini dilihat oleh Si Kitul. Bendahara Seri Maharaja dititahkan ke Pahang untuk membantu Pahang. Sultan Mahmud berguru dengan maulana itu. Sura Dewana memberi emaskepada Raja Mendeliar memberi hadiah kepada Laksamana Khoja Hassan dan memberitahu bahawa Bendagara Seri Maharaja ingin menderhaka. Orang-orang Melaka menyiapkan kubu pertahanan di Pahang.Raja Legor ingin menyerang Pahang atas suruhan raja Siam. Cau Seri Bangsa menjumpai Petani dan menjadi raja di sana. Raja Kedah juga datang ke Melaka dan memohonkan nobat. Si Kitul memberitahu Raja Mendaliar bahawa Nina Bendahara supaya Bendahara membunuh Raja Mendaliar. Cau Seri Bangsa memohonkan nobat di Melaka. Ali Manu Nayan ingin memberi rasuah kepada Tun Hassan Temenggung tetapi ditolak oleh beliau. Nina Sura Dewana dan Raja Mendaliar bertelagah dan meminta Bendahara menyelesaikannya tetapi disuruh pulang terlebih dahulu kerana hari sudah petang. Kedatangan Peringgi ke Melaka dan bentuk fizikal mereka menghairankan orang-orang Melaka. Sultan Mahmud berdendam dengan Bendahara setelah melihat kecantikan Tun Fatimah. Anak-anak buah Tun Hassan Temenggung selalu meminta rasuah daripada saudagar-saudagar kaya di Melaka. Sultan Mahmud menitahkan Orang Kaya Tun Muhammad ke Pasai merujuk soal agama dan masalah itu diselesaikan oleh Tun Hassan. . Peringgi menyerang Melaka di bawah pimpinan Gonsalo Periera tetapi gagal menewaskan Melaka. Cau Seri Bangsa memeluk Islam setelah berjaya menewaskan Raja Sulaiman Syah di Kota Mahligai. Bendahara mengahwinkan anaknya dengan Tun Ali. Tun Mai Ulat Bulu berguru dengan Maulana Sadar Jahan tetapi Maulana Sadar Jahan memarahi beliau yang susah menyebut perkataan bahasa Arab. Terjadi peperangan antara orang Legor dengan Pahang tetapi Pahang tidak dapat ditewaskan.

malah menggugurkan kandungan selepas berkahwin dengan Sultan Mahmud. PERISTIWA DALAM BAB 14 Peringgi menyerang Melaka di bawah pertama Peringgi ke atas Melaka gagal. iaitu cucu Sultan Mansur Syah di Pahang berkahwin dengan Raja Fatimah. PERISTIWA DALAM BAB 15 Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah ditabalkan menjadi raja selepas kemangkatan Sultan Mahmud Syah dan baginda meninggalkan Kampar menuju ke Pahang danberkahwin dengan Raja Kesuma Dewi. Tun Fatimah melahirkan seorang anak lelaki. Tun Hassan Temenggung. dan Tun Alidibunuh oleh Sultan Mahmud. iaitu Tun Ali dan diberi gelaran Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. Seri Nara Diraja. Sultan Ahmad dan Sultan Mahmud meiarikan diri hingga ke Pahang. Raja Omar. Paduka Tuan dilantik menjadi Bendahara walaupun sudah tua dan uzur. Berlaku pertempuran hebat antara tentera Peringgi dengan orang-orang Melaka sehingga orang Melaka tidak dapat bertahan. anak Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Sultan Mahmud turun dari takhta dan digantikan dengan Sultan Ahmad Syah dan Sultan Ahmad pula merupakan seorang sultan yang mengamalkan sikap pilih kasih. Peringgi menyerang Bintan dan Sultan Mahmud terpaksa berundur hingga ke Kampar. anak Sultan Mansur Syah. Tun Fatimah tidak pernah senyum. Bendahara Seri Maharaja.Laksamana Khoja Hassan memberitahu Sultan Mahmud dan Sultan Mahmud bercadang untuk membunuh Bendahara kerana selama ini baginda memangberdendam dengan Bendahara kerana Tun Fatimah. Sultan Ahmad dibunuh atas arahan ayahandanya kerana baginda tidak menghormati pembesarpembesar dan digantikan oleh Raja Muzaffar. . Sultan Muzzafar Syah menggantikan Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah yang mangkat dan baginda membuka sebuah negeri bernama Seluyut. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah membuka sebuah negeri di Kuala Johor. pimpinan Alfonso d'Albuquerque tetapiserangan kali Orang-orang Melaka membaca Hikayat Muhammad Hanafiah untuk menaikkan semangat kerana Peringgi akan menyerang lagi.

. Disusun semula pada tahun 1612. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah membuka negeri di Batu Sawar dan kemudiannya ke negeri Makam Tauhid. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. d. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. PENGENALAN a.Raja Omar menceraikan isteri pertamanya setelah Raja Fatimah hamil. e. b. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil mangkat dan digantikan oleh Raja Martgsur dengan gelaran Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. manakala Sultan Muzaffar Syah jatuh hati dan berkahwin dengan bonda Raja Mansur. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). c. Kemangkatan Sultan Muzaffar dan digantikan oleh Sultan Abdul Jalil Syahkemudian digantikan pula oleh Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah kemudiannya memindahkan pusat pentadbiran negeri dari Makam Tauhid ke negeri di Pasir Raja.

Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Hang Lekiu. India. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Seorang Suir tua. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. takut mudarat ke atas nyawa.baik dengan Siam. Soal keselamatan dapat diatasi. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. dilambung-lambung. Kain disingsing ke lutut. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Ketika mengadap Betara Majapahit. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam." (Sulalatus Salatin. Tun . Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Tun Bijaya Sura. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. mereka dapat mematahkan serangan. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. sungguh di dalam dilawani. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. hlm 108) Di Siam. berpenyakit untut di kaki. bermain lembing. terlalu takut akan Paduka Bubunya." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Hang Hassan dan Hang Hussin. Hang Tuah bersama Hang Jebat. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Ketika di Majapahit. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Hang Iskandar. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Hang Ali. Mereka menaiki 500 buah perahu besar." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Hang Lekir. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. dan China . Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Majapahit. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Hang Kasturi. Dengan kebijaksanaan itu.

Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Di China. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China.Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Ketika belayar ke China. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Ketika makan. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Setelah menguji kekuatan Melaka. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Sewaktu menghadap. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. . Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. dan orang China jugagemar makan kangkung. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Sebagai menghargai raja Melaka. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. juga hubungan keluarga. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu.

Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun . Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu.. Temenggung dan Laksamana. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Ketika mendongak. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China.0 Hubungan a/bangsa 5. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Diceritakan kisah Raja Pasai. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong .0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Berikutan hal itu. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Untuk pulang ke Malaka. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka.Setiap helai mempunyai 40 perkara. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Terengganu. dapatlah melihat wajah raja China. Tidak ketinggalan. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling.

Rasulullah s. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Pada waktu Asar. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. hal 73). FEBRUARY 7. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka.a. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. kerana tidak mahu menderhaka. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka..w. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Tun Mutahir pula . Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah.Besar kerana tidak mahu menderhaka.a. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Keesokan harinya pada hari siang. Rasulullah s. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara.a. Ketika Bendahara sampai. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah." (Sulalatus Salatin. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar.w melalui mimpi.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Rasulullah s. "Mengapa orang itu . "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Muhammad-ar-rasulullah. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura.a.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. 2011 4. walaupun beliau tidak bersalah. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi.a. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar.

Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Melalui wasiat.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Kadi Yusuf. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. hlm. dan Maulana Sadar Jahan. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Raja dan pembesar diislamkan. hlm. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. . la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Maulana Abu Bakar. hlm. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. (Sulalatus Salatin.186-187). Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Antaranya Iskandar Zul-Karnian.tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia.

Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. sahibul hikayat dan Iain-Iain. adanya. 2011 3. Pada tiaptiap akhir cetera. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. (Sulalatus Salatin. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. makin bertambah dendam juga. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY." . Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. bahari. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Contohnya. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. . pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. JANUARY 25. Ulama-ulama." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan.Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. alam.. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana.. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu.

Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. membentang tikar. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang.pedagang. menggantung tabir dan langitiangit. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Contohnya. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina .Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai.

Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Raja memiliki "daulat".atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . DBP. "aturan dan susunan negara. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Raja orang yang sangat. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Dist.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. misalnya. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia." (Zainul Abidin Safuwan. . Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. "( Kamus Dewan.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Utusan Pub. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Kamus Bahasa Melayu Utusan. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah.

Temenggung. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. . Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. pedang. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat." (Harun Daud. malah semua negeri atau jajahan takluknya. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka." (Harun Daud.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. hlm.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. Fungsi undang.Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. Pembesar negeri dilantik oleh raja. curik dan lembing serta cap kempa.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri.

Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.

Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan, pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Melaka juga menakluki Inderagiri, Jambi, Siantan, Kampar dan Siak, Haru, Manjong dan Beruas, Kelantan dan Terengganu. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud, amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Misalnya pengikut- pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan- tujuan tertentu. Selain itu amalan fitnah memfitnah, hasad dengki dan dendam berluasa. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.
Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan

2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN
1. Tujuan Penulisan:

   

Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka

2. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah, dan peristiwa fantasi, dongeng, mitos/bukan fakta sejarah.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog.

3. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain, Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat, berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil, gagah, perkasa, berani dan berdaulat. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan- larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja, adat mengarak sejadah, adat pertabalan dan sebagainya.  larangan memakai kain berwarna kuning, larangan memakai emas, keris tertentu dan sebagainya.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo, kehebatan dan keistimewaan raja.

Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China, Melaka- Pasai dan lain-Iain . 4. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.Pertabalan raja, kelahiran, kemangkatan, hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. Jika ada tarikh pun, tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah,Sultan Mansur Syah, Sultan Alau'd-Din Riayat Syah, dan Sultan Mahmud Syah. 5. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib,dongeng, mitos, legenda dan fantasi.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.

 Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya, hubungan diplomatik Melaka dengan Siam, China,dan Pasai.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai

6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri, bangsawan, rakyat jelata, hamba, golongan Arab, India-Muslim dan lain- lain.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih, semut besar, pelanduk putih, anjing perburuan, cacing gelang-gelang; orang-orang halus seperti hantu,dan Puteri Gunung Ledang. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri, bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja- raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos, legenda, dongeng dan fantasi. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.  Menonjolkan kebesaran, kejayaan, kehebatan pemerintahan.  Peranan negara kota dari segi politik, kebudayaan,perdagangan, pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat, luas jajahan takluk meliputi Kelantan, Pahang dan Terengganu. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar.

 Fitnah, amalan rasuah, pilih kasih,ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh.

Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri, dan kepuasan seks. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat, melakukan ketidakadilan, terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir, serta

Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Ada cincin berisi bunga.pertahanan negara kota yang lemah. tiada hamba Melayu itu dapat . UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. kepada hari Khamis. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali... Hendak menyerang ke Melaka. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. diingatkannya oleh mereka itu. puisi. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. kepada tahun Dal. Oleh itu. Bunga berladung air mata. "Daulat tuanku.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. waktu 'alduha. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. buku.. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. segala bentuk karangan sama ada hikayat.

novel. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala." Maka titah baginda. sebab. amat baik parasnya. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Tuan Jana Khatib umpamanya. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Seri Bija Diraja. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. Tuan Saidi Arab umpamanya. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Tun Bija Sura. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. Oleh itu. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos.menyalahi kehendak tuannya. dan sebagainya. dan akibat. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Tuan Jana Khatib. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. . Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. bangsa. Tun Omar. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. Raja China misalnya. Jikalau dengan ikhlas paman.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. mahupun hikayat-hikayat. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. initah yang hamba pohonkan". Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. seperti mengangkat martabat raja. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa.

UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. .dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Sultan Mansur Syah.

pembesar. dan beberapa lagi manakala.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Pasai. Dalam aspek politik. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. kejatuhan Melaka. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Majapahit. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Pada saat kemerosotan Melaka. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. penyebaran Islam di Melaka. dan China. dan Nina Sura Dewana. benua Keling. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. rakyat dan hamba abdi.danlemah. Ali Manu Nayan. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Haru. dan Siam. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. . Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Kadi Maulana Abu Bakar.

Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman.3. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di . menggantung tabir dan langitiangit. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. membentang tikar. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil.

. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Contohnya. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka." (Zainul Abidin Safuwan. "aturan dan susunan negara. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Dist. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang.pedagang. Raja memiliki "daulat". Kamus Bahasa Melayu Utusan. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. misalnya. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Utusan Pub. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. "( Kamus Dewan. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin.Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. DBP. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Raja orang yang sangat.

Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. pedang. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. curik dan lembing serta cap kempa. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri." (Harun Daud.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. malah semua negeri atau jajahan takluknya. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. . Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. hlm. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Fungsi undang. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya.Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya." (Harun Daud.

Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembesar negeri dilantik oleh raja. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Jambi. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kampar dan Siak. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Kelantan dan Terengganu.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. . Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Penghulu Bendahari dan Syahbandar.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Melaka juga menakluki Inderagiri. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Siantan.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Manjong dan Beruas. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Temenggung. Haru. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah.

Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan. perkasa. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. adat pertabalan dan sebagainya.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain.tujuan tertentu.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. mitos/bukan fakta sejarah. berani dan berdaulat. keris tertentu dan sebagainya.  larangan memakai kain berwarna kuning. 3.Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Melaka. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. . Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. gagah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. Misalnya pengikut.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil. adat mengarak sejadah. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. dongeng. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. hasad dengki dan dendam berluasa. dan peristiwa fantasi.Pasai dan lain-Iain .pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. kehebatan dan keistimewaan raja.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. larangan memakai emas. Selain itu amalan fitnah memfitnah.

legenda. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. pelanduk putih. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. semut besar. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. pusat penyebaran Islam dan lain-lain.  Peranan negara kota dari segi politik. .  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar. orang-orang halus seperti hantu. anjing perburuan.Sultan Mansur Syah. golongan Arab. hamba. dan Sultan Mahmud Syah.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. cacing gelang-gelang. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam.Pertabalan raja.lain. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. kemangkatan. kehebatan pemerintahan. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. China. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.dongeng.dan Pasai. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib. kebudayaan. Jika ada tarikh pun. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. dongeng dan fantasi.  Menonjolkan kebesaran. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri.dan Puteri Gunung Ledang.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. India-Muslim dan lain.4. kejayaan. mitos. 5.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. bangsawan.perdagangan. Pahang dan Terengganu. legenda dan fantasi. kelahiran. rakyat jelata.

Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. pada dua belas hari bulan Rabiulawal.. dan kepuasan seks. segala bentuk karangan sama ada hikayat.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka.. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita.. melakukan ketidakadilan. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Oleh itu. pilih kasih. buku.Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting.  Fitnah. serta pertahanan negara kota yang lemah. . terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. waktu 'alduha. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. diingatkannya oleh mereka itu. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. amalan rasuah. kepada hari Khamis. kepada tahun Dal. puisi.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.

Ada cincin berisi bunga. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. initah yang hamba pohonkan". dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi kehendak tuannya. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. Tun Omar. Tun Bija Sura. Tuan Saidi Arab umpamanya. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. dan sebagainya. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa.Hendak menyerang ke Melaka. seperti mengangkat martabat raja." Maka titah baginda. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. Seri Bija Diraja. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Raja China misalnya. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. amat baik parasnya. bangsa. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Tuan Jana Khatib. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. "Daulat tuanku. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Bunga berladung air mata. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Oleh itu.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. dan . Jikalau dengan ikhlas paman. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang.

Sultan Mansur Syah. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan.beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. . mahupun hikayat-hikayat. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Tuan Jana Khatib umpamanya. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. dan akibat. novel. sebab. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. iaitu tentang pembukaan-pembukaan.

dan China. Kadi Maulana Abu Bakar. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. serta kedatangan Peringgi dan penguasaannya ke atas Melaka. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin.4 ISI KANDUNGAN SULALATUS SALATIN Isi Kandungan Sulalatus Salatin Sulalatus Salatin mengandung peristiwa yang berasaskan fakta-fakta sejarah seperti kisah raja-raja memerintah Melaka.Contohnya penaklukan Melaka ke atas Siak. Contohnya peristiwa-peristiwa yang berlaku pada zaman pemerinthan Sultan Muzaffar Syah. . penyebaran Islam di Melaka. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. dan Siam. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. dan Nina Sura Dewana. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. benua Keling. Turut dimuatkan ialah kisah perhubungan luar Melaka dengan negara-negara jiran dan negara-negara luar seperti hubungan Melaka dengan Negeri Siam. Ali Manu Nayan. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Pahang dan lain-lain. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Sulalatus Salatin juga memaparkan kisah-kisah peperangan dan penaklukan. Benua China.danlemah. Pada saat kemerosotan Melaka. Haru. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. kejatuhan Melaka. Pasai. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:09 AM Labels: 2 Sastera-Sejarah 1. Benua Keling.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. pembesar. Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. Sultan Mansur Syah. dan beberapa lagi manakala. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Sultan Mahmud Syah dan lain-lain. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Dalam aspek politik. Pasai. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. rakyat dan hamba abdi. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. Pahang dan lainlain. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Kampar. Majapahit.

Selain itu pengarang amat berminatt membaca naskhah sastera dan sejarah tertua seperti Hikayat Iskandar Zulkarnain. Naskhah Hikayat Melayu dibawa ke Johor dari Goa. Nama timang-timangan Tun Muhammad ialah Tun Seri Lanang. mitos kemasukan Islam di Melaka.menampakkan pengarangnya sebagai seorang intelek Melayu yang berminat kepada sejarah dan suasana pergolakan politik di Melaka waktu itu. dikaitkan pula dengan permintaan mas kahwin yang luar biasa. Bendahara Johor seawktu pemerintahan Sultan Ala'ud-Din Riayat Syah III yang memerintahan di Pekan Tua. Sulalatus Salatin juga dikenalai sebagai Sejarah Melayu. Singapura dan Melaka. Pengarang turut terpengaruh dengan kesusasteraan Jawa seperti cerita Panji dan Cerita Damar Wulan.Selain itu pengarang Sulalatus Salatin turut berminat membaca berbagai-bagai hikayat daripada kesusasteraan asing yang diterap dari kesusasteraan Hindu. Contoh-contoh dari hasil sastera Jawa dapat dilihat melalui gambaran peristiwa utusan Melaka pergi ke Majapahit seterusnya peristiwa peminangan Puteri Galuh Cendera Kirana.3 Tujuan Penulisan 1. Tujuan seterusnya ialah untuk menggambarkan kebesaran sebuah dinasti raja-raja Melayu yang bermula dari zaman Raja Iskandar Syah di awal abad ke-15 hinggalah zaman pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah III di awal abad ke-17. Selain itu ia dihasilkan untuk mengangungkan kebesaran dan kecemerlangan raja-raja dan kerajaan Melaka. Selain itu terdapat juga kisah-kisah mitos seperti mitos pembukaan tempat dan negeri. ketinggian dan kegemilangan sesebuah negara kota atau kerajaan Melayu seperti kerajaan Pasai. seperti pembukaan Pasai. Sebagai contoh pengarang dapat menggarap secara terperinci unsur-unsur sastera Hindu ketika mengisahkan pengembaraan Raja Suran ke negeri bawah laut dankisah di Bukit Si Guntang Mahamiru. dan juga kisah-kisah di Bukit Si Guntang. Sulalatus Salatin juga dihasilkan untuk kegunaan istana (istana centric) dan kegunaan orang-orang bangsawan Melayu sebagai rujukan pada masa akan datang. Dalam peristiwa peminangan Puteri Gunung Ledang. naskhah ini disusun semula pada tahun 1612 oleh Tun Muhammad.4 Kandungn 1. Dipercayai penulisan Hikayat Melayu berakhir pada sebelum tahun 1536 Masihi. Sulalatus Salatin juga dijadikan satu wadah merakamkan kebesaran.2 KEPENGARANGAN SULALATUS SALATIN KEPENGARANGAN Nama asal Sulalatus Salatin ialah Hikayat Melayu. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan memuatkan kisah tokoh-tokoh yang dianggap legenda seperti Badang. Tun Perak dan lain-lain. Johor. Selain itu untuk memperlihatkan kepada bangsa lain akan kebesaran bangsa Melayu itu sendiri. Berdasarkan isi kandungan Sulalatus Salatin. dan Hikayat Raja-Raja Pasai. . Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:52 AM Labels: 1. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:01 AM Labels: 1. Hang Tuah. dan Singapura selain Melaka. Contohnya seperti kisah Raja Suran turun ke negeri bawah laut yang bernama Dika. dan mitos peminangan Puteri Gunung Ledang. Batu Sawar.3 TUJUAN PENULISAN Sulalatus Salatin Sejarah Melayu ditulis dengan tujuan untuk mengangkat kedudukan dan sejarah silam raja-raja Melaka.Selain itu Sulalatus Salatin turut mengaitkan peristiwa-peristiwa yang bersifat fiksyen dan mitos. Setelah dibawa ke Johor. Pengarang juga turut mengaitkan binatang Suci Hindu iaitu lembu putih.

lucu. Kebolehan pengarang seterusnya ialah berkebolehan menceritakan sesuatu peristiwa dengan penghayatan mendalam. istimewa dan bercampur dengan unsur lucu. kita dikirimNya subang.Pengarang begitu mahir menggarap corak penulisan kesusasteraan Parsi dan Arab. meriah dan riang gembira. Hal ini jelas dilihat dari sudut pendahuluan teksyang ada gaya masnawi. Contohnya ketika menggambarkan watak Tun Mai Ulat Bulu. Pengarang berupaya melukis segala kisah atau gambaran masyarakat Melayu dengan hidup dan indah. contohnya: "Dipertidaknya lelaki kita oleh Betara Majapahit itu. syair dan bidalan Arab yang menimbulkan kesan keindahan dan menarik ketika membaca teks tersebut. Beliau juga dapat menceritakan sesuatu episod dengan nyata dan jelas sehingga berjaya mengusik perasaan sama ada sedih. MiaRuzul dengan kambing randuk dan lain-lain." Pengarang juga berjaya memberikan pembaca gambaran yang berkesan dalam menceritakan kebesaran kerajaan China. Seri Bija Diraja. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:44 AM Labels: 1. Jika dikaji lebih mendalam terdapat juga struktur penulisany ang mirip gaya khutbah. menarik dan bermutu tinggi. Pengarang Sulalatus Salatin merupakan seorang yang kreatif dan artistik kerana dapat menampilkan teks tersebut dalam bentuk yang sangat menarik dan indah dari segi persembahannya. menyayat hati. monolog dan monolog dalaman. di samping menggunakan pelbagai teknik bercerita seperti teknik dialog. Terdapat juga pembahagian bab-bab pada cetera yang disampaikan. Perasaan marah yang tidak terkawal dapat dibayangkan dengan kata-kata yang diucapkan. Selain itu dimasukkan petikan syair dan bidalan Arab juga termasuklah menyelitkan ayat-ayat al-Quran. Contohnya peristiwa peperangan digambarkan dengan penuh suasana ngeri dan ganas. menyelitkan pantun. di samping penggunaan kalimah-kalimah Arab yang ketara.2 Kepengarangan . contohnya menggambarkan peristiwa tragedi pembunuhan Tun Besar dan tragedi pembunuhan Bendahara Seri Maharaja Pengarang turut berupaya melukis watak dengan lebih hidup. Seri Wak Raja.Selain itu pengarang berjaya menerapkan gaya bahasa indah.

.PENGENALAN a. Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. d. Disusun semula pada tahun 1612. b. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. c. e.

kerana tidak mahu menderhaka. walaupun beliau tidak bersalah. Ketika mendongak. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Temenggung dan Laksamana. . Tun Mutahir pula . Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. dapatlah melihat wajah raja China. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Diceritakan kisah Raja Pasai. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Terengganu. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Tidak ketinggalan. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Untuk mengubati penyakit kedal itu.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Siak dan Inderagiri di Sumatera..5.

beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam.Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. . Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri.

a. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s.a. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. . Raja dan pembesar diislamkan. Rasulullah s.4. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Muhammad-ar-rasulullah. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara.a. Pada waktu Asar. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana.a. Keesokan harinya pada hari siang.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.w melalui mimpi. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh.a.. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. hal 73). Ketika Bendahara sampai.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin.w.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Rasulullah s. Rasulullah s.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi." (Sulalatus Salatin. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka.

Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban.4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. (Sulalatus Salatin. Antaranya Iskandar Zul-Karnian.186-187). Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Maulana Abu Bakar. Kadi Yusuf. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. dan Maulana Sadar Jahan. hlm. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. hlm. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. hlm. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Melalui wasiat. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam . tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka.

" . makin bertambah dendam juga. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. . Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Contohnya.. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Pada tiaptiap akhir cetera. bahari." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah.. Ulama-ulama. adanya. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. (Sulalatus Salatin. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. alam.penulisan karya agung itu. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama.

" Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. berpenyakit untut di kaki. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Hang Kasturi. Hang Lekir. India. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. sungguh di dalam dilawani. Seorang Suir tua. Soal keselamatan dapat diatasi. takut mudarat ke atas nyawa. Majapahit. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Hang Ali. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit." (Sulalatus Salatin. Tun Bijaya Sura. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Hang Lekiu. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Hang Tuah bersama Hang Jebat. Dengan kebijaksanaan itu. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Hang Hassan dan Hang Hussin. “tidak berkelahi dan tidak berdamai.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. bermain lembing. dilambung-lambung. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". hlm 108) Di Siam. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. .baik dengan Siam. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Hang Iskandar. dan China . Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam.

kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Ketika makan. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. dan orang China jugagemar makan kangkung. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Ketika mengadap Betara Majapahit. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. . rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Ketika belayar ke China. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. juga hubungan keluarga. Sewaktu menghadap. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Kain disingsing ke lutut. Setelah menguji kekuatan Melaka. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Sebagai menghargai raja Melaka. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Di China. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara.Ketika di Majapahit. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. mereka dapat mematahkan serangan. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu.

Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Tidak ketinggalan. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. dapatlah melihat wajah raja China.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut.Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Ketika mendongak. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Siak dan Inderagiri di Sumatera. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Berikutan hal itu.0 Hubungan a/bangsa 5. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Terengganu. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Diceritakan kisah Raja Pasai. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman . Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Untuk pulang ke Malaka. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang..

Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.a. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura..w melalui mimpi. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. .w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Rasulullah s.sembah daripada Sultan Melaka. Temenggung dan Laksamana. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Untuk mengubati penyakit kedal itu. FEBRUARY 7. Rasulullah s. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah.a. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. kerana tidak mahu menderhaka. Ketika Bendahara sampai. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat.w. Rasulullah s. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. 2011 4. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka.a. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Keesokan harinya pada hari siang. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.a. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Tun Mutahir pula .a. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. walaupun beliau tidak bersalah. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah.

iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Kadi Yusuf.186-187). hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Raja dan pembesar diislamkan. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam.Muhammad-ar-rasulullah.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin." (Sulalatus Salatin. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Maulana Abu Bakar.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Melalui wasiat. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya . Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Pada waktu Asar. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. hal 73). Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. dan Maulana Sadar Jahan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. hlm. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. hlm. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah.

Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. (Sulalatus Salatin. Contohnya. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Ulama-ulama. adanya. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie." . wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. bahari." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. alam. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. hlm. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman.. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. sahibul hikayat dan Iain-Iain.. makin bertambah dendam juga. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab.Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. hingga berkelip kepadanya kelopak mata.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. (Sulalatus Salatin. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. Pada tiaptiap akhir cetera. .

Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali . Hang Hassan dan Hang Hussin. Dengan kebijaksanaan itu. India. hlm 108) Di Siam. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. takut mudarat ke atas nyawa. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Hang Ali. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Hang Lekiu. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Hang Iskandar." (Sulalatus Salatin. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah".baik dengan Siam. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. sungguh di dalam dilawani. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. bermain lembing. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Tun Bijaya Sura. Seorang Suir tua. dan China . utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. berpenyakit untut di kaki. Soal keselamatan dapat diatasi. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Hang Lekir. Ketika di Majapahit. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Hang Kasturi. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Majapahit. Hang Tuah bersama Hang Jebat." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. dilambung-lambung. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia.

Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Ketika makan. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan.tambatan lalulari ke hutan. Ketika mengadap Betara Majapahit. juga hubungan keluarga. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Di China. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Setelah menguji kekuatan Melaka. Sebagai menghargai raja Melaka. . Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. mereka dapat mematahkan serangan. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Ketika belayar ke China. Kain disingsing ke lutut. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Sewaktu menghadap. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. dan orang China jugagemar makan kangkung. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca.

Setiap helai mempunyai 40 perkara. Untuk pulang ke Malaka. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Terengganu.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Raja . Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Diceritakan kisah Raja Pasai. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang.0 Hubungan a/bangsa 5. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China.Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu.. Berikutan hal itu. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu.

Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. FEBRUARY 7. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. kerana tidak mahu menderhaka. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Temenggung dan Laksamana. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Ketika mendongak. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Tidak ketinggalan. Tun Mutahir pula . dapatlah melihat wajah raja China. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Untuk mengubati penyakit kedal itu. 2011 . walaupun beliau tidak bersalah. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri.

"Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. Rasulullah s. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh." (Sulalatus Salatin. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar.w melalui mimpi. Raja dan pembesar diislamkan. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Keesokan harinya pada hari siang. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar.w.a. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah.a. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Muhammad-ar-rasulullah.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. . Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah..1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Ketika Bendahara sampai. Pada waktu Asar. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.a. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos.a. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.a.4. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. hal 73). Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Rasulullah s. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Rasulullah s. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat.

. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. hlm.Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. hlm. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. hlm. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Melalui wasiat. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. adanya. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin.186-187). dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Maulana Abu Bakar. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. makin bertambah dendam juga. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. (Sulalatus Salatin. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. (Sulalatus Salatin. Kadi Yusuf. dan Maulana Sadar Jahan. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia.

Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. 2011 3. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. JANUARY 25. . Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Contohnya. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Pada tiaptiap akhir cetera. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana.. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. alam. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi.. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini." . Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan.Ulama-ulama. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. bahari.

Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. membentang tikar. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar.Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Contohnya. menggantung tabir dan langitiangit.pedagang. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. .

KONSEP DAULAT DAN DERHAKA . Utusan Pub. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. DBP.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. "( Kamus Dewan." (Zainul Abidin Safuwan. Raja memiliki "daulat". Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. misalnya. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Raja orang yang sangat. Dist. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana.Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Kamus Bahasa Melayu Utusan. "aturan dan susunan negara. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud.

Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah." (Harun Daud. malah semua negeri atau jajahan takluknya.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan." (Harun Daud. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu.Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. Fungsi undang. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. pedang. hlm. curik dan lembing serta cap kempa.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. . Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti.

Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Temenggung. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Siantan. . Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Kelantan dan Terengganu. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Kampar dan Siak. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Melaka juga menakluki Inderagiri. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Jambi. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Manjong dan Beruas. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Haru. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan.

Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. dongeng. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Misalnya pengikut. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. . amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Selain itu amalan fitnah memfitnah.Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda.tujuan tertentu. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. hasad dengki dan dendam berluasa. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat. dan peristiwa fantasi. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. 3. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain. mitos/bukan fakta sejarah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.

dan Puteri Gunung Ledang. kemangkatan. Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil.lain. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. India-Muslim dan lain. gagah. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. adat pertabalan dan sebagainya. Jika ada tarikh pun. golongan Arab. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. 5. Melaka. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri. orang-orang halus seperti hantu.dongeng. legenda dan fantasi.dan Pasai.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo.Sultan Mansur Syah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. bangsawan. 4. kehebatan dan keistimewaan raja.Pasai dan lain-Iain . Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. perkasa.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. China. dan Sultan Mahmud Syah.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah.raja   kisah pembukaan negara kota kemasukan Islam . kelahiran.Pertabalan raja. mitos. pelanduk putih. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. keris tertentu dan sebagainya. berani dan berdaulat. hamba.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. anjing perburuan.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. rakyat jelata. cacing gelang-gelang.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. adat mengarak sejadah. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.  larangan memakai kain berwarna kuning.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. larangan memakai emas. semut besar.

serta pertahanan negara kota yang lemah. dan kepuasan seks. kehebatan pemerintahan.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. kejayaan. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. .  Fitnah. puisi. Pahang dan Terengganu.  Menonjolkan kebesaran. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. dongeng dan fantasi. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan.Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. Oleh itu.perdagangan. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. buku. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. kebudayaan. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat.  Peranan negara kota dari segi politik. legenda.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. amalan rasuah. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. melakukan ketidakadilan. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. pilih kasih. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timangtimangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja.

mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus.Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan raja-raja Melayu dengan istiadatnya sekali.. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita.. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi . waktu 'alduha. kepada hari Khamis. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya.. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. diingatkannya oleh mereka itu. Hendak menyerang ke Melaka. Bunga berladung air mata. "Daulat tuanku. kepada tahun Dal. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. Ada cincin berisi bunga. pada dua belas hari bulan Rabiulawal.

Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. . Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Tun Bija Sura. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Raja China misalnya. Oleh itu. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara." Maka titah baginda. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin.kehendak tuannya. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Jikalau dengan ikhlas paman.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. seperti mengangkat martabat raja. Tun Omar. initah yang hamba pohonkan". mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. amat baik parasnya. Tuan Jana Khatib umpamanya. Tuan Jana Khatib. bangsa. dan sebagainya. Tuan Saidi Arab umpamanya. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Seri Bija Diraja. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah.

Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Sultan Mansur Syah. mahupun hikayat-hikayat. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. sebab.Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. dan akibat. iaitu tentang pembukaanpembukaan. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. . Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. novel.

Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar.danlemah. Pasai. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. dan beberapa lagi manakala. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Kadi Maulana Abu Bakar. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Haru. kejatuhan Melaka. pembesar. penyebaran Islam di Melaka. benua Keling. dan Siam. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. dan Nina Sura Dewana. Pada saat kemerosotan Melaka. rakyat dan hamba abdi. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. . Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikh-tarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Antara saudagar-saudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Ali Manu Nayan. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. Dalam aspek politik. dan China. Majapahit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful