sulalatus salatin

1.

1 Sinopsis
SULALATUS SALATIN SEJARAH MELAYU
PERISTIWA DALAM BAB 1

Raja Iskandar Zul-Karnain dari Makaduniah berperang dengan Raja Kida Hindi.Raja Kida Hindi tewas dan diislamkan oleh Raja Iskandar Zul-Karnain. Raja Iskandar Zul-Karnain berkahwin dengan Puteri Syahrul-Bariyah, anak Raja Kida Hindi dan mendapat seorang anak bernama Raja Aristun Syah. Raja Suran, iaitu keturunan Raja Iskandar Zul-Karnain memerintah negeri Amdan Negara dan baginda ingin menyerang China untuk meluaskan jajahan takluk.

Raja Suran sampai ke Gangga Negara dalam perjalanannya ke China. Bagindamenewaskan Raja Gangga Syah Johan dan baginda berkahwin dengan Puteri Dara Segangga. Raja Suran sampai di negeri Langgiu kemudiannya mengahwini Puteri Onang Kiu. dan menewaskan Raja Chulan. Raja Suran

Apabila Raja Suran berada di Temasik, orang China membuat muslihat dengan menghantar orang-orang tua tiada gigi, pokok yang sudah berbuah, dan jarum berkarat dengan sebuah kapal sehingga Raja Suran membatalkan niatnya untuk menyerang China. Raja Suran turun ke laut dan sampai di bumi Dika dan baginda berkahwin dengan Puteri Mahtabu'lBahri, anak Raja Aktabu'l-Ard. Raja Suran mendapat tiga orang anak dengan Puteri Mahtabu'l-Bahri danmewasiatkan supaya Raja Aktabu'l-Ard menghantar anak-anaknya ke dunia apabila dewasa. Raja Suran kembali ke dunia dengan kuda semberani jantan.
PERISTIWA DALAM BAB 2

Anak-anak Raja Suran yang dipelihara oleh Raja Aktabu'l-Ard, iaitu Nila Pahlawan, NilaUtama, dan Krisyna Pandita sudah dewasa dan dihantar ke duniamenaiki lembu putih. Anak-anak Raja Suran muncul di Bukit Si Guntang pada waktu malam dan padi Wan Empuk dan Wan Malini berbuahkan emas, daunnya menjadi perak, dan batangnya menjadi suasa. Terjadi perkenalan antara Wan Empuk dan Wan Malini dengan anak-anak Raja Suran. Lembu putih kenaikan anak-anak Raja Suran memuntahkan buih lalu keluar dari buih itu seorang lelaki, yang diberi nama Batala.

Pahlawan menjadi raja di Minangkabau dan Krisyna Pandita pula menjadi raja di Tanjung Pura. Nila Utama ditabalkan menjadi raja di Palembang. Nila Utama (Seri Teri Buana) ingin mengahwini Raden Ratna Cendera Puri tetapi Demang Lebar Daun mahu berwaad dengan Seri Teri Buana. Waad itu akhirnya dimeterai untuk menjaga perhubungan raja dengan rakyat. Seri Teri Buana dan Raden Ratna Cendera Puri berkahwin. Raden Ratna Cendera Puri didapati tidak kedal. Seri Teri Buana keluar mencari negeri dan sampai di Bintan dan diambil oleh Wan Seri Beni sebagai anak angkat. Seri Teri Buana kemudian berburu di Bengkilau dengan pembesar-pembesar Seri: Teri Buana teriihat satu tempat, iaitu Temasek dan ingin ke tempat itu. Kenaikan Seri Teri Buana dipukul ribut dalam setelah baginda meletakkan mahkotanya di air. perjalanan ke Temasek. Ribut itu Bintan. reda

Seri Teri Buana membuka negeri di Temasek dan diberi nama Singapura berdasarkan nama singa. Seri Teri Buana ditabalkan sebagai raja Singapura yang pertama oleh Wan Seri Beni.

PERISTIWA DALAM BAB 3

Seri Teri Buana menghantar rombongan peminangan ke benua Keling untukmeminang Puteri Nila Pancadi untuk anakanda baginda, Raja Kecil Besar. Seri Teri Buana mangkat dan diganti oleh Raja Kecil Besar bergelar Paduka Seri Pikrama Wira. Paduka Seri Pikrama Wira melantik beberapa jawatan penting seperti Bendahara, Perdana Menteri, Penghulu Bendahari, dan hulubalang. Betara Majapahit telah menghantar utusan ke Singapura dengan bingkisan "Sekeping tatal tujuh depa panjangnya, ditarah tiada putus, nipisnya seperti kertas, dan bergulung seperti subang". Paduka Seri Pikrama Wira tersalah anggap dan bertindak membalas utusan itu dengan mencukur kepaia seorang budak dan beliungnya dihantar ke Majapahit. Terjadi peperangan antara Singapura dengan Majapahit tetapi Singapura tidak kalah. Kemangkatan Paduka Seri Pikrama Wira. Raja Muda dilantik menjadi raja Singapura dengan gelaran Rakna Wikrama. Badang menahan lukah tetapi ikannya dimakan hantu. Badang dapat menangkap hantu itu tetapi hantu meminta Badang melepaskannya dan permintaan Badang akan ditunaikan. Badang meminta kekuatan dan Badang terpaksa makan muntahhantu itu. Badang menjadi kuat dan dapat menebas hutan dalam masa yang singkat sehingga dimerdekakan oleh tuannya.

Badang mengalahkan pahlawan dari benua Keling bernama Nadi Bija Niakra. Badang hampir-hampir beriawan dengan Benderang, iaitu pahlawan dari Perlak tetapi pihak Benderang membatalkan perlawanan itu dengan alasan tidak mahu terjadi permusuhan pada kemudian hari. Seri Rakna Wikrama mangkat dan digantikan oleh anak baginda dengan gelaran Paduka Seri Maharaja. Merah Silu menahan lukah dan selalu mendapat cacing geiang-gelang. Apabila direbus, cacing geianggelang itu bertukar menjadi emas. Merah Caga ingin membunuh Merah Silu dan Merah Silu melarikan diri ke Rimba Jurun. Merah Silu menjumpai sebuah tempat dan menamakan tempat tersebut Semundra berdasarkan semut besar yang dilihatnya. Rasulullah s.a.w. menyuruh sahabat baginda mengislamkan rakyat Semundra. Tugas itu dilaksanakan oleh Sheikh Ismail dan fakir Muhammad yang datang ke Semundra. Fakir Muhammad mengislamkan penduduk-penduduk di Fansuri, Haru, Lamiri, dan Perlak. Fakir Muhammad berjumpa Merah Silu di pantai danmengislamkan beliau dan menukarkan namanya kepada Sultan Maliku's-Salleh. Sultan Maliku's-Salleh mendapat dua orang putera iaitu Sultan Maliku't-Tahir dan Sultan Maliku'l-Mansur. Sultan Maliku't-Tahir dirajakan di Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din menjadi Mangkubuminya. Sultan Maliku's-Salleh gering dan mewasiatkan kepada anak-anak baginda supaya berbaik-baik dan Semundra diperintah oleh Sultan Maliku'l-Mansur. Raja Syahru'n-Nuwi menitahkan Awi Dicu menangkap raja Pasai dan Awi Dicu melaksanakan tugas itu setelah membuat muslihat dengan hulubalang yang gagah di dalam empat buah peti . Raja Pasai dijadikan gembala ayam oleh raja Syahru'n-Nuwi. Sidi Ali Ghiathu'd-Din bermuafakat dengan menteri untukmembebaskan raja Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din berusaha untuk menyelamatkan rajanya dengan membuat tipu muslihat. Beliau telah memberikan hadiah berharga kepada raja Syahru'n-Nuwi sehingga raja Syahru'n-Nuwi berjanji akan memberi apa sahaja yang diminta oleh Sidi Ali Ghiatu'd-Din sebagai balasan. SidiAli Ghiathu'd-Din memohon raja Pasai daripada raja Syahru'n-Nuwi dan diizinkan oleh baginda. Raja Pasai dibawa pulang. Sultan Maliku'l-Mansur pergi ke Pasai untuk melawat Sultan Maliku't-Tahir walaupun ditegah oleh Sidi Asma Yaumi'd-Din. Sultan Maliku'l-Mansur mengambil dayang Sultan Maliku't-Tahir dan dibawa pulang ke Semundra. Saltan Maliku't-Tahir berdendam dengan Sultan Maliku'l-Mansur dan berusaha untuk menangkapnya. Sultan Maliku't-Tahir yang menggunakan tipu muslihat berjaya menangkap Sultan Maliku'l-Mansur. Sidi Asma Yaumi'd-Din dipenggal lehernya dan kepalanya dibuang ke laut manakala Sultan' Mlaliku'lMansur dibawa berperahu ke Manjung. Sultan Maliku'l-Mansur berjumpa dengan kepala Sidi Asma Yaumi'd-Din dan baginda meminta badan Sidi Asma Yaumi'd-Din untuk dicantumkan dengan kepalanya kemudian dikebumikan di Padang Maya. Sultan Maliku't-Tahir menjemput Sultan Maliku'l-Mansur pulang kerana bagindamenyesal bermusuhmusuhan dengan saudara sendiri.

Todak menyerang Singapura dan ramai rakyat mati. Raja Muda mangkat dan digantikan oleh Raden Tengah yang akhirnya digantikan pula oleh Raja Kecil Besar seiepas kemangkatan Raden Tengah. Budak itu dibunuh kerana disangkakan akan melebihi kepandaian raja suatu ketika nanti. Paduka Seri Maharaja murkakan Tuan Jana Khatib dan menganggap Tuan Jana Khatib sengaja menunjukkan kepandaian di depan isteri baginda. tu dikurniakan dua orang anak. Tuan Jana Khatib dibunuh dan badannya ghaib ke Lengkawi. Peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Sang Rajuna Tapa marah akan tindakan Raja Iskandar Syah dan menyuruh Majapahit menyerang Singapura dan beliau sedia membantu Majapahit. Sultan Muharnmad Syah berkahwin dengan Tun Ratna Wati dan mendapat seorang anakiaitu Raja Kassim. Paduka Seri Maharaja mangkat dan digantikan oleh Raja Iskandar Syah. Raja Ibrahim menjadi sultandengan gelaran Sultan Abu Syahid sementara itu Raja Kassim diusir dari istana. Sultan Muhammad Syah menetapkan adat kepada rakyat untuk membezakan raja dengan rakyat. beliau menilik batang pinang sehingga terbelah dua.Sultan Maliku'l-Mansur mangkat di sisi kubur Sidi Asma Yaumi'd-Din. mendapat seorang anak iaitu Raja Ibrahim. PERISTIWA DALAM BAB 4 Tuan Jana Khatib dari Pasai datang ke Singapura. Raja Iskandar Syah membuka Melaka berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan. Anak Sang Rajuna Tapa difitnah berbuat jahat dengan lelaki lain dan dihukum sula oleh Raja Iskandar Syah di hujung pasar. SultanMuhammad Syah juga berkahwin dengan anak raja Rekan. Raja Iskandar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. . manakala Sang Rajuna Tapa dan isteri menjadi batu. Mani Purindan ke Melaka dari benua Keling dan berkahwin dengan Tun Ratna Sandari. seperti Biawak Busuk dan Kota Buruk. Apabila lalu berhampiran istana raja. Pembesar-pembesar istana juga dikenakan peraturan-peraturan tertentu supaya dapat mengukuhkan lagi pentadbiran Melaka. Raja Iskandar Syah menemui beberapa tempat. Raja Muda. iaitu Tun Ali dan Tun Ratna Wati. Seorang budakmencadangkan agar digunakan batang pisang sebagai penahan serangan todak dan menghasilkan kejayaan. Singapura dapat dikalahkan oleh Majapahit dan Raja Iskandar Syah melarikan diri ke hulu Muar. Selepas kemangkatan Sultan Muhammad Syah. Syed Abdul Aziz datang ke Melaka dan mengislamkan penduduk Melaka.

Awi Dicu membatalkan serangan lalu pulang ke Siam. Sultan Muzaffar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Raja Kassim ditabal menjadi raja bergelar Sultan Muzaffar Syah. satu berpihak kepada Seri Nara Diraja dan satu lagi berpihak kepada Tun Perak dan ini membimbangkan Sultan Muzaffar Syah. Tun Perak mula mendapat kedudukan di Melaka sehingga diiantik menjadi menteri. Raja Indera Pura. Sultan Mansur Syah Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara dan pembesar-pembesar Melakamenyerang Indera Pura.Raja Kassim menyamar sebagai nelayan dan bermuafakat dengan Maulana Jalalu'd-Din untuk merebut takhta kerajaan Melaka. Hal ini bertujuan mendamaikan Melaka. Orang tua dari Melaka berjaya menunjukkan kebolehannya sehingga mengagumkan raja Siam Tun Telanai dan Menteri Jana Putera juga berjaya membuat tipu helah sehingga berjaya mengelakkan daripada menentang musuh Siam yang kuat di sebelah matahari mati. Tun Perak menjadi Bendahara dengan gelaran Bendahara Paduka Raja manakaia Tun Ali menjadi Seri Nara Diraja. Perebutan takhta berlaku sehingga Raja Rekan dan Sultan Abu Syahid terbunuh. PERISTIWA PENTING DALAM BAB 5 Sultan Muzaffar Syah mengumpulkan rakyat menghadapi serangan Siam. puteri baginda. PERISTIWA DALAM BAB 6 . Awi Cakri menyerang Melaka tetapi tidak dapat menewaskan Melaka. Sultan Mansur Syah berkeinginan bersahabat dengan Siam dan Menteri Jana Putera serta Tun Telanai dititahkan ke Siam. iaitu anak Seri Wak Raja menjadi penghulu di Kelang. iaitu Onang Sari dibawa ke Melaka dan dikahwini oleh Sultan Mansur Syah. memegang jawatan Penghulu Bendahari. Tuan Saidi Arab memanah Cau Panden dari Melaka . Tun Perak membawa angkatan dari Keiang bersama anak isteri mereka sekali. Rakyat Melaka berpecah belah. Tun Perak. Siam menyerang Melaka buat kali kedua di bawah pimpinan Awi Dicu. Seri Nara Diraja Tun Ali dilantik menjadi Bendahara manakala. iaitu Maharaja Dewa Sura ditangkap manakala. Sultan Muzaffar Syah menceraikan isterinya Tun Kudu dan diserahkan kepada Seri Nara Diraja. Bendahara Seri Wak Raja membunuh diri setelah menganggap Sultan Muzaffar Syah tidak menyukainya. Cau Panden yang hendak menyerang Melaka mati di Siam. Tun Perak meletakkan puntungpuntung api pada pokok-pokok di tepi pantai.

Rombongan Melaka sampai ke Majapahit dan dapat menunjukkan kepandaian. Kuda Sultan jatuh ke dalam telaga tahi dan diselamatkan oleh Hang Tuah.Seorang penyadap menjumpai seorang budak hanyut dan diberi nama Ki Mas Jaya. mahu beliau dilantik sebagai Patih Aria Gajah Mada sekiranya perkara itu terjadi. Puteri Raden Galoh Awi Kesuma memilih Ki Mas Jaya sebagai suami. menari "sapu-sapu rengit". Penyadap membayangkan Ki Mas Jaya akan menjadi Betara Majapahit. mencuri keris Betara Majapahit. Satu jawatan baru yang setaraf dengan Patih Aria Gajah Mada diwujudkan. iaitu Patih Adi Kara dan diberikan kepada penyadap. Raja China mendapat sakit kedal setelah disembah oleh Sultan Mansur Syah dan ubatnya ialah air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Orang-orang Melaka yang diketuai oleh Tun Perpatih Putih dapat melihat wajahraja China setelah makan kangkung yang dibelah tetapi tidak dikerat. Raja China sembuh daripada penyakitnya setelah menyantap dan membasuh muka dengan air basuh kaki raja Melaka. . dan penyadap Pada hari pemilihan calon suami. anak Sang Aji Jaya Ningrat dengan Puteri Raden Galoh Awi Kesuma. PERISTIWA DALAM BAB 7 Hang Jebat mengamuk di istana Melaka kerana membalas dendam atas kematian Hang Tuah. Penyadap menagih janjinya dengan Sang Aji Jaya Ningrat tetapi Sang Aji Jaya Ningrat keberatan melantik penyadap sebagai Patih Aria Gajah Mada. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Telanai dan Menteri Jana Putera menghantar sembah baginda kepada raja China. Puteri Hang Liu berkahwin dengan Sultan Mansur Syah. Sultan Mansur Syah ingin meminang Puteri Raden Galuh Cendera Kirana. Sultan Mansur Syah mengenang-ngenang akan Hang Tuah memandangkan tidak ada sesiapa yang berjaya menewaskan Hang Jebat. Seri Nara Diraja menyembunyikan Hang Tuah di sebuah dusun. Tun Bija Sura dapat menyelamatkan keris. Hang Tuah difitnah bermukah dengan dayang raja sehingga Sultan menitahkan Hang Tuah dibunuh. dan menggertak anjing yang ditambat berhampiran utusan Melaka. Tun Telanai dan Menteri Jana Putera terpesong ke Brunei dan dapat menipu raja Brunei dengan mengatakan Sultan Mansur Syah tidak menyembah China. Sultan Mansur Syah berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Patih Aria Gajah Mada mencadangkan agar Puteri Raden Galoh Awi Kesumamemilih suami supaya dapat menjadi Betara Majapahit.

Tun Mutahir menjadi Temenggung bergelar Seri Maharaja. Tun Muhammad membunuh Tun Besar. Sebelum itu kitab itu dirujuk dan diterjemahkan di Pasai. Khoja Baba dapat membunuh Tun Demang.Seri Nara Diraja menjelaskan bahawa Hang Tuah masih hidup dan Hang Tuah dibawa pulang. Anak-anak buah Bendahara Paduka Raja ingin membalas dendam tetapi ditegah oleh Bendahara. Pau Gelang dilantik sebagai raja Cempa. anak Maharaja Parameswara ditawan. PERISTIWA DALAM BAB 8 Raja Cempa menjumpai seorang budak di dalam mayang pinang dan diberi nama Pau Gelang. Sultan Mansur Syah berpindah istana tetapi istana yang baru dibina itu terbakar dan banyak harta tidak dapat diselamatkan. Maharaja Parameswara dibunuh oleh Akhtiar Muluk manakala. Bendahara Paduka Raja terlihat suatu Cahaya dari langit turun ke kepala Tun Mutahir. Melaka menyerang Kampar dan Maharaja Jaya dapat dibunuh oleh Seri Nara Diraja manakala. Sultan Mansur Syah dan ramai pembesar Melaka berguru dengan Maulana Abu Bakar. mangkubumi Kampar. iaitu Penghuiu Bendahari manakala. Cucu Pau Gelang berkahwln dengan . Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara agar dibuat istana baru dan istana itu disiapkan dengan kerjasama rakyat. Semerluki merosakkan jajahan Melaka dan diketahui oleh Sultan Mansur Syah lalu menyuruh Laksamana menghalang Semerluki. Megat Kudu. Semerluki jatuh hati kepada ibu saudaranya dan dihalang oleh ayahnya Keraeng Majiko. Setelah raja Cempa mangkat. Melaka menyerang Siak dan Siak dapat dikalahkan. Tun Tahir dijadikan Seri Nara Diraja. anak Bendahara Paduka Raja kerana bola sepak raga yang disepak oleh Tun Besar jatuh menimpa destar Raja Muhammad. Seri Nara Diraja sakit dan mewasiatkan agar Bendahara Paduka Raja menjaga anak-anaknya. Sultan Mansur Syah merajakan Raja Muhammad di Pahang memandangkan tidak ada yang menyembah Raja Muhammad di Melaka. Hang Tuah bertikam dengan Hang Jebat dan beliau berjaya membunuh Hang Jebat. Laksamana berjaya menewaskan Semerluki. Raja Mahadewi dengan Megat Kudu kemudian Megat Kudu dirajakan di Siak dengan gelaran Sultan Ibrahim. Orang-orang Melaka berperang dengan tentera Semerluki dan ramai orang Melaka mati. Keraeng Majiko menyuruh Semerluki merompak mencari perempuan di Ujung Tanah. Hang Tuah diberikan gelaran Laksamana oleh Sultan Mansur Syah. Mauiana Abu Bakar membawa kitab Duri'l-mazlum ke Melaka. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Bija Wangsa ke Pasai merujuk masalah agamadan masalah itu diselesaikan oleh Makhdum Mua. Sultan Mansur Syah mengahwinkan anak baginda.

Ramai orang Pasai mati.puteri Majapahit. iaitu Raja Pahang menitahkan Seri Akar Raja membunuh Telanai Terengganu kerana pergi ke Melaka tanpa memberitahu baginda. Laksamana telah dititahkan ke Pahang untuk menyelesaikan masalah itu. di simpang empat di tengah negeri dibuat sebuah balai untuk diletakkan harta kecurian yang dijumpai. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah mendapat tahu perkara itu dan menitahkanpahlawanpahlawannya menyerang Pahang kerana Sultan Muhammad membunuh Telanai Terengganu tanpa pengetahuan Melaka dan Raja Muhammad juga ingin menyerang Melaka. Pertempuran berlaku antara orang-orang Berlaku perdamaian antara Melaka dengan Haru. Raden Kelang dibunuh oleh orang mengamuk di Melaka. pulang ke Melaka dengan rasa kecewa. Syah Indera Berma. Laksamana serba salah dan pergi berjumpa Bendahara untuk meminta maaf. Sultan Zainal Abidin enggan menyembah Sultan Mansur Syah dan Bendahara Paduka Raja. . Sultan Alau'd-Din Riayat Syah membuat undang-undang mencuri dikudungkan tangan manakala. Laksamana pula memburuk-burukkan Bendahara ketika di Pasai.Pau Kubah tewas berperangdengan raja Kuci. Raden Galuh Ajeng dan beranak raja-raja Cempa sehinggalah Pau Kubah. Sultan Zainal Abidin dari Pasai melarikan diri ke Melaka selepas adindanya merampas takhta. Sultan Muhammad. Bendahara tidak membenarkan keinginan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah untuk menyerang Pahang. Sultan Muhammad berdalih dengan mengatakan Telanai Terengganu berlaku biadap. pahlawan Melaka Melaka menghalang orang-orang dengan orang-orang Haru. Raja Maluku dan Telanai Terengganu datang ke Melaka. Apabila ditanya tentang pembunuhan ke atas Telanai Terengganu. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah menyuruh Haru. Temenggung Seri Maharaja bertindak keras dengan mengetatkan undang-undang setelah beliau disindir oleh Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Selepas Telanai Terengganu pulang. Sultan Mansur Syah murkakan Bendahara manakala. iaitu anak raja Cempa lari ke Melaka. Laksamana Hang Tuah ke Pahang dan menyuruh orangnya membunuh salah seorang keluarga Seri Akar Raja. Raja Pahlawan dari Haru mengamuk di Pasai setelah surat yang bertulis 'salam' disebut 'sembah'. Laksamana mengajak Bendahara merajakan semula Sultan Zainal Abidin tetapi Bendahara enggan. Bendaharamemuji-muji Laksamana ketika di Pasai dan apabila Laksamana mengetahui pujian Bendahara itu. Sultan Mansur Syah mangkat dan digantikan oleh Raja Hussain dengan gelaran Sultan Alau'd Din Riayat Syah. Orangorang Melaka membantu Sultan Zainal Abidin sehingga Sultan Zainal Abidin berjaya menaiki takhta semula. Sultan Mansur Syah gering dan memberi wasiat kepada anakanda baginda sebelum mangkat. Melaka diancam pencuri sehingga Sultan Alau'd-Din Riayat Syah bertindak menyamar diri untuk membanteras pencuri-pencuri.

Seri Maharaja menyerang Kelantan. Seri Bija Diraja dibunuh oleh Sultan Mahmud kerana lambat datang pada hari raya. Setelah kemangkatan permaisurinya. Sultan Mahmud Syah juga mengganggu Tun Dewi tetapi oleh sebab Tun Ali Sandang berada di sana. Bendahara dan Laksamana dlanugerahkan usungan tetapi Bendahara tidak menggunakannya.PERISTIWA DALAM BAB 9 Tun Jana Pakibul membunuh orang di Siak atas suruhan Sultan Ibrahim dan tidak memberitahu ke Melaka. Sultan Mahmud gering dan dijaga oleh Bendahara Paduka Raja dan Laksamana Hang Tuah. Sultan Mahmud menitahkan Paduka Tuan menyerang Manjong manakala. . Raja Mamad dilantik sebagai Sultan Melaka setelah Sultan Alaud'-Din Riayat Syah mangkat. Bendahara Paduka Raja sakit dan memberi wasiat kepada anak cucunya. Tun Isap pulang ke Melaka dan dibunuh oleh Seri Wak Raja. Patih Adam menuntut janji daripada Seri Nara Diraja yang dikatakan mahu menjodohkan Patih Adam dengan Tun Minda tetapi Seri Nara Diraja menafikannya. Laksamana Hang Tuah dihantar ke Siak dan di sana beliau mencerca Tun Jana Pakibul kerana membunuh orang tanpa memberitahu ke Melaka. dan Sang Setia ke Gunung Ledang. Bendahara Paduka Raja mati dan digantikan oleh Bendahara Tun Perpatih Putih. beliau menasihatkan agar jangan ikut nafsu dan jangan mendengar fitnah. Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap membunuh Tun Ali Sandang. Sultan Mahmud Syah mengganggu isteri Tun Biajid dan baginda hampir-hampir dibunuh oleh Tun Biajid. Sultan Mahmud menitahkan agar dipinangPuteri Gunung Ledang. Seri Wak Raja ingin membunuh Tun Isap tetapi Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap melarikan diri. Kedatangan Patih Adam dari Surabaya akhirnya telah menimbulkan krisis di Melaka kerana ingin berkahwin dengan Tun Minda. Sultan Alaud'Din Riayat Syah gering dan baginda memberi wasiat kepada pembesar supaya merajakan Raja Mamad dan menasihati beliau kerana beliau masih kecil. Tun Mamad berjumpa Dang Raya Rani lalu Tun Mamad memberitahu tujuannya ke Gunung Ledang itu. Laksamana. Tun Mamad. Seorang perempuan tua berjumpa dengan Tun Mamad dan menjelaskan syarat yang dikenakan untuk meminang Puteri Gunung Ledang. Bonda Sultan Mahmud yang memilih beliau menjadi Bendahara. Apabila sembuh. anak Seri Nara Diraja. Kepada Sultan Mahmud Syah. PERISTIWA DALAM BAB 10 pembesar- Bendahara Putih mati dan digantikan oleh Bendahara Seri Maharaja atau Tun Mutahir. Kedua-dua serangan itu berhasil.

Hang Tuah meninggal dunia dan digantikan oleh Laksamana Khoja Hassan. Raja Zainal. Sultan Mahmud murka kepada Hang Nadim kerana tidak banyak membawa balik kain yang diingini baginda. Sultan Mahmud inginkan Tun Teja walaupun Tun Teja sudah bertunang dengan Sultan Abdul Jamal. Akhirnya. Baginda tidak sanggup menumpahkandarah anakanda baginda. isteri Sang Sura bermukah dengan Sang Guna. : Orang-orang Melaka menjadikan orang Inderagiri di Melaka sebagai hamba sehingga mereka ingin pulang ke negeri mereka. Sultan Mahmud berasa sedih dan menitahkan Seri Wak Raja ke Pahang untuk menobatkan Sultan Abdul Jamal Syah. Setelah Seri Wak Raja pulang dan memberitahu kecantikan Tun Teja. Sultan Abdul Jamal begitu marah dan turun dari takhta. Sutan Nara Singa pulang ke Inderagiri. Hang Nadim berjaya mengalahkan serangan Pahang di laut. Sultan Mahmud menitahkan agar Sang Guna tidak boleh keluar rumah. Hang Nadim berjaya melarikan Tun Teja setelah berbaik-baik dengan perempuan tua tukang urut.Apabila diberitahu kepada Sultan Mahmud. Sultan Mahmud mahu supaya Raja Zainal dibunuh sahaja dan tugas ini disempurnakan oleh Hang Berkat. iaitu adinda kepada Sultan Mahmud mengambil kesempatan atas ketampanannya untuk merosakkan gadis dan perempuan di Melaka. Kepandaian Hang Nadim melukis sendiri corak kain dikagumi. Hang Nadim ke Pahang untuk membawa pulang Tun Teja ke Melaka. Hang Nadim pulang ke Melaka tetapi kapal yang dinaikinya tenggelam kerana kapal Hang Isap disumpah oleh seorang wali. dan sebelum itu Laksamana Khoja Hassan dapat menewaskan angkatan Pahang yang menyerangnya di laut. Sang Sura ingin membunuh Sang Guna tetapi ditegah oleh Sultan Mahmud. Sultan Abdul Jamal ingin menyerang Melaka dengan gajah Ai Kening. Setelah Hang Berkat digelar Sang Sura. Baginda digantikan oleh anakanda baginda. Sultan Mahmud membatalkan niatbaginda meminang Puteri Gunung Ledang. Sultan Mansur Syah. PERISTIWA DALAM BAB 11 Sultan Abdul Jamal menyuruh Seri Wangsa Diraja ke Melaka untuk memberitahu kemangkatan ayahanda baginda. PERISTIWA DALAM BAB 12 . Hang Nadim diarahkan ke benua Keling untuk membeli kain serasah. Laksamana Khoja Hassan ke Pahang dan melarikan gajah Ai Kening.

Terjadi peperangan antara orang Legor dengan Pahang tetapi Pahang tidak dapat ditewaskan. Sura Dewana memberi emaskepada Raja Mendeliar memberi hadiah kepada Laksamana Khoja Hassan dan memberitahu bahawa Bendagara Seri Maharaja ingin menderhaka. Cau Seri Bangsa memohonkan nobat di Melaka. Si Kitul memberitahu Raja Mendaliar bahawa Nina Bendahara supaya Bendahara membunuh Raja Mendaliar. Maulana Sadar Jahan datang ke Melaka. Sultan Mahmud berguru dengan maulana itu. Orang-orang Melaka menyiapkan kubu pertahanan di Pahang. Ali Manu Nayan ingin memberi rasuah kepada Tun Hassan Temenggung tetapi ditolak oleh beliau. Bendahara mengahwinkan anaknya dengan Tun Ali. Cau Seri Bangsa menjumpai Petani dan menjadi raja di sana. PERISTIWA DALAM BAB 13 Bendahara Seri Maharaja hendak mengahwinkan anaknya Tun Fatimah dengan Tun Ali. Sultan Mahmud berdendam dengan Bendahara setelah melihat kecantikan Tun Fatimah. Bendahara Seri Maharaja dititahkan ke Pahang untuk membantu Pahang. . Kedatangan Peringgi ke Melaka dan bentuk fizikal mereka menghairankan orang-orang Melaka. Nina Sura Dewana memberi hadiah kepada Bendahara Seri Maharaja dan perkara ini dilihat oleh Si Kitul. Sultan Mahmud menitahkan Orang Kaya Tun Muhammad ke Pasai merujuk soal agama dan masalah itu diselesaikan oleh Tun Hassan. Raja Kedah juga datang ke Melaka dan memohonkan nobat.Raja Legor ingin menyerang Pahang atas suruhan raja Siam. Tun Perpatih Hitam dan Tun Hussain dibunuh kerana bersikap biadap di hadapan Bendahara. Cau Seri Bangsa memeluk Islam setelah berjaya menewaskan Raja Sulaiman Syah di Kota Mahligai. Tun Mai Ulat Bulu berguru dengan Maulana Sadar Jahan tetapi Maulana Sadar Jahan memarahi beliau yang susah menyebut perkataan bahasa Arab. Raja Dibaruh menasihatkan agar Bendahara menunjukkan Tun Fatimah kepada Sultan Mahmud terlebih dahulu tetapi Bendahara enggan kerana darjat keluarganya rendah jika dibandingkan dengan Sultan Mahmud. Anak-anak buah Tun Hassan Temenggung selalu meminta rasuah daripada saudagar-saudagar kaya di Melaka. Nina Sura Dewana dan Raja Mendaliar bertelagah dan meminta Bendahara menyelesaikannya tetapi disuruh pulang terlebih dahulu kerana hari sudah petang. Peringgi menyerang Melaka di bawah pimpinan Gonsalo Periera tetapi gagal menewaskan Melaka.

PERISTIWA DALAM BAB 15 Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah ditabalkan menjadi raja selepas kemangkatan Sultan Mahmud Syah dan baginda meninggalkan Kampar menuju ke Pahang danberkahwin dengan Raja Kesuma Dewi. Sultan Mahmud turun dari takhta dan digantikan dengan Sultan Ahmad Syah dan Sultan Ahmad pula merupakan seorang sultan yang mengamalkan sikap pilih kasih. anak Sultan Mansur Syah.Laksamana Khoja Hassan memberitahu Sultan Mahmud dan Sultan Mahmud bercadang untuk membunuh Bendahara kerana selama ini baginda memangberdendam dengan Bendahara kerana Tun Fatimah. Raja Omar. Sultan Ahmad dibunuh atas arahan ayahandanya kerana baginda tidak menghormati pembesarpembesar dan digantikan oleh Raja Muzaffar. pimpinan Alfonso d'Albuquerque tetapiserangan kali Orang-orang Melaka membaca Hikayat Muhammad Hanafiah untuk menaikkan semangat kerana Peringgi akan menyerang lagi. Berlaku pertempuran hebat antara tentera Peringgi dengan orang-orang Melaka sehingga orang Melaka tidak dapat bertahan. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah membuka sebuah negeri di Kuala Johor. Sultan Ahmad dan Sultan Mahmud meiarikan diri hingga ke Pahang. malah menggugurkan kandungan selepas berkahwin dengan Sultan Mahmud. Paduka Tuan dilantik menjadi Bendahara walaupun sudah tua dan uzur. Tun Fatimah tidak pernah senyum. iaitu cucu Sultan Mansur Syah di Pahang berkahwin dengan Raja Fatimah. anak Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. iaitu Tun Ali dan diberi gelaran Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. Seri Nara Diraja. Tun Hassan Temenggung. Tun Fatimah melahirkan seorang anak lelaki. PERISTIWA DALAM BAB 14 Peringgi menyerang Melaka di bawah pertama Peringgi ke atas Melaka gagal. . dan Tun Alidibunuh oleh Sultan Mahmud. Peringgi menyerang Bintan dan Sultan Mahmud terpaksa berundur hingga ke Kampar. Sultan Muzzafar Syah menggantikan Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah yang mangkat dan baginda membuka sebuah negeri bernama Seluyut. Bendahara Seri Maharaja.

Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. Kemangkatan Sultan Muzaffar dan digantikan oleh Sultan Abdul Jalil Syahkemudian digantikan pula oleh Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah. Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah membuka negeri di Batu Sawar dan kemudiannya ke negeri Makam Tauhid. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. .Raja Omar menceraikan isteri pertamanya setelah Raja Fatimah hamil. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). manakala Sultan Muzaffar Syah jatuh hati dan berkahwin dengan bonda Raja Mansur. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah kemudiannya memindahkan pusat pentadbiran negeri dari Makam Tauhid ke negeri di Pasir Raja. d. e. Disusun semula pada tahun 1612. b. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil mangkat dan digantikan oleh Raja Martgsur dengan gelaran Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. c. PENGENALAN a.

Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Tun Bijaya Sura. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. hlm 108) Di Siam. India. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Hang Kasturi. bermain lembing. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Hang Lekiu. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Ketika di Majapahit. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. dilambung-lambung.baik dengan Siam. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Dengan kebijaksanaan itu. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. takut mudarat ke atas nyawa." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. sungguh di dalam dilawani. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik." (Sulalatus Salatin. Hang Ali. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Soal keselamatan dapat diatasi. berpenyakit untut di kaki. Seorang Suir tua. Kain disingsing ke lutut. Hang Hassan dan Hang Hussin. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Hang Lekir. Hang Iskandar. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Majapahit. Ketika mengadap Betara Majapahit. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. mereka dapat mematahkan serangan. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Tun . Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. dan China . “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Hang Tuah bersama Hang Jebat.

Sebagai menghargai raja Melaka. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Ketika makan. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. juga hubungan keluarga. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Setelah menguji kekuatan Melaka. . Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. dan orang China jugagemar makan kangkung. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Sewaktu menghadap. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Di China. Ketika belayar ke China. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China.Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca.

Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam.Setiap helai mempunyai 40 perkara. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Ketika mendongak. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu.. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Terengganu. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun . Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Diceritakan kisah Raja Pasai. Berikutan hal itu. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Tidak ketinggalan. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Temenggung dan Laksamana. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka.0 Hubungan a/bangsa 5. dapatlah melihat wajah raja China. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Untuk pulang ke Malaka. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut.

Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. FEBRUARY 7. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Muhammad-ar-rasulullah. kerana tidak mahu menderhaka. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar.w.a. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. walaupun beliau tidak bersalah. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang.. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Tun Mutahir pula .a. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. "Mengapa orang itu . Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan.a. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Rasulullah s. Ketika Bendahara sampai. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah.Besar kerana tidak mahu menderhaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Keesokan harinya pada hari siang. hal 73). Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku." (Sulalatus Salatin. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. 2011 4. Rasulullah s. Pada waktu Asar. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka.w melalui mimpi. Rasulullah s.a.a. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.

Maulana Abu Bakar. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. (Sulalatus Salatin.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Raja dan pembesar diislamkan. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka.tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Kadi Yusuf. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. hlm. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. dan Maulana Sadar Jahan. hlm. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka.186-187). . hlm. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Melalui wasiat. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan.

Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka." . makin bertambah dendam juga. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Ulama-ulama. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Pada tiaptiap akhir cetera. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. bahari. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. adanya. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. . Contohnya. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. (Sulalatus Salatin. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat.. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini.Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. alam. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. JANUARY 25. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. 2011 3. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu..1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan.

Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang.Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina . Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. menggantung tabir dan langitiangit. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya.pedagang. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. membentang tikar. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Contohnya.

Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Raja memiliki "daulat".atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. . Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Kamus Bahasa Melayu Utusan. "aturan dan susunan negara. "( Kamus Dewan. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. DBP. Raja orang yang sangat. Utusan Pub. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan." (Zainul Abidin Safuwan. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. misalnya. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. Dist. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos.

95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. pedang. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. hlm. Fungsi undang. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. .Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Pembesar negeri dilantik oleh raja. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. malah semua negeri atau jajahan takluknya. curik dan lembing serta cap kempa. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah.pembesar negeri melaksanakan perintah raja." (Harun Daud.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Temenggung. Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat." (Harun Daud. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat.

Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.

Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan, pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Melaka juga menakluki Inderagiri, Jambi, Siantan, Kampar dan Siak, Haru, Manjong dan Beruas, Kelantan dan Terengganu. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud, amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Misalnya pengikut- pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan- tujuan tertentu. Selain itu amalan fitnah memfitnah, hasad dengki dan dendam berluasa. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.
Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan

2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN
1. Tujuan Penulisan:

   

Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka

2. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah, dan peristiwa fantasi, dongeng, mitos/bukan fakta sejarah.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog.

3. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain, Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat, berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil, gagah, perkasa, berani dan berdaulat. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan- larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja, adat mengarak sejadah, adat pertabalan dan sebagainya.  larangan memakai kain berwarna kuning, larangan memakai emas, keris tertentu dan sebagainya.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo, kehebatan dan keistimewaan raja.

Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China, Melaka- Pasai dan lain-Iain . 4. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.Pertabalan raja, kelahiran, kemangkatan, hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. Jika ada tarikh pun, tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah,Sultan Mansur Syah, Sultan Alau'd-Din Riayat Syah, dan Sultan Mahmud Syah. 5. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib,dongeng, mitos, legenda dan fantasi.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.

 Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya, hubungan diplomatik Melaka dengan Siam, China,dan Pasai.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai

6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri, bangsawan, rakyat jelata, hamba, golongan Arab, India-Muslim dan lain- lain.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih, semut besar, pelanduk putih, anjing perburuan, cacing gelang-gelang; orang-orang halus seperti hantu,dan Puteri Gunung Ledang. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri, bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja- raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos, legenda, dongeng dan fantasi. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.  Menonjolkan kebesaran, kejayaan, kehebatan pemerintahan.  Peranan negara kota dari segi politik, kebudayaan,perdagangan, pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat, luas jajahan takluk meliputi Kelantan, Pahang dan Terengganu. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar.

 Fitnah, amalan rasuah, pilih kasih,ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh.

Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri, dan kepuasan seks. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat, melakukan ketidakadilan, terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir, serta

kepada hari Khamis. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. segala bentuk karangan sama ada hikayat. kepada tahun Dal.. Hendak menyerang ke Melaka. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. diingatkannya oleh mereka itu. Bunga berladung air mata.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali.pertahanan negara kota yang lemah. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. "Daulat tuanku.. Ada cincin berisi bunga." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun.. puisi. tiada hamba Melayu itu dapat . waktu 'alduha. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Oleh itu. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. buku. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun.

Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. dan sebagainya. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen.menyalahi kehendak tuannya. . Jikalau dengan ikhlas paman. mahupun hikayat-hikayat. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Tun Bija Sura. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. novel. Tun Omar. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. Raja China misalnya. Oleh itu. dan akibat. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. Tuan Jana Khatib. Seri Bija Diraja.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Tuan Saidi Arab umpamanya. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. sebab. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. amat baik parasnya. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri." Maka titah baginda. initah yang hamba pohonkan". bangsa. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. seperti mengangkat martabat raja. Tuan Jana Khatib umpamanya. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. iaitu tentang pembukaan-pembukaan.

dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Sultan Mansur Syah. .UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan.

Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. rakyat dan hamba abdi. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. dan Siam.danlemah. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. . Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. dan Nina Sura Dewana. Pada saat kemerosotan Melaka. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. Kadi Maulana Abu Bakar. Haru. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. penyebaran Islam di Melaka. Dalam aspek politik. kejatuhan Melaka. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Ali Manu Nayan. dan beberapa lagi manakala. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Majapahit. dan China. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Pasai. pembesar. benua Keling. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja.

Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di .3. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. membentang tikar. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. menggantung tabir dan langitiangit.

Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. DBP. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. misalnya.pedagang. Raja orang yang sangat. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. . Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Raja memiliki "daulat". hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. "( Kamus Dewan. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. "aturan dan susunan negara. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Kamus Bahasa Melayu Utusan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3.Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan." (Zainul Abidin Safuwan.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Dist. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Contohnya. Utusan Pub.

" (Harun Daud.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. pedang. malah semua negeri atau jajahan takluknya. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Fungsi undang. ." (Harun Daud. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. hlm. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah.Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. curik dan lembing serta cap kempa. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya.

Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Siantan. Temenggung. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Jambi. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. . Kampar dan Siak.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Kelantan dan Terengganu. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Melaka juga menakluki Inderagiri. Haru. Manjong dan Beruas. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan.

keris tertentu dan sebagainya. perkasa. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai.Pasai dan lain-Iain . kehebatan dan keistimewaan raja. larangan memakai emas. adat pertabalan dan sebagainya. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.tujuan tertentu.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. Misalnya pengikut. 3. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud. mitos/bukan fakta sejarah. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. dongeng. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. gagah. berani dan berdaulat. Melaka. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Selain itu amalan fitnah memfitnah. dan peristiwa fantasi. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri.  larangan memakai kain berwarna kuning. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri.Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. hasad dengki dan dendam berluasa.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. . Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan. adat mengarak sejadah.

 Peranan negara kota dari segi politik. legenda dan fantasi. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. Pahang dan Terengganu. anjing perburuan. dan Sultan Mahmud Syah.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. . Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib.dan Puteri Gunung Ledang. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. luas jajahan takluk meliputi Kelantan.dongeng. kelahiran. 5. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. Jika ada tarikh pun.lain. mitos. kemangkatan.raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. China. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. rakyat jelata. legenda.4.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib. pelanduk putih. golongan Arab. semut besar. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. kehebatan pemerintahan. India-Muslim dan lain. orang-orang halus seperti hantu. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. cacing gelang-gelang. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.Pertabalan raja.Sultan Mansur Syah. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. dongeng dan fantasi.  Menonjolkan kebesaran.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. kejayaan.perdagangan. bangsawan. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar. hamba. kebudayaan.dan Pasai. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja.

Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. segala bentuk karangan sama ada hikayat. puisi. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. dan kepuasan seks. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. melakukan ketidakadilan. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. buku. diingatkannya oleh mereka itu. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun.Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. waktu 'alduha. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612..  Fitnah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. pilih kasih.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. kepada tahun Dal. amalan rasuah. pada dua belas hari bulan Rabiulawal.. . kepada hari Khamis. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. serta pertahanan negara kota yang lemah. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Oleh itu.. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan.

Hendak menyerang ke Melaka. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. Tun Omar. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. Jikalau dengan ikhlas paman. Seri Bija Diraja. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Oleh itu. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin." Maka titah baginda. Raja China misalnya. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Bunga berladung air mata.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi kehendak tuannya. dan . Ada cincin berisi bunga. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. amat baik parasnya. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. bangsa. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. seperti mengangkat martabat raja. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. "Daulat tuanku. Tun Bija Sura. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. dan sebagainya. Tuan Saidi Arab umpamanya. initah yang hamba pohonkan". Tuan Jana Khatib.

Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. sebab. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. . mahupun hikayat-hikayat. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir.beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. Tuan Jana Khatib umpamanya. novel. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. dan akibat. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Sultan Mansur Syah.

Contohnya peristiwa-peristiwa yang berlaku pada zaman pemerinthan Sultan Muzaffar Syah. Dalam aspek politik. dan beberapa lagi manakala. rakyat dan hamba abdi. Benua Keling.4 ISI KANDUNGAN SULALATUS SALATIN Isi Kandungan Sulalatus Salatin Sulalatus Salatin mengandung peristiwa yang berasaskan fakta-fakta sejarah seperti kisah raja-raja memerintah Melaka. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. Benua China. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:09 AM Labels: 2 Sastera-Sejarah 1. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Pasai. Kampar. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. kejatuhan Melaka. dan China. dan Siam. Ali Manu Nayan. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka.danlemah. Pahang dan lain-lain. Turut dimuatkan ialah kisah perhubungan luar Melaka dengan negara-negara jiran dan negara-negara luar seperti hubungan Melaka dengan Negeri Siam. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. penyebaran Islam di Melaka. . dan Nina Sura Dewana. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Pada saat kemerosotan Melaka. Majapahit. Pahang dan lainlain. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Sulalatus Salatin juga memaparkan kisah-kisah peperangan dan penaklukan. Kadi Maulana Abu Bakar. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. pembesar. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. benua Keling. serta kedatangan Peringgi dan penguasaannya ke atas Melaka. Haru. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Sultan Mansur Syah. Pasai. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka.Contohnya penaklukan Melaka ke atas Siak. Sultan Mahmud Syah dan lain-lain. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh.

Dalam peristiwa peminangan Puteri Gunung Ledang. Naskhah Hikayat Melayu dibawa ke Johor dari Goa. Singapura dan Melaka. Dipercayai penulisan Hikayat Melayu berakhir pada sebelum tahun 1536 Masihi. Selain itu pengarang amat berminatt membaca naskhah sastera dan sejarah tertua seperti Hikayat Iskandar Zulkarnain.Selain itu pengarang Sulalatus Salatin turut berminat membaca berbagai-bagai hikayat daripada kesusasteraan asing yang diterap dari kesusasteraan Hindu. dikaitkan pula dengan permintaan mas kahwin yang luar biasa.2 KEPENGARANGAN SULALATUS SALATIN KEPENGARANGAN Nama asal Sulalatus Salatin ialah Hikayat Melayu.3 TUJUAN PENULISAN Sulalatus Salatin Sejarah Melayu ditulis dengan tujuan untuk mengangkat kedudukan dan sejarah silam raja-raja Melaka.Selain itu Sulalatus Salatin turut mengaitkan peristiwa-peristiwa yang bersifat fiksyen dan mitos. seperti pembukaan Pasai. Selain itu untuk memperlihatkan kepada bangsa lain akan kebesaran bangsa Melayu itu sendiri. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan memuatkan kisah tokoh-tokoh yang dianggap legenda seperti Badang. Contohnya seperti kisah Raja Suran turun ke negeri bawah laut yang bernama Dika. Setelah dibawa ke Johor. Selain itu ia dihasilkan untuk mengangungkan kebesaran dan kecemerlangan raja-raja dan kerajaan Melaka. Sulalatus Salatin juga dijadikan satu wadah merakamkan kebesaran. dan juga kisah-kisah di Bukit Si Guntang.menampakkan pengarangnya sebagai seorang intelek Melayu yang berminat kepada sejarah dan suasana pergolakan politik di Melaka waktu itu. Contoh-contoh dari hasil sastera Jawa dapat dilihat melalui gambaran peristiwa utusan Melaka pergi ke Majapahit seterusnya peristiwa peminangan Puteri Galuh Cendera Kirana. Sebagai contoh pengarang dapat menggarap secara terperinci unsur-unsur sastera Hindu ketika mengisahkan pengembaraan Raja Suran ke negeri bawah laut dankisah di Bukit Si Guntang Mahamiru. mitos kemasukan Islam di Melaka. Tujuan seterusnya ialah untuk menggambarkan kebesaran sebuah dinasti raja-raja Melayu yang bermula dari zaman Raja Iskandar Syah di awal abad ke-15 hinggalah zaman pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah III di awal abad ke-17. Nama timang-timangan Tun Muhammad ialah Tun Seri Lanang.4 Kandungn 1. Bendahara Johor seawktu pemerintahan Sultan Ala'ud-Din Riayat Syah III yang memerintahan di Pekan Tua. Sulalatus Salatin juga dikenalai sebagai Sejarah Melayu. dan Singapura selain Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:01 AM Labels: 1.3 Tujuan Penulisan 1. Pengarang juga turut mengaitkan binatang Suci Hindu iaitu lembu putih. Selain itu terdapat juga kisah-kisah mitos seperti mitos pembukaan tempat dan negeri. Sulalatus Salatin juga dihasilkan untuk kegunaan istana (istana centric) dan kegunaan orang-orang bangsawan Melayu sebagai rujukan pada masa akan datang. Pengarang turut terpengaruh dengan kesusasteraan Jawa seperti cerita Panji dan Cerita Damar Wulan. Hang Tuah. Tun Perak dan lain-lain. Batu Sawar. Johor. dan mitos peminangan Puteri Gunung Ledang. Berdasarkan isi kandungan Sulalatus Salatin. . dan Hikayat Raja-Raja Pasai. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:52 AM Labels: 1. ketinggian dan kegemilangan sesebuah negara kota atau kerajaan Melayu seperti kerajaan Pasai. naskhah ini disusun semula pada tahun 1612 oleh Tun Muhammad.

Kebolehan pengarang seterusnya ialah berkebolehan menceritakan sesuatu peristiwa dengan penghayatan mendalam. Jika dikaji lebih mendalam terdapat juga struktur penulisany ang mirip gaya khutbah. monolog dan monolog dalaman.Pengarang begitu mahir menggarap corak penulisan kesusasteraan Parsi dan Arab. Contohnya peristiwa peperangan digambarkan dengan penuh suasana ngeri dan ganas. Seri Wak Raja. di samping penggunaan kalimah-kalimah Arab yang ketara.2 Kepengarangan . Perasaan marah yang tidak terkawal dapat dibayangkan dengan kata-kata yang diucapkan. Pengarang berupaya melukis segala kisah atau gambaran masyarakat Melayu dengan hidup dan indah. Terdapat juga pembahagian bab-bab pada cetera yang disampaikan. Seri Bija Diraja. kita dikirimNya subang. Hal ini jelas dilihat dari sudut pendahuluan teksyang ada gaya masnawi. MiaRuzul dengan kambing randuk dan lain-lain. menyelitkan pantun. Pengarang Sulalatus Salatin merupakan seorang yang kreatif dan artistik kerana dapat menampilkan teks tersebut dalam bentuk yang sangat menarik dan indah dari segi persembahannya. syair dan bidalan Arab yang menimbulkan kesan keindahan dan menarik ketika membaca teks tersebut. Beliau juga dapat menceritakan sesuatu episod dengan nyata dan jelas sehingga berjaya mengusik perasaan sama ada sedih. di samping menggunakan pelbagai teknik bercerita seperti teknik dialog. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:44 AM Labels: 1. istimewa dan bercampur dengan unsur lucu. Contohnya ketika menggambarkan watak Tun Mai Ulat Bulu." Pengarang juga berjaya memberikan pembaca gambaran yang berkesan dalam menceritakan kebesaran kerajaan China. menyayat hati. contohnya menggambarkan peristiwa tragedi pembunuhan Tun Besar dan tragedi pembunuhan Bendahara Seri Maharaja Pengarang turut berupaya melukis watak dengan lebih hidup. Selain itu dimasukkan petikan syair dan bidalan Arab juga termasuklah menyelitkan ayat-ayat al-Quran. lucu. contohnya: "Dipertidaknya lelaki kita oleh Betara Majapahit itu. menarik dan bermutu tinggi.Selain itu pengarang berjaya menerapkan gaya bahasa indah. meriah dan riang gembira.

Disusun semula pada tahun 1612.PENGENALAN a. e. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. d. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. . c. b.

5. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Temenggung dan Laksamana. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Tidak ketinggalan. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. kerana tidak mahu menderhaka. Ketika mendongak. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. . Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. dapatlah melihat wajah raja China. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Tun Mutahir pula . Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Untuk mengubati penyakit kedal itu. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Siak dan Inderagiri di Sumatera.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. walaupun beliau tidak bersalah. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka.. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Diceritakan kisah Raja Pasai. Terengganu. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar.

Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. .

hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Ketika Bendahara sampai. Keesokan harinya pada hari siang.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. hal 73). Muhammad-ar-rasulullah.w.a.w melalui mimpi. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang.a.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah.a.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar.. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum.4. Rasulullah s. .a. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti." (Sulalatus Salatin. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Rasulullah s. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz.a. Raja dan pembesar diislamkan. Rasulullah s. Pada waktu Asar.

Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Maulana Abu Bakar. hlm. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. hlm. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. dan Maulana Sadar Jahan. hlm. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. (Sulalatus Salatin. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Tokoh-tokoh pendakwah Islam.4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Melalui wasiat. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin.186-187). Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Kadi Yusuf. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam . Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka.

penulisan karya agung itu. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Ulama-ulama. adanya. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. makin bertambah dendam juga." . alam. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Pada tiaptiap akhir cetera. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam.. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. bahari. . Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Contohnya. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. (Sulalatus Salatin.. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini.

Majapahit." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Hang Ali. dan China . dilambung-lambung. hlm 108) Di Siam. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Hang Hassan dan Hang Hussin. Seorang Suir tua. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. bermain lembing. Soal keselamatan dapat diatasi. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Hang Iskandar. Hang Tuah bersama Hang Jebat. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. sungguh di dalam dilawani. Tun Bijaya Sura. Dengan kebijaksanaan itu. takut mudarat ke atas nyawa.baik dengan Siam.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Hang Lekir. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. terlalu takut akan Paduka Bubunya. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Hang Kasturi. berpenyakit untut di kaki." (Sulalatus Salatin. . Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Hang Lekiu. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. India. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam.

juga hubungan keluarga. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. . Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Sebagai menghargai raja Melaka. Kain disingsing ke lutut. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Di China. Ketika belayar ke China. Ketika mengadap Betara Majapahit.Ketika di Majapahit. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. mereka dapat mematahkan serangan. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Ketika makan. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. dan orang China jugagemar makan kangkung. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Sewaktu menghadap. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Setelah menguji kekuatan Melaka. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu.

Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Tidak ketinggalan. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Hang Nadim dimurkai raja Melaka.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Diceritakan kisah Raja Pasai. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Ketika mendongak. Untuk pulang ke Malaka. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman . Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang.0 Hubungan a/bangsa 5. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Berikutan hal itu. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Setiap helai mempunyai 40 perkara. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . dapatlah melihat wajah raja China. Siak dan Inderagiri di Sumatera.. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Terengganu. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut.Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak.

a.a. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. 2011 4. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai.a. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. . Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. walaupun beliau tidak bersalah.w melalui mimpi. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah.a. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. kerana tidak mahu menderhaka.a. Ketika Bendahara sampai. Temenggung dan Laksamana. Tun Mutahir pula . Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s.. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Rasulullah s. Rasulullah s. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. FEBRUARY 7. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam.w. Keesokan harinya pada hari siang. Rasulullah s. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.sembah daripada Sultan Melaka. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura.

sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Raja dan pembesar diislamkan. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Pada waktu Asar. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. hal 73). dan Maulana Sadar Jahan. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin." (Sulalatus Salatin. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. hlm. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Maulana Abu Bakar.186-187). Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Kadi Yusuf. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya . hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Melalui wasiat. hlm. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4.Muhammad-ar-rasulullah. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka.

Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Ulama-ulama.. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. sahibul hikayat dan Iain-Iain. bahari. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. (Sulalatus Salatin. alam. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. hlm. Pada tiaptiap akhir cetera. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut." . Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. adanya. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. .Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Contohnya. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu.Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat.. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. (Sulalatus Salatin. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. makin bertambah dendam juga.

dilambung-lambung. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Soal keselamatan dapat diatasi. dan China ." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Hang Hassan dan Hang Hussin. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. bermain lembing.baik dengan Siam. Majapahit. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Hang Kasturi. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Hang Tuah bersama Hang Jebat. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Ketika di Majapahit. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Hang Lekiu. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. sungguh di dalam dilawani. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. terlalu takut akan Paduka Bubunya." (Sulalatus Salatin. Hang Ali. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. takut mudarat ke atas nyawa. India. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali . Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. berpenyakit untut di kaki. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Seorang Suir tua. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Hang Iskandar. Tun Bijaya Sura. hlm 108) Di Siam. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Hang Lekir.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Dengan kebijaksanaan itu.

Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. . Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Sebagai menghargai raja Melaka. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. juga hubungan keluarga. Kain disingsing ke lutut. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Ketika belayar ke China. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. mereka dapat mematahkan serangan.tambatan lalulari ke hutan. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Setelah menguji kekuatan Melaka. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Di China. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Ketika mengadap Betara Majapahit. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Ketika makan. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. dan orang China jugagemar makan kangkung. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Sewaktu menghadap. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka.

0 Hubungan a/bangsa 5. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain.. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu.Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Diceritakan kisah Raja Pasai. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Terengganu. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Raja . Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Untuk pulang ke Malaka. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Berikutan hal itu. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim.

berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. walaupun beliau tidak bersalah. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. kerana tidak mahu menderhaka. Temenggung dan Laksamana. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Tun Mutahir pula . Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. 2011 . Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. FEBRUARY 7. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Ketika mendongak. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Tidak ketinggalan. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. dapatlah melihat wajah raja China. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja.Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam.

Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. . hal 73).a. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Ketika Bendahara sampai.4. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Pada waktu Asar. Rasulullah s.a. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.w melalui mimpi.w. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Raja dan pembesar diislamkan. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Muhammad-ar-rasulullah. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Rasulullah s. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah.. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu.a. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Keesokan harinya pada hari siang. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana.a.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka." (Sulalatus Salatin.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.a. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Rasulullah s. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata.

hlm. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. (Sulalatus Salatin. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. dan Maulana Sadar Jahan. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. hlm. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. adanya. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. makin bertambah dendam juga. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1).Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. (Sulalatus Salatin. . Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. hlm. Kadi Yusuf. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan.186-187). banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Melalui wasiat. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Maulana Abu Bakar. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam.Antaranya Iskandar Zul-Karnian.

Ulama-ulama. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. sahibul hikayat dan Iain-Iain. 2011 3.. Contohnya. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Pada tiaptiap akhir cetera.. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. JANUARY 25. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar." . Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. . Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. bahari. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. alam. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini.

Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. menggantung tabir dan langitiangit. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar.pedagang.Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. membentang tikar. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. . Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Contohnya. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka.

contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. "( Kamus Dewan. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Raja orang yang sangat. Raja memiliki "daulat". KONSEP DAULAT DAN DERHAKA . "aturan dan susunan negara. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3." (Zainul Abidin Safuwan. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Utusan Pub. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Dist. misalnya. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Kamus Bahasa Melayu Utusan. DBP.Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud.

95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. curik dan lembing serta cap kempa. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. pedang. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Fungsi undang. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. . SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. malah semua negeri atau jajahan takluknya." (Harun Daud. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. hlm.Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat." (Harun Daud.

Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Haru. Manjong dan Beruas. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Jambi. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Siantan. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. . Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Kampar dan Siak. Kelantan dan Terengganu. Melaka juga menakluki Inderagiri. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Temenggung. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah.

pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain.Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. Selain itu amalan fitnah memfitnah.tujuan tertentu. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun. hasad dengki dan dendam berluasa. 3. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Misalnya pengikut. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. . dan peristiwa fantasi.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. mitos/bukan fakta sejarah. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. dongeng.

hamba.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan. rakyat jelata.raja   kisah pembukaan negara kota kemasukan Islam . orang-orang halus seperti hantu. semut besar.  larangan memakai kain berwarna kuning. Jika ada tarikh pun. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. larangan memakai emas. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. Melaka.Pasai dan lain-Iain .  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. anjing perburuan. legenda dan fantasi. bangsawan. 4. gagah. 5.Pertabalan raja. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. China. mitos. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. berani dan berdaulat.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja.dan Pasai.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. kemangkatan. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. kehebatan dan keistimewaan raja. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. perkasa. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. kelahiran.dongeng. adat pertabalan dan sebagainya.lain.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. golongan Arab.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil. dan Sultan Mahmud Syah. pelanduk putih.dan Puteri Gunung Ledang. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. India-Muslim dan lain.Sultan Mansur Syah. cacing gelang-gelang. adat mengarak sejadah. keris tertentu dan sebagainya.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib.

kehebatan pemerintahan. buku. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Pahang dan Terengganu. kejayaan.perdagangan.  Fitnah. pilih kasih. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timangtimangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. puisi. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. legenda. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. dan kepuasan seks.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. Oleh itu. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. . kebudayaan. amalan rasuah. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. dongeng dan fantasi.Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. melakukan ketidakadilan. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih.  Menonjolkan kebesaran. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. serta pertahanan negara kota yang lemah.  Peranan negara kota dari segi politik.

kepada tahun Dal. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. "Daulat tuanku. Hendak menyerang ke Melaka. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. Ada cincin berisi bunga. Bunga berladung air mata. diingatkannya oleh mereka itu. waktu 'alduha.Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan raja-raja Melayu dengan istiadatnya sekali. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus.. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. kepada hari Khamis... tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi . Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa.

Oleh itu. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Tun Omar.kehendak tuannya. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Raja China misalnya. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah." Maka titah baginda. Seri Bija Diraja. Tun Bija Sura. seperti mengangkat martabat raja. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. initah yang hamba pohonkan". Tuan Saidi Arab umpamanya. Tuan Jana Khatib umpamanya. Tuan Jana Khatib. Jikalau dengan ikhlas paman. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. amat baik parasnya. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. bangsa. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. dan sebagainya. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. .dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri.

Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. mahupun hikayat-hikayat. . novel. iaitu tentang pembukaanpembukaan. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Sultan Mansur Syah. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum.Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. dan akibat. sebab.

Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Pasai. Antara saudagar-saudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Pada saat kemerosotan Melaka. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Majapahit. dan China. pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. rakyat dan hamba abdi. penyebaran Islam di Melaka. kejatuhan Melaka. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikh-tarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Haru. dan Siam.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Ali Manu Nayan. benua Keling. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. dan beberapa lagi manakala. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. dan Nina Sura Dewana. Dalam aspek politik. Kadi Maulana Abu Bakar. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. .danlemah. pembesar. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful