P. 1
sulalatus salatin

sulalatus salatin

|Views: 3,060|Likes:
Published by fazirajane
enjoy saja lah ya students sumenya
enjoy saja lah ya students sumenya

More info:

Published by: fazirajane on Jan 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2014

pdf

text

original

1.

1 Sinopsis
SULALATUS SALATIN SEJARAH MELAYU
PERISTIWA DALAM BAB 1

Raja Iskandar Zul-Karnain dari Makaduniah berperang dengan Raja Kida Hindi.Raja Kida Hindi tewas dan diislamkan oleh Raja Iskandar Zul-Karnain. Raja Iskandar Zul-Karnain berkahwin dengan Puteri Syahrul-Bariyah, anak Raja Kida Hindi dan mendapat seorang anak bernama Raja Aristun Syah. Raja Suran, iaitu keturunan Raja Iskandar Zul-Karnain memerintah negeri Amdan Negara dan baginda ingin menyerang China untuk meluaskan jajahan takluk.

Raja Suran sampai ke Gangga Negara dalam perjalanannya ke China. Bagindamenewaskan Raja Gangga Syah Johan dan baginda berkahwin dengan Puteri Dara Segangga. Raja Suran sampai di negeri Langgiu kemudiannya mengahwini Puteri Onang Kiu. dan menewaskan Raja Chulan. Raja Suran

Apabila Raja Suran berada di Temasik, orang China membuat muslihat dengan menghantar orang-orang tua tiada gigi, pokok yang sudah berbuah, dan jarum berkarat dengan sebuah kapal sehingga Raja Suran membatalkan niatnya untuk menyerang China. Raja Suran turun ke laut dan sampai di bumi Dika dan baginda berkahwin dengan Puteri Mahtabu'lBahri, anak Raja Aktabu'l-Ard. Raja Suran mendapat tiga orang anak dengan Puteri Mahtabu'l-Bahri danmewasiatkan supaya Raja Aktabu'l-Ard menghantar anak-anaknya ke dunia apabila dewasa. Raja Suran kembali ke dunia dengan kuda semberani jantan.
PERISTIWA DALAM BAB 2

Anak-anak Raja Suran yang dipelihara oleh Raja Aktabu'l-Ard, iaitu Nila Pahlawan, NilaUtama, dan Krisyna Pandita sudah dewasa dan dihantar ke duniamenaiki lembu putih. Anak-anak Raja Suran muncul di Bukit Si Guntang pada waktu malam dan padi Wan Empuk dan Wan Malini berbuahkan emas, daunnya menjadi perak, dan batangnya menjadi suasa. Terjadi perkenalan antara Wan Empuk dan Wan Malini dengan anak-anak Raja Suran. Lembu putih kenaikan anak-anak Raja Suran memuntahkan buih lalu keluar dari buih itu seorang lelaki, yang diberi nama Batala.

Pahlawan menjadi raja di Minangkabau dan Krisyna Pandita pula menjadi raja di Tanjung Pura. Nila Utama ditabalkan menjadi raja di Palembang. Nila Utama (Seri Teri Buana) ingin mengahwini Raden Ratna Cendera Puri tetapi Demang Lebar Daun mahu berwaad dengan Seri Teri Buana. Waad itu akhirnya dimeterai untuk menjaga perhubungan raja dengan rakyat. Seri Teri Buana dan Raden Ratna Cendera Puri berkahwin. Raden Ratna Cendera Puri didapati tidak kedal. Seri Teri Buana keluar mencari negeri dan sampai di Bintan dan diambil oleh Wan Seri Beni sebagai anak angkat. Seri Teri Buana kemudian berburu di Bengkilau dengan pembesar-pembesar Seri: Teri Buana teriihat satu tempat, iaitu Temasek dan ingin ke tempat itu. Kenaikan Seri Teri Buana dipukul ribut dalam setelah baginda meletakkan mahkotanya di air. perjalanan ke Temasek. Ribut itu Bintan. reda

Seri Teri Buana membuka negeri di Temasek dan diberi nama Singapura berdasarkan nama singa. Seri Teri Buana ditabalkan sebagai raja Singapura yang pertama oleh Wan Seri Beni.

PERISTIWA DALAM BAB 3

Seri Teri Buana menghantar rombongan peminangan ke benua Keling untukmeminang Puteri Nila Pancadi untuk anakanda baginda, Raja Kecil Besar. Seri Teri Buana mangkat dan diganti oleh Raja Kecil Besar bergelar Paduka Seri Pikrama Wira. Paduka Seri Pikrama Wira melantik beberapa jawatan penting seperti Bendahara, Perdana Menteri, Penghulu Bendahari, dan hulubalang. Betara Majapahit telah menghantar utusan ke Singapura dengan bingkisan "Sekeping tatal tujuh depa panjangnya, ditarah tiada putus, nipisnya seperti kertas, dan bergulung seperti subang". Paduka Seri Pikrama Wira tersalah anggap dan bertindak membalas utusan itu dengan mencukur kepaia seorang budak dan beliungnya dihantar ke Majapahit. Terjadi peperangan antara Singapura dengan Majapahit tetapi Singapura tidak kalah. Kemangkatan Paduka Seri Pikrama Wira. Raja Muda dilantik menjadi raja Singapura dengan gelaran Rakna Wikrama. Badang menahan lukah tetapi ikannya dimakan hantu. Badang dapat menangkap hantu itu tetapi hantu meminta Badang melepaskannya dan permintaan Badang akan ditunaikan. Badang meminta kekuatan dan Badang terpaksa makan muntahhantu itu. Badang menjadi kuat dan dapat menebas hutan dalam masa yang singkat sehingga dimerdekakan oleh tuannya.

Badang mengalahkan pahlawan dari benua Keling bernama Nadi Bija Niakra. Badang hampir-hampir beriawan dengan Benderang, iaitu pahlawan dari Perlak tetapi pihak Benderang membatalkan perlawanan itu dengan alasan tidak mahu terjadi permusuhan pada kemudian hari. Seri Rakna Wikrama mangkat dan digantikan oleh anak baginda dengan gelaran Paduka Seri Maharaja. Merah Silu menahan lukah dan selalu mendapat cacing geiang-gelang. Apabila direbus, cacing geianggelang itu bertukar menjadi emas. Merah Caga ingin membunuh Merah Silu dan Merah Silu melarikan diri ke Rimba Jurun. Merah Silu menjumpai sebuah tempat dan menamakan tempat tersebut Semundra berdasarkan semut besar yang dilihatnya. Rasulullah s.a.w. menyuruh sahabat baginda mengislamkan rakyat Semundra. Tugas itu dilaksanakan oleh Sheikh Ismail dan fakir Muhammad yang datang ke Semundra. Fakir Muhammad mengislamkan penduduk-penduduk di Fansuri, Haru, Lamiri, dan Perlak. Fakir Muhammad berjumpa Merah Silu di pantai danmengislamkan beliau dan menukarkan namanya kepada Sultan Maliku's-Salleh. Sultan Maliku's-Salleh mendapat dua orang putera iaitu Sultan Maliku't-Tahir dan Sultan Maliku'l-Mansur. Sultan Maliku't-Tahir dirajakan di Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din menjadi Mangkubuminya. Sultan Maliku's-Salleh gering dan mewasiatkan kepada anak-anak baginda supaya berbaik-baik dan Semundra diperintah oleh Sultan Maliku'l-Mansur. Raja Syahru'n-Nuwi menitahkan Awi Dicu menangkap raja Pasai dan Awi Dicu melaksanakan tugas itu setelah membuat muslihat dengan hulubalang yang gagah di dalam empat buah peti . Raja Pasai dijadikan gembala ayam oleh raja Syahru'n-Nuwi. Sidi Ali Ghiathu'd-Din bermuafakat dengan menteri untukmembebaskan raja Pasai. Sidi Ali Ghiathu'd-Din berusaha untuk menyelamatkan rajanya dengan membuat tipu muslihat. Beliau telah memberikan hadiah berharga kepada raja Syahru'n-Nuwi sehingga raja Syahru'n-Nuwi berjanji akan memberi apa sahaja yang diminta oleh Sidi Ali Ghiatu'd-Din sebagai balasan. SidiAli Ghiathu'd-Din memohon raja Pasai daripada raja Syahru'n-Nuwi dan diizinkan oleh baginda. Raja Pasai dibawa pulang. Sultan Maliku'l-Mansur pergi ke Pasai untuk melawat Sultan Maliku't-Tahir walaupun ditegah oleh Sidi Asma Yaumi'd-Din. Sultan Maliku'l-Mansur mengambil dayang Sultan Maliku't-Tahir dan dibawa pulang ke Semundra. Saltan Maliku't-Tahir berdendam dengan Sultan Maliku'l-Mansur dan berusaha untuk menangkapnya. Sultan Maliku't-Tahir yang menggunakan tipu muslihat berjaya menangkap Sultan Maliku'l-Mansur. Sidi Asma Yaumi'd-Din dipenggal lehernya dan kepalanya dibuang ke laut manakala Sultan' Mlaliku'lMansur dibawa berperahu ke Manjung. Sultan Maliku'l-Mansur berjumpa dengan kepala Sidi Asma Yaumi'd-Din dan baginda meminta badan Sidi Asma Yaumi'd-Din untuk dicantumkan dengan kepalanya kemudian dikebumikan di Padang Maya. Sultan Maliku't-Tahir menjemput Sultan Maliku'l-Mansur pulang kerana bagindamenyesal bermusuhmusuhan dengan saudara sendiri.

manakala Sang Rajuna Tapa dan isteri menjadi batu. Syed Abdul Aziz datang ke Melaka dan mengislamkan penduduk Melaka. Apabila lalu berhampiran istana raja. iaitu Tun Ali dan Tun Ratna Wati. mendapat seorang anak iaitu Raja Ibrahim. Paduka Seri Maharaja murkakan Tuan Jana Khatib dan menganggap Tuan Jana Khatib sengaja menunjukkan kepandaian di depan isteri baginda. Pembesar-pembesar istana juga dikenakan peraturan-peraturan tertentu supaya dapat mengukuhkan lagi pentadbiran Melaka. Peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Tuan Jana Khatib dibunuh dan badannya ghaib ke Lengkawi. SultanMuhammad Syah juga berkahwin dengan anak raja Rekan. Raja Muda. Raja Iskandar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Sultan Muharnmad Syah berkahwin dengan Tun Ratna Wati dan mendapat seorang anakiaitu Raja Kassim. Paduka Seri Maharaja mangkat dan digantikan oleh Raja Iskandar Syah. seperti Biawak Busuk dan Kota Buruk. Sang Rajuna Tapa marah akan tindakan Raja Iskandar Syah dan menyuruh Majapahit menyerang Singapura dan beliau sedia membantu Majapahit. Selepas kemangkatan Sultan Muhammad Syah. Anak Sang Rajuna Tapa difitnah berbuat jahat dengan lelaki lain dan dihukum sula oleh Raja Iskandar Syah di hujung pasar. Todak menyerang Singapura dan ramai rakyat mati. Budak itu dibunuh kerana disangkakan akan melebihi kepandaian raja suatu ketika nanti. beliau menilik batang pinang sehingga terbelah dua. Sultan Muhammad Syah menetapkan adat kepada rakyat untuk membezakan raja dengan rakyat. . Singapura dapat dikalahkan oleh Majapahit dan Raja Iskandar Syah melarikan diri ke hulu Muar. Mani Purindan ke Melaka dari benua Keling dan berkahwin dengan Tun Ratna Sandari.Sultan Maliku'l-Mansur mangkat di sisi kubur Sidi Asma Yaumi'd-Din. Raja Iskandar Syah menemui beberapa tempat. tu dikurniakan dua orang anak. PERISTIWA DALAM BAB 4 Tuan Jana Khatib dari Pasai datang ke Singapura. Raja Ibrahim menjadi sultandengan gelaran Sultan Abu Syahid sementara itu Raja Kassim diusir dari istana. Raja Muda mangkat dan digantikan oleh Raden Tengah yang akhirnya digantikan pula oleh Raja Kecil Besar seiepas kemangkatan Raden Tengah. Raja Iskandar Syah membuka Melaka berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan. Seorang budakmencadangkan agar digunakan batang pisang sebagai penahan serangan todak dan menghasilkan kejayaan.

satu berpihak kepada Seri Nara Diraja dan satu lagi berpihak kepada Tun Perak dan ini membimbangkan Sultan Muzaffar Syah. PERISTIWA DALAM BAB 6 . Tun Perak mula mendapat kedudukan di Melaka sehingga diiantik menjadi menteri. iaitu Onang Sari dibawa ke Melaka dan dikahwini oleh Sultan Mansur Syah. Bendahara Seri Wak Raja membunuh diri setelah menganggap Sultan Muzaffar Syah tidak menyukainya. iaitu anak Seri Wak Raja menjadi penghulu di Kelang. Raja Indera Pura. Tun Perak menjadi Bendahara dengan gelaran Bendahara Paduka Raja manakaia Tun Ali menjadi Seri Nara Diraja. Tun Perak meletakkan puntungpuntung api pada pokok-pokok di tepi pantai. PERISTIWA PENTING DALAM BAB 5 Sultan Muzaffar Syah mengumpulkan rakyat menghadapi serangan Siam. puteri baginda. Rakyat Melaka berpecah belah. iaitu Maharaja Dewa Sura ditangkap manakala. memegang jawatan Penghulu Bendahari. Hal ini bertujuan mendamaikan Melaka. Seri Nara Diraja Tun Ali dilantik menjadi Bendahara manakala. Raja Kassim ditabal menjadi raja bergelar Sultan Muzaffar Syah. Awi Dicu membatalkan serangan lalu pulang ke Siam. Sultan Mansur Syah berkeinginan bersahabat dengan Siam dan Menteri Jana Putera serta Tun Telanai dititahkan ke Siam. Awi Cakri menyerang Melaka tetapi tidak dapat menewaskan Melaka. Tuan Saidi Arab memanah Cau Panden dari Melaka . Tun Perak membawa angkatan dari Keiang bersama anak isteri mereka sekali. Sultan Mansur Syah Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara dan pembesar-pembesar Melakamenyerang Indera Pura.Raja Kassim menyamar sebagai nelayan dan bermuafakat dengan Maulana Jalalu'd-Din untuk merebut takhta kerajaan Melaka. Siam menyerang Melaka buat kali kedua di bawah pimpinan Awi Dicu. Cau Panden yang hendak menyerang Melaka mati di Siam. Sultan Muzaffar Syah mangkat dan digantikan oleh anakanda baginda. Perebutan takhta berlaku sehingga Raja Rekan dan Sultan Abu Syahid terbunuh. Tun Perak. Sultan Muzaffar Syah menceraikan isterinya Tun Kudu dan diserahkan kepada Seri Nara Diraja. Orang tua dari Melaka berjaya menunjukkan kebolehannya sehingga mengagumkan raja Siam Tun Telanai dan Menteri Jana Putera juga berjaya membuat tipu helah sehingga berjaya mengelakkan daripada menentang musuh Siam yang kuat di sebelah matahari mati.

Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Telanai dan Menteri Jana Putera menghantar sembah baginda kepada raja China. Puteri Raden Galoh Awi Kesuma memilih Ki Mas Jaya sebagai suami. dan penyadap Pada hari pemilihan calon suami. Tun Telanai dan Menteri Jana Putera terpesong ke Brunei dan dapat menipu raja Brunei dengan mengatakan Sultan Mansur Syah tidak menyembah China. Puteri Hang Liu berkahwin dengan Sultan Mansur Syah. Sultan Mansur Syah ingin meminang Puteri Raden Galuh Cendera Kirana. dan menggertak anjing yang ditambat berhampiran utusan Melaka. mencuri keris Betara Majapahit. Patih Aria Gajah Mada mencadangkan agar Puteri Raden Galoh Awi Kesumamemilih suami supaya dapat menjadi Betara Majapahit. Sultan Mansur Syah berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Seri Nara Diraja menyembunyikan Hang Tuah di sebuah dusun. . PERISTIWA DALAM BAB 7 Hang Jebat mengamuk di istana Melaka kerana membalas dendam atas kematian Hang Tuah. Orang-orang Melaka yang diketuai oleh Tun Perpatih Putih dapat melihat wajahraja China setelah makan kangkung yang dibelah tetapi tidak dikerat. Penyadap menagih janjinya dengan Sang Aji Jaya Ningrat tetapi Sang Aji Jaya Ningrat keberatan melantik penyadap sebagai Patih Aria Gajah Mada. Tun Bija Sura dapat menyelamatkan keris. Hang Tuah difitnah bermukah dengan dayang raja sehingga Sultan menitahkan Hang Tuah dibunuh. Raja China mendapat sakit kedal setelah disembah oleh Sultan Mansur Syah dan ubatnya ialah air basuh kaki Sultan Mansur Syah. menari "sapu-sapu rengit". Sultan Mansur Syah mengenang-ngenang akan Hang Tuah memandangkan tidak ada sesiapa yang berjaya menewaskan Hang Jebat. mahu beliau dilantik sebagai Patih Aria Gajah Mada sekiranya perkara itu terjadi. anak Sang Aji Jaya Ningrat dengan Puteri Raden Galoh Awi Kesuma. Penyadap membayangkan Ki Mas Jaya akan menjadi Betara Majapahit.Seorang penyadap menjumpai seorang budak hanyut dan diberi nama Ki Mas Jaya. Satu jawatan baru yang setaraf dengan Patih Aria Gajah Mada diwujudkan. Kuda Sultan jatuh ke dalam telaga tahi dan diselamatkan oleh Hang Tuah. iaitu Patih Adi Kara dan diberikan kepada penyadap. Rombongan Melaka sampai ke Majapahit dan dapat menunjukkan kepandaian. Raja China sembuh daripada penyakitnya setelah menyantap dan membasuh muka dengan air basuh kaki raja Melaka.

iaitu Penghuiu Bendahari manakala. Sultan Mansur Syah mengahwinkan anak baginda. Pau Gelang dilantik sebagai raja Cempa. Sultan Mansur Syah menyuruh Tun Bija Wangsa ke Pasai merujuk masalah agamadan masalah itu diselesaikan oleh Makhdum Mua. Megat Kudu. Laksamana berjaya menewaskan Semerluki. Khoja Baba dapat membunuh Tun Demang. Maharaja Parameswara dibunuh oleh Akhtiar Muluk manakala. Anak-anak buah Bendahara Paduka Raja ingin membalas dendam tetapi ditegah oleh Bendahara. Seri Nara Diraja sakit dan mewasiatkan agar Bendahara Paduka Raja menjaga anak-anaknya.Seri Nara Diraja menjelaskan bahawa Hang Tuah masih hidup dan Hang Tuah dibawa pulang. PERISTIWA DALAM BAB 8 Raja Cempa menjumpai seorang budak di dalam mayang pinang dan diberi nama Pau Gelang. Sultan Mansur Syah berpindah istana tetapi istana yang baru dibina itu terbakar dan banyak harta tidak dapat diselamatkan. Melaka menyerang Siak dan Siak dapat dikalahkan. Tun Tahir dijadikan Seri Nara Diraja. Raja Mahadewi dengan Megat Kudu kemudian Megat Kudu dirajakan di Siak dengan gelaran Sultan Ibrahim. Semerluki jatuh hati kepada ibu saudaranya dan dihalang oleh ayahnya Keraeng Majiko. Hang Tuah diberikan gelaran Laksamana oleh Sultan Mansur Syah. Tun Mutahir menjadi Temenggung bergelar Seri Maharaja. Semerluki merosakkan jajahan Melaka dan diketahui oleh Sultan Mansur Syah lalu menyuruh Laksamana menghalang Semerluki. anak Maharaja Parameswara ditawan. Bendahara Paduka Raja terlihat suatu Cahaya dari langit turun ke kepala Tun Mutahir. Tun Muhammad membunuh Tun Besar. Sultan Mansur Syah menitahkan Bendahara agar dibuat istana baru dan istana itu disiapkan dengan kerjasama rakyat. mangkubumi Kampar. anak Bendahara Paduka Raja kerana bola sepak raga yang disepak oleh Tun Besar jatuh menimpa destar Raja Muhammad. Cucu Pau Gelang berkahwln dengan . Setelah raja Cempa mangkat. Orang-orang Melaka berperang dengan tentera Semerluki dan ramai orang Melaka mati. Sebelum itu kitab itu dirujuk dan diterjemahkan di Pasai. Melaka menyerang Kampar dan Maharaja Jaya dapat dibunuh oleh Seri Nara Diraja manakala. Sultan Mansur Syah dan ramai pembesar Melaka berguru dengan Maulana Abu Bakar. Keraeng Majiko menyuruh Semerluki merompak mencari perempuan di Ujung Tanah. Sultan Mansur Syah merajakan Raja Muhammad di Pahang memandangkan tidak ada yang menyembah Raja Muhammad di Melaka. Mauiana Abu Bakar membawa kitab Duri'l-mazlum ke Melaka. Hang Tuah bertikam dengan Hang Jebat dan beliau berjaya membunuh Hang Jebat.

. Pertempuran berlaku antara orang-orang Berlaku perdamaian antara Melaka dengan Haru. Laksamana mengajak Bendahara merajakan semula Sultan Zainal Abidin tetapi Bendahara enggan. Raden Galuh Ajeng dan beranak raja-raja Cempa sehinggalah Pau Kubah. Sultan Mansur Syah murkakan Bendahara manakala. pulang ke Melaka dengan rasa kecewa. iaitu anak raja Cempa lari ke Melaka. Apabila ditanya tentang pembunuhan ke atas Telanai Terengganu. Sultan Mansur Syah gering dan memberi wasiat kepada anakanda baginda sebelum mangkat. Laksamana Hang Tuah ke Pahang dan menyuruh orangnya membunuh salah seorang keluarga Seri Akar Raja.Pau Kubah tewas berperangdengan raja Kuci. Laksamana pula memburuk-burukkan Bendahara ketika di Pasai. Bendaharamemuji-muji Laksamana ketika di Pasai dan apabila Laksamana mengetahui pujian Bendahara itu. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah membuat undang-undang mencuri dikudungkan tangan manakala. pahlawan Melaka Melaka menghalang orang-orang dengan orang-orang Haru. Syah Indera Berma. di simpang empat di tengah negeri dibuat sebuah balai untuk diletakkan harta kecurian yang dijumpai.puteri Majapahit. Raden Kelang dibunuh oleh orang mengamuk di Melaka. Sultan Mansur Syah mangkat dan digantikan oleh Raja Hussain dengan gelaran Sultan Alau'd Din Riayat Syah. Sultan Zainal Abidin enggan menyembah Sultan Mansur Syah dan Bendahara Paduka Raja. Bendahara tidak membenarkan keinginan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah untuk menyerang Pahang. Ramai orang Pasai mati. Sultan Muhammad. Melaka diancam pencuri sehingga Sultan Alau'd-Din Riayat Syah bertindak menyamar diri untuk membanteras pencuri-pencuri. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah menyuruh Haru. Sultan Zainal Abidin dari Pasai melarikan diri ke Melaka selepas adindanya merampas takhta. iaitu Raja Pahang menitahkan Seri Akar Raja membunuh Telanai Terengganu kerana pergi ke Melaka tanpa memberitahu baginda. Raja Pahlawan dari Haru mengamuk di Pasai setelah surat yang bertulis 'salam' disebut 'sembah'. Selepas Telanai Terengganu pulang. Temenggung Seri Maharaja bertindak keras dengan mengetatkan undang-undang setelah beliau disindir oleh Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Laksamana serba salah dan pergi berjumpa Bendahara untuk meminta maaf. Raja Maluku dan Telanai Terengganu datang ke Melaka. Orangorang Melaka membantu Sultan Zainal Abidin sehingga Sultan Zainal Abidin berjaya menaiki takhta semula. Sultan Muhammad berdalih dengan mengatakan Telanai Terengganu berlaku biadap. Laksamana telah dititahkan ke Pahang untuk menyelesaikan masalah itu. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah mendapat tahu perkara itu dan menitahkanpahlawanpahlawannya menyerang Pahang kerana Sultan Muhammad membunuh Telanai Terengganu tanpa pengetahuan Melaka dan Raja Muhammad juga ingin menyerang Melaka.

Bendahara dan Laksamana dlanugerahkan usungan tetapi Bendahara tidak menggunakannya. Sultan Mahmud Syah mengganggu isteri Tun Biajid dan baginda hampir-hampir dibunuh oleh Tun Biajid. beliau menasihatkan agar jangan ikut nafsu dan jangan mendengar fitnah. anak Seri Nara Diraja. Bendahara Paduka Raja mati dan digantikan oleh Bendahara Tun Perpatih Putih. Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap membunuh Tun Ali Sandang. Sultan Mahmud menitahkan Paduka Tuan menyerang Manjong manakala. Sultan Mahmud Syah juga mengganggu Tun Dewi tetapi oleh sebab Tun Ali Sandang berada di sana. Raja Mamad dilantik sebagai Sultan Melaka setelah Sultan Alaud'-Din Riayat Syah mangkat. Seri Bija Diraja dibunuh oleh Sultan Mahmud kerana lambat datang pada hari raya. Setelah kemangkatan permaisurinya. Laksamana. dan Sang Setia ke Gunung Ledang. Seorang perempuan tua berjumpa dengan Tun Mamad dan menjelaskan syarat yang dikenakan untuk meminang Puteri Gunung Ledang. Seri Wak Raja ingin membunuh Tun Isap tetapi Sultan Mahmud menyuruh Tun Isap melarikan diri. Sultan Alaud'Din Riayat Syah gering dan baginda memberi wasiat kepada pembesar supaya merajakan Raja Mamad dan menasihati beliau kerana beliau masih kecil. Kedatangan Patih Adam dari Surabaya akhirnya telah menimbulkan krisis di Melaka kerana ingin berkahwin dengan Tun Minda. Bendahara Paduka Raja sakit dan memberi wasiat kepada anak cucunya. Sultan Mahmud gering dan dijaga oleh Bendahara Paduka Raja dan Laksamana Hang Tuah. Laksamana Hang Tuah dihantar ke Siak dan di sana beliau mencerca Tun Jana Pakibul kerana membunuh orang tanpa memberitahu ke Melaka. PERISTIWA DALAM BAB 10 pembesar- Bendahara Putih mati dan digantikan oleh Bendahara Seri Maharaja atau Tun Mutahir. Tun Isap pulang ke Melaka dan dibunuh oleh Seri Wak Raja.PERISTIWA DALAM BAB 9 Tun Jana Pakibul membunuh orang di Siak atas suruhan Sultan Ibrahim dan tidak memberitahu ke Melaka. Tun Mamad berjumpa Dang Raya Rani lalu Tun Mamad memberitahu tujuannya ke Gunung Ledang itu. Kepada Sultan Mahmud Syah. Bonda Sultan Mahmud yang memilih beliau menjadi Bendahara. Kedua-dua serangan itu berhasil. Apabila sembuh. Patih Adam menuntut janji daripada Seri Nara Diraja yang dikatakan mahu menjodohkan Patih Adam dengan Tun Minda tetapi Seri Nara Diraja menafikannya. Tun Mamad. . Seri Maharaja menyerang Kelantan. Sultan Mahmud menitahkan agar dipinangPuteri Gunung Ledang.

Akhirnya. Sultan Abdul Jamal begitu marah dan turun dari takhta. Hang Nadim berjaya mengalahkan serangan Pahang di laut. Sultan Mansur Syah. Sutan Nara Singa pulang ke Inderagiri. : Orang-orang Melaka menjadikan orang Inderagiri di Melaka sebagai hamba sehingga mereka ingin pulang ke negeri mereka. Sultan Mahmud mahu supaya Raja Zainal dibunuh sahaja dan tugas ini disempurnakan oleh Hang Berkat. Kepandaian Hang Nadim melukis sendiri corak kain dikagumi. Sultan Mahmud murka kepada Hang Nadim kerana tidak banyak membawa balik kain yang diingini baginda. Baginda digantikan oleh anakanda baginda. Hang Nadim diarahkan ke benua Keling untuk membeli kain serasah. PERISTIWA DALAM BAB 11 Sultan Abdul Jamal menyuruh Seri Wangsa Diraja ke Melaka untuk memberitahu kemangkatan ayahanda baginda. Hang Nadim ke Pahang untuk membawa pulang Tun Teja ke Melaka. Hang Nadim berjaya melarikan Tun Teja setelah berbaik-baik dengan perempuan tua tukang urut. Sultan Mahmud inginkan Tun Teja walaupun Tun Teja sudah bertunang dengan Sultan Abdul Jamal. Baginda tidak sanggup menumpahkandarah anakanda baginda. Laksamana Khoja Hassan ke Pahang dan melarikan gajah Ai Kening. Sultan Mahmud menitahkan agar Sang Guna tidak boleh keluar rumah. Sultan Abdul Jamal ingin menyerang Melaka dengan gajah Ai Kening. Hang Tuah meninggal dunia dan digantikan oleh Laksamana Khoja Hassan. dan sebelum itu Laksamana Khoja Hassan dapat menewaskan angkatan Pahang yang menyerangnya di laut. Sultan Mahmud membatalkan niatbaginda meminang Puteri Gunung Ledang. Setelah Seri Wak Raja pulang dan memberitahu kecantikan Tun Teja. PERISTIWA DALAM BAB 12 . Sultan Mahmud berasa sedih dan menitahkan Seri Wak Raja ke Pahang untuk menobatkan Sultan Abdul Jamal Syah. Raja Zainal. Sang Sura ingin membunuh Sang Guna tetapi ditegah oleh Sultan Mahmud. Setelah Hang Berkat digelar Sang Sura. Hang Nadim pulang ke Melaka tetapi kapal yang dinaikinya tenggelam kerana kapal Hang Isap disumpah oleh seorang wali. iaitu adinda kepada Sultan Mahmud mengambil kesempatan atas ketampanannya untuk merosakkan gadis dan perempuan di Melaka. isteri Sang Sura bermukah dengan Sang Guna.Apabila diberitahu kepada Sultan Mahmud.

. Kedatangan Peringgi ke Melaka dan bentuk fizikal mereka menghairankan orang-orang Melaka. Nina Sura Dewana memberi hadiah kepada Bendahara Seri Maharaja dan perkara ini dilihat oleh Si Kitul. Cau Seri Bangsa menjumpai Petani dan menjadi raja di sana. Raja Dibaruh menasihatkan agar Bendahara menunjukkan Tun Fatimah kepada Sultan Mahmud terlebih dahulu tetapi Bendahara enggan kerana darjat keluarganya rendah jika dibandingkan dengan Sultan Mahmud. Terjadi peperangan antara orang Legor dengan Pahang tetapi Pahang tidak dapat ditewaskan. Sura Dewana memberi emaskepada Raja Mendeliar memberi hadiah kepada Laksamana Khoja Hassan dan memberitahu bahawa Bendagara Seri Maharaja ingin menderhaka. Peringgi menyerang Melaka di bawah pimpinan Gonsalo Periera tetapi gagal menewaskan Melaka.Raja Legor ingin menyerang Pahang atas suruhan raja Siam. Sultan Mahmud menitahkan Orang Kaya Tun Muhammad ke Pasai merujuk soal agama dan masalah itu diselesaikan oleh Tun Hassan. Sultan Mahmud berdendam dengan Bendahara setelah melihat kecantikan Tun Fatimah. Sultan Mahmud berguru dengan maulana itu. PERISTIWA DALAM BAB 13 Bendahara Seri Maharaja hendak mengahwinkan anaknya Tun Fatimah dengan Tun Ali. Raja Kedah juga datang ke Melaka dan memohonkan nobat. Nina Sura Dewana dan Raja Mendaliar bertelagah dan meminta Bendahara menyelesaikannya tetapi disuruh pulang terlebih dahulu kerana hari sudah petang. Tun Perpatih Hitam dan Tun Hussain dibunuh kerana bersikap biadap di hadapan Bendahara. Orang-orang Melaka menyiapkan kubu pertahanan di Pahang. Ali Manu Nayan ingin memberi rasuah kepada Tun Hassan Temenggung tetapi ditolak oleh beliau. Si Kitul memberitahu Raja Mendaliar bahawa Nina Bendahara supaya Bendahara membunuh Raja Mendaliar. Cau Seri Bangsa memeluk Islam setelah berjaya menewaskan Raja Sulaiman Syah di Kota Mahligai. Maulana Sadar Jahan datang ke Melaka. Cau Seri Bangsa memohonkan nobat di Melaka. Bendahara Seri Maharaja dititahkan ke Pahang untuk membantu Pahang. Anak-anak buah Tun Hassan Temenggung selalu meminta rasuah daripada saudagar-saudagar kaya di Melaka. Bendahara mengahwinkan anaknya dengan Tun Ali. Tun Mai Ulat Bulu berguru dengan Maulana Sadar Jahan tetapi Maulana Sadar Jahan memarahi beliau yang susah menyebut perkataan bahasa Arab.

Sultan Ahmad dibunuh atas arahan ayahandanya kerana baginda tidak menghormati pembesarpembesar dan digantikan oleh Raja Muzaffar. dan Tun Alidibunuh oleh Sultan Mahmud. PERISTIWA DALAM BAB 15 Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah ditabalkan menjadi raja selepas kemangkatan Sultan Mahmud Syah dan baginda meninggalkan Kampar menuju ke Pahang danberkahwin dengan Raja Kesuma Dewi. pimpinan Alfonso d'Albuquerque tetapiserangan kali Orang-orang Melaka membaca Hikayat Muhammad Hanafiah untuk menaikkan semangat kerana Peringgi akan menyerang lagi. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah membuka sebuah negeri di Kuala Johor. Tun Fatimah melahirkan seorang anak lelaki. Paduka Tuan dilantik menjadi Bendahara walaupun sudah tua dan uzur. Sultan Ahmad dan Sultan Mahmud meiarikan diri hingga ke Pahang.Laksamana Khoja Hassan memberitahu Sultan Mahmud dan Sultan Mahmud bercadang untuk membunuh Bendahara kerana selama ini baginda memangberdendam dengan Bendahara kerana Tun Fatimah. Bendahara Seri Maharaja. iaitu cucu Sultan Mansur Syah di Pahang berkahwin dengan Raja Fatimah. PERISTIWA DALAM BAB 14 Peringgi menyerang Melaka di bawah pertama Peringgi ke atas Melaka gagal. anak Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. anak Sultan Mansur Syah. Seri Nara Diraja. Sultan Mahmud turun dari takhta dan digantikan dengan Sultan Ahmad Syah dan Sultan Ahmad pula merupakan seorang sultan yang mengamalkan sikap pilih kasih. Tun Hassan Temenggung. malah menggugurkan kandungan selepas berkahwin dengan Sultan Mahmud. Sultan Muzzafar Syah menggantikan Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah yang mangkat dan baginda membuka sebuah negeri bernama Seluyut. iaitu Tun Ali dan diberi gelaran Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. . Berlaku pertempuran hebat antara tentera Peringgi dengan orang-orang Melaka sehingga orang Melaka tidak dapat bertahan. Tun Fatimah tidak pernah senyum. Peringgi menyerang Bintan dan Sultan Mahmud terpaksa berundur hingga ke Kampar. Raja Omar.

Disusun semula pada tahun 1612. Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah membuka negeri di Batu Sawar dan kemudiannya ke negeri Makam Tauhid. Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah kemudiannya memindahkan pusat pentadbiran negeri dari Makam Tauhid ke negeri di Pasir Raja. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. Kemangkatan Sultan Muzaffar dan digantikan oleh Sultan Abdul Jalil Syahkemudian digantikan pula oleh Sultan Ala Jalla Abdul Jalil Ri'ayat Syah. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). Sultan Ala Jalla Abdul Jalil mangkat dan digantikan oleh Raja Martgsur dengan gelaran Sultan Alaud'-Din Ri'ayat Syah. PENGENALAN a. b. c. d. Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja. manakala Sultan Muzaffar Syah jatuh hati dan berkahwin dengan bonda Raja Mansur. . Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. e.Raja Omar menceraikan isteri pertamanya setelah Raja Fatimah hamil.

Soal keselamatan dapat diatasi. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Dengan kebijaksanaan itu. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Kain disingsing ke lutut. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Majapahit. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Hang Lekir. berpenyakit untut di kaki. Ketika mengadap Betara Majapahit. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. India. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. sungguh di dalam dilawani. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Ketika di Majapahit. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. Hang Lekiu. terlalu takut akan Paduka Bubunya. hlm 108) Di Siam. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Hang Ali.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah".baik dengan Siam. dilambung-lambung." (Sulalatus Salatin. Seorang Suir tua." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Hang Tuah bersama Hang Jebat. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. bermain lembing. takut mudarat ke atas nyawa. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Hang Iskandar. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Mereka menaiki 500 buah perahu besar. Tun . Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Tun Bijaya Sura. mereka dapat mematahkan serangan. Hang Kasturi. dan China . perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. Hang Hassan dan Hang Hussin.

Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. Setelah menguji kekuatan Melaka. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Ketika belayar ke China. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. . Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Di China. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Sebagai menghargai raja Melaka. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. Sewaktu menghadap. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. dan orang China jugagemar makan kangkung. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana.Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Ketika makan. juga hubungan keluarga. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei .

Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Ketika mendongak.0 Hubungan a/bangsa 5. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka.Setiap helai mempunyai 40 perkara. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit..0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. dapatlah melihat wajah raja China. Tidak ketinggalan. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun . Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Berikutan hal itu. Terengganu. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Diceritakan kisah Raja Pasai. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Untuk pulang ke Malaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Temenggung dan Laksamana.

Rasulullah s. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. hal 73). Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh.a. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang.. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.a. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Muhammad-ar-rasulullah.a. Keesokan harinya pada hari siang.Besar kerana tidak mahu menderhaka. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Tun Mutahir pula . "Mengapa orang itu . Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. walaupun beliau tidak bersalah. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. kerana tidak mahu menderhaka. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. Ketika Bendahara sampai. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama.w melalui mimpi.a. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. 2011 4. FEBRUARY 7.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Rasulullah s.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah." (Sulalatus Salatin. Rasulullah s.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Pada waktu Asar. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah.w. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka.a. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti.

Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. dan Maulana Sadar Jahan. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Raja dan pembesar diislamkan. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut.186-187). iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Kadi Yusuf. hlm. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. hlm. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan.tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. hlm. (Sulalatus Salatin. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. . Maulana Abu Bakar. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Melalui wasiat.

alam. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. makin bertambah dendam juga. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam.Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. adanya. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. . Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. (Sulalatus Salatin." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY.. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat.. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. JANUARY 25. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Pada tiaptiap akhir cetera. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam." . Contohnya. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. 2011 3. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. bahari. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Ulama-ulama. hingga berkelip kepadanya kelopak mata.

Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. membentang tikar. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina . Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. menggantung tabir dan langitiangit.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah.pedagang. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka.Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Contohnya. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar.

misalnya." (Zainul Abidin Safuwan. Utusan Pub. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. "aturan dan susunan negara. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. DBP. . hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. Raja memiliki "daulat". Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Raja orang yang sangat.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. "( Kamus Dewan. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Kamus Bahasa Melayu Utusan. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Dist.atau berlaku biadap terhadap Bendahara. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh.

Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara." (Harun Daud.pembesar negeri melaksanakan perintah raja.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. . Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. curik dan lembing serta cap kempa. pedang. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Temenggung. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan.alat kebesaran dan peraturan-peraturan." (Harun Daud. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. Fungsi undang. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah.Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. hlm. malah semua negeri atau jajahan takluknya.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan.

Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.

Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan, pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Melaka juga menakluki Inderagiri, Jambi, Siantan, Kampar dan Siak, Haru, Manjong dan Beruas, Kelantan dan Terengganu. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud, amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Misalnya pengikut- pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan- tujuan tertentu. Selain itu amalan fitnah memfitnah, hasad dengki dan dendam berluasa. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque.
Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan

2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN
1. Tujuan Penulisan:

   

Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka

2. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah, dan peristiwa fantasi, dongeng, mitos/bukan fakta sejarah.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog.

3. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain, Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat, berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.  Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil, gagah, perkasa, berani dan berdaulat. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan- larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja, adat mengarak sejadah, adat pertabalan dan sebagainya.  larangan memakai kain berwarna kuning, larangan memakai emas, keris tertentu dan sebagainya.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo, kehebatan dan keistimewaan raja.

Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China, Melaka- Pasai dan lain-Iain . 4. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.Pertabalan raja, kelahiran, kemangkatan, hubungan diplomatik tidak disertai tarikh. Jika ada tarikh pun, tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah,Sultan Mansur Syah, Sultan Alau'd-Din Riayat Syah, dan Sultan Mahmud Syah. 5. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib,dongeng, mitos, legenda dan fantasi.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.

 Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya, hubungan diplomatik Melaka dengan Siam, China,dan Pasai.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai

6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri, bangsawan, rakyat jelata, hamba, golongan Arab, India-Muslim dan lain- lain.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih, semut besar, pelanduk putih, anjing perburuan, cacing gelang-gelang; orang-orang halus seperti hantu,dan Puteri Gunung Ledang. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri, bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja- raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos, legenda, dongeng dan fantasi. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota.  Menonjolkan kebesaran, kejayaan, kehebatan pemerintahan.  Peranan negara kota dari segi politik, kebudayaan,perdagangan, pusat penyebaran Islam dan lain-lain. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah, Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat, luas jajahan takluk meliputi Kelantan, Pahang dan Terengganu. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar.

 Fitnah, amalan rasuah, pilih kasih,ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh.

Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri, dan kepuasan seks. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat, melakukan ketidakadilan, terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir, serta

.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. diingatkannya oleh mereka itu. kepada hari Khamis." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. waktu 'alduha. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. Bunga berladung air mata. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali. puisi. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. "Daulat tuanku. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. kepada tahun Dal. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri.pertahanan negara kota yang lemah. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja... Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. tiada hamba Melayu itu dapat . buku. Oleh itu. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Hendak menyerang ke Melaka. Ada cincin berisi bunga.

bangsa. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. . Seri Bija Diraja. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. initah yang hamba pohonkan". Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. Oleh itu. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Tuan Jana Khatib. seperti mengangkat martabat raja. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. dan akibat. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. Tun Bija Sura. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri.menyalahi kehendak tuannya. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. Raja China misalnya. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. novel. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. amat baik parasnya." Maka titah baginda. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Jikalau dengan ikhlas paman. Tuan Jana Khatib umpamanya. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. sebab. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. mahupun hikayat-hikayat. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Tun Omar. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Tuan Saidi Arab umpamanya. dan sebagainya. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat.

Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Sultan Mansur Syah.UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. .

Pasai.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Haru. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. dan beberapa lagi manakala. Kadi Maulana Abu Bakar. Dalam aspek politik. Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. dan Siam. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. kejatuhan Melaka. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. Ali Manu Nayan. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. benua Keling.danlemah. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. dan Nina Sura Dewana. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. rakyat dan hamba abdi. Pada saat kemerosotan Melaka. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. Majapahit. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. . Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. dan China. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. pembesar. penyebaran Islam di Melaka.

Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. menggantung tabir dan langitiangit. Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan.3. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di . Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. membentang tikar. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja. Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja.

"( Kamus Dewan. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan." (Zainul Abidin Safuwan.pedagang. Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. "aturan dan susunan negara. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. misalnya. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. Utusan Pub. Dist. Raja memiliki "daulat".Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. . Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. Raja orang yang sangat. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. DBP. Kamus Bahasa Melayu Utusan.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Contohnya. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna.

Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat. pedang. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. hlm.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh." (Harun Daud. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Fungsi undang. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak. malah semua negeri atau jajahan takluknya. curik dan lembing serta cap kempa. . Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya." (Harun Daud.Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka.

. Jambi. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Kelantan dan Terengganu. Kampar dan Siak. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Manjong dan Beruas. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Siantan. Temenggung. Haru. Melaka juga menakluki Inderagiri. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang.

 Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan. . perkasa.tujuan tertentu. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. Melaka. dan peristiwa fantasi. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. hasad dengki dan dendam berluasa.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo.  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. 3. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. berani dan berdaulat. Misalnya pengikut. Selain itu amalan fitnah memfitnah. adat pertabalan dan sebagainya. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah.Pasai dan lain-Iain . adat mengarak sejadah. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. kehebatan dan keistimewaan raja. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan. keris tertentu dan sebagainya. gagah. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. larangan memakai emas.  larangan memakai kain berwarna kuning. mitos/bukan fakta sejarah. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. dongeng.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1.

4.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya. golongan Arab. kelahiran. . 5.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri. kemangkatan.dongeng. mitos.  Menonjolkan kebesaran. semut besar.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah.raja  kisah pembukaan negara kota  kemasukan Islam Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos.perdagangan. dan Sultan Mahmud Syah. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. legenda dan fantasi. legenda.  Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. anjing perburuan. kebudayaan. orang-orang halus seperti hantu. kehebatan pemerintahan. 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib. pusat penyebaran Islam dan lain-lain.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. Jika ada tarikh pun. cacing gelang-gelang. kejayaan.lain. China.dan Pasai.  Peranan negara kota dari segi politik. pelanduk putih. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. bangsawan. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri. dongeng dan fantasi. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka.dan Puteri Gunung Ledang. rakyat jelata.Sultan Mansur Syah. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. India-Muslim dan lain. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pahang dan Terengganu. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat.Pertabalan raja. hamba. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja.

syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. amalan rasuah. kepada tahun Dal. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. diingatkannya oleh mereka itu. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair..Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. pilih kasih." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun. waktu 'alduha.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan.. . Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya. melakukan ketidakadilan. puisi. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. buku. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. kepada hari Khamis. dan kepuasan seks.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. serta pertahanan negara kota yang lemah. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah.  Fitnah. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timang-timangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan rajaraja Melayu dengan istiadatnya sekali. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. Oleh itu.. pada dua belas hari bulan Rabiulawal.Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini.

"Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. dan sebagainya. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. "Daulat tuanku. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama." Maka titah baginda. Tuan Jana Khatib. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Tuan Saidi Arab umpamanya. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. bangsa. Seri Bija Diraja. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. initah yang hamba pohonkan". Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat. dan . Raja China misalnya. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Ada cincin berisi bunga. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. amat baik parasnya.Hendak menyerang ke Melaka. seperti mengangkat martabat raja. Tun Bija Sura. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Jikalau dengan ikhlas paman. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi kehendak tuannya. Tun Omar. Bunga berladung air mata. Oleh itu. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos.dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik.

bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. novel. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan. sebab. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. Sultan Mansur Syah. dan akibat. Tuan Jana Khatib umpamanya. iaitu tentang pembukaan-pembukaan. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. mahupun hikayat-hikayat.beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. . berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir.

Sultan Alau'd-Din Ri'ayat Syah. Turut dimuatkan ialah kisah perhubungan luar Melaka dengan negara-negara jiran dan negara-negara luar seperti hubungan Melaka dengan Negeri Siam. Benua China. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Contohnya peristiwa-peristiwa yang berlaku pada zaman pemerinthan Sultan Muzaffar Syah. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya. Sultan Mahmud Syah dan lain-lain. Pahang dan lain-lain. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Pahang dan lainlain. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. dan Siam. kejatuhan Melaka. dan Nina Sura Dewana. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. pentadbiran menjadi lemah dan kucarkacir. rakyat dan hamba abdi.danlemah. penyebaran Islam di Melaka.4 ISI KANDUNGAN SULALATUS SALATIN Isi Kandungan Sulalatus Salatin Sulalatus Salatin mengandung peristiwa yang berasaskan fakta-fakta sejarah seperti kisah raja-raja memerintah Melaka. Sulalatus Salatin juga memaparkan kisah-kisah peperangan dan penaklukan. Majapahit. Dalam aspek politik. Kampar.Contohnya penaklukan Melaka ke atas Siak. dan China. Ali Manu Nayan. dan beberapa lagi manakala. Kadi Maulana Abu Bakar. Haru. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikhtarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. Benua Keling. Pada saat kemerosotan Melaka. pembesar. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. Sultan Mansur Syah. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. benua Keling. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. serta kedatangan Peringgi dan penguasaannya ke atas Melaka. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:09 AM Labels: 2 Sastera-Sejarah 1. Pasai. Pasai. . Antara saudagarsaudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar.

Sebagai contoh pengarang dapat menggarap secara terperinci unsur-unsur sastera Hindu ketika mengisahkan pengembaraan Raja Suran ke negeri bawah laut dankisah di Bukit Si Guntang Mahamiru. Tujuan seterusnya ialah untuk menggambarkan kebesaran sebuah dinasti raja-raja Melayu yang bermula dari zaman Raja Iskandar Syah di awal abad ke-15 hinggalah zaman pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah III di awal abad ke-17. Hang Tuah. Selain itu terdapat juga kisah-kisah mitos seperti mitos pembukaan tempat dan negeri. Contoh-contoh dari hasil sastera Jawa dapat dilihat melalui gambaran peristiwa utusan Melaka pergi ke Majapahit seterusnya peristiwa peminangan Puteri Galuh Cendera Kirana. mitos kemasukan Islam di Melaka. Pengarang turut terpengaruh dengan kesusasteraan Jawa seperti cerita Panji dan Cerita Damar Wulan. Pengarang juga turut mengaitkan binatang Suci Hindu iaitu lembu putih.menampakkan pengarangnya sebagai seorang intelek Melayu yang berminat kepada sejarah dan suasana pergolakan politik di Melaka waktu itu. dan mitos peminangan Puteri Gunung Ledang. Tun Perak dan lain-lain.2 KEPENGARANGAN SULALATUS SALATIN KEPENGARANGAN Nama asal Sulalatus Salatin ialah Hikayat Melayu. Dipercayai penulisan Hikayat Melayu berakhir pada sebelum tahun 1536 Masihi. dan Hikayat Raja-Raja Pasai.Selain itu pengarang Sulalatus Salatin turut berminat membaca berbagai-bagai hikayat daripada kesusasteraan asing yang diterap dari kesusasteraan Hindu. Batu Sawar. ketinggian dan kegemilangan sesebuah negara kota atau kerajaan Melayu seperti kerajaan Pasai. Selain itu untuk memperlihatkan kepada bangsa lain akan kebesaran bangsa Melayu itu sendiri. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:52 AM Labels: 1. seperti pembukaan Pasai. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:01 AM Labels: 1. Selain itu pengarang amat berminatt membaca naskhah sastera dan sejarah tertua seperti Hikayat Iskandar Zulkarnain. Berdasarkan isi kandungan Sulalatus Salatin.4 Kandungn 1. dan juga kisah-kisah di Bukit Si Guntang. Setelah dibawa ke Johor. Selain itu ia dihasilkan untuk mengangungkan kebesaran dan kecemerlangan raja-raja dan kerajaan Melaka. dan Singapura selain Melaka. Contohnya seperti kisah Raja Suran turun ke negeri bawah laut yang bernama Dika. Naskhah Hikayat Melayu dibawa ke Johor dari Goa. Nama timang-timangan Tun Muhammad ialah Tun Seri Lanang. Sulalatus Salatin juga dihasilkan untuk kegunaan istana (istana centric) dan kegunaan orang-orang bangsawan Melayu sebagai rujukan pada masa akan datang. Sulalatus Salatin juga dikenalai sebagai Sejarah Melayu. . Sulalatus Salatin juga dijadikan satu wadah merakamkan kebesaran.3 Tujuan Penulisan 1. Bendahara Johor seawktu pemerintahan Sultan Ala'ud-Din Riayat Syah III yang memerintahan di Pekan Tua. naskhah ini disusun semula pada tahun 1612 oleh Tun Muhammad. dikaitkan pula dengan permintaan mas kahwin yang luar biasa.3 TUJUAN PENULISAN Sulalatus Salatin Sejarah Melayu ditulis dengan tujuan untuk mengangkat kedudukan dan sejarah silam raja-raja Melaka. Dalam peristiwa peminangan Puteri Gunung Ledang. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan memuatkan kisah tokoh-tokoh yang dianggap legenda seperti Badang. Singapura dan Melaka.Selain itu Sulalatus Salatin turut mengaitkan peristiwa-peristiwa yang bersifat fiksyen dan mitos. Johor.

contohnya: "Dipertidaknya lelaki kita oleh Betara Majapahit itu. lucu. menyayat hati. monolog dan monolog dalaman. Contohnya peristiwa peperangan digambarkan dengan penuh suasana ngeri dan ganas. Selain itu dimasukkan petikan syair dan bidalan Arab juga termasuklah menyelitkan ayat-ayat al-Quran. MiaRuzul dengan kambing randuk dan lain-lain." Pengarang juga berjaya memberikan pembaca gambaran yang berkesan dalam menceritakan kebesaran kerajaan China. di samping menggunakan pelbagai teknik bercerita seperti teknik dialog.Pengarang begitu mahir menggarap corak penulisan kesusasteraan Parsi dan Arab. istimewa dan bercampur dengan unsur lucu. Contohnya ketika menggambarkan watak Tun Mai Ulat Bulu. Jika dikaji lebih mendalam terdapat juga struktur penulisany ang mirip gaya khutbah. Perasaan marah yang tidak terkawal dapat dibayangkan dengan kata-kata yang diucapkan. Pengarang berupaya melukis segala kisah atau gambaran masyarakat Melayu dengan hidup dan indah. menarik dan bermutu tinggi. Beliau juga dapat menceritakan sesuatu episod dengan nyata dan jelas sehingga berjaya mengusik perasaan sama ada sedih. meriah dan riang gembira.Selain itu pengarang berjaya menerapkan gaya bahasa indah. Terdapat juga pembahagian bab-bab pada cetera yang disampaikan. kita dikirimNya subang. contohnya menggambarkan peristiwa tragedi pembunuhan Tun Besar dan tragedi pembunuhan Bendahara Seri Maharaja Pengarang turut berupaya melukis watak dengan lebih hidup. Pengarang Sulalatus Salatin merupakan seorang yang kreatif dan artistik kerana dapat menampilkan teks tersebut dalam bentuk yang sangat menarik dan indah dari segi persembahannya. di samping penggunaan kalimah-kalimah Arab yang ketara. menyelitkan pantun.2 Kepengarangan . syair dan bidalan Arab yang menimbulkan kesan keindahan dan menarik ketika membaca teks tersebut. Kebolehan pengarang seterusnya ialah berkebolehan menceritakan sesuatu peristiwa dengan penghayatan mendalam. Seri Bija Diraja. Seri Wak Raja. Hal ini jelas dilihat dari sudut pendahuluan teksyang ada gaya masnawi. Posted by Cikgu Sastera 1 at 9:44 AM Labels: 1.

e. b. c. "Sulalatus Salatin" (nama dalam bahasa Arab). Sulalatus Salatin bermaksud "Salasilah Sultan-sultan" atau Peraturan Segala Raja-raja.PENGENALAN a. . Nama lain ialah SEJARAH MELAYU lebih popular. Naskhah asal Sulalatus Salatin -» dipercayai Hikayat Melayu yang dibawa dari Goa. d. Dipercayai naskhah awal tamat penulisannya sebelum tahun Masihi 1536. Disusun semula pada tahun 1612.

Terengganu. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Diceritakan kisah Raja Pasai. Tidak ketinggalan. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. . walaupun beliau tidak bersalah. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. dapatlah melihat wajah raja China. Temenggung dan Laksamana. Untuk mengubati penyakit kedal itu. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. kerana tidak mahu menderhaka. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Tun Mutahir pula .0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain.5. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Ketika mendongak. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya..

Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. . berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama.Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar.

sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. hal 73). Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang.a. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Rasulullah s. Rasulullah s.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. Rasulullah s.4.a. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah." (Sulalatus Salatin.a.a. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.a. Keesokan harinya pada hari siang. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Ketika Bendahara sampai. . Raja dan pembesar diislamkan. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan.w melalui mimpi.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Muhammad-ar-rasulullah. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. Pada waktu Asar. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti.w. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz.. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah.

Maulana Abu Bakar. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. hlm. Kadi Yusuf. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Melalui wasiat. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. hlm. hlm. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. (Sulalatus Salatin. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair.186-187). Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam .4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. dan Maulana Sadar Jahan.

Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar. hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Ulama-ulama. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. . guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Maulana Yusuf mengajar tasawuf.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. (Sulalatus Salatin. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam.penulisan karya agung itu. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia.. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Contohnya. adanya.. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi. alam. bahari. makin bertambah dendam juga. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Pada tiaptiap akhir cetera. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab." . Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya.

Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. sungguh di dalam dilawani. Mereka menaiki 500 buah perahu besar.baik dengan Siam. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. bermain lembing. Dengan kebijaksanaan itu. berpenyakit untut di kaki." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. Hang Tuah bersama Hang Jebat. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. hlm 108) Di Siam. Seorang Suir tua. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. dilambung-lambung. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. Hang Hassan dan Hang Hussin. Hang Lekiu.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik." (Sulalatus Salatin. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Hang Iskandar. Hang Ali. Hang Kasturi. India. Majapahit. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Hang Lekir. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani. takut mudarat ke atas nyawa. Soal keselamatan dapat diatasi. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. Tun Bijaya Sura." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". . dan China . Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera.

Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Sebagai menghargai raja Melaka. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Kain disingsing ke lutut. . Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Ketika belayar ke China. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. juga hubungan keluarga. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali tambatan lalulari ke hutan. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka.Ketika di Majapahit. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. dan orang China jugagemar makan kangkung. Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Setelah menguji kekuatan Melaka. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. Sewaktu menghadap. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. mereka dapat mematahkan serangan. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Ketika mengadap Betara Majapahit. Ketika makan. Di China. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu.

Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Untuk pulang ke Malaka. Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka.0 Hubungan a/bangsa 5. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai. Ketika mendongak. Tidak ketinggalan. Diceritakan kisah Raja Pasai. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit..Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Berikutan hal itu. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman . Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Terengganu. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. dapatlah melihat wajah raja China. Raja Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain.

Keesokan harinya pada hari siang. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka.a. Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. 2011 4. FEBRUARY 7. berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura.w. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Rasulullah s. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY.sembah daripada Sultan Melaka.w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Untuk mengubati penyakit kedal itu.a. . Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura.w melalui mimpi. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Ketika Bendahara sampai. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. kerana tidak mahu menderhaka. Rasulullah s. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan.a. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Rasulullah s. Temenggung dan Laksamana. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s. walaupun beliau tidak bersalah. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara.a. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Tun Mutahir pula . Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja.w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah.. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi.a.

Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka.186-187). la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya . Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka. dan Maulana Sadar Jahan. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata. Pada waktu Asar. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Maulana Abu Bakar. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah." (Sulalatus Salatin. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Kadi Yusuf. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Raja dan pembesar diislamkan. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz.Muhammad-ar-rasulullah. hal 73). Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. hlm. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. hlm. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. Melalui wasiat. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah.

hingga berkelip kepadanya kelopak mata. hlm. Pada tiaptiap akhir cetera. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. bahari. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. (Sulalatus Salatin. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu. alam. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. sahibul hikayat dan Iain-Iain. Contohnya. adanya. . makin bertambah dendam juga. pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab." . yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi.. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab. (Sulalatus Salatin.. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat.Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Ulama-ulama. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka.

Utusan Melaka memberitahu makna Mansur Syah "raja yang ditolong Allah daripada segala seterunya. Hubungan dengan Kerajaan Siam Melaka menghantar utusan ke Siam yang terdiri daripada Tun Telanai dan Menteri Tun Jana Putera. Tun Bijaya Sura. Majapahit. Rombongan Melaka membantu Siam dengan menentang musuh Siam. Hang Ali. Raja Siam bertanya makna "Mansur Syah". Hang Lekiu. Soal keselamatan dapat diatasi. Rombongan Melaka berjaya meyakinkan Siam supaya mereka hanya akan menentang musuh yang lebih lebih lemah dan terselamat daripada menghadapi musuh yang lebih kuat dari arah matahari naik. Daripada sangat harap akan ampun dan kurnia. Siam menaruh kepercayaan dan keyakinan pada Melaka sebagai negeri yang kuat dan negeri besar yang setaraf dengan kebesaran Siam. Langkah ini dapat menjamin keutuhan Melaka serta meningkatkan kedudukan Melaka setanding dengan kebesaran Siam. Mereka menaiki 500 buah perahu besar." Dipertontonkan kehebatan orang Melaka melalui pertunjukkan lembing. terlalu takut akan Paduka Bubunya. Dengan itu rombongan itu berhasrat meminang puteri Majapahit itu. Dengan kebijaksanaan itu. Ketika di Majapahit. dan China ." Melaka ingin bersahabat dan berbaik-baik dengan Siam lalu menghantar utusan sebagai suatu tanda menghulur persahabatan. takut mudarat ke atas nyawa. utusan dan rombongan Melaka diterima dengan baik. ditahan belakang tetapi tidak luka sebaliknya lembing terpelanting ke tanah. Raden Galuh Cendera Kirana yang terkenal cantik. berpenyakit untut di kaki. Antara isi surat raja Melaka kepada raja Siam ialah: "Surat ini hendakpun tiada dilawani." (Sulalatus Salatin. Hang Tuah bersama Hang Jebat. hlm 108) Di Siam. Rombongan Melaka terdiri daripada Sultan Mansur Syah. Seorang Suir tua. dilambung-lambung.baik dengan Siam. Hang Iskandar. Hubungan Melaka dengan Siam dikatakan sepi. Melaka telah menghantar rombongan ke Majapahit kerana Sultan Mansur Syah jatuh berahi kepada Puteri Majapahit. maka menyuruhkan Tun Telanai dan Menteri Jana Putera. “tidak berkelahi dan tidak berdamai. bermain lembing. Melaka berjaya dalam usahanya berbaik. Hang Hassan dan Hang Hussin. Hubungan Melaka dengan Majapahit Kisah hubungan Melaka dengan Majapahit berupa cerita berunsur anakronisme. India. Selain itu Tun Bijaya Sura telah menggertak anjing yang ditambat di hadapan raja Melaka hingga terputus tali . Hang Kasturi. Hang Lekir. Tumpuan dapat diberikan kepada usaha-usaha membangunkan Melaka. Tun Bijaya Sura dapat selamatkan 40 keris daripada dicuri orang Majapahit. perahu-perahu kecil dan lancaran bertiang tiga dari Singapura. sungguh di dalam dilawani.HUBUNGAN DIPLOMATIK MELAKA HUBUNGAN MELAKA Dl PERINGKAT ANTARABANGSA Melaka menjalinkan hubungan diplomatik kerajaan degan kerajaan dengan Siam. mereka berjaya mengalahkan musuh-musuh Siam.

Selepas itu beras makanan raja China dikupas sama seperti beras makanan Raja Melaka yang juga dikupas. rombongan Melaka terpaksa mendongak untuk menyuap kangkung yang tidak dikerat itu ke mulut. Raja China yang menerima sembah daripada Raja Melaka mendapat penyakit kedal diseluruh badan. Melaka seterusnya menghantar rombongan ke China untuk kali kedua untuk menghantar surat sembah kepada raja China setelah raja Melaka menjadi menantu. Raja Brunei bertanya sama ada raja Melaka mengirim sembah ke China. Walau bagaimanapun beliau dapat menyendal keris Betara Majapahit.tambatan lalulari ke hutan. Rombongan ke China kali pertama ini bertujuan untuk membalas bingkisan dan surat yang dihantar oleh raja China. Surat Raja Brunei akan di ke Melaka semasa rombongan itu kembali dari China. Setelah menguji kekuatan Melaka. Sultan Mansur Syah berjaya berkahwin dengan Raden Galuh Cendera Kirana. Rombongan Melaka membuat alasan rakyat yang mengirim sembah bukan bukannya raja Melaka. Apabila mereka ditombaki oleh Jawa. juga hubungan keluarga. Ketika makan. Majapahit mengakui kekuatan Melaka. Utusan kali ini diketuai oleh Menteri Jana Putera dan Tun Telanai. Di China. Tun Perpatih Putih memberitahu makanan kegemaran orang Melaka islah sayur kangkung tidak dikerat-kerat. Hang Jebat dan Hang Kasturi pula masuk ke taman larangan. Tun Perpatih Putih memakai 10 bentuk cincin pada kesepuluh jari kiri dan kanan. Majapahit mengakui keutuhan Melaka. Tun Bijaya Sura diminta berpakaian cara Jawa. Setuju menerima raja Melaka sebagai menantu. Tun Bijaya Sura bermain sapu-sapu rengit. Tun perpatih Putih memberitahu cara buat sagu. dan orang China jugagemar makan kangkung. Raja Brunei mengutuskan surat kepada Raja Melaka. Raja China telah menghantar "surat" dan bingkis berupa jarum sarat sebuah pilau yang memberi maksud akan kebesaran China dan rakyatnya ramai. Setiap seorang rakyat Melaka menggentel sagu seorang sebiji. Ketika belayar ke China. Tun Perpatih Putih beri alasan Raja Melaka tidak dapat datang kerana Melaka berada dalam permusuhan. mereka dapat mematahkan serangan. Jumlah sagu dlam pilau itu melambangkan jumlah rakyat Melaka. Ketika mengadap Betara Majapahit. Raja China bersetuju menghantar puterinya disebabkan niatnya supaya raja Melaka mengirim surat sembah ke China. Sewaktu menghadap. Hubungan Melaka dengan China Rombongan pertama dari Melaka ke China diketuai oleh Tun Perpatih Putih. Muslihat ini bertujuan ingin lihat wajah Maharaja China dalam mongkor kaca. Raja China menghantar Puteri Hang Liu untuk berkahwin dengan raja Melaka.Ketika itulah kerisnya dicuri orang. pembesar-pembesar China menjeling pada jari beliau. Kekuatan dan kebijaksanaan hulubalang Melaka melambangkan kebesaran raja Melaka. Beliau akan memberi cincin itu pada pembesar China yang menjeling jarinya. Sebagai menghargai raja Melaka. Tun Bijaya Sura juga menunjukkan keris Betara. Pemain berlenjur kaki di depan Betara yang bertujuan menghina Betara. Melaka membalas dengan membawa pilau yang sarat diisi sagu rendang. kapal angkatan Melaka terbias ke Brunei . Hubungan diplomatik antara Melaka dengan Majapahit lebih kukuh kerana diasaskan kepada hubungan kekeluargaan. Apabila Betara menunjukkan keris Tun Bijaya Sura. . Hubungan Melaka-China terjalin lebih erat bukan sahaja hubungan diplomatik antara dua negara. Kain disingsing ke lutut.

. Air kaki Sultan mansur Syah itu diminum dan digunakan untuk membasuh badan raja China. Kali ini Hang dilantik Nadim menjadi utusan. Diceritakan kisah Raja Pasai. Siak dan Inderagiri di Sumatera. Hang Nadim dimurkai raja Melaka. Raja . Sultan Malikus-Salleh tertipu mengahwini anak gundik Raja Perlak aitu Puteri Ganggang. Terengganu. China menghantar utusan ke Melaka untuk mendapatkan air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Kain-kain serasah yang dipesan hanya 4 helai sahaja dapat diselamatkan.Seluruh tabib China tidak dapat mengatasi masalah itu. Kehebatan Melaka juga digambarkan melalui adat-istiadat raja-raja Melaka serta langan-larangan terhadap rakyat. Beliau memiliki kepakaran tulis menulis dan melukis corak. Hang Isap mengaku telah melunaskan segala hutangnya tetapi Saiyid itu tetap bertegas bahawa Hang Isap masih berhutang. Melaka diceritakan mempunyai hubungan diplomatik dengan negara-negara luar. Umpamanya kegagahan pelanduk yang menentang anjing perburuan. Pembukaan negeri Melaka turut dikaitkan dengan mitos dan peristiwa luar biasa. Hang Nadim akhirnya melukis sendiri corak kain itu seperti yang dikehendaki oleh raja Melaka. Di Benua Keling Hang Nadim tidak berkenaan dengan corak kain yang dilukis oleh pelukis-pelukis Keling. Hang Nadim menumpang kapal Hang Isap walaupun sebelum itu seorang sayid bersumpah bahawa kapal Hang Isap akan ditimpa bencana ketika pulang berikutan Hang Isap tidak menjelaskan hutangnya kepada sayid itu. Turut digambarkan ialah keluasan empayar dan jajahan takluk yang luas meliputi Pahang.0 Hubungan a/bangsa 5. Hubungan Melaka dengan Benua Keling Hubungan Melaka dengan benua Keling berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah.0 KEMEGAHAN DAN KEHEBATAN MELAKA Dalam Sulalatus Sulalatus Salatin kebesaran raja yang memerintah digambarkan melalui perkaitan keturunan raja dengan legenda Iskandar Zul-karnain. Raja China kemudiannya sembuh lalu berikrar tidak akan menerima lagi sembah daripada raja Melaka.Walau bagaimanapun kehebatan Melaka sering ditonjolkan mengatasi negara-negara berkenaan dari pelbagai sudut. Peristiwa ini memberi gambaran bahawa raja Melaka mempunyai daulat dan kebesaran yang mengatasi kebesaran raja China. Kemudian pelukis-pelukis Keling meniru corak yang ditunjukkan Hang Nadim. Untuk pulang ke Malaka. Di pertengahan pelayaran kapal Hang Isap telah karam. Posted by Cikgu Sastera 1 at 12:23 PM Labels: 6. Seorang tabib mencadangkan supaya Raja China minum air basuh kaki raja Melaka untuk mengubati penyakit kedal itu. Unsur mitos juga dimasukkan bagi mengesahkan dan mengukuhkan martabat raja-raja Malayu. Kehebatan Melaka juga tergambar melalui mitos kemasukan Islam. Setiap helai mempunyai 40 perkara. Berikutan hal itu. Sulalatus Salatin memperkecilkan dan memandang rendah martabat raja negeri-negeri lain. Hang Nadim dihantar ke benua Keling atas urusan perniagaan serta membeli kain serasah sebanyak 40 helai.

2011 . Keagungan dan kebesaran Melaka ditegakkan hasil sokongan padu serta kewibawaan para pembesar-pembesar. Sulalatus Salatin menunjukkan kebijaksanaan utusan Melaka mengatasi pembesar-pembesar China. Mereka memiliki sifat kesetiaan tidak berbelah bagi kepada Raja Melaka. dapatlah melihat wajah raja China.Pasai pernah ditangkap Awi Dicu dan dibawa ke Siam untuk dijadikan gembala ayam. Kehebatan dan kebesaran Melaka turut digambarkan melalui kewibawaan pembesar-pembesar negeri seperti Bendahara. Mereka juga memliki sifat pintar dan bijaksana dalammelaksanakan tugas dan tanggungjawab seperti yang tergambar pada utusan Melaka ke luar negeri. Tun Bijaya Sura dan Seri Bija Diraja berjaya menakluki Pahang dan menangkap Maharaja Dewa Sura. Tidak ketinggalan digambarkan juga kehebatan pahlawan-pahlawan lain seperti Seri Bija Pikrama. kerana tidak mahu menderhaka. Hulubalang Melaka begitu gagah perkasa. Tun Perak tidak pun menuntut bela ke atas Raja Muhammad Shah yang telah membunuh anaknya Tun Besar kerana tidak mahu menderhaka. Beliau memberitahu makanan kegemaran orang Melaka ialah sayur kangkung dimasak tanpa dipotong . berani dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada raja Melaka. menerima sahaja hukuman bunuh yang dikenakan kepadanya dan ahli keluarganya oleh Sultan mahmud Syah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 10:00 AM Labels: 5 Kehebatan Melaka MONDAY. Pembesar Melaka digambarkan memiliki sifat keperwiraan dan semangat juang yang tinggi dalam mempertahankan kedaulatan Melaka. Sulalatus Salatin tidak ketinggalan mengemukakan kisah keberanian panglima dan hulubalang Melaka seperti Laksamana Hang Tuah. Temenggung dan Laksamana. beliau menggunakan kebijaksanaannya hingga berjaya mengusir angkatan Siam dengan menggunakan tipu helah. sedangkan rakyat China sendiri tidak pernah dapat melihat wajah raja mereka. Diceritakan Puteri Majapahit iaitu Raden Galoh Awi Kesuma berkahwin dengan anak angkat penyadap iaitu budak yang ditemui hanyut. Ketika waktu makan terpaksa mendongak kepala untuk disuapkan ke mulut. FEBRUARY 7. Ketika mendongak. Tun Mutahir pula . Tun Perak sendiri mengetuai angkatan perang angkatan Melaka menghadapi ancaman Siam. raja China turut diperkecil-kecilkan kedudukannya. walaupun beliau tidak bersalah. Misalnya Menteri Jana Putera dan TunTelanai. Penyadap dilantik pula sebagai Bentara Majapahit. Untuk mengubati penyakit kedal itu. raja China terpaksa minurn air basuh kaki raja Melaka. Sulalatus Salatin menggambarkan tentang ketokohan dan kebijaksanaan Bendahara Paduka RajaTun Perak dan Bendahara Seri Maharaja. umpamanya Tun Perpatih Putih berjaya melihat wajah Maharaja China melalui tipu muslihat. Tun Perak turut mengetuai angkatan Melaka menyerang Pahang. Sulalatus Salatin mencertitakan kisah raja China mendapat penyakit kedal kerana menerima kiriman sembah daripada Sultan Melaka. Tidak ketinggalan. Seri Bija Diraja dan Tun Bijaya Sura. Ratu Majapahit pula disindir kerana tiada putera pewaris takhta.

w memberitahu bahawa keesokan hari pada waktu Asar akan sampai sebuah kapal dari Jeddah dan orangorang dari kapal itu akan bersembahyang di pantai Melaka. Pada waktu Asar. Raja Perempuan bimbang melihat perlakuan raja dan memberitahu Bendahara. Orang-orang Melaka hairan melihat kelakuan orang bersembahyang. Penceritaannya memberi gambaran bahawa Islam benar-benar berkembang di Melaka.w. Muhammad-ar-rasulullah. Baginda juga menyampaikan sabda Rasulullah akan kedatangan sebuah kapal dari Jeddah pada waktu Asar nanti..w mengajar baginda mengucap dua kalimah syahadat. Bagi membuktikan bahawa kata-kata baginda adalah benar. Raja dan pembesar diislamkan. Gelaran Sultan diguna pakai setelah Raja Melaka memeluk Islam.4. Mulut baginda menyebut kalimah syahadat tiada berhenti-henti. Rasulullah s.a. baginda mendapati badan baginda berbau narawastu.w menitahkan baginda menukar nama kepada Sultan Muhammad Syah. Segala cerita mimpi raja itu didapati benar-benar berlaku. Keesokan harinya pada hari siang. hal 73) Raja Kecil Besar berserta pembesar negeri datang ke pelabuhan menjemput Makhdum dan rombongan ke istana. Ketika Bendahara sampai.a. "Mengapa orang itu tunggang-tunggik?" ( Sulalatus Salatin. bermula dari istana Melaka dan terus berkembang di kalangan rakyat jelata.1 Gambaran Islam 4 UNSUR-UNSUR ISLAM DALAM SULALATUS SALATIN Penceritaan mengenai kemasukan Islam ke Pasai dan Melaka telah dimitoskan dengan tujuan untuk mengagungkan Islam dan menunjukkan keistimewaan raja itu sendiri. Dalam mimpi baginda telah berpandangan dengan keelokan Rasulullah s.a. Rasulullah menitahkan baginda menurut kata-kata orang dari kapal itu.1 MELAKA MENERIMA AGAMA ISLAM Melaka menerima Islam pada zaman pemerintahan Raja Kecil Besar. Kelakuan dan tingkah laku Raja Kecil Besar dianggap aneh. sebuah kapal dari Jeddah berlabuh di Melaka. Raja Kecil Besar digambarkan menerima Islam secara langsung dari Rasulullah s.a. Mereka diajar bersembahyang oleh Makhdum. "Kalam" baginda seperti sudah dikhatankan." (Sulalatus Salatin. Raja Kecil Besar berjanji akan menurut segala kata-kata dan perintah Rasulullah. baginda masih menyebut "la ilaha i'l Allah. Rasulullah s. . hal 73). Nama Islamnya Sultan Muhammad Syah. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:11 PM Labels: 4. Sulalatus Salatin menunjukkan raja Melaka memeluk Islam berbeza dengan rakyat jelata.a. ditunjukkan alamat iaitu kalam baginda seperti dikhatankan orang. Sultan menceritakan kepada Bendahara tentang mimpinya. Rasulullah s.w melalui mimpi. Diceritakan pada suatu malam Raja Kecil Besar bermimpi. Unsur Islam juga dapat dilihat daripada penyebutan dan penonjolkan tokoh-tokoh dan lama-ulama Islam. Kemudian Rasulullah pun ghaib dan baginda terjaga dari mimpi. Makhdum kapal itu bernama Syed Abdul Aziz. Raja Melaka pertama beragama Islam ialah Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Pengislman Raja Melaka dikaitkan dengan mitos. Mereka turun bersembahyang di pantai Melaka.

hingga berkelip kepadanya kelopak mata. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga terlihat dalam perjalanan adat-lstiadat dan perundangan yang diamalkan kerajaan Melaka.186-187). . Pasai dikatakan menjadi sebagai pusat bermuzakarah mengenai ilmu fiqah mengikut mazhab Shafie. (Sulalatus Salatin. yang merupakan tokoh pahlawan Islam yang terkenal gagah dan berani dalam menaikkan martabat Islam di dunia. Misalnya wasiat kepada Raja Ahmad (timang-timangan Raja Hussain) (Sulalatus Salatin. tokoh-tokoh nabi seperti Nabi Ibrahim dan Nabi Khidir. yakni tiada akan berkelip kelopak mata tatkala melihat dia. Mas kahwinnya sebanyak 300 ribu dinar emas (Cetera 1). Selain gambaran Islam juga dapat dilihat melalui adat berkhatan. Tokoh-tokoh lain yang disebut seperti tokoh pahlawan Islam yang terkenal Amir Hamzah. hlm. makin bertambah dendam juga. Istana igambarkan sebagai pusat pengajian ilmu-ilmu Islam. Hikayat-hikayat ini dibaca oleh panglima-panglima Melaka untuk menaikkan semangat keperwiraan menentang musuh seperti Peringgi. Maulana Abu Bakar. Sulalatus Salatin menceritakan hal tersebut melalui syair Arab. Tokoh-tokoh pendakwah Islam. Istana dijadikan pusat pengajaran Islam dengan sultan dan pembesar turut belajar dan menuntut ilmu. (Sulalatus Salatin. iaitu ulama-ulama Islam dari Asia Barat (TimurTengah) datang ke Melaka bertujuan mengembangkan agama Islam dan mengajar ilmu Islam berpusat di istana Melaka. dan perayaanperayaan hari kebesaran Islam seperti menyambut Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raja Korban.Antaranya Iskandar Zul-Karnian. Pengggunaan puisi atau bidalan Arab ini dalam menjelaskan sesuatu gambaran berkesan memberi nilai estetika pada teks tersebut. Hatta yu' ada i-laiya al-taffa musytaqu. banyak didapati unsur pengajaran dan nasihat yang bersumberkan al-Quran dan hadis. Melalui wasiat. Menjadi suatu amalan kepada raja-raja Melaka yang mangkat meninggalkan wasiat kepada pembesar negeri dan putera mahkota. Mereka sangat berpengaruh terutama dalam soal-soal berkaitan dengan hal-ehwal keagamaan. Unsur Islalm dalam Sulalatus Salatin juga ketara melalui penyebutan tentang kewujudan karya-karya Kesusasteraan Islam di Melaka contohnya Hikayat Muhammad Hanafiah dan Hikyat Amir Hamzah. adanya. 268-269) Penceritaan dalam Sulalatus Salatin diselitkan dengan puisi Arab iaitu syair. Tokoh ini dikaitkan dengan asal usul keturunan raja Melaka yang bertujuan untuk menunjukkan keagungan raja-raja Melaka. dan Maulana Sadar Jahan. hlm. Ma yarji'u al-taffu 'ainnahu 'inda ru'yatihi.Tokoh-tokoh ini diberi penghormatan dan pengiktirafan tinggi di istana Melaka. Kadi Yusuf. la meliputi hal-hal seperti upacara akad nikah kahwin. Perkara ini jelas dipaparkan dalam peristiwa Sultan Mahmud yang melihat kecantikan Tun Fatimah. hlm. hlm 251 ) Sulalatus Salatin juga menyentuh tentang corak pendidikan dan perkembangan ilmu keislaman. 171-172) dan wasia`t Sultan Alau'd-Din Riayat Syah kepada Sultan Mahmud (Raja Mamad) (Sulalatus Salatin. Sulalatus Salatin menceritakan pernikahan Raja Iskandar ZulKarnain dengan Puteri Syahrul-Bariyah disempurnakan oleh Nabi Khidir. Tokohtokoh tersebut seperti Syed Abdul Aziz. Lebih jelas menunjukkan keupayaan orang-orang Melaka menguasai seni sastera ini dalam penulisan karya agung itu.

pengarang menutupnya dengan ayat "Wa'llahu a'lamu bi's-sawab. guru-guru agama dan pendakwah berkumpul di istana. 2011 3. Bendahara juga berkuasa memberi arahan tanpa perintah raja. Diceritakan juga tentang utusan dari Melaka ke Pasai untuk menyelesaikan masalah-masalah berkait ilmu Islam kerana di Pasai ramai ulama-ulama berkumpul bermuzakarah tentang ilmu-ilmu keislaman. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:09 PM Labels: 4 Unsur Islam TUESDAY. Bendahara kerkuasa menyelesaikan masalah tertentu tanpa merujuk kepada sultan. Misalnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak menjalankan pemerintahan sewaktu Sultan Mahmud Syah kecil. Ini jelas ketika memberi nasihat yang meleret-leret dalam wasiat. Dalam mukadimah disertakan ayat-ayat al-Quran dan diikuti pula dengan terjemahan dalam bahasa Melayu.Hanya pada akhir cetera ke XV sahaja diakhiri dengan ayat " Wa'llahu a'lam. Maulana Sadar Jahan dari Jeddah mengajar di Melaka. Sultan Mahmud turut belajar ilmu agama. Bendahara bertindak sebagai pemangku sultan sekiranya sultan masih kecil. Selain itu bendahara bertindak sebagai pemimpin tentera dalam peperangan. Maulana Yusuf mengajar tasawuf. Selain itu kalimat-kalimat Arab-Parsi digunakan dalam ayat antaranya Syahbandar.1 Pembesar Melaka Pembesar Melaka Bendahara Bendahara merupakan pembesar negeri yang paling kanan yang menjadi ketua penasihat kepada sultan. Bendahara berkuasa dan berpengaruh dalam melantik dan memilih pengganti sultan." Terdapat juga struktur penulisan menggunakan gaya khutbah. Bendahara Paduka Raja Tun Perak enggan menyembah Raja Muhammad (Raja Muda) setelah tragedi pembunuhan Tun Besar menyebabkan Sultan Mansur Syah terpaksa "mengalah" dan menyingkirkan Raja Muhammad dari takhta Melaka dan dirajakan di Pahang. . sahibul hikayat dan Iain-Iain. Hanya Bendahara yang layak makan sehidangan dengan anak raja. Kebesarannya jelas dilihat sewaktu raja mengadakan majlis-majlis jamuan istana. Mukadimah Sulalatus Salatin dimulai dengan Bismillahir-rahmanir-rahim.Ulama-ulama. Pada tiaptiap akhir cetera. Misalnya Bendahara Seri Maharaja menyelesaikan perselisihan antara Raja Mendaliar dengan Nina Sura Dewana. Sultan Mansur Syah turut belajar kitab ini. bahari... JANUARY 25. Kedudukan Bendahara hampir setaraf dengan raja. Unsur Islam dalam Sulalatus Salatin juga tergambar melalui teknik penulisannya. Struktur penulisan seperti ini adalah teknik yang biasa dalam karya-karya Arab-Parsi. Kitab-kitab agama seperti Kitab Duri'l-Mazlum dibawa ke Melaka oleh Maulana Abu Bakar dan diajar di istana Melaka. wa illaihi 'Imarji'u wa 'l-ma'ab." . Contohnya. alam.

Selain itu Penghulu Bendahari memegang usungan di sebelah kanan apabila raja berangkat secara berusungan pada hari raya. Hang Tuah menghalang Semerluki dari Makasar yang datang merosakkan tanah jajahan Melaka. misalnya menyuruh penghulu balai menghiasi balai. Laksamana Laksamana dilantik daripada keturunan hulubalang. . Temenggung Temenggung bertanggungjawab atas pelaksanaan undang. Gelaran untuk Penghulu Bendahari ialah Seri Nara Diraja. Laksamana bertanggungjawab menjaga negeri daripada ancaman baik di laut mahupun di darat. Temenggung turut mengepalai gajah ketika raja berangkat menaiki gajah. Syahbandar Syahbandar dianggap sebagai raja segala dagang. Temenggung bertanggungjawab dalam hal-hal yang melibatkan protokol seperti dalam majlis mengatur tempat duduk pembesar-pembesar negeri mengikut status masing--masing. Temenggung menangkap orang bersalah dan menjalankan hukuman. Temenggung melaksanakan kawalan dalam negeri. Laksamana juga memikul pedang kerajaan dalam istiadat rasmi. menggantung tabir dan langitiangit. Selain itu Laksamana akan memikul pedang kerajaan di bahagian belakang gajah ketika raja bergajah. Contohnya. Syahbandar bertanggungjawab atas segala urusan di Kuala seperti nemeriksa perahu yang masuk dan keluar. Sulalatus Salatin menceritakan bagaimana Hang Tuah diberi pengiktirafan yang begitu tinggi setelah berjasa kepada raja dengan membunuh Hang Jebat yang menderhaka. Selain itu tugas Syahbandar menyelia pedagang-pedagang yang menurunkan barang-oarang dari kapal dan memungut cukai daripada pedagang.undang dan peraturan negeri terutama mengenai keselamatan. Bidang tugasnya memungut hasil negeri terrnasuk yang dipungut oleh syahbandar. Perkara ini dilihat jelas pada waktu Melaka diancam oleh pencuri-pencuri sewaktu pemerintahan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Penghulu Bendahari juga menyimpan daftar bilangan hamba selain mengurus kelengkapan dalam istana.pedagang. membentang tikar.Penghulu Bendahari Penghulu Bendahari bertanggungjawab sebagai Bendahari Raja.

Kamus Bahasa Melayu Utusan. hlm 1383) Manakala Kamus Dewan memberi makna tatanegara itu sebagai "susunan dan bentuk pemerintahan negara dan ketatanegaraan pula bermakna. keturunan raja yang agung dalam sejarah dunia. Utusan Pub. contoh daulat raja-raja Melayu dalam Sulalatus Salatin. DBP. Raja China pula mendapat penyakit kedal setelah menerima surat sembah raja Sultan Mansur Syah Melaka. Raja orang yang sangat. Laksamana juga bertugas menjaga keselamatan dan maruah Bendahara sekiranya ada yang menghina atau berlaku biadap terhadap Bendahara." (Zainul Abidin Safuwan. hal yang berkaitan dengan tatanegara seperti politik dan lain-Iain lagi. misalnya.Seri Teri Buana boleh menawarkan air masin. KONSEP DAULAT DAN DERHAKA . Kebolehan luar biasa dikaitkan dengan daulat. Pengarang Sulalatus Salatin meletakkan raja setaraf dengan nabi dan sebagai pengganti Allah di muka bumi (wasiat Bendahara Paduka Raja Tun Perak) Raja berkuasa mutlak dan menjadi penghubung antara rakyat dengan roh nenek moyang. Misalnya Laksamana Khoja Hassan tidak teragak-agak membunuh Tun Perpatih Hitam yang berkelakuan kurang sopan iaitu menguis tikar dengan kaki di hadapan Bendahara Seri Maharaja. Laksamana juga bertugas sebagai pengawal istana. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:20 PM Labels: 3. hlm 1383) KONSEP RAJA Raja merupakan orang dan institusi terpenting dalam sebuah pemerintahan. "( Kamus Dewan.Laksamana turut hadir bersama Temenggung ketika Bendahara membicarakan orang. Konsep raja berkait rapat dengan keagamaan.1 Pembesar 3 ASPEK KETATANEGARAAN ASPEK KETATANEGARAAN Takrif ketatanegaraan Ketatanegaraan berasal dan perkataan tatanegara yang bermaksud. Dist. Raja memiliki "daulat". Penyakit itu hanya boleh diubati dengan cara Raja China mesti minum air basuh kaki raja Melaka. misalnya keturunan Raja Suran di Bukit Si Guntang. mulia dan mempunyai berbagai-bagai kelebihan. Sang Rajuna Tapa yang belot kepada Raja Singapura mendapat tulah iaitu suami isteri menjadi batu. Ini bertujuan memperkuatkan kepercayaan rakyat terhadap kebesaran dan kemuliaan raja. "aturan dan susunan negara. Sulalatus Salatin mengaitkan keturunan raja dengan Iskandar Zulkarnain . Raja mempunyai sifat mulia dan luar biasa yang dikaitkan dengan cerita mitos.

Raja merupakan golongan yang merintah dan rakyat merupakan golongan yang diperintah. Kedudukan raja diperkukuhkan lagi dengan alat. Bendahara lebih rela dibunuh daripada menderhaka kepada rajanya. Bendahara Seri Maharaja pula tidak menentang hukuman bunuh yang dititahkan Sultan Mahmud Syah walaupun beliau tidak bersalah. Kewujudan konsep 'daulat dan derhaka' terhasil daripada waadat antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana. Tempat-tempat yang dibuka dijadikan negeri biasanya tempat yang strategik dan mempunyai keistimewaan yang tertentu. KONSEP NEGERI Konsep negeri bagi Melaka ialah "bukan sahaja terdiri dari Melaka.Ketiga-tiga putera Raja Suran yang turun di Bukit Si Guntang Mahamiru turut membawa bersama alat kebesaran kerajaan seperti mahkota. malah semua negeri atau jajahan takluknya. hlm 97) Hubungan antara raja dan rakyat terjamin melalui undang-undang dan larangan. Fungsi undang. pedang. Raja menduduki strata paling tinggi dan mempunyai kuasa autoriti. Peristiwa waadat ialah manifestasi pengakuan rakyat akan kedaulatan raja dan rakyat tidak boleh derhaka kepada raja walau dalam apa keadaan sekalipun. curik dan lembing serta cap kempa. laranganlarangan yang dikenakan dalam hubungan raja-rakyat. 95) Kewujudan kerajaan disahkan lagi dengan adanya alat kebesaran kerajaan sebagai bukti kuasa raja yang memerintah. Yang dimaksudkan secara mutlak ini ialah raja berkuasa sepenuhnya. raja dan pembesar-pembesar dalam menjalankan pemerintahan ke atas golongan rakyat bagi sesebuah negeri dan jajahan takluknya. SISTEM PEMERINTAHAN Masyarakat Melayu tradisional khasnya Melaka mengamalkan sistem pemerintahan beraja secara mutlak.alat kebesaran dan peraturan-peraturan. Persetujuan ini hasil dari waadat antara Seri Teri Buana dengan Demang Lebar Daun.undang dan larangan untuk keamanan dan mengekalkan taat setia rakyat kepada pemerintah. .Konsep ini berkait rapat dengan unsur keagamaan dan kepercayaan rakyat meyakini sesiapa derhaka kepada raja akan mendapat balasan di akhirat.Raja memerlukan negeri untuk membentuk kerajaan." (Harun Daud." (Harun Daud. kuasa penuh ke atas rakyat dan berkuasa penuh dalam urusan kerajaan. Pembukaan sesebuah negeri dikaitkan dengan unsur mitos untuk menunjukkan bahawa tempat yang dibuka itu membawa "tuah" atau kelebihan yang tersendiri. hlm.Setiap kerajaan Melayu memiliki alat-alat kebesaran diraja yang tersendiri. Contohnya Bendahara Paduka Raja Tun Perak tidak membenarkan anak buahnya bertindak balas ke atas Raja Muhammad walaupun anaknya (Tun Besar) dibunuh. KONSEP KERAJAAN Konsep kerajaan dalam konteks Melayu merujuk kepada "satu organisasi besar yang dipimpin oleh.

Melaka mula bertapak sebagai kuasa politik yang kuat dan disegani yang dilihat pada kejayaan Melaka mengatasi ancaman daripada Siam. Keturunan raja Melaka memerintah Pahang misalnya Raja Muhammad. Melaka berperanan sebagai empayar Melayu yang kuat dan besar. Penghulu Bendahari dan Syahbandar. Selain itu raja ditentukan pelantikannya melalui wasiat. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan mitos Raja Iskandar Syah melihat kejadian aneh iaitu seekor pelanduk putih menendang anjing perburuan jatuh ke sungai. Manakala tahap ketiga iaitu zaman kegemilangan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Bianya mengikut keturunan sebelah ayah. Pada tahap kedua ianya meliputi maman pengukuhan kerajaan Melaka yang berlangsung pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah dan Sultan Abu Syahid. KECEMERLANGAN DAN KEMALAPAN KUASA POLITIK Kuasa politik Melaka melalui empat tahap perkembangan. Temenggung. Kampar dan Siak. Tahap empat merupakan zaman kejatuhan Melaka yang berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Syah. . Kelantan dan Terengganu.Kedudukan raja tidak boleh diganggu gugat. Haru. Tugas dan kedudukan pembesar mengikut bidang tugas masing-masing.pembesar negeri melaksanakan perintah raja. Pembesar negeri dilantik oleh raja. Raja boleh berbuat apa sahaja dan tidak boleh dibantah. Melaka muncul sebagai pusat perdagangan. pusat persinggahan timur dan barat dan pusat pengembangan Islam dan hasil-hasil kesusasteraan Melayu dan Islam di kepulauan Melayu. Raja Besar Muda dan Raja Tengah . Siantan. Pemerintahan negeri dibantu oleh pembesar. Pembukaan Melaka Sulalatus Salatin menceritakan Melaka dibuka oleh Raja Iskandar Syah yang lari dari Singapura. Kegemilangan Melaka dikaitkan dengan kewibawaan pembesar-pembesar negeri yang berjaya mentadbir Melaka dengan penuh kebijaksanaan. Tahap Kegemilangan Puncak kegemilangandan kejayaan Melaka dicapai pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Pembesar memainkan peranan utama dalam kerajaan Melayu Melaka seperti Bendahara. Melaka juga menakluki Inderagiri. Pengganti raja ditentukan oleh raja pemerintah. Jambi. misalnya perlantikan Sultan Mahmud Syah sebagai ganti memerintah dari wasiat ayahandanya Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Ketika ini Melaka melaksanakan dasar perluasan tanah jajahan dan berjaya menakluki Pahang. Ketika kejadian Raja Iskandar Syah menyandar di bawah sepohon pokok bernama Melaka. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Tahap pertama meliputi tahap pembukaan Melaka semasa pemerintahan Raja Iskandar Syah. Manjong dan Beruas.Hubungan raja dan pembesar sangat erat dan kadang-kadang wujud pertalian darah misalnya puteri Bendahara dikahwini oleh sultan. misalnya dalam menjatuhkan hukuman mati.

tujuan tertentu. berani dan mempunyai sifat kepahlawanan. Misalnya pengikut. dongeng. Faktor kejatuhan Melaka berkait rapat dengan corak pemerintahan baginda yang lemah. Pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud. Corak Penceritaan:  Mengandungi dua corak peristiwa iaitu peristiwa sebenar/fakta sejarah. Akhirnya kejatuhan Melaka dimuktamadkan dengan serangan dan penaklukan oleh Portugis yang dipimpin oleh Alfonso de Albuquuerque. Sultan Mahmud juga bersifat kejam dan gemar menjatuhkan hukuman bunuh tanpa usul periksa. Baginda telah membunuh Tun Ali Sandang kerana menghalang hajatnya pada Tun Dewi dan membunuh Bendahara Seri Maharaja kerana Bendahara tidak menunjukkan Tun Fatimah kepada baginda. 3.pengikut Tun Hassan Temenggung terima rasuah daripada pekedai-pekedai. Raja dari Mukaduniah yang terkenal hebat.Tahap Kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka mulai mengalami zaman kejatuhan pada masa pemerintahan Sultan Mahmud Syah. .  Sifat sastera dilihat dari segi penggunaan bahasa dan teknik penulisan yang memasukkan unsur puisi seperti syair dan pantun.  Kisah bercampur aduk antara fakta sejarah dan bukan sejarah.Sultan Mahmud mementingkan hawa nafsu lebih daripada kepentingan negara dan rakyat. Merakamkan kebesaran negara kota Melaka Menggambarkan ketinggian martabat kerajaan Melaka Mengagungkan kegemilangan pemerintahan kerajaan Melaka 2. amalan rasuah berluasa di kalangan pembesar negeri. mitos/bukan fakta sejarah.  Selain itu sifat sastera dapat dilihat dengan adanya penggunaan dialog-dialog. Posted by Cikgu Sastera 1 at 3:16 PM Labels: 3 Ketatanegaraan 2 SIFAT SASTERA SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN 1. Sultan Mahmud Syah dianggap gila perempuan. Saudagar-saudagar memberi persembahan harta benda kepada pembesar untuk tujuan.  Keturunan raja dikaitkan berasal dari keturunan raja agung dan hebat iaitu keturunan Iskandar Zulkarnain. dan peristiwa fantasi. Kisah Negara Kota Melaka Menitikberatkan peristiwa-peristiwa yang mengagungkan keturunan raja dengan mengaitkan dengan unsur ajaib. Semuanya berpunca kerana meletakkan kepentingan diri mengatasi kepentingan kerajaan dan negeri. hasad dengki dan dendam berluasa. Selain itu amalan fitnah memfitnah. Tujuan Penulisan:     Untuk kegunaan kelompok istana seperti raja dan bangsawan.

 Peristiwa sejarah diceritakan seperti laporan. 5. kemangkatan. Gambaran pemerintahan penuh kebaikan seperti adil.raja   kisah pembukaan negara kota kemasukan Islam . China.  Sultan Muhammad Syah diwariskan kepada keturunannya dari sebelah 'ayah' iaitu Sultan Muzaffar Syah. 4. kelahiran. Gaya Penceritaan:  Mementingkan gambaran kebesaran dan kemasyhuran raja memerintah.dan Puteri Gunung Ledang. bahagian kedua yang berkaitan dengan kegemilangan danian ketiga yang meliputi bahagian kemerosotan negeri.  Memasukkan kisah yang benar-benar berlaku (fakta sejarah sebenar) misalnya sejarah tentang kewujudan empayar Melaka dan rantau jajahan takluknya.  Watak bukan manusia seperti seperti lembu putih. adat pertabalan dan sebagainya. Membanggakan kejayaan Melaka mengatasi negara lain seperti dalam hubungan Melaka dengan China. Menonjolkan kebesaran raja Melaka melalui  gambaran adat-istiadat dan larangan.Pasai dan lain-Iain . 7 Struktur isi cerita Sulalatus Salatin menepati ciri-ciri yang biasa ditemui dalam karya corak sastera sejarah yang terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian awal yang meliputi pengasasan negeri. cacing gelang-gelang. Bahagian awal mengisahkan peristiwa penubuhan kerajaan negara kota yang meliputi  asal-usul keturunan raja. hubungan diplomatik tidak disertai tarikh.  Mengagungkan negara-kota dan kehebatan pemerintahan raja-raja dan ketokohan pembesar negeri.  Larangan bertujuan bertujuan mengekalkan status quo. berani dan berdaulat. kehebatan dan keistimewaan raja. perkasa. mitos. bangsawan. Jika ada tarikh pun. Sultan Alau'd-Din Riayat Syah.larangan seperti mementingkan protokol dan adat-istiadat seperti adat mengadap raja. orang-orang halus seperti hantu. pelanduk putih.lain. India-Muslim dan lain. Dari Segi Pertarikhan:  Sulalatus Salatin tidak mementingkan catatan tarikh berlaku peristiwa-peristiwa terutama peristiwa sejarah sebenar.  Menyanjung kedaulatan dan kekuatan sesebuah negara-kota dengan cerita dikaitkan dengan kisah-kisah ajaib.dongeng. rakyat jelata. anjing perburuan. golongan Arab. legenda dan fantasi. larangan memakai emas. adat mengarak sejadah. semut besar.  Pengisahan berpusat kepada satu keturunan dan tumpuan diberikan kepada keturunan raja Melaka. dan Sultan Mahmud Syah. gagah.  larangan memakai kain berwarna kuning.Pertabalan raja. Contohnya kemakmuran Melaka dikaitkan dengan peribadi baik sultan pemerintah seperti Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'dDin Riayat Syah. keris tertentu dan sebagainya.  Menceritakan tentang kedatangan Islam ke Melaka dan Pasai 6 Watak-watak yang terdapat dalam Sulalatus Salatin terdiri dari watak-watak dari kalangan  Manusia seperti golongan istana (raja dan kerabat) pembesar-pembesar negeri. hubungan diplomatik Melaka dengan Siam.Sultan Mansur Syah. Melaka. tidak bertepatan dengan kenyataan sejarah sebenar. hamba.dan Pasai.

Peristiwa-peristiwa tersebut dikaitkan dengan mitos. pusat penyebaran Islam dan lain-lain. kejayaan.  Fitnah. pilih kasih. Sultan Mansur Syah dan Sultan Alau'd-Din Riayat Syah. Sultan Mahmud Syah mengabaikan rakyat.ketidakadilan dan sebagainya berleluasa dalam kalangan rakyat dan pemerintah. Digambarkan juga pada bahagian kemerosotan ini pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir.perdagangan. Bahagian Kemerosotan: meliputi kisah-kisah   kekejaman dan kezaliman raja yangmemerintah.  Menonjolkan kebesaran.Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. termasuk peranan Melaka sebagai pusat penyebaran dan pengembangan agama Islam serta Melaka sebagai pusat pengumpulan khazanah hasil-hasil kesusasteraan Islam terpenting. Berlaku perpecahan di kalangan pembesar. dan kepuasan seks. luas jajahan takluk meliputi Kelantan. Pahang dan Terengganu. legenda. kebudayaan. dongeng dan fantasi. puisi. serta risalah yang dianggap fenomena sastera dapat dikatakan sebagai hasil-hasil kesusasteraan. UNSUR SASTERA DALAM SULALATUS SALATIN Sastera bermaksud hasil seni sama ada berbentuk prosa mahupun puisi. serta pertahanan negara kota yang lemah. kehebatan pemerintahan. Sulalatus Salatin menceritakan kekejaman dan kezaliman Sultan Mahmud Syah yang menggguna kuasa dan kedudukannya untuk kepentingan diri. terkait dengan amalan rasuah dan pilih kasih. amalan rasuah.  Kerajaan lemah senang ditakluki musuh. Sulalatus Salatin adalah karya yang ditulis oleh Tun Muhammad atau nama timangtimangannya Tun Sri Lanang dan bergelar Bendahara Paduka Raja. Oleh itu.  Peranan negara kota dari segi politik. Sulalatus Salatin merakam kegemilangan pemerintahan Sultan-Sultan Melaka dicapai sewaktu pemerintahan Sultan Muzaffar Syah. Sulalatus Salatin menggambarkan juga peranan Melaka sebagai pusat pelabuhan terbesar di rantau ini. Kemasukan Islam dikaitkan dengan mitos Raja Kecil Besar bermimpi bertemu Rasulullah. buku. melakukan ketidakadilan. Asal usul raja Melaka dikaitkan dari keturunan iskandar Zul-Karnain. Pembukaan Melaka dikaitkan dengan kejadian aneh iaitu anjing perburuan ditendang oleh pelanduk putih yang berani dan kemudian ghaib. segala bentuk karangan sama ada hikayat. Bahagian Kegemilangan: meliputi  Kisah pemerintahan raja-raja pemerintah negara kota. Melaka muncul sebagai empayar Melayu terkuat. . Antara unsur-unsur sastera yang terkandung dalam karya ini ialah: Contoh pertama yang jelas dilihat adalah mengenai pengarang dan tarikh penulisan teksSulalatus Salatin itu sendiri.

Bunga berladung air mata. Teknik penceritaan Sulalatus Salatin memperlihatkan adanya unsur sastera kerana terdapatnya penyelitan dialog oleh pengarang. Selain itu dapat mengindahkan bahasa supaya kelihatan lebih seni dan menarik. kepada tahun Dal." (Halaman: 3) Tarikh Sulalatus Salatin ditulis adalah pada 'seribu dua puluh satu tahun.Mukadimah yang terdapat pada halaman dua dan tiga antara lain mencatatkan: "Bahawa beta minta diperbuatkan hikayat pada Bendahara peri persetua dan peri petuturan raja-raja Melayu dengan istiadatnya sekali. (Halaman: 96) Unsur-unsur puisi ini adalah untuk menggambarkan sesuatu peristiwa. syahadan beroleh faedahlah ia daripadanya. Tarikh itu bersamaan 13 Mei 1612. supaya diketahui oleh segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita. pada dua belas hari bulan Rabiulawal. Perkara lain yang memperlihatkan adanya sifat sastera dalam teks Sulalatus Salatin adalah dari segi gaya bahasa dan teknik penulisannya. Dialog dan aksi-aksi antara seseorang watak dengan watak yang lain adalah ciri-ciri sastera menyimpang daripada tulisan-tulisan atau buku-buku sejarah yang lebih mengutamakan fakta atau penulisan secara langsung.. diingatkannya oleh mereka itu.. kepada hari Khamis. Salah satu syair yang terdapat dalam teks ini ialah: Cau Panden anak Bubunnya.. waktu 'alduha. Ada cincin berisi bunga. Contohnya dialog antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana: Maka sembah Demang Lebar Daun. Hendak menyerang ke Melaka. mengapa tuanku berlindung titah lagi? Kerana sembah patik ke bawah duli Yang Maha Mulia telah putus. tiada hamba Melayu itu dapat menyalahi . "Daulat tuanku. Contoh yang jelas dalam teks ini ialah penggunaan bahasa berirama sama ada pantun mahupun syair.

berjaya membelah batang pinang hanya melaui tilikannya. Peristiwa kedatangan Islam ke Melaka juga dianggap sebagai satu mitos. Melebih-lebihkan taat setia watak serta kekuatan yang luar biasa adalah sebagai usaha menarik minat pembaca mendekati teks sastera. .dan dan hanya dapat diatasi dengan air basuh kaki Sultan Mansur Syah sendiri. Dipercayai bahawa negeri yang dibuka akan maju dan kuat." Maka titah baginda. berjaya membunuh Cau Panden dengan memanah dari Melakadan Cau Panden mati di Siam. Tun Omar. dan peristiwa itu dilihat dari bawah pokok Melaka. Unsur epik atau kepahlawanan dalam Sulalatus Salatin merupakan satu penonjolan sifat sastera yang amat ketara. amat baik parasnya. Tuan Jana Khatib. Oleh itu. Tun Bija Sura.kehendak tuannya. mendapat kedal kerana menerima sembah daripada Sultan Mansur Syah. Singapura mendapat mendapat berdasarkan seekor singa yang dilihat oleh Sang Nila Utama. "Adalah hamba mendengar khabar paman konon ada menaruh seorang anak perempuan. dan sebagainya. Raja China misalnya. peristiwa-peristiwa aneh berhubung kait dengan kepercayaan sehingga munculnya sesebuah negeri dalam Sulalatus Salatin. dan beberapa watak lagi masing-masing memperlihatkan legenda. (Halaman: 25) Unsur mitos yang terdapat dalam Sulalatus Salatin merupakan satu ciri sastera kerana unsur ini mempunyai tujuan tertentu. Tuan Saidi Arab umpamanya. Raja Kecil Besar berpandangan dengan Rasulullah yang menunjukkan kejadian-kejadian dan pewarnaan sifat raja yang luar biasa. initah yang hamba pohonkan". Tuan Jana Khatib umpamanya. seperti mengangkat martabat raja. Melaka mendapat nama berdasarkan peristiwa pelanduk putih menendang anjing perburuan Raja Iskandar Syah. Sifat-sifat sastera dalam Sulalatus Salatin juga jelas dikesan melalui pembukaan-pembukaan negeri atau tempat tertentu yang berunsur mitos. Jikalau dengan ikhlas paman. bangsa. Mitos Raja Suran turun ke laut memperlihatkan bagaimana golongan raja mampu melakukan sesuatu perkara yang sukar dilakukan oleh rakyat. dan kerana binatang itu kelihatan tangkas. Seri Bija Diraja.

dan akibat. sebab.Sifat sastera lain yang terdapat dalam teks Sulalatus Salatin ialah plot. UNSUR SEJARAH DALAM SULALATUS SALATIN Sulalatus Salatin banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa yang benar-benar berlaku dan diketahui oleh masyarakat umum cuma agak kabur kerana adanya unsur-unsur sastera di samping tiada catatan tarikh bagi setiap peristiwa sejarah yang dikemukakan.dan Sultan Alau'd-din Riayat Syah Turut digambarkan ialah pembesar-pembesar Melaka seperti Tun Ali dan Tun Perak dan Tun Mutahir. Penceritaan tentang negeri-negeri Singapura dan Melaka dalam Sulalatus Salatin adalah berdasarkan pembinaan plot yang kompleks. Dijelaskan tentang bahagian awal cerita. bahagia-perkembangan plot diceritakan tentang perkembangan kerajaan-kerajaan berkenaan manakala. bahagian akhir plot dijelaskan tentang kejatuhan negeri. novel. Hal-hal yang berkaitan dengan pantang larang dan peraturan ini terkandung dalam Hukum Kanun Melaka. Sultan Mansur Syah. iaitu tentang pembukaanpembukaan. mahupun hikayat-hikayat. Dalam Sulalatus Salatin terutamanya semasa pemerintahan Raja Kecil Besar atau Sultan Muhammad Syah. Pemaparan tentang sastera undang-undang merupakan sifat-sifat sastera yang terkandung dalam Sulalatus Salatin. Plot ialah susunan atau jalinan peristiwa yang ada kaitan dengan hukum. Plot adalah ciri penting bagi penulisan hasil-hasi sastera berbentuk prosa sama ada cerpen. terdapat larangan-larangan yang bukan hanya perlu dipatuhi oleh rakyat tetapi juga oleh goiongan pembesar-pembesar negeri. Tokoh-tokoh yang dipaparkan dalam Sulalatus Salatin merupakan tokoh-tokoh Melayu Melaka yangmemperlihatkan keunggulan pemerintahan seperti Sultan Muzaffar Syah. .

penyebaran Islam di Melaka. dan Siam. Walaupun dalam Sulalatus Salatin tidak disebut tarikh-tarikh penerimaan Islam di Pasai dan Melaka tetapi pada hakikatnya kedatangan Islam ke tempat-tempat berkenaan adalah fakta yang tidak boleh ditolak. Kedatangan Portugis atau Benggali Putih dalam Sulalatus Salatin juga merupakan peristiwa sejarah sebenar. Apabila Portugis menyerang dengan mudah dapat mengalahkan dan menawan Melaka. dan China. Sultan Alau'd-Din pula mengenakan undang-undang Islam dalam pemerintahan baginda di Melaka. Melaka menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa besar seperti China. Golongan yang diceritakan ialah golongan raja. Dalam aspek politik. pembesar. Melaka yang terkenal sebagai pusat perdagangan merupakan sifat sejarah yang dapat ditinjau melalui karya S u l a l a t u s Salatin. Ali Manu Nayan. rakyat dan hamba abdi. kejatuhan Melaka. jelas bahawa sejarah telah menunjukkan Melaka suatu ketika dahulu merupakan kuasa besar dan berpengaruh. Kedatangan Islam telah melahirkan tokoh-tokoh agama seperti Kadi Menawar. . Haru. Melaka dianggap sebagai kuasa yang berjaya menewaskan negeri-negeri tertentu denganmudah. Antara saudagar-saudagar yang disebutkan dalam Sulalatus Salatin termasuklah Raja Mendaliar. Peristiwa seperti pembukaan Melaka dan Singapura. hubungan diplomatik Melaka dengan kuasa-kuasa lain adalah catatan sejarah yang jelas. dan beberapa lagi manakala. dan Nina Sura Dewana.Sifat sejarah dalam Sulalatus Salatin juga dapat dikesan melalui peristiwa-peristiwa yang tercatat di dalamnya.danlemah. Kedatangan agama Islam di alam Melayu seperti yang diperkatakan dalam Sulalatus Salatinmerupakan satu sifat sejarah. Kelompok masyarakat yang didedahkan dalam Sulalatus Salatin memperlihatkan satu kelompok yang tertulis di dalam sejarah. Pasai. Majapahit. benua Keling. Pada saat kemerosotan Melaka. Dari segi penaklukan dan hubungan diplomatik. pentadbiran menjadi lemah dan kucar-kacir. Ekonomi Melaka begitu kukuh kerana Melaka menjadi tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar dari Arab. Kadi Maulana Abu Bakar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->