TEORI TERAPI RASIONAL EMOTIF ~ ALBERT ELLIS ~

Ahli Kumpulan : Masnurul Faezah binti Masnan Mohd. Hanafie bin Usimin

Degree in Business Administration. 1913. .Master in Clinical Phychology.  Buku : Rational Emotive Therapy. . City University of New York. Pittsburgh. 1950.SEJARAH TEORI  Pengasas : Albert Ellis. Columbia.  Akademik : .

termasuk saya.PEMIKIRAN RASIONAL & TIDAK RASIONAL  Untuk menjadi orang yang berguna.  Saya perlu sering mengingatkan diri akan peristiwa dahsyat yang mungkin berlaku.  Saya sentiasa perlu bantuan orang lain. . patut dihukum seberat-beratnya.  Orang jahat. saya mesti berprestasi cemerlang dalam semua aspek.

.  Menggunakan bahasa yang bersemangat sebagai teknik lain.TENTANG TEORI  Secara aktif dan terus untuk membuatkan murid faham dan cabar mereka terhadap kepercayaan mereka yang tidak rasional.  Menyarankan pendekatan pendidikan seperti alat bantu mengajar. beri tugasan kerja dan menggunakan bahasa yang kiasan untuk bertanya.

.  Jarang membuat refleksi tentang pandangan dan perasaan murid.  Mengadakan perbincangan kecil. tafsiran mimpi dan refleksi kerana tidak penting  Sentiasa menghargai murid dan murid beri respon baik.TENTANG TEORI  Tidak menyarankan kaedah analisis pemindahan.

manusia bertanggungjawab atas perasaan gangguan yang ditimbulkan oleh mereka sendiri. Maka. sama ada di bawah keadaan sedar atau tidak sedar. individu mempunyai sumber dan keazaman yang perlu untuk membawa perubahan yang sihat selamalamanya. .KESIMPULAN Menurut Ellis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful