Peralatan / Perlengkapan Badminton \ By PB Spectrum, July 2, 2010 11:06 am 1.

Padang Padang badminton boleh dibuat dengan mudah, di mana sahaja, sejauh sedia bilik seluas kira-kira 12 X 20 meter. Di tempat terbuka tentu saja diupayakan agar gangguan angin tidak terlalu besar, sedangkan bila di ruang tertutup, atap bangunannya sebisa mungkin di atas delapan meter agar shuttlecock yang tengah dimainkan tidak sampai terganggu.

Di Indonesia, di kampung-kampung lapangan bulutangkis banyak didirikan di atas tanah, semen cor, atau aspal. Namun, di gedung sukan biasanya sudah berupa semen yang dilapisi vinyl atau kayu lantai. Di lapangan yang diakui secara antarabangsa digunakan karpet yang terbuat dari getah keras, namun elastis.

Padang badminton ber-saiz 610 X 1340 cm, yang dibagi dalam bidang-bidang, masing-masing dua sisi berlawaan. Ada garis tunggal, ada garis ganda, ada ruang yang memberi jarak antara pelaku dan penerima servis.

2. Net

Di tengah-tengah lapangan ada net yang tingginya 155 cm. Net merupakan sekatan berupa jaring yang membentang antara dua bidang permainan yang diikatkan pada tiang. Tiang itu haruslah kukuh, sehingga net yang dibentangkan tidak akan turun bila ditarik kencang agar lurus. Tinggi net di tengah-tengah lapangan, haruslah 152 cm dari permukaan lapangan.

3.Shuttlecock

Shuttlecock yang di Indonesia lazim disebut kok, biasanya terbuat dari bulu angsa buatan abrik, umumnya sudah memiliki standard yang ditentukan IBF. Berat kok sekitar 5,67 gram. Bulu angsa yang menancap di gabus yang dibungkus kulit berwarna putih berjumlah antara 14-16 buah, dan diikat dua tali agar tidak mudah lepas. Jenis inilah yang selalu digunakan untuk kejohanan rasmi. Di luar negeri banyak pula digunakan kok dari getah, baik untuk gabus maupun bulunya. Bentuk,

keselamatan lutut boleh disebut tambahan. sedang ikat tangan. namun umumnya kok plastik hanya dipakai untuk latihan saja. setiap pemain badminton mempunyai peralatan utama dan tambahan ketika tampil di sebuah permainan atau perlawanan. meskipun masih ada yang dibuat dari bahan aluminium atau besi ringan.Senar yang baik adalah senar yang boleh dipasang sekencangkencangnya tetapi tidak mudah putus. sehingga tahun 1970-an. Kok yang bagus adalah kalau dipukul dengan raket dengan tangan di bawah pinggang meluncur dengan lurus. namun menggigit bila dipakai di lapangan agar pemain boleh bergerak. Kasut dan Pakaian Seperti atlet lain pada umumnya. masih dikenali raket yang baik gagang maupun kepala (daunnya) terbuat dari kayu. tanpa gerakan ke arah kiri atau ke kanan semasa mengundara. Sepatu badminton haruslah enteng. sekarang umumnya dibuat dari bahan grafit. kok yang baik akan mencapai kira-kira di tempat yang sama dengan pelaku servis. 5. berupa tali plastik sintetik. Getah sol yang menggigit diperlukan kerana frekuensi gerakan maju dan mundur di badminton berlangsung tinggi. Raket ini memiliki jaring yang dibuat dari senar (string). dalam tempoh cepat. Raket ini biasanya dibungkus dalam beg raket yang boleh memuatkan sampai kirakira enam buah raket. balk maju maupun mundur tanpa terpeleset. ikat kepala. Raket Raket pada masa lalu. Bila dipukul dengan tangan mengayun dari bawah. Sepatu badminton umumnya berwarna putih dengan garis-garis yang .saiz. Semakin mahal harganya maka semakin enteng dan kuat raket itu. dan besarnya harus sama dengan kok yang terbuat dari bulu angsa.Pemain peringkat antarabangsa sering mencuba kok dengan memukul ke ruangan di balik netnya.Bentuknya cuma beraneka macam. Baju. kasut tergolong aksesori utama. seluar. agar raket dapat memantulkan kok yang dipukul dengan kencang atau cepat. tetapi yang nge-trend sampai dengan tahun 2002 adalah yang umumnya dipakai pemain pelatnas. 4.

prinsip yang harus dipegang adalah kepala raket tidak boleh Iebih tinggi daripada pinggang.warnanya berubah-ubah. Kaus kaki tidak wajib namun sebaiknya memiliki daya serap keringat yang tinggi dan agak tebal. Angka diperoleh si pelaku servis. Sebelum perlawanan kedua-dua pemain menjalani undian yang dilakukan wasit. sehingga bila dia gagal. atau memasukkan kok dengan cepat. seperti memasukkan kok ke bidang yang tidak terjaga lawan. atau penjaga lutut. . dan kaki tidak bergerak mendahului gerakan memukul kok. maka servis pun berpindah ke lawan. sehingga tidak sempat dikuasai atau dikejar lawan. setelah undian hanya satu orang yang melakukan servis dan begitu gaga! mendapat nombor. Dalam melakukan servis. Peraturan Pertandingan Secara sederhana. Ada pelbagai cara melakukannya. dia akan mendapat nombor. pengikat kepala. Sedang penerima servis mengalami fault bila bergerak sebelum lawan melakukan servis. Pemenang boleh memilih lapangan dan melakukan servis pertama kali. 6. balk untuk keperluan penting dan sekadar untuk menambah ramai penampilan. Untuk ganda. biasanya dengan tos menggunakan mata wang logam. supaya empuk dan mengurangkan kemungkinan berlakunya iritasi kulit akibat pergesekan kulit dengan kasut. permainan badminton adalah usaha untuk memasukkan kok ke medan permainan lawan. servis berpindah. kok dalam keadaan dipegang. Celana pendek atau kaus badminton sebenarnya tidak. Terkadang pemain menggunakan kaus tangan. tidak menggunakan rally point seperti di tenis meja atau bola tampar. tetapi di peringkat antarabangsa banyak digunakan jenis kaus yang sejuk dan mampu menyerap peluh dengan cepat. tanpa kok itu tidak bisa dikembalikan. Bila kok tidak bisa dikembalikan lawan.

kaki melewati batas garis bidan . raket melewati atas net atau menyentuh net. mendarat di luar garis. gagal melewati net.Bola kok juga menjadi mati bila terpukul dua kali.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful