Peralatan / Perlengkapan Badminton \ By PB Spectrum, July 2, 2010 11:06 am 1.

Padang Padang badminton boleh dibuat dengan mudah, di mana sahaja, sejauh sedia bilik seluas kira-kira 12 X 20 meter. Di tempat terbuka tentu saja diupayakan agar gangguan angin tidak terlalu besar, sedangkan bila di ruang tertutup, atap bangunannya sebisa mungkin di atas delapan meter agar shuttlecock yang tengah dimainkan tidak sampai terganggu.

Di Indonesia, di kampung-kampung lapangan bulutangkis banyak didirikan di atas tanah, semen cor, atau aspal. Namun, di gedung sukan biasanya sudah berupa semen yang dilapisi vinyl atau kayu lantai. Di lapangan yang diakui secara antarabangsa digunakan karpet yang terbuat dari getah keras, namun elastis.

Padang badminton ber-saiz 610 X 1340 cm, yang dibagi dalam bidang-bidang, masing-masing dua sisi berlawaan. Ada garis tunggal, ada garis ganda, ada ruang yang memberi jarak antara pelaku dan penerima servis.

2. Net

Di tengah-tengah lapangan ada net yang tingginya 155 cm. Net merupakan sekatan berupa jaring yang membentang antara dua bidang permainan yang diikatkan pada tiang. Tiang itu haruslah kukuh, sehingga net yang dibentangkan tidak akan turun bila ditarik kencang agar lurus. Tinggi net di tengah-tengah lapangan, haruslah 152 cm dari permukaan lapangan.

3.Shuttlecock

Shuttlecock yang di Indonesia lazim disebut kok, biasanya terbuat dari bulu angsa buatan abrik, umumnya sudah memiliki standard yang ditentukan IBF. Berat kok sekitar 5,67 gram. Bulu angsa yang menancap di gabus yang dibungkus kulit berwarna putih berjumlah antara 14-16 buah, dan diikat dua tali agar tidak mudah lepas. Jenis inilah yang selalu digunakan untuk kejohanan rasmi. Di luar negeri banyak pula digunakan kok dari getah, baik untuk gabus maupun bulunya. Bentuk,

Bentuknya cuma beraneka macam. Sepatu badminton umumnya berwarna putih dengan garis-garis yang . kok yang baik akan mencapai kira-kira di tempat yang sama dengan pelaku servis. Bila dipukul dengan tangan mengayun dari bawah. 4.saiz. agar raket dapat memantulkan kok yang dipukul dengan kencang atau cepat. Kasut dan Pakaian Seperti atlet lain pada umumnya. balk maju maupun mundur tanpa terpeleset. setiap pemain badminton mempunyai peralatan utama dan tambahan ketika tampil di sebuah permainan atau perlawanan. namun menggigit bila dipakai di lapangan agar pemain boleh bergerak. sedang ikat tangan. Raket ini biasanya dibungkus dalam beg raket yang boleh memuatkan sampai kirakira enam buah raket. tanpa gerakan ke arah kiri atau ke kanan semasa mengundara. Getah sol yang menggigit diperlukan kerana frekuensi gerakan maju dan mundur di badminton berlangsung tinggi. Kok yang bagus adalah kalau dipukul dengan raket dengan tangan di bawah pinggang meluncur dengan lurus. 5. dalam tempoh cepat. sehingga tahun 1970-an. kasut tergolong aksesori utama.Senar yang baik adalah senar yang boleh dipasang sekencangkencangnya tetapi tidak mudah putus. masih dikenali raket yang baik gagang maupun kepala (daunnya) terbuat dari kayu. ikat kepala. Sepatu badminton haruslah enteng. tetapi yang nge-trend sampai dengan tahun 2002 adalah yang umumnya dipakai pemain pelatnas. Raket Raket pada masa lalu. namun umumnya kok plastik hanya dipakai untuk latihan saja. dan besarnya harus sama dengan kok yang terbuat dari bulu angsa.Pemain peringkat antarabangsa sering mencuba kok dengan memukul ke ruangan di balik netnya. Semakin mahal harganya maka semakin enteng dan kuat raket itu. berupa tali plastik sintetik. sekarang umumnya dibuat dari bahan grafit. keselamatan lutut boleh disebut tambahan. Baju. seluar. Raket ini memiliki jaring yang dibuat dari senar (string). meskipun masih ada yang dibuat dari bahan aluminium atau besi ringan.

Peraturan Pertandingan Secara sederhana. Dalam melakukan servis. sehingga bila dia gagal. tanpa kok itu tidak bisa dikembalikan. Celana pendek atau kaus badminton sebenarnya tidak. permainan badminton adalah usaha untuk memasukkan kok ke medan permainan lawan. biasanya dengan tos menggunakan mata wang logam.warnanya berubah-ubah. maka servis pun berpindah ke lawan. Kaus kaki tidak wajib namun sebaiknya memiliki daya serap keringat yang tinggi dan agak tebal. Sebelum perlawanan kedua-dua pemain menjalani undian yang dilakukan wasit. Ada pelbagai cara melakukannya. atau memasukkan kok dengan cepat. dia akan mendapat nombor. balk untuk keperluan penting dan sekadar untuk menambah ramai penampilan. 6. Angka diperoleh si pelaku servis. Untuk ganda. tetapi di peringkat antarabangsa banyak digunakan jenis kaus yang sejuk dan mampu menyerap peluh dengan cepat. supaya empuk dan mengurangkan kemungkinan berlakunya iritasi kulit akibat pergesekan kulit dengan kasut. sehingga tidak sempat dikuasai atau dikejar lawan. servis berpindah. . Pemenang boleh memilih lapangan dan melakukan servis pertama kali. tidak menggunakan rally point seperti di tenis meja atau bola tampar. setelah undian hanya satu orang yang melakukan servis dan begitu gaga! mendapat nombor. prinsip yang harus dipegang adalah kepala raket tidak boleh Iebih tinggi daripada pinggang. Terkadang pemain menggunakan kaus tangan. dan kaki tidak bergerak mendahului gerakan memukul kok. Bila kok tidak bisa dikembalikan lawan. seperti memasukkan kok ke bidang yang tidak terjaga lawan. atau penjaga lutut. pengikat kepala. kok dalam keadaan dipegang. Sedang penerima servis mengalami fault bila bergerak sebelum lawan melakukan servis.

kaki melewati batas garis bidan .Bola kok juga menjadi mati bila terpukul dua kali. raket melewati atas net atau menyentuh net. mendarat di luar garis. gagal melewati net.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful