Bacaan tasbih, tahmid dan takbir

Bacaan tasbih, tahmid dan takbir merupakan bacaan-bacaan terpuji (kalimah thoyyibah). -Subhanallah : Maha Suci Allah dalam kita berdialog dengan Allah, baik dalam sholat maupun dalam dzikir, puji-pujian, yang perlu kita tekankan di sisi Allah. Kalau di dalam sholat, mengingat waktunya singkat, di saat kita baca diusahakan dalam benak kita langsung terlintas dan dirasakan ke-Maha SucianNya dan pengakuan sifat lemah kita. Saat kita baca subhanallah….dgn teringat tafsirnya, kita paparkan dalam hati….Maha suci engkau Ya Allah, hanya engkaulah yang suci, diriku kotor ya Allah… Subhanallah… Maha suci engkau dari sifat lemah, sedang kekuatanku tiada apa-apanya di hadapanmu… Subhanallah… Maha suci engkau dari menzalimi, akulah hambamu yang zalim… 1 – Perkataan SUBHANALLAH Ertinya ialah : ” MAHA SUCILAH ALLAH “ Ianya diucapkan tatkala kita melihat sesuatu perkara yang menggembirakan kita ataupun perkara-perkara yang hebat lagi ajaib . Contohnya tatkala kita melihat orang yang tidak cedera walaupun terlibat di dalam kemalangan . Tujuan kita mengucapkan “ SUBHANALLAH “ iaitu seolah-olah kita mendidik diri kita : “ Wah ! hebatnya orang itu , tak cedera langsung . Tapi Allah lebih Maha Hebat kerana itu semua tidak akan berlaku melainkan dengan izin Allah Ta’ala “ . Ianya diucapkan juga apabila kita melihat ada apa-apa perkataan ataupun perbuatan yang menyebabkan seseorang itu syirik kepada Allah . Contohnya kita ucapkan “ SUBHANALLAH “ apabila melihat ada orang yang menyembah berhala-berhala . Di dalam hati kita ketika itu seolah-olah kita berkata : “ Allah Ta’ala Maha Suci dan tiada kena-mengena langsung sebagai Tuhan yang mereka anggap itu “ . Lihatlah firman Allah Ta’ala berikut : Ertinya : “ Dialah Allah yang tidak ada sama sekali Tuhan yang layak disembah kecuali Dia Yang Maha Berkuasa , Maha Suci , Maha Selamat , Maha Memberi Keamanan , Maha Peneguh , Maha Mulia , Maha Gagah-Perkasa , Maha Besar , Maha Sucilah Allah daripada apa yang mereka sekutukan “ ~ Surah al-Hasyr : ayat 23 Lihat penggunaan “ SUBHANALLAH “ ataupun yang semakna dengannya melalui ayat AlQuranul Karim di bawah ini : Ertinya : “ Maha Sucilah Tuhan yang telah memperjalankan hamba-Nya di waktu malam ( Israk ) dari Masjid al-Haram ( di Mekkah al-Mukarramah ) ke Masjid al-Aqsa ( di Palestin ) yang telah Kami berkati sekitarnya , agar Kami menunjukkan kepadanya ( Nabi Muhammad s.a.w ) beberapa tanda kekuasaan Kami . Sesungguhnya Dia ( Allah ) adalah Tuhan Yang Maha Mendengar Lagi Maha Melihat “ . ~ Surah al-Israk , ayat 1 .

ayat 43 . Lihat ! . ayat pertama : Ertinya : “ Segala puja-puji hanyalah untuk Allah (Tuhan ) yang telah menurunkan kepada hamba-Nya kitab dan tidak pula Allah ciptakan baginya ada sebarang kebengkokan ( pertentangan dan perselisihan di antara satu ayat dengan ayat yang lain ) “ . tidaklah kita layak masuk ke dalam syurga Allah Ta’ala kelak . Yang Maha Mendengar segala doa Nabi-Nya s. Dan Maha Sucilah Allah drp segala sifat-sifat yang tidak sepatutnya dilemparkan kepada Dia . para penghuni syurga nanti akan mengucapkan “ ALHAMDULILLAH “ sebagai berterima-kasih dan bersyukur di atas ganjaran yang Allah Ta’ala berikan kepada mereka dan disebabkan Allah Ta’ala telah mengutuskan kepada mereka wahyu dan panduan melalui Para Rasul a. Kita juga wajib bersyukur kepada Allah Ta’ala di atas nikmat adanya kitab Al-Quranul Karim sebagai panduan hidup kita . Tuhan itulah Allah Ta’ala Yang Maha Hebat . pastilah kita tidak akan menemui kebenaran dan kejayaan di dunia dan di akhirat . peristiwa Israk-Mikraj adalah satu peristiwa yang ajaib lagi hebat .” Dan diserukan kepada mereka: “ltulah surga yang diwariskan kepadamu. kerana tanpa Islam dan bimbingan para ulama’ rh . Selain itu ianya diucapkan apabila kita dipuji . Ianya diucapkan sebagai puja-pujian dan bersyukur di atas segala nikmat yang Allah Ta’ala berikan kepada kita . Sesungguhnya telah datang rasul-rasul Tuhan kami. yang mana tanpanya . disebabkan apa yang dahulu kamu kerjakan ” ~ Surah al-‘Aaraf . Ucapan “ SUBHANALLAH “ ini juga dikenali sebagai “ TASBIH “ 2 – Ucapan “ ALHAMDULILLAH “ Ertinya : “ Segala puja-puji hanyalah untuk Allah “ ataupun “ Segala syukur dan terima kasih hanyalah untuk Allah “ . contohnya apabila orang memuji kita lantaran kejayaan kita .w dan tohmahan puak-puak yang tidak mempercayai kisah itu dan Maha Melihat segala-galanya . Kita juga wajib mengucapkan syukur kepada Allah Ta’ala di atas nikmat sampainya Islam kepada kita dan masih ramai lagi para ulama’ rh . Ayat di atas menerangkan nikmat yang diperolehi oleh orang-orang yang beriman kelak di hari akhirat iaitu nikmat mendiami syurga yang dijanjikan kepada mereka dahulu . Dan kami sekali-kali tidak akan mendapat petunjuk kalau Allah tidak memberi kami petunjuk. saya berjaya “ ( Diucapkan ucapan “ . lalu kita pun menjawab : “ Alhamdulillah . Contoh ayat Al-Quranul Karim yang menerangkan hal ini ialah : Ertinya : “Dan Kami cabut segala macam dendam yang berada di dalam dada mereka.a.Ya ! . mengalir di bawah mereka sungai-sungai dan mereka berkata: “Segala puji bagi Allah yang telah menunjuki kami kepada (surga) ini. membawa kebenaran. lebih hebat lagi Tuhan yang telah mengatur dan mencipta peristiwa itu .s . namun sehebat-hebat peristiwa itu . Lihat lagi firman Allah Ta’ala di dalam Surah al-Kahf .

Seolah-olah tatkala kita membacanya kita turut sama beriktiqad : “ Aku menyebut nama Allah ini supaya kerja yang aku lakukan ini dirahmati dan diberkati oleh-Nya “ . Ia dikenali juga dengan gelaran “ TAHLIL “ 5 – Ucapan “ BISMILLAH “ Ertinya : “ Dengan Nama Allah “ Ucapan ini dikenali sebagai “ BASMALAH “ Dilakukan sebagai menunjukkan adab di antara seseorang hamba dengan Allah Ta’ala ketika melakukan perkara-perkara yang diredhai-Nya . 3 – Sebagai teriakan untuk menakutkan dan menggerunkan musuh-musuh Allah Ta’ala . takbiratul ihram dan takbir hari raya . Silalah melihat kitab-kitab zikir dan wirid yang sahih ( seperti RIYADHUS SOLIHIN oleh Al-Imam an-Nawawi rh ataupun KALIMUT TOIYIB oleh Al-Imam Ibnu Taimiyah rh ) untuk mengetahui fadhilat-fadhilat kalimah Tauhid ini. ianya tentu tidak akan berjaya jika tidak diizinkan oleh Allah Ta’ala ) . . Ucapan ini dikenali juga sebagai “ TAKBIR “ .Alhamdulillah “ agar kita tidak lupa bahawa sehebat mana pun usaha kita . Kalimah ini adalah inti-pati dan dasar ajaran Islam . Ucapan “ ALHAMDULILLAH “ ini juga dikenali sebagai “ TAHMID “ . Ianya diucapkan di dalam beberapa situasi : 1 – Apabila berada di tempat yang tinggi . Ertinya di sini ialah : “ Bismillah “ digunakan untuk melakukan perkara-perkara yang diredhai oleh Allah Ta’ala sahaja . 4 – Sebagai “ pembakar semangat “ para pejuang Islam . Masyarakat Arab biasanya menyebut kalimah ini apabila melihat sesuatu yang menggerunkan ataupun peristiwa yang mengerikan . 4 – Ucapan “ LA ILAHA ILLALLAH “ Ertinya : “ Tidak ada sama sekali Tuhan yang layak diibadati melainkan Allah “ . 2 – Apabila berada di dalam ketakutan . 5 – Ketika azan . 3 – Ucapan “ ALLAHU AKBAR “ Ertinya : “ Allah Maha Besar “ .

. C – Membaca “ Bismillah “ untuk “ tikam “ nombor ekor . untuk “ menjamu “ penunggu dan jin dan sebagainya . maka ia adalah haram bahkan kadang-kadang boleh membawa kepada murtad kerana dianggap menghina kesucian ataupun mempersendakan Allah Ta’ala . sedangkan Allah Ta’ala tidak pernah sama-sekali menyuruh wanita-wanita berpakaian seksi di hadapan bukan suaminya . sama ada gangguan syaitan ataupun bala-bencana . Ucapan ini diistilahkan sebagai : “ AL-MASYIAH “ 7 – Ucapan “ A’UZUBILLAHI MINASY SYAITONIR RAJIM “ Ertinya : “ Aku memohon perlindungan Allah daripada syaitan yang direjam ( terkutuk ) “ .Adapun jika digunakan untuk perkara-perkara yang dilarang . Hati-Hati dan fahami baik-baik penggunakan kalimah dan ucapan ini !!! . B – Membaca “ Bismillah “ untuk melakukan jampi-jampian yang dilarang oleh agama kita . 6 – Ucapan “ MA SYAALLAH “ Ertinya : “ Apa yang Allah Kehendaki “ Diucapkan ketika melihat apa-apa yang baik dan indah . untuk “ menyemah “ rumah. Diucapkan sebagai memohon perlindungan dan keselamatan kepada Allah Ta’ala daripada segala jenis gangguan . Dan begitu juga tidak boleh mengucapkan kalimah ini tatkala melihatpelakon-pelakon yang seksi-seksi di TV . E – Membaca “ Bismillah “ untuk makan dan minum apa-apa yang haram . toto dan lumba kuda serta sebarang perjudian . Diucapkan juga ketika melihat perkara-perkara yang luar biasa dan hebat ( sama seperti Tasbih ) Tidak boleh digunakan sebagai ucapan tatkala melihat sesuatu yang dilarang . Contohnya : A – Membaca “ Bismillah “ untuk menyembelih binatang-bintang yang tidak disembelih untuk tujuan yang dibenarkan ( seperti untuk mandi safar . contohnya menyebut “ MA SYA ALLAH “ ketika melihat wanita-wanita yang berpakaianseksi sebab kalimah itu bermakna “ Apa-apa yang Allah kehendaki “ . Diucapkan juga sebagai memulakan bacaan ayat-ayat suci Al-Quranul Karim . untuk “membuka gelanggang silat “ . F – Membaca “ Bismillah “ kuat-kuat ( agar didengar oleh orang ramai ) ketika membuka warong demi melariskan jualan . D – Membaca “ Bismillah “ ( supaya selamat konon-kononnya ) untuk mengintai orang mandi .

Dan diucapkan apabila kita merasai kekurangan dan kelemahan yang ada pada diri kita seperti sedang berhadapan dengan jumlah musuh yang lebih ramai daripada pihak kita . Boleh juga diucapkan dengan “ JAZAKALLAHU KHAIRAN KATSIRAN “ ( Semoga Allah membalas jasa-baikmu itu dengan kebaikan yang banyak “ .Ucapan ini digelar sebagai “ AT-TA’AWWUDZ “ 8 – Ucapan “ LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAH “ Ertinya : “ Tidak adalah daya-upaya dan kekuatan ( yang sebenar / yang terutama ) melainkan dengan izin ( pertolongan ) Allah “ . Menurut sunnah ucapan yang seumpama ini diucapkan juga kepada mereka yang baru berkahwin . Ucapan ini dikenali sebagai “ AL-HAUQOLAH “ 9 – Ucapan “ INSYA ALLAH “ Ertinya : “ Jika diizinkan Allah “ Diucapkan apabila kita berjanji untuk menyempurnakan hajat seseorang . maka tidaklah wajar kitamenggunakan kalimah ini . 11 – Ucapan “ JAZAKALLAHU KHAIRAN “ Ertinya : “ Semoga Allah membalas jasa-baikmu itu dengan kebaikan “ Ucapan ini sebagai tanda terima kasih kita pada seseorang .S Dato’ Ishak Baharom . Ucapan ini dikenali sebagai “ AT-TABARRUK “ . ~ [ Hasil temuramah di antara Al marhum S. Diucapkan kepada seseorang yang kita cintai ataupun sebagai doa baginya . Diucapkan apabila melihat perkara-perkara yang tidak disukai ataupun apabila kita tidak terdaya untuk melakukan sesuatu . Ataupun apabila hati kita berat 70 % untuk memenuhi janji itu maka bolehlah kita menyebut “INSYA-ALLAH “ . tetapi jika kita memang tidak mahu memenuhi hajat itu ataupun hati kita memang berat 70 % untuk tidak memenuhinya . Bekas Mufti Selangor Darul Ehsan dengan salah sebuah majalah di Malaysia ]. Boleh juga diucapkan dengan “ JAZAKALLAHU KHAIRAL JAZAK “ ( Semoga Allah . Ucapan ini dikenali sebagai “ TAWAKKUL “ ( Tetapi masyarakat Melayu memanggilnya sebagai tawakkal 10– Ucapan “ BARAKKALLAHU FIK “ Ertinya : “ Semoga Allah memberkati engkau “ .

Apabila kita diucapkan sedemikian rupa .a menjelang Perang Badar : Ertinya : Orang-orang yang mentaati Allah dan Rasul itu apabila dikatakan kepada mereka : “Sesungguhnya manusia ( musyrikin Quraisy ) telah mengumpulkanpasukan untuk menyerang kamu. ( Walhal orang-orang kita hanya mengucapkannya tatkala mendengar berita kematian seseorang ) . Erti respon itu ialah : “ Semoga Allah juga membalas ( kebaikan yang kau ucapkan tadi ) kepada kita semua dan juga kepada dirimu “ . Contohnya diucapkan tatkala menghadapi serangan musuh. Adalah SALAH dan TIDAK BETUL jika sekadar mengucapkan “ JAZAKALLAHU “ ( Semoga Allah membalasmu…) Membalas dengan apa ??? . maka respon kita pula ialah : “ JAZANA WA IYYAK “ . Ayat ini jadi ayat tergantung ! . Diucapkan apabila ditimpa sesuatu yang tidak dikehendaki seperti banjir . Dan ia juga merupakan ucapan “ pembakar “ semangat keberanian orang-orang yang beriman . Ucapan ini dikenali sebagai “ LIL ISTIRJAA’ / TARJIE’“ 13 – Ucapan “ HASBUNALLAHU WA NI’MAL WAKIL “ Ertinya : “ Cukuplah bagi kami ini Allah itu sebagai sebaik-baik pelindung / penolong “ .membalas jasa-baikmu dengan balasan yang paling baik ) . kemalangan . Firman Allah mengenai ucapan ini : Ertinya : “ Orang-orang yang sabar itu apabila mereka ditimpa musibah mereka akan berkata : Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali “~ Surah al-Baqarah . karena itu takutlah kepada mereka”. ayat 173 . Ucapan ini dikenali sebagai “ AL-HASBANA . Diucapkan sebagai tanda kita ini berserah diri dan bergantung harap ( bertawakkal ) kepada Allah Ta’ala semata-mata . ayat 155 . maka perkataan itu menambah keimanan mereka dan mereka menjawab: “Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung “ . ~ Surah Ali ‘Imran . Ianya dikenali sebagai kalimah “ ASY-SYUKR “ 12 – Ucapan “ INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJI’UN “ Ertinya : “Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali “. kecurian dan seumpamanya . Firman Allah Ta’ala yang mengisahkan keimanan para sahabat r.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful