Bacaan tasbih, tahmid dan takbir

Bacaan tasbih, tahmid dan takbir merupakan bacaan-bacaan terpuji (kalimah thoyyibah). -Subhanallah : Maha Suci Allah dalam kita berdialog dengan Allah, baik dalam sholat maupun dalam dzikir, puji-pujian, yang perlu kita tekankan di sisi Allah. Kalau di dalam sholat, mengingat waktunya singkat, di saat kita baca diusahakan dalam benak kita langsung terlintas dan dirasakan ke-Maha SucianNya dan pengakuan sifat lemah kita. Saat kita baca subhanallah….dgn teringat tafsirnya, kita paparkan dalam hati….Maha suci engkau Ya Allah, hanya engkaulah yang suci, diriku kotor ya Allah… Subhanallah… Maha suci engkau dari sifat lemah, sedang kekuatanku tiada apa-apanya di hadapanmu… Subhanallah… Maha suci engkau dari menzalimi, akulah hambamu yang zalim… 1 – Perkataan SUBHANALLAH Ertinya ialah : ” MAHA SUCILAH ALLAH “ Ianya diucapkan tatkala kita melihat sesuatu perkara yang menggembirakan kita ataupun perkara-perkara yang hebat lagi ajaib . Contohnya tatkala kita melihat orang yang tidak cedera walaupun terlibat di dalam kemalangan . Tujuan kita mengucapkan “ SUBHANALLAH “ iaitu seolah-olah kita mendidik diri kita : “ Wah ! hebatnya orang itu , tak cedera langsung . Tapi Allah lebih Maha Hebat kerana itu semua tidak akan berlaku melainkan dengan izin Allah Ta’ala “ . Ianya diucapkan juga apabila kita melihat ada apa-apa perkataan ataupun perbuatan yang menyebabkan seseorang itu syirik kepada Allah . Contohnya kita ucapkan “ SUBHANALLAH “ apabila melihat ada orang yang menyembah berhala-berhala . Di dalam hati kita ketika itu seolah-olah kita berkata : “ Allah Ta’ala Maha Suci dan tiada kena-mengena langsung sebagai Tuhan yang mereka anggap itu “ . Lihatlah firman Allah Ta’ala berikut : Ertinya : “ Dialah Allah yang tidak ada sama sekali Tuhan yang layak disembah kecuali Dia Yang Maha Berkuasa , Maha Suci , Maha Selamat , Maha Memberi Keamanan , Maha Peneguh , Maha Mulia , Maha Gagah-Perkasa , Maha Besar , Maha Sucilah Allah daripada apa yang mereka sekutukan “ ~ Surah al-Hasyr : ayat 23 Lihat penggunaan “ SUBHANALLAH “ ataupun yang semakna dengannya melalui ayat AlQuranul Karim di bawah ini : Ertinya : “ Maha Sucilah Tuhan yang telah memperjalankan hamba-Nya di waktu malam ( Israk ) dari Masjid al-Haram ( di Mekkah al-Mukarramah ) ke Masjid al-Aqsa ( di Palestin ) yang telah Kami berkati sekitarnya , agar Kami menunjukkan kepadanya ( Nabi Muhammad s.a.w ) beberapa tanda kekuasaan Kami . Sesungguhnya Dia ( Allah ) adalah Tuhan Yang Maha Mendengar Lagi Maha Melihat “ . ~ Surah al-Israk , ayat 1 .

saya berjaya “ ( Diucapkan ucapan “ . mengalir di bawah mereka sungai-sungai dan mereka berkata: “Segala puji bagi Allah yang telah menunjuki kami kepada (surga) ini. kerana tanpa Islam dan bimbingan para ulama’ rh . ayat pertama : Ertinya : “ Segala puja-puji hanyalah untuk Allah (Tuhan ) yang telah menurunkan kepada hamba-Nya kitab dan tidak pula Allah ciptakan baginya ada sebarang kebengkokan ( pertentangan dan perselisihan di antara satu ayat dengan ayat yang lain ) “ . yang mana tanpanya .w dan tohmahan puak-puak yang tidak mempercayai kisah itu dan Maha Melihat segala-galanya . para penghuni syurga nanti akan mengucapkan “ ALHAMDULILLAH “ sebagai berterima-kasih dan bersyukur di atas ganjaran yang Allah Ta’ala berikan kepada mereka dan disebabkan Allah Ta’ala telah mengutuskan kepada mereka wahyu dan panduan melalui Para Rasul a. tidaklah kita layak masuk ke dalam syurga Allah Ta’ala kelak . Ucapan “ SUBHANALLAH “ ini juga dikenali sebagai “ TASBIH “ 2 – Ucapan “ ALHAMDULILLAH “ Ertinya : “ Segala puja-puji hanyalah untuk Allah “ ataupun “ Segala syukur dan terima kasih hanyalah untuk Allah “ . Lihat ! . Selain itu ianya diucapkan apabila kita dipuji . Lihat lagi firman Allah Ta’ala di dalam Surah al-Kahf . Contoh ayat Al-Quranul Karim yang menerangkan hal ini ialah : Ertinya : “Dan Kami cabut segala macam dendam yang berada di dalam dada mereka. pastilah kita tidak akan menemui kebenaran dan kejayaan di dunia dan di akhirat .s . ayat 43 .Ya ! . membawa kebenaran. Dan Maha Sucilah Allah drp segala sifat-sifat yang tidak sepatutnya dilemparkan kepada Dia . Dan kami sekali-kali tidak akan mendapat petunjuk kalau Allah tidak memberi kami petunjuk. contohnya apabila orang memuji kita lantaran kejayaan kita . Sesungguhnya telah datang rasul-rasul Tuhan kami.” Dan diserukan kepada mereka: “ltulah surga yang diwariskan kepadamu. Tuhan itulah Allah Ta’ala Yang Maha Hebat . namun sehebat-hebat peristiwa itu . Ayat di atas menerangkan nikmat yang diperolehi oleh orang-orang yang beriman kelak di hari akhirat iaitu nikmat mendiami syurga yang dijanjikan kepada mereka dahulu . disebabkan apa yang dahulu kamu kerjakan ” ~ Surah al-‘Aaraf . Kita juga wajib mengucapkan syukur kepada Allah Ta’ala di atas nikmat sampainya Islam kepada kita dan masih ramai lagi para ulama’ rh .a. Ianya diucapkan sebagai puja-pujian dan bersyukur di atas segala nikmat yang Allah Ta’ala berikan kepada kita . Kita juga wajib bersyukur kepada Allah Ta’ala di atas nikmat adanya kitab Al-Quranul Karim sebagai panduan hidup kita . lalu kita pun menjawab : “ Alhamdulillah . peristiwa Israk-Mikraj adalah satu peristiwa yang ajaib lagi hebat . Yang Maha Mendengar segala doa Nabi-Nya s. lebih hebat lagi Tuhan yang telah mengatur dan mencipta peristiwa itu .

4 – Sebagai “ pembakar semangat “ para pejuang Islam . Ianya diucapkan di dalam beberapa situasi : 1 – Apabila berada di tempat yang tinggi . Ia dikenali juga dengan gelaran “ TAHLIL “ 5 – Ucapan “ BISMILLAH “ Ertinya : “ Dengan Nama Allah “ Ucapan ini dikenali sebagai “ BASMALAH “ Dilakukan sebagai menunjukkan adab di antara seseorang hamba dengan Allah Ta’ala ketika melakukan perkara-perkara yang diredhai-Nya . ianya tentu tidak akan berjaya jika tidak diizinkan oleh Allah Ta’ala ) .Alhamdulillah “ agar kita tidak lupa bahawa sehebat mana pun usaha kita . takbiratul ihram dan takbir hari raya . . 2 – Apabila berada di dalam ketakutan . Kalimah ini adalah inti-pati dan dasar ajaran Islam . 3 – Sebagai teriakan untuk menakutkan dan menggerunkan musuh-musuh Allah Ta’ala . Silalah melihat kitab-kitab zikir dan wirid yang sahih ( seperti RIYADHUS SOLIHIN oleh Al-Imam an-Nawawi rh ataupun KALIMUT TOIYIB oleh Al-Imam Ibnu Taimiyah rh ) untuk mengetahui fadhilat-fadhilat kalimah Tauhid ini. 5 – Ketika azan . Ertinya di sini ialah : “ Bismillah “ digunakan untuk melakukan perkara-perkara yang diredhai oleh Allah Ta’ala sahaja . Seolah-olah tatkala kita membacanya kita turut sama beriktiqad : “ Aku menyebut nama Allah ini supaya kerja yang aku lakukan ini dirahmati dan diberkati oleh-Nya “ . Ucapan “ ALHAMDULILLAH “ ini juga dikenali sebagai “ TAHMID “ . Ucapan ini dikenali juga sebagai “ TAKBIR “ . 4 – Ucapan “ LA ILAHA ILLALLAH “ Ertinya : “ Tidak ada sama sekali Tuhan yang layak diibadati melainkan Allah “ . Masyarakat Arab biasanya menyebut kalimah ini apabila melihat sesuatu yang menggerunkan ataupun peristiwa yang mengerikan . 3 – Ucapan “ ALLAHU AKBAR “ Ertinya : “ Allah Maha Besar “ .

maka ia adalah haram bahkan kadang-kadang boleh membawa kepada murtad kerana dianggap menghina kesucian ataupun mempersendakan Allah Ta’ala . E – Membaca “ Bismillah “ untuk makan dan minum apa-apa yang haram .Adapun jika digunakan untuk perkara-perkara yang dilarang . Ucapan ini diistilahkan sebagai : “ AL-MASYIAH “ 7 – Ucapan “ A’UZUBILLAHI MINASY SYAITONIR RAJIM “ Ertinya : “ Aku memohon perlindungan Allah daripada syaitan yang direjam ( terkutuk ) “ . toto dan lumba kuda serta sebarang perjudian . sama ada gangguan syaitan ataupun bala-bencana . Contohnya : A – Membaca “ Bismillah “ untuk menyembelih binatang-bintang yang tidak disembelih untuk tujuan yang dibenarkan ( seperti untuk mandi safar . F – Membaca “ Bismillah “ kuat-kuat ( agar didengar oleh orang ramai ) ketika membuka warong demi melariskan jualan . D – Membaca “ Bismillah “ ( supaya selamat konon-kononnya ) untuk mengintai orang mandi . untuk “ menyemah “ rumah. Hati-Hati dan fahami baik-baik penggunakan kalimah dan ucapan ini !!! . untuk “ menjamu “ penunggu dan jin dan sebagainya . Diucapkan sebagai memohon perlindungan dan keselamatan kepada Allah Ta’ala daripada segala jenis gangguan . Diucapkan juga sebagai memulakan bacaan ayat-ayat suci Al-Quranul Karim . 6 – Ucapan “ MA SYAALLAH “ Ertinya : “ Apa yang Allah Kehendaki “ Diucapkan ketika melihat apa-apa yang baik dan indah . untuk “membuka gelanggang silat “ . B – Membaca “ Bismillah “ untuk melakukan jampi-jampian yang dilarang oleh agama kita . C – Membaca “ Bismillah “ untuk “ tikam “ nombor ekor . sedangkan Allah Ta’ala tidak pernah sama-sekali menyuruh wanita-wanita berpakaian seksi di hadapan bukan suaminya . Diucapkan juga ketika melihat perkara-perkara yang luar biasa dan hebat ( sama seperti Tasbih ) Tidak boleh digunakan sebagai ucapan tatkala melihat sesuatu yang dilarang . . contohnya menyebut “ MA SYA ALLAH “ ketika melihat wanita-wanita yang berpakaianseksi sebab kalimah itu bermakna “ Apa-apa yang Allah kehendaki “ . Dan begitu juga tidak boleh mengucapkan kalimah ini tatkala melihatpelakon-pelakon yang seksi-seksi di TV .

Ucapan ini dikenali sebagai “ AL-HAUQOLAH “ 9 – Ucapan “ INSYA ALLAH “ Ertinya : “ Jika diizinkan Allah “ Diucapkan apabila kita berjanji untuk menyempurnakan hajat seseorang . tetapi jika kita memang tidak mahu memenuhi hajat itu ataupun hati kita memang berat 70 % untuk tidak memenuhinya . Ataupun apabila hati kita berat 70 % untuk memenuhi janji itu maka bolehlah kita menyebut “INSYA-ALLAH “ .Ucapan ini digelar sebagai “ AT-TA’AWWUDZ “ 8 – Ucapan “ LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAH “ Ertinya : “ Tidak adalah daya-upaya dan kekuatan ( yang sebenar / yang terutama ) melainkan dengan izin ( pertolongan ) Allah “ . Diucapkan kepada seseorang yang kita cintai ataupun sebagai doa baginya . maka tidaklah wajar kitamenggunakan kalimah ini . Boleh juga diucapkan dengan “ JAZAKALLAHU KHAIRAN KATSIRAN “ ( Semoga Allah membalas jasa-baikmu itu dengan kebaikan yang banyak “ . Diucapkan apabila melihat perkara-perkara yang tidak disukai ataupun apabila kita tidak terdaya untuk melakukan sesuatu . Boleh juga diucapkan dengan “ JAZAKALLAHU KHAIRAL JAZAK “ ( Semoga Allah .S Dato’ Ishak Baharom . 11 – Ucapan “ JAZAKALLAHU KHAIRAN “ Ertinya : “ Semoga Allah membalas jasa-baikmu itu dengan kebaikan “ Ucapan ini sebagai tanda terima kasih kita pada seseorang . ~ [ Hasil temuramah di antara Al marhum S. Dan diucapkan apabila kita merasai kekurangan dan kelemahan yang ada pada diri kita seperti sedang berhadapan dengan jumlah musuh yang lebih ramai daripada pihak kita . Bekas Mufti Selangor Darul Ehsan dengan salah sebuah majalah di Malaysia ]. Ucapan ini dikenali sebagai “ TAWAKKUL “ ( Tetapi masyarakat Melayu memanggilnya sebagai tawakkal 10– Ucapan “ BARAKKALLAHU FIK “ Ertinya : “ Semoga Allah memberkati engkau “ . Ucapan ini dikenali sebagai “ AT-TABARRUK “ . Menurut sunnah ucapan yang seumpama ini diucapkan juga kepada mereka yang baru berkahwin .

Diucapkan sebagai tanda kita ini berserah diri dan bergantung harap ( bertawakkal ) kepada Allah Ta’ala semata-mata . Erti respon itu ialah : “ Semoga Allah juga membalas ( kebaikan yang kau ucapkan tadi ) kepada kita semua dan juga kepada dirimu “ . Apabila kita diucapkan sedemikian rupa . maka respon kita pula ialah : “ JAZANA WA IYYAK “ . ayat 155 . karena itu takutlah kepada mereka”. kecurian dan seumpamanya . Contohnya diucapkan tatkala menghadapi serangan musuh. Ucapan ini dikenali sebagai “ LIL ISTIRJAA’ / TARJIE’“ 13 – Ucapan “ HASBUNALLAHU WA NI’MAL WAKIL “ Ertinya : “ Cukuplah bagi kami ini Allah itu sebagai sebaik-baik pelindung / penolong “ . ~ Surah Ali ‘Imran . maka perkataan itu menambah keimanan mereka dan mereka menjawab: “Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung “ . Firman Allah mengenai ucapan ini : Ertinya : “ Orang-orang yang sabar itu apabila mereka ditimpa musibah mereka akan berkata : Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali “~ Surah al-Baqarah . Dan ia juga merupakan ucapan “ pembakar “ semangat keberanian orang-orang yang beriman . Ianya dikenali sebagai kalimah “ ASY-SYUKR “ 12 – Ucapan “ INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJI’UN “ Ertinya : “Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali “. Ucapan ini dikenali sebagai “ AL-HASBANA . Diucapkan apabila ditimpa sesuatu yang tidak dikehendaki seperti banjir . Adalah SALAH dan TIDAK BETUL jika sekadar mengucapkan “ JAZAKALLAHU “ ( Semoga Allah membalasmu…) Membalas dengan apa ??? . Firman Allah Ta’ala yang mengisahkan keimanan para sahabat r.a menjelang Perang Badar : Ertinya : Orang-orang yang mentaati Allah dan Rasul itu apabila dikatakan kepada mereka : “Sesungguhnya manusia ( musyrikin Quraisy ) telah mengumpulkanpasukan untuk menyerang kamu. kemalangan . ( Walhal orang-orang kita hanya mengucapkannya tatkala mendengar berita kematian seseorang ) . Ayat ini jadi ayat tergantung ! .membalas jasa-baikmu dengan balasan yang paling baik ) . ayat 173 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful