Bacaan tasbih, tahmid dan takbir

Bacaan tasbih, tahmid dan takbir merupakan bacaan-bacaan terpuji (kalimah thoyyibah). -Subhanallah : Maha Suci Allah dalam kita berdialog dengan Allah, baik dalam sholat maupun dalam dzikir, puji-pujian, yang perlu kita tekankan di sisi Allah. Kalau di dalam sholat, mengingat waktunya singkat, di saat kita baca diusahakan dalam benak kita langsung terlintas dan dirasakan ke-Maha SucianNya dan pengakuan sifat lemah kita. Saat kita baca subhanallah….dgn teringat tafsirnya, kita paparkan dalam hati….Maha suci engkau Ya Allah, hanya engkaulah yang suci, diriku kotor ya Allah… Subhanallah… Maha suci engkau dari sifat lemah, sedang kekuatanku tiada apa-apanya di hadapanmu… Subhanallah… Maha suci engkau dari menzalimi, akulah hambamu yang zalim… 1 – Perkataan SUBHANALLAH Ertinya ialah : ” MAHA SUCILAH ALLAH “ Ianya diucapkan tatkala kita melihat sesuatu perkara yang menggembirakan kita ataupun perkara-perkara yang hebat lagi ajaib . Contohnya tatkala kita melihat orang yang tidak cedera walaupun terlibat di dalam kemalangan . Tujuan kita mengucapkan “ SUBHANALLAH “ iaitu seolah-olah kita mendidik diri kita : “ Wah ! hebatnya orang itu , tak cedera langsung . Tapi Allah lebih Maha Hebat kerana itu semua tidak akan berlaku melainkan dengan izin Allah Ta’ala “ . Ianya diucapkan juga apabila kita melihat ada apa-apa perkataan ataupun perbuatan yang menyebabkan seseorang itu syirik kepada Allah . Contohnya kita ucapkan “ SUBHANALLAH “ apabila melihat ada orang yang menyembah berhala-berhala . Di dalam hati kita ketika itu seolah-olah kita berkata : “ Allah Ta’ala Maha Suci dan tiada kena-mengena langsung sebagai Tuhan yang mereka anggap itu “ . Lihatlah firman Allah Ta’ala berikut : Ertinya : “ Dialah Allah yang tidak ada sama sekali Tuhan yang layak disembah kecuali Dia Yang Maha Berkuasa , Maha Suci , Maha Selamat , Maha Memberi Keamanan , Maha Peneguh , Maha Mulia , Maha Gagah-Perkasa , Maha Besar , Maha Sucilah Allah daripada apa yang mereka sekutukan “ ~ Surah al-Hasyr : ayat 23 Lihat penggunaan “ SUBHANALLAH “ ataupun yang semakna dengannya melalui ayat AlQuranul Karim di bawah ini : Ertinya : “ Maha Sucilah Tuhan yang telah memperjalankan hamba-Nya di waktu malam ( Israk ) dari Masjid al-Haram ( di Mekkah al-Mukarramah ) ke Masjid al-Aqsa ( di Palestin ) yang telah Kami berkati sekitarnya , agar Kami menunjukkan kepadanya ( Nabi Muhammad s.a.w ) beberapa tanda kekuasaan Kami . Sesungguhnya Dia ( Allah ) adalah Tuhan Yang Maha Mendengar Lagi Maha Melihat “ . ~ Surah al-Israk , ayat 1 .

Kita juga wajib bersyukur kepada Allah Ta’ala di atas nikmat adanya kitab Al-Quranul Karim sebagai panduan hidup kita .” Dan diserukan kepada mereka: “ltulah surga yang diwariskan kepadamu. Kita juga wajib mengucapkan syukur kepada Allah Ta’ala di atas nikmat sampainya Islam kepada kita dan masih ramai lagi para ulama’ rh . lebih hebat lagi Tuhan yang telah mengatur dan mencipta peristiwa itu . Yang Maha Mendengar segala doa Nabi-Nya s. Ucapan “ SUBHANALLAH “ ini juga dikenali sebagai “ TASBIH “ 2 – Ucapan “ ALHAMDULILLAH “ Ertinya : “ Segala puja-puji hanyalah untuk Allah “ ataupun “ Segala syukur dan terima kasih hanyalah untuk Allah “ . membawa kebenaran. Sesungguhnya telah datang rasul-rasul Tuhan kami. Dan Maha Sucilah Allah drp segala sifat-sifat yang tidak sepatutnya dilemparkan kepada Dia .a. lalu kita pun menjawab : “ Alhamdulillah . ayat 43 .s .Ya ! . disebabkan apa yang dahulu kamu kerjakan ” ~ Surah al-‘Aaraf . para penghuni syurga nanti akan mengucapkan “ ALHAMDULILLAH “ sebagai berterima-kasih dan bersyukur di atas ganjaran yang Allah Ta’ala berikan kepada mereka dan disebabkan Allah Ta’ala telah mengutuskan kepada mereka wahyu dan panduan melalui Para Rasul a. contohnya apabila orang memuji kita lantaran kejayaan kita . ayat pertama : Ertinya : “ Segala puja-puji hanyalah untuk Allah (Tuhan ) yang telah menurunkan kepada hamba-Nya kitab dan tidak pula Allah ciptakan baginya ada sebarang kebengkokan ( pertentangan dan perselisihan di antara satu ayat dengan ayat yang lain ) “ . namun sehebat-hebat peristiwa itu . Lihat lagi firman Allah Ta’ala di dalam Surah al-Kahf . peristiwa Israk-Mikraj adalah satu peristiwa yang ajaib lagi hebat . Ianya diucapkan sebagai puja-pujian dan bersyukur di atas segala nikmat yang Allah Ta’ala berikan kepada kita . pastilah kita tidak akan menemui kebenaran dan kejayaan di dunia dan di akhirat . yang mana tanpanya .w dan tohmahan puak-puak yang tidak mempercayai kisah itu dan Maha Melihat segala-galanya . Selain itu ianya diucapkan apabila kita dipuji . saya berjaya “ ( Diucapkan ucapan “ . tidaklah kita layak masuk ke dalam syurga Allah Ta’ala kelak . mengalir di bawah mereka sungai-sungai dan mereka berkata: “Segala puji bagi Allah yang telah menunjuki kami kepada (surga) ini. Ayat di atas menerangkan nikmat yang diperolehi oleh orang-orang yang beriman kelak di hari akhirat iaitu nikmat mendiami syurga yang dijanjikan kepada mereka dahulu . Dan kami sekali-kali tidak akan mendapat petunjuk kalau Allah tidak memberi kami petunjuk. Lihat ! . Contoh ayat Al-Quranul Karim yang menerangkan hal ini ialah : Ertinya : “Dan Kami cabut segala macam dendam yang berada di dalam dada mereka. kerana tanpa Islam dan bimbingan para ulama’ rh . Tuhan itulah Allah Ta’ala Yang Maha Hebat .

Kalimah ini adalah inti-pati dan dasar ajaran Islam . 2 – Apabila berada di dalam ketakutan . Ertinya di sini ialah : “ Bismillah “ digunakan untuk melakukan perkara-perkara yang diredhai oleh Allah Ta’ala sahaja .Alhamdulillah “ agar kita tidak lupa bahawa sehebat mana pun usaha kita . Masyarakat Arab biasanya menyebut kalimah ini apabila melihat sesuatu yang menggerunkan ataupun peristiwa yang mengerikan . 5 – Ketika azan . Silalah melihat kitab-kitab zikir dan wirid yang sahih ( seperti RIYADHUS SOLIHIN oleh Al-Imam an-Nawawi rh ataupun KALIMUT TOIYIB oleh Al-Imam Ibnu Taimiyah rh ) untuk mengetahui fadhilat-fadhilat kalimah Tauhid ini. 4 – Sebagai “ pembakar semangat “ para pejuang Islam . Ianya diucapkan di dalam beberapa situasi : 1 – Apabila berada di tempat yang tinggi . Ia dikenali juga dengan gelaran “ TAHLIL “ 5 – Ucapan “ BISMILLAH “ Ertinya : “ Dengan Nama Allah “ Ucapan ini dikenali sebagai “ BASMALAH “ Dilakukan sebagai menunjukkan adab di antara seseorang hamba dengan Allah Ta’ala ketika melakukan perkara-perkara yang diredhai-Nya . 4 – Ucapan “ LA ILAHA ILLALLAH “ Ertinya : “ Tidak ada sama sekali Tuhan yang layak diibadati melainkan Allah “ . Seolah-olah tatkala kita membacanya kita turut sama beriktiqad : “ Aku menyebut nama Allah ini supaya kerja yang aku lakukan ini dirahmati dan diberkati oleh-Nya “ . . 3 – Ucapan “ ALLAHU AKBAR “ Ertinya : “ Allah Maha Besar “ . 3 – Sebagai teriakan untuk menakutkan dan menggerunkan musuh-musuh Allah Ta’ala . Ucapan “ ALHAMDULILLAH “ ini juga dikenali sebagai “ TAHMID “ . Ucapan ini dikenali juga sebagai “ TAKBIR “ . takbiratul ihram dan takbir hari raya . ianya tentu tidak akan berjaya jika tidak diizinkan oleh Allah Ta’ala ) .

F – Membaca “ Bismillah “ kuat-kuat ( agar didengar oleh orang ramai ) ketika membuka warong demi melariskan jualan . E – Membaca “ Bismillah “ untuk makan dan minum apa-apa yang haram . Diucapkan juga sebagai memulakan bacaan ayat-ayat suci Al-Quranul Karim . untuk “ menjamu “ penunggu dan jin dan sebagainya . . Diucapkan sebagai memohon perlindungan dan keselamatan kepada Allah Ta’ala daripada segala jenis gangguan . toto dan lumba kuda serta sebarang perjudian . B – Membaca “ Bismillah “ untuk melakukan jampi-jampian yang dilarang oleh agama kita . 6 – Ucapan “ MA SYAALLAH “ Ertinya : “ Apa yang Allah Kehendaki “ Diucapkan ketika melihat apa-apa yang baik dan indah . Hati-Hati dan fahami baik-baik penggunakan kalimah dan ucapan ini !!! . Diucapkan juga ketika melihat perkara-perkara yang luar biasa dan hebat ( sama seperti Tasbih ) Tidak boleh digunakan sebagai ucapan tatkala melihat sesuatu yang dilarang . untuk “ menyemah “ rumah. Ucapan ini diistilahkan sebagai : “ AL-MASYIAH “ 7 – Ucapan “ A’UZUBILLAHI MINASY SYAITONIR RAJIM “ Ertinya : “ Aku memohon perlindungan Allah daripada syaitan yang direjam ( terkutuk ) “ . C – Membaca “ Bismillah “ untuk “ tikam “ nombor ekor . maka ia adalah haram bahkan kadang-kadang boleh membawa kepada murtad kerana dianggap menghina kesucian ataupun mempersendakan Allah Ta’ala . D – Membaca “ Bismillah “ ( supaya selamat konon-kononnya ) untuk mengintai orang mandi . sama ada gangguan syaitan ataupun bala-bencana . Dan begitu juga tidak boleh mengucapkan kalimah ini tatkala melihatpelakon-pelakon yang seksi-seksi di TV . untuk “membuka gelanggang silat “ .Adapun jika digunakan untuk perkara-perkara yang dilarang . contohnya menyebut “ MA SYA ALLAH “ ketika melihat wanita-wanita yang berpakaianseksi sebab kalimah itu bermakna “ Apa-apa yang Allah kehendaki “ . Contohnya : A – Membaca “ Bismillah “ untuk menyembelih binatang-bintang yang tidak disembelih untuk tujuan yang dibenarkan ( seperti untuk mandi safar . sedangkan Allah Ta’ala tidak pernah sama-sekali menyuruh wanita-wanita berpakaian seksi di hadapan bukan suaminya .

11 – Ucapan “ JAZAKALLAHU KHAIRAN “ Ertinya : “ Semoga Allah membalas jasa-baikmu itu dengan kebaikan “ Ucapan ini sebagai tanda terima kasih kita pada seseorang . Diucapkan kepada seseorang yang kita cintai ataupun sebagai doa baginya . tetapi jika kita memang tidak mahu memenuhi hajat itu ataupun hati kita memang berat 70 % untuk tidak memenuhinya . Boleh juga diucapkan dengan “ JAZAKALLAHU KHAIRAL JAZAK “ ( Semoga Allah . maka tidaklah wajar kitamenggunakan kalimah ini . Diucapkan apabila melihat perkara-perkara yang tidak disukai ataupun apabila kita tidak terdaya untuk melakukan sesuatu . Ataupun apabila hati kita berat 70 % untuk memenuhi janji itu maka bolehlah kita menyebut “INSYA-ALLAH “ . Menurut sunnah ucapan yang seumpama ini diucapkan juga kepada mereka yang baru berkahwin . Bekas Mufti Selangor Darul Ehsan dengan salah sebuah majalah di Malaysia ]. ~ [ Hasil temuramah di antara Al marhum S. Ucapan ini dikenali sebagai “ TAWAKKUL “ ( Tetapi masyarakat Melayu memanggilnya sebagai tawakkal 10– Ucapan “ BARAKKALLAHU FIK “ Ertinya : “ Semoga Allah memberkati engkau “ . Boleh juga diucapkan dengan “ JAZAKALLAHU KHAIRAN KATSIRAN “ ( Semoga Allah membalas jasa-baikmu itu dengan kebaikan yang banyak “ . Ucapan ini dikenali sebagai “ AT-TABARRUK “ .S Dato’ Ishak Baharom .Ucapan ini digelar sebagai “ AT-TA’AWWUDZ “ 8 – Ucapan “ LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAH “ Ertinya : “ Tidak adalah daya-upaya dan kekuatan ( yang sebenar / yang terutama ) melainkan dengan izin ( pertolongan ) Allah “ . Dan diucapkan apabila kita merasai kekurangan dan kelemahan yang ada pada diri kita seperti sedang berhadapan dengan jumlah musuh yang lebih ramai daripada pihak kita . Ucapan ini dikenali sebagai “ AL-HAUQOLAH “ 9 – Ucapan “ INSYA ALLAH “ Ertinya : “ Jika diizinkan Allah “ Diucapkan apabila kita berjanji untuk menyempurnakan hajat seseorang .

maka respon kita pula ialah : “ JAZANA WA IYYAK “ .membalas jasa-baikmu dengan balasan yang paling baik ) . Dan ia juga merupakan ucapan “ pembakar “ semangat keberanian orang-orang yang beriman .a menjelang Perang Badar : Ertinya : Orang-orang yang mentaati Allah dan Rasul itu apabila dikatakan kepada mereka : “Sesungguhnya manusia ( musyrikin Quraisy ) telah mengumpulkanpasukan untuk menyerang kamu. ~ Surah Ali ‘Imran . Contohnya diucapkan tatkala menghadapi serangan musuh. ( Walhal orang-orang kita hanya mengucapkannya tatkala mendengar berita kematian seseorang ) . maka perkataan itu menambah keimanan mereka dan mereka menjawab: “Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung “ . kemalangan . Firman Allah Ta’ala yang mengisahkan keimanan para sahabat r. Apabila kita diucapkan sedemikian rupa . Ayat ini jadi ayat tergantung ! . Ianya dikenali sebagai kalimah “ ASY-SYUKR “ 12 – Ucapan “ INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJI’UN “ Ertinya : “Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali “. Firman Allah mengenai ucapan ini : Ertinya : “ Orang-orang yang sabar itu apabila mereka ditimpa musibah mereka akan berkata : Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali “~ Surah al-Baqarah . Ucapan ini dikenali sebagai “ LIL ISTIRJAA’ / TARJIE’“ 13 – Ucapan “ HASBUNALLAHU WA NI’MAL WAKIL “ Ertinya : “ Cukuplah bagi kami ini Allah itu sebagai sebaik-baik pelindung / penolong “ . kecurian dan seumpamanya . ayat 155 . Diucapkan sebagai tanda kita ini berserah diri dan bergantung harap ( bertawakkal ) kepada Allah Ta’ala semata-mata . Ucapan ini dikenali sebagai “ AL-HASBANA . karena itu takutlah kepada mereka”. Erti respon itu ialah : “ Semoga Allah juga membalas ( kebaikan yang kau ucapkan tadi ) kepada kita semua dan juga kepada dirimu “ . ayat 173 . Diucapkan apabila ditimpa sesuatu yang tidak dikehendaki seperti banjir . Adalah SALAH dan TIDAK BETUL jika sekadar mengucapkan “ JAZAKALLAHU “ ( Semoga Allah membalasmu…) Membalas dengan apa ??? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful