Anatomi dan Fisiologi (Pjm 3106

)

Sistem Rangka

RANGKA MANUSIA

FUNGSI TULANG
 Terdapat 4 jenis tulang :-)  Tulang panjang  Tulang pendek  Tulang leper / pipih  Tulang tak sama bentuk

.

 Cth :        Humerus Ulna Radius Femur Tibia Fibula Falanges .TULANG PANJANG  Berfungsi sebagai tuas untuk memudahkan pergerakan  Terdiri daripada tulang mampat.

TULANG PENDEK  Berbentuk kiub serta didapati di tempat yang tertutup dan berongga.  Berfungsi memindahkan daya.  Cth   Tarsal  Karpal .

Tulang Leper / Pipih  Berfungsi sbgai tempat perlekatan otot-otot  Melindungi organorgan di bawahnya.  Cth   Kranium  Rusuk  Sternum .

TULANG TAK SAMA BENTUK  Tulang yg tidak boleh dikategorikan dalam tulang panjang. pendek atau leper.  Cth:    Vertebra Lumbar Sakrum Coccyx .  Berfungsi sbgi tempat perlekatan otot.

STRUKTUR TULANG  Terdiri daripada 4 lapisan :-)  Periosteum  Tulang mampat (diafisis)  Tulang berongga (epifisis)  Sum-sum tulang .

Terdiri drpd osteoblas (sel pembentukan jaringan tulang). Menyediakan saluran darah dan saraf ke tulang. Berfungsi menghasilkan sel-sel untuk membesar secara diameter Melindungi diafisis .Periosteum  Lapisan pertama pada tulang mempunyai     selaput luar yang nipis.

.  Lapisan ini melingkari kaviti medulari yang mengandungi lemak.Tulang Mampat (Diafisis)  Lapisan kedua pada tulang  Mempunyai bahagian batang yang halus dan keras serta disaluti periosteum.

Tulang Berongga (Epifisis)  Lapisan ketiga dan terletak pada kedua-dua hujung tulang panjang.  Terdiri daripada lapisan nipis tulang mampat. .

.  Berperanan menghasilkan sumsum asal dalam tulang.Sum-sum Tulang  Lapisan paling dalam pada struktur tulang.

Terbentuk hasil daripada sel osteoblas yang merembeskan bahan matriks organik fiber-fiber untuk memerangkap mineral.PERKEMBANGAN DAN PEMBENTUKAN TULANG SEL-SEL TULANG Tulang terdiri daripada sel tulang berfiber kolagen dan bahan matriks bermineral padat.  Osteoblas yang matang dikenali sebagai osteosit. .

Model kartilej hialin di bahagian dalam tulang dilarutkan oleh osteoklas untuk membentuk kaviti medulari.Peringkat semasa proses osifikasi tulang i. Kartilej yang terdapat pada bahagian dalam tulang akan menjadi keras. iv. Osteoblas menyaluti kartilej hialin dengan bahan matriks bermineral. Osteoblas beransur-ansur bertukar menjadi osteosit untuk membentuk tulang baru. Osteoblas memendapkan bahan matriks bermineral dalam kartilej ke bahagian dalam tulang. ii. . iii.

Proses ini berlaku ketika usia embrio enam minggu dan berterusan sehingga dewasa. Osifikasi tulang Ketika embrio.  Osteoblas dan osteoklas akan bertindak untuk mengubah ketumpatan dan bentuk tulang. Osteoklas ialah sel-sel yang melarutkan mineral dalam tulang. Tulang lembut ini membentuk tulang keras yang dihasilkan melalui proses osifikasi tulang.tulang-tulang rangka (tulang lembut) terbina daripada kartilej hialin. .  Osteoblas aktif ketika usia muda atau kanak-kanak manakala osteoklas aktif kepada orang dewasa.

.

Plat efipisial akan mengecil.· TUMBESARAN TULANG Tumbesaran tulang berterusan sehingga remaja. osifikasi tulang akan terus berlaku sehingga lapan tahun berikutnya. Tetapi. tumbesaran tulang secara memanjang terhenti dan sel-sel pada plat epifisial juga akan berhenti.  Pada usia 18 tahun.  Pada akil baligh.  Semasa proses ini berlaku osifikasi terus terlaksana pada kedua-dua hujung epifisis. Semasa proses tumbesaran.sel-sel pada plat epifisial tulang panjang akan membahagi secara mitosis untuk memanjangkan tulang. . hormon estrogen dan testosteron akan merencatkan pembahagian sel-sel pada plat epifisial.

.

.

TENGKORAK Kepala terdiri daripada tempurung kepala dan tulang muka .

Vertebra (33 ruas) Servikal Toraks Lumbar Sakrum Koksiks 7 12 5 5 4 .

.

.

Metatarsal. Tibia. Tarsal. Fibula. Radius. Metakarpal.Sistem Rangka Rangka Apendikular Artikulasi Pectoral Girdle Tangan Pelvic Girdle Kaki Sendi Tulang Rawan (Amfiartroses) Sendi Fiber (Sinartroses) Skapula. Falangs Sendi Sinovial (Diartroses) . Falangs Illium. Ischium. Karpal. Patella. Pubis Femur. Ulna. Kavikel Humerus. Pelvis.

RANGKA APENDIKULAR Pectoral Girdle dan tangan Pelvic Girdle dan kaki .

.

radius. humerus.  Dikenali juga sebagai anggota gerak atas (ekstremitas superior) .Terdiri daripada :  Tulang skapula. karpal. metakarpal dan tulang-tulang falanks. ulna. klavikel.

Pectoral Girdle dan Tangan .

Skapula (Tulang belikat) .

 .Bertindak sebagai penyangga kepada lengan.Penyambung otot leher dan bahu .Klavikel (Tulang Selangka)  .Tulang yg melengkung membentuk bahagian anterior girdle  .

Tangan (Anggota Gerak Bahagian Atas) Humerus Ulna Radius Karpal Metakarpal Falang PJM 3106 .

Hujung atasnya besar.Pada bahagian bawah memiliki dua lekukan merupakan tempat melekatnya tulang radius dan ulna.Humerus (Tulang lengan atas) . . halus. dan dikelilingi oleh tulang belikat. Humerus .

. dan melekat dengan kuat di humerus.Tulang ulna berukuran lebih besar berbanding radius. .Radius dan Ulna .Tulang radius merupakan anggota utama untuk gerakan lengan bawah dibandingkan ulna.

Pergelangan Tangan  Karpal: Tulang pendek yang membentuk pergelangan tangan..  Metakarpal (tapak tangan) : Merupakan tulang panjang dan membentuk rangka tapak tangan.  Falanks (tulang ruas jari) : Tulang jari yang merupakan tulang panjang .

Metatarsal. Tibia. Pubis. Kaki  Femur. Fibula. Falanks .Terdiri daripada : Pelvic Girdle (Lengkungan Pelvis)  Ischium. Tarsal. Patella. Illium.

Pelvic Girdle (Lengkungan Pelvis) .

Kaki (Anggota Gerak Bahagian Bawah) .

 Fibula : Tulangnya yang halus dan terbenam dalam otot kaki memberi banyak penyambung. dan memberikan kekuatan pada tendon yang membentuk lutut .  Tibia : Merupakan rangka utama kaki bawah dan terletak di tengah fibula.  Patella : Melindungi sendi lutut. Femur : Tulang yang paling keras dalam tubuh. Menampung berat badan.

PJM 3106 .

 Sendi atau artikulasi adalah hubungan antara dua tulang.Artikulasi  Artikulasi juga dikenali sebagai sendi. sendi kaku dan sendi gerak .  Hubungan antara dua tulang disebut sendi.  Berdasarkan gerakannya sendi dibahagikan kepada 3 jenis: sendi mati.

Jenis-Jenis Sendi Berdasarkan Fungsi Berdasarkan Berdasarkan struktur Struktur Amfiartroses Sinartroses Diartroses PJM 3106 Sendi Fiber Sendi Tulang Rawan Sendi Sinovial .

Sendi Berdasarkan Fungsi Sinartroses Tiada pergerakan Amfiartroses Pergerakan yang terhad Diartroses Gerakan bebas seperti sendi engsel dan sendi lesung Cth: Sendi di lutut. sendi di bahu Cth : Sutur antara tulangtulang tengkorak Cth: Artikulasi distal antara tibia dan fibula PJM 3106 .

Sinartroses Amfiartroses Diartroses PJM 3106 .

sendi engsel. sendi pelana. sendi kondil dan sendi pangsi PJM 3106 . sendi gelungsur.Sendi Berdasarkan Struktur • Juga dikenali sebagai sendi mati • Tidak dapat bergerak dan tetap Sendi Fiber • Cth:ruang antara tulang pipih tengkorak • Sendi dengan sedikit pergerakan Sendi Tulang • Cth: persendian antara tulang rusuk dan tulang dada Rawan Sendi Sinovial • Sendi yang bebas bergerak • 6 jenis iaitu : sendi lesung.

1 Sendi Engsel PJM 3106 .

Cth: Sendi bahu dan sendi pinggul PJM 3106 .2 Sendi Lesung Bahagian hujung yang bulat tepat masuk ke dalam sebuah rongga cawan tulang yang lain Membolehkan pergerakan yang maksimum.

3 Sendi Pelana Membolehkan pergerakan ke hadapan-ke belakang. dan sedikit ke kanan.ke kiri Cth :trapezium karpus dengan metakarpus ibu jari PJM 3106 .

4 Sendi Gelungsur PJM 3106 .

5 Sendi Elipsoid PJM 3106 .

6 Sendi Pangsi  Persendian di mana tulang yang satu berputar melingkari tulang yang lainnya.  Cth: sendi di antara ulna dan radius PJM 3106 .

n. Mah.gov/MEDLINEPLUS/ency / imagepages / 19678.nlm. 2013 from http://www. (2000). (2009). Retrieved January 15. W.RUJUKAN 1) C.htm 4) .B. e. 3) Donald A. Medline Plus : Trusted Health Information for You. Essentials of Human Anatomy & Physiology (Ninth Edition). (2008). SPM Biologi.nih. USA : Pearson Education. 2) Marieb. Bhd. Inc. Selangor : Sasbadi Sdn.

Sekian… PJM 3106 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful