Anatomi dan Fisiologi (Pjm 3106

)

Sistem Rangka

RANGKA MANUSIA

FUNGSI TULANG
 Terdapat 4 jenis tulang :-)  Tulang panjang  Tulang pendek  Tulang leper / pipih  Tulang tak sama bentuk

.

 Cth :        Humerus Ulna Radius Femur Tibia Fibula Falanges .TULANG PANJANG  Berfungsi sebagai tuas untuk memudahkan pergerakan  Terdiri daripada tulang mampat.

 Cth   Tarsal  Karpal .TULANG PENDEK  Berbentuk kiub serta didapati di tempat yang tertutup dan berongga.  Berfungsi memindahkan daya.

 Cth   Kranium  Rusuk  Sternum .Tulang Leper / Pipih  Berfungsi sbgai tempat perlekatan otot-otot  Melindungi organorgan di bawahnya.

 Berfungsi sbgi tempat perlekatan otot.TULANG TAK SAMA BENTUK  Tulang yg tidak boleh dikategorikan dalam tulang panjang.  Cth:    Vertebra Lumbar Sakrum Coccyx . pendek atau leper.

STRUKTUR TULANG  Terdiri daripada 4 lapisan :-)  Periosteum  Tulang mampat (diafisis)  Tulang berongga (epifisis)  Sum-sum tulang .

Terdiri drpd osteoblas (sel pembentukan jaringan tulang). Berfungsi menghasilkan sel-sel untuk membesar secara diameter Melindungi diafisis .Periosteum  Lapisan pertama pada tulang mempunyai     selaput luar yang nipis. Menyediakan saluran darah dan saraf ke tulang.

 Lapisan ini melingkari kaviti medulari yang mengandungi lemak. .Tulang Mampat (Diafisis)  Lapisan kedua pada tulang  Mempunyai bahagian batang yang halus dan keras serta disaluti periosteum.

Tulang Berongga (Epifisis)  Lapisan ketiga dan terletak pada kedua-dua hujung tulang panjang. .  Terdiri daripada lapisan nipis tulang mampat.

 Berperanan menghasilkan sumsum asal dalam tulang. .Sum-sum Tulang  Lapisan paling dalam pada struktur tulang.

 Osteoblas yang matang dikenali sebagai osteosit.PERKEMBANGAN DAN PEMBENTUKAN TULANG SEL-SEL TULANG Tulang terdiri daripada sel tulang berfiber kolagen dan bahan matriks bermineral padat. . Terbentuk hasil daripada sel osteoblas yang merembeskan bahan matriks organik fiber-fiber untuk memerangkap mineral.

Model kartilej hialin di bahagian dalam tulang dilarutkan oleh osteoklas untuk membentuk kaviti medulari. Kartilej yang terdapat pada bahagian dalam tulang akan menjadi keras. iv. Osteoblas memendapkan bahan matriks bermineral dalam kartilej ke bahagian dalam tulang.Peringkat semasa proses osifikasi tulang i. Osteoblas menyaluti kartilej hialin dengan bahan matriks bermineral. ii. iii. Osteoblas beransur-ansur bertukar menjadi osteosit untuk membentuk tulang baru. .

 Osteoblas aktif ketika usia muda atau kanak-kanak manakala osteoklas aktif kepada orang dewasa. Osteoklas ialah sel-sel yang melarutkan mineral dalam tulang. Tulang lembut ini membentuk tulang keras yang dihasilkan melalui proses osifikasi tulang. .tulang-tulang rangka (tulang lembut) terbina daripada kartilej hialin. Proses ini berlaku ketika usia embrio enam minggu dan berterusan sehingga dewasa.  Osteoblas dan osteoklas akan bertindak untuk mengubah ketumpatan dan bentuk tulang. Osifikasi tulang Ketika embrio.

.

tumbesaran tulang secara memanjang terhenti dan sel-sel pada plat epifisial juga akan berhenti.  Semasa proses ini berlaku osifikasi terus terlaksana pada kedua-dua hujung epifisis. hormon estrogen dan testosteron akan merencatkan pembahagian sel-sel pada plat epifisial.  Pada usia 18 tahun. . Tetapi. osifikasi tulang akan terus berlaku sehingga lapan tahun berikutnya. Semasa proses tumbesaran.  Pada akil baligh.sel-sel pada plat epifisial tulang panjang akan membahagi secara mitosis untuk memanjangkan tulang. Plat efipisial akan mengecil.· TUMBESARAN TULANG Tumbesaran tulang berterusan sehingga remaja.

.

.

TENGKORAK Kepala terdiri daripada tempurung kepala dan tulang muka .

Vertebra (33 ruas) Servikal Toraks Lumbar Sakrum Koksiks 7 12 5 5 4 .

.

.

Metatarsal. Kavikel Humerus. Patella.Sistem Rangka Rangka Apendikular Artikulasi Pectoral Girdle Tangan Pelvic Girdle Kaki Sendi Tulang Rawan (Amfiartroses) Sendi Fiber (Sinartroses) Skapula. Fibula. Tibia. Radius. Ischium. Tarsal. Pelvis. Pubis Femur. Falangs Illium. Metakarpal. Falangs Sendi Sinovial (Diartroses) . Karpal. Ulna.

RANGKA APENDIKULAR Pectoral Girdle dan tangan Pelvic Girdle dan kaki .

.

ulna. karpal. humerus. metakarpal dan tulang-tulang falanks. radius. klavikel.Terdiri daripada :  Tulang skapula.  Dikenali juga sebagai anggota gerak atas (ekstremitas superior) .

Pectoral Girdle dan Tangan .

Skapula (Tulang belikat) .

 .Klavikel (Tulang Selangka)  .Penyambung otot leher dan bahu .Tulang yg melengkung membentuk bahagian anterior girdle  .Bertindak sebagai penyangga kepada lengan.

Tangan (Anggota Gerak Bahagian Atas) Humerus Ulna Radius Karpal Metakarpal Falang PJM 3106 .

. Humerus . dan dikelilingi oleh tulang belikat.Hujung atasnya besar.Pada bahagian bawah memiliki dua lekukan merupakan tempat melekatnya tulang radius dan ulna.Humerus (Tulang lengan atas) . halus.

dan melekat dengan kuat di humerus.Tulang radius merupakan anggota utama untuk gerakan lengan bawah dibandingkan ulna. .Radius dan Ulna .Tulang ulna berukuran lebih besar berbanding radius. .

 Falanks (tulang ruas jari) : Tulang jari yang merupakan tulang panjang .  Metakarpal (tapak tangan) : Merupakan tulang panjang dan membentuk rangka tapak tangan..Pergelangan Tangan  Karpal: Tulang pendek yang membentuk pergelangan tangan.

Tarsal. Tibia. Fibula.Terdiri daripada : Pelvic Girdle (Lengkungan Pelvis)  Ischium. Pubis. Falanks . Kaki  Femur. Illium. Patella. Metatarsal.

Pelvic Girdle (Lengkungan Pelvis) .

Kaki (Anggota Gerak Bahagian Bawah) .

 Fibula : Tulangnya yang halus dan terbenam dalam otot kaki memberi banyak penyambung.  Tibia : Merupakan rangka utama kaki bawah dan terletak di tengah fibula. dan memberikan kekuatan pada tendon yang membentuk lutut . Menampung berat badan.  Patella : Melindungi sendi lutut. Femur : Tulang yang paling keras dalam tubuh.

PJM 3106 .

 Berdasarkan gerakannya sendi dibahagikan kepada 3 jenis: sendi mati. sendi kaku dan sendi gerak .  Sendi atau artikulasi adalah hubungan antara dua tulang.  Hubungan antara dua tulang disebut sendi.Artikulasi  Artikulasi juga dikenali sebagai sendi.

Jenis-Jenis Sendi Berdasarkan Fungsi Berdasarkan Berdasarkan struktur Struktur Amfiartroses Sinartroses Diartroses PJM 3106 Sendi Fiber Sendi Tulang Rawan Sendi Sinovial .

Sendi Berdasarkan Fungsi Sinartroses Tiada pergerakan Amfiartroses Pergerakan yang terhad Diartroses Gerakan bebas seperti sendi engsel dan sendi lesung Cth: Sendi di lutut. sendi di bahu Cth : Sutur antara tulangtulang tengkorak Cth: Artikulasi distal antara tibia dan fibula PJM 3106 .

Sinartroses Amfiartroses Diartroses PJM 3106 .

sendi pelana. sendi engsel.Sendi Berdasarkan Struktur • Juga dikenali sebagai sendi mati • Tidak dapat bergerak dan tetap Sendi Fiber • Cth:ruang antara tulang pipih tengkorak • Sendi dengan sedikit pergerakan Sendi Tulang • Cth: persendian antara tulang rusuk dan tulang dada Rawan Sendi Sinovial • Sendi yang bebas bergerak • 6 jenis iaitu : sendi lesung. sendi kondil dan sendi pangsi PJM 3106 . sendi gelungsur.

1 Sendi Engsel PJM 3106 .

2 Sendi Lesung Bahagian hujung yang bulat tepat masuk ke dalam sebuah rongga cawan tulang yang lain Membolehkan pergerakan yang maksimum. Cth: Sendi bahu dan sendi pinggul PJM 3106 .

3 Sendi Pelana Membolehkan pergerakan ke hadapan-ke belakang.ke kiri Cth :trapezium karpus dengan metakarpus ibu jari PJM 3106 . dan sedikit ke kanan.

4 Sendi Gelungsur PJM 3106 .

5 Sendi Elipsoid PJM 3106 .

 Cth: sendi di antara ulna dan radius PJM 3106 .6 Sendi Pangsi  Persendian di mana tulang yang satu berputar melingkari tulang yang lainnya.

RUJUKAN 1) C. n. (2000). USA : Pearson Education. Essentials of Human Anatomy & Physiology (Ninth Edition). Inc.B.htm 4) . Selangor : Sasbadi Sdn. W. 3) Donald A.nlm. (2009).nih. Mah.gov/MEDLINEPLUS/ency / imagepages / 19678. e. Retrieved January 15. (2008). SPM Biologi. 2013 from http://www. 2) Marieb. Medline Plus : Trusted Health Information for You. Bhd.

Sekian… PJM 3106 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful