P. 1
kertas kerja inklusif PPKIBP

kertas kerja inklusif PPKIBP

|Views: 5,658|Likes:
Published by Ea Ermy
inklusif PPKI
inklusif PPKI

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Ea Ermy on Jan 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2013

pdf

text

original

KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP SKC 2012

KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI BERMASALAH PEMBELAJARAN 2012
‘ KECEMERLANGAN INSAN ISTIMEWA KEGEMILANGAN BERSAMA ’
1. NAMA PROGRAM

Program Pendidikan Khas Integrasi Bermasalah Pembelajaran Sekolah Kebangsaan Clifford, 33007 Kuala Kangsar, Perak.

2.

TAJUK

Program Inklusif Program Pendidikan Khas Integrasi Bermasalah Pembelajaran 2012

3.

PENDAHULUAN

Pendidikan Inklusif dalam konteks pendidikan khas adalah pendidikan yang diberikan kepada murid-murid dengan keperluan pendidikan khas yang belajar bersama-sama dengan murid-murid normal, di dalam kelas yang sama dan diajar oleh guru biasa. Kelas ini adalah bertujuan untuk memberikan pendedahan kepada murid yang berpotensi untuk menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). Murid akan di inklusifkan secara sepenuh masa atau separa masa. Murid akan diinklusifkan di dalam kelas yang dirasakan sesuai dengan kebolehan mereka. PPKIBP SK Clifford menyimpan hasrat dalam membantu sistem pendidikan bagi murid-murid berkeperluan khas bukan sahaja cemerlang dari segi sahsiah tetapi cemerlang dalam segala aspek agar mereka ini dibentuk dari liabiliti menjadi satu aset yang penting dan berguna kepada masyarakat dan negara.Mereka boleh menjadi modal insan yang gemilang satu hari nanti.

1

taraf hidup dan budaya untuk meluaskan peluang pendidikan kepada semua warganegara. OBJEKTIF 2 . vi. RASIONAL Pendidikan inklusif menjadi satu faktor terpenting dalam usaha meningkatkan intelek. Hakikatnya. Peluang berinteraksi antara kanak-kanak Istimewa dengan kanak-kanak 5. 6.KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP SKC 2012 4. MATLAMAT Menjadikan pelajar-pelajar berkeperluan khas sealiran dengan pelajar-pelajar normal di sekolah biasa. v. ii. lain. Pengagihan sumber yang lebih luas dan adil. iii. iv. Program Inklusif akan dapat memastikan : i. Peluang kanak-kanak Istimewa menyesuaikan diri dalam masyarakat. ini memberi peluang kepada kanak-kanak istimewa untuk belajar di sekolah-sekolah normal dan menyertai aktiviti-aktiviti yang ada. Menerapkan nilai-nilai murni antara kanak-kanak istimewa dengan kanak-kanak lain. mampu berdikari dan berkeyakinan. Dengan ini. peluang untuk mereka menyesuaikan diri dari awal lagi dalam semua aspek kemasyarakatan biasa dapat dialami dan seterusnya mewujudkan golongan yang berupaya. Perkongsian kemudahan serta alat-alat tertentu dengan sepenuhnya. Pendidikan Inklusif adalah merujuk kepada percampuran ( mainstreaming ) kanak-kanak Pendidikan Khas di sekolah-sekolah normal. Pengagihan perkhidmatan yang lebih adil.

3 Menjadikan mereka lebih berupaya mampu berdikari dan menjadi anggota masyarakat yang menyumbang. 7. pembelajaran dan menyertai semua aktiviti-aktiviti yang terdapat di sekolah bersama. berkomunikasi dengan yang lain serta tidak mempunyai tingkahlaku yang ganjil yang akan menjejaskan komunikasi dengan guru mata pelajaran dan murid-murid lain serta tidak menganggu aktiviti pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah.sama pelajar normal. 6.Hanya ibu bapa yang bersetuju dengan syarat-syarat yang diberikan oleh pihak sekolah yang akan dipilih untuk mengikuti program ini.2 Supaya pelajar-pelajar berkepeluan khas dapat menyesuaikan diri dari awal-awal lagi dalam semua aspek kemasyarakatan yang terdapat di sekolah dan di dalam komuniti setempat.Paling utama juga murid-murid tersebut telah mendapat persetujuan dan kerjasama daripada ibu bapa mereka. 6. KUMPULAN SASARAN Empat orang murid-murid pendidikan khas yang telah menguasai kemahiran asas 3M iaitu membaca.1 Memberi peluang kepada pelajar-pelajar tersebut menerima pengajaran.menulis dan mengira.KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP SKC 2012 6. murid-murid berkenaan mampu untuk mengurus diri. 6.4 Menambah keyakinan diri pelajar berkeperluan khas untuk menghadapi masyarakat. 3 .

KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP SKC 2012 8. ROSLAN BIN KECHIL (GURU BESAR SK CLIFFORD) NAIB PENGERUSI PN. NORERMYLIA BT MOHAMED ASMUNI (SETIAUSAHA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP) 4 . JAWATANKUASA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP 2012 PENGERUSI EN. RUBITA BT MOHD ISA (PENYELARAS PPKIBP) SETIAUSAHA PN.

CATATAN April November Memudahkan proses P&P yang terancang Semua guru pendidikan khas dan jawatankuasa program inklusif.KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP SKC 2012 BENDAHARI PN NORHAINI BT ABDUL MAJID (GURU MATEMATIK PPKIBP) AJK PN. HARLIZA BT HASSAN ( GURU BAHASA MELAYU & SAINS ) PN. April 5 . NOR AZAMAN BIN MOHAMED ( GURU MATEMATIK ) CIK WAN RABIEATUL ADAWIAH BT MIOR OTHMAN (GURU MATEMATIK PPKIBP) PN. STRATEGI PELAKSANAAN PROGRAM INKLUSIF 2012 AKTIVITI Pengajaran dan pembelajaran yang berkesan oleh guru-guru sepanjang masa Kelas tambahan dan bimbingan selepas waktu persekolahan dan semasa cuti penggal Motivasi Kecemerlangan Diri serta Teknik TUJUAN Murid belajar dan guru mengajar/membimbin g TINDAKAN Semua guru pendidikan khas dan jawatankuasa program inklusif. April September Mengenal pasti potensi diri dan kesedaran untuk Guru Besar dan unit bimbingan dan kaunseling. NIK MASAAYU BTMOHAMAD (GURU PENDIDIKAN ISLAM PPKIBP) 9. HJH PUTERI KHURSIAH BT MANSOR ( GURU BAHASA INGGERIS ) EN.

KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP SKC 2012 Pengurusan Masa yang maksimum Perjumpaan bersama ibu bapa / penjaga dan waris muridmurid (2x) Latihan latih tubi menjawab soalan format UPSR. November 6 . Julai Murid-murid akan didedahkan dengan pelbagai bentuk dan format soalan Semua guru pendidikan khas dan jawatankuasa program inklusif. soalan percubaan negeri dan pelbagai sumber Bengkel Teknik Menjawab dan pemberian markah dalam semua subjek UPSR Pemberian Hadiah dan Ganjaran hasil keputusan ujian kecemerlangan jawatankuasa Pendidikan Khas Mendapat maklumat dan perkembangan prestasi murid-murid Semua guru pendidikan khas dan jawatankuasa program inklusif. April. April September Murid mendapat pendedahan awal teknik pemberian markah Jawatankuasa kecemerlangan UPSR. Jawatankuasa Pendidikan Khas Mac Meningkatkan motivasi serta kesungguhan murid Jawatankuasa kecemerlangan UPSR dan PIBG Ogos.

Unit Bimbingan dan Kaunseling.KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP SKC 2012 Majlis Bacaan Yasin/Solat Dhuha/Solat Hajat (setiap Jumaat) dan Majlis Bacaan Yasin/Solat Hajat Perdana Khemah Ibadah dan Perkampungan UPSR Memohon hidayah. petunjuk serta keizinan dari Yang Maha Esa Guru Besar. AKTIVITI Pengajaran dan pembelajaran yang berkesan oleh guru-guru STRATEGI PERLAKSANAAN Membimbing murid dengan pelbagai kaedah dan pendekatan TEMPOH Sepanjang masa P&P di dalam kelas 7 . jawatankuasa pendidikan khas dan PIBG 10. PROSES MELAKSANAKAN STRATEGI BI L 1. Jawatankuasa kecemerlangan UPSR dan PIBG Jawatankuasa pendidikan khas September Kesedaran dalaman dan pertambahan ilmu Jawatankuasa kecemerlangan UPSR. PIBG Mei Lain-lain aktiviti yang bersesuaian dari semasa ke semasa untuk kecemerlangan UPSR 2012 Meletakkan prestasi sekolah pada tahap maksimum Guru Besar.

Pengagihan murid mengikut potensi pencapaian akademik Guru-guru menggunakan pendekatan yang sesuai mengikut potensi murid-murid. L atihtubi menjawab soalan format UPSR. Majlis Bacaan Yasin/Solat Dhuha/Solat Hajat (Setiap Sepanjang tahun 8 . Sepanjang tahun 3. Mac. Kelas tambahan dan bimbingan selepas waktu persekolahan dan semasa cuti penggal Febuari hingga September 4. soalan percubaan negeri dan berbagai sumber Bengkel Teknik Menjawab dan pemberian markah dalam semua subjek UPSR Mendedahkan muridmurid dengan pelbagai bentuk soalan dan perbincangan. Murid-murid yang mendapat keputusan terbaik pada setiap ujian bulanan dan peperiksaan akan diberikan ganjaran sebagai motivasi. April dan Mei 8.KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP SKC 2012 2. Dijalankan 2 kali di mana guru kaunseling akan dijemput.00 petang setiap hari Isnin hingga Jumaat (bermula 30/1/2012). Penumpuan kepada teknik menjawab soalan dan teknik mendapat markah terbaik.00 hingga 2. Kelas dijalankan pada pukul 1. Setiap pagi Jumaat mulai 27/1/2012 akan Sepanjang tahun 6. Motivasi Kecemerlangan Diri serta Teknik Pengurusan Masa yang maksimum Februari dan Mei 5. Guru pakar dan guru pemeriksa kertas akan dijemput. Pemberian Hadiah dan Ganjaran hasil keputusan ujian Sepanjang tahun 9.

hubungan positif antara guru dan murid adalah penting. murid berkeperluan khasmempunyai konsep kendiri yang rendah hasil interaksi yang 9 . Khemah Ibadah dan Perkampungan UPSR April 11. Program Anak Angkat antara semua guru-guru SK Clifford dan muridmurid Tahun 6. PENUTUP Untuk menjana suasana pembelajaran yang kondusif. Program akan dijalankan di luar sekolah selama 3 Hari 2 Malam. Sebagaimana dinyatakan sebelum ini. Lain-lain aktiviti yang bersesuaian dari masa ke semasa untuk kecemerlangan UPSR 2012 Sepanjang tahun 10. Ahmad Hisham dan Ustaz Abdul Rahman. 10.KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP SKC 2012 Jumaat) dan Majlis Bacaan Yasin/Solat Hajat Perdana diadakan bacaan yasin/solat hajat/solat dhuha di bawah pimpinan Ustaz Hj. Murid-murid akan diserapkan dengan program kerohanian dan jati diri untuk kekuatan mental dan fizikal.

..… (PN. Disediakan oleh : oleh : Disemak oleh : Disahkan ……………………....KERTAS KERJA PROGRAM INKLUSIF PPKIBP SKC 2012 negatif dan pengalaman yang tidak konstruktif.Kolaborasi antara semua pihak yang terlibat amat diperlukan seperti kolaborasi antara pihak profesional dengan ibu bapa. (PN.. Bagi murid berkeperluankhas. NORERMYLIA MOHAMED ASMUNI) (EN... ROSLAN BIN KECHIL) .... Tambahan pula... …………………………. usaha orang dewasa yang berterusan serta gigih dan dan mengambil masa yang lebih panjang. Kolaborasi yang berkesan dapat diwujudkan jika semua pihak yang terlibat mengamalkan pemikiran yang terbuka dan mempunyai matlamat yang sama... RUBITA BT MOHD ISA) 10 ..... perubahan adalah perkara yang tidak digemari kecuali ke arah perkara/tugasan yang sangatdiminatinya.......... Ini adalah supayahak untuk mendapat peluang pendidikan atau perkhidmatan yang sama rata terjamin.. Untuk mengubah konsep kendiri murid berkeperluan khas...…………………………... pendidikan untuk semua yang telah diperkenalkan perlu sentiasa diingati dalam usaha penyediaan perkhidmatan kepada kanakkanakberkeperluan khas...iaitu memaksimumkan potensi dan meminimumkan ketidakupayaan kanak-kanak khas....terutamanya dalam persekitaran semula jadi...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->