P. 1
Hubungan Etnik. Chp 6.

Hubungan Etnik. Chp 6.

|Views: 113|Likes:
Published by Dyana Shaiful Bahri

More info:

Published by: Dyana Shaiful Bahri on Jan 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/25/2013

pdf

text

original

WAJ3106 Hubungan Etnik (ETHNIC RELATIONS)
05 Mac 2012

Pembentangan tutorial dan ISL 10
Bab 6 : Perlembagaan MALAYSIA dalam Konteks Hubungan Etnik di Malaysia. pg.92
NAJWA ARIFAH BINTI MOKHTAR

NUR DIYANA BINTI SHAIFUL BAHRI
PISMP PIM/PAQ/BA 2 SEM 3/2012

Jelaskan sikap akomodatif yang wujud semasa penggubalan Perlembagaan Malaysia. Huraikan bagaimana tolak ansur antara kaum telah mempercepatkan proses kemerdekaan Tanah Melayu Bahagian 1 . by Dyana .

Huraikan peranan yang dimainkan oleh setiap golongan etnik di Malaysia dalam menuntut kemerdeakaan. by Najwa . Menghasilkan satu carta “parallel time chart” untuk menunjukkan sejarah penggubalan perlembagaan sehingga penubuhan Malaysia Bahagian 2 .

keperluan dsb. penyesuaian.DEFINISI AKOMODASI Istilah cara atau perbuatan menyesuaikan diri dengan orang lain atau dengan persekitaran. . Mengakomodasikan melakukan penyesuaian supaya sesuatu menjadi selaras atau sesuai dengan keadaan. Kamus Pelajar Edisi Kedua Sebagai masyarakat minoriti. mereka terpaksa ~ budaya ibunda dengan budaya tempatan yang lebih menonjol.

dbp.my/Search.aspx?k=akomodasi . Rujukan : http://prpm. Kamus Dewan Edisi Empat Penyesuaian: pendekatan yg kerap dibincangkan dlm konteks negara kita ialah asimilasi dan ~. penginapan.Tempat untuk makan dan tidur (dlm perjalanan).gov.

menghormati sesama mereka. masih boleh hidup secara damai dan harmoni. Namun. .Bersifat menyesuaikan diri Proses di mana setiap etnik menyedari norma dan nilai mereka antara satu sama lain.

.Mampu hidup dalam suatu kawasan dan masih bebas mengamalkan kepercayaan masingmasing.Di Malaysia pula. . pelbagai golongan etnik berlainan budaya hidup secara harmonis dan saling menghormati antara satu sama lain.

Bahasa Faktor penting bagi mewujudkan hubungan etnik yang utuh Kedudukan Bumiputera Agama .

eksekutif) dan Yang di Pertuan Agong juga tertakluk kepada Perlembagaan Malaysia.Keluhuran Perlembagaan . . Mengandungi : 15 Bahagian. Asas penting untuk menjamin kesinambungan pentadbiran dan kestabilan politik. Undang-undang yang mengandungi peraturan serta prinsip sebagai asas kepada pembentukan kerajaan dan juga panduan kepada kerajaan untuk melaksanakan kuasa dan mentadbir negara KONSEP PERLEMBAGAAN 2 Bentuk : bertulis / tidak bertulis Perlembagaan Persekutuan = Undang-undang tertinggi. kehakiman. 3-3 badan kerajaan (perundangan. 183 Perkara dan 13 Jadual.

muncul golongan intelek Melayu melalui rundingan.Sejarah Penggubalan Perlembagaan Malaysia Bermula sejak siri peristiwa sejarah penjajahan kuasa asing. . Media massa merupakan wadah utama. Abad ke20. Kesedaran oleh pejuang-pejuang orang Melayu melalui semangat mempertahankan tanah air.

Lulus MU : 10 Oktober 1945 (Sir Harold Mac Micheal : Wakil British untuk dapatkan tandatangan raja-raja Melayu) Sebab-sebab tertubuhnya MU : •Satukan negeri-negeri dan tingkatkan kecekapan pengurusan pentadbiran. •British simpan perasaan anti-Melayu dan MU adalah 1 cara untuk melemahkan kuasa orang Melayu. Malayan Union . •Asas kepada masyarakat tempatan memerintah negara sendiri.

Antara ciri-ciri MU : • Hak kerakyatan yang sama bagi semua orang tanpa mengira bangsa dan keturunan. . • Singapura dipisahkan dari MU dan ia kekal sbg tanah jajahan Inggeris. Malayan Union dibubarkan kerana British percaya tanpa sokongan orang Melayu. •Cara Sir Harold Mac Micheal untuk mendapatkan tandatangan raja-raja Melayu. MU adalah sia-sia. • Hak kerakyatan berprinsipkan Jus Soli. • Kedaulatan raja-raja Melayu dihapuskan. Sebab-sebab penentangan : • Kuasa raja-raja Melayu dilenyapkan dalam urusan pentadbiran negeri. • Kesamarataan kepada semua warganegara tanpa mengira keistimewaan terhadap penduduk peribumi.

Julai 1946 British menubuhkan Jawatankuasa Kerja yang terdiri daripada 4 orang wakil Raja Melayu. Disember 1946 1 Februari 1948 Diisytiharkan PTM (Persekutuan Tanah Melayu) . 2 orang India . dua orang wakil UMNO. enam orang pegawai British. bertugas untuk mendapatkan pandangan orang bukan Melayu mengenai draf perlembagaan oleh Jawatankuasa Kerja. 2 orang Cina. British tubuhkan Jawatankuasa Perunding : 5 orang Eropah.

Satu persetujuan yang dicapai di antara Melayu. Kontrak Sosial (1948) Ia berkait rapat dengan bantahan Melayu terhadap elemen-elemen yang termaktub dalam Perlembagaan Kesatuan Malaya 1946. . Cina dan India semasa mewujudkan Persekutuan Tanah Melayu 1948 di bawah naungan Inggeris.

Ia mengambil kira kedudukan bukan Melayu iaitu Cina dan India dalam negara yang bakal merdeka dari Inggeris. . Kontrak Sosial (1948) Kontrak Sosial 1948 menjadi asas Merupakan hasil kepada proses tawar Perlembagaan menawar antara Persekutuan Tanah Melayu dan bukan Melayu 1948 Melayu Peruntukan-peruntukan dalam Kontrak Sosial 1948 menjamin peranan dan ketuanan Melayu dalam proses politik negara.

Tan • J.C.PTM : Ikatan kerjasama antara orang Melayu dengan orang bukan Melayu semakin kuat.C Thuraisingham . Ditubuhkan secara tidak rasmi untuk membincangkan pelbagai isu .E. Penubuhan CLC (Communities Liason Committee) pada tahun 1949. Tokoh CLC : • Dato’ Onn Jaafar • Dato’ Abdul Wahab Abdul Aziz • Tan Cheng Lock • C. kedudukan istimewa orang Melayu serta dasar-dasar pendidikan.S Gooting • E. kewarganegaraan.

Berjaya memupuk persefahaman antara pemimpin pelbagai kaum. .

Kerjasama erat terus terjalin dalam beberapa siri pilihanraya yang telah diadakan Pembentukan Perikatan menunjukkan bermulanya era kerjasama yang mantap dalam kalangan golongan etnik di Tanah Melayu ke arah kemerdekaan .KRONOLOGI TITIK AKOMODATIF SEPANJANG PENGGUBALAN PERLEMBAGAAN MALAYSIA.

KRONOLOGI TITIK AKOMODATIF SEPANJANG PENGGUBALAN PERLEMBAGAAN MALAYSIA. Kemenangan dalam Pilihan Raya Majlis Perbandaran menyebabkan satu rundingan meja bulat diadakan antara UMNO dan MCA . Bertujuan mencari persefahaman dan kerjasama antara dua kumpulan etnik terbesar dalam menuntut kemerdekaan.

Apabila UMNO mempelawa dan bekerjasama dengan MCA lalu bergabung dan membentuk Perikatan. ternyata tindakan ini memperlihatkan sifat terbuka antara etnik. . Kerjasama yang lebih erat antara Melayu dan bukan Melayu terus terjalin apabila British mensyaratkan kemerdekaan tersebut.KRONOLOGI TITIK AKOMODATIF SEPANJANG PENGGUBALAN PERLEMBAGAAN MALAYSIA. iaitu rela berkongsi dan berakomodatifkan demi perpaduan kaum.

” . Sungguhpun ada jaminan hak-hak istimewa orang Melayu dalam Perjanjian Persekutuan.. Orang Melayu sedia memberikan hak-hak yang munasabah dan patut kepada orang bukan Melayu. Orang Melayu telah memberikan pengorbanan yang begitu banyak daripada hak-hak sebagai Bumiputera Tanah Melayu kepada bangsa-bangsa bukan Melayu. Belum ada satu bangsa anak negeri yang begitu berbudi sebanyak seperti yang diperbuat oleh orang Melayu.“ …. tetapi ini tidak sesekali mencegah dan menyekat bangsa-bangsa bukan Melayu daripada mencapai kesenangan dan kejayaan dan lagi sehingga sekarang hak-hak istimewa Melayu itu masih belum menghasilkan keadaan setaraf antara orang Melayu dengan bukan Melayu.

sedaya upaya untuk calon-calon Cina dan India". malah mereka bekerja keras.H. TAR. MCA dan MIC menerima konsep hak-hak keistimewaan org2 Melayu sementara kaum CIna dan India bebas mencari kesenangan dan kejayaan di negara ni. Tan "… mereka dengan penuh rela menyokong calon-calon Perikatan berbangsa Cina dan India. Bukan sahaja mereka melepaskan kerusi-kerusi yang tidak syak lagi boleh menjadi milik mereka. . berharap gabungan UMNO.Semangat ini juga telah diakui dan diiktiraf oleh pemimpin bukan Melayu seperti yang dikatakan oleh T. Kemenangan pilihan raya ini membuktikan Perikatan pimpinan TAR. menunjukkan aliran politik yang bukan bercorak perkauman.

MCA & MIC bukanlah parti politik tapi lebih bermotifkan menjaga kebajikan & kepentingan kaum masing-masing. . rela kongsi kuasa & toleransi demi perpaduan. Pelawaan orang Melayu menggambarkan sifat keterbukaan mereka & sedia berkorban.Huraikan bagaimana tolak ansur antara kaum telah mempercepatkan proses kemerdekaan Tanah Melayu Sebelum pilihanraya.

Melalui pilihanraya umum pertama (1955). Kemenangan PERIKATAN menjadi bukti kepada Inggeris bahawa orang Melayu & bukan Melayu boleh bekerjasama. Perikatan yang didominasikan oleh UMNO sepatutnya boleh membentuk kerajaan tanpa perlu bergabung dengan MCA & MIC namun hal ini tidak dilakukan. . Inggeris mensyaratkan bahawa kemerdekaan akan hanya diberikan sekiranya rakyat negara ini bersatu padu & bekerjasama. pengorbanan & kompromi UMNO cukup besar.

lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.• http://www.youtube. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu.com/watch?v=dP4yZcIKwfI • Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak. supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain).youtube.13 . Alhujurat. (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya).com/watch?v=cO3occeZr-I • http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->