P. 1
Nilai Dan Etika Dalam Pengajian Sosial

Nilai Dan Etika Dalam Pengajian Sosial

|Views: 0|Likes:
Published by RayBeng Bousch

More info:

Published by: RayBeng Bousch on Jan 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2014

pdf

text

original

MUHAMMAD FARIZ B PAUZI WAN AHMAD DANI B WAN MD ZUBIL SHAHRUL FAIZ B MOHAMED SHARI

KONSEP NILAI, MORAL & ETIKA

Etika -merujuk kepada peraturanperaturan yang ditentukan untuk memperbaiki sesuatu keadaan. Nilai -merupakan standard dan prinsip kita dalam mempertimbangkan harga sasuatu benda, perbuatan, tingkah laku, kejadian dan keadaan sama ada benar,baik,berguna,d ingini atau sebaliknya

Moral- merujuk kepada tingkah laku.

AKTIVITI-AKTIVITI KO-KURIKULUM YANG MENJURUS KE ARAH PEMUPUKAN NILAI DAN ETIKA .

Sukan dan Permainan Unit Beruniform KOMPONENKOMPONEN AKTIVITI KOKURIKULUM Keagamaan. Kesenian dan Kebudayaan Kelab dan Badan Berpersatuan .

pesawah. Batu Lima. Parit Hj Napis. Kebanyakan penduduk di persekitaran sekolah ini bekerja sebagai petani. murid-murid yang hadir ke sekolah ini adalah terdiri daripada kampung-kampung yang berdekatan seperti Parit Hj Amin. ~Selain itu juga. dan Taman Pelangi yang berdekatan dengan sekolah . pekerja kilang dan jabatan kerajaan.~Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu adalah sebuah sekolah kecil yang terletak di kawasan luar bandar. Parit Hj Ali.

contoh-contoh aktiviti ko-kurikulum di Sekolah Kebangsaan Jalan Bahru ini ialah unit beruniform iaitu Pengakap.Bola Baling dan Persatuan/ Kelab iaitu Kelab Kebudayaan.Persatuan Bulan Sabit Merah. Puteri Islam Sukan dan Permainan iaitu Bola Sepak. Kelab IT dan Kemahiran Hidup aktiviti ko kurikulum ini tidak dijalankan selama sebulan kami di sini kerana bersempenaan dengan bulan ramadhan .

jasmani dan sosial pelajar. ANALISIS KEBERKESANAN AKTIVITI-AKTIVITI KOKURIKULUM . • Aktiviti-aktiviti ko-kurikulum memberikan arah dan hala tuju kepada pelajar supaya menceburkan diri dalam kegiatan yang berfaedah.• Kegiatan ko-kurikulum yang dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu ini dianggap sangat berkesan untuk memupuk nilai dan etika dalam kalangan murid juga keseimbangan perkembangan mental dan perkembangan rohani.

• Sehubungan dengan itu juga.• Sebagai contoh. . kawad statik yang dilaksanakan berjaya mendisiplinkan diri murid serta menggalakkan semangat bekerjasama antara mereka sebagai sebuah pasukan kawad. antara aktiviti yang dilaksanakan iaitu kawad statik dapat mencapai objektif iaitu memberikan pendedahan awal yang efektif kepada murid-murid dan menyemarakkan semangat juang yang tinggi dalam kalangan mereka. dalam unit beruniform iaitu Pengakap.

PENGAKAP BOLA SEPAK .

KELAB KEBUDAYAAN .PUTERI ISLAM. BOLA BALING.

permainan seperti bola baling dilihat memberikan impak yang menyeluruh dalam diri murid-murid. disiplin dan kerjasama berpasukan merupakan objektif yang sangat ditekankan.• Dalam aktiviti Sukan dan Permainan. . • Dalam permainan bola baling.

murid yang tidak membawa kelengkapan seperti kasut bola dan pakaian sukan tidak akan dibenarkan turut serta bermain bersama rakan-rakan mereka yang lain.• Sehubungan dengan itu. • Murid yang tidak memenuhi syarat permainan juga biasanya dikenakan denda seperti lari mengelilingi padang sekolah sebanyak 10 kali untuk satu kesalahan . guru memastikan murid melakukan aktiviti pemanasan badan bertujuan untuk mengelakkan dan mengurangkan risiko kecederaan kepada murid. • Selain itu. sebelum memulakan permainan.

• Manakala aktiviti paluan kompang ini. • Selain itu. kepentingan semangat kerjasama dapat dinilai apabila murid perlu memalu kompang secara bersama-sama untuk menghasilkan bunyi yang betul dan nada yang seiring dengan nada yang telah diajarkan oleh guru mereka . nilai kerjasama dapat dididik dalam diri murid apabila mereka senantiasa bersama-sama menjalani latihan kompang di sekolah. semasa paluan kompang dijalankan.

. Majlis Bacaan Yaasin Tahun 6 .Lampiran gambar.

Majlis Khatam Al Quran dan Sumbangan Duit Raya .

Majlis Sambutan Hari Kemerdekaan .

Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri .

Pembahagian Susu 1Malaysia .

nilai bekerjasama dalam berpasukan berjaya diterapkan dalam usaha untuk memastikan murid-murid mengamalkan tingkah laku yang baik sebagai seorang pelajar. • Contohnya. . • Murid-murid yang menyertai Unit Beruniform seperti Tunas Pengakap.Kesimpulan • Secara keseluruhannya. aktiviti-aktiviti ko-kurikulum yang dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu ini didapati berkesan dalam usaha untuk mencapai objektif yang telah ditentukan terutama dalam aspek nilai. Permainan Bola Baling dan Kelab Kebudayaan contohnya dapat memupuk nilai-nilai murni dalam diri pelajar.

• Disiplin diri yang tinggi dan mematuhi arahan ketua juga menjadi tunjang utama kepada kejayaan dalam setiap aktiviti ko-kurikulum yang diceburi oleh murid. bergaduh dan sebagainya. nilai kerjasama berjaya membentuk sebuah pasukan contohnya dalam permainan bola baling untuk memenangi setiap perlawanan yang dianjurkan. • Tanpa disiplin diri. • Murid seharusnya berusaha melalui penglibatan dalam aktiviti kokurikulum untuk meningkatkan disiplin diri mereka yang boleh dijadikan panduan dan teladan kepada murid-murid lain. . secara tidak langsung. murid akan terlibat dengan pelbagai masalah yang menjadi punca mereka terlibat dengan gejala-gejala yang tidak sihat seperti ponteng.• Sehubungan dengan itu juga.

.TAMAT….TERIMA KASIH . SEKIAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->