MUHAMMAD FARIZ B PAUZI WAN AHMAD DANI B WAN MD ZUBIL SHAHRUL FAIZ B MOHAMED SHARI

KONSEP NILAI, MORAL & ETIKA

Etika -merujuk kepada peraturanperaturan yang ditentukan untuk memperbaiki sesuatu keadaan. Nilai -merupakan standard dan prinsip kita dalam mempertimbangkan harga sasuatu benda, perbuatan, tingkah laku, kejadian dan keadaan sama ada benar,baik,berguna,d ingini atau sebaliknya

Moral- merujuk kepada tingkah laku.

AKTIVITI-AKTIVITI KO-KURIKULUM YANG MENJURUS KE ARAH PEMUPUKAN NILAI DAN ETIKA .

Sukan dan Permainan Unit Beruniform KOMPONENKOMPONEN AKTIVITI KOKURIKULUM Keagamaan. Kesenian dan Kebudayaan Kelab dan Badan Berpersatuan .

~Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu adalah sebuah sekolah kecil yang terletak di kawasan luar bandar. pesawah. dan Taman Pelangi yang berdekatan dengan sekolah . ~Selain itu juga. pekerja kilang dan jabatan kerajaan. Batu Lima. murid-murid yang hadir ke sekolah ini adalah terdiri daripada kampung-kampung yang berdekatan seperti Parit Hj Amin. Kebanyakan penduduk di persekitaran sekolah ini bekerja sebagai petani. Parit Hj Ali. Parit Hj Napis.

Bola Baling dan Persatuan/ Kelab iaitu Kelab Kebudayaan. Puteri Islam Sukan dan Permainan iaitu Bola Sepak.Persatuan Bulan Sabit Merah.contoh-contoh aktiviti ko-kurikulum di Sekolah Kebangsaan Jalan Bahru ini ialah unit beruniform iaitu Pengakap. Kelab IT dan Kemahiran Hidup aktiviti ko kurikulum ini tidak dijalankan selama sebulan kami di sini kerana bersempenaan dengan bulan ramadhan .

• Kegiatan ko-kurikulum yang dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu ini dianggap sangat berkesan untuk memupuk nilai dan etika dalam kalangan murid juga keseimbangan perkembangan mental dan perkembangan rohani. jasmani dan sosial pelajar. ANALISIS KEBERKESANAN AKTIVITI-AKTIVITI KOKURIKULUM . • Aktiviti-aktiviti ko-kurikulum memberikan arah dan hala tuju kepada pelajar supaya menceburkan diri dalam kegiatan yang berfaedah.

kawad statik yang dilaksanakan berjaya mendisiplinkan diri murid serta menggalakkan semangat bekerjasama antara mereka sebagai sebuah pasukan kawad. dalam unit beruniform iaitu Pengakap. antara aktiviti yang dilaksanakan iaitu kawad statik dapat mencapai objektif iaitu memberikan pendedahan awal yang efektif kepada murid-murid dan menyemarakkan semangat juang yang tinggi dalam kalangan mereka. .• Sebagai contoh. • Sehubungan dengan itu juga.

PENGAKAP BOLA SEPAK .

BOLA BALING. KELAB KEBUDAYAAN .PUTERI ISLAM.

.• Dalam aktiviti Sukan dan Permainan. disiplin dan kerjasama berpasukan merupakan objektif yang sangat ditekankan. permainan seperti bola baling dilihat memberikan impak yang menyeluruh dalam diri murid-murid. • Dalam permainan bola baling.

• Sehubungan dengan itu. guru memastikan murid melakukan aktiviti pemanasan badan bertujuan untuk mengelakkan dan mengurangkan risiko kecederaan kepada murid. • Murid yang tidak memenuhi syarat permainan juga biasanya dikenakan denda seperti lari mengelilingi padang sekolah sebanyak 10 kali untuk satu kesalahan . sebelum memulakan permainan. • Selain itu. murid yang tidak membawa kelengkapan seperti kasut bola dan pakaian sukan tidak akan dibenarkan turut serta bermain bersama rakan-rakan mereka yang lain.

• Manakala aktiviti paluan kompang ini. semasa paluan kompang dijalankan. nilai kerjasama dapat dididik dalam diri murid apabila mereka senantiasa bersama-sama menjalani latihan kompang di sekolah. kepentingan semangat kerjasama dapat dinilai apabila murid perlu memalu kompang secara bersama-sama untuk menghasilkan bunyi yang betul dan nada yang seiring dengan nada yang telah diajarkan oleh guru mereka . • Selain itu.

Majlis Bacaan Yaasin Tahun 6 .Lampiran gambar..

Majlis Khatam Al Quran dan Sumbangan Duit Raya .

Majlis Sambutan Hari Kemerdekaan .

Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri .

Pembahagian Susu 1Malaysia .

Permainan Bola Baling dan Kelab Kebudayaan contohnya dapat memupuk nilai-nilai murni dalam diri pelajar. • Murid-murid yang menyertai Unit Beruniform seperti Tunas Pengakap. • Contohnya. . aktiviti-aktiviti ko-kurikulum yang dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu ini didapati berkesan dalam usaha untuk mencapai objektif yang telah ditentukan terutama dalam aspek nilai.Kesimpulan • Secara keseluruhannya. nilai bekerjasama dalam berpasukan berjaya diterapkan dalam usaha untuk memastikan murid-murid mengamalkan tingkah laku yang baik sebagai seorang pelajar.

.• Sehubungan dengan itu juga. murid akan terlibat dengan pelbagai masalah yang menjadi punca mereka terlibat dengan gejala-gejala yang tidak sihat seperti ponteng. • Disiplin diri yang tinggi dan mematuhi arahan ketua juga menjadi tunjang utama kepada kejayaan dalam setiap aktiviti ko-kurikulum yang diceburi oleh murid. • Tanpa disiplin diri. bergaduh dan sebagainya. secara tidak langsung. • Murid seharusnya berusaha melalui penglibatan dalam aktiviti kokurikulum untuk meningkatkan disiplin diri mereka yang boleh dijadikan panduan dan teladan kepada murid-murid lain. nilai kerjasama berjaya membentuk sebuah pasukan contohnya dalam permainan bola baling untuk memenangi setiap perlawanan yang dianjurkan.

. SEKIAN.TAMAT….TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful