MUHAMMAD FARIZ B PAUZI WAN AHMAD DANI B WAN MD ZUBIL SHAHRUL FAIZ B MOHAMED SHARI

KONSEP NILAI, MORAL & ETIKA

Etika -merujuk kepada peraturanperaturan yang ditentukan untuk memperbaiki sesuatu keadaan. Nilai -merupakan standard dan prinsip kita dalam mempertimbangkan harga sasuatu benda, perbuatan, tingkah laku, kejadian dan keadaan sama ada benar,baik,berguna,d ingini atau sebaliknya

Moral- merujuk kepada tingkah laku.

AKTIVITI-AKTIVITI KO-KURIKULUM YANG MENJURUS KE ARAH PEMUPUKAN NILAI DAN ETIKA .

Kesenian dan Kebudayaan Kelab dan Badan Berpersatuan .Sukan dan Permainan Unit Beruniform KOMPONENKOMPONEN AKTIVITI KOKURIKULUM Keagamaan.

murid-murid yang hadir ke sekolah ini adalah terdiri daripada kampung-kampung yang berdekatan seperti Parit Hj Amin. Batu Lima. pekerja kilang dan jabatan kerajaan. pesawah. Parit Hj Napis.~Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu adalah sebuah sekolah kecil yang terletak di kawasan luar bandar. ~Selain itu juga. Parit Hj Ali. Kebanyakan penduduk di persekitaran sekolah ini bekerja sebagai petani. dan Taman Pelangi yang berdekatan dengan sekolah .

Puteri Islam Sukan dan Permainan iaitu Bola Sepak.Bola Baling dan Persatuan/ Kelab iaitu Kelab Kebudayaan.contoh-contoh aktiviti ko-kurikulum di Sekolah Kebangsaan Jalan Bahru ini ialah unit beruniform iaitu Pengakap.Persatuan Bulan Sabit Merah. Kelab IT dan Kemahiran Hidup aktiviti ko kurikulum ini tidak dijalankan selama sebulan kami di sini kerana bersempenaan dengan bulan ramadhan .

• Kegiatan ko-kurikulum yang dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu ini dianggap sangat berkesan untuk memupuk nilai dan etika dalam kalangan murid juga keseimbangan perkembangan mental dan perkembangan rohani. ANALISIS KEBERKESANAN AKTIVITI-AKTIVITI KOKURIKULUM . • Aktiviti-aktiviti ko-kurikulum memberikan arah dan hala tuju kepada pelajar supaya menceburkan diri dalam kegiatan yang berfaedah. jasmani dan sosial pelajar.

. dalam unit beruniform iaitu Pengakap. kawad statik yang dilaksanakan berjaya mendisiplinkan diri murid serta menggalakkan semangat bekerjasama antara mereka sebagai sebuah pasukan kawad. antara aktiviti yang dilaksanakan iaitu kawad statik dapat mencapai objektif iaitu memberikan pendedahan awal yang efektif kepada murid-murid dan menyemarakkan semangat juang yang tinggi dalam kalangan mereka. • Sehubungan dengan itu juga.• Sebagai contoh.

PENGAKAP BOLA SEPAK .

KELAB KEBUDAYAAN .PUTERI ISLAM. BOLA BALING.

disiplin dan kerjasama berpasukan merupakan objektif yang sangat ditekankan. . • Dalam permainan bola baling. permainan seperti bola baling dilihat memberikan impak yang menyeluruh dalam diri murid-murid.• Dalam aktiviti Sukan dan Permainan.

guru memastikan murid melakukan aktiviti pemanasan badan bertujuan untuk mengelakkan dan mengurangkan risiko kecederaan kepada murid. • Selain itu. sebelum memulakan permainan. murid yang tidak membawa kelengkapan seperti kasut bola dan pakaian sukan tidak akan dibenarkan turut serta bermain bersama rakan-rakan mereka yang lain. • Murid yang tidak memenuhi syarat permainan juga biasanya dikenakan denda seperti lari mengelilingi padang sekolah sebanyak 10 kali untuk satu kesalahan .• Sehubungan dengan itu.

nilai kerjasama dapat dididik dalam diri murid apabila mereka senantiasa bersama-sama menjalani latihan kompang di sekolah.• Manakala aktiviti paluan kompang ini. semasa paluan kompang dijalankan. kepentingan semangat kerjasama dapat dinilai apabila murid perlu memalu kompang secara bersama-sama untuk menghasilkan bunyi yang betul dan nada yang seiring dengan nada yang telah diajarkan oleh guru mereka . • Selain itu.

.Lampiran gambar. Majlis Bacaan Yaasin Tahun 6 .

Majlis Khatam Al Quran dan Sumbangan Duit Raya .

Majlis Sambutan Hari Kemerdekaan .

Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri .

Pembahagian Susu 1Malaysia .

• Contohnya. . Permainan Bola Baling dan Kelab Kebudayaan contohnya dapat memupuk nilai-nilai murni dalam diri pelajar. nilai bekerjasama dalam berpasukan berjaya diterapkan dalam usaha untuk memastikan murid-murid mengamalkan tingkah laku yang baik sebagai seorang pelajar. aktiviti-aktiviti ko-kurikulum yang dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu ini didapati berkesan dalam usaha untuk mencapai objektif yang telah ditentukan terutama dalam aspek nilai. • Murid-murid yang menyertai Unit Beruniform seperti Tunas Pengakap.Kesimpulan • Secara keseluruhannya.

• Sehubungan dengan itu juga. • Tanpa disiplin diri. . nilai kerjasama berjaya membentuk sebuah pasukan contohnya dalam permainan bola baling untuk memenangi setiap perlawanan yang dianjurkan. murid akan terlibat dengan pelbagai masalah yang menjadi punca mereka terlibat dengan gejala-gejala yang tidak sihat seperti ponteng. secara tidak langsung. bergaduh dan sebagainya. • Murid seharusnya berusaha melalui penglibatan dalam aktiviti kokurikulum untuk meningkatkan disiplin diri mereka yang boleh dijadikan panduan dan teladan kepada murid-murid lain. • Disiplin diri yang tinggi dan mematuhi arahan ketua juga menjadi tunjang utama kepada kejayaan dalam setiap aktiviti ko-kurikulum yang diceburi oleh murid.

TAMAT….TERIMA KASIH . SEKIAN..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful