MUHAMMAD FARIZ B PAUZI WAN AHMAD DANI B WAN MD ZUBIL SHAHRUL FAIZ B MOHAMED SHARI

KONSEP NILAI, MORAL & ETIKA

Etika -merujuk kepada peraturanperaturan yang ditentukan untuk memperbaiki sesuatu keadaan. Nilai -merupakan standard dan prinsip kita dalam mempertimbangkan harga sasuatu benda, perbuatan, tingkah laku, kejadian dan keadaan sama ada benar,baik,berguna,d ingini atau sebaliknya

Moral- merujuk kepada tingkah laku.

AKTIVITI-AKTIVITI KO-KURIKULUM YANG MENJURUS KE ARAH PEMUPUKAN NILAI DAN ETIKA .

Sukan dan Permainan Unit Beruniform KOMPONENKOMPONEN AKTIVITI KOKURIKULUM Keagamaan. Kesenian dan Kebudayaan Kelab dan Badan Berpersatuan .

Kebanyakan penduduk di persekitaran sekolah ini bekerja sebagai petani. pesawah. Batu Lima. Parit Hj Ali. murid-murid yang hadir ke sekolah ini adalah terdiri daripada kampung-kampung yang berdekatan seperti Parit Hj Amin. ~Selain itu juga.~Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu adalah sebuah sekolah kecil yang terletak di kawasan luar bandar. pekerja kilang dan jabatan kerajaan. dan Taman Pelangi yang berdekatan dengan sekolah . Parit Hj Napis.

Puteri Islam Sukan dan Permainan iaitu Bola Sepak.contoh-contoh aktiviti ko-kurikulum di Sekolah Kebangsaan Jalan Bahru ini ialah unit beruniform iaitu Pengakap.Bola Baling dan Persatuan/ Kelab iaitu Kelab Kebudayaan.Persatuan Bulan Sabit Merah. Kelab IT dan Kemahiran Hidup aktiviti ko kurikulum ini tidak dijalankan selama sebulan kami di sini kerana bersempenaan dengan bulan ramadhan .

• Aktiviti-aktiviti ko-kurikulum memberikan arah dan hala tuju kepada pelajar supaya menceburkan diri dalam kegiatan yang berfaedah. jasmani dan sosial pelajar. ANALISIS KEBERKESANAN AKTIVITI-AKTIVITI KOKURIKULUM .• Kegiatan ko-kurikulum yang dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu ini dianggap sangat berkesan untuk memupuk nilai dan etika dalam kalangan murid juga keseimbangan perkembangan mental dan perkembangan rohani.

dalam unit beruniform iaitu Pengakap. • Sehubungan dengan itu juga.• Sebagai contoh. kawad statik yang dilaksanakan berjaya mendisiplinkan diri murid serta menggalakkan semangat bekerjasama antara mereka sebagai sebuah pasukan kawad. . antara aktiviti yang dilaksanakan iaitu kawad statik dapat mencapai objektif iaitu memberikan pendedahan awal yang efektif kepada murid-murid dan menyemarakkan semangat juang yang tinggi dalam kalangan mereka.

PENGAKAP BOLA SEPAK .

PUTERI ISLAM. KELAB KEBUDAYAAN . BOLA BALING.

permainan seperti bola baling dilihat memberikan impak yang menyeluruh dalam diri murid-murid. .• Dalam aktiviti Sukan dan Permainan. disiplin dan kerjasama berpasukan merupakan objektif yang sangat ditekankan. • Dalam permainan bola baling.

• Murid yang tidak memenuhi syarat permainan juga biasanya dikenakan denda seperti lari mengelilingi padang sekolah sebanyak 10 kali untuk satu kesalahan . • Selain itu. murid yang tidak membawa kelengkapan seperti kasut bola dan pakaian sukan tidak akan dibenarkan turut serta bermain bersama rakan-rakan mereka yang lain.• Sehubungan dengan itu. guru memastikan murid melakukan aktiviti pemanasan badan bertujuan untuk mengelakkan dan mengurangkan risiko kecederaan kepada murid. sebelum memulakan permainan.

kepentingan semangat kerjasama dapat dinilai apabila murid perlu memalu kompang secara bersama-sama untuk menghasilkan bunyi yang betul dan nada yang seiring dengan nada yang telah diajarkan oleh guru mereka . nilai kerjasama dapat dididik dalam diri murid apabila mereka senantiasa bersama-sama menjalani latihan kompang di sekolah. • Selain itu. semasa paluan kompang dijalankan.• Manakala aktiviti paluan kompang ini.

Majlis Bacaan Yaasin Tahun 6 .Lampiran gambar..

Majlis Khatam Al Quran dan Sumbangan Duit Raya .

Majlis Sambutan Hari Kemerdekaan .

Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri .

Pembahagian Susu 1Malaysia .

Kesimpulan • Secara keseluruhannya. • Contohnya. Permainan Bola Baling dan Kelab Kebudayaan contohnya dapat memupuk nilai-nilai murni dalam diri pelajar. • Murid-murid yang menyertai Unit Beruniform seperti Tunas Pengakap. aktiviti-aktiviti ko-kurikulum yang dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan Jalan Baharu ini didapati berkesan dalam usaha untuk mencapai objektif yang telah ditentukan terutama dalam aspek nilai. . nilai bekerjasama dalam berpasukan berjaya diterapkan dalam usaha untuk memastikan murid-murid mengamalkan tingkah laku yang baik sebagai seorang pelajar.

nilai kerjasama berjaya membentuk sebuah pasukan contohnya dalam permainan bola baling untuk memenangi setiap perlawanan yang dianjurkan. secara tidak langsung. . murid akan terlibat dengan pelbagai masalah yang menjadi punca mereka terlibat dengan gejala-gejala yang tidak sihat seperti ponteng. • Disiplin diri yang tinggi dan mematuhi arahan ketua juga menjadi tunjang utama kepada kejayaan dalam setiap aktiviti ko-kurikulum yang diceburi oleh murid.• Sehubungan dengan itu juga. • Tanpa disiplin diri. bergaduh dan sebagainya. • Murid seharusnya berusaha melalui penglibatan dalam aktiviti kokurikulum untuk meningkatkan disiplin diri mereka yang boleh dijadikan panduan dan teladan kepada murid-murid lain.

TERIMA KASIH . SEKIAN..TAMAT….