P. 1
rpt muzik tahun 4

rpt muzik tahun 4

|Views: 108|Likes:
Published by Is Mh
muzik tahun 4
muzik tahun 4

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Is Mh on Jan 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/11/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN muzik TAHUN 4 2013

SEKOLAH KEBANGSAAN CYBERJAYA PERSIARAN BESTARI, ZON FLAGSHIP 2 63000 CYBERJAYA SELANGOR DARUL EHSAN

Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013

Minggu 1 02/01 – 04/01

Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA

Item ARAS 1 (a)

Hasil Pembelajaran ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan bar dalam meter 3 4 4 dan 4 ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas bar dalam meter 3 dan 4. 4 4

Cadangan Aktiviti / Catatan

1.1.1 Detik  Detik berkala

Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang enam bar dalam meter 3 4 4 dan 4

Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

2 07/01 – 11/01

Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik Postur ; Sebutan ; Pernafasan ; Penghasilan ton ; Ekspresi

ARAS 1 (a) Mempraktikkan teknik nyanyian yang betul ketika menyanyi.

ARAS 2 Mengamalkan tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi.

ARAS 3 Mengamalkan lebih daripada tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi. Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknik-teknik yang dipelajari.

3 14/01 – 18/01

Aspek 3 EKSPRESI KREATIF

3.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui - Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan ;

ARAS 1 (a) Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi

ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan

ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara, alat muzik, alat

2

Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya

lakaran grafik. 4 4 4 3. 4 .1 IRAMA 1. 5 28/01 – 01/02 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 2 Menyatakan ciriciri meter 2 4.1. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional. bertulis. 3 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . Memberi respon secara gerakan. 3 . 3 . Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 . Mengecam lagu AB dan ABA. menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan atau bersendirian.2 Meter 2 . 3 . 4 dengan 4 4 jelas. perkusi badan. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari . sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru.1  NYANYIAN Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. 4. Cadangan Aktiviti / Catatan improvisasi.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Bahan improvisasi Hasil Pembelajaran yang ditetapkan. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. 4 dengan 4 4 jelas. ARAS 3 Membanding beza meter 2 . 4 4 4 4 ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis meter pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. 4 21/01 – 25/01 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.

 7 11/02 – 15/03 (Cuti Tahun Baru Cina) Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. 4 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya .2. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang empat bar. Latihan memegang dan memainkan dram getar. ARAS 2 Memainkan dram getar. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor lengkap secara berpandu.1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan ARAS 1 (a) Memainkan dram getar. Membalas corak irama yang diberi dengan menggunakan alat perkusi. dram tenor dan alat perkusi lain. ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter.2 IMPROVISASI  Pengalaman kreatif Mengimprovisasi corak irama ARAS 1 (a)Mengimprovi sasi corak irama sepanjang dua bar yang betul dari segi nilai not dan meter. Skor lengkap:  dua alat perkusi  tiga alat perkusi  empat alat perkusi 6 04/02 – 08/02 PENGALAMAN MUZIKAL 2. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang dua bar. ARAS 2 Mengimprovisasi corak irama sepanjang empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter.2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental secara ensembel.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Memainkan dram getar.

Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. melakar. pantun. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo. Cepat . 9 25/02 – 01/03 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Sederhana Perubahan tempo – Ansur cepat .3 Tempo  Lambat . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Melukis. Ansur lambat ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis tempo pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. 8 18/02 – 22/02 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. menulis refleksi.1 IRAMA 1.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. dengan betul. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo lagu yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan ciriciri perubahan tempo pada lagu yang diperdengar dengan jelas. catatan rasa dan fikiran.  5 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya .1.

mi . so . la . fa .4. ti . do’ dalam lagu yang diberi dengan tepat. 2.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Menyanyikan dengan tepat pic do . mi . ti . do’. re. fa . mi . la . mi . 6 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . fa .2. Membaca dan menulis notasi muzik. ti . fa . la . re . so . ARAS 2 Menyanyikan pic do .1 Lambang not muzik dan tanda rehat ARAS 1 (a) Mengenal pasti simbol notasi muzik tanpa baluk dengan betul ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul. ti . mi . do’. fa . so . menyanyi dan memainkan melodi mudah. re . Membuat latihan solfa dengan pic do .1 Menyanyi  Solfa – do . 11 Ujian Bulanan 1 11/03 – 15/03 12 18/03 – 22/03 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik SISTEM NOTASI 1. Menyanyikan lagu atau keratan lagu yang mengandungi pic do . so .2 PENGALAMAN MUZIK ARAS 1 (a) Menyanyikan pic do . ti . fa . re . la . re . 10 04/03 – 08/03 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. la . so . Membaca notasi. do’. la . do’ dalam keratan lagu yang diberi dengan tepat. ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul menggunakan alat muzik. so . do’ secara berpandu dengan tepat. re . mi . ti .

re.4  SISTEM NOTASI Kedudukan not pada baluk (b) Mengecam not pada baluk dengan betul. so.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 13 01/04 – 05/04 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. mi. 7 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . so. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. Mengecam semua not pada baluk dengan betul dan pantas. Mengecam 6-8 not pada baluk dengan betul dan pantas. mi la. so. mi. re la. Membaca dan menulis notasi muzik pada baluk. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. do 14 08/04 – 12/04 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Memainkan rekoder mengikut skor yang disediakan.2 IMPROVISASI  Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru.

Masri. Inang dan Zapin. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 15 15/04 – 19/04 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.4.2 Memainkan alat perkusi • Kemahiran bermain perkusi ARAS 1 (a) Memainkan corak irama dengan betul dari segi detik. ARAS 3 Menyatakan ciriciri rentak zapin dengan betul.3 4 4 4 secara solo dan berkumpulan.5 Corak irama  Rentak  Zapin ARAS 1 (a) Mengecam lagu berentak zapin daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac. Masri. tekanan. Waltz. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak zapin dengan betul. tempo dan dinamik.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.1 IRAMA 1. Inang dan Zapin.1.3. 16 22/04 – 26/04 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar. 17 Aspek 1 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya 1.1 IRAMA ARAS 1 ARAS 2 ARAS 3 Memadankan nilai not 8 . Menyanyi dan memainkan pelbagai lagu dalam meter 2. Waltz.

5 Corak irama  Ostinato irama ARAS 1 (a) Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul.2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain sambil membaca notasi ARAS 1 ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan lancar dan betul mengkut notasi. Mengenal pasti not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Memainkan corak irama sepanjang lapan bar atau lebih dengan lancar dan betul mengkut notasi. Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi.1. 19 13/05 – 17/05 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Mendengar.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu 29/04 – 03/05 Aspek 1. Memadankan corak irama yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan. 9 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . Cadangan Aktiviti / Catatan yang diperdengar dengan notasi yang dipaparkan.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.1. (b) Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul mengikut notasi.       18 06/05 – 10/05 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Membaca dan memainkan corak irama dan ostinato. ARAS 2 Mengajuk semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul. Menulis corak irama yang diperdengar dengan betul menggunakan not dan tanda rehat yang telah dipelajari. ARAS 3 Memainkan semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul.4 PENGHARGAAN ESTETIK Item Nilai not dan tanda rehat (a) Hasil Pembelajaran Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul. menyebut dan memainkan pelbagai ostinato irama.3.1 IRAMA 1.

ARAS 2 Mempraktikkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan betul semasa bermain rekoder dengan bimbingan guru. Penghasilan ton . Embouchure . tengah. Rendah . membunyikan dan memainkan pic tinggi.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.2 MELODI 1. 22 17/06 – 21/06 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 2 Mengenal pasti dengan betul pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu. \ ARAS 3 Menganalisis lagu dari segi pic dengan tepat. rendah. tengah. Mengecam aras pic dalam Tunjuk cara dan latihan teknik. tertinggi dan terendah daripada sekumpulan bunyi yang diperdengar 10 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . Tengah . Mendengar. rendah. Penjarian.2 Memainkan alat perkusi  Aplikasi teknik – Postur . ARAS 1 (a) Menunjukkan teknik yang betul semasa bermain rekoder. Pernafasan .2.. Penglidahan . ARAS 3 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan betul semasa bermain rekoder tanpa bimbingan guru. Terendah ARAS 1 (a) Mengenal pasti pic tinggi.1 Pic  Aras pic – Tinggi . Tertinggi . tertinggi dan terendah. Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu 20 20/05 – 24/05 Aspek Item Hasil Pembelajaran Peperiksaan Pertengahan Tahun 2013 Cadangan Aktiviti / Catatan CUTI PERTENGAHAN TAHUN ( 25/5 – 09/6) 21 10/06 – 14/06 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.3.

1  MELODI Pic Pergerakan pic –Melompat . mengecam.4 1. Bertangga ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar.2. melompat. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. memainkan pic menurun menaik. mendatar dan bertangga. 23 24/06 – 28/06 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. catatan rasa dan fikiran. 24 01/07 – 05/07 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Mendatar .Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item dengan betul. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan 11 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . Membaca dan mengecam pic tertinggi dan terendah dalam lagu yang dinyanyikan. d)Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. a)Melukis. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. membunyikan. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. menulis refleksi. c)Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. b)Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar Mendengar.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan siri bunyi yang dimainkan. pantun. melakar.

D. E. D.4 secara solo dan berkumpulan. Bb . betul dan berekspresi. Membaca notasi . G. B.Not C tengah. Cadangan Aktiviti / Catatan pic yang dimainkan. Membaca dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 4 3 4. Latihan penjarian tanpa dan dengan tiupan.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran dengan betul.3. F#. C’. 12 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . ARAS 1 (b) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul.3.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental  Melodi yang mengandungi pic C tengah.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Latihan meniup dengan tumpuan kepada teknik pernafasan dan penglidahan. 25 08/07 – 12/07 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. F.4.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (a) Kemahiran bermain dan membaca notasi ARAS 1 (a)Memainkan not-not berkaitan dengan penjarian yang betul. A. D’ 26 15/07 – 19/07 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. ARAS 2 Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar dan ARAS 3 Memainkan lagu melebihi lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar.

G. C’.4 MELODI ARAS 1 ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. F#. Mendatar .corak irama  Ekspresi dinamik Hasil Pembelajaran betul. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.2. A. (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar. mengecam. Cadangan Aktiviti / Catatan Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor.  27 22/07 – 26/07 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. D Irama . mendatar dan bertangga. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. B. F. 3 . Mendengar.1 Pic  Pergerakan pic –Melompat . memainkan pic menurun menaik. melompat. 1.meter 2 . membunyikan.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item E. Bertangga 28 29/07 – 02/08 Ujian Bulanan 2 13 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . 4 4 4 4 .

ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai.2 MELODI 1. ARAS 3 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter dengan lancar dan betul mengikut skor atau tanpa skor. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Memainkan rekoder untuk mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.3.2 Harmoni  Lapisan suara Dron 14 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . Latihan memainkan melodi kaunter frasa demi frasa. Mendengar. ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. Menggabungkan permainan melodi kaunter dengan melodi.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal ARAS 1 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan betul mengikut skor dengan bimbingan guru. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental   Harmoni melodi kaunter 30 26/08 – 30/08 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. ARAS 2 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan lancar dan betul mengikut skor. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 ( 17/8 – 18/8) 29 19/08 – 23/08 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.2.

ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru.Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.2. mi.Inang Cina 31 02/09 – 06/09 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. re. mi la. 15 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . so. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  . menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.2 MELODI ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. mi.2 Harmoni  Lapisan suara – Ostinato Melodi Mendengar. 1. so. ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru.2 IMPROVISASI . so.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. re la. do 32 09/09 – 13/09 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai.

keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik semasa persembahan muzik nyanyian dan instrumentaldeng an bimbingan guru. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik ketika persembahan muzik nyanyian dan instrumental.4    Kriteria Persembahan Kesepaduan .Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. Memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik dan konsisten ketika persembahan muzik nyanyian dan istrumental. ARAS 3 Mengawal kesepaduan. Keseimbangan . Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  Inang Cina 33 16/09 – 20/09 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. ARAS 1 (a) Mengawal kesepaduan. ARAS 2 Mengawal kesepaduan. 16 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . Koordinasi .

Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu 34 23/09 – 27/09 Aspek Aspek 3 EKSPRESI KREATIF Item 3. Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar. Memainkan ostinato irama dengan alat perkusi untuk mengiringi lagu. 17 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya .2.2 MELODI 1.4 Bentuk  Frasa ARAS 1 (a) Mengenal pasti frasa Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian dan muzik instrumental yang diperdengar. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian dan muzik instrumental dengan deskripsi yang betul.frasa Mendengar. 36 07/10 – 11/10 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK 1.2 MELODI 1. Nipis ARAS 1 (a) Mengenal pasti tekstur muzik nyanyian dan muzik instrumental yang diperdengar dengan betul.mereka cipta ostinato irama ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Membina dua ostinato irama untuk mengiringi dua buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan.2.3 Tekstur  Deskripsi tekstur Tebal . ARAS 3 Membina lebih daripada dua ostinato irama untuk mengiringi lagu-lagu yang berlainan meter dan berlainan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. ARAS 2 Membanding beza frasa.3 REKA CIPTA  Pengalaman Kreatif . 35 30/09 – 04/10 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 3 Menyatakan ciriciri frasa lagu Cadangan Aktiviti / Catatan (a) Membina satu ostinato irama yang sesuai untuk mengiringi sebuah lagu menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan.

Tekstur . ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan Memainkan rekoder mengikut frasa. lakaran grafik. 18 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . Mengecam lagu AB dan ABA. Ciri-ciri frasa:     bilangan bar melodi yang berulang corak yang berulang kontur 37 14/10 – 18/10 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.Tempo . bertulis. dalam lagu yang diperdengar dengan betul.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item Hasil Pembelajaran dalam lagu yang diperdengar dengan betul.1 NYANYIAN  Memberi respon . Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. dimainkan atau diperdengar. Memberi respon secara gerakan. Membuat gerakan kreatif berdasarkan unit-unit frasa dalam lagu yang dinyanyikan.Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar.

menyanyi. bertulis. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. Aspek 3 40 04/11 – 08/11 PENGHARGAAN ESTETIK 4. lakaran grafik. Menandakan seksyenseksyen dalam lagu. ABA ARAS 1 (a) Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan tiga buah lagu yang diperdengar. 41 11/10 –15/11 Aspek 1 PERSEPSI 1.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu 38 21/10 – 25/10 39 28/10 – 01/11 Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Peperiksaan Akhir Tahun 2013 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. memainkan dan lagu-lagu berbentuk AB dan ABA.3. ARAS 2 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan empat buah lagu yang diperdengar. ARAS 3 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan enam buah lagu yang diperdengar.4 Bentuk  Struktur – AB .1 NYANYIAN  Memberi respon . ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. Membanding beza seksyen-seksyen dalam lagu. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari.1 Dinamik Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang 19 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . Memberi respon secara gerakan. Mengecam lagu AB dan ABA.2 MELODI 1.2.Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar.3 EKSPRESI ARAS 1 (a) Menyatakan jenis ARAS 2 Menandakan ARAS 3 Menyatakan 1.Tekstur . Mendengar .

menulis refleksi. Cadangan Aktiviti / Catatan didengari. melakar. Mendengar lagu dan menuliskan lambang dinamik pada senikata dan skor lagu yang mudah secara berpandu. dinyanyikan dan dimainkan. catatan rasa dan fikiran. Kuat .Rentak . ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Aspek 2 1. Beransur lembut . Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. pantun. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Melukis. Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder.Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. dinamik dengan betul pada skor lagu seperti yang diperdengar. perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar.2  MUZIK INSTRUMENTAL Memberi respon . Beransur kuat Hasil Pembelajaran dinamik pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek ESTETIK -Pengetahuan dan Kefahaman Bahasa Muzik  Item Lembut .Tempo .3 EKSPRESI ARAS 1 ARAS 2 ARAS 3 Mendengar dan 20 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya .

21 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya .Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek 1. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. catatan rasa dan fikiran. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Bersemangat . dinyanyikan dan dimainkan. Takut .3. Sedih .2 Mud PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item Hasil Pembelajaran (a) Menyatakan jenis mud empat buah lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Aspek 1 PERSEPSI 1. Cadangan Aktiviti / Catatan menyanyikan pelbagai jenis lagu. melakar. Cemas .4. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu yang didengari.Warna ton . Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Melukis.2 Tanda Isyarat dan Istilah ARAS 1 (a) Menyebut tanda ARAS 2 Mengenal pasti ARAS 3 Menganalisis Mengecam. Menyatakan jenis mud lapan buah lagu yang diperdengar dengan betul. pantun. Menyatakan jenis mud enam buah lagu yang diperdengar dengan betul.Tekstur .2 INSTRUMENTAL  Memberi respon . menulis refleksi. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. Riang .Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. membuat latihan menulis tanda-tanda isyarat.4 SISTEM NOTASI 1. Tenang Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. menyalin.

dengan betul.Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik  Item piano . Garis bar . Tanda kromat .Upacara .Perayaan . Garis tamat .dinamik .Fungsi ARAS 1 (b) Mengenal pasti fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. Fungsi lagu seperti . legato . tanda isyarat dan istilah dalam skor muzik. Harkat .frasa . skor muzik dengan betul secara berpandu.tempo . fermata/pause . forte .  jenis lagu 22 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya . ARAS 2 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. ARAS 3 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi tiga buah atau lebih lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. Kaitan .jenis not . Memadankan istilah dengan maksud yang diberi. Baluk .Tarian Membuat refleksi tentang muzik masyarakat Malaysia. allegro . dengan betul. Menganalisis skor dengan memberi fokus kepada: . staccato .bilangan bar . Cadangan Aktiviti / Catatan Menyebut istilah yang diberi.tanda isyarat Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK MUZIK MASYARAKAT MALAYSIA  Meneliti . Frasa . Klef trebel Hasil Pembelajaran isyarat dan istilah muzik. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia. Menyatakan maksud istilah. andante .

Rancangan Pelajaran Tahunan Muzik Tahun 4 2013 Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan  pakaian  alat muzik Contoh lagu Muzik Kuda Kepang Muzik Dikir Barat Muzik Dongdang Sayang Muzik Caklempong Muzik Tarian Singa Muzik Nobat 23 Disediakan oleh : Ismail bin Mohamad Hanafiah Guru Muzik SK Cyberjaya .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->