P. 1
arca

arca

|Views: 34|Likes:
Published by Shoby Sobana
pengenalan mengenai arca
pengenalan mengenai arca

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Shoby Sobana on Jan 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2013

pdf

text

original

Apa itu ARCA?

Maksud: Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi. Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pelbagai sudut. Pengertian arca berasal daripada bahasa latin iaitu sculpere bermakna satu proses mengukir, melarik , mencungkil dan menguris.

Di mana? Selalunya arca dapat dilihat di galeri, Taman permainan,Dan tempat – tempat yang menjadi tarikan pelancong seperti di muzium dan Tugu Peringatan.

Jenis – jenis Arca

Arca bersifat realis atau abstrak. *Arca realis menampilkan objek sebenar yang difahami kewujudannya seperti ukiran dan acuan patung manusia. *Arca abstrak pula adalah bersifat konseptual dan memerlukan daya pemikirkan yang tinggi untuk menginterpretasikan betuk dan maksud arca tersebut. Ini sesuai dengan peranan pengarca itu sendiri dalam merakam segala pengalaman dalam kehidupan melalui perluahan rasanya ke dalam bentuk arca. *Arca terbahagi kepada dua kategori yang besar iaitu arca estetik dan arca berfungsi. •Arca Asemblaj Arca ini adalah cantuman daripada pelbagai bahan buangan yang berbeza dan digabungkan menjadisebuah arca serta mendapat perhatian di Amerika sekitar tahun 1950-60. Arca tiga dimensi ini dilihat sebagai “junk sculpture”, iaitu arca barangan terpakai atau buruk dan rosak. Arca Asemblaj yang terkenal ialah “Homeege to New

mengikis dan sebagainya. keluli dan sebagainya. ia digunakan sebagai struktur asa atau bahagian dalaman biasanya diperbuat daripada dawai. Arca tanpa kerangka pula dibina berasaskan cantuman bahan-bahan seperti logam yang dicantum samada secara pateri atau kimpalan. Henri Matisse (1869-1954) dan Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini.York”. •Arca Luakan Pembinaan arca melalui teknik ukiran dan membuang mana-mana bahagian batu atau kayu. Biasanya bahan pembinaan arca ini ialah batu atau kayu. Contoh arca luakan antarabangsa yang terkenal ialah patung “David” karya Mochelangelo •Arca Timbulan Arca ini jga dikenali sebagai arca relief. Misalnya jika besi maka cantumannya juga besi. Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong. Bahagian luar mengandngi lapisan lain seperti bancuhan simen. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik. dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi. memahat. jika menggunakan alatan tajam untuk proses memotong. plaster of paris. Arca ini adalah kombinasi antara cirriciri catan dan arca. Arca jenis ini boleh dibina berasaskan teknik kerangka atau tidak berkerangka. tanah liat dan sebagainya. Contohnya. lilin. Untuk teknik kerangka. karya Jean Tinguely •Arca Binaan Arca ini ialah pembinaan cantuman daripada bahan-bahan yang sama. Pelbagai alat digunakan bergantung pada jenis dan kekerasan bahan. batu marmar. . Sekiranya bahan kayu maka canumannya juga adalah kayu.

di Malaysia antara arca dinding . dinding atau digantung pada syiling . timbulan dan asemblaj •Arca Dinding Arca dinding diperkenalkan oleh pelukis Abdul Latiff Mohidin. Arca ini adalah integrasi antara catan dan arca yang dihasilkan di atas permukaan kayu dan terlekat di dinding. lilin dan sebagainya. Pemindahannya berasaskan seni yang boleh bergerak. Terdapat juga bahan cecair yang kemdiannya dkeraskan melalui acuan seperti plaster paris. berombak. •Arca Stabail Berbeza dengan mobail. Biasanya arca dinding dihasilkan di atas kepingan kayu atau bangunan dan sebagai hiasan di meja. Gabungan ini bukan sahaja dari segi jenis malah teknik penghasilannya yang diserap dan dipengaruhi oleh disiplin lain seperti catan. Mobail ini digantung di atas syiling.•Arca GabunganArca gabungan ialah pengabungan beberapa jenis arca dalam menghasilkan karya. arca gabungan ini merupakan kombinasi daripada disiplin arca binaan. cetakan dan sebagainya. Seterusnya cairan tersebut akan membeku dan menjadi arca. Arca ini mempunyai pengaruh instalasi apabila penonton menikmati karya dengan berada dalam ruang persembahan arca tersebut dan bukan hanya di hadapan arca itu sahaja. Ini disebabkan ruang galeri telah menjadi sebahagian daripada karya. Tambahan pula. iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika dan diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Setelah acuan disediakan. •Arca Mobail Arca ini boleh bergerak sendiri. Arca stabail boleh bergerak tetapi pergerkannya terhad dan tidak seperti arca mobail yang boleh terawang-awang. Contoh arca tambahan / acuan ialah Tugu Negara.•Arca Tambahan Pembinaan arca tambahan dilakukan dengan menggunakan baha-bahan lembut seperti tanah liat dan bahan-bahan rapuh. cairan akan dituang ke dalam acuan. tanah liat. ia tidak terawang tetapi boleh bergerak kerana kedudukan yang boleh bergerak. dan biasanya terawang-awang. berputar. Arca ini dipelopori oleh Alexender Calder (188-1976).

Mobail biasanya digantung di atas siling.•Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . gam. tingkap . pengokot . bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama. plastisin. ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi. Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. atau pintu siling. Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik . didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut. berputar atau berombak.•Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapati.•STABAIL•Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawang-awang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak.•MOBAIL•Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk-bentuk dua dimensi. Bahan atau bahagaian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak. pita pelekat. Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama . Mobail mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak.•ASEMBLAJ•Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. Stabail tidak mempunyai sendi-sendi dimana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang. kertas .•Objek yang hendak disusun boleh digantung.yang terkenal adalah “Langkawi – 1977 daripada Abdul Latiff Mohidin”. Tahukah anda ciri – ciri arca? •DIORAMA• Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. Stabail boleh digantung di dinding.Apakah bahan yang digunakan dalam menghasilkan arca?DIORAMA•Bahan•Kotak kosong.

kadbod. dawai kokot.warna. tali. plastik lutsinar. tali. kertas warna dan bahan kutipanSTABAIL•Bahan•Dawai. penyangkut baju. penyangkut baju. pita pelekat .MODEL•Bahan•Gam. kayu dan bahan ringan yang sesuai digantung . pin. kayu dan bahan ringan yang sesuai digantung. benang dan bahan hiasan yang sesuaiMOBAIL•Bahan•Dawai .

Ketika itu boleh . dan India turut menghasilkan beraneka jenis seni arca dengan menggunakan bahan-bahan yang berlainan. Arca yang paling awal dijumpai merupakan arca ukiran daripada gading. -Merupakan pengucapan hasil seni yang bersifat 3D.Pada zaman ini. gangsa dan sebagainya kepada bahan plastic. nilon. dan bahan buangan lain. China. warganegara Switzerland. -Batu nisan dikeramat sungai udang pengkalan kampas negeri sembilan.M. -Arca moden pada tahun 1960 diterajui oleh Shed Ahmad Jamal dan Latif Mohidin Anthoni Lau dan Lee Kian Seng. -Bukti dilembah cemur perak(patung menggambarkan seorang mawata(arca terawal)). -Hasil karya dalam ruang rialiti atau ruang sebenar. Mesopotamia. -Penghasilan menggunakan unsur seni reka.ARCA DEFINISI. tanduk dan tanah liat. kayu. subjek dibina dalam bentuk figura manusia dan haiwan disebabkan fungsinya sebagai lambang yang bekaitan dengan system kepercayaan dan keagamaan mereka. Pengarca yang termahsyur yang mula menceburi bidang seni arca dalam bentuk abstrak pada zaman sebelum Perang Dunia Kedua iaitu Henry Moore yang berbangsa Inggeris dan Alberto Giacometti. -Penciptaan sejak zaman Srivijaya sekitar tahun ke-7 hingga 13 Masihi. Seni arca mula diketahui apabila terjumpanya patung kecil Cyladic yang diukir di sebuah pulau di Laut Aegean lebih kurang 4500 tahun yang lalu.Masyarakat zaman tamadun awal seperti orang Mesir. SEJARAH ARCA. Arca ini dihasilkan oleh orang Aurignacian dan Magladenia pada kira-kira tahun 8000 S. tulang. Yunani.Selepas Perang Dunia Kedua. -Boleh diamati pada ruang 360 darjah. fabric. bahan yang digunakan untuk penghasilan arca beralih daripada bahan tradisional seperti batu marmar.

Batu kapur. . Granit dan Marmar.Contoh arca berfungsi ialah labu sayong. Di Malaysia pula arca tidak berkembang dengan meluas.Arca Estetika. -Diletakkan di galeri atau tempat yang mudah dilihat.Berbentuk 3D menekankan fungsi dan kegunaan. Arca ukiran batu. Arca ukiran kayu. Syed Ahmad Jamal dan Lim Kian JENIS ARCA. para arcawan mula mengubah bentuk arca kepada bentuk yang abstrak seperti Hendry Moore dan Alberto Giacomitti.dikatakan semua arca-arca yang dibina berbentuk figura manusia dan ianya berkaitan dengan sistem kepercayaan dan keagamaan pada masa itu. Sebagai contoh. Pada sekitar tahun 1960-an pengarca-pengarca di Malaysia mula membentuk arca moden. Perkembangannya bermula dengan bentuk-bentuk yang berunsur magik untuk kegunaan keagamaan. 1. Latif Mohidin. Pada abad ke-20. tugu negara. -Ianya dihasilkan dalam bentuk gabungan. Arca berfungsi. dan keris. -Arca ini paling banyak di Malaysia. 5. Antara arcawan tempatan yang terkenal ketika itu ialah Anthony Lau (Rimba). -Arca paling tua dan boleh didapati dalam tokong cina purba. . . 2.Arca tanah liat. patung-patung orang asli kaum Jah Hud dan Mah Meri. Sebagai contoh ialah arca terkenal yang bertajuk The Laocoon (50 SM) yang menunjukkan satu situasi dramatik tiga orang lelaki di belit ular. . -Dihasilkan mengikut gubahan idea. -Pembuatan daripada kaulin(tanah liat putih untuk menghasilkan porselin) 4. 3. Terutamanya dikalangan suku kaum peribumi. -Ukiran ini amat rumit kerana perlu memahat.Aspe keindahan dan menyampaikan sesuatu mesej kepada audien seni. -Contoh Datu Qualam Ala Bastem.

6. -Gangsa merupakan kumpulan alaoy atau pancalogam daripada kombinasi tembaga. -Contoh: sebuah bilik. Arca luakan. 5. 4. -Contoh: batu kelikir dan ranting kayu. Arca inatalasi pemasangan. -Sesuai untuk teknik luakan ialah di buang bahagian tertentu. Arca binaan. 7. 7. -Menggunakan bahan -Contoh: binaan atau cantuman daripada bongkah kayu . lidi. Arca timbulan. -Teknik dan penggunaan bebas. -Tertumpu kepada arca yang mempunyai saiz yang kecil dan sederhana besar. -Bahan yang sesuai digunakan ialah bahan yang ringan. 1.6. besi. TEKNIK PENGHASILAN ARCA. -Bersifat cantuman atau pemasangan binaan arca yang meliputi kawasan yang tidak terhad.Arca lembut. -Boleh bergerak pada kedudukan yang tetap.menukul atau mencantum dengan skru ribet. zink dan timah. -Ia boleh dibentuk dan memotong logam dengan menyacip. tanah liat dan batu serta menggunakan teknik cantuman. . -Contoh: arca dairpada kain dan span. Arca stabil. Arca logam. 3. -Menggunakan bahan yang lembut. -Mempunyai tapak sebagai dasar arca. Arca gangsa. 2. -Menggunakan oksiasetilena menyebabkan logam mudah dikecilkan. Arca mobil.

8. -Bahannya adalah tanah liat. -Kegunaan acuan untuk membentuk arca.Dihasilkan dari permukaan bahan 2D. -Ia dilihat daripada bahagian hadapan dan terhasil dari teknik ukiran atau lakaran. .Arca acuan. plaster of paris dan getah. -Contoh: tanah liat ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->