P. 1
arca

arca

|Views: 35|Likes:
Published by Shoby Sobana
pengenalan mengenai arca
pengenalan mengenai arca

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Shoby Sobana on Jan 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2013

pdf

text

original

Apa itu ARCA?

Maksud: Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi. Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pelbagai sudut. Pengertian arca berasal daripada bahasa latin iaitu sculpere bermakna satu proses mengukir, melarik , mencungkil dan menguris.

Di mana? Selalunya arca dapat dilihat di galeri, Taman permainan,Dan tempat – tempat yang menjadi tarikan pelancong seperti di muzium dan Tugu Peringatan.

Jenis – jenis Arca

Arca bersifat realis atau abstrak. *Arca realis menampilkan objek sebenar yang difahami kewujudannya seperti ukiran dan acuan patung manusia. *Arca abstrak pula adalah bersifat konseptual dan memerlukan daya pemikirkan yang tinggi untuk menginterpretasikan betuk dan maksud arca tersebut. Ini sesuai dengan peranan pengarca itu sendiri dalam merakam segala pengalaman dalam kehidupan melalui perluahan rasanya ke dalam bentuk arca. *Arca terbahagi kepada dua kategori yang besar iaitu arca estetik dan arca berfungsi. •Arca Asemblaj Arca ini adalah cantuman daripada pelbagai bahan buangan yang berbeza dan digabungkan menjadisebuah arca serta mendapat perhatian di Amerika sekitar tahun 1950-60. Arca tiga dimensi ini dilihat sebagai “junk sculpture”, iaitu arca barangan terpakai atau buruk dan rosak. Arca Asemblaj yang terkenal ialah “Homeege to New

tanah liat dan sebagainya. Sekiranya bahan kayu maka canumannya juga adalah kayu. lilin. Untuk teknik kerangka. . Misalnya jika besi maka cantumannya juga besi. Arca tanpa kerangka pula dibina berasaskan cantuman bahan-bahan seperti logam yang dicantum samada secara pateri atau kimpalan. memahat. •Arca Luakan Pembinaan arca melalui teknik ukiran dan membuang mana-mana bahagian batu atau kayu. jika menggunakan alatan tajam untuk proses memotong. Bahagian luar mengandngi lapisan lain seperti bancuhan simen. Pelbagai alat digunakan bergantung pada jenis dan kekerasan bahan. plaster of paris. Biasanya bahan pembinaan arca ini ialah batu atau kayu. batu marmar. keluli dan sebagainya. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik. Contohnya. mengikis dan sebagainya. Arca ini adalah kombinasi antara cirriciri catan dan arca. Arca jenis ini boleh dibina berasaskan teknik kerangka atau tidak berkerangka. Contoh arca luakan antarabangsa yang terkenal ialah patung “David” karya Mochelangelo •Arca Timbulan Arca ini jga dikenali sebagai arca relief.York”. karya Jean Tinguely •Arca Binaan Arca ini ialah pembinaan cantuman daripada bahan-bahan yang sama. Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong. dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi. ia digunakan sebagai struktur asa atau bahagian dalaman biasanya diperbuat daripada dawai. Henri Matisse (1869-1954) dan Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini.

dinding atau digantung pada syiling . ia tidak terawang tetapi boleh bergerak kerana kedudukan yang boleh bergerak. dan biasanya terawang-awang. berombak. berputar. Tambahan pula. Terdapat juga bahan cecair yang kemdiannya dkeraskan melalui acuan seperti plaster paris. arca gabungan ini merupakan kombinasi daripada disiplin arca binaan. Setelah acuan disediakan. di Malaysia antara arca dinding . lilin dan sebagainya. Contoh arca tambahan / acuan ialah Tugu Negara. cairan akan dituang ke dalam acuan.•Arca GabunganArca gabungan ialah pengabungan beberapa jenis arca dalam menghasilkan karya.•Arca Tambahan Pembinaan arca tambahan dilakukan dengan menggunakan baha-bahan lembut seperti tanah liat dan bahan-bahan rapuh. •Arca Mobail Arca ini boleh bergerak sendiri. Pemindahannya berasaskan seni yang boleh bergerak. •Arca Stabail Berbeza dengan mobail. Arca ini mempunyai pengaruh instalasi apabila penonton menikmati karya dengan berada dalam ruang persembahan arca tersebut dan bukan hanya di hadapan arca itu sahaja. cetakan dan sebagainya. tanah liat. Arca ini adalah integrasi antara catan dan arca yang dihasilkan di atas permukaan kayu dan terlekat di dinding. iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika dan diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Arca stabail boleh bergerak tetapi pergerkannya terhad dan tidak seperti arca mobail yang boleh terawang-awang. Seterusnya cairan tersebut akan membeku dan menjadi arca. Ini disebabkan ruang galeri telah menjadi sebahagian daripada karya. Gabungan ini bukan sahaja dari segi jenis malah teknik penghasilannya yang diserap dan dipengaruhi oleh disiplin lain seperti catan. timbulan dan asemblaj •Arca Dinding Arca dinding diperkenalkan oleh pelukis Abdul Latiff Mohidin. Arca ini dipelopori oleh Alexender Calder (188-1976). Biasanya arca dinding dihasilkan di atas kepingan kayu atau bangunan dan sebagai hiasan di meja. Mobail ini digantung di atas syiling.

Stabail tidak mempunyai sendi-sendi dimana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang.•STABAIL•Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawang-awang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak. Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik .•ASEMBLAJ•Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. pita pelekat. kertas . Tahukah anda ciri – ciri arca? •DIORAMA• Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar.•Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . Mobail mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak. Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama . pengokot . berputar atau berombak.•Objek yang hendak disusun boleh digantung.yang terkenal adalah “Langkawi – 1977 daripada Abdul Latiff Mohidin”. Bahan atau bahagaian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut.•Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapati. ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi. Mobail biasanya digantung di atas siling. Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk-bentuk dua dimensi. tingkap . Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi.Apakah bahan yang digunakan dalam menghasilkan arca?DIORAMA•Bahan•Kotak kosong. plastisin. Stabail boleh digantung di dinding. gam. bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama. atau pintu siling.•MOBAIL•Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca.

pita pelekat . plastik lutsinar. pin. kayu dan bahan ringan yang sesuai digantung. tali.MODEL•Bahan•Gam. kayu dan bahan ringan yang sesuai digantung . kadbod. tali. benang dan bahan hiasan yang sesuaiMOBAIL•Bahan•Dawai . dawai kokot.warna. kertas warna dan bahan kutipanSTABAIL•Bahan•Dawai. penyangkut baju. penyangkut baju.

ARCA DEFINISI. -Batu nisan dikeramat sungai udang pengkalan kampas negeri sembilan. SEJARAH ARCA. Mesopotamia. -Arca moden pada tahun 1960 diterajui oleh Shed Ahmad Jamal dan Latif Mohidin Anthoni Lau dan Lee Kian Seng.M.Pada zaman ini. bahan yang digunakan untuk penghasilan arca beralih daripada bahan tradisional seperti batu marmar. Pengarca yang termahsyur yang mula menceburi bidang seni arca dalam bentuk abstrak pada zaman sebelum Perang Dunia Kedua iaitu Henry Moore yang berbangsa Inggeris dan Alberto Giacometti. -Penciptaan sejak zaman Srivijaya sekitar tahun ke-7 hingga 13 Masihi. Yunani. Arca ini dihasilkan oleh orang Aurignacian dan Magladenia pada kira-kira tahun 8000 S. tulang. gangsa dan sebagainya kepada bahan plastic. China. kayu. -Boleh diamati pada ruang 360 darjah. -Hasil karya dalam ruang rialiti atau ruang sebenar.Selepas Perang Dunia Kedua. dan bahan buangan lain. Ketika itu boleh . Arca yang paling awal dijumpai merupakan arca ukiran daripada gading. dan India turut menghasilkan beraneka jenis seni arca dengan menggunakan bahan-bahan yang berlainan. -Merupakan pengucapan hasil seni yang bersifat 3D. Seni arca mula diketahui apabila terjumpanya patung kecil Cyladic yang diukir di sebuah pulau di Laut Aegean lebih kurang 4500 tahun yang lalu.Masyarakat zaman tamadun awal seperti orang Mesir. subjek dibina dalam bentuk figura manusia dan haiwan disebabkan fungsinya sebagai lambang yang bekaitan dengan system kepercayaan dan keagamaan mereka. nilon. tanduk dan tanah liat. warganegara Switzerland. -Bukti dilembah cemur perak(patung menggambarkan seorang mawata(arca terawal)). fabric. -Penghasilan menggunakan unsur seni reka.

Arca ukiran batu. para arcawan mula mengubah bentuk arca kepada bentuk yang abstrak seperti Hendry Moore dan Alberto Giacomitti. Sebagai contoh ialah arca terkenal yang bertajuk The Laocoon (50 SM) yang menunjukkan satu situasi dramatik tiga orang lelaki di belit ular. Latif Mohidin.Aspe keindahan dan menyampaikan sesuatu mesej kepada audien seni. .Arca tanah liat. -Dihasilkan mengikut gubahan idea. Arca ukiran kayu. -Arca paling tua dan boleh didapati dalam tokong cina purba. . Syed Ahmad Jamal dan Lim Kian JENIS ARCA. tugu negara. Antara arcawan tempatan yang terkenal ketika itu ialah Anthony Lau (Rimba). -Ukiran ini amat rumit kerana perlu memahat. Granit dan Marmar.Berbentuk 3D menekankan fungsi dan kegunaan. Di Malaysia pula arca tidak berkembang dengan meluas. Sebagai contoh. -Ianya dihasilkan dalam bentuk gabungan. 5. Arca berfungsi. -Contoh Datu Qualam Ala Bastem.Contoh arca berfungsi ialah labu sayong. 2. Terutamanya dikalangan suku kaum peribumi. 1. . 3. dan keris. -Diletakkan di galeri atau tempat yang mudah dilihat. Batu kapur.dikatakan semua arca-arca yang dibina berbentuk figura manusia dan ianya berkaitan dengan sistem kepercayaan dan keagamaan pada masa itu.Arca Estetika. -Arca ini paling banyak di Malaysia. -Pembuatan daripada kaulin(tanah liat putih untuk menghasilkan porselin) 4. Perkembangannya bermula dengan bentuk-bentuk yang berunsur magik untuk kegunaan keagamaan. Pada sekitar tahun 1960-an pengarca-pengarca di Malaysia mula membentuk arca moden. patung-patung orang asli kaum Jah Hud dan Mah Meri. . Pada abad ke-20.

Arca inatalasi pemasangan.6. -Menggunakan bahan -Contoh: binaan atau cantuman daripada bongkah kayu . 2. -Sesuai untuk teknik luakan ialah di buang bahagian tertentu. Arca gangsa. -Contoh: sebuah bilik. -Mempunyai tapak sebagai dasar arca. 1. Arca luakan. -Menggunakan oksiasetilena menyebabkan logam mudah dikecilkan. -Contoh: batu kelikir dan ranting kayu. -Tertumpu kepada arca yang mempunyai saiz yang kecil dan sederhana besar. -Bahan yang sesuai digunakan ialah bahan yang ringan. lidi. Arca stabil. tanah liat dan batu serta menggunakan teknik cantuman. -Teknik dan penggunaan bebas. 7. Arca logam. 5. -Bersifat cantuman atau pemasangan binaan arca yang meliputi kawasan yang tidak terhad. Arca timbulan. -Gangsa merupakan kumpulan alaoy atau pancalogam daripada kombinasi tembaga. 7. TEKNIK PENGHASILAN ARCA. -Ia boleh dibentuk dan memotong logam dengan menyacip.menukul atau mencantum dengan skru ribet. -Contoh: arca dairpada kain dan span. besi. . Arca binaan. zink dan timah. -Boleh bergerak pada kedudukan yang tetap. 6.Arca lembut. -Menggunakan bahan yang lembut. Arca mobil. 3. 4.

-Bahannya adalah tanah liat. -Contoh: tanah liat .. 8.Arca acuan. .Dihasilkan dari permukaan bahan 2D. plaster of paris dan getah. -Kegunaan acuan untuk membentuk arca. -Ia dilihat daripada bahagian hadapan dan terhasil dari teknik ukiran atau lakaran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->