P. 1
CARA MENGGUNAKAN MEDIA SOSIAL DENGAN BERKESAN DI SEKOLAH?

CARA MENGGUNAKAN MEDIA SOSIAL DENGAN BERKESAN DI SEKOLAH?

|Views: 213|Likes:
Published by nanidefran

Penggunaan teknologi dalam pendidikan bukan suatu perkara yang asing lagi pada masa kini. Penggunaanya boleh membantu untuk mempelbagaikan kaedah pengajaran, di samping dapat mewujudkan pengajaran dan pembelajaran (P&P) yang lebih menarik dan berkesan. Kaedah pengajaran dan pembelajaran (P&P) dengan menggunakan pendekatan perbincangan dalam kumpulan merupakan salah satu kaedah yang sering digunakan oleh guru semasa sesi pengajaran. Hal ini kerana ia dapat menggalakkan pelajar untuk mengemukakan idea dan pendapat secara bebas. Jesteru pembentangan ini akan membincangkan bagaimana cara menggunakan menggunakan media sosial dengan berkesan di sekolah.

Penggunaan teknologi dalam pendidikan bukan suatu perkara yang asing lagi pada masa kini. Penggunaanya boleh membantu untuk mempelbagaikan kaedah pengajaran, di samping dapat mewujudkan pengajaran dan pembelajaran (P&P) yang lebih menarik dan berkesan. Kaedah pengajaran dan pembelajaran (P&P) dengan menggunakan pendekatan perbincangan dalam kumpulan merupakan salah satu kaedah yang sering digunakan oleh guru semasa sesi pengajaran. Hal ini kerana ia dapat menggalakkan pelajar untuk mengemukakan idea dan pendapat secara bebas. Jesteru pembentangan ini akan membincangkan bagaimana cara menggunakan menggunakan media sosial dengan berkesan di sekolah.

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: nanidefran on Jan 31, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

09/17/2013

THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY?

Assignment 1

CARA MENGGUNAKAN MEDIA SOSIAL DENGAN BERKESAN DI SEKOLAH? Pengenalan Penggunaan teknologi dalam pendidikan bukan suatu perkara yang asing lagi pada masa kini. Penggunaanya boleh membantu untuk mempelbagaikan kaedah pengajaran, di samping dapat mewujudkan pengajaran dan pembelajaran (P&P) yang lebih menarik dan berkesan. Kaedah pengajaran dan pembelajaran (P&P) dengan menggunakan pendekatan perbincangan dalam kumpulan merupakan salah satu kaedah yang sering digunakan oleh guru semasa sesi pengajaran. Hal ini kerana ia dapat menggalakkan pelajar untuk mengemukakan idea dan pendapat secara bebas. Jesteru pembentangan ini akan membincangkan bagaimana cara menggunakan menggunakan media sosial dengan berkesan di sekolah.

Media Sosial Penggunaan Media sosial dalam pembelajaran adalah konsep yang mengunakan teknologi maklumat dan komunikasi dalam sistem pendidikan. Ia adalah satu perkembangan pendidikan hasil daripada proses ledakan Information and Communication Technologies (ICT) yang merujuk kepada penggunaan teknologi tersebut dalam membuat penyelesaian mendapatkan maklumat ke arah mempertingkatkan pengetahuan dan prestasi. Dalam konteks dunia hari ini teknologi maklumat konvensional seperti akhbar, televisyen dan radio telah menjadi agen utama kepada perhubungan dan penyebaran berita masayarakat. Namun dengan perkembangan arus globalisasi dan Teknologi Maklumat Komunikasi (TMK) sekitar tahun 1960-an, jaringan internet mula menjadi media alternatif menggantikan yang arus perdana seperti televisyen dan radio. Internet atau lebih spesifik dikenali sebagai World Wide Web (www) yang ditawarkan melalui komputer telah membawa implikasi yang besar dalam perkembangan dunia komunikasi malah diklasifikasi sebagai media sosial yang pantas berkembang (Nur Azween Zakaria & Nidzam Sulaiman, 2008).

Penggunaan komputer dan internet mula bertapak di arena pendidikan dengan memperkenalkan alat pandang dengar, radio pendidikan dan TV pendidikan. Alat pandang dengar mula diperkenalkan pada tahun 1949. Tujuannya ialah untuk
1

Manakala teknologi komunikasi pula ialah sebagai kaedah untuk menyampaikan data dan maklumat dari seseorang kepada seseorang yang lain dan dari satu tempat ke tempat yang lain. Oleh itu. perkembangan ini berjaya menarik lebih ramai pengguna mengaplikasikannya. Media ini juga merupakan alat yang berpengaruh bagi aktiviti komunikasi. dengan teknologi Web 2. Pada tahun 1972 Kementerian Pendidikan telah mengadakan stesyen atau siaran televisyen pendidikan bagi tujuan memodenkan pengajaran sehinggalah penggunaan komputer dan internet diperluaskan pada tahun awal 1990-an (V. pengarkiban dan berasaskan teks.0. Pang. bentuk penggunaan Internet telah berubah dan banyak yang boleh dilakukan dengan media sosial ini (Siti Ezaleila Mustafa & Azizah Hamzah. Menurut Shaikh Mohd Saifudden (2002). memproses dan menganalisis data sehingga menjadi maklumat yang berguna. Kementerian Penerangan. Ini secara tidak langsung menunjukkan media sosial sekarang lebih bersikap mudah untuk menggunakannya atau mesra pelanggan. Tambahan pula. tetapi kini menjadi alat bagi media sosial yang berkeupayaan untuk menyampaikan kandungan media dan menyediakan kemudahan interaksi antara pembaca dengan penulis. Namun begitu radio pendidikan lebih awal mempeloporinya iaitu pada tahun 1946 di bawah Jabatan Penyiaran. 1992 ). Media sosial ini bukan hanya “perpustakaan maklumat” untuk memudahkan pengedaran maklumat kepada khalayak global. 2010). Media ini bukan hanya alat bagi kemudahan pengedaran.Teknologi maklumat dan komunikasi semakin berkembang dengan adanya pelbagai aplikasi berasaskan Internet. Secara tidak langsung. Oleh sebab itu Levinson (2009) menyebutnya sebagai “new new media” lebih sosial daripada media sosial yang menunjukkan perbezaan berbanding media sosial klasik seperti e-mel dan laman web. 2 . malah lebih daripada itu. teknologi yang dikenali sebagai ICT ini sebenarnya adalah rangkuman dua kompenen teknologi iaitu “teknologi maklumat” dan “teknologi komunikasi”. Teknologi maklumat merujuk kepada kaedah untuk menyimpan. membekalkan maklumat dan lain-lain. Teknologi komunikasi dan maklumat dianggap sebagai media sosial yang menyalurkan serta menyediakan pelbagai maklumat kepada massa. jelaslah berdasarkan huraian ini ICT adalah teknologi yang memberi kemudahan kepada pengguna untuk berkomunikasi dan memperolehi maklumat.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 pembinaan dan penerbitan bahan bantuan mengajar.

com google. terdapat senarai 100 laman web yang sering dilawati oleh pengguna-pengguna Internet di Malaysia.org msn.com.4% pengguna Internet adalah dari Asia. penulis hanya paparkan 10 laman web teratas sahaja : Ranking 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Senarai Laman Web facebook. Untuk pemerhatian ini.com blogger. 3 . statistik menunjukkan peningkatan pengguna Internet di seluruh dunia 339.my yahoo. Antara tahun 2000 hingga 2009.3% dan 42.com google.com melaporkan.com wikipedia.com Jadual 1 : Paparan 10 laman web teratas yang sering dilawati oleh penggunapengguna Internet di Malaysia Berdasarkan kepada jadual di atas. Mengikut data yang diberikan oleh Alexa. jelas menunjukkan bahawa penggunapengguna internet di Malaysia lebih cenderung melayari laman-laman web yang berunsurkan media sosial.internetworldstats.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 Data daripada Internet World Statatistic (www.S). Perkara ini lebih jelas lagi apabila statistik dari laman web socialbakers. Jumlah ini semakin meningkat dari semasa ke semasa.com (syarikat pemerhati laman web yang berpengkalan di U. Malaysia tergolong dalam Top 10 di Asia dengan 16.com myspace.com youtube. jumlah pengguna laman sosial facebook di Malaysia kini melebihi 12 juta orang.com) menunjukkan jumlah pengguna media sosial ini meningkat saban tahun.com live.9 juta pengguna pada tahun 2009.

mengumpul maklumat. Perkara ini disokong oleh Wan Zah Wan Ali (2009) dengan menyatakan bahawa dalam perkembangan ICT masa kini. Ia juga dapat mempermudahkan tugas serta meningkatkan prestasi guru seperti penggunaan teknologi untuk kerja-kerja pengurusan dan kerja-kerja pengajaran pembelajaran. Perkembangan yang berlaku ini tidak harus disia-siakan oleh guru dan pihak sekolah dalam meningkatkan prestasi pengajaran mereka seterusnya mempelbagaikan bahan bantu mengajar bagi menarik minat pelajar terhadap Pendidikan. kewujudan alat mudah alih tanpa wayar seperti broadband. Streamyx.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 Menurut Kajian Norizan et al (2010) penggunaan laman sosial facebook menjadi semakin popular di Malaysia sama ada di kawasan bandar mahupun di luar bandar. (2006). tidak dapat dinafikan komputer dan internet mempunyai kesan yang besar kepada sesebuah negara. Pendekatan pengajaran secara tradisional secara sogokan nota-nota seharusnya di kikis dari pemikiran guru tetapi diubah dengan membekalkan pengetahuan dan kemahiran ke arah mendapatkan maklumat. P1 Wimax dan Unifi semakin meluas dikalangan masyarakat telah berkembang kepada peningkatan pengguna di negara ini. Para pendidik juga harus memanfaatkan ruang-ruang perbincangan dalam media sosial supaya dapat digunakan sebagai kaedah P&P bersama dengan pelajar. Jesteru pihak sekolah melalui para pendidik harus memanfaatkan peluang ini dengan mempelbagaikan bahan-bahan ilmiah dalam media sosial agar dapat dimanfaatkan oleh pengguna bagi tujuan pembelajaran. Data 4 . Untuk mengembangkan pemikiran dan minda pelajar khususnya. Teknologi maklumat dan komunikasi telah mengubah cara manusia bekerja. menganalisis data ke arah menggalakkan kreativiti dan motivasi pelajar. sesuatu pengajaran dan pembelajaran yang diintergrasi dengan penggunaan komputer membolehkan pelajar menggunakan pengkalan atau hamparan elektronik untuk mencari penyelesaian kepada pelbagai masalah. Menurut Ab. pendekatan pengajaran dan pembelajaran teknologi maklumat di sekolah perlu digubah kepada pemikiran penyelidikan. Becker (1991) menyatakan “empayar di masa depan ialah empayar pemikiran dan minda”. Ini kerana. Halim et al.

Kehadiran teknologi multimedia dan internet adalah anugerah istimewa kepada dunia Pendidikan. Keupayaan multimedia membolehkan pelajar menerokai idea mereka dengan menggabungkan grafik. Pangkalan data di dalam komputer boleh menyimpan pelbagai maklumat yang mudah untuk dicapai oleh 5 . Menurut Ab. Aktiviti pendidikan menjadi lebih berkembang. video dan bunyi dalam dokumen mereka. Perbincangan secara maya membantu pelajar bertukar-tukar pendapat dengan selesa tanpa kekangan masa dan ruang. Pelajar boleh berhubung dengan guru dan rakan dalam bentuk serentak (synchronous) dan tertangguh (asynchronous) melalui ruangan perbualan (chat) atau surat eletronik (email). membuat tekaan serta mengujinya. 2001). (2006) lagi. cepat dan berkesan dengan adanya teknologi seumpama ini. pengajaran dan pembelajaran akan menjadi lebih menarik. Cara Berkesan Penggunaan Media Sosial Dalam Pembelajaran Di Sekolah Cara yang paling berkesan untuk memanfaatkan keupayaan komputer adalah dengan menjadikannya alat untuk membantu kerja-kerja pendidik supaya menjadi lebih mudah dan berkesan. bermakna dan menyeronokkan jika guru menggunakan media Melalui teknologi terkini. Halim et al. pelbagai laman web tempatan yang dibangunkan khusus untuk pengajaran dan pembelajaran. menerima dan memproses maklumat telah dapat diperluas. Keupayaan menghantar. animasi. Komputer juga mampu melakukan banyak perkara di luar kemampuan manusia (Musa Muhamad. sebaliknya boleh dilakukan menerusi alam maya. Penggunaan komputer dan Internet dalam pengajaran dan pembelajaran juga memberi satu suasana yang fleksibel. Penerimaan ilmu tidak lagi melalui perantaraan antara guru dan pelajarnya sahaja. Ini bermakna pelajar mempunyai ruang untuk berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dengan mudah. diuji daripada beberapa perspektif. malah boleh dilakukan dengan menggunakan komputer dan bilikbilik kelas bukan lagi disempadani batu-bata dan kayu. Secara tidak langsung.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 dapat di manipulasi dengan mudah. produktiviti dapat dipertingkatkan serta pengajaran dan pembelajaran akan menjadi lebih menarik. Hal ini kerana. masyarakat sekarang banyak bergantung kepada alat-alat elektronik dalam kehidupan mereka.

Perkara Ini disokong oleh (Abdul Razak Abdul Mutalib & Ezry Fahmy Eddy Yusuf.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 para pelajar pada bila-bila masa dan di mana jua mereka berada sama ada di dalam atau di luar bilik darjah (Jamaludin. Menurut Muhammad Haron Husaini et al. pelajar juga boleh berhubung atau berkomunikasi dengan rakanrakan mereka dari sekolah-sekolah lain serta berkongsi pendapat dan idea dengan mereka dengan menggunakan kemudahan web. (2010) penggunaan teknologi menjana minat pelajar terhadap apa jua yang disampaikan dalam kelas. Gambaran maklumat dan informasi yang dipaparkan berupaya mempengaruhi minda. Pembelajaran dan pengajaran menggunakan media sosial adalah konsep yang mengunakan teknologi maklumat dan komunikasi dalam sistem pendidikan. Ia adalah satu perkembangan pendidikan hasil daripada proses ledakan Information and Communication Technologies (ICT) yang merujuk kepada penggunaan teknologi tersebut dalam membuat penyelesaian mendapatkan maklumat ke arah mempertingkatkan pengetahuan dan prestasi. Robiah & Nor Sakinah (2007) berpendapat perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi menuntut agar perubahan dibuat ke atas kaedah mengajar dan belajar. email. Selain itu. Hal ini memberikan pendedahan kepada guru tentang 6 . Pelajar masih boleh berhubung dengan guru di luar waktu kelas melalui forum-forum perbincangan. pelajar juga mudah menghubungi rakan sekelas mereka serta membincangkan masalah serta kekeliruan yang mereka hadapi secara online terutamanya melalui forum perbincangan dalam facebook dan email group. Dalam dunia pendidikan semua ahli akademik mesti menguasai teknologi maklumat terkini dan para guru digalakkan untuk mengintegrasikan ICT dalam proses pembelajaran dan pengajaran. 2009) yang menyatakan bahawa Media massa bentuk baru ini telah diiktiraf sebagai salah satu medium untuk menyampaukan maklumat pada masa terkini. Selain itu. 2005). lebih-lebih lagi pelajar yang mempunyai kelemahan dalam aspek pelajaran yang tertentu. pemikiran dan seterusnya kepada tindakan tertentu. facebook dan sebagainya. Terdapat beberapa kelebihan penggunaan media sosial dalam pembelajaran antaranya menjadikan pelajar tidak hanya perlu bergantung kepada pembelajaran dalam kelas sahaja.

2006). Lambakan maklumat yang terdapat didalam internet boleh dimanafaatkan oleh guru dan pelajar dalam kebijaksanaan memilih bahan-bahan yang bersesuaian untuk tujuan pengajaran dan pembelajaran (Md Yusuff Daud et al. Ini kerana pengunaan media sosial dan pelbagai media yang dinamik membolehkan sesorang memahami sesuatu isi kandungan dengan lebih pantas dan seterusnya menyimpan informasi yang diterima ke ingatan untuk jangka masa yang panjang.grafik terutamanya laman web sebagaimana dinyatakan oleh Latifah Sidek et al. 7 . Nota atau maklumat yang berkaitan dengan kelas juga boleh disebarkan dan diperoleh melalui Web dan media sosial di mana semua pelajar boleh mengaksesnya dalam satu masa serta dapat meningkatkan pemahaman dan pengekalan informasi dlam ingatan. Kaedah pembelajaran dengan mengaplikasikan media sosial membolehkan pelajar mencari maklumat serta artikel yang berkaitan dengan pelajaran dengan lebih cepat dan mudah. Sidek Ab Aziz (2009) menjelaskan e-pembelajaran juga didefinasikan sebagai penggunaan teknologi berinovasi dan model pembelajaran yang dapat menukar cara seseorang memperolehi kemahiran dan menambahkan pengetahuan yang baru dan ia juga dapat dikatakan sebagai integrasi teknologi maklumat kedalam sistem pembelajaran yang dapat digunakan tanpa terhad kepada faktor tempat dan masa. Kajian saintifik membuktikan proses ingatan yang berlaku dalam otak manusia mudah dilaksanakan apabila manusia menerima pelbagai pengukuhan dengan mengunakan pelbagai jenis media seperti audio.(2010).Ciri-ciri antara muka dan fizikal laman web mempunyai impak yang berlainan berbanding pengajaran konvensional dan penggunaannya melalui laman web yang berkaitan dengan maklumat topik akan memudahkan sesiapa sahaja untuk membuat rujukan tanpa mengira masa dan waktu.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 proses pembelajaran dan pengajaran menggunakan teknologi masa kini khususnya media sosial yang seringkali menjadi media yang popular generasi masa kini. Pengajaran berasaskan laman web merupakan alternatif atau cara baru pengajaran yang mempunyai potensi untuk menghasilkan pengajaran yang lebih bermakna.

iv. Antara kelebihan penggunaan media sosial untuk pembelajaran kepada pelajar adalah seperti berikut : i. Dapat memperkembangkan gaya pembelajaran aras tinggi. Dapat mewujudkan persaingan sihat dikalangan pelajar supaya berlumbalumba mencari maklumat sebanyak mungkin. iii. vi. 8 . Penghantaran maklumat menjadi mudah dan membolehkan pelajar yang memerlukan maklumat menyalin dan menyimpannya. ii. Pelajar dapat mengakses internet atau media sosial tanpa mengira masa dan tempat.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 Penggunaan aplikasi Internet memberikan wadah baru atau inovasi baru kepada guru untuk menarik minat pelajar membaca dan mengumpulkan maklumat. Pelajar dapat mencari pelbagai sumber maklumat tanpa batasan dengan tempoh waktu yang singkat. vii. iv. Pelajar dapat menghubungi guru atau rakan sekelas mereka serta membincangkan masalah serta kekeliruan yang mereka hadapi secara online terutamanya melalui forum perbincangan. Menggalakkan pembelajaran secara bebas dan aktif serta meningkatkan tanggungjawab kendiri di kalangan pelajar. Bahan yang ditawarkan melalui laman web mudah untuk dikemaskini berdasarkan perkembangan semasa. Dapat meningkatkan motivasi pelajar untuk menggetahui maklumat secara lebih mendalam dan tidak hanya terikat kepada kurikulum sahaja. iii. viii. Dapat mempertingkatkan keyakinan. kefahaman serta kemahiran analitikal dikalangan pelajar. terdapat empat kelebihan penggunaan laman web dalam menyampaikan pengajaran dan pembelajaran: i. ii. Perisian yang menggunakan laman web tidak memerlukan platform yang khusus. Pengguna boleh menggunakan komputer biasa berdasarkan aplikasi windows. v. Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Descy (1998). Bahan yang diberi kepada para pelajar mudah untuk dikawal melalui kata laluan tertentu.

Walaupun berfungsi di pelayan tersendiri. Aplikasi tersebut dijalankan di pelayan pembangun web.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 Bagi menjayakan penggunaan ICT dan aplikasi media sosial dalam bidang pendidikan. Janganlah kita membiarkan sahaja teknologi tersebut digunakan untuk tujuan hiburan semata-mata. 9 . Maka tidak boleh disangkal lagi penggunaan media sosial adalah salah satu kaedah pengajaran dan pembelajaran yang amat sesuai pada masa ini. Pembelajaran di sekolah menggunakan media sosial amat sesuai dengan paradigma konstruktif. Kita seharusnya sudah bersedia untuk merubah fokus daripada pengajaran berpusatkan guru kepada pembelajaran yang berpusatkan pelajar. Sekarang sudah tiba masanya guru menggunakan kemudahan internet yang ada di sekolah atau di rumah. Pengguna Facebook boleh melayari aplikasi yang ada dan mengaktifkan manamana aplikasi yang dimahukan. untuk tujuan pengajaran dan pembelajaran. dan apa sahaja data yang unik kepada aplikasi tersebut disimpan dalam pangkalan data pembangun web. aplikasi Facebook boleh mencari datanya bagi memperoleh manfaat daripada rangkaian sosial Facebook yang sedia ada. Contoh Media Sosial: Cara Sekolah menjadikan Aplikasi Facebook berkesan dalam pendidikan Apakah Itu Facebook? Platform Facebook membolehkan pembangun web membina aplikasi yang bersepadu dengan rangkaian sosial Facebook dan disampaikan melalui laman Web Facebook. penglibatan semua pihak dari pihak pentadbiran atasan hinggalah peringkat bawahan perlu memainkan peranan serta haruslah bekerjasama dan berusaha dengan gigih untuk mengatasi halangan-halangan yang timbul dalam usaha-usaha untuk menjayakan penggunaan ICT dalam bidang pendidikan. yang memberi mereka kebenaran untuk mengakses sebarang subset data akaun mereka (PennState 2007). berbanding dengan pendekatan konvensional yang lazim digunakan.

Kebolehan untuk menyiarkan maklumat dan bekerjasama dalam lingkungan sistem. v. Modul pembelajaran berasaskan Internet akan menggalakkan penglibatan aktif pelajar dengan cara yang berbeza daripada kelas kuliah biasa. Papan buletin. Facebook dilengkapi dengan: i. iii. Menyediakan peluang dan struktur kepada pengajar untuk membolehkan pelajar membantu dan menyokong satu sama lain dengan membina kursuskursus melalui komuniti yang telah diwujudkan oleh pelajar sendiri. ii. Pemesejan segera. Contohnya. vii. v. latar belakang dan 10 . Pelbagai manfaat pedagogi lain kepada guru dan juga pelajar. Menghubungkan sesama pelajar yang secara tidak langsung membina komuniti pembelajaran-satu komponen penting untuk pendidikan pelajar (Baker 1999). dengan kadar penggunaan yang tinggi dan beberapa kelebihan teknologi. terdapat pelbagai ciri-ciri unik yang menjadikan Facebook sesuai untuk aktiviti pendidikan. vi. Rangkaian sosial yang dibina berasaskan konsep interaksi secara bersemuka antara guru dengan pelajar ini membenarkan pelajar untuk melihat profil pengajar yang mengandungi maklumat peribadi. E-mel. rangkaian sosial seperti Facebook boleh menyediakan: i. Pelajar boleh menggunakan Facebook untuk menghubungi rakan sekelas tentang tugasan kelas atau peperiksaan serta bekerjasama melakukan tugasan dan projek kumpulan dalam persekitaran Internet. ii.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 Kelebihan Facebook Menurut Caroline dan Terri (2009). Membantu pengajar berhubung dengan pelajar mereka mengenai tugasan. iii. pautan berguna dan contoh-contoh tugasan di luar kelas. Meningkatkan interaksi antara guru dengan pelajar dan juga sesama pelajar dalam bentuk komunikasi berasaskan web. minat. iv. Selain itu. kegiatan akan datang. Kebolehan untuk menyiarkan video dan gambar. iv.

sebagai tugasan elektif. Jika kita pindahkan senario perpustakaan ini kepada pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. penambahan ciri-ciri tertentu mungkin boleh membantu meningkatkan perkhidmatan seperti ini. serta permohonan kursus. ii. sekali gus menggalakkan lebih banyak interaksi dan peluang pengajaran. Pustakawan boleh menggunakan aplikasi perpustakaan melalui Facebook sebagai satu cara untuk berhubung rapat dengan pelajar yang selalunya diajar sekali gus dalam sesi perpustakaan. iii. anda akan menggalakkan lebih banyak interaksi antara peserta. Walau bagaimanapun. Menyiarkan gambar yang bersesuaian dan berkaitan dengan kelas. pelajar yang menghadapi kesukaran untuk mencari katalog perpustakaan elektronik atau mempelajari cara penggunaan sistem perpustakaan universiti mungkin lebih selesa bertanya kepada “rakan” di dalam kumpulan atau menggunakan fungsi butang “Tanya Pustakawan”. Mencuba penggunaan ciri-ciri yang berbeza. Penggunaan Facebook Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran Dengan membina peralatan dalam struktur sosial Facebook. pembelajaran berkesan dan juga iklim bilik darjah (Mazer et al. Bagaimana Cara Pihak Sekolah Menggunakan Facebook Dalam Pendidikan Amat penting bagi pihak sekolah untuk memperkenalkan rangkaian sosial kepada pelajar. bukannya terus kecewa dan berputus asa. guru boleh meminta pelajar untuk: i. platform sebegini boleh membantu untuk menjadikan suasana perpustakaan lebih terbuka dan mudah dicapai. Menurut Caroline dan Terri (2009). Misalnya melalui aplikasi perpustakaan. Membuka akaun Facebook mereka sendiri dan “menjadi kawan” kepada sekurang-kurangnya seorang daripada rakan sekelas mereka. 11 . Aplikasi Facebook yang telah dibina oleh perpustakaan boleh menyediakan satu ruang untuk pelajar bertanyakan soalan rujukan. pesanan mengenai tugasan kursus.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 “rakan-rakan” yang boleh meningkatkan motivasi pelajar.2007). Secara keseluruhannya.

Khidmat blog mikro yang paling terkenal ialah Twitter (Carmen & Gabriela 2008). Laman web Twitter. e-mel atau khidmat pemesejan segera (IM). teknologi dan aplikasi yang berbeza-beza. Catatan ini boleh disunting dan diakses dalam talian. atau dihantar melalui khidmat pesanan ringkas (SMS). Contoh Media Sosial: Cara Sekolah menjadikan Aplikasi Twitter berkesan dalam pendidikan Apakah Itu Twitter? Penulisan blog mikro ialah salah satu teknologi Web 2. Penulisan di Twitter juga merupakan cara komunikasi yang kurang berhalangan: anda boleh berkongsi maklumat dengan orang yang biasanya tidak akan saling berutus e-mel atau pesanan IM dengan anda. Format tweet yang ringkas ialah ciri khusus perkhidmatan ini. Kesemua aktiviti ini boleh membantu pelajar untuk meningkatkan kemahiran belajar mereka. Mereka mungkin mencadangkan modul/nota kepada rakan mereka berdasarkan keperluan yang dinyatakan sewaktu interaksi sosial. yang dimiliki dan diusahakan oleh Twitter Inc.0 dan bentuk baharu penulisan blog yang membolehkan pengguna menerbitkan catatan ringkas terkini atau gambar secara dalam talian dengan hanya 140-200 jumlah aksara. Penulis blog mikro biasanya memasukkan catatan mereka sebagai satu widget pada blog atau laman web mereka. seterusnya memperkaya pengalaman dan kepuasan akademik mereka (PennState 2007).THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 pelajar mungkin akan mula berkongsi tip-tip belajar sewaktu mereka menemui modul/nota yang paling berguna. Penulisan blog mikro membolehkan interaksi masa nyata sesama pengguna menggunakan alat. Tweet ialah siaran teks dengan jumlah maksimum 140 aksara yang dipaparkan pada profil pengguna. menawarkan perangkaian sosial dan penulisan blog mikro yang membolehkan pengguna menghantar dan membaca pesanan yang dipanggil tweet. dan ini akan memperluas 12 . yang membolehkan kerjasama tidak rasmi dan perkongsian maklumat dengan pantas bagi melegakan kelesuan akibat penggunaan e-mel dan IM yang semakin meningkat..

anda juga boleh mengikuti mereka dan terus dianggap sebagai rakan mereka.me/twitter_faq/advantages-anddisadvantages-oftwitter.php) Bagaimana Cara Pihak Sekolah Menggunakan Twitter Dalam Pendidikan Berikut adalah beberapa cara menggunakan Twitter dalam pendidikan: i. Lebih baik jika aktiviti ini dapat dikaitkan dengan suatu acara (seperti 13 . Setelah mereka mengikuti tweet anda. ii. (Sumber: http://unblocked. Papan Twit: Maklumkan kepada pelajar tentang perubahan kandungan kursus.wikipedia. Pendaftaran mengambil masa tidak sampai seminit dan tiada e-mel pengesahan diperlukan. yang boleh dibina melalui HTML atau dibeli melalui pengedar-pengedar sah di beberapa laman web lelong yang berkaitan dengan templat. Membuat Ringkasan: Minta pelajar untuk membaca satu artikel atau bab dan kemudian menerbitkan ringkasan isi-isi penting artikel atau bab tersebut.org/wiki/Twitter). Templat profil Twitter juga unik. Had 140 aksara memerlukan disiplin akademik yang kukuh. iii.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 lingkungan hubungan anda untuk merangkumi komuniti yang terdiri daripada mereka yang sehaluan dengan anda (http://en. Papan pesanan atau “tweet” itu sendiri boleh dilihat oleh orang ramai sama ada mereka rakan penyiar ataupun bukan. Anda boleh membuka sebanyak mana akaun yang diingini. jadual. Arahkan setiap pelajar untuk berkongsi satu hiperpautan baharu kepada laman web berfaedah yang ditemui dari semasa ke semasa. iv. Pautan Twit: Kongsi hiperpautan. Mengekori di Twitter: Ikuti personaliti terkenal dan catatkan perkembangan mereka. ii. Kelebihan Twitter Antara kelebihan Twitter adalah: i. iii. iv. Pengikut dianggap sebagai rakan. tempat atau maklumat penting lain. Twitter mudah digunakan. dan anda juga boleh menyertakan URL anda yang boleh diklik.

) v. Tweet Masa Silam: Pilih seorang individu terkenal pada zaman dahulu dan buka akaun Twitter untuk mereka. tiada sesiapa pun yang akan ketinggalan aliran Twitter. x. dsb. keluarga mereka. Pilih seorang tokoh sejarah dan tulis tweet dengan kerap seolah-olah anda adalah mereka. Semua pelajar akan mengambil bahagian kerana urutan penyumbang tweet telah dipersetujui terlebih dahulu. Asalkan semua orang mengikuti keseluruhan ahli kumpulan. 14 . dsb. Perbincangan Mikro: Adakan perbincangan yang melibatkan semua pelajar yang mempunyai akaun Twitter. dengan mengunakan gaya bahasa dan perbendaharaan kata yang dirasakan mungkin digunakan oleh mereka. vii. hobi. vi. Sesuai untuk belajar tentang pengamal budaya lain. ix. ramai yang mengikuti @ BarackObama untuk mengetahui ucapan terkini beliau. Penulisan Mikro: Penulisan kolaboratif secara progresif di Twitter. Lingua Tweeta: Sesuai bagi pembelajaran bahasa moden. Sahabat Twitter: Galakkan pelajar mencari „sahabat pena‟ di Twitter dan selalulah berbual dengan mereka untuk suatu tempoh tertentu bagi mengetahui tentang kebudayaan.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 semasa pemilihan Presiden Amerika Syarikat baru-baru ini. viii. Pelajar bersetuju untuk bergilir-gilir menulis „cerita‟ dalam tempoh waktu tertentu. Tweming: Mulakan satu meme (idea yang tersebar melalui Internet)-capai persetujuan tentang satu tanda hash sepunya supaya semua kandungan yang dimasukkan akan direkodkan secara automatik oleh Twemes (satu aplikasi yang mengikuti tweet melalui tag yang dimasukkan dan memaklumkan perkara yang sedang dibualkan di Twitter) atau aplikasi pengumpulan lain. rakan-rakan. Hantar tweet dalam bahasa asing dan minta pelajar membalasnya dalam bahasa yang sama atau menterjemahkan tweet tersebut ke dalam bahasa ibunda mereka.

Kreativiti. Penggunaan alatan rangkaian sosial menyokong pembentukan pelajar kreatif dan kolektif. mengumpul bahan mereka sendiri. Jesteru ianya haruslah dimanfaatkan oleh pihak sekolah terutamanya oleh pendidik supaya menggalakkan pelajarpelajar mereka memanfaatkan media sosial bagi tujuan pembelajaran. malah boleh membuat pelbagai pilihan sumber melalui Internet. membina makna. Internet dan alatan rangkaian sosial mampu memberi peluang kepada pelajar untuk mencari maklumat. Pelajar dimotivasikan secara semulajadi melalui amalan pedagogi yang berkesan dan penggunaan teknologi.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 Implikasi Media Sosial Terhadap Proses Pengajaran dan Pembelajaran di Sekolah Perkembangan teknologi Internet ini telah mengubah model pengajaran dan pembelajaran yang sedia ada (Kuang-Wu. aktiviti-aktiviti dalam rangkaian sosial menyediakan pelajar dengan proses aktif yang memberi makna signifikan kepada mereka. Perolehan maklumat menerusi dunia maya sebegini boleh disifatkan sebagai kedai buku yang terbesar sehingga Ghandi (2001). Jelas menunjukkan media sosial memberi impak yang penting dalam terhadap proses pembelajaran. 15 . Menurut Batchelder (2010). Pelajar tidak lagi hanya menerima maklumat daripada guru dan buku teks sahaja. Pelajar dengan amalan pembelajaran terarah kendiri akan mewujudkan suasana pembelajaran aktif. Perkara ini ditegaskan oleh Cox ( 1997 ) penggunaan ICT yang merentasi kurikulum secara berterusan akan dapat meningkatkan motivasi pelajar. al. pemikiran aras tinggi dan pembinaan pengetahuan boleh digalakkan menerusi aplikasi. produksi dan penerbitan yang direka bentuk dengan baik (Nelson et. mengkategorikannya sebagai perpustakaan maya. Pengetahuan yang dikongsi secara kolektif ini terus berkembang dan berubah hasil pertanyaan dan penambahbaikan berterusan bersama-sama para penyumbangnya. 2009) Pembelajaran akan menjadi lebih bermakna apabila pelajar mencipta dan membina pengetahuan mereka sendiri. berkomunikasi. Pemikiran kreatif yang maju ke hadapan selalunya merupakan hasil daripada pengetahuan yang kolektif yang terbentuk melalui perkongsian idea dan pengetahuan antara individu-individu secara bebas bagi mendapatkan keputusan yang terbaik. dan menilai hasil akhir. 2000).

Untuk mencapai objektif ini kaedah pengajaran dan pembelajaran mestilah bersifat inovatif dan berkesan bagi menghadapi murid dalam era digital ini. ini kerana ia dapat membantu menjana pelajar berfikiran minda yang lebih kritis dan inovatif selaras dengan perkembangan dunia pendidikan pada masa kini. Dengan positifnya perkembangan internet ketika ini maka penggunaan internet merupakan salah satu kaedah dalam proses pembelajaran yang sangat penting. berteknologi. 16 . Guru mestilah berupaya menggabungkan teknik pengajaran dan multimedia supaya subjek ini menjadi lebih menarik dan kompetitif (Khairul Nizam Mohd Khalid. pandai mencari ilmu dan pandai membawa diri. Guru mestilah bijak menggunakan multimedia untuk menghadapi murid yang „bijak digital‟ ini. strategi dan kaedah pedagogi era teknologi ini secara dasarnya didapati mampu meningkatkan keupayaan dan penguasaan prestasi akademik pelajar serta mampu bertindak sebagai medium agen memupuk minat dan sikap positif pelajar terhadap aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang pada dahulunya dilabelkan sebagai suasana yang membosankan. inovatif. tetapi untuk membolehkannya berfikir secara rasional. Kepelbagaian pendekatan. Penutup Penggunaan teknologi sememangnya memberi implikasi sosial yang lebih efektif dalam proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) sekaligus akan menyumbang kepada kelancaran dalam pendidikan yang melibatkan semua subjek. Guru harus mengambil iniasitif dan peluang kecanggihan teknologi yang sedang dinikmati masyarakat dunia hari ini dengan berusaha mengabungjalinkan diantara kaedah tradisional dan kaedah kontempori bagi menghasilkan kualiti P&P yang baik. 2012). kreatif dan lebik berkesan.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 Pendidikan bukanlah sekadar menjadikan murid pandai membaca. Secara kesimpulanya.

: Universiti teknologi Malaysia.1st InternationalConference on Islamic Education (ICIED 2010) . How computer are used in United State Schools.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 Rujukan Abdul Razak Abdul Mutalib &Ezry Fahmy Eddy Yusuf 2009.).villanova. 1999. The Internet TESL. P. C. Vol 29 (1) 49-66 Khairul Nizam Mohd Khalid. 1997. English teacher barriers to the use of computer-assisted language learning. Final Report . 1991.com/doc/2286799/Can-we-use-Twitterfor-educational activities [diakses pada 27 Nov 2012] Caroline Lego Muñoz & Terri L Towner. D.s 3-5 Ghandi. Creating learning communities: The unfinished agenda.immerwahr/TP101/Facebook. 2010). Latifah Sidek. http://www. Subash. Journal at Educational Computing research. H. Batchelder. http://www46. Capella University.e du/john. Vol. Negeri Sembilan. W. Pescosolido & R. Vol 26 No 5 m. Computer in education survey.homepage. 385-406. Akmariah Mamat. Opening Facebook: How to Use Facebook in the College Classroom. Baker.ICT DalamPengajaran dan Pembelajaran (P&P) Guru-Guru Pendidikan Islam(GPT). Basic data from the 1989 1-E-A. 2009. ProQuest. Skudai. Carmen Holotescu & Gabriela Grosseck. The social works of higher education (pp. Media massa dan serangan pemikiran. A.Noraziah Mhd Yusuf & Ab. 2001. CA: Pine Forge Press. (UMI No. 17 .J. NCET. Lee. 2012.2010. 2000 . Vol VI No 12. E-Book – The future of reading and ultimate book publishing. The effect of information technology on student motivation. 3398679). Journal Educational Technology System. 7 (4). Becker. 2008. In B. Tarikan Laman Web dalam Proses Pengajaran dan Pembelajaran Pendidikan Islam.Halim Tamuri.pdf [diakses pada 28 Nov 2012] Cox. Descy. Kuang-Wu. (2010).hlm 324-333. 95-109). M. Journal.E. All abroad the Internet dalam Journal TechTrends. Prosiding Seminar Antarabangsa Perguruan dan Pendidikan Islam (SEAPPI2012). Using microblogging in education. Social software: Participants‟ experience using social networking for learning (Doctoral dissertation.scribd. Thousand Oaks. Kertas kerja dibentangkan di National seminar 2009: Media & Islamic Thinking (MIST09): Universiti Sains Islam Malaysia. Aminzade (Eds.

53(5). Z Amir. Md Yusuff Daud. Mazer. Teknologi: Gunakan Kemudahan Sebaik Mungkin. Buku Sumber Pendidikan. J. 1992. 1-17.UKM. affective learning. & Clif. Utusan Malaysia 28/6/2001. Ahmad.psu. Y. Suhaidi Hasan. TechTrends. Siti Ezaleila Mustafa & Azizah Hamzah. 2009.0:Transformation of Teaching and Learning.pdf [diakses pada 27Nov 2012].hlm131-135. New York: Pearson.tlt. 2007.M Tan.Penggunaan Internet Dalam Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Pendidikan Islam. 7 Things You Need to Know about Facebook Applications. Sidek Ab Aziz. 2009. 2007.E. ICT dalam Pendidikan: Prospek dan Cabaran dalam Pembaharuan Pedagogi..Pang. pangkalan data Proquest. Shaffe Mohd Duad & Sharifah Md Nor 18 . M. Robiah Sidin & Nor Sakinah Mohamad. Mahamood Ismail. R. J. P.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 Levinson. Jurnal Pendidikan 32: 139-152. Prosiding Seminar Politik Malaysia. pp 1-17. and classroom climate.Prosiding wacana Pendidikan Islam (Siri 5) Hotel Vistana. Musa Muhamad. Pulau Pinang 5-6 Ogos 2006..Reka Bentuk Pembangunan.2006. (Edisi Antarabangsa). Hlm 54-59 NurAzween Zakaria & Nidzam Sulaiman. J.Aplikasi dan Penilaian system pengurusan pembelajaran. Communication Education. Shah Alam: Pusat Penerbitan Universiti (UPENA) Universiti Teknologi MARA.Mazalah. P. 2010. Komputer Dalam Wan Zah Wan Ali. New New Media. Syarat Pelaksanaan Pengintegrasian ICT dalam Pengajaran dan Pembelajaran di Sekolah Bestari di Malaysia dalam Habsah Ismail. Jurnal Pengajian Media Malaysia12(2) : 37–52 V. 80.Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dalam Pengajaran dan pembelajaran: Satu Pengenalan. Kuala Lumpur : Siri Pendidikan Longman. 56.Maimun Aqsha Lubis.. & Simonds. Christopher. Media Sosial: Tinjauan Terhadap Laman Jaringan Sosial Dalam Talian Tempatan.K Yap dan Y.Media Alternatif Sebagai Agen Perluasan Ruang Bersuara Kajian Kes Pilihan Raya Umum Ke-12. 2001. wireless and optical communication. Nelson.edu/wp-content/uploads/facebook_applications. 2008. (2009). I‟ll see you on „Facebook‟: The effects of computer-mediated teacher self-disclosure on student motivation. September/October 2009. A. Norizan Abdul Razak.http://ets.UPM: Serdang.. 2010. PennState. Proceeding of the 9th WSEAS international conference on Electronics hardware. The impact of wireless technology among Malaysia society. TPACK and Web 2. Mohd Hazwan Mohd Puad. 2009. C. Murphy. 2007.

http://www. http://en.com/facebook-statistics/ (diakses pada 27 Nov 2012 ) 19 . Serdang: Penerbit Universiti Putera Malaysia.socialbakers.THE WAYS SCHOOLS ARE USING SOCIAL MEDIA EFFECTIVELY? Assignment 1 (pnyt).wikipedia.org/wiki/Twitter [diakses pada 27 Nov 2012] Internet World Statatistic. Wikipedia: Twitter. Pengajaran dan Pembelajaran daripada Pelbagai Persektif.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->