P. 1
Topik 10 - Penerbitan Video Pendidikan

Topik 10 - Penerbitan Video Pendidikan

|Views: 6|Likes:
Published by AhmadMuha
c
c

More info:

Published by: AhmadMuha on Feb 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2013

pdf

text

original

KURSUS: EDU3105

TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Topik 10:
Penerbitan Video Pendidikan

Sumber: Modul BPG

PENGENALAN
• Video merupakan salah satu daripada media bergerak.Ia boleh menghasilkan imej yang realistik dan sangat bermanfaat dalam penyampaian sesuatu mesej kepada penonton. • Selain menunjukkan imej yang begerak seperti merakam seekor harimau ketika berlari, media juga dapat mempercepatkan dan melambatkan masa. Pergerakkan harimau bintang yang terlalu laju boleh diperlahankan dengan teknik gerak perlahan, malah pergerakan itu boleh dibekukan.

PENGENALAN • Video juga berupaya membawa masuk peristiwa yang berlaku di luar bilik darjah atau peristiwa-peristiwa berbahaya seperti letupan gunung berapi ke dalam bilik darjah. • Video berupaya merakam imej dekat dan jauh. Ini bermakna video boleh memanipulasi ruang. Pergerakan sel-sel darah dalam tubuh badan boleh dilihat oleh murid-murid.

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Jenis-Jenis Kamera Video 1. Kamera video digital . Kamera video analog 2.

VHS-C.PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Kamera video analog • Kamera video jenis ini merakam imej dan menyimpannya dalam bentuk analog. . Saiz kaset ini berbeza-beza dan hanya boleh dimainkan pada pemain video yang sesuai dengannya sahaja. Hi 8 dan U-matic. • Kamera ini menggunakan tape magnetik dalam bentuk kaset video dalam pelbagai format seperti format VHS.

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

• Kamera ini menggunakan kaset video dalam saiz yang kecil biasanya dalam format DVC (Digital Video Cassette). • Kamera video ini boleh disambungkan terus ke komputer dengan menggunakan kabel firewire.PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Kamera video digital • Kamera video jenis ini merakam imej dan menyimpannya dalam bentuk digital. .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Teknik Pengambaran: Jenis Jenis Shot .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Jenis Jenis Shot .

. shot-shot yang baik dan shot-shot yang dilarang.PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Contoh.

shot-shot yang baik dan shot-shot yang dilarang.PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Contoh. .

.PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Jenis-jenis pergerakan kamera.

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

Buat Penyelidikan dan Sediakan Bahan 3. Sediakan Bahan dan Peralatan 8. Mulakan Penggambaran 9. Gunakan Dalam Pengajaran 13. Menulis Skrip 5. Bersedia Membuat Penggambaran 6.PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Merancang Penerbitan Bahan Video Untuk Pengajaran. Penilaian . Prebiu 12. Sediakan Bahan-Bahan Grafik 7. Menyunting 10. Pilih Bahan-Bahan yang Sesuai 4. Membuat Rakaman Audio 11. Tetapkan Tujuan dan Objektif 2. 1.

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Penyuntingan Video.Bilik Penyuntingan Video .

Tetapi ini tidaklah bermakna bahawa tanpa mesin mengedit anda tidak boleh melakukan pengeditan. Sila lihat gambar di sebelah dan cuba anda buat sambungannya dengan menggunakan kemudahan yang terdapat di sekolah anda. .PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN • Kerja mengedit memerlukan mesin mengedit. • Untuk kerja-kerja mengedit yang mudah dan murah. anda hanya memerlukan sebuah pemain video dan sebuah perakam video serta dua buah televisyen. • Kedua-duanya perlu disambungkan.

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN .

.PENERBITAN VIDEO PENDIDIKAN Dengan menggunakan video digital anda boleh menyunting dengan perisianperisian tertentu melalui komputer Antaranya ialah Windows Movie Maker dan Ulead Video Studio.

Windows Movie Maker .

Ulead Video Studio .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->