SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA SEMESTER SEPTEMBER 2012 OUMH 1103 LEARNING SKILLS FOR OPEN DISTANCE LEARNERS

MANFAAT DAN KESAN BURUK INTERNET KEPADA PELAJAR

NAMA NO. MATRIKULASI E-MEL NAMA TUTOR PUSAT PEMBELAJARAN

: : : : :

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 sharifah8222@yahoo.com MOHD NAZARI B. MOHD TERENGGANU LEARNING CENTER

1

1.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 ISI KANDUNGAN BIL. NOTA DAN RUJUKAN 17 2 . 4. 2.0 KEBAIKAN INTERNET KEPADA PELAJAR 4-7 3. 3.0 PENGENALAN 3 2.0 KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 8-11 4. 5.0 CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN KESAN NEGATIF INTERNET KEPADA PELAJAR 12-15 5.0 PENUTUP 16 6. PERKARA MUKA SURAT 1.

Namun begitu.0 PENGENALAN Mutakhir ini.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 MANFAAT DAN KESAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 1. 3 . Berdasarkan kajian oleh Nua Internet Surveys. Ini membuktikan betapa kepentingan internet kepada masyarakat dan ia semakin popular dari hari ke hari. ke mana sahaja kita pergi. kita akan terdengar orang memperkatakan tentang internet. memang terdapat pro dan kontra mengenai manfaat dan kesan penggunaannya. Sesungguhnya penggunaan internet sangat penting kerana dunia kini sedang bergerak pantas seterusnya membolehkan pengguna internet di seluruh dunia berhubung dengan cepat dan pantas. Maka terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih manfaat dan menghindari kesan negatifnya. Jaringan maya ini yang merupakan medium untuk mendapatkan maklumat tanpa mengira masa dan tempat seolah-olah menjadikan ‘Dunia Tanpa Sempadan’. dalam isu internet. Lantaran itu. kajian ini adalah bertujuan untuk menyediakan satu laporan tentang manfaat dan kesan penggunaan internet kepada pelajar.2000 mendapati bahawa jumlah pengguna internet seluruh dunia sehingga September 2000 adalah sejumlah 377.65 juta.

Fahme 2004) perkembangan teknologi membuka peluang untuk orang ramai terutama dalam bidang pendidikan. Menurut jurnal yang bertajuk ‘Attitudes of Students Towards Internet’(Isman.1 Dapat Mengakses Maklumat dengan Cepat dan Tepat Bagi pelajar.0 KEBAIKAN INTERNET KEPADA PELAJAR Internet banyak memberi manfaat kepada pelajar bermula daripada peringkat rendah hinggalah kepada institusi pengajian tinggi. segala maklumat akan dapat diperolehi. Berikut adalah beberapa kebaikan internet: 2. Menurut Johnson (2004) internet dilihat sebagai alat untuk memudah dan mempercepatkan kerja para pelajar kerana mereka boleh mengakses data dan bahan bacaan secara online. Pelbagai maklumat tentang negara. budaya. Aytekin and Dabaj . didapati bahawa 67. Seterusnya mereka dapat menyiapkan segala tugasan yang diberi. Mereka tidak perlu lagi ke perpustakaan untuk mencari bahan bacaan. 4 . segalanya berada di hujung jari dalam dunia teknologi tinggi dewasa ini. pertanian dan lain-lain akan diperoleh dengan melayari internet. Internet menyediakan peluang untuk mendapat peluang yang cekap dan cepat. sistem pendidikan. Altun – 2002)ke atas 173 responden yang terdiri daripada pelajar siswazah dan pasca siswazah Universiti Timur Mediteranean. geografi.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. Internet adalah sebahagian daripada teknologi untuk menangkap alternatif pada setiap kawasan di persekitaran yang kompetitif. dengan adanya internet mereka boleh menerima maklumat dengan cepat dan tepat. Dalam erti kata lain. Dengan hanya satu klik sahaja. teknologi. mewujudkan hubungan dengan semua orang dan mencari semua jenis data dengan kesan globalisasi Melalui kaji selidik ( Kilincoglu.6 % responden bersetuju internet adalah cara terpantas untuk mencapai pengetahuan.

Altun -2002 ) mendapati 51. Penggunaan e-mel dengan perbualan menerusi internet akan mendedahkan mereka kepada pelbagai sosial budaya masyarakat dunia dan seterusnya memupuk keamanan sejagat. Malaysia merupakan pengguna ketiga terbesar Friendster dengan mewakili 10. My Space dan lain-lain.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2.edu. 2. Ini menunjukkan laman sosial merupakan satu medium interaksi yang popular dalam kalangan pengguna internet terutamanya pelajar. Internet juga sebagai salah satu medium untuk membantu pelajarpelajar di dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Berdasarkan kaji selidik (Kilincoglu. pelajar-pelajar akan dapat berinteraksi dan meneroka dunia luar tanpa sempadan.au. Seterusnya. mereka dapat bertukar pandangan dan berkongsi cerita mengenai negara masing-masing. Mereka boleh belajar secara sambilan dan anjal di rumah tanpa terikat dengan waktu pembelajaran. Di Malaysia. Ia berperanan sebagai pendidik atau ’tutor’ siber yang berkesan. e-pembelajaran telah digunakan oleh Universiti Tun Abdul Razak ( UNITAR ) dan Universiti Terbuka Malaysia di mana proses pembelajaran dapat dilakukan secara aktif oleh pelajar dengan menggunakan internet tanpa perlu menghadiri kuliah sepenuhnya.3 Untuk Tujuan Pembelajaran Internet sangat berguna untuk tujuan pembelajaran. Pembelajaran di dalam kelas biasa 5 .com. Friendster. Sebagai contoh penggunaan laman sosial seperti Facebook.swinburne. Sebagai contoh. dengan mendapat kenalan dari seluruh pelusuk dunia.2 Sebagai Penghubung Dengan Dunia Luar Melalui internet.8 %daripada jumlah keseluruhan pengguan laman berkenaan pada Julai 2009.4 % responden bersetuju internet adalah tempat digital yangmencipta hubungan ke seluruh dunia. Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Alexa. e-learning seperti http: //www.

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 akan menjadi lebih menarik dengan penggunaan kesan multimedia terutamanya dalam pembelajaran Sains dan Matematik. 1997). motosikal dan kereta api sebagai hobi. pelajar dapat memahami konsep matematik dengan mudah dan berkesan dengan menggunakan komputer.1987) menyatakan. Mereka dapat menyesuaikan minat seperti membina enjin kapal terbang.4 Dapat Mengurangkan Masalah Sosial Internet juga dapat mengurangkan pelbagai masalah sosial di kalangan pelajar. Berdasarkan kajian Funkhouser. Mereka juga dapat mencari dan memainkan muzik pilihan mereka sendiri dan menonton siaran televisyen bagi mengisi masa lapang malahan dapat meningkatkan kecerdasan otak. Dengan ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko masalah sosial seperti lepak.1992.1988. 6 . Dengan menggunakan internet di rumah atau membaca. bohsia dan kegiatan di kelabkelab malam dan disko.1991. Begitu juga usaha kerajaan yang mewujudkan Sekolah Bestari telah membuka ruang kepada teknologi internet yang akan membolehkan fleksibiliti dan kepelbagaian dibina dalam sistem pendidikan (KPN . Program ini telah melahirkan pelajar yang berketrampilan dalam semua aspek. pelajar-pelajar ini tidak akan keluar rumah. 1993. Chazan. Mc Coy. pelbagai bahan menarik yang dipaparkan. 2. kereta. Henderson and Landersman. Al Ghamdi.

5 Memudahkan Pembelajaran di Universiti Internet sangat bermanfaat kepada pelajar di universiti. membuat kuiz dan menduduki ujian. Melalui kajiselidik ( Kilincoglu. 7 . Pelajar boleh mencari buku dalam talian di perpustakaan maya ini jika mereka mempunyai kad perpustakaan tersebut. Ia merupakan sumber rujukan mudah dan pantas tanpa mengira masa dan lokasi penggunaan. pelajar tidak perlu pergi ke bilik kuliah untuk mengikuti pengajian. Mereka boleh menggunakan teknologi persidangan video untuk membuat projek. contohnya UNITAR yang telah menyediakan akaun internet untuk para pelajarnya. berbincang dan mendapat nasihat. pembelajaran di OUM. yang telah menyediakan perpustakaan digital kepada pelajarnya.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2.6 % responden bersetuju internet adalah sebuah perpustakaan universal. Kaedah pencarian maklumat cara baru ini hampir menggantikan kaedah penggunaan perpustakaan biasa. Altun -2002 Timur MediterraneanUniversity ) didapati bahawa 76. Sebagai contoh. pelbagai kemudahan dapat dinikmati. Dengan adanya internet. Dengan wujudnya universiti maya. Mereka hanya menggunakan internet untuk mengambil soalan tugasan.

Prevalence and Psychological Problems in Japan “ 8 – 10 % daripada pelajar kolej ( Japan – 2004 ) mempunyai masalah kelaziman ketagihan internet. Menurut Kausar Suhail dan Zobia Bargoes (2006). Kehebatan teknologi yang berinovasi telah membawa kemudaratan. remaja di Malaysia menghabiskan masa 16 jam seminggu melayari internet. Lebih mengejutkan lagi akibat ketagihan internet. wanita itu turut membawa anak 8 . contohnya kehebatan grafik permainan video yang dibangunkan dengan seni bina 3-Dimensi telah menjadi kegilaan pelajar kini. Internet Addiction Scale ). Cuba kita renungkan betapa bahayanya ketagihan internet.1 Menimbulkan Masalah Ketagihan Internet Berdasarkan Kajian Norton Online Living Report (NOLR). Fenomena ini boleh meruntuhkan proses pembelajaran di mana mereka seringkali mengabaikan pelajaran seterusnya memberi implikasi masa depan yang gelap. Takashi -2004 ) didapati bahawa 9. Menurut jurnal ( Sato. Mereka akan membazirkan masa berjam-jam di depan komputer seterusnya mendatangkan banyak keburukan kepada pelajar itu sendiri. kesan negatif ini berdasarkan kepada jumlah masa yang digunakan untuk melayari internet dan jenis aktiviti yang dilakukan menerusi internet. Isnin 22 Oktober 2012.0 KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 3. Berdasarkan laporan akhbar Harian Metro. Pelajar-pelajar kita begitu tertarik sehingga menimbulkan ketagihan internet adalah disebabkan beberapa faktor antaranya kecanggihan teknologi terkini.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 3. Johor semata-mata untuk bermain permainan komputer dan internet. Takashi -2006 ) yang bertajuk “ Internet Addiction among Students .1 % daripada 242 responden ( pelajar kolej di Jepun ) mengalami ketagihan internet ( IAS . Melalui kaji selidik yang telah dijalankan ( Sato . seorang surirumah berusia 20-an menghabiskan masa enam hingga lapan jam sehari di sebuah pusat siber di Pasir Gudang.

Semua unsur ini boleh mendorong kepada perbuatan maksiat dan menyalahi hukum agama dan undang-undang negara. Cuba kita renungkan sejenak fakta yang amat merisaukan kita ini. sakit di pergelangan tangan akibat menggunakan tangan dalam jangka masa yang panjang. Ini merupakan satu isu sensitif dan mempengaruhi pelajar kerana internet membenarkan akses tanpa had. Sesungguhnya budaya barat tidak semuanya bagus untuk ditiru. Ini sudah tentu akan menjadi ikutan kepada anaknya apabila bergelar pelajar nanti. Malaysia kini berada di tangga kelapan bagi negara paling banyak pencari maklumat negatif ini di internet. menggunakan internet untuk satu tempoh masa yang lama dapat mengundang kepada masalah kesihatan secara mental dan juga fizikal. Contohnya. Dengan melayari internet adalah begitu mudah untuk mendapatkan bahan-bahan berunsur lucah seperti gambar dan video klip tanpa tapisan. Fenomena ini akan menyebabkan masyarakat Islam leka daripada kehidupan beragama secara normal. Contohnya budaya seks bebas dan hedonisme. Berdasarkan statistik Google Trends. Tambahan pula.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 lelakinya yang berusia 3 tahun ke pusat terbabit setiap kali berkunjung ke situ.2 Mudah Terpengaruh Dengan Kesan Negatif Penggunaan internet tanpa had dan kawalan akan mendedahkan para pelajar kepada unsur-unsur luar atau budaya kuning yang akan membawa kesan negatif kepada pelajar-pelajar kita.000. “Melalui carian Google dengan menggunakan perkataan “porn” pada 1 Januari 2010 mendapati sebanyak 180. Mereka juga boleh mencari dan mendengar lagu-lagu berbentuk rock dan blackmetal. sakit belakang. 9 .000 laman web berkaitan pornografi. 3. sakit mata akibat terlalu lama memandang skrin komputer dan lain-lain.

3. laman web lucah kekal ditempat tertinggi iaitu pada tempat ke-4 dan ke-5 daripada 100 laman web yang kerap dikunjungi oleh kanak-kanak dan remaja terdiri daripada pelajar pada tahun 2009. Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dalam Berita Harian 12 Oktober 2011. Twitter dan sebagainya sebahagian daripada hidup mereka.5 juta kanak-kanak atau sembilan daripada sepuluh mereka di negara ini dilaporkan terdedah dengan gejala negatif dunia siber sekaligus mampu mempengaruhi emosi dan sahsiah mereka. Keseronokan mendapat rakan baru di alam maya dan keseronokan ber’chatting’ akan membuatkan mereka lupa untuk mengulangkaji pelajaran dan membuat kerja-kerja sekolah yang diberikan oleh guru. Masa yang dihabiskan di dunia maya tidak akan membantu mereka menjalani proses perkembangan ini secara sihat dan teratur. Facebook. Keluarga dan Masyarakat. Hal ini sangat merbahaya kerana kesan penggunaan teknologi ini yang memburukkan lagi konflik sedia ada dalam jiwa remaja. emosi dan sosial. Interaksi secara bebas tanpa sekatan ini 10 . Ini kerana dalam peringkat usia sebegini.4 Menjejaskan Perkembangan Personaliti Pelajar Dunia internet juga boleh mempengaruhi emosi dan sahsiah pelajar-pelajar kita. MySpace.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 Menurut Che Wan Badrul Alias (2010).3 Leka dan Menjejaskan Prestasi Pembelajaran Kelekaan para pelajar dalam melayari laman sosial juga bakal memberi kesan buruk terhadap mereka sendiri. kira-kira 90% daripada 8. golongan pelajar masih lagi melalui proses perkembangan dan kematangan intelek. 3. Menurut Menteri Pembangunan Wanita. Ketagihan mereka untuk melayari internet bagi suatu tempoh masa yang panjang sudah tentu akan menjejaskan prestasi pembelajaran mereka di sekolah. Pelajar-pelajar kita menjadikan internet terutama laman web berkaitan jaringan sosial seperti Youtube.

ponteng kelas dan membuli.9% mahasiswa daripada 9 buah kolej dan universiti yang dikaji menggunakan internet untuk menyalin dan menampal teks ke dalam kertas kerja mereka tanpa rujukan. 1986 .SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 lebih membentuk diri mereka melihat norma kehidupan alam nyata sebagai sekatan kepada kebebasan yang mereka idamkan. penulisan dan aritmetik. 1992 Wilhoit. P. Contohnya seperti bertutur dalam bahasa yang kasar dan lucah. 85. 1998. Perbuatan kecurangan akademik ini telah meningkat secara mendadak.4% mengaku menipu sekurang-kurangnya sekali dalam ujian atau tugasan utama. Menurut Jurnal (Scanlon. Revino & Butterfield dalam akhbar). 1999). 6096 mahasiswa di 31 buah kampus. tingkahlaku rakan sebaya. gangterisme. Howard. jumlah plagiarisme dalam talian yang dilaporkan sepatutnya menjadi satu perkara yang 11 .5 Menimbulkan Kegiatan Plagiarisme Internet Seterusnya kesan buruk penggunaan internet juga melibatkan pelajar-pelajar di pusat pengajian tinggi. Lantaran itu. kesedaran mereka dan sekatan institusi (McCabe. merokok. Dalam kaji selidik. lumba haram. self-laporan menipu adalah tinggi. McLeod.D. Kajian mengenai plagiarisme telah dibuat secara kualitatif terutamanya dalam bahasa Inggeris (Drum. Antara faktor berlakunya perkara ini ialah persepsi pelajar. 3. Ini akhirnya memberi kesan negatif kepada perkembangan personaliti pelajar-pelajar kita. Pada 22 November 1999.2002) yang bertajuk “Internet Plagiarisme among College Students”. Kegiatan ini disebut sebagai “plagiarisme internet”. 1994). gejala salah laku sosial dan moral seperti bergaduh. US News & World Report melaporkan bahawa satu wabak baru penipuan di pusat pengajian tinggi telah berlaku (“menipu. Secara umum. Koliah. anggaran perangkaan dari 9-95% daripada mereka yang ditanya mengaku terlibat dalam beberapa bentuk kecurangan akademik (Maramark & Maline). melepak.R.M & Neumann. 1999. McCabe (1992) melaporkan bahawa 67.

di mana pelajar -pelajar perlu diberi kesedaran supayamampu menilai kesan dan pengaruh internet secara amnya. Situasi ini sangat membimbangkan dan ibubapa perlulah peka tentang 12 . “Data diperolehi daripada Norton Online Family Report 2010 melaporkan hanya 4 daripada 10 ibubapa mengetahui apa yang dilayari oleh anak mereka dalam internet”.2 Peranan Keluarga Ibubapa perlulah memantau penggunaan internet di kalangan anak-anak mereka.1 Peranan Individu Bagi individu itu sendiri. Di sinilah pentingnya ‘celik media’. (sumber: keratan akhbar. Berita Harian-7 Mei 2008-Mohd Afendi Daud) 4.0 CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN KESAN NEGATIF INTERNET KEPADA PELAJAR. 4.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 membimbangkan demi menjaga nama baik institusi pengajian tinggi yang beretika dan berwibawa. disiplin diri amat penting kerana pelajar itu sendiri yang perlu membuat pilihan samada membuang masa dengan melayari laman yang tidak berfaedah atau memanfaatkan maklumat melalui internet. Mereka bukanlah pengguna yang pasif tetapi berfikir dan menilai apa yang dilihat dan dibaca. Seseorang yang celik media mampu mengenal pasti peranan dan kesan internet dalam kehidupan seharian. 4. hati dan naluri mereka. Dengan ini pelajar perlulah dididik supaya lebih kritikal dan mampu menilai bahan yang mereka perolehi seterusnya dapat membebaskan diri mereka daripada dikongkong laman web yang boleh meracuni pemikiran.

Dengan ini dapat melatih pelajar-pelajar kita supaya lebih bertanggungjawab terhadap diri sendiri. Satu perbincangan mengenai panduan penggunaan internet perlu diadakan. Sesungguhnya didikan daripada kesedaran beragama adalah ubat mujarab untuk mengubati penyakit rohani dan mencegah kenakalan remaja. Mereka perlu dididik tentang kesan-kesan buruk internet dan juga permainan video sejak dari kecil lagi.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 perkara ini. Para ibubapa juga perlu menekankan beberapa tips kepada anak-anak ketika berhadapan dengan dunia siber. keluarga dan masyarakat. Ibubapa juga berperanan memberi didikan agama dan moral kepada pelajarpelajar. . Bertukar-tukar pendapat dengan anak tentang teknologi terkini bagi membina semangat kerjasama dan saling mempercayai antara satu sama lain. • Perlu daftar keluar daripada talian contohnya webcam semasa menggunakan komputer awam (kafe siber) atau komputer orang lain. pop-up blockers. Contohnya ruang tamu. hendap siber dan sebagainya. Ibubapa perlu menetapkan jangka masa atau jadual untuk melayari internet . Ibubapa juga boleh menggunakan perisian untuk pemantauan seperti (parental filters). ibarat “Melentur buluh biarlah dari rebunnya”. tetapan privasi dan sebagainya. • • Bercerita dan berbincang secara terbuka mengenai isu-isu sensitif di internet. Dengan ini mereka dapat memahami risiko penggunaan internet. antaranya: • Memberitahu anak-anak tentang ancaman di internet contohnya pornografi kanak-kanak . Letakkan atau tetapkan penggunaan komputer ditempat terbuka atau ruang berkumpul keluarga. Anak-anak perlu didedahkan tentang fungsi sebenar internet dan kesan buruk sekiranya ia disalahgunakan. 13 . buli siber. Ini penting bagi mengelakkan penyalahgunaan maklumat oleh orang lain.Pastikan anak-anak tidak melawati laman yang tidak berfaedah atau pornografi.

bahan pornografi boleh ditapis dan disekat penyebarannya terutama di kalangan pelajar-pelajar sekolah. Di samping itu. pihak pengurusan perlulah berusaha meningkatkan kesedaran dan memupuk komitmen pelajar terhadap kejujuran akademik. Berdasarkan penemuan McCabe dan Trevino (1993) menyimpulkan bahawa persepsi terhadap sejauhmana hukuman yang bakal diterima akibat kecurangan 14 .3 Peranan Masyarakat Seterusnya peranan masyarakat pada keseluruhannya sangat penting dalam mengurangkan kesan negatif internet. 4. perlu diwujudkan satu undang-undang khas bagi menentukan bentuk hukuman yang akan dikenakan akibat kesalahan ini. cybersitter. Madya Mohd Safer Hashim dari Jabatan Komunikasi UKM.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 Mereka akan mempunyai benteng keimanan yang cukup kuat untuk mempertahankan diri daripada ketagihan internet dan permainan video yang melalaikan. 4. ia boleh dilakukan dengan menggunakan perisian tapisan seperti cyberpatrol. Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Bandar Majlis Belia Malaysia (MBM) Norizan Sharif. surfwatch dan Net-Nanny pada komputer. Menurut Prof. Terdapat beberapa antivirus yang mampu menyekat laman web lucah daripada diakses oleh anak-anak di rumah dengan membuat tetapan dan kata laluan antaranya seperti antivirus Eset. Perisian ini wajar digunakan di semua pusat siber kafe dan institusi pengajian tinggi.4 Peranan Jabatan dan Kementerian Seterusnya bagi menangani masalah plagiarisme internet di kalangan pelajar pusat pengajian tinggi. Penggunaan perisian ini sewajarnya telah diketahui umum kerana ia merupakan salah satu usaha yang paling berkesan bagi mengelakkan masalah penyalahgunaan internet.

Hamdan Adnan mencadangkan supaya larangan terhadap kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dari memasuki kafe siber dikuatkuasakan. Semoga penggubalan undangundang baru hiburan bagi mengawal kegiatan di pusat internet kafe siber dapat mengawal salah guna internet di kalangan pelajar. pengaruh kesan orang ketiga akibat salah tanggapan terhadap tingkahlaku rakan sebaya yang cenderung ke arah plagiarisme internet haruslah menjadi subjek kajian utama pada masa depan. Begitu juga tempoh operasinya selama 24 jam perlu dipendekkan bagi mengatasi gejala kurang sihat terutama di kalangan pelajar sekolah . Oleh itu. kerajaan perlulah mengambil langkah serius dan bersungguh-sungguh menangani masalah ini dengan mengawal operasi di pusat-pusat internet kafe siber seluruh negara. Kerajaan perlu merangka satu pelan strategik bagi memberi perlindungan kepada kanak-kanak daripada terus menjadi mangsa kesan negatif internet.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 akademik ini akan mempengaruhi keputusan mereka untuk melakukan perbuatan negatif itu. Begitu juga faktor kontekstual termasuklah persepsi tingkahlaku rakan sebaya dimana jika pelajar menganggap majoriti rakan-rakan mereka akan ke talian untuk memplagiat maka mereka lebih cenderung untuk melakukan perbuatan yang sama. Oleh itu. 15 . Seterusnya kerajaan perlulah mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan negatif internet di peringkat nasional. Presiden Gabungan Persatuan Pengguna-pengguna Malaysia (FOMCA) Datuk Prof.” Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik Institut Sains Sosial (IPSAS) UPM telah mendapati 22% remaja Melayu gemar melayari laman web lucah samada di rumah atau di kafe siber.

walau apapun kebaikan atau keburukan internet ini. Lantaran itu. Di samping itu. serta kehidupan manusia sejagat. ia juga telah menimbulkan banyak kesan negatif khususnya kepada pelajar. terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih atau menilaikannya.0 PENUTUP Sesungguhnya kecanggihan teknologi terkini khususnya internet telah mengubah suasana. Internet telah memberikan pelbagai manfaat kepada manusia. 2827 PATAH PERKATAAN 16 . Namun begitu.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 5. Ibarat pisau ia boleh digunakan untuk kebaikan dan juga keburukan. pelajar-pelajar kita perlu dilengkapkan dengan kekuatan dalaman semenjak kecil lagi agar mempunyai asas yang kukuh untuk mendisiplinkan diri mereka agar tidak terpengaruh dengan keburukan internet.

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 NOTA DAN RUJUKAN 17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful