SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA SEMESTER SEPTEMBER 2012 OUMH 1103 LEARNING SKILLS FOR OPEN DISTANCE LEARNERS

MANFAAT DAN KESAN BURUK INTERNET KEPADA PELAJAR

NAMA NO. MATRIKULASI E-MEL NAMA TUTOR PUSAT PEMBELAJARAN

: : : : :

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 sharifah8222@yahoo.com MOHD NAZARI B. MOHD TERENGGANU LEARNING CENTER

1

0 PENUTUP 16 6. 4.0 CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN KESAN NEGATIF INTERNET KEPADA PELAJAR 12-15 5. NOTA DAN RUJUKAN 17 2 .0 PENGENALAN 3 2.0 KEBAIKAN INTERNET KEPADA PELAJAR 4-7 3. 1. 2. 3.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 ISI KANDUNGAN BIL.0 KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 8-11 4. PERKARA MUKA SURAT 1. 5.

memang terdapat pro dan kontra mengenai manfaat dan kesan penggunaannya. 3 . Jaringan maya ini yang merupakan medium untuk mendapatkan maklumat tanpa mengira masa dan tempat seolah-olah menjadikan ‘Dunia Tanpa Sempadan’.2000 mendapati bahawa jumlah pengguna internet seluruh dunia sehingga September 2000 adalah sejumlah 377.65 juta. Berdasarkan kajian oleh Nua Internet Surveys. dalam isu internet. kita akan terdengar orang memperkatakan tentang internet. Sesungguhnya penggunaan internet sangat penting kerana dunia kini sedang bergerak pantas seterusnya membolehkan pengguna internet di seluruh dunia berhubung dengan cepat dan pantas. ke mana sahaja kita pergi.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 MANFAAT DAN KESAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 1. Ini membuktikan betapa kepentingan internet kepada masyarakat dan ia semakin popular dari hari ke hari. Namun begitu. Lantaran itu.0 PENGENALAN Mutakhir ini. kajian ini adalah bertujuan untuk menyediakan satu laporan tentang manfaat dan kesan penggunaan internet kepada pelajar. Maka terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih manfaat dan menghindari kesan negatifnya.

Menurut jurnal yang bertajuk ‘Attitudes of Students Towards Internet’(Isman. teknologi. pertanian dan lain-lain akan diperoleh dengan melayari internet. 4 . Mereka tidak perlu lagi ke perpustakaan untuk mencari bahan bacaan.1 Dapat Mengakses Maklumat dengan Cepat dan Tepat Bagi pelajar. geografi.0 KEBAIKAN INTERNET KEPADA PELAJAR Internet banyak memberi manfaat kepada pelajar bermula daripada peringkat rendah hinggalah kepada institusi pengajian tinggi. Aytekin and Dabaj . Pelbagai maklumat tentang negara. Dalam erti kata lain. Internet adalah sebahagian daripada teknologi untuk menangkap alternatif pada setiap kawasan di persekitaran yang kompetitif. sistem pendidikan. mewujudkan hubungan dengan semua orang dan mencari semua jenis data dengan kesan globalisasi Melalui kaji selidik ( Kilincoglu. Altun – 2002)ke atas 173 responden yang terdiri daripada pelajar siswazah dan pasca siswazah Universiti Timur Mediteranean. budaya. Seterusnya mereka dapat menyiapkan segala tugasan yang diberi. Menurut Johnson (2004) internet dilihat sebagai alat untuk memudah dan mempercepatkan kerja para pelajar kerana mereka boleh mengakses data dan bahan bacaan secara online. Fahme 2004) perkembangan teknologi membuka peluang untuk orang ramai terutama dalam bidang pendidikan. dengan adanya internet mereka boleh menerima maklumat dengan cepat dan tepat. segala maklumat akan dapat diperolehi. Dengan hanya satu klik sahaja.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. segalanya berada di hujung jari dalam dunia teknologi tinggi dewasa ini. Berikut adalah beberapa kebaikan internet: 2.6 % responden bersetuju internet adalah cara terpantas untuk mencapai pengetahuan. didapati bahawa 67. Internet menyediakan peluang untuk mendapat peluang yang cekap dan cepat.

Ia berperanan sebagai pendidik atau ’tutor’ siber yang berkesan.com.4 % responden bersetuju internet adalah tempat digital yangmencipta hubungan ke seluruh dunia. Penggunaan e-mel dengan perbualan menerusi internet akan mendedahkan mereka kepada pelbagai sosial budaya masyarakat dunia dan seterusnya memupuk keamanan sejagat.2 Sebagai Penghubung Dengan Dunia Luar Melalui internet. Mereka boleh belajar secara sambilan dan anjal di rumah tanpa terikat dengan waktu pembelajaran. Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Alexa. e-pembelajaran telah digunakan oleh Universiti Tun Abdul Razak ( UNITAR ) dan Universiti Terbuka Malaysia di mana proses pembelajaran dapat dilakukan secara aktif oleh pelajar dengan menggunakan internet tanpa perlu menghadiri kuliah sepenuhnya. Sebagai contoh. Altun -2002 ) mendapati 51. Berdasarkan kaji selidik (Kilincoglu.edu. Ini menunjukkan laman sosial merupakan satu medium interaksi yang popular dalam kalangan pengguna internet terutamanya pelajar. 2. Internet juga sebagai salah satu medium untuk membantu pelajarpelajar di dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Seterusnya. My Space dan lain-lain.au. mereka dapat bertukar pandangan dan berkongsi cerita mengenai negara masing-masing. Malaysia merupakan pengguna ketiga terbesar Friendster dengan mewakili 10. pelajar-pelajar akan dapat berinteraksi dan meneroka dunia luar tanpa sempadan. Sebagai contoh penggunaan laman sosial seperti Facebook. dengan mendapat kenalan dari seluruh pelusuk dunia. Di Malaysia. Pembelajaran di dalam kelas biasa 5 .swinburne. e-learning seperti http: //www.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2.3 Untuk Tujuan Pembelajaran Internet sangat berguna untuk tujuan pembelajaran. Friendster.8 %daripada jumlah keseluruhan pengguan laman berkenaan pada Julai 2009.

Berdasarkan kajian Funkhouser. Chazan. Begitu juga usaha kerajaan yang mewujudkan Sekolah Bestari telah membuka ruang kepada teknologi internet yang akan membolehkan fleksibiliti dan kepelbagaian dibina dalam sistem pendidikan (KPN . Dengan ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko masalah sosial seperti lepak.1988.4 Dapat Mengurangkan Masalah Sosial Internet juga dapat mengurangkan pelbagai masalah sosial di kalangan pelajar. pelbagai bahan menarik yang dipaparkan. kereta. Program ini telah melahirkan pelajar yang berketrampilan dalam semua aspek. Henderson and Landersman. Mc Coy. bohsia dan kegiatan di kelabkelab malam dan disko. Al Ghamdi.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 akan menjadi lebih menarik dengan penggunaan kesan multimedia terutamanya dalam pembelajaran Sains dan Matematik. pelajar dapat memahami konsep matematik dengan mudah dan berkesan dengan menggunakan komputer. 2.1987) menyatakan. 1997). motosikal dan kereta api sebagai hobi. Mereka dapat menyesuaikan minat seperti membina enjin kapal terbang.1992. Dengan menggunakan internet di rumah atau membaca. 6 .1991. Mereka juga dapat mencari dan memainkan muzik pilihan mereka sendiri dan menonton siaran televisyen bagi mengisi masa lapang malahan dapat meningkatkan kecerdasan otak. 1993. pelajar-pelajar ini tidak akan keluar rumah.

Ia merupakan sumber rujukan mudah dan pantas tanpa mengira masa dan lokasi penggunaan. Dengan adanya internet. pelbagai kemudahan dapat dinikmati. Sebagai contoh.6 % responden bersetuju internet adalah sebuah perpustakaan universal.5 Memudahkan Pembelajaran di Universiti Internet sangat bermanfaat kepada pelajar di universiti. Mereka boleh menggunakan teknologi persidangan video untuk membuat projek. Pelajar boleh mencari buku dalam talian di perpustakaan maya ini jika mereka mempunyai kad perpustakaan tersebut. Kaedah pencarian maklumat cara baru ini hampir menggantikan kaedah penggunaan perpustakaan biasa. Altun -2002 Timur MediterraneanUniversity ) didapati bahawa 76. pelajar tidak perlu pergi ke bilik kuliah untuk mengikuti pengajian. yang telah menyediakan perpustakaan digital kepada pelajarnya. pembelajaran di OUM. 7 . Mereka hanya menggunakan internet untuk mengambil soalan tugasan. contohnya UNITAR yang telah menyediakan akaun internet untuk para pelajarnya. berbincang dan mendapat nasihat.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. Melalui kajiselidik ( Kilincoglu. Dengan wujudnya universiti maya. membuat kuiz dan menduduki ujian.

Takashi -2006 ) yang bertajuk “ Internet Addiction among Students . Berdasarkan laporan akhbar Harian Metro. Internet Addiction Scale ). remaja di Malaysia menghabiskan masa 16 jam seminggu melayari internet. Fenomena ini boleh meruntuhkan proses pembelajaran di mana mereka seringkali mengabaikan pelajaran seterusnya memberi implikasi masa depan yang gelap. Johor semata-mata untuk bermain permainan komputer dan internet. Cuba kita renungkan betapa bahayanya ketagihan internet. Menurut jurnal ( Sato.0 KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 3. Pelajar-pelajar kita begitu tertarik sehingga menimbulkan ketagihan internet adalah disebabkan beberapa faktor antaranya kecanggihan teknologi terkini.1 Menimbulkan Masalah Ketagihan Internet Berdasarkan Kajian Norton Online Living Report (NOLR). Mereka akan membazirkan masa berjam-jam di depan komputer seterusnya mendatangkan banyak keburukan kepada pelajar itu sendiri. wanita itu turut membawa anak 8 . Takashi -2004 ) didapati bahawa 9. contohnya kehebatan grafik permainan video yang dibangunkan dengan seni bina 3-Dimensi telah menjadi kegilaan pelajar kini. seorang surirumah berusia 20-an menghabiskan masa enam hingga lapan jam sehari di sebuah pusat siber di Pasir Gudang.Prevalence and Psychological Problems in Japan “ 8 – 10 % daripada pelajar kolej ( Japan – 2004 ) mempunyai masalah kelaziman ketagihan internet. Menurut Kausar Suhail dan Zobia Bargoes (2006). Kehebatan teknologi yang berinovasi telah membawa kemudaratan. Isnin 22 Oktober 2012. Lebih mengejutkan lagi akibat ketagihan internet. kesan negatif ini berdasarkan kepada jumlah masa yang digunakan untuk melayari internet dan jenis aktiviti yang dilakukan menerusi internet. Melalui kaji selidik yang telah dijalankan ( Sato .1 % daripada 242 responden ( pelajar kolej di Jepun ) mengalami ketagihan internet ( IAS .SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 3.

Cuba kita renungkan sejenak fakta yang amat merisaukan kita ini. Fenomena ini akan menyebabkan masyarakat Islam leka daripada kehidupan beragama secara normal. Ini merupakan satu isu sensitif dan mempengaruhi pelajar kerana internet membenarkan akses tanpa had. Malaysia kini berada di tangga kelapan bagi negara paling banyak pencari maklumat negatif ini di internet. Tambahan pula. Berdasarkan statistik Google Trends.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 lelakinya yang berusia 3 tahun ke pusat terbabit setiap kali berkunjung ke situ. Ini sudah tentu akan menjadi ikutan kepada anaknya apabila bergelar pelajar nanti.2 Mudah Terpengaruh Dengan Kesan Negatif Penggunaan internet tanpa had dan kawalan akan mendedahkan para pelajar kepada unsur-unsur luar atau budaya kuning yang akan membawa kesan negatif kepada pelajar-pelajar kita. sakit mata akibat terlalu lama memandang skrin komputer dan lain-lain. 9 . “Melalui carian Google dengan menggunakan perkataan “porn” pada 1 Januari 2010 mendapati sebanyak 180.000. Mereka juga boleh mencari dan mendengar lagu-lagu berbentuk rock dan blackmetal. sakit belakang. sakit di pergelangan tangan akibat menggunakan tangan dalam jangka masa yang panjang. Contohnya budaya seks bebas dan hedonisme. Sesungguhnya budaya barat tidak semuanya bagus untuk ditiru. menggunakan internet untuk satu tempoh masa yang lama dapat mengundang kepada masalah kesihatan secara mental dan juga fizikal. Semua unsur ini boleh mendorong kepada perbuatan maksiat dan menyalahi hukum agama dan undang-undang negara.000 laman web berkaitan pornografi. Dengan melayari internet adalah begitu mudah untuk mendapatkan bahan-bahan berunsur lucah seperti gambar dan video klip tanpa tapisan. 3. Contohnya.

4 Menjejaskan Perkembangan Personaliti Pelajar Dunia internet juga boleh mempengaruhi emosi dan sahsiah pelajar-pelajar kita. MySpace. golongan pelajar masih lagi melalui proses perkembangan dan kematangan intelek. 3. Interaksi secara bebas tanpa sekatan ini 10 . Hal ini sangat merbahaya kerana kesan penggunaan teknologi ini yang memburukkan lagi konflik sedia ada dalam jiwa remaja. Masa yang dihabiskan di dunia maya tidak akan membantu mereka menjalani proses perkembangan ini secara sihat dan teratur.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 Menurut Che Wan Badrul Alias (2010). 3. Facebook. Keluarga dan Masyarakat. Twitter dan sebagainya sebahagian daripada hidup mereka. Ketagihan mereka untuk melayari internet bagi suatu tempoh masa yang panjang sudah tentu akan menjejaskan prestasi pembelajaran mereka di sekolah. Ini kerana dalam peringkat usia sebegini. Keseronokan mendapat rakan baru di alam maya dan keseronokan ber’chatting’ akan membuatkan mereka lupa untuk mengulangkaji pelajaran dan membuat kerja-kerja sekolah yang diberikan oleh guru. laman web lucah kekal ditempat tertinggi iaitu pada tempat ke-4 dan ke-5 daripada 100 laman web yang kerap dikunjungi oleh kanak-kanak dan remaja terdiri daripada pelajar pada tahun 2009. kira-kira 90% daripada 8. emosi dan sosial. Menurut Menteri Pembangunan Wanita. Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dalam Berita Harian 12 Oktober 2011.5 juta kanak-kanak atau sembilan daripada sepuluh mereka di negara ini dilaporkan terdedah dengan gejala negatif dunia siber sekaligus mampu mempengaruhi emosi dan sahsiah mereka. Pelajar-pelajar kita menjadikan internet terutama laman web berkaitan jaringan sosial seperti Youtube.3 Leka dan Menjejaskan Prestasi Pembelajaran Kelekaan para pelajar dalam melayari laman sosial juga bakal memberi kesan buruk terhadap mereka sendiri.

Kegiatan ini disebut sebagai “plagiarisme internet”. gejala salah laku sosial dan moral seperti bergaduh. Secara umum.2002) yang bertajuk “Internet Plagiarisme among College Students”. tingkahlaku rakan sebaya. gangterisme. Contohnya seperti bertutur dalam bahasa yang kasar dan lucah. merokok.M & Neumann. Perbuatan kecurangan akademik ini telah meningkat secara mendadak. 85. 1986 . 1999). McCabe (1992) melaporkan bahawa 67. Antara faktor berlakunya perkara ini ialah persepsi pelajar. 1994).R.9% mahasiswa daripada 9 buah kolej dan universiti yang dikaji menggunakan internet untuk menyalin dan menampal teks ke dalam kertas kerja mereka tanpa rujukan. 3. 6096 mahasiswa di 31 buah kampus. McLeod.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 lebih membentuk diri mereka melihat norma kehidupan alam nyata sebagai sekatan kepada kebebasan yang mereka idamkan. Menurut Jurnal (Scanlon. Pada 22 November 1999.4% mengaku menipu sekurang-kurangnya sekali dalam ujian atau tugasan utama. P. melepak. lumba haram. 1992 Wilhoit. jumlah plagiarisme dalam talian yang dilaporkan sepatutnya menjadi satu perkara yang 11 . Ini akhirnya memberi kesan negatif kepada perkembangan personaliti pelajar-pelajar kita. Kajian mengenai plagiarisme telah dibuat secara kualitatif terutamanya dalam bahasa Inggeris (Drum. Lantaran itu. US News & World Report melaporkan bahawa satu wabak baru penipuan di pusat pengajian tinggi telah berlaku (“menipu. kesedaran mereka dan sekatan institusi (McCabe. Howard. Revino & Butterfield dalam akhbar). self-laporan menipu adalah tinggi. ponteng kelas dan membuli. Koliah. penulisan dan aritmetik.5 Menimbulkan Kegiatan Plagiarisme Internet Seterusnya kesan buruk penggunaan internet juga melibatkan pelajar-pelajar di pusat pengajian tinggi. Dalam kaji selidik. anggaran perangkaan dari 9-95% daripada mereka yang ditanya mengaku terlibat dalam beberapa bentuk kecurangan akademik (Maramark & Maline). 1998.D. 1999.

0 CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN KESAN NEGATIF INTERNET KEPADA PELAJAR. Di sinilah pentingnya ‘celik media’. Situasi ini sangat membimbangkan dan ibubapa perlulah peka tentang 12 . Seseorang yang celik media mampu mengenal pasti peranan dan kesan internet dalam kehidupan seharian. Dengan ini pelajar perlulah dididik supaya lebih kritikal dan mampu menilai bahan yang mereka perolehi seterusnya dapat membebaskan diri mereka daripada dikongkong laman web yang boleh meracuni pemikiran. hati dan naluri mereka. 4. Berita Harian-7 Mei 2008-Mohd Afendi Daud) 4.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 membimbangkan demi menjaga nama baik institusi pengajian tinggi yang beretika dan berwibawa. disiplin diri amat penting kerana pelajar itu sendiri yang perlu membuat pilihan samada membuang masa dengan melayari laman yang tidak berfaedah atau memanfaatkan maklumat melalui internet. 4.2 Peranan Keluarga Ibubapa perlulah memantau penggunaan internet di kalangan anak-anak mereka. (sumber: keratan akhbar. di mana pelajar -pelajar perlu diberi kesedaran supayamampu menilai kesan dan pengaruh internet secara amnya. “Data diperolehi daripada Norton Online Family Report 2010 melaporkan hanya 4 daripada 10 ibubapa mengetahui apa yang dilayari oleh anak mereka dalam internet”.1 Peranan Individu Bagi individu itu sendiri. Mereka bukanlah pengguna yang pasif tetapi berfikir dan menilai apa yang dilihat dan dibaca.

Ibubapa perlu menetapkan jangka masa atau jadual untuk melayari internet . Anak-anak perlu didedahkan tentang fungsi sebenar internet dan kesan buruk sekiranya ia disalahgunakan. 13 . Sesungguhnya didikan daripada kesedaran beragama adalah ubat mujarab untuk mengubati penyakit rohani dan mencegah kenakalan remaja. Satu perbincangan mengenai panduan penggunaan internet perlu diadakan. Dengan ini mereka dapat memahami risiko penggunaan internet.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 perkara ini. tetapan privasi dan sebagainya. pop-up blockers. ibarat “Melentur buluh biarlah dari rebunnya”. Contohnya ruang tamu. Dengan ini dapat melatih pelajar-pelajar kita supaya lebih bertanggungjawab terhadap diri sendiri. . Ini penting bagi mengelakkan penyalahgunaan maklumat oleh orang lain. Letakkan atau tetapkan penggunaan komputer ditempat terbuka atau ruang berkumpul keluarga. keluarga dan masyarakat. Para ibubapa juga perlu menekankan beberapa tips kepada anak-anak ketika berhadapan dengan dunia siber. hendap siber dan sebagainya. • Perlu daftar keluar daripada talian contohnya webcam semasa menggunakan komputer awam (kafe siber) atau komputer orang lain. • • Bercerita dan berbincang secara terbuka mengenai isu-isu sensitif di internet. buli siber. Mereka perlu dididik tentang kesan-kesan buruk internet dan juga permainan video sejak dari kecil lagi. antaranya: • Memberitahu anak-anak tentang ancaman di internet contohnya pornografi kanak-kanak . Ibubapa juga berperanan memberi didikan agama dan moral kepada pelajarpelajar. Ibubapa juga boleh menggunakan perisian untuk pemantauan seperti (parental filters).Pastikan anak-anak tidak melawati laman yang tidak berfaedah atau pornografi. Bertukar-tukar pendapat dengan anak tentang teknologi terkini bagi membina semangat kerjasama dan saling mempercayai antara satu sama lain.

Penggunaan perisian ini sewajarnya telah diketahui umum kerana ia merupakan salah satu usaha yang paling berkesan bagi mengelakkan masalah penyalahgunaan internet.4 Peranan Jabatan dan Kementerian Seterusnya bagi menangani masalah plagiarisme internet di kalangan pelajar pusat pengajian tinggi. Berdasarkan penemuan McCabe dan Trevino (1993) menyimpulkan bahawa persepsi terhadap sejauhmana hukuman yang bakal diterima akibat kecurangan 14 . 4. 4. surfwatch dan Net-Nanny pada komputer. bahan pornografi boleh ditapis dan disekat penyebarannya terutama di kalangan pelajar-pelajar sekolah. Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Bandar Majlis Belia Malaysia (MBM) Norizan Sharif.3 Peranan Masyarakat Seterusnya peranan masyarakat pada keseluruhannya sangat penting dalam mengurangkan kesan negatif internet. ia boleh dilakukan dengan menggunakan perisian tapisan seperti cyberpatrol. cybersitter. pihak pengurusan perlulah berusaha meningkatkan kesedaran dan memupuk komitmen pelajar terhadap kejujuran akademik. Madya Mohd Safer Hashim dari Jabatan Komunikasi UKM.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 Mereka akan mempunyai benteng keimanan yang cukup kuat untuk mempertahankan diri daripada ketagihan internet dan permainan video yang melalaikan. Menurut Prof. Terdapat beberapa antivirus yang mampu menyekat laman web lucah daripada diakses oleh anak-anak di rumah dengan membuat tetapan dan kata laluan antaranya seperti antivirus Eset. perlu diwujudkan satu undang-undang khas bagi menentukan bentuk hukuman yang akan dikenakan akibat kesalahan ini. Di samping itu. Perisian ini wajar digunakan di semua pusat siber kafe dan institusi pengajian tinggi.

Begitu juga faktor kontekstual termasuklah persepsi tingkahlaku rakan sebaya dimana jika pelajar menganggap majoriti rakan-rakan mereka akan ke talian untuk memplagiat maka mereka lebih cenderung untuk melakukan perbuatan yang sama. Presiden Gabungan Persatuan Pengguna-pengguna Malaysia (FOMCA) Datuk Prof. kerajaan perlulah mengambil langkah serius dan bersungguh-sungguh menangani masalah ini dengan mengawal operasi di pusat-pusat internet kafe siber seluruh negara. Semoga penggubalan undangundang baru hiburan bagi mengawal kegiatan di pusat internet kafe siber dapat mengawal salah guna internet di kalangan pelajar. Oleh itu.” Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik Institut Sains Sosial (IPSAS) UPM telah mendapati 22% remaja Melayu gemar melayari laman web lucah samada di rumah atau di kafe siber. pengaruh kesan orang ketiga akibat salah tanggapan terhadap tingkahlaku rakan sebaya yang cenderung ke arah plagiarisme internet haruslah menjadi subjek kajian utama pada masa depan. Hamdan Adnan mencadangkan supaya larangan terhadap kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dari memasuki kafe siber dikuatkuasakan. Seterusnya kerajaan perlulah mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan negatif internet di peringkat nasional. Begitu juga tempoh operasinya selama 24 jam perlu dipendekkan bagi mengatasi gejala kurang sihat terutama di kalangan pelajar sekolah . Kerajaan perlu merangka satu pelan strategik bagi memberi perlindungan kepada kanak-kanak daripada terus menjadi mangsa kesan negatif internet.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 akademik ini akan mempengaruhi keputusan mereka untuk melakukan perbuatan negatif itu. Oleh itu. 15 .

2827 PATAH PERKATAAN 16 . serta kehidupan manusia sejagat. walau apapun kebaikan atau keburukan internet ini. pelajar-pelajar kita perlu dilengkapkan dengan kekuatan dalaman semenjak kecil lagi agar mempunyai asas yang kukuh untuk mendisiplinkan diri mereka agar tidak terpengaruh dengan keburukan internet. Di samping itu. Namun begitu.0 PENUTUP Sesungguhnya kecanggihan teknologi terkini khususnya internet telah mengubah suasana. Lantaran itu. Ibarat pisau ia boleh digunakan untuk kebaikan dan juga keburukan.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 5. Internet telah memberikan pelbagai manfaat kepada manusia. ia juga telah menimbulkan banyak kesan negatif khususnya kepada pelajar. terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih atau menilaikannya.

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 NOTA DAN RUJUKAN 17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful