SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA SEMESTER SEPTEMBER 2012 OUMH 1103 LEARNING SKILLS FOR OPEN DISTANCE LEARNERS

MANFAAT DAN KESAN BURUK INTERNET KEPADA PELAJAR

NAMA NO. MATRIKULASI E-MEL NAMA TUTOR PUSAT PEMBELAJARAN

: : : : :

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 sharifah8222@yahoo.com MOHD NAZARI B. MOHD TERENGGANU LEARNING CENTER

1

2.0 PENGENALAN 3 2.0 CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN KESAN NEGATIF INTERNET KEPADA PELAJAR 12-15 5.0 KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 8-11 4. NOTA DAN RUJUKAN 17 2 . 3. PERKARA MUKA SURAT 1. 5. 1.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 ISI KANDUNGAN BIL.0 KEBAIKAN INTERNET KEPADA PELAJAR 4-7 3.0 PENUTUP 16 6. 4.

3 . Berdasarkan kajian oleh Nua Internet Surveys. Ini membuktikan betapa kepentingan internet kepada masyarakat dan ia semakin popular dari hari ke hari. ke mana sahaja kita pergi. Lantaran itu.65 juta. kita akan terdengar orang memperkatakan tentang internet. kajian ini adalah bertujuan untuk menyediakan satu laporan tentang manfaat dan kesan penggunaan internet kepada pelajar. Namun begitu.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 MANFAAT DAN KESAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 1. memang terdapat pro dan kontra mengenai manfaat dan kesan penggunaannya.2000 mendapati bahawa jumlah pengguna internet seluruh dunia sehingga September 2000 adalah sejumlah 377. Jaringan maya ini yang merupakan medium untuk mendapatkan maklumat tanpa mengira masa dan tempat seolah-olah menjadikan ‘Dunia Tanpa Sempadan’.0 PENGENALAN Mutakhir ini. Sesungguhnya penggunaan internet sangat penting kerana dunia kini sedang bergerak pantas seterusnya membolehkan pengguna internet di seluruh dunia berhubung dengan cepat dan pantas. dalam isu internet. Maka terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih manfaat dan menghindari kesan negatifnya.

6 % responden bersetuju internet adalah cara terpantas untuk mencapai pengetahuan. Menurut jurnal yang bertajuk ‘Attitudes of Students Towards Internet’(Isman. sistem pendidikan. Mereka tidak perlu lagi ke perpustakaan untuk mencari bahan bacaan. Internet menyediakan peluang untuk mendapat peluang yang cekap dan cepat. didapati bahawa 67. mewujudkan hubungan dengan semua orang dan mencari semua jenis data dengan kesan globalisasi Melalui kaji selidik ( Kilincoglu. Seterusnya mereka dapat menyiapkan segala tugasan yang diberi. geografi. Dalam erti kata lain.0 KEBAIKAN INTERNET KEPADA PELAJAR Internet banyak memberi manfaat kepada pelajar bermula daripada peringkat rendah hinggalah kepada institusi pengajian tinggi. Altun – 2002)ke atas 173 responden yang terdiri daripada pelajar siswazah dan pasca siswazah Universiti Timur Mediteranean. budaya. Internet adalah sebahagian daripada teknologi untuk menangkap alternatif pada setiap kawasan di persekitaran yang kompetitif. Pelbagai maklumat tentang negara.1 Dapat Mengakses Maklumat dengan Cepat dan Tepat Bagi pelajar. segalanya berada di hujung jari dalam dunia teknologi tinggi dewasa ini. teknologi. dengan adanya internet mereka boleh menerima maklumat dengan cepat dan tepat. Dengan hanya satu klik sahaja. Menurut Johnson (2004) internet dilihat sebagai alat untuk memudah dan mempercepatkan kerja para pelajar kerana mereka boleh mengakses data dan bahan bacaan secara online.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. pertanian dan lain-lain akan diperoleh dengan melayari internet. Fahme 2004) perkembangan teknologi membuka peluang untuk orang ramai terutama dalam bidang pendidikan. segala maklumat akan dapat diperolehi. Aytekin and Dabaj . 4 . Berikut adalah beberapa kebaikan internet: 2.

mereka dapat bertukar pandangan dan berkongsi cerita mengenai negara masing-masing. Ini menunjukkan laman sosial merupakan satu medium interaksi yang popular dalam kalangan pengguna internet terutamanya pelajar.8 %daripada jumlah keseluruhan pengguan laman berkenaan pada Julai 2009. pelajar-pelajar akan dapat berinteraksi dan meneroka dunia luar tanpa sempadan.au. Seterusnya.edu.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. Internet juga sebagai salah satu medium untuk membantu pelajarpelajar di dalam proses pengajaran dan pembelajaran.4 % responden bersetuju internet adalah tempat digital yangmencipta hubungan ke seluruh dunia. Ia berperanan sebagai pendidik atau ’tutor’ siber yang berkesan. e-learning seperti http: //www. My Space dan lain-lain. Friendster.2 Sebagai Penghubung Dengan Dunia Luar Melalui internet. Pembelajaran di dalam kelas biasa 5 . dengan mendapat kenalan dari seluruh pelusuk dunia. 2. Mereka boleh belajar secara sambilan dan anjal di rumah tanpa terikat dengan waktu pembelajaran. Sebagai contoh penggunaan laman sosial seperti Facebook.swinburne. Sebagai contoh. Di Malaysia. Altun -2002 ) mendapati 51.com. Malaysia merupakan pengguna ketiga terbesar Friendster dengan mewakili 10. Penggunaan e-mel dengan perbualan menerusi internet akan mendedahkan mereka kepada pelbagai sosial budaya masyarakat dunia dan seterusnya memupuk keamanan sejagat. Berdasarkan kaji selidik (Kilincoglu. e-pembelajaran telah digunakan oleh Universiti Tun Abdul Razak ( UNITAR ) dan Universiti Terbuka Malaysia di mana proses pembelajaran dapat dilakukan secara aktif oleh pelajar dengan menggunakan internet tanpa perlu menghadiri kuliah sepenuhnya.3 Untuk Tujuan Pembelajaran Internet sangat berguna untuk tujuan pembelajaran. Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Alexa.

1997). bohsia dan kegiatan di kelabkelab malam dan disko. 1993. 2.1987) menyatakan. Al Ghamdi. Dengan menggunakan internet di rumah atau membaca. pelajar-pelajar ini tidak akan keluar rumah.1988. Mereka dapat menyesuaikan minat seperti membina enjin kapal terbang. Begitu juga usaha kerajaan yang mewujudkan Sekolah Bestari telah membuka ruang kepada teknologi internet yang akan membolehkan fleksibiliti dan kepelbagaian dibina dalam sistem pendidikan (KPN . Henderson and Landersman.1992. motosikal dan kereta api sebagai hobi. 6 . pelajar dapat memahami konsep matematik dengan mudah dan berkesan dengan menggunakan komputer. kereta.4 Dapat Mengurangkan Masalah Sosial Internet juga dapat mengurangkan pelbagai masalah sosial di kalangan pelajar.1991. pelbagai bahan menarik yang dipaparkan. Chazan. Mc Coy.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 akan menjadi lebih menarik dengan penggunaan kesan multimedia terutamanya dalam pembelajaran Sains dan Matematik. Berdasarkan kajian Funkhouser. Mereka juga dapat mencari dan memainkan muzik pilihan mereka sendiri dan menonton siaran televisyen bagi mengisi masa lapang malahan dapat meningkatkan kecerdasan otak. Dengan ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko masalah sosial seperti lepak. Program ini telah melahirkan pelajar yang berketrampilan dalam semua aspek.

5 Memudahkan Pembelajaran di Universiti Internet sangat bermanfaat kepada pelajar di universiti. Dengan adanya internet. Mereka boleh menggunakan teknologi persidangan video untuk membuat projek. berbincang dan mendapat nasihat. Dengan wujudnya universiti maya. Mereka hanya menggunakan internet untuk mengambil soalan tugasan. Melalui kajiselidik ( Kilincoglu. pelbagai kemudahan dapat dinikmati. Altun -2002 Timur MediterraneanUniversity ) didapati bahawa 76. 7 . pelajar tidak perlu pergi ke bilik kuliah untuk mengikuti pengajian. yang telah menyediakan perpustakaan digital kepada pelajarnya. pembelajaran di OUM. membuat kuiz dan menduduki ujian.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. Kaedah pencarian maklumat cara baru ini hampir menggantikan kaedah penggunaan perpustakaan biasa. contohnya UNITAR yang telah menyediakan akaun internet untuk para pelajarnya. Sebagai contoh. Pelajar boleh mencari buku dalam talian di perpustakaan maya ini jika mereka mempunyai kad perpustakaan tersebut. Ia merupakan sumber rujukan mudah dan pantas tanpa mengira masa dan lokasi penggunaan.6 % responden bersetuju internet adalah sebuah perpustakaan universal.

Prevalence and Psychological Problems in Japan “ 8 – 10 % daripada pelajar kolej ( Japan – 2004 ) mempunyai masalah kelaziman ketagihan internet. Pelajar-pelajar kita begitu tertarik sehingga menimbulkan ketagihan internet adalah disebabkan beberapa faktor antaranya kecanggihan teknologi terkini. Internet Addiction Scale ). Lebih mengejutkan lagi akibat ketagihan internet. Menurut Kausar Suhail dan Zobia Bargoes (2006). Johor semata-mata untuk bermain permainan komputer dan internet. kesan negatif ini berdasarkan kepada jumlah masa yang digunakan untuk melayari internet dan jenis aktiviti yang dilakukan menerusi internet. wanita itu turut membawa anak 8 . Melalui kaji selidik yang telah dijalankan ( Sato . seorang surirumah berusia 20-an menghabiskan masa enam hingga lapan jam sehari di sebuah pusat siber di Pasir Gudang. Berdasarkan laporan akhbar Harian Metro. Cuba kita renungkan betapa bahayanya ketagihan internet. Mereka akan membazirkan masa berjam-jam di depan komputer seterusnya mendatangkan banyak keburukan kepada pelajar itu sendiri. Fenomena ini boleh meruntuhkan proses pembelajaran di mana mereka seringkali mengabaikan pelajaran seterusnya memberi implikasi masa depan yang gelap.1 Menimbulkan Masalah Ketagihan Internet Berdasarkan Kajian Norton Online Living Report (NOLR). remaja di Malaysia menghabiskan masa 16 jam seminggu melayari internet.0 KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 3. Menurut jurnal ( Sato. Kehebatan teknologi yang berinovasi telah membawa kemudaratan.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 3. contohnya kehebatan grafik permainan video yang dibangunkan dengan seni bina 3-Dimensi telah menjadi kegilaan pelajar kini. Takashi -2006 ) yang bertajuk “ Internet Addiction among Students . Takashi -2004 ) didapati bahawa 9. Isnin 22 Oktober 2012.1 % daripada 242 responden ( pelajar kolej di Jepun ) mengalami ketagihan internet ( IAS .

menggunakan internet untuk satu tempoh masa yang lama dapat mengundang kepada masalah kesihatan secara mental dan juga fizikal. Berdasarkan statistik Google Trends. Mereka juga boleh mencari dan mendengar lagu-lagu berbentuk rock dan blackmetal. sakit belakang. 3. sakit mata akibat terlalu lama memandang skrin komputer dan lain-lain. Fenomena ini akan menyebabkan masyarakat Islam leka daripada kehidupan beragama secara normal. sakit di pergelangan tangan akibat menggunakan tangan dalam jangka masa yang panjang.2 Mudah Terpengaruh Dengan Kesan Negatif Penggunaan internet tanpa had dan kawalan akan mendedahkan para pelajar kepada unsur-unsur luar atau budaya kuning yang akan membawa kesan negatif kepada pelajar-pelajar kita. 9 . Cuba kita renungkan sejenak fakta yang amat merisaukan kita ini. Contohnya.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 lelakinya yang berusia 3 tahun ke pusat terbabit setiap kali berkunjung ke situ. Contohnya budaya seks bebas dan hedonisme. Ini sudah tentu akan menjadi ikutan kepada anaknya apabila bergelar pelajar nanti. Dengan melayari internet adalah begitu mudah untuk mendapatkan bahan-bahan berunsur lucah seperti gambar dan video klip tanpa tapisan. Tambahan pula. Malaysia kini berada di tangga kelapan bagi negara paling banyak pencari maklumat negatif ini di internet. Ini merupakan satu isu sensitif dan mempengaruhi pelajar kerana internet membenarkan akses tanpa had. “Melalui carian Google dengan menggunakan perkataan “porn” pada 1 Januari 2010 mendapati sebanyak 180.000. Sesungguhnya budaya barat tidak semuanya bagus untuk ditiru.000 laman web berkaitan pornografi. Semua unsur ini boleh mendorong kepada perbuatan maksiat dan menyalahi hukum agama dan undang-undang negara.

Menurut Menteri Pembangunan Wanita. golongan pelajar masih lagi melalui proses perkembangan dan kematangan intelek. MySpace. Masa yang dihabiskan di dunia maya tidak akan membantu mereka menjalani proses perkembangan ini secara sihat dan teratur. Interaksi secara bebas tanpa sekatan ini 10 . Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dalam Berita Harian 12 Oktober 2011.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 Menurut Che Wan Badrul Alias (2010). Facebook. 3. Pelajar-pelajar kita menjadikan internet terutama laman web berkaitan jaringan sosial seperti Youtube. Twitter dan sebagainya sebahagian daripada hidup mereka.4 Menjejaskan Perkembangan Personaliti Pelajar Dunia internet juga boleh mempengaruhi emosi dan sahsiah pelajar-pelajar kita. Keseronokan mendapat rakan baru di alam maya dan keseronokan ber’chatting’ akan membuatkan mereka lupa untuk mengulangkaji pelajaran dan membuat kerja-kerja sekolah yang diberikan oleh guru. 3. Ketagihan mereka untuk melayari internet bagi suatu tempoh masa yang panjang sudah tentu akan menjejaskan prestasi pembelajaran mereka di sekolah. Keluarga dan Masyarakat. Hal ini sangat merbahaya kerana kesan penggunaan teknologi ini yang memburukkan lagi konflik sedia ada dalam jiwa remaja. emosi dan sosial. Ini kerana dalam peringkat usia sebegini. kira-kira 90% daripada 8. laman web lucah kekal ditempat tertinggi iaitu pada tempat ke-4 dan ke-5 daripada 100 laman web yang kerap dikunjungi oleh kanak-kanak dan remaja terdiri daripada pelajar pada tahun 2009.5 juta kanak-kanak atau sembilan daripada sepuluh mereka di negara ini dilaporkan terdedah dengan gejala negatif dunia siber sekaligus mampu mempengaruhi emosi dan sahsiah mereka.3 Leka dan Menjejaskan Prestasi Pembelajaran Kelekaan para pelajar dalam melayari laman sosial juga bakal memberi kesan buruk terhadap mereka sendiri.

9% mahasiswa daripada 9 buah kolej dan universiti yang dikaji menggunakan internet untuk menyalin dan menampal teks ke dalam kertas kerja mereka tanpa rujukan. Dalam kaji selidik.D. 1986 . Howard.5 Menimbulkan Kegiatan Plagiarisme Internet Seterusnya kesan buruk penggunaan internet juga melibatkan pelajar-pelajar di pusat pengajian tinggi. 1998. gejala salah laku sosial dan moral seperti bergaduh. lumba haram. Secara umum. Pada 22 November 1999. Koliah. penulisan dan aritmetik. anggaran perangkaan dari 9-95% daripada mereka yang ditanya mengaku terlibat dalam beberapa bentuk kecurangan akademik (Maramark & Maline). Kajian mengenai plagiarisme telah dibuat secara kualitatif terutamanya dalam bahasa Inggeris (Drum. 1999). US News & World Report melaporkan bahawa satu wabak baru penipuan di pusat pengajian tinggi telah berlaku (“menipu. kesedaran mereka dan sekatan institusi (McCabe. Lantaran itu. Menurut Jurnal (Scanlon.R. merokok. melepak. McCabe (1992) melaporkan bahawa 67. Ini akhirnya memberi kesan negatif kepada perkembangan personaliti pelajar-pelajar kita. 6096 mahasiswa di 31 buah kampus.2002) yang bertajuk “Internet Plagiarisme among College Students”. Revino & Butterfield dalam akhbar). gangterisme. Contohnya seperti bertutur dalam bahasa yang kasar dan lucah. Kegiatan ini disebut sebagai “plagiarisme internet”. self-laporan menipu adalah tinggi. P. Antara faktor berlakunya perkara ini ialah persepsi pelajar.4% mengaku menipu sekurang-kurangnya sekali dalam ujian atau tugasan utama. 3. Perbuatan kecurangan akademik ini telah meningkat secara mendadak. tingkahlaku rakan sebaya. 85. 1999.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 lebih membentuk diri mereka melihat norma kehidupan alam nyata sebagai sekatan kepada kebebasan yang mereka idamkan. 1994). jumlah plagiarisme dalam talian yang dilaporkan sepatutnya menjadi satu perkara yang 11 .M & Neumann. McLeod. ponteng kelas dan membuli. 1992 Wilhoit.

Mereka bukanlah pengguna yang pasif tetapi berfikir dan menilai apa yang dilihat dan dibaca.2 Peranan Keluarga Ibubapa perlulah memantau penggunaan internet di kalangan anak-anak mereka. “Data diperolehi daripada Norton Online Family Report 2010 melaporkan hanya 4 daripada 10 ibubapa mengetahui apa yang dilayari oleh anak mereka dalam internet”. 4. Di sinilah pentingnya ‘celik media’. Dengan ini pelajar perlulah dididik supaya lebih kritikal dan mampu menilai bahan yang mereka perolehi seterusnya dapat membebaskan diri mereka daripada dikongkong laman web yang boleh meracuni pemikiran. di mana pelajar -pelajar perlu diberi kesedaran supayamampu menilai kesan dan pengaruh internet secara amnya. (sumber: keratan akhbar. Berita Harian-7 Mei 2008-Mohd Afendi Daud) 4. hati dan naluri mereka. 4. disiplin diri amat penting kerana pelajar itu sendiri yang perlu membuat pilihan samada membuang masa dengan melayari laman yang tidak berfaedah atau memanfaatkan maklumat melalui internet.0 CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN KESAN NEGATIF INTERNET KEPADA PELAJAR. Situasi ini sangat membimbangkan dan ibubapa perlulah peka tentang 12 . Seseorang yang celik media mampu mengenal pasti peranan dan kesan internet dalam kehidupan seharian.1 Peranan Individu Bagi individu itu sendiri.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 membimbangkan demi menjaga nama baik institusi pengajian tinggi yang beretika dan berwibawa.

antaranya: • Memberitahu anak-anak tentang ancaman di internet contohnya pornografi kanak-kanak . Dengan ini mereka dapat memahami risiko penggunaan internet. 13 . Anak-anak perlu didedahkan tentang fungsi sebenar internet dan kesan buruk sekiranya ia disalahgunakan. Ibubapa juga berperanan memberi didikan agama dan moral kepada pelajarpelajar. • • Bercerita dan berbincang secara terbuka mengenai isu-isu sensitif di internet. . Contohnya ruang tamu. buli siber. tetapan privasi dan sebagainya. ibarat “Melentur buluh biarlah dari rebunnya”. Bertukar-tukar pendapat dengan anak tentang teknologi terkini bagi membina semangat kerjasama dan saling mempercayai antara satu sama lain. hendap siber dan sebagainya. Sesungguhnya didikan daripada kesedaran beragama adalah ubat mujarab untuk mengubati penyakit rohani dan mencegah kenakalan remaja. Ini penting bagi mengelakkan penyalahgunaan maklumat oleh orang lain.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 perkara ini. pop-up blockers.Pastikan anak-anak tidak melawati laman yang tidak berfaedah atau pornografi. Ibubapa juga boleh menggunakan perisian untuk pemantauan seperti (parental filters). Ibubapa perlu menetapkan jangka masa atau jadual untuk melayari internet . keluarga dan masyarakat. Mereka perlu dididik tentang kesan-kesan buruk internet dan juga permainan video sejak dari kecil lagi. • Perlu daftar keluar daripada talian contohnya webcam semasa menggunakan komputer awam (kafe siber) atau komputer orang lain. Dengan ini dapat melatih pelajar-pelajar kita supaya lebih bertanggungjawab terhadap diri sendiri. Satu perbincangan mengenai panduan penggunaan internet perlu diadakan. Letakkan atau tetapkan penggunaan komputer ditempat terbuka atau ruang berkumpul keluarga. Para ibubapa juga perlu menekankan beberapa tips kepada anak-anak ketika berhadapan dengan dunia siber.

perlu diwujudkan satu undang-undang khas bagi menentukan bentuk hukuman yang akan dikenakan akibat kesalahan ini. Terdapat beberapa antivirus yang mampu menyekat laman web lucah daripada diakses oleh anak-anak di rumah dengan membuat tetapan dan kata laluan antaranya seperti antivirus Eset. 4.3 Peranan Masyarakat Seterusnya peranan masyarakat pada keseluruhannya sangat penting dalam mengurangkan kesan negatif internet.4 Peranan Jabatan dan Kementerian Seterusnya bagi menangani masalah plagiarisme internet di kalangan pelajar pusat pengajian tinggi. Di samping itu.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 Mereka akan mempunyai benteng keimanan yang cukup kuat untuk mempertahankan diri daripada ketagihan internet dan permainan video yang melalaikan. Penggunaan perisian ini sewajarnya telah diketahui umum kerana ia merupakan salah satu usaha yang paling berkesan bagi mengelakkan masalah penyalahgunaan internet. Perisian ini wajar digunakan di semua pusat siber kafe dan institusi pengajian tinggi. Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Bandar Majlis Belia Malaysia (MBM) Norizan Sharif. Menurut Prof. bahan pornografi boleh ditapis dan disekat penyebarannya terutama di kalangan pelajar-pelajar sekolah. cybersitter. surfwatch dan Net-Nanny pada komputer. ia boleh dilakukan dengan menggunakan perisian tapisan seperti cyberpatrol. pihak pengurusan perlulah berusaha meningkatkan kesedaran dan memupuk komitmen pelajar terhadap kejujuran akademik. 4. Madya Mohd Safer Hashim dari Jabatan Komunikasi UKM. Berdasarkan penemuan McCabe dan Trevino (1993) menyimpulkan bahawa persepsi terhadap sejauhmana hukuman yang bakal diterima akibat kecurangan 14 .

Seterusnya kerajaan perlulah mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan negatif internet di peringkat nasional. 15 . Hamdan Adnan mencadangkan supaya larangan terhadap kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dari memasuki kafe siber dikuatkuasakan. Semoga penggubalan undangundang baru hiburan bagi mengawal kegiatan di pusat internet kafe siber dapat mengawal salah guna internet di kalangan pelajar.” Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik Institut Sains Sosial (IPSAS) UPM telah mendapati 22% remaja Melayu gemar melayari laman web lucah samada di rumah atau di kafe siber. Oleh itu. Presiden Gabungan Persatuan Pengguna-pengguna Malaysia (FOMCA) Datuk Prof. pengaruh kesan orang ketiga akibat salah tanggapan terhadap tingkahlaku rakan sebaya yang cenderung ke arah plagiarisme internet haruslah menjadi subjek kajian utama pada masa depan. Oleh itu. Begitu juga faktor kontekstual termasuklah persepsi tingkahlaku rakan sebaya dimana jika pelajar menganggap majoriti rakan-rakan mereka akan ke talian untuk memplagiat maka mereka lebih cenderung untuk melakukan perbuatan yang sama. Kerajaan perlu merangka satu pelan strategik bagi memberi perlindungan kepada kanak-kanak daripada terus menjadi mangsa kesan negatif internet. Begitu juga tempoh operasinya selama 24 jam perlu dipendekkan bagi mengatasi gejala kurang sihat terutama di kalangan pelajar sekolah . kerajaan perlulah mengambil langkah serius dan bersungguh-sungguh menangani masalah ini dengan mengawal operasi di pusat-pusat internet kafe siber seluruh negara.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 akademik ini akan mempengaruhi keputusan mereka untuk melakukan perbuatan negatif itu.

serta kehidupan manusia sejagat. Ibarat pisau ia boleh digunakan untuk kebaikan dan juga keburukan. Namun begitu. 2827 PATAH PERKATAAN 16 . Lantaran itu.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 5.0 PENUTUP Sesungguhnya kecanggihan teknologi terkini khususnya internet telah mengubah suasana. pelajar-pelajar kita perlu dilengkapkan dengan kekuatan dalaman semenjak kecil lagi agar mempunyai asas yang kukuh untuk mendisiplinkan diri mereka agar tidak terpengaruh dengan keburukan internet. walau apapun kebaikan atau keburukan internet ini. Internet telah memberikan pelbagai manfaat kepada manusia. Di samping itu. ia juga telah menimbulkan banyak kesan negatif khususnya kepada pelajar. terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih atau menilaikannya.

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 NOTA DAN RUJUKAN 17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful