P. 1
Manfaat dan Kesan Buruk Internet Kepada Pelajar

Manfaat dan Kesan Buruk Internet Kepada Pelajar

|Views: 2,522|Likes:
Published by Sharifah Ghainiah
LEARNING SKILLS FOR OPEN DISTANCE LEARNERS
LEARNING SKILLS FOR OPEN DISTANCE LEARNERS

More info:

Published by: Sharifah Ghainiah on Feb 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/03/2013

pdf

text

original

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA SEMESTER SEPTEMBER 2012 OUMH 1103 LEARNING SKILLS FOR OPEN DISTANCE LEARNERS

MANFAAT DAN KESAN BURUK INTERNET KEPADA PELAJAR

NAMA NO. MATRIKULASI E-MEL NAMA TUTOR PUSAT PEMBELAJARAN

: : : : :

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 sharifah8222@yahoo.com MOHD NAZARI B. MOHD TERENGGANU LEARNING CENTER

1

PERKARA MUKA SURAT 1.0 PENGENALAN 3 2. 3.0 KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 8-11 4.0 CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN KESAN NEGATIF INTERNET KEPADA PELAJAR 12-15 5.0 PENUTUP 16 6. 4. 2. NOTA DAN RUJUKAN 17 2 . 5.0 KEBAIKAN INTERNET KEPADA PELAJAR 4-7 3.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 ISI KANDUNGAN BIL. 1.

Sesungguhnya penggunaan internet sangat penting kerana dunia kini sedang bergerak pantas seterusnya membolehkan pengguna internet di seluruh dunia berhubung dengan cepat dan pantas.0 PENGENALAN Mutakhir ini. kita akan terdengar orang memperkatakan tentang internet. Namun begitu.65 juta. Lantaran itu.2000 mendapati bahawa jumlah pengguna internet seluruh dunia sehingga September 2000 adalah sejumlah 377. Ini membuktikan betapa kepentingan internet kepada masyarakat dan ia semakin popular dari hari ke hari. 3 .SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 MANFAAT DAN KESAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 1. ke mana sahaja kita pergi. Berdasarkan kajian oleh Nua Internet Surveys. dalam isu internet. Maka terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih manfaat dan menghindari kesan negatifnya. memang terdapat pro dan kontra mengenai manfaat dan kesan penggunaannya. Jaringan maya ini yang merupakan medium untuk mendapatkan maklumat tanpa mengira masa dan tempat seolah-olah menjadikan ‘Dunia Tanpa Sempadan’. kajian ini adalah bertujuan untuk menyediakan satu laporan tentang manfaat dan kesan penggunaan internet kepada pelajar.

6 % responden bersetuju internet adalah cara terpantas untuk mencapai pengetahuan. Seterusnya mereka dapat menyiapkan segala tugasan yang diberi. sistem pendidikan.0 KEBAIKAN INTERNET KEPADA PELAJAR Internet banyak memberi manfaat kepada pelajar bermula daripada peringkat rendah hinggalah kepada institusi pengajian tinggi. Menurut Johnson (2004) internet dilihat sebagai alat untuk memudah dan mempercepatkan kerja para pelajar kerana mereka boleh mengakses data dan bahan bacaan secara online. Altun – 2002)ke atas 173 responden yang terdiri daripada pelajar siswazah dan pasca siswazah Universiti Timur Mediteranean. teknologi. Dalam erti kata lain.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. budaya. geografi. Internet adalah sebahagian daripada teknologi untuk menangkap alternatif pada setiap kawasan di persekitaran yang kompetitif. mewujudkan hubungan dengan semua orang dan mencari semua jenis data dengan kesan globalisasi Melalui kaji selidik ( Kilincoglu. segala maklumat akan dapat diperolehi. Pelbagai maklumat tentang negara. 4 . Internet menyediakan peluang untuk mendapat peluang yang cekap dan cepat. Aytekin and Dabaj . segalanya berada di hujung jari dalam dunia teknologi tinggi dewasa ini. dengan adanya internet mereka boleh menerima maklumat dengan cepat dan tepat.1 Dapat Mengakses Maklumat dengan Cepat dan Tepat Bagi pelajar. pertanian dan lain-lain akan diperoleh dengan melayari internet. Berikut adalah beberapa kebaikan internet: 2. Menurut jurnal yang bertajuk ‘Attitudes of Students Towards Internet’(Isman. didapati bahawa 67. Mereka tidak perlu lagi ke perpustakaan untuk mencari bahan bacaan. Dengan hanya satu klik sahaja. Fahme 2004) perkembangan teknologi membuka peluang untuk orang ramai terutama dalam bidang pendidikan.

Sebagai contoh penggunaan laman sosial seperti Facebook.swinburne.edu. pelajar-pelajar akan dapat berinteraksi dan meneroka dunia luar tanpa sempadan. Penggunaan e-mel dengan perbualan menerusi internet akan mendedahkan mereka kepada pelbagai sosial budaya masyarakat dunia dan seterusnya memupuk keamanan sejagat. Seterusnya. dengan mendapat kenalan dari seluruh pelusuk dunia. Mereka boleh belajar secara sambilan dan anjal di rumah tanpa terikat dengan waktu pembelajaran. Friendster.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. Ia berperanan sebagai pendidik atau ’tutor’ siber yang berkesan. Malaysia merupakan pengguna ketiga terbesar Friendster dengan mewakili 10. My Space dan lain-lain.3 Untuk Tujuan Pembelajaran Internet sangat berguna untuk tujuan pembelajaran. e-learning seperti http: //www. Ini menunjukkan laman sosial merupakan satu medium interaksi yang popular dalam kalangan pengguna internet terutamanya pelajar. mereka dapat bertukar pandangan dan berkongsi cerita mengenai negara masing-masing.com.4 % responden bersetuju internet adalah tempat digital yangmencipta hubungan ke seluruh dunia.2 Sebagai Penghubung Dengan Dunia Luar Melalui internet. Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Alexa. Pembelajaran di dalam kelas biasa 5 .8 %daripada jumlah keseluruhan pengguan laman berkenaan pada Julai 2009. e-pembelajaran telah digunakan oleh Universiti Tun Abdul Razak ( UNITAR ) dan Universiti Terbuka Malaysia di mana proses pembelajaran dapat dilakukan secara aktif oleh pelajar dengan menggunakan internet tanpa perlu menghadiri kuliah sepenuhnya. 2. Berdasarkan kaji selidik (Kilincoglu. Sebagai contoh. Internet juga sebagai salah satu medium untuk membantu pelajarpelajar di dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Altun -2002 ) mendapati 51.au. Di Malaysia.

Dengan ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko masalah sosial seperti lepak. Dengan menggunakan internet di rumah atau membaca. bohsia dan kegiatan di kelabkelab malam dan disko. 1993. pelajar dapat memahami konsep matematik dengan mudah dan berkesan dengan menggunakan komputer.4 Dapat Mengurangkan Masalah Sosial Internet juga dapat mengurangkan pelbagai masalah sosial di kalangan pelajar. 2. Berdasarkan kajian Funkhouser. Henderson and Landersman. kereta.1991. Mereka juga dapat mencari dan memainkan muzik pilihan mereka sendiri dan menonton siaran televisyen bagi mengisi masa lapang malahan dapat meningkatkan kecerdasan otak. Mereka dapat menyesuaikan minat seperti membina enjin kapal terbang. Program ini telah melahirkan pelajar yang berketrampilan dalam semua aspek. pelbagai bahan menarik yang dipaparkan. 1997). Begitu juga usaha kerajaan yang mewujudkan Sekolah Bestari telah membuka ruang kepada teknologi internet yang akan membolehkan fleksibiliti dan kepelbagaian dibina dalam sistem pendidikan (KPN . motosikal dan kereta api sebagai hobi. 6 . Al Ghamdi.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 akan menjadi lebih menarik dengan penggunaan kesan multimedia terutamanya dalam pembelajaran Sains dan Matematik. pelajar-pelajar ini tidak akan keluar rumah.1988. Chazan.1987) menyatakan.1992. Mc Coy.

membuat kuiz dan menduduki ujian. Mereka hanya menggunakan internet untuk mengambil soalan tugasan.5 Memudahkan Pembelajaran di Universiti Internet sangat bermanfaat kepada pelajar di universiti. pelajar tidak perlu pergi ke bilik kuliah untuk mengikuti pengajian. pelbagai kemudahan dapat dinikmati. yang telah menyediakan perpustakaan digital kepada pelajarnya. contohnya UNITAR yang telah menyediakan akaun internet untuk para pelajarnya. Dengan adanya internet. Melalui kajiselidik ( Kilincoglu. pembelajaran di OUM.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. Sebagai contoh. Pelajar boleh mencari buku dalam talian di perpustakaan maya ini jika mereka mempunyai kad perpustakaan tersebut. Ia merupakan sumber rujukan mudah dan pantas tanpa mengira masa dan lokasi penggunaan. Altun -2002 Timur MediterraneanUniversity ) didapati bahawa 76. Dengan wujudnya universiti maya. 7 . Mereka boleh menggunakan teknologi persidangan video untuk membuat projek.6 % responden bersetuju internet adalah sebuah perpustakaan universal. berbincang dan mendapat nasihat. Kaedah pencarian maklumat cara baru ini hampir menggantikan kaedah penggunaan perpustakaan biasa.

Mereka akan membazirkan masa berjam-jam di depan komputer seterusnya mendatangkan banyak keburukan kepada pelajar itu sendiri.0 KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 3.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 3. Kehebatan teknologi yang berinovasi telah membawa kemudaratan. seorang surirumah berusia 20-an menghabiskan masa enam hingga lapan jam sehari di sebuah pusat siber di Pasir Gudang. Lebih mengejutkan lagi akibat ketagihan internet.1 Menimbulkan Masalah Ketagihan Internet Berdasarkan Kajian Norton Online Living Report (NOLR). Takashi -2004 ) didapati bahawa 9. remaja di Malaysia menghabiskan masa 16 jam seminggu melayari internet.Prevalence and Psychological Problems in Japan “ 8 – 10 % daripada pelajar kolej ( Japan – 2004 ) mempunyai masalah kelaziman ketagihan internet. kesan negatif ini berdasarkan kepada jumlah masa yang digunakan untuk melayari internet dan jenis aktiviti yang dilakukan menerusi internet. contohnya kehebatan grafik permainan video yang dibangunkan dengan seni bina 3-Dimensi telah menjadi kegilaan pelajar kini. Takashi -2006 ) yang bertajuk “ Internet Addiction among Students . Isnin 22 Oktober 2012. Melalui kaji selidik yang telah dijalankan ( Sato . Internet Addiction Scale ). Berdasarkan laporan akhbar Harian Metro.1 % daripada 242 responden ( pelajar kolej di Jepun ) mengalami ketagihan internet ( IAS . Cuba kita renungkan betapa bahayanya ketagihan internet. wanita itu turut membawa anak 8 . Pelajar-pelajar kita begitu tertarik sehingga menimbulkan ketagihan internet adalah disebabkan beberapa faktor antaranya kecanggihan teknologi terkini. Menurut jurnal ( Sato. Johor semata-mata untuk bermain permainan komputer dan internet. Fenomena ini boleh meruntuhkan proses pembelajaran di mana mereka seringkali mengabaikan pelajaran seterusnya memberi implikasi masa depan yang gelap. Menurut Kausar Suhail dan Zobia Bargoes (2006).

Mereka juga boleh mencari dan mendengar lagu-lagu berbentuk rock dan blackmetal.2 Mudah Terpengaruh Dengan Kesan Negatif Penggunaan internet tanpa had dan kawalan akan mendedahkan para pelajar kepada unsur-unsur luar atau budaya kuning yang akan membawa kesan negatif kepada pelajar-pelajar kita. “Melalui carian Google dengan menggunakan perkataan “porn” pada 1 Januari 2010 mendapati sebanyak 180. sakit belakang. Malaysia kini berada di tangga kelapan bagi negara paling banyak pencari maklumat negatif ini di internet. 9 . Contohnya. Ini merupakan satu isu sensitif dan mempengaruhi pelajar kerana internet membenarkan akses tanpa had. Semua unsur ini boleh mendorong kepada perbuatan maksiat dan menyalahi hukum agama dan undang-undang negara. 3.000. Tambahan pula. Sesungguhnya budaya barat tidak semuanya bagus untuk ditiru. Cuba kita renungkan sejenak fakta yang amat merisaukan kita ini. Contohnya budaya seks bebas dan hedonisme. sakit mata akibat terlalu lama memandang skrin komputer dan lain-lain. sakit di pergelangan tangan akibat menggunakan tangan dalam jangka masa yang panjang. Dengan melayari internet adalah begitu mudah untuk mendapatkan bahan-bahan berunsur lucah seperti gambar dan video klip tanpa tapisan. Berdasarkan statistik Google Trends.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 lelakinya yang berusia 3 tahun ke pusat terbabit setiap kali berkunjung ke situ.000 laman web berkaitan pornografi. menggunakan internet untuk satu tempoh masa yang lama dapat mengundang kepada masalah kesihatan secara mental dan juga fizikal. Fenomena ini akan menyebabkan masyarakat Islam leka daripada kehidupan beragama secara normal. Ini sudah tentu akan menjadi ikutan kepada anaknya apabila bergelar pelajar nanti.

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 Menurut Che Wan Badrul Alias (2010). MySpace.3 Leka dan Menjejaskan Prestasi Pembelajaran Kelekaan para pelajar dalam melayari laman sosial juga bakal memberi kesan buruk terhadap mereka sendiri. 3. Ketagihan mereka untuk melayari internet bagi suatu tempoh masa yang panjang sudah tentu akan menjejaskan prestasi pembelajaran mereka di sekolah.4 Menjejaskan Perkembangan Personaliti Pelajar Dunia internet juga boleh mempengaruhi emosi dan sahsiah pelajar-pelajar kita. kira-kira 90% daripada 8. Hal ini sangat merbahaya kerana kesan penggunaan teknologi ini yang memburukkan lagi konflik sedia ada dalam jiwa remaja. Pelajar-pelajar kita menjadikan internet terutama laman web berkaitan jaringan sosial seperti Youtube. Facebook. golongan pelajar masih lagi melalui proses perkembangan dan kematangan intelek. Interaksi secara bebas tanpa sekatan ini 10 . emosi dan sosial. Masa yang dihabiskan di dunia maya tidak akan membantu mereka menjalani proses perkembangan ini secara sihat dan teratur. Keseronokan mendapat rakan baru di alam maya dan keseronokan ber’chatting’ akan membuatkan mereka lupa untuk mengulangkaji pelajaran dan membuat kerja-kerja sekolah yang diberikan oleh guru. Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dalam Berita Harian 12 Oktober 2011. Ini kerana dalam peringkat usia sebegini. Keluarga dan Masyarakat. Twitter dan sebagainya sebahagian daripada hidup mereka.5 juta kanak-kanak atau sembilan daripada sepuluh mereka di negara ini dilaporkan terdedah dengan gejala negatif dunia siber sekaligus mampu mempengaruhi emosi dan sahsiah mereka. laman web lucah kekal ditempat tertinggi iaitu pada tempat ke-4 dan ke-5 daripada 100 laman web yang kerap dikunjungi oleh kanak-kanak dan remaja terdiri daripada pelajar pada tahun 2009. Menurut Menteri Pembangunan Wanita. 3.

melepak. Menurut Jurnal (Scanlon. 1986 .M & Neumann. Dalam kaji selidik. Lantaran itu. 1998.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 lebih membentuk diri mereka melihat norma kehidupan alam nyata sebagai sekatan kepada kebebasan yang mereka idamkan. Revino & Butterfield dalam akhbar). penulisan dan aritmetik. Ini akhirnya memberi kesan negatif kepada perkembangan personaliti pelajar-pelajar kita. Perbuatan kecurangan akademik ini telah meningkat secara mendadak. Kajian mengenai plagiarisme telah dibuat secara kualitatif terutamanya dalam bahasa Inggeris (Drum.9% mahasiswa daripada 9 buah kolej dan universiti yang dikaji menggunakan internet untuk menyalin dan menampal teks ke dalam kertas kerja mereka tanpa rujukan. jumlah plagiarisme dalam talian yang dilaporkan sepatutnya menjadi satu perkara yang 11 . kesedaran mereka dan sekatan institusi (McCabe. 3. 1992 Wilhoit. P. self-laporan menipu adalah tinggi.5 Menimbulkan Kegiatan Plagiarisme Internet Seterusnya kesan buruk penggunaan internet juga melibatkan pelajar-pelajar di pusat pengajian tinggi. 85. 1994). McLeod. 1999. Kegiatan ini disebut sebagai “plagiarisme internet”. Contohnya seperti bertutur dalam bahasa yang kasar dan lucah. 1999). US News & World Report melaporkan bahawa satu wabak baru penipuan di pusat pengajian tinggi telah berlaku (“menipu. McCabe (1992) melaporkan bahawa 67. lumba haram. gangterisme. Secara umum. 6096 mahasiswa di 31 buah kampus.R. tingkahlaku rakan sebaya. Koliah. merokok.2002) yang bertajuk “Internet Plagiarisme among College Students”. Antara faktor berlakunya perkara ini ialah persepsi pelajar. ponteng kelas dan membuli. Howard.D.4% mengaku menipu sekurang-kurangnya sekali dalam ujian atau tugasan utama. gejala salah laku sosial dan moral seperti bergaduh. anggaran perangkaan dari 9-95% daripada mereka yang ditanya mengaku terlibat dalam beberapa bentuk kecurangan akademik (Maramark & Maline). Pada 22 November 1999.

Berita Harian-7 Mei 2008-Mohd Afendi Daud) 4.1 Peranan Individu Bagi individu itu sendiri. 4. Di sinilah pentingnya ‘celik media’.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 membimbangkan demi menjaga nama baik institusi pengajian tinggi yang beretika dan berwibawa.0 CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN KESAN NEGATIF INTERNET KEPADA PELAJAR. Mereka bukanlah pengguna yang pasif tetapi berfikir dan menilai apa yang dilihat dan dibaca. Seseorang yang celik media mampu mengenal pasti peranan dan kesan internet dalam kehidupan seharian. hati dan naluri mereka. Dengan ini pelajar perlulah dididik supaya lebih kritikal dan mampu menilai bahan yang mereka perolehi seterusnya dapat membebaskan diri mereka daripada dikongkong laman web yang boleh meracuni pemikiran. 4. disiplin diri amat penting kerana pelajar itu sendiri yang perlu membuat pilihan samada membuang masa dengan melayari laman yang tidak berfaedah atau memanfaatkan maklumat melalui internet. di mana pelajar -pelajar perlu diberi kesedaran supayamampu menilai kesan dan pengaruh internet secara amnya. Situasi ini sangat membimbangkan dan ibubapa perlulah peka tentang 12 . “Data diperolehi daripada Norton Online Family Report 2010 melaporkan hanya 4 daripada 10 ibubapa mengetahui apa yang dilayari oleh anak mereka dalam internet”. (sumber: keratan akhbar.2 Peranan Keluarga Ibubapa perlulah memantau penggunaan internet di kalangan anak-anak mereka.

ibarat “Melentur buluh biarlah dari rebunnya”. Ibubapa juga boleh menggunakan perisian untuk pemantauan seperti (parental filters). hendap siber dan sebagainya. Dengan ini dapat melatih pelajar-pelajar kita supaya lebih bertanggungjawab terhadap diri sendiri. Satu perbincangan mengenai panduan penggunaan internet perlu diadakan. • Perlu daftar keluar daripada talian contohnya webcam semasa menggunakan komputer awam (kafe siber) atau komputer orang lain. Dengan ini mereka dapat memahami risiko penggunaan internet. buli siber. Ibubapa juga berperanan memberi didikan agama dan moral kepada pelajarpelajar. Mereka perlu dididik tentang kesan-kesan buruk internet dan juga permainan video sejak dari kecil lagi. tetapan privasi dan sebagainya. Anak-anak perlu didedahkan tentang fungsi sebenar internet dan kesan buruk sekiranya ia disalahgunakan. Para ibubapa juga perlu menekankan beberapa tips kepada anak-anak ketika berhadapan dengan dunia siber. Ibubapa perlu menetapkan jangka masa atau jadual untuk melayari internet . Letakkan atau tetapkan penggunaan komputer ditempat terbuka atau ruang berkumpul keluarga. Ini penting bagi mengelakkan penyalahgunaan maklumat oleh orang lain. • • Bercerita dan berbincang secara terbuka mengenai isu-isu sensitif di internet. Bertukar-tukar pendapat dengan anak tentang teknologi terkini bagi membina semangat kerjasama dan saling mempercayai antara satu sama lain. Contohnya ruang tamu. pop-up blockers.Pastikan anak-anak tidak melawati laman yang tidak berfaedah atau pornografi. antaranya: • Memberitahu anak-anak tentang ancaman di internet contohnya pornografi kanak-kanak . .SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 perkara ini. Sesungguhnya didikan daripada kesedaran beragama adalah ubat mujarab untuk mengubati penyakit rohani dan mencegah kenakalan remaja. keluarga dan masyarakat. 13 .

cybersitter. perlu diwujudkan satu undang-undang khas bagi menentukan bentuk hukuman yang akan dikenakan akibat kesalahan ini.3 Peranan Masyarakat Seterusnya peranan masyarakat pada keseluruhannya sangat penting dalam mengurangkan kesan negatif internet.4 Peranan Jabatan dan Kementerian Seterusnya bagi menangani masalah plagiarisme internet di kalangan pelajar pusat pengajian tinggi. 4. Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Bandar Majlis Belia Malaysia (MBM) Norizan Sharif. Di samping itu. ia boleh dilakukan dengan menggunakan perisian tapisan seperti cyberpatrol. Terdapat beberapa antivirus yang mampu menyekat laman web lucah daripada diakses oleh anak-anak di rumah dengan membuat tetapan dan kata laluan antaranya seperti antivirus Eset. 4. pihak pengurusan perlulah berusaha meningkatkan kesedaran dan memupuk komitmen pelajar terhadap kejujuran akademik. bahan pornografi boleh ditapis dan disekat penyebarannya terutama di kalangan pelajar-pelajar sekolah. surfwatch dan Net-Nanny pada komputer. Menurut Prof. Madya Mohd Safer Hashim dari Jabatan Komunikasi UKM. Perisian ini wajar digunakan di semua pusat siber kafe dan institusi pengajian tinggi. Berdasarkan penemuan McCabe dan Trevino (1993) menyimpulkan bahawa persepsi terhadap sejauhmana hukuman yang bakal diterima akibat kecurangan 14 . Penggunaan perisian ini sewajarnya telah diketahui umum kerana ia merupakan salah satu usaha yang paling berkesan bagi mengelakkan masalah penyalahgunaan internet.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 Mereka akan mempunyai benteng keimanan yang cukup kuat untuk mempertahankan diri daripada ketagihan internet dan permainan video yang melalaikan.

Begitu juga tempoh operasinya selama 24 jam perlu dipendekkan bagi mengatasi gejala kurang sihat terutama di kalangan pelajar sekolah . Semoga penggubalan undangundang baru hiburan bagi mengawal kegiatan di pusat internet kafe siber dapat mengawal salah guna internet di kalangan pelajar. Presiden Gabungan Persatuan Pengguna-pengguna Malaysia (FOMCA) Datuk Prof. 15 . Kerajaan perlu merangka satu pelan strategik bagi memberi perlindungan kepada kanak-kanak daripada terus menjadi mangsa kesan negatif internet. Oleh itu.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 akademik ini akan mempengaruhi keputusan mereka untuk melakukan perbuatan negatif itu. pengaruh kesan orang ketiga akibat salah tanggapan terhadap tingkahlaku rakan sebaya yang cenderung ke arah plagiarisme internet haruslah menjadi subjek kajian utama pada masa depan.” Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik Institut Sains Sosial (IPSAS) UPM telah mendapati 22% remaja Melayu gemar melayari laman web lucah samada di rumah atau di kafe siber. Seterusnya kerajaan perlulah mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan negatif internet di peringkat nasional. Oleh itu. kerajaan perlulah mengambil langkah serius dan bersungguh-sungguh menangani masalah ini dengan mengawal operasi di pusat-pusat internet kafe siber seluruh negara. Begitu juga faktor kontekstual termasuklah persepsi tingkahlaku rakan sebaya dimana jika pelajar menganggap majoriti rakan-rakan mereka akan ke talian untuk memplagiat maka mereka lebih cenderung untuk melakukan perbuatan yang sama. Hamdan Adnan mencadangkan supaya larangan terhadap kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dari memasuki kafe siber dikuatkuasakan.

Di samping itu. Internet telah memberikan pelbagai manfaat kepada manusia. serta kehidupan manusia sejagat.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 5. 2827 PATAH PERKATAAN 16 . pelajar-pelajar kita perlu dilengkapkan dengan kekuatan dalaman semenjak kecil lagi agar mempunyai asas yang kukuh untuk mendisiplinkan diri mereka agar tidak terpengaruh dengan keburukan internet. ia juga telah menimbulkan banyak kesan negatif khususnya kepada pelajar. walau apapun kebaikan atau keburukan internet ini. Lantaran itu. Ibarat pisau ia boleh digunakan untuk kebaikan dan juga keburukan.0 PENUTUP Sesungguhnya kecanggihan teknologi terkini khususnya internet telah mengubah suasana. terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih atau menilaikannya. Namun begitu.

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 NOTA DAN RUJUKAN 17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->