SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA SEMESTER SEPTEMBER 2012 OUMH 1103 LEARNING SKILLS FOR OPEN DISTANCE LEARNERS

MANFAAT DAN KESAN BURUK INTERNET KEPADA PELAJAR

NAMA NO. MATRIKULASI E-MEL NAMA TUTOR PUSAT PEMBELAJARAN

: : : : :

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 sharifah8222@yahoo.com MOHD NAZARI B. MOHD TERENGGANU LEARNING CENTER

1

5. 1. 3.0 KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 8-11 4. 4.0 CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN KESAN NEGATIF INTERNET KEPADA PELAJAR 12-15 5. 2.0 PENGENALAN 3 2. NOTA DAN RUJUKAN 17 2 .0 KEBAIKAN INTERNET KEPADA PELAJAR 4-7 3.0 PENUTUP 16 6. PERKARA MUKA SURAT 1.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 ISI KANDUNGAN BIL.

memang terdapat pro dan kontra mengenai manfaat dan kesan penggunaannya. kita akan terdengar orang memperkatakan tentang internet. Maka terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih manfaat dan menghindari kesan negatifnya. dalam isu internet.65 juta.2000 mendapati bahawa jumlah pengguna internet seluruh dunia sehingga September 2000 adalah sejumlah 377. Berdasarkan kajian oleh Nua Internet Surveys. Namun begitu. Sesungguhnya penggunaan internet sangat penting kerana dunia kini sedang bergerak pantas seterusnya membolehkan pengguna internet di seluruh dunia berhubung dengan cepat dan pantas. Ini membuktikan betapa kepentingan internet kepada masyarakat dan ia semakin popular dari hari ke hari. Jaringan maya ini yang merupakan medium untuk mendapatkan maklumat tanpa mengira masa dan tempat seolah-olah menjadikan ‘Dunia Tanpa Sempadan’. ke mana sahaja kita pergi.0 PENGENALAN Mutakhir ini.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 MANFAAT DAN KESAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 1. Lantaran itu. kajian ini adalah bertujuan untuk menyediakan satu laporan tentang manfaat dan kesan penggunaan internet kepada pelajar. 3 .

Menurut Johnson (2004) internet dilihat sebagai alat untuk memudah dan mempercepatkan kerja para pelajar kerana mereka boleh mengakses data dan bahan bacaan secara online. Dengan hanya satu klik sahaja. Menurut jurnal yang bertajuk ‘Attitudes of Students Towards Internet’(Isman. Mereka tidak perlu lagi ke perpustakaan untuk mencari bahan bacaan. sistem pendidikan. Internet adalah sebahagian daripada teknologi untuk menangkap alternatif pada setiap kawasan di persekitaran yang kompetitif. dengan adanya internet mereka boleh menerima maklumat dengan cepat dan tepat.1 Dapat Mengakses Maklumat dengan Cepat dan Tepat Bagi pelajar. Pelbagai maklumat tentang negara. geografi.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. pertanian dan lain-lain akan diperoleh dengan melayari internet. Fahme 2004) perkembangan teknologi membuka peluang untuk orang ramai terutama dalam bidang pendidikan. mewujudkan hubungan dengan semua orang dan mencari semua jenis data dengan kesan globalisasi Melalui kaji selidik ( Kilincoglu. Dalam erti kata lain. didapati bahawa 67. budaya. 4 . Aytekin and Dabaj . Internet menyediakan peluang untuk mendapat peluang yang cekap dan cepat. segala maklumat akan dapat diperolehi. Altun – 2002)ke atas 173 responden yang terdiri daripada pelajar siswazah dan pasca siswazah Universiti Timur Mediteranean.0 KEBAIKAN INTERNET KEPADA PELAJAR Internet banyak memberi manfaat kepada pelajar bermula daripada peringkat rendah hinggalah kepada institusi pengajian tinggi. teknologi. segalanya berada di hujung jari dalam dunia teknologi tinggi dewasa ini. Seterusnya mereka dapat menyiapkan segala tugasan yang diberi. Berikut adalah beberapa kebaikan internet: 2.6 % responden bersetuju internet adalah cara terpantas untuk mencapai pengetahuan.

2 Sebagai Penghubung Dengan Dunia Luar Melalui internet. Ini menunjukkan laman sosial merupakan satu medium interaksi yang popular dalam kalangan pengguna internet terutamanya pelajar.swinburne. Seterusnya.4 % responden bersetuju internet adalah tempat digital yangmencipta hubungan ke seluruh dunia. 2. e-pembelajaran telah digunakan oleh Universiti Tun Abdul Razak ( UNITAR ) dan Universiti Terbuka Malaysia di mana proses pembelajaran dapat dilakukan secara aktif oleh pelajar dengan menggunakan internet tanpa perlu menghadiri kuliah sepenuhnya. Malaysia merupakan pengguna ketiga terbesar Friendster dengan mewakili 10.edu.com. Sebagai contoh. My Space dan lain-lain. pelajar-pelajar akan dapat berinteraksi dan meneroka dunia luar tanpa sempadan. Mereka boleh belajar secara sambilan dan anjal di rumah tanpa terikat dengan waktu pembelajaran. Altun -2002 ) mendapati 51. Di Malaysia. Berdasarkan kaji selidik (Kilincoglu.3 Untuk Tujuan Pembelajaran Internet sangat berguna untuk tujuan pembelajaran. Pembelajaran di dalam kelas biasa 5 . Sebagai contoh penggunaan laman sosial seperti Facebook. Penggunaan e-mel dengan perbualan menerusi internet akan mendedahkan mereka kepada pelbagai sosial budaya masyarakat dunia dan seterusnya memupuk keamanan sejagat.au. Friendster. Internet juga sebagai salah satu medium untuk membantu pelajarpelajar di dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Ia berperanan sebagai pendidik atau ’tutor’ siber yang berkesan. mereka dapat bertukar pandangan dan berkongsi cerita mengenai negara masing-masing. Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Alexa. dengan mendapat kenalan dari seluruh pelusuk dunia.8 %daripada jumlah keseluruhan pengguan laman berkenaan pada Julai 2009. e-learning seperti http: //www.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2.

4 Dapat Mengurangkan Masalah Sosial Internet juga dapat mengurangkan pelbagai masalah sosial di kalangan pelajar. 2. 1993. pelajar-pelajar ini tidak akan keluar rumah.1991. Begitu juga usaha kerajaan yang mewujudkan Sekolah Bestari telah membuka ruang kepada teknologi internet yang akan membolehkan fleksibiliti dan kepelbagaian dibina dalam sistem pendidikan (KPN .1987) menyatakan. Mc Coy. Program ini telah melahirkan pelajar yang berketrampilan dalam semua aspek. Dengan menggunakan internet di rumah atau membaca. Berdasarkan kajian Funkhouser. Dengan ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko masalah sosial seperti lepak. bohsia dan kegiatan di kelabkelab malam dan disko. 1997). Mereka juga dapat mencari dan memainkan muzik pilihan mereka sendiri dan menonton siaran televisyen bagi mengisi masa lapang malahan dapat meningkatkan kecerdasan otak. 6 . Chazan. kereta. Mereka dapat menyesuaikan minat seperti membina enjin kapal terbang. Al Ghamdi. Henderson and Landersman. pelbagai bahan menarik yang dipaparkan.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 akan menjadi lebih menarik dengan penggunaan kesan multimedia terutamanya dalam pembelajaran Sains dan Matematik. pelajar dapat memahami konsep matematik dengan mudah dan berkesan dengan menggunakan komputer.1992.1988. motosikal dan kereta api sebagai hobi.

Melalui kajiselidik ( Kilincoglu. membuat kuiz dan menduduki ujian.5 Memudahkan Pembelajaran di Universiti Internet sangat bermanfaat kepada pelajar di universiti. Dengan wujudnya universiti maya.6 % responden bersetuju internet adalah sebuah perpustakaan universal. Mereka boleh menggunakan teknologi persidangan video untuk membuat projek. Altun -2002 Timur MediterraneanUniversity ) didapati bahawa 76. Sebagai contoh.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 2. Dengan adanya internet. pelbagai kemudahan dapat dinikmati. contohnya UNITAR yang telah menyediakan akaun internet untuk para pelajarnya. pelajar tidak perlu pergi ke bilik kuliah untuk mengikuti pengajian. Mereka hanya menggunakan internet untuk mengambil soalan tugasan. berbincang dan mendapat nasihat. Kaedah pencarian maklumat cara baru ini hampir menggantikan kaedah penggunaan perpustakaan biasa. pembelajaran di OUM. Pelajar boleh mencari buku dalam talian di perpustakaan maya ini jika mereka mempunyai kad perpustakaan tersebut. 7 . yang telah menyediakan perpustakaan digital kepada pelajarnya. Ia merupakan sumber rujukan mudah dan pantas tanpa mengira masa dan lokasi penggunaan.

Menurut Kausar Suhail dan Zobia Bargoes (2006). Takashi -2004 ) didapati bahawa 9.1 % daripada 242 responden ( pelajar kolej di Jepun ) mengalami ketagihan internet ( IAS . Isnin 22 Oktober 2012. kesan negatif ini berdasarkan kepada jumlah masa yang digunakan untuk melayari internet dan jenis aktiviti yang dilakukan menerusi internet.Prevalence and Psychological Problems in Japan “ 8 – 10 % daripada pelajar kolej ( Japan – 2004 ) mempunyai masalah kelaziman ketagihan internet.0 KEBURUKAN PENGGUNAAN INTERNET KEPADA PELAJAR 3. Pelajar-pelajar kita begitu tertarik sehingga menimbulkan ketagihan internet adalah disebabkan beberapa faktor antaranya kecanggihan teknologi terkini. Lebih mengejutkan lagi akibat ketagihan internet. Johor semata-mata untuk bermain permainan komputer dan internet.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 3. Melalui kaji selidik yang telah dijalankan ( Sato . Cuba kita renungkan betapa bahayanya ketagihan internet. Berdasarkan laporan akhbar Harian Metro.1 Menimbulkan Masalah Ketagihan Internet Berdasarkan Kajian Norton Online Living Report (NOLR). seorang surirumah berusia 20-an menghabiskan masa enam hingga lapan jam sehari di sebuah pusat siber di Pasir Gudang. Takashi -2006 ) yang bertajuk “ Internet Addiction among Students . remaja di Malaysia menghabiskan masa 16 jam seminggu melayari internet. Mereka akan membazirkan masa berjam-jam di depan komputer seterusnya mendatangkan banyak keburukan kepada pelajar itu sendiri. Internet Addiction Scale ). Fenomena ini boleh meruntuhkan proses pembelajaran di mana mereka seringkali mengabaikan pelajaran seterusnya memberi implikasi masa depan yang gelap. Menurut jurnal ( Sato. contohnya kehebatan grafik permainan video yang dibangunkan dengan seni bina 3-Dimensi telah menjadi kegilaan pelajar kini. wanita itu turut membawa anak 8 . Kehebatan teknologi yang berinovasi telah membawa kemudaratan.

Cuba kita renungkan sejenak fakta yang amat merisaukan kita ini. Contohnya budaya seks bebas dan hedonisme. 9 . Mereka juga boleh mencari dan mendengar lagu-lagu berbentuk rock dan blackmetal. Berdasarkan statistik Google Trends. Sesungguhnya budaya barat tidak semuanya bagus untuk ditiru. Ini merupakan satu isu sensitif dan mempengaruhi pelajar kerana internet membenarkan akses tanpa had. Contohnya. menggunakan internet untuk satu tempoh masa yang lama dapat mengundang kepada masalah kesihatan secara mental dan juga fizikal. Tambahan pula. sakit di pergelangan tangan akibat menggunakan tangan dalam jangka masa yang panjang. Fenomena ini akan menyebabkan masyarakat Islam leka daripada kehidupan beragama secara normal. Ini sudah tentu akan menjadi ikutan kepada anaknya apabila bergelar pelajar nanti. “Melalui carian Google dengan menggunakan perkataan “porn” pada 1 Januari 2010 mendapati sebanyak 180. Dengan melayari internet adalah begitu mudah untuk mendapatkan bahan-bahan berunsur lucah seperti gambar dan video klip tanpa tapisan.000 laman web berkaitan pornografi. sakit belakang. Semua unsur ini boleh mendorong kepada perbuatan maksiat dan menyalahi hukum agama dan undang-undang negara.000.2 Mudah Terpengaruh Dengan Kesan Negatif Penggunaan internet tanpa had dan kawalan akan mendedahkan para pelajar kepada unsur-unsur luar atau budaya kuning yang akan membawa kesan negatif kepada pelajar-pelajar kita. Malaysia kini berada di tangga kelapan bagi negara paling banyak pencari maklumat negatif ini di internet. sakit mata akibat terlalu lama memandang skrin komputer dan lain-lain.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 lelakinya yang berusia 3 tahun ke pusat terbabit setiap kali berkunjung ke situ. 3.

Masa yang dihabiskan di dunia maya tidak akan membantu mereka menjalani proses perkembangan ini secara sihat dan teratur. MySpace. Twitter dan sebagainya sebahagian daripada hidup mereka. Keseronokan mendapat rakan baru di alam maya dan keseronokan ber’chatting’ akan membuatkan mereka lupa untuk mengulangkaji pelajaran dan membuat kerja-kerja sekolah yang diberikan oleh guru. Facebook. kira-kira 90% daripada 8. Pelajar-pelajar kita menjadikan internet terutama laman web berkaitan jaringan sosial seperti Youtube. Interaksi secara bebas tanpa sekatan ini 10 . Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dalam Berita Harian 12 Oktober 2011. Ketagihan mereka untuk melayari internet bagi suatu tempoh masa yang panjang sudah tentu akan menjejaskan prestasi pembelajaran mereka di sekolah. laman web lucah kekal ditempat tertinggi iaitu pada tempat ke-4 dan ke-5 daripada 100 laman web yang kerap dikunjungi oleh kanak-kanak dan remaja terdiri daripada pelajar pada tahun 2009. Ini kerana dalam peringkat usia sebegini.5 juta kanak-kanak atau sembilan daripada sepuluh mereka di negara ini dilaporkan terdedah dengan gejala negatif dunia siber sekaligus mampu mempengaruhi emosi dan sahsiah mereka. 3. Menurut Menteri Pembangunan Wanita.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 Menurut Che Wan Badrul Alias (2010). 3. Hal ini sangat merbahaya kerana kesan penggunaan teknologi ini yang memburukkan lagi konflik sedia ada dalam jiwa remaja. Keluarga dan Masyarakat. emosi dan sosial.4 Menjejaskan Perkembangan Personaliti Pelajar Dunia internet juga boleh mempengaruhi emosi dan sahsiah pelajar-pelajar kita.3 Leka dan Menjejaskan Prestasi Pembelajaran Kelekaan para pelajar dalam melayari laman sosial juga bakal memberi kesan buruk terhadap mereka sendiri. golongan pelajar masih lagi melalui proses perkembangan dan kematangan intelek.

9% mahasiswa daripada 9 buah kolej dan universiti yang dikaji menggunakan internet untuk menyalin dan menampal teks ke dalam kertas kerja mereka tanpa rujukan. jumlah plagiarisme dalam talian yang dilaporkan sepatutnya menjadi satu perkara yang 11 . Howard. 1998. 85. P. McCabe (1992) melaporkan bahawa 67. melepak. Koliah. gejala salah laku sosial dan moral seperti bergaduh. Lantaran itu. tingkahlaku rakan sebaya.4% mengaku menipu sekurang-kurangnya sekali dalam ujian atau tugasan utama. penulisan dan aritmetik. 1992 Wilhoit. self-laporan menipu adalah tinggi. Antara faktor berlakunya perkara ini ialah persepsi pelajar.2002) yang bertajuk “Internet Plagiarisme among College Students”. US News & World Report melaporkan bahawa satu wabak baru penipuan di pusat pengajian tinggi telah berlaku (“menipu. 3.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 lebih membentuk diri mereka melihat norma kehidupan alam nyata sebagai sekatan kepada kebebasan yang mereka idamkan. Secara umum. 1994). 1986 .5 Menimbulkan Kegiatan Plagiarisme Internet Seterusnya kesan buruk penggunaan internet juga melibatkan pelajar-pelajar di pusat pengajian tinggi. Ini akhirnya memberi kesan negatif kepada perkembangan personaliti pelajar-pelajar kita. 6096 mahasiswa di 31 buah kampus. ponteng kelas dan membuli.M & Neumann. Revino & Butterfield dalam akhbar). Kegiatan ini disebut sebagai “plagiarisme internet”. kesedaran mereka dan sekatan institusi (McCabe. Menurut Jurnal (Scanlon. lumba haram. anggaran perangkaan dari 9-95% daripada mereka yang ditanya mengaku terlibat dalam beberapa bentuk kecurangan akademik (Maramark & Maline).R. Pada 22 November 1999.D. merokok. 1999. Dalam kaji selidik. Perbuatan kecurangan akademik ini telah meningkat secara mendadak. Contohnya seperti bertutur dalam bahasa yang kasar dan lucah. Kajian mengenai plagiarisme telah dibuat secara kualitatif terutamanya dalam bahasa Inggeris (Drum. gangterisme. 1999). McLeod.

(sumber: keratan akhbar.0 CADANGAN UNTUK MENGURANGKAN KESAN NEGATIF INTERNET KEPADA PELAJAR. Mereka bukanlah pengguna yang pasif tetapi berfikir dan menilai apa yang dilihat dan dibaca. disiplin diri amat penting kerana pelajar itu sendiri yang perlu membuat pilihan samada membuang masa dengan melayari laman yang tidak berfaedah atau memanfaatkan maklumat melalui internet. 4. Berita Harian-7 Mei 2008-Mohd Afendi Daud) 4. Situasi ini sangat membimbangkan dan ibubapa perlulah peka tentang 12 .1 Peranan Individu Bagi individu itu sendiri. Seseorang yang celik media mampu mengenal pasti peranan dan kesan internet dalam kehidupan seharian. “Data diperolehi daripada Norton Online Family Report 2010 melaporkan hanya 4 daripada 10 ibubapa mengetahui apa yang dilayari oleh anak mereka dalam internet”. 4.2 Peranan Keluarga Ibubapa perlulah memantau penggunaan internet di kalangan anak-anak mereka. Di sinilah pentingnya ‘celik media’. Dengan ini pelajar perlulah dididik supaya lebih kritikal dan mampu menilai bahan yang mereka perolehi seterusnya dapat membebaskan diri mereka daripada dikongkong laman web yang boleh meracuni pemikiran. di mana pelajar -pelajar perlu diberi kesedaran supayamampu menilai kesan dan pengaruh internet secara amnya.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 membimbangkan demi menjaga nama baik institusi pengajian tinggi yang beretika dan berwibawa. hati dan naluri mereka.

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 perkara ini. keluarga dan masyarakat. antaranya: • Memberitahu anak-anak tentang ancaman di internet contohnya pornografi kanak-kanak . 13 . . Sesungguhnya didikan daripada kesedaran beragama adalah ubat mujarab untuk mengubati penyakit rohani dan mencegah kenakalan remaja. Ibubapa perlu menetapkan jangka masa atau jadual untuk melayari internet . Ibubapa juga boleh menggunakan perisian untuk pemantauan seperti (parental filters). Dengan ini dapat melatih pelajar-pelajar kita supaya lebih bertanggungjawab terhadap diri sendiri. Ibubapa juga berperanan memberi didikan agama dan moral kepada pelajarpelajar. ibarat “Melentur buluh biarlah dari rebunnya”. tetapan privasi dan sebagainya. Dengan ini mereka dapat memahami risiko penggunaan internet. • • Bercerita dan berbincang secara terbuka mengenai isu-isu sensitif di internet.Pastikan anak-anak tidak melawati laman yang tidak berfaedah atau pornografi. Contohnya ruang tamu. pop-up blockers. Ini penting bagi mengelakkan penyalahgunaan maklumat oleh orang lain. buli siber. hendap siber dan sebagainya. Letakkan atau tetapkan penggunaan komputer ditempat terbuka atau ruang berkumpul keluarga. Anak-anak perlu didedahkan tentang fungsi sebenar internet dan kesan buruk sekiranya ia disalahgunakan. • Perlu daftar keluar daripada talian contohnya webcam semasa menggunakan komputer awam (kafe siber) atau komputer orang lain. Para ibubapa juga perlu menekankan beberapa tips kepada anak-anak ketika berhadapan dengan dunia siber. Bertukar-tukar pendapat dengan anak tentang teknologi terkini bagi membina semangat kerjasama dan saling mempercayai antara satu sama lain. Mereka perlu dididik tentang kesan-kesan buruk internet dan juga permainan video sejak dari kecil lagi. Satu perbincangan mengenai panduan penggunaan internet perlu diadakan.

Penggunaan perisian ini sewajarnya telah diketahui umum kerana ia merupakan salah satu usaha yang paling berkesan bagi mengelakkan masalah penyalahgunaan internet.4 Peranan Jabatan dan Kementerian Seterusnya bagi menangani masalah plagiarisme internet di kalangan pelajar pusat pengajian tinggi.3 Peranan Masyarakat Seterusnya peranan masyarakat pada keseluruhannya sangat penting dalam mengurangkan kesan negatif internet. surfwatch dan Net-Nanny pada komputer. 4. perlu diwujudkan satu undang-undang khas bagi menentukan bentuk hukuman yang akan dikenakan akibat kesalahan ini. Madya Mohd Safer Hashim dari Jabatan Komunikasi UKM. bahan pornografi boleh ditapis dan disekat penyebarannya terutama di kalangan pelajar-pelajar sekolah. Perisian ini wajar digunakan di semua pusat siber kafe dan institusi pengajian tinggi.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 Mereka akan mempunyai benteng keimanan yang cukup kuat untuk mempertahankan diri daripada ketagihan internet dan permainan video yang melalaikan. 4. Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Bandar Majlis Belia Malaysia (MBM) Norizan Sharif. Berdasarkan penemuan McCabe dan Trevino (1993) menyimpulkan bahawa persepsi terhadap sejauhmana hukuman yang bakal diterima akibat kecurangan 14 . Terdapat beberapa antivirus yang mampu menyekat laman web lucah daripada diakses oleh anak-anak di rumah dengan membuat tetapan dan kata laluan antaranya seperti antivirus Eset. Di samping itu. cybersitter. ia boleh dilakukan dengan menggunakan perisian tapisan seperti cyberpatrol. pihak pengurusan perlulah berusaha meningkatkan kesedaran dan memupuk komitmen pelajar terhadap kejujuran akademik. Menurut Prof.

Kerajaan perlu merangka satu pelan strategik bagi memberi perlindungan kepada kanak-kanak daripada terus menjadi mangsa kesan negatif internet. 15 .” Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik Institut Sains Sosial (IPSAS) UPM telah mendapati 22% remaja Melayu gemar melayari laman web lucah samada di rumah atau di kafe siber. Seterusnya kerajaan perlulah mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan negatif internet di peringkat nasional.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 akademik ini akan mempengaruhi keputusan mereka untuk melakukan perbuatan negatif itu. Presiden Gabungan Persatuan Pengguna-pengguna Malaysia (FOMCA) Datuk Prof. pengaruh kesan orang ketiga akibat salah tanggapan terhadap tingkahlaku rakan sebaya yang cenderung ke arah plagiarisme internet haruslah menjadi subjek kajian utama pada masa depan. kerajaan perlulah mengambil langkah serius dan bersungguh-sungguh menangani masalah ini dengan mengawal operasi di pusat-pusat internet kafe siber seluruh negara. Oleh itu. Begitu juga faktor kontekstual termasuklah persepsi tingkahlaku rakan sebaya dimana jika pelajar menganggap majoriti rakan-rakan mereka akan ke talian untuk memplagiat maka mereka lebih cenderung untuk melakukan perbuatan yang sama. Hamdan Adnan mencadangkan supaya larangan terhadap kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dari memasuki kafe siber dikuatkuasakan. Oleh itu. Semoga penggubalan undangundang baru hiburan bagi mengawal kegiatan di pusat internet kafe siber dapat mengawal salah guna internet di kalangan pelajar. Begitu juga tempoh operasinya selama 24 jam perlu dipendekkan bagi mengatasi gejala kurang sihat terutama di kalangan pelajar sekolah .

Namun begitu. Lantaran itu. ia juga telah menimbulkan banyak kesan negatif khususnya kepada pelajar.0 PENUTUP Sesungguhnya kecanggihan teknologi terkini khususnya internet telah mengubah suasana. 2827 PATAH PERKATAAN 16 . Ibarat pisau ia boleh digunakan untuk kebaikan dan juga keburukan. Di samping itu.SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 5. Internet telah memberikan pelbagai manfaat kepada manusia. pelajar-pelajar kita perlu dilengkapkan dengan kekuatan dalaman semenjak kecil lagi agar mempunyai asas yang kukuh untuk mendisiplinkan diri mereka agar tidak terpengaruh dengan keburukan internet. terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk memilih atau menilaikannya. serta kehidupan manusia sejagat. walau apapun kebaikan atau keburukan internet ini.

SHARIFAH GHAINIAH BT TUAN PENGERAN 661102115182001 NOTA DAN RUJUKAN 17 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.