P. 1
pjk tahun 3 kssr

pjk tahun 3 kssr

|Views: 54|Likes:
Published by O-sha Diniey
kssr dokumen standard
kssr dokumen standard

More info:

Published by: O-sha Diniey on Feb 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

DOKUMEN STANDARD KURIKULUM

PENDIDIKAN JASMANI TAHUN TIGA (KSSR)

UNIT PENDIDIKAN JASMANI DAN SAINS SUKAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

2

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

RINTIS TAHUN 3 KSSR PJ 2011
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

3

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . berpengetahuan dan mengamalkan nilai murni melalui aktiviti fizikal ke arah mencapai kesejahteraan hidup.MATLAMAT PJ Membina murid menjadi individu yang cergas dan sihat serta berkemahiran.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 5 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Meningkatkan tahap kecergasan fizikal berdasarkan kesihatan. tanggung jawab kendiri. Mengukuhkan elemen keselamatan. dan interaksi sosial semasa melakukan aktiviti fizikal.FOKUS PJ TAHUN TIGA Menguasai pelbagai kemahiran asas dan aplikasi pengetahuan dalam permainan dan sukan mengikut kategori.

mengaplikasi konsep pergerakan semasa melakukan kemahiran asas pergerakan dengan lakuan yang betul. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 6 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 3. dan memadang dengan lakuan yang betul.menguasai kemahiran asas permainan mengikut kategori serangan. 2. 4.OBJEKTIF 1.mengenal pasti kedudukan anggota badan yang betul semasa melakukan pergerakan.mengenal pasti aktiviti yang dapat meningkatkan tahap kecergasan. jaring.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 7 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . mengamalkan gaya hidup sihat untuk kesejahteraan. dan 9. melaksanakan aktiviti fizikal dalam suasana yang seronok dan persekitaran yang selamat. memerihal kepentingan melakukan aktiviti fizikal secara berkala. mematuhi peraturan dan mengamalkan langkah keselamatan semasa melakukan aktiviti fizikal.5. 6. 7. mempamerkan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal. 8.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 8 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . persekitaran sekolah hendaklah mempunyai kemudahan dan guru yang berkelayakan. Bagi yang memilih akuatik asas. Guru boleh memilih antara akuatik asas atau rekreasi dan kesenggangan dalam pengajaran PJ.Cadangan Agihan Masa Modul Kemahiran Standard Kandungan Aspek 1 dan 2 Gimnastik asas Pergerakan berirama Kemahiran asas permainan Olahraga asas Akuatik asas atau Rekreasi dan kesenggangan Aspek 3 dan 4 Konsep kecergasan Kapasiti aerobik Kelenturan Kekuatan dan daya tahan otot Komposisi badan Jumlah 4 4 2 4 2 60 Bilangan Waktu 8 4 20 8 Tahun 3 4 Kecergasan Panduan bina RPT Nota: 1.

.1Melakukan hambur dari aras tinggi dan mendarat ke aras rendah. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 9 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Berkebolehan melakukan kemahiran hambur (spring) dan pendaratan dengan lakuan yang betul. 1. SK 2.1.1.1Menyatakan perbezaan lakuan semasa melakukan hambur dari pelbagai aras.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Gimnastik Asas 1.2Melakukan hambur dari aras rendah dan mendarat ke aras tinggi. ASPEK 2 SP 1.1 Berkebolehan memahami konsep hambur dan pendaratan SP 2.1.

3Membezakan postur imbangan badan sebelum dan selepas guling depan.2Membezakan luas tapak sokongan semasa melakukan bentuk-bentuk imbangan dalam kumpulan. SP 2.1Menyatakan lakuan mengekalkan imbangan di atas bangku gimnastik.2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 10 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2.2. 1. 1. SK 2.2.2.2Melakukan rangkaian imbangan di atas bangku gimnastik. 1.Berkebole han memahami konsep kawalan badan dan sokongan dalam pergerakan.3Mengimbang badan sebelum dan selepas melakukan guling depan.2.4Melakukan imbangan secara berkumpulan. 2.2.1Melakukan imbangan di atas bangku gimnastik. ASPEK 2 SP 1.2 Berkebolehan melakukan pergerakan yang memerlukan kawalan badan dan sokongan.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.2. 2.

1Mengenal pasti posisi bergayut dengan genggaman atas yang stabil.3. 1. SK 2.3 Berkebolehan memahami konsep gayut dan ayun dalam pergerakan. 2.1 Melakukan guling belakang. 2. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 11 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan.1Mengenal pasti kedudukan badan semasa melakukan guling belakang.4 Berkebolehan melakukan kemahiran putaran dengan lakuan yang betul. ASPEK 2 SP 1.3.4. 1.1Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas pada posisi badan lurus.4 Berkebolehan memahami konsep putaran dalam pergerakan.3. SP 2.3 Berkebolehan melakukan kemahiran gayut dan ayun dengan lakuan yang betul.4.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.

MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Pergerakan Berirama 1.5 Berkebolehan melakukan pelbagai corak pergerakan mengikut irama.5 Berkebolehan mengaplikasi konsep pergerakan mengikut irama.1Melakukan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo seperti step-close. dan grapevine 1. polka. SK Pergerakan Berirama 2.2Melakukan satu rangkaian pergerakan menggunakan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 12 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . SP Mengenal pasti pelbagai jenis langkah pergerakan mengikut tempo.5. schottische. ASPEK 2 SP 1.5.

SP 1. kaki.6.6. kaki. dan alatan.2 Menerima bola menggunakan tangan. dan alatan.1 Menghantar bola menggunakan tangan.6 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori serangan dengan lakuan yang betul. 2. dan alatan.1Mengenal pasti lakuan semasa menghantar dan menerima bola.3 Mengelecek bola menggunakan tangan.3 Menyatakan keadaan yang sesuai untuk mengadang dan memintas.4 Melakukan kemahiran mengadang. 1.6 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori serangan.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Kemahiran Asas Permainan ASPEK 2 SP SK 2. kaki. 1.6.6. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 13 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2.2Mengenal pasti lakuan semasa mengelecek dengan tangan.6. kaki.6.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori serangan. 2. 1. dan alatan. 1.6. 2.6.

6 Menjaring menggunakan tangan.6. ASPEK 2 SK SP KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 14 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5 Memintas hantaran bola pemain lawan. dan alatan. kaki. 1.6.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1.

dan alatan. 2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. 1.7. dan alatan. 1.7.7.2 Menerima dan menghantar bola menggunakan tangan dan kaki. kaki.7 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori jaring dengan lakuan yang betul.7.7.3 Membezakan lakuan pukulan pepat dengan pukulan kilas menggunakan alatan. kaki.1 Melakukan servis menggunakan tangan.7.3Melakukan pukulan pepat menggunakan alatan. 2. 2.2 Mengenal pasti lakuan menerima dan menghantar bola. 2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 15 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Mengenal pasti lakuan servis menggunakan tangan. ASPEK 2 SP SK SP 1.7 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori jaring.

ASPEK 2 SK SP 2.7.7.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1.4 Melakukan pukulan kilas menggunakan alatan.4 Mengenal pasti titik kontak pada objek yang dihantar.7.5 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori jaring. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 16 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2.

4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori memadang.8.2 Memukul bola yang pegun menggunakan alatan pemukul.1 Melakukan balingan bola atas bahu.8.8 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori memadang dengan lakuan yang betul.8.8.8. SP 2. 1. ASPEK 2 SP 1.8. SK 2.5 Melakukan balingan tangan lurus melawan arah pusingan jam.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.2Mengenal pasti titik kontak pada bola dan alat pemukul semasa memukul bola.4 Melakukan balingan tangan lurus mengikut arah pusingan jam.3 Menangkap bola pada pelbagai aras. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 17 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2.8 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori memadang. 2. 2.8.3Mengenal pasti kedudukan tangan semasa menangkap bola pada pelbagai aras.8. 1. 1.1Menyatakan kedudukan tangan yang paling sesuai (angle of release) semasa melepaskan bola dalam kemahiran balingan.8. 1.

10 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas lompatan.10.9. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 18 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2.2Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kaki yang sama. 2. 2. ASPEK 2 SP 1.1 Berlari dalam pelbagai kelajuan. 2.9 Berkebolehan melakukan kemahiran asas berlari dengan lakuan yang betul.1Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki.2Mengenal pasti kaki yang digunakan untuk melonjak . 1. SK Olahraga Asas 2. 1.9 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas berlari.2 Berlari dalam pelbagai jarak.10.10.1Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melompat.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa berlari. SP 2.2 Mengenal pasti koordinasi tangan dan kaki semasa berlari.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Olahraga Asas 1. 1.9.9.10. 1.9.10 Berkebolehan melakukan kemahiran asas lompatan dengan lakuan yang betul.

10.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP ASPEK 2 SK SP 1.4 Melompat melepasi halangan pada pelbagai aras.10. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 19 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 3Melompat menggunakan kaki kanan dan mendarat dengan kaki kiri dan sebaliknya.

11. 2.3 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lemparan.1 Melontar objek sfera pada pelbagai jarak.11. 1.11.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lontaran. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 20 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3 Melempar objek leper pada pelbagai jarak. SP 1.11 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas balingan. 2. ASPEK 2 SP SK 2.2 Merejam objek panjang pada pelbagai jarak.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. 1.11. 2.11.11.11 Berkebolehan melakukan kemahiran asas balingan dengan lakuan yang betul.2 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan rejaman.

MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Akuatik Asas 1. 2.13 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran renang.12. 1.13. SP 2. 1.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi meniarap untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.1 Mengenal pasti cara mengawal pernafasan di bawah permukaan air. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 21 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . ASPEK 2 SP 1.13 Berkebolehan melakukan kemahiran renang dengan lakuan yang betul. 1. 2. SK 2.12.12 Berkebolehan mengaplikasi konsep keyakinan dan keselamatan di air.13.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi telentang untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.13.1 Mengenal pasti postur badan semasa melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi tiarap dan telentang.12 Berkebolehan melakukan kemahiran keyakinan dan keselamatan di air.1 Mengawal pernafasan untuk satu jangkamasa semasa di bawah permukaan air.

1.14 Berkebolehan melakukan aktiviti rekreasi dan kesenggangan. SK Rekreasi dan Kesenggangan 2.14. congkak.14. dam. SP 2. dan catur. dam.1 Mengenal pasti strategi dalam permainan seperti karom.14. ASPEK 2 SP 1. 2.2 Bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung.2 Mengenal pasti cara bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 22 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .14.14 Berkebolehan mengaplikasi pengetahuan dan strategi dalam aktiviti rekreasi dan kesenggangan.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Rekreasi dan Kesenggangan 1.1 Bermain permainan strategi yang melibatkan kemahiran motor halus seperti karom. congkak dan catur.

dan keanjalan otot.1 Berkebolehan mengaplikasi konsep kecergasan semasa melakukan aktiviti fizikal. ASPEK 2 SP 3.3 Mengira kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1.2 Membezakan kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1. SP 4.1. kadar nadi.1.3 Mengenal pasti kuantiti air yang perlu diminum semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Konsep Kecergasan 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 23 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1.1.2 Melakukan aktiviti menyejukkan badan. 3. 3.1 Melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan. 4. SK Konsep Kecergasan 4. kadar pernafasan.1 Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan.1 Membezakan tujuan memanaskan badan dan menyejukkan badan. 4.

3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan.2. Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.2.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik.2.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik. 3.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 24 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . SK Komponen Kecergasan 4. Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.1 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan. 4.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3. 4. ASPEK 2 SP 3. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul. SP 4.

4.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.1 Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul. SP 3. 4.3.2 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman.3. ASPEK 2 SP SK Komponen Kecergasan 4.2. 4. 4. 3.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan.2Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.2.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik. 4.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik.2.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 25 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan.

hamstring curl. ASPEK 2 SP 3. SK 4. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 26 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Mengenal pasti otototot besar yang terlibat semasa senaman daya tahan dan kekuatan otot. dan tekan tubi ubah suai seberapa banyak ulangan dalam jangkamasa 10 hingga 15 saat.4. lentik belakang ubah suai.1 Melakukan senaman seperti separa cangkung. 4. jengkit kaki setempat.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3. ringkuk tubi separa.4. SP 4.4 Berkebolehan Menguasai konsep asas kekuatan dan daya tahan otot.2 Menerangkan kepentingan senaman daya tahan dan kekuatan otot.4.4 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot.

4.5.2 Merekod pertumbuhan diri dari segi ketinggian dan berat badan.5.3 Mengenal pasti perkaitan antara senaman dengan berat badan. 4.5.5. SP 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 27 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 3.5. 4.1 Membanding berat dan tinggi sendiri dengan rakan dan carta pertumbuhan normal.5 Berkebolehan memahami konsep komposisi badan.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.5 Berkebolehan mengenal pasti komposisi badan ASPEK 2 SP SK 4.1 Mengukur ketinggian dan menimbang berat badan.2 Menyatakan nutrien makanan yang memberi tenaga dan membantu tumbesaran.

1 Menyenaraikan persediaan diri dan pakaian mengikut aktiviti.1 Berkebolehan mematuhi dan mengamalkan elemen pengurusan dan keselamatan.1. Mengenal pasti alatan yang selamat digunakan. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti.1. 5.1.1.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 28 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 5. STANDARD PEMBELAJARAN 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Pengurusan dan Keselamatan 5.3 5. Meletakkan alatan di tempat yang selamat semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.

Menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan secara positif.2.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Tanggungjawab Kendiri 5.1 Berkeupayaan menetapkan matlamat kendiri dalam aktiviti Pendidikan Jasmani.2.2. STANDARD PEMBELAJARAN 5.2 Berkeyakinan melakukan aktiviti mengikut peranan. 5. Menerima cabaran dan berasa seronok semasa melakukan aktiviti.3 5. 5.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 29 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Berkebolehan mempunyai keyakinan dan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal.2.

dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 30 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya.3 Berkebolehan berkomunikasi dalam pelbagai cara semasa melakukan aktiviti fizikal.1 Berkomunikasi antara rakan. STANDARD PEMBELAJARAN 5. 5. guru.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Interaksi Sosial 5.3.3.

Bekerjasama semasa melakukan aktiviti fizikal.4 Berkebolehan membentuk kumpulan dan bekerjasama dalam kumpulan.1 Melakukan aktiviti secara berpasangan. 5.4. 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Dinamika Kumpulan 5. STANDARD PEMBELAJARAN 5.3 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 31 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Membentuk kumpulan kecil bagi melakukan aktiviti.4.4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->