DOKUMEN STANDARD KURIKULUM

PENDIDIKAN JASMANI TAHUN TIGA (KSSR)

UNIT PENDIDIKAN JASMANI DAN SAINS SUKAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

2

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

RINTIS TAHUN 3 KSSR PJ 2011
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

3

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

MATLAMAT PJ Membina murid menjadi individu yang cergas dan sihat serta berkemahiran. berpengetahuan dan mengamalkan nilai murni melalui aktiviti fizikal ke arah mencapai kesejahteraan hidup. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

Mengukuhkan elemen keselamatan.FOKUS PJ TAHUN TIGA Menguasai pelbagai kemahiran asas dan aplikasi pengetahuan dalam permainan dan sukan mengikut kategori. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 5 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Meningkatkan tahap kecergasan fizikal berdasarkan kesihatan. tanggung jawab kendiri. dan interaksi sosial semasa melakukan aktiviti fizikal.

menguasai kemahiran asas permainan mengikut kategori serangan. dan memadang dengan lakuan yang betul. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 6 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 3.mengenal pasti kedudukan anggota badan yang betul semasa melakukan pergerakan.mengaplikasi konsep pergerakan semasa melakukan kemahiran asas pergerakan dengan lakuan yang betul. jaring.mengenal pasti aktiviti yang dapat meningkatkan tahap kecergasan. 2.OBJEKTIF 1. 4.

5. melaksanakan aktiviti fizikal dalam suasana yang seronok dan persekitaran yang selamat. mengamalkan gaya hidup sihat untuk kesejahteraan. 8. 6. 7. mempamerkan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal. mematuhi peraturan dan mengamalkan langkah keselamatan semasa melakukan aktiviti fizikal. memerihal kepentingan melakukan aktiviti fizikal secara berkala. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 7 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . dan 9.

Cadangan Agihan Masa Modul Kemahiran Standard Kandungan Aspek 1 dan 2 Gimnastik asas Pergerakan berirama Kemahiran asas permainan Olahraga asas Akuatik asas atau Rekreasi dan kesenggangan Aspek 3 dan 4 Konsep kecergasan Kapasiti aerobik Kelenturan Kekuatan dan daya tahan otot Komposisi badan Jumlah 4 4 2 4 2 60 Bilangan Waktu 8 4 20 8 Tahun 3 4 Kecergasan Panduan bina RPT Nota: 1. Bagi yang memilih akuatik asas. Guru boleh memilih antara akuatik asas atau rekreasi dan kesenggangan dalam pengajaran PJ. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 8 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . persekitaran sekolah hendaklah mempunyai kemudahan dan guru yang berkelayakan.

SK 2.1Melakukan hambur dari aras tinggi dan mendarat ke aras rendah.1. 1.1 Berkebolehan memahami konsep hambur dan pendaratan SP 2. .1 Berkebolehan melakukan kemahiran hambur (spring) dan pendaratan dengan lakuan yang betul.2Melakukan hambur dari aras rendah dan mendarat ke aras tinggi.1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 9 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1Menyatakan perbezaan lakuan semasa melakukan hambur dari pelbagai aras.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Gimnastik Asas 1.1. ASPEK 2 SP 1.

SP 2.3Membezakan postur imbangan badan sebelum dan selepas guling depan.2.2Membezakan luas tapak sokongan semasa melakukan bentuk-bentuk imbangan dalam kumpulan.2.2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 10 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2. SK 2. 1.1Melakukan imbangan di atas bangku gimnastik.2.Berkebole han memahami konsep kawalan badan dan sokongan dalam pergerakan.2. ASPEK 2 SP 1.2. 1.2 Berkebolehan melakukan pergerakan yang memerlukan kawalan badan dan sokongan.2Melakukan rangkaian imbangan di atas bangku gimnastik. 2.3Mengimbang badan sebelum dan selepas melakukan guling depan.4Melakukan imbangan secara berkumpulan.1Menyatakan lakuan mengekalkan imbangan di atas bangku gimnastik. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.2.2.

2.1Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas pada posisi badan lurus.4 Berkebolehan memahami konsep putaran dalam pergerakan. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. 1.1Mengenal pasti posisi bergayut dengan genggaman atas yang stabil.1Mengenal pasti kedudukan badan semasa melakukan guling belakang. 2.4. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 11 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Melakukan guling belakang. SP 2. SK 2.2Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan.4 Berkebolehan melakukan kemahiran putaran dengan lakuan yang betul.3.3 Berkebolehan memahami konsep gayut dan ayun dalam pergerakan. ASPEK 2 SP 1.4.3.3.3 Berkebolehan melakukan kemahiran gayut dan ayun dengan lakuan yang betul. 1.

dan grapevine 1.5 Berkebolehan mengaplikasi konsep pergerakan mengikut irama.1Melakukan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo seperti step-close. ASPEK 2 SP 1. polka. SP Mengenal pasti pelbagai jenis langkah pergerakan mengikut tempo. SK Pergerakan Berirama 2.5.5. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 12 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . schottische.5 Berkebolehan melakukan pelbagai corak pergerakan mengikut irama.2Melakukan satu rangkaian pergerakan menggunakan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Pergerakan Berirama 1.

6 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori serangan dengan lakuan yang betul. 1.6. dan alatan.6.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori serangan.6.6. SP 1.6.2Mengenal pasti lakuan semasa mengelecek dengan tangan. dan alatan.6 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori serangan. kaki.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Kemahiran Asas Permainan ASPEK 2 SP SK 2.3 Menyatakan keadaan yang sesuai untuk mengadang dan memintas. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 13 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2.1 Menghantar bola menggunakan tangan. 2. 1. dan alatan.4 Melakukan kemahiran mengadang.6.2 Menerima bola menggunakan tangan.1Mengenal pasti lakuan semasa menghantar dan menerima bola. 1. kaki.6. 2. dan alatan. kaki. kaki. 2.6.3 Mengelecek bola menggunakan tangan. 1.

ASPEK 2 SK SP KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 14 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5 Memintas hantaran bola pemain lawan.6. kaki. 1. dan alatan.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1.6.6 Menjaring menggunakan tangan.

7 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori jaring.7. ASPEK 2 SP SK SP 1. 2. dan alatan. kaki. 2.7.7. 1.2 Menerima dan menghantar bola menggunakan tangan dan kaki. 1.3Melakukan pukulan pepat menggunakan alatan.7 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori jaring dengan lakuan yang betul.7.7.1 Melakukan servis menggunakan tangan. 2. kaki.1 Mengenal pasti lakuan servis menggunakan tangan.2 Mengenal pasti lakuan menerima dan menghantar bola.3 Membezakan lakuan pukulan pepat dengan pukulan kilas menggunakan alatan.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 15 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2.7. dan alatan.

7.5 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori jaring. 2.7. ASPEK 2 SK SP 2.4 Melakukan pukulan kilas menggunakan alatan.7.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 16 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .4 Mengenal pasti titik kontak pada objek yang dihantar.

8 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori memadang dengan lakuan yang betul.2 Memukul bola yang pegun menggunakan alatan pemukul. 1.8. 2.1Menyatakan kedudukan tangan yang paling sesuai (angle of release) semasa melepaskan bola dalam kemahiran balingan.1 Melakukan balingan bola atas bahu.8.3 Menangkap bola pada pelbagai aras.8 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori memadang.2Mengenal pasti titik kontak pada bola dan alat pemukul semasa memukul bola.8. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 17 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5 Melakukan balingan tangan lurus melawan arah pusingan jam. SK 2. 1. SP 2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.8. 2.4 Melakukan balingan tangan lurus mengikut arah pusingan jam. 1.8. ASPEK 2 SP 1. 2.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori memadang.8.8.8.8.3Mengenal pasti kedudukan tangan semasa menangkap bola pada pelbagai aras.

2.9.2Mengenal pasti kaki yang digunakan untuk melonjak . KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 18 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . SP 2.9.10 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas lompatan. ASPEK 2 SP 1.2 Mengenal pasti koordinasi tangan dan kaki semasa berlari. 1.10.1Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melompat. 1.1Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki. SK Olahraga Asas 2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Olahraga Asas 1.1 Berlari dalam pelbagai kelajuan.2Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kaki yang sama.10 Berkebolehan melakukan kemahiran asas lompatan dengan lakuan yang betul.9.10. 1.9. 1.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa berlari.10.2 Berlari dalam pelbagai jarak.10.9 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas berlari. 2. 2.9 Berkebolehan melakukan kemahiran asas berlari dengan lakuan yang betul. 2.

10.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP ASPEK 2 SK SP 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 19 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 3Melompat menggunakan kaki kanan dan mendarat dengan kaki kiri dan sebaliknya.10.4 Melompat melepasi halangan pada pelbagai aras. 1.

2 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan rejaman. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.11.11 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas balingan. 2.11. 2.3 Melempar objek leper pada pelbagai jarak.3 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lemparan.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lontaran.11. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 20 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Merejam objek panjang pada pelbagai jarak. ASPEK 2 SP SK 2.11.11 Berkebolehan melakukan kemahiran asas balingan dengan lakuan yang betul. SP 1.1 Melontar objek sfera pada pelbagai jarak.11. 1. 2.11.

13.13. SP 2.1 Mengenal pasti cara mengawal pernafasan di bawah permukaan air.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi telentang untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.13.13 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran renang. 2.12. 1. 2.12 Berkebolehan mengaplikasi konsep keyakinan dan keselamatan di air.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi meniarap untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.12 Berkebolehan melakukan kemahiran keyakinan dan keselamatan di air.13 Berkebolehan melakukan kemahiran renang dengan lakuan yang betul.1 Mengawal pernafasan untuk satu jangkamasa semasa di bawah permukaan air.12. ASPEK 2 SP 1. SK 2. 1.1 Mengenal pasti postur badan semasa melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi tiarap dan telentang. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Akuatik Asas 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 21 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

14 Berkebolehan mengaplikasi pengetahuan dan strategi dalam aktiviti rekreasi dan kesenggangan.2 Mengenal pasti cara bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung.2 Bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung.1 Mengenal pasti strategi dalam permainan seperti karom. congkak dan catur. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 22 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .14. SK Rekreasi dan Kesenggangan 2. dam. 2. SP 2.14. 1.14. dan catur.14.1 Bermain permainan strategi yang melibatkan kemahiran motor halus seperti karom.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Rekreasi dan Kesenggangan 1.14 Berkebolehan melakukan aktiviti rekreasi dan kesenggangan. congkak. ASPEK 2 SP 1. dam.

1 Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan. ASPEK 2 SP 3. 3.2 Membezakan kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal.3 Mengenal pasti kuantiti air yang perlu diminum semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal. 4. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 23 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1.1. kadar pernafasan.1 Membezakan tujuan memanaskan badan dan menyejukkan badan. kadar nadi. 4.1. SK Konsep Kecergasan 4.1 Melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan.1 Berkebolehan mengaplikasi konsep kecergasan semasa melakukan aktiviti fizikal.1.1.1.3 Mengira kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal.2 Melakukan aktiviti menyejukkan badan.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Konsep Kecergasan 3. dan keanjalan otot. SP 4. 3.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 24 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . SP 4. Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik. SK Komponen Kecergasan 4. 4.2.2.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik. ASPEK 2 SP 3.1 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman. 3.2.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan. 4.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.

Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul.3. ASPEK 2 SP SK Komponen Kecergasan 4.2Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik. 4. 3.2.2.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik.2.1 Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan.3.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan. 4.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan. 4.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.2 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman. 4. SP 3.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 25 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 4.

dan tekan tubi ubah suai seberapa banyak ulangan dalam jangkamasa 10 hingga 15 saat.1 Melakukan senaman seperti separa cangkung.2 Menerangkan kepentingan senaman daya tahan dan kekuatan otot. hamstring curl. jengkit kaki setempat. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 26 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 4. SP 4.4. ringkuk tubi separa.4 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot.4.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.1 Mengenal pasti otototot besar yang terlibat semasa senaman daya tahan dan kekuatan otot. ASPEK 2 SP 3.4.4 Berkebolehan Menguasai konsep asas kekuatan dan daya tahan otot. lentik belakang ubah suai. SK 4.

5. 4.1 Membanding berat dan tinggi sendiri dengan rakan dan carta pertumbuhan normal.2 Menyatakan nutrien makanan yang memberi tenaga dan membantu tumbesaran.3 Mengenal pasti perkaitan antara senaman dengan berat badan. 4. 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 27 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5 Berkebolehan mengenal pasti komposisi badan ASPEK 2 SP SK 4. 4.2 Merekod pertumbuhan diri dari segi ketinggian dan berat badan.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.5.5.5 Berkebolehan memahami konsep komposisi badan.5.5.1 Mengukur ketinggian dan menimbang berat badan. SP 3.

3 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Pengurusan dan Keselamatan 5. Meletakkan alatan di tempat yang selamat semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1 Menyenaraikan persediaan diri dan pakaian mengikut aktiviti.1.1. 5.1.1.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 28 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Berkebolehan mematuhi dan mengamalkan elemen pengurusan dan keselamatan. Mengenal pasti alatan yang selamat digunakan.2 5. STANDARD PEMBELAJARAN 5. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti.

5.2. STANDARD PEMBELAJARAN 5.1 Berkeupayaan menetapkan matlamat kendiri dalam aktiviti Pendidikan Jasmani.2.2 Berkebolehan mempunyai keyakinan dan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal.2 Berkeyakinan melakukan aktiviti mengikut peranan.3 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Tanggungjawab Kendiri 5.2. 5. Menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan secara positif. Menerima cabaran dan berasa seronok semasa melakukan aktiviti.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 29 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2.

5. STANDARD PEMBELAJARAN 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Interaksi Sosial 5.3. dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal.3 Berkebolehan berkomunikasi dalam pelbagai cara semasa melakukan aktiviti fizikal.3.2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya.1 Berkomunikasi antara rakan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 30 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . guru.

4 Berkebolehan membentuk kumpulan dan bekerjasama dalam kumpulan.4. 5. STANDARD PEMBELAJARAN 5.1 Melakukan aktiviti secara berpasangan. 5. Bekerjasama semasa melakukan aktiviti fizikal.3 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 31 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Dinamika Kumpulan 5.4.2 Membentuk kumpulan kecil bagi melakukan aktiviti.4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful