DOKUMEN STANDARD KURIKULUM

PENDIDIKAN JASMANI TAHUN TIGA (KSSR)

UNIT PENDIDIKAN JASMANI DAN SAINS SUKAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

2

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

RINTIS TAHUN 3 KSSR PJ 2011
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

3

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

berpengetahuan dan mengamalkan nilai murni melalui aktiviti fizikal ke arah mencapai kesejahteraan hidup. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MATLAMAT PJ Membina murid menjadi individu yang cergas dan sihat serta berkemahiran.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 5 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .FOKUS PJ TAHUN TIGA Menguasai pelbagai kemahiran asas dan aplikasi pengetahuan dalam permainan dan sukan mengikut kategori. tanggung jawab kendiri. dan interaksi sosial semasa melakukan aktiviti fizikal. Meningkatkan tahap kecergasan fizikal berdasarkan kesihatan. Mengukuhkan elemen keselamatan.

2.mengenal pasti aktiviti yang dapat meningkatkan tahap kecergasan. 3. jaring. 4.mengaplikasi konsep pergerakan semasa melakukan kemahiran asas pergerakan dengan lakuan yang betul.OBJEKTIF 1. dan memadang dengan lakuan yang betul.mengenal pasti kedudukan anggota badan yang betul semasa melakukan pergerakan.menguasai kemahiran asas permainan mengikut kategori serangan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 6 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

mematuhi peraturan dan mengamalkan langkah keselamatan semasa melakukan aktiviti fizikal. mempamerkan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal. melaksanakan aktiviti fizikal dalam suasana yang seronok dan persekitaran yang selamat. dan 9. mengamalkan gaya hidup sihat untuk kesejahteraan. 8. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 7 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . memerihal kepentingan melakukan aktiviti fizikal secara berkala. 6. 7.5.

Cadangan Agihan Masa Modul Kemahiran Standard Kandungan Aspek 1 dan 2 Gimnastik asas Pergerakan berirama Kemahiran asas permainan Olahraga asas Akuatik asas atau Rekreasi dan kesenggangan Aspek 3 dan 4 Konsep kecergasan Kapasiti aerobik Kelenturan Kekuatan dan daya tahan otot Komposisi badan Jumlah 4 4 2 4 2 60 Bilangan Waktu 8 4 20 8 Tahun 3 4 Kecergasan Panduan bina RPT Nota: 1. Guru boleh memilih antara akuatik asas atau rekreasi dan kesenggangan dalam pengajaran PJ. persekitaran sekolah hendaklah mempunyai kemudahan dan guru yang berkelayakan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 8 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Bagi yang memilih akuatik asas.

1Menyatakan perbezaan lakuan semasa melakukan hambur dari pelbagai aras.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Gimnastik Asas 1. SK 2.1. 1.1.1 Berkebolehan melakukan kemahiran hambur (spring) dan pendaratan dengan lakuan yang betul.1 Berkebolehan memahami konsep hambur dan pendaratan SP 2. ASPEK 2 SP 1.1Melakukan hambur dari aras tinggi dan mendarat ke aras rendah.1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 9 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2Melakukan hambur dari aras rendah dan mendarat ke aras tinggi. .

2.2Melakukan rangkaian imbangan di atas bangku gimnastik.3Membezakan postur imbangan badan sebelum dan selepas guling depan.1Menyatakan lakuan mengekalkan imbangan di atas bangku gimnastik. 2.2.2Membezakan luas tapak sokongan semasa melakukan bentuk-bentuk imbangan dalam kumpulan. SK 2.4Melakukan imbangan secara berkumpulan.2.2. SP 2.2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.3Mengimbang badan sebelum dan selepas melakukan guling depan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 10 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2.1Melakukan imbangan di atas bangku gimnastik.2.2 Berkebolehan melakukan pergerakan yang memerlukan kawalan badan dan sokongan.Berkebole han memahami konsep kawalan badan dan sokongan dalam pergerakan. ASPEK 2 SP 1. 1.2. 1.2. 1.

3.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.1Mengenal pasti posisi bergayut dengan genggaman atas yang stabil.1Mengenal pasti kedudukan badan semasa melakukan guling belakang. 1. SP 2.4 Berkebolehan memahami konsep putaran dalam pergerakan.2Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan.4.3.4 Berkebolehan melakukan kemahiran putaran dengan lakuan yang betul.3.1Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas pada posisi badan lurus. SK 2.1 Melakukan guling belakang. 2.4. ASPEK 2 SP 1. 2. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 11 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3 Berkebolehan memahami konsep gayut dan ayun dalam pergerakan.3 Berkebolehan melakukan kemahiran gayut dan ayun dengan lakuan yang betul. 1.

polka. ASPEK 2 SP 1. SK Pergerakan Berirama 2.5 Berkebolehan mengaplikasi konsep pergerakan mengikut irama. schottische.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Pergerakan Berirama 1.2Melakukan satu rangkaian pergerakan menggunakan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo.5. dan grapevine 1.5 Berkebolehan melakukan pelbagai corak pergerakan mengikut irama.1Melakukan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo seperti step-close. SP Mengenal pasti pelbagai jenis langkah pergerakan mengikut tempo.5. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 12 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

dan alatan.6 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori serangan dengan lakuan yang betul. 2.6.2 Menerima bola menggunakan tangan. dan alatan. kaki.6. kaki. 1.4 Melakukan kemahiran mengadang.6.6. kaki. 1. SP 1.2Mengenal pasti lakuan semasa mengelecek dengan tangan. 1.3 Mengelecek bola menggunakan tangan.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Kemahiran Asas Permainan ASPEK 2 SP SK 2.6.6 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori serangan.1Mengenal pasti lakuan semasa menghantar dan menerima bola.6.6. 2. 2.1 Menghantar bola menggunakan tangan.6. 1. dan alatan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 13 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3 Menyatakan keadaan yang sesuai untuk mengadang dan memintas.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori serangan. 2. kaki. dan alatan.

dan alatan.6 Menjaring menggunakan tangan.6.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1. kaki.5 Memintas hantaran bola pemain lawan.6. 1. ASPEK 2 SK SP KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 14 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

7. kaki. 2.1 Melakukan servis menggunakan tangan. ASPEK 2 SP SK SP 1.7.7.7 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori jaring dengan lakuan yang betul. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 15 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. 2.7 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori jaring. dan alatan.3 Membezakan lakuan pukulan pepat dengan pukulan kilas menggunakan alatan. 2.2 Menerima dan menghantar bola menggunakan tangan dan kaki. kaki. dan alatan.7.3Melakukan pukulan pepat menggunakan alatan.2 Mengenal pasti lakuan menerima dan menghantar bola.7. 1. 2. 1.7.1 Mengenal pasti lakuan servis menggunakan tangan.

2.7.4 Mengenal pasti titik kontak pada objek yang dihantar.7.5 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori jaring.4 Melakukan pukulan kilas menggunakan alatan.7.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 16 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . ASPEK 2 SK SP 2.

8. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 17 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .8 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori memadang dengan lakuan yang betul.3Mengenal pasti kedudukan tangan semasa menangkap bola pada pelbagai aras.5 Melakukan balingan tangan lurus melawan arah pusingan jam.8. ASPEK 2 SP 1.8 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori memadang.8.8.1Menyatakan kedudukan tangan yang paling sesuai (angle of release) semasa melepaskan bola dalam kemahiran balingan. 1.8. SP 2.8. SK 2.3 Menangkap bola pada pelbagai aras.2Mengenal pasti titik kontak pada bola dan alat pemukul semasa memukul bola.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori memadang. 1.8.1 Melakukan balingan bola atas bahu.4 Melakukan balingan tangan lurus mengikut arah pusingan jam. 2. 2.2 Memukul bola yang pegun menggunakan alatan pemukul. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.8. 1. 2.8.

2.9. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Olahraga Asas 1.10 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas lompatan.10.10. ASPEK 2 SP 1.10 Berkebolehan melakukan kemahiran asas lompatan dengan lakuan yang betul.9.9.2Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kaki yang sama. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 18 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Berlari dalam pelbagai jarak.9 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas berlari.2 Mengenal pasti koordinasi tangan dan kaki semasa berlari.2Mengenal pasti kaki yang digunakan untuk melonjak .1Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melompat. 2. 1.1 Berlari dalam pelbagai kelajuan. 1.9 Berkebolehan melakukan kemahiran asas berlari dengan lakuan yang betul.1Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa berlari. 2. SP 2.10.9. 1. 2. SK Olahraga Asas 2.10.

3Melompat menggunakan kaki kanan dan mendarat dengan kaki kiri dan sebaliknya.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP ASPEK 2 SK SP 1.10.4 Melompat melepasi halangan pada pelbagai aras. 1.10. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 19 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

11. 2.11 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas balingan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 20 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Melontar objek sfera pada pelbagai jarak.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lontaran.11.2 Merejam objek panjang pada pelbagai jarak.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. 2. 1.11.11. ASPEK 2 SP SK 2.11.3 Melempar objek leper pada pelbagai jarak.11. 1.11 Berkebolehan melakukan kemahiran asas balingan dengan lakuan yang betul. SP 1.3 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lemparan. 2.2 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan rejaman.

13.13 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran renang. SP 2. SK 2.12.13 Berkebolehan melakukan kemahiran renang dengan lakuan yang betul.12.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi telentang untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan. 2.1 Mengenal pasti cara mengawal pernafasan di bawah permukaan air.1 Mengenal pasti postur badan semasa melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi tiarap dan telentang. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 21 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .13.12 Berkebolehan melakukan kemahiran keyakinan dan keselamatan di air.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Akuatik Asas 1.13. 2. 1.1 Mengawal pernafasan untuk satu jangkamasa semasa di bawah permukaan air. 1.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi meniarap untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.12 Berkebolehan mengaplikasi konsep keyakinan dan keselamatan di air. 1. ASPEK 2 SP 1.

congkak dan catur.14.14.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Rekreasi dan Kesenggangan 1.14. 1.1 Mengenal pasti strategi dalam permainan seperti karom.2 Mengenal pasti cara bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung. SK Rekreasi dan Kesenggangan 2. dam.2 Bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung.14 Berkebolehan melakukan aktiviti rekreasi dan kesenggangan.14. 2. congkak. dam. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 22 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . ASPEK 2 SP 1. dan catur.1 Bermain permainan strategi yang melibatkan kemahiran motor halus seperti karom. SP 2.14 Berkebolehan mengaplikasi pengetahuan dan strategi dalam aktiviti rekreasi dan kesenggangan.

1. kadar nadi. 3.2 Membezakan kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal. 4.1. 4.1.1. SP 4. SK Konsep Kecergasan 4.2 Melakukan aktiviti menyejukkan badan.3 Mengenal pasti kuantiti air yang perlu diminum semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Konsep Kecergasan 3.1 Membezakan tujuan memanaskan badan dan menyejukkan badan.1 Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 23 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1. 3.3 Mengira kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1 Melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan. kadar pernafasan. dan keanjalan otot.1 Berkebolehan mengaplikasi konsep kecergasan semasa melakukan aktiviti fizikal.1. ASPEK 2 SP 3.

SP 4.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 24 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3. SK Komponen Kecergasan 4.1 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman. ASPEK 2 SP 3.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik. 4. 4.2.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan.2.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik. Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik. 3. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul.2.

4.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. 4.2.2 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman. SP 3. 4. 4.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3. ASPEK 2 SP SK Komponen Kecergasan 4.3.1 Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 25 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan.2. 3.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.3.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik.2. 4. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul.2Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.

ringkuk tubi separa.1 Melakukan senaman seperti separa cangkung.4. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 26 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . dan tekan tubi ubah suai seberapa banyak ulangan dalam jangkamasa 10 hingga 15 saat.4 Berkebolehan Menguasai konsep asas kekuatan dan daya tahan otot. ASPEK 2 SP 3.4 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot. SK 4. lentik belakang ubah suai.2 Menerangkan kepentingan senaman daya tahan dan kekuatan otot.4. hamstring curl.1 Mengenal pasti otototot besar yang terlibat semasa senaman daya tahan dan kekuatan otot. SP 4. 4.4. jengkit kaki setempat.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.

5 Berkebolehan memahami konsep komposisi badan. SP 3.5 Berkebolehan mengenal pasti komposisi badan ASPEK 2 SP SK 4.5. 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 27 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 4.1 Mengukur ketinggian dan menimbang berat badan.5.2 Menyatakan nutrien makanan yang memberi tenaga dan membantu tumbesaran.5.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.2 Merekod pertumbuhan diri dari segi ketinggian dan berat badan. 4.5.3 Mengenal pasti perkaitan antara senaman dengan berat badan. 4.1 Membanding berat dan tinggi sendiri dengan rakan dan carta pertumbuhan normal.5.

4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 28 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Pengurusan dan Keselamatan 5.2 5. 5.1 Berkebolehan mematuhi dan mengamalkan elemen pengurusan dan keselamatan. Meletakkan alatan di tempat yang selamat semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. Mengenal pasti alatan yang selamat digunakan.1 Menyenaraikan persediaan diri dan pakaian mengikut aktiviti. STANDARD PEMBELAJARAN 5.1.1.1.1.3 5.

2.2.3 5. 5. Menerima cabaran dan berasa seronok semasa melakukan aktiviti. STANDARD PEMBELAJARAN 5.2. Menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan secara positif.2.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Tanggungjawab Kendiri 5.2 Berkebolehan mempunyai keyakinan dan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal. 5.2 Berkeyakinan melakukan aktiviti mengikut peranan.1 Berkeupayaan menetapkan matlamat kendiri dalam aktiviti Pendidikan Jasmani.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 29 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

3.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Interaksi Sosial 5.3 Berkebolehan berkomunikasi dalam pelbagai cara semasa melakukan aktiviti fizikal. dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal.1 Berkomunikasi antara rakan.3. STANDARD PEMBELAJARAN 5. guru.2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 30 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 5.

4. 5.3 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 31 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .4. Bekerjasama semasa melakukan aktiviti fizikal.1 Melakukan aktiviti secara berpasangan.4.2 Membentuk kumpulan kecil bagi melakukan aktiviti.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Dinamika Kumpulan 5.4 Berkebolehan membentuk kumpulan dan bekerjasama dalam kumpulan. STANDARD PEMBELAJARAN 5. 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful