DOKUMEN STANDARD KURIKULUM

PENDIDIKAN JASMANI TAHUN TIGA (KSSR)

UNIT PENDIDIKAN JASMANI DAN SAINS SUKAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

2

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

RINTIS TAHUN 3 KSSR PJ 2011
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

3

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

berpengetahuan dan mengamalkan nilai murni melalui aktiviti fizikal ke arah mencapai kesejahteraan hidup. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MATLAMAT PJ Membina murid menjadi individu yang cergas dan sihat serta berkemahiran.

Mengukuhkan elemen keselamatan.FOKUS PJ TAHUN TIGA Menguasai pelbagai kemahiran asas dan aplikasi pengetahuan dalam permainan dan sukan mengikut kategori. Meningkatkan tahap kecergasan fizikal berdasarkan kesihatan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 5 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . tanggung jawab kendiri. dan interaksi sosial semasa melakukan aktiviti fizikal.

menguasai kemahiran asas permainan mengikut kategori serangan. 2.OBJEKTIF 1. 3.mengenal pasti kedudukan anggota badan yang betul semasa melakukan pergerakan. jaring. dan memadang dengan lakuan yang betul.mengaplikasi konsep pergerakan semasa melakukan kemahiran asas pergerakan dengan lakuan yang betul. 4.mengenal pasti aktiviti yang dapat meningkatkan tahap kecergasan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 6 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

6. dan 9.5. mengamalkan gaya hidup sihat untuk kesejahteraan. memerihal kepentingan melakukan aktiviti fizikal secara berkala. 8. mempamerkan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal. melaksanakan aktiviti fizikal dalam suasana yang seronok dan persekitaran yang selamat. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 7 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . mematuhi peraturan dan mengamalkan langkah keselamatan semasa melakukan aktiviti fizikal. 7.

Bagi yang memilih akuatik asas.Cadangan Agihan Masa Modul Kemahiran Standard Kandungan Aspek 1 dan 2 Gimnastik asas Pergerakan berirama Kemahiran asas permainan Olahraga asas Akuatik asas atau Rekreasi dan kesenggangan Aspek 3 dan 4 Konsep kecergasan Kapasiti aerobik Kelenturan Kekuatan dan daya tahan otot Komposisi badan Jumlah 4 4 2 4 2 60 Bilangan Waktu 8 4 20 8 Tahun 3 4 Kecergasan Panduan bina RPT Nota: 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 8 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Guru boleh memilih antara akuatik asas atau rekreasi dan kesenggangan dalam pengajaran PJ. persekitaran sekolah hendaklah mempunyai kemudahan dan guru yang berkelayakan.

1.1Melakukan hambur dari aras tinggi dan mendarat ke aras rendah. 1.1 Berkebolehan melakukan kemahiran hambur (spring) dan pendaratan dengan lakuan yang betul.1Menyatakan perbezaan lakuan semasa melakukan hambur dari pelbagai aras. ASPEK 2 SP 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Gimnastik Asas 1.1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 9 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1. .2Melakukan hambur dari aras rendah dan mendarat ke aras tinggi. SK 2.1 Berkebolehan memahami konsep hambur dan pendaratan SP 2.

2.2Melakukan rangkaian imbangan di atas bangku gimnastik. 2.2.3Membezakan postur imbangan badan sebelum dan selepas guling depan.2 Berkebolehan melakukan pergerakan yang memerlukan kawalan badan dan sokongan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 10 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 1.2.2.Berkebole han memahami konsep kawalan badan dan sokongan dalam pergerakan.4Melakukan imbangan secara berkumpulan. SP 2.2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.1Melakukan imbangan di atas bangku gimnastik.2Membezakan luas tapak sokongan semasa melakukan bentuk-bentuk imbangan dalam kumpulan.2.2. 1.3Mengimbang badan sebelum dan selepas melakukan guling depan. ASPEK 2 SP 1.1Menyatakan lakuan mengekalkan imbangan di atas bangku gimnastik. SK 2.2. 1.2.

1Mengenal pasti kedudukan badan semasa melakukan guling belakang. SP 2. ASPEK 2 SP 1.4 Berkebolehan memahami konsep putaran dalam pergerakan. 1.3 Berkebolehan memahami konsep gayut dan ayun dalam pergerakan.4 Berkebolehan melakukan kemahiran putaran dengan lakuan yang betul.3.3.4. SK 2.4.1Mengenal pasti posisi bergayut dengan genggaman atas yang stabil.1Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas pada posisi badan lurus. 2.3.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.3 Berkebolehan melakukan kemahiran gayut dan ayun dengan lakuan yang betul. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 11 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Melakukan guling belakang.2Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan. 2. 1.

2Melakukan satu rangkaian pergerakan menggunakan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo. ASPEK 2 SP 1.5 Berkebolehan melakukan pelbagai corak pergerakan mengikut irama.1Melakukan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo seperti step-close. dan grapevine 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Pergerakan Berirama 1. SP Mengenal pasti pelbagai jenis langkah pergerakan mengikut tempo. polka.5. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 12 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5 Berkebolehan mengaplikasi konsep pergerakan mengikut irama. SK Pergerakan Berirama 2.5. schottische.

kaki.2Mengenal pasti lakuan semasa mengelecek dengan tangan.6.6.4 Melakukan kemahiran mengadang. kaki.6. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 13 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .6 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori serangan. 1. kaki. dan alatan.6.1Mengenal pasti lakuan semasa menghantar dan menerima bola. dan alatan. dan alatan.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori serangan.6. 1.6 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori serangan dengan lakuan yang betul. 1.6.1 Menghantar bola menggunakan tangan.6. dan alatan.3 Mengelecek bola menggunakan tangan.2 Menerima bola menggunakan tangan. 2. kaki. 2.3 Menyatakan keadaan yang sesuai untuk mengadang dan memintas.6. 2. 1. 2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Kemahiran Asas Permainan ASPEK 2 SP SK 2. SP 1.

dan alatan.6.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1. kaki.6.5 Memintas hantaran bola pemain lawan. ASPEK 2 SK SP KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 14 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .6 Menjaring menggunakan tangan. 1.

1 Melakukan servis menggunakan tangan.1 Mengenal pasti lakuan servis menggunakan tangan.7.2 Menerima dan menghantar bola menggunakan tangan dan kaki. 1. kaki.2 Mengenal pasti lakuan menerima dan menghantar bola. 2.7.7.7 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori jaring dengan lakuan yang betul.7. kaki. 2.3Melakukan pukulan pepat menggunakan alatan. ASPEK 2 SP SK SP 1. dan alatan. 2. 1.7. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 15 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3 Membezakan lakuan pukulan pepat dengan pukulan kilas menggunakan alatan. dan alatan.7 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori jaring. 2.7.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.

7.4 Melakukan pukulan kilas menggunakan alatan.7.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1.5 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori jaring. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 16 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . ASPEK 2 SK SP 2. 2.4 Mengenal pasti titik kontak pada objek yang dihantar.7.

8.1 Melakukan balingan bola atas bahu. SP 2.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori memadang.8 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori memadang.3Mengenal pasti kedudukan tangan semasa menangkap bola pada pelbagai aras. 1.1Menyatakan kedudukan tangan yang paling sesuai (angle of release) semasa melepaskan bola dalam kemahiran balingan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 17 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 1.4 Melakukan balingan tangan lurus mengikut arah pusingan jam.8.2 Memukul bola yang pegun menggunakan alatan pemukul.8.5 Melakukan balingan tangan lurus melawan arah pusingan jam.8.3 Menangkap bola pada pelbagai aras. 2.8. SK 2.2Mengenal pasti titik kontak pada bola dan alat pemukul semasa memukul bola. 2. 2. 1.8 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori memadang dengan lakuan yang betul.8.8.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.8. ASPEK 2 SP 1.8. 1.

1.10 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas lompatan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 18 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .9.1 Berlari dalam pelbagai kelajuan. 2. SK Olahraga Asas 2.9.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Olahraga Asas 1.9 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas berlari.2Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kaki yang sama.9 Berkebolehan melakukan kemahiran asas berlari dengan lakuan yang betul. 1.9. 2. 1.1Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki.10 Berkebolehan melakukan kemahiran asas lompatan dengan lakuan yang betul. 2. ASPEK 2 SP 1.2 Berlari dalam pelbagai jarak. 1. 2. SP 2.10.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa berlari.10.9.2Mengenal pasti kaki yang digunakan untuk melonjak .2 Mengenal pasti koordinasi tangan dan kaki semasa berlari.10.10.1Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melompat.

3Melompat menggunakan kaki kanan dan mendarat dengan kaki kiri dan sebaliknya. 1.10. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 19 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP ASPEK 2 SK SP 1.10.4 Melompat melepasi halangan pada pelbagai aras.

11.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. 2. 1.3 Melempar objek leper pada pelbagai jarak.1 Melontar objek sfera pada pelbagai jarak.2 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan rejaman.11. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 20 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2. SP 1.11.11 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas balingan. 1.11. 2.11.3 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lemparan.11.11 Berkebolehan melakukan kemahiran asas balingan dengan lakuan yang betul. ASPEK 2 SP SK 2.2 Merejam objek panjang pada pelbagai jarak.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lontaran.

12 Berkebolehan melakukan kemahiran keyakinan dan keselamatan di air.12 Berkebolehan mengaplikasi konsep keyakinan dan keselamatan di air.13.12. 2. ASPEK 2 SP 1. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 21 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 1.13.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Akuatik Asas 1.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi telentang untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.1 Mengenal pasti cara mengawal pernafasan di bawah permukaan air.1 Mengenal pasti postur badan semasa melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi tiarap dan telentang. 1.13 Berkebolehan melakukan kemahiran renang dengan lakuan yang betul. SK 2.12.13.1 Mengawal pernafasan untuk satu jangkamasa semasa di bawah permukaan air. SP 2. 2.13 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran renang.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi meniarap untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.

MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Rekreasi dan Kesenggangan 1. dan catur.14 Berkebolehan mengaplikasi pengetahuan dan strategi dalam aktiviti rekreasi dan kesenggangan.14.14. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 22 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . congkak dan catur.14.1 Bermain permainan strategi yang melibatkan kemahiran motor halus seperti karom. SP 2.14 Berkebolehan melakukan aktiviti rekreasi dan kesenggangan. congkak.2 Bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung. ASPEK 2 SP 1. 2. dam.2 Mengenal pasti cara bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung. dam.1 Mengenal pasti strategi dalam permainan seperti karom. SK Rekreasi dan Kesenggangan 2. 1.14.

ASPEK 2 SP 3. SP 4.1. dan keanjalan otot.1 Berkebolehan mengaplikasi konsep kecergasan semasa melakukan aktiviti fizikal.1.1.3 Mengenal pasti kuantiti air yang perlu diminum semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.2 Melakukan aktiviti menyejukkan badan. kadar pernafasan. 3.3 Mengira kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal. 4.1 Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan. 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 23 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Konsep Kecergasan 3.1. SK Konsep Kecergasan 4. 4.1 Melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan.2 Membezakan kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1. kadar nadi.1 Membezakan tujuan memanaskan badan dan menyejukkan badan.

1 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik. SP 4.2. 3.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan. SK Komponen Kecergasan 4.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan. 4. Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik.2. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 24 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . ASPEK 2 SP 3. 4.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.2.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3.

1 Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. 4. ASPEK 2 SP SK Komponen Kecergasan 4. 4.3. 4. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 25 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2. SP 3.2.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan. 3.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan.3. 4. 4.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik.2 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan.2Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik.2.

2 Menerangkan kepentingan senaman daya tahan dan kekuatan otot.4. SK 4. SP 4. ringkuk tubi separa. ASPEK 2 SP 3. jengkit kaki setempat. 4.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.4. dan tekan tubi ubah suai seberapa banyak ulangan dalam jangkamasa 10 hingga 15 saat.4.4 Berkebolehan Menguasai konsep asas kekuatan dan daya tahan otot. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 26 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . lentik belakang ubah suai.4 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot.1 Mengenal pasti otototot besar yang terlibat semasa senaman daya tahan dan kekuatan otot. hamstring curl.1 Melakukan senaman seperti separa cangkung.

5.1 Membanding berat dan tinggi sendiri dengan rakan dan carta pertumbuhan normal.5 Berkebolehan mengenal pasti komposisi badan ASPEK 2 SP SK 4.5.2 Merekod pertumbuhan diri dari segi ketinggian dan berat badan.5.5. SP 3.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.5.1 Mengukur ketinggian dan menimbang berat badan. 4.3 Mengenal pasti perkaitan antara senaman dengan berat badan.5 Berkebolehan memahami konsep komposisi badan.2 Menyatakan nutrien makanan yang memberi tenaga dan membantu tumbesaran. 3. 4. 4. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 27 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

2 5.1. Mengenal pasti alatan yang selamat digunakan.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Pengurusan dan Keselamatan 5.1.1 Berkebolehan mematuhi dan mengamalkan elemen pengurusan dan keselamatan. 5.1. Meletakkan alatan di tempat yang selamat semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 28 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3 5. STANDARD PEMBELAJARAN 5. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti.1 Menyenaraikan persediaan diri dan pakaian mengikut aktiviti.

5.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 29 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Berkebolehan mempunyai keyakinan dan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal.2.3 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Tanggungjawab Kendiri 5. Menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan secara positif.1 Berkeupayaan menetapkan matlamat kendiri dalam aktiviti Pendidikan Jasmani.2 Berkeyakinan melakukan aktiviti mengikut peranan. 5.2.2.2. Menerima cabaran dan berasa seronok semasa melakukan aktiviti. STANDARD PEMBELAJARAN 5.

5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Interaksi Sosial 5.3. STANDARD PEMBELAJARAN 5.3.3 Berkebolehan berkomunikasi dalam pelbagai cara semasa melakukan aktiviti fizikal. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 30 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . guru.2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya.1 Berkomunikasi antara rakan. dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal.

Bekerjasama semasa melakukan aktiviti fizikal.4 Berkebolehan membentuk kumpulan dan bekerjasama dalam kumpulan.3 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 31 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .4.4.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Dinamika Kumpulan 5. 5.4. 5.1 Melakukan aktiviti secara berpasangan.2 Membentuk kumpulan kecil bagi melakukan aktiviti. STANDARD PEMBELAJARAN 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful