DOKUMEN STANDARD KURIKULUM

PENDIDIKAN JASMANI TAHUN TIGA (KSSR)

UNIT PENDIDIKAN JASMANI DAN SAINS SUKAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

2

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

RINTIS TAHUN 3 KSSR PJ 2011
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

3

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

MATLAMAT PJ Membina murid menjadi individu yang cergas dan sihat serta berkemahiran. berpengetahuan dan mengamalkan nilai murni melalui aktiviti fizikal ke arah mencapai kesejahteraan hidup. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

tanggung jawab kendiri. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 5 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Meningkatkan tahap kecergasan fizikal berdasarkan kesihatan. Mengukuhkan elemen keselamatan.FOKUS PJ TAHUN TIGA Menguasai pelbagai kemahiran asas dan aplikasi pengetahuan dalam permainan dan sukan mengikut kategori. dan interaksi sosial semasa melakukan aktiviti fizikal.

4.OBJEKTIF 1. jaring. 2. 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 6 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .mengaplikasi konsep pergerakan semasa melakukan kemahiran asas pergerakan dengan lakuan yang betul.menguasai kemahiran asas permainan mengikut kategori serangan. dan memadang dengan lakuan yang betul.mengenal pasti kedudukan anggota badan yang betul semasa melakukan pergerakan.mengenal pasti aktiviti yang dapat meningkatkan tahap kecergasan.

mempamerkan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal.5. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 7 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 7. mematuhi peraturan dan mengamalkan langkah keselamatan semasa melakukan aktiviti fizikal. 6. mengamalkan gaya hidup sihat untuk kesejahteraan. melaksanakan aktiviti fizikal dalam suasana yang seronok dan persekitaran yang selamat. memerihal kepentingan melakukan aktiviti fizikal secara berkala. dan 9. 8.

Cadangan Agihan Masa Modul Kemahiran Standard Kandungan Aspek 1 dan 2 Gimnastik asas Pergerakan berirama Kemahiran asas permainan Olahraga asas Akuatik asas atau Rekreasi dan kesenggangan Aspek 3 dan 4 Konsep kecergasan Kapasiti aerobik Kelenturan Kekuatan dan daya tahan otot Komposisi badan Jumlah 4 4 2 4 2 60 Bilangan Waktu 8 4 20 8 Tahun 3 4 Kecergasan Panduan bina RPT Nota: 1. Guru boleh memilih antara akuatik asas atau rekreasi dan kesenggangan dalam pengajaran PJ. Bagi yang memilih akuatik asas. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 8 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . persekitaran sekolah hendaklah mempunyai kemudahan dan guru yang berkelayakan.

2Melakukan hambur dari aras rendah dan mendarat ke aras tinggi.1 Berkebolehan memahami konsep hambur dan pendaratan SP 2.1Menyatakan perbezaan lakuan semasa melakukan hambur dari pelbagai aras.1. ASPEK 2 SP 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Gimnastik Asas 1. SK 2. 1.1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 9 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1Melakukan hambur dari aras tinggi dan mendarat ke aras rendah. .1.1 Berkebolehan melakukan kemahiran hambur (spring) dan pendaratan dengan lakuan yang betul.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 10 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2.3Mengimbang badan sebelum dan selepas melakukan guling depan. 2. 1. 2. ASPEK 2 SP 1.3Membezakan postur imbangan badan sebelum dan selepas guling depan.2Membezakan luas tapak sokongan semasa melakukan bentuk-bentuk imbangan dalam kumpulan.2Melakukan rangkaian imbangan di atas bangku gimnastik. SP 2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.Berkebole han memahami konsep kawalan badan dan sokongan dalam pergerakan.2.1Menyatakan lakuan mengekalkan imbangan di atas bangku gimnastik.2.2.2 Berkebolehan melakukan pergerakan yang memerlukan kawalan badan dan sokongan.4Melakukan imbangan secara berkumpulan.1Melakukan imbangan di atas bangku gimnastik.2. 1.2.2. 1.2. SK 2.

3.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.3. ASPEK 2 SP 1.3 Berkebolehan melakukan kemahiran gayut dan ayun dengan lakuan yang betul.1Mengenal pasti kedudukan badan semasa melakukan guling belakang.3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 11 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2.4.1 Melakukan guling belakang.1Mengenal pasti posisi bergayut dengan genggaman atas yang stabil. 1. 1.1Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas pada posisi badan lurus.4 Berkebolehan memahami konsep putaran dalam pergerakan. SP 2.3 Berkebolehan memahami konsep gayut dan ayun dalam pergerakan.4. 2.4 Berkebolehan melakukan kemahiran putaran dengan lakuan yang betul.2Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan. 1. SK 2.

SK Pergerakan Berirama 2. schottische. polka.5. ASPEK 2 SP 1.1Melakukan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo seperti step-close. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 12 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5 Berkebolehan melakukan pelbagai corak pergerakan mengikut irama. dan grapevine 1.5 Berkebolehan mengaplikasi konsep pergerakan mengikut irama.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Pergerakan Berirama 1.2Melakukan satu rangkaian pergerakan menggunakan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo. SP Mengenal pasti pelbagai jenis langkah pergerakan mengikut tempo.5.

kaki.6. SP 1. 2. kaki.6.3 Mengelecek bola menggunakan tangan. kaki. dan alatan. 2. kaki.1 Menghantar bola menggunakan tangan. 1.2 Menerima bola menggunakan tangan.2Mengenal pasti lakuan semasa mengelecek dengan tangan. dan alatan. 1.6 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori serangan. dan alatan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 13 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori serangan.6 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori serangan dengan lakuan yang betul.1Mengenal pasti lakuan semasa menghantar dan menerima bola.6.6. 2.3 Menyatakan keadaan yang sesuai untuk mengadang dan memintas.6.6.6.6.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Kemahiran Asas Permainan ASPEK 2 SP SK 2. 1. 2.4 Melakukan kemahiran mengadang. 1. dan alatan.

kaki. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1. dan alatan.6.5 Memintas hantaran bola pemain lawan.6.6 Menjaring menggunakan tangan. ASPEK 2 SK SP KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 14 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

3 Membezakan lakuan pukulan pepat dengan pukulan kilas menggunakan alatan. 2.7.1 Mengenal pasti lakuan servis menggunakan tangan.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.2 Mengenal pasti lakuan menerima dan menghantar bola. 2.7.7. 1. kaki.3Melakukan pukulan pepat menggunakan alatan. dan alatan. dan alatan.7.1 Melakukan servis menggunakan tangan.7 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori jaring dengan lakuan yang betul.7 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori jaring. kaki. 2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 15 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 1.7. ASPEK 2 SP SK SP 1.2 Menerima dan menghantar bola menggunakan tangan dan kaki. 2.7.

2.7. ASPEK 2 SK SP 2.7.7.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 16 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori jaring.4 Mengenal pasti titik kontak pada objek yang dihantar.4 Melakukan pukulan kilas menggunakan alatan.

2. 2.8. 1. 1.8.2 Memukul bola yang pegun menggunakan alatan pemukul.8.5 Melakukan balingan tangan lurus melawan arah pusingan jam. SK 2. 1.8.8. SP 2.1 Melakukan balingan bola atas bahu.8.8.3Mengenal pasti kedudukan tangan semasa menangkap bola pada pelbagai aras.8.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. 2.4 Melakukan balingan tangan lurus mengikut arah pusingan jam.1Menyatakan kedudukan tangan yang paling sesuai (angle of release) semasa melepaskan bola dalam kemahiran balingan.8 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori memadang dengan lakuan yang betul. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 17 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .8 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori memadang.2Mengenal pasti titik kontak pada bola dan alat pemukul semasa memukul bola.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori memadang.3 Menangkap bola pada pelbagai aras. ASPEK 2 SP 1.8.

2Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kaki yang sama. SP 2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Olahraga Asas 1.10 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas lompatan. 2. 2.10.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa berlari.9. 1.10 Berkebolehan melakukan kemahiran asas lompatan dengan lakuan yang betul. 1.2Mengenal pasti kaki yang digunakan untuk melonjak . KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 18 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .9.1Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melompat.9. ASPEK 2 SP 1. SK Olahraga Asas 2.2 Berlari dalam pelbagai jarak.10.1Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki. 2. 1.1 Berlari dalam pelbagai kelajuan.2 Mengenal pasti koordinasi tangan dan kaki semasa berlari.10.10.9. 1. 2.9 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas berlari.9 Berkebolehan melakukan kemahiran asas berlari dengan lakuan yang betul.

MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP ASPEK 2 SK SP 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 19 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 3Melompat menggunakan kaki kanan dan mendarat dengan kaki kiri dan sebaliknya.10.4 Melompat melepasi halangan pada pelbagai aras.10. 1.

2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 20 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .11.2 Merejam objek panjang pada pelbagai jarak. 1.11.3 Melempar objek leper pada pelbagai jarak.11. 2. ASPEK 2 SP SK 2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.11 Berkebolehan melakukan kemahiran asas balingan dengan lakuan yang betul. 2.2 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan rejaman.11.11.1 Melontar objek sfera pada pelbagai jarak.11 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas balingan. 1.11.3 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lemparan.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lontaran. SP 1.

SK 2.1 Mengenal pasti postur badan semasa melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi tiarap dan telentang.1 Mengenal pasti cara mengawal pernafasan di bawah permukaan air.12 Berkebolehan melakukan kemahiran keyakinan dan keselamatan di air.12.13 Berkebolehan melakukan kemahiran renang dengan lakuan yang betul.13 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran renang.12. SP 2. 2. 1. 2. 1.13.12 Berkebolehan mengaplikasi konsep keyakinan dan keselamatan di air. ASPEK 2 SP 1. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 21 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi telentang untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi meniarap untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.13.13.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Akuatik Asas 1.1 Mengawal pernafasan untuk satu jangkamasa semasa di bawah permukaan air.

SK Rekreasi dan Kesenggangan 2. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Rekreasi dan Kesenggangan 1. dan catur.1 Bermain permainan strategi yang melibatkan kemahiran motor halus seperti karom. dam.1 Mengenal pasti strategi dalam permainan seperti karom. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 22 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . congkak dan catur.14. ASPEK 2 SP 1.2 Mengenal pasti cara bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung. 2.14 Berkebolehan melakukan aktiviti rekreasi dan kesenggangan. congkak.2 Bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung.14.14. dam.14.14 Berkebolehan mengaplikasi pengetahuan dan strategi dalam aktiviti rekreasi dan kesenggangan. SP 2.

3.1.1. SK Konsep Kecergasan 4.1. 4. dan keanjalan otot.1 Berkebolehan mengaplikasi konsep kecergasan semasa melakukan aktiviti fizikal. SP 4. ASPEK 2 SP 3.1.1 Melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan.3 Mengira kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal. 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 23 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Membezakan kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1 Membezakan tujuan memanaskan badan dan menyejukkan badan. kadar nadi. 4.1.3 Mengenal pasti kuantiti air yang perlu diminum semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Konsep Kecergasan 3.2 Melakukan aktiviti menyejukkan badan.1.1 Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan. kadar pernafasan.

3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan. Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.2.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik. SP 4. Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul. 4.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan.1 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. 4. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 24 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . SK Komponen Kecergasan 4.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik.2. ASPEK 2 SP 3. 3.2.

3.2.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul. 4.3.1 Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan. ASPEK 2 SP SK Komponen Kecergasan 4. SP 3. 3.2 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3. 4. 4. 4.2.2. 4. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 25 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan.2Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.

4. SK 4.1 Melakukan senaman seperti separa cangkung. ASPEK 2 SP 3.2 Menerangkan kepentingan senaman daya tahan dan kekuatan otot. hamstring curl.1 Mengenal pasti otototot besar yang terlibat semasa senaman daya tahan dan kekuatan otot. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 26 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .4. 4. dan tekan tubi ubah suai seberapa banyak ulangan dalam jangkamasa 10 hingga 15 saat. lentik belakang ubah suai.4. ringkuk tubi separa.4 Berkebolehan Menguasai konsep asas kekuatan dan daya tahan otot.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3. jengkit kaki setempat.4 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot. SP 4.

3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 27 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5.2 Menyatakan nutrien makanan yang memberi tenaga dan membantu tumbesaran.2 Merekod pertumbuhan diri dari segi ketinggian dan berat badan.3 Mengenal pasti perkaitan antara senaman dengan berat badan.5 Berkebolehan mengenal pasti komposisi badan ASPEK 2 SP SK 4.1 Membanding berat dan tinggi sendiri dengan rakan dan carta pertumbuhan normal. 4. SP 3.5. 4.5 Berkebolehan memahami konsep komposisi badan.5.5.1 Mengukur ketinggian dan menimbang berat badan. 4.5.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.

3 5.2 5.1. 5. Mengenal pasti alatan yang selamat digunakan. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. Meletakkan alatan di tempat yang selamat semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal. STANDARD PEMBELAJARAN 5.1 Menyenaraikan persediaan diri dan pakaian mengikut aktiviti.1 Berkebolehan mematuhi dan mengamalkan elemen pengurusan dan keselamatan.1.1.1.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Pengurusan dan Keselamatan 5.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 28 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

2 Berkebolehan mempunyai keyakinan dan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal. 5. Menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan secara positif.2.2.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Tanggungjawab Kendiri 5. STANDARD PEMBELAJARAN 5.1 Berkeupayaan menetapkan matlamat kendiri dalam aktiviti Pendidikan Jasmani.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 29 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Menerima cabaran dan berasa seronok semasa melakukan aktiviti.3 5.2. 5.2.2 Berkeyakinan melakukan aktiviti mengikut peranan.

guru.1 Berkomunikasi antara rakan.3 Berkebolehan berkomunikasi dalam pelbagai cara semasa melakukan aktiviti fizikal. dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal.2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Interaksi Sosial 5. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 30 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3.3. STANDARD PEMBELAJARAN 5. 5.

Bekerjasama semasa melakukan aktiviti fizikal.1 Melakukan aktiviti secara berpasangan.4.2 Membentuk kumpulan kecil bagi melakukan aktiviti.3 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 31 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .4. 5. 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Dinamika Kumpulan 5.4. STANDARD PEMBELAJARAN 5.4 Berkebolehan membentuk kumpulan dan bekerjasama dalam kumpulan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful