P. 1
pjk tahun 3 kssr

pjk tahun 3 kssr

|Views: 54|Likes:
Published by O-sha Diniey
kssr dokumen standard
kssr dokumen standard

More info:

Published by: O-sha Diniey on Feb 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

DOKUMEN STANDARD KURIKULUM

PENDIDIKAN JASMANI TAHUN TIGA (KSSR)

UNIT PENDIDIKAN JASMANI DAN SAINS SUKAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

2

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

RINTIS TAHUN 3 KSSR PJ 2011
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

3

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

berpengetahuan dan mengamalkan nilai murni melalui aktiviti fizikal ke arah mencapai kesejahteraan hidup. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MATLAMAT PJ Membina murid menjadi individu yang cergas dan sihat serta berkemahiran.

FOKUS PJ TAHUN TIGA Menguasai pelbagai kemahiran asas dan aplikasi pengetahuan dalam permainan dan sukan mengikut kategori. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 5 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . tanggung jawab kendiri. Mengukuhkan elemen keselamatan. dan interaksi sosial semasa melakukan aktiviti fizikal. Meningkatkan tahap kecergasan fizikal berdasarkan kesihatan.

jaring.mengenal pasti kedudukan anggota badan yang betul semasa melakukan pergerakan. 3.mengaplikasi konsep pergerakan semasa melakukan kemahiran asas pergerakan dengan lakuan yang betul. dan memadang dengan lakuan yang betul. 2.menguasai kemahiran asas permainan mengikut kategori serangan.mengenal pasti aktiviti yang dapat meningkatkan tahap kecergasan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 6 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .OBJEKTIF 1. 4.

6. melaksanakan aktiviti fizikal dalam suasana yang seronok dan persekitaran yang selamat. 8. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 7 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . mempamerkan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal. 7. mengamalkan gaya hidup sihat untuk kesejahteraan. mematuhi peraturan dan mengamalkan langkah keselamatan semasa melakukan aktiviti fizikal. memerihal kepentingan melakukan aktiviti fizikal secara berkala.5. dan 9.

persekitaran sekolah hendaklah mempunyai kemudahan dan guru yang berkelayakan.Cadangan Agihan Masa Modul Kemahiran Standard Kandungan Aspek 1 dan 2 Gimnastik asas Pergerakan berirama Kemahiran asas permainan Olahraga asas Akuatik asas atau Rekreasi dan kesenggangan Aspek 3 dan 4 Konsep kecergasan Kapasiti aerobik Kelenturan Kekuatan dan daya tahan otot Komposisi badan Jumlah 4 4 2 4 2 60 Bilangan Waktu 8 4 20 8 Tahun 3 4 Kecergasan Panduan bina RPT Nota: 1. Guru boleh memilih antara akuatik asas atau rekreasi dan kesenggangan dalam pengajaran PJ. Bagi yang memilih akuatik asas. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 8 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

2Melakukan hambur dari aras rendah dan mendarat ke aras tinggi.1Menyatakan perbezaan lakuan semasa melakukan hambur dari pelbagai aras.1.1Melakukan hambur dari aras tinggi dan mendarat ke aras rendah.1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Gimnastik Asas 1. ASPEK 2 SP 1. SK 2.1.1 Berkebolehan memahami konsep hambur dan pendaratan SP 2. .1 Berkebolehan melakukan kemahiran hambur (spring) dan pendaratan dengan lakuan yang betul. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 9 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

2.2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.2. ASPEK 2 SP 1. SP 2.2Membezakan luas tapak sokongan semasa melakukan bentuk-bentuk imbangan dalam kumpulan.4Melakukan imbangan secara berkumpulan.2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 10 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2. SK 2.2.2Melakukan rangkaian imbangan di atas bangku gimnastik.3Membezakan postur imbangan badan sebelum dan selepas guling depan.Berkebole han memahami konsep kawalan badan dan sokongan dalam pergerakan.3Mengimbang badan sebelum dan selepas melakukan guling depan.2. 2. 2. 1.1Menyatakan lakuan mengekalkan imbangan di atas bangku gimnastik.1Melakukan imbangan di atas bangku gimnastik.2.2 Berkebolehan melakukan pergerakan yang memerlukan kawalan badan dan sokongan. 1. 1.

2Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan.1Mengenal pasti kedudukan badan semasa melakukan guling belakang. 1.4 Berkebolehan memahami konsep putaran dalam pergerakan.1Mengenal pasti posisi bergayut dengan genggaman atas yang stabil.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.3 Berkebolehan memahami konsep gayut dan ayun dalam pergerakan.1 Melakukan guling belakang.4.4. 1. 1.3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 11 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3.1Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas pada posisi badan lurus.3 Berkebolehan melakukan kemahiran gayut dan ayun dengan lakuan yang betul. 2. 2. SK 2.3.4 Berkebolehan melakukan kemahiran putaran dengan lakuan yang betul. SP 2. ASPEK 2 SP 1.

MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Pergerakan Berirama 1. SP Mengenal pasti pelbagai jenis langkah pergerakan mengikut tempo. dan grapevine 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 12 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . polka. schottische.5.5 Berkebolehan mengaplikasi konsep pergerakan mengikut irama.2Melakukan satu rangkaian pergerakan menggunakan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo.1Melakukan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo seperti step-close.5 Berkebolehan melakukan pelbagai corak pergerakan mengikut irama. ASPEK 2 SP 1. SK Pergerakan Berirama 2.5.

6.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori serangan.3 Mengelecek bola menggunakan tangan.6 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori serangan.1 Menghantar bola menggunakan tangan. kaki. 1. kaki.3 Menyatakan keadaan yang sesuai untuk mengadang dan memintas. dan alatan. kaki. dan alatan.4 Melakukan kemahiran mengadang.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Kemahiran Asas Permainan ASPEK 2 SP SK 2.2 Menerima bola menggunakan tangan. 2. dan alatan. SP 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 13 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .6.6. 1.6.6.1Mengenal pasti lakuan semasa menghantar dan menerima bola. dan alatan. 2.6.6.6. 2.2Mengenal pasti lakuan semasa mengelecek dengan tangan. 1. 1.6 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori serangan dengan lakuan yang betul. kaki. 2.

ASPEK 2 SK SP KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 14 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5 Memintas hantaran bola pemain lawan.6. dan alatan.6 Menjaring menggunakan tangan. kaki.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1.6. 1.

7. dan alatan. 2.1 Melakukan servis menggunakan tangan. 1.2 Menerima dan menghantar bola menggunakan tangan dan kaki.3 Membezakan lakuan pukulan pepat dengan pukulan kilas menggunakan alatan.2 Mengenal pasti lakuan menerima dan menghantar bola. dan alatan.3Melakukan pukulan pepat menggunakan alatan.7. 2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 15 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. ASPEK 2 SP SK SP 1.7.7.1 Mengenal pasti lakuan servis menggunakan tangan.7 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori jaring. kaki. 2.7.7 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori jaring dengan lakuan yang betul. kaki.7.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 16 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . ASPEK 2 SK SP 2.4 Melakukan pukulan kilas menggunakan alatan.4 Mengenal pasti titik kontak pada objek yang dihantar.7.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1. 2.5 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori jaring.7.7.

2.8.4 Melakukan balingan tangan lurus mengikut arah pusingan jam.8.8 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori memadang.8. 1.3Mengenal pasti kedudukan tangan semasa menangkap bola pada pelbagai aras.8.8.8.5 Melakukan balingan tangan lurus melawan arah pusingan jam.1Menyatakan kedudukan tangan yang paling sesuai (angle of release) semasa melepaskan bola dalam kemahiran balingan. SP 2. 1. 1.2Mengenal pasti titik kontak pada bola dan alat pemukul semasa memukul bola.3 Menangkap bola pada pelbagai aras.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori memadang.1 Melakukan balingan bola atas bahu.8.8. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 17 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 1. ASPEK 2 SP 1.8 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori memadang dengan lakuan yang betul. SK 2.8. 2. 2.2 Memukul bola yang pegun menggunakan alatan pemukul.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.

10. ASPEK 2 SP 1.9.10 Berkebolehan melakukan kemahiran asas lompatan dengan lakuan yang betul.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa berlari.9.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Olahraga Asas 1.9.1Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melompat.2Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kaki yang sama.2Mengenal pasti kaki yang digunakan untuk melonjak .2 Berlari dalam pelbagai jarak. 2. 1.10. 2. 1. 1.1Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 18 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Mengenal pasti koordinasi tangan dan kaki semasa berlari.10.10 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas lompatan. 1. 2.9 Berkebolehan melakukan kemahiran asas berlari dengan lakuan yang betul.9 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas berlari.9. SP 2. SK Olahraga Asas 2. 2.10.1 Berlari dalam pelbagai kelajuan.

10. 3Melompat menggunakan kaki kanan dan mendarat dengan kaki kiri dan sebaliknya. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 19 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 1.10.4 Melompat melepasi halangan pada pelbagai aras.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP ASPEK 2 SK SP 1.

11 Berkebolehan melakukan kemahiran asas balingan dengan lakuan yang betul. 1. ASPEK 2 SP SK 2.11. 2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 20 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan rejaman.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lontaran.11.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.11.1 Melontar objek sfera pada pelbagai jarak. 2.11.2 Merejam objek panjang pada pelbagai jarak.11 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas balingan.3 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lemparan.11. 1.3 Melempar objek leper pada pelbagai jarak. 2. SP 1.11.

1 Mengenal pasti postur badan semasa melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi tiarap dan telentang.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Akuatik Asas 1. ASPEK 2 SP 1. 1.13 Berkebolehan melakukan kemahiran renang dengan lakuan yang betul. 1.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi telentang untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan. SP 2.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi meniarap untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan. 2.12 Berkebolehan mengaplikasi konsep keyakinan dan keselamatan di air. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 21 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2.12.13.1 Mengawal pernafasan untuk satu jangkamasa semasa di bawah permukaan air. 1.13.13.12.1 Mengenal pasti cara mengawal pernafasan di bawah permukaan air.12 Berkebolehan melakukan kemahiran keyakinan dan keselamatan di air.13 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran renang. SK 2.

1 Bermain permainan strategi yang melibatkan kemahiran motor halus seperti karom.14. dan catur. SK Rekreasi dan Kesenggangan 2. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 22 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .14. SP 2. congkak dan catur.2 Mengenal pasti cara bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Rekreasi dan Kesenggangan 1. 2.14.14 Berkebolehan melakukan aktiviti rekreasi dan kesenggangan.2 Bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung.1 Mengenal pasti strategi dalam permainan seperti karom. congkak. dam. dam.14 Berkebolehan mengaplikasi pengetahuan dan strategi dalam aktiviti rekreasi dan kesenggangan.14. ASPEK 2 SP 1.

MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Konsep Kecergasan 3.2 Membezakan kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal. dan keanjalan otot.3 Mengira kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal. 3. kadar pernafasan. SP 4. kadar nadi.1 Membezakan tujuan memanaskan badan dan menyejukkan badan. 4.3 Mengenal pasti kuantiti air yang perlu diminum semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1.1.1 Berkebolehan mengaplikasi konsep kecergasan semasa melakukan aktiviti fizikal.1.1.1.1 Melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan. SK Konsep Kecergasan 4. ASPEK 2 SP 3.1 Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan. 4.1.2 Melakukan aktiviti menyejukkan badan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 23 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 3.

3. 4.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3. Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan. SP 4.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan.2. ASPEK 2 SP 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 24 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman.2. 4. SK Komponen Kecergasan 4. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung.2.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik. Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan.

4. ASPEK 2 SP SK Komponen Kecergasan 4.1 Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan. 3. 4.2. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.2 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan. SP 3. 4.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik. 4.2Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik.3. 4.3.2.2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 25 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

lentik belakang ubah suai.4.4 Berkebolehan Menguasai konsep asas kekuatan dan daya tahan otot. 4.4.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3. jengkit kaki setempat.4. dan tekan tubi ubah suai seberapa banyak ulangan dalam jangkamasa 10 hingga 15 saat. SK 4. hamstring curl.1 Mengenal pasti otototot besar yang terlibat semasa senaman daya tahan dan kekuatan otot.2 Menerangkan kepentingan senaman daya tahan dan kekuatan otot. SP 4. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 26 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . ringkuk tubi separa.1 Melakukan senaman seperti separa cangkung.4 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot. ASPEK 2 SP 3.

5.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.2 Merekod pertumbuhan diri dari segi ketinggian dan berat badan. SP 3. 4. 4.5.5. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 27 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5. 3.1 Membanding berat dan tinggi sendiri dengan rakan dan carta pertumbuhan normal.1 Mengukur ketinggian dan menimbang berat badan.3 Mengenal pasti perkaitan antara senaman dengan berat badan.5.5 Berkebolehan mengenal pasti komposisi badan ASPEK 2 SP SK 4. 4.2 Menyatakan nutrien makanan yang memberi tenaga dan membantu tumbesaran.5 Berkebolehan memahami konsep komposisi badan.

STANDARD PEMBELAJARAN 5.2 5. 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Pengurusan dan Keselamatan 5.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 28 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Mematuhi peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. Mengenal pasti alatan yang selamat digunakan.1 Menyenaraikan persediaan diri dan pakaian mengikut aktiviti.3 5.1.1. Meletakkan alatan di tempat yang selamat semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1 Berkebolehan mematuhi dan mengamalkan elemen pengurusan dan keselamatan.1.1.

2.2 Berkeyakinan melakukan aktiviti mengikut peranan. 5.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 29 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2.2.2 Berkebolehan mempunyai keyakinan dan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Tanggungjawab Kendiri 5. Menerima cabaran dan berasa seronok semasa melakukan aktiviti. STANDARD PEMBELAJARAN 5.2. 5.3 5.1 Berkeupayaan menetapkan matlamat kendiri dalam aktiviti Pendidikan Jasmani. Menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan secara positif.

3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 30 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3. STANDARD PEMBELAJARAN 5. dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal.1 Berkomunikasi antara rakan.3 Berkebolehan berkomunikasi dalam pelbagai cara semasa melakukan aktiviti fizikal.2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya. guru. 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Interaksi Sosial 5.

1 Melakukan aktiviti secara berpasangan.4.4 Berkebolehan membentuk kumpulan dan bekerjasama dalam kumpulan.2 Membentuk kumpulan kecil bagi melakukan aktiviti.3 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 31 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 5. STANDARD PEMBELAJARAN 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Dinamika Kumpulan 5.4.4. Bekerjasama semasa melakukan aktiviti fizikal. 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->