DOKUMEN STANDARD KURIKULUM

PENDIDIKAN JASMANI TAHUN TIGA (KSSR)

UNIT PENDIDIKAN JASMANI DAN SAINS SUKAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

2

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

RINTIS TAHUN 3 KSSR PJ 2011
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

3

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

berpengetahuan dan mengamalkan nilai murni melalui aktiviti fizikal ke arah mencapai kesejahteraan hidup. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MATLAMAT PJ Membina murid menjadi individu yang cergas dan sihat serta berkemahiran.

tanggung jawab kendiri. Mengukuhkan elemen keselamatan. Meningkatkan tahap kecergasan fizikal berdasarkan kesihatan.FOKUS PJ TAHUN TIGA Menguasai pelbagai kemahiran asas dan aplikasi pengetahuan dalam permainan dan sukan mengikut kategori. dan interaksi sosial semasa melakukan aktiviti fizikal. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 5 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

4. dan memadang dengan lakuan yang betul. 3. jaring.menguasai kemahiran asas permainan mengikut kategori serangan.OBJEKTIF 1. 2.mengenal pasti kedudukan anggota badan yang betul semasa melakukan pergerakan.mengenal pasti aktiviti yang dapat meningkatkan tahap kecergasan.mengaplikasi konsep pergerakan semasa melakukan kemahiran asas pergerakan dengan lakuan yang betul. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 6 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

melaksanakan aktiviti fizikal dalam suasana yang seronok dan persekitaran yang selamat. 7. dan 9.5. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 7 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . memerihal kepentingan melakukan aktiviti fizikal secara berkala. mempamerkan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal. mematuhi peraturan dan mengamalkan langkah keselamatan semasa melakukan aktiviti fizikal. mengamalkan gaya hidup sihat untuk kesejahteraan. 6. 8.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 8 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Bagi yang memilih akuatik asas. persekitaran sekolah hendaklah mempunyai kemudahan dan guru yang berkelayakan.Cadangan Agihan Masa Modul Kemahiran Standard Kandungan Aspek 1 dan 2 Gimnastik asas Pergerakan berirama Kemahiran asas permainan Olahraga asas Akuatik asas atau Rekreasi dan kesenggangan Aspek 3 dan 4 Konsep kecergasan Kapasiti aerobik Kelenturan Kekuatan dan daya tahan otot Komposisi badan Jumlah 4 4 2 4 2 60 Bilangan Waktu 8 4 20 8 Tahun 3 4 Kecergasan Panduan bina RPT Nota: 1. Guru boleh memilih antara akuatik asas atau rekreasi dan kesenggangan dalam pengajaran PJ.

MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Gimnastik Asas 1.1 Berkebolehan memahami konsep hambur dan pendaratan SP 2.1 Berkebolehan melakukan kemahiran hambur (spring) dan pendaratan dengan lakuan yang betul. 1.1Menyatakan perbezaan lakuan semasa melakukan hambur dari pelbagai aras. ASPEK 2 SP 1.1. SK 2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 9 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1.1. .2Melakukan hambur dari aras rendah dan mendarat ke aras tinggi.1Melakukan hambur dari aras tinggi dan mendarat ke aras rendah.

2Membezakan luas tapak sokongan semasa melakukan bentuk-bentuk imbangan dalam kumpulan.2. SP 2.2.2.2. 1.2. 1. 1.2 Berkebolehan melakukan pergerakan yang memerlukan kawalan badan dan sokongan.1Melakukan imbangan di atas bangku gimnastik.2Melakukan rangkaian imbangan di atas bangku gimnastik. SK 2.2. ASPEK 2 SP 1.2.4Melakukan imbangan secara berkumpulan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 10 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2.2.Berkebole han memahami konsep kawalan badan dan sokongan dalam pergerakan.3Membezakan postur imbangan badan sebelum dan selepas guling depan.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. 2.3Mengimbang badan sebelum dan selepas melakukan guling depan.1Menyatakan lakuan mengekalkan imbangan di atas bangku gimnastik.

1Mengenal pasti kedudukan badan semasa melakukan guling belakang. 2. 2.3. SK 2.1Mengenal pasti posisi bergayut dengan genggaman atas yang stabil.3 Berkebolehan melakukan kemahiran gayut dan ayun dengan lakuan yang betul.4.1Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas pada posisi badan lurus.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 11 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan.3 Berkebolehan memahami konsep gayut dan ayun dalam pergerakan.4 Berkebolehan melakukan kemahiran putaran dengan lakuan yang betul.4. SP 2. 1.1 Melakukan guling belakang. 1. ASPEK 2 SP 1. 1.3.3.4 Berkebolehan memahami konsep putaran dalam pergerakan.

SP Mengenal pasti pelbagai jenis langkah pergerakan mengikut tempo. schottische. polka.5.2Melakukan satu rangkaian pergerakan menggunakan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 12 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5 Berkebolehan mengaplikasi konsep pergerakan mengikut irama.1Melakukan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo seperti step-close.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Pergerakan Berirama 1. dan grapevine 1.5. SK Pergerakan Berirama 2.5 Berkebolehan melakukan pelbagai corak pergerakan mengikut irama. ASPEK 2 SP 1.

1 Menghantar bola menggunakan tangan.6 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori serangan.6 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori serangan dengan lakuan yang betul. 1. kaki.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Kemahiran Asas Permainan ASPEK 2 SP SK 2. 1.3 Menyatakan keadaan yang sesuai untuk mengadang dan memintas. dan alatan. 2. 2. dan alatan. dan alatan.6.6.6. kaki.6.2 Menerima bola menggunakan tangan.3 Mengelecek bola menggunakan tangan.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori serangan. kaki.6.4 Melakukan kemahiran mengadang.1Mengenal pasti lakuan semasa menghantar dan menerima bola.6. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 13 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . kaki. dan alatan. SP 1. 1.6. 1.2Mengenal pasti lakuan semasa mengelecek dengan tangan. 2.6. 2.

6 Menjaring menggunakan tangan. kaki. dan alatan. ASPEK 2 SK SP KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 14 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 1.5 Memintas hantaran bola pemain lawan.6.6.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1.

2. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.7 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori jaring. 2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 15 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Menerima dan menghantar bola menggunakan tangan dan kaki. dan alatan. dan alatan.7.3Melakukan pukulan pepat menggunakan alatan. ASPEK 2 SP SK SP 1.3 Membezakan lakuan pukulan pepat dengan pukulan kilas menggunakan alatan.1 Mengenal pasti lakuan servis menggunakan tangan. 2.2 Mengenal pasti lakuan menerima dan menghantar bola.7 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori jaring dengan lakuan yang betul. kaki.7.7. 1.7. 2.7.7.1 Melakukan servis menggunakan tangan. kaki.

2.7. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 16 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .4 Melakukan pukulan kilas menggunakan alatan.7. ASPEK 2 SK SP 2.4 Mengenal pasti titik kontak pada objek yang dihantar.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1.7.5 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori jaring.

8.8.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.1Menyatakan kedudukan tangan yang paling sesuai (angle of release) semasa melepaskan bola dalam kemahiran balingan. SP 2.3 Menangkap bola pada pelbagai aras. SK 2. 2.2 Memukul bola yang pegun menggunakan alatan pemukul. 1.8.1 Melakukan balingan bola atas bahu.8. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 17 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .8 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori memadang dengan lakuan yang betul. 2. 1.8 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori memadang.5 Melakukan balingan tangan lurus melawan arah pusingan jam. 1.2Mengenal pasti titik kontak pada bola dan alat pemukul semasa memukul bola. ASPEK 2 SP 1.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori memadang.8.8.3Mengenal pasti kedudukan tangan semasa menangkap bola pada pelbagai aras. 2.4 Melakukan balingan tangan lurus mengikut arah pusingan jam.8. 1.8.8.

2.2Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kaki yang sama.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Olahraga Asas 1.2 Mengenal pasti koordinasi tangan dan kaki semasa berlari.2 Berlari dalam pelbagai jarak.10 Berkebolehan melakukan kemahiran asas lompatan dengan lakuan yang betul. 2.9. 1. 1.9. 1.10.9.9 Berkebolehan melakukan kemahiran asas berlari dengan lakuan yang betul.2Mengenal pasti kaki yang digunakan untuk melonjak . 2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 18 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .10. 1.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa berlari.1Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki.1Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melompat.10. SK Olahraga Asas 2.9 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas berlari. 2.10.9. SP 2. ASPEK 2 SP 1.1 Berlari dalam pelbagai kelajuan.10 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas lompatan.

4 Melompat melepasi halangan pada pelbagai aras. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 19 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP ASPEK 2 SK SP 1.10.10. 1. 3Melompat menggunakan kaki kanan dan mendarat dengan kaki kiri dan sebaliknya.

11.11. ASPEK 2 SP SK 2.11. 2. 2.2 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan rejaman.2 Merejam objek panjang pada pelbagai jarak.1 Melontar objek sfera pada pelbagai jarak. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 20 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. SP 1.11 Berkebolehan melakukan kemahiran asas balingan dengan lakuan yang betul.11.3 Melempar objek leper pada pelbagai jarak. 1.11.11 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas balingan. 1.11.3 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lemparan.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lontaran. 2.

1 Mengenal pasti postur badan semasa melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi tiarap dan telentang.13.12 Berkebolehan melakukan kemahiran keyakinan dan keselamatan di air. 2.13.13 Berkebolehan melakukan kemahiran renang dengan lakuan yang betul.12 Berkebolehan mengaplikasi konsep keyakinan dan keselamatan di air.13. SK 2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Akuatik Asas 1.12.1 Mengenal pasti cara mengawal pernafasan di bawah permukaan air. ASPEK 2 SP 1.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi telentang untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan. 1.1 Mengawal pernafasan untuk satu jangkamasa semasa di bawah permukaan air.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi meniarap untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.12.13 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran renang. 2. 1. 1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 21 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . SP 2.

dam. 2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Rekreasi dan Kesenggangan 1. congkak. SP 2. ASPEK 2 SP 1.1 Bermain permainan strategi yang melibatkan kemahiran motor halus seperti karom.14.2 Mengenal pasti cara bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung.14.1 Mengenal pasti strategi dalam permainan seperti karom. 1.14.14. SK Rekreasi dan Kesenggangan 2. dam.14 Berkebolehan mengaplikasi pengetahuan dan strategi dalam aktiviti rekreasi dan kesenggangan. dan catur.14 Berkebolehan melakukan aktiviti rekreasi dan kesenggangan. congkak dan catur. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 22 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung.

1 Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan. 3.1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 23 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan. kadar nadi. dan keanjalan otot. 4.1. ASPEK 2 SP 3.3 Mengira kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal. kadar pernafasan.1.1.1 Berkebolehan mengaplikasi konsep kecergasan semasa melakukan aktiviti fizikal.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Konsep Kecergasan 3.2 Melakukan aktiviti menyejukkan badan.2 Membezakan kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal. SP 4. SK Konsep Kecergasan 4.1.3 Mengenal pasti kuantiti air yang perlu diminum semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal. 4.1. 3.1 Membezakan tujuan memanaskan badan dan menyejukkan badan.

3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 24 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan.1 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman. SK Komponen Kecergasan 4. 4.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik.2.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3.2. Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan. Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan. 4. 3.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik. ASPEK 2 SP 3.2. SP 4.

ASPEK 2 SP SK Komponen Kecergasan 4.3.2.2.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan.1 Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan. 3. 4.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3.2Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik. 4. 4.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung.2 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman. 4.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik. SP 3.2. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul. 4.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik.3.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 25 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

4.4. ringkuk tubi separa.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.2 Menerangkan kepentingan senaman daya tahan dan kekuatan otot. 4. jengkit kaki setempat.4 Berkebolehan Menguasai konsep asas kekuatan dan daya tahan otot.4. hamstring curl. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 26 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Melakukan senaman seperti separa cangkung. dan tekan tubi ubah suai seberapa banyak ulangan dalam jangkamasa 10 hingga 15 saat. ASPEK 2 SP 3.1 Mengenal pasti otototot besar yang terlibat semasa senaman daya tahan dan kekuatan otot. SP 4. SK 4. lentik belakang ubah suai.4 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot.

4. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 27 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . SP 3.2 Menyatakan nutrien makanan yang memberi tenaga dan membantu tumbesaran.5.1 Mengukur ketinggian dan menimbang berat badan.2 Merekod pertumbuhan diri dari segi ketinggian dan berat badan.5 Berkebolehan memahami konsep komposisi badan.5. 4. 4.5.5.5. 3.3 Mengenal pasti perkaitan antara senaman dengan berat badan.1 Membanding berat dan tinggi sendiri dengan rakan dan carta pertumbuhan normal.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.5 Berkebolehan mengenal pasti komposisi badan ASPEK 2 SP SK 4.

1 Menyenaraikan persediaan diri dan pakaian mengikut aktiviti.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Pengurusan dan Keselamatan 5.1.1. Mengenal pasti alatan yang selamat digunakan.1 Berkebolehan mematuhi dan mengamalkan elemen pengurusan dan keselamatan.2 5. STANDARD PEMBELAJARAN 5. Meletakkan alatan di tempat yang selamat semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 28 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .3 5.1. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. 5.1.

1 Berkeupayaan menetapkan matlamat kendiri dalam aktiviti Pendidikan Jasmani.2.2 Berkeyakinan melakukan aktiviti mengikut peranan.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 29 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Tanggungjawab Kendiri 5.2. Menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan secara positif.2. STANDARD PEMBELAJARAN 5.3 5. Menerima cabaran dan berasa seronok semasa melakukan aktiviti.2. 5.2 Berkebolehan mempunyai keyakinan dan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal. 5.

1 Berkomunikasi antara rakan.3 Berkebolehan berkomunikasi dalam pelbagai cara semasa melakukan aktiviti fizikal. dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal.2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya. 5. STANDARD PEMBELAJARAN 5.3.3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 30 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Interaksi Sosial 5. guru.

3 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 31 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Dinamika Kumpulan 5.4. STANDARD PEMBELAJARAN 5.2 Membentuk kumpulan kecil bagi melakukan aktiviti.4 Berkebolehan membentuk kumpulan dan bekerjasama dalam kumpulan.4. Bekerjasama semasa melakukan aktiviti fizikal.1 Melakukan aktiviti secara berpasangan.4. 5.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.