DOKUMEN STANDARD KURIKULUM

PENDIDIKAN JASMANI TAHUN TIGA (KSSR)

UNIT PENDIDIKAN JASMANI DAN SAINS SUKAN
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

2

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

RINTIS TAHUN 3 KSSR PJ 2011
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

3

BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

MATLAMAT PJ Membina murid menjadi individu yang cergas dan sihat serta berkemahiran. berpengetahuan dan mengamalkan nilai murni melalui aktiviti fizikal ke arah mencapai kesejahteraan hidup. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .

dan interaksi sosial semasa melakukan aktiviti fizikal.FOKUS PJ TAHUN TIGA Menguasai pelbagai kemahiran asas dan aplikasi pengetahuan dalam permainan dan sukan mengikut kategori. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 5 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . tanggung jawab kendiri. Mengukuhkan elemen keselamatan. Meningkatkan tahap kecergasan fizikal berdasarkan kesihatan.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 6 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . dan memadang dengan lakuan yang betul.OBJEKTIF 1.menguasai kemahiran asas permainan mengikut kategori serangan. 3.mengaplikasi konsep pergerakan semasa melakukan kemahiran asas pergerakan dengan lakuan yang betul. 4.mengenal pasti aktiviti yang dapat meningkatkan tahap kecergasan.mengenal pasti kedudukan anggota badan yang betul semasa melakukan pergerakan. jaring. 2.

dan 9.5. mempamerkan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal. 7. mengamalkan gaya hidup sihat untuk kesejahteraan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 7 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . mematuhi peraturan dan mengamalkan langkah keselamatan semasa melakukan aktiviti fizikal. 6. memerihal kepentingan melakukan aktiviti fizikal secara berkala. melaksanakan aktiviti fizikal dalam suasana yang seronok dan persekitaran yang selamat. 8.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 8 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Bagi yang memilih akuatik asas. persekitaran sekolah hendaklah mempunyai kemudahan dan guru yang berkelayakan. Guru boleh memilih antara akuatik asas atau rekreasi dan kesenggangan dalam pengajaran PJ.Cadangan Agihan Masa Modul Kemahiran Standard Kandungan Aspek 1 dan 2 Gimnastik asas Pergerakan berirama Kemahiran asas permainan Olahraga asas Akuatik asas atau Rekreasi dan kesenggangan Aspek 3 dan 4 Konsep kecergasan Kapasiti aerobik Kelenturan Kekuatan dan daya tahan otot Komposisi badan Jumlah 4 4 2 4 2 60 Bilangan Waktu 8 4 20 8 Tahun 3 4 Kecergasan Panduan bina RPT Nota: 1.

1. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 9 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Berkebolehan memahami konsep hambur dan pendaratan SP 2.1.1Menyatakan perbezaan lakuan semasa melakukan hambur dari pelbagai aras. SK 2. ASPEK 2 SP 1.1 Berkebolehan melakukan kemahiran hambur (spring) dan pendaratan dengan lakuan yang betul.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Gimnastik Asas 1.1.1Melakukan hambur dari aras tinggi dan mendarat ke aras rendah. 1. .2Melakukan hambur dari aras rendah dan mendarat ke aras tinggi.

2.1Melakukan imbangan di atas bangku gimnastik.2. ASPEK 2 SP 1. SP 2. 1.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1. 2.Berkebole han memahami konsep kawalan badan dan sokongan dalam pergerakan.2. SK 2.2. 1.3Mengimbang badan sebelum dan selepas melakukan guling depan.2.2Membezakan luas tapak sokongan semasa melakukan bentuk-bentuk imbangan dalam kumpulan.3Membezakan postur imbangan badan sebelum dan selepas guling depan.2 Berkebolehan melakukan pergerakan yang memerlukan kawalan badan dan sokongan.1Menyatakan lakuan mengekalkan imbangan di atas bangku gimnastik. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 10 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2. 1.2Melakukan rangkaian imbangan di atas bangku gimnastik.2.4Melakukan imbangan secara berkumpulan.2.2.

3.4. 1. SK 2.1Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas pada posisi badan lurus.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.3 Berkebolehan melakukan kemahiran gayut dan ayun dengan lakuan yang betul.3 Berkebolehan memahami konsep gayut dan ayun dalam pergerakan.4.3. ASPEK 2 SP 1.4 Berkebolehan memahami konsep putaran dalam pergerakan.2Bergayut pada palang dengan kedua-dua belah tangan lurus menggunakan genggaman atas dan lutut difleksikan.1 Melakukan guling belakang. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 11 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2. 1. SP 2.1Mengenal pasti posisi bergayut dengan genggaman atas yang stabil. 2.4 Berkebolehan melakukan kemahiran putaran dengan lakuan yang betul.1Mengenal pasti kedudukan badan semasa melakukan guling belakang. 1.3.

5 Berkebolehan melakukan pelbagai corak pergerakan mengikut irama.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Pergerakan Berirama 1.1Melakukan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo seperti step-close. polka. dan grapevine 1.5 Berkebolehan mengaplikasi konsep pergerakan mengikut irama.2Melakukan satu rangkaian pergerakan menggunakan pelbagai jenis langkah lurus mengikut tempo. schottische. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 12 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . SP Mengenal pasti pelbagai jenis langkah pergerakan mengikut tempo. ASPEK 2 SP 1. SK Pergerakan Berirama 2.5.5.

2. kaki.2Mengenal pasti lakuan semasa mengelecek dengan tangan. 2.6 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori serangan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 13 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 1. kaki. 1. 2. 2.3 Mengelecek bola menggunakan tangan. 1. dan alatan. 1. SP 1. kaki. dan alatan.6.1Mengenal pasti lakuan semasa menghantar dan menerima bola. kaki.6 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori serangan dengan lakuan yang betul. dan alatan.6.2 Menerima bola menggunakan tangan. dan alatan.6.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Kemahiran Asas Permainan ASPEK 2 SP SK 2.6.6.1 Menghantar bola menggunakan tangan.6.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori serangan.6.4 Melakukan kemahiran mengadang.3 Menyatakan keadaan yang sesuai untuk mengadang dan memintas.6.

dan alatan.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1. 1. kaki.5 Memintas hantaran bola pemain lawan. ASPEK 2 SK SP KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 14 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .6 Menjaring menggunakan tangan.6.6.

1.7. 1.7. dan alatan.7.2 Menerima dan menghantar bola menggunakan tangan dan kaki.7. kaki. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 15 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Mengenal pasti lakuan menerima dan menghantar bola. 2.1 Melakukan servis menggunakan tangan. 2.7 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori jaring.7.3 Membezakan lakuan pukulan pepat dengan pukulan kilas menggunakan alatan. 2. kaki. dan alatan.3Melakukan pukulan pepat menggunakan alatan. ASPEK 2 SP SK SP 1. 2.7.1 Mengenal pasti lakuan servis menggunakan tangan.7 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori jaring dengan lakuan yang betul.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.

MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP 1.7.5 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori jaring. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 16 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .4 Melakukan pukulan kilas menggunakan alatan.4 Mengenal pasti titik kontak pada objek yang dihantar.7. 2.7. ASPEK 2 SK SP 2.

2. 1. SP 2.8.1Menyatakan kedudukan tangan yang paling sesuai (angle of release) semasa melepaskan bola dalam kemahiran balingan. ASPEK 2 SP 1.8 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip dalam kemahiran asas permainan kategori memadang.8. 2.8.8.3Mengenal pasti kedudukan tangan semasa menangkap bola pada pelbagai aras. SK 2. 2.1 Melakukan balingan bola atas bahu.8.8.8. 1.8. 1.4 Melakukan balingan tangan lurus mengikut arah pusingan jam.4 Mengenal pasti kemahiran dalam kategori memadang.8 Berkebolehan melakukan kemahiran asas permainan kategori memadang dengan lakuan yang betul. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 17 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .5 Melakukan balingan tangan lurus melawan arah pusingan jam.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.2Mengenal pasti titik kontak pada bola dan alat pemukul semasa memukul bola.8. 1.2 Memukul bola yang pegun menggunakan alatan pemukul.3 Menangkap bola pada pelbagai aras.

1.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa berlari. 1.9 Berkebolehan melakukan kemahiran asas berlari dengan lakuan yang betul.9.10 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas lompatan. 2.9.10 Berkebolehan melakukan kemahiran asas lompatan dengan lakuan yang betul.1 Berlari dalam pelbagai kelajuan. ASPEK 2 SP 1.9 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas berlari.1Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melompat.2Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kaki yang sama.1Melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki. 1.9. SK Olahraga Asas 2.10. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 18 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2Mengenal pasti kaki yang digunakan untuk melonjak . 2.9.10. 1. 2.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Olahraga Asas 1.2 Mengenal pasti koordinasi tangan dan kaki semasa berlari.10. 2. SP 2.2 Berlari dalam pelbagai jarak.10.

10. 3Melompat menggunakan kaki kanan dan mendarat dengan kaki kiri dan sebaliknya. 1.4 Melompat melepasi halangan pada pelbagai aras. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 19 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK SP ASPEK 2 SK SP 1.10.

3 Melempar objek leper pada pelbagai jarak. 2.1 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lontaran.11.3 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan lemparan.11. ASPEK 2 SP SK 2. 2. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 20 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 1.2 Mengenal pasti postur badan yang betul semasa melakukan rejaman.11.1 Melontar objek sfera pada pelbagai jarak. 2.11.11. SP 1. 1.11.11 Berkebolehan melakukan kemahiran asas balingan dengan lakuan yang betul.2 Merejam objek panjang pada pelbagai jarak.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK 1.11 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran asas balingan.

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 21 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 2.1 Mengenal pasti postur badan semasa melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi tiarap dan telentang. SK 2.13 Berkebolehan mengaplikasi konsep dan prinsip pergerakan dalam kemahiran renang. 2. ASPEK 2 SP 1.12 Berkebolehan melakukan kemahiran keyakinan dan keselamatan di air.13.1 Mengenal pasti cara mengawal pernafasan di bawah permukaan air. 1.12 Berkebolehan mengaplikasi konsep keyakinan dan keselamatan di air.13.12.12.13. 1. 1.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi telentang untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.1 Mengawal pernafasan untuk satu jangkamasa semasa di bawah permukaan air. SP 2.13 Berkebolehan melakukan kemahiran renang dengan lakuan yang betul.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Akuatik Asas 1.1 Melakukan tendangan keribas (flutter kick) dalam posisi meniarap untuk satu jarak dengan bantuan alat apungan.

congkak.1 Bermain permainan strategi yang melibatkan kemahiran motor halus seperti karom.MODUL KEMAHIRAN ASPEK 1 SK Rekreasi dan Kesenggangan 1.1 Mengenal pasti strategi dalam permainan seperti karom. 2.14 Berkebolehan mengaplikasi pengetahuan dan strategi dalam aktiviti rekreasi dan kesenggangan. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 22 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . dam. congkak dan catur. ASPEK 2 SP 1.14.14.2 Bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung. SP 2.14. SK Rekreasi dan Kesenggangan 2.2 Mengenal pasti cara bermain permainan tradisional yang melibatkan daya tahan dan kekuatan otot seperti Tarik Upih dan Batak Lampung. dan catur.14.14 Berkebolehan melakukan aktiviti rekreasi dan kesenggangan. 1. dam.

3.3 Mengenal pasti kuantiti air yang perlu diminum semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1 Melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan.1. SP 4.2 Melakukan aktiviti menyejukkan badan.1. kadar nadi.1. kadar pernafasan.1.2 Membezakan kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal. dan keanjalan otot. SK Konsep Kecergasan 4.1 Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan. 3. ASPEK 2 SP 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 23 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Konsep Kecergasan 3.1 Berkebolehan mengaplikasi konsep kecergasan semasa melakukan aktiviti fizikal.1.1 Membezakan tujuan memanaskan badan dan menyejukkan badan.3 Mengira kadar nadi sebelum dan selepas melakukan aktiviti fizikal. 4. 4.1.

2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3. 3. Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik. SK Komponen Kecergasan 4. ASPEK 2 SP 3.1 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan. 4.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 24 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik. 4. SP 4.2.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul.2.2.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan.

3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 25 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .1 Mengenal pasti senaman yang meningkatkan kelenturan. Melakukan senaman regangan dinamik dan regangan statik pada otototot utama dengan lakuan yang betul.1 Melakukan senaman yang dapat meningkatkan kapasiti aerobik dalam jangkamasa yang ditetapkan.2 Mengenal pasti peranan jantung dan paruparu semasa melakukan senaman. ASPEK 2 SP SK Komponen Kecergasan 4. 4.1 Mengenal pasti kesan senaman terhadap jantung. SP 3.2 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kapasiti aerobik.3 Berkebolehan menguasai konsep asas kelenturan. 4.2 Berkebolehan menguasai konsep asas kapasiti aerobik.3.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK Komponen Kecergasan 3. 4.3 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan kelenturan. 4.2Menyatakan tujuan senaman regangan statik dan regangan dinamik.2.2.3. 4.2.

dan tekan tubi ubah suai seberapa banyak ulangan dalam jangkamasa 10 hingga 15 saat.1 Mengenal pasti otototot besar yang terlibat semasa senaman daya tahan dan kekuatan otot. 4. jengkit kaki setempat.4 Berkebolehan Menguasai konsep asas kekuatan dan daya tahan otot.4.4. lentik belakang ubah suai.4 Berkebolehan melakukan senaman meningkatkan daya tahan dan kekuatan otot. SK 4. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 26 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . SP 4.4.2 Menerangkan kepentingan senaman daya tahan dan kekuatan otot. ringkuk tubi separa. hamstring curl.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3. ASPEK 2 SP 3.1 Melakukan senaman seperti separa cangkung.

5.2 Merekod pertumbuhan diri dari segi ketinggian dan berat badan. 3. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 27 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . 4.5.5 Berkebolehan mengenal pasti komposisi badan ASPEK 2 SP SK 4.5 Berkebolehan memahami konsep komposisi badan.1 Membanding berat dan tinggi sendiri dengan rakan dan carta pertumbuhan normal.5.MODUL KECERGASAN ASPEK 1 SK 3.5.1 Mengukur ketinggian dan menimbang berat badan. 4. 4.3 Mengenal pasti perkaitan antara senaman dengan berat badan. SP 3.5.2 Menyatakan nutrien makanan yang memberi tenaga dan membantu tumbesaran.

1.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 28 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM . Mengenal pasti alatan yang selamat digunakan.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Pengurusan dan Keselamatan 5.1 Menyenaraikan persediaan diri dan pakaian mengikut aktiviti.1 Berkebolehan mematuhi dan mengamalkan elemen pengurusan dan keselamatan.2 5.1. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti. 5.3 5.1. Meletakkan alatan di tempat yang selamat semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.1. STANDARD PEMBELAJARAN 5.

2. STANDARD PEMBELAJARAN 5.3 5. 5.2.2 Berkebolehan mempunyai keyakinan dan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal.2. 5.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Tanggungjawab Kendiri 5.4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 29 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2.1 Berkeupayaan menetapkan matlamat kendiri dalam aktiviti Pendidikan Jasmani.2 Berkeyakinan melakukan aktiviti mengikut peranan. Menerima cabaran dan berasa seronok semasa melakukan aktiviti. Menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan secara positif.

5.3.3. guru.3 Berkebolehan berkomunikasi dalam pelbagai cara semasa melakukan aktiviti fizikal.1 Berkomunikasi antara rakan. STANDARD PEMBELAJARAN 5. dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 30 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Interaksi Sosial 5.

4 Berkebolehan membentuk kumpulan dan bekerjasama dalam kumpulan.MODUL KEMAHIRAN DAN KECERGASAN ASPEK 5: KESUKANAN STANDARD KANDUNGAN Dinamika Kumpulan 5. 5. 5.1 Melakukan aktiviti secara berpasangan.4.4. STANDARD PEMBELAJARAN 5. Bekerjasama semasa melakukan aktiviti fizikal.3 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 31 BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM .2 Membentuk kumpulan kecil bagi melakukan aktiviti.4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful