P. 1
Organisasi

Organisasi

|Views: 5|Likes:
Published by Hana Farhana
pengurusan PJM
pengurusan PJM

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Hana Farhana on Feb 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/01/2013

pdf

text

original

STRUKTUR DALAM ORGANISASI

Struktur Organisasi Terdapat dua bentuk struktur. horizontal dan vertikal Horizontal merupakan bentuk hirarki yang rendah manakala vertikal merupakan bentuk hirarki yang tinggi .

Wanita. Kejuruteraan dsb Berdasarkan lokasi geografi Berdasarkan produk Cth: Bahagian Kasut. Kanak-kanak . beg tangan dan jam Berdasarkan pelanggan Bahagian Lelaki.Struktur Horizontal Jabatan adalah cara untuk membuat kumpulan kerja. Terdapat pelbagai bentuk jabatan Berdasarkan fungsi Cth Jabatan Kewangan.

pengurusan dan penjualan  Line-Staff organization Line-mengeluarkan dan menjual produk Staff-aspek pengurusan . Aspek penting dalam struktur horizontal ialah line dan line-staff organisation  Line organization Selalunya untuk jabatan kecil dan melakukan semua kerja.

Contoh Struktur Horizontal UMS PSIKOLOGI SENI SPE SAINS SOSIAL .

. pemasangan etc. Moulding-check quality. Screw-check quality. pengkhususan.Struktur Vertikal Diperaruhi oleh bilangan pekerja. serta tahap pengawasan. accessoriescheck quality. Cth: Kilang Kereta Bahagian badan kereta.

.

Integrasi dalam Organisasi Untuk memastikan jabatan dalam organisasi berjalan lancar. . perlu ada j’kuasa. Standing committee – keperluan berterusan Ad hoc committee – keperluan sementara.

Weber mengandaikan bahawa ketepatan dan kelajuan boleh terjadi hanya sekiranya tugasan dipecahkan kepada beberapa elemen yang mudah .1947) untuk memperkenalkan penstrukturan yang lebih standard dan membuatkan organisasi lebih berkesan.Teori Organisasi Birokrasi Diperkenalkan oleh Max Weber (1946.

Untuk pengkususan lebih efisyen. Prosedur ini juga ditulis untuk melatih pekerja. Birokrasi mempunyai banyak jabatan yang berfungsi tetapi bidang tugas yang terhad .Ciri-ciri Birokrasi Pengkhususan kerja yang tinggi hanya boleh terjadi sekiranya dengan penetapan standard melalui prosedur yang yang ditulis dalam buku prosedur. pekerja tidak digalakkan untuk mempelajari tugasan yang lain.

 Mempunyai bentuk arahan yang jelas disebabkan oleh tugasan terhad Penurunan autoriti adalah sedikit Pengurusan bawahan hampir tidak mempunyai kuasa Situasi yang diluar kawalan akan diserahkan kepada pengurusan atas Komunikasi adalah Top-Down .

Teori X dan Y McGregor (1957) – berdasarkan kritik mengenai Birokrasi yang mana pekerja mempunyai kapasiti untuk berkembang. Bagaimana pendekatan pengurus terhadap sumber manusia .

atau ganjaranuntuk mencapai matlamat ekonomi organisasi  Pekerja dilihat sebagai pasif. tidak suka akan tanggungjawab dan membuat keputusan  Pekerja akan menolak cubaan untuk mengubah mereka . hukuman. malas dan kurang cerdas  Mereka perlu diarah bekerja kerana mereka tidak mempunyai aspirasi. Pengurus yang mengambil pendekatan Teori X  Motivasi dan mengawal pekerja melalui pujukan.

 Pengurus yang mengambil pendekatan Teori Y:  Pekerja berkebolehan. bermotivasi dan mempunyai potensi untuk memegang tanggungjawab  Tugas utama pengurus ialah memberikan peluang dan kemudahan untuk merealisasikan potensi pekerja  Objektif utama ialah menghapuskan halangan dan menyediakan prasarana untuk berkembang .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->