P. 1
Program Bersepadu Sekolah Sihat

Program Bersepadu Sekolah Sihat

|Views: 100|Likes:
Published by ayanakuu

More info:

Published by: ayanakuu on Feb 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT

OLEH: MOHD ZAIRI BIN HUSAIN JABATAN PJK INSTITUT PERGURUAN TEMENGGONG IBRAHIM JOHOR BAHRU JOHOR

Apakah pendekatan PBSS? Enam teras utama telah digariskan bagi mewujudkan satu pendekatan bersepadu di antara warga sekolah. PIBG, sektor awam, sektor swasta, badan bukan kerajaan serta masyarakat setempat ke arah melahirkan sekolah yang sihat.

1

Polisi Kesihatan Sekolah Persekitaran Fizikal Sekolah yang Sihat dan Selamat Persekitaran Sosial Sekolah yang sihat dan Selamat Penglibatan Komuniti Kemahiran Kesihatan Diri Perkhidmatan Kesihatan Sekolah Teras-teras ini hendaklah diterjemahkan kepada strategistrategi dan kaedah pelaksanaan yang lebih khusus agar ianya mudah difahami dan dapat dilaksanakan oleh semua warga sekolah. 2 .

Ianya melibatkan semua warga sekolah termasuk pentadbir sekolah. penerapan nilai-nilai kesihatan secara menyeluruh yang merangkumi aspek fizikal. mental. 3 . pekerja dan masyarakat setempat.Ciri-ciri promosi kesihatan. PBSS memberi ruang untuk tindakan bersepadu yang mengambil kira: kurikulum sekolah keadaan fizikal dan sosial sekolah perkhidmatan kesihatan sekolah peraturan dan garis panduan yang memberi impak kepada kesihatan. pelajar. psiko-sosial dan kerohanian adalah di antara ciri-ciri yang diberikan penekanan dan penelitian bagi membangun dan membentuk satu model sihat dan amalan gaya hidup sihat. guru.

Seterusnya menjadi asas dalam membentuk satu negara yang sihat. Matlamat PBSS Melahirkan warga sekolah dan persekitarannya yang sihat. selamat dan berkualiti ke arah pencapaian wawasan negara. 4 .PBSS dapat menyokong dan meningkatkan pendidikan dan kesihatan seluruh warga sekolah.

merujuk dan membantu dalam pasti. Pengawalan dan pencegahan kejadian penyakit Mengenal pasti. Membina satu persekitaran sosial sekolah yang menggalakkan amalan cara hidup sihat. bersih. keluarga dan diri. masyarakat. bimbingan dan kaunseling kecemasan). Menyediakan perkhidmatan kesihatan sekolah dari aspek: . Memelihara dan menigkatkan persekitaran sekolah yang bersih. selamat. masyarakat. Memberi pengetahuan serta memupuk sikap dan amalan kesihatan yang baik agar setiap warga sekolah lebih bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri. sihat. sekolah. ceria dan selamat. penempatan kanak-kanak kurang upaya kanak- 5 .Objektif PBSS Memastikan agar setiap sekolah dapat: dapat: Menetapkan polisi kesihatan sekolah. sekolah. Meningkat kerjasama dan penglibatan komuniti di dalam program kesihatan sekolah. rujukan.Khidmat rawatan (termasuk rawatan kecemasan).Penilaian taraf kesihatan murid . rujukan.

6 . sosial dan persekitaran.Kebaikan dan Kepentingan PBSS PBSS ini memberi beberapa kebaikan seperti di bawah: Ia mempergunakan model kesihatan holistik yang merangkumi aspek fizikal. Ini mempastikan satu persekitaran sekolah yang sihat terbentuk dan membuka peluang kepada kanak-kanak untuk mengamalkan tabiat kesihatan yang baik. mental. Ia juga memberi penekanan kepada pentingnya persekitaran fizikal seperti bangunan. Ia menggalakkan penglibatan keluarga dalam perkembangan pengetahuan dan kemahiran kesihatan kanak-kanak. Ia juga mengenal pasti kepentingan iklim sosial sekolah di dalam membantu suasan pembelajaran yang positif. sanitasi. bekalan air dan padang permainan kanak-kanak yang mempengaruhi kesihatan kanak-kanak.

sekolah. komuniti. masyarakat. Ia memberi kesempatan kepada sekolah dan masyarakat setempat bagi bekerjasama dalam inisiatif kesihatan yang membawa faedah kepada pelajar. Ia memperkemaskan perseimbangan di antara pendidikan dan kesihatan di dalam meningkatkan keupayaan kesihatan bagi kanakkanakkanak perempuan dan wanita dalam komuniti.Ia menghubungkaitkan sekolah dengan perkhidmatan kesihatan daerah dan kawasan bagi menyelesaikan masalah kesihatan tertentu di kalangan nakankanak. masyarakat. Ia memberi penekanan kepada penglibatan pelajar secara aktif di dalam kurikulum formal untuk membentuk satu siri pengetahuan dan juga kemahiran berkaitan kesihatan. keluarga dan anggota pelajar. 7 . Ia memberikan satu persekitaran kerja yang menggalakkan dan positif kepada warga sekolah.

melaksana dan memperkukuhkan aktiviti-aktiviti PBSS yang dirancang oleh Jawatankuasa PBSS peringkat sekolah. Bertanggungjawab untuk memastikan aktiviti-aktiviti PBSS boleh dilaksanakan oleh Jawatankuasa PBSS peringkat sekolah. 8 . Menyokong.Peranan Guru Guru merupakan penggerak utama untuk memastikan kejayaan program ini. Penerangan yang jelas mengenai konsep PBSS hendaklah diberi bagi membolehkan perancangan dan pelaksanaan berkesan aktiviti PBSS. Antara peranan guru ialah: Memahami teras utama PBSS.

Menggalakkan murid menyertai aktiviti PBSS dengan aktif. mental dan sosial. Memberi penerangan kepada Ibu bapa dan mesyarakat setempat mengenai PBSS. 9 . PBSS Sekolah Objektif Umum Memberi pengetahuan warga sekolah untuk meningkatkan kemahiran mereka dalam aspek-aspek kesihatan fizikal.Menjadi contoh kepada murid dalam mengamalkan cara hidup sihat.

aspek perkembangan mental dan sosial .cara-cara mengatasi masalah mental dan sosial . kuku.takanan 10 . PRS dan pelajar tentang perkara-perkara berkaitan: . rambut dan pakaian) . peserta seharusnya dapat: a) Mewujudkan warga sekolah yang faham dan melaksanakan aspek-aspek kesihatan fizikal iaitu: .Makanan yang sihat b) Meningkatkan kemahiran guru.kebersihan diri (gigi.Objektif Khusus Pada akhir program.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->