Tumbuhan

Tumbuhan merupakan salah satu daripada alam benda hidup yang terdapat di alam semesta. Tumbuhan merupakan organisma yang terkandung dalam alam Plantae. Biasanya, organisma yang menjalankan proses fotosintesis diklasifikasikan sebagai tumbuhan. Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalani proses fotosintesis. Tumbuhan merangkumi semua benda hidup yang mampu menghasilkan makanan dengan menggunakan klorofil untuk menjalani proses fotosintesis dan menghasilkan kanji. Sel tumbuhan berbeza dengan sel haiwan dalam beberapa segi termasuk sel tumbuhan mempunyai dinding sel. Secara amnya tumbuhan dibahagikan kepada :1.

2.

tumbuhan berbunga sama ada: 1. pokok berbuah 2. pokok tidak berbuah tumbuhan tidak berbunga.

Dari perspektif biologi, tumbuhan merujuk kepada organisma hidup dalam alam tumbuhan

Kesulitan dalam penakrifan
Istilah tumbuhan jauh lebih sukar untuk ditakrifkan dari anggapan biasa. Walaupun pakar botani menggambarkan Alam Tumbuhan, sempadan pentakrifan ahli Tumbuhan adalah lebih ketat dari definisi biasa tumbuhan. Kita cenderung untuk menganggap tumbuhan sebagai organisma multicellular, eukaryotic yang biasanya tidak mempunyai organ deria atau pergerakan terkawal dan lengkap dengan akar, batang, dan daun. Bagaimanapun, secara botani hanya tumbuhan

semua organisma dalam taxon atau clade sepatutnya berkongsi leluhur tunggal. tidak menepati istilah tersebut.xylem merupakan . dan bukannya photoautotrophic sama sekali. dan bakteria yang merupakan parasit. sering dijumpai dalam rencana Wikipedia. khususnya bakteria photoautotrophik dan cyanobacteria. termasuk botanis. Cyanobacteria kadang-kala (bersebab) dikenali sebagai alga biruhijau. Kita tidak dapat memberikan jawapan yang pasti. Dan terdapat agak banyak spesies tumbuhan berbunga. taxon (atau clade) perlu monophyletik. Masalah kekaburan atau persetujuan dalam istilah menggambarkan tumbuhan adalah pernyataan kefahaman (understanding statements). tetapi saprophytic. Senarai ciri-ciri yang membezakan Tumbuhan (Plantae) daripada alam biologi lain memberikan sekurang-kurangnya takrifan teknikal. Ini adalah istilah yang manusahabah. Tetapi agar berlaku adil. Secara sempurna. Kemudian terdapat masalah bahawa kebanyakan orang. Bagaimanapun terdapat fotoautotrof (photoautotrophs) dalam Prokaryote. dan daun". yang menghasilkan makanannya sendiri daripada bahan mentah bukan organik dan cahaya matahari. tumbuhan vaskular adalah tumbuhan yang kita sering nampak setiap hari. Satu cara lain mentakrifkan Alam Tumbuhan adalah untuk menentukan samaada semua organisma dalam alam boleh dijejak kepada leluhur tunggal. fungi. Istilah tumbuhan yang lebih luas adalah semua autotrof (autotroph) — iaitu. dan taxon atau clade sepatutnya merangkumi semua keturunan dari leluhur tunggal itu. Sistem pengelasan biologi semasa (lihat cladistics) cenderung untuk memberi penekanan perkaitan genetik antara organisma sebagai asas pengelasan.. dan sesetengah tumbuhan vaskular. dan yang menumpukan kepada peranan biasa tumbuhan dalam sistem ekologi. walaupun mushroom adalah badan berbuah (fruiting body) fungus (Alam Fungi).vaskular (vascular plant) mempunyai "akar. memanggil cendawan (mushroom) sebagai tumbuhan.. seperti tumbuhan kanivor dan pokok janggut nabi. contohnya: . batang.

Sistem ini direka agar "berkecuali". Tumbuhan adalah sebahagian daripada usaha pengelasan dan samaada menentukan "tumbuhan" secara meluas atau khusus. Untuk tumbuhan vaskular secara umum. alga sehingga tumbuhan berbunga.. tumbuhan berbunga. Sistem pengelasan (lihat pengelasan saintifik) digunakan oleh para biologi untuk mengkatalog organisma yang hidup di bumi telah digunakan oleh beribu pakar sains yang meluangkan masa untuk melengkapkannya. ia lebih selamat untuk menganggap perbincangan di atas merupakan tumbuhan vaskular (khususnya pakupakis. dan beberapa yang lain) kecuali disebut berlainan (contoh. lihat tumbuhan bukan vaskular. lihat tumbuhan vaskular. konifer. kita mesti memasukkan rujukan kepada sistem pengkelassan dalam kesemua usaha terpelajar untuk mendapatkan atau memberikan mamlumat mengenainya. Untuk tumbuhan bukan vaskular secara umum.dalam tumbuhan vaskular dan bukan vaskular seperti ini dan ini dan ini ). Sebenarnya. .. Secara umum ia tidak boleh dianggap merangkumi semua tumbuhan. Untuk mushrooms lihat cendawan atau fungi. • • • • • • • Untuk tumbuhan sebagaimana ditakrifkan dalam Alam Tumbuhan lihat di bawah.satu dari dua tisu pengangkutan dalam tumbuhan. Untuk alga secara umum. Untuk tumbuhan berbunga lihat angiosperm. mentakrifkan perkaitan evolusi antara kesemua spesies berlainan (termasuk yang hanya dikenali melalui fosil).. Untuk tumbuhan koniferous lihat Pinophyta atau gymnosperm. Kemungkinan besar ia tidak merangkumi fungi atau bakteria. . lihat alga atau rumpai laut (seaweed).

secara berkumpulan dikenali sebagai bryophytes. Alam ini mengandungi beberapa kumpulan alga hijau yang berevolasi dari leleuhur yang sama dengan tumbuhan hijau. hornworts Division Bryophyta. rumit (Embryophyte) mula muncul di daratan. Dalam bentuk baru ini. Lebih 60 jurai lineages utama eukaryotes telah dikenal pasti. mempunyai kloroplast yang diikat oleh selaput berkembar double membrane. menguasai daratan. sporophyte kekal kecil dan bergantung kepada leluhurnya sepanjang tempoh hayatnya yang singkat. Dalam tempoh tertentu semasa Palaeozoik. menyimpan hasil fotosintesis sebagai kanji dalam kloroplas (chloroplasts) tempat ia dihasilkan. tetapi yang lain menunjukkan generasi perantaraan (alternation of generations) antara haploid dan bentuk diploid. . Alam tumbuhan adalah kumpulan monophyletik mengandungi organisma eukaryotik yang melakukan fotosintesis menggunakan klorofil a dan b. bergantung kepada air untuk menyebarkan spora. lumut Kesemua bentuk ini adalah kecil dan terhad kepada persekitaran lembab. yang mengalami radiasi perubahan besar-besaran dalam tempoh Devonian. Kebanyakannya adalah haploid. termasuk: • • • Division Hepaticophyta (Marchantiomorpha).Evolusi dan pengelasan Alam Tumbuhan Alam tumbuhan Plantae (atau Viridaeplantae) adalah kumpulan monophyletik eukaryote (organisma dengan sel bernukleas (nucleated)). berjurai (filamentous). koloni. tumbuhan multiselular. Alga hijau mempunyai beberapa bentuk: flagellate. Kumpulan dalam organisasi aras ini. dan juga multiselular (multicellular) primitif. dikenali sebagai gametophyte dan sporophyte. gametophyte dan sporophyte berubah bentuk dan fungsi yang amat berlainan. embryophytes baru muncul dengan adaptasi membolehkan mereka mengatasi had ini. dan mempunyai dinding sel yang diperbuat dengan selulus (cellulose ). Dalam tempoh Silurian. liverworts Division Anthocerotophyta. kebanyakannya adalah bersel tunggal unicellular dan dikelaskan dalam alam paraphyletik Protista.

lumut belantan club mosses Division Equisetophyta (Equisetopsida). adders-tongues. Angiosperms adalah kumpulan tumbuhan terakhir muncul. paku-pakis whisk o Ophioglossophyta (Ophioglossales). dan sporophyte muda memulakan kehidupannya dalam biji benih yang terbentuk pada pokok tua. dan dengan ini dikenali sebagai tumbuhan vaskular. gametophytelah yang mengecut sepenuhnya. atau tumbuhan berbiji benih (seed plants) merupakan kumpulan tumbuhan vaskular yang berpecah (diversified ) pada akhir Palaeozoic. dan mempunyai tisu vaskular. Dalam kebanyakan tumbuhan ini. Coniferophyta) Division Gnetophyta (Gnetae) Division Magnoliophyta (tumbuhan berbunga. . Kumpulan spermatophytes yang masih hidup termasuk: • • • • • Division Cycadophyta (Cycads) Division Ginkgophyta (Ginkgo) Division Pinophyta (Conifers. Anthophyta) Division ini dibahagikan kepada gymnosperms (empat yang pertama:benih terdedah naked seeds). yang mengangkut air keseluruh organisma. paku-pakis o Psilotophyta (Psilotales). Dalam bentuk ini. Taxa tumbuhan vaskular merangkumi: • • • Division Lycopodiophyta (Lycopsida). ketika tempoh Jurassik. horsetails Division Pteridophyta (Filicopsida). dengan perkembangan radiation utama dalam tempoh Cretaceous yang menyebabkan Angiosperms menjadi tumbuhan darat utama dalam kebanyakan biome. dengan gametophyte kekal amat kecil. moonworts dan paku-pakis anggur grape-ferns o Marattiopsida o leptosporangiate atau paku-pakis sebenar "true ferns Spermatophytes. sporophyte bertindak sebagai individual terasing.Kumpulan ini biasanya mempunyai ketahanan kutikel (cuticle) kepada kekeringan (desiccation). dan tumbuhan berbunga atau angiosperms.

terdapat juga pengelasan tumbuhan melalui cara lain yang akan dibincangkan di sini. dan rempah. Tanaman makanan termasuk buah. tumbuhan vaskular samada herba (tidak berkayu) atau berkayu. Tumbuhan boleh diatur menurut pola tumbuhan bermusim. tumbuhan berkayu selalunya pokok dengan satu atau beberapa batang dan dahan yang tumbuh jauh dari tanah. herba. selalunya membiak pada tahun kedua. terus membiak apabila mencapai tahap matang. sayur-sayuran. Kebanyakan tumbuhan desiduous. dan sesetengah tumbuhan tropika dan subtropika kehilangan daun mereka pada musim kemarau. Dwitahunan ( Biennial): hidup selama dua musim. . tetapi peningkatan populasi alga biasanya bermusim. • • • Tahunan: hidup dan membiak dalam tempoh satu musim sahaja. Tumbuhan saka vaskular mungkin malarhijau. Walaupun tumbuhan ringkas seperti alga secara individual mempunyai tempoh hayat yang ringkas dan istilah berikut tidak boleh digunakan. atau pendekatan yang paling popular berasaskan sistem tersebut. atau tumbuhan renek tanpa batang yang jelas.Kategori tumbuhan Sebagai tambahan kepada pengelasan saintifik tumbuhan. atau desiduous dan kehilangan daun mereka pada sebahagian tahun. Saka (Perennial): hidup lama selama beberapa musim. biasanya dijumpai di kawasan iklim sederhana (temperate) dan boreal. dan mengekalkan daun mereka sepanjang tahun. kehilangan daun mereka pada musim sejuk. dan dahan yang hampir dengan permukaan tanah. Tanaman juga dibahagikan menurut penggunaan mereka.

ranting. Pokok parasit/tumpang 6. dahan. Pokok. Pokok renek 4. Pokok palma 3. antara kurang dari 1 &mikro. Pokok herba 5. dan sehingga 12.Maklumat tumbuhan umum Kadar pertumbuhan tumbuhan amat berbeza. Pokok rumput/rumpai • Kulat dan Cendawan . Secara am pokok-pokok boleh dikelaskan seperti berikut: 1. Pokok saka 2. dan daun.500 µm/h dalam sesetengah spesies memanjat yang tidak perlu membazir tenaga untuk menghasilkan tisu penyokong yang keras (contoh Pueraria montana) Jenis Tumbuhan. Kulat & Alga • Pokok Tumbuhan ditakrifkan sebagai pokok apabila ia mempunyai akar.m/h (contoh sesetengah lumut). batang. kebiasaannya 25-250 µm/h dalam kebanyakan pokok.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful