P. 1
Tumbuhan

Tumbuhan

|Views: 4|Likes:
Published by Dahlia Tambajong

More info:

Published by: Dahlia Tambajong on Feb 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2014

pdf

text

original

Tumbuhan

Tumbuhan merupakan salah satu daripada alam benda hidup yang terdapat di alam semesta. Tumbuhan merupakan organisma yang terkandung dalam alam Plantae. Biasanya, organisma yang menjalankan proses fotosintesis diklasifikasikan sebagai tumbuhan. Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalani proses fotosintesis. Tumbuhan merangkumi semua benda hidup yang mampu menghasilkan makanan dengan menggunakan klorofil untuk menjalani proses fotosintesis dan menghasilkan kanji. Sel tumbuhan berbeza dengan sel haiwan dalam beberapa segi termasuk sel tumbuhan mempunyai dinding sel. Secara amnya tumbuhan dibahagikan kepada :1.

2.

tumbuhan berbunga sama ada: 1. pokok berbuah 2. pokok tidak berbuah tumbuhan tidak berbunga.

Dari perspektif biologi, tumbuhan merujuk kepada organisma hidup dalam alam tumbuhan

Kesulitan dalam penakrifan
Istilah tumbuhan jauh lebih sukar untuk ditakrifkan dari anggapan biasa. Walaupun pakar botani menggambarkan Alam Tumbuhan, sempadan pentakrifan ahli Tumbuhan adalah lebih ketat dari definisi biasa tumbuhan. Kita cenderung untuk menganggap tumbuhan sebagai organisma multicellular, eukaryotic yang biasanya tidak mempunyai organ deria atau pergerakan terkawal dan lengkap dengan akar, batang, dan daun. Bagaimanapun, secara botani hanya tumbuhan

dan bakteria yang merupakan parasit. Masalah kekaburan atau persetujuan dalam istilah menggambarkan tumbuhan adalah pernyataan kefahaman (understanding statements). Bagaimanapun terdapat fotoautotrof (photoautotrophs) dalam Prokaryote. yang menghasilkan makanannya sendiri daripada bahan mentah bukan organik dan cahaya matahari. Kemudian terdapat masalah bahawa kebanyakan orang.. tumbuhan vaskular adalah tumbuhan yang kita sering nampak setiap hari. Satu cara lain mentakrifkan Alam Tumbuhan adalah untuk menentukan samaada semua organisma dalam alam boleh dijejak kepada leluhur tunggal. fungi. Secara sempurna. dan sesetengah tumbuhan vaskular. contohnya: . tetapi saprophytic. memanggil cendawan (mushroom) sebagai tumbuhan. Sistem pengelasan biologi semasa (lihat cladistics) cenderung untuk memberi penekanan perkaitan genetik antara organisma sebagai asas pengelasan. batang. termasuk botanis.vaskular (vascular plant) mempunyai "akar. khususnya bakteria photoautotrophik dan cyanobacteria. dan taxon atau clade sepatutnya merangkumi semua keturunan dari leluhur tunggal itu. taxon (atau clade) perlu monophyletik. semua organisma dalam taxon atau clade sepatutnya berkongsi leluhur tunggal. Senarai ciri-ciri yang membezakan Tumbuhan (Plantae) daripada alam biologi lain memberikan sekurang-kurangnya takrifan teknikal. Istilah tumbuhan yang lebih luas adalah semua autotrof (autotroph) — iaitu.xylem merupakan . sering dijumpai dalam rencana Wikipedia. Tetapi agar berlaku adil.. Cyanobacteria kadang-kala (bersebab) dikenali sebagai alga biruhijau. seperti tumbuhan kanivor dan pokok janggut nabi. Kita tidak dapat memberikan jawapan yang pasti. dan daun". walaupun mushroom adalah badan berbuah (fruiting body) fungus (Alam Fungi). Ini adalah istilah yang manusahabah. dan bukannya photoautotrophic sama sekali. tidak menepati istilah tersebut. Dan terdapat agak banyak spesies tumbuhan berbunga. dan yang menumpukan kepada peranan biasa tumbuhan dalam sistem ekologi.

Sebenarnya. • • • • • • • Untuk tumbuhan sebagaimana ditakrifkan dalam Alam Tumbuhan lihat di bawah. Sistem ini direka agar "berkecuali". . konifer.. . Untuk tumbuhan bukan vaskular secara umum. Tumbuhan adalah sebahagian daripada usaha pengelasan dan samaada menentukan "tumbuhan" secara meluas atau khusus. lihat alga atau rumpai laut (seaweed)..dalam tumbuhan vaskular dan bukan vaskular seperti ini dan ini dan ini ).satu dari dua tisu pengangkutan dalam tumbuhan. Untuk mushrooms lihat cendawan atau fungi. Secara umum ia tidak boleh dianggap merangkumi semua tumbuhan.. alga sehingga tumbuhan berbunga. Untuk tumbuhan vaskular secara umum. Sistem pengelasan (lihat pengelasan saintifik) digunakan oleh para biologi untuk mengkatalog organisma yang hidup di bumi telah digunakan oleh beribu pakar sains yang meluangkan masa untuk melengkapkannya. lihat tumbuhan vaskular. kita mesti memasukkan rujukan kepada sistem pengkelassan dalam kesemua usaha terpelajar untuk mendapatkan atau memberikan mamlumat mengenainya. tumbuhan berbunga. lihat tumbuhan bukan vaskular. Kemungkinan besar ia tidak merangkumi fungi atau bakteria. Untuk alga secara umum. mentakrifkan perkaitan evolusi antara kesemua spesies berlainan (termasuk yang hanya dikenali melalui fosil). dan beberapa yang lain) kecuali disebut berlainan (contoh. Untuk tumbuhan berbunga lihat angiosperm. ia lebih selamat untuk menganggap perbincangan di atas merupakan tumbuhan vaskular (khususnya pakupakis. Untuk tumbuhan koniferous lihat Pinophyta atau gymnosperm.

Evolusi dan pengelasan Alam Tumbuhan Alam tumbuhan Plantae (atau Viridaeplantae) adalah kumpulan monophyletik eukaryote (organisma dengan sel bernukleas (nucleated)). secara berkumpulan dikenali sebagai bryophytes. gametophyte dan sporophyte berubah bentuk dan fungsi yang amat berlainan. Kebanyakannya adalah haploid. Lebih 60 jurai lineages utama eukaryotes telah dikenal pasti. yang mengalami radiasi perubahan besar-besaran dalam tempoh Devonian. Dalam tempoh tertentu semasa Palaeozoik. . rumit (Embryophyte) mula muncul di daratan. Alam tumbuhan adalah kumpulan monophyletik mengandungi organisma eukaryotik yang melakukan fotosintesis menggunakan klorofil a dan b. mempunyai kloroplast yang diikat oleh selaput berkembar double membrane. tetapi yang lain menunjukkan generasi perantaraan (alternation of generations) antara haploid dan bentuk diploid. liverworts Division Anthocerotophyta. Kumpulan dalam organisasi aras ini. embryophytes baru muncul dengan adaptasi membolehkan mereka mengatasi had ini. sporophyte kekal kecil dan bergantung kepada leluhurnya sepanjang tempoh hayatnya yang singkat. kebanyakannya adalah bersel tunggal unicellular dan dikelaskan dalam alam paraphyletik Protista. berjurai (filamentous). bergantung kepada air untuk menyebarkan spora. hornworts Division Bryophyta. Dalam bentuk baru ini. koloni. termasuk: • • • Division Hepaticophyta (Marchantiomorpha). dan mempunyai dinding sel yang diperbuat dengan selulus (cellulose ). Alga hijau mempunyai beberapa bentuk: flagellate. Dalam tempoh Silurian. lumut Kesemua bentuk ini adalah kecil dan terhad kepada persekitaran lembab. menguasai daratan. dikenali sebagai gametophyte dan sporophyte. menyimpan hasil fotosintesis sebagai kanji dalam kloroplas (chloroplasts) tempat ia dihasilkan. Alam ini mengandungi beberapa kumpulan alga hijau yang berevolasi dari leleuhur yang sama dengan tumbuhan hijau. dan juga multiselular (multicellular) primitif. tumbuhan multiselular.

dan tumbuhan berbunga atau angiosperms. gametophytelah yang mengecut sepenuhnya. lumut belantan club mosses Division Equisetophyta (Equisetopsida). sporophyte bertindak sebagai individual terasing. Kumpulan spermatophytes yang masih hidup termasuk: • • • • • Division Cycadophyta (Cycads) Division Ginkgophyta (Ginkgo) Division Pinophyta (Conifers.Kumpulan ini biasanya mempunyai ketahanan kutikel (cuticle) kepada kekeringan (desiccation). yang mengangkut air keseluruh organisma. dengan perkembangan radiation utama dalam tempoh Cretaceous yang menyebabkan Angiosperms menjadi tumbuhan darat utama dalam kebanyakan biome. paku-pakis o Psilotophyta (Psilotales). ketika tempoh Jurassik. moonworts dan paku-pakis anggur grape-ferns o Marattiopsida o leptosporangiate atau paku-pakis sebenar "true ferns Spermatophytes. dan mempunyai tisu vaskular. Taxa tumbuhan vaskular merangkumi: • • • Division Lycopodiophyta (Lycopsida). atau tumbuhan berbiji benih (seed plants) merupakan kumpulan tumbuhan vaskular yang berpecah (diversified ) pada akhir Palaeozoic. dan sporophyte muda memulakan kehidupannya dalam biji benih yang terbentuk pada pokok tua. Coniferophyta) Division Gnetophyta (Gnetae) Division Magnoliophyta (tumbuhan berbunga. adders-tongues. horsetails Division Pteridophyta (Filicopsida). Dalam bentuk ini. . Angiosperms adalah kumpulan tumbuhan terakhir muncul. Anthophyta) Division ini dibahagikan kepada gymnosperms (empat yang pertama:benih terdedah naked seeds). dan dengan ini dikenali sebagai tumbuhan vaskular. paku-pakis whisk o Ophioglossophyta (Ophioglossales). Dalam kebanyakan tumbuhan ini. dengan gametophyte kekal amat kecil.

kehilangan daun mereka pada musim sejuk. Tanaman makanan termasuk buah. dan rempah.Kategori tumbuhan Sebagai tambahan kepada pengelasan saintifik tumbuhan. Tumbuhan boleh diatur menurut pola tumbuhan bermusim. Tanaman juga dibahagikan menurut penggunaan mereka. dan dahan yang hampir dengan permukaan tanah. tumbuhan vaskular samada herba (tidak berkayu) atau berkayu. atau pendekatan yang paling popular berasaskan sistem tersebut. biasanya dijumpai di kawasan iklim sederhana (temperate) dan boreal. Walaupun tumbuhan ringkas seperti alga secara individual mempunyai tempoh hayat yang ringkas dan istilah berikut tidak boleh digunakan. selalunya membiak pada tahun kedua. sayur-sayuran. Saka (Perennial): hidup lama selama beberapa musim. tetapi peningkatan populasi alga biasanya bermusim. Kebanyakan tumbuhan desiduous. herba. dan sesetengah tumbuhan tropika dan subtropika kehilangan daun mereka pada musim kemarau. tumbuhan berkayu selalunya pokok dengan satu atau beberapa batang dan dahan yang tumbuh jauh dari tanah. terdapat juga pengelasan tumbuhan melalui cara lain yang akan dibincangkan di sini. • • • Tahunan: hidup dan membiak dalam tempoh satu musim sahaja. . Tumbuhan saka vaskular mungkin malarhijau. terus membiak apabila mencapai tahap matang. dan mengekalkan daun mereka sepanjang tahun. atau desiduous dan kehilangan daun mereka pada sebahagian tahun. atau tumbuhan renek tanpa batang yang jelas. Dwitahunan ( Biennial): hidup selama dua musim.

Pokok rumput/rumpai • Kulat dan Cendawan . dan sehingga 12.Maklumat tumbuhan umum Kadar pertumbuhan tumbuhan amat berbeza. Secara am pokok-pokok boleh dikelaskan seperti berikut: 1. dan daun. Pokok. Kulat & Alga • Pokok Tumbuhan ditakrifkan sebagai pokok apabila ia mempunyai akar. dahan. ranting.500 µm/h dalam sesetengah spesies memanjat yang tidak perlu membazir tenaga untuk menghasilkan tisu penyokong yang keras (contoh Pueraria montana) Jenis Tumbuhan. Pokok herba 5. antara kurang dari 1 &mikro. batang. kebiasaannya 25-250 µm/h dalam kebanyakan pokok.m/h (contoh sesetengah lumut). Pokok parasit/tumpang 6. Pokok palma 3. Pokok saka 2. Pokok renek 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->