Tumbuhan

Tumbuhan merupakan salah satu daripada alam benda hidup yang terdapat di alam semesta. Tumbuhan merupakan organisma yang terkandung dalam alam Plantae. Biasanya, organisma yang menjalankan proses fotosintesis diklasifikasikan sebagai tumbuhan. Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalani proses fotosintesis. Tumbuhan merangkumi semua benda hidup yang mampu menghasilkan makanan dengan menggunakan klorofil untuk menjalani proses fotosintesis dan menghasilkan kanji. Sel tumbuhan berbeza dengan sel haiwan dalam beberapa segi termasuk sel tumbuhan mempunyai dinding sel. Secara amnya tumbuhan dibahagikan kepada :1.

2.

tumbuhan berbunga sama ada: 1. pokok berbuah 2. pokok tidak berbuah tumbuhan tidak berbunga.

Dari perspektif biologi, tumbuhan merujuk kepada organisma hidup dalam alam tumbuhan

Kesulitan dalam penakrifan
Istilah tumbuhan jauh lebih sukar untuk ditakrifkan dari anggapan biasa. Walaupun pakar botani menggambarkan Alam Tumbuhan, sempadan pentakrifan ahli Tumbuhan adalah lebih ketat dari definisi biasa tumbuhan. Kita cenderung untuk menganggap tumbuhan sebagai organisma multicellular, eukaryotic yang biasanya tidak mempunyai organ deria atau pergerakan terkawal dan lengkap dengan akar, batang, dan daun. Bagaimanapun, secara botani hanya tumbuhan

tidak menepati istilah tersebut. Secara sempurna. Kita tidak dapat memberikan jawapan yang pasti. Kemudian terdapat masalah bahawa kebanyakan orang.. tetapi saprophytic. walaupun mushroom adalah badan berbuah (fruiting body) fungus (Alam Fungi). tumbuhan vaskular adalah tumbuhan yang kita sering nampak setiap hari. Dan terdapat agak banyak spesies tumbuhan berbunga. Bagaimanapun terdapat fotoautotrof (photoautotrophs) dalam Prokaryote. memanggil cendawan (mushroom) sebagai tumbuhan. Sistem pengelasan biologi semasa (lihat cladistics) cenderung untuk memberi penekanan perkaitan genetik antara organisma sebagai asas pengelasan. termasuk botanis. fungi. dan bakteria yang merupakan parasit. contohnya: . seperti tumbuhan kanivor dan pokok janggut nabi. Istilah tumbuhan yang lebih luas adalah semua autotrof (autotroph) — iaitu. dan bukannya photoautotrophic sama sekali. dan sesetengah tumbuhan vaskular. batang. yang menghasilkan makanannya sendiri daripada bahan mentah bukan organik dan cahaya matahari. Tetapi agar berlaku adil. Masalah kekaburan atau persetujuan dalam istilah menggambarkan tumbuhan adalah pernyataan kefahaman (understanding statements). dan daun". Satu cara lain mentakrifkan Alam Tumbuhan adalah untuk menentukan samaada semua organisma dalam alam boleh dijejak kepada leluhur tunggal.xylem merupakan . sering dijumpai dalam rencana Wikipedia. taxon (atau clade) perlu monophyletik. semua organisma dalam taxon atau clade sepatutnya berkongsi leluhur tunggal. dan taxon atau clade sepatutnya merangkumi semua keturunan dari leluhur tunggal itu. Cyanobacteria kadang-kala (bersebab) dikenali sebagai alga biruhijau.vaskular (vascular plant) mempunyai "akar. dan yang menumpukan kepada peranan biasa tumbuhan dalam sistem ekologi. Senarai ciri-ciri yang membezakan Tumbuhan (Plantae) daripada alam biologi lain memberikan sekurang-kurangnya takrifan teknikal. khususnya bakteria photoautotrophik dan cyanobacteria. Ini adalah istilah yang manusahabah..

Untuk tumbuhan bukan vaskular secara umum. ia lebih selamat untuk menganggap perbincangan di atas merupakan tumbuhan vaskular (khususnya pakupakis. Sistem ini direka agar "berkecuali". dan beberapa yang lain) kecuali disebut berlainan (contoh. Untuk tumbuhan koniferous lihat Pinophyta atau gymnosperm. tumbuhan berbunga. Untuk tumbuhan berbunga lihat angiosperm. lihat alga atau rumpai laut (seaweed). Untuk mushrooms lihat cendawan atau fungi. kita mesti memasukkan rujukan kepada sistem pengkelassan dalam kesemua usaha terpelajar untuk mendapatkan atau memberikan mamlumat mengenainya. lihat tumbuhan bukan vaskular. lihat tumbuhan vaskular. konifer. Untuk tumbuhan vaskular secara umum.dalam tumbuhan vaskular dan bukan vaskular seperti ini dan ini dan ini ).. Sistem pengelasan (lihat pengelasan saintifik) digunakan oleh para biologi untuk mengkatalog organisma yang hidup di bumi telah digunakan oleh beribu pakar sains yang meluangkan masa untuk melengkapkannya. Sebenarnya. Secara umum ia tidak boleh dianggap merangkumi semua tumbuhan. alga sehingga tumbuhan berbunga.satu dari dua tisu pengangkutan dalam tumbuhan. mentakrifkan perkaitan evolusi antara kesemua spesies berlainan (termasuk yang hanya dikenali melalui fosil). • • • • • • • Untuk tumbuhan sebagaimana ditakrifkan dalam Alam Tumbuhan lihat di bawah. Untuk alga secara umum. .. Tumbuhan adalah sebahagian daripada usaha pengelasan dan samaada menentukan "tumbuhan" secara meluas atau khusus.. . Kemungkinan besar ia tidak merangkumi fungi atau bakteria.

Alam ini mengandungi beberapa kumpulan alga hijau yang berevolasi dari leleuhur yang sama dengan tumbuhan hijau. Lebih 60 jurai lineages utama eukaryotes telah dikenal pasti. yang mengalami radiasi perubahan besar-besaran dalam tempoh Devonian. lumut Kesemua bentuk ini adalah kecil dan terhad kepada persekitaran lembab. menyimpan hasil fotosintesis sebagai kanji dalam kloroplas (chloroplasts) tempat ia dihasilkan. gametophyte dan sporophyte berubah bentuk dan fungsi yang amat berlainan. dan juga multiselular (multicellular) primitif. koloni. . Kumpulan dalam organisasi aras ini.Evolusi dan pengelasan Alam Tumbuhan Alam tumbuhan Plantae (atau Viridaeplantae) adalah kumpulan monophyletik eukaryote (organisma dengan sel bernukleas (nucleated)). liverworts Division Anthocerotophyta. rumit (Embryophyte) mula muncul di daratan. embryophytes baru muncul dengan adaptasi membolehkan mereka mengatasi had ini. Dalam tempoh Silurian. Kebanyakannya adalah haploid. menguasai daratan. tumbuhan multiselular. Dalam tempoh tertentu semasa Palaeozoik. sporophyte kekal kecil dan bergantung kepada leluhurnya sepanjang tempoh hayatnya yang singkat. dikenali sebagai gametophyte dan sporophyte. termasuk: • • • Division Hepaticophyta (Marchantiomorpha). tetapi yang lain menunjukkan generasi perantaraan (alternation of generations) antara haploid dan bentuk diploid. Alga hijau mempunyai beberapa bentuk: flagellate. Alam tumbuhan adalah kumpulan monophyletik mengandungi organisma eukaryotik yang melakukan fotosintesis menggunakan klorofil a dan b. hornworts Division Bryophyta. dan mempunyai dinding sel yang diperbuat dengan selulus (cellulose ). mempunyai kloroplast yang diikat oleh selaput berkembar double membrane. secara berkumpulan dikenali sebagai bryophytes. kebanyakannya adalah bersel tunggal unicellular dan dikelaskan dalam alam paraphyletik Protista. bergantung kepada air untuk menyebarkan spora. berjurai (filamentous). Dalam bentuk baru ini.

paku-pakis whisk o Ophioglossophyta (Ophioglossales). atau tumbuhan berbiji benih (seed plants) merupakan kumpulan tumbuhan vaskular yang berpecah (diversified ) pada akhir Palaeozoic. dengan perkembangan radiation utama dalam tempoh Cretaceous yang menyebabkan Angiosperms menjadi tumbuhan darat utama dalam kebanyakan biome. adders-tongues. Dalam kebanyakan tumbuhan ini. dan tumbuhan berbunga atau angiosperms. Taxa tumbuhan vaskular merangkumi: • • • Division Lycopodiophyta (Lycopsida). sporophyte bertindak sebagai individual terasing. Anthophyta) Division ini dibahagikan kepada gymnosperms (empat yang pertama:benih terdedah naked seeds). ketika tempoh Jurassik. dan mempunyai tisu vaskular. Kumpulan spermatophytes yang masih hidup termasuk: • • • • • Division Cycadophyta (Cycads) Division Ginkgophyta (Ginkgo) Division Pinophyta (Conifers. Angiosperms adalah kumpulan tumbuhan terakhir muncul. Dalam bentuk ini. lumut belantan club mosses Division Equisetophyta (Equisetopsida). moonworts dan paku-pakis anggur grape-ferns o Marattiopsida o leptosporangiate atau paku-pakis sebenar "true ferns Spermatophytes. dan sporophyte muda memulakan kehidupannya dalam biji benih yang terbentuk pada pokok tua. dan dengan ini dikenali sebagai tumbuhan vaskular. dengan gametophyte kekal amat kecil. . yang mengangkut air keseluruh organisma. horsetails Division Pteridophyta (Filicopsida). paku-pakis o Psilotophyta (Psilotales). Coniferophyta) Division Gnetophyta (Gnetae) Division Magnoliophyta (tumbuhan berbunga. gametophytelah yang mengecut sepenuhnya.Kumpulan ini biasanya mempunyai ketahanan kutikel (cuticle) kepada kekeringan (desiccation).

herba. dan dahan yang hampir dengan permukaan tanah. . sayur-sayuran. Dwitahunan ( Biennial): hidup selama dua musim. tetapi peningkatan populasi alga biasanya bermusim. tumbuhan berkayu selalunya pokok dengan satu atau beberapa batang dan dahan yang tumbuh jauh dari tanah. kehilangan daun mereka pada musim sejuk. Kebanyakan tumbuhan desiduous. dan rempah. Tanaman makanan termasuk buah. atau pendekatan yang paling popular berasaskan sistem tersebut. biasanya dijumpai di kawasan iklim sederhana (temperate) dan boreal. • • • Tahunan: hidup dan membiak dalam tempoh satu musim sahaja. Saka (Perennial): hidup lama selama beberapa musim. atau tumbuhan renek tanpa batang yang jelas. dan sesetengah tumbuhan tropika dan subtropika kehilangan daun mereka pada musim kemarau. terus membiak apabila mencapai tahap matang. Tanaman juga dibahagikan menurut penggunaan mereka. selalunya membiak pada tahun kedua. Tumbuhan boleh diatur menurut pola tumbuhan bermusim. terdapat juga pengelasan tumbuhan melalui cara lain yang akan dibincangkan di sini. tumbuhan vaskular samada herba (tidak berkayu) atau berkayu. Walaupun tumbuhan ringkas seperti alga secara individual mempunyai tempoh hayat yang ringkas dan istilah berikut tidak boleh digunakan. Tumbuhan saka vaskular mungkin malarhijau. dan mengekalkan daun mereka sepanjang tahun.Kategori tumbuhan Sebagai tambahan kepada pengelasan saintifik tumbuhan. atau desiduous dan kehilangan daun mereka pada sebahagian tahun.

Pokok. Pokok rumput/rumpai • Kulat dan Cendawan . Pokok herba 5. Kulat & Alga • Pokok Tumbuhan ditakrifkan sebagai pokok apabila ia mempunyai akar. ranting. antara kurang dari 1 &mikro. Pokok palma 3. Pokok saka 2. kebiasaannya 25-250 µm/h dalam kebanyakan pokok. Pokok renek 4.Maklumat tumbuhan umum Kadar pertumbuhan tumbuhan amat berbeza.500 µm/h dalam sesetengah spesies memanjat yang tidak perlu membazir tenaga untuk menghasilkan tisu penyokong yang keras (contoh Pueraria montana) Jenis Tumbuhan. Pokok parasit/tumpang 6. dan daun. batang. dahan.m/h (contoh sesetengah lumut). dan sehingga 12. Secara am pokok-pokok boleh dikelaskan seperti berikut: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful