Tumbuhan

Tumbuhan merupakan salah satu daripada alam benda hidup yang terdapat di alam semesta. Tumbuhan merupakan organisma yang terkandung dalam alam Plantae. Biasanya, organisma yang menjalankan proses fotosintesis diklasifikasikan sebagai tumbuhan. Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalani proses fotosintesis. Tumbuhan merangkumi semua benda hidup yang mampu menghasilkan makanan dengan menggunakan klorofil untuk menjalani proses fotosintesis dan menghasilkan kanji. Sel tumbuhan berbeza dengan sel haiwan dalam beberapa segi termasuk sel tumbuhan mempunyai dinding sel. Secara amnya tumbuhan dibahagikan kepada :1.

2.

tumbuhan berbunga sama ada: 1. pokok berbuah 2. pokok tidak berbuah tumbuhan tidak berbunga.

Dari perspektif biologi, tumbuhan merujuk kepada organisma hidup dalam alam tumbuhan

Kesulitan dalam penakrifan
Istilah tumbuhan jauh lebih sukar untuk ditakrifkan dari anggapan biasa. Walaupun pakar botani menggambarkan Alam Tumbuhan, sempadan pentakrifan ahli Tumbuhan adalah lebih ketat dari definisi biasa tumbuhan. Kita cenderung untuk menganggap tumbuhan sebagai organisma multicellular, eukaryotic yang biasanya tidak mempunyai organ deria atau pergerakan terkawal dan lengkap dengan akar, batang, dan daun. Bagaimanapun, secara botani hanya tumbuhan

Satu cara lain mentakrifkan Alam Tumbuhan adalah untuk menentukan samaada semua organisma dalam alam boleh dijejak kepada leluhur tunggal. walaupun mushroom adalah badan berbuah (fruiting body) fungus (Alam Fungi). tidak menepati istilah tersebut. Masalah kekaburan atau persetujuan dalam istilah menggambarkan tumbuhan adalah pernyataan kefahaman (understanding statements).. Sistem pengelasan biologi semasa (lihat cladistics) cenderung untuk memberi penekanan perkaitan genetik antara organisma sebagai asas pengelasan. dan sesetengah tumbuhan vaskular. yang menghasilkan makanannya sendiri daripada bahan mentah bukan organik dan cahaya matahari. tetapi saprophytic.. taxon (atau clade) perlu monophyletik. Bagaimanapun terdapat fotoautotrof (photoautotrophs) dalam Prokaryote. termasuk botanis. dan yang menumpukan kepada peranan biasa tumbuhan dalam sistem ekologi. Dan terdapat agak banyak spesies tumbuhan berbunga. Senarai ciri-ciri yang membezakan Tumbuhan (Plantae) daripada alam biologi lain memberikan sekurang-kurangnya takrifan teknikal. semua organisma dalam taxon atau clade sepatutnya berkongsi leluhur tunggal. dan taxon atau clade sepatutnya merangkumi semua keturunan dari leluhur tunggal itu. memanggil cendawan (mushroom) sebagai tumbuhan. Kemudian terdapat masalah bahawa kebanyakan orang. seperti tumbuhan kanivor dan pokok janggut nabi. fungi.xylem merupakan . dan daun". dan bukannya photoautotrophic sama sekali. Secara sempurna. dan bakteria yang merupakan parasit. batang. contohnya: . Tetapi agar berlaku adil. khususnya bakteria photoautotrophik dan cyanobacteria.vaskular (vascular plant) mempunyai "akar. Istilah tumbuhan yang lebih luas adalah semua autotrof (autotroph) — iaitu. Kita tidak dapat memberikan jawapan yang pasti. Ini adalah istilah yang manusahabah. Cyanobacteria kadang-kala (bersebab) dikenali sebagai alga biruhijau. tumbuhan vaskular adalah tumbuhan yang kita sering nampak setiap hari. sering dijumpai dalam rencana Wikipedia.

. kita mesti memasukkan rujukan kepada sistem pengkelassan dalam kesemua usaha terpelajar untuk mendapatkan atau memberikan mamlumat mengenainya. Untuk tumbuhan berbunga lihat angiosperm. ia lebih selamat untuk menganggap perbincangan di atas merupakan tumbuhan vaskular (khususnya pakupakis. mentakrifkan perkaitan evolusi antara kesemua spesies berlainan (termasuk yang hanya dikenali melalui fosil). Untuk tumbuhan bukan vaskular secara umum. lihat alga atau rumpai laut (seaweed).dalam tumbuhan vaskular dan bukan vaskular seperti ini dan ini dan ini ). lihat tumbuhan bukan vaskular. . • • • • • • • Untuk tumbuhan sebagaimana ditakrifkan dalam Alam Tumbuhan lihat di bawah. lihat tumbuhan vaskular.. konifer. dan beberapa yang lain) kecuali disebut berlainan (contoh. Untuk mushrooms lihat cendawan atau fungi. Sistem pengelasan (lihat pengelasan saintifik) digunakan oleh para biologi untuk mengkatalog organisma yang hidup di bumi telah digunakan oleh beribu pakar sains yang meluangkan masa untuk melengkapkannya. Secara umum ia tidak boleh dianggap merangkumi semua tumbuhan. Untuk alga secara umum.satu dari dua tisu pengangkutan dalam tumbuhan. Kemungkinan besar ia tidak merangkumi fungi atau bakteria. alga sehingga tumbuhan berbunga. Sebenarnya. . Untuk tumbuhan koniferous lihat Pinophyta atau gymnosperm.. Tumbuhan adalah sebahagian daripada usaha pengelasan dan samaada menentukan "tumbuhan" secara meluas atau khusus. Sistem ini direka agar "berkecuali". Untuk tumbuhan vaskular secara umum. tumbuhan berbunga.

gametophyte dan sporophyte berubah bentuk dan fungsi yang amat berlainan. liverworts Division Anthocerotophyta. berjurai (filamentous). embryophytes baru muncul dengan adaptasi membolehkan mereka mengatasi had ini. tetapi yang lain menunjukkan generasi perantaraan (alternation of generations) antara haploid dan bentuk diploid. Kebanyakannya adalah haploid. bergantung kepada air untuk menyebarkan spora. Alam ini mengandungi beberapa kumpulan alga hijau yang berevolasi dari leleuhur yang sama dengan tumbuhan hijau. termasuk: • • • Division Hepaticophyta (Marchantiomorpha). yang mengalami radiasi perubahan besar-besaran dalam tempoh Devonian. Dalam tempoh Silurian. secara berkumpulan dikenali sebagai bryophytes. lumut Kesemua bentuk ini adalah kecil dan terhad kepada persekitaran lembab. kebanyakannya adalah bersel tunggal unicellular dan dikelaskan dalam alam paraphyletik Protista. . Kumpulan dalam organisasi aras ini. Alga hijau mempunyai beberapa bentuk: flagellate. dan mempunyai dinding sel yang diperbuat dengan selulus (cellulose ). Lebih 60 jurai lineages utama eukaryotes telah dikenal pasti. rumit (Embryophyte) mula muncul di daratan. menguasai daratan. Dalam tempoh tertentu semasa Palaeozoik. tumbuhan multiselular. hornworts Division Bryophyta. Alam tumbuhan adalah kumpulan monophyletik mengandungi organisma eukaryotik yang melakukan fotosintesis menggunakan klorofil a dan b. mempunyai kloroplast yang diikat oleh selaput berkembar double membrane. Dalam bentuk baru ini. koloni. dikenali sebagai gametophyte dan sporophyte. sporophyte kekal kecil dan bergantung kepada leluhurnya sepanjang tempoh hayatnya yang singkat.Evolusi dan pengelasan Alam Tumbuhan Alam tumbuhan Plantae (atau Viridaeplantae) adalah kumpulan monophyletik eukaryote (organisma dengan sel bernukleas (nucleated)). menyimpan hasil fotosintesis sebagai kanji dalam kloroplas (chloroplasts) tempat ia dihasilkan. dan juga multiselular (multicellular) primitif.

paku-pakis o Psilotophyta (Psilotales). ketika tempoh Jurassik. yang mengangkut air keseluruh organisma. Kumpulan spermatophytes yang masih hidup termasuk: • • • • • Division Cycadophyta (Cycads) Division Ginkgophyta (Ginkgo) Division Pinophyta (Conifers. gametophytelah yang mengecut sepenuhnya. adders-tongues. paku-pakis whisk o Ophioglossophyta (Ophioglossales). Dalam kebanyakan tumbuhan ini. sporophyte bertindak sebagai individual terasing. . dan tumbuhan berbunga atau angiosperms. Angiosperms adalah kumpulan tumbuhan terakhir muncul. atau tumbuhan berbiji benih (seed plants) merupakan kumpulan tumbuhan vaskular yang berpecah (diversified ) pada akhir Palaeozoic. moonworts dan paku-pakis anggur grape-ferns o Marattiopsida o leptosporangiate atau paku-pakis sebenar "true ferns Spermatophytes. dengan perkembangan radiation utama dalam tempoh Cretaceous yang menyebabkan Angiosperms menjadi tumbuhan darat utama dalam kebanyakan biome. lumut belantan club mosses Division Equisetophyta (Equisetopsida). Dalam bentuk ini. Anthophyta) Division ini dibahagikan kepada gymnosperms (empat yang pertama:benih terdedah naked seeds). dan sporophyte muda memulakan kehidupannya dalam biji benih yang terbentuk pada pokok tua. horsetails Division Pteridophyta (Filicopsida). dengan gametophyte kekal amat kecil. Coniferophyta) Division Gnetophyta (Gnetae) Division Magnoliophyta (tumbuhan berbunga. dan dengan ini dikenali sebagai tumbuhan vaskular. Taxa tumbuhan vaskular merangkumi: • • • Division Lycopodiophyta (Lycopsida).Kumpulan ini biasanya mempunyai ketahanan kutikel (cuticle) kepada kekeringan (desiccation). dan mempunyai tisu vaskular.

atau tumbuhan renek tanpa batang yang jelas. Tanaman juga dibahagikan menurut penggunaan mereka. dan rempah. .Kategori tumbuhan Sebagai tambahan kepada pengelasan saintifik tumbuhan. tetapi peningkatan populasi alga biasanya bermusim. tumbuhan berkayu selalunya pokok dengan satu atau beberapa batang dan dahan yang tumbuh jauh dari tanah. kehilangan daun mereka pada musim sejuk. Walaupun tumbuhan ringkas seperti alga secara individual mempunyai tempoh hayat yang ringkas dan istilah berikut tidak boleh digunakan. sayur-sayuran. tumbuhan vaskular samada herba (tidak berkayu) atau berkayu. Saka (Perennial): hidup lama selama beberapa musim. dan mengekalkan daun mereka sepanjang tahun. selalunya membiak pada tahun kedua. • • • Tahunan: hidup dan membiak dalam tempoh satu musim sahaja. Tumbuhan boleh diatur menurut pola tumbuhan bermusim. terus membiak apabila mencapai tahap matang. dan sesetengah tumbuhan tropika dan subtropika kehilangan daun mereka pada musim kemarau. atau desiduous dan kehilangan daun mereka pada sebahagian tahun. Dwitahunan ( Biennial): hidup selama dua musim. atau pendekatan yang paling popular berasaskan sistem tersebut. dan dahan yang hampir dengan permukaan tanah. herba. terdapat juga pengelasan tumbuhan melalui cara lain yang akan dibincangkan di sini. Tanaman makanan termasuk buah. Kebanyakan tumbuhan desiduous. biasanya dijumpai di kawasan iklim sederhana (temperate) dan boreal. Tumbuhan saka vaskular mungkin malarhijau.

Secara am pokok-pokok boleh dikelaskan seperti berikut: 1. Pokok parasit/tumpang 6. Pokok renek 4. Kulat & Alga • Pokok Tumbuhan ditakrifkan sebagai pokok apabila ia mempunyai akar.Maklumat tumbuhan umum Kadar pertumbuhan tumbuhan amat berbeza. dan daun. batang. Pokok herba 5. kebiasaannya 25-250 µm/h dalam kebanyakan pokok. dan sehingga 12. Pokok saka 2. antara kurang dari 1 &mikro.m/h (contoh sesetengah lumut). Pokok rumput/rumpai • Kulat dan Cendawan . ranting. dahan. Pokok palma 3.500 µm/h dalam sesetengah spesies memanjat yang tidak perlu membazir tenaga untuk menghasilkan tisu penyokong yang keras (contoh Pueraria montana) Jenis Tumbuhan. Pokok.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful