Tumbuhan

Tumbuhan merupakan salah satu daripada alam benda hidup yang terdapat di alam semesta. Tumbuhan merupakan organisma yang terkandung dalam alam Plantae. Biasanya, organisma yang menjalankan proses fotosintesis diklasifikasikan sebagai tumbuhan. Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalani proses fotosintesis. Tumbuhan merangkumi semua benda hidup yang mampu menghasilkan makanan dengan menggunakan klorofil untuk menjalani proses fotosintesis dan menghasilkan kanji. Sel tumbuhan berbeza dengan sel haiwan dalam beberapa segi termasuk sel tumbuhan mempunyai dinding sel. Secara amnya tumbuhan dibahagikan kepada :1.

2.

tumbuhan berbunga sama ada: 1. pokok berbuah 2. pokok tidak berbuah tumbuhan tidak berbunga.

Dari perspektif biologi, tumbuhan merujuk kepada organisma hidup dalam alam tumbuhan

Kesulitan dalam penakrifan
Istilah tumbuhan jauh lebih sukar untuk ditakrifkan dari anggapan biasa. Walaupun pakar botani menggambarkan Alam Tumbuhan, sempadan pentakrifan ahli Tumbuhan adalah lebih ketat dari definisi biasa tumbuhan. Kita cenderung untuk menganggap tumbuhan sebagai organisma multicellular, eukaryotic yang biasanya tidak mempunyai organ deria atau pergerakan terkawal dan lengkap dengan akar, batang, dan daun. Bagaimanapun, secara botani hanya tumbuhan

dan daun". Istilah tumbuhan yang lebih luas adalah semua autotrof (autotroph) — iaitu. Kita tidak dapat memberikan jawapan yang pasti. memanggil cendawan (mushroom) sebagai tumbuhan. taxon (atau clade) perlu monophyletik. tumbuhan vaskular adalah tumbuhan yang kita sering nampak setiap hari. dan taxon atau clade sepatutnya merangkumi semua keturunan dari leluhur tunggal itu. Sistem pengelasan biologi semasa (lihat cladistics) cenderung untuk memberi penekanan perkaitan genetik antara organisma sebagai asas pengelasan. Tetapi agar berlaku adil. khususnya bakteria photoautotrophik dan cyanobacteria. sering dijumpai dalam rencana Wikipedia. Kemudian terdapat masalah bahawa kebanyakan orang. Dan terdapat agak banyak spesies tumbuhan berbunga. tetapi saprophytic. Masalah kekaburan atau persetujuan dalam istilah menggambarkan tumbuhan adalah pernyataan kefahaman (understanding statements). dan yang menumpukan kepada peranan biasa tumbuhan dalam sistem ekologi. dan bakteria yang merupakan parasit. fungi.. batang. Bagaimanapun terdapat fotoautotrof (photoautotrophs) dalam Prokaryote. Secara sempurna. yang menghasilkan makanannya sendiri daripada bahan mentah bukan organik dan cahaya matahari. tidak menepati istilah tersebut. termasuk botanis. walaupun mushroom adalah badan berbuah (fruiting body) fungus (Alam Fungi). contohnya: .xylem merupakan . seperti tumbuhan kanivor dan pokok janggut nabi. Cyanobacteria kadang-kala (bersebab) dikenali sebagai alga biruhijau. dan sesetengah tumbuhan vaskular. Ini adalah istilah yang manusahabah. semua organisma dalam taxon atau clade sepatutnya berkongsi leluhur tunggal. dan bukannya photoautotrophic sama sekali..vaskular (vascular plant) mempunyai "akar. Senarai ciri-ciri yang membezakan Tumbuhan (Plantae) daripada alam biologi lain memberikan sekurang-kurangnya takrifan teknikal. Satu cara lain mentakrifkan Alam Tumbuhan adalah untuk menentukan samaada semua organisma dalam alam boleh dijejak kepada leluhur tunggal.

. lihat tumbuhan bukan vaskular. Sistem pengelasan (lihat pengelasan saintifik) digunakan oleh para biologi untuk mengkatalog organisma yang hidup di bumi telah digunakan oleh beribu pakar sains yang meluangkan masa untuk melengkapkannya. lihat alga atau rumpai laut (seaweed). ia lebih selamat untuk menganggap perbincangan di atas merupakan tumbuhan vaskular (khususnya pakupakis.dalam tumbuhan vaskular dan bukan vaskular seperti ini dan ini dan ini ). Untuk tumbuhan vaskular secara umum. Secara umum ia tidak boleh dianggap merangkumi semua tumbuhan. Untuk tumbuhan koniferous lihat Pinophyta atau gymnosperm. lihat tumbuhan vaskular. tumbuhan berbunga. Sebenarnya. kita mesti memasukkan rujukan kepada sistem pengkelassan dalam kesemua usaha terpelajar untuk mendapatkan atau memberikan mamlumat mengenainya. Untuk tumbuhan berbunga lihat angiosperm. alga sehingga tumbuhan berbunga. • • • • • • • Untuk tumbuhan sebagaimana ditakrifkan dalam Alam Tumbuhan lihat di bawah.. Tumbuhan adalah sebahagian daripada usaha pengelasan dan samaada menentukan "tumbuhan" secara meluas atau khusus. . Sistem ini direka agar "berkecuali". Untuk mushrooms lihat cendawan atau fungi. dan beberapa yang lain) kecuali disebut berlainan (contoh.. .satu dari dua tisu pengangkutan dalam tumbuhan. Kemungkinan besar ia tidak merangkumi fungi atau bakteria. Untuk alga secara umum. konifer. mentakrifkan perkaitan evolusi antara kesemua spesies berlainan (termasuk yang hanya dikenali melalui fosil). Untuk tumbuhan bukan vaskular secara umum.

dan juga multiselular (multicellular) primitif. dan mempunyai dinding sel yang diperbuat dengan selulus (cellulose ). Alam tumbuhan adalah kumpulan monophyletik mengandungi organisma eukaryotik yang melakukan fotosintesis menggunakan klorofil a dan b. gametophyte dan sporophyte berubah bentuk dan fungsi yang amat berlainan. bergantung kepada air untuk menyebarkan spora. koloni. Kebanyakannya adalah haploid. tetapi yang lain menunjukkan generasi perantaraan (alternation of generations) antara haploid dan bentuk diploid. Kumpulan dalam organisasi aras ini. menguasai daratan. sporophyte kekal kecil dan bergantung kepada leluhurnya sepanjang tempoh hayatnya yang singkat. rumit (Embryophyte) mula muncul di daratan. Alam ini mengandungi beberapa kumpulan alga hijau yang berevolasi dari leleuhur yang sama dengan tumbuhan hijau. Dalam tempoh Silurian. kebanyakannya adalah bersel tunggal unicellular dan dikelaskan dalam alam paraphyletik Protista. menyimpan hasil fotosintesis sebagai kanji dalam kloroplas (chloroplasts) tempat ia dihasilkan. liverworts Division Anthocerotophyta. embryophytes baru muncul dengan adaptasi membolehkan mereka mengatasi had ini. secara berkumpulan dikenali sebagai bryophytes. hornworts Division Bryophyta. berjurai (filamentous). dikenali sebagai gametophyte dan sporophyte. lumut Kesemua bentuk ini adalah kecil dan terhad kepada persekitaran lembab. termasuk: • • • Division Hepaticophyta (Marchantiomorpha). Dalam tempoh tertentu semasa Palaeozoik. yang mengalami radiasi perubahan besar-besaran dalam tempoh Devonian. . mempunyai kloroplast yang diikat oleh selaput berkembar double membrane. tumbuhan multiselular.Evolusi dan pengelasan Alam Tumbuhan Alam tumbuhan Plantae (atau Viridaeplantae) adalah kumpulan monophyletik eukaryote (organisma dengan sel bernukleas (nucleated)). Lebih 60 jurai lineages utama eukaryotes telah dikenal pasti. Alga hijau mempunyai beberapa bentuk: flagellate. Dalam bentuk baru ini.

Coniferophyta) Division Gnetophyta (Gnetae) Division Magnoliophyta (tumbuhan berbunga. Kumpulan spermatophytes yang masih hidup termasuk: • • • • • Division Cycadophyta (Cycads) Division Ginkgophyta (Ginkgo) Division Pinophyta (Conifers. gametophytelah yang mengecut sepenuhnya. Angiosperms adalah kumpulan tumbuhan terakhir muncul. Dalam bentuk ini. Taxa tumbuhan vaskular merangkumi: • • • Division Lycopodiophyta (Lycopsida). moonworts dan paku-pakis anggur grape-ferns o Marattiopsida o leptosporangiate atau paku-pakis sebenar "true ferns Spermatophytes. adders-tongues. Dalam kebanyakan tumbuhan ini. yang mengangkut air keseluruh organisma. atau tumbuhan berbiji benih (seed plants) merupakan kumpulan tumbuhan vaskular yang berpecah (diversified ) pada akhir Palaeozoic. ketika tempoh Jurassik. dan dengan ini dikenali sebagai tumbuhan vaskular. horsetails Division Pteridophyta (Filicopsida). paku-pakis whisk o Ophioglossophyta (Ophioglossales). sporophyte bertindak sebagai individual terasing. Anthophyta) Division ini dibahagikan kepada gymnosperms (empat yang pertama:benih terdedah naked seeds). paku-pakis o Psilotophyta (Psilotales). dan sporophyte muda memulakan kehidupannya dalam biji benih yang terbentuk pada pokok tua. dengan gametophyte kekal amat kecil. lumut belantan club mosses Division Equisetophyta (Equisetopsida). dengan perkembangan radiation utama dalam tempoh Cretaceous yang menyebabkan Angiosperms menjadi tumbuhan darat utama dalam kebanyakan biome. dan tumbuhan berbunga atau angiosperms. .Kumpulan ini biasanya mempunyai ketahanan kutikel (cuticle) kepada kekeringan (desiccation). dan mempunyai tisu vaskular.

biasanya dijumpai di kawasan iklim sederhana (temperate) dan boreal. atau tumbuhan renek tanpa batang yang jelas. Tanaman makanan termasuk buah. terdapat juga pengelasan tumbuhan melalui cara lain yang akan dibincangkan di sini. tumbuhan vaskular samada herba (tidak berkayu) atau berkayu. . atau pendekatan yang paling popular berasaskan sistem tersebut.Kategori tumbuhan Sebagai tambahan kepada pengelasan saintifik tumbuhan. tumbuhan berkayu selalunya pokok dengan satu atau beberapa batang dan dahan yang tumbuh jauh dari tanah. Tumbuhan boleh diatur menurut pola tumbuhan bermusim. atau desiduous dan kehilangan daun mereka pada sebahagian tahun. Tumbuhan saka vaskular mungkin malarhijau. Tanaman juga dibahagikan menurut penggunaan mereka. Dwitahunan ( Biennial): hidup selama dua musim. selalunya membiak pada tahun kedua. Kebanyakan tumbuhan desiduous. tetapi peningkatan populasi alga biasanya bermusim. Saka (Perennial): hidup lama selama beberapa musim. Walaupun tumbuhan ringkas seperti alga secara individual mempunyai tempoh hayat yang ringkas dan istilah berikut tidak boleh digunakan. herba. dan dahan yang hampir dengan permukaan tanah. dan sesetengah tumbuhan tropika dan subtropika kehilangan daun mereka pada musim kemarau. kehilangan daun mereka pada musim sejuk. • • • Tahunan: hidup dan membiak dalam tempoh satu musim sahaja. dan mengekalkan daun mereka sepanjang tahun. terus membiak apabila mencapai tahap matang. dan rempah. sayur-sayuran.

Pokok.500 µm/h dalam sesetengah spesies memanjat yang tidak perlu membazir tenaga untuk menghasilkan tisu penyokong yang keras (contoh Pueraria montana) Jenis Tumbuhan.m/h (contoh sesetengah lumut). Pokok renek 4. antara kurang dari 1 &mikro. Secara am pokok-pokok boleh dikelaskan seperti berikut: 1. dan daun. Pokok herba 5. dan sehingga 12. kebiasaannya 25-250 µm/h dalam kebanyakan pokok.Maklumat tumbuhan umum Kadar pertumbuhan tumbuhan amat berbeza. dahan. Pokok saka 2. Pokok rumput/rumpai • Kulat dan Cendawan . ranting. batang. Kulat & Alga • Pokok Tumbuhan ditakrifkan sebagai pokok apabila ia mempunyai akar. Pokok palma 3. Pokok parasit/tumpang 6.