Tumbuhan

Tumbuhan merupakan salah satu daripada alam benda hidup yang terdapat di alam semesta. Tumbuhan merupakan organisma yang terkandung dalam alam Plantae. Biasanya, organisma yang menjalankan proses fotosintesis diklasifikasikan sebagai tumbuhan. Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalani proses fotosintesis. Tumbuhan merangkumi semua benda hidup yang mampu menghasilkan makanan dengan menggunakan klorofil untuk menjalani proses fotosintesis dan menghasilkan kanji. Sel tumbuhan berbeza dengan sel haiwan dalam beberapa segi termasuk sel tumbuhan mempunyai dinding sel. Secara amnya tumbuhan dibahagikan kepada :1.

2.

tumbuhan berbunga sama ada: 1. pokok berbuah 2. pokok tidak berbuah tumbuhan tidak berbunga.

Dari perspektif biologi, tumbuhan merujuk kepada organisma hidup dalam alam tumbuhan

Kesulitan dalam penakrifan
Istilah tumbuhan jauh lebih sukar untuk ditakrifkan dari anggapan biasa. Walaupun pakar botani menggambarkan Alam Tumbuhan, sempadan pentakrifan ahli Tumbuhan adalah lebih ketat dari definisi biasa tumbuhan. Kita cenderung untuk menganggap tumbuhan sebagai organisma multicellular, eukaryotic yang biasanya tidak mempunyai organ deria atau pergerakan terkawal dan lengkap dengan akar, batang, dan daun. Bagaimanapun, secara botani hanya tumbuhan

Satu cara lain mentakrifkan Alam Tumbuhan adalah untuk menentukan samaada semua organisma dalam alam boleh dijejak kepada leluhur tunggal. tumbuhan vaskular adalah tumbuhan yang kita sering nampak setiap hari. dan sesetengah tumbuhan vaskular.xylem merupakan . dan daun". walaupun mushroom adalah badan berbuah (fruiting body) fungus (Alam Fungi). Ini adalah istilah yang manusahabah. Kemudian terdapat masalah bahawa kebanyakan orang. dan bakteria yang merupakan parasit. Sistem pengelasan biologi semasa (lihat cladistics) cenderung untuk memberi penekanan perkaitan genetik antara organisma sebagai asas pengelasan. Tetapi agar berlaku adil... Istilah tumbuhan yang lebih luas adalah semua autotrof (autotroph) — iaitu. Cyanobacteria kadang-kala (bersebab) dikenali sebagai alga biruhijau. contohnya: . Senarai ciri-ciri yang membezakan Tumbuhan (Plantae) daripada alam biologi lain memberikan sekurang-kurangnya takrifan teknikal. yang menghasilkan makanannya sendiri daripada bahan mentah bukan organik dan cahaya matahari. khususnya bakteria photoautotrophik dan cyanobacteria. Bagaimanapun terdapat fotoautotrof (photoautotrophs) dalam Prokaryote. termasuk botanis. Secara sempurna. memanggil cendawan (mushroom) sebagai tumbuhan. sering dijumpai dalam rencana Wikipedia. dan taxon atau clade sepatutnya merangkumi semua keturunan dari leluhur tunggal itu. Masalah kekaburan atau persetujuan dalam istilah menggambarkan tumbuhan adalah pernyataan kefahaman (understanding statements). fungi. dan yang menumpukan kepada peranan biasa tumbuhan dalam sistem ekologi. Dan terdapat agak banyak spesies tumbuhan berbunga.vaskular (vascular plant) mempunyai "akar. tidak menepati istilah tersebut. seperti tumbuhan kanivor dan pokok janggut nabi. dan bukannya photoautotrophic sama sekali. tetapi saprophytic. Kita tidak dapat memberikan jawapan yang pasti. taxon (atau clade) perlu monophyletik. batang. semua organisma dalam taxon atau clade sepatutnya berkongsi leluhur tunggal.

. Untuk tumbuhan berbunga lihat angiosperm. Sebenarnya. Untuk mushrooms lihat cendawan atau fungi. kita mesti memasukkan rujukan kepada sistem pengkelassan dalam kesemua usaha terpelajar untuk mendapatkan atau memberikan mamlumat mengenainya. Untuk tumbuhan vaskular secara umum.. • • • • • • • Untuk tumbuhan sebagaimana ditakrifkan dalam Alam Tumbuhan lihat di bawah.. Untuk alga secara umum. Kemungkinan besar ia tidak merangkumi fungi atau bakteria. tumbuhan berbunga.satu dari dua tisu pengangkutan dalam tumbuhan. Untuk tumbuhan bukan vaskular secara umum. dan beberapa yang lain) kecuali disebut berlainan (contoh. Tumbuhan adalah sebahagian daripada usaha pengelasan dan samaada menentukan "tumbuhan" secara meluas atau khusus. mentakrifkan perkaitan evolusi antara kesemua spesies berlainan (termasuk yang hanya dikenali melalui fosil). lihat alga atau rumpai laut (seaweed). Untuk tumbuhan koniferous lihat Pinophyta atau gymnosperm. alga sehingga tumbuhan berbunga. lihat tumbuhan bukan vaskular. lihat tumbuhan vaskular. Sistem pengelasan (lihat pengelasan saintifik) digunakan oleh para biologi untuk mengkatalog organisma yang hidup di bumi telah digunakan oleh beribu pakar sains yang meluangkan masa untuk melengkapkannya. Secara umum ia tidak boleh dianggap merangkumi semua tumbuhan. Sistem ini direka agar "berkecuali". ia lebih selamat untuk menganggap perbincangan di atas merupakan tumbuhan vaskular (khususnya pakupakis..dalam tumbuhan vaskular dan bukan vaskular seperti ini dan ini dan ini ). . konifer.

Dalam tempoh Silurian. Lebih 60 jurai lineages utama eukaryotes telah dikenal pasti. Dalam tempoh tertentu semasa Palaeozoik.Evolusi dan pengelasan Alam Tumbuhan Alam tumbuhan Plantae (atau Viridaeplantae) adalah kumpulan monophyletik eukaryote (organisma dengan sel bernukleas (nucleated)). tetapi yang lain menunjukkan generasi perantaraan (alternation of generations) antara haploid dan bentuk diploid. yang mengalami radiasi perubahan besar-besaran dalam tempoh Devonian. Kebanyakannya adalah haploid. berjurai (filamentous). Alam tumbuhan adalah kumpulan monophyletik mengandungi organisma eukaryotik yang melakukan fotosintesis menggunakan klorofil a dan b. sporophyte kekal kecil dan bergantung kepada leluhurnya sepanjang tempoh hayatnya yang singkat. dan juga multiselular (multicellular) primitif. lumut Kesemua bentuk ini adalah kecil dan terhad kepada persekitaran lembab. koloni. kebanyakannya adalah bersel tunggal unicellular dan dikelaskan dalam alam paraphyletik Protista. bergantung kepada air untuk menyebarkan spora. rumit (Embryophyte) mula muncul di daratan. Kumpulan dalam organisasi aras ini. liverworts Division Anthocerotophyta. embryophytes baru muncul dengan adaptasi membolehkan mereka mengatasi had ini. secara berkumpulan dikenali sebagai bryophytes. Dalam bentuk baru ini. mempunyai kloroplast yang diikat oleh selaput berkembar double membrane. hornworts Division Bryophyta. tumbuhan multiselular. menguasai daratan. . termasuk: • • • Division Hepaticophyta (Marchantiomorpha). dan mempunyai dinding sel yang diperbuat dengan selulus (cellulose ). menyimpan hasil fotosintesis sebagai kanji dalam kloroplas (chloroplasts) tempat ia dihasilkan. dikenali sebagai gametophyte dan sporophyte. Alga hijau mempunyai beberapa bentuk: flagellate. gametophyte dan sporophyte berubah bentuk dan fungsi yang amat berlainan. Alam ini mengandungi beberapa kumpulan alga hijau yang berevolasi dari leleuhur yang sama dengan tumbuhan hijau.

dan dengan ini dikenali sebagai tumbuhan vaskular. Dalam bentuk ini. dan sporophyte muda memulakan kehidupannya dalam biji benih yang terbentuk pada pokok tua. . lumut belantan club mosses Division Equisetophyta (Equisetopsida). sporophyte bertindak sebagai individual terasing. moonworts dan paku-pakis anggur grape-ferns o Marattiopsida o leptosporangiate atau paku-pakis sebenar "true ferns Spermatophytes. paku-pakis o Psilotophyta (Psilotales). ketika tempoh Jurassik. dengan perkembangan radiation utama dalam tempoh Cretaceous yang menyebabkan Angiosperms menjadi tumbuhan darat utama dalam kebanyakan biome. dan mempunyai tisu vaskular. yang mengangkut air keseluruh organisma. paku-pakis whisk o Ophioglossophyta (Ophioglossales). dengan gametophyte kekal amat kecil. atau tumbuhan berbiji benih (seed plants) merupakan kumpulan tumbuhan vaskular yang berpecah (diversified ) pada akhir Palaeozoic. Kumpulan spermatophytes yang masih hidup termasuk: • • • • • Division Cycadophyta (Cycads) Division Ginkgophyta (Ginkgo) Division Pinophyta (Conifers.Kumpulan ini biasanya mempunyai ketahanan kutikel (cuticle) kepada kekeringan (desiccation). horsetails Division Pteridophyta (Filicopsida). gametophytelah yang mengecut sepenuhnya. Coniferophyta) Division Gnetophyta (Gnetae) Division Magnoliophyta (tumbuhan berbunga. Anthophyta) Division ini dibahagikan kepada gymnosperms (empat yang pertama:benih terdedah naked seeds). Angiosperms adalah kumpulan tumbuhan terakhir muncul. adders-tongues. dan tumbuhan berbunga atau angiosperms. Taxa tumbuhan vaskular merangkumi: • • • Division Lycopodiophyta (Lycopsida). Dalam kebanyakan tumbuhan ini.

dan rempah. atau tumbuhan renek tanpa batang yang jelas. dan dahan yang hampir dengan permukaan tanah. atau pendekatan yang paling popular berasaskan sistem tersebut. Dwitahunan ( Biennial): hidup selama dua musim. atau desiduous dan kehilangan daun mereka pada sebahagian tahun. terus membiak apabila mencapai tahap matang. Tumbuhan boleh diatur menurut pola tumbuhan bermusim. Walaupun tumbuhan ringkas seperti alga secara individual mempunyai tempoh hayat yang ringkas dan istilah berikut tidak boleh digunakan. Tumbuhan saka vaskular mungkin malarhijau.Kategori tumbuhan Sebagai tambahan kepada pengelasan saintifik tumbuhan. . tetapi peningkatan populasi alga biasanya bermusim. Tanaman juga dibahagikan menurut penggunaan mereka. kehilangan daun mereka pada musim sejuk. dan sesetengah tumbuhan tropika dan subtropika kehilangan daun mereka pada musim kemarau. sayur-sayuran. Kebanyakan tumbuhan desiduous. tumbuhan berkayu selalunya pokok dengan satu atau beberapa batang dan dahan yang tumbuh jauh dari tanah. Saka (Perennial): hidup lama selama beberapa musim. terdapat juga pengelasan tumbuhan melalui cara lain yang akan dibincangkan di sini. • • • Tahunan: hidup dan membiak dalam tempoh satu musim sahaja. Tanaman makanan termasuk buah. dan mengekalkan daun mereka sepanjang tahun. selalunya membiak pada tahun kedua. herba. tumbuhan vaskular samada herba (tidak berkayu) atau berkayu. biasanya dijumpai di kawasan iklim sederhana (temperate) dan boreal.

batang.m/h (contoh sesetengah lumut). Pokok rumput/rumpai • Kulat dan Cendawan . Kulat & Alga • Pokok Tumbuhan ditakrifkan sebagai pokok apabila ia mempunyai akar.Maklumat tumbuhan umum Kadar pertumbuhan tumbuhan amat berbeza. Secara am pokok-pokok boleh dikelaskan seperti berikut: 1. kebiasaannya 25-250 µm/h dalam kebanyakan pokok. ranting. Pokok saka 2. dahan. Pokok palma 3. dan daun. Pokok parasit/tumpang 6. Pokok. Pokok renek 4.500 µm/h dalam sesetengah spesies memanjat yang tidak perlu membazir tenaga untuk menghasilkan tisu penyokong yang keras (contoh Pueraria montana) Jenis Tumbuhan. antara kurang dari 1 &mikro. dan sehingga 12. Pokok herba 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful