P. 1
Tumbuhan

Tumbuhan

|Views: 4|Likes:
Published by Dahlia Tambajong

More info:

Published by: Dahlia Tambajong on Feb 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2014

pdf

text

original

Tumbuhan

Tumbuhan merupakan salah satu daripada alam benda hidup yang terdapat di alam semesta. Tumbuhan merupakan organisma yang terkandung dalam alam Plantae. Biasanya, organisma yang menjalankan proses fotosintesis diklasifikasikan sebagai tumbuhan. Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk menjalani proses fotosintesis. Tumbuhan merangkumi semua benda hidup yang mampu menghasilkan makanan dengan menggunakan klorofil untuk menjalani proses fotosintesis dan menghasilkan kanji. Sel tumbuhan berbeza dengan sel haiwan dalam beberapa segi termasuk sel tumbuhan mempunyai dinding sel. Secara amnya tumbuhan dibahagikan kepada :1.

2.

tumbuhan berbunga sama ada: 1. pokok berbuah 2. pokok tidak berbuah tumbuhan tidak berbunga.

Dari perspektif biologi, tumbuhan merujuk kepada organisma hidup dalam alam tumbuhan

Kesulitan dalam penakrifan
Istilah tumbuhan jauh lebih sukar untuk ditakrifkan dari anggapan biasa. Walaupun pakar botani menggambarkan Alam Tumbuhan, sempadan pentakrifan ahli Tumbuhan adalah lebih ketat dari definisi biasa tumbuhan. Kita cenderung untuk menganggap tumbuhan sebagai organisma multicellular, eukaryotic yang biasanya tidak mempunyai organ deria atau pergerakan terkawal dan lengkap dengan akar, batang, dan daun. Bagaimanapun, secara botani hanya tumbuhan

Bagaimanapun terdapat fotoautotrof (photoautotrophs) dalam Prokaryote. dan taxon atau clade sepatutnya merangkumi semua keturunan dari leluhur tunggal itu.xylem merupakan .. khususnya bakteria photoautotrophik dan cyanobacteria. Tetapi agar berlaku adil. taxon (atau clade) perlu monophyletik. Satu cara lain mentakrifkan Alam Tumbuhan adalah untuk menentukan samaada semua organisma dalam alam boleh dijejak kepada leluhur tunggal. Senarai ciri-ciri yang membezakan Tumbuhan (Plantae) daripada alam biologi lain memberikan sekurang-kurangnya takrifan teknikal. termasuk botanis. dan bakteria yang merupakan parasit. dan yang menumpukan kepada peranan biasa tumbuhan dalam sistem ekologi. dan bukannya photoautotrophic sama sekali. Kemudian terdapat masalah bahawa kebanyakan orang. Ini adalah istilah yang manusahabah. Istilah tumbuhan yang lebih luas adalah semua autotrof (autotroph) — iaitu. Kita tidak dapat memberikan jawapan yang pasti. walaupun mushroom adalah badan berbuah (fruiting body) fungus (Alam Fungi). tumbuhan vaskular adalah tumbuhan yang kita sering nampak setiap hari. Dan terdapat agak banyak spesies tumbuhan berbunga. sering dijumpai dalam rencana Wikipedia. yang menghasilkan makanannya sendiri daripada bahan mentah bukan organik dan cahaya matahari. Cyanobacteria kadang-kala (bersebab) dikenali sebagai alga biruhijau.vaskular (vascular plant) mempunyai "akar. Secara sempurna. dan sesetengah tumbuhan vaskular. batang. seperti tumbuhan kanivor dan pokok janggut nabi. Sistem pengelasan biologi semasa (lihat cladistics) cenderung untuk memberi penekanan perkaitan genetik antara organisma sebagai asas pengelasan. tetapi saprophytic. contohnya: . tidak menepati istilah tersebut. fungi.. Masalah kekaburan atau persetujuan dalam istilah menggambarkan tumbuhan adalah pernyataan kefahaman (understanding statements). dan daun". memanggil cendawan (mushroom) sebagai tumbuhan. semua organisma dalam taxon atau clade sepatutnya berkongsi leluhur tunggal.

lihat tumbuhan bukan vaskular. Untuk tumbuhan berbunga lihat angiosperm. Untuk tumbuhan koniferous lihat Pinophyta atau gymnosperm.satu dari dua tisu pengangkutan dalam tumbuhan. Untuk mushrooms lihat cendawan atau fungi. lihat alga atau rumpai laut (seaweed). • • • • • • • Untuk tumbuhan sebagaimana ditakrifkan dalam Alam Tumbuhan lihat di bawah. alga sehingga tumbuhan berbunga. . Kemungkinan besar ia tidak merangkumi fungi atau bakteria. Untuk tumbuhan vaskular secara umum. Sistem pengelasan (lihat pengelasan saintifik) digunakan oleh para biologi untuk mengkatalog organisma yang hidup di bumi telah digunakan oleh beribu pakar sains yang meluangkan masa untuk melengkapkannya.. Sistem ini direka agar "berkecuali".. ia lebih selamat untuk menganggap perbincangan di atas merupakan tumbuhan vaskular (khususnya pakupakis.. lihat tumbuhan vaskular. dan beberapa yang lain) kecuali disebut berlainan (contoh.dalam tumbuhan vaskular dan bukan vaskular seperti ini dan ini dan ini ). Untuk tumbuhan bukan vaskular secara umum. tumbuhan berbunga. Untuk alga secara umum. Sebenarnya. konifer. kita mesti memasukkan rujukan kepada sistem pengkelassan dalam kesemua usaha terpelajar untuk mendapatkan atau memberikan mamlumat mengenainya. mentakrifkan perkaitan evolusi antara kesemua spesies berlainan (termasuk yang hanya dikenali melalui fosil). Secara umum ia tidak boleh dianggap merangkumi semua tumbuhan. Tumbuhan adalah sebahagian daripada usaha pengelasan dan samaada menentukan "tumbuhan" secara meluas atau khusus. .

yang mengalami radiasi perubahan besar-besaran dalam tempoh Devonian. berjurai (filamentous). dan juga multiselular (multicellular) primitif. mempunyai kloroplast yang diikat oleh selaput berkembar double membrane. menyimpan hasil fotosintesis sebagai kanji dalam kloroplas (chloroplasts) tempat ia dihasilkan. . Alam tumbuhan adalah kumpulan monophyletik mengandungi organisma eukaryotik yang melakukan fotosintesis menggunakan klorofil a dan b. lumut Kesemua bentuk ini adalah kecil dan terhad kepada persekitaran lembab. Dalam bentuk baru ini. Kumpulan dalam organisasi aras ini. liverworts Division Anthocerotophyta. hornworts Division Bryophyta.Evolusi dan pengelasan Alam Tumbuhan Alam tumbuhan Plantae (atau Viridaeplantae) adalah kumpulan monophyletik eukaryote (organisma dengan sel bernukleas (nucleated)). embryophytes baru muncul dengan adaptasi membolehkan mereka mengatasi had ini. dan mempunyai dinding sel yang diperbuat dengan selulus (cellulose ). koloni. dikenali sebagai gametophyte dan sporophyte. Kebanyakannya adalah haploid. Alga hijau mempunyai beberapa bentuk: flagellate. Dalam tempoh tertentu semasa Palaeozoik. secara berkumpulan dikenali sebagai bryophytes. Dalam tempoh Silurian. tetapi yang lain menunjukkan generasi perantaraan (alternation of generations) antara haploid dan bentuk diploid. bergantung kepada air untuk menyebarkan spora. gametophyte dan sporophyte berubah bentuk dan fungsi yang amat berlainan. Alam ini mengandungi beberapa kumpulan alga hijau yang berevolasi dari leleuhur yang sama dengan tumbuhan hijau. sporophyte kekal kecil dan bergantung kepada leluhurnya sepanjang tempoh hayatnya yang singkat. menguasai daratan. termasuk: • • • Division Hepaticophyta (Marchantiomorpha). Lebih 60 jurai lineages utama eukaryotes telah dikenal pasti. kebanyakannya adalah bersel tunggal unicellular dan dikelaskan dalam alam paraphyletik Protista. rumit (Embryophyte) mula muncul di daratan. tumbuhan multiselular.

Kumpulan spermatophytes yang masih hidup termasuk: • • • • • Division Cycadophyta (Cycads) Division Ginkgophyta (Ginkgo) Division Pinophyta (Conifers.Kumpulan ini biasanya mempunyai ketahanan kutikel (cuticle) kepada kekeringan (desiccation). Angiosperms adalah kumpulan tumbuhan terakhir muncul. paku-pakis o Psilotophyta (Psilotales). . adders-tongues. yang mengangkut air keseluruh organisma. ketika tempoh Jurassik. paku-pakis whisk o Ophioglossophyta (Ophioglossales). Coniferophyta) Division Gnetophyta (Gnetae) Division Magnoliophyta (tumbuhan berbunga. Dalam kebanyakan tumbuhan ini. dan tumbuhan berbunga atau angiosperms. dengan gametophyte kekal amat kecil. horsetails Division Pteridophyta (Filicopsida). Taxa tumbuhan vaskular merangkumi: • • • Division Lycopodiophyta (Lycopsida). lumut belantan club mosses Division Equisetophyta (Equisetopsida). dan sporophyte muda memulakan kehidupannya dalam biji benih yang terbentuk pada pokok tua. sporophyte bertindak sebagai individual terasing. atau tumbuhan berbiji benih (seed plants) merupakan kumpulan tumbuhan vaskular yang berpecah (diversified ) pada akhir Palaeozoic. moonworts dan paku-pakis anggur grape-ferns o Marattiopsida o leptosporangiate atau paku-pakis sebenar "true ferns Spermatophytes. Dalam bentuk ini. dengan perkembangan radiation utama dalam tempoh Cretaceous yang menyebabkan Angiosperms menjadi tumbuhan darat utama dalam kebanyakan biome. Anthophyta) Division ini dibahagikan kepada gymnosperms (empat yang pertama:benih terdedah naked seeds). dan mempunyai tisu vaskular. dan dengan ini dikenali sebagai tumbuhan vaskular. gametophytelah yang mengecut sepenuhnya.

Tanaman makanan termasuk buah. terus membiak apabila mencapai tahap matang. dan mengekalkan daun mereka sepanjang tahun. Tumbuhan boleh diatur menurut pola tumbuhan bermusim. dan sesetengah tumbuhan tropika dan subtropika kehilangan daun mereka pada musim kemarau. Walaupun tumbuhan ringkas seperti alga secara individual mempunyai tempoh hayat yang ringkas dan istilah berikut tidak boleh digunakan. sayur-sayuran. dan dahan yang hampir dengan permukaan tanah. selalunya membiak pada tahun kedua. atau pendekatan yang paling popular berasaskan sistem tersebut. tumbuhan vaskular samada herba (tidak berkayu) atau berkayu. Tanaman juga dibahagikan menurut penggunaan mereka. Tumbuhan saka vaskular mungkin malarhijau. tumbuhan berkayu selalunya pokok dengan satu atau beberapa batang dan dahan yang tumbuh jauh dari tanah. kehilangan daun mereka pada musim sejuk. atau tumbuhan renek tanpa batang yang jelas. . Saka (Perennial): hidup lama selama beberapa musim. • • • Tahunan: hidup dan membiak dalam tempoh satu musim sahaja. tetapi peningkatan populasi alga biasanya bermusim. terdapat juga pengelasan tumbuhan melalui cara lain yang akan dibincangkan di sini. herba. biasanya dijumpai di kawasan iklim sederhana (temperate) dan boreal. Kebanyakan tumbuhan desiduous. Dwitahunan ( Biennial): hidup selama dua musim.Kategori tumbuhan Sebagai tambahan kepada pengelasan saintifik tumbuhan. atau desiduous dan kehilangan daun mereka pada sebahagian tahun. dan rempah.

500 µm/h dalam sesetengah spesies memanjat yang tidak perlu membazir tenaga untuk menghasilkan tisu penyokong yang keras (contoh Pueraria montana) Jenis Tumbuhan. dahan. Pokok renek 4. Pokok rumput/rumpai • Kulat dan Cendawan . Pokok. Pokok saka 2. batang. Pokok parasit/tumpang 6.Maklumat tumbuhan umum Kadar pertumbuhan tumbuhan amat berbeza. ranting. dan sehingga 12. Secara am pokok-pokok boleh dikelaskan seperti berikut: 1. dan daun.m/h (contoh sesetengah lumut). kebiasaannya 25-250 µm/h dalam kebanyakan pokok. Pokok herba 5. antara kurang dari 1 &mikro. Kulat & Alga • Pokok Tumbuhan ditakrifkan sebagai pokok apabila ia mempunyai akar. Pokok palma 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->