 Sendi adalah tempat pertemuan antara tulang-

tulang atau rawan dengan tulang.
 Sendi adalah titik pertemuan diantara tulang

dengan tulang atau antara rawan dengan tulang
 Semakin dekat titik pertemuan semakin terbatas

pergerakan
 Semakin jauh titik pertemuan semakin mudah

untuk membuat pergerakan namun ianya mudah terkehel atau mengalami dislokasi.

.

Sendi Sendi Sinovial Sendi Berfiber ( Sinartosis ) Sendi Sutur Sendi Sindesmosis Sendi Rawan Sendi Melongsor Sendi Elipsoid / Kondil Sendi Lesung Sendi Rawan Primer Sendi Rawan Sekunder Sendi Pangsi Sendi Engsel Sendi Pelana .

Sendi Berfiber ( Sinartosis )  Tisu berfiber yang menghubungkan permukaan artikular tulang  Terikat rapat antara satu sama lain dan tiada tiada kaviti didalamnya  Pergerakan sendi sedikit atau tiada sama sekali  Terbahagi kepada dua iaitu sendi sutur dan sendi sindesmosis .

i) Sendi Sutur Menghubungkan permukaan artikular tulang melalui lapisan nipis tisu berfiber Amat ketat dan tiada pergerakan pada sendi Bercantum dan menjadi tulang apabila dewasa .

ii) Sendi Sindesmosis Menghubungkan permukaan artikular tulang dengan tisu berfiber yang agak banyak Boleh digerakkan dan tidak menjadi tulang apabila dewasa Contoh : sendi antara hujung tibula dan fibia .

Sendi Rawan  Tisu rawan menjadi penghubung sendi bagi permukaan artikular tulang  Sendi ini mempunyai pergerakan yang amat sedikit atau tiada sama sekali  Terbahagi kepada dua :- a) Sendi rawan primer ( Sikondrosis ) b) Sendi rawan sekunder ( Simfisis ) .

i)Sendi Rawan Primer ( Sikondrosis )  Dikenali sebagai sendi rawan hialin kerana tulang dihubungkan melalui rawan hialin  Tidak bergerak dan menjadi tulang apabila dewasa  Contoh : plat epifis pada tulang yang baru tumbuh .

ii) Sendi Rawan Sekunder ( Simfisis )  Permukaan artikular tulang diselaputi rawan hialin dimana rawan hialin dihubungkan dengan tisu berfiber  Dikenali sebagai sendi rawan berfiber  Sendi ini boleh bergerak kerana tisu- tisu yang mencantumkan tulangtulang di dalam sendi ini agak tebal  Contoh : Sendi di antara badan vertebra .

Sendi Sinovial  Sendi paling banyak berfungsi dalam tubuh  Membolehkan pergerakan bebas diantara tulang- tulang yang terdapat didalamnya .

Sendi dan tulang dapat menampung berat badan seseorang b) Ligamen kapsul . Ciri-ciri yang serupa diantara pelbagai jenis sendi adalah :a) Rawan artikular atau hialin .dikelilingi dan diselaputi oleh sarung tisu berfiber bagi memegang tulang .melindungi dari berlaku kecederaan -melekat di sepanjang batas permukaan artikular .Tulang bersentuhan diliputi hialin .Tisu berfiber ini longgar dan pergerakan bebas dilakukan .

Melicinkan pergerakan sendi .Bendalir sinovial dirembeskan .Setiap sendi mempunyai kandungan bendalir sinovial yang berbeza .c) Kaviti Sendi .Membolehkan sendi sentiasa basah dan membekalkan nutrien kepada tulang artikular *.Terletak diantara permukaan artikular d) Membran sinovial .Lapisan epitelium skuamus ringkas yang menutupi permukaan dalam kapsul termasuk permukaan tulang didalam sendi yang tidak diselaputi rawan hialin .

.

SENDI MELONGSOR SENDI ELIPSOID/ KONDIL SENDI ENGSEL SENDI PELANA SENDI PANGSI SENDI LESUNG .

iaitu satu bahagian tulang bergerak ke hadapan. • Contoh : pergerakan leher. . • Contoh : pergerakan buku lali dan pergelangan tangan. • Contoh : sendi siku dan lutut. Sendi Paksi • Mempunyai paksi yang membolehkan pergerakan berputar. ke kanan dan ke kiri. Sendi Engsel • Terbatas pada satu satah. ke belakang.Sendi Melongsor • Membolehkan pergerakan melongsor.

Sendi Kondil • Membolehkan pergerakan bukan sahaja ke hadapan. Sendi Lesung • Membolehkan pergerakan yang maksimum. ke kanan dan kiri. . • Contoh : sendi antara trapezius karpus dengan metakarpus ibu jari. ke belakang. sedikit ke kanan dan kiri. • Contoh : sendi antara pergerakan tangan Sendi Pelana • Membolehkan pergerakan ke hadapan. • Contoh : sendi pada bahu dan pinggul. ke belakang.

lenturan dan pelipatan .Fungsi Sendi  Fungsi utama dalah membuat pergerakan  Dibahagikan kepada empat iaitu :- a) Gerakan meluncur – gerakan diantara dua permukaan pipih b) Gerakan bersudut – arah pergerakan berlaku seperti fleksi.

c)Gerakan putaran.pergerakan mengitari tulang lain atau dalam tulang lain d)Gerakan sirkumduksi – Kombinasi gerakan putaran dan bersudut .

.Masalah Kesihatan Yang Melibatkan Sendi  Artritis Septik – keradangan akut yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.

lutut.pergelangan tangan dan buku lali.siku. Artritis Reumatoid Juvenil – keradangan sendi yang bermula semasa kanak-kanak (sebelum 16 tahun). .  Sendi yang terlibat .

 Biasanya dihidapi oleh orang dewasa (20tahun ke atas) . Artritis Reumatoid – melibatkan sendi-sendi kecil pada awalnya kemudian merebak.

 Gout – pemendapan hablur asid urik di sendi-sendi. (Aras asid urik yang tinggi dalam darah hyperurisemia) .

perubahan sekunder. . dan pemusnahan sel-sel tulang rawan yang terdapat di sekitar sendi. Osteoatritis – penipisan permukaan.

Perubahan Struktur Sendi  Sendi akan menjadi kaku dan kurang fleksibel apabila umur semakin meningkat. .  Mineral boleh deposit di dalam beberapa sendi (menjadi keras lalu menjadi kapur).  Bendalir dalam sendi mungkin berkurangan dan tulang rawan pula bergeser dan menghakis.

 Sendi jari pula akan kehilangan rawan dan tulang akan menebal.  Sesetengah sendi seperti buku lali biasanya mengalami perubahan sedikit dengan penuaan. . Sendi pinggul dan lutut akan mula kehilangan struktur (perubahan degeneratif).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful