 Sendi adalah tempat pertemuan antara tulang-

tulang atau rawan dengan tulang.
 Sendi adalah titik pertemuan diantara tulang

dengan tulang atau antara rawan dengan tulang
 Semakin dekat titik pertemuan semakin terbatas

pergerakan
 Semakin jauh titik pertemuan semakin mudah

untuk membuat pergerakan namun ianya mudah terkehel atau mengalami dislokasi.

.

Sendi Sendi Sinovial Sendi Berfiber ( Sinartosis ) Sendi Sutur Sendi Sindesmosis Sendi Rawan Sendi Melongsor Sendi Elipsoid / Kondil Sendi Lesung Sendi Rawan Primer Sendi Rawan Sekunder Sendi Pangsi Sendi Engsel Sendi Pelana .

Sendi Berfiber ( Sinartosis )  Tisu berfiber yang menghubungkan permukaan artikular tulang  Terikat rapat antara satu sama lain dan tiada tiada kaviti didalamnya  Pergerakan sendi sedikit atau tiada sama sekali  Terbahagi kepada dua iaitu sendi sutur dan sendi sindesmosis .

i) Sendi Sutur Menghubungkan permukaan artikular tulang melalui lapisan nipis tisu berfiber Amat ketat dan tiada pergerakan pada sendi Bercantum dan menjadi tulang apabila dewasa .

ii) Sendi Sindesmosis Menghubungkan permukaan artikular tulang dengan tisu berfiber yang agak banyak Boleh digerakkan dan tidak menjadi tulang apabila dewasa Contoh : sendi antara hujung tibula dan fibia .

Sendi Rawan  Tisu rawan menjadi penghubung sendi bagi permukaan artikular tulang  Sendi ini mempunyai pergerakan yang amat sedikit atau tiada sama sekali  Terbahagi kepada dua :- a) Sendi rawan primer ( Sikondrosis ) b) Sendi rawan sekunder ( Simfisis ) .

i)Sendi Rawan Primer ( Sikondrosis )  Dikenali sebagai sendi rawan hialin kerana tulang dihubungkan melalui rawan hialin  Tidak bergerak dan menjadi tulang apabila dewasa  Contoh : plat epifis pada tulang yang baru tumbuh .

ii) Sendi Rawan Sekunder ( Simfisis )  Permukaan artikular tulang diselaputi rawan hialin dimana rawan hialin dihubungkan dengan tisu berfiber  Dikenali sebagai sendi rawan berfiber  Sendi ini boleh bergerak kerana tisu- tisu yang mencantumkan tulangtulang di dalam sendi ini agak tebal  Contoh : Sendi di antara badan vertebra .

Sendi Sinovial  Sendi paling banyak berfungsi dalam tubuh  Membolehkan pergerakan bebas diantara tulang- tulang yang terdapat didalamnya .

dikelilingi dan diselaputi oleh sarung tisu berfiber bagi memegang tulang .melindungi dari berlaku kecederaan -melekat di sepanjang batas permukaan artikular .Sendi dan tulang dapat menampung berat badan seseorang b) Ligamen kapsul .Tisu berfiber ini longgar dan pergerakan bebas dilakukan .Tulang bersentuhan diliputi hialin . Ciri-ciri yang serupa diantara pelbagai jenis sendi adalah :a) Rawan artikular atau hialin .

Membolehkan sendi sentiasa basah dan membekalkan nutrien kepada tulang artikular *.Bendalir sinovial dirembeskan .Melicinkan pergerakan sendi .Setiap sendi mempunyai kandungan bendalir sinovial yang berbeza .c) Kaviti Sendi .Lapisan epitelium skuamus ringkas yang menutupi permukaan dalam kapsul termasuk permukaan tulang didalam sendi yang tidak diselaputi rawan hialin .Terletak diantara permukaan artikular d) Membran sinovial .

.

SENDI MELONGSOR SENDI ELIPSOID/ KONDIL SENDI ENGSEL SENDI PELANA SENDI PANGSI SENDI LESUNG .

ke belakang. iaitu satu bahagian tulang bergerak ke hadapan. ke kanan dan ke kiri. • Contoh : pergerakan buku lali dan pergelangan tangan. .Sendi Melongsor • Membolehkan pergerakan melongsor. • Contoh : sendi siku dan lutut. • Contoh : pergerakan leher. Sendi Engsel • Terbatas pada satu satah. Sendi Paksi • Mempunyai paksi yang membolehkan pergerakan berputar.

ke belakang. . • Contoh : sendi pada bahu dan pinggul. • Contoh : sendi antara trapezius karpus dengan metakarpus ibu jari. ke kanan dan kiri. sedikit ke kanan dan kiri. Sendi Lesung • Membolehkan pergerakan yang maksimum.Sendi Kondil • Membolehkan pergerakan bukan sahaja ke hadapan. • Contoh : sendi antara pergerakan tangan Sendi Pelana • Membolehkan pergerakan ke hadapan. ke belakang.

lenturan dan pelipatan .Fungsi Sendi  Fungsi utama dalah membuat pergerakan  Dibahagikan kepada empat iaitu :- a) Gerakan meluncur – gerakan diantara dua permukaan pipih b) Gerakan bersudut – arah pergerakan berlaku seperti fleksi.

pergerakan mengitari tulang lain atau dalam tulang lain d)Gerakan sirkumduksi – Kombinasi gerakan putaran dan bersudut .c)Gerakan putaran.

Masalah Kesihatan Yang Melibatkan Sendi  Artritis Septik – keradangan akut yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. .

pergelangan tangan dan buku lali. lutut. . Artritis Reumatoid Juvenil – keradangan sendi yang bermula semasa kanak-kanak (sebelum 16 tahun).siku.  Sendi yang terlibat .

 Artritis Reumatoid – melibatkan sendi-sendi kecil pada awalnya kemudian merebak.  Biasanya dihidapi oleh orang dewasa (20tahun ke atas) .

 Gout – pemendapan hablur asid urik di sendi-sendi. (Aras asid urik yang tinggi dalam darah hyperurisemia) .

dan pemusnahan sel-sel tulang rawan yang terdapat di sekitar sendi. perubahan sekunder. Osteoatritis – penipisan permukaan. .

.Perubahan Struktur Sendi  Sendi akan menjadi kaku dan kurang fleksibel apabila umur semakin meningkat.  Mineral boleh deposit di dalam beberapa sendi (menjadi keras lalu menjadi kapur).  Bendalir dalam sendi mungkin berkurangan dan tulang rawan pula bergeser dan menghakis.

 Sendi jari pula akan kehilangan rawan dan tulang akan menebal. .  Sesetengah sendi seperti buku lali biasanya mengalami perubahan sedikit dengan penuaan. Sendi pinggul dan lutut akan mula kehilangan struktur (perubahan degeneratif).