Terkejut (shock) atau renjatan

Kesakitan yang amat sangat atau kehilangan darah atau kehilangan cair dalam badan yang banyak atau teperanjat. Boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal.

Punca Berlaku Renjatan a. Cara Kerja Atau Tindakan Tidak Selamat • Membuat Kerja-Kerja Elektrik Tanpa Mengasingkan Bekalan.

Kerja-kerja senggaraan atau pengujian litar tanpa mengasingkan bekalan berkemungkinan besar boleh menyebabkan terjadinya renjatan elektrik. • Tidak Mematuhi Prosedur Kerja Selamat.

Setiap pekerja hendaklah sentiasa mematuhi prosedur kerja selamat yang telah ditetapkan oleh peraturan dan standard bagi mengelakkan daripada berlakunya renjatan elektrik. b. Kecacatan Pada Sistem Elektrik • Arus Bocor.

Arus bocor atau arus bocor ke bumi akan menyebabkan bingkai logam menjadi hidup dan bertenaga. Ini boleh mendatangkan bahaya renjatan elektrik kepada pekerja, pengguna atau orang awam jika terpegang atau bersentuh bingkai logam tersebut. • Konduktor Terdedah Atau Kabel Terputus:

Konduktor yang terdedah atau kabel yang terputus dan hidup (bertenaga) akan menyebabkan renjatan elektrik apabila disentuh. Hendaklah dengan segera mematikan atau mengasingkan dari punca bekalan dan melaporkan kepada pihak yang bertanggungjawab.

Kaedah rawatan  Jika mangsa tidak sedarkan diri buka salur udara dengan serta merta. Periksa penafasan dan nadi mangsa. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan dan CPR jika perlu Jika mangsa tidak sedar tapi masih bernafas, letakan dalam kedudukan pemulihan. Sejukkan sebarang luka terbakar dengan air sejuk yang banyak seperti rawatan terbakar.

 