JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 11 : PENGENALAN HADIS

Nama : _______________________

Tingkatan Tarikh

: _________ : _________

B1D4E1 - Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) memberi isyarat atau menyatakan pengertian hadis. 1. Apakah erti hadis dari segi istilah? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ B2D4E1 - 1. Menyatakan maksud hadis al-Aqwal dan al-Af’al. - 2. Menerangkan syarat-syarat perawi hadis. Instrumen 1 : Ujian bertulis Lengkapkan jadual berikut :

HADIS
Hadis al-Aqwal ialah ___________________________________ ___________________________________ Hadis Al-Af’al ialah ______________________________________ ______________________________________

Lengkapkan rajah di bawah tentang syarat-syarat perawi hadis : SYARAT PERAWI HADIS

Baligh

Waspada

Disemak oleh:
B1

SKOR YANG DICAPAI:
B2 B3 B4 B5 B6

………………………………………….. ( )

Bil 1. 5. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . 4.T Sumber hukum kedua Tidak boleh dibaca di dalam solat.Menyatakan perbezaan Hadis Nabawi.W.JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 11 : PENGENALAN HADIS Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : __________ : __________ B3D4E1 . hadis Qudsi dengan al-Quran. Hadis Qudsi dan Al-Quran. Nyatakan perbezaan Hadis Nabawi. Tidak perlu berwuduk untuk menyentuhya Wahyu Allah disampaikan melalui Malaikat Jibril. Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 2. Hadis Nabawi Hadis Qudsi Al-Quran Lafaz dan makna daripada Allah S.. 3.

a. 4.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D5E1 . kepada orang yang berpegang teguh kepada al-Quran dan hadis? _________________________________________________________________________ 4) Apakah hukum orang yang mengingkari atau meragui salah satu daripada keduanya? _________________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 3. 1) Nyatakan dua sumber utama hukum Islam.Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) atau memberi isyarat mengenai isi secara ringkas isi kandungan : • Al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin.w. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2) Apakah hukum berpegang dengan ajaran al-Quran dan hadis? _________________________________________________________________________ 3) Apakah jaminan Rasululllah s. 2. 1. Anda pernah dengar nama al-Quran dan hadis? Ya / Tidak Anda pernah mendengar orang membaca al-Quran? Ya / Tidak Anda tahu apa itu hadis Ya / Tidak Adakah al-Quran dan hadis panduan hidup orang Islam? Ya / Tidak B2D5E1 – Menyatakan isi kandungan al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin.. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .

( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .. Arahan : Lengkapkan ruangan di bawah dengan jawapan yang betul KESAN MEMAHAMI AL-QURAN DAN HADIS Mendapat pahala Akibat menolak dan mempersendakan al-Quran dan hadis Penyakit sosial berleluasa dalam masyarakat.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D5E1 – Menjelaskan isi kandungan hadis iaitu al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin.W. Setiap amalan baik tidak diterima oleh Allah S.T Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….

Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1. Orang yang menolak ajaran al-Quran dan hadis akan terbatal iman mereka. Terangkan dua kelebihan berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis. Tandakan () atau () pada pernyataan di bawah: Bil 1 2 3 4 5 Pernyataan Kita wajib berpegang teguh kepada ajaran al-Quran dan hadis.. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG () atau () SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 . Orang yang berpegang teguh dengan ajaran al-Quran dan hadis akan sesat. 1) 2) _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Senarai semak. Mengapakah orang yang berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis tidak akan sesat? _________________________________________________________________________ 3. Disemak oleh: …………………………………………. Orang yang tidak memahami isi kandungan al-Quran akan mendapat ganjaran pahala. Nyatakan dua kelebihan berpegang teguh kepada al-Quran dan hadis.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D4E1 – Menyatakan isi kandungan hadis dengan betul iaitu al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. Seseorang yang memahami al-Quran akan sentiasa berada di jalan yang benar. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2.

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D4E1 – Mengamalkankan isi kandungan hadis dengan betul dan istiqamah : • Al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. Saya suka membaca al-Quran. Saya membaca hadis setiap hari. _________________________________________________________________________ 3. Jelaskan dua kesan buruk menafsirkan al-Quran dan hadis berdasarkan fikiran sendiri.a. Senaraikan dua ciri orang yang berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis. Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1.. Saya boleh membezakan perkara yang baik dengan yang buruk. 1) ______________________________________________________________________ 2) ______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya membaca al-Quran setiap hari. Saya membaca al-Quran dengan kemahuan saya sendiri.w. Nyatakan contoh percakapan orang yang mempersendakan hadis Rasulullah s. Saya yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian. Saya suka mengkaji tentang maksud hadis. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . _________________________________________________________________________ 2. Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Saya tidak pernah melakukan kemungkaran. Saya sentiasa berfikiran positif.

Pelajar menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran. Pelajar boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk. Pelajar mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Instrumen : Soal selidik Nama pelajar: ______________________________________________ Nombor kad pengenalan: _____________________________________ Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Soalan Pelajar membaca al-Quran setiap hari. Pelajar mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. Pelajar suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain.Mengamalkan isi kandungan hadis pilihan dengan betul. Pelajar suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan. Pelajar mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN B6D4E1 . istiqamah dan Boleh dicontohi iaitu al-Quran dan Hadis Panduan Hidup Mukmin. puasa sunat) Pelajar yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Pelajar tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). Rakan-rakan sebaya menjadikan pelajar tempat rujukan jika ada masalah. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Pelajar suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan..

Ya / Tidak Band 2 : B2D5E1 – Menyatakan isi kandungan ilmu pengetahuan asas kejayaan 1) Nyatakan dua saranan Rasulullah SAW yang terdapat di dalam hadis. 4.Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) atau memberi isyarat mengenai isi secara ringkas isi kandungan : • ilmu pengetahuan asas kejayaan . ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 1..PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D5E1 . 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2) Siapakah yang dimaksudkan “golongan kelima” ? _________________________________________________________________________ 3) Nyatakan dua ciri ilmu yang berguna. Adakah anda suka menuntut ilmu ? Ya / Tidak Pada pendapat anda. Adakah anda faham maksud hadis yang telah dibaca? Ya / Tidak 2. adakah menuntut ilmu itu hanya dengan pergi ke sekolah sahaja? Ya / Tidak Saya suka mempelajari sesuatu yang baru dan berfaedah. 3.

Arahan : Lengkapkan ruangan di bawah dengan jawapan yang betul.. AKIBAT HIDUP TANPA ILMU Tidak dapat membangunkan umat Islam FAEDAH ORANG YANG BERILMU Dapat membezakan di antara yang hak dengan yang batil Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D5E1 – Menjelaskan isi kandungan hadis iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .

Nyatakan tiga cara untuk memperoleh ilmu pengetahuan. 1) 2) ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. ( ) .. 1) 2) Nyatakan dua peranan orang yang berilmu kepada masyarakat dan negara. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) _________________________________________________________________ ___ 2. Nyatakan dua kelebihan menjadi orang berilmu. Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1. _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D4E1 – Menyatakan isi kandungan hadis dengan betul iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan.

1. 2 Orang yang berilmu akan disisih dan dipandang rendah oleh masyarakat. 5 Orang yang menghayati saranan hadis akan berasa malas untuk mencari dan menuntut ilmu. Nyatakan dua contoh ilmu yang memberi manfaat kepada diri. 3 Mendampingi orang berilmu akan menjadikan seseorang suka kepada ilmu pengetahuan. 1) 2) ______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Soal selidik Tandakan () atau () pada pernyataan di bawah: Bil Pernyataan 1 Setiap orang Islam sama ada lelaki atau perempuan diwajibkan untuk menuntut ilmu. Disemak oleh: B1 () atau () SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : __________ : __________ • B5D4E1 – Mengamalkankan isi kandungan hadis dengan betul dan istiqamah : ilmu pengetahuan asas kejayaan. Nyatakan dua pengajaran daripada hadis. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 3. agama dan negara.. agama dan negara. ( ) . 4 Orang yang berilmu akan mendapat ganjaran pahala dan keredhaan Allah SWT. Nyatakan dua contoh ilmu yang tidak mendatangkan manfaat kepada diri. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2.

Selalu menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau. Pelajar boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk.. ( ) . Pelajar mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis.JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D4E1 . Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Soalan Pelajar membaca al-Quran setiap hari. Pelajar mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. Selalu mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan di sekolah tentang pelajaran. Rakan-rakan sebaya menjadikan pelajar tempat rujukan jika ada masalah. istiqamah dan boleh dicontohi iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan. Pelajar suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan. Menepati jadual belajar yang telah disediakan. Pelajar tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). puasa sunat) Pelajar yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Pelajar suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan. Pelajar menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran. Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….Mengamalkan isi kandungan hadis pilihan dengan betul. Pelajar suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. Pelajar mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful