JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 11 : PENGENALAN HADIS

Nama : _______________________

Tingkatan Tarikh

: _________ : _________

B1D4E1 - Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) memberi isyarat atau menyatakan pengertian hadis. 1. Apakah erti hadis dari segi istilah? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ B2D4E1 - 1. Menyatakan maksud hadis al-Aqwal dan al-Af’al. - 2. Menerangkan syarat-syarat perawi hadis. Instrumen 1 : Ujian bertulis Lengkapkan jadual berikut :

HADIS
Hadis al-Aqwal ialah ___________________________________ ___________________________________ Hadis Al-Af’al ialah ______________________________________ ______________________________________

Lengkapkan rajah di bawah tentang syarat-syarat perawi hadis : SYARAT PERAWI HADIS

Baligh

Waspada

Disemak oleh:
B1

SKOR YANG DICAPAI:
B2 B3 B4 B5 B6

………………………………………….. ( )

JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 11 : PENGENALAN HADIS Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : __________ : __________ B3D4E1 .Menyatakan perbezaan Hadis Nabawi. hadis Qudsi dengan al-Quran. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .W. 4.. Hadis Qudsi dan Al-Quran. 5. 3. 2. Hadis Nabawi Hadis Qudsi Al-Quran Lafaz dan makna daripada Allah S. Tidak perlu berwuduk untuk menyentuhya Wahyu Allah disampaikan melalui Malaikat Jibril. Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Bil 1. Nyatakan perbezaan Hadis Nabawi.T Sumber hukum kedua Tidak boleh dibaca di dalam solat.

( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . 4. 1) Nyatakan dua sumber utama hukum Islam. 3.. 1. kepada orang yang berpegang teguh kepada al-Quran dan hadis? _________________________________________________________________________ 4) Apakah hukum orang yang mengingkari atau meragui salah satu daripada keduanya? _________________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 2.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D5E1 .Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) atau memberi isyarat mengenai isi secara ringkas isi kandungan : • Al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. Anda pernah dengar nama al-Quran dan hadis? Ya / Tidak Anda pernah mendengar orang membaca al-Quran? Ya / Tidak Anda tahu apa itu hadis Ya / Tidak Adakah al-Quran dan hadis panduan hidup orang Islam? Ya / Tidak B2D5E1 – Menyatakan isi kandungan al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2) Apakah hukum berpegang dengan ajaran al-Quran dan hadis? _________________________________________________________________________ 3) Apakah jaminan Rasululllah s.a.w.

W. Setiap amalan baik tidak diterima oleh Allah S.T Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D5E1 – Menjelaskan isi kandungan hadis iaitu al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin.. Arahan : Lengkapkan ruangan di bawah dengan jawapan yang betul KESAN MEMAHAMI AL-QURAN DAN HADIS Mendapat pahala Akibat menolak dan mempersendakan al-Quran dan hadis Penyakit sosial berleluasa dalam masyarakat.

Mengapakah orang yang berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis tidak akan sesat? _________________________________________________________________________ 3. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2. Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1. Tandakan () atau () pada pernyataan di bawah: Bil 1 2 3 4 5 Pernyataan Kita wajib berpegang teguh kepada ajaran al-Quran dan hadis. Terangkan dua kelebihan berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG () atau () SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 . Seseorang yang memahami al-Quran akan sentiasa berada di jalan yang benar. 1) 2) _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Senarai semak.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D4E1 – Menyatakan isi kandungan hadis dengan betul iaitu al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. Disemak oleh: …………………………………………. Nyatakan dua kelebihan berpegang teguh kepada al-Quran dan hadis. Orang yang tidak memahami isi kandungan al-Quran akan mendapat ganjaran pahala.. Orang yang berpegang teguh dengan ajaran al-Quran dan hadis akan sesat. Orang yang menolak ajaran al-Quran dan hadis akan terbatal iman mereka.

Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Senaraikan dua ciri orang yang berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis. Saya sentiasa berfikiran positif.. 1) ______________________________________________________________________ 2) ______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya membaca al-Quran setiap hari. Saya boleh membezakan perkara yang baik dengan yang buruk. Saya membaca al-Quran dengan kemahuan saya sendiri. _________________________________________________________________________ 2.a. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .w. Jelaskan dua kesan buruk menafsirkan al-Quran dan hadis berdasarkan fikiran sendiri. _________________________________________________________________________ 3. Nyatakan contoh percakapan orang yang mempersendakan hadis Rasulullah s. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian. Saya suka membaca al-Quran. Saya yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Saya membaca hadis setiap hari. Saya tidak pernah melakukan kemungkaran.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D4E1 – Mengamalkankan isi kandungan hadis dengan betul dan istiqamah : • Al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. Saya suka mengkaji tentang maksud hadis. Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1.

istiqamah dan Boleh dicontohi iaitu al-Quran dan Hadis Panduan Hidup Mukmin. Instrumen : Soal selidik Nama pelajar: ______________________________________________ Nombor kad pengenalan: _____________________________________ Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Soalan Pelajar membaca al-Quran setiap hari. Pelajar mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .. Pelajar mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. Pelajar mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Pelajar boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk.Mengamalkan isi kandungan hadis pilihan dengan betul. Pelajar tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). Rakan-rakan sebaya menjadikan pelajar tempat rujukan jika ada masalah. puasa sunat) Pelajar yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Pelajar suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Pelajar menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran. Pelajar suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan. Pelajar suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN B6D4E1 .

adakah menuntut ilmu itu hanya dengan pergi ke sekolah sahaja? Ya / Tidak Saya suka mempelajari sesuatu yang baru dan berfaedah. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2) Siapakah yang dimaksudkan “golongan kelima” ? _________________________________________________________________________ 3) Nyatakan dua ciri ilmu yang berguna. Adakah anda faham maksud hadis yang telah dibaca? Ya / Tidak 2. Adakah anda suka menuntut ilmu ? Ya / Tidak Pada pendapat anda. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D5E1 . 1. 3.Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) atau memberi isyarat mengenai isi secara ringkas isi kandungan : • ilmu pengetahuan asas kejayaan . Ya / Tidak Band 2 : B2D5E1 – Menyatakan isi kandungan ilmu pengetahuan asas kejayaan 1) Nyatakan dua saranan Rasulullah SAW yang terdapat di dalam hadis. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . 4..

. Arahan : Lengkapkan ruangan di bawah dengan jawapan yang betul. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D5E1 – Menjelaskan isi kandungan hadis iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan. AKIBAT HIDUP TANPA ILMU Tidak dapat membangunkan umat Islam FAEDAH ORANG YANG BERILMU Dapat membezakan di antara yang hak dengan yang batil Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….

_________________________________________________________________ _________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1. ( ) . 1) 2) Nyatakan dua peranan orang yang berilmu kepada masyarakat dan negara. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) _________________________________________________________________ ___ 2.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D4E1 – Menyatakan isi kandungan hadis dengan betul iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan. Nyatakan dua kelebihan menjadi orang berilmu. 1) 2) ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. Nyatakan tiga cara untuk memperoleh ilmu pengetahuan..

.JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : __________ : __________ • B5D4E1 – Mengamalkankan isi kandungan hadis dengan betul dan istiqamah : ilmu pengetahuan asas kejayaan. Nyatakan dua contoh ilmu yang tidak mendatangkan manfaat kepada diri. 3 Mendampingi orang berilmu akan menjadikan seseorang suka kepada ilmu pengetahuan. 1. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2. 5 Orang yang menghayati saranan hadis akan berasa malas untuk mencari dan menuntut ilmu. Nyatakan dua contoh ilmu yang memberi manfaat kepada diri. agama dan negara. 1) 2) ______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Soal selidik Tandakan () atau () pada pernyataan di bawah: Bil Pernyataan 1 Setiap orang Islam sama ada lelaki atau perempuan diwajibkan untuk menuntut ilmu. Nyatakan dua pengajaran daripada hadis. ( ) . 4 Orang yang berilmu akan mendapat ganjaran pahala dan keredhaan Allah SWT. Disemak oleh: B1 () atau () SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. agama dan negara. 2 Orang yang berilmu akan disisih dan dipandang rendah oleh masyarakat. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 3.

Pelajar boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk. Pelajar mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. puasa sunat) Pelajar yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis.. Pelajar mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. Menepati jadual belajar yang telah disediakan. Selalu mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan di sekolah tentang pelajaran. Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Pelajar tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). Selalu menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau. istiqamah dan boleh dicontohi iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan. Pelajar menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran. ( ) .Mengamalkan isi kandungan hadis pilihan dengan betul. Rakan-rakan sebaya menjadikan pelajar tempat rujukan jika ada masalah. Pelajar suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Soalan Pelajar membaca al-Quran setiap hari. Pelajar mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. Pelajar suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan.JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D4E1 . Pelajar suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.