JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 11 : PENGENALAN HADIS

Nama : _______________________

Tingkatan Tarikh

: _________ : _________

B1D4E1 - Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) memberi isyarat atau menyatakan pengertian hadis. 1. Apakah erti hadis dari segi istilah? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ B2D4E1 - 1. Menyatakan maksud hadis al-Aqwal dan al-Af’al. - 2. Menerangkan syarat-syarat perawi hadis. Instrumen 1 : Ujian bertulis Lengkapkan jadual berikut :

HADIS
Hadis al-Aqwal ialah ___________________________________ ___________________________________ Hadis Al-Af’al ialah ______________________________________ ______________________________________

Lengkapkan rajah di bawah tentang syarat-syarat perawi hadis : SYARAT PERAWI HADIS

Baligh

Waspada

Disemak oleh:
B1

SKOR YANG DICAPAI:
B2 B3 B4 B5 B6

………………………………………….. ( )

Menyatakan perbezaan Hadis Nabawi. 4.W. Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Tidak perlu berwuduk untuk menyentuhya Wahyu Allah disampaikan melalui Malaikat Jibril. Nyatakan perbezaan Hadis Nabawi. Hadis Nabawi Hadis Qudsi Al-Quran Lafaz dan makna daripada Allah S. Hadis Qudsi dan Al-Quran. 5. hadis Qudsi dengan al-Quran. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .T Sumber hukum kedua Tidak boleh dibaca di dalam solat.. 3. Bil 1. 2.JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 11 : PENGENALAN HADIS Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : __________ : __________ B3D4E1 .

( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D5E1 . kepada orang yang berpegang teguh kepada al-Quran dan hadis? _________________________________________________________________________ 4) Apakah hukum orang yang mengingkari atau meragui salah satu daripada keduanya? _________________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2) Apakah hukum berpegang dengan ajaran al-Quran dan hadis? _________________________________________________________________________ 3) Apakah jaminan Rasululllah s. 2..Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) atau memberi isyarat mengenai isi secara ringkas isi kandungan : • Al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. Anda pernah dengar nama al-Quran dan hadis? Ya / Tidak Anda pernah mendengar orang membaca al-Quran? Ya / Tidak Anda tahu apa itu hadis Ya / Tidak Adakah al-Quran dan hadis panduan hidup orang Islam? Ya / Tidak B2D5E1 – Menyatakan isi kandungan al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin.a. 1. 3.w. 1) Nyatakan dua sumber utama hukum Islam. 4.

( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG ..W.T Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D5E1 – Menjelaskan isi kandungan hadis iaitu al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. Arahan : Lengkapkan ruangan di bawah dengan jawapan yang betul KESAN MEMAHAMI AL-QURAN DAN HADIS Mendapat pahala Akibat menolak dan mempersendakan al-Quran dan hadis Penyakit sosial berleluasa dalam masyarakat. Setiap amalan baik tidak diterima oleh Allah S.

Seseorang yang memahami al-Quran akan sentiasa berada di jalan yang benar. Mengapakah orang yang berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis tidak akan sesat? _________________________________________________________________________ 3. Orang yang tidak memahami isi kandungan al-Quran akan mendapat ganjaran pahala.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D4E1 – Menyatakan isi kandungan hadis dengan betul iaitu al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. Nyatakan dua kelebihan berpegang teguh kepada al-Quran dan hadis. Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1. 1) 2) _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Senarai semak. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG () atau () SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 . 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2. Orang yang menolak ajaran al-Quran dan hadis akan terbatal iman mereka. Terangkan dua kelebihan berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis.. Orang yang berpegang teguh dengan ajaran al-Quran dan hadis akan sesat. Tandakan () atau () pada pernyataan di bawah: Bil 1 2 3 4 5 Pernyataan Kita wajib berpegang teguh kepada ajaran al-Quran dan hadis. Disemak oleh: ………………………………………….

_________________________________________________________________________ 2. Saya yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. _________________________________________________________________________ 3. Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1. Nyatakan contoh percakapan orang yang mempersendakan hadis Rasulullah s. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D4E1 – Mengamalkankan isi kandungan hadis dengan betul dan istiqamah : • Al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. Saya tidak pernah melakukan kemungkaran. Saya membaca hadis setiap hari.. Saya suka membaca al-Quran.w. 1) ______________________________________________________________________ 2) ______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya membaca al-Quran setiap hari. Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . Saya sentiasa berfikiran positif. Saya membaca al-Quran dengan kemahuan saya sendiri. Jelaskan dua kesan buruk menafsirkan al-Quran dan hadis berdasarkan fikiran sendiri. Saya suka mengkaji tentang maksud hadis.a. Senaraikan dua ciri orang yang berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis. Saya boleh membezakan perkara yang baik dengan yang buruk.

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN B6D4E1 . Pelajar suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan. Pelajar suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. istiqamah dan Boleh dicontohi iaitu al-Quran dan Hadis Panduan Hidup Mukmin. Instrumen : Soal selidik Nama pelajar: ______________________________________________ Nombor kad pengenalan: _____________________________________ Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Soalan Pelajar membaca al-Quran setiap hari. Pelajar mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha.Mengamalkan isi kandungan hadis pilihan dengan betul. Pelajar suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan.. Pelajar mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . Pelajar tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. puasa sunat) Pelajar yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Pelajar boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk. Rakan-rakan sebaya menjadikan pelajar tempat rujukan jika ada masalah. Pelajar mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Pelajar menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran.

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D5E1 . 1. adakah menuntut ilmu itu hanya dengan pergi ke sekolah sahaja? Ya / Tidak Saya suka mempelajari sesuatu yang baru dan berfaedah. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2) Siapakah yang dimaksudkan “golongan kelima” ? _________________________________________________________________________ 3) Nyatakan dua ciri ilmu yang berguna.Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) atau memberi isyarat mengenai isi secara ringkas isi kandungan : • ilmu pengetahuan asas kejayaan . 3. 4. Adakah anda faham maksud hadis yang telah dibaca? Ya / Tidak 2. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Adakah anda suka menuntut ilmu ? Ya / Tidak Pada pendapat anda. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . Ya / Tidak Band 2 : B2D5E1 – Menyatakan isi kandungan ilmu pengetahuan asas kejayaan 1) Nyatakan dua saranan Rasulullah SAW yang terdapat di dalam hadis..

. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . AKIBAT HIDUP TANPA ILMU Tidak dapat membangunkan umat Islam FAEDAH ORANG YANG BERILMU Dapat membezakan di antara yang hak dengan yang batil Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Arahan : Lengkapkan ruangan di bawah dengan jawapan yang betul.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D5E1 – Menjelaskan isi kandungan hadis iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan.

1) 2) ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. Nyatakan dua kelebihan menjadi orang berilmu. Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D4E1 – Menyatakan isi kandungan hadis dengan betul iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) _________________________________________________________________ ___ 2.. ( ) . _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 1) 2) Nyatakan dua peranan orang yang berilmu kepada masyarakat dan negara. Nyatakan tiga cara untuk memperoleh ilmu pengetahuan.

5 Orang yang menghayati saranan hadis akan berasa malas untuk mencari dan menuntut ilmu. ( ) . 1. Nyatakan dua pengajaran daripada hadis. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2. 1) 2) ______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Soal selidik Tandakan () atau () pada pernyataan di bawah: Bil Pernyataan 1 Setiap orang Islam sama ada lelaki atau perempuan diwajibkan untuk menuntut ilmu.JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : __________ : __________ • B5D4E1 – Mengamalkankan isi kandungan hadis dengan betul dan istiqamah : ilmu pengetahuan asas kejayaan. 2 Orang yang berilmu akan disisih dan dipandang rendah oleh masyarakat. Disemak oleh: B1 () atau () SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….. agama dan negara. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 3. Nyatakan dua contoh ilmu yang memberi manfaat kepada diri. 3 Mendampingi orang berilmu akan menjadikan seseorang suka kepada ilmu pengetahuan. Nyatakan dua contoh ilmu yang tidak mendatangkan manfaat kepada diri. agama dan negara. 4 Orang yang berilmu akan mendapat ganjaran pahala dan keredhaan Allah SWT.

Pelajar suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan. Pelajar boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk.. Selalu mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan di sekolah tentang pelajaran. Pelajar suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan. Pelajar mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha.Mengamalkan isi kandungan hadis pilihan dengan betul. Pelajar suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Soalan Pelajar membaca al-Quran setiap hari. Selalu menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau. Rakan-rakan sebaya menjadikan pelajar tempat rujukan jika ada masalah. Menepati jadual belajar yang telah disediakan. Pelajar tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). ( ) .JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D4E1 . Pelajar menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran. istiqamah dan boleh dicontohi iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan. Pelajar mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. puasa sunat) Pelajar yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Pelajar mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful