JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 11 : PENGENALAN HADIS

Nama : _______________________

Tingkatan Tarikh

: _________ : _________

B1D4E1 - Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) memberi isyarat atau menyatakan pengertian hadis. 1. Apakah erti hadis dari segi istilah? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ B2D4E1 - 1. Menyatakan maksud hadis al-Aqwal dan al-Af’al. - 2. Menerangkan syarat-syarat perawi hadis. Instrumen 1 : Ujian bertulis Lengkapkan jadual berikut :

HADIS
Hadis al-Aqwal ialah ___________________________________ ___________________________________ Hadis Al-Af’al ialah ______________________________________ ______________________________________

Lengkapkan rajah di bawah tentang syarat-syarat perawi hadis : SYARAT PERAWI HADIS

Baligh

Waspada

Disemak oleh:
B1

SKOR YANG DICAPAI:
B2 B3 B4 B5 B6

………………………………………….. ( )

2. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . 5. Tidak perlu berwuduk untuk menyentuhya Wahyu Allah disampaikan melalui Malaikat Jibril. Hadis Nabawi Hadis Qudsi Al-Quran Lafaz dan makna daripada Allah S. 3.Menyatakan perbezaan Hadis Nabawi. Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Hadis Qudsi dan Al-Quran. Nyatakan perbezaan Hadis Nabawi. hadis Qudsi dengan al-Quran.T Sumber hukum kedua Tidak boleh dibaca di dalam solat. 4.JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 11 : PENGENALAN HADIS Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : __________ : __________ B3D4E1 .W. Bil 1..

1.w. 3. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2) Apakah hukum berpegang dengan ajaran al-Quran dan hadis? _________________________________________________________________________ 3) Apakah jaminan Rasululllah s. 1) Nyatakan dua sumber utama hukum Islam. 4.Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) atau memberi isyarat mengenai isi secara ringkas isi kandungan : • Al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. kepada orang yang berpegang teguh kepada al-Quran dan hadis? _________________________________________________________________________ 4) Apakah hukum orang yang mengingkari atau meragui salah satu daripada keduanya? _________________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Anda pernah dengar nama al-Quran dan hadis? Ya / Tidak Anda pernah mendengar orang membaca al-Quran? Ya / Tidak Anda tahu apa itu hadis Ya / Tidak Adakah al-Quran dan hadis panduan hidup orang Islam? Ya / Tidak B2D5E1 – Menyatakan isi kandungan al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D5E1 . ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . 2..a.

Arahan : Lengkapkan ruangan di bawah dengan jawapan yang betul KESAN MEMAHAMI AL-QURAN DAN HADIS Mendapat pahala Akibat menolak dan mempersendakan al-Quran dan hadis Penyakit sosial berleluasa dalam masyarakat. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D5E1 – Menjelaskan isi kandungan hadis iaitu al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin.T Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….W.. Setiap amalan baik tidak diterima oleh Allah S.

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D4E1 – Menyatakan isi kandungan hadis dengan betul iaitu al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. 1) 2) _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Senarai semak. Tandakan () atau () pada pernyataan di bawah: Bil 1 2 3 4 5 Pernyataan Kita wajib berpegang teguh kepada ajaran al-Quran dan hadis. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2. Mengapakah orang yang berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis tidak akan sesat? _________________________________________________________________________ 3. Orang yang berpegang teguh dengan ajaran al-Quran dan hadis akan sesat.. Disemak oleh: …………………………………………. Nyatakan dua kelebihan berpegang teguh kepada al-Quran dan hadis. Orang yang tidak memahami isi kandungan al-Quran akan mendapat ganjaran pahala. Orang yang menolak ajaran al-Quran dan hadis akan terbatal iman mereka. Seseorang yang memahami al-Quran akan sentiasa berada di jalan yang benar. Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG () atau () SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 . Terangkan dua kelebihan berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis.

Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1.. Saya suka membaca al-Quran. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D4E1 – Mengamalkankan isi kandungan hadis dengan betul dan istiqamah : • Al-Quran dan hadis panduan hidup mukmin. Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….a. Senaraikan dua ciri orang yang berpegang teguh pada ajaran al-Quran dan hadis. Saya membaca hadis setiap hari. Saya membaca al-Quran dengan kemahuan saya sendiri. Saya boleh membezakan perkara yang baik dengan yang buruk. Saya tidak pernah melakukan kemungkaran. _________________________________________________________________________ 3.w. _________________________________________________________________________ 2. Saya yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. 1) ______________________________________________________________________ 2) ______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya membaca al-Quran setiap hari. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . Saya suka mengkaji tentang maksud hadis. Nyatakan contoh percakapan orang yang mempersendakan hadis Rasulullah s. Jelaskan dua kesan buruk menafsirkan al-Quran dan hadis berdasarkan fikiran sendiri. Saya sentiasa berfikiran positif.

. puasa sunat) Pelajar yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Pelajar menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran. Pelajar tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). Pelajar mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. Pelajar mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. Pelajar suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. Pelajar suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan. Pelajar mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Pelajar boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk. Instrumen : Soal selidik Nama pelajar: ______________________________________________ Nombor kad pengenalan: _____________________________________ Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Soalan Pelajar membaca al-Quran setiap hari.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 12 : AL-QURAN DAN HADIS PANDUAN HIDUP MUKMIN B6D4E1 . istiqamah dan Boleh dicontohi iaitu al-Quran dan Hadis Panduan Hidup Mukmin. Pelajar suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan. Rakan-rakan sebaya menjadikan pelajar tempat rujukan jika ada masalah. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG .Mengamalkan isi kandungan hadis pilihan dengan betul.

1. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Adakah anda suka menuntut ilmu ? Ya / Tidak Pada pendapat anda. ( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . 4.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D5E1 .Mengia / menggeleng / diam dengan pergerakan badan (body language) atau memberi isyarat mengenai isi secara ringkas isi kandungan : • ilmu pengetahuan asas kejayaan . 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2) Siapakah yang dimaksudkan “golongan kelima” ? _________________________________________________________________________ 3) Nyatakan dua ciri ilmu yang berguna. Adakah anda faham maksud hadis yang telah dibaca? Ya / Tidak 2. 3.. adakah menuntut ilmu itu hanya dengan pergi ke sekolah sahaja? Ya / Tidak Saya suka mempelajari sesuatu yang baru dan berfaedah. Ya / Tidak Band 2 : B2D5E1 – Menyatakan isi kandungan ilmu pengetahuan asas kejayaan 1) Nyatakan dua saranan Rasulullah SAW yang terdapat di dalam hadis.

( ) JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG . AKIBAT HIDUP TANPA ILMU Tidak dapat membangunkan umat Islam FAEDAH ORANG YANG BERILMU Dapat membezakan di antara yang hak dengan yang batil Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Arahan : Lengkapkan ruangan di bawah dengan jawapan yang betul.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D5E1 – Menjelaskan isi kandungan hadis iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan..

( ) . 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) _________________________________________________________________ ___ 2. Instrumen 1 : Soal jawab bertulis 1. Nyatakan tiga cara untuk memperoleh ilmu pengetahuan. 1) 2) ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….. 1) 2) Nyatakan dua peranan orang yang berilmu kepada masyarakat dan negara. Nyatakan dua kelebihan menjadi orang berilmu.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D4E1 – Menyatakan isi kandungan hadis dengan betul iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan.

3 Mendampingi orang berilmu akan menjadikan seseorang suka kepada ilmu pengetahuan. Disemak oleh: B1 () atau () SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Nyatakan dua contoh ilmu yang memberi manfaat kepada diri. 1. ( ) . 5 Orang yang menghayati saranan hadis akan berasa malas untuk mencari dan menuntut ilmu. 1) 2) ______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Instrumen 2 : Soal selidik Tandakan () atau () pada pernyataan di bawah: Bil Pernyataan 1 Setiap orang Islam sama ada lelaki atau perempuan diwajibkan untuk menuntut ilmu. Nyatakan dua contoh ilmu yang tidak mendatangkan manfaat kepada diri.JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : __________ : __________ • B5D4E1 – Mengamalkankan isi kandungan hadis dengan betul dan istiqamah : ilmu pengetahuan asas kejayaan. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 2. agama dan negara. agama dan negara. 1) _______________________________________________________________________ 2) _______________________________________________________________________ 3. 2 Orang yang berilmu akan disisih dan dipandang rendah oleh masyarakat. Nyatakan dua pengajaran daripada hadis.. 4 Orang yang berilmu akan mendapat ganjaran pahala dan keredhaan Allah SWT.

. Pelajar menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran.Mengamalkan isi kandungan hadis pilihan dengan betul. Pelajar mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Rakan-rakan sebaya menjadikan pelajar tempat rujukan jika ada masalah. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Soalan Pelajar membaca al-Quran setiap hari. Menepati jadual belajar yang telah disediakan. Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Pelajar suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. Pelajar tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). Selalu menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau. Pelajar mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. Pelajar mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. Selalu mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan di sekolah tentang pelajaran. puasa sunat) Pelajar yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Pelajar suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan. Pelajar boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk. Pelajar suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan. ( ) .JKD PENDIDIKAN ISLAM DAERAH KLUANG PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 13 : ILMU PENGETAHUAN ASAS KEJAYAAN Nama : _______________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D4E1 . istiqamah dan boleh dicontohi iaitu ilmu pengetahuan asas kejayaan.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.