P. 1
Panduan Instrumen Pbs Pendidikan Islam Tingkatan 1

Panduan Instrumen Pbs Pendidikan Islam Tingkatan 1

|Views: 531|Likes:
Published by Rasidi Saad

More info:

Published by: Rasidi Saad on Feb 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2014

pdf

text

original

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 14 : KONSEP AKIDAH

Nama : _____________________________________

Tingkatan Tarikh

: __________ : __________

B1D6E1 - Menyatakan pengertian akidah. 1. Apakah maksud ilmu akidah dari segi bahasa? _______________________________________________________________________ 2. Nyatakan maksud akidah dari segi istilah syarak. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________

B2D6E1 - Menyatakan ciri-ciri akidah yang betul dan akidah yang salah . Tandakan ( √ ) pada ruangan yang betul.
Ciri-ciri Akidah yang betul Akidah yang salah

Keyakinan yang teguh terhadap kewujudan, keesaan dan kekuasaan Allah S.W.T. Menafikan tentang keesaan dan kekuasaan Allah S.W.T. Mengamalkan kepercayaan yang bertentangan dengan al-Quran dan as-Sunnah. Menjauhkan diri daripada mensyirikkan Allah S.W.T. Kepercayaan dan keyakinan yang berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah. Melakukan perbuatan mensyirikkan Allah S.W.T. Disemak oleh:
B1

SKOR YANG DICAPAI:
B2 B3 B4 B5 B6

………………………………………….. ( )

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1

PELAJARAN 14 : KONSEP AKIDAH

Nama : _______________________________________

Tingkatan Tarikh

: __________ : __________

B2D6E2 - Menyatakan tujuan mempelajari akidah. 1. Nyatakan tiga tujuan mempelajari akidah. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) ____________________________________________________________________

Instrumen 2 : Menghasilkan pantun. Contoh dari guru : Dua tiga kucing berlari; Mana nak sama si kucing belang; Mari tetapkan iman di hati; Supaya akidah tidak hilang. Contoh daripada pelajar dalam tulisan jawi : __________________________________________________ ____________________________________________________ __________________________________________________ ____________________________________________________ Disemak oleh:
B1

SKOR YANG DICAPAI:
B2 B3 B4 B5 B6

………………………………………….. ( )

Nyatakan dua sumber utama akidah Islam. ( ) . ________________ _ ________________ _ ASPEK AKIDAH ISLAMIAH ________________ _ ________________ _ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 1.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _____________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D6E2 ..Menyatakan sumber utama akidah Islam. Arahan : Lengkapkan peta minda di bawah dengan jawapan yang tepat. 1) ______________________________________ 2) ______________________________________ B2D6E3 – Menyatakan empat aspek akidah Islamiah.

Perkara yang memantapkan akidah Perkataan Contoh Perbuatan Contoh _________________________________ _________________________________ Disemak oleh: B1 ___________________________________ ___________________________________ SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. ( ) ..PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D6E1 – Menyenaraikan perkara-perkara yang merosakkan akidah. 1. Senaraikan perkara-perkara yang boleh merosakkan akidah dari segi : a) Perkataan 1) _________________________________________________________ 2) _________________________________________________________ b) Perbuatan 1) _________________________________________________________ 2) _________________________________________________________ c) Hati 1) _________________________________________________________ 2) _________________________________________________________ B3D6E2 – Menyenaraikan perkara-perkara yang memantapkan akidah.

1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….. Nyatakan tiga contoh perkataan yang boleh memantapkan akidah.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarihk : _________ : _________ B4D5E1 – Menyatakan perkara-perkara yang boleh memantapkan akidah. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) ____________________________________________________________________ 2. Nyatakan dua usaha yang boleh dilakukan untuk memantapkan akidah melalui hati. Nyatakan tiga contoh perbuatan yang boleh memantapkan akidah. 1. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) ____________________________________________________________________ 3. ( ) .

_________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 Disemak oleh: ………………………………………….PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D5E2 – Mengawal perlakuan dan pertuturan daripada perkara yang merosakkan akidah. Apakah yang sedang anda lihat? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 2. 1. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Adakah anda rasa perlakuan tersebut sesuai dilakukan oleh umat Islam? Ya / Tidak Nyatakan langkah-langkah yang boleh terjebak dengan gejala tersebut? 1) 2) 3) diambil untuk mengelakkan diri daripada 3.. CONTOH GAMBAR BERKAITAN “BLACK METAL” Arahan : Jawab soalan berikut berdasarkan gambar di bawah.

Saya sentiasa menerima segala nasihat dan teguran samada daripada ibu bapa. 6. bertabih dan berselawat. Bil 1. SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 YA TIDAK Disemak oleh: …………………………………………. 4. 9. guru dan kawan-kawan saya. 7. 10. 2. Setiap hari saya membaca al-Quran. 8.saya selalu berzikir. Setelah selesai solat. Saya tidak pernah puasa Ramadan cukup 29 atau 30 hari sehingga kini. Saya telah melaksanakan puasa di bulan Ramadan sejak usia saya 7 tahun.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D5E1 – Melakukan perkara yang memantapkan akidah secara berterusan. Saya solat dengan kehendak saya sendiri. Sila tandakan YA atau TIDAK pada pernyataan berikut. 5.. Pernyataan Saya melakukan solat fardu 5 kali sehari semalam. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Saya hanya solat 5 waktu pada waktu tertentu sahaja. Saya sentiasa berusaha untuk memahami isi kandungan al-Quran dan hadis yang pelajari. 3. Saya mula melaksanakan solat fardu selepas usia baligh.

Saya yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Saya memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Saya mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan di sekolah tentang pelajaran. Rakan-rakan sebaya menjadikan saya tempat rujukan jika ada masalah.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D5E2 – Mengawal perlakuan dan pertuturan daripada perkara yang merosakkan akidah secara berterusan.. Saya berdoa untuk menjadi orang yang berilmu. Saya mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. Saya membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan. Saya boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya menjadi contoh dalam pelajaran. Saya menepati jadual belajar yang telah disediakan. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 .

Saya berakhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Saya memahami al-Quran melalui guru bertauliah. masjid dan kawasan tempat saya tinggal. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya membaca al-Quran setiap hari. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. usrah) Saya mengamalkan amalan-amalan sunat seperti berzikir dan berselawat. (contoh : kuliah Maghrib. Saya mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain apabila diminta.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D5E3 – Melakukan amalan-amalan sunat sebagai usaha memantapkan iman. Saya suka mencari ilmu.. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. Saya menghadiri kelas agama yang dianjurkan oleh sekolah. Saya menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . puasa sunat) Saya tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat).

Saya selalu menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau. Saya sentiasa mendalami dan memahami kandungan alQuran melalui guru berteuliah.. Saya boleh menyampaikan tazkirah (bimbingan agama) di sekolah atau di surau. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. usrah) Saya selalu membantu muazzin (tukang azan) melaungkan azan di surau. masjid dan kawasan tempat saya tinggal. Saya menghadiri kelas agama yang dianjurkan oleh sekolah. puasa sunat) Saya sentiasa menjauhkan diri daripada melakukan kemungkaran. Saya mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Saya akan mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. (contoh : kuliah Maghrib. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya memastikan diri saya akan membaca al-Quran setiap hari.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D5E1 – Melakukan perkara yang memantapkan akidah secara berterusan dan boleh dicontohi. Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….

PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D5E2 – Mengawal perlakuan dan pertuturan daripada perkara yang merosakkan akidah secara berterusan dan boleh dicontohi. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Saya sentiasa berdoa untuk menjadi orang yang berilmu. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran. Rakan-rakan sebaya menjadikan saya tempat rujukan jika ada masalah. Saya boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk. Saya mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. Saya suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan.. Saya menepati jadual belajar yang telah disediakan. Saya suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan. Saya selalu mengadakan perbincangan dengan rakanrakan di sekolah tentang pelajaran. Saya yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis.

Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya membaca al-Quran setiap hari. puasa sunat) Saya tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Saya sentiasa berlumba-lumba mencari ilmu. Saya menghadiri kelas agama yang dianjurkan oleh sekolah. masjid dan kawasan tempat saya tinggal. Saya suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. Saya mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Saya selalu menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D5E3 – Melakukan amalan-amalan sunat sebagai usaha memantapkan iman secara berterusan. usrah) Saya mengamalkan amalan-amalan sunat seperti berzikir. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. (contoh : kuliah Maghrib. Saya sentiasa mendalami dan memahami kandungan alQuran melalui guru berteuliah. berselawat dan bertasbih..

PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN Nama : B1D8E1 : Menyatakan maksud islam . Muslim Mukmin Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….. Latihan 1: Jawab soalan Nyatakan maksud Islam. Latihan 1: Jawab soalan Nyatakan maksud Muslim dan Mukmin. Iman dan Ihsan. Pada bahasa: Islam Pada istilah: Pada bahasa: Iman Pada istilah: Pada bahasa: Ihsan Pada istilah: Tingkatan Tarikh : : __________ B2D8E1 : Menyatakan maksud muslim dan mukmin. iman dan ihsan. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN .

Bil 1 2 3 4 5 6 7 Pernyataan Saya datang ke sekolah untuk menuntut ilmu.. Saya membaca al-Quran dan berzikir setiap hari. Latihan 1: Jawab soalan Senaraikan tiga sifat-sifat Muslim dan Mukmin. Saya berusaha menjaga kesihatan rohani dan jasmani. Saya beramal dengan ilmu yang saya pelajari. Saya berkawan dengan kawan-kawan yang berakhlak mulia. Tingkatan Tarikh : : __________ B4D7E1 – Menunjukkan usaha mempertingkatkan diri menjadi muslim yang mukmin. Saya merancang masa hadapan saya. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ . 2. SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 Ya Tidak Disemak oleh: …………………………………………. Saya menghadiri kursus di luar sekolah pada musim cuti sekolah untuk meningkatkan kemahiran saya. Lembaran Kerja Tandakan ( √ ) pada ruangan yang betul.Nama : B3D8E1 – Menyenaraikan sifat-sifat muslim dan mukmin. 3. 1.

Apakah reaksi anda pada masa itu? _________________________________________________________________________ 5. Jawab soalan yang berikut. Guru anda telah memarahi anda kerana anda tidak menghantar latihan pada hari yang telah ditetapkan. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN Nama : Tingkatan : . Apakah yang sepatutnya anda lakukan pada waktu itu? _________________________________________________________________________ 2. Nyatakan cara anda menjaga kesihatan rohani dan jasmani..B5D7E1 – Menunjukkan usaha mempertingkatkan diri menjadi muslim yang mukmin secara istiqamah. Rohani Jasmani 4. Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Bukti anda mengamalkan ilmu yang telah anda pelajari. 1. Apakah langkah yang mungkin anda ambil? _________________________________________________________________________ 3. Kawan anda mengganggu anda semasa anda mendirikan solat. Anda tidak bersetuju dengan pendapat sepupu anda.

Berkawan dengan kawan yang mempunyai akhlak yang mulia. Menghormati guru-guru dan rakan-rakan yang lain terutama yang berlainan agama dan bangsa. Menjaga pergaulan apabila bersama rakan-rakan terutama yang berlainan jantina. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : B1D7E1 – Menyatakan rukun iman. Soal Selidik (Untuk dinilai dan ditanda oleh guru yang mengajar) Tandakan ( √ ) pada ruangan yang betul. Nyatakan rukun Iman. Tidak merungut apabila menerima latihan atau kerja daripada guru.Tarikh B6D7E1 – Mempamerkan imej muslim yang mukmin. Bil 1 2 3 4 5 6 Pernyataan Sentiasa berdedikasi dan bermotivasi dalam pelajaran. Ya : __________ Tidak Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Tidak membuat perkara yang sia-sia apabila tiada guru di dalam kelas. Tingkatan Tarikh : : __________ ..

B2D7E1 – Menyatakan maksud rukun iman. 6. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ . Nyatakan maksud rukun Iman. Bil 1 2 3 4 5 6 Rukun Iman Beriman kepada Allah Beriman kepada malaikat Beriman kepada kitab Beriman kepada rasul Beriman kepada hari Kiamat Beriman kepada qadak dan qadar Disemak oleh: B1 Maksud Rukun Iman SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….1. ________________________________ 3. 5.. ________________________________ 4. ________________________________ 2.

Bil 1 2 3 Jawapan B4D6E1 – Mempamerkan perlakuan dan pertuturan yang menunjukkan beriman dengan rukun-rukun iman dengan betul. Bil 1 2 3 4 Pernyataan Adakah anda percaya bahawa Allah SWT bersifat Maha Esa dan Maha Kuasa? Adakah anda percaya bahawa malaikat sentiasa memerhati gerak laku anda? Adakah anda menggunakan ayat Al-Quran sekiranya anda merasa diganggu oleh jin dan syaitan? Adakah akan ada pengganti Rasulullah SAW selepas kewafatan baginda? Disemak oleh: B1 Betul Salah SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….Mempamerkan perlakuan dan pertuturan yang menunjukkan beriman dengan . Senaraikan akibat tidak mempercayai rukun Iman. LembaranKerja Tandakan( √ ) padaruangan yang betul. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ B5D6E1 ..B3D7E1 – Menyenaraikan akibat tidak mempercayai rukun iman.

Dalam seminggu. Senaraikan sifat-sifat rasul yang telah anda contohi dalam kehidupan anda. 2. 3. 4. Adakah anda tetap akan menunaikan solat Asar? Berikan alasan anda. Jawab soalan yang berikut. 1. Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 1. Apakah bukti anda beriman kepada Allah SWT? Sila senaraikan. 2. 1. 1. Anda terlalu sibuk dengan latihan kawad kaki di sekolah sehingga kepenatan.. Berikan nama-nama surah dalam al-Quran yang anda telah hafaz.rukun-rukun iman dengan betul dan istiqamah. ____________________________ ____________________________ 3. berapa kalikah kekerapan anda membaca Al-Quran? ____________________________________________________________ 5. _ ______________________ 2. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ . 2.

adakah rakan anda ini akan menegur perbuatan anda? Pernahkan rakan anda ini meninggalkan solat atau bermain-main ketika solat? Adakah rakan anda mengamalkan sunnah Rasulullah? (contoh: membaca doa sebelum makan) Andaikan anda sedang bersiar-siar bersama rakan anda di taman dan kemudian terjumpa dompet yang berisi wang dan kad pengenalan.B6D6E1 – Mempamerkan perlakuan dan pertuturan yang menunjukkan beriman dengan rukun-rukun iman dengan betul . Soal Selidik (Untuk dinilai dan ditanda oleh rakan sekelas) Tandakan( √) pada ruangan yang betul. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 18 : DALIL KEWUJUDAN ALLAH SWT Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ . istiqamah dan boleh dicontohi. Adakah rakan anda menyuruh anda memulangkan dompet tersebut kepada tuannya? Pernahkah rakan anda ini menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap ibu bapanya? Ya Tidak 4 5 Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Bil 1 2 3 Pernyataan Andaikan anda sedang merokok..

_______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Allah _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ B3D9E1 – Menyatakan dalil nakli tentang kewujudan Allah SWT.B1D9E1 – Menyebut bukti kewujudan Allah SWT dan keesaan-Nya melalui alam syahadah (nyata). ResponYa / Tidak B2D9E1 – Menyatakan dalil akli tentang kewujudan Allah SWT. Kejadian siang dan malam membuktikan kewujudan Allah 3 SWT. 1.. 1. Nyatakan dalil akli tentang kewujudan SWT. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 18 : DALIL KEWUJUDAN ALLAH SWT Nama : Tingkatan : . Nyatakan dalil nakli tentang kewujudan Allah SWT. Bil Perkara 1 Kejadian manusia membuktikan kewujudan Allah SWT. 2 Kejadian cakerawala membuktikan kewujudan Allah SWT.

Tarikh : __________ B4D8E1. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 2. 1. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Bagaimanakah anda melahirkan keyakinan terhadap kewujudan Allah SWT. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 3. Bagaimanakah anda bersyukur melalui perlakuan.Menjelaskan bukti kewujudan Allah SWT dan keesaan-Nya melalui alam syahadah. ( ) . Jelaskan bukti kewujudan Allah SWT dan keesaan-Nya melalui alam syahadah. Bagaimanakah anda bersyukur melalui perkataan.. perlakuan dan keyakinan bahawa Allah SWT itu wujud. 1. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ B5D8E1 – Menunjukkan kesyukuran melalui perkataan.

Pelajar sentiasa berakhlak mulia.. PEMERHATIAN ( DIISI OLEH GURU ) BIL 1 2 3 4 5 PERKARA Pelajar sentiasa melakukan solat 5 waktu. Pelajar sentiasa menghormati ibu bapa.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 18 : DALIL KEWUJUDAN ALLAH SWT Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ B6D8E1 – Mempamerkan sikap taat kepada perintah Allah SWT dan menjauhi larangan-Nya. Pelajar sentiasa menutup aurat. ( ) . Pelajar sentiasa menghormati guru. PENYATAAN Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->