P. 1
Panduan Instrumen Pbs Pendidikan Islam Tingkatan 1

Panduan Instrumen Pbs Pendidikan Islam Tingkatan 1

|Views: 540|Likes:
Published by Rasidi Saad

More info:

Published by: Rasidi Saad on Feb 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2014

pdf

text

original

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 14 : KONSEP AKIDAH

Nama : _____________________________________

Tingkatan Tarikh

: __________ : __________

B1D6E1 - Menyatakan pengertian akidah. 1. Apakah maksud ilmu akidah dari segi bahasa? _______________________________________________________________________ 2. Nyatakan maksud akidah dari segi istilah syarak. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________

B2D6E1 - Menyatakan ciri-ciri akidah yang betul dan akidah yang salah . Tandakan ( √ ) pada ruangan yang betul.
Ciri-ciri Akidah yang betul Akidah yang salah

Keyakinan yang teguh terhadap kewujudan, keesaan dan kekuasaan Allah S.W.T. Menafikan tentang keesaan dan kekuasaan Allah S.W.T. Mengamalkan kepercayaan yang bertentangan dengan al-Quran dan as-Sunnah. Menjauhkan diri daripada mensyirikkan Allah S.W.T. Kepercayaan dan keyakinan yang berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah. Melakukan perbuatan mensyirikkan Allah S.W.T. Disemak oleh:
B1

SKOR YANG DICAPAI:
B2 B3 B4 B5 B6

………………………………………….. ( )

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1

PELAJARAN 14 : KONSEP AKIDAH

Nama : _______________________________________

Tingkatan Tarikh

: __________ : __________

B2D6E2 - Menyatakan tujuan mempelajari akidah. 1. Nyatakan tiga tujuan mempelajari akidah. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) ____________________________________________________________________

Instrumen 2 : Menghasilkan pantun. Contoh dari guru : Dua tiga kucing berlari; Mana nak sama si kucing belang; Mari tetapkan iman di hati; Supaya akidah tidak hilang. Contoh daripada pelajar dalam tulisan jawi : __________________________________________________ ____________________________________________________ __________________________________________________ ____________________________________________________ Disemak oleh:
B1

SKOR YANG DICAPAI:
B2 B3 B4 B5 B6

………………………………………….. ( )

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _____________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D6E2 . Arahan : Lengkapkan peta minda di bawah dengan jawapan yang tepat. Nyatakan dua sumber utama akidah Islam.Menyatakan sumber utama akidah Islam. 1. ________________ _ ________________ _ ASPEK AKIDAH ISLAMIAH ________________ _ ________________ _ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….. 1) ______________________________________ 2) ______________________________________ B2D6E3 – Menyatakan empat aspek akidah Islamiah. ( ) .

1. Senaraikan perkara-perkara yang boleh merosakkan akidah dari segi : a) Perkataan 1) _________________________________________________________ 2) _________________________________________________________ b) Perbuatan 1) _________________________________________________________ 2) _________________________________________________________ c) Hati 1) _________________________________________________________ 2) _________________________________________________________ B3D6E2 – Menyenaraikan perkara-perkara yang memantapkan akidah.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D6E1 – Menyenaraikan perkara-perkara yang merosakkan akidah.. ( ) . Perkara yang memantapkan akidah Perkataan Contoh Perbuatan Contoh _________________________________ _________________________________ Disemak oleh: B1 ___________________________________ ___________________________________ SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….

1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) ____________________________________________________________________ 2. Nyatakan tiga contoh perbuatan yang boleh memantapkan akidah. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) ____________________________________________________________________ 3. Nyatakan tiga contoh perkataan yang boleh memantapkan akidah.. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 1. ( ) . Nyatakan dua usaha yang boleh dilakukan untuk memantapkan akidah melalui hati.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarihk : _________ : _________ B4D5E1 – Menyatakan perkara-perkara yang boleh memantapkan akidah.

_________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 Disemak oleh: ………………………………………….PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D5E2 – Mengawal perlakuan dan pertuturan daripada perkara yang merosakkan akidah. Apakah yang sedang anda lihat? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 2. CONTOH GAMBAR BERKAITAN “BLACK METAL” Arahan : Jawab soalan berikut berdasarkan gambar di bawah. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . 1.. Adakah anda rasa perlakuan tersebut sesuai dilakukan oleh umat Islam? Ya / Tidak Nyatakan langkah-langkah yang boleh terjebak dengan gejala tersebut? 1) 2) 3) diambil untuk mengelakkan diri daripada 3.

Setelah selesai solat. 7. Saya sentiasa berusaha untuk memahami isi kandungan al-Quran dan hadis yang pelajari. 3. 9. Setiap hari saya membaca al-Quran. 4. Sila tandakan YA atau TIDAK pada pernyataan berikut. bertabih dan berselawat. Saya solat dengan kehendak saya sendiri.. SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 YA TIDAK Disemak oleh: …………………………………………. 6. Saya telah melaksanakan puasa di bulan Ramadan sejak usia saya 7 tahun. 10. Saya hanya solat 5 waktu pada waktu tertentu sahaja. Pernyataan Saya melakukan solat fardu 5 kali sehari semalam. Bil 1. 8. Saya tidak pernah puasa Ramadan cukup 29 atau 30 hari sehingga kini. 5. 2.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D5E1 – Melakukan perkara yang memantapkan akidah secara berterusan. Saya sentiasa menerima segala nasihat dan teguran samada daripada ibu bapa. Saya mula melaksanakan solat fardu selepas usia baligh. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 .saya selalu berzikir. guru dan kawan-kawan saya.

Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya menjadi contoh dalam pelajaran. Saya mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Saya mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan di sekolah tentang pelajaran. Saya menepati jadual belajar yang telah disediakan. Saya memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan. Saya yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Rakan-rakan sebaya menjadikan saya tempat rujukan jika ada masalah. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Saya membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan..PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D5E2 – Mengawal perlakuan dan pertuturan daripada perkara yang merosakkan akidah secara berterusan. Saya berdoa untuk menjadi orang yang berilmu. Saya boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk.

. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. puasa sunat) Saya tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). Saya berakhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. masjid dan kawasan tempat saya tinggal. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Saya menghadiri kelas agama yang dianjurkan oleh sekolah. Saya memahami al-Quran melalui guru bertauliah. Saya suka mencari ilmu. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya membaca al-Quran setiap hari. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. (contoh : kuliah Maghrib. Saya mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain apabila diminta. usrah) Saya mengamalkan amalan-amalan sunat seperti berzikir dan berselawat.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D5E3 – Melakukan amalan-amalan sunat sebagai usaha memantapkan iman. Saya menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau.

(contoh : kuliah Maghrib. Saya boleh menyampaikan tazkirah (bimbingan agama) di sekolah atau di surau. Saya menghadiri kelas agama yang dianjurkan oleh sekolah. Saya akan mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. Saya sentiasa mendalami dan memahami kandungan alQuran melalui guru berteuliah. Saya selalu menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau. Saya mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya memastikan diri saya akan membaca al-Quran setiap hari. Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. masjid dan kawasan tempat saya tinggal.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D5E1 – Melakukan perkara yang memantapkan akidah secara berterusan dan boleh dicontohi. puasa sunat) Saya sentiasa menjauhkan diri daripada melakukan kemungkaran.. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. usrah) Saya selalu membantu muazzin (tukang azan) melaungkan azan di surau. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 .

Saya selalu mengadakan perbincangan dengan rakanrakan di sekolah tentang pelajaran. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Saya suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan.. Rakan-rakan sebaya menjadikan saya tempat rujukan jika ada masalah.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D5E2 – Mengawal perlakuan dan pertuturan daripada perkara yang merosakkan akidah secara berterusan dan boleh dicontohi. Saya mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. Saya suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan. Saya boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk. Saya menepati jadual belajar yang telah disediakan. Saya sentiasa berdoa untuk menjadi orang yang berilmu. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran. Saya yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis.

Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya membaca al-Quran setiap hari. Saya suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. puasa sunat) Saya tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat).. Saya selalu menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. berselawat dan bertasbih. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Saya sentiasa berlumba-lumba mencari ilmu. Saya mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. (contoh : kuliah Maghrib.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D5E3 – Melakukan amalan-amalan sunat sebagai usaha memantapkan iman secara berterusan. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. masjid dan kawasan tempat saya tinggal. usrah) Saya mengamalkan amalan-amalan sunat seperti berzikir. Saya menghadiri kelas agama yang dianjurkan oleh sekolah. Saya sentiasa mendalami dan memahami kandungan alQuran melalui guru berteuliah.

PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN Nama : B1D8E1 : Menyatakan maksud islam . Latihan 1: Jawab soalan Nyatakan maksud Islam. iman dan ihsan. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN . Muslim Mukmin Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Iman dan Ihsan. Latihan 1: Jawab soalan Nyatakan maksud Muslim dan Mukmin. Pada bahasa: Islam Pada istilah: Pada bahasa: Iman Pada istilah: Pada bahasa: Ihsan Pada istilah: Tingkatan Tarikh : : __________ B2D8E1 : Menyatakan maksud muslim dan mukmin..

Saya membaca al-Quran dan berzikir setiap hari. Saya merancang masa hadapan saya. Saya berusaha menjaga kesihatan rohani dan jasmani. Lembaran Kerja Tandakan ( √ ) pada ruangan yang betul. 1.Nama : B3D8E1 – Menyenaraikan sifat-sifat muslim dan mukmin. 3. Saya menghadiri kursus di luar sekolah pada musim cuti sekolah untuk meningkatkan kemahiran saya. 2.. Latihan 1: Jawab soalan Senaraikan tiga sifat-sifat Muslim dan Mukmin. SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 Ya Tidak Disemak oleh: …………………………………………. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ . Tingkatan Tarikh : : __________ B4D7E1 – Menunjukkan usaha mempertingkatkan diri menjadi muslim yang mukmin. Saya beramal dengan ilmu yang saya pelajari. Saya berkawan dengan kawan-kawan yang berakhlak mulia. Bil 1 2 3 4 5 6 7 Pernyataan Saya datang ke sekolah untuk menuntut ilmu.

Nyatakan cara anda menjaga kesihatan rohani dan jasmani. Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Bukti anda mengamalkan ilmu yang telah anda pelajari. Rohani Jasmani 4. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN Nama : Tingkatan : . Apakah reaksi anda pada masa itu? _________________________________________________________________________ 5. Apakah yang sepatutnya anda lakukan pada waktu itu? _________________________________________________________________________ 2. Apakah langkah yang mungkin anda ambil? _________________________________________________________________________ 3.B5D7E1 – Menunjukkan usaha mempertingkatkan diri menjadi muslim yang mukmin secara istiqamah. Anda tidak bersetuju dengan pendapat sepupu anda. Jawab soalan yang berikut. 1. Kawan anda mengganggu anda semasa anda mendirikan solat.. Guru anda telah memarahi anda kerana anda tidak menghantar latihan pada hari yang telah ditetapkan.

Nyatakan rukun Iman. Bil 1 2 3 4 5 6 Pernyataan Sentiasa berdedikasi dan bermotivasi dalam pelajaran. Tidak membuat perkara yang sia-sia apabila tiada guru di dalam kelas.. Ya : __________ Tidak Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Berkawan dengan kawan yang mempunyai akhlak yang mulia. Menjaga pergaulan apabila bersama rakan-rakan terutama yang berlainan jantina. Tingkatan Tarikh : : __________ . ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : B1D7E1 – Menyatakan rukun iman. Tidak merungut apabila menerima latihan atau kerja daripada guru. Menghormati guru-guru dan rakan-rakan yang lain terutama yang berlainan agama dan bangsa.Tarikh B6D7E1 – Mempamerkan imej muslim yang mukmin. Soal Selidik (Untuk dinilai dan ditanda oleh guru yang mengajar) Tandakan ( √ ) pada ruangan yang betul.

6. Nyatakan maksud rukun Iman. Bil 1 2 3 4 5 6 Rukun Iman Beriman kepada Allah Beriman kepada malaikat Beriman kepada kitab Beriman kepada rasul Beriman kepada hari Kiamat Beriman kepada qadak dan qadar Disemak oleh: B1 Maksud Rukun Iman SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….1. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ . ________________________________ 4.. ________________________________ 3. 5. B2D7E1 – Menyatakan maksud rukun iman. ________________________________ 2.

Mempamerkan perlakuan dan pertuturan yang menunjukkan beriman dengan .B3D7E1 – Menyenaraikan akibat tidak mempercayai rukun iman. Senaraikan akibat tidak mempercayai rukun Iman. Bil 1 2 3 Jawapan B4D6E1 – Mempamerkan perlakuan dan pertuturan yang menunjukkan beriman dengan rukun-rukun iman dengan betul. LembaranKerja Tandakan( √ ) padaruangan yang betul. Bil 1 2 3 4 Pernyataan Adakah anda percaya bahawa Allah SWT bersifat Maha Esa dan Maha Kuasa? Adakah anda percaya bahawa malaikat sentiasa memerhati gerak laku anda? Adakah anda menggunakan ayat Al-Quran sekiranya anda merasa diganggu oleh jin dan syaitan? Adakah akan ada pengganti Rasulullah SAW selepas kewafatan baginda? Disemak oleh: B1 Betul Salah SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ B5D6E1 .

1. Anda terlalu sibuk dengan latihan kawad kaki di sekolah sehingga kepenatan. Adakah anda tetap akan menunaikan solat Asar? Berikan alasan anda.. Berikan nama-nama surah dalam al-Quran yang anda telah hafaz. 2. Senaraikan sifat-sifat rasul yang telah anda contohi dalam kehidupan anda. Dalam seminggu. _ ______________________ 2. Apakah bukti anda beriman kepada Allah SWT? Sila senaraikan. 1. 1. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ . berapa kalikah kekerapan anda membaca Al-Quran? ____________________________________________________________ 5. Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. ____________________________ ____________________________ 3.rukun-rukun iman dengan betul dan istiqamah. Jawab soalan yang berikut. 4. 2. 2. 3. 1.

Adakah rakan anda menyuruh anda memulangkan dompet tersebut kepada tuannya? Pernahkah rakan anda ini menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap ibu bapanya? Ya Tidak 4 5 Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………..B6D6E1 – Mempamerkan perlakuan dan pertuturan yang menunjukkan beriman dengan rukun-rukun iman dengan betul . adakah rakan anda ini akan menegur perbuatan anda? Pernahkan rakan anda ini meninggalkan solat atau bermain-main ketika solat? Adakah rakan anda mengamalkan sunnah Rasulullah? (contoh: membaca doa sebelum makan) Andaikan anda sedang bersiar-siar bersama rakan anda di taman dan kemudian terjumpa dompet yang berisi wang dan kad pengenalan. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 18 : DALIL KEWUJUDAN ALLAH SWT Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ . Bil 1 2 3 Pernyataan Andaikan anda sedang merokok. Soal Selidik (Untuk dinilai dan ditanda oleh rakan sekelas) Tandakan( √) pada ruangan yang betul. istiqamah dan boleh dicontohi.

_______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. ResponYa / Tidak B2D9E1 – Menyatakan dalil akli tentang kewujudan Allah SWT. Allah _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ B3D9E1 – Menyatakan dalil nakli tentang kewujudan Allah SWT. 1. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 18 : DALIL KEWUJUDAN ALLAH SWT Nama : Tingkatan : . Nyatakan dalil nakli tentang kewujudan Allah SWT. 1. 2 Kejadian cakerawala membuktikan kewujudan Allah SWT. Bil Perkara 1 Kejadian manusia membuktikan kewujudan Allah SWT. Kejadian siang dan malam membuktikan kewujudan Allah 3 SWT. Nyatakan dalil akli tentang kewujudan SWT.B1D9E1 – Menyebut bukti kewujudan Allah SWT dan keesaan-Nya melalui alam syahadah (nyata)..

Bagaimanakah anda bersyukur melalui perlakuan. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ B5D8E1 – Menunjukkan kesyukuran melalui perkataan.Tarikh : __________ B4D8E1. ( ) . _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. perlakuan dan keyakinan bahawa Allah SWT itu wujud. 1. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 2. Bagaimanakah anda bersyukur melalui perkataan. Bagaimanakah anda melahirkan keyakinan terhadap kewujudan Allah SWT.. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 3. 1.Menjelaskan bukti kewujudan Allah SWT dan keesaan-Nya melalui alam syahadah. Jelaskan bukti kewujudan Allah SWT dan keesaan-Nya melalui alam syahadah.

PEMERHATIAN ( DIISI OLEH GURU ) BIL 1 2 3 4 5 PERKARA Pelajar sentiasa melakukan solat 5 waktu. PENYATAAN Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Pelajar sentiasa menghormati guru. ( ) . Pelajar sentiasa berakhlak mulia. Pelajar sentiasa menghormati ibu bapa. Pelajar sentiasa menutup aurat.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 18 : DALIL KEWUJUDAN ALLAH SWT Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ B6D8E1 – Mempamerkan sikap taat kepada perintah Allah SWT dan menjauhi larangan-Nya..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->