P. 1
kolaj

kolaj

|Views: 147|Likes:
Published by Asma Azyyati

More info:

Published by: Asma Azyyati on Feb 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2015

pdf

text

original

Topik 4 X Kegiatan

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. 2. 3. 4.

Membuat Kolaj

Mengaplikasikan alat, media dan bahan dalam menghasilkan kolaj; Mereka cipta kolaj sendiri dengan menggunakan pelbagai teknik; Menilai dan membuat penentuan tema, pemilihan warna dan penyusunan bahan; dan Penghargaan seni terhadap kolaj yang dihasilkan.

X PENGENALAN
Tajuk kolaj dalam Topik 4 dimulai dengan pengenalan tentang kolaj, diikuti penerangan definisi kolaj dan melihat berbagai jenis peralatan, media serta teknik-teknik yang boleh dihasilkan dalam kolaj. Dalam sub tajuk berikutnya diterangkan tentang bagaimana cara mengaplikasikan alatan, media dan teknik dalam kolaj. Penentuan tema, pemilihan warna dan penyusunan bahan dalam menghasilkan kolaj juga disentuh dalam sub topik ini. Berbagai contoh persembahan hasil karya dinyatakan untuk mendapat gambaran dengan lebih jelas lagi. Akhir sekali rumusan tentang keseluruhan tajuk kolaj, perkataan penting yang digunakan dan bahan rujukan dinyatakan. Sebelum anda mula membaca, nyatakan apa yang anda fahami dengan istilah kolaj?

latarbelakang yang berlainan dan daripada berbagai warna dan corak. Kolaj bermakna menghasilkan satu komposisi artistik daripada imej atau gambar yang berlainan. koyak. Teknik di mana imej bergambar atau corak berjalinan dihasilkan secara ÂsuperimposeÊ di antara satu sama lain. Kerja-kerja dibuat dengan menampal cebisan kertas-kertas. Berbagai jenis bahan dilekat disatu permukaan khas disebut kolaj. Mat Aris Suradi. Panorama Teks Pendidikan Seni. Kolaj ialah satu hasil kerja seni mengandungi sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih. Dari perkataan perancis bermaksud gam. Rajah 4. gunting. Subang Jaya: Pan Asia Definisi Kolaj x x x x x x x x x . Satu susunan objek dan bahan di atas dilekat di atas suatu permukaan supaya menjadi satu gambar bagi sesuatu tajuk atau tema tertentu. kain atau bahan lain di atas permukaan 2D. Teknik mencantum potongan gambar menjadi satu komposisi. Satu teknik menggambar di mana foto. keratan akhbar atau mana-mana bahan berbentuk 2D dilekat dan di satukan di atas permukaan. tampal sesuatu bahan ke atas suatu permukaan.1 (a) x x PENGENALAN AKTIVITI KOLAJ Kolaj bermakna potong.1: Contoh kolaj dari kertas warna Sumber: Raja Baharudin Raja Husain. gam. Satu komposisi daripada imej yang berlainan dan daripada berbagai media.56 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ 4. Satu hasil kepingan seni dibuat dengan menggam berbagai elemen. Syed Rukaidar Syed Isa Al-Idroes. (2001).

Gam tidak kilat Cair Lut sinar pada lapisan pertama. Mereka juga menjadikan stor sebagai tempat penyimpanan peralatan dan bahan-bahan yang hendak digunakan dalam aktiviti kolaj. Kolaj juga boleh dihasilkan daripada campuran pasta kering. benang. butang. tisu dan sebagainya. Biasanya bahan-bahan yang digunakan adalah tahan dan boleh kekal pada kolaj tersebut. Warna-warna basah seperti cat. plastik. Tujuannya ialah untuk mendapatkan ÂmoodÊ bagi sesuatu hasil kerja kolaj. dawai untuk melekatkan bahan ke atas kolaj. kapas. bahan ringan. warna air. setem. teknik seperti dawai. kaca. Boleh digunakan sebagai varnish pada akhir proses kolaj. kepingan besi. Berikut ialah contoh berbagai jenis pelekat atau gam yang dicadangkan untuk digunakan ke atas kerja-kerja menghasilkan kolaj: Jadual 4. warna poster. batu. kain. dan tempera juga digunakan untuk bahagian latarbelakang kolaj. Warna minyak adalah tidak digalakkan untuk menghasilkan kolaj kerana bahan susah melekat pada permukaan. Pelekat untuk kertas. gambar foto.1: Contoh Jenis Gam atau Pelekat Media Jenis Cair Ketelusan Lut sinar Kegunaan Pelekat untuk kertas. Pengkarya mengguunakan sekeping kadbod yang kuat sebagai dasar. kotak telur. berbagai jenis kertas yang berjalinan. kain perca. Boleh digunakan sebagai varnis pada akhir proses kolaj. 1. Lapisan seterusnya lut cahaya . media. akrilik. beras dan kekacang seperti lentil dan pea yang mempunyai bentuk dan warna yang menarik. ikatan. Elakkan dari menggunakan warna ÂgouacheÊ kerana ia mudah retak dan terkopek Terdapat beberapa jenis gam sesuai digunakan dalam proses menghasilkan kolaj. dedaun kering. Pelekat akrilik adalah yang terbaik untuk digunakan pada kerja-kerja kolaj. Gam kilat 2. kain. Kadangkala kerja-kerja menghasilkan kolaj ini tidak menggunakan pelekat tetapi menggunakan skru. lalang kering. Mereka bebas menggunakan apa sahaja peralatan. reja reben. Warna yang paling baik digunakan dalam menghasilkan kolaj ialah warna akrilik dan warna air kerana berganding baik dengan berbagai jenis gam. bahan ringan. Terlalu banyak lapisan akan mengaburkan gambar di bawahnya. potongan gambar dari majalah atau suratkhabar. tiub kadbod.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 57 (b) Alat dan Media Pencipta kolaj selalunya menjadikan objek-objek di sekeliling mereka berharga untuk dijadikan bahan-bahan dalam hasil kerja kolaj mereka. kulit pokok.

7. Digunakan untuk menutup bahan berasid sebelum mengecat atau menghasilkan kolaj. Memotong bentuk bulat. kain. menggunakan sudut empat segi untuk memeriksa bentuk empat segi yang diperlukan. dipotong.58 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ 3. logam. Plastik pembungkus makanan 11. Media yang terdedah akan kelihatan kusam. Gam gel Krim Lut sinar Pelekat untuk kertas. Gesso Krim Legap Berikut pula peralatan yang boleh dicadangkan untuk digunakan dalam menghasilkan kolaj: Jadual 4. Melukis dan memotong kepingan kertas yang bengkok. Pisau kraf Kegunaan Memotong bahan nipis seperti kertas dan fabrik. Membersihkan berus daripada kekotoran warna dan gam. Serupa dengan cat akrilik putih. kain. Span . warna apabila kering. Tukar mata pisau selalu untuk mendapatkan mata yang tajam dan pemotongan yang bersih dan licin. kikis. Menutup kerja kolaj di kedudukan sebenar. 4. Menekankan kepingan bahan-bahan di atas tempatnya. 5. Gunting Plastik tiga segi 4. Pelekat untuk batu. kulit kayu pokok. 3. Gam model Pekat Legap 5. Boleh digunakan untuk 3D. 6. Untuk kegunaan warna air atau akrilik. Pembaris Âfrench curveÊ Palet Berus Bekas air Penggelek 10. Kawasan yang tebal memerlukan berjam-jam untuk kering. Membuat potongan yang panjang. Menekan warna untuk mendapatkan kesan jalinan. Digunakan untuk aplikasi warna dan pelekat pada kolaj. 9. 2. Hujung mata pisau boleh digunakan untuk mengangkat cebisan kertas. Sudut rata dalam setiap potongan.2: Peralatan Digunakan untuk Menghasilkan Kolaj Alat 1. Melindungi kolaj dari tangan yang kotor dan lebihan gam. 8.

Sediakan dan racik/koyak/gunting bahan-bahan seperti kertas atau fabrik yang diperlukan untuk kolaj tersebut. kertas lukisan. Âwater colour boardÊ. kontra pada kolaj anda. (iii) Dapatkan kertas pelbagai warna untuk menimbulkan kesan jalinan. (iv) Buat lakaran pada kertas lukisan untuk menyenangkan kerja-kerja menampal.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 59 12. Âmat boardÊ. seseorang perlu menggunakan idea dan kreativiti tersendiri untuk mendapatkan hasil kerja yang cantik dan bermutu. kertas majalah. kertas warna air. kertas pastel. Berbagai jenis kertas juga boleh dicadangkan seperti kertas kolaj. kertas eksotik. (vi) Gam cebisan kertas atau fabrik mengikut gaya tersendiri untuk mendapatkan satu hasil kerja kolaj yang baik. surat khabar. harmoni. Kompas Membuat lakaran. (c) Teknik Dalam menghasilkan sebuah kolaj. Aktiviti kolaj amat sesuai dijalankan sebagai salah satu kegiatan menggambar terutama di peringkat sekolah rendah. (v) Sapukan gam pada permukaan kertas. Perlu diingat juga tidak semua jenis dan teknik kolaj sesuai dijalankan pada murid tersebut. Untuk melukis bulatan. kertas binaan. Âwood and hard boardÊ. Âillustration boardÊ. Penggunaan bahantara yang bersesuaian dengan tema atau tajuk catan juga perlu diambil kira apabila menjalani proses kolaj. Membuat lakaran. Pensel atau pen 14. Kertas tekap 13. (vii) Apabila sudah kering sapukan pula gam di atas lapisan pertama untuk menampal kertas bagi menimbulkan kesan objek. Murid-murid pada tahap tersebut perlu didedahkan dengan berbagai jenis dan teknik menghasilkan kolaj supaya dapat gambaran sebenar tentang apa itu kolaj. Berikut ialah contoh teknik yang paling mudah bagaimana seseorang itu boleh menghasilkan sebuah kolaj: (i) (ii) Fikirkan tema atau tajuk yang hendak dihasilkan supaya mesejnya sampai. Guru harus menyesuaikan jenis dan teknik kolaj yang hendak dijalankan mengikut tahap kecerdasan murid iaitu dari darjah satu . Terdapat juga bahan-bahan sampingan yang boleh digunakan untuk menghasilkan kolaj seperti berbagai jenis papan pengalas. atau memotong bulatan apabila pisau ÂbladeÊ digunakan bersamanya. Âfoam boardÊ. kertas hiasan.

pondok. Di bawah ini disenaraikan berbagai jenis teknik kolaj yang boleh diaplikasikan kepada murid: x x x x x x x x x x x x Teknik potong kertas dan fabrik Teknik koyak kertas dan fabrik Teknik menggunakan berbagai jenis kertas yang berjalinan Teknik media campuran Teknik kertas tisu Teknik tisu dan kertas buangan Teknik catan dalam kolaj Teknik percikan dalam kolaj Teknik span dalam kolaj Teknik ÂskrapingÊ dalam kolaj Teknik stensil dalam kolaj Teknik jalinan dalam kolaj AKTIVITI 4. kuda Pokok. pantun dan nyanyian Figura secara individu. sayur-sayuran. 4. keluarga. mereka selalu memotong objek atau imej dari majalah berwarna lalu menampalnya di atas kertas. Apakah perbezaan dikemukakan? di antara teknik-teknik kolaj yang Hasilkan beberapa kolaj mudah dari pelbagai jenis teknik yang telah dinyatakan. lalang. jiran Rumah. gajah. sajak.60 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ hingga ke darjah enam. kawan.1 1.2 APLIKASI ALAT MEDIA DAN TEKNIK Apabila murid mula menggunakan gunting untuk menghasilkan kolaj. 2. buah-buahan. ayam. itik. Ini adalah kolaj yang paling mudah walaupun susunannya tidak diambilkira. daun. . calet Haiwan seperti kucing. harimau. banglo. rumah teres. burung. anjing. bunga. orang awam. Kebanyakan kolaj mempunyai tema tersendiri untuk menampakkan idea atau gambaran yang lebih jelas lagi apabila terpandang sesuatu hasil kerja kolaj itu. rumah flat. rumah kampong. Tema boleh dipelbagaikan mengikut kesesuaian guru atau murid seperti tema: x x x x x Cerita.

Ivy. Ivy. sudu Fenomena alam dan sains. Ia tidak memerlukan budget yang besar. digulung. cawan. kesan-kesan jalinan dan kesan permukaan tidak rata ke atas kolaj akan kelihatan menghasilkan satu kelainan. Kain perca boleh digunting. (1971). (1971). Projek secara berkumpulan dalam menghasilkan sesuatu tema adalah lebih cepat dijalankan daripada individu. basikal. kerusi. dipotong.2: Contoh kolaj bertemakan haiwan menggunakan kertas majalah berwarna Sumber: Haley. Bahan latar yang paling sesuai ialah seperti kain kanvas yang kasar supaya dapat menahan berat kolaj di atasnya. garpu. piring. Bransford . London: Charles T. Terdapat dua cara menggunakan fabrik dalam kolaj iaitu secara menampal atau menjahit di atas sesuatu permukaan. Permukaannya lembut dan sesuai digunakan untuk murid-murid di sekolah rendah.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 61 x x Alam benda seperti meja. Setelah ditampal.3: Contoh kolaj dari fabrik Sumber: Haley. Creative collage. Rajah 4. metafizik dan agama Rajah 4. ditindih atau dilipat semasa proses menampal keatas permukaan. Berat kertas dan fabrik adalah berbeza. London: Charles T. Creative collage. Lebihan kain perca boleh didapati dengan mudah di kedai-kedai menjahit pakaian. Bransford Pengenalan menggunakan fabrik dalam kolaj kepada murid-murid adalah supaya mereka peka terhadap berbagai jenis permukaan dan jalinan yang ada pada bahan tersebut.

menjadi pelukis apabila berhadapan dengan berbagai alat. Mulakan dengan tajuk autobiografi termasuk memori semasa kecil. Bahan ini digunakan untuk mengetahui dengan lebih dekat lagi tentang jalinan dan bagaimana mengaplikasikan tali dalam kegiatan menggambar. disimpulkan. papan kalender dan papan iklan. persepsi diri sekarang. dipiuhkan. Pelekat diratakan di atas permukaan ÂstrawboardÊ tersebut dan diratakan dengan spatula.62 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ Tali juga adalah antara bahan yang popular digunakan dalam menghasilkan kolaj. London: Charles T. Creative collage. Mereka mula meneroka dan guru mengambil peluang untuk bertanya. Ivy. Berbagai jenis tali terdapat di pasaran dan penggunaannya di dalam kolaj perlu disesuaikan dengan jenis pelekat.4: Contoh kolaj menggunakan tali dari murid umur 7 9 tahun Sumber: Haley. Pelekat jenis cepat kering sesuai digunakan pada tali. Rajah 4. bahan dan media. Tidak semua bahan yang digunakan dalam menghasilkan kolaj sesuai dengan satu jenis pelekat sahaja. berantai. Bransford Murid-murid lebih peka terhadap benda-benda baru dan pelik. Cara meletakkan tali tersebut pada permukaan boleh dipelbagaikan seperti berkumpulan. Kemudian tali yang telah disusun tadi dilekatkan di atas permukaan bergam. bergulung atau bebas supaya mendapat permukaan jalinan yang berlainan. (1971). Sebagai contoh murid boleh menghasilkan sebuah kolaj diatas Âillustration boardÊ atau Âmounting boardÊ. Mereka boleh menjadi pencipta. dan harapan untuk masa depan. boleh bercerita. Masukkan benda-benda yang anda . Permukaan yang paling sesuai adalah dari jenis ÂstrawboardÊ dan kadbod ini boleh didapati secara percuma dari kotak-kotak. Kadangkala tali yang berbagai jenis ketebalannya dan berbagai jenis warna boleh digunakan. Mereka juga boleh mengaitkan pengalaman lalu dengan benda-benda yang mereka lihat sekarang.

Berikut ialah contoh kolaj bertemakan autibiografi termasuk tempat-tempat yang saya kunjungi. Cincinnati: North Light Book Berikut ialah contoh dengan lebih jelas lagi bagaimana sesuatu kolaj itu dihasilkan dengan menggunakan alat. bahan dan media seperti kertas binaan yang berbagai warna. Dalam kolaj ini pelukis telah menggunakan rupa-rupa yang telah diubahsuai atau dipiuhkan mengikut teknik yang diguna pakai oleh seorang pelukis barat terdahulu iaitu . Tidak ada betul atau salah cara meletakkan atau melekatkan objek tersebut. gunting. warna pensel.6: Contoh kolaj peringkat permulaan Langkah 1 Membuat lakaran untuk mendapatkan idea atau tema. Nita. (1990).TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 63 suka dan tidak suka. cat. Lekatkan gambar-gambar dari majalah. barang-barang yang saya sukai. Creative artist. warna air.5: Contoh kolaj media campuran Sumber: Leland. gam. dan aktiviti yang saya gemari. atau gunakan objek sebenar jika tidak terlalu besar. Gunakan kolaj tersebut sebagai rujukan untuk imaginasi yang kreatif. Gunakan krayon. Rajah 4. pensel dan kertas lukisan tebal: Rajah 4. lukis. dakwat dan apa sahaja yang disukai.

Rajah 4. Rajah 4. Ini adalah satu cara bagaimana menjalankan aktiviti menggambar secara lebih seronok dan gembira. Gunakan pisau kraf dan pembaris untuk memotong rupa tanpa memikirkan bentuk sebenar. Lihat perbezaan ketara di antara permulaan kolaj dengan akhir kolaj.7: Contoh kolaj peringkat pertengahan Langkah 2 Meletakkan latarbelakang dan rupa bentuk.64 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ Henry Matisse.8: Contoh kolaj peringkat pertengahan . Warna latar adalah sangat penting kerana setiap warna yang digunakan untuk objek kemudian perlu berhubung kait atau bersesuaian dengannya. Teknik menggunting banyak berlaku pembaziran kertas tetapi cebisan kertas tersebut boleh juga digunakan untuk menghasilkan kolaj di masa akan datang.

Kolaj ini masih memperlihatkan kejadian sebenar. Glenn Marcam & Joyce Dolan. Memperkenalkan unsur ruang dan kedalaman dengan membuatkan kerusi lebih kecil daripada objek di hadapan. D. Satu cara memperkenalkan perasaan kedalaman atau menampakkan ruang dalam kolaj ialah dengan pertindihan objek. 4. Sentuhan terakhir dalam kolaj ini ialah bunga dan batang.6. Aplikasi alat. .TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 65 Langkah 3 Eksperimentasi dan mencipta ruang. M. Rajah 4.7. Pelukis memotong kesemua bentuk tersebut secara bebas tanpa memikirkan ukuran dan bentuk sebenar. Teknik yang digunakan ialah koyak dan tampal. media dan teknik yang mereka gunakan. media dan teknik secara langkah demi langkah. Realistic collage step by step. 4.9: Contoh kolaj peringkat akhir Rajah 4 Lengkap. Dalam kolaj ini menindihkan epal dan jug air secara automatik memberitahu pemerhati bahawa jug air lebih jauh ke belakang daripada epal tersebut.8.9. Hasilnya adalah satu cara yang menarik selain gunting dan tampal.2 Analisa hasil kerja kolaj pelukis barat dari aspek tema. AKTIVITI 4. Sumber: Brown. 4. Rajah 4. & Philmetzger (1998). alat.

Aktiviti kolaj boleh dikatakan agak rumit dan cerewet untuk disudahkan kerana ia banyak melibatkan koordinasi tangan. berinteraksi dengan kawan-kawan dan guru.3 PERSEMBAHAN HASIL KARYA Untuk menghasilkan sebuah kolaj bukanlah semudah yang disangkakan. Unsur ruang masih kurang jelas. Peka terhadap keadaan dunia yang begitu kompleks dan cuba menyesuaikannya dengan pengalaman yang mereka ada. Hasil kerja seni yang mereka buat adalah untuk tujuan bergembira dan mendapatkan keseronokan. Korelasi visual dan membuat pemerhatian sangat penting di tahap ini. Tahap manipulatif ialah tahap di mana kanak-kanak suka meneroka apa saja yang dilihat dipersekitaran mereka dan berusaha mendapatkan bukti-bukti dari penerokaan mereka. bahan. Di peringkat simbolik pula kanak-kanak dikatakan suka membuat eksperimen kerana dikatakan suka terhadap sesuatu benda itu. Pada peringkat ini koordinasi tangan. Imej atau objek yang dilukis bersifat tidak tepat. Murid menjalani kegiatan seni dengan bimbingan dan panduan guru dan akhirnya menjalani sessi penilaian dan penghargaan seni dalam pembelajaran mereka. dia seharusnya perlu mengetahui dan mengenalpasti tahap perkembangan pembelajaran murid-murid di kelas tersebut. tahap simbolik dan tahap realistik.66 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ 4. mata. meluahkan perasaan dan isi hati. Apabila seorang guru mengajar matapelajaran Pendidikan Seni Visual di kelas. Murid-murid menjadi semakin matang dan boleh meluahkan perasaan secara Âfactually orientedÊ. Tahap keupayaan kanak-kanak boleh dikategorikan kepada tiga tahap iaitu tahap manipulatif. guru boleh mencadangkan beberapa aktiviti kolaj yang menarik. Pada tahap ini seorang guru itu haruslah memperkenalkan berbagai jenis alat. mata dan perkaitan dengan persekitaran mereka sangat penting. media dan teknik dalam setiap kegiatan menggambar yang mereka jalani. Sebelum murid dan guru menjalani sesi apresiasi seni dari hasil kolaj yang dibuat. membuat kritikan yang membina dan membuat penilaian tentang persembahan . Tahap perkembangan murid-murid adalah berbeza dan banyak dipengaruhi oleh keupayaan dan sikap kanak-kanak itu sendiri. ketekunan dan perasaan individu yang menghasilkannya. Tujuannya adalah untuk menggalakkan murid-murid berkomunikasi. Di peringkat sekolah rendah murid-murid sudah boleh dikategorikan berada di tahap realistik. Imej-imej disusun mengikut perasaan sendiri tanpa memikirkan logik. Guru juga seharusnya perlu pandai menyesuaikan tahap murid-murid yang hendak diajar dengan aktiviti yang hendak dijalankan di kelas.

2. gosokan dari objek yang berjalinan untuk menampakkan kesatuan dan keharmonian dalam hasil kerja tersebut. Teknik-teknik lain boleh diaplikasikan seperti menambahkan garisangarisan dengan menggunakan pen marker. Susun gambar-gambar sebegitu rupa untuk menampakkan konsep kesatuan dan keharmonian Semasa menampal kertas berwarna dari majalah dan tisu-tisu berwarna. Sebagai contoh: warna coklat pada kasut atau kek boleh digunakan untuk menghasilkan batang pokok atau warna biru air laut boleh digunakan pada pakaian pada imej atau gambar dalam kolaj. gunting. Jalani satu sesi penilaian dan kritikan (apresiasi seni) secara mudah. Cari dari majalah untuk mendapatkan kawasan dan menggunakan bahagian yang berwarna dan gambar-gambar yang boleh digunakan.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 67 hasil kerja tersebut. tisu berwarna-warni. . 4. 6. Rancang beberapa komposisi dengan menggunakan lakaran-lakaran untuk mendapatkan gambaran secara keseluruhan. 7. Bingkaikan hasil kerja kolaj tersebut dengan kemas dan gantung di tempat yang sesuai supaya senang dilihat. tak perlu hasilkan secara teliti sebaliknya boleh ditindih kertas-kertas tersebut supaya nampak lebih natural dan bebas. 3. Sediakan alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kolaj tersebut. krayon atau cat. krayon. kadbod. Lukis lakaran yang dipilih di atas kertas putih keras. Berikut ialah beberapa contoh aktiviti kolaj yang boleh dicadangkan: CONTOH 1 TAJUK: Kolaj dari tisu dan gambar majalah OBJEKTIF: Rancang dan hasilkan sebuah kolaj berbentuk 2D dari bahan kertas tisu dan gambar majalah untuk menerangkan konsep kesatuan dan keharmonian ALATAN DAN BAHAN: Kertas lukisan. Cari satu idea yang boleh dikaitkan dengan sikap bekerjasama. marker. 5. Tidak perlu berada dalam keadaan kemas dengan meletakkan kertas-kertas warna tersebut di dalam garisan lakaran semasa menghasilkan kolaj. gam. tolong menolong. pensel. gambar-gambar dari majalah ARAHAN: 1. bersatu hati untuk melambangkan kesatuan dan keharmonian. berus lukisan. warna-warna poster. Pilih satu yang terbaik.

fikirkan bahagian atau barisbaris penting pada lirik lagu atau sajak. 6. 4. warna-warna kering. 2. barangan jumpa atau bahan terbuang. pensel. warnawarna basah dan kadbod poster ARAHAN: 1. 8. 7. Perhatikan bagaimana mereka menghasilkannya. Tulis lirik yang dipilih dan fikir tentangnya untuk diaplikasikan ke dalam kolaj. kertas lukisan tebal.68 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ CARA-CARA MENILAI: 1. gam. 9. 2. gunting. bahan. Untuk menghasilkan kolaj yang bermakna. media dan teknik yang anda gunakan dalam kolaj tersebut? Bagaimana kamu membuat eksperimen dengan tindihan kertas-kertas warna dari majalah. majalah. Fikirkan imej atau gambar-gambar yang bersesuaian dengan lirik/baris sajak yang dipilih. kertas-kertas tisu dan imej-imej yang digunakan? Apakah teknik tambahan yang anda gunakan untuk melengkapkan kolaj tersebut? Terangkan bagaimana kamu membuat persembahan dan kemasan kolaj anda? Apakah perasaan anda apabila melihat hasil kerja anda? Apakah sebenarnya yang hendak anda sampaikan dalam kolaj tersebut? Adakah anda bersihkan kawasan kerja anda? CONTOH 2 TAJUK: Kolaj media campuran OBJEKTIF: Hasilkan sebuah kolaj media campuran dengan menggabungkan simbol-simbol visual. Apakah tema/tajuk yang boleh dipilih untuk menerangkan tentang konsep kesatuan dan keharmonian? Apakah elemen-elemen yang perlu diambilkira semasa menghasilkan lakaran? Lakaran yang mana satu dipilih dan kenapa? Apakah jenis alat. 4. 10. Lihat contoh media campuran oleh pelukis terdahulu. Kumpul bahan-bahan lain untuk digunakan dalam menghasilkan kolaj. 3. bahan-bahan terbuang/jumpa dan sebahagian dari lagu/ sajak ALAT DAN BAHAN: Kertas lakaran. 5. 3. .

3. 7. Buat satu lakaran ringkas untuk mendapatkan idea keseluruhan kolaj. Fikirkan tentang jalinan. rupa.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 69 5. Apakah jenis lagu atau sajak yang anda pilih untuk digunakan dalam kolaj anda dan kenapa? Apakah simbol visual yang anda fikirkankan dan mempunyai kaitan dengan lagu atau sajak yang dipilih? Terangkan bahan apakah yang anda gunakan untuk menghasilkan kolaj? Adakah anda membuat lakaran sebelum menghasilkan kolaj dan memilih idea yang terbaik? Kenapa anda memilih idea itu untuk dijadikan kolaj? Terangkan bagaimana anda laksanakan visual. 10. 11. 4. Ambil masa untuk membuat pengubahsuaian sehingga anda berasa puas hati tentang cara susunan bahan-bahan tersebut barulah dilekat. 5. 11. 8. 10. 2. 9. pujian dan kritikan seni bersama rakan dan guru. huruf ke atas kolaj anda supaya nampak lebih menarik. jalinan. CARA-CARA MENILAI: 1. garisan. Tambah warna. 6. 9. Buat persembahan dan kemasan dan gantung ditempat yang sesuai. Fikirkan bagaimana anda dapat selitkan atau simpulkan ke dalam katakata yang dipilih sebagai salah satu elemen penting dalam kolaj. 8. 7. penghargaan. simbol dan kata-kata untuk dijadikan latar? Bagaimana kamu menyusun sehingga kamu berpuashati tentang susunan tersebut? Apakah imej atau gambar-gambar yang anda gunakan sebagai tambahan dalam kolaj anda? Bagaimana kamu membuat kemasan kolaj anda? Apakah asas seni reka yang anda aplikasikan dalam kolaj anda? Apakah perasaan anda apabila melihat kolaj tersebut? . Susun di permukaan kertas tebal bahan-bahan yang dipilih untuk mendapatkan gambaran keseluruhan kolaj dan jangan digam. bentuk. 6. saiz dan warna bahan yang dikumpul. luahan perasaan. Jalani sessi ekspresi diri.

L. warna. Kolaj ini bertajuk Breakfast yang dihasilkan pada tahun 1914. Sumber: Ocvirk. USA: McGraw-Hill AKTIVITI 4. (1999). Bahan apakah yang banyak digunakan dalam kolaj ini.E. Bone. Dalam kolaj tersebut Gris telah menggunakan teknik potong dan tampal dengan menggunakan kertas. P. rupa. Stinson. eigg. krayon dan warna minyak di atas kanvas. R. bentuk..O.G.. Buat satu analisa dan kajian dari aspek garisan. R.. O. & Cayton.70 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ CONTOH 3 Lihat hasil kerja kolaj yang buat oleh pelukis berbangsa Cuba iaitu Juan Gris (Jose Victoriano Gonzalez). Adakah anda berpuashati dengan hasil karya ini? Sila kemukakan komen-komen lain selain dari apa apa yang telah dinyatakan..3 Buat satu penilaian dan kritikan dari hasil karya anda dengan memberi penekanan terhadap teknik-teknik yang anda gunakan dan asas seni reka. Apakah imej atau objek yang digunakan dalam kolaj ini.R. Art fundamentals: Theory and Practice. . D. jalinan dan ruang yang digunakan dalam hasil karya tersebut.

Tema. jenis kekacang. bentuk. Langkah permulaan menghasilkan kolaj ialah dengan membuat lakaran untuk mendapatkan idea atau tema. alatan.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 71 x x x x x x x x x x x x x x x x x Kolaj ialah satu komposisi artistik yang mengandungi berbagai imej. menampal. Dalam aktiviti kolaj. menindih bahan-bahan di atas permukaan rata. Sebelum mengaplikasikan alatan dan media pada kolaj perlu fikirkan tema terlebih dahulu. Aktiviti kolaj banyak melibatkan koordinasi tangan dan mata. yang berkaitan dengan tajuk perlu diutamakan semasa menghasilkan kolaj. Tahap keupayaan murid boleh dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu tahap manipulatif. ketekunan dan perasaan individu. Penekanan terhadap warna pada latar belakang. dan tahap realistik. tahap simbolik. Tahap realistik ialah tahap di mana murid berada di peringkat matang dan boleh meluahkan perasaan melalui hasil kerja mereka. Teknik-teknik yang berbagai dalam kolaj mempunyai kesan yang berlainan pada setiap kolaj yang dihasilkan. Berbagai jenis permukaan boleh digunakan dalam menghasilkan kolaj bergantung kepada jenis bahan-bahan yang hendak digunakan. Bahantara yang digunakan untuk menghasilkan kolaj adalah dari bahanbahan terbuang. Tahap simbolik ialah tahap di mana murid boleh menjalani eksperimen mudah dan suka terhadap sesuatu benda. menggunting. rupa. Langkah terakhir yang sangat penting dan perlu dititikberatkan ialah memperlihatkan kejadian sebenar. mencari bukti dan mendapatkan keseronokan. bahan dan media perlu disesuaikan dengan tahap umur murid. mengoyak. . ruang. Tahap manipulatif ialah tahap di mana murid suka meneroka. berbagai jenis kertas dan fabrik. guru harus menyesuaikan tahap umur murid-murid dengan aktiviti kolaj yang hendak dijalankan. Pelekat-pelekat dan alatan yang digunakan dalam menghasilkan kolaj mempunyai kegunaannya yang tersendiri. Kolaj dihasilkan dengan cara memotong.

Creative collage.. A handbook of arts and crafts. Realistic collage step by step. Nita. (1990).).L. O. Leland. D. M. Cincinnati: North Light Book. (1995). Ivy. D. Raja Baharudin Raja Husain. (2001). Mat Aris Suradi. R. W.... (1998).F& Wigg. D. Realistic collage step by step. R. London: Charles T. Rosalind Ragans. Art talk. (1999). Brown. USA: Brown and Benchmark.72 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ Âfactually orientedÊ ÂsuperimposeÊ Autobiografi Dadaisme Gam gel Gam kilat Gam model Gesso Kolaj Komposisi Koordinasi Manipulatif Realistik Surealisme Simbolik Teknik ÂskrapingÊ Teknik catan Teknik jalinan Teknik kertas buangan Teknik kertas tisu Teknik koyak Teknik media campuran Teknik percikan Teknik potong Teknik span Teknik stensil Brown. Bransford. Subang Jaya: Pan Asia Haley.G. (2nd ed. M.. Syed Rukaidar Syed Isa Al-Idroes.R.E. & Cayton.O. (1993). Creative artist. (1971). Wankelman. eigg. Panorama Teks Pendidikan Seni. . Glenn Marcam & Joyce Dolan. & Philmetzger. Stinson. New York: McGraw-Hill. USA: McGraw-Hill. Glenn Marcam & Joyce Dolan. Art fundamentals: Theory and Practice.& Philmetzger (1998). Bone. P. P. Ocvirk.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->