P. 1
kolaj

kolaj

|Views: 147|Likes:
Published by Asma Azyyati

More info:

Published by: Asma Azyyati on Feb 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2015

pdf

text

original

Topik 4 X Kegiatan

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. 2. 3. 4.

Membuat Kolaj

Mengaplikasikan alat, media dan bahan dalam menghasilkan kolaj; Mereka cipta kolaj sendiri dengan menggunakan pelbagai teknik; Menilai dan membuat penentuan tema, pemilihan warna dan penyusunan bahan; dan Penghargaan seni terhadap kolaj yang dihasilkan.

X PENGENALAN
Tajuk kolaj dalam Topik 4 dimulai dengan pengenalan tentang kolaj, diikuti penerangan definisi kolaj dan melihat berbagai jenis peralatan, media serta teknik-teknik yang boleh dihasilkan dalam kolaj. Dalam sub tajuk berikutnya diterangkan tentang bagaimana cara mengaplikasikan alatan, media dan teknik dalam kolaj. Penentuan tema, pemilihan warna dan penyusunan bahan dalam menghasilkan kolaj juga disentuh dalam sub topik ini. Berbagai contoh persembahan hasil karya dinyatakan untuk mendapat gambaran dengan lebih jelas lagi. Akhir sekali rumusan tentang keseluruhan tajuk kolaj, perkataan penting yang digunakan dan bahan rujukan dinyatakan. Sebelum anda mula membaca, nyatakan apa yang anda fahami dengan istilah kolaj?

Kolaj ialah satu hasil kerja seni mengandungi sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih.56 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ 4. Panorama Teks Pendidikan Seni.1 (a) x x PENGENALAN AKTIVITI KOLAJ Kolaj bermakna potong. gam. kain atau bahan lain di atas permukaan 2D. Teknik di mana imej bergambar atau corak berjalinan dihasilkan secara ÂsuperimposeÊ di antara satu sama lain. koyak. Kolaj bermakna menghasilkan satu komposisi artistik daripada imej atau gambar yang berlainan. (2001). Teknik mencantum potongan gambar menjadi satu komposisi. Mat Aris Suradi. Subang Jaya: Pan Asia Definisi Kolaj x x x x x x x x x . Satu teknik menggambar di mana foto. Kerja-kerja dibuat dengan menampal cebisan kertas-kertas. latarbelakang yang berlainan dan daripada berbagai warna dan corak. Satu susunan objek dan bahan di atas dilekat di atas suatu permukaan supaya menjadi satu gambar bagi sesuatu tajuk atau tema tertentu. Satu hasil kepingan seni dibuat dengan menggam berbagai elemen. keratan akhbar atau mana-mana bahan berbentuk 2D dilekat dan di satukan di atas permukaan. Berbagai jenis bahan dilekat disatu permukaan khas disebut kolaj. tampal sesuatu bahan ke atas suatu permukaan. Syed Rukaidar Syed Isa Al-Idroes.1: Contoh kolaj dari kertas warna Sumber: Raja Baharudin Raja Husain. Rajah 4. Satu komposisi daripada imej yang berlainan dan daripada berbagai media. gunting. Dari perkataan perancis bermaksud gam.

Kolaj juga boleh dihasilkan daripada campuran pasta kering. potongan gambar dari majalah atau suratkhabar. warna poster. batu. kulit pokok. Pengkarya mengguunakan sekeping kadbod yang kuat sebagai dasar. beras dan kekacang seperti lentil dan pea yang mempunyai bentuk dan warna yang menarik. butang. Elakkan dari menggunakan warna ÂgouacheÊ kerana ia mudah retak dan terkopek Terdapat beberapa jenis gam sesuai digunakan dalam proses menghasilkan kolaj. Mereka bebas menggunakan apa sahaja peralatan. warna air. bahan ringan. kapas. kepingan besi. benang. akrilik. dawai untuk melekatkan bahan ke atas kolaj. berbagai jenis kertas yang berjalinan. Boleh digunakan sebagai varnish pada akhir proses kolaj. kotak telur. dedaun kering. Lapisan seterusnya lut cahaya . kain. plastik. Warna yang paling baik digunakan dalam menghasilkan kolaj ialah warna akrilik dan warna air kerana berganding baik dengan berbagai jenis gam. Boleh digunakan sebagai varnis pada akhir proses kolaj. Pelekat akrilik adalah yang terbaik untuk digunakan pada kerja-kerja kolaj. setem. media. Warna minyak adalah tidak digalakkan untuk menghasilkan kolaj kerana bahan susah melekat pada permukaan.1: Contoh Jenis Gam atau Pelekat Media Jenis Cair Ketelusan Lut sinar Kegunaan Pelekat untuk kertas. Kadangkala kerja-kerja menghasilkan kolaj ini tidak menggunakan pelekat tetapi menggunakan skru. Gam kilat 2. dan tempera juga digunakan untuk bahagian latarbelakang kolaj. tiub kadbod. teknik seperti dawai. Tujuannya ialah untuk mendapatkan ÂmoodÊ bagi sesuatu hasil kerja kolaj. kain perca. reja reben. bahan ringan. kaca. gambar foto. Mereka juga menjadikan stor sebagai tempat penyimpanan peralatan dan bahan-bahan yang hendak digunakan dalam aktiviti kolaj. kain. 1. lalang kering. Biasanya bahan-bahan yang digunakan adalah tahan dan boleh kekal pada kolaj tersebut. Pelekat untuk kertas. Terlalu banyak lapisan akan mengaburkan gambar di bawahnya. ikatan. Warna-warna basah seperti cat. Berikut ialah contoh berbagai jenis pelekat atau gam yang dicadangkan untuk digunakan ke atas kerja-kerja menghasilkan kolaj: Jadual 4. Gam tidak kilat Cair Lut sinar pada lapisan pertama. tisu dan sebagainya.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 57 (b) Alat dan Media Pencipta kolaj selalunya menjadikan objek-objek di sekeliling mereka berharga untuk dijadikan bahan-bahan dalam hasil kerja kolaj mereka.

Gam gel Krim Lut sinar Pelekat untuk kertas. kulit kayu pokok. Gesso Krim Legap Berikut pula peralatan yang boleh dicadangkan untuk digunakan dalam menghasilkan kolaj: Jadual 4. kikis. Span . 6. Menekan warna untuk mendapatkan kesan jalinan. Serupa dengan cat akrilik putih. menggunakan sudut empat segi untuk memeriksa bentuk empat segi yang diperlukan. Hujung mata pisau boleh digunakan untuk mengangkat cebisan kertas. Sudut rata dalam setiap potongan. Pisau kraf Kegunaan Memotong bahan nipis seperti kertas dan fabrik. logam.58 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ 3. Gam model Pekat Legap 5. Pembaris Âfrench curveÊ Palet Berus Bekas air Penggelek 10. Melukis dan memotong kepingan kertas yang bengkok. Boleh digunakan untuk 3D. 4.2: Peralatan Digunakan untuk Menghasilkan Kolaj Alat 1. Gunting Plastik tiga segi 4. Untuk kegunaan warna air atau akrilik. Plastik pembungkus makanan 11. Digunakan untuk menutup bahan berasid sebelum mengecat atau menghasilkan kolaj. Menutup kerja kolaj di kedudukan sebenar. Media yang terdedah akan kelihatan kusam. Membersihkan berus daripada kekotoran warna dan gam. 2. Digunakan untuk aplikasi warna dan pelekat pada kolaj. Melindungi kolaj dari tangan yang kotor dan lebihan gam. kain. Tukar mata pisau selalu untuk mendapatkan mata yang tajam dan pemotongan yang bersih dan licin. 8. kain. warna apabila kering. Pelekat untuk batu. Membuat potongan yang panjang. Menekankan kepingan bahan-bahan di atas tempatnya. 5. 7. 3. Kawasan yang tebal memerlukan berjam-jam untuk kering. 9. Memotong bentuk bulat. dipotong.

Membuat lakaran. (c) Teknik Dalam menghasilkan sebuah kolaj. Untuk melukis bulatan. kertas majalah. Âfoam boardÊ. Berikut ialah contoh teknik yang paling mudah bagaimana seseorang itu boleh menghasilkan sebuah kolaj: (i) (ii) Fikirkan tema atau tajuk yang hendak dihasilkan supaya mesejnya sampai. kertas eksotik. Murid-murid pada tahap tersebut perlu didedahkan dengan berbagai jenis dan teknik menghasilkan kolaj supaya dapat gambaran sebenar tentang apa itu kolaj. Âillustration boardÊ. (v) Sapukan gam pada permukaan kertas. (iii) Dapatkan kertas pelbagai warna untuk menimbulkan kesan jalinan.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 59 12. Kompas Membuat lakaran. Âwood and hard boardÊ. Perlu diingat juga tidak semua jenis dan teknik kolaj sesuai dijalankan pada murid tersebut. seseorang perlu menggunakan idea dan kreativiti tersendiri untuk mendapatkan hasil kerja yang cantik dan bermutu. Sediakan dan racik/koyak/gunting bahan-bahan seperti kertas atau fabrik yang diperlukan untuk kolaj tersebut. (vii) Apabila sudah kering sapukan pula gam di atas lapisan pertama untuk menampal kertas bagi menimbulkan kesan objek. atau memotong bulatan apabila pisau ÂbladeÊ digunakan bersamanya. surat khabar. (iv) Buat lakaran pada kertas lukisan untuk menyenangkan kerja-kerja menampal. Berbagai jenis kertas juga boleh dicadangkan seperti kertas kolaj. kontra pada kolaj anda. Âwater colour boardÊ. Pensel atau pen 14. Terdapat juga bahan-bahan sampingan yang boleh digunakan untuk menghasilkan kolaj seperti berbagai jenis papan pengalas. kertas warna air. Aktiviti kolaj amat sesuai dijalankan sebagai salah satu kegiatan menggambar terutama di peringkat sekolah rendah. kertas hiasan. (vi) Gam cebisan kertas atau fabrik mengikut gaya tersendiri untuk mendapatkan satu hasil kerja kolaj yang baik. Âmat boardÊ. harmoni. kertas lukisan. Kertas tekap 13. Guru harus menyesuaikan jenis dan teknik kolaj yang hendak dijalankan mengikut tahap kecerdasan murid iaitu dari darjah satu . kertas binaan. Penggunaan bahantara yang bersesuaian dengan tema atau tajuk catan juga perlu diambil kira apabila menjalani proses kolaj. kertas pastel.

daun. pondok. Apakah perbezaan dikemukakan? di antara teknik-teknik kolaj yang Hasilkan beberapa kolaj mudah dari pelbagai jenis teknik yang telah dinyatakan. kuda Pokok. bunga. rumah teres. pantun dan nyanyian Figura secara individu. itik. lalang. kawan. orang awam. rumah flat.60 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ hingga ke darjah enam. jiran Rumah.1 1.2 APLIKASI ALAT MEDIA DAN TEKNIK Apabila murid mula menggunakan gunting untuk menghasilkan kolaj. sayur-sayuran. . keluarga. rumah kampong. ayam. buah-buahan. mereka selalu memotong objek atau imej dari majalah berwarna lalu menampalnya di atas kertas. Tema boleh dipelbagaikan mengikut kesesuaian guru atau murid seperti tema: x x x x x Cerita. Di bawah ini disenaraikan berbagai jenis teknik kolaj yang boleh diaplikasikan kepada murid: x x x x x x x x x x x x Teknik potong kertas dan fabrik Teknik koyak kertas dan fabrik Teknik menggunakan berbagai jenis kertas yang berjalinan Teknik media campuran Teknik kertas tisu Teknik tisu dan kertas buangan Teknik catan dalam kolaj Teknik percikan dalam kolaj Teknik span dalam kolaj Teknik ÂskrapingÊ dalam kolaj Teknik stensil dalam kolaj Teknik jalinan dalam kolaj AKTIVITI 4. Ini adalah kolaj yang paling mudah walaupun susunannya tidak diambilkira. anjing. calet Haiwan seperti kucing. 4. burung. gajah. Kebanyakan kolaj mempunyai tema tersendiri untuk menampakkan idea atau gambaran yang lebih jelas lagi apabila terpandang sesuatu hasil kerja kolaj itu. 2. sajak. harimau. banglo.

London: Charles T. Ivy. Projek secara berkumpulan dalam menghasilkan sesuatu tema adalah lebih cepat dijalankan daripada individu. Bransford Pengenalan menggunakan fabrik dalam kolaj kepada murid-murid adalah supaya mereka peka terhadap berbagai jenis permukaan dan jalinan yang ada pada bahan tersebut.3: Contoh kolaj dari fabrik Sumber: Haley.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 61 x x Alam benda seperti meja. (1971). Lebihan kain perca boleh didapati dengan mudah di kedai-kedai menjahit pakaian. (1971). kesan-kesan jalinan dan kesan permukaan tidak rata ke atas kolaj akan kelihatan menghasilkan satu kelainan. Rajah 4. Kain perca boleh digunting. garpu. Bransford . sudu Fenomena alam dan sains. Bahan latar yang paling sesuai ialah seperti kain kanvas yang kasar supaya dapat menahan berat kolaj di atasnya. basikal. kerusi.2: Contoh kolaj bertemakan haiwan menggunakan kertas majalah berwarna Sumber: Haley. Permukaannya lembut dan sesuai digunakan untuk murid-murid di sekolah rendah. cawan. dipotong. Berat kertas dan fabrik adalah berbeza. Creative collage. digulung. Setelah ditampal. Ia tidak memerlukan budget yang besar. Ivy. piring. Creative collage. ditindih atau dilipat semasa proses menampal keatas permukaan. metafizik dan agama Rajah 4. London: Charles T. Terdapat dua cara menggunakan fabrik dalam kolaj iaitu secara menampal atau menjahit di atas sesuatu permukaan.

62 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ Tali juga adalah antara bahan yang popular digunakan dalam menghasilkan kolaj.4: Contoh kolaj menggunakan tali dari murid umur 7 9 tahun Sumber: Haley. Cara meletakkan tali tersebut pada permukaan boleh dipelbagaikan seperti berkumpulan. persepsi diri sekarang. Berbagai jenis tali terdapat di pasaran dan penggunaannya di dalam kolaj perlu disesuaikan dengan jenis pelekat. Mereka mula meneroka dan guru mengambil peluang untuk bertanya. Bahan ini digunakan untuk mengetahui dengan lebih dekat lagi tentang jalinan dan bagaimana mengaplikasikan tali dalam kegiatan menggambar. papan kalender dan papan iklan. bahan dan media. Pelekat diratakan di atas permukaan ÂstrawboardÊ tersebut dan diratakan dengan spatula. Masukkan benda-benda yang anda . menjadi pelukis apabila berhadapan dengan berbagai alat. boleh bercerita. Kadangkala tali yang berbagai jenis ketebalannya dan berbagai jenis warna boleh digunakan. Ivy. London: Charles T. Tidak semua bahan yang digunakan dalam menghasilkan kolaj sesuai dengan satu jenis pelekat sahaja. berantai. Kemudian tali yang telah disusun tadi dilekatkan di atas permukaan bergam. Mereka juga boleh mengaitkan pengalaman lalu dengan benda-benda yang mereka lihat sekarang. Rajah 4. Pelekat jenis cepat kering sesuai digunakan pada tali. (1971). Permukaan yang paling sesuai adalah dari jenis ÂstrawboardÊ dan kadbod ini boleh didapati secara percuma dari kotak-kotak. dan harapan untuk masa depan. Mereka boleh menjadi pencipta. Bransford Murid-murid lebih peka terhadap benda-benda baru dan pelik. Mulakan dengan tajuk autobiografi termasuk memori semasa kecil. disimpulkan. dipiuhkan. Creative collage. Sebagai contoh murid boleh menghasilkan sebuah kolaj diatas Âillustration boardÊ atau Âmounting boardÊ. bergulung atau bebas supaya mendapat permukaan jalinan yang berlainan.

cat. Berikut ialah contoh kolaj bertemakan autibiografi termasuk tempat-tempat yang saya kunjungi. pensel dan kertas lukisan tebal: Rajah 4. Creative artist. gunting. Dalam kolaj ini pelukis telah menggunakan rupa-rupa yang telah diubahsuai atau dipiuhkan mengikut teknik yang diguna pakai oleh seorang pelukis barat terdahulu iaitu . dan aktiviti yang saya gemari. barang-barang yang saya sukai. bahan dan media seperti kertas binaan yang berbagai warna. warna air. warna pensel. gam. lukis. Gunakan kolaj tersebut sebagai rujukan untuk imaginasi yang kreatif. Tidak ada betul atau salah cara meletakkan atau melekatkan objek tersebut.5: Contoh kolaj media campuran Sumber: Leland. dakwat dan apa sahaja yang disukai. Cincinnati: North Light Book Berikut ialah contoh dengan lebih jelas lagi bagaimana sesuatu kolaj itu dihasilkan dengan menggunakan alat. (1990).TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 63 suka dan tidak suka. Lekatkan gambar-gambar dari majalah.6: Contoh kolaj peringkat permulaan Langkah 1 Membuat lakaran untuk mendapatkan idea atau tema. Nita. Gunakan krayon. atau gunakan objek sebenar jika tidak terlalu besar. Rajah 4.

Lihat perbezaan ketara di antara permulaan kolaj dengan akhir kolaj.64 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ Henry Matisse.7: Contoh kolaj peringkat pertengahan Langkah 2 Meletakkan latarbelakang dan rupa bentuk.8: Contoh kolaj peringkat pertengahan . Warna latar adalah sangat penting kerana setiap warna yang digunakan untuk objek kemudian perlu berhubung kait atau bersesuaian dengannya. Rajah 4. Teknik menggunting banyak berlaku pembaziran kertas tetapi cebisan kertas tersebut boleh juga digunakan untuk menghasilkan kolaj di masa akan datang. Gunakan pisau kraf dan pembaris untuk memotong rupa tanpa memikirkan bentuk sebenar. Ini adalah satu cara bagaimana menjalankan aktiviti menggambar secara lebih seronok dan gembira. Rajah 4.

. Sentuhan terakhir dalam kolaj ini ialah bunga dan batang. D. Realistic collage step by step. Rajah 4. media dan teknik yang mereka gunakan.7. Teknik yang digunakan ialah koyak dan tampal. Hasilnya adalah satu cara yang menarik selain gunting dan tampal. Glenn Marcam & Joyce Dolan. Rajah 4.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 65 Langkah 3 Eksperimentasi dan mencipta ruang.2 Analisa hasil kerja kolaj pelukis barat dari aspek tema. Aplikasi alat. & Philmetzger (1998). 4. 4. Dalam kolaj ini menindihkan epal dan jug air secara automatik memberitahu pemerhati bahawa jug air lebih jauh ke belakang daripada epal tersebut. M. Kolaj ini masih memperlihatkan kejadian sebenar.9. media dan teknik secara langkah demi langkah.9: Contoh kolaj peringkat akhir Rajah 4 Lengkap. alat.6. Pelukis memotong kesemua bentuk tersebut secara bebas tanpa memikirkan ukuran dan bentuk sebenar. Sumber: Brown. Memperkenalkan unsur ruang dan kedalaman dengan membuatkan kerusi lebih kecil daripada objek di hadapan. Satu cara memperkenalkan perasaan kedalaman atau menampakkan ruang dalam kolaj ialah dengan pertindihan objek. 4.8. AKTIVITI 4.

ketekunan dan perasaan individu yang menghasilkannya. Aktiviti kolaj boleh dikatakan agak rumit dan cerewet untuk disudahkan kerana ia banyak melibatkan koordinasi tangan. mata dan perkaitan dengan persekitaran mereka sangat penting. Pada peringkat ini koordinasi tangan. Di peringkat sekolah rendah murid-murid sudah boleh dikategorikan berada di tahap realistik.3 PERSEMBAHAN HASIL KARYA Untuk menghasilkan sebuah kolaj bukanlah semudah yang disangkakan. tahap simbolik dan tahap realistik. Di peringkat simbolik pula kanak-kanak dikatakan suka membuat eksperimen kerana dikatakan suka terhadap sesuatu benda itu. media dan teknik dalam setiap kegiatan menggambar yang mereka jalani. Tahap manipulatif ialah tahap di mana kanak-kanak suka meneroka apa saja yang dilihat dipersekitaran mereka dan berusaha mendapatkan bukti-bukti dari penerokaan mereka. membuat kritikan yang membina dan membuat penilaian tentang persembahan . Tahap perkembangan murid-murid adalah berbeza dan banyak dipengaruhi oleh keupayaan dan sikap kanak-kanak itu sendiri. Murid-murid menjadi semakin matang dan boleh meluahkan perasaan secara Âfactually orientedÊ. guru boleh mencadangkan beberapa aktiviti kolaj yang menarik. Hasil kerja seni yang mereka buat adalah untuk tujuan bergembira dan mendapatkan keseronokan. dia seharusnya perlu mengetahui dan mengenalpasti tahap perkembangan pembelajaran murid-murid di kelas tersebut. Imej-imej disusun mengikut perasaan sendiri tanpa memikirkan logik. Korelasi visual dan membuat pemerhatian sangat penting di tahap ini.66 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ 4. Unsur ruang masih kurang jelas. Pada tahap ini seorang guru itu haruslah memperkenalkan berbagai jenis alat. Tahap keupayaan kanak-kanak boleh dikategorikan kepada tiga tahap iaitu tahap manipulatif. Murid menjalani kegiatan seni dengan bimbingan dan panduan guru dan akhirnya menjalani sessi penilaian dan penghargaan seni dalam pembelajaran mereka. Peka terhadap keadaan dunia yang begitu kompleks dan cuba menyesuaikannya dengan pengalaman yang mereka ada. meluahkan perasaan dan isi hati. Tujuannya adalah untuk menggalakkan murid-murid berkomunikasi. Sebelum murid dan guru menjalani sesi apresiasi seni dari hasil kolaj yang dibuat. berinteraksi dengan kawan-kawan dan guru. Guru juga seharusnya perlu pandai menyesuaikan tahap murid-murid yang hendak diajar dengan aktiviti yang hendak dijalankan di kelas. mata. bahan. Imej atau objek yang dilukis bersifat tidak tepat. Apabila seorang guru mengajar matapelajaran Pendidikan Seni Visual di kelas.

kadbod. berus lukisan.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 67 hasil kerja tersebut. Jalani satu sesi penilaian dan kritikan (apresiasi seni) secara mudah. 3. Cari dari majalah untuk mendapatkan kawasan dan menggunakan bahagian yang berwarna dan gambar-gambar yang boleh digunakan. tisu berwarna-warni. warna-warna poster. Teknik-teknik lain boleh diaplikasikan seperti menambahkan garisangarisan dengan menggunakan pen marker. Tidak perlu berada dalam keadaan kemas dengan meletakkan kertas-kertas warna tersebut di dalam garisan lakaran semasa menghasilkan kolaj. bersatu hati untuk melambangkan kesatuan dan keharmonian. 7. Berikut ialah beberapa contoh aktiviti kolaj yang boleh dicadangkan: CONTOH 1 TAJUK: Kolaj dari tisu dan gambar majalah OBJEKTIF: Rancang dan hasilkan sebuah kolaj berbentuk 2D dari bahan kertas tisu dan gambar majalah untuk menerangkan konsep kesatuan dan keharmonian ALATAN DAN BAHAN: Kertas lukisan. tolong menolong. 6. 2. krayon. 5. Susun gambar-gambar sebegitu rupa untuk menampakkan konsep kesatuan dan keharmonian Semasa menampal kertas berwarna dari majalah dan tisu-tisu berwarna. Cari satu idea yang boleh dikaitkan dengan sikap bekerjasama. Lukis lakaran yang dipilih di atas kertas putih keras. Rancang beberapa komposisi dengan menggunakan lakaran-lakaran untuk mendapatkan gambaran secara keseluruhan. gunting. tak perlu hasilkan secara teliti sebaliknya boleh ditindih kertas-kertas tersebut supaya nampak lebih natural dan bebas. gambar-gambar dari majalah ARAHAN: 1. Bingkaikan hasil kerja kolaj tersebut dengan kemas dan gantung di tempat yang sesuai supaya senang dilihat. Pilih satu yang terbaik. Sebagai contoh: warna coklat pada kasut atau kek boleh digunakan untuk menghasilkan batang pokok atau warna biru air laut boleh digunakan pada pakaian pada imej atau gambar dalam kolaj. pensel. gosokan dari objek yang berjalinan untuk menampakkan kesatuan dan keharmonian dalam hasil kerja tersebut. Sediakan alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kolaj tersebut. marker. gam. . krayon atau cat. 4.

media dan teknik yang anda gunakan dalam kolaj tersebut? Bagaimana kamu membuat eksperimen dengan tindihan kertas-kertas warna dari majalah. Apakah tema/tajuk yang boleh dipilih untuk menerangkan tentang konsep kesatuan dan keharmonian? Apakah elemen-elemen yang perlu diambilkira semasa menghasilkan lakaran? Lakaran yang mana satu dipilih dan kenapa? Apakah jenis alat.68 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ CARA-CARA MENILAI: 1. 9. gam. majalah. 6. Tulis lirik yang dipilih dan fikir tentangnya untuk diaplikasikan ke dalam kolaj. 3. 2. 7. 4. warnawarna basah dan kadbod poster ARAHAN: 1. Kumpul bahan-bahan lain untuk digunakan dalam menghasilkan kolaj. warna-warna kering. Fikirkan imej atau gambar-gambar yang bersesuaian dengan lirik/baris sajak yang dipilih. 10. 3. . Untuk menghasilkan kolaj yang bermakna. 8. gunting. pensel. 5. 2. kertas-kertas tisu dan imej-imej yang digunakan? Apakah teknik tambahan yang anda gunakan untuk melengkapkan kolaj tersebut? Terangkan bagaimana kamu membuat persembahan dan kemasan kolaj anda? Apakah perasaan anda apabila melihat hasil kerja anda? Apakah sebenarnya yang hendak anda sampaikan dalam kolaj tersebut? Adakah anda bersihkan kawasan kerja anda? CONTOH 2 TAJUK: Kolaj media campuran OBJEKTIF: Hasilkan sebuah kolaj media campuran dengan menggabungkan simbol-simbol visual. kertas lukisan tebal. fikirkan bahagian atau barisbaris penting pada lirik lagu atau sajak. bahan. Lihat contoh media campuran oleh pelukis terdahulu. Perhatikan bagaimana mereka menghasilkannya. barangan jumpa atau bahan terbuang. bahan-bahan terbuang/jumpa dan sebahagian dari lagu/ sajak ALAT DAN BAHAN: Kertas lakaran. 4.

7.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 69 5. 11. huruf ke atas kolaj anda supaya nampak lebih menarik. 6. jalinan. Tambah warna. 9. CARA-CARA MENILAI: 1. Susun di permukaan kertas tebal bahan-bahan yang dipilih untuk mendapatkan gambaran keseluruhan kolaj dan jangan digam. 4. 9. Buat satu lakaran ringkas untuk mendapatkan idea keseluruhan kolaj. Buat persembahan dan kemasan dan gantung ditempat yang sesuai. 8. Fikirkan tentang jalinan. 5. Apakah jenis lagu atau sajak yang anda pilih untuk digunakan dalam kolaj anda dan kenapa? Apakah simbol visual yang anda fikirkankan dan mempunyai kaitan dengan lagu atau sajak yang dipilih? Terangkan bahan apakah yang anda gunakan untuk menghasilkan kolaj? Adakah anda membuat lakaran sebelum menghasilkan kolaj dan memilih idea yang terbaik? Kenapa anda memilih idea itu untuk dijadikan kolaj? Terangkan bagaimana anda laksanakan visual. 2. garisan. penghargaan. simbol dan kata-kata untuk dijadikan latar? Bagaimana kamu menyusun sehingga kamu berpuashati tentang susunan tersebut? Apakah imej atau gambar-gambar yang anda gunakan sebagai tambahan dalam kolaj anda? Bagaimana kamu membuat kemasan kolaj anda? Apakah asas seni reka yang anda aplikasikan dalam kolaj anda? Apakah perasaan anda apabila melihat kolaj tersebut? . Fikirkan bagaimana anda dapat selitkan atau simpulkan ke dalam katakata yang dipilih sebagai salah satu elemen penting dalam kolaj. 10. luahan perasaan. rupa. saiz dan warna bahan yang dikumpul. 7. pujian dan kritikan seni bersama rakan dan guru. 11. Ambil masa untuk membuat pengubahsuaian sehingga anda berasa puas hati tentang cara susunan bahan-bahan tersebut barulah dilekat. 10. 8. 6. Jalani sessi ekspresi diri. bentuk. 3.

3 Buat satu penilaian dan kritikan dari hasil karya anda dengan memberi penekanan terhadap teknik-teknik yang anda gunakan dan asas seni reka. Art fundamentals: Theory and Practice. R.. D. bentuk.. Apakah imej atau objek yang digunakan dalam kolaj ini. krayon dan warna minyak di atas kanvas. . Sumber: Ocvirk. (1999). Kolaj ini bertajuk Breakfast yang dihasilkan pada tahun 1914. Bone. rupa.R. Bahan apakah yang banyak digunakan dalam kolaj ini. R..L. USA: McGraw-Hill AKTIVITI 4. warna.O.E. Buat satu analisa dan kajian dari aspek garisan. Adakah anda berpuashati dengan hasil karya ini? Sila kemukakan komen-komen lain selain dari apa apa yang telah dinyatakan. P. eigg..70 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ CONTOH 3 Lihat hasil kerja kolaj yang buat oleh pelukis berbangsa Cuba iaitu Juan Gris (Jose Victoriano Gonzalez). Dalam kolaj tersebut Gris telah menggunakan teknik potong dan tampal dengan menggunakan kertas. & Cayton. jalinan dan ruang yang digunakan dalam hasil karya tersebut. O.G. Stinson.

ruang. Teknik-teknik yang berbagai dalam kolaj mempunyai kesan yang berlainan pada setiap kolaj yang dihasilkan. mengoyak. Aktiviti kolaj banyak melibatkan koordinasi tangan dan mata. bahan dan media perlu disesuaikan dengan tahap umur murid. Tahap simbolik ialah tahap di mana murid boleh menjalani eksperimen mudah dan suka terhadap sesuatu benda. alatan. rupa. Tahap keupayaan murid boleh dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu tahap manipulatif. . Langkah terakhir yang sangat penting dan perlu dititikberatkan ialah memperlihatkan kejadian sebenar. ketekunan dan perasaan individu. jenis kekacang. Bahantara yang digunakan untuk menghasilkan kolaj adalah dari bahanbahan terbuang. Berbagai jenis permukaan boleh digunakan dalam menghasilkan kolaj bergantung kepada jenis bahan-bahan yang hendak digunakan. berbagai jenis kertas dan fabrik. dan tahap realistik. Tema. Kolaj dihasilkan dengan cara memotong. Pelekat-pelekat dan alatan yang digunakan dalam menghasilkan kolaj mempunyai kegunaannya yang tersendiri. Langkah permulaan menghasilkan kolaj ialah dengan membuat lakaran untuk mendapatkan idea atau tema. Dalam aktiviti kolaj.TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ W 71 x x x x x x x x x x x x x x x x x Kolaj ialah satu komposisi artistik yang mengandungi berbagai imej. tahap simbolik. yang berkaitan dengan tajuk perlu diutamakan semasa menghasilkan kolaj. menindih bahan-bahan di atas permukaan rata. guru harus menyesuaikan tahap umur murid-murid dengan aktiviti kolaj yang hendak dijalankan. menggunting. mencari bukti dan mendapatkan keseronokan. Tahap manipulatif ialah tahap di mana murid suka meneroka. menampal. Sebelum mengaplikasikan alatan dan media pada kolaj perlu fikirkan tema terlebih dahulu. Penekanan terhadap warna pada latar belakang. Tahap realistik ialah tahap di mana murid berada di peringkat matang dan boleh meluahkan perasaan melalui hasil kerja mereka. bentuk.

Glenn Marcam & Joyce Dolan. Art fundamentals: Theory and Practice. USA: McGraw-Hill.O. Panorama Teks Pendidikan Seni. (1971). W. Wankelman. P. .F& Wigg.& Philmetzger (1998).. Ocvirk. O. (1990). Realistic collage step by step. R. (1995). Brown. Subang Jaya: Pan Asia Haley. (2nd ed. Creative collage.E. Glenn Marcam & Joyce Dolan.R. & Cayton. A handbook of arts and crafts. (1998). P. & Philmetzger. Stinson.72 X TOPIK 4 KEGIATAN MEMBUAT KOLAJ Âfactually orientedÊ ÂsuperimposeÊ Autobiografi Dadaisme Gam gel Gam kilat Gam model Gesso Kolaj Komposisi Koordinasi Manipulatif Realistik Surealisme Simbolik Teknik ÂskrapingÊ Teknik catan Teknik jalinan Teknik kertas buangan Teknik kertas tisu Teknik koyak Teknik media campuran Teknik percikan Teknik potong Teknik span Teknik stensil Brown.).. M. D. M. Art talk.. New York: McGraw-Hill.L.. D. R. Realistic collage step by step. Bone. eigg. Nita. Syed Rukaidar Syed Isa Al-Idroes. Ivy. D. Rosalind Ragans. Cincinnati: North Light Book. Raja Baharudin Raja Husain. Mat Aris Suradi. (2001). Bransford. USA: Brown and Benchmark.. Creative artist.G. Leland. (1999). (1993). London: Charles T.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->