P. 1
RSEM BM T2

RSEM BM T2

|Views: 47|Likes:
Published by RoTi LemPung
Rancangan Semester BM tahun 2 KSSR
Rancangan Semester BM tahun 2 KSSR

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: RoTi LemPung on Feb 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/25/2013

pdf

text

original

Sections

 • EMK:
 • Pengisian Kurikulum:
 • KBT:
 • Sistem Bahasa:
 • Pengisian Kurikulum:
 • Sistem Bahasa:
 • TEMA 3: SEMANGAT PERPADUAN UNIT 9 TAJUK: Jiran Sepakat
 • TEMA PKJR:UNIT 4 KEBOLEHLIHATAN DI JALAN RAYA
 • TEMA PKJR:UNIT 5 MENGIMBAS LALU LINTAS
 • TEMA 5: PETANI MODEN UNIT 16 TAJUK: Kebun Sekolahku
 • TEMA 5: PETANI MODEN UNIT 17 TAJUK: Dusun Pak Long
 • TEMA PKJR:UNIT 6 MENJADI PENUMPANG YANG SELAMAT DAN BERTANGGUNGJAWAB
 • TEMA 5: PETANI MODEN UNIT 18 TAJUK: Ternakan
 • BERTANGGUNGJAWAB
 • TEMA PKJR:UNIT 7 MENJADI PENGGUNA JALAN RAYA YANG BERHEMAH
 • TEMA PKJR:UNIT 8 MELINTAS DENGAN SELAMAT

SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013

Tahun 2
Minggu Tema / Tajuk Standard Kandungan

Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM)
Standard Pembelajaran Penerapan Nilai / Penerapan Ilmu / Kemahiran Bernilai Tambah / Sistem Bahasa Catatan

1. 2. 3. 4. 5. 1 21-25 Jan 6. 7. 8. 9.

Melapor diri dan mendengar taklimat daripada pihak sekolah tentang organisasi sekolah,peraturan sekolah, persekitaran dan budaya sekolah. Perjumpaan dengan guru pembimbing tentang sukatan pelajaran dan rancangan semester Melengkapan borang jadual waktu Melengkapkan borang takwim praktikum Menyediakan Rancangan Semester Bahasa Malaysia Tahun 2 Menyediakan Rancangan Kokurikulum Menyediakan Rancangan Projek/Peranan lain Menyediakan RPH/BSPP untuk minggu kedua Menyediakan Portfolio Praktikum dan Folder Rancangan Pengajaran Mata Pelajaran Major dan Elektif.

10. Menulis jurnal tentang pengalaman dalam minggu pertama di sekolah.

1

SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013
Tahun 2
2 28 Jan 01 Feb TEMA 2: SIHAT DAN CERDAS UNIT 4 TAJUK: Jagalah kebersihan 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi bahasa, iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa dan ayat dengan betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur.

Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM)
1.2.6 Mendengar, memahami, dan menyebut frasa, ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul dan tepat. 3.2.6 Menulis ayat majmuk dengan betul dan kemas. 4.1.2 Memahami dan menyatakan maksud perkataan dalam seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. EMK: Nilai murni, Peraturan Sosiobudaya Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama, pembersih, bertanggung-jawab Ilmu: Pendidikan Moral, Pendidikan Kesihatan KBT: KB- (Mentafsir, mensintesis, menjanakan idea, menghubungkaitkan) BCB- ( Bacaan intensif ) KP- Interpersonal, Muzik KONTEKSTUALMenghubungkaitkan Media: Buku teks, buku aktiviti, gambar, radio Sistem Bahasa: Tatabahasa: ayat tunggal, ayat majmuk

2

SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013
Tahun 2
3 04 - 08 Feb TEMA 2: SIHAT DAN CERDAS UNIT 4 TAJUK: Jagalah kebersihan 1.2 Mendengar, mengecam, dan menyebut bunyi bahasa, iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa dan ayat dengan betul. 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas.

Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM)
1.2.6 Mendengar, memahami, dan menyebut frasa, ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul dan tepat. 1.4.1 Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk yang betul dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. 2.3.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar, sebutan yang jelas, intonasi yang betul dan berjeda. 2.5.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul. 3.2.4 Menulis pelbagai perkataan dan frasa yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas. 3.2.6 Menulis ayat majmuk dengan betul dan kemas. 3.3.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas. 4.1.2 Memahami dan menyatakan maksud perkataan dalam seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja tunggal dengan betul mengikut konteks. EMK: Nilai murni, Peraturan Sosiobudaya Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama, pembersih, bertanggung-jawab Ilmu: Pendidikan Moral, Pendidikan Kesihatan KBT: KB- (Mentafsir, Mengenal pasti, mensintesis, menjanakan idea, menghubungkaitkan) BCB- ( Bacaan intensif ) KP- Interpersonal, Muzik KONTEKSTUALMenghubungkaitkan Media: Buku teks, buku aktiviti, gambar, radio Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Kerja Tunggal Kosa Kata: Telapak tangan, cuci, gembira, ada, balik, mandi,

3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat dengan betul. 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.

3

SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013
Tahun 2
7 11 - 15 Feb TEMA 2: SIHAT DAN CERDAS UNIT 5 TAJUK: Kantin Saya Bersih EMK: Nilai murni, Peraturan Sosiobudaya Pengisian Kurikulum: Nilai: Tolongmenolong, bertanggungjawab Ilmu: Pendidikan Moral KBT: KB(menjanakan idea, mengenal pasti, membuat urutan) BCB- ( Perbincangan ) KP- Verbal linguistik, Interpersonal, Kinestetik Media: gambar, radio 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang betul 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa, dan ayat dengan betul. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.

Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM)
1.4.2 Berbual tentang sesuatu perkara menggunakan kata panggilan dengan tepat bagi keluarga bukan kalangan keluarga asas dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. 2.2.2 Membaca dan memahami frasa dalam ayat yang mengandungi perkataan dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 2.3.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 3.2.7 Menulis secara mekanis abjad dan perkataan dalam bentuk tulisan berangkai dengan betul. 3.3.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas. 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama am hidup manusia dengan betul mengikut konteks. 10-12 Feb – Tahun Baru Cina

3.1 Mengetahui tentang peraturan dan undang-undang jalan raya serta menggunakannya.

3.1.1 Menerangkan mengapa peraturan dan undang-undang jalan raya itu perlu untuk keselamatan semua pengguna jalan raya.

4

22 Feb TEMA 2: SIHAT DAN CERDAS UNIT 6 1.4.3 Berbual tentang sesuatu perkara menggunakan kata ganti nama diri ketiga dengan betul dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. kelat. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan 1. wangi TEMA PKJR:UNIT 2 PERATURAN JALAN RAYA TAJUK 1 – PATUHI PERATURAN JALAN RAYA Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 8 18 . merdu.4 Bertutur.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Adjektif Kosa Kata: Tampan. masam. 5 .

3 Membina dan menulis perkataan.2 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang betul.6 Menulis ayat majmuk dengan betul dan kemas.Verbal linguistik.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.3 Membaca dan memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul. pemandu. vokal berganding . dan ayat dengan betul 2. frasa. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 4.3. penunggang. Kecerdasan Pelbagai Pengisian Kurikulum: Nilai: Tolonhmenolong.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. ) KP. 5.5 Memahami dan menggunakan kata adjektif pancaindera dengan betul mengikut konteks. buku tidak formal secara bertatasusila.2 Membaca dan memahami perkataan. 3. rajin. 3.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 TAJUK: Makanan Bersih dan Berkhasiat EMK: Nilai murni. hormatmenghormati Ilmu: Dunia Sains.2 Membina dan menulis ayat yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata. intonasi yang jelas dan diksi yang tepat serta menggunakan mimik muka yang sesuai melalui penceritaan secara didik hibur.3 Memahami dan menggunakan kata ganti nama diri ketiga dengan betul mengikut konteks. Mengenal pasti) BCB.1.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur. 3. Pendidikan Kesihatan KBT: KB(Mengkonsep sikan.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas. 3. 2.2.2.1. penumpang.2. 5.1 Mengetahui tentang peraturan dan undang-undang jalan raya serta menggunakannya. diftong.3 Menghuraikan bagaimana dan mengapa peraturan dan undang-undang jalan raya diaplikasikan kepada: pejalan kaki. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. Interpersonal KONTEKSTUA LMenghubungk aitkan Media: Buku teks. B2 DT1 E1 B2 DT1 E2 3. 3.1.3.( Bacaan intensif. 5. 3. penunggang basikal. 6 . 4. digraf dan konsonan bergabung dengan betul. Peraturan Sosiobudaya.

SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 aktiviti. TEMA PKJR:UNIT 2 PERATURAN JALAN RAYA TAJUK 2:AMALKAN PERATURAN JALAN RAYA Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 7 . manis. pedas. masam. ulam. pedas. gambar Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Adjektif. vitamin. Kata Ganti Nama Diri Kosa Kata: Mereka.

4.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.3.2 Membaca dan memahami perkataan. 2.4 Bertutur. 1. 2. 2. Pendidikan Kesihatan KBT: KB(Menjanakan idea. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. Peraturan Sosiobudaya. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul.4. mengamalkan gaya hidup sihat.01 Mac TEMA 2: SIHAT DAN CERDAS UNIT 7 TAJUK: Bersenam Menyihatka n Badan EMK: Nilai murni. 1.3 Membina dan menulis perkataan. 2. frasa. 8 .5. Ilmu: Pendidikan Jasmani.5. 2.2. vokal berganding. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.4.6.(Bacaan intensif) KPInterpersonal KONSTRUKTI VISMEMenghubungk aitkan 1. 2.4 Bertutur dan menyatakan permintaan dengan intonasi yang betul tentang sesuatu perkara dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.2 Membina dan menulis ayat yang mengandungi perkataan dua atau lebih 25 Feb – Cuti Peristiwa 1 1.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.1 Membaca dan memahami perkataan dalam ayat tunggal yang mengandungi dua atau tiga suku kata. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 1. 3. Kecerdasan Pelbagai Pengisian Kurikulum: Nilai: Hormatmenghormati. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul. dan ayat dengan betul. . Mentafsir) BCB. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul 2.1 Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk yang betul dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia dengan tepat.2 Membaca.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 9 25 .1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 3.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambahkan ilmu dan kosa kata. 2.

tegap. vokal berganding . 3. TEMA PKJR:UNIT 2 PERATURAN JALAN RAYA TAJUK 9 . digraf dan konsonan bergabung dengan betul.4 Mengenal pasti peraturan jalan raya.5 Memahami dan menggunakan kata adjektif pancaindera dengan betul mengikut konteks.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan.1. rancak.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 KONTEKSTUA LMenghubungk aitkan Media: Buku teks.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.1 Mengetahui tentang peraturan dan undang-undang jalan raya serta menggunakannya. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) suku kata. bangku. radio. muzik. gelung rotan Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Adjektif Kosa Kata: Redup. diftong.1. 3. buku aktiviti. garau. 3. undang-undang jalan raya dan lain-lain prosedur keselamatan yang relevan di persekitaran mereka. gembira 5.3. 5. meriah.3. 3.

3 Membaca dan memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.4. 1. 2.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 3:KENAL PASTI PERATURAN JALAN RAYA DI KAWASAN KAMU Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 10 04 – 08 Mac TEMA 3: SEMANGAT PERPADUAN UNIT 8 TAJUK: Jiranku Mesra EMK: Nilai murni. tolongmenolong. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.3 Membina dan menulis perkataan.3.5. frasa.2 Membaca dan memahami perkataan.2 Membina dan menulis ayat yang 10 .1 Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk yang betul dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. 3.4 Bertutur. 1. Peraturan Sosiobudaya.4. 3. Kewarganega raan Pengisian Kurikulum: Nilai: Hormatmenghormati. 2. 02 Mac Majlis Makan Malam Amal PIBG 04 Mac – Cuti Peristiwa 2 2. peramah. 2.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. 1. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. penyayang Ilmu: Pendidikan Moral 1.2.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul. dan ayat dengan betul.

3 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur.1 Mengetahui tentang peraturan dan undang-undang jalan raya serta menggunakannya.Verbal linguistik.1 Menerangkan mengapa peraturan dan undang-undang jalan raya itu perlu untuk keselamatan semua pengguna jalan raya. Interpersonal KONSTRUKTI VISMEMenghubungk aitkan Media: Buku teks. 4. membuat urutan. tetapi.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul. B2 DB1 E1 B3 DL1 E2 4. intonasi yang jelas dan diksi yang tepat melalui lakonan spontan secara didik hibur.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. digraf dan konsonan bergabung dengan betul.3. vokal berganding .1. kerana. 11 . sambil. riadah Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata. mengenal pasti. 5.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan.6 Memahami dan menggunakan kata hubung dengan betul mengikut konteks. jiran. membuat keputusan) KP. 3. diftong.3. buku aktiviti Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Hubung Kosa Kata: Bertegur sapa.1. 3. 3. 3. 5.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 KBT: KB(Menjanakan idea.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan yang betul. atau.

5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 3.2 Membina dan menulis ayat yang mengandungi perkataan dua atau lebih 12 . Kewarganega raan Pengisian Kurikulum: Nilai: Hormatmenghormati. peramah. 3. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. 1.3 Membaca dan memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul.3. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul. 2. 2. 2. Peraturan Sosiobudaya.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.4 Bertutur. tolongmenolong. 2. dan ayat dengan betul. 1.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) TEMA PKJR:UNIT 2 PERATURAN JALAN RAYA TAJUK 4:PATUHI PERATURAN JALAN RAYA 11 11 – 15 Mac TEMA 3: SEMANGAT PERPADUAN UNIT 8 TAJUK: Jiranku Mesra EMK: Nilai murni.4.3 Membina dan menulis perkataan. 1.2. frasa.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. penyayang Ilmu: Pendidikan Moral 1.5.4.1 Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk yang betul dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.2 Membaca dan memahami perkataan.

penenda jalan dn isyarat trafik digunakan untuk mengawal lalu lintas dan mesti dipatuhi untuk meningkatkan keselamatan. digraf dan konsonan bergabung dengan betul.8 Membincangkan peraturan dan tingkah laku pengguna jalan raya yang berkenaan dengan tanda jalan asas.3. 1. 4.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan.4 Isyarat jalan raya. 1. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Hubung Kosa Kata: Bertegur sapa.4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. B3 DB1 E1 B4 DL1 E1 4. tetapi.1 Memahami bahawa tanda jalan.4. buku aktiviti.3. 1.Verbal linguistik. 3. intonasi yang jelas dan diksi yang tepat melalui lakonan spontan secara didik hibur. 3. membuat keputusan) KP. 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. 5. Interpersonal KONSTRUKTI VISMEMenghubungk aitkan Media: Buku teks. kerana. mengenal pasti. diftong. atau. tanda jalan dan isyarat trafik 13 .6 Memahami dan menggunakan kata hubung dengan betul mengikut konteks.1.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan yang betul.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 KBT: KB(Menjanakan idea. membuat urutan. jiran.3. sambil. riadah Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) suku kata.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul. vokal berganding .

Peraturan Sosiobudaya.2.5. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul . sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. diftong. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. Kewarganega raan Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama.2 Membaca dan memahami perkataan. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. 1. 2. vokal berganding. 2.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 2.4. 2.2 Membaca dan memahami frasa dalam ayat yang mengandungi perkataan dua atau tiga suku kata. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.4.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan tepat.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar. ISYARAT DAN PENANDA JALAN 12 18 . ISYARAT DAN PENANDA JALAN TAJUK 1:KENALI PAPAN TANDA.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) TEMA PKJR:UNIT 3 PAPAN TANDA. 2. 1. Jujur. 2.3.22 Mac TEMA 3: SEMANGAT PERPADUAN UNIT 9 TAJUK: Jiran Sepakat EMK: Nilai murni.3 Membaca dan memahami maklumat yang 14 .

Mengenal pasti) BCBMendengar dengan berkesan. 3.1.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks 1.4 Menulis imlak dengan tepat.6 Mengklasifikasikan tanda jalan mengikut tujuan utamanya. 5.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Prihatin.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi kata ganda dengan tepat. Membuat keputusan. dan ayat dengan betul. kereta.7 Memahami dan menggunakan kata tanya dengan betul mengikut konteks B3 DL1 E3 15 . bacaan intensif Media: Buku teks.4. 1.3.4.4.4 Isyarat jalan raya. frasa. Baik hati Ilmu: Pendidikan Moral KBT: KB(Membuat urutan. 3.8 Membincangkan peraturan dan tingkah laku pengguna jalan raya yang berkenaan dengan tanda jalan asas.3 Membina dan menulis perkataan.1 Memahami bahawa tanda jalan.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul. 3. jiran. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Tanya Kosa Kata: Kaunter. 1. tanda jalan dan isyarat trafik 1. Hormatmenghormati. Mengitlak. buku aktiviti. penenda jalan dn isyarat trafik digunakan untuk mengawal lalu lintas dan mesti dipatuhi untuk meningkatkan keselamatan. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai. polis. 5. dapur TEMA PKJR:UNIT 3 3.

3. Baik hati Ilmu: Pendidikan Moral 1. Prihatin. 2. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul.3 Membina dan menulis perkataan.Mendengar dengan berkesan. diftong. vokal berganding.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 PAPAN TANDA. 2. Kewarganegaraan Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan 23 – 31 Mac 2013 Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) KBT: KB.4.2. 2. buku 3. Mengitlak. bacaan intensif Media: Buku teks. 2. 2.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan tepat. Hormatmenghormati.2 Membaca dan memahami perkataan. Mengenal pasti) BCB. Jujur.2 Membaca dan memahami frasa dalam ayat yang mengandungi perkataan dua atau tiga suku kata. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul 2. 1.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. dan ayat dengan betul. Peraturan Sosiobudaya.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. frasa. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.5. Membuat keputusan.(Membuat urutan. ISYARAT DAN PENANDA JALAN TAJUK 2:KATEGOR I PAPAN TANDA JALAN CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 13 01 – 05 April TEMA 3: SEMANGAT PERPADUAN UNIT 9 TAJUK: Jiran Sepakat EMK: Nilai murni. 16 .

4.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 aktiviti.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Tanya Kosa Kata: Kaunter.1.6 Mengklasifikasikan tanda jalan mengikut tujuan utamanya.8 Membincangkan peraturan dan tingkah laku pengguna jalan raya yang berkenaan dengan tanda jalan asas.4 Menulis imlak dengan tepat. mana. 1. Bagaimana. 3.3.4. di mana TEMA PKJR:UNIT 3 PAPAN TANDA.4. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 17 .7 Memahami dan menggunakan kata tanya dengan betul mengikut konteks 1. tanda jalan dan isyarat trafik 2. 1.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi kata ganda dengan tepat.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul. betul.4 Isyarat jalan raya.1 Memahami bahawa tanda jalan.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. penenda jalan dn isyarat trafik digunakan untuk mengawal lalu lintas dan mesti dipatuhi untuk meningkatkan keselamatan. ISYARAT DAN PENANDA JALAN TAJUK 3: AMBIL LANGKAH BIJAK 5. mengapa.4. 5. apa.4. 3. 1. 3.

suku kata.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.2 Membaca dan memahami perkataan. perkataan. Mengenal pasti. frasa.Muzik.2 Mendengar.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. memahami. dan menyebut bunyi bahasa. diftong.2. komputer. carta. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 1. iaitu abjad.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai. Media: Buku teks. 3. Kewarganegaraan Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama. 2. Peraturan Sosiobudaya.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 14 08-12 April TEMA 3: SEMANGAT PERPADUAN UNIT 10 TAJUK: Semangat kerjasama EMK: Nilai murni. 2. vokal berganding. ISYARAT DAN PENANDA JALAN 1. 1.1 Membaca dan memahami perkataan dalam ayat tunggal yang mengandungi dua atau tiga suku kata. frasa dan ayat dengan betul. ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul dan tepat. TEMA PKJR:UNIT 3 PAPAN TANDA. pemurah Ilmu: Pendidikan Muzik KBT: KB. mengecam. 3.4 Menulis imlak dengan tepat.5.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 1.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul 3. 2. Menilai) BCB.4 Isyarat jalan raya. penyayang.3 Membina dan menulis perkataan.3. Jujur. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Tanya Kosa Kata: Poster.6. Mendengar dengan berkesan KONSTRUKTIVISMEMenerangkan dan menjelaskan KP.(Menjanakan idea.2. 2. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul 2. dan menyebut frasa. buku aktiviti. kamus 1.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul.4.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. 2.6 Mendengar. dan ayat dengan betul.Bacaan luncuran. 4. tanda jalan dan isyarat trafik 18 .1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur.

4. Kewarganegaraan Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama.4 Bertutur dan menyatakan permintaan dengan intonasi yang betul tentang sesuatu perkara dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.4 Bertutur.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam 19 .4.2 Menulis imlak frasa dan ayat yang mengandungi kata ganda dengan ejaan dan tanda baca dengan tepat. Menganalisis. 1.19 April TEMA 3: SEMANGAT PERPADUAN UNIT 11 TAJUK: Sambutan Hari Kanak-kanak EMK: Nilai murni. 1. JALANJALAN Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 3. 15 15 . Peraturan Sosiobudaya.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dan jelas secara bertatasusila.4. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. KBT: KB.6.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. 1.4.1 Menyebut seni kata lagu dengan jelas melalui nyanyian secara didik hibur. 2.(Membuat rumusan.1. 2. Hormatmenghormati. aktif Ilmu: Pendidikan Jasmani.4.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 TAJUK 4:JOM.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. penenda jalan dn isyarat trafik digunakan untuk mengawal lalu lintas dan mesti dipatuhi untuk meningkatkan keselamatan.1 Memahami bahawa tanda jalan.8 Membincangkan peraturan dan tingkah laku pengguna jalan raya yang berkenaan dengan tanda jalan asas. 1. 1. 1.

Bacaan intensif KONTEKSTUAL – Mengaplikasikan. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul. KONSTRUKTIVISME Menerangkan dan menjelaskan KP – Interpersonal. 3. Verballinguistik Media: Buku teks.3 Darjah penglihatan 20 . 5.5. diksi yang tepat dan mimik muka yang sesuai melalui lakonan secara didik hibur. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) bahan multimedia dengan tepat. B3 DL1 E1 TEMA PKJR:UNIT 4 KEBOLEHLIHATAN DI JALAN RAYA TAJUK 1:BOLEH DILIHAT DAN LEBIH SELAMAT 2.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.3 Membina dan menulis perkataan . frasa. dan ayat dengan betul.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan yang betul. 2.2. intonasi yang jelas. memahami dan menaakul bahan bukan grafik untuk memindahkan maklumat kepada bentuk grafik serta ayat dengan betul. Mengitlak.Mencatat nota.3. Mengenal pasti. Oktober.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas.5.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul.5.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur.1 Jenis dan ciri-ciri kenderaan 4. buku aktiviti. 2.4. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Imbuhan awalan Kosa Kata: Bola sepak. cermin mata 2.3 Membaca. 4.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Membandingkan dan membezakan. nenek. Membuat pilihan) BCB.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. 2. 3. 5.2 Membaca. 4.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber. 3.1 Memahami dan menggunakan imbuhan 3.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.3.

akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks.(membuat rumusan.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dan jelas secara bertatasusila. Peraturan Sosiobudaya. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. 1. Bacaan intensif KONTEKSTUAL – 1. Mengenal pasti. 16 22-26 April TEMA 3: SEMANGAT PERPADUAN UNIT 11 TAJUK: Sambutan Hari Kanak-kanak EMK: Nilai murni. Kewarganegaraan Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia dengan tepat.4 Bertutur dan menyatakan permintaan dengan intonasi yang betul tentang sesuatu perkara dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.1.5 Menceritakan faktor yang menghalang penglihatan pemandu di jalan raya dan terhadap pejalan kaki.4. Membandingkan dan membezakan. 1.4 Bertutur. aktif Ilmu: Pendidikan Jasmani. 2. 2.4. 21 . 1. 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) awalan . KBT: KB.6. Menganalisis. 4. Hormat-menghormati.4.2 Menunjukkan kefahaman ke atas kaitan antara berada dalam keadaan selamat dan boleh dilihat.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat 2. Membuat pilihan BCB.3.Mencatat nota.4 Membaca dan memahami maklu9mat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. 2. Mengitlak.

4.5 Menceritakan faktor yang menghalang penglihatan pemandu di jalan B4 DL1 E2 TEMA PKJR:UNIT 4 KEBOLEHLIHATAN DI JALAN RAYA TAJUK 2: CUACA DAN WAKTU 4.3 Darjah penglihatan 22 .2 Mengujarkan dialog dengan sebutan yang betul. Verballinguistik Media: Buku teks. 3. KONSTRUKTIVISME Menerangkan dan menjelaskan KP – Interpersonal.1.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. 5. 2. 2.2.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul.5. memahami dan menaakul bahan bukan grafik untuk memindahkan maklumat kepada bentuk grafik serta ayat dengan betul.3. dan ayat dengan betul. 5.5. nenek. intonasi yang jelas.3 Membina dan menulis perkataan.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. frasa. 2. Oktober.3 Membaca. buku aktiviti.2 Membaca.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Mengaplikasikan. 3. 3. 2. 4. akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks.3.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas. diksi yang tepat dan mimik muka yang sesuai melalui lakonan secara didik hibur.1 Jenis dan ciri-ciri kenderaan Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) mengikut urutan dengan betul. cermin mata 3.5.1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan .1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Imbuhan awalan Kosa Kata: Bola sepak.

6.3. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. 2. 1. Bekerjasama Ilmu: Dunia Seni Visual KBT: KB.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila 01 Mei – Cuti Umum Hari Pekerja 2.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 23 .SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) raya dan terhadap pejalan kaki.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dan jelas secara bertatasusila.3 Mendengar.4. 1. 4.6.3 Mendengar.3. Tolongmenolong. KONSTRUKTIVISME - 1. 1.(Menjanakan idea. kreativiti dan inovasi.2 Menunjukkan kefahaman ke atas kaitan antara berada dalam keadaan selamat dan boleh dilihat. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan. Peraturan Sosiobudaya. 1. 17 29-03 Mei TEMA 4: SENI DAN BUDAYA UNIT 12 TAJUK: Kraf Tangan EMK: Nilai murni. Mengenal pasti) BCB.3.Mencatat nota KONTEKSTUAL – Mengaplikasikan. 4.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul. 2. Menyusun maklumat. kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi Pengisian Kurikulum: Nilai: Kreatif.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. Menghubungkaitkan. memahami dan memberikan respons secara lisan dan gerak laku berdasarkan pesanan mengikut urutan dengan betul.3 Menerangkan bagaimana keadaan cuaca tertentu dan pencahayaan boleh member kesan terhadap keselamatan pejalan kaki dan penunggang basikal.

1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul menggunakan perkataan.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Mengembangkan idea KP – Interpersonal Media: Buku teks.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. garisan 3. 1. tembikar. 5.3. iklan.1 Mendefinisikan apa yang dimaksudkan demgam perabot jalan raya.5. 1.3 Perabot jalan raya Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 2.6.3 Membina dan menulis perkataan.1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan .2 Mencatat maklumat penting yang betul untuk menghubungkaitkan fakta daripada pelbagai sumber.2.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun. frasa dan ayat dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu. Labu Sayong. buku aktiviti.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai. carta gambar.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas 3. 2. frasa. TEMA PKJR:UNIT 4 KEBOLEHLIHATAN DI JALAN RAYA TAJUK 3:PERABOT JALAN 2.5. 3. 3.3 Darjah penglihatan 24 . 3. dan ayat dengan betul. akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks.3. 3. 5.1 Jenis dan ciri-ciri kenderaan 4. diksi. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Imbuhan akhiran Kosa Kata: Manik.3 Membaca.4. bunga. memahami dan menaakul bahan bukan grafik untuk memindahkan maklumat kepada bentuk grafik serta ayat dengan betul.

2 Menunjukkan kefahaman ke atas kaitan antara berada dalam keadaan selamat dan boleh dilihat.1. 2.2 Mengenal pasti perabot jalan yang berlainan jenis dan bagaimana ia memberi impak atas keselamatan mereka yang berjalan kaki dan berbasikal. Membuat keputusan) BCB. 1.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat dengan tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan menggunakan ayat yang mengandungi rangkai kata yang sesuai secara bertatasusila.5 Menceritakan faktor yang menghalang penglihatan pemandu di jalan raya dan terhadap pejalan kaki. 18 06 – 10 Mei TEMA 4: SENI DAN BUDAYA UNIT 13 TAJUK: Permainan Tradisional EMK: Nilai murni.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. Kecergasan pelbagai Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama.(Menghubungkaitkan.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila.Mencatat maklumat KP – Interpersonal 2. keselamatan Ilmu: Pendidikan Jasmani KBT: KB.5.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul. Menjanakan idea. 1. 4.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat 25 . 1.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dan jelas secara bertatasusila.3.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 1. Peraturan Sosiobudaya.6. Jujur. 2.6.3. 2.

1 Jenis dan ciri-ciri kenderaan 3.3 Membina dan menulis perkataan.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun.3.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 membaca. 2.2. Bola Raga.1. frasa.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 4. frasa dan ayat dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul menggunakan perkataan.3.5. timangan 3.2 Membaca.6.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. Rampanau.3 Darjah penglihatan 26 . 2.1 Menunjukkan kesedaran kesan saiz badan mereka yang kecil ke atas 2.5 Menceritakan faktor yang menghalang penglihatan pemandu di jalan raya dan terhadap pejalan kaki. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul. 3.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan. 5. Media: Buku teks.1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan . congkak Sistem Bahasa: Tatabahasa: Imbuhan apitan Kosa Kata: Tradisional. akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks. 5. 3. buku aktiviti.6. TEMA PKJR:UNIT 4 KEBOLEHLIHATAN DI JALAN RAYA TAJUK 4: KEBOLEHLIHATAN DI ANTARA DUA BUAH KERETA YANG DILETAKKAN 2. 4. dan ayat dengan betul. diksi.

27 . 1.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar.4.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul.17 Mei TEMA 4: SENI DAN BUDAYA UNIT 14 TAJUK: Makanan Tradisional EMK: Nilai murni.Bacaan intensif.3. Mengenal pasti) BCB. 19 13. 2.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai. Membandingkan dan membezakan.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 keselamatan mereka. 3. sebutan yang jelas. intonasi yang betul dan berjeda.7.4 Menulis imlak dengan tepat.5.2 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. Kewarganegaraan Pengisian Kurikulum: Nilai: Hormat-menghormati. 3. bersikap terbuka. 1. gambar Sistem Bahasa: Tatabahasa:Ayat majmuk.3.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar. Peraturan Sosiobudaya. 2. buku aktiviti.(Mentafsir.2 Menunjukkan kefahaman ke atas kaitan antara berada dalam keadaan selamat dan boleh dilihat. Mengingat KONSTRUKTIVISME Mengembangkan idea KP – Interpersonal Media: Buku teks. 2.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. Pendidikan Sivik KBT: KB. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. Menjanakan idea. Kemahiran Hidup. 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. rajin Ilmu: Pendidikan Sains. 1. Menulis cepat.4. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 2. 1.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 3.3.2 Menulis imlak frasa dan ayat yang mengandungi kata Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 3. 4. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.

SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Ayat tanya Kosa Kata: Ambuyat. acuan. Baulu.1. 20 20-24 Mei Pentaksiran Sumatif 1 CUTI PERTENGAHAN TAHUN 24 Mei – . Kuih Bakul. 1. melekit.1 Memahami bahawa jalan raya adalah tempat yang kompleks dan berbahaya.5. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) ganda dengan ejaan dan tanda baca dengan tepat. biji teratai TEMA PKJR:UNIT 5 MENGIMBAS LALU LINTAS TAJUK 1: JALAN RAYA ADALAH KOMPLEKS DAN BERBAHAYA 1. 3.3 Mengenal pasti tempat yang paling selamat untuk melintas jalan.Wesak 25 Mei – 09 Jun 2013 Cuti Umum Minggu Tema / Tajuk Hasil Pembelajaran PENGGAL 2 Cadangan Aktiviti Pembelajaran Kod Evidens Catatan 28 .1.1 Kenal pasti arah datangnya lalu lintas.3 Pemilihan ruang dan pengimbasan 3.5 Aliran lalu lintas – arah lalu lintas 7. Kuih Bulan. 1. 7.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber.5.1 Jenis-jenis jalan raya 1.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara separa terkawal dengan betul.7.

5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. Pentaksiran 3.6.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambahkan ilmu dan kosa kata.3. nyayian.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.6.2. 1. berani Ilmu: Pendidikan Sivik. (Standard Kandungan) 1.5. perigi.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 3. Samfu.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata ganda.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 3. 2. Menghubungkaitkan. Mengenal pasti.Bacaan intensif KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan KP – Interpersonal Media: Buku teks. frasa.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat berbentuk puisi dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu. gambar. telefon. Pendidikan Muzik KBT: KB. Menjanakan idea) BCB. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) (Standard Pembelajaran) 1. 5. 5.3 Membina dan menulis perkataan.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 21 10 – 14 Jun TEMA 4: SENI DAN BUDAYA UNIT 15 TAJUK: Warisan Kita EMK: Nilai murni.7. Ayat majmuk Kosa Kata: Kompang. 1. Peraturan Sosiobudaya. 4. buku aktiviti.2 Memahami dan menggunakan kata ganda penuh dengan betul dalam pelbagai konteks.1 Berbincang dan mengemukakan pandangan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.5. 2. 2.3.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun. bersemangat.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul. Kewarganegaraan Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama. dan ayat dengan betul.1 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang betul.6. 2.2. Bertanggungjawab. 29 .5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas. intonasi yang jelas dan diksi yang tepat melalui penceritaan secara didik hibur.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur. 3. Ceongsam. 4. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. 3.(Menaakul.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan. 2.

1. Mengenal pasti.3.7.3.3 Membina dan menulis perkataan.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 1. buku 1. 3. 1.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan. 3.6.6. berani Ilmu: Pendidikan Sivik.1 Berbincang dan mengemukakan pandangan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 22 17 -21 Jun TEMA 4: SENI DAN BUDAYA UNIT 15 TAJUK: Warisan Kita EMK: Nilai murni. 2. 2. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.(Menaakul.1 Memahami apa yang dimaksudkan dengan mengimba lalu lintas untuk mengenal pasti risiko dan bahaya. 2. 30 .1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. Pendidikan Muzik KBT: KB.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul. frasa. 7. 3. Kewarganegaraan Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama.3.Bacaan intensif KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan KP – Interpersonal Media: Buku teks. Peraturan Sosiobudaya.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 setem TEMA PKJR:UNIT 5 MENGIMBAS LALU LINTAS TAJUK 2: MENGIMBAS LALU LINTAS betul.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambahkan ilmu dan kosa kata. bersemangat. 2.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. dan ayat dengan betul. Menjanakan idea) BCB.3 Pemilihan ruang dan pengimbasan 7.5.5. Menghubungkaitkan.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca. Bertanggungjawab.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas.

2. 2. 4.(Membuat urutan.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. memahami dan memberikan respons yang sesuai secara lisan atau gerak laku terhadap arahan berdasarkan ayat perintah jenis silaan dan ayat perintah jenis larangan dengan betul.3. Kecerdasan pelbagai.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. gigih berusaha.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.2. pemurah Ilmu: Kemahiran Hidup. Ayat majmuk Kosa Kata: Kompang.2 Prosedur yang selamat untuk melintas. intonasi yang betul dan berjeda.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar. 4.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar.6 Menggunakan pelbagai kemahiran dan pancaindera mereka untuk mengumpul maklumat mengenai lalu lintas. 1. perigi. 7.3 Mendengar.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. 5.6.2 Memahami dan menggunakan kata ganda penuh dengan betul dalam pelbagai konteks. 1. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.1 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang betul. Peraturan Sosiobudaya. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 3.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan 31 .Mendengar dengan berkesan.3. sebutan yang jelas.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 aktiviti. 2.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun.2.2.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul. TEMA PKJR:UNIT 5 MENGIMBAS LALU LINTAS TAJUK 3:MENCARI PETUNJUK 23 24-28 Jun TEMA 5: PETANI MODEN UNIT 16 TAJUK: Kebun Sekolahku EMK: Nilai murni. setem 3. 2. Samfu. Pendidikan Sains KBT: KB.4. telefon. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan. 7. Mengenal pasti) BCB. 2. Ceongsam. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. Mencatat nota.6. Pengisian Kurikulum: Nilai:Rajin.3. 5. barang maujud Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata ganda.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang 2.1 Mendengar. 2. nyayian. intonasi yang jelas dan diksi yang tepat melalui penceritaan secara didik hibur.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat berbentuk puisi dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.

7.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Bacaan intensif KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan KP – Verbal-linguistik Media: Buku teks.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi kata ganda dengan tepat. kangkung.4 Menulis imlak dengan tepat. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. buku aktiviti. 3. 3. FN + FK. 4.4.4.2 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif dan bukan naratif secara separa terkawal dengan betul.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar. baja organik. 1. FN + FA dan FN + FSN dengan betul dalam pelbagai konteks. 7. 7.2 Mendengar. B4 DB1 E1 B2 DT1 E3 TEMA PKJR:UNIT 5 MENGIMBAS LALU LINTAS TAJUK 4 :PEMERHATIAN LALU LINTAS 24 01-05 Julai TEMA 5: PETANI MODEN UNIT 17 TAJUK: Dusun Pak Long EMK: Nilai murni. 2. 2.2. Jujur.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 3. intonasi yang betul dan berjeda. 2. lobak.3. 1.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan 30 Jun – Sukan Tahunan 01 Julai – Cuti Peristiwa 3 32 . bayam.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.3 Mendengar.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia dengan tepat. keledek. 2.4. 5.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur. penyayang.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul. 4. 5. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan.2 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang betul. 2. Kewarganegaraan Pengisian Kurikulum: Nilai: Bekerjasama. motivasi sesuai bagi memupuk minat membaca.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) meningkatkan kelancaran bacaan.6 Menggunakan pelbagai kemahiran dan pancaindera mereka untuk mengumpul maklumat mengenai lalu lintas. sebutan yang jelas.3. pemurah Ilmu: Pendidikan Muzik. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Ayat Penyata Kosa Kata: Jagung. memahami dan memberikan respons dengan betul secara lisan terhadap pelbagai soalan bercapah. intonasi yang jelas dan diksi yang tepat serta menggunakan mimik muka yang sesuai melalui penceritaan secara didik hibur.3. 3. Peraturan Sosiobudaya.2.2 Prosedur yang selamat untuk melintas.

FN + FK.1 Kesan daripada tingkah laku yang berisiko.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan. 6.1.3 Mengenal pasti tingkah laku pengguna jalan raya yang bertanggungjawab. poster Sistem Bahasa: Tatabahasa: Tanda baca. 6.1 Tingkah laku yang selamat dan bertanggungjawab seseorang penumpang.8. 6. harum. 3. cangkul. dan ayat dengan betul.Mendengar dengan berkesan. baja TEMA PKJR:UNIT 6 MENJADI PENUMPANG YANG SELAMAT DAN BERTANGGUNGJAWAB TAJUK 1: TALI PINGGANG KELEDAR Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) maklumat mengikut urutan dengan betul. 6.3 Membina dan menulis perkataan.4.1.6 Menerangkan akibat kepada penumpang dan objek di dalam kenderaan apabila kenderaan tersebut membelok dselekoh tajam atau melanggar objek. Ayat Penyata.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai. 10.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 KBT: KB. frasa. FN + FA dan FN + FSN dengan betul dalam pelbagai konteks. 2.4 Membincangkan tanggungjawab dari segi undang-undang untuk penumpang supaya memakai tali pinggang keledar dengan betul.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. 3. 6. bakul.1 Mengedit perkataan dalam ayat daripada aspek ejaan dan tanda baca 5.2. Bacaan intensif KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan Media: Buku teks.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan 3.2 Penggunaan alat penahan 33 . 3.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN. Kata Kerja Kosa Kata: Dusun. akar tunjang.2. 10.1 Menerangkan kepentingan untuk menjadi penumpang yang selamat dan bertanggungjawab.(Menjanakan idea. buku aktiviti. Mengenal pasti) BCB. 5.3.3.

Ayat Penyata.1. 2. 5. carta gambar Sistem Bahasa: Tatabahasa: Tanda baca. 2.3. Membuat urutan. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. 5.3.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. Peraturan Sosiobudaya.2 Mendengar. 1. memahami dan memberikan respons secara lisan dan gerak laku berdasarkan pesanan mengikut urutan dengan betul. 2. 34 . TMK Pengisian Kurikulum: Nilai: Rajin berusaha. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. urutan.4 Membincangkan tanggungjawab dari segi undang-undang untuk penumpang supaya memakai tali pinggang keledar dengan betul. FN + FK.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar. 6. sebutan yang jelas. pemurah. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan. bersyukur.3 Mendengar.4.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan.2 Mengedit dan memurnikan perkataan dalam ayat daripada aspek ejaan dan tanda baca.3.Bacaan intensif KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan KP – Interpersonal Media: Buku teks. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.3. Kata Adjektif Kosa Kata: Pejal.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. memahami dan memberikan respons dengan betul secara lisan terhadap pelbagai soalan bercapah.3.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul. risalah.3 Mendengar. 3. 6.1 Menerangkan kepentingan untuk menjadi penumpang yang selamat dan bertanggungjawab. FN + FA dan FN + FSN dengan betul dalam pelbagai konteks. Menganalisis. rimbun TEMA PKJR:UNIT 6 MENJADI PENUMPANG YANG SELAMAT DAN BERTANGGUNGJAWAB TAJUK 2:MENJADI PENUMPANG YANG 6.1 Tingkah laku yang selamat dan bertanggungjawab seseorang penumpang. 3.(Menjanakan idea. jujur Ilmu: Dunia Sains dan Teknologi. 1.2 Penggunaan alat penahan 2. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 1. 2. intonasi yang betul dan berjeda. B3 DT1 E1 6.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 25 08-12 Julai TEMA 5: PETANI MODEN UNIT 18 TAJUK: Ternakan EMK: Nilai murni.4. Kemahiran Hidup KBT: KB. Mengenal pasti) BCB.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. buku aktiviti.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN. lembut.2.8.

2 Membaca dan memahami perkataan. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.4 Bertutur. 2. intonasi yang betul dan berjeda.Bacaan intensif.6.6 Menulis ayat majmuk dengan betul dan kemas.4. 3. Membandingkan dan membezakan. 2.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 BERTANGGUNGJAWAB Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 6.2 Menulis imlak frasa dan ayat yang 26 15-19 Julai TEMA 5: PETANI MODEN UNIT 19 TAJUK: Hasil Laut EMK: Ilmu.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. 2. 3. Mencatat maklumat KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan KP – Interpersonal. dan ayat dengan betul.3 Membina dan menulis perkataan. Mengenal pasti.1. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Ayat Majmuk. kegigihan.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambahkan ilmu dan kosa kata.2. Mensistesis. 2.) BCB.(Menjanakan idea.2.3 Mengenal pasti tingkah laku pengguna jalan raya yang bertanggungjawab. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. Menganalisis. 2. Kemahiran Hidup KBT: KB.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar. 2. 3.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. kreatif Ilmu: DST.1 Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk yang betul dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.4.3.6 Menerangkan akibat kepada penumpang dan objek di dalam kenderaan apabila kenderaan tersebut membelok dselekoh tajam atau melanggar objek.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul.3 Membaca dan memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul.4 Menulis imlak dengan tepat. Kata Sendi Nama 1. 10. 35 .1 Kesan daripada tingkah laku yang berisiko.2.4. Ayat Penyata. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai. peraturan sosiobudaya. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca. frasa.3. 3. Naturalis Media: Buku teks. 10. kreatif dan inovatif Pengisian Kurikulum: Nilai: kebersihan. buku aktiviti. sebutan yang jelas. 1. 3. 3.

4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang betul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur. serta kemungkinan bahayanya kepada pejalan kaki dan penunggang basikal. 27 22 -26 Julai TEMA 7 SAYA ANAK MALAYSIA UNIT 24 TAJUK: Jalur Gemilang EMK: Ilmu. kajian masa depan.2 Membaca dan memahami perkataan. sate Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) mengandungi kata ganda dengan ejaan dan tanda baca dengan tepat. sagu.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Kosa Kata: Ikan bilis. 1. 4. 1. Cintakan 36 . FN + FK. 3.2 Membina pantun empat kerat secara berpandu dan melafazkannya dengan sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur. vitamin. 2.3 Membaca dan memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan 25 Julai – Cuti Umum Nuzul AlQuran B4 DT1 E1 TEMA PKJR:UNIT 7 MENJADI PENGGUNA JALAN RAYA YANG BERHEMAH TAJUK 1:PENGGUNA JALAN RAYA YANG BERHEMAH 1. 3.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. protein.6 Laluan kaki dan laluan kongsi untuk pejalan kaki dan penunggang basikal.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN. 1.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi.4 Membandingkan penggunaan yang bertanggungjawab dan bertimbang rasa di laluan/lorong pejalan kaki dan /atau laluan kongsi dengan kemungkinan berlakunya aktiviti berbahawa dan berisiko. kreatif dan inovatif.6. enak.3 Mengenal pasti pengguna jalan raya yang mana mungkin berkongsi laluan secara sah atau tidak sah. 4.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 1.4.4. produk.5. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. 5.4 Bertutur.3. 2. frasa dan ayat daripada 1. keropok lekor.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber.5. 5. 1. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.2.6. FN + FA dan FN + FSN dengan betul dalam pelbagai konteks. Pengisian Kurikulum: Nilai: Prihatin.3 Berbual tentang sesuatu perkara menggunakan kata ganti nama diri ketiga dengan betul dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.

2.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 negara.3 Mengenal pasti pengguna jalan raya yang mana mungkin berkongsi laluan secara sah atau tidak sah. yang betul. merdeka. 2.6. Pendidikan Muzik KBT: KB.Menulis maklumat KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan KP – Verbal-linguistik. perarakan.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. 1.6. buku aktiviti.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul. 1.3 Membina dan menulis perkataan.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambahkan ilmu dan kosa kata. 5.6 Laluan kaki dan laluan kongsi untuk pejalan kaki dan penunggang basikal. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) TEMA PKJR:UNIT 7 MENJADI PENGGUNA JALAN RAYA YANG BERHEMAH TAJUK 2:BERHEMAH DI JALAN RAYA 37 .7. serta kemungkinan bahayanya kepada pejalan kaki dan penunggang basikal. Mengenal pasti.1. Menyusun maklumat. akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks. Muzik Media: Buku teks.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. 4. 2. 3. bersemangat Ilmu: DSV.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara separa terkawal dengan betul.2 Membaca.2. 3.3. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul.Menjanakan idea. frasa. 3. 1. tentera pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. Hormatmenghormati.5. dan ayat dengan betul.2 Memahami dan menyatakan maksud perkataan dalam seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul. 3.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca. Menaakul.6. 2.4 Membandingkan penggunaan yang bertanggungjawab dan bertimbang rasa di laluan/lorong pejalan kaki dan /atau laluan kongsi dengan kemungkinan berlakunya aktiviti berbahawa dan berisiko. 2.5. 5. Mengitlak BCB. bendera Sistem Bahasa: Tatabahasa: Imbuhan Awalan Kosa Kata: Jalur Gemilang. 4.1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan .

Hormatmenghormati. 2. 2.3 Membaca dan memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul. 4. 2. TEMA PKJR:UNIT 8 MELINTAS DENGAN SELAMAT 4. 2.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul.4.2 Membaca dan memahami perkataan. Pembelajaran Konstruktivisme.4 Bertutur. Pengisian Kurikulum: Nilai: Prihatin.2.3.7 Menulis secara mekanis abjad dan perkataan dalam bentuk tulisan berangkai dengan betul. logo sekolah Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Ganda Penuh Kosa Kata: Logo. Warna. sebutan yang jelas. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. 3. bersemangat Ilmu: DSV KBT: KB.8. Cintakan negara.2 Mengedit dan memurnikan perkataan dalam ayat daripada aspek ejaan dan tanda baca.2.2 Memahami dan menggunakan kata ganda penuh dengan betul dalam pelbagai konteks. obor. 2.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.2. 5.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. intonasi yang betul dan berjeda. mengaplikasikan Media: Buku teks.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar. 3.2.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 28 29-02 Ogos TEMA 7 SAYA ANAK MALAYSIA UNIT 25 TAJUK: Bahasa Kita EMK: Ilmu. 3. Kreatif dan inovatif. 5. restoran 1.Mengenal pasti BCB.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. 2. 3.1 Menerangkan kenapa berjalan menghadap lalu lintas adalah lebih selamat daripada berjalan mengikut arah yang sama dengan kenderaan.4 Bertutur dan menyatakan permintaan dengan intonasi yang betul tentang sesuatu perkara dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. syabas.4. buku aktiviti.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.2 Arah yang paling selamat untuk pejalan kaki Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 1. 2.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan.6. 2.Bacaan intensif KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan. 38 .3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai. cipta.

2 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 39 . 3.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar. 1.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. Cintakan negara.3 Mengenal pasti tempat yang paling selamat untuk melintas jalan.1. 1.5. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul 3.7.2 Mengenal pasti dan menerangkan bahagian-bahagian persekitaran jalan raya yang dapat meningkatkan keselamatan sewaktu melintas. 1.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas.Mengenal pasti.6 Menulis ayat majmuk dengan betul dan kemas.5 Membincangkan kelebihan dan keburukan dari aspek keselamatan jika menggunakan atau tidak menggunakan tempat melintas yang ditentukan. 2. bersemangat Ilmu: DSV.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan tepat.2. Hormatmenghormati.1.18 Ogos 2013 08-09 Ogos Hari Raya Puasa CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 29 19 – 23 Ogos TEMA 7 SAYA ANAK MALAYSIA UNIT 26 TAJUK: Negara Kita EMK: Ilmu.1. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. Pendidikan Muzik KBT: KB.1 Memilih tempat yang selamat untuk melintas Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 7. Pengisian Kurikulum: Nilai: Prihatin. 2. melintas jalan raya adalah kompleks dan orang dewasa boleh membantu kanak-kanak untuk melintas dengan selamat. 1. 07.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. Pembelajaran Konstruktivisme. Menjanakan idea. 7. 7. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.1 Memahami bahawa jalan raya adalah tempat yang berbahaya.3. Kreatif dan inovatif.1. 7.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 TAJUK 1:MELINTAS DENGAN SELAMAT 7.

3.2 Membina dan menulis ayat yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata.1 Memahami bahawa melintas jalan adalah lebih selamat apabila langkah tertentu diambil untuk menyempurnakan tugas tersebut. 1. 7. 7. 5. gambar Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Kerja Kosa Kata: Lawatan. 7.3.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan tepat.4 Memahami dan menggunakan kata kerja tunggal dengan betul mengikut konteks. negeri.Perbincangan KONTEKSTUAL – Mengaplikasikan KP.Verbal-linguistik Media: Buku teks.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul. rukun. frasa.3. buku aktiviti. Kreatif dan inovatif. diksi yang tepat dan mimik muka yang sesuai melalui lakonan secara didik hibur. 3.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan enggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur.3 Membina dan menulis perkataan.2.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan yang betul.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.7. 7. intonasi yang jelas. takhta. digraf dan konsonan bergabung dengan betul.5.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat dengan tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan menggunakan ayat yang mengandungi rangkai kata yang sesuai 31 Ogos – Hari Kemerdek aan 40 .2.6.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 1.2 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif dan bukan naratif secara separa terkawal dengan betul.2. 4. muzium. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. diftong.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. bebas TEMA PKJR:UNIT 8 MELINTAS DENGAN SELAMAT TAJUK 2:LANGKAH CERMAT JIWA SELAMAT 3.2.3 Menggambarkan prosedur melintas dengan selamat dan menerangkan setiap langkah. vokal berganding . dan ayat dengan betul.2 Prosedur yang selamat untuk melintas Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 3. B5 DL1 E2 B5 DB1 E1 30 26-30 Ogos TEMA 7 SAYA ANAK MALAYSIA UNIT 27 TAJUK: Lambang Negara EMK: Ilmu. 1. 5.4 Menunjukkan pengetahuan dan kemahiran lima langkah melintas dengan selamat dalam situasi yang dikawal dan diselia.2 Mengetahui lima langkah untuk menyempurnakan tugas melintas jalan dengan selamat. Pembelajaran Konstruktivisme. lirik lagu negaraku. 4.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Menganalisis BCB. 1. 7.1.

3 Membina dan menulis perkataan. 3. Cintakan negara.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 secara bertatasusila.1 Berbincang dan mengemukakan pandangan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang betul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur. Menganalisis BCB. 1. Hormatmenghormati.7. Perbincangan KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan KP. 4.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.5. 2.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. 2.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun. buku aktiviti.Verbal-linguistik Media: Buku teks. masjid. keris. frasa.5. 2. 2. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul. 3. gambar lambang negara Sistem Bahasa: Tatabahasa: Ayat Penyata 1.2 Membaca. tengkolok. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 3.8 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan.1 Melafazkan dan memahami pantun empat kerat dengan sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur.4. 3.1 Mengedit perkataan dalam ayat daripada aspek ejaan dan tanda baca.8. Kemahiran Hidup KBT: KB. 4. 2. dan ayat dengan betul. 3. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat berbentuk puisi dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.1 Membaca dan memahami maklumat untuk mengenal pasti idea utama dan idea sampingan dalam bahan multimedia dengan tepat.3. risalah. 3. Pengisian Kurikulum: Nilai: Prihatin.Bacaan intensif. 3. bersemangat Ilmu: DSV. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.4. jingga 41 .5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.3.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 3.Menjanakan idea.2 Mencatat maklumat penting yang betul untuk menghubungkaitkan fakta daripada pelbagai sumber. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) Kosa Kata: Lambang.6.

5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. vokal berganding. Mengenal pasti BCB. 5.5 Menulis ayat yang mengandungi perkataan dua atau lebih suku kata. poster.2 Memahami dan menggunakan kata ganda penuh dengan betul dalam pelbagai konteks. kegigihan. 3. buku aktiviti. Kemahiran Hidup KBT: KB. 2.2 Membaca dan memahami perkataan.3 Membina dan menulis perkataan. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 5. 3. digraf dan konsonan bergabung dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 5.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.1 Membina dan menulis perkataan dan frasa dengan cara yang betul dan kemas.2.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. 3. jualan.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul. 3.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.2. 2.2. 3.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. dan ayat dengan betul.2 Membaca dan memahami frasa dalam ayat yang mengandungi perkataan dua atau tiga suku kata.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 2. traktor. kreatif dan inovatif.2 Memahami dan membina ayat penyata dengan menggunakan tanda baca yang betul dalam pelbagai konteks.2 Mencatat maklumat penting yang betul untuk menghubungkaitkan fakta daripada pelbagai sumber. 2. Menaakul. kreatif. bekerjasama Ilmu: DSV. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk. vokal berganding.3. 5.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. tugas.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. 1. treler.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. Bacaan imbasan KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan KP – Verbal-linguistik Media: Buku teks. diftong. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. 1. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Ganda Penuh Kosa Kata: Berniaga. Mencatat maklumat. 1. bendera 42 . Pengisian Kurikulum: Nilai: kebersihan.5. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 3.6. diftong. 1.Bacaan intensif.5. frasa. 31 02-06 Sept TEMA 6 MARI BERNIAGA UNIT 20 TAJUK: Hari Jualan Sekolahku EMK: Ilmu.3.5.Menjanakan idea. peraturan sosiobudaya.

Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 1. TMK 1.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. Kristal.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.4 Bertutur dan menyatakan permintaan dengan intonasi yang betul tentang sesuatu perkara dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. kegigihan.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar. frasa dan ayat dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu. kreatif dan inovatif. 2. kreatif. 3.UPSR 2. Kemahiran Hidup KBT: KB.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul menggunakan perkataan.2 Membaca kuat pelbagai jenis ayat dengan lancar. wau. 5. corak. buku aktiviti. 3.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. Menaakul. TMK Pengisian Kurikulum: Nilai: Tolong-menolong. diksi.4.6. Bacaan intensif KONTEKSTUAL – Menghubungkaitkan KP – Interpersonal Media: Buku teks. BCB. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.2 Memahami dan membina ayat penyata dengan menggunakan tanda baca yang betul dalam pelbagai konteks.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber. B5 DT1 E2 2.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. rajin Ilmu: DSV.5. 2. Membandingkan dan membezakan. promosi 33 16-20 Sept TEMA 6 MARI BERNIAGA UNIT 22 TAJUK: Nasihat Pak Long EMK: Nilai murni.4 Bertutur.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun. 2.3. 1. 3. 2.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 32 09-13 Sept TEMA 6 MARI BERNIAGA UNIT 21 TAJUK: Kedai Cenderamata EMK: Ilmu.5.Menghubungkaitkan.6. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. Ilmu.2 Membaca. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul. 10-12 Sept . peraturan sosiobudaya. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 2.5.Mencatat nota. kreatif dan inovatif. 5.3. gambar Sistem Bahasa: Tatabahasa: Ayat penyata Kosa Kata: Cenderamata. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 43 . 3. rantai. 16 Sept – Cuti Umum Hari Malaysia 1.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.3.

6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. 34 23-27 Sept 1.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun.Mencatat nota.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.1. kegigihan. Kemahiran Hidup KBT: KB. 2. kreatif.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat berbentuk puisi dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.5.6. 3. kreatif. TMK Pengisian Kurikulum: Nilai: Inovatif. buku aktiviti. Tolongmenolong.Menghubungkaitkan. rajin Ilmu: TMK 2.6 Memahami dan menggunakan kata hubung dengan betul mengikut konteks.7 Memahami dan menggunakan kata tanya dengan betul mengikut konteks. 5.1 Melafazkan dan memahami pantun empat kerat dengan sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur. Tolongmenolong. bacaan intensif Media: Buku teks.2 Mencatat maklumat penting yang betul untuk menghubungkaitkan fakta daripada pelbagai sumber. 3. B5 DL1 E1 B5 DT1 E1 5. internet.1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan.4. 44 .2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dan jelas secara bertatasusila.6.6. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 2.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Pengisian Kurikulum: Nilai: Inovatif.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca. poster gambar Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Tanya Kosa Kata: Peniaga. 4. faedah. Menjanakan idea. 2. usahawan. Bacaan luncuran KP – Verbal-linguistik. Ilmu. rajin Ilmu: DSV. Mengenal pasti BCB. 5.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.4. 3.1.3 Membaca. 2. letih. 1. memahami dan menaakul bahan bukan grafik untuk memindahkan maklumat kepada bentuk grafik serta ayat dengan betul. gembira TEMA 6 MARI BERNIAGA UNIT 23 TAJUK: Dunia Perniagaan EMK: Nilai murni. 2. kegigihan. kreatif dan inovatif. untung.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. 4.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai.5.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang betul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur. 3.

3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai. buku aktiviti.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun. kegigihan. 3. Menghubungkaitkan. TMK Pengisian Kurikulum: Nilai: Inovatif.1 Membaca kuat ayat penyata dengan lancar.Menganalisis. kilang. Ilmu.3 Mendengar.3 Membina dan menulis jawapan dalam bentuk ayat mudah dengan betul berdasarkan soalan.3 Membina dan menulis perkataan. mengembangkan idea Media: Buku teks. 1. Pendidikan Muzik KBT: KB. Mencatat nota 2. dan ayat dengan betul. 1. 1. eksport Celik.3.2 Mencatat maklumat penting yang betul untuk menghubungkaitkan fakta daripada 35 30-04 Okt 45 . 3. bank TEMA 8 REKA CIPTA UNIT 28 TAJUK: Kelab Reka Cipta EMK: Nilai murni.3. frasa. 3. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.4.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat dengan tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan menggunakan ayat yang mengandungi rangkai kata yang sesuai secara bertatasusila. Mengenal pasti BCB. rajin Ilmu: DST.5.1 Mendengar.6.3. intonasi yang betul dan berjeda.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. 3.6. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan.Membandingkan dan membezakan.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. Sistem Bahasa: Tatabahasa: Kata Tanya Kosa Kata: Rotan. kayu. Tolongmenolong. sebutan yang jelas. positif.6. memahami dan memberikan respons yang sesuai secara lisan atau gerak laku terhadap arahan berdasarkan ayat perintah jenis silaan dan ayat perintah jenis larangan dengan betul. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. Menjanakan idea. 3.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 KBT: KB. 3. Menyusun maklumat. Mengenal pasti BCB. frasa dan ayat dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.5. 2. 2. 1. diksi.1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber.Bacaan intensif KONSTRUKTIVISMEMenghubungkaitkan.Bacaan intensif. kreatif.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. 2. TMK. 2. 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 2. kreatif dan inovatif.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan berbentuk didik hibur untuk menambahkan ilmu dan kosa kata.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul menggunakan perkataan. 3.

3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan bahan grafik dengan betul. TMK. kegigihan. 3. Ilmu.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. teknologi. kad imbasan Sistem Bahasa: Tatabahasa: Ayat Penyata Kosa Kata: Udara. 1. 5.3 Membina dan menulis perkataan.5. frasa.1 Berbincang dan mengemukakan pandangan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 3. automatik perkara daripada pelbagai sumber.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. frasa dan ayat dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu. 1. 36 07– 11 Okt TEMA 8 REKA CIPTA UNIT 29 TAJUK: Sains dan Reka Cipta EMK: Nilai murni.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. dan ayat dengan betul. DSV KBT: KB.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. Menaakul KONTEKSTUAL1.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai.2 Membaca dan memahami maklumat daripada bahan multimedia untuk menyatakan maklumat mengikut urutan dengan betul.1.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul menggunakan perkataan. Tolongmenolong. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul. kreatif. notis.Interpersonal Media: Buku teks. 46 .Menjanakan idea. 2. Menyatakan rasional. Menyusun mengikut urutan Menghubungkaitkan. solar. 1.3.4. 5.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara separa terkawal dengan betul. kreatif dan inovatif. diksi. 3.7.7 Berbincang dan mengemukakan pendapat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila. 2. B5 DB1 E1 Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 2.2 Memahami dan membina ayat penyata dengan menggunakan tanda baca yang betul dalam pelbagai konteks. TMK Pengisian Kurikulum: Nilai: Inovatif. 5. 2. 2. kelab.7. pelbagai sumber. buku aktiviti.6. 3.1 Membaca dan memahami bahan grafik yang mempunyai perkataan dengan betul.7 Memahami dan menggunakan kata tanya dengan betul mengikut konteks.5.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 KP. 3.4. 3. rajin Ilmu: DST. 5.

buku aktiviti.4.5. mesin. kad imbasan Sistem Bahasa: Tatabahasa: Pola Ayat Kosa Kata: Pengacara. dodol. 5. FN + FK. 2.4. rajin Ilmu: DST. memahami dan menaakul bahan grafik dan bukan bahan grafik dengan betul.6. muara 4. 2. 2. DSV KBT: KB.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara separa terkawal dengan betul.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. B4 DB1 E1 B6 DL2 E1 37 14-18 Okt TEMA 8 REKA CIPTA UNIT 30 TAJUK: Pertandingan Reka Cipta EMK: Nilai murni. kegigihan. Ilmu.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Menghubungkaitkan KONSTRUKTIVISMEMenghubungkaitkan. 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang betul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur. 15-16 Okt – Cuti UmumCuti Hari Raya Haji 47 .6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. 3. 1.6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun. herba.2 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif dan bukan naratif secara separa terkawal dengan betul. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat majmuk.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN. halia. Mengembangkan idea KP.6.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul. TMK.7.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat berbentuk puisi dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 3.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. Mengenal pasti 1.Membandingkan dan membezakan.2 Membina pantun empat kerat secara berpandu dan melafazkannya dengan sebutan yang betul dan intonasi yang jelas secara didik hibur. 5. Tolongmenolong. Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 3.3 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dengan tepat daripada bahan multimedia yang sesuai. TMK Pengisian Kurikulum: Nilai: Inovatif. 2.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dan jelas secara bertatasusila.Meramal Media: Buku teks.7. 1. kreatif dan inovatif.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. 3. FN + FA dan FN + FSN dengan betul dalam pelbagai konteks. 3.2 Membaca. 1. mengacau. kreatif.3.5. roti.Verbal-linguistik KMD.

............. ... 3....7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul.........2 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif dan bukan naratif secara separa terkawal dengan betul...6........ 3......6 Menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun..5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.... akhiran dan apitan dengan betul dalam pelbagai konteks.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul Subjek : BAHASA MALAYSIA (BM) 2..Verbal-linguistik Media: Buku teks...25 Okt 39 28-01 Nov 40 04-08 Nov 41 11-15 Nov Pentaksiran Sumatif 2 Proses pemulangan buku teks Pembahagian Kelas dan Penerimaan buku teks sesi persekolahan 2014 Persediaan dan Majlis Anugerah Cemerlang 2013 Cuti Akhir Tahun 03-04 Nov. Menghubungkaitkan BCB.. 3....Bacaan intensif KONTEKSTUALMenghubungkaitkan KONSTRUKTIVISMEMenerangkan dan menjelaskan KP.SK TAMAN PUTRA PERDANA 2 Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) 2013 Tahun 2 Menjanakan idea..1 Membaca pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bacaan...........7. .. diksi.... frasa dan ayat dengan menegaskan kesantunan berbahasa secara berpandu.. 5.. interaktif.......... 3....... ( ) Tarikh: 48 .... pencemaran 2....1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan ....1 Mencatat maklumat penting dengan betul daripada pelbagai sumber. ( Ketua Panitia Bahasa Malaysia Tarikh : ) Disahkan oleh.... 3... elektrik.Hari Deepavali 15 Nov – Majlis Hari Anugerah Cemerlang 16 Nov 2012-01 Jan 2014 Nota: Perubahan RPT ini boleh dibuat mengikut kesesuaian P & P dan mata pelajaran... B6 DL1 E1 B6 DL1 E2 B6 DB1 E2 38 21 ............2..... powerpoint Sistem Bahasa: Tatabahasa: Imbuhan Apitan Kosa Kata: Pemenang. ( MOHD SAHROM BIN YUSOF ) Tarikh: Disemak oleh..6........ 3........ sketsa.. 5..6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.5...... Disediakan oleh.. ..1 Menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul menggunakan perkataan. buku aktiviti..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->