P. 1
KERTAS KERJA TEKUN

KERTAS KERJA TEKUN

|Views: 847|Likes:
Published by feeyafariesya
format kertas kerja tekun
format kertas kerja tekun

More info:

Published by: feeyafariesya on Feb 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/03/2014

$0.99

USD

pdf

text

original

KERTAS KERJA TEKUN

Bahagian 1 - Pengenalan Bahagian pertama pengenalan perlu memberi gambaran umum berkaitan bidang perniagaan yang akan diceburi. Bahagian kedua pengenalan adalah ringkasan eksekutif, perlu memberikan gambaran ringkas dan spesifik berkenaan syarikat yang ditubuhkan. Sebagai panduan, bahagian pengenalan ini perlu memberikan maklumat-maklumat berikut:
      

Syarikat Jenis perniagaan yang diceburi Nama dan lokasi/alamat perniagaan Status dan saiz projek Produk Peluang, pentadbiran, pemasaran dan perancangan Anggaran kos projek.

Bahagian 2 - Tujuan Rancangan Perniagaan/Kertas Kerja Bahagian ini perlu menyatakan dengan spesifik tujuan Rancangan Perniagaan disediakan, contohnya;
    

Memohon pembiayaan kewangan dari pihak institusi kewangan atau yang berkaitan. Merancang perlaksanaan projek. Dijadikan garis panduan menguruskan perniagaan Memohon menyewa

Bahagian 3 - Latarbelakang Perniagaan Bahagian ini membentangkan maklumat-maklumat asas berkenaan perniagaan yang dicadangkan seperti:

 

Alamat - Alamat perniagaan mungkin berbeza daripada alamat surat menyurat. Jika ianya bebeza nyatakan kedua-dua alamat ini. Jika tidak berbeza nyatakan satu alamat sahaja. Bentuk perniagaan - Boleh membuat pilihan diantara Perniagaan Perkongsian atau Sendirian Berhad (Sdn. Bhd.). Tarikh dan Nombor Pendaftaran. - Ini hanya sesuai untuk perniagaan yang sedang dijalankan. Perniagaan yang sedang dirancangkan mungkin belum ada butir-butir ini atau masih dalam proses pendaftaran. Modal Permulaan - Ini merupakan jumlah modal sendiri yang dibawa masuk ke dalam perniagaan berkenaan. Untuk perniagaan Sendirian Berhad (Sdn.Bhd.), perlu menyatakan modal dibenarkan dan modal dibayar perniagaan. Bank - Nyatakan Bank pilihan dimana akaun perniagaan akan dibuka. Kebiasaanya bank berkenaan berkaitan dengan permohonan pembiayaan pinjaman.

Anggaran ini berlandaskan ramalan jualan yang telah dinyatakan dalam Rancangan Pemasaran.Kedudukan Projek Lakaran/plan menunjukkan kedudukan atau tapak sebenar projek. 4. kad pengenalan Tarikh lahir Umur Alamat Tetap No telefon Taraf perkahwinan Kelulusan akedemik Kursus yang pernah dihadiri Kemahiran Pengalaman Pekerjaan sekarang Perniagaan yang pernah diceburi.Senaraikan bahan mentah atau stok barang yang diperluakan nyatakan belian dibuat dalam bentuk kredit atau tunai dan pembekalnya.Rancangan Operasi 1.Latar Belakang Rakan Kongsi / Pemegang saham              Nama penuh No. Carta aliran Proses .Nyatakan hasil operasi dalam unit produk pengeluaran mengikut kesesuaian projek. 2. Bahagian 6 . Proses ini dipersembahkan dalam carta proses kerja. Bahagian 7 .Senaraikan keperluan tenaga kerja untuk bahagian operasi. Boleh dibahagikan kepada objektif jangka pendek dan objektif jangka panjang perniagaan.Bahagian 4 .Objektif Projek Membincangkan objektif projek secara terperinci. 3.Nyatakan langkah-langkah utama dalam proses pengeluaran produk penyediaan perkhidmatan berkenaan. Bahagian 5 .Rancangan Pentadbiran        Pentadbiran Carta Organisasi Senarai jawatan dan bilangan Pekerja Spesifikasi Tugas Jadual Imbuhan Balas jasa/ gaji Senarai Keperluan Pejabat Perbelanjaan Pentadbiran Bahagian 8 . Unit pengeluaran / jam operasi . Keperluan bahan . Tenaga Kerja . Nyatakan status .

Pinjaman bank merangkumi sebarang pinjaman berpenggal. Prestasi penyata Aliran Wang Tunai Penyata Alir wang Tunai perlu disediakan untuk 12 bulan bagi tahun pertama perniagaan. gas dan lain-lain yang perlu sebagai penggerak proses operasi.Seperti deposit sewaan dan utiliti serta belanja permulaan ( bayaran pendaftaran perniagaan. Lokasi. Nyatakan harga aset-aset ini. Mesin dan peralatan . perbelanjaan bulanan dan lain-lain perbelanjaan. 6. Susun atur Ruang Operasi .Rancangan Kewangan Rancangan Kewangan merangkumi bahagian berikut: 1. Penyata pendapatan iii. Kunci kira-kira iv. Modal Pusingan . Bahagian 10 . Overhead operasi . Kos pelaksanaan Projek vi. ii. (mesin operasi peralatan dan kenderaan) 4.pekerja berkenaan. Nyatakan nilai aset jika sumbangan adalah aset. Untuk tahun seterusnya nyatakan secara tahunan sahaja.Nyatakan kedudukan bangunan dan nyatakan kos bangunan sama ada disewa atau beli. Sumber Pembiayaan Projek (SPP) i.Rumuskan segala perbelanjaan yang dianggarkan dalam bahagian ini mengikut kategori perbelanjaan harta. Aliran wang tunai ii. . v. Termasuk juga kos ubah suai. 7. Penyata-penyata kewangan: i. 8.Lain-lain perbelanjaan . pemasaran dan operasi viii. Modal sendiri yang merangkumi modal rakan kongsi dalam bentuk tunai atau aset. Perbelanjaan Operasi . Kos pelaksanaan Projek dan sumber pembiayaan projek 2. 5.Merangkumi perbelanjaan pentadbiran. vii. Jadual pembayaran hutang jangka panjang.Termasuk semua aset yang dibeli dengan tunai atau kredit. lesen dn sebagainya) 3. Nyatakan sumber pembekal mesin. Pelaburan aset tetap .Ini termasuk kemudahan bekalan air dan letrik.Nyatakan faktor-faktor utama yang diambil kira dalam merancang susun atur ruang operasi sesuai dengan keperluan operasi perniagaan serta pelan grafik ruang operasi tersebut.Senaraikan mesin dan peralatan yang diperlukan serta harga belian selaras dengan keperluan pengeluaran atau operasi. iii. Sewa beli merangkumi pembiayaan aset tetapperniagaan. 9.

Nisbah faedah kos iv. Tempoh pulang modal Nilai kini bersih Nilai kini bersih ialah aliran tunai yang didiskaunkan dengan satu kadar faedah untuk setiaptahun dan jumlah nilai kini tersebut dicampurkan untuk menentukan nilai kini bersih. 7. Kadar Pulangan dalaman iii.5. Nisbah Faedah Kos Ia merupakan petunjuk keuntungan sesuatu projek. Analisis Daya Maju Kewangan Dari jadual Aliran Tunai Analisis daya maju kewangan diolah. Jika secara relatifnya tempoh adalah cepat maka pelabur mendapat semula wang pembiayaan dengan lebih cepat. Prestasi Kunci kira-kira Penyata ini juga selaras dengan prestasi penyata pendapatan. Prestasi Penyata Pendapatan Prestasi penyata pendapatan untuk tahunan selaras dengan penyata aliran wang tunai. Diantara petunjuk-petunjuk daya maju kewangan yang kerapdigunakan ialah: i. Ini merupakan kadar tertinggi yang sanggup dibayar oleh pelabur. Untuk menentukan daya maju projek ia bergantung dengan industri tersebut. Jika nilai kini bersih adalah bersamaan dengan sifar atau positif maka sesuatu projek itu adalah berdaya maju. . Nilai kini bersih ii. Tempoh Pulang Modal Merupakan tempoh bayar balik modal yang dibiayai pada tahun permulaan projek. Kadar Pulangan Dalaman Kadar pulangan dalaman adalah kadar diskaun (%) yang tertinggi yang membawa Nilai Kini Bersih bersamaan dengan sifar (0). 6. NFK adalah dikira dengan membahagikan nilai kini jumlah pendapatan dengan nilai kini jumlah kos.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->