P. 1
KERTAS KERJA TEKUN

KERTAS KERJA TEKUN

|Views: 848|Likes:
format kertas kerja tekun
format kertas kerja tekun

More info:

Published by: Persatuan Usahawan Feeya Fariesya on Feb 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/03/2014

$0.99

USD

pdf

text

original

KERTAS KERJA TEKUN

Bahagian 1 - Pengenalan Bahagian pertama pengenalan perlu memberi gambaran umum berkaitan bidang perniagaan yang akan diceburi. Bahagian kedua pengenalan adalah ringkasan eksekutif, perlu memberikan gambaran ringkas dan spesifik berkenaan syarikat yang ditubuhkan. Sebagai panduan, bahagian pengenalan ini perlu memberikan maklumat-maklumat berikut:
      

Syarikat Jenis perniagaan yang diceburi Nama dan lokasi/alamat perniagaan Status dan saiz projek Produk Peluang, pentadbiran, pemasaran dan perancangan Anggaran kos projek.

Bahagian 2 - Tujuan Rancangan Perniagaan/Kertas Kerja Bahagian ini perlu menyatakan dengan spesifik tujuan Rancangan Perniagaan disediakan, contohnya;
    

Memohon pembiayaan kewangan dari pihak institusi kewangan atau yang berkaitan. Merancang perlaksanaan projek. Dijadikan garis panduan menguruskan perniagaan Memohon menyewa

Bahagian 3 - Latarbelakang Perniagaan Bahagian ini membentangkan maklumat-maklumat asas berkenaan perniagaan yang dicadangkan seperti:

 

Alamat - Alamat perniagaan mungkin berbeza daripada alamat surat menyurat. Jika ianya bebeza nyatakan kedua-dua alamat ini. Jika tidak berbeza nyatakan satu alamat sahaja. Bentuk perniagaan - Boleh membuat pilihan diantara Perniagaan Perkongsian atau Sendirian Berhad (Sdn. Bhd.). Tarikh dan Nombor Pendaftaran. - Ini hanya sesuai untuk perniagaan yang sedang dijalankan. Perniagaan yang sedang dirancangkan mungkin belum ada butir-butir ini atau masih dalam proses pendaftaran. Modal Permulaan - Ini merupakan jumlah modal sendiri yang dibawa masuk ke dalam perniagaan berkenaan. Untuk perniagaan Sendirian Berhad (Sdn.Bhd.), perlu menyatakan modal dibenarkan dan modal dibayar perniagaan. Bank - Nyatakan Bank pilihan dimana akaun perniagaan akan dibuka. Kebiasaanya bank berkenaan berkaitan dengan permohonan pembiayaan pinjaman.

Senaraikan bahan mentah atau stok barang yang diperluakan nyatakan belian dibuat dalam bentuk kredit atau tunai dan pembekalnya. 3. 2.Latar Belakang Rakan Kongsi / Pemegang saham              Nama penuh No.Rancangan Operasi 1.Rancangan Pentadbiran        Pentadbiran Carta Organisasi Senarai jawatan dan bilangan Pekerja Spesifikasi Tugas Jadual Imbuhan Balas jasa/ gaji Senarai Keperluan Pejabat Perbelanjaan Pentadbiran Bahagian 8 .Bahagian 4 . 4. Tenaga Kerja . Anggaran ini berlandaskan ramalan jualan yang telah dinyatakan dalam Rancangan Pemasaran. Nyatakan status .Kedudukan Projek Lakaran/plan menunjukkan kedudukan atau tapak sebenar projek.Nyatakan langkah-langkah utama dalam proses pengeluaran produk penyediaan perkhidmatan berkenaan. Proses ini dipersembahkan dalam carta proses kerja. Boleh dibahagikan kepada objektif jangka pendek dan objektif jangka panjang perniagaan. Unit pengeluaran / jam operasi . Keperluan bahan . Bahagian 5 .Objektif Projek Membincangkan objektif projek secara terperinci.Senaraikan keperluan tenaga kerja untuk bahagian operasi. kad pengenalan Tarikh lahir Umur Alamat Tetap No telefon Taraf perkahwinan Kelulusan akedemik Kursus yang pernah dihadiri Kemahiran Pengalaman Pekerjaan sekarang Perniagaan yang pernah diceburi. Bahagian 7 . Bahagian 6 .Nyatakan hasil operasi dalam unit produk pengeluaran mengikut kesesuaian projek. Carta aliran Proses .

pemasaran dan operasi viii. gas dan lain-lain yang perlu sebagai penggerak proses operasi. Termasuk juga kos ubah suai. Nyatakan harga aset-aset ini. Nyatakan sumber pembekal mesin.Ini termasuk kemudahan bekalan air dan letrik. Pelaburan aset tetap .pekerja berkenaan. iii. 7.Merangkumi perbelanjaan pentadbiran. Susun atur Ruang Operasi . Lokasi. 8. Modal Pusingan .Termasuk semua aset yang dibeli dengan tunai atau kredit. Penyata pendapatan iii.Lain-lain perbelanjaan .Nyatakan kedudukan bangunan dan nyatakan kos bangunan sama ada disewa atau beli. Kos pelaksanaan Projek dan sumber pembiayaan projek 2. 6. perbelanjaan bulanan dan lain-lain perbelanjaan. Overhead operasi . Modal sendiri yang merangkumi modal rakan kongsi dalam bentuk tunai atau aset. ii. . Jadual pembayaran hutang jangka panjang. 5. Prestasi penyata Aliran Wang Tunai Penyata Alir wang Tunai perlu disediakan untuk 12 bulan bagi tahun pertama perniagaan. Pinjaman bank merangkumi sebarang pinjaman berpenggal. Aliran wang tunai ii.Nyatakan faktor-faktor utama yang diambil kira dalam merancang susun atur ruang operasi sesuai dengan keperluan operasi perniagaan serta pelan grafik ruang operasi tersebut. Sewa beli merangkumi pembiayaan aset tetapperniagaan. Mesin dan peralatan . Kunci kira-kira iv. 9. Nyatakan nilai aset jika sumbangan adalah aset. Sumber Pembiayaan Projek (SPP) i. (mesin operasi peralatan dan kenderaan) 4. Kos pelaksanaan Projek vi. Bahagian 10 . v. Perbelanjaan Operasi . lesen dn sebagainya) 3.Senaraikan mesin dan peralatan yang diperlukan serta harga belian selaras dengan keperluan pengeluaran atau operasi.Seperti deposit sewaan dan utiliti serta belanja permulaan ( bayaran pendaftaran perniagaan. Penyata-penyata kewangan: i.Rumuskan segala perbelanjaan yang dianggarkan dalam bahagian ini mengikut kategori perbelanjaan harta. vii.Rancangan Kewangan Rancangan Kewangan merangkumi bahagian berikut: 1. Untuk tahun seterusnya nyatakan secara tahunan sahaja.

Prestasi Penyata Pendapatan Prestasi penyata pendapatan untuk tahunan selaras dengan penyata aliran wang tunai. Nisbah Faedah Kos Ia merupakan petunjuk keuntungan sesuatu projek. Kadar Pulangan dalaman iii. Kadar Pulangan Dalaman Kadar pulangan dalaman adalah kadar diskaun (%) yang tertinggi yang membawa Nilai Kini Bersih bersamaan dengan sifar (0). Analisis Daya Maju Kewangan Dari jadual Aliran Tunai Analisis daya maju kewangan diolah. Ini merupakan kadar tertinggi yang sanggup dibayar oleh pelabur. Tempoh pulang modal Nilai kini bersih Nilai kini bersih ialah aliran tunai yang didiskaunkan dengan satu kadar faedah untuk setiaptahun dan jumlah nilai kini tersebut dicampurkan untuk menentukan nilai kini bersih. 6. Jika secara relatifnya tempoh adalah cepat maka pelabur mendapat semula wang pembiayaan dengan lebih cepat. Nisbah faedah kos iv.5. Untuk menentukan daya maju projek ia bergantung dengan industri tersebut. NFK adalah dikira dengan membahagikan nilai kini jumlah pendapatan dengan nilai kini jumlah kos. Prestasi Kunci kira-kira Penyata ini juga selaras dengan prestasi penyata pendapatan. Diantara petunjuk-petunjuk daya maju kewangan yang kerapdigunakan ialah: i. . Nilai kini bersih ii. Jika nilai kini bersih adalah bersamaan dengan sifar atau positif maka sesuatu projek itu adalah berdaya maju. Tempoh Pulang Modal Merupakan tempoh bayar balik modal yang dibiayai pada tahun permulaan projek. 7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->