P. 1
Masalah Pemanasan Global

Masalah Pemanasan Global

|Views: 18|Likes:
Published by Kashful Keroppi

More info:

Published by: Kashful Keroppi on Feb 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/10/2014

pdf

text

original

Pengenalan Masalah pemanasan global telah menjadi semakin meruncing kebelakangan ini.

Pemanasan global yang meruncing ini telah menimbulkan pelbagai masalah dan mengundang bahaya kepada manusia. Pemanasan global merupakan satu fenomena pemerangkapan gas yang dikenali sebagai gas rumah hijau yang mana kumpulan gas ini menghalang dan memerangkap haba bumi daripada terbebas keluar ke angkasa. Sifat kumpulan gas ini ialah membenarkan bahangan matahari menembusinya tetapi menghalang pembebasan semula bahangan bumi ke atmosfera. Contoh gas rumah hijau ialah karbon dioksida, karbon monoksida, kloroflorokarbon (CFC), metana, nitrogen oksida dan lain-lain. Kebiasaannya, fenomena pemanasan global dapat dirasai dengan lebih jelas di kawasan kutub utara dan selatan, kawasan pembangunan perindustrian, kawasan perbandaran dan banyak lagi tempat dunia. Suhu rata-rata global pada permukaan Bumi telah meningkat 0.74 ± 0.18 °C (1.33 ± 0.32 °F) selama seratus tahun terakhir. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) menyimpulkan bahawa, "Sebahagian besar peningkatan suhu rata-rata global sejak pertengahan abad ke-20 kemungkinan besar disebabkan oleh meningkatnya kepekatan gas-gas rumah kaca akibat aktiviti manusia". Kesimpulan dasar ini telah dikemukakan oleh setidaknya 30 badan ilmiah dan akademik, termasuk semua akademi sains nasional dari negara-negara G8. Akan tetapi, masih terdapat beberapa ilmuwan yang tidak setuju dengan beberapa kesimpulan yang dikemukakan IPCC tersebut. Model iklim yang dijadikan acuan oleh projek IPCC menunjukkan suhu permukaan global akan meningkat 1.1 hingga 6.4 °C (2.0 hingga 11.5 °F) antara tahun 1990 dan 2100. Perbezaan angka perkiraan itu disebabkan oleh penggunaan skenario-skenario berbeza mengenai pelepasan gas-gas di masa mendatang, serta model-model sensitiviti iklim yang berbeza. Walaupun sebahagian besar penelitian memfokuskan pada tempoh hingga 2100, pemanasan dan kenaikan muka air laut dikirakan akan terus berlanjutan selama lebih dari seribu tahun walaupun peningkatan pelepasan gas telah stabil. Ini mencerminkan besarnya kapasiti kepanasan dari lautan.

Kebiasaannya. 1. kloroflorokarbon (CFC). karbon monoksida. serta perubahan jumlah dan pola presipitasi. hilangnya gleiser. Mengapakah masalah ini terjadi? Pemanasan global merupakan satu fenomena pemerangkapan gas yang dikenali sebagai gas rumah hijau yang mana kumpulan gas ini menghalang dan memerangkap haba bumi daripada terbebas keluar ke angkasa. sehingga menyebabkan ais di kutub utara akan cair dan menyebabkan permukaan air laut meningkat yang pada akhirnya dapat menenggelamkan pulau – pulau. metana. Kesan rumah hijau . Selain itu. Kesan tersebut diantaranya dapat meningkatkan suhu bumi. pemanasan global menyebabkan suhu pada musim sejuk dan malam hari akan cenderung meningkat atau dengan kata lain menyebabkan pola cuaca menjadi tidak dijangka dan lebih ekstrim yang tentunya sangat merugikan manusia. fenomena pemanasan global dapat dirasai dengan lebih jelas di kawasan kutub utara dan selatan.Meningkatnya suhu global dikirakan akan menyebabkan perubahan-perubahan yang lain seperti naiknya permukaan air laut. kawasan pembangunan perindustrian. kawasan perbandaran dan banyak lagi tempat dunia. Sifat kumpulan gas ini ialah membenarkan bahangan matahari menembusinya tetapi menghalang pembebasan semula bahangan bumi ke atmosfera. Masalah ini disebabkan oleh: 1. nitrogen oksida dan lain-lain. meningkatnya intensiti fenomena cuaca yang ekstrim. Contoh gas rumah hijau ialah karbon dioksida. dan punahnya pelbagai jenis haiwan. Kesan pemanasan global dapat dirasakan oleh seluruh umat manusia di muka bumi. Akibat-akibat pemanasan global yang lain adalah terpengaruhnya hasil pertanian.

akan mengakibatkan pemanasan global. jika tidak ada kesan rumah hijau. bumi sebenarnya telah lebih panas 33 °C (59 °F) dari suhunya semula. karbon dioksida. suhu bumi hanya -18 °C sehingga ais akan menutupi seluruh permukaan Bumi. Pada kes pemanasan akibat bertambahnya gas-gas rumah kaca seperti karbon dioksida. kerana tanpanya. Kesan rumah kaca ini sangat diperlukan oleh segala makhluk hidup yang ada di bumi. Permukaan Bumi. akan menyerap sebahagian panas dan memantulkan kembali sisanya. Akan tetapi sebaliknya. semakin banyak panas yang terperangkap di bawahnya. Dengan suhu rata-rata sebesar 15 °C (59 °F). Gas-gas ini menyerap dan memantulkan kembali radiasi gelombang yang dipancarkan Bumi dan akibatnya panas tersebut akan tersimpan di permukaan Bumi. dan gas metana yang menjadi perangkap gelombang radiasi ini. pemanasan pada awalnya akan menyebabkan lebih banyaknya air . termasuk cahaya tampak. Gas-gas tersebut berfungsi sebagaimana gas dalam rumah hijau. Sebahagian dari kepanasan ini mewujudkan radiasi infra merah gelombang panjang ke angkasa luar. Sebagai contoh adalah pada pengwapan air. ia berubah dari cahaya menjadi panas yang menghangatkan Bumi. planet ini akan menjadi sangat dingin. Namun sebahagian kepanasan tetap terperangkap di atmosfera bumi akibat terkumpulnya jumlah gas rumah kaca antara lain wap air. Kesan pemantulan Anasir penyebab pemanasan global juga dipengaruhi oleh pelbagai proses pemantulan yang dihasilkannya. Ketika energi ini tiba permukaan Bumi. Sebahagian besar tenaga tersebut berbentuk radiasi gelombang pendek. apabila gas-gas tersebut telah berlebihan di atmosfera. Dengan semakin meningkatnya kepekatan gas-gas ini di atmosfera. Keadaan ini terjadi terus menerus sehingga mengakibatkan suhu rata-rata tahunan bumi terus meningkat.Segala sumber energi yang terdapat di Bumi berasal dari Matahari. 2.

Bersamaan dengan melelehnya ais tersebut. Hal ini akan menambah pemanasan dan menimbulkan lebih banyak lagi ais yang mencair. Sebaliknya bila dilihat dari atas. Baik daratan mahupun air memiliki kemampuan memantulkan cahaya lebih sedikit bila dibandingkan dengan ais. Bila dilihat dari bawah. Oleh sebab wap air sendiri merupakan gas rumah hijau. Kepelbagaian Matahari Terdapat hipotesis yang menyatakan bahawa kepelbagaian dari Matahari. dengan kemungkinan diperkuat oleh pemantulan dari awan. Walaupun demikian. sehingga meningkatkan kesan pendinginan. dapat memberi kesan dalam pemanasan saat ini. Kesan rumah hijau yang dihasilkannya lebih besar bila dibandingkan oleh akibat gas karbon dioksida sendiri. pemantulan awan berada pada peringkat dua bila dibandingkan dengan pemantulan wap air dan dianggap positif (menambah pemanasan) dalam semua model yang digunakan dalam Laporan Pandangan IPCC ke Empat. sehingga akan meningkatkan kesan pemanasan. dan akibatnya akan menyerap lebih banyak gelombang Matahari. ais yang berada di dekat kutub mencair dengan kecepatan yang terus meningkat. Ketika suhu global meningkat.yang mengewap ke atmosfera. daratan atau air dibawahnya akan terbuka. Pemantulan penting lainnya adalah hilangnya kemampuan memantulkan cahaya oleh ais. awan tersebut akan memantulkan sinar Matahari dan radiasi infra merah ke angkasa. pemanasan akan terus berlanjut dan menambah jumlah wap air di udara sampai tercapainya suatu keseimbangan kepekatan wap air. 3. awan akan memantulkan kembali gelombang infra merah ke permukaan. Perbezaan antara mekanisme ini dengan pemanasan akibat kesan rumah kaca adalah meningkatnya aktiviti Matahari akan memanaskan stratosfera sebaliknya kesan rumah hijau akan mendinginkan . Pemantulan ini hanya berkesan secara perlahan-lahan kerana karbon dioksida memiliki usia yang panjang di atmosfera.

terungkap bahawa 90% aktiviti manusia selama 250 tahun terakhir inilah yang membuat planet kita semakin panas. Fourth Assessment Report. serta efek pendinginan sejak tahun 1950.300 ilmuwan dari seluruh dunia. yang dikeluarkan oleh Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Pendinginan stratosfera bahagian bawah paling tidak telah diamati sejak tahun 1960. satu badan PBB yang terdiri dari 1.stratosfera. khususnya selama 50 tahun ini. sebuah kumpulan ilmuan dari Amerika Syarikat. . Pada tahun 2006. Kesan ini terlalu kecil untuk berhasil terhadap pemansan global. baik melalui kepelbagian dari output Matahari mahupun kepelbagaian dalam sinar kosmis. dan sekitar 25-35% antara tahun 1980 dan 2000. Sejak Revolusi Industri. dan dinitrogen oksida. Peternakan (konsumsi daging) Dalam laporan terbaru. seperti karbon dioksida. Ada beberapa hasil penelitian yang menyatakan bahwa penghasil Matahari mungkin telah diabaikan dalam pemanasan global. Fenomena kepelbagaian Matahari dikombinasikan dengan aktiviti gunung berapi mungkin telah memberikan kesan pemanasan dari masa pra-industri hingga tahun 1950. Dua ilmuan dari Duke University mengagakkan bahawa Matahari mungkin telah berhasil terhadap 4550% peningkatan suhu rata-rata global selama tempoh 1900-2000. Siklus Matahari hanya memberi peningkatan kecil sekitar 0. 4. metana. Sebuah penelitian oleh Lockwood dan Fröhlich menemukan bahwa tidak ada hubungan antara pemanasan global dengan kepelbagaian Matahari sejak tahun 1985. yang tidak akan terjadi bila aktiviti Matahari menjadi penghasil utama pemanasan saat ini.07% dalam tingkat "keterangannya" selama 30 tahun terakhir. Jerman dan Swizeland menyatakan bahawa mereka tidak menemukan adanya peningkatan tingkat "keterangan" dari Matahari pada seribu tahun terakhir ini. peningkatan karbon dioksida beranjak naik mulai dari 280 ppm menjadi 379 ppm dalam 150 tahun terakhir. IPCC juga menyimpulkan bahawa 90% gas rumah kaca yang dihasilkan manusia.

dan manusialah penghasil terbesar dari terciptanya gas-gas rumah hijau tersebut. pembakaran bahan bakar fosil pada kenderaan bermotor.telah secara drastik menaikkan suhu Bumi. Khusus untuk mengawasi sebab dan kesan yang dihasilkan oleh pemanasan global. Sebelum masa industri. Pertubuhan Bangsa Bangsa (PBB) membentuk sebuah kelompok peneliti yang disebut dengan Panel Antarapemerintah Tentang Perubahan Iklim atau disebut International Panel on Climate Change (IPCC). Tetapi. dan penggunaan bahan bakar fosil menyebabkan gas rumah kaca di atmosfera bertambah banyak dan menyumbang pada pemanasan global. Sektor peternakan telah menyumbang 9% karbon dioksida. menurut Laporan Perserikatan Bangsa Bangsa tentang peternakan dan lingkungan yang diterbitkan pada tahun 2006 mengungkapkan bahwa. aktiviti manusia tidak banyak mengeluarkan gas rumah kaca. Penelitian yang telah dilakukan para ahli selama beberapa dekad terakhir ini menunjukkan bahwa ternyata makin panasnya planet bumi dan berubahnya sistem iklim di bumi berkait langsung dengan gas-gas rumah kaca yang dihasilkan oleh aktiviti manusia. jumlah ini lebih banyak dari gabungan pelepasan gas rumah hijau seluruh transportasi di seluruh dunia (13%). dan membuat kesimpulan dari laporan dan penemuanpenemuan baru yang berhasil dikumpulkan. serta 65% nitrogen dioksida. Peternakan juga . Salah satu hal pertama yang mereka temukan adalah bahwa beberapa jenis gas rumah hijau bertanggungjawab langsung terhadap pemanasan yang kita alami. tetapi pertambahan penduduk. serta penebangan hutan. kemudian membuat persetujuan untuk solusi dari masalah tersebut . penebangan hutan. "Industri peternakan adalah penghasil pelepasan gas rumah hijau yang terbesar (18%). peningkat tenaga listrik. Kebanyakan dari gas rumah kaca ini dihasilkan oleh peternakan. industri peternakan. " Hampir seperlima (20 persen) dari emisi karbon berasal dari peternakan. ribuan ahli dan penelitipeneliti terbaik dunia yang tergabung dalam IPCC mengadakan pertemuan untuk mendiskusikan penemuan-penemuan terbaru yang berhubungan dengan pemanasan global. Setiap beberapa tahun sekali. 3 % gas metana.

Sekitar 85% dari sumber air bersih di Amerika Serikat digunakan untuk itu. Kira-kira 70% dari bekas hutan di Amazon telah dialihfungsikan menjadi ladang ternak. Kira-kira 20 persen dari padang rumput turun mutunya kerana pemeliharaan ternak yang berlebihan dan hakisan. ladang ternak telah menurunkan mutu tanah. Peternakan juga telah menjadi penyebab utama dari kerosakan tanah dan pencemaran air. trilion galon air digunakan untuk menanam ternakan setiap tahunnya. Selain itu. pengarang senior dari Organisasi Pangan dan Pertanian. Dampak Buruk yang Lama dari Peternakan .Isu dan Pilihan Lingkungan (Livestock's Long ShadowEnvironmental Issues and Options). Industri ternak memerlukan tenaga yang berlimpah untuk mengubah ternak menjadi daging di atas meja makan orang. Saat ini peternakan menggunakan 30% dari permukaan tanah di Bumi. kerosakan ekosistem. peternakan adalah "penggerak utama dari penebangan hutan .4 kilo. tidaklah menghairankan jika satu orang berdiet daging dapat memberi makan 15 orang berdiet tumbuh-tumbuhan atau lebih. tiga kalori untuk jagung dan gandum. Sedangkan untuk memhasilkan satu kalori protein. Dengan menggabungkan biaya tenaga. telah menghasilkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 36. penggunaan bahan.. Ternakan juga menimbulkan biologi berlebihan bagi ekosistem.. Untuk memhasilkan satu kilogram daging. Menurut laporan Bapak Steinfeld. Di Amerika Serikat sendiri. konsumsi air. kita hanya memerlukan dua kalori bahan bakar fosil untuk menghasilkan kacang. pencemaran lingkungan.menimbulkan 64% amonia yang dihasilkan kerana campur tangan manusia sehingga mengakibatkan hujan acid. Peternakan juga bertanggungjawab atas penggunaan dan pencemaran air yang sangat banyak. dan bahkan lebih banyak bahan serta air yang digunakan untuk menanam makanan ternak. .. akan tetapi memerlukan 54 kalori energi minyak tanah untuk protein daging sapi.

wap air yang lebih banyak juga akan membentuk awan yang lebih banyak. Kelembaban yang tinggi akan meningkatkan curah hujan. Daerah-daerah yang sebelumnya mengalami salji ringan. kehidupan haiwan liar dan kesihatan manusia. (Curah hujan di seluruh dunia telah meningkat sebesar 1 . para ilmuan telah membuat beberapa prakiraan mengenai kesan pemanasan global terhadap cuaca. Para ilmuan belum begitu yakin apakah kelembaban tersebut malah akan meningkatkan atau menurunkan pemanasan yang lebih jauh lagi. Akan lebih sedikit ais yang terapung di perairan Utara tersebut. Iklim Mulai Tidak Stabil Para ilmuan memperkirakan bahawa selama pemanasan global. secara rata-rata.2. Sehingga keberadaannya akan meningkatkan kesan insulasi pada atmosfera. Pada pegunungan di daerah subtropis. Musim tanam akan lebih panjang di beberapa kawasan. pantai. pertanian.masalah yang dihadapi ? Para ilmuan menggunakan model komputer dari suhu dan kitaran atmosfera untuk mempelajari pemanasan global. Apakah masalah. tinggi permukaan air laut. di mana hal ini akan menurunkan proses pemanasan. Hal ini disebabkan karena wap air merupakan gas rumah kaca. Akibatnya. sehingga akan memantulkan cahaya matahari kembali ke angkasa luar. bahagian yang ditutupi salji akan semakin sedikit serta akan lebih cepat cair. mungkin tidak akan mengalaminya lagi. Akan tetapi. sekitar 1% untuk setiap darjah Fahrenheit pemanasan. Masalah-masalah yang dihadapi ialah: 1. Suhu pada musim sejuk dan malam hari akan cenderung untuk meningkat. gunung-gunung ais akan mencair dan daratan akan mengecil. Daerah hangat akan menjadi lebih lembab kerana lebih banyak air yang menguap dari lautan. Berdasarkan model tersebut. daerah bahagian Utara dari belahan Bumi Utara (Northern Hemisphere) akan memanaskanlebih dari daerah-daerah lain di Bumi.

88 cm (4 . Angin akan bertiup lebih kencang dan mungkin dengan pola yang berbeda. Negara-negara kaya akan menghabiskan dana yang sangat besar untuk melindungi daerah pantainya. Peningkatan Permukaan Laut Perubahan tinggi rata-rata muka laut diukur dari daerah dengan lingkungan yang stabil secara geologi.10 inci) selama abad ke-20. dan para ilmuan IPCC mengjangka peningkatan lebih lanjut 9 .25 cm (4 . Berlawanan dengan pemanasan yang terjadi. sehingga isi padunya akan membesar dan menaikkan tinggi permukaan laut. dan banyak pulau-pulau. akan menjadi lebih besar. beberapa tempoh yang sangat dingin mungkin akan terjadi. Pemanasan juga akan mencairkan banyak ais di kutub.persen dalam seratus tahun terakhir ini). . sedangkan negara-negara miskin mungkin hanya dapat melakukan evakuasi dari daerah pantai.35 inci) pada abad ke-21. air akan lebih cepat mengewap dari tanah. Pola cuaca menjadi tidak terjangka dan lebih ekstrim. banjir akibat air pasang akan meningkat di daratan. Perubahan tinggi muka laut akan sangat mempengaruhi kehidupan di daerah pantai. Badai akan menjadi lebih sering berlaku. Ketika atmosfera menghangat. Ketika tinggi lautan mencapai muara sungai. Akibatnya beberapa daerah akan menjadi lebih kering dari sebelumnya. 2. Selain itu. 17. Tinggi muka laut di seluruh dunia telah meningkat 10 . yang lebih memperbanyak isu padu air di laut.5% daerah Bangladesh. Taufan badai (hurricane) yang memperoleh kekuatannya dari pengewapan air. lapisan permukaan lautan juga akan menghangat. pantai. terutama sekitar Greenland. dan bukit pasir akan meningkat. Hakisan dari tebing. Kenaikan 100 cm (40 inci) akan menenggelamkan 6% daerah Belanda.

tetapi hal ini sebenarnya tidak sama di beberapa tempat. Gangguan Ekologi Haiwan dan tumbuhan menjadi makhluk hidup yang sulit menghindar dari kesan pemanasan ini kerana sebagian besar bahan telah dikuasai manusia. Di lain pihak. Kesan Sosial Dan Politik Perubahan cuaca dan lautan dapat mengakibatkan munculnya penyakit-penyakit yang berhubungan dengan panas (heat stroke) dan kematian. sebagai contoh. Bahagian Selatan Kanada.Bahkan sedikit kenaikan tinggi muka laut akan sangat mempengaruhi ekosistem pantai. 5. Suhu yang panas . Daerah pertanian gurun yang menggunakan air irigasi dari gunung-gunung yang jauh dapat menderita jika snowpack (kumpulan salji) musim dingin. 3. 4. Akan tetapi. Tumbuhan akan mengubah arah pertumbuhannya. yang berfungsi sebagai reservoir alami. Spesies-spesies yang bermigrasi ke utara atau selatan yang terhalangi oleh kota-kota atau lahanlahan pertanian mungkin akan mati. Beberapa tipe spesies yang tidak mampu secara cepat berpindah menuju kutub mungkin juga akan musnah. mungkin akan mendapat keuntungan dari lebih tingginya curah hujan dan lebih lamanya masa tanam. bahan pertanian tropik separuh kering di beberapa bahagian Afrika mungkin tidak dapat tumbuh. Tanaman kebun dan hutan dapat mengalami serangan serangga dan penyakit yang lebih hebat. mencari daerah baru kerana habitat lamanya menjadi terlalu hangat. Dalam pemanasan global. akan mencair sebelum puncak bulan-bulan masa tanam. haiwan cenderung untuk berpindah ke arah kutub atau ke atas pegunungan. Suhu Global Cenderung Meningkat Orang mungkin beranggapan bahawa Bumi yang hangat akan menghasilkan lebih banyak makanan dari sebelumnya. Kenaikan muka laut ini akan menutupi sebagian besar dari Florida Everglades. pembangunan manusia akan menghalangi perpindahan ini.

kita pasti akan dapat mengurangkan kadar karbon dioksida di udara. seperti: diare. suhu pesekitaran akan meningkat. 3. iv. trauma psikologi. Perubahan cuaca yang ekstrem dan peningkatan permukaan air laut akibat mencairnya ais di kutub utara dapat menyebabkan penyakit-penyakit yang berhubungan dengan bencana alam (banjir. Apakah kemungkinan atau pilihan yang boleh diambil untuk menyelesaikan masalah? I. Dengan mengurangkan kadar kenderaan berpetrol di jalan raya. Petrol menghasilkan gas karbon dioksida yang sangat konduktif kepada haba. malnutrisi. badai dan kebakaran) dan kematian akibat trauma. plasmodium menjadi lebih halangan terhadap ubat tertentu yang sasarannya adalah organisme tersebut. penyakit kulit. Mengawal pengeluaran kenderaan berpetrol dan harga petrol sedunia. Pergeseran ekosistem dapat memberi kesan pada penyebaran penyakit melalui air (Waterborne diseases) mahupun penyebaran penyakit melalui vektor (vectorborne diseases). iii. Tindakan menaikan harga minyak petrol akan menjadikan pengguna petrol lebih berhemah. Timbulnya bencana alam biasanya disertai dengan perpindahan penduduk ke tempat-tempat pengungsian dimana sering muncul penyakit. dan lain-lain. Petrol merupakan antara bahan bakar dan sumber tenaga yang amat penting bagi manusia. Virus.juga dapat menyebabkan kelaparan dan malnutrisi. Seperti meningkatnya kejadian Demam Berdarah karena munculnya ruang (ekosistem) baru untuk nyamuk ini berkembang. ii. perbezaan mikronutrien. i. Sekiranya kandungan gas tersebut semakin banyak dalam udara. bakteri. Keuntungan yang diperoleh juga . Dengan adanya perubahan iklim ini maka ada beberapa spesies vektor penyakit (eq Aedes Agipty).

Mengadakan kempen khas i. Ekosistem yang mampan dapat memantu menyerap kadar gas rumah hijau di udara. Dengan kurangnya jumlah hari bebkerja.dari harga petrol yang tinggi juga boleh digunakan untuk dana alam sekitar untuk membantu usaha mengurangkan pemanasan global. ii. Mengetatkan undang-undang yang berkaitan i. Kempen menaiki kenderaan awam VII. Kempen merupakan antara cara yang berkesan diamalkan sejak dulu lagi. jumlah kilang dan kenderaan yang menghasilkan hampir 60% gas rumah hijau akan berkurangan. Kempen melibatkan jumlah masyarakat yang ramai dan dapat menyediakan tenaga penggerak kesedaran terhadap kesan pemanasan global. Contoh-contoh kempen yang sesuai: 1. Kerajaan memiliki kuasa untuk menguat-kuasa undang-undang yang patut diwujudkan. III. iii. . Kajian juga boleh meliputi ilmu jurutera sel dan molekul yang amat penting dalam mengubah suai pesekitaran menjadi lebih baik. V. Menjalankan kajian saintifik i. II. Kajian saintifik yang dijalankan hendaklah berkaitan dalam kimia dan biologi pengawalan serta pemampanan ekosistem. Mengurangkan jumlah hari bekerja i. VI. Kempen menenam pokok 2. IV.

. d) Mengurangkan kesesakan di Bandar-bandar besar. Dengan mengawal pengeluaran kenderaan berpetrol kita akan: a) Mengurangkan kadar penghasilan gas rumah hijau dengan sangat cepat b) Mempercepatkan proses kemodenan dan kejuruteraann dalam penghasilan kenderaan mesra alam c) Mengurangkan masalah sampingan seperti pencemaran bunyi dan udara. Dengan mengawal harga petrol kita akan dapat: a) Mendidik pengguna untuk lebih berhemah dalam menggunakan sumber tenaga. Mengawal pengeluaran kenderaan berpetrol dan harga petrol sedunia. VIII.ii. Negara yang maju juga akan membantu kita dalam teknologi pengurusan tenaga asli yang mampengaruhi penghasilan gas rumah hijau. ii. b) Meningkatkan kesedaran mengenai pentingnya sumber asli dunia. kita harus mengadakan kerjasama denagn mana-mana Negara yang menyokong perjuangan alam sekitar. iii. Mengadakan kerjasama dengan negara lain i. Masyarakat akan menuruti undang-undang yang dikenekan bergantung kepada motivasi peraturan ataupun hukuman yang dikenakan. Untuk peringkat Negara. 4. Apakah akan terjadi jika masalah tersebut diselesaikan berdasarkan pilihanpilihan itu? I. Negara yang maju akan dapat membantu kita dalam menjalankan kajian dan perancangan bandar yang tarancang serta mesra alam. c) Meningkatkan pengurusan sumber tenaga asli dengan lebih baik.

II. b) Kesedaran akan mulai tumbuh di fikiran mereka. VI. Mengadakan kerjasama dengan negara lain a) Usahasama akan lebih mudah untuk menyelesaikan sesuatu isu. Menjalankan kajian saintifik Dengan menjalankan kajian saintifik kita akan mudah untuk mengetahui III. . Mengadakan kempen khas a) Kita mampu untuk menarik minat orang ramai bagi mengikuti program tersebut. IV. Mengetatkan undang-undang yang berkaitan a) Orang ramai akan akan mulai takut dan mereka tidak berani untuk melakukan perbuatan tersebut. Dengan usaha tersebut maka kerjasama yang dilangsungkan akan dapat menyelesaikan masalah pemanasan suhu duania dengan mudah. V. Mengurangkan jumlah hari bekerja a) Kita dapat mengurangkan pengeluaran asap daripada kenderaan yang kita gunakan ke pejabat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->