P. 1
Masalah Pemanasan Global

Masalah Pemanasan Global

|Views: 19|Likes:
Published by Kashful Keroppi

More info:

Published by: Kashful Keroppi on Feb 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/10/2014

pdf

text

original

Pengenalan Masalah pemanasan global telah menjadi semakin meruncing kebelakangan ini.

Pemanasan global yang meruncing ini telah menimbulkan pelbagai masalah dan mengundang bahaya kepada manusia. Pemanasan global merupakan satu fenomena pemerangkapan gas yang dikenali sebagai gas rumah hijau yang mana kumpulan gas ini menghalang dan memerangkap haba bumi daripada terbebas keluar ke angkasa. Sifat kumpulan gas ini ialah membenarkan bahangan matahari menembusinya tetapi menghalang pembebasan semula bahangan bumi ke atmosfera. Contoh gas rumah hijau ialah karbon dioksida, karbon monoksida, kloroflorokarbon (CFC), metana, nitrogen oksida dan lain-lain. Kebiasaannya, fenomena pemanasan global dapat dirasai dengan lebih jelas di kawasan kutub utara dan selatan, kawasan pembangunan perindustrian, kawasan perbandaran dan banyak lagi tempat dunia. Suhu rata-rata global pada permukaan Bumi telah meningkat 0.74 ± 0.18 °C (1.33 ± 0.32 °F) selama seratus tahun terakhir. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) menyimpulkan bahawa, "Sebahagian besar peningkatan suhu rata-rata global sejak pertengahan abad ke-20 kemungkinan besar disebabkan oleh meningkatnya kepekatan gas-gas rumah kaca akibat aktiviti manusia". Kesimpulan dasar ini telah dikemukakan oleh setidaknya 30 badan ilmiah dan akademik, termasuk semua akademi sains nasional dari negara-negara G8. Akan tetapi, masih terdapat beberapa ilmuwan yang tidak setuju dengan beberapa kesimpulan yang dikemukakan IPCC tersebut. Model iklim yang dijadikan acuan oleh projek IPCC menunjukkan suhu permukaan global akan meningkat 1.1 hingga 6.4 °C (2.0 hingga 11.5 °F) antara tahun 1990 dan 2100. Perbezaan angka perkiraan itu disebabkan oleh penggunaan skenario-skenario berbeza mengenai pelepasan gas-gas di masa mendatang, serta model-model sensitiviti iklim yang berbeza. Walaupun sebahagian besar penelitian memfokuskan pada tempoh hingga 2100, pemanasan dan kenaikan muka air laut dikirakan akan terus berlanjutan selama lebih dari seribu tahun walaupun peningkatan pelepasan gas telah stabil. Ini mencerminkan besarnya kapasiti kepanasan dari lautan.

Kesan tersebut diantaranya dapat meningkatkan suhu bumi. pemanasan global menyebabkan suhu pada musim sejuk dan malam hari akan cenderung meningkat atau dengan kata lain menyebabkan pola cuaca menjadi tidak dijangka dan lebih ekstrim yang tentunya sangat merugikan manusia. Kesan pemanasan global dapat dirasakan oleh seluruh umat manusia di muka bumi. kloroflorokarbon (CFC). nitrogen oksida dan lain-lain. 1. serta perubahan jumlah dan pola presipitasi. Masalah ini disebabkan oleh: 1.Meningkatnya suhu global dikirakan akan menyebabkan perubahan-perubahan yang lain seperti naiknya permukaan air laut. meningkatnya intensiti fenomena cuaca yang ekstrim. Mengapakah masalah ini terjadi? Pemanasan global merupakan satu fenomena pemerangkapan gas yang dikenali sebagai gas rumah hijau yang mana kumpulan gas ini menghalang dan memerangkap haba bumi daripada terbebas keluar ke angkasa. Contoh gas rumah hijau ialah karbon dioksida. Selain itu. karbon monoksida. hilangnya gleiser. fenomena pemanasan global dapat dirasai dengan lebih jelas di kawasan kutub utara dan selatan. Kesan rumah hijau . metana. dan punahnya pelbagai jenis haiwan. kawasan pembangunan perindustrian. Sifat kumpulan gas ini ialah membenarkan bahangan matahari menembusinya tetapi menghalang pembebasan semula bahangan bumi ke atmosfera. sehingga menyebabkan ais di kutub utara akan cair dan menyebabkan permukaan air laut meningkat yang pada akhirnya dapat menenggelamkan pulau – pulau. kawasan perbandaran dan banyak lagi tempat dunia. Kebiasaannya. Akibat-akibat pemanasan global yang lain adalah terpengaruhnya hasil pertanian.

ia berubah dari cahaya menjadi panas yang menghangatkan Bumi. Sebagai contoh adalah pada pengwapan air. bumi sebenarnya telah lebih panas 33 °C (59 °F) dari suhunya semula. Namun sebahagian kepanasan tetap terperangkap di atmosfera bumi akibat terkumpulnya jumlah gas rumah kaca antara lain wap air. akan mengakibatkan pemanasan global. Permukaan Bumi. Akan tetapi sebaliknya. semakin banyak panas yang terperangkap di bawahnya. 2. Pada kes pemanasan akibat bertambahnya gas-gas rumah kaca seperti karbon dioksida. Keadaan ini terjadi terus menerus sehingga mengakibatkan suhu rata-rata tahunan bumi terus meningkat. apabila gas-gas tersebut telah berlebihan di atmosfera. planet ini akan menjadi sangat dingin. Gas-gas ini menyerap dan memantulkan kembali radiasi gelombang yang dipancarkan Bumi dan akibatnya panas tersebut akan tersimpan di permukaan Bumi. akan menyerap sebahagian panas dan memantulkan kembali sisanya.Segala sumber energi yang terdapat di Bumi berasal dari Matahari. Sebahagian dari kepanasan ini mewujudkan radiasi infra merah gelombang panjang ke angkasa luar. Dengan semakin meningkatnya kepekatan gas-gas ini di atmosfera. jika tidak ada kesan rumah hijau. kerana tanpanya. Gas-gas tersebut berfungsi sebagaimana gas dalam rumah hijau. Sebahagian besar tenaga tersebut berbentuk radiasi gelombang pendek. Kesan rumah kaca ini sangat diperlukan oleh segala makhluk hidup yang ada di bumi. Dengan suhu rata-rata sebesar 15 °C (59 °F). pemanasan pada awalnya akan menyebabkan lebih banyaknya air . Kesan pemantulan Anasir penyebab pemanasan global juga dipengaruhi oleh pelbagai proses pemantulan yang dihasilkannya. termasuk cahaya tampak. dan gas metana yang menjadi perangkap gelombang radiasi ini. Ketika energi ini tiba permukaan Bumi. karbon dioksida. suhu bumi hanya -18 °C sehingga ais akan menutupi seluruh permukaan Bumi.

Kesan rumah hijau yang dihasilkannya lebih besar bila dibandingkan oleh akibat gas karbon dioksida sendiri. dan akibatnya akan menyerap lebih banyak gelombang Matahari. Oleh sebab wap air sendiri merupakan gas rumah hijau. dapat memberi kesan dalam pemanasan saat ini. sehingga akan meningkatkan kesan pemanasan. Perbezaan antara mekanisme ini dengan pemanasan akibat kesan rumah kaca adalah meningkatnya aktiviti Matahari akan memanaskan stratosfera sebaliknya kesan rumah hijau akan mendinginkan . ais yang berada di dekat kutub mencair dengan kecepatan yang terus meningkat. awan tersebut akan memantulkan sinar Matahari dan radiasi infra merah ke angkasa. daratan atau air dibawahnya akan terbuka. Walaupun demikian. Pemantulan penting lainnya adalah hilangnya kemampuan memantulkan cahaya oleh ais. 3. dengan kemungkinan diperkuat oleh pemantulan dari awan. pemanasan akan terus berlanjut dan menambah jumlah wap air di udara sampai tercapainya suatu keseimbangan kepekatan wap air. Bila dilihat dari bawah. Hal ini akan menambah pemanasan dan menimbulkan lebih banyak lagi ais yang mencair. pemantulan awan berada pada peringkat dua bila dibandingkan dengan pemantulan wap air dan dianggap positif (menambah pemanasan) dalam semua model yang digunakan dalam Laporan Pandangan IPCC ke Empat. Ketika suhu global meningkat. Sebaliknya bila dilihat dari atas. Pemantulan ini hanya berkesan secara perlahan-lahan kerana karbon dioksida memiliki usia yang panjang di atmosfera. awan akan memantulkan kembali gelombang infra merah ke permukaan. Kepelbagaian Matahari Terdapat hipotesis yang menyatakan bahawa kepelbagaian dari Matahari. Baik daratan mahupun air memiliki kemampuan memantulkan cahaya lebih sedikit bila dibandingkan dengan ais. sehingga meningkatkan kesan pendinginan.yang mengewap ke atmosfera. Bersamaan dengan melelehnya ais tersebut.

serta efek pendinginan sejak tahun 1950. . Dua ilmuan dari Duke University mengagakkan bahawa Matahari mungkin telah berhasil terhadap 4550% peningkatan suhu rata-rata global selama tempoh 1900-2000. Peternakan (konsumsi daging) Dalam laporan terbaru.stratosfera. Kesan ini terlalu kecil untuk berhasil terhadap pemansan global. peningkatan karbon dioksida beranjak naik mulai dari 280 ppm menjadi 379 ppm dalam 150 tahun terakhir.300 ilmuwan dari seluruh dunia. Sebuah penelitian oleh Lockwood dan Fröhlich menemukan bahwa tidak ada hubungan antara pemanasan global dengan kepelbagaian Matahari sejak tahun 1985. metana. Siklus Matahari hanya memberi peningkatan kecil sekitar 0.07% dalam tingkat "keterangannya" selama 30 tahun terakhir. yang dikeluarkan oleh Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). terungkap bahawa 90% aktiviti manusia selama 250 tahun terakhir inilah yang membuat planet kita semakin panas. Ada beberapa hasil penelitian yang menyatakan bahwa penghasil Matahari mungkin telah diabaikan dalam pemanasan global. baik melalui kepelbagian dari output Matahari mahupun kepelbagaian dalam sinar kosmis. Pendinginan stratosfera bahagian bawah paling tidak telah diamati sejak tahun 1960. satu badan PBB yang terdiri dari 1. Sejak Revolusi Industri. Fenomena kepelbagaian Matahari dikombinasikan dengan aktiviti gunung berapi mungkin telah memberikan kesan pemanasan dari masa pra-industri hingga tahun 1950. 4. dan dinitrogen oksida. IPCC juga menyimpulkan bahawa 90% gas rumah kaca yang dihasilkan manusia. Fourth Assessment Report. sebuah kumpulan ilmuan dari Amerika Syarikat. yang tidak akan terjadi bila aktiviti Matahari menjadi penghasil utama pemanasan saat ini. dan sekitar 25-35% antara tahun 1980 dan 2000. Jerman dan Swizeland menyatakan bahawa mereka tidak menemukan adanya peningkatan tingkat "keterangan" dari Matahari pada seribu tahun terakhir ini. Pada tahun 2006. khususnya selama 50 tahun ini. seperti karbon dioksida.

tetapi pertambahan penduduk. dan penggunaan bahan bakar fosil menyebabkan gas rumah kaca di atmosfera bertambah banyak dan menyumbang pada pemanasan global. peningkat tenaga listrik. Tetapi. Sektor peternakan telah menyumbang 9% karbon dioksida. dan manusialah penghasil terbesar dari terciptanya gas-gas rumah hijau tersebut. " Hampir seperlima (20 persen) dari emisi karbon berasal dari peternakan. Kebanyakan dari gas rumah kaca ini dihasilkan oleh peternakan. ribuan ahli dan penelitipeneliti terbaik dunia yang tergabung dalam IPCC mengadakan pertemuan untuk mendiskusikan penemuan-penemuan terbaru yang berhubungan dengan pemanasan global. Peternakan juga . 3 % gas metana. aktiviti manusia tidak banyak mengeluarkan gas rumah kaca. menurut Laporan Perserikatan Bangsa Bangsa tentang peternakan dan lingkungan yang diterbitkan pada tahun 2006 mengungkapkan bahwa. kemudian membuat persetujuan untuk solusi dari masalah tersebut . jumlah ini lebih banyak dari gabungan pelepasan gas rumah hijau seluruh transportasi di seluruh dunia (13%). Pertubuhan Bangsa Bangsa (PBB) membentuk sebuah kelompok peneliti yang disebut dengan Panel Antarapemerintah Tentang Perubahan Iklim atau disebut International Panel on Climate Change (IPCC). "Industri peternakan adalah penghasil pelepasan gas rumah hijau yang terbesar (18%). Penelitian yang telah dilakukan para ahli selama beberapa dekad terakhir ini menunjukkan bahwa ternyata makin panasnya planet bumi dan berubahnya sistem iklim di bumi berkait langsung dengan gas-gas rumah kaca yang dihasilkan oleh aktiviti manusia. Salah satu hal pertama yang mereka temukan adalah bahwa beberapa jenis gas rumah hijau bertanggungjawab langsung terhadap pemanasan yang kita alami. industri peternakan.telah secara drastik menaikkan suhu Bumi. serta penebangan hutan. Khusus untuk mengawasi sebab dan kesan yang dihasilkan oleh pemanasan global. dan membuat kesimpulan dari laporan dan penemuanpenemuan baru yang berhasil dikumpulkan. serta 65% nitrogen dioksida. pembakaran bahan bakar fosil pada kenderaan bermotor. Sebelum masa industri. penebangan hutan. Setiap beberapa tahun sekali.

ladang ternak telah menurunkan mutu tanah. Sedangkan untuk memhasilkan satu kalori protein. Selain itu. konsumsi air. tidaklah menghairankan jika satu orang berdiet daging dapat memberi makan 15 orang berdiet tumbuh-tumbuhan atau lebih.menimbulkan 64% amonia yang dihasilkan kerana campur tangan manusia sehingga mengakibatkan hujan acid. Saat ini peternakan menggunakan 30% dari permukaan tanah di Bumi. Ternakan juga menimbulkan biologi berlebihan bagi ekosistem. pengarang senior dari Organisasi Pangan dan Pertanian. Untuk memhasilkan satu kilogram daging.. Kira-kira 20 persen dari padang rumput turun mutunya kerana pemeliharaan ternak yang berlebihan dan hakisan. Sekitar 85% dari sumber air bersih di Amerika Serikat digunakan untuk itu. Dengan menggabungkan biaya tenaga. Peternakan juga bertanggungjawab atas penggunaan dan pencemaran air yang sangat banyak. tiga kalori untuk jagung dan gandum.. akan tetapi memerlukan 54 kalori energi minyak tanah untuk protein daging sapi. Industri ternak memerlukan tenaga yang berlimpah untuk mengubah ternak menjadi daging di atas meja makan orang. peternakan adalah "penggerak utama dari penebangan hutan . kerosakan ekosistem. kita hanya memerlukan dua kalori bahan bakar fosil untuk menghasilkan kacang. Menurut laporan Bapak Steinfeld. trilion galon air digunakan untuk menanam ternakan setiap tahunnya. ..4 kilo. penggunaan bahan. dan bahkan lebih banyak bahan serta air yang digunakan untuk menanam makanan ternak. pencemaran lingkungan. Kira-kira 70% dari bekas hutan di Amazon telah dialihfungsikan menjadi ladang ternak.Isu dan Pilihan Lingkungan (Livestock's Long ShadowEnvironmental Issues and Options). Peternakan juga telah menjadi penyebab utama dari kerosakan tanah dan pencemaran air. telah menghasilkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 36. Dampak Buruk yang Lama dari Peternakan . Di Amerika Serikat sendiri.

para ilmuan telah membuat beberapa prakiraan mengenai kesan pemanasan global terhadap cuaca. Daerah hangat akan menjadi lebih lembab kerana lebih banyak air yang menguap dari lautan. bahagian yang ditutupi salji akan semakin sedikit serta akan lebih cepat cair. sehingga akan memantulkan cahaya matahari kembali ke angkasa luar. Iklim Mulai Tidak Stabil Para ilmuan memperkirakan bahawa selama pemanasan global. tinggi permukaan air laut. Pada pegunungan di daerah subtropis. gunung-gunung ais akan mencair dan daratan akan mengecil. Para ilmuan belum begitu yakin apakah kelembaban tersebut malah akan meningkatkan atau menurunkan pemanasan yang lebih jauh lagi. Hal ini disebabkan karena wap air merupakan gas rumah kaca. mungkin tidak akan mengalaminya lagi. di mana hal ini akan menurunkan proses pemanasan. (Curah hujan di seluruh dunia telah meningkat sebesar 1 . Akan lebih sedikit ais yang terapung di perairan Utara tersebut. Akibatnya. kehidupan haiwan liar dan kesihatan manusia. Suhu pada musim sejuk dan malam hari akan cenderung untuk meningkat. Kelembaban yang tinggi akan meningkatkan curah hujan. Daerah-daerah yang sebelumnya mengalami salji ringan.2. daerah bahagian Utara dari belahan Bumi Utara (Northern Hemisphere) akan memanaskanlebih dari daerah-daerah lain di Bumi. Berdasarkan model tersebut. wap air yang lebih banyak juga akan membentuk awan yang lebih banyak. Musim tanam akan lebih panjang di beberapa kawasan. secara rata-rata. pantai. Apakah masalah. Akan tetapi.masalah yang dihadapi ? Para ilmuan menggunakan model komputer dari suhu dan kitaran atmosfera untuk mempelajari pemanasan global. sekitar 1% untuk setiap darjah Fahrenheit pemanasan. Sehingga keberadaannya akan meningkatkan kesan insulasi pada atmosfera. pertanian. Masalah-masalah yang dihadapi ialah: 1.

2.88 cm (4 . Negara-negara kaya akan menghabiskan dana yang sangat besar untuk melindungi daerah pantainya. Perubahan tinggi muka laut akan sangat mempengaruhi kehidupan di daerah pantai.25 cm (4 .persen dalam seratus tahun terakhir ini). Ketika tinggi lautan mencapai muara sungai.10 inci) selama abad ke-20. Akibatnya beberapa daerah akan menjadi lebih kering dari sebelumnya. Taufan badai (hurricane) yang memperoleh kekuatannya dari pengewapan air. Tinggi muka laut di seluruh dunia telah meningkat 10 . sehingga isi padunya akan membesar dan menaikkan tinggi permukaan laut. yang lebih memperbanyak isu padu air di laut. . Ketika atmosfera menghangat. Selain itu. Pola cuaca menjadi tidak terjangka dan lebih ekstrim.35 inci) pada abad ke-21. Angin akan bertiup lebih kencang dan mungkin dengan pola yang berbeda. banjir akibat air pasang akan meningkat di daratan. dan bukit pasir akan meningkat. terutama sekitar Greenland. Badai akan menjadi lebih sering berlaku. Kenaikan 100 cm (40 inci) akan menenggelamkan 6% daerah Belanda. Pemanasan juga akan mencairkan banyak ais di kutub. akan menjadi lebih besar. dan para ilmuan IPCC mengjangka peningkatan lebih lanjut 9 . sedangkan negara-negara miskin mungkin hanya dapat melakukan evakuasi dari daerah pantai. air akan lebih cepat mengewap dari tanah. Berlawanan dengan pemanasan yang terjadi. pantai. Hakisan dari tebing. beberapa tempoh yang sangat dingin mungkin akan terjadi.5% daerah Bangladesh. lapisan permukaan lautan juga akan menghangat. dan banyak pulau-pulau. Peningkatan Permukaan Laut Perubahan tinggi rata-rata muka laut diukur dari daerah dengan lingkungan yang stabil secara geologi. 17.

yang berfungsi sebagai reservoir alami. 3. Tumbuhan akan mengubah arah pertumbuhannya. Beberapa tipe spesies yang tidak mampu secara cepat berpindah menuju kutub mungkin juga akan musnah.Bahkan sedikit kenaikan tinggi muka laut akan sangat mempengaruhi ekosistem pantai. Dalam pemanasan global. Suhu Global Cenderung Meningkat Orang mungkin beranggapan bahawa Bumi yang hangat akan menghasilkan lebih banyak makanan dari sebelumnya. Kesan Sosial Dan Politik Perubahan cuaca dan lautan dapat mengakibatkan munculnya penyakit-penyakit yang berhubungan dengan panas (heat stroke) dan kematian. akan mencair sebelum puncak bulan-bulan masa tanam. Di lain pihak. sebagai contoh. 4. Tanaman kebun dan hutan dapat mengalami serangan serangga dan penyakit yang lebih hebat. tetapi hal ini sebenarnya tidak sama di beberapa tempat. Daerah pertanian gurun yang menggunakan air irigasi dari gunung-gunung yang jauh dapat menderita jika snowpack (kumpulan salji) musim dingin. Suhu yang panas . Kenaikan muka laut ini akan menutupi sebagian besar dari Florida Everglades. Bahagian Selatan Kanada. Akan tetapi. 5. haiwan cenderung untuk berpindah ke arah kutub atau ke atas pegunungan. mencari daerah baru kerana habitat lamanya menjadi terlalu hangat. mungkin akan mendapat keuntungan dari lebih tingginya curah hujan dan lebih lamanya masa tanam. pembangunan manusia akan menghalangi perpindahan ini. Spesies-spesies yang bermigrasi ke utara atau selatan yang terhalangi oleh kota-kota atau lahanlahan pertanian mungkin akan mati. bahan pertanian tropik separuh kering di beberapa bahagian Afrika mungkin tidak dapat tumbuh. Gangguan Ekologi Haiwan dan tumbuhan menjadi makhluk hidup yang sulit menghindar dari kesan pemanasan ini kerana sebagian besar bahan telah dikuasai manusia.

Virus. Timbulnya bencana alam biasanya disertai dengan perpindahan penduduk ke tempat-tempat pengungsian dimana sering muncul penyakit. dan lain-lain. seperti: diare. Mengawal pengeluaran kenderaan berpetrol dan harga petrol sedunia. trauma psikologi. Seperti meningkatnya kejadian Demam Berdarah karena munculnya ruang (ekosistem) baru untuk nyamuk ini berkembang. penyakit kulit. iii. i. Petrol merupakan antara bahan bakar dan sumber tenaga yang amat penting bagi manusia.juga dapat menyebabkan kelaparan dan malnutrisi. kita pasti akan dapat mengurangkan kadar karbon dioksida di udara. Dengan mengurangkan kadar kenderaan berpetrol di jalan raya. suhu pesekitaran akan meningkat. badai dan kebakaran) dan kematian akibat trauma. Petrol menghasilkan gas karbon dioksida yang sangat konduktif kepada haba. Apakah kemungkinan atau pilihan yang boleh diambil untuk menyelesaikan masalah? I. Pergeseran ekosistem dapat memberi kesan pada penyebaran penyakit melalui air (Waterborne diseases) mahupun penyebaran penyakit melalui vektor (vectorborne diseases). Tindakan menaikan harga minyak petrol akan menjadikan pengguna petrol lebih berhemah. ii. iv. Keuntungan yang diperoleh juga . perbezaan mikronutrien. 3. bakteri. Sekiranya kandungan gas tersebut semakin banyak dalam udara. Dengan adanya perubahan iklim ini maka ada beberapa spesies vektor penyakit (eq Aedes Agipty). Perubahan cuaca yang ekstrem dan peningkatan permukaan air laut akibat mencairnya ais di kutub utara dapat menyebabkan penyakit-penyakit yang berhubungan dengan bencana alam (banjir. malnutrisi. plasmodium menjadi lebih halangan terhadap ubat tertentu yang sasarannya adalah organisme tersebut.

Kerajaan memiliki kuasa untuk menguat-kuasa undang-undang yang patut diwujudkan. IV. Mengurangkan jumlah hari bekerja i. V. Kempen merupakan antara cara yang berkesan diamalkan sejak dulu lagi. Menjalankan kajian saintifik i. Mengetatkan undang-undang yang berkaitan i. Kajian juga boleh meliputi ilmu jurutera sel dan molekul yang amat penting dalam mengubah suai pesekitaran menjadi lebih baik. Kajian saintifik yang dijalankan hendaklah berkaitan dalam kimia dan biologi pengawalan serta pemampanan ekosistem. II. Kempen menaiki kenderaan awam VII. Contoh-contoh kempen yang sesuai: 1. Kempen melibatkan jumlah masyarakat yang ramai dan dapat menyediakan tenaga penggerak kesedaran terhadap kesan pemanasan global. jumlah kilang dan kenderaan yang menghasilkan hampir 60% gas rumah hijau akan berkurangan. ii. Mengadakan kempen khas i. . iii. III.dari harga petrol yang tinggi juga boleh digunakan untuk dana alam sekitar untuk membantu usaha mengurangkan pemanasan global. Kempen menenam pokok 2. Dengan kurangnya jumlah hari bebkerja. Ekosistem yang mampan dapat memantu menyerap kadar gas rumah hijau di udara. VI.

Apakah akan terjadi jika masalah tersebut diselesaikan berdasarkan pilihanpilihan itu? I. Untuk peringkat Negara. b) Meningkatkan kesedaran mengenai pentingnya sumber asli dunia. Mengawal pengeluaran kenderaan berpetrol dan harga petrol sedunia. 4.ii. Negara yang maju juga akan membantu kita dalam teknologi pengurusan tenaga asli yang mampengaruhi penghasilan gas rumah hijau. Masyarakat akan menuruti undang-undang yang dikenekan bergantung kepada motivasi peraturan ataupun hukuman yang dikenakan. Mengadakan kerjasama dengan negara lain i. Dengan mengawal harga petrol kita akan dapat: a) Mendidik pengguna untuk lebih berhemah dalam menggunakan sumber tenaga. iii. c) Meningkatkan pengurusan sumber tenaga asli dengan lebih baik. Negara yang maju akan dapat membantu kita dalam menjalankan kajian dan perancangan bandar yang tarancang serta mesra alam. kita harus mengadakan kerjasama denagn mana-mana Negara yang menyokong perjuangan alam sekitar. d) Mengurangkan kesesakan di Bandar-bandar besar. Dengan mengawal pengeluaran kenderaan berpetrol kita akan: a) Mengurangkan kadar penghasilan gas rumah hijau dengan sangat cepat b) Mempercepatkan proses kemodenan dan kejuruteraann dalam penghasilan kenderaan mesra alam c) Mengurangkan masalah sampingan seperti pencemaran bunyi dan udara. . ii. VIII.

IV. Mengurangkan jumlah hari bekerja a) Kita dapat mengurangkan pengeluaran asap daripada kenderaan yang kita gunakan ke pejabat. Mengadakan kempen khas a) Kita mampu untuk menarik minat orang ramai bagi mengikuti program tersebut. Dengan usaha tersebut maka kerjasama yang dilangsungkan akan dapat menyelesaikan masalah pemanasan suhu duania dengan mudah. Mengetatkan undang-undang yang berkaitan a) Orang ramai akan akan mulai takut dan mereka tidak berani untuk melakukan perbuatan tersebut.II. Mengadakan kerjasama dengan negara lain a) Usahasama akan lebih mudah untuk menyelesaikan sesuatu isu. Menjalankan kajian saintifik Dengan menjalankan kajian saintifik kita akan mudah untuk mengetahui III. . b) Kesedaran akan mulai tumbuh di fikiran mereka. VI. V.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->