INSTITUT PERGURUAN PERSEKUTUAN PULAU PINANG

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

TAJUK TUGASAN : PENCEMARAN AIR, BUNYI DAN UDARA

DISEDIAKAN OLEH : SITI MUSLIHA BINTI MUHAMMAD JEMILAH BINTI AWANG KECHIK 820226-07-5384 660909-02-5634

DI SEDIAKAN UNTUK :
EN. HJ. ANWAR BIN HJ SULAIMAN EN. ABD. RAHMAN BIN SULAIMAN

ISI KANDUNGAN
Bil. 1. Perkara Pencemaran Air, Udara dan Bunyi 1.0 Pengenalan 1.1 Definisi 2. Pencemaran Air 2.0 Pengenalan 2.1 Definisi 2.2 Punca 2.3 Kesan 3. Pencemaran Bunyi 3.0 Pengenalan 3.1 Definisi 3.2 Punca 3.3 Kesan 3.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi 4. Pencemaran Udara 4.0 Pengenalan 4.1 Definisi 4.2 Jenis Pencemaran Udara 4.3 Punca 4.4 Kesan 5. 6. Langkah Mengatasi Pencemaran Alam Sekitar Rumusan 13 13 15 15 16 17 19 8 9 9 10 12 4 5 5 7 2 3 Muka Surat

2

7. Pencemaran itu berlaku di segenap pelosok sama ada di Negara membangun apa lagi di Negara maju. akan dibincangkan tentang salah satu isu alam sekitar yang berlaku di Negara kita iaitu pencemaran air. Pada penghujung abad ke-20 ini. Tanpa melakukan pengawalan dan penyelesaian masalah pencemaran alam sekitar ia boleh mengakibatkan kemudaratan dari segi kesihatan dan menjejaskan kualiti kehidupan kita. Pada asasnya. Di sini. 3 .0 Pengenalan Arus pembangunan ke arah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju telah mencetuskan pelbagai situasi . Pembangunan pesat sektor ekonomi dan perindustrian serta kestabilan politik dan sosial telah memberikan taraf hidup yang selesa kepada rakyat dan menaikkan imej negara di kaca mata dunia. Bibliografi PENCEMARAN AIR. Krisis tersebut telah memberi kesan langsung yang negatif terhadap seluruh komponen mikro serta makro alam sekitar. Masalah pencemaran bukanlah suatu perkara yang baru di Malaysia. UDARA DAN BUNYI 20 1. banyak laporan menunjukkan betapa keadaan alam sekitar di seluruh dunia semakin parah tercemar. udara dan kebisingan. air dan kebisingan. Malaysia sedang mengalami proses pembangunan yang pesat. Berbagai isu dan masalah alam sekitar sering dihadapi oleh penduduk di terutamanya yang berkaitan dengan pencemaran air. Contohnya pembangunan industri berat yang berisiko tinggi berkemungkinan menjadi punca kepada pencemaran udara. Sebagai sebuah Negara membangun. air dan kebisingan adalah berkait rapat dengan pembangunan suatu jenis guna tanah. bunyi dan udara. Namun begitu. Berlakunya pencemaran telah menyebabkan pelbagai masalah lain terutamanya masalah kesihatan dan ancaman terhadap manusia dan alam sekitar. kemerosotan kualiti udara. disebalik keselesaan dan pembangunan tersebut timbulnya beberapa masalah sampingan yang boleh memudaratkan kehidupan masyarakat.

Pengotoran alam atau perbuatan mencemarkan kebersihan alam sekeliling dengan sampah sarap. murni. Keadaan luaran tersebut merangkumi unsur-unsur dan hubungan bukan hidupan atau abiotik. tabii dan nilai alam. dan sistematik dicerobohi oleh unsurunsur yang bertentangan dengan sistem.1. Pencemaran mengikut definisi bermaksud: " merosakkan atau tidak bersih atau kotor”. baik. Definisi ini juga perlu dirujuk kepada kes-kes yang berlaku. pencemaran adalah suatu perbuatan yang mencemarkan atau mengotorkan. Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (2003). Sikap manusia yang tidak beretika (melanggar prinsip) akhirnya menyebabkan berlakunya perubahan dan kerosakan dalam fenomena alam seperti yang disebutkan dalam Al Quran yang mulia: "Telah nyatalah berbagai-bagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. kerana Allah hendak merasakan kepada mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk itu supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)" (Surah Al-Rum : 41) Pencemaran dan kerosakan ke atas sesuatu sistem ini perlu dihentikan segera menurut amaran yang terkandung dalam Al Quran yang mulia : 4 . tatacara.1 Definisi Menurut Zaini Ujang (2000). Berlakunya pencemaran apabila sesuatu yang mulia. Alam sekitar juga mencakupi keadaan internal atau dalaman khususnya kimia dan biologi yang menjadi teras kepada kehidupan setiap tumbuhan atau haiwan serta manusia. alam sekitar ialah gabungan keadaan luaran atau eksternal yang mempengaruhi kehidupan setiap organisma. bersih. moral.

seorang manusia menggunakan 1. Di dalam industri.” (AI A'raaf: 56) PENCEMARAN AIR 2. Sebenarnya. Air merupakan sumber semulajadi kedua terpenting selepas oksigen. Air memang mutlak diperlukan dalam kehidupan manusia dan mahluk hidup lainnya. Air yang mempunyai lapisan berkilau pula memberi gambaran bahawa berlaku tumpahan minyak di permukaan air tersebut. Pada amnya. Misalnya seperti air berwarna hijau mengambarkan terdapatnya tumbuhan kecil yang dinamakan rumpair yang tumbuh di dalamnya. mencuci atau keperluan lainya.Dan janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi setelah Allah memperbaikinya. Apabila kandungan berbagai zat mahupun mikroorganisme yang terdapat di dalam air melebihi tahap yang diperbolehkan.000 liter air setahun sebagai minuman.0 Pengenalan Air merupakan sumber yang penting bagi kehidupan manusia. warna dan bau air dapat memberitahu kita apa yang sedang berlaku terhadapnya. Tanpa air dunia akan menjadi sebuah planet yang tidak bernyawa. Demikian juga dalam kehidupan kita sehari-hari. air digunakan antara lain sebagai bahan pengolah. Tanpa air kehidupan tidak dapat berlangsung. 3/4 bahagian bumi diliputi oleh air dan lebih 2/3 daripada berat badan manusia adalah air. mandi. juga untuk pertanian. Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik. Manakala air berlumpur menunjukkan terdapat kandungan kelodakan atau mendapan yang tinggi menyebabkan ikan sukar bernafas. air sangat diperlukan untuk berbagai kegiatan di dalam rumah tangga. Air merupakan pelarut yang baik tetapi selalu dicemar dengan kandungan berbagai zat terlarut mahupun zat tidak terlarut serta mengandungi mikroorganisme. kita juga dapat melihat kadangkala air itu berbuih dan ini menunjukkan kemungkinan sabun dari rumah 5 . Air yang terganggu kualiti ini dikatakan sebagai air yang tercemar. pendingin dan janakuasa tenaga. maka kualiti air akan terganggu sehingga tidak lagi boleh digunakan untuk kegunaan pelbagai keperluan samada untuk air minum. dan berdoalah kepadaNya dengan rasa takut (tidak akan diterima) dan harapan (akan dimakbulkan). Selain itu. pengangkutan serta rekreasi.

2. keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan memberi kesan apabila digunakan.atau kilang yang mengalir ke dalamnya. Kepesatan pembangunan industri. Masalah ini harus dipandang serius kerana sungai merupakan sumber air yang paling utama. haba. Pencemaran air menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 didefinisikan sebagai apaapa perubahan langsung atau tidak langsung kepada sifat sifat fizikal.2 Punca Pencemaran Air Sikap tidak bertanggungjawab dan mementingkan keuntungan semata-mata telah membutakan hati dan perasaan manusia terhadap alam sekitar. perumahan dan pembukaan tanah baru menyebabkan banyak sungai yang 6 . ikan dan hidupan akuatik serta tumbuh-tumbuhan air. keselamatan dan kebajikan pihak awam atau kehidupan lain seperti burung. biologi atau radioaktif iaitu mana-mana bahagian alam sekeliling yang melepaskan. Pengusaha kilang umpamanya. kimia dan fizik (Jasiman Ahmad 1996). Menurut Wikipedia Bahasa Melayu pencemaran air adalah seperti kebocoran dan luahan bahan kimia ke dalam sumber air atau fenomenon eutrofikasi. kekurangan pengetahuan juga menyebabkan pemilik industri tidak mengambil berat serta cuba mengelak piawaian keselamatan yang telah ditetapkan sama ada berhubung dengan keselamatan manusia atau kestabilan alam sekitar. Selain itu. Pencemaran berlaku sama ada dari segi biologi.membuang sisa kilang ke dalam sungai walaupun menyedari kesannya terhadap persekitaran. 2. hidupan liar. Kita juga sering kali melihat air yang mengalir mempunyai lapisan kuning jingga atau kemerahan dan ini berkemungkinan disebabkan oleh pembuangan bahan pencemar oleh kilang ke dalam sungai. berusaha menjimatkan kos dengan mengambil jalan mudah.1 Definisi Pencemaran Air Pencemaran air berlaku apabila perubahan berlaku dari segi kandungan. Pencemaran air bukan hannya berlaku di sungai tetapi juga di laut dan ianya boleh berlaku secara sengaja atau tidak. Pencemaran ini lebih kepada bahan pencemar dari kilang. Pelbagai faktor atau punca berlakunya pencemaran air. mengeluarkan atau meletakkan buangan ini sehingga menjejaskan kegunaannya dan menyebabkan suatu keadaan merbahaya atau memudaratkan kesihatan.

Baja dan racun perosak kimia yang digunakan oleh petani juga akan dibawa oleh air hujan ke dalam sungai dan anak sungai. 7 . Sikap individu itu sendiri menjadi salah satu punca berlakunya pencemaran air di negara kita. Pembuangan bahan-bahan buangan seperti sampah.kebanyakan kumuhan kilang seperti sisa toksid dibuang ke sungai atau laut. tidak mustahil rangkaian sungai di seluruh negara turut tercemar . Sesetengah bandar dan kampung mengepam pelbagai bahan buangan yang tidak dirawat dan kadang kala kilang juga membuang bahan beracun ke dalam sungai. Bahan-bahan ini boleh membunuh berbagai-bagai jenis hidupan air. Pembuangan ini dianggap mudah kerana tidak memerlukan kos pelupusan.Kumuhan kilang . Sekiranya fenomena ini berterusan. Sisa bahan buangan kilang seperti sisatosid yang dibuang ke dalam sungai oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.hilang keupayaan untuk memainkan peranan semula jadinya. minyak dan najis sering kali dilakukan oleh sesetengah individu sehingga lupa tanggungjawab dan kepentingan menjaga alam sekitar.

Apabila tumpahan minyak berlaku dengan banyak berhampiran persisiran pantai ia akan membentuk lapisan minyak yang boleh mengancam hidupan laut serta burung. Hakikatnya pelbagai punca berlakunya pencemaran adalah disebabkan oleh faktor masyarakat kita sendiri mahupun dari pihak-pihak tertentu yang tidak peka pada keadaan sekeliling dan hanya mementingkan diri sendiri tanpa mengambil kira sebab dan akibat yang akan berlaku akibat tindakan mereka itu.3 Kesan Pencemaran Air Pencemaran air yang berlaku memberi kesan bukan sahaja akan dialami oleh manusia bahkan turut memberi kesan kepada hidupan yang lain. Hidupan air seperti ikan. serta kurang daya ketahanan badan akibat penggunaan sumber air tersebut. pembuangan sampah dan sisa toksid yang dicemarkan. Selain dari itu pencemaran toksid yang masuk ke dalam air akan menyebabkan simptom kebas-kebas. udang atau ketam akan mati dengan tumpahan minyak. Penerokaan juga membantu menyumbang ke arah pencemaran air. Kesan kepada manusia adalah terhadap kesihatan mereka sendiri. 2. siput. sakit kepala. Dimana antara kesan yang dianggap kronik akaibat pencemaran air yang berlaku adalah anomalia. Mendakan ini akan mencetekkan sungai dan air sungai menjadi keruh. iaitu pembesaran tubuh dan tingkahlaku yang tidak normal. Tumpuhan tersebut juga turut menjejaskan tumbesaran dan kesuburan plankton. Kesan pencemaran air ini juga memberi kesan yang banyak kepada organisma laut di perairan cetek kesan daripada tumpahan minyak ke laut. kabur penglihatan dan 8 . Ini adalah kerana penerokaan yang dijalankan sudah pasti menyebabkan hakisan tanah berlaku dan seterusnya tanah runtuh akan masuk ke dalam sungai lalu mendakan berlaku.Penerokaan tanah untuk dijadikan kawasan pertanian juga menyebabkan hakisan tanah berlaku dan ini seterusnya akan mengakibatkan mendakan berlaku. Mendakan ini bukan sahaja akan mencetekkan lagi paras air sungai tetapi akan mengakibatkan berlakunya banjir.

Sebagai contoh. Kebisingan yang berlaku berbeza antara satu sumber dengan sumber yang lain. bilangan penduduk yang bertambah menyebabkan aktiviti-aktiviti sosial boleh menghasilkan bunyi bising serta penciptaan kapal terbang dan jet merupakan antara beberapa contoh pertambahan bunyi di persekitaran. aktiviti manusia seharian dan perkembangan teknologi telah menyebabkan paras bunyi menjadi semakin tinggi berbanding zaman dahulu. Gangguan yang berlaku juga bergantung kepada persepsi individu masing-masing sama ada boleh bertoleransi atau tidak. pencemaran bunyi ini biasanya tidak mendapat perhatian khusus seperti pencemaran air dan udara kerana mungkin disebabkan sifat tidak boleh dilihat serta kehadiran yang biasanya akan lenyap dalam suatu jangka masa yang singkat. bilangan kenderaan di jalan raya telah semakin meningkat. Pada masa kini. Keadaan kesihatan yang 9 . Oleh yang demikian.0 Pengenalan Pencemaran bunyi adalah salah satu daripada pencemaran alam.petuturan yang tidak betul. Misalnya ada orang yang cepat melenting jika mendengar bunyi motor yang bising tetapi ada orang yang masih boleh bertahan ke suatu tahap yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun. bunyi juga boleh dianggap sebagai suatu pencemaran kerana ia menyebabkan gangguan. Sesetengahnya berakhir dengan kelumpuhan dan ada yang menemui maut. menurut Hamidi Abdul Aziz (2008). ekosistem dan penghuni alam. Jika pencemaran alam sekitar yang lain memberi impak kepada ekologi. Seperti juga pencemaran air dan udara. pencemaran bunyi memberi kesan langsung kepada manusia. Bunyi bising bukanlah sesuatu perkara asing kepada kita. pencemaran bunyi pada masa ini telah mula diberi perhatian serius lebih-lebih lagi apabila bunyi dikaitkan dengan kesihatan manusia. PENCEMARAN BUNYI 3.

1 Definisi Pencemaran Bunyi Terdapat banyak istilah bising menurut Hamidi (2008). rekreasi.dimaksudkan antaranya adalah kerosakan pendengaran pekerja di persekitaran yang bising juga telah memungkinkan standard bunyi diperkenalkan. Contohnya seperti gangguan percakapan. Menurut Bugliarello (1976) dan Freeman (1984). Keadaan ini terjadi mungkin disebabkan pencemaran bunyi bising merupakan suatu pencemaran yang tidak meninggalkan sisa kepada alam sekitar. Bunyi ini boleh tersebar melalui medium udara. Walau bagaimanapun. kerja. 10 . besi dan sebagainya. industri dan pembinaan serta kebisingan dari manusia. perhatian kurang diberikan kepada bunyi bising berbanding pencemaran lain kerana beberapa faktor antaranya adalah bunyi bising merupakan suatu masalah setempat. air dan bahan pepejal yang lain seperti kayu. Ia tidak dipindahkan dalam jarak yang jauh sama ada melalui udara mahu pun melalui air. berehat. 3. Dimana ia berlaku di kawasan yang berhampiran dengan sumber bising sahaja. faktor kesukaran untuk mengenalpasti kesankesan kerosakan segera akibat terdedah kepada bunyi bising dalam keadaan normal. Menurut OECD (1975). istilah paling mudah bagi bunyi bising adalah bunyi yang tidak dikehendaki dan boleh diertikan juga sebagai sebarang bunyi yang boleh memberi gangguan psikologi dan kesan sosial kepada seseorang atau kumpulan. Selain itu. Ini adalah kerana bunyi bising telah mengganggu kualiti kehidupan. tidur dan sebagainya. 3. dalam perbincangan mengenai pencemaran didapati pencemaran bunyi bising merupakan pencemaran yang seringkali dilupakan atau diabaikan berbanding dengan pencemaran lain seperti air dan udara. Keadaan ini menyebabkan masyarakat kurang sedar akan bahaya pencemaran bising dan seterusnya kurang memberikan perhatian terhadapnya.2 Punca Bunyi Bising Sumber utama pencemaran bunyi bising boleh dibahagikan kepada tiga sumber iaitu kebisingan pengangkutan. tidak terdapat seorang pun pada hari ini yang boleh terlepas dari pencemaran bunyi bising. Ia juga terjadi tanpa mengira batasan politik atau sosial.

Kebisingan pembinaan juga dihasilkan oleh mesin pembancuh simen. Masalah kebisingan dari sumber keretapi lebih ketara di kawasan tertentu sahaja. Punca utama kebisingan adalah daripada roda dan landasan keretapi. Kebisingan kapal terbang bergantung kepada jenisnya. Kebisingan kapal terbang amat ketara bagi komuniti yang tinggal berhampiran dengan lapangan terbang. nisbah laluan lori.3 Kesan Pencemaran Bunyi Apabila kita membincangkan tentang kebisingan. Kebisingan ini termasuklah berpunca daripada radio. Kesan 11 . Kebisingan dikenal pasti meninggalkan kesan negatif kepada kesihatan manusia. trak pengangkut dan janakuasa yang digunakan. kapal terbang dan keretapi. Kebisingan ini biasanya dihasilkan oleh penggunaan jentera dalam proses pembinaan. secara tidak langsung kesan-kesan kebisingan juga perlu dibincangkan kerana kedua-duanya mempunyai kaitan yang rapat. kuasa enjin dan keadaan operasi di lapangan terbang. Paras tekanan bising industri adalah sukar ditentukan disebabkan saiz dan bentuk pelbagai industri di samping mempunyai gelombang pelbagai sumber kebisingan. kelajuan kenderaan. misalnya di kawasan luar bandar yang biasanya terdapat landasan keretapi yang melaluinya. Penanaman cerucuk biasanya mengeluarkan bunyi yang kuat kerana hentakan besi cerucuk dan enjin mesin hentakan.Kebisingan yang berpunca daripada pengangkutan boleh dibahagikan kepada tiga punca utama iaitu lalulintas. Secara umumnya terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kebisingan lalu lintas antaranya adalah permukaan jalan dan jenis jalan. Kebisingan daripada aktiviti harian manusia dan suara manusia juga menyebabkan berlakunya pencemaran bunyi. Kebisingan ini amat ketara di kawasan-kawasan perumahan berkepadatan tinggi. 3. Lalu lintas merupakan punca utama pencemaran kebisingan komuniti di bandar-bandar utama. namun untuk projek besar ia akan memakan masa yang lama. Operasi pembinaan pula bersifat sementara. Kebisingan daripada operasi industri adalah daripada mesin dan peralatannya. kecerunan dan persimpangan jalan dan keadaan cuaca. televisyen dan sebagainya serta daripada binatang peliharaan seperti anjing.

Kesan gangguan bising kepada nilai harta benda boleh menjatuhkan nilai harta benda yang terletak berhampiran puncanya. Misalnya perletakan harta tanah di suatu lokasi yang dianggap istimewa seperti berhampiran dengan pusat bandar atau kawasan yang mempunyai kemudahan awam mungkin dianggap dapat mengatasi kerugian yang dialami akibat kebisingan. televisyen. Oleh itu 12 . Kesan biologikal dan psikologi boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama iaitu gangguan komunikasi dan pendidikan. Kesan yang nyata adalah seperti pekak dan pengurangan keupayaan pendengaran. kesan ke atas penurunan nilai harta tanah mungkin lebih dipengaruhi oleh faktor kemanusiaan sendiri. selaput lendir menjadi kering. Bunyi bising boleh mengganggu komunikasi misalnya percakapan secara langsung atau melalui telefon. gangguan tidur dan pekerjaan. Kebisingan juga boleh mengganggu kenikmatan mendengar radio. usus kejang dan kerosakan buah pinggang. tetapi kesan ini hanya berkait dengan nilai tapak kediaman. tetapi adalah sukar untuk kita meramalkan sifat dan tahap kesannya kerana setiap individu mempunyai sifat dan tahap penerimaan yang berbeza.kebisingan boleh dibahagikan kepada dua iaitu kesan biologikal dan psikologi serta kesan ke atas ekonomi. gangguan dalam habiliti pula termasuklah perasaan terganggu. percakapan atau kerja-kerja rutin yang memerlukan kepantasan yang berterusan amat mudah dipengaruhi oleh bunyi bising dan seterusnya mengakibatkan terjadinya banyak kesilapan. Kebisingan yang melampau juga boleh mengakibatkan kesan negatif kepada pendengaran. Bunyi bising selalu dikatakan sebagai suatu tekanan dalam kehidupan moden dan kemungkinan terjadinya sakit jiwa akibat bunyi bising tidak diabaikan. 1981) menyatakan bahawa bunyi bising boleh mengganggu pertumbuhan kanak-kanak misalnya kulit menjadi pucat. Walau bagaimanapun. kesihatan dan habitaliti. Manakala kesan kepada ekonomi pula ialah dari segi nilai harta benda. Kerja-kerja yang memerlukan daya kreativiti. Rosen (dalam Mulholland. Penyebab utama kepada kejatuhan nilai harta benda biasanya adalah berpunca daripada bunyi bising kenderaan. Kebisingan juga boleh memberi kesan kepada tahap kecekapan dalam melaksanakan pekerjaan. waktu pembelajaran serta waktu rehat seseorang. Walaupun bunyi bising mempengaruhi jiwa seseorang. Selain itu.

Projek kawasan perumahan berfasa yang memakan masa dan berhampiran dengan penduduk yang sedia ada amatlah perlu menggunakan jentera canggih walaupun iannya dilihat melibatkan kos yang besar. Bunyi empat buah kereta dan ruang jalanraya dan tempat letak kereta bagi empat buah kereta telah diisi oleh sebuah kereta. Cara ini juga sangat digalakkan oleh kerajaan dan rakyat harus menyokong dan mempraktikan saranan itu. Kerajaan diharapkan dapat mewujudkan lebih banyak lagi kawasan dan taman industri yang jauh dari kediaman. 3. Penggunaan jentera canggih juga lebih mempercepatkan proses pembinaan terutamanya alat menanam cerucuk dan mengerudi.nilainya tidak akan turun walaupun terdapatnya kebisingan kerana keutamaan yang lebih tinggi diberikan kepada faktor kemudahan awam.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi Usaha pengawalan bunyi adalah sukar kerana bunyi memberi makna dan berkaitan dengan kehidupan. Bunyi yang kerterlaluan seperti dari kilang-kilang pula mendatangkan kesan tidak baik dan dalam masa yang sama negara menuntut pembangunan yang menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat. 13 . Ertinya zon pencemaran bunyi hanya berlaku di kawasan itu sahaja sementara itu mewajibkan pengusaha kilang menyediakan alat penghadang bunyi kepada pekerja yang sentiasa berada di kawasan bunyi bising. muzik karaoke dan bunyi motorsikal yang telah diubah suai. mengurangkan kos dan mengurangkan pencemaran bunyi. Penggunaan alat dan jentera canggih dalam pembinaan mengurangkan kadar bunyi bising berbanding jentera lama. Perkongsian kereta merupakan strategi serampang ”tiga” mata iaitu mengurangkan kesesakan lalulintas. Masyarakat boleh membantu pengurangan kadar bunyi bising walaupun tidak secara keseluruhannya dengan memperlahankan bunyi radio.

Perubahan ini berlaku adalah disebabkan kemasukkan bahan pencemar ke dalam udara. kualiti udara telah mengalami perubahan.0 Pengenalan Udara merupakan faKtor yang penting dalam kehidupan. PENCEMARAN UDARA 4. Pencemaran Udara 4. kini telah kering dan kotor.1 Definsi Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh didefinasikan sebagai terdapatnya gas. Masyarakat terutama golongan sasar perlu diingatkan tentang nilai ”sepasang telinga”. kempen anti sumbang mahram dan kempen anti dadah. Udara yang dulunya segar. Teknologi dan Alam Sekitar. namun dengan meningkatnya pembangunan Bandar-bandar dan pusat industri. Kempen kesedaran berkenaan anti pencemaran bunyi juga sangat wajar dianjurkan oleh Kementerian Sains. cecair atau zarah yang terkandung di udara sehingga berlakunya perubahan dan menjejaskan kehidupan atau 14 .Malaysia kerap menganjurkan kempen-kempen kesedaran contohnya kempen berbudi bahasa.

pencemaran udara sebagai kehadiran satu atau lebih bahan cemar atau gabungannya di dalam atmosfera dalam kuantiti tertentu pada suatu jangka waktu yang boleh berkecenderungan menyebabkan mudarat kepada kehidupan manusia. khususnya yang terhasil menerusi kegiatan manusia. Pencemaran udara juga boleh terjadi secara tabii menerusi penyerakan habuk atau debu akibat tiupan angina. loji serta pembakaran bahan api fosil secara domestik di kawasan bandar dan industri. Habuk. Biasanya pencemaran udara dikaitkan dengan pelepasan asap atau bahan-bahan cemar lain daripada ekzos kenderaan. perlombongan yang menghasilkan habuk ataupun amalan pertanian seperti pendebungaan dan penyemburan baja. Ini sebabkan bahan-bahan ini akan masuk ke tubuh manusia melalui pernafasan dan berupaya menyekat pengaliran oksigen ke dalam salur-salur darah. klorofluorokarbon (CFC). asma.bahan-bahan lain. Contoh bahan pencemar termasuk karbon monoksida. Namun demikian. tiupan wap air oleh ombak dan sebagainya. letusan gunung berapi. sulfur dioksida. haiwan. tumbuhan atau haiwan atau harta benda yang akan menganggu suasana kehidupan yang tenteram. Pencemaran udara dikatakan berlaku apabila sesuatu bahan ataupun kumpulan bahanbahan dimasukkan ke udara sehinggakan ia dapat mempengaruhi manusia. tumbuh-tumbuhan atau bahan lain (Chambers. Menurut Wark dan Warner (1901). Selain itu. kilang. nitrogen dioksida yang dikeluarkan 15 . kabus. bahan cemar udara juga boleh terhasil menerusi kegiatan di kawasan pedalaman seperti penyemburan racun makhluk perosak. Bahan-bahan tersebut terampai di udara dan memberi kesan negatif kepada manusia. stesen penjana kuasa. wap atau bahan-bahan lain yang boleh menghalang penglihatan mata merupakan pelbagai bentuk pencemaran udara. Banyak lagi definisi yang boleh diberikan tentang pencemaran udara ini. barah. tumbuh-tumbuhan dan haiwan. pencemaran udara menurut Wikipedia Bahasa Melayu iaitu pelepasan bahan kimia berbahaya ke dalam atmosfera. 1962). asap. kekejangan dan anemia. Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarah yang mengandungi toksik atau radioaktif dalam atmosfera. Ini boleh menimbulkan pelbagai penyakit seperti penyakit kekejangangan.

Tindakbalas antara pencemar primer dengan gas-gas terampai di atmosfera akan menghasilkan peroksidasetil nitrat (PAN). Tetapi pada keseluruhannya sumbangan dari sumber-sumber semula jadi ini adalah kecil jika dibandingkan dengan bahan-bahan pencemaran yang dikeluar atau digalakkan dari manusia sendiri.2 Jenis Pencemaran Udara Pencemaran udara terbahagi kepada dua bahagian iaitu pencemaran udara primer dan pencemaran udara sekunder. Sulfur dioksida memerlukan gas seperti karbon monoksida dan sulfur monoksida untuk membentuk gas yang lain. Pencemaran udara sekunder pula adalah tindakbalas sulfur dioksida yang bergabung dan membentuk gas-gas yang tidak diperlukan oleh benda hidup. Seperti yang kita dapat lihat kejadian jerebu yang berlaku tidak lama dulu. pembakaran di tempat pelupusan dan pembakaran terbuka di bandar. penghasilan bahan pencemar oleh kilang. 4.oleh kenderaan dan kilang industri. 4. kawasan industri dan penggunaan dapur arang atau kayu.3 Punca Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh berpunca daripada pelepasan asap kenderaan. Masyarakat juga menyumbang kepada punca pencemaran berlaku akibat daripada aktiviti 16 . Pencemaran udara primer adalah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada proses pembakaran yang tidak lengkap. Selain itu pembakaran hutan yang berleluasa juga akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. Dalam keadaan tertentu. sulfur monoksida dan wap air akan menghasilkan asid sulfurik. Proses ini menyebabkan zarah-zarah yang halus terampai di udara dan memberi kesan sampingan kepada kesihatan kita. sisasisa makanan dan sebagainya juga menjadi punca kepada pencemaran. Kebanyakan pencemaran udara primer ini dilepaskan melalui ekzos kenderaan. pencemaran boleh berasal dari sumber-sumber semula jadi seperti gunung berapi. Bahan-bahan sisa bandaran seperti sampah sarap. Sebagai contoh gabungan sulfur dioksida. pembakaran hutan ataupun ribut debu.

membakar sampah. merokok dan sebagainya lagi. 17 . Malangnya kecanggihan teknologi pembuatan kenderaan bermotor telah menimbulkan banyak masalah misalnya pencemaran udara. Di negara kita misalnya penggunaan kereta masa kini telah bertambah dengan begitu pesat berbanding tahun 1950an dan 1960an dahulu. Pengeluaran gas monoksida iaitu sejenis gas beracun yang boleh membunuh sekiranya terkumpul dalam kawasan yang tertutup . Sejenis lagi unsur yang boleh terhasil melalui penggunaan kenderaan bermotor ialah plumbum iaitu sejenis bahan kimia yang sangat beracun dan boleh menyebabkan kerosakan otak terutamanya di kalangan kanakkanak. ada juga segelintir masyarakat yang masih memasak menggunakan arang atau kayu. 4.4 Kesan Pencemaran Udara Akibat daripada pencemaran alam sekitar. kerosakan alam dan hidupan semulajadi. kesihatan manusia turut terjejas . pencemaran bunyi.

Sebagai contohnya. sisa pepejal seperti surat khabar lama. Sebagai contoh. Pertama. majalah lama. Hampas pertanian seperti hampas kelapa sawit boleh digunakan untuk menghasilkan metana. Penggunaan petrol tanpa plumbum juga merupakan satu hasil daripada penggunaan teknologi moden. Dengan adanya teknologi moden. Dengan adanya 18 . Selain itu. Selain itu.LANGKAH MENGATASI PENCEMARAN ALAM SEKITAR Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. kertas. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. kain. Ini dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam atmosfera yang bahaya kepada kesihatan manusia. tanpa teknologi moden. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. bahan-bahan buangan industri pertanian boleh diubah kepada bahan-bahan yang berguna dan kurang bahaya. dengan adanya teknologi moden. sampah sarap boleh dijadikan bahan api untuk menghasilkan tenaga elektrik. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. Berikut merupakan beberapa langkah yang boleh diambil oleh semua pihak dalam menangani isu alam sekitar yang semakin berleluasa di negara kita. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. penggunaan teknologi moden untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. Penyelidikan ke atas minyak kelapa sawit sebagai pengganti bahan api fosil adalah satu usaha yang menggalakkan pengurangan pencemaran alam sekitar. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. penapis udara telah dicipta dan dipasang pada ekzos kenderaan dan cerobong asap kilang-kilang perindustrian.

majalah. Pendidikan alam sekitar kepada masyarakat umum pula disampaikan melalui media massa. Pada hari ini media massa memainkan peranan yang penting dalam membentuk cara pemikiran semua pengguna. Dengan adanya kesedaran pada seseorang individu. Peringkat ketiga dan terakhir ialah pengajian tinggi melalui kursus Sains. Televisyen juga ada membuat pendedahan ini contoh TV3 dan TV7 tetapi adalah terlalu sedikit ditekankan keutamaanya. Antara media massa yang memainkan peranan yang penting ialah surat khabar. Pendidikan alam sekitar mula diperkenalkan secara formal pada peringkat rendah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) dalam mata pelajaran Alam dan Manusia. Antara kempen-kempen yang melindungi alam sekitar ialah kempen 19 . media massa yang paling banyak membuat pendedahan tentang isu pencemaran ialah majalah dan surat khabar. mengadakan kempen melindungi alam sekitar. Ini kerana mereka sudah tahu apa masalah yang mungkin akan timbul akibat sesuatu perbuatan yang tidak bertanggungjawab yang mencemarkan alam sekitar. dia akan sedar tentang betapa pentingnya kualiti alam sekitar yang tinggi dikekalkan. Setakat ini. Dengan menyertai sesuatu kempen untuk melindungi alam sekitar. cara yang terbaik ialah melalui pendidikan. Selain itu. dengan adanya pendedahan media massa tentang isu pencemaran. terdapat juga agensi kerajaan dan swasta yang mengadakan kempen dan ceramah. khususnya dalam mata pelajaran sains seperti Biologi. Oleh itu. televisyen dan radio. Sebab-sebab pendidikan alam sekitar ini perlu ialah kerana ia dapat membentuk sikap positif diri terhadap alam sekitar. Tanggungjawab untuk menjamin sebuah negara yang bersih bukan sahaja dipikul oleh kerajaan tetapi patut dipikul oleh semua pihak. Seterusnya adalah pada peringkat menengah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). Untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat. melalui penerapan Ilmu Pendidikan Alam dalam Kurikulum. Untuk membentuk rakyat yang bertanggungjawab kepada alam sekitar. Kedua. peranan yang dimainkan oleh pihak Media Massa. mereka perlulah mempunyai kesedaran. Alam Sekitar dan Biologi Persekitaran. Keempat.teknologi moden jentera-jentera dan mesin-mesin dapat diubahsuaikan menjadi kurang mencemarkan alam sekitar. Ketiga. ia adalah sesuatu yang sihat dan amat digalakkan. masyarakat umum akan berhati-hati dalam menanggani masalah pencemaran.

kempen kitar semula. kegiatan perladangan dan sebagainya. Pameran tentang alam sekitar juga boleh diadakan untuk memberitahu kepada masyarakat tentang isu-isu alam sekitar. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. kesan-kesannya dan apa yang boleh dibuat untuk mengurangkan kadar pencemaran. Perasaan hormat harus diberikan kepada semua bentuk hidupan dan persekitaran yang menjadi jiran tetangga kita. Kegiatan-kegiatan perusahan atau perkilangan asap-asap menyebabkan pencemaran udara dan pembuangan toksik menyebabkan pencemaran air. sahabat alam dan sebagainya. Kita sudah tentulah merasa jijik dan tidak selesa jika rumah kita berada dalam keadaan berasap. Namun dalam kepesatan pertumbuhannya itu. ramai yang tidak menyedari bahawa ia juga membawa kesan sampingan terhadap alam sekitar.cintailah sungai kita. seperti kegiatan pengangkutan yang mencemarkan udara dan air. Selain itu. Terdapat punca-punca lain yang menyebabkan pencemaran alam. Perasaan hormat terhadap hidupan lain bermakna menghormati diri kita sendiri. Bumi adalah satu-satunya planet yang membolehkan kita dan hidupan lainnya hidup bebas. Kempenkempen ini dapat memberi kesan yang mendalam terhadap peserta-pesertanya. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. Menjaga kesejahteraan alam sekitar supaya tidak tercemar bermakna menghormati keperluan kita untuk mendapatkan udara dan bekalan air yang bersih. sebab-sebab pencemaran. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja.kegiatan pembangunan dan penerokaan hutan telah mengganggu sistem ekologi bumi dan mengakibatkan hakisan tanah. 20 . KESIMPULAN Malaysia sememangnya sebuah negara yang berkembang pesat serta maju dalam pelbagai bidang. Konsep ini harus diperkembangkan dengan menganggapkan bumi ini sebagai rumah kita. Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. Segala tindakan manusia mempunyai kesan yang mendalam terhadap alam sekitar. kotor dan busuk. Pameran sebegini boleh meningkatkan kesedaran dan mengajar masyarakat untuk melindungi alam sekitar.

21 .3-22. Pencemaran Udara. 1996. Jakarta. Johor. New York : Pergamon Press. Pencemaran Udara dan Bunyi. Freeman. Bandung. Classification and Extent of air pollution problems. Universiti Teknologi Malaysia. Jasiman Ahmad. 1962. Daryanto. Mental Health and The Enviroment. Chambers L. Alam sekitar yang bersih dan terlindung mencerminkan masyarakat yang harmonis dan sihat bagi menerajui pembangunan sains dan teknologi negara di masa akan datang. Pencemaran Bunyi Bising. Mansor Ibrahim dan Mohd Asri Abu Bakar. (ed) Air Pollution.al. sudah tentu bumi akan di panjangkan usianya. Hugh L.G. In Stern. Kuala Lumpur. TARSITO. 2008. Universiti Sains Malaysia. et. BIBLIOGRAFI Bugliarello. p. Jasman Ahmad dan Siti Razmah Idris. Sumber. ITB. 1997. Pulau Pinang. Dr. Mikamas. Eddiplex Sdn.Pengguna memainkan peranan yang terpenting dalam menangani masalah pencemaran. A. Perundangan dan Kawalan. Jika semua pihak ini bekerjasama untuk menangani masalah pencemaran. 1995. Livingstone : Churchill. 1976.A. 1996. Siri Pencemar Alam. Ir Moestikahadi Soedomo. Pencemaran Bunyi : Teori.C. 1999.bhd. Hamidi Abdul Aziz. Pencemaran Alam Sekitar. 1984. Masalah Pencemaran. The Impact of Noise Pollution.

Paris. Pengenalan Pencemaran Udara. _________.K. Kuala Lumpur.Mulholland.2009. London : Construction Press.F. Reducing Noise in OECD Countries. 1982. 1981. Noise Assesment and Control.org/wiki/Pencemaran. Kuala Lumpur.my/ms/content/puncapencemaran-air-sungai. (dilayari 14 Januari 2009). (dilayari 7 Januari 2009). Edisi Kedua. 2008. Wikipedia Bahasa Melayu. K. _________. New York : John Wiley and Sons.A. 1981. http://ms. dan Warner. Pembandaran Iklim Bandar dan Pencemaran Udara. A Report of The Ad-Hoc Group On Noise Abatement Policies.wikipedia. Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka. Dewan Bahasa dan Pustaka. Sham Sani. 22 . 2000.gov.doe. Wark. Air Pollution : Its Origin and Control. Zaini Ujang. Dewan Bahasa dan Pustaka.C. Sources Of Water Pollution http://www. OECD (1975). 2003.