INSTITUT PERGURUAN PERSEKUTUAN PULAU PINANG

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

TAJUK TUGASAN : PENCEMARAN AIR, BUNYI DAN UDARA

DISEDIAKAN OLEH : SITI MUSLIHA BINTI MUHAMMAD JEMILAH BINTI AWANG KECHIK 820226-07-5384 660909-02-5634

DI SEDIAKAN UNTUK :
EN. HJ. ANWAR BIN HJ SULAIMAN EN. ABD. RAHMAN BIN SULAIMAN

ISI KANDUNGAN
Bil. 1. Perkara Pencemaran Air, Udara dan Bunyi 1.0 Pengenalan 1.1 Definisi 2. Pencemaran Air 2.0 Pengenalan 2.1 Definisi 2.2 Punca 2.3 Kesan 3. Pencemaran Bunyi 3.0 Pengenalan 3.1 Definisi 3.2 Punca 3.3 Kesan 3.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi 4. Pencemaran Udara 4.0 Pengenalan 4.1 Definisi 4.2 Jenis Pencemaran Udara 4.3 Punca 4.4 Kesan 5. 6. Langkah Mengatasi Pencemaran Alam Sekitar Rumusan 13 13 15 15 16 17 19 8 9 9 10 12 4 5 5 7 2 3 Muka Surat

2

UDARA DAN BUNYI 20 1. Malaysia sedang mengalami proses pembangunan yang pesat.0 Pengenalan Arus pembangunan ke arah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju telah mencetuskan pelbagai situasi . Namun begitu. Pada penghujung abad ke-20 ini. Sebagai sebuah Negara membangun. Pencemaran itu berlaku di segenap pelosok sama ada di Negara membangun apa lagi di Negara maju. Bibliografi PENCEMARAN AIR. kemerosotan kualiti udara. disebalik keselesaan dan pembangunan tersebut timbulnya beberapa masalah sampingan yang boleh memudaratkan kehidupan masyarakat. Masalah pencemaran bukanlah suatu perkara yang baru di Malaysia. 3 . Di sini. air dan kebisingan. bunyi dan udara. banyak laporan menunjukkan betapa keadaan alam sekitar di seluruh dunia semakin parah tercemar. Krisis tersebut telah memberi kesan langsung yang negatif terhadap seluruh komponen mikro serta makro alam sekitar. Pembangunan pesat sektor ekonomi dan perindustrian serta kestabilan politik dan sosial telah memberikan taraf hidup yang selesa kepada rakyat dan menaikkan imej negara di kaca mata dunia. udara dan kebisingan. Tanpa melakukan pengawalan dan penyelesaian masalah pencemaran alam sekitar ia boleh mengakibatkan kemudaratan dari segi kesihatan dan menjejaskan kualiti kehidupan kita. akan dibincangkan tentang salah satu isu alam sekitar yang berlaku di Negara kita iaitu pencemaran air. Contohnya pembangunan industri berat yang berisiko tinggi berkemungkinan menjadi punca kepada pencemaran udara. air dan kebisingan adalah berkait rapat dengan pembangunan suatu jenis guna tanah.7. Berbagai isu dan masalah alam sekitar sering dihadapi oleh penduduk di terutamanya yang berkaitan dengan pencemaran air. Pada asasnya. Berlakunya pencemaran telah menyebabkan pelbagai masalah lain terutamanya masalah kesihatan dan ancaman terhadap manusia dan alam sekitar.

bersih. Definisi ini juga perlu dirujuk kepada kes-kes yang berlaku. Keadaan luaran tersebut merangkumi unsur-unsur dan hubungan bukan hidupan atau abiotik. Berlakunya pencemaran apabila sesuatu yang mulia. baik.1. Pengotoran alam atau perbuatan mencemarkan kebersihan alam sekeliling dengan sampah sarap. Alam sekitar juga mencakupi keadaan internal atau dalaman khususnya kimia dan biologi yang menjadi teras kepada kehidupan setiap tumbuhan atau haiwan serta manusia.1 Definisi Menurut Zaini Ujang (2000). moral. tabii dan nilai alam. kerana Allah hendak merasakan kepada mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk itu supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)" (Surah Al-Rum : 41) Pencemaran dan kerosakan ke atas sesuatu sistem ini perlu dihentikan segera menurut amaran yang terkandung dalam Al Quran yang mulia : 4 . tatacara. pencemaran adalah suatu perbuatan yang mencemarkan atau mengotorkan. Sikap manusia yang tidak beretika (melanggar prinsip) akhirnya menyebabkan berlakunya perubahan dan kerosakan dalam fenomena alam seperti yang disebutkan dalam Al Quran yang mulia: "Telah nyatalah berbagai-bagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (2003). murni. dan sistematik dicerobohi oleh unsurunsur yang bertentangan dengan sistem. Pencemaran mengikut definisi bermaksud: " merosakkan atau tidak bersih atau kotor”. alam sekitar ialah gabungan keadaan luaran atau eksternal yang mempengaruhi kehidupan setiap organisma.

pengangkutan serta rekreasi. Manakala air berlumpur menunjukkan terdapat kandungan kelodakan atau mendapan yang tinggi menyebabkan ikan sukar bernafas.Dan janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi setelah Allah memperbaikinya. juga untuk pertanian. pendingin dan janakuasa tenaga. seorang manusia menggunakan 1. Air yang terganggu kualiti ini dikatakan sebagai air yang tercemar. warna dan bau air dapat memberitahu kita apa yang sedang berlaku terhadapnya. kita juga dapat melihat kadangkala air itu berbuih dan ini menunjukkan kemungkinan sabun dari rumah 5 . 3/4 bahagian bumi diliputi oleh air dan lebih 2/3 daripada berat badan manusia adalah air. Sebenarnya. Apabila kandungan berbagai zat mahupun mikroorganisme yang terdapat di dalam air melebihi tahap yang diperbolehkan. Di dalam industri. air digunakan antara lain sebagai bahan pengolah. Selain itu. air sangat diperlukan untuk berbagai kegiatan di dalam rumah tangga. Pada amnya. maka kualiti air akan terganggu sehingga tidak lagi boleh digunakan untuk kegunaan pelbagai keperluan samada untuk air minum. Tanpa air dunia akan menjadi sebuah planet yang tidak bernyawa. mandi. Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik. Tanpa air kehidupan tidak dapat berlangsung.0 Pengenalan Air merupakan sumber yang penting bagi kehidupan manusia. dan berdoalah kepadaNya dengan rasa takut (tidak akan diterima) dan harapan (akan dimakbulkan). Air merupakan sumber semulajadi kedua terpenting selepas oksigen.000 liter air setahun sebagai minuman. Air memang mutlak diperlukan dalam kehidupan manusia dan mahluk hidup lainnya. Air yang mempunyai lapisan berkilau pula memberi gambaran bahawa berlaku tumpahan minyak di permukaan air tersebut. Air merupakan pelarut yang baik tetapi selalu dicemar dengan kandungan berbagai zat terlarut mahupun zat tidak terlarut serta mengandungi mikroorganisme. Demikian juga dalam kehidupan kita sehari-hari.” (AI A'raaf: 56) PENCEMARAN AIR 2. mencuci atau keperluan lainya. Misalnya seperti air berwarna hijau mengambarkan terdapatnya tumbuhan kecil yang dinamakan rumpair yang tumbuh di dalamnya.

keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan memberi kesan apabila digunakan. biologi atau radioaktif iaitu mana-mana bahagian alam sekeliling yang melepaskan. 2. Pencemaran air menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 didefinisikan sebagai apaapa perubahan langsung atau tidak langsung kepada sifat sifat fizikal. Kita juga sering kali melihat air yang mengalir mempunyai lapisan kuning jingga atau kemerahan dan ini berkemungkinan disebabkan oleh pembuangan bahan pencemar oleh kilang ke dalam sungai. Selain itu. berusaha menjimatkan kos dengan mengambil jalan mudah. Pencemaran air bukan hannya berlaku di sungai tetapi juga di laut dan ianya boleh berlaku secara sengaja atau tidak. 2. Masalah ini harus dipandang serius kerana sungai merupakan sumber air yang paling utama. Pencemaran ini lebih kepada bahan pencemar dari kilang. kimia dan fizik (Jasiman Ahmad 1996). Kepesatan pembangunan industri. Pengusaha kilang umpamanya. perumahan dan pembukaan tanah baru menyebabkan banyak sungai yang 6 . Pelbagai faktor atau punca berlakunya pencemaran air. keselamatan dan kebajikan pihak awam atau kehidupan lain seperti burung. ikan dan hidupan akuatik serta tumbuh-tumbuhan air.1 Definisi Pencemaran Air Pencemaran air berlaku apabila perubahan berlaku dari segi kandungan.2 Punca Pencemaran Air Sikap tidak bertanggungjawab dan mementingkan keuntungan semata-mata telah membutakan hati dan perasaan manusia terhadap alam sekitar. hidupan liar. haba. mengeluarkan atau meletakkan buangan ini sehingga menjejaskan kegunaannya dan menyebabkan suatu keadaan merbahaya atau memudaratkan kesihatan.membuang sisa kilang ke dalam sungai walaupun menyedari kesannya terhadap persekitaran. kekurangan pengetahuan juga menyebabkan pemilik industri tidak mengambil berat serta cuba mengelak piawaian keselamatan yang telah ditetapkan sama ada berhubung dengan keselamatan manusia atau kestabilan alam sekitar.atau kilang yang mengalir ke dalamnya. Menurut Wikipedia Bahasa Melayu pencemaran air adalah seperti kebocoran dan luahan bahan kimia ke dalam sumber air atau fenomenon eutrofikasi. Pencemaran berlaku sama ada dari segi biologi.

Sisa bahan buangan kilang seperti sisatosid yang dibuang ke dalam sungai oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. tidak mustahil rangkaian sungai di seluruh negara turut tercemar . 7 . Sesetengah bandar dan kampung mengepam pelbagai bahan buangan yang tidak dirawat dan kadang kala kilang juga membuang bahan beracun ke dalam sungai. Bahan-bahan ini boleh membunuh berbagai-bagai jenis hidupan air. Pembuangan ini dianggap mudah kerana tidak memerlukan kos pelupusan. minyak dan najis sering kali dilakukan oleh sesetengah individu sehingga lupa tanggungjawab dan kepentingan menjaga alam sekitar. Sekiranya fenomena ini berterusan.Kumuhan kilang . Pembuangan bahan-bahan buangan seperti sampah. Sikap individu itu sendiri menjadi salah satu punca berlakunya pencemaran air di negara kita.hilang keupayaan untuk memainkan peranan semula jadinya. Baja dan racun perosak kimia yang digunakan oleh petani juga akan dibawa oleh air hujan ke dalam sungai dan anak sungai.kebanyakan kumuhan kilang seperti sisa toksid dibuang ke sungai atau laut.

Penerokaan juga membantu menyumbang ke arah pencemaran air. pembuangan sampah dan sisa toksid yang dicemarkan. Apabila tumpahan minyak berlaku dengan banyak berhampiran persisiran pantai ia akan membentuk lapisan minyak yang boleh mengancam hidupan laut serta burung. Tumpuhan tersebut juga turut menjejaskan tumbesaran dan kesuburan plankton. Mendakan ini bukan sahaja akan mencetekkan lagi paras air sungai tetapi akan mengakibatkan berlakunya banjir. Kesan pencemaran air ini juga memberi kesan yang banyak kepada organisma laut di perairan cetek kesan daripada tumpahan minyak ke laut. Ini adalah kerana penerokaan yang dijalankan sudah pasti menyebabkan hakisan tanah berlaku dan seterusnya tanah runtuh akan masuk ke dalam sungai lalu mendakan berlaku. iaitu pembesaran tubuh dan tingkahlaku yang tidak normal. siput. serta kurang daya ketahanan badan akibat penggunaan sumber air tersebut.3 Kesan Pencemaran Air Pencemaran air yang berlaku memberi kesan bukan sahaja akan dialami oleh manusia bahkan turut memberi kesan kepada hidupan yang lain.Penerokaan tanah untuk dijadikan kawasan pertanian juga menyebabkan hakisan tanah berlaku dan ini seterusnya akan mengakibatkan mendakan berlaku. sakit kepala. kabur penglihatan dan 8 . 2. Hidupan air seperti ikan. Hakikatnya pelbagai punca berlakunya pencemaran adalah disebabkan oleh faktor masyarakat kita sendiri mahupun dari pihak-pihak tertentu yang tidak peka pada keadaan sekeliling dan hanya mementingkan diri sendiri tanpa mengambil kira sebab dan akibat yang akan berlaku akibat tindakan mereka itu. Kesan kepada manusia adalah terhadap kesihatan mereka sendiri. Selain dari itu pencemaran toksid yang masuk ke dalam air akan menyebabkan simptom kebas-kebas. Mendakan ini akan mencetekkan sungai dan air sungai menjadi keruh. udang atau ketam akan mati dengan tumpahan minyak. Dimana antara kesan yang dianggap kronik akaibat pencemaran air yang berlaku adalah anomalia.

pencemaran bunyi ini biasanya tidak mendapat perhatian khusus seperti pencemaran air dan udara kerana mungkin disebabkan sifat tidak boleh dilihat serta kehadiran yang biasanya akan lenyap dalam suatu jangka masa yang singkat. Sesetengahnya berakhir dengan kelumpuhan dan ada yang menemui maut. Keadaan kesihatan yang 9 . Gangguan yang berlaku juga bergantung kepada persepsi individu masing-masing sama ada boleh bertoleransi atau tidak. menurut Hamidi Abdul Aziz (2008).0 Pengenalan Pencemaran bunyi adalah salah satu daripada pencemaran alam.petuturan yang tidak betul. Misalnya ada orang yang cepat melenting jika mendengar bunyi motor yang bising tetapi ada orang yang masih boleh bertahan ke suatu tahap yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun. bunyi juga boleh dianggap sebagai suatu pencemaran kerana ia menyebabkan gangguan. Oleh yang demikian. pencemaran bunyi pada masa ini telah mula diberi perhatian serius lebih-lebih lagi apabila bunyi dikaitkan dengan kesihatan manusia. Sebagai contoh. aktiviti manusia seharian dan perkembangan teknologi telah menyebabkan paras bunyi menjadi semakin tinggi berbanding zaman dahulu. Jika pencemaran alam sekitar yang lain memberi impak kepada ekologi. Kebisingan yang berlaku berbeza antara satu sumber dengan sumber yang lain. bilangan penduduk yang bertambah menyebabkan aktiviti-aktiviti sosial boleh menghasilkan bunyi bising serta penciptaan kapal terbang dan jet merupakan antara beberapa contoh pertambahan bunyi di persekitaran. PENCEMARAN BUNYI 3. Bunyi bising bukanlah sesuatu perkara asing kepada kita. Seperti juga pencemaran air dan udara. Pada masa kini. bilangan kenderaan di jalan raya telah semakin meningkat. pencemaran bunyi memberi kesan langsung kepada manusia. ekosistem dan penghuni alam.

Menurut OECD (1975). Ia juga terjadi tanpa mengira batasan politik atau sosial. Bunyi ini boleh tersebar melalui medium udara. berehat. tidur dan sebagainya. kerja. 3. Dimana ia berlaku di kawasan yang berhampiran dengan sumber bising sahaja. dalam perbincangan mengenai pencemaran didapati pencemaran bunyi bising merupakan pencemaran yang seringkali dilupakan atau diabaikan berbanding dengan pencemaran lain seperti air dan udara. Contohnya seperti gangguan percakapan. besi dan sebagainya. istilah paling mudah bagi bunyi bising adalah bunyi yang tidak dikehendaki dan boleh diertikan juga sebagai sebarang bunyi yang boleh memberi gangguan psikologi dan kesan sosial kepada seseorang atau kumpulan. Menurut Bugliarello (1976) dan Freeman (1984). tidak terdapat seorang pun pada hari ini yang boleh terlepas dari pencemaran bunyi bising. perhatian kurang diberikan kepada bunyi bising berbanding pencemaran lain kerana beberapa faktor antaranya adalah bunyi bising merupakan suatu masalah setempat. Selain itu.1 Definisi Pencemaran Bunyi Terdapat banyak istilah bising menurut Hamidi (2008).dimaksudkan antaranya adalah kerosakan pendengaran pekerja di persekitaran yang bising juga telah memungkinkan standard bunyi diperkenalkan.2 Punca Bunyi Bising Sumber utama pencemaran bunyi bising boleh dibahagikan kepada tiga sumber iaitu kebisingan pengangkutan. Ini adalah kerana bunyi bising telah mengganggu kualiti kehidupan. rekreasi. Keadaan ini menyebabkan masyarakat kurang sedar akan bahaya pencemaran bising dan seterusnya kurang memberikan perhatian terhadapnya. industri dan pembinaan serta kebisingan dari manusia. 3. air dan bahan pepejal yang lain seperti kayu. Ia tidak dipindahkan dalam jarak yang jauh sama ada melalui udara mahu pun melalui air. faktor kesukaran untuk mengenalpasti kesankesan kerosakan segera akibat terdedah kepada bunyi bising dalam keadaan normal. Keadaan ini terjadi mungkin disebabkan pencemaran bunyi bising merupakan suatu pencemaran yang tidak meninggalkan sisa kepada alam sekitar. 10 . Walau bagaimanapun.

Kebisingan ini termasuklah berpunca daripada radio. Lalu lintas merupakan punca utama pencemaran kebisingan komuniti di bandar-bandar utama. Kebisingan kapal terbang bergantung kepada jenisnya. televisyen dan sebagainya serta daripada binatang peliharaan seperti anjing. Kebisingan daripada aktiviti harian manusia dan suara manusia juga menyebabkan berlakunya pencemaran bunyi. Kebisingan ini biasanya dihasilkan oleh penggunaan jentera dalam proses pembinaan. namun untuk projek besar ia akan memakan masa yang lama. Kebisingan daripada operasi industri adalah daripada mesin dan peralatannya. Kebisingan dikenal pasti meninggalkan kesan negatif kepada kesihatan manusia. Paras tekanan bising industri adalah sukar ditentukan disebabkan saiz dan bentuk pelbagai industri di samping mempunyai gelombang pelbagai sumber kebisingan. nisbah laluan lori. Kebisingan ini amat ketara di kawasan-kawasan perumahan berkepadatan tinggi. kecerunan dan persimpangan jalan dan keadaan cuaca. secara tidak langsung kesan-kesan kebisingan juga perlu dibincangkan kerana kedua-duanya mempunyai kaitan yang rapat. kelajuan kenderaan. Kebisingan pembinaan juga dihasilkan oleh mesin pembancuh simen. Penanaman cerucuk biasanya mengeluarkan bunyi yang kuat kerana hentakan besi cerucuk dan enjin mesin hentakan.3 Kesan Pencemaran Bunyi Apabila kita membincangkan tentang kebisingan.Kebisingan yang berpunca daripada pengangkutan boleh dibahagikan kepada tiga punca utama iaitu lalulintas. Kesan 11 . 3. Secara umumnya terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kebisingan lalu lintas antaranya adalah permukaan jalan dan jenis jalan. Masalah kebisingan dari sumber keretapi lebih ketara di kawasan tertentu sahaja. kapal terbang dan keretapi. misalnya di kawasan luar bandar yang biasanya terdapat landasan keretapi yang melaluinya. kuasa enjin dan keadaan operasi di lapangan terbang. trak pengangkut dan janakuasa yang digunakan. Punca utama kebisingan adalah daripada roda dan landasan keretapi. Kebisingan kapal terbang amat ketara bagi komuniti yang tinggal berhampiran dengan lapangan terbang. Operasi pembinaan pula bersifat sementara.

Kebisingan yang melampau juga boleh mengakibatkan kesan negatif kepada pendengaran. waktu pembelajaran serta waktu rehat seseorang. Penyebab utama kepada kejatuhan nilai harta benda biasanya adalah berpunca daripada bunyi bising kenderaan. 1981) menyatakan bahawa bunyi bising boleh mengganggu pertumbuhan kanak-kanak misalnya kulit menjadi pucat. gangguan dalam habiliti pula termasuklah perasaan terganggu. percakapan atau kerja-kerja rutin yang memerlukan kepantasan yang berterusan amat mudah dipengaruhi oleh bunyi bising dan seterusnya mengakibatkan terjadinya banyak kesilapan. gangguan tidur dan pekerjaan. televisyen. Oleh itu 12 . Walaupun bunyi bising mempengaruhi jiwa seseorang. Misalnya perletakan harta tanah di suatu lokasi yang dianggap istimewa seperti berhampiran dengan pusat bandar atau kawasan yang mempunyai kemudahan awam mungkin dianggap dapat mengatasi kerugian yang dialami akibat kebisingan. Kebisingan juga boleh mengganggu kenikmatan mendengar radio. Bunyi bising selalu dikatakan sebagai suatu tekanan dalam kehidupan moden dan kemungkinan terjadinya sakit jiwa akibat bunyi bising tidak diabaikan. usus kejang dan kerosakan buah pinggang. Manakala kesan kepada ekonomi pula ialah dari segi nilai harta benda. Kesan gangguan bising kepada nilai harta benda boleh menjatuhkan nilai harta benda yang terletak berhampiran puncanya. Kesan yang nyata adalah seperti pekak dan pengurangan keupayaan pendengaran.kebisingan boleh dibahagikan kepada dua iaitu kesan biologikal dan psikologi serta kesan ke atas ekonomi. Rosen (dalam Mulholland. tetapi adalah sukar untuk kita meramalkan sifat dan tahap kesannya kerana setiap individu mempunyai sifat dan tahap penerimaan yang berbeza. kesihatan dan habitaliti. Kerja-kerja yang memerlukan daya kreativiti. Kesan biologikal dan psikologi boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama iaitu gangguan komunikasi dan pendidikan. Kebisingan juga boleh memberi kesan kepada tahap kecekapan dalam melaksanakan pekerjaan. Bunyi bising boleh mengganggu komunikasi misalnya percakapan secara langsung atau melalui telefon. Walau bagaimanapun. kesan ke atas penurunan nilai harta tanah mungkin lebih dipengaruhi oleh faktor kemanusiaan sendiri. tetapi kesan ini hanya berkait dengan nilai tapak kediaman. Selain itu. selaput lendir menjadi kering.

3.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi Usaha pengawalan bunyi adalah sukar kerana bunyi memberi makna dan berkaitan dengan kehidupan. Ertinya zon pencemaran bunyi hanya berlaku di kawasan itu sahaja sementara itu mewajibkan pengusaha kilang menyediakan alat penghadang bunyi kepada pekerja yang sentiasa berada di kawasan bunyi bising.nilainya tidak akan turun walaupun terdapatnya kebisingan kerana keutamaan yang lebih tinggi diberikan kepada faktor kemudahan awam. Penggunaan jentera canggih juga lebih mempercepatkan proses pembinaan terutamanya alat menanam cerucuk dan mengerudi. muzik karaoke dan bunyi motorsikal yang telah diubah suai. Penggunaan alat dan jentera canggih dalam pembinaan mengurangkan kadar bunyi bising berbanding jentera lama. Perkongsian kereta merupakan strategi serampang ”tiga” mata iaitu mengurangkan kesesakan lalulintas. Projek kawasan perumahan berfasa yang memakan masa dan berhampiran dengan penduduk yang sedia ada amatlah perlu menggunakan jentera canggih walaupun iannya dilihat melibatkan kos yang besar. mengurangkan kos dan mengurangkan pencemaran bunyi. 13 . Bunyi yang kerterlaluan seperti dari kilang-kilang pula mendatangkan kesan tidak baik dan dalam masa yang sama negara menuntut pembangunan yang menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat. Bunyi empat buah kereta dan ruang jalanraya dan tempat letak kereta bagi empat buah kereta telah diisi oleh sebuah kereta. Cara ini juga sangat digalakkan oleh kerajaan dan rakyat harus menyokong dan mempraktikan saranan itu. Kerajaan diharapkan dapat mewujudkan lebih banyak lagi kawasan dan taman industri yang jauh dari kediaman. Masyarakat boleh membantu pengurangan kadar bunyi bising walaupun tidak secara keseluruhannya dengan memperlahankan bunyi radio.

kini telah kering dan kotor. Perubahan ini berlaku adalah disebabkan kemasukkan bahan pencemar ke dalam udara. Masyarakat terutama golongan sasar perlu diingatkan tentang nilai ”sepasang telinga”. PENCEMARAN UDARA 4. Kempen kesedaran berkenaan anti pencemaran bunyi juga sangat wajar dianjurkan oleh Kementerian Sains.1 Definsi Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh didefinasikan sebagai terdapatnya gas.0 Pengenalan Udara merupakan faKtor yang penting dalam kehidupan. kempen anti sumbang mahram dan kempen anti dadah. kualiti udara telah mengalami perubahan. Pencemaran Udara 4. Teknologi dan Alam Sekitar. Udara yang dulunya segar. cecair atau zarah yang terkandung di udara sehingga berlakunya perubahan dan menjejaskan kehidupan atau 14 . namun dengan meningkatnya pembangunan Bandar-bandar dan pusat industri.Malaysia kerap menganjurkan kempen-kempen kesedaran contohnya kempen berbudi bahasa.

Namun demikian. kabus. nitrogen dioksida yang dikeluarkan 15 . Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarah yang mengandungi toksik atau radioaktif dalam atmosfera. wap atau bahan-bahan lain yang boleh menghalang penglihatan mata merupakan pelbagai bentuk pencemaran udara. tumbuh-tumbuhan atau bahan lain (Chambers. tiupan wap air oleh ombak dan sebagainya. perlombongan yang menghasilkan habuk ataupun amalan pertanian seperti pendebungaan dan penyemburan baja. sulfur dioksida. asma. Pencemaran udara juga boleh terjadi secara tabii menerusi penyerakan habuk atau debu akibat tiupan angina. Banyak lagi definisi yang boleh diberikan tentang pencemaran udara ini. 1962). kekejangan dan anemia. Ini boleh menimbulkan pelbagai penyakit seperti penyakit kekejangangan. haiwan. pencemaran udara sebagai kehadiran satu atau lebih bahan cemar atau gabungannya di dalam atmosfera dalam kuantiti tertentu pada suatu jangka waktu yang boleh berkecenderungan menyebabkan mudarat kepada kehidupan manusia. Contoh bahan pencemar termasuk karbon monoksida. Menurut Wark dan Warner (1901). barah. Biasanya pencemaran udara dikaitkan dengan pelepasan asap atau bahan-bahan cemar lain daripada ekzos kenderaan. khususnya yang terhasil menerusi kegiatan manusia. loji serta pembakaran bahan api fosil secara domestik di kawasan bandar dan industri. bahan cemar udara juga boleh terhasil menerusi kegiatan di kawasan pedalaman seperti penyemburan racun makhluk perosak. letusan gunung berapi. Selain itu. pencemaran udara menurut Wikipedia Bahasa Melayu iaitu pelepasan bahan kimia berbahaya ke dalam atmosfera. kilang. asap. Pencemaran udara dikatakan berlaku apabila sesuatu bahan ataupun kumpulan bahanbahan dimasukkan ke udara sehinggakan ia dapat mempengaruhi manusia. Bahan-bahan tersebut terampai di udara dan memberi kesan negatif kepada manusia. tumbuh-tumbuhan dan haiwan.bahan-bahan lain. klorofluorokarbon (CFC). tumbuhan atau haiwan atau harta benda yang akan menganggu suasana kehidupan yang tenteram. stesen penjana kuasa. Habuk. Ini sebabkan bahan-bahan ini akan masuk ke tubuh manusia melalui pernafasan dan berupaya menyekat pengaliran oksigen ke dalam salur-salur darah.

3 Punca Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh berpunca daripada pelepasan asap kenderaan. pembakaran hutan ataupun ribut debu. Tindakbalas antara pencemar primer dengan gas-gas terampai di atmosfera akan menghasilkan peroksidasetil nitrat (PAN).oleh kenderaan dan kilang industri. Masyarakat juga menyumbang kepada punca pencemaran berlaku akibat daripada aktiviti 16 . Bahan-bahan sisa bandaran seperti sampah sarap. Dalam keadaan tertentu. 4. sulfur monoksida dan wap air akan menghasilkan asid sulfurik. penghasilan bahan pencemar oleh kilang.2 Jenis Pencemaran Udara Pencemaran udara terbahagi kepada dua bahagian iaitu pencemaran udara primer dan pencemaran udara sekunder. 4. pencemaran boleh berasal dari sumber-sumber semula jadi seperti gunung berapi. Selain itu pembakaran hutan yang berleluasa juga akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. Pencemaran udara sekunder pula adalah tindakbalas sulfur dioksida yang bergabung dan membentuk gas-gas yang tidak diperlukan oleh benda hidup. sisasisa makanan dan sebagainya juga menjadi punca kepada pencemaran. kawasan industri dan penggunaan dapur arang atau kayu. Proses ini menyebabkan zarah-zarah yang halus terampai di udara dan memberi kesan sampingan kepada kesihatan kita. pembakaran di tempat pelupusan dan pembakaran terbuka di bandar. Tetapi pada keseluruhannya sumbangan dari sumber-sumber semula jadi ini adalah kecil jika dibandingkan dengan bahan-bahan pencemaran yang dikeluar atau digalakkan dari manusia sendiri. Pencemaran udara primer adalah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada proses pembakaran yang tidak lengkap. Seperti yang kita dapat lihat kejadian jerebu yang berlaku tidak lama dulu. Sebagai contoh gabungan sulfur dioksida. Sulfur dioksida memerlukan gas seperti karbon monoksida dan sulfur monoksida untuk membentuk gas yang lain. Kebanyakan pencemaran udara primer ini dilepaskan melalui ekzos kenderaan.

kerosakan alam dan hidupan semulajadi. merokok dan sebagainya lagi.4 Kesan Pencemaran Udara Akibat daripada pencemaran alam sekitar. Malangnya kecanggihan teknologi pembuatan kenderaan bermotor telah menimbulkan banyak masalah misalnya pencemaran udara. ada juga segelintir masyarakat yang masih memasak menggunakan arang atau kayu. Di negara kita misalnya penggunaan kereta masa kini telah bertambah dengan begitu pesat berbanding tahun 1950an dan 1960an dahulu. kesihatan manusia turut terjejas . Pengeluaran gas monoksida iaitu sejenis gas beracun yang boleh membunuh sekiranya terkumpul dalam kawasan yang tertutup . 4. pencemaran bunyi. 17 . Sejenis lagi unsur yang boleh terhasil melalui penggunaan kenderaan bermotor ialah plumbum iaitu sejenis bahan kimia yang sangat beracun dan boleh menyebabkan kerosakan otak terutamanya di kalangan kanakkanak.membakar sampah.

Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. bahan-bahan buangan industri pertanian boleh diubah kepada bahan-bahan yang berguna dan kurang bahaya. majalah lama. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula.LANGKAH MENGATASI PENCEMARAN ALAM SEKITAR Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. tanpa teknologi moden. Penggunaan petrol tanpa plumbum juga merupakan satu hasil daripada penggunaan teknologi moden. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. penapis udara telah dicipta dan dipasang pada ekzos kenderaan dan cerobong asap kilang-kilang perindustrian. kertas. sisa pepejal seperti surat khabar lama. penggunaan teknologi moden untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. kain. Ini dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam atmosfera yang bahaya kepada kesihatan manusia. Dengan adanya 18 . Hampas pertanian seperti hampas kelapa sawit boleh digunakan untuk menghasilkan metana. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. Selain itu. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. dengan adanya teknologi moden. Berikut merupakan beberapa langkah yang boleh diambil oleh semua pihak dalam menangani isu alam sekitar yang semakin berleluasa di negara kita. Sebagai contoh. Penyelidikan ke atas minyak kelapa sawit sebagai pengganti bahan api fosil adalah satu usaha yang menggalakkan pengurangan pencemaran alam sekitar. Selain itu. sampah sarap boleh dijadikan bahan api untuk menghasilkan tenaga elektrik. Sebagai contohnya. Pertama. Dengan adanya teknologi moden.

majalah. Dengan adanya kesedaran pada seseorang individu. dia akan sedar tentang betapa pentingnya kualiti alam sekitar yang tinggi dikekalkan. terdapat juga agensi kerajaan dan swasta yang mengadakan kempen dan ceramah. Keempat. media massa yang paling banyak membuat pendedahan tentang isu pencemaran ialah majalah dan surat khabar. Sebab-sebab pendidikan alam sekitar ini perlu ialah kerana ia dapat membentuk sikap positif diri terhadap alam sekitar. khususnya dalam mata pelajaran sains seperti Biologi. Untuk membentuk rakyat yang bertanggungjawab kepada alam sekitar. ia adalah sesuatu yang sihat dan amat digalakkan. Seterusnya adalah pada peringkat menengah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). Antara kempen-kempen yang melindungi alam sekitar ialah kempen 19 . Tanggungjawab untuk menjamin sebuah negara yang bersih bukan sahaja dipikul oleh kerajaan tetapi patut dipikul oleh semua pihak.teknologi moden jentera-jentera dan mesin-mesin dapat diubahsuaikan menjadi kurang mencemarkan alam sekitar. Alam Sekitar dan Biologi Persekitaran. Ketiga. Ini kerana mereka sudah tahu apa masalah yang mungkin akan timbul akibat sesuatu perbuatan yang tidak bertanggungjawab yang mencemarkan alam sekitar. Pendidikan alam sekitar mula diperkenalkan secara formal pada peringkat rendah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) dalam mata pelajaran Alam dan Manusia. Dengan menyertai sesuatu kempen untuk melindungi alam sekitar. masyarakat umum akan berhati-hati dalam menanggani masalah pencemaran. Pendidikan alam sekitar kepada masyarakat umum pula disampaikan melalui media massa. Kedua. televisyen dan radio. Setakat ini. Televisyen juga ada membuat pendedahan ini contoh TV3 dan TV7 tetapi adalah terlalu sedikit ditekankan keutamaanya. mereka perlulah mempunyai kesedaran. Selain itu. Untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat. Pada hari ini media massa memainkan peranan yang penting dalam membentuk cara pemikiran semua pengguna. Antara media massa yang memainkan peranan yang penting ialah surat khabar. Oleh itu. peranan yang dimainkan oleh pihak Media Massa. Peringkat ketiga dan terakhir ialah pengajian tinggi melalui kursus Sains. mengadakan kempen melindungi alam sekitar. melalui penerapan Ilmu Pendidikan Alam dalam Kurikulum. dengan adanya pendedahan media massa tentang isu pencemaran. cara yang terbaik ialah melalui pendidikan.

kegiatan pembangunan dan penerokaan hutan telah mengganggu sistem ekologi bumi dan mengakibatkan hakisan tanah. KESIMPULAN Malaysia sememangnya sebuah negara yang berkembang pesat serta maju dalam pelbagai bidang. Perasaan hormat terhadap hidupan lain bermakna menghormati diri kita sendiri. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. sebab-sebab pencemaran.cintailah sungai kita. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. seperti kegiatan pengangkutan yang mencemarkan udara dan air. kegiatan perladangan dan sebagainya. Kita sudah tentulah merasa jijik dan tidak selesa jika rumah kita berada dalam keadaan berasap. 20 . Terdapat punca-punca lain yang menyebabkan pencemaran alam. Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. kesan-kesannya dan apa yang boleh dibuat untuk mengurangkan kadar pencemaran. ramai yang tidak menyedari bahawa ia juga membawa kesan sampingan terhadap alam sekitar. Kempenkempen ini dapat memberi kesan yang mendalam terhadap peserta-pesertanya. Perasaan hormat harus diberikan kepada semua bentuk hidupan dan persekitaran yang menjadi jiran tetangga kita. Konsep ini harus diperkembangkan dengan menganggapkan bumi ini sebagai rumah kita. Segala tindakan manusia mempunyai kesan yang mendalam terhadap alam sekitar. Pameran sebegini boleh meningkatkan kesedaran dan mengajar masyarakat untuk melindungi alam sekitar. sahabat alam dan sebagainya. Namun dalam kepesatan pertumbuhannya itu. Pameran tentang alam sekitar juga boleh diadakan untuk memberitahu kepada masyarakat tentang isu-isu alam sekitar. Menjaga kesejahteraan alam sekitar supaya tidak tercemar bermakna menghormati keperluan kita untuk mendapatkan udara dan bekalan air yang bersih. kotor dan busuk. Kegiatan-kegiatan perusahan atau perkilangan asap-asap menyebabkan pencemaran udara dan pembuangan toksik menyebabkan pencemaran air. Selain itu. kempen kitar semula. Bumi adalah satu-satunya planet yang membolehkan kita dan hidupan lainnya hidup bebas.

Jika semua pihak ini bekerjasama untuk menangani masalah pencemaran. Mikamas. New York : Pergamon Press. Pencemaran Alam Sekitar. p. Johor. In Stern.bhd. Siri Pencemar Alam.C. Mental Health and The Enviroment. Pencemaran Udara. 1962. Livingstone : Churchill. Sumber. A. Dr. 1996.Pengguna memainkan peranan yang terpenting dalam menangani masalah pencemaran. Pulau Pinang. Perundangan dan Kawalan. Masalah Pencemaran. 1995. Ir Moestikahadi Soedomo.3-22.A. Pencemaran Udara dan Bunyi. et. Kuala Lumpur. 1997. Alam sekitar yang bersih dan terlindung mencerminkan masyarakat yang harmonis dan sihat bagi menerajui pembangunan sains dan teknologi negara di masa akan datang. Chambers L. Universiti Sains Malaysia. Jasiman Ahmad. Universiti Teknologi Malaysia. Classification and Extent of air pollution problems. 1984. TARSITO. 1976. 2008. 1996. sudah tentu bumi akan di panjangkan usianya. (ed) Air Pollution. ITB. 21 . Bandung. Mansor Ibrahim dan Mohd Asri Abu Bakar.al. Daryanto. Pencemaran Bunyi : Teori. Hugh L.G. Pencemaran Bunyi Bising. BIBLIOGRAFI Bugliarello. Freeman. 1999. The Impact of Noise Pollution. Eddiplex Sdn. Jakarta. Jasman Ahmad dan Siti Razmah Idris. Hamidi Abdul Aziz.

wikipedia. 2003. London : Construction Press. Pengenalan Pencemaran Udara. Wikipedia Bahasa Melayu. dan Warner. (dilayari 14 Januari 2009). Paris. _________.Mulholland. Sham Sani. Kuala Lumpur. Zaini Ujang. 1982. Dewan Bahasa dan Pustaka. Noise Assesment and Control.my/ms/content/puncapencemaran-air-sungai. Pembandaran Iklim Bandar dan Pencemaran Udara. 1981. A Report of The Ad-Hoc Group On Noise Abatement Policies. 22 .doe. Reducing Noise in OECD Countries. Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka. Dewan Bahasa dan Pustaka. _________.2009. OECD (1975).F. 2000. Wark.gov. K. New York : John Wiley and Sons. Air Pollution : Its Origin and Control. Sources Of Water Pollution http://www. http://ms. 2008.C. (dilayari 7 Januari 2009).A. 1981. Kuala Lumpur.org/wiki/Pencemaran. Edisi Kedua.K.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful