INSTITUT PERGURUAN PERSEKUTUAN PULAU PINANG

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

TAJUK TUGASAN : PENCEMARAN AIR, BUNYI DAN UDARA

DISEDIAKAN OLEH : SITI MUSLIHA BINTI MUHAMMAD JEMILAH BINTI AWANG KECHIK 820226-07-5384 660909-02-5634

DI SEDIAKAN UNTUK :
EN. HJ. ANWAR BIN HJ SULAIMAN EN. ABD. RAHMAN BIN SULAIMAN

ISI KANDUNGAN
Bil. 1. Perkara Pencemaran Air, Udara dan Bunyi 1.0 Pengenalan 1.1 Definisi 2. Pencemaran Air 2.0 Pengenalan 2.1 Definisi 2.2 Punca 2.3 Kesan 3. Pencemaran Bunyi 3.0 Pengenalan 3.1 Definisi 3.2 Punca 3.3 Kesan 3.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi 4. Pencemaran Udara 4.0 Pengenalan 4.1 Definisi 4.2 Jenis Pencemaran Udara 4.3 Punca 4.4 Kesan 5. 6. Langkah Mengatasi Pencemaran Alam Sekitar Rumusan 13 13 15 15 16 17 19 8 9 9 10 12 4 5 5 7 2 3 Muka Surat

2

3 . Berbagai isu dan masalah alam sekitar sering dihadapi oleh penduduk di terutamanya yang berkaitan dengan pencemaran air. Pencemaran itu berlaku di segenap pelosok sama ada di Negara membangun apa lagi di Negara maju. Berlakunya pencemaran telah menyebabkan pelbagai masalah lain terutamanya masalah kesihatan dan ancaman terhadap manusia dan alam sekitar. banyak laporan menunjukkan betapa keadaan alam sekitar di seluruh dunia semakin parah tercemar. Pembangunan pesat sektor ekonomi dan perindustrian serta kestabilan politik dan sosial telah memberikan taraf hidup yang selesa kepada rakyat dan menaikkan imej negara di kaca mata dunia. akan dibincangkan tentang salah satu isu alam sekitar yang berlaku di Negara kita iaitu pencemaran air. Krisis tersebut telah memberi kesan langsung yang negatif terhadap seluruh komponen mikro serta makro alam sekitar. air dan kebisingan adalah berkait rapat dengan pembangunan suatu jenis guna tanah. bunyi dan udara. Tanpa melakukan pengawalan dan penyelesaian masalah pencemaran alam sekitar ia boleh mengakibatkan kemudaratan dari segi kesihatan dan menjejaskan kualiti kehidupan kita.7. Pada asasnya. air dan kebisingan. Namun begitu.0 Pengenalan Arus pembangunan ke arah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju telah mencetuskan pelbagai situasi . Bibliografi PENCEMARAN AIR. disebalik keselesaan dan pembangunan tersebut timbulnya beberapa masalah sampingan yang boleh memudaratkan kehidupan masyarakat. Masalah pencemaran bukanlah suatu perkara yang baru di Malaysia. Sebagai sebuah Negara membangun. udara dan kebisingan. UDARA DAN BUNYI 20 1. Malaysia sedang mengalami proses pembangunan yang pesat. Pada penghujung abad ke-20 ini. Di sini. kemerosotan kualiti udara. Contohnya pembangunan industri berat yang berisiko tinggi berkemungkinan menjadi punca kepada pencemaran udara.

Keadaan luaran tersebut merangkumi unsur-unsur dan hubungan bukan hidupan atau abiotik. tabii dan nilai alam. moral. Pengotoran alam atau perbuatan mencemarkan kebersihan alam sekeliling dengan sampah sarap. baik. kerana Allah hendak merasakan kepada mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk itu supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)" (Surah Al-Rum : 41) Pencemaran dan kerosakan ke atas sesuatu sistem ini perlu dihentikan segera menurut amaran yang terkandung dalam Al Quran yang mulia : 4 . dan sistematik dicerobohi oleh unsurunsur yang bertentangan dengan sistem. Definisi ini juga perlu dirujuk kepada kes-kes yang berlaku.1 Definisi Menurut Zaini Ujang (2000). Sikap manusia yang tidak beretika (melanggar prinsip) akhirnya menyebabkan berlakunya perubahan dan kerosakan dalam fenomena alam seperti yang disebutkan dalam Al Quran yang mulia: "Telah nyatalah berbagai-bagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. pencemaran adalah suatu perbuatan yang mencemarkan atau mengotorkan. Berlakunya pencemaran apabila sesuatu yang mulia.1. bersih. Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (2003). tatacara. murni. Pencemaran mengikut definisi bermaksud: " merosakkan atau tidak bersih atau kotor”. alam sekitar ialah gabungan keadaan luaran atau eksternal yang mempengaruhi kehidupan setiap organisma. Alam sekitar juga mencakupi keadaan internal atau dalaman khususnya kimia dan biologi yang menjadi teras kepada kehidupan setiap tumbuhan atau haiwan serta manusia.

Pada amnya.” (AI A'raaf: 56) PENCEMARAN AIR 2. Selain itu. dan berdoalah kepadaNya dengan rasa takut (tidak akan diterima) dan harapan (akan dimakbulkan). Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik. kita juga dapat melihat kadangkala air itu berbuih dan ini menunjukkan kemungkinan sabun dari rumah 5 . Tanpa air kehidupan tidak dapat berlangsung. Tanpa air dunia akan menjadi sebuah planet yang tidak bernyawa. air sangat diperlukan untuk berbagai kegiatan di dalam rumah tangga. juga untuk pertanian. 3/4 bahagian bumi diliputi oleh air dan lebih 2/3 daripada berat badan manusia adalah air. Air merupakan sumber semulajadi kedua terpenting selepas oksigen.0 Pengenalan Air merupakan sumber yang penting bagi kehidupan manusia. Di dalam industri.Dan janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi setelah Allah memperbaikinya. air digunakan antara lain sebagai bahan pengolah. warna dan bau air dapat memberitahu kita apa yang sedang berlaku terhadapnya. pendingin dan janakuasa tenaga. Manakala air berlumpur menunjukkan terdapat kandungan kelodakan atau mendapan yang tinggi menyebabkan ikan sukar bernafas. Misalnya seperti air berwarna hijau mengambarkan terdapatnya tumbuhan kecil yang dinamakan rumpair yang tumbuh di dalamnya. Air yang terganggu kualiti ini dikatakan sebagai air yang tercemar.000 liter air setahun sebagai minuman. Air merupakan pelarut yang baik tetapi selalu dicemar dengan kandungan berbagai zat terlarut mahupun zat tidak terlarut serta mengandungi mikroorganisme. mandi. Air memang mutlak diperlukan dalam kehidupan manusia dan mahluk hidup lainnya. Sebenarnya. maka kualiti air akan terganggu sehingga tidak lagi boleh digunakan untuk kegunaan pelbagai keperluan samada untuk air minum. Demikian juga dalam kehidupan kita sehari-hari. mencuci atau keperluan lainya. Air yang mempunyai lapisan berkilau pula memberi gambaran bahawa berlaku tumpahan minyak di permukaan air tersebut. pengangkutan serta rekreasi. seorang manusia menggunakan 1. Apabila kandungan berbagai zat mahupun mikroorganisme yang terdapat di dalam air melebihi tahap yang diperbolehkan.

Pencemaran air menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 didefinisikan sebagai apaapa perubahan langsung atau tidak langsung kepada sifat sifat fizikal. Pelbagai faktor atau punca berlakunya pencemaran air. biologi atau radioaktif iaitu mana-mana bahagian alam sekeliling yang melepaskan. mengeluarkan atau meletakkan buangan ini sehingga menjejaskan kegunaannya dan menyebabkan suatu keadaan merbahaya atau memudaratkan kesihatan. 2.1 Definisi Pencemaran Air Pencemaran air berlaku apabila perubahan berlaku dari segi kandungan. Selain itu. ikan dan hidupan akuatik serta tumbuh-tumbuhan air. kimia dan fizik (Jasiman Ahmad 1996). keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan memberi kesan apabila digunakan. Menurut Wikipedia Bahasa Melayu pencemaran air adalah seperti kebocoran dan luahan bahan kimia ke dalam sumber air atau fenomenon eutrofikasi. Pencemaran ini lebih kepada bahan pencemar dari kilang. haba. berusaha menjimatkan kos dengan mengambil jalan mudah.2 Punca Pencemaran Air Sikap tidak bertanggungjawab dan mementingkan keuntungan semata-mata telah membutakan hati dan perasaan manusia terhadap alam sekitar. Pengusaha kilang umpamanya. kekurangan pengetahuan juga menyebabkan pemilik industri tidak mengambil berat serta cuba mengelak piawaian keselamatan yang telah ditetapkan sama ada berhubung dengan keselamatan manusia atau kestabilan alam sekitar. Kita juga sering kali melihat air yang mengalir mempunyai lapisan kuning jingga atau kemerahan dan ini berkemungkinan disebabkan oleh pembuangan bahan pencemar oleh kilang ke dalam sungai.membuang sisa kilang ke dalam sungai walaupun menyedari kesannya terhadap persekitaran. Kepesatan pembangunan industri.atau kilang yang mengalir ke dalamnya. keselamatan dan kebajikan pihak awam atau kehidupan lain seperti burung. 2. Masalah ini harus dipandang serius kerana sungai merupakan sumber air yang paling utama. hidupan liar. Pencemaran berlaku sama ada dari segi biologi. Pencemaran air bukan hannya berlaku di sungai tetapi juga di laut dan ianya boleh berlaku secara sengaja atau tidak. perumahan dan pembukaan tanah baru menyebabkan banyak sungai yang 6 .

tidak mustahil rangkaian sungai di seluruh negara turut tercemar . Pembuangan bahan-bahan buangan seperti sampah. Sikap individu itu sendiri menjadi salah satu punca berlakunya pencemaran air di negara kita. Baja dan racun perosak kimia yang digunakan oleh petani juga akan dibawa oleh air hujan ke dalam sungai dan anak sungai. minyak dan najis sering kali dilakukan oleh sesetengah individu sehingga lupa tanggungjawab dan kepentingan menjaga alam sekitar. Sekiranya fenomena ini berterusan. Pembuangan ini dianggap mudah kerana tidak memerlukan kos pelupusan. Sisa bahan buangan kilang seperti sisatosid yang dibuang ke dalam sungai oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.Kumuhan kilang . Sesetengah bandar dan kampung mengepam pelbagai bahan buangan yang tidak dirawat dan kadang kala kilang juga membuang bahan beracun ke dalam sungai. 7 .kebanyakan kumuhan kilang seperti sisa toksid dibuang ke sungai atau laut. Bahan-bahan ini boleh membunuh berbagai-bagai jenis hidupan air.hilang keupayaan untuk memainkan peranan semula jadinya.

Penerokaan tanah untuk dijadikan kawasan pertanian juga menyebabkan hakisan tanah berlaku dan ini seterusnya akan mengakibatkan mendakan berlaku. kabur penglihatan dan 8 . Tumpuhan tersebut juga turut menjejaskan tumbesaran dan kesuburan plankton. Mendakan ini bukan sahaja akan mencetekkan lagi paras air sungai tetapi akan mengakibatkan berlakunya banjir. sakit kepala. 2. Hidupan air seperti ikan. siput. Ini adalah kerana penerokaan yang dijalankan sudah pasti menyebabkan hakisan tanah berlaku dan seterusnya tanah runtuh akan masuk ke dalam sungai lalu mendakan berlaku. Dimana antara kesan yang dianggap kronik akaibat pencemaran air yang berlaku adalah anomalia. pembuangan sampah dan sisa toksid yang dicemarkan. serta kurang daya ketahanan badan akibat penggunaan sumber air tersebut. Hakikatnya pelbagai punca berlakunya pencemaran adalah disebabkan oleh faktor masyarakat kita sendiri mahupun dari pihak-pihak tertentu yang tidak peka pada keadaan sekeliling dan hanya mementingkan diri sendiri tanpa mengambil kira sebab dan akibat yang akan berlaku akibat tindakan mereka itu. Apabila tumpahan minyak berlaku dengan banyak berhampiran persisiran pantai ia akan membentuk lapisan minyak yang boleh mengancam hidupan laut serta burung. Mendakan ini akan mencetekkan sungai dan air sungai menjadi keruh. Kesan pencemaran air ini juga memberi kesan yang banyak kepada organisma laut di perairan cetek kesan daripada tumpahan minyak ke laut. iaitu pembesaran tubuh dan tingkahlaku yang tidak normal. Penerokaan juga membantu menyumbang ke arah pencemaran air. Kesan kepada manusia adalah terhadap kesihatan mereka sendiri. Selain dari itu pencemaran toksid yang masuk ke dalam air akan menyebabkan simptom kebas-kebas.3 Kesan Pencemaran Air Pencemaran air yang berlaku memberi kesan bukan sahaja akan dialami oleh manusia bahkan turut memberi kesan kepada hidupan yang lain. udang atau ketam akan mati dengan tumpahan minyak.

Oleh yang demikian. ekosistem dan penghuni alam. menurut Hamidi Abdul Aziz (2008). Sebagai contoh. Gangguan yang berlaku juga bergantung kepada persepsi individu masing-masing sama ada boleh bertoleransi atau tidak. Bunyi bising bukanlah sesuatu perkara asing kepada kita. aktiviti manusia seharian dan perkembangan teknologi telah menyebabkan paras bunyi menjadi semakin tinggi berbanding zaman dahulu. pencemaran bunyi ini biasanya tidak mendapat perhatian khusus seperti pencemaran air dan udara kerana mungkin disebabkan sifat tidak boleh dilihat serta kehadiran yang biasanya akan lenyap dalam suatu jangka masa yang singkat. Kebisingan yang berlaku berbeza antara satu sumber dengan sumber yang lain. pencemaran bunyi pada masa ini telah mula diberi perhatian serius lebih-lebih lagi apabila bunyi dikaitkan dengan kesihatan manusia. Pada masa kini. pencemaran bunyi memberi kesan langsung kepada manusia. Walau bagaimanapun. bilangan penduduk yang bertambah menyebabkan aktiviti-aktiviti sosial boleh menghasilkan bunyi bising serta penciptaan kapal terbang dan jet merupakan antara beberapa contoh pertambahan bunyi di persekitaran. Jika pencemaran alam sekitar yang lain memberi impak kepada ekologi. Seperti juga pencemaran air dan udara. bilangan kenderaan di jalan raya telah semakin meningkat. PENCEMARAN BUNYI 3.petuturan yang tidak betul. bunyi juga boleh dianggap sebagai suatu pencemaran kerana ia menyebabkan gangguan. Sesetengahnya berakhir dengan kelumpuhan dan ada yang menemui maut.0 Pengenalan Pencemaran bunyi adalah salah satu daripada pencemaran alam. Keadaan kesihatan yang 9 . Misalnya ada orang yang cepat melenting jika mendengar bunyi motor yang bising tetapi ada orang yang masih boleh bertahan ke suatu tahap yang lebih tinggi.

Keadaan ini terjadi mungkin disebabkan pencemaran bunyi bising merupakan suatu pencemaran yang tidak meninggalkan sisa kepada alam sekitar. 10 . rekreasi. air dan bahan pepejal yang lain seperti kayu. Ia tidak dipindahkan dalam jarak yang jauh sama ada melalui udara mahu pun melalui air. faktor kesukaran untuk mengenalpasti kesankesan kerosakan segera akibat terdedah kepada bunyi bising dalam keadaan normal. industri dan pembinaan serta kebisingan dari manusia. Menurut OECD (1975). Menurut Bugliarello (1976) dan Freeman (1984). Contohnya seperti gangguan percakapan. Selain itu. tidak terdapat seorang pun pada hari ini yang boleh terlepas dari pencemaran bunyi bising. dalam perbincangan mengenai pencemaran didapati pencemaran bunyi bising merupakan pencemaran yang seringkali dilupakan atau diabaikan berbanding dengan pencemaran lain seperti air dan udara.1 Definisi Pencemaran Bunyi Terdapat banyak istilah bising menurut Hamidi (2008). 3. perhatian kurang diberikan kepada bunyi bising berbanding pencemaran lain kerana beberapa faktor antaranya adalah bunyi bising merupakan suatu masalah setempat. tidur dan sebagainya. Walau bagaimanapun. Dimana ia berlaku di kawasan yang berhampiran dengan sumber bising sahaja. berehat.2 Punca Bunyi Bising Sumber utama pencemaran bunyi bising boleh dibahagikan kepada tiga sumber iaitu kebisingan pengangkutan. Keadaan ini menyebabkan masyarakat kurang sedar akan bahaya pencemaran bising dan seterusnya kurang memberikan perhatian terhadapnya. kerja. Ia juga terjadi tanpa mengira batasan politik atau sosial. besi dan sebagainya. istilah paling mudah bagi bunyi bising adalah bunyi yang tidak dikehendaki dan boleh diertikan juga sebagai sebarang bunyi yang boleh memberi gangguan psikologi dan kesan sosial kepada seseorang atau kumpulan. 3.dimaksudkan antaranya adalah kerosakan pendengaran pekerja di persekitaran yang bising juga telah memungkinkan standard bunyi diperkenalkan. Bunyi ini boleh tersebar melalui medium udara. Ini adalah kerana bunyi bising telah mengganggu kualiti kehidupan.

Masalah kebisingan dari sumber keretapi lebih ketara di kawasan tertentu sahaja. namun untuk projek besar ia akan memakan masa yang lama. Operasi pembinaan pula bersifat sementara. Kebisingan daripada aktiviti harian manusia dan suara manusia juga menyebabkan berlakunya pencemaran bunyi. Kebisingan daripada operasi industri adalah daripada mesin dan peralatannya.Kebisingan yang berpunca daripada pengangkutan boleh dibahagikan kepada tiga punca utama iaitu lalulintas. trak pengangkut dan janakuasa yang digunakan. Kebisingan pembinaan juga dihasilkan oleh mesin pembancuh simen. Secara umumnya terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kebisingan lalu lintas antaranya adalah permukaan jalan dan jenis jalan. kapal terbang dan keretapi. Kebisingan ini biasanya dihasilkan oleh penggunaan jentera dalam proses pembinaan. Kebisingan dikenal pasti meninggalkan kesan negatif kepada kesihatan manusia. Kebisingan ini amat ketara di kawasan-kawasan perumahan berkepadatan tinggi. Kesan 11 . Kebisingan kapal terbang amat ketara bagi komuniti yang tinggal berhampiran dengan lapangan terbang. 3. kelajuan kenderaan. Lalu lintas merupakan punca utama pencemaran kebisingan komuniti di bandar-bandar utama. Paras tekanan bising industri adalah sukar ditentukan disebabkan saiz dan bentuk pelbagai industri di samping mempunyai gelombang pelbagai sumber kebisingan. kuasa enjin dan keadaan operasi di lapangan terbang. kecerunan dan persimpangan jalan dan keadaan cuaca.3 Kesan Pencemaran Bunyi Apabila kita membincangkan tentang kebisingan. Punca utama kebisingan adalah daripada roda dan landasan keretapi. misalnya di kawasan luar bandar yang biasanya terdapat landasan keretapi yang melaluinya. nisbah laluan lori. secara tidak langsung kesan-kesan kebisingan juga perlu dibincangkan kerana kedua-duanya mempunyai kaitan yang rapat. Penanaman cerucuk biasanya mengeluarkan bunyi yang kuat kerana hentakan besi cerucuk dan enjin mesin hentakan. televisyen dan sebagainya serta daripada binatang peliharaan seperti anjing. Kebisingan ini termasuklah berpunca daripada radio. Kebisingan kapal terbang bergantung kepada jenisnya.

kebisingan boleh dibahagikan kepada dua iaitu kesan biologikal dan psikologi serta kesan ke atas ekonomi. Oleh itu 12 . kesan ke atas penurunan nilai harta tanah mungkin lebih dipengaruhi oleh faktor kemanusiaan sendiri. Manakala kesan kepada ekonomi pula ialah dari segi nilai harta benda. Bunyi bising boleh mengganggu komunikasi misalnya percakapan secara langsung atau melalui telefon. Rosen (dalam Mulholland. Bunyi bising selalu dikatakan sebagai suatu tekanan dalam kehidupan moden dan kemungkinan terjadinya sakit jiwa akibat bunyi bising tidak diabaikan. Penyebab utama kepada kejatuhan nilai harta benda biasanya adalah berpunca daripada bunyi bising kenderaan. Kebisingan juga boleh memberi kesan kepada tahap kecekapan dalam melaksanakan pekerjaan. kesihatan dan habitaliti. Kebisingan yang melampau juga boleh mengakibatkan kesan negatif kepada pendengaran. selaput lendir menjadi kering. televisyen. Kesan gangguan bising kepada nilai harta benda boleh menjatuhkan nilai harta benda yang terletak berhampiran puncanya. Walaupun bunyi bising mempengaruhi jiwa seseorang. Selain itu. Misalnya perletakan harta tanah di suatu lokasi yang dianggap istimewa seperti berhampiran dengan pusat bandar atau kawasan yang mempunyai kemudahan awam mungkin dianggap dapat mengatasi kerugian yang dialami akibat kebisingan. tetapi adalah sukar untuk kita meramalkan sifat dan tahap kesannya kerana setiap individu mempunyai sifat dan tahap penerimaan yang berbeza. usus kejang dan kerosakan buah pinggang. Kebisingan juga boleh mengganggu kenikmatan mendengar radio. Walau bagaimanapun. percakapan atau kerja-kerja rutin yang memerlukan kepantasan yang berterusan amat mudah dipengaruhi oleh bunyi bising dan seterusnya mengakibatkan terjadinya banyak kesilapan. gangguan dalam habiliti pula termasuklah perasaan terganggu. Kerja-kerja yang memerlukan daya kreativiti. Kesan yang nyata adalah seperti pekak dan pengurangan keupayaan pendengaran. 1981) menyatakan bahawa bunyi bising boleh mengganggu pertumbuhan kanak-kanak misalnya kulit menjadi pucat. gangguan tidur dan pekerjaan. tetapi kesan ini hanya berkait dengan nilai tapak kediaman. Kesan biologikal dan psikologi boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama iaitu gangguan komunikasi dan pendidikan. waktu pembelajaran serta waktu rehat seseorang.

Bunyi empat buah kereta dan ruang jalanraya dan tempat letak kereta bagi empat buah kereta telah diisi oleh sebuah kereta. Penggunaan alat dan jentera canggih dalam pembinaan mengurangkan kadar bunyi bising berbanding jentera lama. muzik karaoke dan bunyi motorsikal yang telah diubah suai. Kerajaan diharapkan dapat mewujudkan lebih banyak lagi kawasan dan taman industri yang jauh dari kediaman. Masyarakat boleh membantu pengurangan kadar bunyi bising walaupun tidak secara keseluruhannya dengan memperlahankan bunyi radio.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi Usaha pengawalan bunyi adalah sukar kerana bunyi memberi makna dan berkaitan dengan kehidupan. Projek kawasan perumahan berfasa yang memakan masa dan berhampiran dengan penduduk yang sedia ada amatlah perlu menggunakan jentera canggih walaupun iannya dilihat melibatkan kos yang besar. Ertinya zon pencemaran bunyi hanya berlaku di kawasan itu sahaja sementara itu mewajibkan pengusaha kilang menyediakan alat penghadang bunyi kepada pekerja yang sentiasa berada di kawasan bunyi bising.nilainya tidak akan turun walaupun terdapatnya kebisingan kerana keutamaan yang lebih tinggi diberikan kepada faktor kemudahan awam. Perkongsian kereta merupakan strategi serampang ”tiga” mata iaitu mengurangkan kesesakan lalulintas. 13 . Penggunaan jentera canggih juga lebih mempercepatkan proses pembinaan terutamanya alat menanam cerucuk dan mengerudi. Cara ini juga sangat digalakkan oleh kerajaan dan rakyat harus menyokong dan mempraktikan saranan itu. Bunyi yang kerterlaluan seperti dari kilang-kilang pula mendatangkan kesan tidak baik dan dalam masa yang sama negara menuntut pembangunan yang menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat. 3. mengurangkan kos dan mengurangkan pencemaran bunyi.

Masyarakat terutama golongan sasar perlu diingatkan tentang nilai ”sepasang telinga”. PENCEMARAN UDARA 4.0 Pengenalan Udara merupakan faKtor yang penting dalam kehidupan. kualiti udara telah mengalami perubahan. kini telah kering dan kotor.Malaysia kerap menganjurkan kempen-kempen kesedaran contohnya kempen berbudi bahasa. namun dengan meningkatnya pembangunan Bandar-bandar dan pusat industri. Pencemaran Udara 4. Kempen kesedaran berkenaan anti pencemaran bunyi juga sangat wajar dianjurkan oleh Kementerian Sains.1 Definsi Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh didefinasikan sebagai terdapatnya gas. Teknologi dan Alam Sekitar. cecair atau zarah yang terkandung di udara sehingga berlakunya perubahan dan menjejaskan kehidupan atau 14 . Perubahan ini berlaku adalah disebabkan kemasukkan bahan pencemar ke dalam udara. kempen anti sumbang mahram dan kempen anti dadah. Udara yang dulunya segar.

Contoh bahan pencemar termasuk karbon monoksida. Ini sebabkan bahan-bahan ini akan masuk ke tubuh manusia melalui pernafasan dan berupaya menyekat pengaliran oksigen ke dalam salur-salur darah. barah. tumbuh-tumbuhan atau bahan lain (Chambers. Selain itu. wap atau bahan-bahan lain yang boleh menghalang penglihatan mata merupakan pelbagai bentuk pencemaran udara. Habuk. kekejangan dan anemia. tumbuhan atau haiwan atau harta benda yang akan menganggu suasana kehidupan yang tenteram. klorofluorokarbon (CFC). letusan gunung berapi. nitrogen dioksida yang dikeluarkan 15 . pencemaran udara menurut Wikipedia Bahasa Melayu iaitu pelepasan bahan kimia berbahaya ke dalam atmosfera. Biasanya pencemaran udara dikaitkan dengan pelepasan asap atau bahan-bahan cemar lain daripada ekzos kenderaan. 1962). kilang. pencemaran udara sebagai kehadiran satu atau lebih bahan cemar atau gabungannya di dalam atmosfera dalam kuantiti tertentu pada suatu jangka waktu yang boleh berkecenderungan menyebabkan mudarat kepada kehidupan manusia. Pencemaran udara dikatakan berlaku apabila sesuatu bahan ataupun kumpulan bahanbahan dimasukkan ke udara sehinggakan ia dapat mempengaruhi manusia. stesen penjana kuasa. khususnya yang terhasil menerusi kegiatan manusia. tiupan wap air oleh ombak dan sebagainya. haiwan. Banyak lagi definisi yang boleh diberikan tentang pencemaran udara ini. Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarah yang mengandungi toksik atau radioaktif dalam atmosfera. perlombongan yang menghasilkan habuk ataupun amalan pertanian seperti pendebungaan dan penyemburan baja. Bahan-bahan tersebut terampai di udara dan memberi kesan negatif kepada manusia. Pencemaran udara juga boleh terjadi secara tabii menerusi penyerakan habuk atau debu akibat tiupan angina. bahan cemar udara juga boleh terhasil menerusi kegiatan di kawasan pedalaman seperti penyemburan racun makhluk perosak.bahan-bahan lain. Namun demikian. Menurut Wark dan Warner (1901). kabus. tumbuh-tumbuhan dan haiwan. sulfur dioksida. Ini boleh menimbulkan pelbagai penyakit seperti penyakit kekejangangan. loji serta pembakaran bahan api fosil secara domestik di kawasan bandar dan industri. asap. asma.

Selain itu pembakaran hutan yang berleluasa juga akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. Seperti yang kita dapat lihat kejadian jerebu yang berlaku tidak lama dulu. Tetapi pada keseluruhannya sumbangan dari sumber-sumber semula jadi ini adalah kecil jika dibandingkan dengan bahan-bahan pencemaran yang dikeluar atau digalakkan dari manusia sendiri. Masyarakat juga menyumbang kepada punca pencemaran berlaku akibat daripada aktiviti 16 . sulfur monoksida dan wap air akan menghasilkan asid sulfurik. pembakaran hutan ataupun ribut debu. Kebanyakan pencemaran udara primer ini dilepaskan melalui ekzos kenderaan. penghasilan bahan pencemar oleh kilang. pembakaran di tempat pelupusan dan pembakaran terbuka di bandar.oleh kenderaan dan kilang industri. Pencemaran udara sekunder pula adalah tindakbalas sulfur dioksida yang bergabung dan membentuk gas-gas yang tidak diperlukan oleh benda hidup. 4.3 Punca Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh berpunca daripada pelepasan asap kenderaan. Tindakbalas antara pencemar primer dengan gas-gas terampai di atmosfera akan menghasilkan peroksidasetil nitrat (PAN). 4. kawasan industri dan penggunaan dapur arang atau kayu.2 Jenis Pencemaran Udara Pencemaran udara terbahagi kepada dua bahagian iaitu pencemaran udara primer dan pencemaran udara sekunder. Sebagai contoh gabungan sulfur dioksida. Bahan-bahan sisa bandaran seperti sampah sarap. pencemaran boleh berasal dari sumber-sumber semula jadi seperti gunung berapi. Sulfur dioksida memerlukan gas seperti karbon monoksida dan sulfur monoksida untuk membentuk gas yang lain. Pencemaran udara primer adalah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada proses pembakaran yang tidak lengkap. sisasisa makanan dan sebagainya juga menjadi punca kepada pencemaran. Dalam keadaan tertentu. Proses ini menyebabkan zarah-zarah yang halus terampai di udara dan memberi kesan sampingan kepada kesihatan kita.

17 . Pengeluaran gas monoksida iaitu sejenis gas beracun yang boleh membunuh sekiranya terkumpul dalam kawasan yang tertutup . pencemaran bunyi. Di negara kita misalnya penggunaan kereta masa kini telah bertambah dengan begitu pesat berbanding tahun 1950an dan 1960an dahulu. kesihatan manusia turut terjejas .4 Kesan Pencemaran Udara Akibat daripada pencemaran alam sekitar. 4. Malangnya kecanggihan teknologi pembuatan kenderaan bermotor telah menimbulkan banyak masalah misalnya pencemaran udara. ada juga segelintir masyarakat yang masih memasak menggunakan arang atau kayu.membakar sampah. kerosakan alam dan hidupan semulajadi. merokok dan sebagainya lagi. Sejenis lagi unsur yang boleh terhasil melalui penggunaan kenderaan bermotor ialah plumbum iaitu sejenis bahan kimia yang sangat beracun dan boleh menyebabkan kerosakan otak terutamanya di kalangan kanakkanak.

Hampas pertanian seperti hampas kelapa sawit boleh digunakan untuk menghasilkan metana. Dengan adanya 18 . tanpa teknologi moden.LANGKAH MENGATASI PENCEMARAN ALAM SEKITAR Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. sisa pepejal seperti surat khabar lama. Berikut merupakan beberapa langkah yang boleh diambil oleh semua pihak dalam menangani isu alam sekitar yang semakin berleluasa di negara kita. Sebagai contohnya. majalah lama. Pertama. Dengan adanya teknologi moden. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. kertas. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. Ini dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam atmosfera yang bahaya kepada kesihatan manusia. dengan adanya teknologi moden. sampah sarap boleh dijadikan bahan api untuk menghasilkan tenaga elektrik. Sebagai contoh. kain. bahan-bahan buangan industri pertanian boleh diubah kepada bahan-bahan yang berguna dan kurang bahaya. Selain itu. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. penapis udara telah dicipta dan dipasang pada ekzos kenderaan dan cerobong asap kilang-kilang perindustrian. penggunaan teknologi moden untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. Penggunaan petrol tanpa plumbum juga merupakan satu hasil daripada penggunaan teknologi moden. Selain itu. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. Penyelidikan ke atas minyak kelapa sawit sebagai pengganti bahan api fosil adalah satu usaha yang menggalakkan pengurangan pencemaran alam sekitar.

Televisyen juga ada membuat pendedahan ini contoh TV3 dan TV7 tetapi adalah terlalu sedikit ditekankan keutamaanya. Ketiga. Pendidikan alam sekitar kepada masyarakat umum pula disampaikan melalui media massa. Untuk membentuk rakyat yang bertanggungjawab kepada alam sekitar. Untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat. mengadakan kempen melindungi alam sekitar. ia adalah sesuatu yang sihat dan amat digalakkan. masyarakat umum akan berhati-hati dalam menanggani masalah pencemaran. Seterusnya adalah pada peringkat menengah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). Antara media massa yang memainkan peranan yang penting ialah surat khabar. melalui penerapan Ilmu Pendidikan Alam dalam Kurikulum. Sebab-sebab pendidikan alam sekitar ini perlu ialah kerana ia dapat membentuk sikap positif diri terhadap alam sekitar. cara yang terbaik ialah melalui pendidikan. Oleh itu. khususnya dalam mata pelajaran sains seperti Biologi. peranan yang dimainkan oleh pihak Media Massa. Setakat ini. Peringkat ketiga dan terakhir ialah pengajian tinggi melalui kursus Sains. televisyen dan radio.teknologi moden jentera-jentera dan mesin-mesin dapat diubahsuaikan menjadi kurang mencemarkan alam sekitar. Ini kerana mereka sudah tahu apa masalah yang mungkin akan timbul akibat sesuatu perbuatan yang tidak bertanggungjawab yang mencemarkan alam sekitar. Kedua. dia akan sedar tentang betapa pentingnya kualiti alam sekitar yang tinggi dikekalkan. majalah. Antara kempen-kempen yang melindungi alam sekitar ialah kempen 19 . terdapat juga agensi kerajaan dan swasta yang mengadakan kempen dan ceramah. Dengan menyertai sesuatu kempen untuk melindungi alam sekitar. Selain itu. Tanggungjawab untuk menjamin sebuah negara yang bersih bukan sahaja dipikul oleh kerajaan tetapi patut dipikul oleh semua pihak. Pendidikan alam sekitar mula diperkenalkan secara formal pada peringkat rendah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) dalam mata pelajaran Alam dan Manusia. Pada hari ini media massa memainkan peranan yang penting dalam membentuk cara pemikiran semua pengguna. media massa yang paling banyak membuat pendedahan tentang isu pencemaran ialah majalah dan surat khabar. mereka perlulah mempunyai kesedaran. Keempat. Alam Sekitar dan Biologi Persekitaran. Dengan adanya kesedaran pada seseorang individu. dengan adanya pendedahan media massa tentang isu pencemaran.

Bumi adalah satu-satunya planet yang membolehkan kita dan hidupan lainnya hidup bebas. kotor dan busuk. sahabat alam dan sebagainya. kesan-kesannya dan apa yang boleh dibuat untuk mengurangkan kadar pencemaran. Pameran sebegini boleh meningkatkan kesedaran dan mengajar masyarakat untuk melindungi alam sekitar. ramai yang tidak menyedari bahawa ia juga membawa kesan sampingan terhadap alam sekitar. sebab-sebab pencemaran. Kempenkempen ini dapat memberi kesan yang mendalam terhadap peserta-pesertanya. KESIMPULAN Malaysia sememangnya sebuah negara yang berkembang pesat serta maju dalam pelbagai bidang. Selain itu.kegiatan pembangunan dan penerokaan hutan telah mengganggu sistem ekologi bumi dan mengakibatkan hakisan tanah. Perasaan hormat harus diberikan kepada semua bentuk hidupan dan persekitaran yang menjadi jiran tetangga kita. Konsep ini harus diperkembangkan dengan menganggapkan bumi ini sebagai rumah kita. Perasaan hormat terhadap hidupan lain bermakna menghormati diri kita sendiri. 20 . langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. Namun dalam kepesatan pertumbuhannya itu. Pameran tentang alam sekitar juga boleh diadakan untuk memberitahu kepada masyarakat tentang isu-isu alam sekitar. seperti kegiatan pengangkutan yang mencemarkan udara dan air. kempen kitar semula. Kita sudah tentulah merasa jijik dan tidak selesa jika rumah kita berada dalam keadaan berasap. Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran.cintailah sungai kita. Kegiatan-kegiatan perusahan atau perkilangan asap-asap menyebabkan pencemaran udara dan pembuangan toksik menyebabkan pencemaran air. Segala tindakan manusia mempunyai kesan yang mendalam terhadap alam sekitar. Menjaga kesejahteraan alam sekitar supaya tidak tercemar bermakna menghormati keperluan kita untuk mendapatkan udara dan bekalan air yang bersih. Terdapat punca-punca lain yang menyebabkan pencemaran alam. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. kegiatan perladangan dan sebagainya.

Perundangan dan Kawalan.bhd.3-22. 1995. Jika semua pihak ini bekerjasama untuk menangani masalah pencemaran. TARSITO. Pulau Pinang. et. Daryanto. Pencemaran Bunyi : Teori. Kuala Lumpur.al. New York : Pergamon Press.A. Chambers L. Hugh L. 1984. Sumber. Masalah Pencemaran. Universiti Sains Malaysia.C. 1999. Ir Moestikahadi Soedomo. In Stern. Jasman Ahmad dan Siti Razmah Idris. Jakarta. Dr. 1997. Freeman. Hamidi Abdul Aziz. (ed) Air Pollution. 1976. A. Pencemaran Bunyi Bising. p. Mikamas. ITB. Johor. Alam sekitar yang bersih dan terlindung mencerminkan masyarakat yang harmonis dan sihat bagi menerajui pembangunan sains dan teknologi negara di masa akan datang. Eddiplex Sdn.G.Pengguna memainkan peranan yang terpenting dalam menangani masalah pencemaran. Mental Health and The Enviroment. Universiti Teknologi Malaysia. Bandung. Pencemaran Alam Sekitar. Livingstone : Churchill. 21 . Pencemaran Udara dan Bunyi. 1996. 2008. Pencemaran Udara. Classification and Extent of air pollution problems. 1962. 1996. Siri Pencemar Alam. Mansor Ibrahim dan Mohd Asri Abu Bakar. BIBLIOGRAFI Bugliarello. The Impact of Noise Pollution. sudah tentu bumi akan di panjangkan usianya. Jasiman Ahmad.

wikipedia. London : Construction Press. _________.F. dan Warner. OECD (1975). Noise Assesment and Control. 1981.2009. Kuala Lumpur. Sources Of Water Pollution http://www. Wark. _________. 1981. Paris. (dilayari 14 Januari 2009). Reducing Noise in OECD Countries. Zaini Ujang. 2000.K. Pengenalan Pencemaran Udara. Edisi Kedua. K. Kuala Lumpur.C. 2003. http://ms. Dewan Bahasa dan Pustaka. Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka.my/ms/content/puncapencemaran-air-sungai.Mulholland. 22 . 1982. Sham Sani. Air Pollution : Its Origin and Control. New York : John Wiley and Sons.A. (dilayari 7 Januari 2009). A Report of The Ad-Hoc Group On Noise Abatement Policies. Dewan Bahasa dan Pustaka.doe. Wikipedia Bahasa Melayu. Pembandaran Iklim Bandar dan Pencemaran Udara.org/wiki/Pencemaran. 2008.gov.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful