P. 1
Pencemaran Air Bunyi Dan Udara

Pencemaran Air Bunyi Dan Udara

|Views: 6|Likes:
Published by Ting Ting Fiona
ssss
ssss

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Ting Ting Fiona on Feb 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/14/2013

pdf

text

original

INSTITUT PERGURUAN PERSEKUTUAN PULAU PINANG

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

TAJUK TUGASAN : PENCEMARAN AIR, BUNYI DAN UDARA

DISEDIAKAN OLEH : SITI MUSLIHA BINTI MUHAMMAD JEMILAH BINTI AWANG KECHIK 820226-07-5384 660909-02-5634

DI SEDIAKAN UNTUK :
EN. HJ. ANWAR BIN HJ SULAIMAN EN. ABD. RAHMAN BIN SULAIMAN

ISI KANDUNGAN
Bil. 1. Perkara Pencemaran Air, Udara dan Bunyi 1.0 Pengenalan 1.1 Definisi 2. Pencemaran Air 2.0 Pengenalan 2.1 Definisi 2.2 Punca 2.3 Kesan 3. Pencemaran Bunyi 3.0 Pengenalan 3.1 Definisi 3.2 Punca 3.3 Kesan 3.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi 4. Pencemaran Udara 4.0 Pengenalan 4.1 Definisi 4.2 Jenis Pencemaran Udara 4.3 Punca 4.4 Kesan 5. 6. Langkah Mengatasi Pencemaran Alam Sekitar Rumusan 13 13 15 15 16 17 19 8 9 9 10 12 4 5 5 7 2 3 Muka Surat

2

0 Pengenalan Arus pembangunan ke arah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju telah mencetuskan pelbagai situasi . Pada asasnya. UDARA DAN BUNYI 20 1. Malaysia sedang mengalami proses pembangunan yang pesat. udara dan kebisingan. disebalik keselesaan dan pembangunan tersebut timbulnya beberapa masalah sampingan yang boleh memudaratkan kehidupan masyarakat. Berbagai isu dan masalah alam sekitar sering dihadapi oleh penduduk di terutamanya yang berkaitan dengan pencemaran air. Masalah pencemaran bukanlah suatu perkara yang baru di Malaysia. 3 . akan dibincangkan tentang salah satu isu alam sekitar yang berlaku di Negara kita iaitu pencemaran air. Berlakunya pencemaran telah menyebabkan pelbagai masalah lain terutamanya masalah kesihatan dan ancaman terhadap manusia dan alam sekitar. Pada penghujung abad ke-20 ini. Namun begitu. air dan kebisingan. bunyi dan udara. Tanpa melakukan pengawalan dan penyelesaian masalah pencemaran alam sekitar ia boleh mengakibatkan kemudaratan dari segi kesihatan dan menjejaskan kualiti kehidupan kita. Krisis tersebut telah memberi kesan langsung yang negatif terhadap seluruh komponen mikro serta makro alam sekitar. air dan kebisingan adalah berkait rapat dengan pembangunan suatu jenis guna tanah.7. Di sini. Bibliografi PENCEMARAN AIR. Contohnya pembangunan industri berat yang berisiko tinggi berkemungkinan menjadi punca kepada pencemaran udara. Sebagai sebuah Negara membangun. kemerosotan kualiti udara. Pembangunan pesat sektor ekonomi dan perindustrian serta kestabilan politik dan sosial telah memberikan taraf hidup yang selesa kepada rakyat dan menaikkan imej negara di kaca mata dunia. Pencemaran itu berlaku di segenap pelosok sama ada di Negara membangun apa lagi di Negara maju. banyak laporan menunjukkan betapa keadaan alam sekitar di seluruh dunia semakin parah tercemar.

baik.1 Definisi Menurut Zaini Ujang (2000). Keadaan luaran tersebut merangkumi unsur-unsur dan hubungan bukan hidupan atau abiotik. Alam sekitar juga mencakupi keadaan internal atau dalaman khususnya kimia dan biologi yang menjadi teras kepada kehidupan setiap tumbuhan atau haiwan serta manusia. bersih. Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (2003). murni. kerana Allah hendak merasakan kepada mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk itu supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)" (Surah Al-Rum : 41) Pencemaran dan kerosakan ke atas sesuatu sistem ini perlu dihentikan segera menurut amaran yang terkandung dalam Al Quran yang mulia : 4 . tatacara. tabii dan nilai alam. Berlakunya pencemaran apabila sesuatu yang mulia. Definisi ini juga perlu dirujuk kepada kes-kes yang berlaku. Pencemaran mengikut definisi bermaksud: " merosakkan atau tidak bersih atau kotor”. moral.1. Sikap manusia yang tidak beretika (melanggar prinsip) akhirnya menyebabkan berlakunya perubahan dan kerosakan dalam fenomena alam seperti yang disebutkan dalam Al Quran yang mulia: "Telah nyatalah berbagai-bagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. Pengotoran alam atau perbuatan mencemarkan kebersihan alam sekeliling dengan sampah sarap. dan sistematik dicerobohi oleh unsurunsur yang bertentangan dengan sistem. pencemaran adalah suatu perbuatan yang mencemarkan atau mengotorkan. alam sekitar ialah gabungan keadaan luaran atau eksternal yang mempengaruhi kehidupan setiap organisma.

Di dalam industri. mandi. dan berdoalah kepadaNya dengan rasa takut (tidak akan diterima) dan harapan (akan dimakbulkan). Sebenarnya. Air memang mutlak diperlukan dalam kehidupan manusia dan mahluk hidup lainnya.0 Pengenalan Air merupakan sumber yang penting bagi kehidupan manusia. Air merupakan sumber semulajadi kedua terpenting selepas oksigen. Air yang terganggu kualiti ini dikatakan sebagai air yang tercemar. Apabila kandungan berbagai zat mahupun mikroorganisme yang terdapat di dalam air melebihi tahap yang diperbolehkan.000 liter air setahun sebagai minuman.Dan janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi setelah Allah memperbaikinya. Air merupakan pelarut yang baik tetapi selalu dicemar dengan kandungan berbagai zat terlarut mahupun zat tidak terlarut serta mengandungi mikroorganisme. Misalnya seperti air berwarna hijau mengambarkan terdapatnya tumbuhan kecil yang dinamakan rumpair yang tumbuh di dalamnya. Tanpa air dunia akan menjadi sebuah planet yang tidak bernyawa. Tanpa air kehidupan tidak dapat berlangsung.” (AI A'raaf: 56) PENCEMARAN AIR 2. Manakala air berlumpur menunjukkan terdapat kandungan kelodakan atau mendapan yang tinggi menyebabkan ikan sukar bernafas. Selain itu. Air yang mempunyai lapisan berkilau pula memberi gambaran bahawa berlaku tumpahan minyak di permukaan air tersebut. seorang manusia menggunakan 1. mencuci atau keperluan lainya. juga untuk pertanian. Pada amnya. pendingin dan janakuasa tenaga. warna dan bau air dapat memberitahu kita apa yang sedang berlaku terhadapnya. Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik. air sangat diperlukan untuk berbagai kegiatan di dalam rumah tangga. 3/4 bahagian bumi diliputi oleh air dan lebih 2/3 daripada berat badan manusia adalah air. Demikian juga dalam kehidupan kita sehari-hari. air digunakan antara lain sebagai bahan pengolah. pengangkutan serta rekreasi. kita juga dapat melihat kadangkala air itu berbuih dan ini menunjukkan kemungkinan sabun dari rumah 5 . maka kualiti air akan terganggu sehingga tidak lagi boleh digunakan untuk kegunaan pelbagai keperluan samada untuk air minum.

mengeluarkan atau meletakkan buangan ini sehingga menjejaskan kegunaannya dan menyebabkan suatu keadaan merbahaya atau memudaratkan kesihatan. Kita juga sering kali melihat air yang mengalir mempunyai lapisan kuning jingga atau kemerahan dan ini berkemungkinan disebabkan oleh pembuangan bahan pencemar oleh kilang ke dalam sungai. ikan dan hidupan akuatik serta tumbuh-tumbuhan air. Kepesatan pembangunan industri.membuang sisa kilang ke dalam sungai walaupun menyedari kesannya terhadap persekitaran. 2. perumahan dan pembukaan tanah baru menyebabkan banyak sungai yang 6 . Pelbagai faktor atau punca berlakunya pencemaran air. keselamatan dan kebajikan pihak awam atau kehidupan lain seperti burung. hidupan liar. berusaha menjimatkan kos dengan mengambil jalan mudah. Masalah ini harus dipandang serius kerana sungai merupakan sumber air yang paling utama. Pencemaran ini lebih kepada bahan pencemar dari kilang.1 Definisi Pencemaran Air Pencemaran air berlaku apabila perubahan berlaku dari segi kandungan.2 Punca Pencemaran Air Sikap tidak bertanggungjawab dan mementingkan keuntungan semata-mata telah membutakan hati dan perasaan manusia terhadap alam sekitar. biologi atau radioaktif iaitu mana-mana bahagian alam sekeliling yang melepaskan.atau kilang yang mengalir ke dalamnya. Pengusaha kilang umpamanya. 2. Pencemaran air menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 didefinisikan sebagai apaapa perubahan langsung atau tidak langsung kepada sifat sifat fizikal. Selain itu. kimia dan fizik (Jasiman Ahmad 1996). Menurut Wikipedia Bahasa Melayu pencemaran air adalah seperti kebocoran dan luahan bahan kimia ke dalam sumber air atau fenomenon eutrofikasi. Pencemaran air bukan hannya berlaku di sungai tetapi juga di laut dan ianya boleh berlaku secara sengaja atau tidak. kekurangan pengetahuan juga menyebabkan pemilik industri tidak mengambil berat serta cuba mengelak piawaian keselamatan yang telah ditetapkan sama ada berhubung dengan keselamatan manusia atau kestabilan alam sekitar. Pencemaran berlaku sama ada dari segi biologi. haba. keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan memberi kesan apabila digunakan.

Kumuhan kilang . tidak mustahil rangkaian sungai di seluruh negara turut tercemar . Baja dan racun perosak kimia yang digunakan oleh petani juga akan dibawa oleh air hujan ke dalam sungai dan anak sungai. minyak dan najis sering kali dilakukan oleh sesetengah individu sehingga lupa tanggungjawab dan kepentingan menjaga alam sekitar.hilang keupayaan untuk memainkan peranan semula jadinya. Sesetengah bandar dan kampung mengepam pelbagai bahan buangan yang tidak dirawat dan kadang kala kilang juga membuang bahan beracun ke dalam sungai. Sekiranya fenomena ini berterusan. Pembuangan bahan-bahan buangan seperti sampah. Pembuangan ini dianggap mudah kerana tidak memerlukan kos pelupusan. Sisa bahan buangan kilang seperti sisatosid yang dibuang ke dalam sungai oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.kebanyakan kumuhan kilang seperti sisa toksid dibuang ke sungai atau laut. 7 . Sikap individu itu sendiri menjadi salah satu punca berlakunya pencemaran air di negara kita. Bahan-bahan ini boleh membunuh berbagai-bagai jenis hidupan air.

Hidupan air seperti ikan. Penerokaan juga membantu menyumbang ke arah pencemaran air. Mendakan ini bukan sahaja akan mencetekkan lagi paras air sungai tetapi akan mengakibatkan berlakunya banjir. Hakikatnya pelbagai punca berlakunya pencemaran adalah disebabkan oleh faktor masyarakat kita sendiri mahupun dari pihak-pihak tertentu yang tidak peka pada keadaan sekeliling dan hanya mementingkan diri sendiri tanpa mengambil kira sebab dan akibat yang akan berlaku akibat tindakan mereka itu. Mendakan ini akan mencetekkan sungai dan air sungai menjadi keruh. udang atau ketam akan mati dengan tumpahan minyak. sakit kepala. Dimana antara kesan yang dianggap kronik akaibat pencemaran air yang berlaku adalah anomalia. pembuangan sampah dan sisa toksid yang dicemarkan. Kesan pencemaran air ini juga memberi kesan yang banyak kepada organisma laut di perairan cetek kesan daripada tumpahan minyak ke laut. serta kurang daya ketahanan badan akibat penggunaan sumber air tersebut. Ini adalah kerana penerokaan yang dijalankan sudah pasti menyebabkan hakisan tanah berlaku dan seterusnya tanah runtuh akan masuk ke dalam sungai lalu mendakan berlaku. Tumpuhan tersebut juga turut menjejaskan tumbesaran dan kesuburan plankton. siput. Selain dari itu pencemaran toksid yang masuk ke dalam air akan menyebabkan simptom kebas-kebas. Apabila tumpahan minyak berlaku dengan banyak berhampiran persisiran pantai ia akan membentuk lapisan minyak yang boleh mengancam hidupan laut serta burung. iaitu pembesaran tubuh dan tingkahlaku yang tidak normal.3 Kesan Pencemaran Air Pencemaran air yang berlaku memberi kesan bukan sahaja akan dialami oleh manusia bahkan turut memberi kesan kepada hidupan yang lain.Penerokaan tanah untuk dijadikan kawasan pertanian juga menyebabkan hakisan tanah berlaku dan ini seterusnya akan mengakibatkan mendakan berlaku. Kesan kepada manusia adalah terhadap kesihatan mereka sendiri. kabur penglihatan dan 8 . 2.

ekosistem dan penghuni alam. Keadaan kesihatan yang 9 . Gangguan yang berlaku juga bergantung kepada persepsi individu masing-masing sama ada boleh bertoleransi atau tidak. pencemaran bunyi pada masa ini telah mula diberi perhatian serius lebih-lebih lagi apabila bunyi dikaitkan dengan kesihatan manusia. bilangan kenderaan di jalan raya telah semakin meningkat.petuturan yang tidak betul.0 Pengenalan Pencemaran bunyi adalah salah satu daripada pencemaran alam. Pada masa kini. Seperti juga pencemaran air dan udara. Kebisingan yang berlaku berbeza antara satu sumber dengan sumber yang lain. menurut Hamidi Abdul Aziz (2008). pencemaran bunyi ini biasanya tidak mendapat perhatian khusus seperti pencemaran air dan udara kerana mungkin disebabkan sifat tidak boleh dilihat serta kehadiran yang biasanya akan lenyap dalam suatu jangka masa yang singkat. Sebagai contoh. Walau bagaimanapun. Oleh yang demikian. bilangan penduduk yang bertambah menyebabkan aktiviti-aktiviti sosial boleh menghasilkan bunyi bising serta penciptaan kapal terbang dan jet merupakan antara beberapa contoh pertambahan bunyi di persekitaran. pencemaran bunyi memberi kesan langsung kepada manusia. Jika pencemaran alam sekitar yang lain memberi impak kepada ekologi. aktiviti manusia seharian dan perkembangan teknologi telah menyebabkan paras bunyi menjadi semakin tinggi berbanding zaman dahulu. Misalnya ada orang yang cepat melenting jika mendengar bunyi motor yang bising tetapi ada orang yang masih boleh bertahan ke suatu tahap yang lebih tinggi. bunyi juga boleh dianggap sebagai suatu pencemaran kerana ia menyebabkan gangguan. Sesetengahnya berakhir dengan kelumpuhan dan ada yang menemui maut. PENCEMARAN BUNYI 3. Bunyi bising bukanlah sesuatu perkara asing kepada kita.

Ia tidak dipindahkan dalam jarak yang jauh sama ada melalui udara mahu pun melalui air. kerja. Keadaan ini terjadi mungkin disebabkan pencemaran bunyi bising merupakan suatu pencemaran yang tidak meninggalkan sisa kepada alam sekitar. Bunyi ini boleh tersebar melalui medium udara. Menurut OECD (1975). Ia juga terjadi tanpa mengira batasan politik atau sosial. air dan bahan pepejal yang lain seperti kayu. 3. Menurut Bugliarello (1976) dan Freeman (1984). 10 . perhatian kurang diberikan kepada bunyi bising berbanding pencemaran lain kerana beberapa faktor antaranya adalah bunyi bising merupakan suatu masalah setempat. faktor kesukaran untuk mengenalpasti kesankesan kerosakan segera akibat terdedah kepada bunyi bising dalam keadaan normal. 3. besi dan sebagainya. tidak terdapat seorang pun pada hari ini yang boleh terlepas dari pencemaran bunyi bising.2 Punca Bunyi Bising Sumber utama pencemaran bunyi bising boleh dibahagikan kepada tiga sumber iaitu kebisingan pengangkutan. Keadaan ini menyebabkan masyarakat kurang sedar akan bahaya pencemaran bising dan seterusnya kurang memberikan perhatian terhadapnya. Dimana ia berlaku di kawasan yang berhampiran dengan sumber bising sahaja. tidur dan sebagainya. Selain itu. Contohnya seperti gangguan percakapan.dimaksudkan antaranya adalah kerosakan pendengaran pekerja di persekitaran yang bising juga telah memungkinkan standard bunyi diperkenalkan.1 Definisi Pencemaran Bunyi Terdapat banyak istilah bising menurut Hamidi (2008). rekreasi. berehat. industri dan pembinaan serta kebisingan dari manusia. Walau bagaimanapun. istilah paling mudah bagi bunyi bising adalah bunyi yang tidak dikehendaki dan boleh diertikan juga sebagai sebarang bunyi yang boleh memberi gangguan psikologi dan kesan sosial kepada seseorang atau kumpulan. dalam perbincangan mengenai pencemaran didapati pencemaran bunyi bising merupakan pencemaran yang seringkali dilupakan atau diabaikan berbanding dengan pencemaran lain seperti air dan udara. Ini adalah kerana bunyi bising telah mengganggu kualiti kehidupan.

Lalu lintas merupakan punca utama pencemaran kebisingan komuniti di bandar-bandar utama. trak pengangkut dan janakuasa yang digunakan. Kebisingan kapal terbang bergantung kepada jenisnya. Kebisingan dikenal pasti meninggalkan kesan negatif kepada kesihatan manusia. Kebisingan daripada aktiviti harian manusia dan suara manusia juga menyebabkan berlakunya pencemaran bunyi. kapal terbang dan keretapi. nisbah laluan lori. 3. Kebisingan pembinaan juga dihasilkan oleh mesin pembancuh simen. namun untuk projek besar ia akan memakan masa yang lama. Penanaman cerucuk biasanya mengeluarkan bunyi yang kuat kerana hentakan besi cerucuk dan enjin mesin hentakan. Kebisingan ini biasanya dihasilkan oleh penggunaan jentera dalam proses pembinaan. kecerunan dan persimpangan jalan dan keadaan cuaca. Secara umumnya terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kebisingan lalu lintas antaranya adalah permukaan jalan dan jenis jalan. Kebisingan ini amat ketara di kawasan-kawasan perumahan berkepadatan tinggi. Kebisingan ini termasuklah berpunca daripada radio. Kesan 11 . televisyen dan sebagainya serta daripada binatang peliharaan seperti anjing. kuasa enjin dan keadaan operasi di lapangan terbang. Paras tekanan bising industri adalah sukar ditentukan disebabkan saiz dan bentuk pelbagai industri di samping mempunyai gelombang pelbagai sumber kebisingan.3 Kesan Pencemaran Bunyi Apabila kita membincangkan tentang kebisingan. Punca utama kebisingan adalah daripada roda dan landasan keretapi. secara tidak langsung kesan-kesan kebisingan juga perlu dibincangkan kerana kedua-duanya mempunyai kaitan yang rapat. kelajuan kenderaan. Kebisingan kapal terbang amat ketara bagi komuniti yang tinggal berhampiran dengan lapangan terbang. Masalah kebisingan dari sumber keretapi lebih ketara di kawasan tertentu sahaja.Kebisingan yang berpunca daripada pengangkutan boleh dibahagikan kepada tiga punca utama iaitu lalulintas. Kebisingan daripada operasi industri adalah daripada mesin dan peralatannya. misalnya di kawasan luar bandar yang biasanya terdapat landasan keretapi yang melaluinya. Operasi pembinaan pula bersifat sementara.

Kesan gangguan bising kepada nilai harta benda boleh menjatuhkan nilai harta benda yang terletak berhampiran puncanya. Kesan yang nyata adalah seperti pekak dan pengurangan keupayaan pendengaran. kesan ke atas penurunan nilai harta tanah mungkin lebih dipengaruhi oleh faktor kemanusiaan sendiri. selaput lendir menjadi kering. Walaupun bunyi bising mempengaruhi jiwa seseorang. Penyebab utama kepada kejatuhan nilai harta benda biasanya adalah berpunca daripada bunyi bising kenderaan. Manakala kesan kepada ekonomi pula ialah dari segi nilai harta benda. tetapi adalah sukar untuk kita meramalkan sifat dan tahap kesannya kerana setiap individu mempunyai sifat dan tahap penerimaan yang berbeza. usus kejang dan kerosakan buah pinggang. kesihatan dan habitaliti. tetapi kesan ini hanya berkait dengan nilai tapak kediaman. Kebisingan juga boleh mengganggu kenikmatan mendengar radio. Walau bagaimanapun. Oleh itu 12 . Bunyi bising boleh mengganggu komunikasi misalnya percakapan secara langsung atau melalui telefon. Bunyi bising selalu dikatakan sebagai suatu tekanan dalam kehidupan moden dan kemungkinan terjadinya sakit jiwa akibat bunyi bising tidak diabaikan. gangguan dalam habiliti pula termasuklah perasaan terganggu. Kesan biologikal dan psikologi boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama iaitu gangguan komunikasi dan pendidikan. percakapan atau kerja-kerja rutin yang memerlukan kepantasan yang berterusan amat mudah dipengaruhi oleh bunyi bising dan seterusnya mengakibatkan terjadinya banyak kesilapan. Selain itu. Kerja-kerja yang memerlukan daya kreativiti. waktu pembelajaran serta waktu rehat seseorang.kebisingan boleh dibahagikan kepada dua iaitu kesan biologikal dan psikologi serta kesan ke atas ekonomi. Rosen (dalam Mulholland. televisyen. Kebisingan yang melampau juga boleh mengakibatkan kesan negatif kepada pendengaran. Kebisingan juga boleh memberi kesan kepada tahap kecekapan dalam melaksanakan pekerjaan. 1981) menyatakan bahawa bunyi bising boleh mengganggu pertumbuhan kanak-kanak misalnya kulit menjadi pucat. gangguan tidur dan pekerjaan. Misalnya perletakan harta tanah di suatu lokasi yang dianggap istimewa seperti berhampiran dengan pusat bandar atau kawasan yang mempunyai kemudahan awam mungkin dianggap dapat mengatasi kerugian yang dialami akibat kebisingan.

Penggunaan alat dan jentera canggih dalam pembinaan mengurangkan kadar bunyi bising berbanding jentera lama. muzik karaoke dan bunyi motorsikal yang telah diubah suai.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi Usaha pengawalan bunyi adalah sukar kerana bunyi memberi makna dan berkaitan dengan kehidupan. Projek kawasan perumahan berfasa yang memakan masa dan berhampiran dengan penduduk yang sedia ada amatlah perlu menggunakan jentera canggih walaupun iannya dilihat melibatkan kos yang besar.nilainya tidak akan turun walaupun terdapatnya kebisingan kerana keutamaan yang lebih tinggi diberikan kepada faktor kemudahan awam. Ertinya zon pencemaran bunyi hanya berlaku di kawasan itu sahaja sementara itu mewajibkan pengusaha kilang menyediakan alat penghadang bunyi kepada pekerja yang sentiasa berada di kawasan bunyi bising. Bunyi yang kerterlaluan seperti dari kilang-kilang pula mendatangkan kesan tidak baik dan dalam masa yang sama negara menuntut pembangunan yang menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat. 3. Masyarakat boleh membantu pengurangan kadar bunyi bising walaupun tidak secara keseluruhannya dengan memperlahankan bunyi radio. Perkongsian kereta merupakan strategi serampang ”tiga” mata iaitu mengurangkan kesesakan lalulintas. Penggunaan jentera canggih juga lebih mempercepatkan proses pembinaan terutamanya alat menanam cerucuk dan mengerudi. mengurangkan kos dan mengurangkan pencemaran bunyi. 13 . Bunyi empat buah kereta dan ruang jalanraya dan tempat letak kereta bagi empat buah kereta telah diisi oleh sebuah kereta. Kerajaan diharapkan dapat mewujudkan lebih banyak lagi kawasan dan taman industri yang jauh dari kediaman. Cara ini juga sangat digalakkan oleh kerajaan dan rakyat harus menyokong dan mempraktikan saranan itu.

Kempen kesedaran berkenaan anti pencemaran bunyi juga sangat wajar dianjurkan oleh Kementerian Sains. Masyarakat terutama golongan sasar perlu diingatkan tentang nilai ”sepasang telinga”.1 Definsi Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh didefinasikan sebagai terdapatnya gas.0 Pengenalan Udara merupakan faKtor yang penting dalam kehidupan. Teknologi dan Alam Sekitar. PENCEMARAN UDARA 4. Udara yang dulunya segar. kini telah kering dan kotor. kualiti udara telah mengalami perubahan.Malaysia kerap menganjurkan kempen-kempen kesedaran contohnya kempen berbudi bahasa. namun dengan meningkatnya pembangunan Bandar-bandar dan pusat industri. kempen anti sumbang mahram dan kempen anti dadah. Perubahan ini berlaku adalah disebabkan kemasukkan bahan pencemar ke dalam udara. cecair atau zarah yang terkandung di udara sehingga berlakunya perubahan dan menjejaskan kehidupan atau 14 . Pencemaran Udara 4.

pencemaran udara sebagai kehadiran satu atau lebih bahan cemar atau gabungannya di dalam atmosfera dalam kuantiti tertentu pada suatu jangka waktu yang boleh berkecenderungan menyebabkan mudarat kepada kehidupan manusia. asap.bahan-bahan lain. tiupan wap air oleh ombak dan sebagainya. haiwan. khususnya yang terhasil menerusi kegiatan manusia. tumbuh-tumbuhan dan haiwan. tumbuh-tumbuhan atau bahan lain (Chambers. Contoh bahan pencemar termasuk karbon monoksida. letusan gunung berapi. Bahan-bahan tersebut terampai di udara dan memberi kesan negatif kepada manusia. tumbuhan atau haiwan atau harta benda yang akan menganggu suasana kehidupan yang tenteram. Habuk. kabus. perlombongan yang menghasilkan habuk ataupun amalan pertanian seperti pendebungaan dan penyemburan baja. asma. Menurut Wark dan Warner (1901). Pencemaran udara juga boleh terjadi secara tabii menerusi penyerakan habuk atau debu akibat tiupan angina. Pencemaran udara dikatakan berlaku apabila sesuatu bahan ataupun kumpulan bahanbahan dimasukkan ke udara sehinggakan ia dapat mempengaruhi manusia. klorofluorokarbon (CFC). Banyak lagi definisi yang boleh diberikan tentang pencemaran udara ini. loji serta pembakaran bahan api fosil secara domestik di kawasan bandar dan industri. bahan cemar udara juga boleh terhasil menerusi kegiatan di kawasan pedalaman seperti penyemburan racun makhluk perosak. Ini boleh menimbulkan pelbagai penyakit seperti penyakit kekejangangan. kilang. barah. 1962). Ini sebabkan bahan-bahan ini akan masuk ke tubuh manusia melalui pernafasan dan berupaya menyekat pengaliran oksigen ke dalam salur-salur darah. stesen penjana kuasa. nitrogen dioksida yang dikeluarkan 15 . Biasanya pencemaran udara dikaitkan dengan pelepasan asap atau bahan-bahan cemar lain daripada ekzos kenderaan. pencemaran udara menurut Wikipedia Bahasa Melayu iaitu pelepasan bahan kimia berbahaya ke dalam atmosfera. Namun demikian. Selain itu. Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarah yang mengandungi toksik atau radioaktif dalam atmosfera. wap atau bahan-bahan lain yang boleh menghalang penglihatan mata merupakan pelbagai bentuk pencemaran udara. kekejangan dan anemia. sulfur dioksida.

Kebanyakan pencemaran udara primer ini dilepaskan melalui ekzos kenderaan. pembakaran hutan ataupun ribut debu. Sebagai contoh gabungan sulfur dioksida.2 Jenis Pencemaran Udara Pencemaran udara terbahagi kepada dua bahagian iaitu pencemaran udara primer dan pencemaran udara sekunder. Proses ini menyebabkan zarah-zarah yang halus terampai di udara dan memberi kesan sampingan kepada kesihatan kita. pembakaran di tempat pelupusan dan pembakaran terbuka di bandar. Selain itu pembakaran hutan yang berleluasa juga akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. Sulfur dioksida memerlukan gas seperti karbon monoksida dan sulfur monoksida untuk membentuk gas yang lain. Masyarakat juga menyumbang kepada punca pencemaran berlaku akibat daripada aktiviti 16 .oleh kenderaan dan kilang industri. Pencemaran udara primer adalah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada proses pembakaran yang tidak lengkap. sisasisa makanan dan sebagainya juga menjadi punca kepada pencemaran. Tindakbalas antara pencemar primer dengan gas-gas terampai di atmosfera akan menghasilkan peroksidasetil nitrat (PAN). Bahan-bahan sisa bandaran seperti sampah sarap.3 Punca Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh berpunca daripada pelepasan asap kenderaan. Seperti yang kita dapat lihat kejadian jerebu yang berlaku tidak lama dulu. 4. Dalam keadaan tertentu. kawasan industri dan penggunaan dapur arang atau kayu. sulfur monoksida dan wap air akan menghasilkan asid sulfurik. Tetapi pada keseluruhannya sumbangan dari sumber-sumber semula jadi ini adalah kecil jika dibandingkan dengan bahan-bahan pencemaran yang dikeluar atau digalakkan dari manusia sendiri. pencemaran boleh berasal dari sumber-sumber semula jadi seperti gunung berapi. penghasilan bahan pencemar oleh kilang. Pencemaran udara sekunder pula adalah tindakbalas sulfur dioksida yang bergabung dan membentuk gas-gas yang tidak diperlukan oleh benda hidup. 4.

Malangnya kecanggihan teknologi pembuatan kenderaan bermotor telah menimbulkan banyak masalah misalnya pencemaran udara. Pengeluaran gas monoksida iaitu sejenis gas beracun yang boleh membunuh sekiranya terkumpul dalam kawasan yang tertutup .4 Kesan Pencemaran Udara Akibat daripada pencemaran alam sekitar. 17 . kerosakan alam dan hidupan semulajadi. kesihatan manusia turut terjejas . 4. pencemaran bunyi. merokok dan sebagainya lagi. ada juga segelintir masyarakat yang masih memasak menggunakan arang atau kayu. Di negara kita misalnya penggunaan kereta masa kini telah bertambah dengan begitu pesat berbanding tahun 1950an dan 1960an dahulu.membakar sampah. Sejenis lagi unsur yang boleh terhasil melalui penggunaan kenderaan bermotor ialah plumbum iaitu sejenis bahan kimia yang sangat beracun dan boleh menyebabkan kerosakan otak terutamanya di kalangan kanakkanak.

sisa pepejal seperti surat khabar lama. Selain itu. Hampas pertanian seperti hampas kelapa sawit boleh digunakan untuk menghasilkan metana. Selain itu. dengan adanya teknologi moden. penapis udara telah dicipta dan dipasang pada ekzos kenderaan dan cerobong asap kilang-kilang perindustrian. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. Dengan adanya teknologi moden. Berikut merupakan beberapa langkah yang boleh diambil oleh semua pihak dalam menangani isu alam sekitar yang semakin berleluasa di negara kita. Penyelidikan ke atas minyak kelapa sawit sebagai pengganti bahan api fosil adalah satu usaha yang menggalakkan pengurangan pencemaran alam sekitar. Sebagai contohnya. Ini dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam atmosfera yang bahaya kepada kesihatan manusia. Sebagai contoh. majalah lama. tanpa teknologi moden. sampah sarap boleh dijadikan bahan api untuk menghasilkan tenaga elektrik. bahan-bahan buangan industri pertanian boleh diubah kepada bahan-bahan yang berguna dan kurang bahaya. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. penggunaan teknologi moden untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. kain. kertas. Dengan adanya 18 . Pertama. Penggunaan petrol tanpa plumbum juga merupakan satu hasil daripada penggunaan teknologi moden.LANGKAH MENGATASI PENCEMARAN ALAM SEKITAR Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran.

Pada hari ini media massa memainkan peranan yang penting dalam membentuk cara pemikiran semua pengguna. Ketiga. dia akan sedar tentang betapa pentingnya kualiti alam sekitar yang tinggi dikekalkan. cara yang terbaik ialah melalui pendidikan. Kedua. Sebab-sebab pendidikan alam sekitar ini perlu ialah kerana ia dapat membentuk sikap positif diri terhadap alam sekitar. Untuk membentuk rakyat yang bertanggungjawab kepada alam sekitar. dengan adanya pendedahan media massa tentang isu pencemaran.teknologi moden jentera-jentera dan mesin-mesin dapat diubahsuaikan menjadi kurang mencemarkan alam sekitar. khususnya dalam mata pelajaran sains seperti Biologi. Peringkat ketiga dan terakhir ialah pengajian tinggi melalui kursus Sains. mereka perlulah mempunyai kesedaran. Pendidikan alam sekitar mula diperkenalkan secara formal pada peringkat rendah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) dalam mata pelajaran Alam dan Manusia. Setakat ini. televisyen dan radio. Keempat. Pendidikan alam sekitar kepada masyarakat umum pula disampaikan melalui media massa. masyarakat umum akan berhati-hati dalam menanggani masalah pencemaran. Televisyen juga ada membuat pendedahan ini contoh TV3 dan TV7 tetapi adalah terlalu sedikit ditekankan keutamaanya. majalah. mengadakan kempen melindungi alam sekitar. Antara kempen-kempen yang melindungi alam sekitar ialah kempen 19 . Oleh itu. Ini kerana mereka sudah tahu apa masalah yang mungkin akan timbul akibat sesuatu perbuatan yang tidak bertanggungjawab yang mencemarkan alam sekitar. Antara media massa yang memainkan peranan yang penting ialah surat khabar. peranan yang dimainkan oleh pihak Media Massa. Tanggungjawab untuk menjamin sebuah negara yang bersih bukan sahaja dipikul oleh kerajaan tetapi patut dipikul oleh semua pihak. Seterusnya adalah pada peringkat menengah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). Alam Sekitar dan Biologi Persekitaran. terdapat juga agensi kerajaan dan swasta yang mengadakan kempen dan ceramah. Selain itu. media massa yang paling banyak membuat pendedahan tentang isu pencemaran ialah majalah dan surat khabar. ia adalah sesuatu yang sihat dan amat digalakkan. melalui penerapan Ilmu Pendidikan Alam dalam Kurikulum. Untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat. Dengan menyertai sesuatu kempen untuk melindungi alam sekitar. Dengan adanya kesedaran pada seseorang individu.

Menjaga kesejahteraan alam sekitar supaya tidak tercemar bermakna menghormati keperluan kita untuk mendapatkan udara dan bekalan air yang bersih. kempen kitar semula. Kita sudah tentulah merasa jijik dan tidak selesa jika rumah kita berada dalam keadaan berasap. 20 . Perasaan hormat terhadap hidupan lain bermakna menghormati diri kita sendiri. Perasaan hormat harus diberikan kepada semua bentuk hidupan dan persekitaran yang menjadi jiran tetangga kita. Bumi adalah satu-satunya planet yang membolehkan kita dan hidupan lainnya hidup bebas. Pameran sebegini boleh meningkatkan kesedaran dan mengajar masyarakat untuk melindungi alam sekitar.cintailah sungai kita. KESIMPULAN Malaysia sememangnya sebuah negara yang berkembang pesat serta maju dalam pelbagai bidang. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. kotor dan busuk. Namun dalam kepesatan pertumbuhannya itu. ramai yang tidak menyedari bahawa ia juga membawa kesan sampingan terhadap alam sekitar. kegiatan perladangan dan sebagainya. Segala tindakan manusia mempunyai kesan yang mendalam terhadap alam sekitar. Kegiatan-kegiatan perusahan atau perkilangan asap-asap menyebabkan pencemaran udara dan pembuangan toksik menyebabkan pencemaran air. Kempenkempen ini dapat memberi kesan yang mendalam terhadap peserta-pesertanya. Konsep ini harus diperkembangkan dengan menganggapkan bumi ini sebagai rumah kita. sebab-sebab pencemaran. Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. Pameran tentang alam sekitar juga boleh diadakan untuk memberitahu kepada masyarakat tentang isu-isu alam sekitar. kesan-kesannya dan apa yang boleh dibuat untuk mengurangkan kadar pencemaran. Terdapat punca-punca lain yang menyebabkan pencemaran alam. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. Selain itu.kegiatan pembangunan dan penerokaan hutan telah mengganggu sistem ekologi bumi dan mengakibatkan hakisan tanah. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. seperti kegiatan pengangkutan yang mencemarkan udara dan air. sahabat alam dan sebagainya.

Pencemaran Bunyi : Teori. Kuala Lumpur. sudah tentu bumi akan di panjangkan usianya. 1999. 1984. 1976. Bandung. 2008. The Impact of Noise Pollution. 1996.bhd. ITB. Pencemaran Udara. 21 . TARSITO.al. (ed) Air Pollution.C.A. Pulau Pinang. Eddiplex Sdn. Mikamas. 1995. Dr. Livingstone : Churchill. Hamidi Abdul Aziz. Hugh L. New York : Pergamon Press. Mental Health and The Enviroment. Daryanto. In Stern. 1962.3-22. 1997. BIBLIOGRAFI Bugliarello. et. Pencemaran Udara dan Bunyi. Chambers L. Masalah Pencemaran. Classification and Extent of air pollution problems. p. Freeman. Ir Moestikahadi Soedomo. Alam sekitar yang bersih dan terlindung mencerminkan masyarakat yang harmonis dan sihat bagi menerajui pembangunan sains dan teknologi negara di masa akan datang. Jika semua pihak ini bekerjasama untuk menangani masalah pencemaran. Universiti Teknologi Malaysia. A.Pengguna memainkan peranan yang terpenting dalam menangani masalah pencemaran. Sumber. Perundangan dan Kawalan. Pencemaran Alam Sekitar. Mansor Ibrahim dan Mohd Asri Abu Bakar. Jasiman Ahmad. Johor. Jakarta. Universiti Sains Malaysia. 1996. Pencemaran Bunyi Bising. Siri Pencemar Alam. Jasman Ahmad dan Siti Razmah Idris.G.

dan Warner. Wark. Kuala Lumpur.K. Dewan Bahasa dan Pustaka. Reducing Noise in OECD Countries.gov. Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka. K. Paris. Zaini Ujang. (dilayari 14 Januari 2009). 1982. London : Construction Press.C. http://ms.Mulholland. A Report of The Ad-Hoc Group On Noise Abatement Policies.my/ms/content/puncapencemaran-air-sungai.F.wikipedia. Pengenalan Pencemaran Udara. Sham Sani.doe. Sources Of Water Pollution http://www.2009. _________.A. Edisi Kedua. 1981. Air Pollution : Its Origin and Control. _________. Wikipedia Bahasa Melayu. OECD (1975). Dewan Bahasa dan Pustaka. Noise Assesment and Control. New York : John Wiley and Sons. Kuala Lumpur. 2000. 2003.org/wiki/Pencemaran. 22 . 1981. 2008. Pembandaran Iklim Bandar dan Pencemaran Udara. (dilayari 7 Januari 2009).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->