P. 1
Pencemaran Air Bunyi Dan Udara

Pencemaran Air Bunyi Dan Udara

|Views: 6|Likes:
Published by Ting Ting Fiona
ssss
ssss

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Ting Ting Fiona on Feb 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/14/2013

pdf

text

original

INSTITUT PERGURUAN PERSEKUTUAN PULAU PINANG

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

TAJUK TUGASAN : PENCEMARAN AIR, BUNYI DAN UDARA

DISEDIAKAN OLEH : SITI MUSLIHA BINTI MUHAMMAD JEMILAH BINTI AWANG KECHIK 820226-07-5384 660909-02-5634

DI SEDIAKAN UNTUK :
EN. HJ. ANWAR BIN HJ SULAIMAN EN. ABD. RAHMAN BIN SULAIMAN

ISI KANDUNGAN
Bil. 1. Perkara Pencemaran Air, Udara dan Bunyi 1.0 Pengenalan 1.1 Definisi 2. Pencemaran Air 2.0 Pengenalan 2.1 Definisi 2.2 Punca 2.3 Kesan 3. Pencemaran Bunyi 3.0 Pengenalan 3.1 Definisi 3.2 Punca 3.3 Kesan 3.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi 4. Pencemaran Udara 4.0 Pengenalan 4.1 Definisi 4.2 Jenis Pencemaran Udara 4.3 Punca 4.4 Kesan 5. 6. Langkah Mengatasi Pencemaran Alam Sekitar Rumusan 13 13 15 15 16 17 19 8 9 9 10 12 4 5 5 7 2 3 Muka Surat

2

Berbagai isu dan masalah alam sekitar sering dihadapi oleh penduduk di terutamanya yang berkaitan dengan pencemaran air. 3 . UDARA DAN BUNYI 20 1. Sebagai sebuah Negara membangun. Tanpa melakukan pengawalan dan penyelesaian masalah pencemaran alam sekitar ia boleh mengakibatkan kemudaratan dari segi kesihatan dan menjejaskan kualiti kehidupan kita. Berlakunya pencemaran telah menyebabkan pelbagai masalah lain terutamanya masalah kesihatan dan ancaman terhadap manusia dan alam sekitar. udara dan kebisingan. disebalik keselesaan dan pembangunan tersebut timbulnya beberapa masalah sampingan yang boleh memudaratkan kehidupan masyarakat. Masalah pencemaran bukanlah suatu perkara yang baru di Malaysia. Pencemaran itu berlaku di segenap pelosok sama ada di Negara membangun apa lagi di Negara maju. Pembangunan pesat sektor ekonomi dan perindustrian serta kestabilan politik dan sosial telah memberikan taraf hidup yang selesa kepada rakyat dan menaikkan imej negara di kaca mata dunia. bunyi dan udara. banyak laporan menunjukkan betapa keadaan alam sekitar di seluruh dunia semakin parah tercemar. air dan kebisingan. air dan kebisingan adalah berkait rapat dengan pembangunan suatu jenis guna tanah.7. Bibliografi PENCEMARAN AIR.0 Pengenalan Arus pembangunan ke arah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju telah mencetuskan pelbagai situasi . Contohnya pembangunan industri berat yang berisiko tinggi berkemungkinan menjadi punca kepada pencemaran udara. Malaysia sedang mengalami proses pembangunan yang pesat. kemerosotan kualiti udara. Pada asasnya. Namun begitu. akan dibincangkan tentang salah satu isu alam sekitar yang berlaku di Negara kita iaitu pencemaran air. Krisis tersebut telah memberi kesan langsung yang negatif terhadap seluruh komponen mikro serta makro alam sekitar. Pada penghujung abad ke-20 ini. Di sini.

dan sistematik dicerobohi oleh unsurunsur yang bertentangan dengan sistem. moral. pencemaran adalah suatu perbuatan yang mencemarkan atau mengotorkan. Alam sekitar juga mencakupi keadaan internal atau dalaman khususnya kimia dan biologi yang menjadi teras kepada kehidupan setiap tumbuhan atau haiwan serta manusia. tabii dan nilai alam. bersih. alam sekitar ialah gabungan keadaan luaran atau eksternal yang mempengaruhi kehidupan setiap organisma. baik. Sikap manusia yang tidak beretika (melanggar prinsip) akhirnya menyebabkan berlakunya perubahan dan kerosakan dalam fenomena alam seperti yang disebutkan dalam Al Quran yang mulia: "Telah nyatalah berbagai-bagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. Definisi ini juga perlu dirujuk kepada kes-kes yang berlaku. kerana Allah hendak merasakan kepada mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk itu supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)" (Surah Al-Rum : 41) Pencemaran dan kerosakan ke atas sesuatu sistem ini perlu dihentikan segera menurut amaran yang terkandung dalam Al Quran yang mulia : 4 . Pengotoran alam atau perbuatan mencemarkan kebersihan alam sekeliling dengan sampah sarap.1.1 Definisi Menurut Zaini Ujang (2000). tatacara. Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (2003). Pencemaran mengikut definisi bermaksud: " merosakkan atau tidak bersih atau kotor”. Berlakunya pencemaran apabila sesuatu yang mulia. murni. Keadaan luaran tersebut merangkumi unsur-unsur dan hubungan bukan hidupan atau abiotik.

pengangkutan serta rekreasi. juga untuk pertanian. mencuci atau keperluan lainya.0 Pengenalan Air merupakan sumber yang penting bagi kehidupan manusia. Apabila kandungan berbagai zat mahupun mikroorganisme yang terdapat di dalam air melebihi tahap yang diperbolehkan. Manakala air berlumpur menunjukkan terdapat kandungan kelodakan atau mendapan yang tinggi menyebabkan ikan sukar bernafas. maka kualiti air akan terganggu sehingga tidak lagi boleh digunakan untuk kegunaan pelbagai keperluan samada untuk air minum. kita juga dapat melihat kadangkala air itu berbuih dan ini menunjukkan kemungkinan sabun dari rumah 5 . Air memang mutlak diperlukan dalam kehidupan manusia dan mahluk hidup lainnya. 3/4 bahagian bumi diliputi oleh air dan lebih 2/3 daripada berat badan manusia adalah air. pendingin dan janakuasa tenaga. seorang manusia menggunakan 1. Di dalam industri. dan berdoalah kepadaNya dengan rasa takut (tidak akan diterima) dan harapan (akan dimakbulkan). air digunakan antara lain sebagai bahan pengolah. Air merupakan pelarut yang baik tetapi selalu dicemar dengan kandungan berbagai zat terlarut mahupun zat tidak terlarut serta mengandungi mikroorganisme.000 liter air setahun sebagai minuman. Tanpa air dunia akan menjadi sebuah planet yang tidak bernyawa. Demikian juga dalam kehidupan kita sehari-hari. Selain itu. Air yang mempunyai lapisan berkilau pula memberi gambaran bahawa berlaku tumpahan minyak di permukaan air tersebut.Dan janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi setelah Allah memperbaikinya. Sebenarnya. Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik. air sangat diperlukan untuk berbagai kegiatan di dalam rumah tangga. mandi. Misalnya seperti air berwarna hijau mengambarkan terdapatnya tumbuhan kecil yang dinamakan rumpair yang tumbuh di dalamnya. warna dan bau air dapat memberitahu kita apa yang sedang berlaku terhadapnya. Air yang terganggu kualiti ini dikatakan sebagai air yang tercemar. Air merupakan sumber semulajadi kedua terpenting selepas oksigen. Tanpa air kehidupan tidak dapat berlangsung. Pada amnya.” (AI A'raaf: 56) PENCEMARAN AIR 2.

ikan dan hidupan akuatik serta tumbuh-tumbuhan air. Pencemaran ini lebih kepada bahan pencemar dari kilang. 2. biologi atau radioaktif iaitu mana-mana bahagian alam sekeliling yang melepaskan. perumahan dan pembukaan tanah baru menyebabkan banyak sungai yang 6 . Pengusaha kilang umpamanya. Masalah ini harus dipandang serius kerana sungai merupakan sumber air yang paling utama. Selain itu.1 Definisi Pencemaran Air Pencemaran air berlaku apabila perubahan berlaku dari segi kandungan. Pencemaran berlaku sama ada dari segi biologi. hidupan liar. kimia dan fizik (Jasiman Ahmad 1996). Kepesatan pembangunan industri. 2.membuang sisa kilang ke dalam sungai walaupun menyedari kesannya terhadap persekitaran. keselamatan dan kebajikan pihak awam atau kehidupan lain seperti burung. kekurangan pengetahuan juga menyebabkan pemilik industri tidak mengambil berat serta cuba mengelak piawaian keselamatan yang telah ditetapkan sama ada berhubung dengan keselamatan manusia atau kestabilan alam sekitar. keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan memberi kesan apabila digunakan.atau kilang yang mengalir ke dalamnya. Kita juga sering kali melihat air yang mengalir mempunyai lapisan kuning jingga atau kemerahan dan ini berkemungkinan disebabkan oleh pembuangan bahan pencemar oleh kilang ke dalam sungai. Pelbagai faktor atau punca berlakunya pencemaran air. Pencemaran air bukan hannya berlaku di sungai tetapi juga di laut dan ianya boleh berlaku secara sengaja atau tidak. haba.2 Punca Pencemaran Air Sikap tidak bertanggungjawab dan mementingkan keuntungan semata-mata telah membutakan hati dan perasaan manusia terhadap alam sekitar. mengeluarkan atau meletakkan buangan ini sehingga menjejaskan kegunaannya dan menyebabkan suatu keadaan merbahaya atau memudaratkan kesihatan. Menurut Wikipedia Bahasa Melayu pencemaran air adalah seperti kebocoran dan luahan bahan kimia ke dalam sumber air atau fenomenon eutrofikasi. berusaha menjimatkan kos dengan mengambil jalan mudah. Pencemaran air menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 didefinisikan sebagai apaapa perubahan langsung atau tidak langsung kepada sifat sifat fizikal.

Sesetengah bandar dan kampung mengepam pelbagai bahan buangan yang tidak dirawat dan kadang kala kilang juga membuang bahan beracun ke dalam sungai. Pembuangan ini dianggap mudah kerana tidak memerlukan kos pelupusan. Sikap individu itu sendiri menjadi salah satu punca berlakunya pencemaran air di negara kita.Kumuhan kilang .hilang keupayaan untuk memainkan peranan semula jadinya. Bahan-bahan ini boleh membunuh berbagai-bagai jenis hidupan air.kebanyakan kumuhan kilang seperti sisa toksid dibuang ke sungai atau laut. Sekiranya fenomena ini berterusan. Baja dan racun perosak kimia yang digunakan oleh petani juga akan dibawa oleh air hujan ke dalam sungai dan anak sungai. Pembuangan bahan-bahan buangan seperti sampah. 7 . tidak mustahil rangkaian sungai di seluruh negara turut tercemar . minyak dan najis sering kali dilakukan oleh sesetengah individu sehingga lupa tanggungjawab dan kepentingan menjaga alam sekitar. Sisa bahan buangan kilang seperti sisatosid yang dibuang ke dalam sungai oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Hakikatnya pelbagai punca berlakunya pencemaran adalah disebabkan oleh faktor masyarakat kita sendiri mahupun dari pihak-pihak tertentu yang tidak peka pada keadaan sekeliling dan hanya mementingkan diri sendiri tanpa mengambil kira sebab dan akibat yang akan berlaku akibat tindakan mereka itu. Hidupan air seperti ikan. Penerokaan juga membantu menyumbang ke arah pencemaran air. pembuangan sampah dan sisa toksid yang dicemarkan. Kesan pencemaran air ini juga memberi kesan yang banyak kepada organisma laut di perairan cetek kesan daripada tumpahan minyak ke laut. Dimana antara kesan yang dianggap kronik akaibat pencemaran air yang berlaku adalah anomalia.3 Kesan Pencemaran Air Pencemaran air yang berlaku memberi kesan bukan sahaja akan dialami oleh manusia bahkan turut memberi kesan kepada hidupan yang lain. udang atau ketam akan mati dengan tumpahan minyak. Apabila tumpahan minyak berlaku dengan banyak berhampiran persisiran pantai ia akan membentuk lapisan minyak yang boleh mengancam hidupan laut serta burung. serta kurang daya ketahanan badan akibat penggunaan sumber air tersebut. iaitu pembesaran tubuh dan tingkahlaku yang tidak normal.Penerokaan tanah untuk dijadikan kawasan pertanian juga menyebabkan hakisan tanah berlaku dan ini seterusnya akan mengakibatkan mendakan berlaku. Selain dari itu pencemaran toksid yang masuk ke dalam air akan menyebabkan simptom kebas-kebas. kabur penglihatan dan 8 . Kesan kepada manusia adalah terhadap kesihatan mereka sendiri. Ini adalah kerana penerokaan yang dijalankan sudah pasti menyebabkan hakisan tanah berlaku dan seterusnya tanah runtuh akan masuk ke dalam sungai lalu mendakan berlaku. Mendakan ini bukan sahaja akan mencetekkan lagi paras air sungai tetapi akan mengakibatkan berlakunya banjir. sakit kepala. siput. Tumpuhan tersebut juga turut menjejaskan tumbesaran dan kesuburan plankton. 2. Mendakan ini akan mencetekkan sungai dan air sungai menjadi keruh.

Pada masa kini. Oleh yang demikian. pencemaran bunyi ini biasanya tidak mendapat perhatian khusus seperti pencemaran air dan udara kerana mungkin disebabkan sifat tidak boleh dilihat serta kehadiran yang biasanya akan lenyap dalam suatu jangka masa yang singkat.petuturan yang tidak betul. ekosistem dan penghuni alam. bunyi juga boleh dianggap sebagai suatu pencemaran kerana ia menyebabkan gangguan. aktiviti manusia seharian dan perkembangan teknologi telah menyebabkan paras bunyi menjadi semakin tinggi berbanding zaman dahulu.0 Pengenalan Pencemaran bunyi adalah salah satu daripada pencemaran alam. Misalnya ada orang yang cepat melenting jika mendengar bunyi motor yang bising tetapi ada orang yang masih boleh bertahan ke suatu tahap yang lebih tinggi. Sebagai contoh. Walau bagaimanapun. menurut Hamidi Abdul Aziz (2008). Seperti juga pencemaran air dan udara. Jika pencemaran alam sekitar yang lain memberi impak kepada ekologi. Gangguan yang berlaku juga bergantung kepada persepsi individu masing-masing sama ada boleh bertoleransi atau tidak. pencemaran bunyi memberi kesan langsung kepada manusia. bilangan kenderaan di jalan raya telah semakin meningkat. pencemaran bunyi pada masa ini telah mula diberi perhatian serius lebih-lebih lagi apabila bunyi dikaitkan dengan kesihatan manusia. Keadaan kesihatan yang 9 . Sesetengahnya berakhir dengan kelumpuhan dan ada yang menemui maut. PENCEMARAN BUNYI 3. Bunyi bising bukanlah sesuatu perkara asing kepada kita. bilangan penduduk yang bertambah menyebabkan aktiviti-aktiviti sosial boleh menghasilkan bunyi bising serta penciptaan kapal terbang dan jet merupakan antara beberapa contoh pertambahan bunyi di persekitaran. Kebisingan yang berlaku berbeza antara satu sumber dengan sumber yang lain.

tidur dan sebagainya. Menurut Bugliarello (1976) dan Freeman (1984). Selain itu. industri dan pembinaan serta kebisingan dari manusia. perhatian kurang diberikan kepada bunyi bising berbanding pencemaran lain kerana beberapa faktor antaranya adalah bunyi bising merupakan suatu masalah setempat.1 Definisi Pencemaran Bunyi Terdapat banyak istilah bising menurut Hamidi (2008).dimaksudkan antaranya adalah kerosakan pendengaran pekerja di persekitaran yang bising juga telah memungkinkan standard bunyi diperkenalkan. Walau bagaimanapun. Keadaan ini terjadi mungkin disebabkan pencemaran bunyi bising merupakan suatu pencemaran yang tidak meninggalkan sisa kepada alam sekitar. air dan bahan pepejal yang lain seperti kayu. dalam perbincangan mengenai pencemaran didapati pencemaran bunyi bising merupakan pencemaran yang seringkali dilupakan atau diabaikan berbanding dengan pencemaran lain seperti air dan udara. Contohnya seperti gangguan percakapan. berehat. istilah paling mudah bagi bunyi bising adalah bunyi yang tidak dikehendaki dan boleh diertikan juga sebagai sebarang bunyi yang boleh memberi gangguan psikologi dan kesan sosial kepada seseorang atau kumpulan. Bunyi ini boleh tersebar melalui medium udara. Menurut OECD (1975). Keadaan ini menyebabkan masyarakat kurang sedar akan bahaya pencemaran bising dan seterusnya kurang memberikan perhatian terhadapnya. Ia juga terjadi tanpa mengira batasan politik atau sosial. Dimana ia berlaku di kawasan yang berhampiran dengan sumber bising sahaja. 10 . rekreasi. Ini adalah kerana bunyi bising telah mengganggu kualiti kehidupan. faktor kesukaran untuk mengenalpasti kesankesan kerosakan segera akibat terdedah kepada bunyi bising dalam keadaan normal. kerja. 3.2 Punca Bunyi Bising Sumber utama pencemaran bunyi bising boleh dibahagikan kepada tiga sumber iaitu kebisingan pengangkutan. tidak terdapat seorang pun pada hari ini yang boleh terlepas dari pencemaran bunyi bising. besi dan sebagainya. Ia tidak dipindahkan dalam jarak yang jauh sama ada melalui udara mahu pun melalui air. 3.

nisbah laluan lori. Kebisingan ini biasanya dihasilkan oleh penggunaan jentera dalam proses pembinaan. Kesan 11 . kapal terbang dan keretapi. kecerunan dan persimpangan jalan dan keadaan cuaca. Kebisingan kapal terbang amat ketara bagi komuniti yang tinggal berhampiran dengan lapangan terbang.3 Kesan Pencemaran Bunyi Apabila kita membincangkan tentang kebisingan. Masalah kebisingan dari sumber keretapi lebih ketara di kawasan tertentu sahaja. Penanaman cerucuk biasanya mengeluarkan bunyi yang kuat kerana hentakan besi cerucuk dan enjin mesin hentakan. namun untuk projek besar ia akan memakan masa yang lama. Paras tekanan bising industri adalah sukar ditentukan disebabkan saiz dan bentuk pelbagai industri di samping mempunyai gelombang pelbagai sumber kebisingan. secara tidak langsung kesan-kesan kebisingan juga perlu dibincangkan kerana kedua-duanya mempunyai kaitan yang rapat. kelajuan kenderaan.Kebisingan yang berpunca daripada pengangkutan boleh dibahagikan kepada tiga punca utama iaitu lalulintas. Kebisingan kapal terbang bergantung kepada jenisnya. kuasa enjin dan keadaan operasi di lapangan terbang. Kebisingan pembinaan juga dihasilkan oleh mesin pembancuh simen. trak pengangkut dan janakuasa yang digunakan. misalnya di kawasan luar bandar yang biasanya terdapat landasan keretapi yang melaluinya. Kebisingan daripada aktiviti harian manusia dan suara manusia juga menyebabkan berlakunya pencemaran bunyi. Kebisingan ini amat ketara di kawasan-kawasan perumahan berkepadatan tinggi. Kebisingan daripada operasi industri adalah daripada mesin dan peralatannya. Kebisingan ini termasuklah berpunca daripada radio. Secara umumnya terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kebisingan lalu lintas antaranya adalah permukaan jalan dan jenis jalan. televisyen dan sebagainya serta daripada binatang peliharaan seperti anjing. Lalu lintas merupakan punca utama pencemaran kebisingan komuniti di bandar-bandar utama. Kebisingan dikenal pasti meninggalkan kesan negatif kepada kesihatan manusia. 3. Punca utama kebisingan adalah daripada roda dan landasan keretapi. Operasi pembinaan pula bersifat sementara.

gangguan dalam habiliti pula termasuklah perasaan terganggu. Selain itu. kesan ke atas penurunan nilai harta tanah mungkin lebih dipengaruhi oleh faktor kemanusiaan sendiri. Kesan gangguan bising kepada nilai harta benda boleh menjatuhkan nilai harta benda yang terletak berhampiran puncanya. Bunyi bising boleh mengganggu komunikasi misalnya percakapan secara langsung atau melalui telefon. Penyebab utama kepada kejatuhan nilai harta benda biasanya adalah berpunca daripada bunyi bising kenderaan. Misalnya perletakan harta tanah di suatu lokasi yang dianggap istimewa seperti berhampiran dengan pusat bandar atau kawasan yang mempunyai kemudahan awam mungkin dianggap dapat mengatasi kerugian yang dialami akibat kebisingan. Manakala kesan kepada ekonomi pula ialah dari segi nilai harta benda. Kesan yang nyata adalah seperti pekak dan pengurangan keupayaan pendengaran. percakapan atau kerja-kerja rutin yang memerlukan kepantasan yang berterusan amat mudah dipengaruhi oleh bunyi bising dan seterusnya mengakibatkan terjadinya banyak kesilapan. kesihatan dan habitaliti. Oleh itu 12 .kebisingan boleh dibahagikan kepada dua iaitu kesan biologikal dan psikologi serta kesan ke atas ekonomi. Walau bagaimanapun. Walaupun bunyi bising mempengaruhi jiwa seseorang. Kerja-kerja yang memerlukan daya kreativiti. waktu pembelajaran serta waktu rehat seseorang. Bunyi bising selalu dikatakan sebagai suatu tekanan dalam kehidupan moden dan kemungkinan terjadinya sakit jiwa akibat bunyi bising tidak diabaikan. Kebisingan juga boleh memberi kesan kepada tahap kecekapan dalam melaksanakan pekerjaan. usus kejang dan kerosakan buah pinggang. 1981) menyatakan bahawa bunyi bising boleh mengganggu pertumbuhan kanak-kanak misalnya kulit menjadi pucat. Kesan biologikal dan psikologi boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama iaitu gangguan komunikasi dan pendidikan. tetapi kesan ini hanya berkait dengan nilai tapak kediaman. Rosen (dalam Mulholland. televisyen. gangguan tidur dan pekerjaan. Kebisingan yang melampau juga boleh mengakibatkan kesan negatif kepada pendengaran. Kebisingan juga boleh mengganggu kenikmatan mendengar radio. selaput lendir menjadi kering. tetapi adalah sukar untuk kita meramalkan sifat dan tahap kesannya kerana setiap individu mempunyai sifat dan tahap penerimaan yang berbeza.

Ertinya zon pencemaran bunyi hanya berlaku di kawasan itu sahaja sementara itu mewajibkan pengusaha kilang menyediakan alat penghadang bunyi kepada pekerja yang sentiasa berada di kawasan bunyi bising.nilainya tidak akan turun walaupun terdapatnya kebisingan kerana keutamaan yang lebih tinggi diberikan kepada faktor kemudahan awam. Penggunaan jentera canggih juga lebih mempercepatkan proses pembinaan terutamanya alat menanam cerucuk dan mengerudi. Bunyi empat buah kereta dan ruang jalanraya dan tempat letak kereta bagi empat buah kereta telah diisi oleh sebuah kereta.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi Usaha pengawalan bunyi adalah sukar kerana bunyi memberi makna dan berkaitan dengan kehidupan. 3. mengurangkan kos dan mengurangkan pencemaran bunyi. Masyarakat boleh membantu pengurangan kadar bunyi bising walaupun tidak secara keseluruhannya dengan memperlahankan bunyi radio. muzik karaoke dan bunyi motorsikal yang telah diubah suai. Kerajaan diharapkan dapat mewujudkan lebih banyak lagi kawasan dan taman industri yang jauh dari kediaman. Cara ini juga sangat digalakkan oleh kerajaan dan rakyat harus menyokong dan mempraktikan saranan itu. Bunyi yang kerterlaluan seperti dari kilang-kilang pula mendatangkan kesan tidak baik dan dalam masa yang sama negara menuntut pembangunan yang menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat. Penggunaan alat dan jentera canggih dalam pembinaan mengurangkan kadar bunyi bising berbanding jentera lama. 13 . Projek kawasan perumahan berfasa yang memakan masa dan berhampiran dengan penduduk yang sedia ada amatlah perlu menggunakan jentera canggih walaupun iannya dilihat melibatkan kos yang besar. Perkongsian kereta merupakan strategi serampang ”tiga” mata iaitu mengurangkan kesesakan lalulintas.

kualiti udara telah mengalami perubahan. kempen anti sumbang mahram dan kempen anti dadah.Malaysia kerap menganjurkan kempen-kempen kesedaran contohnya kempen berbudi bahasa. namun dengan meningkatnya pembangunan Bandar-bandar dan pusat industri. Udara yang dulunya segar. cecair atau zarah yang terkandung di udara sehingga berlakunya perubahan dan menjejaskan kehidupan atau 14 . Kempen kesedaran berkenaan anti pencemaran bunyi juga sangat wajar dianjurkan oleh Kementerian Sains. kini telah kering dan kotor. Perubahan ini berlaku adalah disebabkan kemasukkan bahan pencemar ke dalam udara. Pencemaran Udara 4.0 Pengenalan Udara merupakan faKtor yang penting dalam kehidupan. PENCEMARAN UDARA 4.1 Definsi Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh didefinasikan sebagai terdapatnya gas. Teknologi dan Alam Sekitar. Masyarakat terutama golongan sasar perlu diingatkan tentang nilai ”sepasang telinga”.

asma. sulfur dioksida. loji serta pembakaran bahan api fosil secara domestik di kawasan bandar dan industri. 1962). stesen penjana kuasa. letusan gunung berapi. tumbuh-tumbuhan dan haiwan. tumbuh-tumbuhan atau bahan lain (Chambers. nitrogen dioksida yang dikeluarkan 15 . barah. Namun demikian. Menurut Wark dan Warner (1901). kekejangan dan anemia. Habuk. Bahan-bahan tersebut terampai di udara dan memberi kesan negatif kepada manusia. Biasanya pencemaran udara dikaitkan dengan pelepasan asap atau bahan-bahan cemar lain daripada ekzos kenderaan. khususnya yang terhasil menerusi kegiatan manusia. Ini sebabkan bahan-bahan ini akan masuk ke tubuh manusia melalui pernafasan dan berupaya menyekat pengaliran oksigen ke dalam salur-salur darah. haiwan. Pencemaran udara dikatakan berlaku apabila sesuatu bahan ataupun kumpulan bahanbahan dimasukkan ke udara sehinggakan ia dapat mempengaruhi manusia. tiupan wap air oleh ombak dan sebagainya. tumbuhan atau haiwan atau harta benda yang akan menganggu suasana kehidupan yang tenteram. Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarah yang mengandungi toksik atau radioaktif dalam atmosfera. kabus. Pencemaran udara juga boleh terjadi secara tabii menerusi penyerakan habuk atau debu akibat tiupan angina. kilang. pencemaran udara menurut Wikipedia Bahasa Melayu iaitu pelepasan bahan kimia berbahaya ke dalam atmosfera. Banyak lagi definisi yang boleh diberikan tentang pencemaran udara ini. pencemaran udara sebagai kehadiran satu atau lebih bahan cemar atau gabungannya di dalam atmosfera dalam kuantiti tertentu pada suatu jangka waktu yang boleh berkecenderungan menyebabkan mudarat kepada kehidupan manusia. Selain itu.bahan-bahan lain. bahan cemar udara juga boleh terhasil menerusi kegiatan di kawasan pedalaman seperti penyemburan racun makhluk perosak. Ini boleh menimbulkan pelbagai penyakit seperti penyakit kekejangangan. perlombongan yang menghasilkan habuk ataupun amalan pertanian seperti pendebungaan dan penyemburan baja. klorofluorokarbon (CFC). asap. Contoh bahan pencemar termasuk karbon monoksida. wap atau bahan-bahan lain yang boleh menghalang penglihatan mata merupakan pelbagai bentuk pencemaran udara.

pencemaran boleh berasal dari sumber-sumber semula jadi seperti gunung berapi.oleh kenderaan dan kilang industri. Masyarakat juga menyumbang kepada punca pencemaran berlaku akibat daripada aktiviti 16 . 4. 4. sisasisa makanan dan sebagainya juga menjadi punca kepada pencemaran. Dalam keadaan tertentu. Bahan-bahan sisa bandaran seperti sampah sarap. penghasilan bahan pencemar oleh kilang. sulfur monoksida dan wap air akan menghasilkan asid sulfurik. Tindakbalas antara pencemar primer dengan gas-gas terampai di atmosfera akan menghasilkan peroksidasetil nitrat (PAN). Pencemaran udara primer adalah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada proses pembakaran yang tidak lengkap. Selain itu pembakaran hutan yang berleluasa juga akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. pembakaran di tempat pelupusan dan pembakaran terbuka di bandar.3 Punca Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh berpunca daripada pelepasan asap kenderaan. pembakaran hutan ataupun ribut debu.2 Jenis Pencemaran Udara Pencemaran udara terbahagi kepada dua bahagian iaitu pencemaran udara primer dan pencemaran udara sekunder. kawasan industri dan penggunaan dapur arang atau kayu. Pencemaran udara sekunder pula adalah tindakbalas sulfur dioksida yang bergabung dan membentuk gas-gas yang tidak diperlukan oleh benda hidup. Sulfur dioksida memerlukan gas seperti karbon monoksida dan sulfur monoksida untuk membentuk gas yang lain. Kebanyakan pencemaran udara primer ini dilepaskan melalui ekzos kenderaan. Sebagai contoh gabungan sulfur dioksida. Proses ini menyebabkan zarah-zarah yang halus terampai di udara dan memberi kesan sampingan kepada kesihatan kita. Seperti yang kita dapat lihat kejadian jerebu yang berlaku tidak lama dulu. Tetapi pada keseluruhannya sumbangan dari sumber-sumber semula jadi ini adalah kecil jika dibandingkan dengan bahan-bahan pencemaran yang dikeluar atau digalakkan dari manusia sendiri.

4. Di negara kita misalnya penggunaan kereta masa kini telah bertambah dengan begitu pesat berbanding tahun 1950an dan 1960an dahulu. 17 .membakar sampah. pencemaran bunyi.4 Kesan Pencemaran Udara Akibat daripada pencemaran alam sekitar. Pengeluaran gas monoksida iaitu sejenis gas beracun yang boleh membunuh sekiranya terkumpul dalam kawasan yang tertutup . kerosakan alam dan hidupan semulajadi. kesihatan manusia turut terjejas . merokok dan sebagainya lagi. Sejenis lagi unsur yang boleh terhasil melalui penggunaan kenderaan bermotor ialah plumbum iaitu sejenis bahan kimia yang sangat beracun dan boleh menyebabkan kerosakan otak terutamanya di kalangan kanakkanak. Malangnya kecanggihan teknologi pembuatan kenderaan bermotor telah menimbulkan banyak masalah misalnya pencemaran udara. ada juga segelintir masyarakat yang masih memasak menggunakan arang atau kayu.

Selain itu. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. Dengan adanya teknologi moden. Dengan adanya 18 . sisa pepejal seperti surat khabar lama. penapis udara telah dicipta dan dipasang pada ekzos kenderaan dan cerobong asap kilang-kilang perindustrian. tanpa teknologi moden. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. Selain itu. Ini dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam atmosfera yang bahaya kepada kesihatan manusia. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. bahan-bahan buangan industri pertanian boleh diubah kepada bahan-bahan yang berguna dan kurang bahaya. Berikut merupakan beberapa langkah yang boleh diambil oleh semua pihak dalam menangani isu alam sekitar yang semakin berleluasa di negara kita. kertas. Hampas pertanian seperti hampas kelapa sawit boleh digunakan untuk menghasilkan metana. Penyelidikan ke atas minyak kelapa sawit sebagai pengganti bahan api fosil adalah satu usaha yang menggalakkan pengurangan pencemaran alam sekitar. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. sampah sarap boleh dijadikan bahan api untuk menghasilkan tenaga elektrik. dengan adanya teknologi moden. Sebagai contoh. kain. penggunaan teknologi moden untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. Pertama. majalah lama. Sebagai contohnya. Penggunaan petrol tanpa plumbum juga merupakan satu hasil daripada penggunaan teknologi moden.LANGKAH MENGATASI PENCEMARAN ALAM SEKITAR Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran.

Alam Sekitar dan Biologi Persekitaran. ia adalah sesuatu yang sihat dan amat digalakkan. Selain itu. Pendidikan alam sekitar kepada masyarakat umum pula disampaikan melalui media massa. Pada hari ini media massa memainkan peranan yang penting dalam membentuk cara pemikiran semua pengguna. dengan adanya pendedahan media massa tentang isu pencemaran. Televisyen juga ada membuat pendedahan ini contoh TV3 dan TV7 tetapi adalah terlalu sedikit ditekankan keutamaanya. mengadakan kempen melindungi alam sekitar. khususnya dalam mata pelajaran sains seperti Biologi. masyarakat umum akan berhati-hati dalam menanggani masalah pencemaran. Antara kempen-kempen yang melindungi alam sekitar ialah kempen 19 . Ketiga. Keempat. Dengan adanya kesedaran pada seseorang individu. televisyen dan radio. Untuk membentuk rakyat yang bertanggungjawab kepada alam sekitar. melalui penerapan Ilmu Pendidikan Alam dalam Kurikulum. Oleh itu. Sebab-sebab pendidikan alam sekitar ini perlu ialah kerana ia dapat membentuk sikap positif diri terhadap alam sekitar. dia akan sedar tentang betapa pentingnya kualiti alam sekitar yang tinggi dikekalkan. Kedua. media massa yang paling banyak membuat pendedahan tentang isu pencemaran ialah majalah dan surat khabar. Antara media massa yang memainkan peranan yang penting ialah surat khabar. terdapat juga agensi kerajaan dan swasta yang mengadakan kempen dan ceramah. Seterusnya adalah pada peringkat menengah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). mereka perlulah mempunyai kesedaran.teknologi moden jentera-jentera dan mesin-mesin dapat diubahsuaikan menjadi kurang mencemarkan alam sekitar. Untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat. Setakat ini. Peringkat ketiga dan terakhir ialah pengajian tinggi melalui kursus Sains. Tanggungjawab untuk menjamin sebuah negara yang bersih bukan sahaja dipikul oleh kerajaan tetapi patut dipikul oleh semua pihak. Ini kerana mereka sudah tahu apa masalah yang mungkin akan timbul akibat sesuatu perbuatan yang tidak bertanggungjawab yang mencemarkan alam sekitar. peranan yang dimainkan oleh pihak Media Massa. majalah. Pendidikan alam sekitar mula diperkenalkan secara formal pada peringkat rendah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) dalam mata pelajaran Alam dan Manusia. cara yang terbaik ialah melalui pendidikan. Dengan menyertai sesuatu kempen untuk melindungi alam sekitar.

seperti kegiatan pengangkutan yang mencemarkan udara dan air. sebab-sebab pencemaran. Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. KESIMPULAN Malaysia sememangnya sebuah negara yang berkembang pesat serta maju dalam pelbagai bidang. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. ramai yang tidak menyedari bahawa ia juga membawa kesan sampingan terhadap alam sekitar. Menjaga kesejahteraan alam sekitar supaya tidak tercemar bermakna menghormati keperluan kita untuk mendapatkan udara dan bekalan air yang bersih. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. Kempenkempen ini dapat memberi kesan yang mendalam terhadap peserta-pesertanya. kempen kitar semula. Kita sudah tentulah merasa jijik dan tidak selesa jika rumah kita berada dalam keadaan berasap. Kegiatan-kegiatan perusahan atau perkilangan asap-asap menyebabkan pencemaran udara dan pembuangan toksik menyebabkan pencemaran air. Pameran sebegini boleh meningkatkan kesedaran dan mengajar masyarakat untuk melindungi alam sekitar. kegiatan perladangan dan sebagainya. Pameran tentang alam sekitar juga boleh diadakan untuk memberitahu kepada masyarakat tentang isu-isu alam sekitar. kesan-kesannya dan apa yang boleh dibuat untuk mengurangkan kadar pencemaran. 20 . Konsep ini harus diperkembangkan dengan menganggapkan bumi ini sebagai rumah kita.cintailah sungai kita. sahabat alam dan sebagainya. Namun dalam kepesatan pertumbuhannya itu. Perasaan hormat harus diberikan kepada semua bentuk hidupan dan persekitaran yang menjadi jiran tetangga kita.kegiatan pembangunan dan penerokaan hutan telah mengganggu sistem ekologi bumi dan mengakibatkan hakisan tanah. Bumi adalah satu-satunya planet yang membolehkan kita dan hidupan lainnya hidup bebas. kotor dan busuk. Selain itu. Terdapat punca-punca lain yang menyebabkan pencemaran alam. Perasaan hormat terhadap hidupan lain bermakna menghormati diri kita sendiri. Segala tindakan manusia mempunyai kesan yang mendalam terhadap alam sekitar.

Freeman. sudah tentu bumi akan di panjangkan usianya. Livingstone : Churchill. et. ITB. Pencemaran Bunyi : Teori. Pencemaran Udara dan Bunyi. Jakarta. Mikamas. Universiti Sains Malaysia. Perundangan dan Kawalan. 1996. 1984. 21 . Jasiman Ahmad. BIBLIOGRAFI Bugliarello. Pulau Pinang. Universiti Teknologi Malaysia. p.al. 1996. 1995. Dr. Pencemaran Alam Sekitar. 1962. 2008. Daryanto. 1976. Eddiplex Sdn. Jasman Ahmad dan Siti Razmah Idris. Hamidi Abdul Aziz. Jika semua pihak ini bekerjasama untuk menangani masalah pencemaran. Bandung. A. Ir Moestikahadi Soedomo. Chambers L. Mansor Ibrahim dan Mohd Asri Abu Bakar. Kuala Lumpur. 1999. TARSITO. Siri Pencemar Alam. (ed) Air Pollution. New York : Pergamon Press.C. Classification and Extent of air pollution problems.G. Masalah Pencemaran. The Impact of Noise Pollution.A. Mental Health and The Enviroment.3-22. Pencemaran Udara. Sumber.Pengguna memainkan peranan yang terpenting dalam menangani masalah pencemaran. Pencemaran Bunyi Bising. 1997.bhd. Johor. In Stern. Alam sekitar yang bersih dan terlindung mencerminkan masyarakat yang harmonis dan sihat bagi menerajui pembangunan sains dan teknologi negara di masa akan datang. Hugh L.

(dilayari 14 Januari 2009). Sham Sani. Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka. 2003. A Report of The Ad-Hoc Group On Noise Abatement Policies. Sources Of Water Pollution http://www. Noise Assesment and Control. 22 .gov. dan Warner.K. 1982. London : Construction Press. http://ms. Pembandaran Iklim Bandar dan Pencemaran Udara. Zaini Ujang. Wikipedia Bahasa Melayu. K.org/wiki/Pencemaran. OECD (1975).wikipedia. Paris. _________.Mulholland.F. 1981. (dilayari 7 Januari 2009). New York : John Wiley and Sons.my/ms/content/puncapencemaran-air-sungai.A. Dewan Bahasa dan Pustaka. 2008. Kuala Lumpur. Reducing Noise in OECD Countries. Wark. 2000. _________. Dewan Bahasa dan Pustaka. Pengenalan Pencemaran Udara. Edisi Kedua. Kuala Lumpur.doe. 1981. Air Pollution : Its Origin and Control.C.2009.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->