INSTITUT PERGURUAN PERSEKUTUAN PULAU PINANG

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

TAJUK TUGASAN : PENCEMARAN AIR, BUNYI DAN UDARA

DISEDIAKAN OLEH : SITI MUSLIHA BINTI MUHAMMAD JEMILAH BINTI AWANG KECHIK 820226-07-5384 660909-02-5634

DI SEDIAKAN UNTUK :
EN. HJ. ANWAR BIN HJ SULAIMAN EN. ABD. RAHMAN BIN SULAIMAN

ISI KANDUNGAN
Bil. 1. Perkara Pencemaran Air, Udara dan Bunyi 1.0 Pengenalan 1.1 Definisi 2. Pencemaran Air 2.0 Pengenalan 2.1 Definisi 2.2 Punca 2.3 Kesan 3. Pencemaran Bunyi 3.0 Pengenalan 3.1 Definisi 3.2 Punca 3.3 Kesan 3.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi 4. Pencemaran Udara 4.0 Pengenalan 4.1 Definisi 4.2 Jenis Pencemaran Udara 4.3 Punca 4.4 Kesan 5. 6. Langkah Mengatasi Pencemaran Alam Sekitar Rumusan 13 13 15 15 16 17 19 8 9 9 10 12 4 5 5 7 2 3 Muka Surat

2

udara dan kebisingan. akan dibincangkan tentang salah satu isu alam sekitar yang berlaku di Negara kita iaitu pencemaran air. banyak laporan menunjukkan betapa keadaan alam sekitar di seluruh dunia semakin parah tercemar. Pembangunan pesat sektor ekonomi dan perindustrian serta kestabilan politik dan sosial telah memberikan taraf hidup yang selesa kepada rakyat dan menaikkan imej negara di kaca mata dunia. UDARA DAN BUNYI 20 1. Pencemaran itu berlaku di segenap pelosok sama ada di Negara membangun apa lagi di Negara maju. Pada penghujung abad ke-20 ini. Malaysia sedang mengalami proses pembangunan yang pesat. Namun begitu. Masalah pencemaran bukanlah suatu perkara yang baru di Malaysia. Berbagai isu dan masalah alam sekitar sering dihadapi oleh penduduk di terutamanya yang berkaitan dengan pencemaran air.0 Pengenalan Arus pembangunan ke arah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju telah mencetuskan pelbagai situasi . disebalik keselesaan dan pembangunan tersebut timbulnya beberapa masalah sampingan yang boleh memudaratkan kehidupan masyarakat. Bibliografi PENCEMARAN AIR. kemerosotan kualiti udara. air dan kebisingan adalah berkait rapat dengan pembangunan suatu jenis guna tanah. Berlakunya pencemaran telah menyebabkan pelbagai masalah lain terutamanya masalah kesihatan dan ancaman terhadap manusia dan alam sekitar. bunyi dan udara. Krisis tersebut telah memberi kesan langsung yang negatif terhadap seluruh komponen mikro serta makro alam sekitar. Pada asasnya. Tanpa melakukan pengawalan dan penyelesaian masalah pencemaran alam sekitar ia boleh mengakibatkan kemudaratan dari segi kesihatan dan menjejaskan kualiti kehidupan kita. Di sini. Contohnya pembangunan industri berat yang berisiko tinggi berkemungkinan menjadi punca kepada pencemaran udara. 3 .7. air dan kebisingan. Sebagai sebuah Negara membangun.

1 Definisi Menurut Zaini Ujang (2000). murni. bersih. Alam sekitar juga mencakupi keadaan internal atau dalaman khususnya kimia dan biologi yang menjadi teras kepada kehidupan setiap tumbuhan atau haiwan serta manusia. Definisi ini juga perlu dirujuk kepada kes-kes yang berlaku. tatacara. Pencemaran mengikut definisi bermaksud: " merosakkan atau tidak bersih atau kotor”. tabii dan nilai alam. Berlakunya pencemaran apabila sesuatu yang mulia.1. baik. Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (2003). dan sistematik dicerobohi oleh unsurunsur yang bertentangan dengan sistem. alam sekitar ialah gabungan keadaan luaran atau eksternal yang mempengaruhi kehidupan setiap organisma. moral. pencemaran adalah suatu perbuatan yang mencemarkan atau mengotorkan. Keadaan luaran tersebut merangkumi unsur-unsur dan hubungan bukan hidupan atau abiotik. Sikap manusia yang tidak beretika (melanggar prinsip) akhirnya menyebabkan berlakunya perubahan dan kerosakan dalam fenomena alam seperti yang disebutkan dalam Al Quran yang mulia: "Telah nyatalah berbagai-bagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. Pengotoran alam atau perbuatan mencemarkan kebersihan alam sekeliling dengan sampah sarap. kerana Allah hendak merasakan kepada mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk itu supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)" (Surah Al-Rum : 41) Pencemaran dan kerosakan ke atas sesuatu sistem ini perlu dihentikan segera menurut amaran yang terkandung dalam Al Quran yang mulia : 4 .

mandi. kita juga dapat melihat kadangkala air itu berbuih dan ini menunjukkan kemungkinan sabun dari rumah 5 . Pada amnya. Apabila kandungan berbagai zat mahupun mikroorganisme yang terdapat di dalam air melebihi tahap yang diperbolehkan. Air yang mempunyai lapisan berkilau pula memberi gambaran bahawa berlaku tumpahan minyak di permukaan air tersebut. warna dan bau air dapat memberitahu kita apa yang sedang berlaku terhadapnya. juga untuk pertanian. pendingin dan janakuasa tenaga. Selain itu. Tanpa air dunia akan menjadi sebuah planet yang tidak bernyawa.000 liter air setahun sebagai minuman. air sangat diperlukan untuk berbagai kegiatan di dalam rumah tangga. mencuci atau keperluan lainya. Air memang mutlak diperlukan dalam kehidupan manusia dan mahluk hidup lainnya.0 Pengenalan Air merupakan sumber yang penting bagi kehidupan manusia. air digunakan antara lain sebagai bahan pengolah. Demikian juga dalam kehidupan kita sehari-hari. seorang manusia menggunakan 1. pengangkutan serta rekreasi. Di dalam industri. Sebenarnya.” (AI A'raaf: 56) PENCEMARAN AIR 2. Air merupakan sumber semulajadi kedua terpenting selepas oksigen. Misalnya seperti air berwarna hijau mengambarkan terdapatnya tumbuhan kecil yang dinamakan rumpair yang tumbuh di dalamnya. Manakala air berlumpur menunjukkan terdapat kandungan kelodakan atau mendapan yang tinggi menyebabkan ikan sukar bernafas.Dan janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi setelah Allah memperbaikinya. maka kualiti air akan terganggu sehingga tidak lagi boleh digunakan untuk kegunaan pelbagai keperluan samada untuk air minum. Air merupakan pelarut yang baik tetapi selalu dicemar dengan kandungan berbagai zat terlarut mahupun zat tidak terlarut serta mengandungi mikroorganisme. dan berdoalah kepadaNya dengan rasa takut (tidak akan diterima) dan harapan (akan dimakbulkan). 3/4 bahagian bumi diliputi oleh air dan lebih 2/3 daripada berat badan manusia adalah air. Air yang terganggu kualiti ini dikatakan sebagai air yang tercemar. Tanpa air kehidupan tidak dapat berlangsung. Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik.

haba. Selain itu. Pencemaran ini lebih kepada bahan pencemar dari kilang. Menurut Wikipedia Bahasa Melayu pencemaran air adalah seperti kebocoran dan luahan bahan kimia ke dalam sumber air atau fenomenon eutrofikasi.1 Definisi Pencemaran Air Pencemaran air berlaku apabila perubahan berlaku dari segi kandungan. keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan memberi kesan apabila digunakan. Kepesatan pembangunan industri. keselamatan dan kebajikan pihak awam atau kehidupan lain seperti burung. kimia dan fizik (Jasiman Ahmad 1996). Pencemaran berlaku sama ada dari segi biologi. 2. perumahan dan pembukaan tanah baru menyebabkan banyak sungai yang 6 . Pencemaran air menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 didefinisikan sebagai apaapa perubahan langsung atau tidak langsung kepada sifat sifat fizikal. 2.membuang sisa kilang ke dalam sungai walaupun menyedari kesannya terhadap persekitaran. Kita juga sering kali melihat air yang mengalir mempunyai lapisan kuning jingga atau kemerahan dan ini berkemungkinan disebabkan oleh pembuangan bahan pencemar oleh kilang ke dalam sungai. kekurangan pengetahuan juga menyebabkan pemilik industri tidak mengambil berat serta cuba mengelak piawaian keselamatan yang telah ditetapkan sama ada berhubung dengan keselamatan manusia atau kestabilan alam sekitar.2 Punca Pencemaran Air Sikap tidak bertanggungjawab dan mementingkan keuntungan semata-mata telah membutakan hati dan perasaan manusia terhadap alam sekitar. biologi atau radioaktif iaitu mana-mana bahagian alam sekeliling yang melepaskan. hidupan liar. berusaha menjimatkan kos dengan mengambil jalan mudah. mengeluarkan atau meletakkan buangan ini sehingga menjejaskan kegunaannya dan menyebabkan suatu keadaan merbahaya atau memudaratkan kesihatan.atau kilang yang mengalir ke dalamnya. Pengusaha kilang umpamanya. Pelbagai faktor atau punca berlakunya pencemaran air. Masalah ini harus dipandang serius kerana sungai merupakan sumber air yang paling utama. Pencemaran air bukan hannya berlaku di sungai tetapi juga di laut dan ianya boleh berlaku secara sengaja atau tidak. ikan dan hidupan akuatik serta tumbuh-tumbuhan air.

minyak dan najis sering kali dilakukan oleh sesetengah individu sehingga lupa tanggungjawab dan kepentingan menjaga alam sekitar. 7 . Pembuangan ini dianggap mudah kerana tidak memerlukan kos pelupusan. Sekiranya fenomena ini berterusan.kebanyakan kumuhan kilang seperti sisa toksid dibuang ke sungai atau laut. Baja dan racun perosak kimia yang digunakan oleh petani juga akan dibawa oleh air hujan ke dalam sungai dan anak sungai. tidak mustahil rangkaian sungai di seluruh negara turut tercemar . Pembuangan bahan-bahan buangan seperti sampah. Sisa bahan buangan kilang seperti sisatosid yang dibuang ke dalam sungai oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.hilang keupayaan untuk memainkan peranan semula jadinya.Kumuhan kilang . Sikap individu itu sendiri menjadi salah satu punca berlakunya pencemaran air di negara kita. Sesetengah bandar dan kampung mengepam pelbagai bahan buangan yang tidak dirawat dan kadang kala kilang juga membuang bahan beracun ke dalam sungai. Bahan-bahan ini boleh membunuh berbagai-bagai jenis hidupan air.

2. pembuangan sampah dan sisa toksid yang dicemarkan. siput. sakit kepala. Tumpuhan tersebut juga turut menjejaskan tumbesaran dan kesuburan plankton. Kesan kepada manusia adalah terhadap kesihatan mereka sendiri. Selain dari itu pencemaran toksid yang masuk ke dalam air akan menyebabkan simptom kebas-kebas. iaitu pembesaran tubuh dan tingkahlaku yang tidak normal. serta kurang daya ketahanan badan akibat penggunaan sumber air tersebut. udang atau ketam akan mati dengan tumpahan minyak.3 Kesan Pencemaran Air Pencemaran air yang berlaku memberi kesan bukan sahaja akan dialami oleh manusia bahkan turut memberi kesan kepada hidupan yang lain. Hakikatnya pelbagai punca berlakunya pencemaran adalah disebabkan oleh faktor masyarakat kita sendiri mahupun dari pihak-pihak tertentu yang tidak peka pada keadaan sekeliling dan hanya mementingkan diri sendiri tanpa mengambil kira sebab dan akibat yang akan berlaku akibat tindakan mereka itu. Mendakan ini bukan sahaja akan mencetekkan lagi paras air sungai tetapi akan mengakibatkan berlakunya banjir. Ini adalah kerana penerokaan yang dijalankan sudah pasti menyebabkan hakisan tanah berlaku dan seterusnya tanah runtuh akan masuk ke dalam sungai lalu mendakan berlaku. Mendakan ini akan mencetekkan sungai dan air sungai menjadi keruh. Hidupan air seperti ikan. Kesan pencemaran air ini juga memberi kesan yang banyak kepada organisma laut di perairan cetek kesan daripada tumpahan minyak ke laut.Penerokaan tanah untuk dijadikan kawasan pertanian juga menyebabkan hakisan tanah berlaku dan ini seterusnya akan mengakibatkan mendakan berlaku. Dimana antara kesan yang dianggap kronik akaibat pencemaran air yang berlaku adalah anomalia. kabur penglihatan dan 8 . Penerokaan juga membantu menyumbang ke arah pencemaran air. Apabila tumpahan minyak berlaku dengan banyak berhampiran persisiran pantai ia akan membentuk lapisan minyak yang boleh mengancam hidupan laut serta burung.

0 Pengenalan Pencemaran bunyi adalah salah satu daripada pencemaran alam. Bunyi bising bukanlah sesuatu perkara asing kepada kita. menurut Hamidi Abdul Aziz (2008). Misalnya ada orang yang cepat melenting jika mendengar bunyi motor yang bising tetapi ada orang yang masih boleh bertahan ke suatu tahap yang lebih tinggi. Oleh yang demikian. Sebagai contoh. Sesetengahnya berakhir dengan kelumpuhan dan ada yang menemui maut. Gangguan yang berlaku juga bergantung kepada persepsi individu masing-masing sama ada boleh bertoleransi atau tidak. bilangan penduduk yang bertambah menyebabkan aktiviti-aktiviti sosial boleh menghasilkan bunyi bising serta penciptaan kapal terbang dan jet merupakan antara beberapa contoh pertambahan bunyi di persekitaran. pencemaran bunyi pada masa ini telah mula diberi perhatian serius lebih-lebih lagi apabila bunyi dikaitkan dengan kesihatan manusia. PENCEMARAN BUNYI 3. pencemaran bunyi memberi kesan langsung kepada manusia. Pada masa kini. Jika pencemaran alam sekitar yang lain memberi impak kepada ekologi.petuturan yang tidak betul. Seperti juga pencemaran air dan udara. Keadaan kesihatan yang 9 . Walau bagaimanapun. Kebisingan yang berlaku berbeza antara satu sumber dengan sumber yang lain. pencemaran bunyi ini biasanya tidak mendapat perhatian khusus seperti pencemaran air dan udara kerana mungkin disebabkan sifat tidak boleh dilihat serta kehadiran yang biasanya akan lenyap dalam suatu jangka masa yang singkat. bilangan kenderaan di jalan raya telah semakin meningkat. ekosistem dan penghuni alam. aktiviti manusia seharian dan perkembangan teknologi telah menyebabkan paras bunyi menjadi semakin tinggi berbanding zaman dahulu. bunyi juga boleh dianggap sebagai suatu pencemaran kerana ia menyebabkan gangguan.

Ini adalah kerana bunyi bising telah mengganggu kualiti kehidupan. industri dan pembinaan serta kebisingan dari manusia. perhatian kurang diberikan kepada bunyi bising berbanding pencemaran lain kerana beberapa faktor antaranya adalah bunyi bising merupakan suatu masalah setempat. Keadaan ini menyebabkan masyarakat kurang sedar akan bahaya pencemaran bising dan seterusnya kurang memberikan perhatian terhadapnya. dalam perbincangan mengenai pencemaran didapati pencemaran bunyi bising merupakan pencemaran yang seringkali dilupakan atau diabaikan berbanding dengan pencemaran lain seperti air dan udara. Menurut OECD (1975). istilah paling mudah bagi bunyi bising adalah bunyi yang tidak dikehendaki dan boleh diertikan juga sebagai sebarang bunyi yang boleh memberi gangguan psikologi dan kesan sosial kepada seseorang atau kumpulan. berehat. Selain itu. tidur dan sebagainya. air dan bahan pepejal yang lain seperti kayu. faktor kesukaran untuk mengenalpasti kesankesan kerosakan segera akibat terdedah kepada bunyi bising dalam keadaan normal. Ia tidak dipindahkan dalam jarak yang jauh sama ada melalui udara mahu pun melalui air. 3. rekreasi. Dimana ia berlaku di kawasan yang berhampiran dengan sumber bising sahaja. Contohnya seperti gangguan percakapan. Bunyi ini boleh tersebar melalui medium udara. Ia juga terjadi tanpa mengira batasan politik atau sosial.2 Punca Bunyi Bising Sumber utama pencemaran bunyi bising boleh dibahagikan kepada tiga sumber iaitu kebisingan pengangkutan.1 Definisi Pencemaran Bunyi Terdapat banyak istilah bising menurut Hamidi (2008).dimaksudkan antaranya adalah kerosakan pendengaran pekerja di persekitaran yang bising juga telah memungkinkan standard bunyi diperkenalkan. Keadaan ini terjadi mungkin disebabkan pencemaran bunyi bising merupakan suatu pencemaran yang tidak meninggalkan sisa kepada alam sekitar. Walau bagaimanapun. Menurut Bugliarello (1976) dan Freeman (1984). besi dan sebagainya. tidak terdapat seorang pun pada hari ini yang boleh terlepas dari pencemaran bunyi bising. 3. 10 . kerja.

Kebisingan ini termasuklah berpunca daripada radio. nisbah laluan lori. kuasa enjin dan keadaan operasi di lapangan terbang. secara tidak langsung kesan-kesan kebisingan juga perlu dibincangkan kerana kedua-duanya mempunyai kaitan yang rapat. Kebisingan dikenal pasti meninggalkan kesan negatif kepada kesihatan manusia. Paras tekanan bising industri adalah sukar ditentukan disebabkan saiz dan bentuk pelbagai industri di samping mempunyai gelombang pelbagai sumber kebisingan.Kebisingan yang berpunca daripada pengangkutan boleh dibahagikan kepada tiga punca utama iaitu lalulintas. Masalah kebisingan dari sumber keretapi lebih ketara di kawasan tertentu sahaja. Kebisingan kapal terbang bergantung kepada jenisnya. trak pengangkut dan janakuasa yang digunakan. kapal terbang dan keretapi.3 Kesan Pencemaran Bunyi Apabila kita membincangkan tentang kebisingan. Penanaman cerucuk biasanya mengeluarkan bunyi yang kuat kerana hentakan besi cerucuk dan enjin mesin hentakan. Operasi pembinaan pula bersifat sementara. namun untuk projek besar ia akan memakan masa yang lama. Kebisingan ini biasanya dihasilkan oleh penggunaan jentera dalam proses pembinaan. Kesan 11 . Kebisingan kapal terbang amat ketara bagi komuniti yang tinggal berhampiran dengan lapangan terbang. televisyen dan sebagainya serta daripada binatang peliharaan seperti anjing. Kebisingan pembinaan juga dihasilkan oleh mesin pembancuh simen. Lalu lintas merupakan punca utama pencemaran kebisingan komuniti di bandar-bandar utama. kecerunan dan persimpangan jalan dan keadaan cuaca. 3. Kebisingan ini amat ketara di kawasan-kawasan perumahan berkepadatan tinggi. kelajuan kenderaan. Kebisingan daripada operasi industri adalah daripada mesin dan peralatannya. Kebisingan daripada aktiviti harian manusia dan suara manusia juga menyebabkan berlakunya pencemaran bunyi. Punca utama kebisingan adalah daripada roda dan landasan keretapi. misalnya di kawasan luar bandar yang biasanya terdapat landasan keretapi yang melaluinya. Secara umumnya terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kebisingan lalu lintas antaranya adalah permukaan jalan dan jenis jalan.

Manakala kesan kepada ekonomi pula ialah dari segi nilai harta benda. Kesan biologikal dan psikologi boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama iaitu gangguan komunikasi dan pendidikan. 1981) menyatakan bahawa bunyi bising boleh mengganggu pertumbuhan kanak-kanak misalnya kulit menjadi pucat. percakapan atau kerja-kerja rutin yang memerlukan kepantasan yang berterusan amat mudah dipengaruhi oleh bunyi bising dan seterusnya mengakibatkan terjadinya banyak kesilapan.kebisingan boleh dibahagikan kepada dua iaitu kesan biologikal dan psikologi serta kesan ke atas ekonomi. usus kejang dan kerosakan buah pinggang. Misalnya perletakan harta tanah di suatu lokasi yang dianggap istimewa seperti berhampiran dengan pusat bandar atau kawasan yang mempunyai kemudahan awam mungkin dianggap dapat mengatasi kerugian yang dialami akibat kebisingan. Bunyi bising selalu dikatakan sebagai suatu tekanan dalam kehidupan moden dan kemungkinan terjadinya sakit jiwa akibat bunyi bising tidak diabaikan. televisyen. Kesan yang nyata adalah seperti pekak dan pengurangan keupayaan pendengaran. Walau bagaimanapun. kesihatan dan habitaliti. Kebisingan juga boleh memberi kesan kepada tahap kecekapan dalam melaksanakan pekerjaan. Oleh itu 12 . Walaupun bunyi bising mempengaruhi jiwa seseorang. kesan ke atas penurunan nilai harta tanah mungkin lebih dipengaruhi oleh faktor kemanusiaan sendiri. Penyebab utama kepada kejatuhan nilai harta benda biasanya adalah berpunca daripada bunyi bising kenderaan. gangguan dalam habiliti pula termasuklah perasaan terganggu. Rosen (dalam Mulholland. Bunyi bising boleh mengganggu komunikasi misalnya percakapan secara langsung atau melalui telefon. tetapi kesan ini hanya berkait dengan nilai tapak kediaman. Kerja-kerja yang memerlukan daya kreativiti. waktu pembelajaran serta waktu rehat seseorang. Selain itu. tetapi adalah sukar untuk kita meramalkan sifat dan tahap kesannya kerana setiap individu mempunyai sifat dan tahap penerimaan yang berbeza. Kebisingan juga boleh mengganggu kenikmatan mendengar radio. Kebisingan yang melampau juga boleh mengakibatkan kesan negatif kepada pendengaran. selaput lendir menjadi kering. Kesan gangguan bising kepada nilai harta benda boleh menjatuhkan nilai harta benda yang terletak berhampiran puncanya. gangguan tidur dan pekerjaan.

13 .4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi Usaha pengawalan bunyi adalah sukar kerana bunyi memberi makna dan berkaitan dengan kehidupan. Bunyi empat buah kereta dan ruang jalanraya dan tempat letak kereta bagi empat buah kereta telah diisi oleh sebuah kereta. Perkongsian kereta merupakan strategi serampang ”tiga” mata iaitu mengurangkan kesesakan lalulintas. Penggunaan alat dan jentera canggih dalam pembinaan mengurangkan kadar bunyi bising berbanding jentera lama. muzik karaoke dan bunyi motorsikal yang telah diubah suai. Projek kawasan perumahan berfasa yang memakan masa dan berhampiran dengan penduduk yang sedia ada amatlah perlu menggunakan jentera canggih walaupun iannya dilihat melibatkan kos yang besar. Kerajaan diharapkan dapat mewujudkan lebih banyak lagi kawasan dan taman industri yang jauh dari kediaman. Cara ini juga sangat digalakkan oleh kerajaan dan rakyat harus menyokong dan mempraktikan saranan itu. 3. Masyarakat boleh membantu pengurangan kadar bunyi bising walaupun tidak secara keseluruhannya dengan memperlahankan bunyi radio.nilainya tidak akan turun walaupun terdapatnya kebisingan kerana keutamaan yang lebih tinggi diberikan kepada faktor kemudahan awam. Ertinya zon pencemaran bunyi hanya berlaku di kawasan itu sahaja sementara itu mewajibkan pengusaha kilang menyediakan alat penghadang bunyi kepada pekerja yang sentiasa berada di kawasan bunyi bising. Penggunaan jentera canggih juga lebih mempercepatkan proses pembinaan terutamanya alat menanam cerucuk dan mengerudi. mengurangkan kos dan mengurangkan pencemaran bunyi. Bunyi yang kerterlaluan seperti dari kilang-kilang pula mendatangkan kesan tidak baik dan dalam masa yang sama negara menuntut pembangunan yang menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat.

0 Pengenalan Udara merupakan faKtor yang penting dalam kehidupan. kini telah kering dan kotor. Teknologi dan Alam Sekitar. Perubahan ini berlaku adalah disebabkan kemasukkan bahan pencemar ke dalam udara. PENCEMARAN UDARA 4. namun dengan meningkatnya pembangunan Bandar-bandar dan pusat industri. kempen anti sumbang mahram dan kempen anti dadah.Malaysia kerap menganjurkan kempen-kempen kesedaran contohnya kempen berbudi bahasa. Masyarakat terutama golongan sasar perlu diingatkan tentang nilai ”sepasang telinga”. kualiti udara telah mengalami perubahan. Pencemaran Udara 4. Kempen kesedaran berkenaan anti pencemaran bunyi juga sangat wajar dianjurkan oleh Kementerian Sains.1 Definsi Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh didefinasikan sebagai terdapatnya gas. cecair atau zarah yang terkandung di udara sehingga berlakunya perubahan dan menjejaskan kehidupan atau 14 . Udara yang dulunya segar.

asma. Namun demikian. Biasanya pencemaran udara dikaitkan dengan pelepasan asap atau bahan-bahan cemar lain daripada ekzos kenderaan. loji serta pembakaran bahan api fosil secara domestik di kawasan bandar dan industri. Pencemaran udara dikatakan berlaku apabila sesuatu bahan ataupun kumpulan bahanbahan dimasukkan ke udara sehinggakan ia dapat mempengaruhi manusia. Banyak lagi definisi yang boleh diberikan tentang pencemaran udara ini. tiupan wap air oleh ombak dan sebagainya. kekejangan dan anemia. tumbuh-tumbuhan atau bahan lain (Chambers.bahan-bahan lain. Habuk. Pencemaran udara juga boleh terjadi secara tabii menerusi penyerakan habuk atau debu akibat tiupan angina. nitrogen dioksida yang dikeluarkan 15 . barah. Menurut Wark dan Warner (1901). stesen penjana kuasa. khususnya yang terhasil menerusi kegiatan manusia. asap. bahan cemar udara juga boleh terhasil menerusi kegiatan di kawasan pedalaman seperti penyemburan racun makhluk perosak. 1962). sulfur dioksida. kilang. pencemaran udara menurut Wikipedia Bahasa Melayu iaitu pelepasan bahan kimia berbahaya ke dalam atmosfera. tumbuh-tumbuhan dan haiwan. wap atau bahan-bahan lain yang boleh menghalang penglihatan mata merupakan pelbagai bentuk pencemaran udara. klorofluorokarbon (CFC). kabus. haiwan. Ini sebabkan bahan-bahan ini akan masuk ke tubuh manusia melalui pernafasan dan berupaya menyekat pengaliran oksigen ke dalam salur-salur darah. Bahan-bahan tersebut terampai di udara dan memberi kesan negatif kepada manusia. Ini boleh menimbulkan pelbagai penyakit seperti penyakit kekejangangan. Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarah yang mengandungi toksik atau radioaktif dalam atmosfera. pencemaran udara sebagai kehadiran satu atau lebih bahan cemar atau gabungannya di dalam atmosfera dalam kuantiti tertentu pada suatu jangka waktu yang boleh berkecenderungan menyebabkan mudarat kepada kehidupan manusia. letusan gunung berapi. Contoh bahan pencemar termasuk karbon monoksida. perlombongan yang menghasilkan habuk ataupun amalan pertanian seperti pendebungaan dan penyemburan baja. tumbuhan atau haiwan atau harta benda yang akan menganggu suasana kehidupan yang tenteram. Selain itu.

Kebanyakan pencemaran udara primer ini dilepaskan melalui ekzos kenderaan. Tetapi pada keseluruhannya sumbangan dari sumber-sumber semula jadi ini adalah kecil jika dibandingkan dengan bahan-bahan pencemaran yang dikeluar atau digalakkan dari manusia sendiri. 4.3 Punca Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh berpunca daripada pelepasan asap kenderaan. Seperti yang kita dapat lihat kejadian jerebu yang berlaku tidak lama dulu. sulfur monoksida dan wap air akan menghasilkan asid sulfurik. Sebagai contoh gabungan sulfur dioksida. Pencemaran udara sekunder pula adalah tindakbalas sulfur dioksida yang bergabung dan membentuk gas-gas yang tidak diperlukan oleh benda hidup. Selain itu pembakaran hutan yang berleluasa juga akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. Pencemaran udara primer adalah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada proses pembakaran yang tidak lengkap. Dalam keadaan tertentu. Masyarakat juga menyumbang kepada punca pencemaran berlaku akibat daripada aktiviti 16 . kawasan industri dan penggunaan dapur arang atau kayu. penghasilan bahan pencemar oleh kilang. Bahan-bahan sisa bandaran seperti sampah sarap. Sulfur dioksida memerlukan gas seperti karbon monoksida dan sulfur monoksida untuk membentuk gas yang lain. 4.2 Jenis Pencemaran Udara Pencemaran udara terbahagi kepada dua bahagian iaitu pencemaran udara primer dan pencemaran udara sekunder. pembakaran di tempat pelupusan dan pembakaran terbuka di bandar. sisasisa makanan dan sebagainya juga menjadi punca kepada pencemaran. Tindakbalas antara pencemar primer dengan gas-gas terampai di atmosfera akan menghasilkan peroksidasetil nitrat (PAN). pembakaran hutan ataupun ribut debu.oleh kenderaan dan kilang industri. Proses ini menyebabkan zarah-zarah yang halus terampai di udara dan memberi kesan sampingan kepada kesihatan kita. pencemaran boleh berasal dari sumber-sumber semula jadi seperti gunung berapi.

Pengeluaran gas monoksida iaitu sejenis gas beracun yang boleh membunuh sekiranya terkumpul dalam kawasan yang tertutup . Malangnya kecanggihan teknologi pembuatan kenderaan bermotor telah menimbulkan banyak masalah misalnya pencemaran udara. kesihatan manusia turut terjejas .4 Kesan Pencemaran Udara Akibat daripada pencemaran alam sekitar. Sejenis lagi unsur yang boleh terhasil melalui penggunaan kenderaan bermotor ialah plumbum iaitu sejenis bahan kimia yang sangat beracun dan boleh menyebabkan kerosakan otak terutamanya di kalangan kanakkanak. 17 . 4. kerosakan alam dan hidupan semulajadi. ada juga segelintir masyarakat yang masih memasak menggunakan arang atau kayu.membakar sampah. merokok dan sebagainya lagi. Di negara kita misalnya penggunaan kereta masa kini telah bertambah dengan begitu pesat berbanding tahun 1950an dan 1960an dahulu. pencemaran bunyi.

sisa pepejal seperti surat khabar lama. dengan adanya teknologi moden. bahan-bahan buangan industri pertanian boleh diubah kepada bahan-bahan yang berguna dan kurang bahaya. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. Dengan adanya 18 . Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja.LANGKAH MENGATASI PENCEMARAN ALAM SEKITAR Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. Ini dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam atmosfera yang bahaya kepada kesihatan manusia. Penggunaan petrol tanpa plumbum juga merupakan satu hasil daripada penggunaan teknologi moden. Sebagai contohnya. Sebagai contoh. majalah lama. kertas. Hampas pertanian seperti hampas kelapa sawit boleh digunakan untuk menghasilkan metana. Selain itu. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. penapis udara telah dicipta dan dipasang pada ekzos kenderaan dan cerobong asap kilang-kilang perindustrian. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. Berikut merupakan beberapa langkah yang boleh diambil oleh semua pihak dalam menangani isu alam sekitar yang semakin berleluasa di negara kita. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. Pertama. penggunaan teknologi moden untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. kain. tanpa teknologi moden. Penyelidikan ke atas minyak kelapa sawit sebagai pengganti bahan api fosil adalah satu usaha yang menggalakkan pengurangan pencemaran alam sekitar. Selain itu. sampah sarap boleh dijadikan bahan api untuk menghasilkan tenaga elektrik. Dengan adanya teknologi moden.

Antara media massa yang memainkan peranan yang penting ialah surat khabar. Ketiga. majalah. mengadakan kempen melindungi alam sekitar. Pendidikan alam sekitar kepada masyarakat umum pula disampaikan melalui media massa. Selain itu. dengan adanya pendedahan media massa tentang isu pencemaran. mereka perlulah mempunyai kesedaran. Dengan menyertai sesuatu kempen untuk melindungi alam sekitar. peranan yang dimainkan oleh pihak Media Massa. Alam Sekitar dan Biologi Persekitaran. Dengan adanya kesedaran pada seseorang individu. Untuk membentuk rakyat yang bertanggungjawab kepada alam sekitar. Setakat ini. Antara kempen-kempen yang melindungi alam sekitar ialah kempen 19 . Peringkat ketiga dan terakhir ialah pengajian tinggi melalui kursus Sains. Televisyen juga ada membuat pendedahan ini contoh TV3 dan TV7 tetapi adalah terlalu sedikit ditekankan keutamaanya. khususnya dalam mata pelajaran sains seperti Biologi. Ini kerana mereka sudah tahu apa masalah yang mungkin akan timbul akibat sesuatu perbuatan yang tidak bertanggungjawab yang mencemarkan alam sekitar. Oleh itu. televisyen dan radio.teknologi moden jentera-jentera dan mesin-mesin dapat diubahsuaikan menjadi kurang mencemarkan alam sekitar. Pada hari ini media massa memainkan peranan yang penting dalam membentuk cara pemikiran semua pengguna. Keempat. Kedua. Pendidikan alam sekitar mula diperkenalkan secara formal pada peringkat rendah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) dalam mata pelajaran Alam dan Manusia. Tanggungjawab untuk menjamin sebuah negara yang bersih bukan sahaja dipikul oleh kerajaan tetapi patut dipikul oleh semua pihak. ia adalah sesuatu yang sihat dan amat digalakkan. terdapat juga agensi kerajaan dan swasta yang mengadakan kempen dan ceramah. dia akan sedar tentang betapa pentingnya kualiti alam sekitar yang tinggi dikekalkan. Seterusnya adalah pada peringkat menengah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). Untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat. Sebab-sebab pendidikan alam sekitar ini perlu ialah kerana ia dapat membentuk sikap positif diri terhadap alam sekitar. melalui penerapan Ilmu Pendidikan Alam dalam Kurikulum. cara yang terbaik ialah melalui pendidikan. media massa yang paling banyak membuat pendedahan tentang isu pencemaran ialah majalah dan surat khabar. masyarakat umum akan berhati-hati dalam menanggani masalah pencemaran.

Pameran tentang alam sekitar juga boleh diadakan untuk memberitahu kepada masyarakat tentang isu-isu alam sekitar. 20 . Selain itu. kempen kitar semula. ramai yang tidak menyedari bahawa ia juga membawa kesan sampingan terhadap alam sekitar. Menjaga kesejahteraan alam sekitar supaya tidak tercemar bermakna menghormati keperluan kita untuk mendapatkan udara dan bekalan air yang bersih. sebab-sebab pencemaran. Segala tindakan manusia mempunyai kesan yang mendalam terhadap alam sekitar. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. sahabat alam dan sebagainya. Kita sudah tentulah merasa jijik dan tidak selesa jika rumah kita berada dalam keadaan berasap. Kegiatan-kegiatan perusahan atau perkilangan asap-asap menyebabkan pencemaran udara dan pembuangan toksik menyebabkan pencemaran air. Kempenkempen ini dapat memberi kesan yang mendalam terhadap peserta-pesertanya. Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. Perasaan hormat terhadap hidupan lain bermakna menghormati diri kita sendiri. kotor dan busuk. kegiatan perladangan dan sebagainya.cintailah sungai kita.kegiatan pembangunan dan penerokaan hutan telah mengganggu sistem ekologi bumi dan mengakibatkan hakisan tanah. seperti kegiatan pengangkutan yang mencemarkan udara dan air. Terdapat punca-punca lain yang menyebabkan pencemaran alam. Bumi adalah satu-satunya planet yang membolehkan kita dan hidupan lainnya hidup bebas. Pameran sebegini boleh meningkatkan kesedaran dan mengajar masyarakat untuk melindungi alam sekitar. Konsep ini harus diperkembangkan dengan menganggapkan bumi ini sebagai rumah kita. Namun dalam kepesatan pertumbuhannya itu. kesan-kesannya dan apa yang boleh dibuat untuk mengurangkan kadar pencemaran. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. Perasaan hormat harus diberikan kepada semua bentuk hidupan dan persekitaran yang menjadi jiran tetangga kita. KESIMPULAN Malaysia sememangnya sebuah negara yang berkembang pesat serta maju dalam pelbagai bidang.

Mental Health and The Enviroment. Eddiplex Sdn. Pencemaran Udara. The Impact of Noise Pollution. Jasman Ahmad dan Siti Razmah Idris. Livingstone : Churchill. Freeman. Jakarta. Dr. 1976. p. Universiti Sains Malaysia. Pencemaran Udara dan Bunyi. Hugh L. Pencemaran Bunyi Bising. sudah tentu bumi akan di panjangkan usianya. Pulau Pinang. Pencemaran Bunyi : Teori.C.G. Sumber. 1984. (ed) Air Pollution.al. 1996. In Stern. TARSITO. ITB. et. Bandung. Johor. Classification and Extent of air pollution problems. Alam sekitar yang bersih dan terlindung mencerminkan masyarakat yang harmonis dan sihat bagi menerajui pembangunan sains dan teknologi negara di masa akan datang. 2008.Pengguna memainkan peranan yang terpenting dalam menangani masalah pencemaran. A. 21 .A.bhd. Perundangan dan Kawalan. Hamidi Abdul Aziz. 1996. Mikamas. Mansor Ibrahim dan Mohd Asri Abu Bakar. Masalah Pencemaran.3-22. 1997. 1962. Universiti Teknologi Malaysia. Pencemaran Alam Sekitar. New York : Pergamon Press. 1999. Jika semua pihak ini bekerjasama untuk menangani masalah pencemaran. Kuala Lumpur. Daryanto. Ir Moestikahadi Soedomo. Jasiman Ahmad. 1995. Siri Pencemar Alam. BIBLIOGRAFI Bugliarello. Chambers L.

dan Warner. (dilayari 14 Januari 2009). Kuala Lumpur. 2003. Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka. 2000. http://ms. Sham Sani.A. 1981. Wark. 22 . A Report of The Ad-Hoc Group On Noise Abatement Policies.wikipedia. Zaini Ujang. OECD (1975). 2008. Dewan Bahasa dan Pustaka. Reducing Noise in OECD Countries.gov. London : Construction Press. (dilayari 7 Januari 2009).F. _________. Wikipedia Bahasa Melayu. Paris. New York : John Wiley and Sons. Dewan Bahasa dan Pustaka. Air Pollution : Its Origin and Control.doe.org/wiki/Pencemaran. Kuala Lumpur. 1982. K. 1981.my/ms/content/puncapencemaran-air-sungai.Mulholland. Pengenalan Pencemaran Udara.2009.C.K. Noise Assesment and Control. Pembandaran Iklim Bandar dan Pencemaran Udara. Edisi Kedua. Sources Of Water Pollution http://www. _________.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful