INSTITUT PERGURUAN PERSEKUTUAN PULAU PINANG

PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

TAJUK TUGASAN : PENCEMARAN AIR, BUNYI DAN UDARA

DISEDIAKAN OLEH : SITI MUSLIHA BINTI MUHAMMAD JEMILAH BINTI AWANG KECHIK 820226-07-5384 660909-02-5634

DI SEDIAKAN UNTUK :
EN. HJ. ANWAR BIN HJ SULAIMAN EN. ABD. RAHMAN BIN SULAIMAN

ISI KANDUNGAN
Bil. 1. Perkara Pencemaran Air, Udara dan Bunyi 1.0 Pengenalan 1.1 Definisi 2. Pencemaran Air 2.0 Pengenalan 2.1 Definisi 2.2 Punca 2.3 Kesan 3. Pencemaran Bunyi 3.0 Pengenalan 3.1 Definisi 3.2 Punca 3.3 Kesan 3.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi 4. Pencemaran Udara 4.0 Pengenalan 4.1 Definisi 4.2 Jenis Pencemaran Udara 4.3 Punca 4.4 Kesan 5. 6. Langkah Mengatasi Pencemaran Alam Sekitar Rumusan 13 13 15 15 16 17 19 8 9 9 10 12 4 5 5 7 2 3 Muka Surat

2

udara dan kebisingan. disebalik keselesaan dan pembangunan tersebut timbulnya beberapa masalah sampingan yang boleh memudaratkan kehidupan masyarakat. 3 . Sebagai sebuah Negara membangun. Malaysia sedang mengalami proses pembangunan yang pesat. air dan kebisingan. UDARA DAN BUNYI 20 1. Pencemaran itu berlaku di segenap pelosok sama ada di Negara membangun apa lagi di Negara maju. bunyi dan udara. Masalah pencemaran bukanlah suatu perkara yang baru di Malaysia. air dan kebisingan adalah berkait rapat dengan pembangunan suatu jenis guna tanah. Pembangunan pesat sektor ekonomi dan perindustrian serta kestabilan politik dan sosial telah memberikan taraf hidup yang selesa kepada rakyat dan menaikkan imej negara di kaca mata dunia. kemerosotan kualiti udara. Pada penghujung abad ke-20 ini. Di sini. Tanpa melakukan pengawalan dan penyelesaian masalah pencemaran alam sekitar ia boleh mengakibatkan kemudaratan dari segi kesihatan dan menjejaskan kualiti kehidupan kita. Berlakunya pencemaran telah menyebabkan pelbagai masalah lain terutamanya masalah kesihatan dan ancaman terhadap manusia dan alam sekitar.7. Namun begitu. akan dibincangkan tentang salah satu isu alam sekitar yang berlaku di Negara kita iaitu pencemaran air. Krisis tersebut telah memberi kesan langsung yang negatif terhadap seluruh komponen mikro serta makro alam sekitar. banyak laporan menunjukkan betapa keadaan alam sekitar di seluruh dunia semakin parah tercemar. Pada asasnya. Bibliografi PENCEMARAN AIR. Contohnya pembangunan industri berat yang berisiko tinggi berkemungkinan menjadi punca kepada pencemaran udara. Berbagai isu dan masalah alam sekitar sering dihadapi oleh penduduk di terutamanya yang berkaitan dengan pencemaran air.0 Pengenalan Arus pembangunan ke arah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju telah mencetuskan pelbagai situasi .

kerana Allah hendak merasakan kepada mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk itu supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)" (Surah Al-Rum : 41) Pencemaran dan kerosakan ke atas sesuatu sistem ini perlu dihentikan segera menurut amaran yang terkandung dalam Al Quran yang mulia : 4 .1 Definisi Menurut Zaini Ujang (2000). Keadaan luaran tersebut merangkumi unsur-unsur dan hubungan bukan hidupan atau abiotik. moral. tabii dan nilai alam. Pengotoran alam atau perbuatan mencemarkan kebersihan alam sekeliling dengan sampah sarap. murni. Berlakunya pencemaran apabila sesuatu yang mulia. pencemaran adalah suatu perbuatan yang mencemarkan atau mengotorkan. tatacara. Alam sekitar juga mencakupi keadaan internal atau dalaman khususnya kimia dan biologi yang menjadi teras kepada kehidupan setiap tumbuhan atau haiwan serta manusia. baik.1. Pencemaran mengikut definisi bermaksud: " merosakkan atau tidak bersih atau kotor”. Sikap manusia yang tidak beretika (melanggar prinsip) akhirnya menyebabkan berlakunya perubahan dan kerosakan dalam fenomena alam seperti yang disebutkan dalam Al Quran yang mulia: "Telah nyatalah berbagai-bagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia. Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (2003). Definisi ini juga perlu dirujuk kepada kes-kes yang berlaku. dan sistematik dicerobohi oleh unsurunsur yang bertentangan dengan sistem. alam sekitar ialah gabungan keadaan luaran atau eksternal yang mempengaruhi kehidupan setiap organisma. bersih.

Tanpa air dunia akan menjadi sebuah planet yang tidak bernyawa. Manakala air berlumpur menunjukkan terdapat kandungan kelodakan atau mendapan yang tinggi menyebabkan ikan sukar bernafas. Di dalam industri. Air merupakan sumber semulajadi kedua terpenting selepas oksigen.” (AI A'raaf: 56) PENCEMARAN AIR 2. Misalnya seperti air berwarna hijau mengambarkan terdapatnya tumbuhan kecil yang dinamakan rumpair yang tumbuh di dalamnya. mencuci atau keperluan lainya. Air memang mutlak diperlukan dalam kehidupan manusia dan mahluk hidup lainnya.000 liter air setahun sebagai minuman.Dan janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi setelah Allah memperbaikinya. air digunakan antara lain sebagai bahan pengolah. maka kualiti air akan terganggu sehingga tidak lagi boleh digunakan untuk kegunaan pelbagai keperluan samada untuk air minum. Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik. Tanpa air kehidupan tidak dapat berlangsung. dan berdoalah kepadaNya dengan rasa takut (tidak akan diterima) dan harapan (akan dimakbulkan). Air yang mempunyai lapisan berkilau pula memberi gambaran bahawa berlaku tumpahan minyak di permukaan air tersebut. warna dan bau air dapat memberitahu kita apa yang sedang berlaku terhadapnya.0 Pengenalan Air merupakan sumber yang penting bagi kehidupan manusia. Sebenarnya. pendingin dan janakuasa tenaga. seorang manusia menggunakan 1. Air merupakan pelarut yang baik tetapi selalu dicemar dengan kandungan berbagai zat terlarut mahupun zat tidak terlarut serta mengandungi mikroorganisme. Apabila kandungan berbagai zat mahupun mikroorganisme yang terdapat di dalam air melebihi tahap yang diperbolehkan. Selain itu. air sangat diperlukan untuk berbagai kegiatan di dalam rumah tangga. Pada amnya. pengangkutan serta rekreasi. mandi. Demikian juga dalam kehidupan kita sehari-hari. kita juga dapat melihat kadangkala air itu berbuih dan ini menunjukkan kemungkinan sabun dari rumah 5 . juga untuk pertanian. 3/4 bahagian bumi diliputi oleh air dan lebih 2/3 daripada berat badan manusia adalah air. Air yang terganggu kualiti ini dikatakan sebagai air yang tercemar.

Masalah ini harus dipandang serius kerana sungai merupakan sumber air yang paling utama.1 Definisi Pencemaran Air Pencemaran air berlaku apabila perubahan berlaku dari segi kandungan. haba. biologi atau radioaktif iaitu mana-mana bahagian alam sekeliling yang melepaskan. Pencemaran air menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 didefinisikan sebagai apaapa perubahan langsung atau tidak langsung kepada sifat sifat fizikal. Pencemaran berlaku sama ada dari segi biologi. kekurangan pengetahuan juga menyebabkan pemilik industri tidak mengambil berat serta cuba mengelak piawaian keselamatan yang telah ditetapkan sama ada berhubung dengan keselamatan manusia atau kestabilan alam sekitar.membuang sisa kilang ke dalam sungai walaupun menyedari kesannya terhadap persekitaran. berusaha menjimatkan kos dengan mengambil jalan mudah. ikan dan hidupan akuatik serta tumbuh-tumbuhan air. 2. hidupan liar. Menurut Wikipedia Bahasa Melayu pencemaran air adalah seperti kebocoran dan luahan bahan kimia ke dalam sumber air atau fenomenon eutrofikasi.2 Punca Pencemaran Air Sikap tidak bertanggungjawab dan mementingkan keuntungan semata-mata telah membutakan hati dan perasaan manusia terhadap alam sekitar. kimia dan fizik (Jasiman Ahmad 1996). Kita juga sering kali melihat air yang mengalir mempunyai lapisan kuning jingga atau kemerahan dan ini berkemungkinan disebabkan oleh pembuangan bahan pencemar oleh kilang ke dalam sungai. Pengusaha kilang umpamanya. Kepesatan pembangunan industri. 2. perumahan dan pembukaan tanah baru menyebabkan banyak sungai yang 6 . mengeluarkan atau meletakkan buangan ini sehingga menjejaskan kegunaannya dan menyebabkan suatu keadaan merbahaya atau memudaratkan kesihatan.atau kilang yang mengalir ke dalamnya. Selain itu. keselamatan dan kebajikan pihak awam atau kehidupan lain seperti burung. Pencemaran air bukan hannya berlaku di sungai tetapi juga di laut dan ianya boleh berlaku secara sengaja atau tidak. keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan memberi kesan apabila digunakan. Pencemaran ini lebih kepada bahan pencemar dari kilang. Pelbagai faktor atau punca berlakunya pencemaran air.

kebanyakan kumuhan kilang seperti sisa toksid dibuang ke sungai atau laut.hilang keupayaan untuk memainkan peranan semula jadinya. tidak mustahil rangkaian sungai di seluruh negara turut tercemar . Baja dan racun perosak kimia yang digunakan oleh petani juga akan dibawa oleh air hujan ke dalam sungai dan anak sungai. minyak dan najis sering kali dilakukan oleh sesetengah individu sehingga lupa tanggungjawab dan kepentingan menjaga alam sekitar. Sesetengah bandar dan kampung mengepam pelbagai bahan buangan yang tidak dirawat dan kadang kala kilang juga membuang bahan beracun ke dalam sungai. Bahan-bahan ini boleh membunuh berbagai-bagai jenis hidupan air.Kumuhan kilang . Sisa bahan buangan kilang seperti sisatosid yang dibuang ke dalam sungai oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Sikap individu itu sendiri menjadi salah satu punca berlakunya pencemaran air di negara kita. Pembuangan bahan-bahan buangan seperti sampah. 7 . Pembuangan ini dianggap mudah kerana tidak memerlukan kos pelupusan. Sekiranya fenomena ini berterusan.

Dimana antara kesan yang dianggap kronik akaibat pencemaran air yang berlaku adalah anomalia. Apabila tumpahan minyak berlaku dengan banyak berhampiran persisiran pantai ia akan membentuk lapisan minyak yang boleh mengancam hidupan laut serta burung. udang atau ketam akan mati dengan tumpahan minyak. Hakikatnya pelbagai punca berlakunya pencemaran adalah disebabkan oleh faktor masyarakat kita sendiri mahupun dari pihak-pihak tertentu yang tidak peka pada keadaan sekeliling dan hanya mementingkan diri sendiri tanpa mengambil kira sebab dan akibat yang akan berlaku akibat tindakan mereka itu. Ini adalah kerana penerokaan yang dijalankan sudah pasti menyebabkan hakisan tanah berlaku dan seterusnya tanah runtuh akan masuk ke dalam sungai lalu mendakan berlaku. Selain dari itu pencemaran toksid yang masuk ke dalam air akan menyebabkan simptom kebas-kebas. iaitu pembesaran tubuh dan tingkahlaku yang tidak normal.3 Kesan Pencemaran Air Pencemaran air yang berlaku memberi kesan bukan sahaja akan dialami oleh manusia bahkan turut memberi kesan kepada hidupan yang lain. kabur penglihatan dan 8 . Kesan kepada manusia adalah terhadap kesihatan mereka sendiri. Penerokaan juga membantu menyumbang ke arah pencemaran air.Penerokaan tanah untuk dijadikan kawasan pertanian juga menyebabkan hakisan tanah berlaku dan ini seterusnya akan mengakibatkan mendakan berlaku. pembuangan sampah dan sisa toksid yang dicemarkan. Tumpuhan tersebut juga turut menjejaskan tumbesaran dan kesuburan plankton. 2. Hidupan air seperti ikan. Kesan pencemaran air ini juga memberi kesan yang banyak kepada organisma laut di perairan cetek kesan daripada tumpahan minyak ke laut. Mendakan ini akan mencetekkan sungai dan air sungai menjadi keruh. sakit kepala. siput. Mendakan ini bukan sahaja akan mencetekkan lagi paras air sungai tetapi akan mengakibatkan berlakunya banjir. serta kurang daya ketahanan badan akibat penggunaan sumber air tersebut.

pencemaran bunyi memberi kesan langsung kepada manusia. Keadaan kesihatan yang 9 . bilangan kenderaan di jalan raya telah semakin meningkat. Walau bagaimanapun. bilangan penduduk yang bertambah menyebabkan aktiviti-aktiviti sosial boleh menghasilkan bunyi bising serta penciptaan kapal terbang dan jet merupakan antara beberapa contoh pertambahan bunyi di persekitaran. Oleh yang demikian.petuturan yang tidak betul. bunyi juga boleh dianggap sebagai suatu pencemaran kerana ia menyebabkan gangguan. menurut Hamidi Abdul Aziz (2008).0 Pengenalan Pencemaran bunyi adalah salah satu daripada pencemaran alam. PENCEMARAN BUNYI 3. Pada masa kini. aktiviti manusia seharian dan perkembangan teknologi telah menyebabkan paras bunyi menjadi semakin tinggi berbanding zaman dahulu. Sebagai contoh. Jika pencemaran alam sekitar yang lain memberi impak kepada ekologi. Bunyi bising bukanlah sesuatu perkara asing kepada kita. ekosistem dan penghuni alam. Gangguan yang berlaku juga bergantung kepada persepsi individu masing-masing sama ada boleh bertoleransi atau tidak. pencemaran bunyi pada masa ini telah mula diberi perhatian serius lebih-lebih lagi apabila bunyi dikaitkan dengan kesihatan manusia. pencemaran bunyi ini biasanya tidak mendapat perhatian khusus seperti pencemaran air dan udara kerana mungkin disebabkan sifat tidak boleh dilihat serta kehadiran yang biasanya akan lenyap dalam suatu jangka masa yang singkat. Sesetengahnya berakhir dengan kelumpuhan dan ada yang menemui maut. Misalnya ada orang yang cepat melenting jika mendengar bunyi motor yang bising tetapi ada orang yang masih boleh bertahan ke suatu tahap yang lebih tinggi. Seperti juga pencemaran air dan udara. Kebisingan yang berlaku berbeza antara satu sumber dengan sumber yang lain.

Menurut Bugliarello (1976) dan Freeman (1984). tidur dan sebagainya. Menurut OECD (1975). Ini adalah kerana bunyi bising telah mengganggu kualiti kehidupan. Walau bagaimanapun. Bunyi ini boleh tersebar melalui medium udara. dalam perbincangan mengenai pencemaran didapati pencemaran bunyi bising merupakan pencemaran yang seringkali dilupakan atau diabaikan berbanding dengan pencemaran lain seperti air dan udara. Selain itu. istilah paling mudah bagi bunyi bising adalah bunyi yang tidak dikehendaki dan boleh diertikan juga sebagai sebarang bunyi yang boleh memberi gangguan psikologi dan kesan sosial kepada seseorang atau kumpulan. berehat. tidak terdapat seorang pun pada hari ini yang boleh terlepas dari pencemaran bunyi bising.2 Punca Bunyi Bising Sumber utama pencemaran bunyi bising boleh dibahagikan kepada tiga sumber iaitu kebisingan pengangkutan.1 Definisi Pencemaran Bunyi Terdapat banyak istilah bising menurut Hamidi (2008). besi dan sebagainya. Contohnya seperti gangguan percakapan. industri dan pembinaan serta kebisingan dari manusia. perhatian kurang diberikan kepada bunyi bising berbanding pencemaran lain kerana beberapa faktor antaranya adalah bunyi bising merupakan suatu masalah setempat. Dimana ia berlaku di kawasan yang berhampiran dengan sumber bising sahaja. 3. 10 . faktor kesukaran untuk mengenalpasti kesankesan kerosakan segera akibat terdedah kepada bunyi bising dalam keadaan normal. Keadaan ini menyebabkan masyarakat kurang sedar akan bahaya pencemaran bising dan seterusnya kurang memberikan perhatian terhadapnya. air dan bahan pepejal yang lain seperti kayu. 3. Ia juga terjadi tanpa mengira batasan politik atau sosial. Keadaan ini terjadi mungkin disebabkan pencemaran bunyi bising merupakan suatu pencemaran yang tidak meninggalkan sisa kepada alam sekitar. Ia tidak dipindahkan dalam jarak yang jauh sama ada melalui udara mahu pun melalui air.dimaksudkan antaranya adalah kerosakan pendengaran pekerja di persekitaran yang bising juga telah memungkinkan standard bunyi diperkenalkan. rekreasi. kerja.

misalnya di kawasan luar bandar yang biasanya terdapat landasan keretapi yang melaluinya. televisyen dan sebagainya serta daripada binatang peliharaan seperti anjing. Lalu lintas merupakan punca utama pencemaran kebisingan komuniti di bandar-bandar utama. kecerunan dan persimpangan jalan dan keadaan cuaca. Operasi pembinaan pula bersifat sementara.3 Kesan Pencemaran Bunyi Apabila kita membincangkan tentang kebisingan. Masalah kebisingan dari sumber keretapi lebih ketara di kawasan tertentu sahaja. Kebisingan ini amat ketara di kawasan-kawasan perumahan berkepadatan tinggi. 3. Paras tekanan bising industri adalah sukar ditentukan disebabkan saiz dan bentuk pelbagai industri di samping mempunyai gelombang pelbagai sumber kebisingan. Kebisingan kapal terbang amat ketara bagi komuniti yang tinggal berhampiran dengan lapangan terbang. kelajuan kenderaan. Kebisingan dikenal pasti meninggalkan kesan negatif kepada kesihatan manusia. kapal terbang dan keretapi. kuasa enjin dan keadaan operasi di lapangan terbang. Kebisingan ini biasanya dihasilkan oleh penggunaan jentera dalam proses pembinaan. Kebisingan kapal terbang bergantung kepada jenisnya.Kebisingan yang berpunca daripada pengangkutan boleh dibahagikan kepada tiga punca utama iaitu lalulintas. secara tidak langsung kesan-kesan kebisingan juga perlu dibincangkan kerana kedua-duanya mempunyai kaitan yang rapat. trak pengangkut dan janakuasa yang digunakan. Kebisingan daripada aktiviti harian manusia dan suara manusia juga menyebabkan berlakunya pencemaran bunyi. Punca utama kebisingan adalah daripada roda dan landasan keretapi. Kebisingan ini termasuklah berpunca daripada radio. Kesan 11 . Kebisingan pembinaan juga dihasilkan oleh mesin pembancuh simen. Penanaman cerucuk biasanya mengeluarkan bunyi yang kuat kerana hentakan besi cerucuk dan enjin mesin hentakan. Secara umumnya terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kebisingan lalu lintas antaranya adalah permukaan jalan dan jenis jalan. Kebisingan daripada operasi industri adalah daripada mesin dan peralatannya. nisbah laluan lori. namun untuk projek besar ia akan memakan masa yang lama.

Misalnya perletakan harta tanah di suatu lokasi yang dianggap istimewa seperti berhampiran dengan pusat bandar atau kawasan yang mempunyai kemudahan awam mungkin dianggap dapat mengatasi kerugian yang dialami akibat kebisingan. kesihatan dan habitaliti. Kesan biologikal dan psikologi boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama iaitu gangguan komunikasi dan pendidikan.kebisingan boleh dibahagikan kepada dua iaitu kesan biologikal dan psikologi serta kesan ke atas ekonomi. Manakala kesan kepada ekonomi pula ialah dari segi nilai harta benda. Penyebab utama kepada kejatuhan nilai harta benda biasanya adalah berpunca daripada bunyi bising kenderaan. waktu pembelajaran serta waktu rehat seseorang. Bunyi bising boleh mengganggu komunikasi misalnya percakapan secara langsung atau melalui telefon. Kebisingan yang melampau juga boleh mengakibatkan kesan negatif kepada pendengaran. gangguan tidur dan pekerjaan. Kerja-kerja yang memerlukan daya kreativiti. gangguan dalam habiliti pula termasuklah perasaan terganggu. Kebisingan juga boleh mengganggu kenikmatan mendengar radio. kesan ke atas penurunan nilai harta tanah mungkin lebih dipengaruhi oleh faktor kemanusiaan sendiri. Walaupun bunyi bising mempengaruhi jiwa seseorang. Kesan yang nyata adalah seperti pekak dan pengurangan keupayaan pendengaran. Selain itu. Walau bagaimanapun. usus kejang dan kerosakan buah pinggang. tetapi adalah sukar untuk kita meramalkan sifat dan tahap kesannya kerana setiap individu mempunyai sifat dan tahap penerimaan yang berbeza. Bunyi bising selalu dikatakan sebagai suatu tekanan dalam kehidupan moden dan kemungkinan terjadinya sakit jiwa akibat bunyi bising tidak diabaikan. percakapan atau kerja-kerja rutin yang memerlukan kepantasan yang berterusan amat mudah dipengaruhi oleh bunyi bising dan seterusnya mengakibatkan terjadinya banyak kesilapan. Oleh itu 12 . televisyen. Rosen (dalam Mulholland. Kesan gangguan bising kepada nilai harta benda boleh menjatuhkan nilai harta benda yang terletak berhampiran puncanya. tetapi kesan ini hanya berkait dengan nilai tapak kediaman. Kebisingan juga boleh memberi kesan kepada tahap kecekapan dalam melaksanakan pekerjaan. selaput lendir menjadi kering. 1981) menyatakan bahawa bunyi bising boleh mengganggu pertumbuhan kanak-kanak misalnya kulit menjadi pucat.

3. muzik karaoke dan bunyi motorsikal yang telah diubah suai. Perkongsian kereta merupakan strategi serampang ”tiga” mata iaitu mengurangkan kesesakan lalulintas. mengurangkan kos dan mengurangkan pencemaran bunyi. Bunyi empat buah kereta dan ruang jalanraya dan tempat letak kereta bagi empat buah kereta telah diisi oleh sebuah kereta.4 Langkah Mengawal Pencemaran Bunyi Usaha pengawalan bunyi adalah sukar kerana bunyi memberi makna dan berkaitan dengan kehidupan. Kerajaan diharapkan dapat mewujudkan lebih banyak lagi kawasan dan taman industri yang jauh dari kediaman. Bunyi yang kerterlaluan seperti dari kilang-kilang pula mendatangkan kesan tidak baik dan dalam masa yang sama negara menuntut pembangunan yang menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat. Penggunaan alat dan jentera canggih dalam pembinaan mengurangkan kadar bunyi bising berbanding jentera lama. Projek kawasan perumahan berfasa yang memakan masa dan berhampiran dengan penduduk yang sedia ada amatlah perlu menggunakan jentera canggih walaupun iannya dilihat melibatkan kos yang besar.nilainya tidak akan turun walaupun terdapatnya kebisingan kerana keutamaan yang lebih tinggi diberikan kepada faktor kemudahan awam. Ertinya zon pencemaran bunyi hanya berlaku di kawasan itu sahaja sementara itu mewajibkan pengusaha kilang menyediakan alat penghadang bunyi kepada pekerja yang sentiasa berada di kawasan bunyi bising. Masyarakat boleh membantu pengurangan kadar bunyi bising walaupun tidak secara keseluruhannya dengan memperlahankan bunyi radio. Penggunaan jentera canggih juga lebih mempercepatkan proses pembinaan terutamanya alat menanam cerucuk dan mengerudi. Cara ini juga sangat digalakkan oleh kerajaan dan rakyat harus menyokong dan mempraktikan saranan itu. 13 .

Udara yang dulunya segar. namun dengan meningkatnya pembangunan Bandar-bandar dan pusat industri. Teknologi dan Alam Sekitar. Masyarakat terutama golongan sasar perlu diingatkan tentang nilai ”sepasang telinga”. Kempen kesedaran berkenaan anti pencemaran bunyi juga sangat wajar dianjurkan oleh Kementerian Sains. cecair atau zarah yang terkandung di udara sehingga berlakunya perubahan dan menjejaskan kehidupan atau 14 .1 Definsi Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh didefinasikan sebagai terdapatnya gas. PENCEMARAN UDARA 4. Perubahan ini berlaku adalah disebabkan kemasukkan bahan pencemar ke dalam udara.0 Pengenalan Udara merupakan faKtor yang penting dalam kehidupan. kualiti udara telah mengalami perubahan.Malaysia kerap menganjurkan kempen-kempen kesedaran contohnya kempen berbudi bahasa. kempen anti sumbang mahram dan kempen anti dadah. Pencemaran Udara 4. kini telah kering dan kotor.

tumbuh-tumbuhan atau bahan lain (Chambers.bahan-bahan lain. letusan gunung berapi. kilang. Contoh bahan pencemar termasuk karbon monoksida. Ini sebabkan bahan-bahan ini akan masuk ke tubuh manusia melalui pernafasan dan berupaya menyekat pengaliran oksigen ke dalam salur-salur darah. kekejangan dan anemia. nitrogen dioksida yang dikeluarkan 15 . stesen penjana kuasa. Selain itu. asma. asap. klorofluorokarbon (CFC). pencemaran udara sebagai kehadiran satu atau lebih bahan cemar atau gabungannya di dalam atmosfera dalam kuantiti tertentu pada suatu jangka waktu yang boleh berkecenderungan menyebabkan mudarat kepada kehidupan manusia. Habuk. Pencemaran udara juga boleh terjadi secara tabii menerusi penyerakan habuk atau debu akibat tiupan angina. pencemaran udara menurut Wikipedia Bahasa Melayu iaitu pelepasan bahan kimia berbahaya ke dalam atmosfera. bahan cemar udara juga boleh terhasil menerusi kegiatan di kawasan pedalaman seperti penyemburan racun makhluk perosak. khususnya yang terhasil menerusi kegiatan manusia. loji serta pembakaran bahan api fosil secara domestik di kawasan bandar dan industri. tumbuh-tumbuhan dan haiwan. 1962). Menurut Wark dan Warner (1901). sulfur dioksida. barah. Biasanya pencemaran udara dikaitkan dengan pelepasan asap atau bahan-bahan cemar lain daripada ekzos kenderaan. Ini boleh menimbulkan pelbagai penyakit seperti penyakit kekejangangan. Pencemaran udara dikatakan berlaku apabila sesuatu bahan ataupun kumpulan bahanbahan dimasukkan ke udara sehinggakan ia dapat mempengaruhi manusia. perlombongan yang menghasilkan habuk ataupun amalan pertanian seperti pendebungaan dan penyemburan baja. tumbuhan atau haiwan atau harta benda yang akan menganggu suasana kehidupan yang tenteram. Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarah yang mengandungi toksik atau radioaktif dalam atmosfera. Bahan-bahan tersebut terampai di udara dan memberi kesan negatif kepada manusia. wap atau bahan-bahan lain yang boleh menghalang penglihatan mata merupakan pelbagai bentuk pencemaran udara. kabus. haiwan. Namun demikian. Banyak lagi definisi yang boleh diberikan tentang pencemaran udara ini. tiupan wap air oleh ombak dan sebagainya.

Dalam keadaan tertentu. Pencemaran udara primer adalah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada proses pembakaran yang tidak lengkap.oleh kenderaan dan kilang industri. Proses ini menyebabkan zarah-zarah yang halus terampai di udara dan memberi kesan sampingan kepada kesihatan kita. Seperti yang kita dapat lihat kejadian jerebu yang berlaku tidak lama dulu. Tindakbalas antara pencemar primer dengan gas-gas terampai di atmosfera akan menghasilkan peroksidasetil nitrat (PAN).2 Jenis Pencemaran Udara Pencemaran udara terbahagi kepada dua bahagian iaitu pencemaran udara primer dan pencemaran udara sekunder. Bahan-bahan sisa bandaran seperti sampah sarap. Pencemaran udara sekunder pula adalah tindakbalas sulfur dioksida yang bergabung dan membentuk gas-gas yang tidak diperlukan oleh benda hidup. penghasilan bahan pencemar oleh kilang. Kebanyakan pencemaran udara primer ini dilepaskan melalui ekzos kenderaan. Tetapi pada keseluruhannya sumbangan dari sumber-sumber semula jadi ini adalah kecil jika dibandingkan dengan bahan-bahan pencemaran yang dikeluar atau digalakkan dari manusia sendiri. pembakaran hutan ataupun ribut debu. 4. 4.3 Punca Pencemaran Udara Pencemaran udara boleh berpunca daripada pelepasan asap kenderaan. kawasan industri dan penggunaan dapur arang atau kayu. Sebagai contoh gabungan sulfur dioksida. pembakaran di tempat pelupusan dan pembakaran terbuka di bandar. Selain itu pembakaran hutan yang berleluasa juga akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. sisasisa makanan dan sebagainya juga menjadi punca kepada pencemaran. Sulfur dioksida memerlukan gas seperti karbon monoksida dan sulfur monoksida untuk membentuk gas yang lain. pencemaran boleh berasal dari sumber-sumber semula jadi seperti gunung berapi. Masyarakat juga menyumbang kepada punca pencemaran berlaku akibat daripada aktiviti 16 . sulfur monoksida dan wap air akan menghasilkan asid sulfurik.

Di negara kita misalnya penggunaan kereta masa kini telah bertambah dengan begitu pesat berbanding tahun 1950an dan 1960an dahulu. Pengeluaran gas monoksida iaitu sejenis gas beracun yang boleh membunuh sekiranya terkumpul dalam kawasan yang tertutup . Sejenis lagi unsur yang boleh terhasil melalui penggunaan kenderaan bermotor ialah plumbum iaitu sejenis bahan kimia yang sangat beracun dan boleh menyebabkan kerosakan otak terutamanya di kalangan kanakkanak. ada juga segelintir masyarakat yang masih memasak menggunakan arang atau kayu. kesihatan manusia turut terjejas . 17 . pencemaran bunyi.membakar sampah. Malangnya kecanggihan teknologi pembuatan kenderaan bermotor telah menimbulkan banyak masalah misalnya pencemaran udara. kerosakan alam dan hidupan semulajadi. merokok dan sebagainya lagi. 4.4 Kesan Pencemaran Udara Akibat daripada pencemaran alam sekitar.

sisa pepejal seperti surat khabar lama. tanpa teknologi moden. Penggunaan petrol tanpa plumbum juga merupakan satu hasil daripada penggunaan teknologi moden. kertas. Dengan adanya 18 . Berikut merupakan beberapa langkah yang boleh diambil oleh semua pihak dalam menangani isu alam sekitar yang semakin berleluasa di negara kita. Ini dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam atmosfera yang bahaya kepada kesihatan manusia. Penyelidikan ke atas minyak kelapa sawit sebagai pengganti bahan api fosil adalah satu usaha yang menggalakkan pengurangan pencemaran alam sekitar. Selain itu. majalah lama. Pertama. kain. Selain itu. Sebagai contohnya. bahan-bahan buangan industri pertanian boleh diubah kepada bahan-bahan yang berguna dan kurang bahaya. Dengan adanya teknologi moden. penapis udara telah dicipta dan dipasang pada ekzos kenderaan dan cerobong asap kilang-kilang perindustrian. Hampas pertanian seperti hampas kelapa sawit boleh digunakan untuk menghasilkan metana. sampah sarap boleh dijadikan bahan api untuk menghasilkan tenaga elektrik. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. dengan adanya teknologi moden.LANGKAH MENGATASI PENCEMARAN ALAM SEKITAR Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. penggunaan teknologi moden untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. Sebagai contoh. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna.

peranan yang dimainkan oleh pihak Media Massa. cara yang terbaik ialah melalui pendidikan. televisyen dan radio. Selain itu. mereka perlulah mempunyai kesedaran. Alam Sekitar dan Biologi Persekitaran. dengan adanya pendedahan media massa tentang isu pencemaran. Dengan adanya kesedaran pada seseorang individu. Ini kerana mereka sudah tahu apa masalah yang mungkin akan timbul akibat sesuatu perbuatan yang tidak bertanggungjawab yang mencemarkan alam sekitar. Antara media massa yang memainkan peranan yang penting ialah surat khabar. Televisyen juga ada membuat pendedahan ini contoh TV3 dan TV7 tetapi adalah terlalu sedikit ditekankan keutamaanya. Pendidikan alam sekitar mula diperkenalkan secara formal pada peringkat rendah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) dalam mata pelajaran Alam dan Manusia. Antara kempen-kempen yang melindungi alam sekitar ialah kempen 19 . masyarakat umum akan berhati-hati dalam menanggani masalah pencemaran. Setakat ini. Sebab-sebab pendidikan alam sekitar ini perlu ialah kerana ia dapat membentuk sikap positif diri terhadap alam sekitar. Keempat. Kedua. Pada hari ini media massa memainkan peranan yang penting dalam membentuk cara pemikiran semua pengguna. ia adalah sesuatu yang sihat dan amat digalakkan.teknologi moden jentera-jentera dan mesin-mesin dapat diubahsuaikan menjadi kurang mencemarkan alam sekitar. Ketiga. media massa yang paling banyak membuat pendedahan tentang isu pencemaran ialah majalah dan surat khabar. mengadakan kempen melindungi alam sekitar. terdapat juga agensi kerajaan dan swasta yang mengadakan kempen dan ceramah. Peringkat ketiga dan terakhir ialah pengajian tinggi melalui kursus Sains. Untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat. Seterusnya adalah pada peringkat menengah melalui Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). melalui penerapan Ilmu Pendidikan Alam dalam Kurikulum. majalah. Tanggungjawab untuk menjamin sebuah negara yang bersih bukan sahaja dipikul oleh kerajaan tetapi patut dipikul oleh semua pihak. Pendidikan alam sekitar kepada masyarakat umum pula disampaikan melalui media massa. Oleh itu. Untuk membentuk rakyat yang bertanggungjawab kepada alam sekitar. khususnya dalam mata pelajaran sains seperti Biologi. Dengan menyertai sesuatu kempen untuk melindungi alam sekitar. dia akan sedar tentang betapa pentingnya kualiti alam sekitar yang tinggi dikekalkan.

Perasaan hormat harus diberikan kepada semua bentuk hidupan dan persekitaran yang menjadi jiran tetangga kita. Konsep ini harus diperkembangkan dengan menganggapkan bumi ini sebagai rumah kita. ramai yang tidak menyedari bahawa ia juga membawa kesan sampingan terhadap alam sekitar. kegiatan perladangan dan sebagainya. KESIMPULAN Malaysia sememangnya sebuah negara yang berkembang pesat serta maju dalam pelbagai bidang. Langkah untuk melindungi alam sekitar ini bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan sahaja. Perasaan hormat terhadap hidupan lain bermakna menghormati diri kita sendiri. Kita sudah tentulah merasa jijik dan tidak selesa jika rumah kita berada dalam keadaan berasap. Bumi adalah satu-satunya planet yang membolehkan kita dan hidupan lainnya hidup bebas. Selain itu. Segala tindakan manusia mempunyai kesan yang mendalam terhadap alam sekitar. Kegiatan-kegiatan perusahan atau perkilangan asap-asap menyebabkan pencemaran udara dan pembuangan toksik menyebabkan pencemaran air. Pameran sebegini boleh meningkatkan kesedaran dan mengajar masyarakat untuk melindungi alam sekitar.cintailah sungai kita. sebab-sebab pencemaran.kegiatan pembangunan dan penerokaan hutan telah mengganggu sistem ekologi bumi dan mengakibatkan hakisan tanah. seperti kegiatan pengangkutan yang mencemarkan udara dan air. sahabat alam dan sebagainya. Pameran tentang alam sekitar juga boleh diadakan untuk memberitahu kepada masyarakat tentang isu-isu alam sekitar. kotor dan busuk. Ia adalah tanggungjawab semua pihak. kempen kitar semula. Kempenkempen ini dapat memberi kesan yang mendalam terhadap peserta-pesertanya. Terdapat punca-punca lain yang menyebabkan pencemaran alam. Memandangkan dunia sekarang sedang diancam bahaya pencemaran. kesan-kesannya dan apa yang boleh dibuat untuk mengurangkan kadar pencemaran. Menjaga kesejahteraan alam sekitar supaya tidak tercemar bermakna menghormati keperluan kita untuk mendapatkan udara dan bekalan air yang bersih. 20 . langkah-langkah wajar dan berkesan patut diambil. Namun dalam kepesatan pertumbuhannya itu.

1997. Siri Pencemar Alam. Eddiplex Sdn. 1976. Jakarta. Alam sekitar yang bersih dan terlindung mencerminkan masyarakat yang harmonis dan sihat bagi menerajui pembangunan sains dan teknologi negara di masa akan datang. Jasiman Ahmad. Pencemaran Bunyi Bising. 1996. 1995. 1996. Mansor Ibrahim dan Mohd Asri Abu Bakar. Pencemaran Bunyi : Teori. Hugh L. ITB. Pencemaran Alam Sekitar. p. 2008. Dr. Pulau Pinang. Kuala Lumpur. Freeman. Chambers L. Jika semua pihak ini bekerjasama untuk menangani masalah pencemaran. TARSITO. 1999.al. Johor. Universiti Sains Malaysia. In Stern. Pencemaran Udara. Mental Health and The Enviroment. Hamidi Abdul Aziz. Daryanto. The Impact of Noise Pollution. Sumber. Perundangan dan Kawalan. Livingstone : Churchill.bhd. A. Jasman Ahmad dan Siti Razmah Idris.3-22.G. Universiti Teknologi Malaysia. 21 . Bandung.C. Ir Moestikahadi Soedomo. 1984. Masalah Pencemaran. Classification and Extent of air pollution problems. Mikamas.A. et. 1962. sudah tentu bumi akan di panjangkan usianya.Pengguna memainkan peranan yang terpenting dalam menangani masalah pencemaran. Pencemaran Udara dan Bunyi. (ed) Air Pollution. New York : Pergamon Press. BIBLIOGRAFI Bugliarello.

(dilayari 14 Januari 2009). Kuala Lumpur. _________. A Report of The Ad-Hoc Group On Noise Abatement Policies. Dewan Bahasa dan Pustaka.doe. New York : John Wiley and Sons.org/wiki/Pencemaran. Paris.K. Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka. Pembandaran Iklim Bandar dan Pencemaran Udara. Wark. 2000.gov.C.wikipedia.Mulholland. Air Pollution : Its Origin and Control.2009. Dewan Bahasa dan Pustaka. _________.F. Sources Of Water Pollution http://www. 2003. OECD (1975). London : Construction Press. Edisi Kedua. Pengenalan Pencemaran Udara. dan Warner. Zaini Ujang. 1981. 1981. Wikipedia Bahasa Melayu. Reducing Noise in OECD Countries. 22 . Noise Assesment and Control. Sham Sani.A. http://ms.my/ms/content/puncapencemaran-air-sungai. K. Kuala Lumpur. (dilayari 7 Januari 2009). 1982. 2008.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful