TRANSPIRASI

liang kutikel.Definisi • Proses hilangnya air dalam bentuk wap air dari jaringan hidup tumbuhan yg terletak di atas permukaan tanah melalui liang stomata. dan lentisel • 80% air yang ditranspirasikan berjalan melalui liang stomata. (paling besar peranannya dalam transpirasi) .

Besarnya air yang tertranspirasi • Sebagian besar air yang diserap tumbuhan melakukan transpirasi .

Liang stomata yang mengawal kadar tarnspirasi. .

DEFINISI GUTASI Gutasi ialah proses hilangnya air dari tumbuhan melalui jaringan daun dalam bentuk cecair sebagai proses pengeluaran lebihan air .

sebagai titik-titik air di tepi daun. .Pengeluaran air melalui proses gutasi terjadi akibat adanya tekanan pada bahagian akar Gutasi .

Wap air yg dilepaskan adalah air semulajadi. .PERBEZAAN TRANSPIRASI DENGAN GUTASI Transpirasi 1.liang kutikel dan lentisel Gutasi 1.Tidak dikendalikan 6.Tidak menurunkan suhu permukaan tumbuhan.Melalui hidatoda. 5.Dikawal oleh stoma 6.Terjadi pada malam hari (kdg kala waktu pagi ) 2.Terjadi melalui liang stoma. Cecair yg dilepaskan mengandungi larutan seperti gula dan garam 4.Air yang hilang dalam bentuk wap air 3. 4.Air yang keluar dalam bentuk cecair 3.Menurunkan suhu permukaan tumbuhan 5.Terjadi pada siang hari 2.

.Peranan transpirasi • Penyejatan wap air drpd daun menjadikan tumbuhan menyejuk pada cuaca panas. • Membantu akar menyerap air dan memberikan kesegahan sel supaya tumbuhan dpt disokong • Menyingkir air berlebihan daripada tumbuhan. • Membantu mengangkut air dan dan mineral yg diserap dari bhgn akar tumbuhan ke bhgn daun.

sebahagian besar transpi rasi berlaku di sini. .TRANSPIRASI – liang stoma Stoma pada daun yg dilihat melalui mikroskop Stoma atau mulut daun.

Mekanisme transpirasi .

Faktor² yang mempengaruhi kadar transpirasi -faktor persekitaran1. 2. . semakin bertambah kadar transpirasi.angin meniup wap air dgn cepat dari stomata. Pergerakan angin Pada hari berangin. Kelembaban udara Semakin berkurang kadar kelempapan udara.Ini menjadikan lebih banyak air akan hilang dan akan meningkatkan kadar transpirasi.

Kehadiran cahaya menyebabkan liang stoma terbuka lebih luas dan lebih byk air hilang ke persekitaran. 4. maka semakin meningkat kadar transpirasi.semakin meningkat kadar transpirasi. . semakin besar kadar penyejatan wap air.3. Suhu Semakin meningkat suhu. Keamatan cahaya Semakin meningkat keamatan cahaya.

posisinya menghadap matahari secara langsung atau tidak . daun: berbulu/tidak. timbul/tenggelam). kedudukan stomata (permukaan bawah atau atas daun. warna daun(kandungan klorofil daun).stomata: jumlah luas. waktu bukaan stomata 2.Faktor tumbuhan 1.

tiub air-Utiub kapilari. Alatan /Radas : potometer. .Kajian praktikal dalam kurikulum Tujuan : menyiasat faktor yg mempengaruhi kadar transpirasi. tumbuhan. Hipotesis: Keadaan berangin Meningkatkan kadar transpira si.

1 lagi diletak dalam makmal yg tidak dipasang kipas angin.Proesedur : 1. KEPUTUSAN: . Kedudukan gelembung udara pada kedua-dua set radas diperhatikan setiap 10 minit selama 30 minit. 2. 3. Satu set dipasang dalam makmal dalam keadaan kipas angin dipasang dgn laju. 2 set radas seperti dalam rajah dipasang. 4.

Kesimpulan Kadar transpirasi meningkat dengan kehadiran angin. . Hipotesis diterima.

Tumbuhan boleh dilindungi drpd suhu panas tinggi dengan menutup tumbuhan dengan jaring pelindung yang sesuai ataupun mengalihkan tumbuhan ke tempat teduh jika ianya ditanam di dalam pasu. .

• Transpirasi yang berlaku pada musim kemarau boleh menyebabkan tumbuhan mati akibat kehilangan air daripada tisutisu.INFO TAMBAHAN • Kadar transpirasi akan menjadi rendah pada waktu malam kerana persekitarannya lebih sejuk. • Transpirasi mempengaruhi pertumbuhan tumbuhan yang normal. .