TRANSPIRASI

(paling besar peranannya dalam transpirasi) . liang kutikel.Definisi • Proses hilangnya air dalam bentuk wap air dari jaringan hidup tumbuhan yg terletak di atas permukaan tanah melalui liang stomata. dan lentisel • 80% air yang ditranspirasikan berjalan melalui liang stomata.

Besarnya air yang tertranspirasi • Sebagian besar air yang diserap tumbuhan melakukan transpirasi .

Liang stomata yang mengawal kadar tarnspirasi. .

DEFINISI GUTASI Gutasi ialah proses hilangnya air dari tumbuhan melalui jaringan daun dalam bentuk cecair sebagai proses pengeluaran lebihan air .

Pengeluaran air melalui proses gutasi terjadi akibat adanya tekanan pada bahagian akar Gutasi .sebagai titik-titik air di tepi daun. .

Menurunkan suhu permukaan tumbuhan 5. 5.Air yang hilang dalam bentuk wap air 3.Tidak menurunkan suhu permukaan tumbuhan.Tidak dikendalikan 6.Terjadi melalui liang stoma.Terjadi pada malam hari (kdg kala waktu pagi ) 2. 4.Air yang keluar dalam bentuk cecair 3.Melalui hidatoda. .Wap air yg dilepaskan adalah air semulajadi.Terjadi pada siang hari 2. Cecair yg dilepaskan mengandungi larutan seperti gula dan garam 4.Dikawal oleh stoma 6.PERBEZAAN TRANSPIRASI DENGAN GUTASI Transpirasi 1.liang kutikel dan lentisel Gutasi 1.

. • Membantu mengangkut air dan dan mineral yg diserap dari bhgn akar tumbuhan ke bhgn daun. • Membantu akar menyerap air dan memberikan kesegahan sel supaya tumbuhan dpt disokong • Menyingkir air berlebihan daripada tumbuhan.Peranan transpirasi • Penyejatan wap air drpd daun menjadikan tumbuhan menyejuk pada cuaca panas.

.TRANSPIRASI – liang stoma Stoma pada daun yg dilihat melalui mikroskop Stoma atau mulut daun. sebahagian besar transpi rasi berlaku di sini.

Mekanisme transpirasi .

2. Kelembaban udara Semakin berkurang kadar kelempapan udara. Pergerakan angin Pada hari berangin.Ini menjadikan lebih banyak air akan hilang dan akan meningkatkan kadar transpirasi.Faktor² yang mempengaruhi kadar transpirasi -faktor persekitaran1.angin meniup wap air dgn cepat dari stomata. . semakin bertambah kadar transpirasi.

4. maka semakin meningkat kadar transpirasi. Kehadiran cahaya menyebabkan liang stoma terbuka lebih luas dan lebih byk air hilang ke persekitaran. .semakin meningkat kadar transpirasi. Keamatan cahaya Semakin meningkat keamatan cahaya. Suhu Semakin meningkat suhu. semakin besar kadar penyejatan wap air.3.

waktu bukaan stomata 2. timbul/tenggelam). kedudukan stomata (permukaan bawah atau atas daun.stomata: jumlah luas. daun: berbulu/tidak. posisinya menghadap matahari secara langsung atau tidak . warna daun(kandungan klorofil daun).Faktor tumbuhan 1.

Kajian praktikal dalam kurikulum Tujuan : menyiasat faktor yg mempengaruhi kadar transpirasi. Hipotesis: Keadaan berangin Meningkatkan kadar transpira si. tumbuhan. tiub air-Utiub kapilari. Alatan /Radas : potometer. .

3. Kedudukan gelembung udara pada kedua-dua set radas diperhatikan setiap 10 minit selama 30 minit. KEPUTUSAN: . 1 lagi diletak dalam makmal yg tidak dipasang kipas angin. 2. Satu set dipasang dalam makmal dalam keadaan kipas angin dipasang dgn laju. 4. 2 set radas seperti dalam rajah dipasang.Proesedur : 1.

Hipotesis diterima. .Kesimpulan Kadar transpirasi meningkat dengan kehadiran angin.

.Tumbuhan boleh dilindungi drpd suhu panas tinggi dengan menutup tumbuhan dengan jaring pelindung yang sesuai ataupun mengalihkan tumbuhan ke tempat teduh jika ianya ditanam di dalam pasu.

.INFO TAMBAHAN • Kadar transpirasi akan menjadi rendah pada waktu malam kerana persekitarannya lebih sejuk. • Transpirasi mempengaruhi pertumbuhan tumbuhan yang normal. • Transpirasi yang berlaku pada musim kemarau boleh menyebabkan tumbuhan mati akibat kehilangan air daripada tisutisu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful