TRANSPIRASI

dan lentisel • 80% air yang ditranspirasikan berjalan melalui liang stomata. liang kutikel.Definisi • Proses hilangnya air dalam bentuk wap air dari jaringan hidup tumbuhan yg terletak di atas permukaan tanah melalui liang stomata. (paling besar peranannya dalam transpirasi) .

Besarnya air yang tertranspirasi • Sebagian besar air yang diserap tumbuhan melakukan transpirasi .

.Liang stomata yang mengawal kadar tarnspirasi.

DEFINISI GUTASI Gutasi ialah proses hilangnya air dari tumbuhan melalui jaringan daun dalam bentuk cecair sebagai proses pengeluaran lebihan air .

.Pengeluaran air melalui proses gutasi terjadi akibat adanya tekanan pada bahagian akar Gutasi .sebagai titik-titik air di tepi daun.

Terjadi melalui liang stoma.Wap air yg dilepaskan adalah air semulajadi. 5.Terjadi pada malam hari (kdg kala waktu pagi ) 2.Melalui hidatoda.Dikawal oleh stoma 6. Cecair yg dilepaskan mengandungi larutan seperti gula dan garam 4.Tidak dikendalikan 6.Air yang keluar dalam bentuk cecair 3. .PERBEZAAN TRANSPIRASI DENGAN GUTASI Transpirasi 1.Menurunkan suhu permukaan tumbuhan 5. 4.liang kutikel dan lentisel Gutasi 1.Terjadi pada siang hari 2.Tidak menurunkan suhu permukaan tumbuhan.Air yang hilang dalam bentuk wap air 3.

• Membantu akar menyerap air dan memberikan kesegahan sel supaya tumbuhan dpt disokong • Menyingkir air berlebihan daripada tumbuhan. . • Membantu mengangkut air dan dan mineral yg diserap dari bhgn akar tumbuhan ke bhgn daun.Peranan transpirasi • Penyejatan wap air drpd daun menjadikan tumbuhan menyejuk pada cuaca panas.

. sebahagian besar transpi rasi berlaku di sini.TRANSPIRASI – liang stoma Stoma pada daun yg dilihat melalui mikroskop Stoma atau mulut daun.

Mekanisme transpirasi .

2.angin meniup wap air dgn cepat dari stomata. . semakin bertambah kadar transpirasi.Ini menjadikan lebih banyak air akan hilang dan akan meningkatkan kadar transpirasi. Pergerakan angin Pada hari berangin.Faktor² yang mempengaruhi kadar transpirasi -faktor persekitaran1. Kelembaban udara Semakin berkurang kadar kelempapan udara.

3. Keamatan cahaya Semakin meningkat keamatan cahaya. . Suhu Semakin meningkat suhu.semakin meningkat kadar transpirasi. maka semakin meningkat kadar transpirasi. Kehadiran cahaya menyebabkan liang stoma terbuka lebih luas dan lebih byk air hilang ke persekitaran. semakin besar kadar penyejatan wap air. 4.

waktu bukaan stomata 2. warna daun(kandungan klorofil daun). timbul/tenggelam). kedudukan stomata (permukaan bawah atau atas daun. daun: berbulu/tidak. posisinya menghadap matahari secara langsung atau tidak .Faktor tumbuhan 1.stomata: jumlah luas.

tumbuhan. Hipotesis: Keadaan berangin Meningkatkan kadar transpira si. tiub air-Utiub kapilari.Kajian praktikal dalam kurikulum Tujuan : menyiasat faktor yg mempengaruhi kadar transpirasi. . Alatan /Radas : potometer.

KEPUTUSAN: . 1 lagi diletak dalam makmal yg tidak dipasang kipas angin. Satu set dipasang dalam makmal dalam keadaan kipas angin dipasang dgn laju. 2. 2 set radas seperti dalam rajah dipasang. Kedudukan gelembung udara pada kedua-dua set radas diperhatikan setiap 10 minit selama 30 minit. 4.Proesedur : 1. 3.

Kesimpulan Kadar transpirasi meningkat dengan kehadiran angin. . Hipotesis diterima.

Tumbuhan boleh dilindungi drpd suhu panas tinggi dengan menutup tumbuhan dengan jaring pelindung yang sesuai ataupun mengalihkan tumbuhan ke tempat teduh jika ianya ditanam di dalam pasu. .

INFO TAMBAHAN • Kadar transpirasi akan menjadi rendah pada waktu malam kerana persekitarannya lebih sejuk. • Transpirasi yang berlaku pada musim kemarau boleh menyebabkan tumbuhan mati akibat kehilangan air daripada tisutisu. . • Transpirasi mempengaruhi pertumbuhan tumbuhan yang normal.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful