TRANSPIRASI

liang kutikel. (paling besar peranannya dalam transpirasi) . dan lentisel • 80% air yang ditranspirasikan berjalan melalui liang stomata.Definisi • Proses hilangnya air dalam bentuk wap air dari jaringan hidup tumbuhan yg terletak di atas permukaan tanah melalui liang stomata.

Besarnya air yang tertranspirasi • Sebagian besar air yang diserap tumbuhan melakukan transpirasi .

Liang stomata yang mengawal kadar tarnspirasi. .

DEFINISI GUTASI Gutasi ialah proses hilangnya air dari tumbuhan melalui jaringan daun dalam bentuk cecair sebagai proses pengeluaran lebihan air .

sebagai titik-titik air di tepi daun.Pengeluaran air melalui proses gutasi terjadi akibat adanya tekanan pada bahagian akar Gutasi . .

Menurunkan suhu permukaan tumbuhan 5.Tidak menurunkan suhu permukaan tumbuhan.Terjadi melalui liang stoma.Terjadi pada siang hari 2. Cecair yg dilepaskan mengandungi larutan seperti gula dan garam 4.liang kutikel dan lentisel Gutasi 1.Dikawal oleh stoma 6.Terjadi pada malam hari (kdg kala waktu pagi ) 2.PERBEZAAN TRANSPIRASI DENGAN GUTASI Transpirasi 1.Wap air yg dilepaskan adalah air semulajadi. 5. .Air yang hilang dalam bentuk wap air 3.Melalui hidatoda.Tidak dikendalikan 6.Air yang keluar dalam bentuk cecair 3. 4.

• Membantu akar menyerap air dan memberikan kesegahan sel supaya tumbuhan dpt disokong • Menyingkir air berlebihan daripada tumbuhan. . • Membantu mengangkut air dan dan mineral yg diserap dari bhgn akar tumbuhan ke bhgn daun.Peranan transpirasi • Penyejatan wap air drpd daun menjadikan tumbuhan menyejuk pada cuaca panas.

TRANSPIRASI – liang stoma Stoma pada daun yg dilihat melalui mikroskop Stoma atau mulut daun. sebahagian besar transpi rasi berlaku di sini. .

Mekanisme transpirasi .

Faktor² yang mempengaruhi kadar transpirasi -faktor persekitaran1.Ini menjadikan lebih banyak air akan hilang dan akan meningkatkan kadar transpirasi. semakin bertambah kadar transpirasi. Kelembaban udara Semakin berkurang kadar kelempapan udara.angin meniup wap air dgn cepat dari stomata. 2. Pergerakan angin Pada hari berangin. .

Suhu Semakin meningkat suhu. Kehadiran cahaya menyebabkan liang stoma terbuka lebih luas dan lebih byk air hilang ke persekitaran. . maka semakin meningkat kadar transpirasi.3.semakin meningkat kadar transpirasi. 4. Keamatan cahaya Semakin meningkat keamatan cahaya. semakin besar kadar penyejatan wap air.

stomata: jumlah luas. kedudukan stomata (permukaan bawah atau atas daun. daun: berbulu/tidak.Faktor tumbuhan 1. waktu bukaan stomata 2. posisinya menghadap matahari secara langsung atau tidak . warna daun(kandungan klorofil daun). timbul/tenggelam).

. Hipotesis: Keadaan berangin Meningkatkan kadar transpira si. tumbuhan. Alatan /Radas : potometer.Kajian praktikal dalam kurikulum Tujuan : menyiasat faktor yg mempengaruhi kadar transpirasi. tiub air-Utiub kapilari.

1 lagi diletak dalam makmal yg tidak dipasang kipas angin. 4.Proesedur : 1. KEPUTUSAN: . 2. Kedudukan gelembung udara pada kedua-dua set radas diperhatikan setiap 10 minit selama 30 minit. 2 set radas seperti dalam rajah dipasang. 3. Satu set dipasang dalam makmal dalam keadaan kipas angin dipasang dgn laju.

. Hipotesis diterima.Kesimpulan Kadar transpirasi meningkat dengan kehadiran angin.

.Tumbuhan boleh dilindungi drpd suhu panas tinggi dengan menutup tumbuhan dengan jaring pelindung yang sesuai ataupun mengalihkan tumbuhan ke tempat teduh jika ianya ditanam di dalam pasu.

• Transpirasi mempengaruhi pertumbuhan tumbuhan yang normal. .INFO TAMBAHAN • Kadar transpirasi akan menjadi rendah pada waktu malam kerana persekitarannya lebih sejuk. • Transpirasi yang berlaku pada musim kemarau boleh menyebabkan tumbuhan mati akibat kehilangan air daripada tisutisu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful