Pertemuan 5 tutorialTRANSPIRASI)

TRANSPIRASI

Definisi • Proses hilangnya air dalam bentuk wap air dari jaringan hidup tumbuhan yg terletak di atas permukaan tanah melalui liang stomata. liang kutikel. dan lentisel • 80% air yang ditranspirasikan berjalan melalui liang stomata. (paling besar peranannya dalam transpirasi) .

Besarnya air yang tertranspirasi • Sebagian besar air yang diserap tumbuhan melakukan transpirasi .

Liang stomata yang mengawal kadar tarnspirasi. .

DEFINISI GUTASI Gutasi ialah proses hilangnya air dari tumbuhan melalui jaringan daun dalam bentuk cecair sebagai proses pengeluaran lebihan air .

sebagai titik-titik air di tepi daun. .Pengeluaran air melalui proses gutasi terjadi akibat adanya tekanan pada bahagian akar Gutasi .

Air yang keluar dalam bentuk cecair 3. 5.Terjadi pada malam hari (kdg kala waktu pagi ) 2.Menurunkan suhu permukaan tumbuhan 5.Air yang hilang dalam bentuk wap air 3.Wap air yg dilepaskan adalah air semulajadi.liang kutikel dan lentisel Gutasi 1. .Terjadi pada siang hari 2. Cecair yg dilepaskan mengandungi larutan seperti gula dan garam 4.Terjadi melalui liang stoma. 4.Melalui hidatoda.PERBEZAAN TRANSPIRASI DENGAN GUTASI Transpirasi 1.Dikawal oleh stoma 6.Tidak dikendalikan 6.Tidak menurunkan suhu permukaan tumbuhan.

• Membantu mengangkut air dan dan mineral yg diserap dari bhgn akar tumbuhan ke bhgn daun.Peranan transpirasi • Penyejatan wap air drpd daun menjadikan tumbuhan menyejuk pada cuaca panas. • Membantu akar menyerap air dan memberikan kesegahan sel supaya tumbuhan dpt disokong • Menyingkir air berlebihan daripada tumbuhan. .

.TRANSPIRASI – liang stoma Stoma pada daun yg dilihat melalui mikroskop Stoma atau mulut daun. sebahagian besar transpi rasi berlaku di sini.

Mekanisme transpirasi .

Pergerakan angin Pada hari berangin.Ini menjadikan lebih banyak air akan hilang dan akan meningkatkan kadar transpirasi.Faktor² yang mempengaruhi kadar transpirasi -faktor persekitaran1. semakin bertambah kadar transpirasi. . Kelembaban udara Semakin berkurang kadar kelempapan udara. 2.angin meniup wap air dgn cepat dari stomata.

semakin besar kadar penyejatan wap air. .3.semakin meningkat kadar transpirasi. Keamatan cahaya Semakin meningkat keamatan cahaya. 4. Kehadiran cahaya menyebabkan liang stoma terbuka lebih luas dan lebih byk air hilang ke persekitaran. Suhu Semakin meningkat suhu. maka semakin meningkat kadar transpirasi.

Faktor tumbuhan 1. posisinya menghadap matahari secara langsung atau tidak .stomata: jumlah luas. warna daun(kandungan klorofil daun). daun: berbulu/tidak. waktu bukaan stomata 2. kedudukan stomata (permukaan bawah atau atas daun. timbul/tenggelam).

Alatan /Radas : potometer. . Hipotesis: Keadaan berangin Meningkatkan kadar transpira si. tumbuhan.Kajian praktikal dalam kurikulum Tujuan : menyiasat faktor yg mempengaruhi kadar transpirasi. tiub air-Utiub kapilari.

1 lagi diletak dalam makmal yg tidak dipasang kipas angin. 2 set radas seperti dalam rajah dipasang. 4. 2. 3. Kedudukan gelembung udara pada kedua-dua set radas diperhatikan setiap 10 minit selama 30 minit.Proesedur : 1. KEPUTUSAN: . Satu set dipasang dalam makmal dalam keadaan kipas angin dipasang dgn laju.

Kesimpulan Kadar transpirasi meningkat dengan kehadiran angin. . Hipotesis diterima.

.Tumbuhan boleh dilindungi drpd suhu panas tinggi dengan menutup tumbuhan dengan jaring pelindung yang sesuai ataupun mengalihkan tumbuhan ke tempat teduh jika ianya ditanam di dalam pasu.

. • Transpirasi mempengaruhi pertumbuhan tumbuhan yang normal.INFO TAMBAHAN • Kadar transpirasi akan menjadi rendah pada waktu malam kerana persekitarannya lebih sejuk. • Transpirasi yang berlaku pada musim kemarau boleh menyebabkan tumbuhan mati akibat kehilangan air daripada tisutisu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful