2/15/13

Mari Kita Belajar Tiga Bahasa-BM,BI &BC: RPH Pendidikan Jasmani dan Kesihatan

Mari Kita Belajar Tiga Bahasa-BM,BI &BC
Selamat sejahtera dan salam 1 Malaysia. Blog ini sebagai perkongsian ilmu berkenaan bahasa Cina, bahasa Melayu dan bahasa Inggeris. Maklumat dan bahan bantu mengajar (BBM) yang baik dan menarik dapat dicari dalam blog saya. Ribuan terima kasih kepada Encik Norhisham bin Mohamad Nordin atas bimbingan dan nasihat untuk memperbaiki kekurangan blog saya. Sekian, terima kasih.

ONG SHEAU CHING D20102045168 EL-J12
Mari Belajar Tiga Bahasa BM, BI &BC Mikropengajaran Bahasa Malaysia Tahun 1 Makropengajaran Bahasa Malaysia Tahun 1 Merentas Desa Tahun 2011 RPH Pendidikan Jasmani dan Kesihatan RPH Matematik Tahun 1 Pertandingan Membina Model Pengangkutan RPH Sains Tahun 4

RPH Matematik Tahun 2

RPH Pendidikan Jasmani dan Kesihatan

Calender

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN
Tarikh : 18-03-2011 Masa : 8:00am-9:30am Tahun :4 Bil. Murid : 5 orang Mata Pelajaran : Pendidikan Jasmani dan Kesihatan Tajuk : Kecergasan fizikal Isi Pembelajaran : Ketangkasan Hasil Pembelajaran : Di akhir P&P ini,murid dapat Psikomotor : Melakukan larian ulang alik sejauh 5m dalam masa 15 saat. Kognitif : Mengenalpasti anggota tubuh badan yang terlibat dengan pengerakan tangkas. Afektif :Bekerjasama dalam 1 kumpulan semasa melakukan aktiviti. Pengalaman sedia ada: Murid telah mempelajari asas pengerakan ketangkasan Penerapan nilai Kemahiran berfikir Alat Bantu Mengajar Masa pada pengajaran dan pembelajaran yang lepas. : Keyakinan dan saling tolong- menolong : Membuat ramalan : Bakul, bola getah dan gelung rotan Aktiviti Butiran Mengajar

Cuteki cute

Welcome

Set Induksi ( 5 minit )

Memanaskan badan - berlari setempat Regangan - tangan, badan dan pinggan

1. Lari setempat secara berperingkat. 2. Bermula dengan perlahan kemudian

laju dan perlahan semula.
3. Murid berdiri secara berpasangan

About Me

dan saling mengbelakangi.
4. Murid menghantar bola secara

bersilang-silang bawah kangkangan atas kepala. Langkah 1 ( 6 minit ) Aktiviti kumpulan: - larian ulang-alik
1. Murid dibahagi kumpulan. 2. Murid pertama berdiri di garis

O NG S H EA U C H ING D20102045168 ELJ 12

Saya berkhidmat di SJKC Chong Hwa, Sungai Ayam, Batu Pahat, Johor. Saya merupakan guru lantikan dalaman GPK Kokurikulum di sekolah tersebut.

permulaan.
ongsheauching045168.blogspot.com/p/rph-pendidikan-jasmani-dan-kesihatan.html

1/4

Aktiviti ini dijalankan sehingga semua murid telah habis bergilir. Come to play ^-^ 1. Pencuri berada di jauh dari bakul dianggap “rumah”. Penutup ( 5 minit ) Pengendaraan Anggota Badan -Tangan Widget by Widgia. Jika pencuri berjaya mencuri semua bola. Murid kedua berlari menuju ke arah bakul dan mengambil bola getah di dalam bakul lalu balik ke kumpulan dan serahkan bola itu kepada murid yang seterusnya.html 2/4 . 7. 5 orang menjadi polis dan 5 orang menjadi pencuri. kedua-dua kumpulan akan bertukar peranan menerokakan permainan. 4.com www. Powered by Blogger. 5. 2. 6. 2. Berdiri dan kaki dibuka seluas bahu. Permainan bermula dengan pencuru berlari ke bakul dan mencuri bola getah. Polis berdiri di sebelah bakul yang berisi 5 biji bola getah. Merenjis tangan ke atas. Laman Web KSSR Laman Web Rasmi UPSI Laman Web KPM Langkah 3 ( 8 minit ) Permainan .lari ulang-alik dengan melontar bola getah ke bakul 1. Murid dibahagi kepada 10 orang kepada 1 kumpulan. Tiba di kumpulan.2/15/13 Mari Kita Belajar Tiga Bahasa-BM. Pencuri yang lain bergilir-gilir mencuri bola getah. Polis itu bersedia menangkap pencuri itu. Apabila wisel dilepas. murid kedua bermula seperti murid pertama. Murid seterusnya melakukan aktiviti seperti murid yang pertama. 3. Pencuri yang tertangkap akan Cute Clock dimasuk ke penjara. Apabila ditepuk tangan oleh murid Followers Join this site w ith Google Friend Connect pertama.com/p/rph-pendidikan-jasmani-dan-kesihatan. 5. 6. 3. 5. sisi dan hadapan dalam kiraan 4. 2. polis juga bersedia menangkap pencuri yang mencuri bola. Setiap murid yang pertama berdiri di garis permulaan bersama sebiji bola getah. ongsheauching045168.ws/code/preview/212823.Polis menangkap pencuri 1. 4. Apabila terdengar wisel.BI &BC: RPH Pendidikan Jasmani dan Kesihatan 3. Langkah 2 ( 6 minit ) Aktiviti .bigoo. 4. murid perlu menggunakan tangan tepuk murid yang kedua. murid V I E W M Y C O M PL E TE PRO F I L E tersebut berlari ke garis yang diletakkan skital lalu berulang-alik ke garis permulaan. Murid dibahagi dalam kumpulan.ht m.blogspot. Aktiviti larian ulang-alik diterangkan Members (127) More » sehingga semua murid telah berlari. murid berlari Already a member? Sign in Blog Archive ► 2011 (15) ke arah bakul dan melontarkan bola getah ke dalam lalu berlari ulang balik ke kumpulan.

. 2.blogspot.2/15/13 Mari Kita Belajar Tiga Bahasa-BM. ini telah mengganggu kelancaran aktiviti. saya mendapati banyak murid tidak dapat melontarkan bola getah ke dalam bakul. saya akan menukarkan bakul kecil ke bakul besar supaya murid dapat melontarkan bola ke dalam bakul tersebut ataupun saya akan menukarkan peraturan permainan iaitu melontar bola bertukar kepada meletak bola di dalam bakul.html 3/4 .com/p/rph-pendidikan-jasmani-dan-kesihatan. 2. Ini telah menyebabkan murid tersebut cedera. semua aktiviti akan dijalankan dengan lancar dan objektif pada hari tersebut akan tercapai. Popular Posts English Within 20 Minutes ( EW20 ) Level 1 Mari Kita Cari Kata Days Of The Week Song Come to dance Science Year 3 Datanglah Belajar Bahasa Malaysia 看看小故事( Come to see story ) 学一学基本华语 ( Mari kita belajar Bahasa Cina ) Mari kita belajar Bahasa Malaysia Home Muzik Box ongsheauching045168. Akhir sekali sebut “hurray”.BI &BC: RPH Pendidikan Jasmani dan Kesihatan -Kaki 1. Muridmurid melakukan ketangkasan yang baik ketika aktiviti dijalankan dan mereka suka menjalankan aktiviti larian dengan pergerakan yang pelbagai. Selain itu. Jadinya. Menolak sebelah kaki hadapan dalam keadaan lurus dan membuat pusingan mengikut dan melawan jam dalam kiraan 4. Featured Posts REFLEKSI KEKUATAN Aktiviti yang dijalankan dapat menarik minat murid untuk lebih suka mata pelajaran Pendidikan Jasmani. 3. Selain itu. LANGKAH MENGATASI Sebelum memulakan sesuatu aktiviti permainan. 4. Hembus. KELEMAHAN Semasa aktiviti yang memerlukan murid-murid berlari ke suatu tempat lalu melontarkan bola getah ke dalam bakul. Tarik nafas & tahan dalam kiraan 5. 3 kali tarik nafas. Murid saya sentiasa gembira dan seronok semasa proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan. saya perlu menerangkan peraturan permainan tersebut dan menegaskan bahawa keselamatan diutamakan ketika bermain. Saya akan berhati-hati untuk merancang aktiviti yang dapat menjaga keselamatan murid supaya tidak cedera. Berdiri dan kaki dibuka semasa bahu.Tarik nafas 1. saya mendapati semasa permainan kecil iatiu Polis Menangkap Pencuri dijalankan murid-murid terjatuh kerana dikejar oleh polis yang kuat lari.

Powered by Blogger ongsheauching045168.com/p/rph-pendidikan-jasmani-dan-kesihatan. Blogger Templates created by Deluxe Templates.BI &BC: RPH Pendidikan Jasmani dan Kesihatan Create a playlist at MixPod.2/15/13 Mari Kita Belajar Tiga Bahasa-BM. Wordpress by wpthemesfree.BI &BC .html 4/4 .blogspot.com There was an error in this gadget Have a nice day Funniest Gifs Copyright 2010 Mari Kita Belajar Tiga Bahasa-BM.